LIJST BEGRIPPEN FICHE X WWW ZOEKEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LIJST BEGRIPPEN FICHE X WWW ZOEKEN"

Transcriptie

1 Dimensie 0D - Punt OMSCHRIJVING - VERKLARING Het minste wat je kan tekenen = 1 stip of een punt. Het heeft geen breedte, geen lengte, geen diepte,... Een punt is nuldimensionaal (0D). In het gewone spraakgebruik verstaan we onder de dimensies (van het Latijn: afmeting) van een voorwerp de parameters waarmee z'n vorm en afmetingen worden vastgelegd. Gewoonlijk zijn dat lengte, breedte en hoogte. In de wiskunde zijn de dimensies van een ruimte de parameters waarmee een element van die ruimte wordt beschreven. VOORBEELDEN 0D of geen dimensie zou als synoniem van een punt kunnen worden beschouwd.

2 Dimensie 1D - Lijn OMSCHRIJVING - VERKLARING Een lijn is een verzameling punten. Met een lijn kan je twee punten met elkaar verbinden. Je kan met lijnen ook de omtrek van een vorm aangeven of een vlak een toon of een textuur geven. Lijnen kun je tekenen en schilderen. Afhankelijk van de manier waarop je dat doet, onstaan er strakke, afwisselende of dikkere lijnen. In het gewone spraakgebruik verstaan we onder de dimensies (van het Latijn: afmeting) van een voorwerp de parameters waarmee z'n vorm en afmetingen worden vastgelegd. Gewoonlijk zijn dat lengte, breedte en hoogte. In de wiskunde zijn de dimensies van een ruimte de parameters waarmee een element van die ruimte wordt beschreven. VOORBEELDEN 1D of ééndimensionaal zou als synoniem van een lijn kunnen worden beschouwd.

3 Dimensie 2D - Vlak OMSCHRIJVING - VERKLARING Het begrip tweedimensionaal of 2D duidt aan dat iets twee meetkundige dimensies heeft, oftewel alleen lengte en breedte. Voorbeelden van tweedimensionale dingen zijn een vierkant, een cirkel of een afbeelding, zoals een foto. Hoewel een foto zelf tweedimensionaal is, kan de afbeelding zelf wel diepte suggereren en driedimensionaal lijken. VOORBEELDEN 2D of Tweedimensionaal zou als synoniem van vlak of plat kunnen worden beschouwd.

4 Dimensie 3D - Ruimte OMSCHRIJVING - VERKLARING Het begrip driedimensionaal of 3D duidt aan dat iets drie meetkundige dimensies heeft: diepte, breedte en hoogte. Voorbeelden van driedimensionale dingen zijn een bol, een piramide of een ruimtelijk object zoals een schoenendoos. VOORBEELDEN 3D of driedimensionaal zou als synoniem van een ruimtelijke figuur kunnen worden beschouwd.

5 Dimensie 4D - Tijd OMSCHRIJVING - VERKLARING 4D of de vierde dimensie is een extra onafhankelijke verplaatsingsrichting in de ruimte. VOORBEELDEN Tijd is te interpreteren als een vierde dimensie (ruimte-tijd); een andere mogelijkheid is het opvatten van de vierde dimensie als een extra ruimtelijke dimensie, die voor driedimensionale wezens, zoals de mens, niet waarneembaar is. Er wordt daarom wel gezegd dat het derhalve wetenschappelijk niet mogelijk is om aan te tonen dat een vierde ruimtelijke dimensie al dan niet zou kunnen bestaan.

6 Mindmap OMSCHRIJVING - VERKLARING Een mindmpa is een visuele weergave van je gedachten. Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. Een mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden. Elektronische mindmaps kunnen daarnaast worden gebruikt bij het interactief toegankelijk maken van complexe en multimediale informatie. VOORBEELDEN Handig & creatief om dingen te onthouden, verbanden te leggen, te combineren en te gebruiken.

7 Sfeerblad OMSCHRIJVING - VERKLARING Een sfeerblad bevat afbeeldingen, vormen, kleuren en texturen die met elkaar de sfeer verbeelden die de opdracht bij je oproept. Net als de mindmap is een sfeerblad een bron van inspiratie voor het uitvoeren van een beeldende opdracht. Een sfeerblad wordt ook wel een beeldcollage genoemd. Met een sfeerblad beeld je een idee, gevoel of een gedachte uit. Het doel van een sfeerblad is dat je in e e n keer de sfeer ziet. Je kunt een sfeerblad voor verschillende situaties gebruiken. Denk hierbij aan het inrichten van VOORBEELDEN Een sfeerblad kun je maken op verschillende ondergronden. Meestal wordt er gebruikgemaakt van een vel papier of een stuk karton. Op dit vel papier of karton plak je allerlei dingen.

8 Beeldelement - Punt OMSCHRIJVING - VERKLARING Een beeldelement is een onderdeel van een tekening, schilderij of andere uiting van beeldende kunst. We onderscheiden beeldelementen die echter zelden alleen optreden. Kunstwerken zijn meestal samengesteld uit de volgende beeldelementen: de stip (punt), de streep (de lijn), de vlek (vlakke vorm), toon (licht-donkerwerking), kleur, compositie, licht, ruimte en textuur. VOORBEELDEN Een hoeveelheid van punten en stippen geven een beeld. Stippeltekeningen zijn verzamelingen van punten. Er zijn kunstenaars die uitsluitend punten of stippen gebruiken in hun werk. Het pointilisme is een kunststroming die dit uitsluitend heeft toegepast

9 Pixel OMSCHRIJVING - VERKLARING Het woord pixel is een samentrekking van de eerste twee lettergrepen van het Engelse picture element en staat voor een enkele gekleurde punt (Eng.: dot) op het beeldscherm van de computer of in een digitaal beeld. Veel punten bij elkaar geven een beeld. Alles wat op het scherm te zien is bestaat uit een veelvoud van pixels. VOORBEELDEN

10 Referentiepunt OMSCHRIJVING - VERKLARING Een punt dat gebruikt wordt als referentie aanduiding. Plaatsaanduiding Toelichting: Voorbeeld van gebruik: punt op de kaart,vluchtpunt, middelpunt,... Een punttekening (van-punt-naar-punt-tekeningen) met verwijzing van de volgorde van het verloop van een lijn (kan met cijfers of letters) VOORBEELDEN

11 Beeldelement - Lijn OMSCHRIJVING - VERKLARING Een beeldelement is een onderdeel van een tekening, schilderij of andere uiting van beeldende kunst. We onderscheiden beeldelementen die echter zelden alleen optreden. Kunstwerken zijn meestal samengesteld uit de volgende beeldelementen: de stip (punt), de streep (de lijn), de vlek (vlakke vorm), toon (licht-donkerwerking), kleur, compositie, licht, ruimte en textuur. Een lijn is een verzameling punten. Met een lijn kun je twee punten met elkaar verbinden. Je kunt met lijnen ook de omtrek van een vorm aangeven of een vlak een toon of een textuur geven. Lijnen kun je tekenen en schilderen. Afhankelijk van de manier waarop je dat doet, onstaan er strakke of afwisselende lijnen of dikkere lijnen. VOORBEELDEN

12 Rechte lijn OMSCHRIJVING - VERKLARING Een rechte lijn is kortste verbinding tussen twee punten. Lijn die je langs een liniaal trekt zijn recht. VOORBEELDEN De streep of lijn kan in beweging zijn, kracht of emotie uitdrukken en een richting aangeven.

13 Gebroken lijn OMSCHRIJVING - VERKLARING Een gebroken lijn is een lijn die één of meer knikken of hoeken heeft. of die in het midden gebroken is door een wending. Een zigzaglijn is een voorbeeld van een gebroken lijn. VOORBEELDEN Geometrische vormen of vlakken zijn opgebouwd uit gebroken lijnen.

14 Gebogen lijn OMSCHRIJVING - VERKLARING Een gebogen lijn is een lijn waarin één of meer bochten of buigingen zitten. Op de bochten of buigingen na, is de lijn verder recht. Een cirkel en een ellips zijn bijzondere voorbeelden van gebogen lijnen. VOORBEELDEN Organische vormen of vlakken zijn opgebouwd uit gebogen lijnen.

15 Gegolfde lijn OMSCHRIJVING - VERKLARING Een gegolfde lijn heeft golvend karakter. In tegenstelling tot een gebogen lijn is een gegolfde lijn nergens recht. VOORBEELDEN Organische vormen zijn opgebouwd uit golvende lijnen.

16 Omtreklijn - Contour OMSCHRIJVING - VERKLARING Een omtreklijn, ook wel contour genoemd, geeft de begrenzing van een vorm aan. VOORBEELDEN Contour is ook een vereenvoudiging of stilering.

17 Hulplijn lijnschets OMSCHRIJVING - VERKLARING Een hulplijn is een lijn die je tekent om een vorm of andere lijnen te helpen tekenen. Met hulplijnen kun je de opbouw van een vorm tekenen of schetsen. Als de vormopbouw (ook wel: constructie) eenmaal duidelijk is, verwijder je ze meestal weer. VOORBEELDEN Een goede tekening heeft als basis goede hulplijnen of een goede lijnschets.

18 Symmetrie-as OMSCHRIJVING - VERKLARING Een symmetrie-as is een soort hulplijn. Deze hulplijn gebruik je om ervoor te zorgen dat links en rechts (of boven en onder) van de lijn dezelfde vormen in spiegelbeeld worden getekend. Het resultaat hiervan noem je symmetrie. VOORBEELDEN Symmetrische tekeningen zijn spiegelingen of is het spiegelbeeld rond een lijn, de symmetrie-as

19 Arcering OMSCHRIJVING - VERKLARING Wanneer je een (opper)vlak vult met veel dicht op elkaar getekend lijnen, noem je dat een arcering. Afhankelijk van de gebruikte lijnsoorten en de manier waarop je daarmee variaties toepast, heeft een arcering een eigen karakter. VOORBEELDEN Arcering een techniek die veel wordt gebruikt in pen- en potloodtekeningen, maar ook bij technieken zoals etsen en kopergravures is deze techniek belangrijk. Arcering is een combinatie van lijnen die zo verschillende dieptes, effecten en uitdrukkingen weergeven. Door middel van arcering kan onder andere schaduw worden aangebracht in een tekening. Door het aanbrengen van rechte, evenwijdige en soms gekruiste lijnen worden lichte en donkere oppervlakken gecreëerd. Hoe dichter de strepen op elkaar staan, hoe donkerder het geheel oogt. Bij het etsen, pentekenen en schetsen is het een vorm van etsen/tekenen om zo indruk te geven van: kleur of toon, licht en schaduw, lichting, stofuitdrukking, diverse combinaties hiervan.

20 Enkelvoudige arcering OMSCHRIJVING - VERKLARING Hierbij lopen de lijnen evenwijdig aan elkaar. De lijnen worden hierbij altijd horizontaal, verticaal of diagonaal geplaatst. De lijnen kunnen dichter (donkerder effect) en verder (lichter effect) van elkaar geplaatst worden. Door de lijnen de gelijke afstand onderling te geven krijg je het effect van een grijstoon. De lijnen kunnen ook van dik naar dun naast elkaar geplaatst worden wat het effect geeft van een verloop. Mogelijkheid is ook de onderlinge afstand van de lijnen steeds wat te vergroten wat ook het verloop effect geeft. VOORBEELDEN Arcering een techniek die veel wordt gebruikt in pen- en potloodtekeningen, maar ook bij technieken zoals etsen en kopergravures is deze techniek belangrijk. Arcering is een combinatie van lijnen die zo verschillende dieptes, effecten en uitdrukkingen weergeven. Door middel van arcering kan onder andere schaduw worden aangebracht in een tekening. Door het aanbrengen van rechte, evenwijdige en soms gekruiste lijnen worden lichte en donkere oppervlakken gecreëerd. Hoe dichter de strepen op elkaar staan, hoe donkerder het geheel oogt. Bij het etsen, pentekenen en schetsen is het een vorm van etsen/tekenen om zo indruk te geven van: kleur of toon licht en schaduw lichting stofuitdrukking diverse combinaties hiervan

21 Kruisarcering OMSCHRIJVING - VERKLARING De lijnen worden hierbij kruislings geplaatst op papier. Dat kan dan in combinatie met alle vormen lijnen vernoemd onder parallel-arcering. Een kruisarcering maak je met verschillende enkelvoudige arceringen. Deze teken je in lagen en in verschillende richtingen(kruislings) over elkaar heen. VOORBEELDEN Arceringen werden vroeger, maar ook nu nog, veel toegepast bij het maken van prenten. In een pentekening is arceren niet weg te denken. Het is namelijk dé manier om de diepzwarte inkt te plaatsen op het veelal witte papier. Bij oude prenten, uitgesneden uit hout, werd er veel van arcering gebruikgemaakt. In de etstechniek is deze manier van werken belangrijk en niet weg te denken daar een ets veelal uit arceringen bestaat. Arceringen in bouwkundige tekeningen geven de diverse materialen aan, bijvoorbeeld in detailtekeningen. Zo is het te zien of hard- of zachthout is bedoeld en welke muur in schoon metselwerk moet worden uitgevoerd. Afwijkende arceringen moeten in een renvooi op tekening worden gezet.

22 Lijnstructuur OMSCHRIJVING - VERKLARING Hierbij is het een combinatie van alle arceringen door elkaar mogelijk, maar wel geordend. Dikke- dunne lijnen, dicht- ver van elkaar geplaatste lijnen. Maakt niet uit maar met deze techniek is het belangrijkste dat je duidelijk ziet dat het hout, stof, steen of ander materiaal is. VOORBEELDEN Vrije-arcering Hierbij is alles mogelijk en zijn er geen beperkingen in het arceren. Het gaat er hier om het gewenste resultaat te bereiken, het effect dat op papier moet komen en de uitdrukkingen daarvan. Veel zie je deze techniek in pentekeningen maar ook de etsen vertonen veel van deze manier van werken. Bij het werken met arceringen in pentekenen zal veel gebruikgemaakt worden van deze 5 technieken maar daar wordt dan ook nog het pointillisme bijgevoegd om zo nog meer details te verkrijgen. Ook is arceren zeer belangrijk bij het schetsen omdat het snel en doeltreffend is en je een duidelijk en snel beeld krijgt van het object of landschap.

23 Beeldelement - Vlak/Vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Een beeldelement is een onderdeel van een tekening, schilderij of andere uiting van beeldende kunst. We onderscheiden beeldelementen die echter zelden alleen optreden. Kunstwerken zijn meestal samengesteld uit de volgende beeldelementen: de stip (punt), de streep (de lijn), de vlek (vlakke vorm), toon (licht-donkerwerking), kleur, compositie, licht, ruimte en textuur. VOORBEELDEN Bij het beeldelement het vlak wordt gekeken naar de structuur, textuur, ritme, kleur en herhaling van patronen. Termen die bij het vlak horen is regelmatige vlakvulling en onregelmatige vlakvulling. Bij regelmatige vlakvulling is een vlak volledig gevuld, zonder overlapping. Bij een onregelmatige vlakvulling loopt dit door elkaar heen. In tekeningen en illustraties wordt veel gewerkt met vlakken die gevuld zijn met diverse lijnen, structuren, plooien en herhalingen.

24 Tweedimensionale vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Het begrip tweedimensionaal of 2D duidt aan dat iets twee meetkundige dimensies heeft, oftewel alleen lengte en breedte. Voorbeelden van tweedimensionale dingen zijn een vierkant, een cirkel of een afbeelding, zoals een foto. Hoewel een foto zelf tweedimensionaal is, kan de afbeelding zelf wel diepte suggereren en driedimensionaal lijken. Tweedimensionaal zou als synoniem van vlak of plat kunnen worden beschouwd. VOORBEELDEN Tweedimensionale vorm = een vlak

25 Driedimensionale vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Uiterlijk van een voorwerp, mens of dier. Ruimtelijke voorstelling met suggestie van perspectief of diepte. VOORBEELDEN driedimensionale vorm = een ruimtelijke vorm

26 Plastische vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Het woord "plastisch" komt van het Grieks: "plasso". Dit wil zeggen: "uit leem kneden, vormen." Grieks - Plasso; plastikos - Latijn - plasticus Frans - plastique; Nederlands: plastisch (vorm) - plastiek ( stof ) Het woord "plastisch" staat voor: vorm kneden, het in vorm zetten, vormgeving, al wat vorm heeft. Plastische opvoeding is dus opvoeding in de vorm, de vormgeving, de kleur en de compositie. VOORBEELDEN

27 Enkelvoudige vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Vorm die uit één stuk bestaat. Een enkelvoudige vorm is slechts één vorm. VOORBEELDEN

28 Samengestelde vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Een vorm die je uit meer vormen opbouwd of samenstelt. De samenstellende delen kunnen van hetzelfde materiaal zijn, maar ook van verschillende materialen. VOORBEELDEN

29 Regelmatige vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Een vorm waarin je bepaalde afspraken of regels terugziet, die betrekking hebben op de maat of vorm. Alle meetkundige vormen zoals vierkant, cirkel, zeshoek, maar ook kubus, cilinder en piramide zijn regelmatige vormen. VOORBEELDEN

30 Onregelmatige vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Een vorm waarin je geen enkele afspraak of regel kunt terugzien die betrekking heeft op maat of vorm. VOORBEELDEN

31 Hoekige vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Een hoekige vorm is hoekig en dus niet rond of gebogen. VOORBEELDEN

32 Geronde vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Een geronde vorm is rond, afgerond en dus niet gehoekt. VOORBEELDEN

33 Open vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING In een open vorm is lege ruimte opgenomen die licht en lucht toelaat. Hierdoor maakt de vorm een lichte indruk. Skeletvormen en frames zijn voorbeelden van open vormen. Een vlakke open vorm heeft als kenmerk dat deze vaak geen gesloten omtrek heeft en dat er restvormen aanwezig zijn. VOORBEELDEN

34 Gesloten vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Een gesloten vorm is een vorm zonder openingen. Een gesloten vorm maakt een massieve indruk. Een vlakke gesloten vorm heeft een gesloten omtrek en er zijn geen restvormen. VOORBEELDEN

35 Positieve vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING De positieve vorm is de vorm die getekend of geschilderd is. Dit in tegenstelling tot negatieve vormen, die in en om de positieve vorm overblijven. VOORBEELDEN

36 Negatieve vorm OMSCHRIJVING - VERKLARING De vorm die overblijft in- en om een positieve vorm is de negatieve vorm. Voor ruimtelijke vormen geldt: de vorm die in en om een positieve vorm overblijft, bijvoorbeeld: de restvorm,de mal van een te gieten vorm. Ruimtelijke negatieve vormen trekken zich uit de ruimte terug. VOORBEELDEN

37 Restvorm OMSCHRIJVING - VERKLARING Als je vormen plaatst in een beeldvlak creëer je in de ruimte tussen de vormen een nieuwe vorm. De eigenlijke getekende vorm noem je de positieve vorm. De vorm daaromheen noem je de negatieve- of restvorm. VOORBEELDEN

Raster: een glasplaat of folie met een daarop aangebrachte, regelmatige zwarte structuur. Gedrukte versies noemen we een raster.

Raster: een glasplaat of folie met een daarop aangebrachte, regelmatige zwarte structuur. Gedrukte versies noemen we een raster. Samenvatting door een scholier 928 woorden 13 januari 2002 6,1 534 keer beoordeeld Vak CKV Beeldende aspecten zijn: - punt - lijn - vorm - kleur - licht - ruimte - textuur - compositie beeldende middelen

Nadere informatie

Samenvatting CKV Vorm en ruimte (Beeldende begrippen)

Samenvatting CKV Vorm en ruimte (Beeldende begrippen) Samenvatting CKV Vorm en ruimte (Beeldende b) Samenvatting door een scholier 1317 woorden 31 januari 2007 6,2 415 keer beoordeeld Vak CKV Hoofdstuk vorm: Punten en lijnen: Kunstwerken bestaan uit punten

Nadere informatie

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE Vorm Silhouetten Mensen, dieren, voorwerpen en planten hebben allemaal hun eigen vorm. Daar zijn ze aan te herkennen. Je ziet geen kleuren, lijnen, diepte

Nadere informatie

ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD.

ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD. VORM ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD. GEOMETRISCHE VORMEN VORMEN GEBASEERD OP W ISKUNDIGE FIGUREN. Vlakke geometrische vormen (2D) Bijvoorbeeld

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek

Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek 2012-2013 Beeldende begrippen uit de opdracht Tekenmap of anders. Arceren Complementaire kleuren Kapitaal Onderkast Primaire

Nadere informatie

theorie tekenen onderbouw

theorie tekenen onderbouw theorie tekenen onderbouw inhoud deel 1 technieken en materialen deel 2 ruimtelijkheid deel 3 vorm deel 4 ruimte en licht deel 5 kleur deel 6 compositie deel 7 inleiding kunstgeschiedenis schriftelijke

Nadere informatie

BEELDASPECTEN HANDENARBEID TEKENEN BOVENBOUW

BEELDASPECTEN HANDENARBEID TEKENEN BOVENBOUW BEELDASPECTEN HANDENARBEID TEKENEN BOVENBOUW Beeldaspect Vorm HANDENARBEID BASISVORMEN: 2D 3D 2D: vierkant / rechthoek / driehoek / cirkel / ovaal 3D: kubus / balk / prisma / piramiden / bol / kegel /

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

CREATIEF EN CONSTRUCTIEF TEKENEN

CREATIEF EN CONSTRUCTIEF TEKENEN Hoofdstuk 1 pagina 6 CREATIEF EN CONSTRUCTIEF TEKENEN Hoofdstuk 1: Meetkundige constructies We gaan nu over tot meetkundige constructies. Die kunnen goed van pas komen om iets grafisch te ontwerpen. Het

Nadere informatie

Figuratief. Een figuratieve afbeelding vertoont duidelijke overeenkomsten met de werkelijkheid. Het is afgebeeld zoals het is.

Figuratief. Een figuratieve afbeelding vertoont duidelijke overeenkomsten met de werkelijkheid. Het is afgebeeld zoals het is. Figuratief Een figuratieve afbeelding vertoont duidelijke overeenkomsten met de werkelijkheid. Het is afgebeeld zoals het is. Realistisch Manier van werken waarbij de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

VOEG WOORD BIJ BEELD. Een goed onderbouwd idee. opdracht! [nieuwe klant] De toe sch ouwer [klan t] blij

VOEG WOORD BIJ BEELD. Een goed onderbouwd idee. opdracht! [nieuwe klant] De toe sch ouwer [klan t] blij docent: sandra de groot 2015 VOEG WOORD BIJ BEELD De toe sch ouwer [klan t] blij maken met goed, bee ldmateriaal [m oodbo ard] is een kunst de klant overtuigen va n jouw idee concept [jou w wo orde n onde

Nadere informatie

overlapping voor- en achtergrond (groot voor, klein achter) afsnijding perspectief (kleur-, lijn-, atmosferischperspectief)

overlapping voor- en achtergrond (groot voor, klein achter) afsnijding perspectief (kleur-, lijn-, atmosferischperspectief) Ruimte suggestie Door ruimtesuggestie laat de kunstenaar het net lijken of een plat vlak diepte heeft (ruimtelijk is). Die ruimtelijkheid is niet echt, want het vlak is en blijft natuurlijk plat. Er zijn

Nadere informatie

Inleiding tot de opdrachten Beeldelementen

Inleiding tot de opdrachten Beeldelementen BEELDELEMENTEN Lesbrief over: Licht Kleur Vorm Ruimte Compositie Inleiding tot de opdrachten Beeldelementen Het uiterlijk van een kunstwerk/bouwwerk of interieur wordt bepaald door verschillende aspecten.

Nadere informatie

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3.

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Reader/begrippenlijst periode 3 toetsweek : Hoe moet je leren??? 1. In de tekst worden belangrijke begrippen aangegeven met een*. Deze begrippen moet je

Nadere informatie

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig Peuters - 1K 2K 3K puzzelhoek Materialen Insteekblokken: meetkundige lichamen, kubus, cilinder, Inlegplank met en zonder knoppen - Per inlegruimte één persoon, dier of voorwerp - Per inlegruimte enkele

Nadere informatie

Begrippen binnen en buiten de vorm Repeterende beweging maken met kwast. Kleine motoriek. Kleine motoriek. Kleine motoriek

Begrippen binnen en buiten de vorm Repeterende beweging maken met kwast. Kleine motoriek. Kleine motoriek. Kleine motoriek 1 Tamponneren in mal Met verf Tamponneerkwast Standaard verf Mal Papier Begrippen binnen en buiten de Repeterende beweging maken met kwast 2 Stempelen Ecoline Kosteloos materiaal of 3 Stempelen Ecoline

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door J woorden 3 februari keer beoordeeld

5.7. Boekverslag door J woorden 3 februari keer beoordeeld Boekverslag door J. 1238 woorden 3 februari 2010 5.7 457 keer beoordeeld Vak Kunst Begrippen Centrale asymmetrische compositie Het midden van het beeld kan op geen enkele manier in twee gelijke helften

Nadere informatie

TEKENEN MET EEN DRIELUIK

TEKENEN MET EEN DRIELUIK PERSPECTIEFTEKENEN AFLEVERING 1 Evenwijdige lijnen worden op een foto zelden evenwijdig afgebeeld. Wat zit hier achter? Kunnen we begrijpen wat er op een foto met evenwijdige lijnen gebeurt? Het blijkt

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

Tekenen - Begrippenlijst

Tekenen - Begrippenlijst Tekenen - Begrippenlijst Hoofdstuk 1: Betekenis Betekenis Beeld Plat Tweedimensionaal Ruimtelijk Driedimensionaal Symbool Afgebeeld Verbeeld De bedoeling, datgene wat de maker duidelijk wil maken. Nabootsering

Nadere informatie

Opdracht Beeldende vorming Licht en Ruimte in de Beeldende Kunst

Opdracht Beeldende vorming Licht en Ruimte in de Beeldende Kunst Opdracht Beeldende vorming Licht en Ruimte in de Beeldende Kunst Opdracht door een scholier 1046 woorden 23 januari 2016 4,6 7 keer beoordeeld Vak Methode Beeldende vorming Zienderogen Kunst Licht en Ruimte

Nadere informatie

Ordent voorwerpen volgens twee criteria Kleurt zorgvuldig in. Kan figuur en achtergrond onderscheiden. Ruimtelijke oriëntatie

Ordent voorwerpen volgens twee criteria Kleurt zorgvuldig in. Kan figuur en achtergrond onderscheiden. Ruimtelijke oriëntatie 1 Sjabloneren met Tamponneerkwast Standaard verf Minstens 2 mallen Papier Ordent voorwerpen volgens twee criteria Kleurt zorgvuldig in 2 Stempelen met karton randen Ecoline Kosteloos materiaal Houdt bij

Nadere informatie

Zoals altijd is dit de laatste afbeelding die we gaan maken:

Zoals altijd is dit de laatste afbeelding die we gaan maken: De tutorial bestaat uit twee hoofdonderdelen, waarbij de olieverftekst wordt gemaakt en de tubes worden gemaakt. U begint bij basisvormen, vult ze met een complex lineair verloop en past vervolgens het

Nadere informatie

MEETKUNDE 120 PUNTEN, LIJNEN EN VLAKKEN

MEETKUNDE 120 PUNTEN, LIJNEN EN VLAKKEN 120 PUNTEN, LIJNEN EN VLAKKEN een rechte lijn A het punt A a de rechte a een kromme lijn of een kromme een gebroken lijn a A b a B het lijnstuk [AB] evenwijdige rechten a // b een plat oppervlak of een

Nadere informatie

Kegelsneden. Figuur 1 Figuur 2 PYTHAGORAS FEBRUARI 2015

Kegelsneden. Figuur 1 Figuur 2 PYTHAGORAS FEBRUARI 2015 Kegelsneden Aflevering 1 Ellipsen, parabolen en hyperbolen zijn mooie figuren die in de natuur voorkomen. Denk maar aan een steen die door de lucht vliegt, of een komeet die om de zon beweegt. In de techniek

Nadere informatie

Verder zijn er toetsen bij de theorie en praktijk. Je hoort van jouw leraar wanneer je die moet maken.

Verder zijn er toetsen bij de theorie en praktijk. Je hoort van jouw leraar wanneer je die moet maken. Voorwoord Beste leerling, Voor je ligt de map Stappenplan houtbewerken. Dit Stappenplan is speciaal geschreven voor leerlingen die praktijkonderwijs volgen, maar is ook te gebruiken in andere situaties.

Nadere informatie

MEETKUNDE 120 PUNTEN, LIJNEN EN VLAKKEN

MEETKUNDE 120 PUNTEN, LIJNEN EN VLAKKEN 120 PUNTEN, LIJNEN EN VLAKKEN een rechte lijn A het punt A a de rechte a een kromme lijn of een kromme een gebroken lijn a A b a B het lijnstuk [AB] evenwijdige rechten a // b een plat oppervlak of een

Nadere informatie

Les 6 Tegeltjes leggen

Les 6 Tegeltjes leggen Les 6 Tegeltjes leggen Kern In deze les maken en onderzoeken de leerlingen patronen vanuit één eenvoudige basistegel. De focus ligt op kenmerken van (regelmatige) patronen, zoals vormen van herhaling,

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

schetsboekje CURSUS REISIMPRESSIES VASTLEGGEN

schetsboekje CURSUS REISIMPRESSIES VASTLEGGEN schetsboekje CURSUS REISIMPRESSIES VASTLEGGEN INHOUD LES 1 Wat is een schets? - hoofdlijnen, globaal weergeven, vereenvoudigen, weglaten LES 2 Perspectief: - 1 - en 2 punts-perspectief LES 3 Lijnen en

Nadere informatie

TEKENEN. beeldende vorming. Vlakvullingen. hoofdstuk 13: vlakvulling

TEKENEN. beeldende vorming. Vlakvullingen. hoofdstuk 13: vlakvulling Vlakvullingen Tekeningen zoals hierboven heb je vast weleens eerder gezien, bijvoorbeeld op één van de posters in de wiskundelokalen. Het is het werk van Escher.Je kent hem misschien ook wel van de onmogelijke

Nadere informatie

Les 7- Spiegeltje, spiegeltje wat zie ik?

Les 7- Spiegeltje, spiegeltje wat zie ik? Les 7- Spiegeltje, spiegeltje wat zie ik? Veel kunstenaar gebruiken de effecten van spiegels en symmetrie in hun werk. Waarom doen ze dit? Is iets dat symmetrisch is, mooier? In het ontwerp van alledaagse

Nadere informatie

Seminar Kunstenaar Design Document November Liad Damhuis GAR2A

Seminar Kunstenaar Design Document November Liad Damhuis GAR2A Seminar Kunstenaar Design Document November 2016 Liad Damhuis GAR2A 3010259 HET PRODUCT/DE PRODUCTIE Wall Drawing #1084 ontworpen door Sol LeWitt. Uitgevoerd door Asmir Ademagic en Wim Starkenburg in 2003.

Nadere informatie

Structuur. beeldende vorming klas 1. natuurlijke structuren

Structuur. beeldende vorming klas 1. natuurlijke structuren beeldende vorming klas 1 Structuur Wat ga je doen? Je begint met het doorlezen van de hele tekst over structuur. Daarna maak je de opdrachten. Je moet ook plaatjes verzamelen. Breng de volgende les een

Nadere informatie

Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal

Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal Junior College Utrecht Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal Versie 2 September 2012 Een project (ruimte-)meetkunde voor vwo-leerlingen Geschreven voor het Koningin Wilhelmina College Culemborg

Nadere informatie

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer:

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: Naam: Klas: Datum: Feiten Een kijkwijzer is bedoeld om je mee te nemen in de waarneming en het kijken te intensiveren: kortom je gaat steeds meer dingen zien,

Nadere informatie

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min.

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min. HOE WORD IK EEN DETECTIVE? NAAM leerling: KLAS: Docent: Samengewerkt met (naam leerling: Kijk je wel eens naar een detectiveserie? Je ziet dan hoe een detective heel nauwkeurig observeert en onderzoekt

Nadere informatie

Fractale dimensie. Eline Sommereyns 6wwIi nr.9

Fractale dimensie. Eline Sommereyns 6wwIi nr.9 Fractale dimensie Eline Sommereyns 6wwIi nr.9 Inhoudstabel Inleiding... 3 Gehele dimensie... 4 Begrip dimensie... 4 Lengte, breedte, hoogte... 4 Tijd-ruimte... 4 Fractale dimensie... 5 Fractalen... 5 Wat?...

Nadere informatie

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Perspectief

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Perspectief Escher in Het Paleis Wiskundepakket Perspectief Perspectief We leven in een driedimensionale wereld. Deze wereld nemen we echter waar door projecties op tweedimensionale vlakken of gebogen vlakken. In

Nadere informatie

Beeldende Begrippen 11 JUNI 2015 KHP VERSLAG, PERIODE TEXTIEL. DAVID WEEL l 10E

Beeldende Begrippen 11 JUNI 2015 KHP VERSLAG, PERIODE TEXTIEL. DAVID WEEL l 10E Beeldende Begrippen KHP VERSLAG, PERIODE TEXTIEL DAVID WEEL l 10E 11 JUNI 2015 1 VOORSTELLING Bij een voorstelling gaat het om wat ik zie. He kan zijn gemaakt naar de werkelijkheid of naar de fantasie.

Nadere informatie

Meetkunst. Les 3 Van ruimte naar plat. Ruimtesuggestie op het platte vlak

Meetkunst. Les 3 Van ruimte naar plat. Ruimtesuggestie op het platte vlak Meetkunst Les 3 Van ruimte naar plat Ruimtesuggestie op het platte vlak In deze les bekijken leerlingen de indeling van een ruimte naar aanleiding van een aantal schilderijen waarbij verschillende begrippen

Nadere informatie

Tussendoelen wiskunde onderbouw vo vmbo

Tussendoelen wiskunde onderbouw vo vmbo Tussendoelen wiskunde onderbouw vo vmbo Domein A: Inzicht en handelen Subdomein A1: Vaktaal wiskunde 1. vmbo passende vaktaal voor wiskunde herkennen en gebruiken voor het ordenen van het eigen denken

Nadere informatie

Thinking of Art Stijldocument

Thinking of Art Stijldocument Thinking of Art Stijldocument Niels de Jong GDD1A Inspiratie: M.C. Escher Inhoudsopgave Inleiding...2 1 Moodboard / stijlinspiratie kiezen...2 Kiezen stijlinspiratie...3 Beeldmateriaal in Moodboards...4

Nadere informatie

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief.

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief. Kijkwijzer beeldaspecten Groep 7 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 7 de KunstKabinetsen 7.10 Complementaire kleuren en 7.14 Vogel of kikvors? in groepjes of klassikaal

Nadere informatie

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus Tips voor betere foto s Tips voor betere foto s Koos Mast Irma Meijerman Oktober 2009 Camera vasthouden Auto-focus Licht en kleur Zwart-wit Compositie Symmetrie en ritme Formaat en uitsnede Standpunt Voorgrond/achtergrond

Nadere informatie

1. Ik kan vormen en figuren herkennen en gebruiken met bijbehorende wiskundige vaktaal.

1. Ik kan vormen en figuren herkennen en gebruiken met bijbehorende wiskundige vaktaal. LEERLIJN WISKUNDE VMBO-BKTG (Leerjaar 1-periode 1) VMBO BKTG LJ1 Vmbo BKTG Periode 1 Wat ga ik leren? Wanneer? Welke inhoud heb ik nodig? Wat ga ik doen om dit te leren? Hoe bewijs ik dat ik dit geleerd

Nadere informatie

Les 8 ruimtelijke patronen

Les 8 ruimtelijke patronen Les 8 ruimtelijke patronen Kern van de les - Leerlingen verkennen patronen op en van ruimtelijke objecten en redeneren erover. - Ze onderzoeken hoe een patroon dat ze ontwerpen op de uitslag van het balkje

Nadere informatie

Schaduwopgaven Verhoudingen

Schaduwopgaven Verhoudingen Schaduwopgaven Verhoudingen bij 5 Een vierkant wordt verknipt in zeven driehoeken, zoals hiernaast. Het grijze driehoekje gooien we weg. Wat is de verhouding van de oppervlakte van de andere zes? na 10

Nadere informatie

MEETKUNST lessen over ruimte en patronen op het grensvlak van meetkunde en beeldende kunst

MEETKUNST lessen over ruimte en patronen op het grensvlak van meetkunde en beeldende kunst MEETKUNST lessen over ruimte en patronen op het grensvlak van meetkunde en beeldende kunst Les 7 Tegeltjes leggen Meetkunst De Meetkunstlessen zijn lessen op het grensvlak van meetkunde (onderdeel van

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK TEKENEN

WETENSCHAPPELIJK TEKENEN WETENSCHAPPELIJK TEKENEN TWEEDE GRAAD TSO TECHNIEK-WETENSCHAPPEN COMPLEMENTAIR LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (Vervangt leerplan D/1998/0279/021A vanaf 1 september 2013) Vlaams Verbond van

Nadere informatie

251 ROBOTMONSTER STAP 1: CREATIE ROBOTMONSTER. Zoek op internet naar afbeeldingen van figuren die jou aanspreken.

251 ROBOTMONSTER STAP 1: CREATIE ROBOTMONSTER. Zoek op internet naar afbeeldingen van figuren die jou aanspreken. STAP 1: CREATIE ROBOTMONSTER Zoek op internet naar afbeeldingen van figuren die jou aanspreken. (Je mag ook zelf een robotmonster ontwerpen door te tekenen. Teken deze op A4 papier, maar teken je robot

Nadere informatie

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3 of 4 Computeranimatie Massamedia Mixed-media Genre Geëmotioneerd Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

handleiding pagina s 434 tot Handleiding 1.2 Huistaken huistaak 12: bladzijde Werkboek

handleiding pagina s 434 tot Handleiding 1.2 Huistaken huistaak 12: bladzijde Werkboek week 13 les 5 toets en foutenanalyse handleiding pagina s 434 tot 443 nuttige informatie 1 Handleiding 1.1 Kopieerbladen pagina s 374 en 375: vierhoeken pagina 376: eigenschappen van diagonalen in vierhoeken

Nadere informatie

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug 2017 2017 Nick Govaart Dienstverlening en Producten Workshop Tekenen I 1 Inleiding workshop Tekenen I In de techniek is tekening lezen of tekeningen kunnen ontwerpen

Nadere informatie

Compositie op basis van geometrische vormen

Compositie op basis van geometrische vormen Om goed heen en weer te kunnen springen tussen dia en afbeeldingen moet je dit bestand openen met Acrobat Reader. Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar

Nadere informatie

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw beeldende vorming Naam:... Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw. 1900-1945 inleiding De twintigste eeuw is een tijd waarin stijlen en stromingen elkaar snel opvolgen om plaats te

Nadere informatie

Postzegel. Digitaal (Ontwerpen en) Bewerken. De Rooi Pannen Vormgeving VRP/MRP/SIS/MSI

Postzegel. Digitaal (Ontwerpen en) Bewerken. De Rooi Pannen Vormgeving VRP/MRP/SIS/MSI Postzegel Digitaal (Ontwerpen en) Bewerken De Rooi Pannen Vormgeving VRP/MRP/SIS/MSI Postzegelserie / Reizen Maak een serie van drie postzegels in Illustrator. Het thema is: reizen. Tekenstijl / Stijl

Nadere informatie

Wijst dezelfde vorm in complexe figuren aan. Figuur achtergrond waarneming. Er is sprake van een voorkeurshand Brengt volgorde aan.

Wijst dezelfde vorm in complexe figuren aan. Figuur achtergrond waarneming. Er is sprake van een voorkeurshand Brengt volgorde aan. 1 Combinatie sjabloon binnen buiten vorm Sjabloon (bord) krijt papier Wijst dezelfde vorm in complexe figuren aan Figuur achtergrond 2 Rubben (wrijftechniek) wrijfvormen met schuurpapier, kant, behang

Nadere informatie

Spiegelen en symmetrie

Spiegelen en symmetrie Spiegelen en symmetrie Bedoeling: De leerlingen komen doormiddel van verschillende activiteiten te weten wat spiegelen (en spiegelas) en symmetrie is. Doelen: De leerlingen kunnen - in eigen woorden verwoorden

Nadere informatie

DE basis WISKUNDE VOOR DE LAGERE SCHOOL

DE basis WISKUNDE VOOR DE LAGERE SCHOOL Inhoud GETALLENKENNIS 13 1 Getallen 13 2 Het decimale talstelsel 14 3 Breuken 16 Begrippen 16 Soorten breuken 16 Een breuk vereenvoudigen 17 4 Breuken, percenten, kommagetallen 18 Breuk omzetten in een

Nadere informatie

Kijkwijzer beeldbeschrijving

Kijkwijzer beeldbeschrijving Kijkwijzer beeldbeschrijving Bedenk dat een schilderij - voordat het een strijdros, een naakte vrouw of een ander verhaal voorstelt - in wezen een plat vlak is, bedekt met kleuren die op een bepaalde manier

Nadere informatie

- schilderijen - Voortgezet. Onderwijs

- schilderijen - Voortgezet. Onderwijs KIJKWIJZER Voortgezet Onderwijs gemeentemuseum den haag maart 2001afdeling educatie/jet van Overeem postbus 72 2501 CB Den Haag jovereem@gm.denhaag.nl 2 Bedenk dat een schilderij - voordat het een strijdros,

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

1BK2 1BK6 1BK7 1BK9 2BK1

1BK2 1BK6 1BK7 1BK9 2BK1 Kern Subkern Leerdoel niveau BK begrippen vmbo waar in bettermarks 1.1.1. Je gebruikt positieve en negatieve getallen, breuken en decimale getallen in hun onderlinge samenhang en je ligt deze toe binnen

Nadere informatie

Praktijkopdracht 1 - kleur

Praktijkopdracht 1 - kleur Praktijkopdracht 1 - kleur Bekijk het werk van August Macke. Je ziet hier een landschap van August Macke, Kairouan (III), 1914 In het werk zijn horizontale, verticale en diagonale lijnen te ontdekken.

Nadere informatie

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT:

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT: Schilderkunst Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. 1. Definitie SCHILDERIJ: tweedimensionaal vlak iets wordt voorgesteld kleur- en vormmiddelen FIGURATIEF ABSTRACT: figuratief: verwijst

Nadere informatie

Wiskunde D-dag Vrijeschool Zutphen VO donderdag 18 februari, 12:30u 16:30u. Aan de gang

Wiskunde D-dag Vrijeschool Zutphen VO donderdag 18 februari, 12:30u 16:30u. Aan de gang Wiskunde D-dag 2016 Vrijeschool Zutphen VO donderdag 18 februari, 12:30u 16:30u Aan de gang Verkenning 1 piano Je moet een zware piano verschuiven door een 1 meter brede gang met een rechte hoek er in.

Nadere informatie

Domein A: Inzicht en handelen

Domein A: Inzicht en handelen Tussendoelen wiskunde onderbouw vo vmbo Preambule Domein A is een overkoepeld domein dat altijd in combinatie met de andere domeinen wordt toegepast (of getoetst). In domein A wordt benoemd: Vaktaal: het

Nadere informatie

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 2

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 2 Domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip HELE GETALLEN kan de telrij opzeggen tot ten minste 20. kan vanuit elk getal tot 20 verder tellen en vanuit elk getal onder 10 terugtellen. herkent en gebruikt rangtelwoorden

Nadere informatie

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm Begrippenlijst periode 1 Tekenen Klas 2, Roncalli mavo Vorm 1. Vormentaal Alles wat je om je heen ziet heeft een bepaalde vorm. Vormen kunnen bepaalde gedachten oproepen. Kijk maar naar afbeelding 1 en

Nadere informatie

30 november/26 april 2019 Afronding U kiest aan welk werk en met welke materialen en technieken

30 november/26 april 2019 Afronding U kiest aan welk werk en met welke materialen en technieken Dit e-boek is bedoeld als inspiratiebron voor deelnemers aan de cursus 'Van de 2de naar de 3de dimensie' gegeven door Carien Engelhard in haar atelier in Zutphen. Het is nadrukkelijk een inspiratieboek,

Nadere informatie

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent,

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent, Workshop Schilderen Beste docent, Samen met uw klas gaat u schilderen op doeken met als thema: Vol vuur voor Afrika! Hiervoor heeft u materiaal en een stappenplan nodig. Na het stappenplan vindt u een

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 TRANSFORMATIES

HOOFDSTUK 2 TRANSFORMATIES HOOFDSTUK 2 TRANSFORMATIES Verschuiven, roteren, spiegelen, vergroten/verkleinen zijn manieren om bij een figuur een 'beeldfiguur' te bepalen. Deze manieren noem je 'transformaties'. 2.1 LIJNSPIEGELING

Nadere informatie

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE Concept: Annelinde de Jong Tekst: Annelinde de Jong en Kevin Aerts Annelinde de Jong, 2012 1 WAARNEMEN Check,

Nadere informatie

Wat is de som van de getallen binnen een cirkel? Geef alle mogelijke sommen!

Wat is de som van de getallen binnen een cirkel? Geef alle mogelijke sommen! Estafette-opgave 1 (20 punten, rest 480 punten) Zeven gebieden Drie cirkels omheinen zeven gebieden. We verdelen de getallen 1 tot en met 7 over de zeven gebieden, in elk gebied één getal. De getallen

Nadere informatie

Handleiding 496.142. - het innovatieve Fiskars embossing-systeem is zonder lichtbak te gebruiken.

Handleiding 496.142. - het innovatieve Fiskars embossing-systeem is zonder lichtbak te gebruiken. is uniek Handleiding 496.142 - embossing is een klassieke knutseltechniek met papier. - de ShapeBoss is uitgerust met een groot werkvlak. - het innovatieve Fiskars embossing-systeem is zonder lichtbak

Nadere informatie

Werken met primitieven deel 1.

Werken met primitieven deel 1. Werken met primitieven deel 1. Onder primitieven verstaat men lichamen met een elementaire vorm. Dit zijn bv. Kubussen, balken, cilinders, kegels, prima s, bollen, piramides en ringen. Deze lichamen kan

Nadere informatie

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Het object staat in het van Abbemuseum op een sokkel aan een raam. Dit uitzicht achter het object versterkt

Nadere informatie

handleiding pagina s 965 tot Handleiding 1.2 Huistaken nihil 2 Werkboek 3 Posters 4 Scheurblokken bladzijden 117, 123, 129, 140 en Cd-rom

handleiding pagina s 965 tot Handleiding 1.2 Huistaken nihil 2 Werkboek 3 Posters 4 Scheurblokken bladzijden 117, 123, 129, 140 en Cd-rom week 32 les 2 toets en foutenanalyse handleiding pagina s 95 tot 974 nuttige informatie 1 Handleiding 1.1 Kopieerbladen pagina 444: tangram pagina 754: puzzel geometrische figuren pagina 837: diverse gezichtspunten

Nadere informatie

R u i m t e. Kunst BV

R u i m t e. Kunst BV R u i m t e Kunst BV A4 ~ periode B 2010 2011 Kunst Algemeen Beeldende Vorming Inleiding In de periodes B en C van dit jaar ga je kennis maken met het vak Kunst. De naam klinkt wellicht wat hoogdravend,

Nadere informatie

Vorm en compositie. Datum: donderdag 10 september tuinontwerpen

Vorm en compositie. Datum: donderdag 10 september tuinontwerpen Vorm en compositie Datum: donderdag 10 september 2015 tuinontwerpen 2 Vorm en compositie Theorie over vorm en compositie vormt geen recept om tot een goed ontwerp te komen. Het geeft je wel gezichtspunten

Nadere informatie

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO):

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO): Bedoeling: De leerlingen leren M.C. Escher en zijn werken kennen. Ze ontdekken ook wat regelmatige vlakvulling is en maken kennis met de drie soorten symmetrie die Escher in zijn werken gebruikt. Na het

Nadere informatie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie techniek materiaal te gebruiken bij kerndoel: voorbeeld / afbeelding scheuren in vorm en tijdschriften 54 beeldaspecten kleur papier voor ondergrond kleur glutofix (papierlijm) 3B knippen op thema tijdschriften

Nadere informatie

Rekenen en wiskunde ( bb kb gl/tl )

Rekenen en wiskunde ( bb kb gl/tl ) Tussendoelen Rekenen en wiskunde Rekenen en wiskunde ( bb kb gl/tl ) vmbo = Basis Inzicht en handelen Vaktaal wiskunde Vaktaal wiskunde gebruiken voor het ordenen van het eigen denken en voor uitleg aan

Nadere informatie

Novum, wiskunde LTP leerjaar 1. Wiskunde, LTP leerjaar 1. Vak: Wiskunde Leerjaar: 1 Onderwerp: In de Ruimte H1 Kerndoel(en):

Novum, wiskunde LTP leerjaar 1. Wiskunde, LTP leerjaar 1. Vak: Wiskunde Leerjaar: 1 Onderwerp: In de Ruimte H1 Kerndoel(en): Wiskunde, LTP leerjaar 1 Onderwerp: In de Ruimte H1 26 De leerling leert te werken met platte en ruimtelijke vormen en structuren, leert daarvan afbeeldingen te maken en deze te interpreteren, en leert

Nadere informatie

Beika Kruid Zendala s ontwerpen en kleuren

Beika Kruid Zendala s ontwerpen en kleuren Beika Kruid Zendala s ontwerpen en kleuren Zendala: zentangle + mandala Uitgeverij Akasha I nhoud Voorwoord 7 1 Wat is een zendala? 11 2 Materiaalgebruik 13 3 Je eerste zendala 17 4 Zendala anders opgezet

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

Meetkunst. Les 1 Ruimte vangen in de klas

Meetkunst. Les 1 Ruimte vangen in de klas Meetkunst Les 1 Ruimte vangen in de klas We bevinden ons altijd in een bepaalde ruimte maar zijn ons er zelden van bewust. Kunstenaars maken bewust gebruik van ruimte en zetten deze naar hun hand. Ook

Nadere informatie

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Ruimtelijke figuren

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Ruimtelijke figuren Escher in Het Paleis Wiskundepakket Ruimtelijke figuren Ruimtelijke figuren Escher maakt in EEN AANTAL prenten gebruik van wiskundig interessante ruimtelijke vormen, zoals Platonische lichamen en Möbiusbanden.

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1

tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1 tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1 Waaraan moet een technische tekening voldoen? Ontwerpers werken hun ideeën eerst uit in de vorm van schetsen. Schetsen is snel tekenen uit

Nadere informatie

Vorm en compositie. Datum: vrijdag 14 oktober tuinontwerpen

Vorm en compositie. Datum: vrijdag 14 oktober tuinontwerpen Vorm en compositie Datum: vrijdag 14 oktober 2016 tuinontwerpen 2 Vorm en compositie Theorie over vorm en compositie vormt geen recept om tot een goed ontwerp te komen. Het geeft je wel gezichtspunten

Nadere informatie

Les 5 Wat is een patroon?

Les 5 Wat is een patroon? Les 5 Wat is een patroon? Leerlingen verkennen het begrip patroon. Ze zoeken voorbeelden en non-voorbeelden van patronen in het dagelijks leven (patroon in dag, in muziek, teksten, getallen), in (kunst)voorwerpen

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 5W

Steekkaart: nummer 5W Steekkaart: nummer 5W Onderwerp Ruimtefiguren herkennen in voorwerpen in de klas en hun eigenschappen benoemen Leeftijd/Doelgroep 5 e leerjaar Leergebied Wiskunde Organisatie Tijdsduur 50 minuten Beschrijving

Nadere informatie

Betoverende schilderijen met hart

Betoverende schilderijen met hart Een ideaal cadeau voor Valentijnsdag of Moederdag. In een paar zeer eenvoudige stappen kun je een kunstwerk creëren. Je moeder of vriendin heeft zeker veel plezier van dit geschenk. Natuurlijk kun je het

Nadere informatie