Spaarwater. Rendabel en duurzaam agrarisch watergebruik in een verziltende omgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spaarwater. Rendabel en duurzaam agrarisch watergebruik in een verziltende omgeving"

Transcriptie

1 H eer en v TERSCHELLING VLIELAND AMELAND SCHIERMONNIKOOG H TEXEL HORNHUIZEN D en H elder HERBAIJUM M Leeu war den G r o n i n g e n BREEZAND N o o r d - H o l l a n d Sn eek e D r ach ten Gr o n in gen BORGSWEER F r i e s l a n d Spaar. Rendabel en duurzaam agrarisch gebruik in een verziltende omgeving

2 Partners Inleiding Het gebied langs de Waddenzee staat bekend als één van de beste landbouwgronden van Europa. Landbouw is een belangrijke economische motor in de Waddenregio. Veranderende omstandigheden zoals toenemende droogte en verzilting vormen een risico voor het voorbestaan van de huidige activiteiten. Het systeem staat onder druk. Binnen Spaar gaat een breed consortium de uitdaging aan om zoet beschikbaar te maken en in de toekomst beschikbaar te houden. Spaar richt zich op zelfvoorzienende zoetbeschikbaarheid op perceel niveau in combinatie met minder afvoer van ongewenste stoffen naar het oppervlakte. Innovatieve technieken worden gecombineerd om dit te bereiken. De aanpak wordt op vier locaties in de Waddenregio getest met de volgende doelen: Technische en economische toepasbaarheid van ondergrondse zoet opslag Technische en economische toepasbaarheid van systeemgerichte drainage Druppelirrigatie voor efficiënte beregening en precisciebemesting Gebruik van de bodem en cyclus voor de afbraak van ziektekiemen Verminderen van de afvoer van ongewenste stoffen naar het oppervlakte Veranderende omstandigheden Veranderende omstandigheden zetten het systeem onder druk. De zoetbeschikbaarheid neemt af. Door toenemende droogte, bodemdaling en toenemende verzilting neemt de zoet vraag toe. Echter, om dezelfde redenen zal de zoetbeschikbaarheid juist afnemen. Onder andere bollen- en aardappelteelt zijn belangrijke sectoren in de Waddenregio. is voor deze sectoren van vitaal belang, schaarste kan leiden tot schade. Voldoende schoon zoet is cruciaal. Minder afhankelijkheid van externe aanvoer verkleint het risico. Ontwikkeling van zelfvoorzienendheid is een belangrijke stap richting een robuust systeem waarin vraag en aanbod van zoet beter in balans zijn. Spaar combineert innovatieve technieken waarmee de gebruiker voor zijn eigen kan zorgen, zowel kwalitatief als kwantitatief. Broere B E R E G E N I N G B. V.

3 beschikbaarheid Dubbel doel: beschikbaar maken van voldoende zoet én schoon Een agrariër is zelfvoorzienend als hij tijdens droge perioden niet afhankelijk is van het schap voor beregenings. Ondergrondse opslag van regen maakt dit mogelijk. Regen wordt via bestaande drainage en een verzameldrain opgevangen. De infiltratie vindt plaats in zout grond, er ontstaat een zoetbel. Tijdens verblijf in de bodem vindt zuivering van het plaats, ongewenste stoffen worden hier afgebroken. In droge perioden onttrekt de agrariër het uit de bel waarna het met druppelirrigatie efficiënt wordt gebruikt voor beregening van gewassen. Nutriënten worden toegevoegd aan het om de gewasgroei te bevorderen, deze komen precies op de juiste plek terecht: bij de gewaswortel. De technieken in Breezand en Borgsweer hebben een belangrijk kwaliteitsaspect. Door toepassing van ondergrondse opslag wordt het risico op ziektekiemen verkleind. Door de aanwezigheid van Bruinrot geldt er voor pootaardappelen een beregeningsverbod, Erwinia is een risico voor de bollenteelt. De verwachting is dat deze ziektekiemen afbreken in de ondergrond met toenemende gebruiksmogelijkheden van het als resultaat. lder BREEZAND N o o r d - H o l l a n d Breezand In Breezand teelt Thijs Langeveld bloembollen; een intensief en zout intolerant gewas. Breezand is gelegen in één van de noordelijkste polders die afhankelijk is van de aanvoer van IJsselmeer. In droge perioden kan het voorkomen dat er niet genoeg van voldoende kwaliteit beschikbaar is zoals in het voorjaar van Door het regen op te slaan neemt de afhankelijkheid van externe aanvoer af. De druppelirrigatie bevordert efficiënt gebruik en door het creëren van een gesloten cyclus stromen minder ongewenste stoffen af naar het oppervlakte. BORGSWEER Borgsweer Het Groningse Borgsweer is bij uitstek een gebied voor pootaardappelen; de zeeklei heeft de juiste karakteristieken voor het telen van dit gewas. Echter, door de aanwezigheid van Bruinrot in het oppervlakte geldt een beregeningsverbod. De verwachting is dat Bruinrot afsterft na verblijf in de ondergrond en het opgeslagen regen kan worden gebruikt voor beregening. Net als in Breezand wordt regen via de drainage opgevangen, waarna het in de ondergrond wordt geïnfiltreerd. Beregening vindt plaats via ondergrondse druppelirrigatie op ± 40 cm beneden maaiveld.

4 Bestrijden verzilting G PILO T HOR N PILO T De Waddenregio kenmerkt zich door een ondiepe zoet-zout overgang in het grond, een bedreiging voor de zoetbeschikbaarheid. Landbouw is mogelijk dankzij de dunne zoete regenlenzen in de ondergrond, die drijven op het zoute grond. Als zoete regenlenzen verdwijnen bereikt het zout de gewaswortels. De uitdaging is om zoet langer vast te houden in het perceel. Door de drainagediepte aan te passen en het peil tijdelijk op te zetten ontstaan grotere zoetlenzen in het grond, een buffer ter bestrijding van droogte- én zoutschade. Nieuwe situatie Huidige situatie Najaar / Winter Water dat langer wordt vastgehouden in de bodem ondergaat een langere reistijd. Tijdens langer verblijf in de bodem breken meer nutriënten af, met minder uitspoeling naar het oppervlakte als gevolg. Systeemgerichte drainage draagt naast het bestrijden van verzilting dus ook bij aan verbetering van de oppervlakte kwaliteit en dus de vraag vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water. Voorjaar Zomer HERB AIJ Sn e UM L eeu w Gro nin HUIZ EN gen ek F Herbaijum Niet alleen akkerbouw ondervindt negatieve effecten van zout grond, in Herbaijum heeft veehouder Hofstra soortgelijke problemen. Het gras, dat wordt gemaaid als veevoer, groeit niet gelijkmatig verdeeld over het perceel. Sommige stroken in het perceel laten een verminderde opbrengst zien. Metingen geven aan dat er veel zout aanwezig is in het grond. Met behulp van systeemgerichte drainage worden de grondcondities geoptimaliseerd en verbeterd. De resultaten die worden behaald op grasland zijn een voorbeeld voor de vollegrondteelt. Of er nu gras, tarwe of aardappelen groeien, de werking van de drainage blijft hetzelfde en kan dus helpen om gelijke doelen te bereiken. Hornhuizen Hornhuizen ligt direct achter de zeedijk, de enige barrière die het zoute zee van het perceel weghoudt. Via ondergrondse kwel kan het zoute echter wél in het perceel komen. Agrariër Oosterhuis heeft in het verleden gemerkt dat aanleg van drainage de perceelcondities verbeteren wat leidt tot betere beschikbaarheid. Door middel van de toepassing van systeemgerichte drainage met diep gelegen drains en actieve peilsturing kan de zoetbel boven het brakke grond worden vergroot. De agrariër kan vanachter zijn computer het peil aanpassen. Naast zoetbeschikbaarheid wordt ook de afstroom van nutriënten vermindert waardoor het oppervlakte minder wordt belast.

5 DLVplant - agrarische ontwikkeling en druppelirrigatie Acacia Water zoet beschikbaar maken én behouden Acacia Water en DLVplant werken nauw samen om het volledige onderzoeksveld te dekken; zowel de geohydrologie als de gewasgroei. Het inzetten van innovaties zoals druppelirrigatie, levert een bijdrage aan het verduurzamen van de bollenteelt en met name de pootgoedteelt, een versterking van de sector. Door de voorziening te optimaliseren en te zorgen voor een constante aanvoer kan de plant rustig door blijven groeien. Zo ontstaat een maximale productie van kwalitatief hoogwaardige bollen en pootgoed. Door op termijn het toedienen van te combineren met het toedienen van mineralen ontstaan nieuwe mogelijkheden om de kwaliteit van de bol en knol te verbeteren. Dripirrigatie is zeker in droge gebieden een veel toegepaste techniek. In Nederland wordt het al toegepast in meerjarig teelten, zoals fruitteelt en bomenteelt. Het nieuwe in Nederland is dat we het nu gaan toepassen in één-jarige, open teelten. Dit vraagt een ander teelt en management concept van de ondernemer. Temeer daar er mogelijkheden ontstaan om de teelt nog preciezer te gaan sturen met mineralen en mogelijk ook gewasbescherming. In droge gebieden zal het geven van via een dergelijk systeem in elk jaar essentieel blijken te zijn, maar in Nederland kan het in sommige jaren niet nodig zijn. Dan nog liggen er kansen voor doorontwikkeling van de nutriëntengift. Het wordt voor de Waddenregio in de toekomst steeds lastiger om aan de zoet vraag te voldoen. Acacia Water erkent dit probleem en ziet dat er oplossingen nodig zijn; zowel voor de schappen als de gebruikers; de agrariërs en de natuur. Er is voldoende beschikbaar, dit is echter niet goed verdeeld. Door veranderende omstandigheden is het verdelingsvraagstuk op het moment een toenemend probleem in Nederland. Dit probleem speelt op grote schaal echter al langer. Sinds het onstaan in 2003 draagt Acacia Water wereldwijd bij aan een duurzame beschikbaarheid en verdeling. Acacia Water richt zich binnen Spaar op de hydrologische aspecten. Het is belangrijk om lokale oplossingen te vinden om de beschikbaarheid te vergroten. Acacia Water gaat de uitdaging aan om op perceelniveau oplossingsrichtingen te zoeken voor een regionaal probleem. Door te schakelen tussen schaalniveaus kan maatwerk uitkomsten bieden voor de gehele Waddenregio. Spaar behelst meer dan alleen zoetbeschikbaarheid. Toepassing van de maatregelen zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van het oppervlakte: verminderde afstroom van nutriënten en afbraak van gewasbeschermingsmiddelen dragen bij aan de KRW doelstellingen. Ondergronds vasthouden van draagt bij aan afbraak van de ziektekiemen Erwinia en Bruinrot, dit heeft een dubbel doel; de kwaliteit verbetert waardoor het weer gebruikt kan worden voor beregening van gewassen.

6 Waterschappen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Op lange termijn wordt aanvoer steeds moeilijker. Indien het hoogheemraadschap niet meer voldoende kan aanvoeren, moeten we met zijn allen oplossingen bedenken. Voor telers is het belangrijk om nu na te denken over efficiënt gebruik, hiermee wordt de vraag beperkt. Hollands Noorderkwartier is net als de andere schappen afhankelijk van het schaarser wordende IJsselmeer. HHNK streeft naar een zo ver als mogelijk doorgevoerd, zelfvoorzienend systeem met een gesloten kringloop. Dit beperkt risico s als gevolg van klimaatverandering en bespaart op meststoffen. Een voordeel voor de teler én de maatschappij! Het hoogheemraadschap is zich bewust van het feit dat klimaatverandering een andere kijk op beheer vergt. Hierop is de Deltavisie ontwikkeld met strategieën om de invloed van klimaat verandering en daarmee tekort te beperken. `Spaar is een innovatief voorbeeld van hoe je zuinig om kan gaan met zoet en we zien dan ook zeker kansen voor opschalen. Een goede kosten baten analyse draagt bij aan het bepalen van de opschalingsmogelijkheden. Dit proces moet zorgvuldig worden uitgevoerd om valse beloften en verwachtingen te voorkomen. Noorderzijlvest Ondanks de grote hoeveelheid zoet, die vanaf april in het beheergebied van Noorderzijlvest wordt ingelaten om door te spoelen, komt het chloride gehalte soms niet onder de beoogde norm. Gewasberegening met dit is niet wenselijk. In het beheergebied van dit schap is tot nu toe altijd voldoende IJsselmeer beschikbaar geweest, zelfs in zeer droge perioden. Modelstudies laten echter zien dat er vanaf 2050 een mogelijk tekort aan IJsselmeer gaat ontstaan. Om dit vooruitzicht te beteugelen moet de zelfvoorzienende zoetbeschikbaarheid worden vergroot. De innovatieve combinatie van maatregelen binnen Spaar draagt hier aan bij. Wetterskip Fryslân De vermindering van uitspoelende nutriënten heeft een extra toegevoegde waarde: dit draagt bij aan de KRW doelen. Spaar biedt perspectief voor de toekomst en geeft realistische oplossingen voor een duurzamere inrichting van het landbouwgebied. Door gebruik te maken van de natuurlijke omstandigheden - het neerslag overschot in de winter - kan op termijn de actieve aanvoer van zoet worden gereduceerd. Hunze en Aa s Er wordt veel IJsselmeer gebruikt om de kustzones door te spoelen ter bestrijding van de verzilting. Overige doeleinden zijn er echter nauwelijks voor dit. Gewassen zoals bieten en graan vragen niet veel beregening en aardappelen mogen vanwege de Bruinrot bacterie niet beregend worden met dit. Er zijn uiteindelijk maar weinig baten van het continu doorspoelen en voor de landbouw is het een inefficiënte toevoer. Waterschap Hunze en Aa s focust op een efficiënter systeem waarbij bestrijding van verzilting centraal staat. De kwaliteit is immers op meer locaties in de kustzone een probleem. Spaar biedt een alternatieve bron voor pootaardappeltelers door de afbraak van de Bruinrot bacterie. Wij zien ondergrondse opslag dan ook als kansrijke oplossing voor de gehele kustzone, daar waar hoogwaardige teelt plaats vindt. Voor laagwaardige teelt is er de diepe drainage met actieve peilsturing, die een hele goede uitkomst biedt. Door beperkingen van de IJsselmeeraanvoer neemt de verzilting van het grond- en oppervlakte toe. Het schap kan dit tegen gaan door aanvoer van meer gebiedsvreemd voor doorspoeling. Dit beïnvloed echter alleen het zoutgehalte van het oppervlakte. Echter, de verzilting van het ondiepe grond heeft veel meer gevolgen voor de landbouw, omdat de vochtvoorziening van het gewas in het gedrang komt. Hier kan het schap veel minder invloed op uitoefenen. Als agrariërs anders om gaan met de beheersing op perceelniveau kan mogelijk voorkomen worden dat het gewas in de loop van de zomer in contact komt met zout grond. De pilotprojecten van Spaar testen in de praktijk de alternatieve mogelijkheden voor beheersing op perceelniveau. Als deze maatregelen eenmaal effectief zijn, is er in de zomer minder zoet nodig voor beregening en kan ook de aanvoer van zoet IJsselmeer worden beperkt.

7 Agrariërs Noordam - Borgsweer Aardappelteler Noordam ondervindt op dit moment nog geen last van gebrek aan zoet. De pootaardappelen die hij teelt kunnen echter niet beregend worden door de aanwezigheid van de bruinrot bacterie: als de bruinrotbacterie volledig zou afsterven in de ondergrond, kan ik mogelijk weer beregenen. Hierin is veel winst te behalen met Spaar. In het Groningse Borgsweer is de druppelirrigatie op een diepte van +/- 40 cm onder maaiveld geplaatst. Als teler is het interessant om te onderzoeken in hoeverre een precieze - en mestgift terug te zien is in de aardappel opbrengst. Hofstra Herbaijum Veehouder Hofstra heeft op zijn grasperceel meerdere stroken waar de grasopbrengst ieder jaar achter blijft. In eerste instantie had ik niet aan zout problemen gedacht, maar nu de meetresultaten op tafel zijn, neem ik zoutschade mee als mogelijke oorzaak voor de ongelijke gewasgroei. Op andere gedeelten zijn er geen problemen met de gewasgroei herkenbaar. Over de oorzaak is nog veel onbekend, maar ik werk graag mee om een oplossing te zoeken om het systeem zoeter te maken. Langeveld Breezand Bollenteler Thijs Langeveld is gevestigd in Breezand, een bollengebied bij uitstek. Dit is echter ook één van de noordelijkste polders binnen het beheergebied. Als de toevoer vanuit het IJselmeer afneemt hebben wij hier een probleem zegt Langeveld. Bollen hebben behoorlijk wat beregenings van een goede kwaliteit nodig. Er is voldoende aanvoer, maar als we het snel wegpompen, is het weg als we het nodig hebben in droge perioden. regen wordt nu onder het perceel vastgehouden. Zo is er in droge perioden genoeg, want zowel droogte- als zoutschade zijn funest voor de bollen. Oosterhuis Hornhuizen Landbouwer Oosterhuis staat altijd open voor innovaties die de landbouwsector verder helpen. De meetresultaten van Acacia Water waren een redelijke schok voor mij, het grond was veel zouter dan verwacht. En dat terwijl deze winter toch aardig veel neerslag is gevallen om de regenlenzen aan te vullen. Oosterhuis is sinds enkele jaren eigenaar van een perceel in Hornhuizen en hoewel het land nu een goede oogst oplevert, wil hij toch graag meedoen aan Spaar. De landbouw is de kurk waar de regio en ook mijn bedrijf op drijft. Het is belangrijk dat we blijven werken aan vooruitgang. Ik sta open voor veranderingen die dit mogelijk maken en hoop dat we met Spaar belangrijke stappen kunnen zetten.

8 Vergunningen, beleid en haalbaarheid Spaar draagt bij aan een duurzaam en robuuste Waddenregio. Om dit te bereiken gaat Spaar verder dan technische onderzoek op vier pilotlocaties. Handvaten voor het zoetvraagstuk worden aangevuld met advies over vergunningen, beleid en de haalbaarheid. Vergunningen In de huidige situatie is de vergunningverlening niet toereikend voor toepassingen zoals in Spaar. De vraag is of de regels nog relevant en toepasbaar zijn voor de huidige, nieuwe, situatie. Een belangrijke stap in het onderzoeksproject is om helderheid te creëren voor de betrokken partijen voor het moment dat een vergunningen aangevraagd gaat worden. Zowel de aanvrager als de verlener zal hier zijn voordeel mee doen. Beleid De Waddenregio staat voor een duidelijke uitdaging: het gezamenlijk oppakken van de zoetbeschikbaarheid. Waterbeheerders en gebruikers creëren een win-win situatie door nu actie te ondernemen. De afhankelijkheid van aanvoer voor de agrariër neemt af door Spaar, en het biedt kansen voor de beheerder om in tijden van schaarste het beschikbare beter te verdelen en benutten. De onderzoeksresultaten van Spaar worden gebruikt om advies te geven voor regionale opschaling in de Waddenregio. Haalbaarheid Het afnemende aanbod vanuit het IJsselmeer creëert een nieuwe vraag: de vraag naar oplossingen op nationale én regionale schaal. Spaar is een toepassing op regionale schaal. beschikbaarheid is een lange termijn oplossingen, de extra opbrengsten die voortkomen uit een betere kwaliteit gelden echter al op korte termijn. Implementatie wordt interessant als de opbrengsten groter zijn dan de kosten. Een agrariër krijgt extra opbrengsten door extra beregening en de vermeden droogte- en zoutschade. Het schap ontvangt baten in vorm van de KRW doelstellingen, zuinige omgang met zoet en mogelijk minder doorspoelen. Het uiteindelijke doel van Spaar is het ontwikkelen van technisch haalbare en economisch betaalbare zoettechnieken. De kosten baten analyse geeft inzicht in de meerwaarde van een toepassing. Als dit niet opweegt tegen de kosten gaan we in Spaar op zoek naar goedkopere alternatieven om het voor iedere ondernemer beschikbaar te maken. Met de combinatie van geohydrologische, teelttechnische en technische haalbaarheid wordt geadviseerd welke maatregelen het meest geschikt zijn voor opschaling naar de Waddenregio. Spaar loopt van 2013 tot en met De doelstellingen van Spaar zijn: beschikbaarheid Efficiënte beregening door druppelirrigatie Bestrijding van verzilting Minder afspoeling van nutriënten Afbraak van schadelijke bacteriën Al deze voordelen dragen bij aan een robuuste Waddenregio en kunnen dienen als voorbeeld voor zelfvoorzienendheid en zoetbeschikbaarheid in de rest van Nederland.

9 Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen op onderstaand adres: Acacia Institute Jan van Beaumontstraat RN Gouda T E spaar@acacia.com

Plan van aanpak Project Spaarwater

Plan van aanpak Project Spaarwater Plan van aanpak Project Spaarwater 3 februari 2014 Samenvatting Binnen Spaarwater is een breed consortium onder leiding van Acacia Institute (i.s.m. Acacia Water en DLVPlant) de uitdaging aan om zoetwater

Nadere informatie

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s Ondergrondse opslag Kansen en dilemma s Nut en noodzaak? 2 Historisch perspectief Aanname alles is optimaal geregeld, water volgt functie; Nu voldoende water door externe aanvoer; Weinig urgentie voor

Nadere informatie

Anti-verziltingsdrainage

Anti-verziltingsdrainage Anti-verziltingsdrainage 13 maart 2019 Resultaten Spaarwater 2014 tot 2019 Locaties Herbaijum en Hornhuizen Sieger Burger www.acaciawater.com Wat is een zoetwaterlens? Wat is een zoetwaterlens? Wat is

Nadere informatie

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina)

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina) Winst met water! > In Actie > Waarom nu? > Hoe doen we dit? > Idee voor eigen project! > Doelstellingen (Klik of scroll naar de volgende pagina) Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: winst met water! Het agrarisch

Nadere informatie

Bodem en Water, de basis

Bodem en Water, de basis Bodem en Water, de basis Mogelijkheden voor verbeteringen 5 febr 2018 Aequator Groen & Ruimte bv Het jaar 2017 April tot 30 juni April tot sept Aequator Groen & Ruimte bv 2 Jaar 2017 2017 Zomer warmer

Nadere informatie

Proef met zelfvoorzienende zoetwaterberging op Texel

Proef met zelfvoorzienende zoetwaterberging op Texel Proef met zelfvoorzienende zoetwaterberging op Texel Arjen Oord (Acacia Water), Wendalin Kolkman (Antea Group), Jochiem Hendriksen en Rowena Kuijper (Provincie Noord-Holland) In de land- en tuinbouw draait

Nadere informatie

Maarten Waterloo, Guus Braam en Wyncko Tonckens APRIL 2016

Maarten Waterloo, Guus Braam en Wyncko Tonckens APRIL 2016 Maarten Waterloo, Guus Braam en Wyncko Tonckens APRIL 2016 1 Inhoud Achtergrond druppelirrigatie Onderzoekslocaties Installatie van het systeem, innovaties Bodemvocht, vochtspanning en vegetatie Resultaten

Nadere informatie

Spaarwater in Fryslân Neerslaglenzen, verzilting en drainage

Spaarwater in Fryslân Neerslaglenzen, verzilting en drainage Spaarwater in Fryslân Neerslaglenzen, verzilting en drainage Korte introductie Zoetwaterbeschikbaarheid in de Waddenregio is van groot belang voor de economische positie van de landbouw. Daarom is het

Nadere informatie

Verzilting in Laag Nederland Themabijeenkomst Verzilting en Waterkwaliteit. Joost Delsman, Deltares

Verzilting in Laag Nederland Themabijeenkomst Verzilting en Waterkwaliteit. Joost Delsman, Deltares Verzilting in Laag Nederland Themabijeenkomst Verzilting en Waterkwaliteit Joost Delsman, Deltares Verzilting in Nederland 1. Open verbindingen met de zee 2. Uitstromend brak grondwater Open verbindingen

Nadere informatie

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Het verbeteren van de waterkwaliteit; de rol van de landbouw Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Broos Water BV Als praktijkgericht kennis- en adviesbureau werken wij aan

Nadere informatie

Peilgestuurde drainage

Peilgestuurde drainage Peilgestuurde drainage Water: de onmisbare productiefactor Met nieuwe drainagetechnieken krijgen agrariërs en tuinders, net als met stuwtjes in sloten, meer mogelijkheden om regenwater vast te houden.

Nadere informatie

Pilots zoetwatervoorziening: van concept naar uitvoering

Pilots zoetwatervoorziening: van concept naar uitvoering Pilots zoetwatervoorziening: van concept naar uitvoering Ervaringen uit de projecten GO-FRESH en Waterhouderij Programma: 1. Presentatie Walter Jonkers (provincie Zeeland) 2. Filmpjes uit het veld: proeven

Nadere informatie

Bijgevoegd zijn de aanbiedingsbrief en de visie Samen werken aan water.

Bijgevoegd zijn de aanbiedingsbrief en de visie Samen werken aan water. Geachte griffie, Hierbij bieden wij het Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland de visie Samen werken aan water van de Nederlandse bloembollensector aan. Onze sector is de eerste agrarische sector

Nadere informatie

Topsoil. Korte introductie

Topsoil. Korte introductie Topsoil Korte introductie TOPSOIL is een Europees INTERREG subsidieproject. Het is een samenwerking tussen waterschappen, wetenschappers, overheden en stakeholders uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken

Nadere informatie

Geohydrologie van Flevoland - Houden we voldoende zoet water?

Geohydrologie van Flevoland - Houden we voldoende zoet water? Geohydrologie van Flevoland - Houden we voldoende zoet water? Kennisdag bodem en water Flevoland 4 februari 2019 Kristiaan Petie hydroloog Inhoud - Waar komt het zout vandaan? - Waar zit het zout nu? -

Nadere informatie

SPAARWATER. Pilots rendabel en duurzaam agrarisch watergebruik in een verziltende omgeving van de waddenregio. Hoofdrapport 2013-2015

SPAARWATER. Pilots rendabel en duurzaam agrarisch watergebruik in een verziltende omgeving van de waddenregio. Hoofdrapport 2013-2015 SPAARWATER Pilots rendabel en duurzaam agrarisch watergebruik in een verziltende omgeving van de waddenregio Hoofdrapport 213- APR 216 INHOUD 1 2 3 Inleiding...6 1.1 Opgave... 6 1.2 Spaarwater maatregelen...

Nadere informatie

STUREN MET WATER. over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden

STUREN MET WATER. over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden STUREN MET WATER over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden STUREN MET WATER Het ontwerp Sturen met water van het Veenweide Innovatiecentrum Zegveld (VIC) zet in op actief, dynamisch grondwaterbeheer

Nadere informatie

De effectiviteit van doorspoelen: van perceelsloot tot boezem. Joost Delsman

De effectiviteit van doorspoelen: van perceelsloot tot boezem. Joost Delsman De effectiviteit van doorspoelen: van perceelsloot tot boezem Joost Delsman Boodschappen Zowel hoeveelheid als effectiviteit doorspoelen is slecht bekend, weinig beleid op lokaal niveau Effectiviteit afhankelijk

Nadere informatie

Limburg Waterproof Klimaat, water en landbouw

Limburg Waterproof Klimaat, water en landbouw Limburg Waterproof Klimaat, water en landbouw Provincie Limburg Maastricht, 14 september 216 Joris Schaap, Profiel 214 heden Zelfstandig hydroloog en bodemkundige 28-214 Adviseur water in het landelijk

Nadere informatie

Agrifirm introduceert TopCote aardappel. Onze nieuwe kunstmest voor een continue voeding. Zeker en zorgeloos.

Agrifirm introduceert TopCote aardappel. Onze nieuwe kunstmest voor een continue voeding. Zeker en zorgeloos. Agrifirm introduceert TopCote aardappel Onze nieuwe kunstmest voor een continue voeding. Zeker en zorgeloos. De introductie van high-tech meststoffen Na drie jaar wetenschappelijk onderzoek en praktijkonderzoek

Nadere informatie

Kernteam overleg. Jouke Velstra en Sieger Burger A PRIL 2016

Kernteam overleg. Jouke Velstra en Sieger Burger A PRIL 2016 Kernteam overleg Jouke Velstra en Sieger Burger A PRIL 2016 1 Hoe zat het ook al weer met de neerslaglens Duinen Een grondwaterstand van 1m boven drainageniveau resulteert in 42m zoete bel eronder. Perceel

Nadere informatie

Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Water. Nora Koppert en Henk Kolkman Jasper Jansen Datum: 23 december 2016

Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Water. Nora Koppert en Henk Kolkman Jasper Jansen Datum: 23 december 2016 Notitie / Memo Aan: Nora Koppert en Henk Kolkman Van: Jasper Jansen Datum: 23 december 2016 Kopie: Carola Hesp Ons kenmerk: WATBE9859N001D0.1 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V.

Nadere informatie

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement.

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. OVERHEID & PUBLIEKE DIENSTEN www.hydrorock.com Overheden en watermanagement Watermanagement in stedelijke gebieden is zeer actueel. Klimaatverandering

Nadere informatie

Nieuwsbrief Samengestelde drainage

Nieuwsbrief Samengestelde drainage Nieuwsbrief Samengestelde drainage Samengestelde peilgestuurde drainage staat op dit moment erg in de belangstelling. Naast voordelen voor telers, zoals het zelf op perceelsniveau kunnen regelen van het

Nadere informatie

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte.

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. NATUURBEHEER & LANDBOUW www.hydrorock.com Natuurbeheer en watermanagement Droogte, hittegolven, hevige regenval en overstromingen. Ze komen

Nadere informatie

Klimaatverandering, toenemende verzilting en landbouw

Klimaatverandering, toenemende verzilting en landbouw Klimaatverandering, toenemende verzilting en landbouw Nieuwe inzichten neerslaglenzen en oplossingen Jouke Velstra Onderzoeksvragen Hoe ontwikkelt de verzilting in Noord-Nederland zich op perceelsniveau

Nadere informatie

Voorjaarstoepassing van drijfmest op kleigrond voor aardappelen

Voorjaarstoepassing van drijfmest op kleigrond voor aardappelen Voorjaarstoepassing van drijfmest op kleigrond voor aardappelen In PPL het (Programma PrecisieLandbouw) (PPL) investeren investeren landbouwbedrijfsleven en en ministerie van van LNV LNV in in hulpmiddelen

Nadere informatie

Bodem & Klimaat. Op weg naar een klimaatbestendig bodembeheer

Bodem & Klimaat. Op weg naar een klimaatbestendig bodembeheer Bodem & Klimaat Op weg naar een klimaatbestendig bodembeheer Jaartemperaturen en warmterecords in De Bilt sinds het begin van de metingen in 1706 Klimaatverandering KNMI scenarios Zomerse dagen Co de Naam

Nadere informatie

Zoete kansen in de polder

Zoete kansen in de polder Zoete kansen in de polder Nieuwsbrief Woensdag 10 oktober vond het Regiodebat plaats over de bestuurlijke keuzes in de zoetwatervoorziening in laag West- Nederland. Dit debat focust op de verzilting, verzilting

Nadere informatie

Watertekort en wateroverschot op hetzelfde bedrijf

Watertekort en wateroverschot op hetzelfde bedrijf Watertekort en wateroverschot op hetzelfde bedrijf Hoe een graszodenbedrijf met een te droog deel en een te nat deel zijn problemen oplost Foto Waterschap Limburg Korte introductie Leon Steenbergen heeft

Nadere informatie

Zelfvoorzienende zoetwaterberging in de land- en tuinbouw draagt bij aan zoetwaterbeschikbaarheid en het beperken van econo- mische

Zelfvoorzienende zoetwaterberging in de land- en tuinbouw draagt bij aan zoetwaterbeschikbaarheid en het beperken van econo- mische Zelfvoorzienende zoetwaterberging in de land- en tuinbouw draagt bij aan zoetwaterbeschikbaarheid en het beperken van econo- mische schade Arjen Oord (Acacia Water), Wendalin Kolkman (Antea Group) en Rowena

Nadere informatie

Report 1695.N.17. Mestbewerking en Waterkwaliteit. een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas.

Report 1695.N.17. Mestbewerking en Waterkwaliteit. een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas. Report 1695.N.17 Mestbewerking en Waterkwaliteit een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas de samenvatting Rapport 1695.N.17 Mestbewerking en Waterkwaliteit Een case studie voor waterschap

Nadere informatie

COASTAR. Zout op afstand, zoet op voorraad ROBUUSTE ZOETWATERVOORZIENING VOOR LAAG-NEDERLAND SCHUILT IN DE ONDERGROND

COASTAR. Zout op afstand, zoet op voorraad ROBUUSTE ZOETWATERVOORZIENING VOOR LAAG-NEDERLAND SCHUILT IN DE ONDERGROND COASTAR Zout op afstand, zoet op voorraad ROBUUSTE ZOETWATERVOORZIENING VOOR LAAG-NEDERLAND SCHUILT IN DE ONDERGROND Klaasjan Raat Koen.zuurbier@kwrwater.nl Bestuurlijk Overleg Zoetwater West 5 maart 2018

Nadere informatie

SPAARWATER. Kennisdeling & communicatie. Deelrapport

SPAARWATER. Kennisdeling & communicatie. Deelrapport SPAARWATER Kennisdeling & communicatie Deelrapport 2013-2015 MRT 2016 Samenvatting Dit rapport Kennisdeling en Communicatie Spaarwater is onderdeel van de serie rapporten van het project Spaarwater I.

Nadere informatie

Opening Toelichting FRESHEM-kaart Toelichting grondwateronttrekking Poll Terugkoppeling rondetafelgesprekken (3x)...

Opening Toelichting FRESHEM-kaart Toelichting grondwateronttrekking Poll Terugkoppeling rondetafelgesprekken (3x)... Verslag 2 de Publieksavond Waterbeschikbaarheid Regio s Noord-Beveland, Schouwen-Duivenland, Walcheren ZLTO-kantoor, Noordlangeweg 42-B, Colijnsplaat Donderdag 1 februari 2018 Avondvoorzitter: Durk-Jan

Nadere informatie

Hoe doorspoeling niet helpt en tijdens regenbuien de sloot zouter wordt...

Hoe doorspoeling niet helpt en tijdens regenbuien de sloot zouter wordt... Hoe doorspoeling niet helpt en tijdens regenbuien de sloot zouter wordt... Vier jaar onderzoek naar efficiënter zoetwaterbeheer Joost Delsman Deltares 17 juni 2015 Kennis voor Klimaat, zoetwatervoorziening

Nadere informatie

Gevolgen van klimaatverandering voor de landbouw

Gevolgen van klimaatverandering voor de landbouw Gevolgen van klimaatverandering voor de landbouw hydrologische en gewasopbrengst-berekeningen 30 september 2011 Aequator Groen & Ruimte bv Klimaatverandering Vergelijk weerjaren 2001-2010 met 2046-2055

Nadere informatie

Naar een klimaatbestendige bodem

Naar een klimaatbestendige bodem Naar een klimaatbestendige bodem Jeroen Willemse Delphy BV Water op het land 1 Sporen van mest uitrijden Sporen van grond klaarmaken 2 Sporen van het poten Banen in het land 3 Extreme regenval in het voorjaar

Nadere informatie

Samen werken aan gezonde gewassen en veilige voeding. Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm Better Together

Samen werken aan gezonde gewassen en veilige voeding. Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm Better Together Samen werken aan gezonde gewassen Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm 2017-2020 Better Together Verantwoorde gewasbescherming, een zaak voor ons allen! Maximaal oogsten met een minimale milieubelasting.

Nadere informatie

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW Waarom wel het land, maar niet de sloot benutten in de veenweiden? Dat is de vraag waar het om draait in het icoon Aquatische landbouw

Nadere informatie

BedrijfsWaterWijzer, de tool voor de toekomst?

BedrijfsWaterWijzer, de tool voor de toekomst? BedrijfsWaterWijzer, de tool voor de toekomst? Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen UR en adviesdiensten. De resultaten vindt u op: www.koeienenkansen.nl

Nadere informatie

Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken

Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken Resultaten WAHYD Hoe zit het in elkaar: afkijken bij Noord-Brabant In het onderzoeksproject WAHYD (Waterkwaliteit op basis van Afkomst en HYDrologische systeemanalyse)

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten peilgestuurde drainage, stroomgebied Hupselse Beek

Onderzoeksresultaten peilgestuurde drainage, stroomgebied Hupselse Beek Onderzoeksresultaten peilgestuurde drainage, stroomgebied Hupselse Beek Laurens Gerner Annemarie Kramer Marga Limbeek Bob van IJzendoorn Hans Peter Broers Wybe Borren Joachim Rozemeijer Ate Visser 14 oktober

Nadere informatie

De slimme ecologische oplossing tegen water op de baan én droogte.

De slimme ecologische oplossing tegen water op de baan én droogte. De slimme ecologische oplossing tegen water op de baan én droogte. GOLFBANEN www.hydrorock.com Golfbanen en watermanagement Droogte, hittegolven, hevige regenval en overstromingen. Ze komen vaker voor

Nadere informatie

Ondergrondse zoetwateropslag in de NLse polders

Ondergrondse zoetwateropslag in de NLse polders Ondergrondse zoetwateropslag in de NLse polders Duurzaam watermanagement in de polders 9 oktober 2017 Brugge Dr. Koen Zuurbier (KWR) Watertekorten agrarische sector Vandaag o Mismatch zoetwateraanbod en

Nadere informatie

Een veilig, aantrekkelijk en. economisch sterk. Wadden- en IJsselmeergebied. Luc Kohsiek Dijkgraaf Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Een veilig, aantrekkelijk en. economisch sterk. Wadden- en IJsselmeergebied. Luc Kohsiek Dijkgraaf Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Een veilig, aantrekkelijk en economisch sterk Wadden- en IJsselmeergebied De rol van het waterschap Luc Kohsiek Dijkgraaf Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier De kust IJmuiden Aanleg strekdam in

Nadere informatie

Aanpak regie verzilting Noord-Nederland. Titian Oterdoom

Aanpak regie verzilting Noord-Nederland. Titian Oterdoom Aanpak regie verzilting Noord-Nederland Titian Oterdoom Toename verzilting Bodemdaling zeespiegelstijging Grilliger neerslagpatroon met langere perioden van droogte Warmer klimaat meer verdamping gewassen

Nadere informatie

Naar minder harde grenzen. Luc Kohsiek Dijkgraaf

Naar minder harde grenzen. Luc Kohsiek Dijkgraaf Naar minder harde grenzen Luc Kohsiek Dijkgraaf Inhoud Het klimaat verandert De samenleving verandert Van scherpe scheiding tussen overheid en burgers naar participerende samenwerking Van scherpe scheiding

Nadere informatie

Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen

Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen Workshop 1.4 Kennisconferentie Deltaprogramma Jan van den Akker Alterra / Wageningen UR janjh.vandenakker@wur.nl Bodemdaling Component

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit POP-3 niet-productieve investeringen water Zuid-Holland april 2018

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit POP-3 niet-productieve investeringen water Zuid-Holland april 2018 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Zuid-Holland Nr. 2046 19 maart 2018 Besluit van Gedeputeerde Staten van 13 maart 2018, PZH-2018-641006755 (DOS 2013-0010135) tot vaststelling van het

Nadere informatie

Pilot zelfvoorzienende zoetwaterberging, nieuwsbrief december 2015

Pilot zelfvoorzienende zoetwaterberging, nieuwsbrief december 2015 Pilot zelfvoorzienende zoetwaterberging, nieuwsbrief december 2015 Inhoud: - Algemeen - Terugblik op teeltseizoen 2015 - Studie tegengaan golfoverslag in een bassin - Terugblik eindbijeenkomst - Eindconclusies

Nadere informatie

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s)

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s) Samenvatting door Saskia 1046 woorden 8 april 2014 7,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 2.4 Files oplossen Files 29 mei 1955 was er in Nederland de eerste file. Duizenden inwoners van

Nadere informatie

Masterplan Mineralenmanagement Bodemdag Vredepeel, 17/08/2012. Peter Stevens,

Masterplan Mineralenmanagement Bodemdag Vredepeel, 17/08/2012. Peter Stevens, Masterplan Mineralenmanagement Bodemdag Vredepeel, 17/08/2012 Peter Stevens, 1 Aanleiding MMM Directe aanleiding voor de totstandkoming van het Masterplan MineralenManagement (MMM) is de voedselzekerheid

Nadere informatie

1/25/2018. Resultaten druppelirrigatie diverse gewassen. Inleiding. More crop per drop. Wie ben ik en wat is mijn rol

1/25/2018. Resultaten druppelirrigatie diverse gewassen. Inleiding. More crop per drop. Wie ben ik en wat is mijn rol Inleiding Resultaten druppelirrigatie diverse gewassen Sigrid Arends Wie ben ik Over het project Resultaten 2014-2017 Zetmeelaardappelen Consumptieaardappelen Soja Uien/Plantuien Pootaardappelen Samenvatting

Nadere informatie

Landbouwkundig belang van een goede waterhuishouding Everhard van Essen Jan van Berkum

Landbouwkundig belang van een goede waterhuishouding Everhard van Essen Jan van Berkum Landbouwkundig belang van een goede waterhuishouding Everhard van Essen Jan van Berkum Aequator Groen & Ruimte bv Opzet presentatie Wat is het belang van een goede waterhuishouding? Wat is een optimale

Nadere informatie

Beschouwing opschaling freshmaker. Mix van b, g en

Beschouwing opschaling freshmaker. Mix van b, g en Beschouwing opschaling freshmaker Mix van b, g en Gemiddelde zoetwaterwaterbalans In Nederland Gemiddelde neerslag: 85 cm Verdeelde rivieraanvoer: > 220 cm In het grootste deel van Zeeland Gemiddelde neerslag:

Nadere informatie

Stellingen Sturen op basisafvoer. water verbindt

Stellingen Sturen op basisafvoer. water verbindt Stellingen Sturen op basisafvoer Stelling 1: Voor ons watersysteem EN de daarin gepositioneerde grondgebruiksfuncties is DROOGTE een veel groter probleem dan WATEROVERLAST Argumenten stelling 1 Areaal

Nadere informatie

Bestuurlijke samenvatting. Laatste onderzoeksresultaten De Groote Meer op de Brabantse Wal

Bestuurlijke samenvatting. Laatste onderzoeksresultaten De Groote Meer op de Brabantse Wal Bestuurlijke samenvatting Laatste onderzoeksresultaten De Groote Meer op de Brabantse Wal De Groote Meer, deels gevuld met water De Brabantse Wal: een afwisselend natuurgebied met een grote variatie aan

Nadere informatie

Het klimaat en onze bodem

Het klimaat en onze bodem Het klimaat en onze bodem Gera van Os, Lector duurzaam bodembeheer Het klimaat en onze bodem Ons klimaat verandert Wateroverlast Droogte Verzilting Klimaatakkoord Transitie is nodig voor adaptatie en mitigatie

Nadere informatie

Waterbeheer voor de Toekomst

Waterbeheer voor de Toekomst Water Natuurlijk Noorderzijlvest Verkiezingsprogramma 2015 Waterbeheer voor de Toekomst Inleiding Water Natuurlijk is in 2008 opgericht door de grote landelijke natuur- en recreatieorganisaties om de groene

Nadere informatie

GROW YOUR CROP TO THE LIMIT

GROW YOUR CROP TO THE LIMIT GROW YOUR CROP TO THE LIMIT H 2 0 B Ca P Fe S Mn K Ca Zn B N Mn Fe N Mo H 2 0 S K Zn H 2 0 Ca P Cu H 2 0 P S Zn N Fe Mo AGRONA GROUP Agrona is gespecialiseerd in waterbehandeling en het leveren van exclusieve

Nadere informatie

De bodem van Flevoland

De bodem van Flevoland De bodem van Flevoland Om de bodem van Flevoland te leren kennen, moeten we terug in de tijd. Op 3 oktober 1939 is de Noordoostpolder ontstaan als diepe droogmakerij in de voormalige Zuiderzee. Na de tweede

Nadere informatie

Het toepassen van ijzerzand voor een betere waterkwaliteit in de bollenteelt

Het toepassen van ijzerzand voor een betere waterkwaliteit in de bollenteelt Het toepassen van ijzerzand voor een betere waterkwaliteit in de bollenteelt Beschikbare technieken om fosfaat uit een bollenperceel af te vangen met ijzerzand Waterkwaliteit en de bollenteelt De bloembollensector

Nadere informatie

Almere 2.0. studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband)

Almere 2.0. studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband) Almere 2.0 studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband) Voor de derdejaarsopdracht Ecologie van de opleiding TenL stond de woningopgave van Almere centraal. Almere is in korte tijd uitgegroeid tot een stad

Nadere informatie

Crop Care Competence Centre. Kverneland Group Nieuw-Vennep

Crop Care Competence Centre. Kverneland Group Nieuw-Vennep NL Crop Care Competence Centre Kverneland Group Nieuw-Vennep onze visie Techniek maakt een betere toekomst mogelijk. Wij ontwikkelen intelligente oplossingen voor een betere oogst en een hogere opbrengst.

Nadere informatie

Klimaatbestendige zoetwatervoorziening Greenport regio Boskoop

Klimaatbestendige zoetwatervoorziening Greenport regio Boskoop Klimaatbestendige zoetwatervoorziening Greenport regio Boskoop Probleemanalyse en oplossingsrichtingen korte en lange termijn Datum: 8 februari 2013 Bart Scholten Locatie: Van: Voor: Kenmerk: Plantariumgebouw

Nadere informatie

KlimaatAdaptieve Drainage

KlimaatAdaptieve Drainage FutureWater Onderzoek en advies gericht op de duurzame toekomst van ons water KlimaatAdaptieve Drainage Innovatieve en duurzame techniek voor actieve samenwerking tussen agrariër en waterbeheerder 14-3-2013

Nadere informatie

Samenvatting 203 Klimaatverandering leidt volgens de voorspellingen tot een toename van de mondiale temperatuur en tot veranderingen in de mondiale waterkringloop. Deze veranderingen in de waterkringloop

Nadere informatie

Zoet is goed maar een beetje zout smaakt beter door Pier Vellinga *) Spaarwater eindsymposium Schouwburg de Harmonie, Leeuwarden, 12 maart 2019

Zoet is goed maar een beetje zout smaakt beter door Pier Vellinga *) Spaarwater eindsymposium Schouwburg de Harmonie, Leeuwarden, 12 maart 2019 Zoet is goed maar een beetje zout smaakt beter door Pier Vellinga *) Spaarwater eindsymposium Schouwburg de Harmonie, Leeuwarden, 12 maart 2019 Presentatie in drie delen: 1. Het klimaat verandert; wat

Nadere informatie

Proosten op het leven in de bodem

Proosten op het leven in de bodem Proosten op het leven in de bodem Nick van Eekeren Marleen Zanen Inhoud Bodemleven onderdeel van bodemkwaliteit Functies bodemleven Effect management op bodemleven 1 Diensten en functies bodem Productie

Nadere informatie

Presentatie tekst Velddag. Verdrogingsbestrijding Groote Peel. Peilopzet in combinatie met peilgesturde drainage

Presentatie tekst Velddag. Verdrogingsbestrijding Groote Peel. Peilopzet in combinatie met peilgesturde drainage Presentatie 20-06 - 2007 1 tekst Velddag Verdrogingsbestrijding Groote Peel Peilopzet in combinatie met peilgesturde drainage Programma 2 Welkomstwoord door DB-lid Peter van Dijk Presentatie film Peilgestuurde

Nadere informatie

Smits B.V. - Leading Water Solutions www.smitsveldhoven.nl

Smits B.V. - Leading Water Solutions www.smitsveldhoven.nl Netafim market segments: Greenhouses Total turnkey projects Netafim market segments: Open field Total turnkey projects Peru: 8000 ha. suikerriet/bio-ethanol turnkey project Netafim levert naast de druppelslangen

Nadere informatie

De Zoetwatercoöperatie

De Zoetwatercoöperatie De Zoetwatercoöperatie Team Paul van Dijk, Wolbert van Dijk, Joppe Veul DE ZOETWATERCOÖPERATIE Thema: Onderzoek naar berging van zoet water, Deltaprogramma, klimaatsverandering. Locatie: Noord-Beveland.

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen sneller en goedkoper uitvoeren. WAAROM DEZE POV? De POV

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma Derde toetsronde Verlengde derde

Nadere informatie

Van wateropgave naar waterbank

Van wateropgave naar waterbank Van wateropgave naar waterbank Gietwatervoorziening en verzil/ng in het Westland dr. Sija Sto5erg (KWR) Zoetermeer, 17 november 2017 KWR, Deltares, Arcadis, Dunea, Evides, Hoogheemraadschap Delfland, Provincie

Nadere informatie

Vergelijking van het Nieuw Limburgs Peil met het Waterbeheerplan van waterschap Peel en Maasvallei

Vergelijking van het Nieuw Limburgs Peil met het Waterbeheerplan van waterschap Peel en Maasvallei 8-2-2017 Vergelijking van het Nieuw Limburgs Peil met het Waterbeheerplan van waterschap Peel en Maasvallei Inleiding Het Limburgse waterschap Peel en Maasvallei (P&M) heeft in 2010 het Nieuw Limburgs

Nadere informatie

BedrijfsWaterWijzer, de tool voor de toekomst?

BedrijfsWaterWijzer, de tool voor de toekomst? BedrijfsWaterWijzer, de tool voor de toekomst? Koos Verloop (WUR) UDV Dronten 9 november 2017 Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen UR en

Nadere informatie

Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt

Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt Bij de teelt van aardbeien op stellingen is het mogelijk om water en mineralen optimaler te gebruiken. Van de bemesting (stikstof en fosfaat)

Nadere informatie

SKB-Showcase. Praktijkdemo s met ondernemers uit de akker- en tuinbouw. Slotbijeenkomst SKB Showcase Biezenmortel 11 december 2014

SKB-Showcase. Praktijkdemo s met ondernemers uit de akker- en tuinbouw. Slotbijeenkomst SKB Showcase Biezenmortel 11 december 2014 Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl SKB-Showcase Praktijkdemo s met ondernemers uit de akker- en tuinbouw Romke Postma

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

Samen naar een robuuste zoetwatervoorziening

Samen naar een robuuste zoetwatervoorziening Ruud Bartholomeus, 21 maart 2019, Utrecht 1 Samen naar een robuuste zoetwatervoorziening Balans tussen watervraag en wateraanbod Ruud Bartholomeus, namens collega s 2 Balans tussen watervraag en wateraanbod

Nadere informatie

Waarom is de bodem belangrijk voor het waterbeheer?

Waarom is de bodem belangrijk voor het waterbeheer? Waarom is de bodem belangrijk voor het waterbeheer? Gera van Os Lector Duurzaam Bodembeheer (CAH Vilentum) Onderzoeker Bodem- en plantgezondheid (WUR) Bodembeheer Waterbeheer Diepe sporen als gevolg van

Nadere informatie

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda TNO Kennis voor zaken : Oplossing of overlast? Kunnen we zomaar een polder onder water zetten? Deze vraag stelden zich waterbeheerders, agrariërs en bewoners in de Middelburg-Tempelpolder. De aanleg van

Nadere informatie

Adapting to drought and salinisation in the coupled groundwater surface water system. Joost Delsman

Adapting to drought and salinisation in the coupled groundwater surface water system. Joost Delsman Adapting to drought and salinisation in the coupled groundwater surface water system Joost Delsman Onderzoek naar zoetwatervoorziening? Doel van het onderzoek Adaptating to drought and salinisation in

Nadere informatie

Dienst Landbouw Voorlichting (teruggaand tot voor 1900) Aequator Groen & Ruimte bv 3

Dienst Landbouw Voorlichting (teruggaand tot voor 1900) Aequator Groen & Ruimte bv 3 Groenbemesters, goed voor grond, boer en waterbeheerder Bodemverdichting Everhard van Essen Aequator Groen & Ruimte bv Even voorstellen Aequator Groen & Ruimte bv 2 1 Waar komen we vandaan? Dienst Landbouw

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

voorstel aan dagelijks bestuur Onderwerp Deelname van WPM in projecten voor 2 e tender innovatieprogramma KRW

voorstel aan dagelijks bestuur Onderwerp Deelname van WPM in projecten voor 2 e tender innovatieprogramma KRW voorstel aan dagelijks bestuur routing met data: overleg portefeuillehouder : Jan Classens dagelijks bestuur : 9 september algemeen bestuur adviserend : algemeen bestuur besluitvormend : steller : Vivian

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 11 september 2013 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Van Calker, Doeven

Nadere informatie

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN. www.dlvplant.nl TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN. www.dlvplant.nl TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN KENNISBUNDEL Biologische aardappelen Mei 2013 TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN ZIEKTEN EN PLAGEN / PHYTOPHTHORA INFESTANS ZIEKTEN EN PLAGEN / RHIZOCTONIA SOLANI DE SMAAK

Nadere informatie

Beleidsregel Toelichting Bestaand of nieuw beleid

Beleidsregel Toelichting Bestaand of nieuw beleid Beleidsregel Toelichting Bestaand of nieuw beleid Beleidslijn 1: Met baggeren willen wij bereiken dat integrale of omgevingsgerichte functies worden vervuld. Hierbij dient het watersysteem te voldoen aan

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden

Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden drs. ing. Maarten Kuiper Wareco ingenieurs ing. Arjen van Maanen Wat gaan we doen? Geohydrologische effecten van droogte (we meten,

Nadere informatie

Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21

Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21 Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21 Noot vooraf Het is de intentie dat dit Verbeterd Droogmakerij Systeem ooit in de gehele polder geïntroduceerd zal worden, zowel in stedelijk als landelijk gebied. Dit

Nadere informatie

The Freshmaker. 1. Inleiding. 2. Beschrijving van de maatregel. 3. Hydrologische haalbaarheid Methoden Metingen Modellen. 4.

The Freshmaker. 1. Inleiding. 2. Beschrijving van de maatregel. 3. Hydrologische haalbaarheid Methoden Metingen Modellen. 4. The Freshmaker 1. Inleiding 2. Beschrijving van de maatregel 3. Hydrologische haalbaarheid Methoden Metingen Modellen 4. Resultaten 1 1 Inleiding The Freshmaker Zoetwateroverschotten inzetbaar bij droogte

Nadere informatie

Effluent voor de landbouw

Effluent voor de landbouw Effluent voor de landbouw Droogteschade in de landbouw verminderen Klimaatsverandering = nattere winters en drogere zomers Droogte in de landbouw = minder opbrengst en minder kwaliteit Regen kan je niet

Nadere informatie

Open teelten op zandgronden hebben meer tijd nodig om te voldoen aan nitraatrichtlijn

Open teelten op zandgronden hebben meer tijd nodig om te voldoen aan nitraatrichtlijn Resultaten Systeemonderzoek Vredepeel geven aan: Open teelten op zandgronden hebben meer tijd nodig om te voldoen aan nitraatrichtlijn BAVB workshop 11 februari 2014 Janjo de Haan Nieuw mestbeleid heeft

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 3 oktober 2017, nr. 881247/992351, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie Kennisontwikkeling Bodem en Water Noord-Holland 2017 Gedeputeerde

Nadere informatie

Identificeren van geschikte maatregelen om op regionale schaal de voorraad zoet grondwater te vergroten

Identificeren van geschikte maatregelen om op regionale schaal de voorraad zoet grondwater te vergroten Identificeren van geschikte maatregelen om op regionale schaal de voorraad zoet grondwater te vergroten Een haalbaarheidsonderzoek in Walcheren Marjan Sommeijer 20-3-2013 Inhoud Introductie Methoden &

Nadere informatie