Meetbare realisatie van duurzaamheids doelstellingen. Businesscase Strukton PULSE bij provincie Noord-Holland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meetbare realisatie van duurzaamheids doelstellingen. Businesscase Strukton PULSE bij provincie Noord-Holland"

Transcriptie

1 Meetbare realisatie van duurzaamheids doelstellingen Businesscase Strukton PULSE bij provincie Noord-Holland

2 Meetbare realisatie van duurzaamheidsdoelstellingen Als onderdeel van het beheer- en onderhoudscontract voor de klimaat installaties van provincie Noord-Holland, leidde geautomatiseerde monitoring met Strukton PULSE reeds in de eerste twee jaar tot besparingen van ruim over de looptijd van het contract. Provincie Noord-Holland verbouwde in 2012 haar hoofdlocatie aan het Houtplein in Haarlem. In 2013 en 2014 werd nieuwbouw opgeleverd op locatie Dreef en locatie Huis van Hilde. Belangrijke doel stelling voor het beheer en onderhoud van al deze gebouwen is de beantwoording aan het geformuleerde duurzaamheidsbeleid. Strukton Worksphere introduceerde in lijn met de beheer- en onderhoudsopdracht Strukton PULSE als middel om duurzaamheid beheersbaar te maken. Reeds in het eerste jaar na oplevering werden op basis van doorlopende geautomatiseerde monitoring twee aansprekende quick wins gerealiseerd, die een besparing van ruim over de looptijd van het contract vertegenwoordigen. Doelstelling provincie Noord-Holland: voorbeeldrol in duurzaamheid Met haar duurzaamheidsbeleid geeft provincie Noord-Holland bewust invulling aan haar voorbeeldrol als overheidsorgaan. Wat betreft het vastgoed resulteerde dit in de keuze voor duurzame energie. Hoofdlocatie Houtplein in de Haarlemse binnenstad werd eind 2012 opgeleverd na een grootscheepse verbouwing. Het was op dat moment het meest duurzaam verbouwde gebouw van Nederland. Dreef (eveneens Haarlem) en Huis van Hilde (Castricum) zijn als nieuwbouwproject opgeleverd in respectievelijk 2013 en Duurzaamheids-KPI s De provincie wilde haar gebouwen niet alleen duurzaam realiseren, maar ook duurzaam inzetten. Het beheer- en onderhoudscontract focust hierop met expliciete KPI s. Gestuurd wordt onder andere op gebruikscomfort, energieverbruik en kosten voor vervanging en onderhoud van de installaties. Strukton PULSE als oplossing voor monitoren, analyseren en signaleren De implementatie van Strukton PULSE bij provincie Noord-Holland komt voort uit het regiecontract voor onderhoud en beheer, dat Strukton Worksphere sinds 2014 voor de provincie uitvoert. Het gaat om het volledige beheer en onderhoud voor alle drie de locaties: Houtplein, Dreef en Huis van Hilde. De duurzaamheidsambities van de provincie bepalen in grote mate de afspraken die in dit contract zijn gemaakt. Strukton Worksphere is verantwoordelijk voor het optimaal functioneren van de klimaat installaties op alle drie de locaties. Met Strukton PULSE worden de systemen doorlopend gemonitord. Zaken die efficiënter of duurzamer kunnen met aanpassingen buiten de opdracht om, worden door Strukton Worksphere proactief als verbetervoorstel met de provincie besproken.

3 Quick wins in de praktijk In de eerste twee jaar na de overname van het beheer- en onderhoud aan de klimaatinstallaties op de vastgoedlocaties van provincie Noord-Holland, zorgde Strukton PULSE voor diverse optimalisaties. Twee omvangrijke quick wins zijn hieronder uitgewerkt. 1. Besparing van 55% op energieverbruik luchtbehandeling Projecteigenschappen Project Provinciehuis Noord-Holland locatie Houtplein Bouwjaar Na renovatie opgeleverd in 2012 Installatiedeel Geconstateerd probleem Uitgevoerde maatregelen Investering Besparing Overig baten Luchtbehandeling Luchtbehandeling draaide 24/7, terwijl locatie enkel tijdens kantoortijden wordt gebruikt Ontkoppeling kloktijden van luchtbehandeling en lokale warmte- en koude-afgifte tot per jaar op energie voor ventilator en verwarming en koeling van geventileerde lucht Extra energiebesparing door invoering klokprogramma s per verdieping/kwadrant en lagere onderhouds- en vervangingskosten van de installatie door een verhoogde levensduur Aanleiding: overbodig energieverbruik door onnodige ventilatie De monitoring door Strukton PULSE van de klimaatinstallatie op locatie Houtplein, zorgde al snel voor een verbeterpunt. De luchtbehandeling en het systeem voor lokale warmte- en koude-afgifte bleken 24 uur per dag en 7 dagen in de week te draaien. Dit terwijl ventilatie alleen gewenst is tijdens de openingstijden van het gebouw, gedurende reguliere kantooruren. Onderzoek maakte duidelijk dat in het gebouwbeheersysteem voor deze functies slechts één klokprogramma was ingesteld. Om bij koud weer te zorgen dat de binnentemperatuur ook s nachts en in het weekend niet onder een bepaald minimum komt, worden de binnen- en buitentemperatuur doorlopend bewaakt. De luchtbehandeling, die op locatie Houtplein enkel bedoeld is voor de verversing van de lucht, was op hetzelfde klokprogramma geprogrammeerd. Hierdoor draaide deze continu mee, ook als er geen mensen in het gebouw aanwezig waren. Het gevolg: onnodig energieverbruik voor het ventileren van het gebouw en het verwarmen dan wel koelen van de ventilatielucht. Oplossing: ontkoppeling kloktijden Dat de luchtbehandeling en de lokale warmte- en koude-afgifte op één klokprogramma draaiden en dat hierdoor onnodig veel stroom werd verbruikt, werd onderwerp van een verbeterplan. Strukton Worksphere werkte hierin het scenario uit van het installeren van separate klokprogramma s voor de luchtbehandeling en voor de warmte- en koude-afgifte. Als optie werd geadviseerd om voor de warmte- en koude-afgifte per verdieping/kwadrant een klokprogramma te installeren. Dit met oog op flexibiliteit in de toekomst.

4 Als belangrijkste pluspunten van het installeren van separate klokprogramma s werden gedefinieerd: De luchtbehandelingskasten kunnen afzonderlijk van de lokale warmte- en koude-afgifte worden ingeschakeld, waardoor deze niet onnodig aan hoeven te staan. Zo wordt er bespaard op ventilatorenergie en de energie om de geventileerde lucht te verwarmen of te koelen. Door per verdieping en/of per kwadrant een apart klokprogramma te installeren voor de lokale warmte- en koude-afgifte, kunnen installaties in- en uitgeschakeld worden op basis van lokaal gebruik, wat verdere energiebesparingen met zich meeneemt. Doordat de luchtbehandelingskasten minder draaiuren maken, zullen deze ook minder snel slijten. Dit leidt tot gereduceerde onderhouds- en vervangingskosten. De buiten- en binnenomgeving bij de provincie. Resultaat: minder energieverbruik en besparing op vervangingskosten Provincie Noord-Holland ging akkoord met het verbeterplan, dat Strukton Worksphere binnen een maand realiseerde. Het installeren van separate kloktijden voor de ventilatie en de warmte- en koude-afgifte vereiste een eenmalige investering van excl. btw. Dit was voor de aanpassing van de software. De besparing van deze aanpassing bedraagt tot excl. btw per jaar. Deze hangt samen met vermindering van het aantal bedrijfsuren van de luchtbehandelingskasten van 168 naar 75 per week. Doorgerekend met de maximaal resterende looptijd van het contract, betreft het een besparing van tot Bovendien zijn door de verhoogde levensduur de onderhouds- en vervangingskosten van de installatie verminderd en leidt het werken met kwadranten tot een extra energiebesparing.

5 2. Verdubbelde levensduur WKO-pompen Projecteigenschappen Project Provinciehuis Noord-Holland locatie Houtplein Bouwjaar Na renovatie opgeleverd in 2012 Installatiedeel Geconstateerd probleem Uitgevoerde maatregelen Investering 0 Besparing Overig baten WKO-installatie Groot aantal schakelingen hoofdpompen Optimalisatie van inzet buffer, beperken deellastsituaties per jaar op afschrijving van pompen Aanleiding: groot aantal schakelingen Hogere betrouwbaarheid installatie, minder verstoringen comfort gebruikers en minder onderhouds- en vervangingskosten Een tweede verbeterpunt had te maken met de hoofdpompen van de WKO-installatie. Uit de monitoring door Strukton PULSE bleek dat zich in het laad- en ontlaadcircuit, alsmede in de WKO-installatie zeer veel schakelingen voordeden. Dit gebeurde veelal gedurende het tussenseizoen, wanneer het gebouw een kleine energievraag heeft en de warmte- en koudevraag elkaar regelmatig afwisselen. Onder een schakeling wordt het opstarten of stoppen van een installatiedeel verstaan. Dit is de meest belastende en minst efficiënte fase in het bedrijf van een installatie. De praktijk leert dat een groot aantal schakelingen tot een hoger energieverbruik leidt en de levensduur van de installatie verkort. Het grote aantal schakelingen in de WKO-installatie van locatie Houtplein leidde dan ook tot onnodige slijtage van pompen en kleppen. De beoogde levensduur van de pompen was twintig jaar, maar de in kaart gebrachte belasting zou kunnen resulteren in een halvering hiervan. Provincie Noord-Holland zou binnen enkele jaren te maken kunnen krijgen met storingen in de warmte- en koude- opwekking. Aangezien de WKO-installatie niet redundant is uitgevoerd, hebben storingen onmiddellijke gevolgen voor het comfort in het gebouw. Ook leiden storingen tot onverwachte kosten voor onderhoud en vervanging van de installaties. Bekend was dat de WKO-installatie van locatie Houtplein is uitgerust met een buffer om de grote capaciteit in situaties van beperkte warmte- en koudevraag efficiënt in te kunnen zetten en het aantal schakelingen beperkt te houden. Uit technisch onderzoek kwam naar voren dat de regeling van het buffervat bij de aanleg niet goed was opgezet en niet geoptimaliseerd was. Oplossing: optimalisatie inzet buffervat De grote hoeveelheid schakelingen leidde tot het verbetervoorstel om de inzet van het buffervat op locatie Houtplein efficiënter te maken. De provincie ging hiermee akkoord. De regeling werd aangepast en geoptimaliseerd, waardoor het buffervat kan worden gebruikt zoals dit oorspronkelijk bedoeld is en de WKO-installatie pas wordt ingeschakeld als het vat geheel ontladen is. Als de WKO-installatie eenmaal in bedrijf komt, wordt het buffervat in één keer volledig geladen, waardoor de installatie langere tijd in bedrijf blijft en efficiënter wordt ingezet. Resultaat: slijtage gehalveerd, levensduur verdubbeld Optimalisatie van de klimaatinstallaties is onderdeel van het regiecontract dat provincie Noord-Holland heeft gesloten met Strukton Worksphere. De aangepaste inregeling en de optimalisatie van het buffervat werden daarom zonder meerkosten uitgevoerd. Het aantal schakelingen is door de aanpassingen flink teruggebracht; van uitschieters van meer dan schakelingen per maand tot maximaal 250 schakelingen per maand. Als gevolg hiervan zullen de hoofdpompen de beoogde levensduur van twintig jaar nu zeker halen en kan er bespaard worden op de afschrijving van de pompen. Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van excl. btw en rentekosten. Doorgerekend met de maximaal resterende looptijd van het contract, betreft het een besparing van De maatregel van Strukton Worksphere heeft gezorgd voor een hogere betrouwbaarheid en langere levensduur van de installatie en minder verstoring van het primaire proces van de gebruiker van het gebouw.

6 Meer informatie is ook te vinden op Strukton PULSE: het onderhoud- en beheerplatform van de toekomst Strukton PULSE houdt letterlijk en figuurlijk de vinger aan de pols van een gebouw. Met behulp van sensoren en meetsystemen wordt het functioneren van technische installaties 24 uur per dag gecontroleerd op onregelmatigheden en storingen. Bij afwijkingen volgt een melding en kan actie worden ondernomen. Steeds betere voorspellingen Hoe meer informatie Strukton PULSE verzamelt, hoe slimmer het systeem wordt. Er wordt gewerkt met sensordata en met een grote variatie aan externe informatie, zoals de weersomstandigheden ter plekke. Met behulp van complexe algoritmes laten onze specialisten Strukton PULSE steeds betere voorspellingen doen over de conditie en levensduur van installaties. contact Maikel Nabuurs Manager Monitoring & Datamanagement Tel. +31 (0) Website Patrick van Geffen Programmamanager Tel. +31 (0) Website Volledige controle Met Strukton PULSE hebben onze klanten de volledige controle over hun gebouw. Storingen kunnen hierdoor opgelost of zelfs voorkomen worden voordat gebruikers er iets van gemerkt hebben. Ook kan er optimaal onderhoud worden uitgevoerd, zodat installaties langer meegaan en efficiënter blijven werken. Bovendien kunnen we zelfs het volledige energieverbruik in de gaten houden en bijsturen met als einddoel meer duurzaamheid en lagere kosten. Werkt ook op afstand Strukton PULSE brengt alle informatie op één plek bij elkaar zodat er goed geoptimaliseerd. Het platform zorgt bovendien dat gebouwinstallaties op basis van actuele data feilloos zijn bij te sturen, ook op afstand. Via het bijbehorende klantenportal kunnen gebruikers bovendien storingen melden en kunnen beheerders onderhoudstickets aanmaken. Dit maakt Strukton PULSE tot hét onderhoud- en beheerplatform van de toekomst.

Functioneren van WKO installaties

Functioneren van WKO installaties Functioneren van WKO installaties Het belang van goed beheer Klaasjan van der Maas Unica Ecopower Arjan van Bon Royal HaskoningDHV Vragen 1. Hoe ziet de nieuwe wetgeving en certificering eruit? 2. Hoe

Nadere informatie

30% is de gemiddelde potentie aan energiebesparing bij het optimaliseren van technische gebouwsystemen

30% is de gemiddelde potentie aan energiebesparing bij het optimaliseren van technische gebouwsystemen NovoCon IoT servomotor voor HVAC Maak uw gebouw slimmer, efficiënter en waardevoller en verminder daarbij uw investering en jaarlijkse kosten Maak kennis met NovoCon, de innovatieve, digitale servomotor

Nadere informatie

Van inspanningsverplichting naar prestatiecontract nieuwbouw MFG Kaatsheuvel

Van inspanningsverplichting naar prestatiecontract nieuwbouw MFG Kaatsheuvel Bijlage 1 Van inspanningsverplichting naar prestatiecontract nieuwbouw MFG Kaatsheuvel Door Sunburst B.V. Ing. Joost de Roij en Ing. Joost Vermeer januari 2014 Inhoudsopgave Blz Inleiding 3 1. Van inspanningsverplichting

Nadere informatie

Meting energieverbruik decentrale Ventilatie. 12 juli 2018

Meting energieverbruik decentrale Ventilatie. 12 juli 2018 ! Meting energieverbruik decentrale Ventilatie 12 juli 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Aanleiding... 3 2. Methode... 4 2.1 Meting elektriciteitsverbruik... 4 2.2 Meting luchtdebiet... 4 3. Resultaten...

Nadere informatie

Klimaatinstallaties met wko beoordeling op functioneren bij 38 kantoren

Klimaatinstallaties met wko beoordeling op functioneren bij 38 kantoren Klimaatinstallaties met wko beoordeling op functioneren bij 38 kantoren Project uitgevoerd door: Innuvate B.V. : R. Krijger Energy Retrofit : P.W. Rolf In opdracht van: Gemeente Den Haag Omgevingsdienst

Nadere informatie

Analyse energieverbruik

Analyse energieverbruik Analyse energieverbruik International School of Amsterdam (ISA) Jan 217 24-1-217 J.A. Meerkerk Advies Tel. 6-53319418 j.a.meerkerk@online.nl 1 Inhoudsopgave 1 ENERGIEVERBRUIK... 3 2 GASVERBRUIK... 4 3

Nadere informatie

Energiebesparing in Nederlandse Universitaire Medische Centra

Energiebesparing in Nederlandse Universitaire Medische Centra Energiebesparing in Nederlandse Universitaire Medische Centra Een benadering van het optimale energiemanagement Ilse Schoenmakers Het onderzoek 1.0 Duurzaamheid krijgt weinig aandacht in de zorgsector.

Nadere informatie

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat:

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat: Besluit Algemene Ledenvergadering 2018 Onderwerp: Aanschaf zonnepanelen en renovatie dak. In werking stelling besluit: 17 september 2018 Beste Leden, Als VCB willen we niet alleen steeds duurzamer zijn,

Nadere informatie

TECHNISCH BEHEER. Zorgeloze kwaliteit. vandorp.eu

TECHNISCH BEHEER. Zorgeloze kwaliteit. vandorp.eu TECHNISCH BEHEER Zorgeloze kwaliteit TECHNISCH BEHEER Onze samenleving verandert snel. Waar in het verleden volstaan kon worden met een eenvoudig inspanningscontract voldoet dit veelal niet meer aan de

Nadere informatie

Presentatie KIN Installatietechniek BV. Door: Cock Bouman. Symposium 19 november 2015

Presentatie KIN Installatietechniek BV. Door: Cock Bouman. Symposium 19 november 2015 Presentatie KIN Installatietechniek BV Door: Cock Bouman Symposium 19 november 2015 Agenda DGtC KIN Installatietechniek Optimaal gebruik van installaties Duurzame toepassingen Verduurzamen bestaande locaties

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

MONITORING BASED COMMISSIONING (MBCx)

MONITORING BASED COMMISSIONING (MBCx) Wij maken uw gebouw beter Een beter comfort en binnenklimaat Een lager energieverbruik en CO2 uitstoot MONITORING BASED COMMISSIONING (MBCx) Gebouwen optimaliseren door permanente monitoring en automatische

Nadere informatie

Rapportage Energiebesparingsproject Matrix gebouw

Rapportage Energiebesparingsproject Matrix gebouw Rapportage Energiebesparingsproject Matrix gebouw Opgesteld door : Yvette de Weerd Afdeling : Dienst Huisvesting Functie : Adviseur Energiemanagement TU/e Datum : 15 maart 2006 VOORWOORD Deze rapportage

Nadere informatie

COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR

COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR METEOVIVA CLIMATE: MEER COMFORT VOOR MINDER GELD VLIEGVELD DÜSSELDORF 20% Naarmate gebouwen beter

Nadere informatie

SAMSUNG ERV. Ventilation is our business. Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie. Clima Construct

SAMSUNG ERV. Ventilation is our business. Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie. Clima Construct luchttechniek groothandel - fabrikant Ventilation is our business SAMSUNG ERV Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie Samsung ERV 800 Bij het goed ventileren van een verblijfsruimte

Nadere informatie

Resultaten energiescan Golfclub Zwolle

Resultaten energiescan Golfclub Zwolle Resultaten energiescan Golfclub Zwolle! Resultaten energiescan Golfclub Zwolle Hoog elektraverbruik door verlichting en ventilatie Hoge prijs voor energie Besparingspotentieel van 13.000 op energiekosten

Nadere informatie

Commissioning: Een absolute aanrader!

Commissioning: Een absolute aanrader! Seminarie Duurzame Gebouwen Commissioning: Een absolute aanrader! 15 maart 2019 COMMISSIONING VAN ONTWERP TOT EXPLOITATIE Vergelijking van twee ervaringen van een studiebureau Dietrich SCHILDERMANS Ingenium

Nadere informatie

uw portaal voor technisch facilitair management unica online

uw portaal voor technisch facilitair management unica online uw portaal voor technisch facilitair management unica online , Altijd en overal inzicht in uw technische installaties Snel en eenvoudig een storing melden? Inzicht in het energiegebruik van uw installaties?

Nadere informatie

Optimaliseer uw pompsysteem op een intelligente manier. Marco Bellemans Dirk Raes

Optimaliseer uw pompsysteem op een intelligente manier. Marco Bellemans Dirk Raes Optimaliseer uw pompsysteem op een intelligente manier. Marco Bellemans 0498926443 Dirk Raes 0498926449 LATEN WE VERDER DENKEN DAN DE POMP ALLEEN EN NEEM UW GEHELE SYSTEEM ONDER DE LOEP. Systeemvereisten/moeilijkheden

Nadere informatie

Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat

Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat Comfort en behaaglijkheid Comfort en behaaglijkheid zijn niet alleen

Nadere informatie

Watersystemen ECO-EFFICIËNTIE KLEINE/MIDDELGROTE COMMERCIËLE GEBOUWEN REGELING VOOR VENTILATORCONVECTORSYSTEEM TOT 128 ZONES

Watersystemen ECO-EFFICIËNTIE KLEINE/MIDDELGROTE COMMERCIËLE GEBOUWEN REGELING VOOR VENTILATORCONVECTORSYSTEEM TOT 128 ZONES Watersystemen KLEINE/MIDDELGROTE COMMERCIËLE GEBOUWEN ECO-EFFICIËNTIE REGELING VOOR VENTILATORCONVECTORSYSTEEM TOT 128 ZONES Carrier is al meer dan 100 jaar marktleider op het gebied van verwarming, ventilatie

Nadere informatie

WKO scan TivoliVredenburg Utrecht

WKO scan TivoliVredenburg Utrecht WKO scan TivoliVredenburg Utrecht WKO scan Begin 2016 gezamenlijk bezoek TivoliVredenburg. Interessant project voor de WKO scan. Er is een WKO systeem geïnstalleerd. In bedrijf vanaf eind 2013. Nog geen

Nadere informatie

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV Energie Regeneratie Ventilatie Op EPBD lijst Energie efficiënte balansventilatie met - én uitwisseling ERV ERV: Energie efficiënte ventilatie voor gezonde binnenlucht Samsung ventilatiesysteem D is erkend

Nadere informatie

Klimaatinstallatie gemeentehuis Moerdijk: achtergronden en verbeteringen. 29 september 2011 Linda Deutz & Jaap de Knegt

Klimaatinstallatie gemeentehuis Moerdijk: achtergronden en verbeteringen. 29 september 2011 Linda Deutz & Jaap de Knegt : achtergronden en verbeteringen 1 Linda Deutz & Jaap de Knegt Onderwerpen van deze presentatie Aanleiding van het onderzoek Het gebouw: kenmerken en installaties Functionele inspectie & bevindingen Plan

Nadere informatie

Productinformatie 4Sea Climate

Productinformatie 4Sea Climate Productinformatie 4Sea Climate Inhoud 4Sea Climate...3 Inleiding:...3 Wat te meten....3 Dashboard positie...3 Wat valt er te besparen...4 Geen hardware....5 Hardware...5 Contact:...5 4Sea Climate Inleiding:

Nadere informatie

24/7 PRESTATIEBORGING DASHBOARDS - KPI S - GRAFIEKEN - MELDINGEN - RAPPORTAGES - BENCHMARK VOLLEDIG INZICHT IN GEBOUWPRESTATIES

24/7 PRESTATIEBORGING DASHBOARDS - KPI S - GRAFIEKEN - MELDINGEN - RAPPORTAGES - BENCHMARK VOLLEDIG INZICHT IN GEBOUWPRESTATIES 24/7 PRESTATIEBORGING DASHBOARDS - KPI S - GRAFIEKEN - MELDINGEN - RAPPORTAGES - BENCHMARK VOLLEDIG INZICHT IN GEBOUWPRESTATIES MyBuilding biedt u de juiste tools Optimaal Comfort MyBuilding Haalt u maximaal

Nadere informatie

Binnen klimaat verbeteren & Energie besparen. HVAC met Zelflerende software die 24 uur vooruitdenkt en ingrijpt

Binnen klimaat verbeteren & Energie besparen. HVAC met Zelflerende software die 24 uur vooruitdenkt en ingrijpt Binnen klimaat verbeteren & Energie besparen HVAC met Zelflerende software die 24 uur vooruitdenkt en ingrijpt Energietransitie Fossiele brandstoffen uit faseren CO 2 -footprint verkleinen Energie besparen

Nadere informatie

Monitoring en Energiebalans

Monitoring en Energiebalans Balans verschil Houtkachel draaikoeler Uw partner in duurzame energie Warmte Koude Monitoring en Energiebalans Cius Monitoring Meten = Weten Optimale regeling = Kostenbesparing Betaalsysteem Wetgeving

Nadere informatie

Rijkskantoor de Knoop: Een pareltje van datagedreven gebouwbeheer

Rijkskantoor de Knoop: Een pareltje van datagedreven gebouwbeheer Rijkskantoor de Knoop: Een pareltje van datagedreven gebouwbeheer Een modern kantoorgebouw moet voldoen aan steeds hogere eisen. Zo comfortabel en energiezuinig mogelijk, met een slimme benutting van de

Nadere informatie

Besparen met duurzame energie. Unica Ecopower

Besparen met duurzame energie. Unica Ecopower Besparen met duurzame energie Unica Ecopower Besparen met duurzame energie Dat voor u als eigenaar of beheerder van duurzaam vastgoed de energielevering op duurzame wijze moet geschieden spreekt voor zich.

Nadere informatie

Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager

Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager Als facilitair manager bent u verantwoordelijk voor de huisvesting. Daarmee ook voor het energiegebruik van de huisvesting. In deze

Nadere informatie

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam sporten. Energie besparen. Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten. Aangenaam

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam sporten. Energie besparen. Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten. Aangenaam Verwarmen Ventileren Koelen Energie besparen Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten Aangenaam comfort Alles-in-één klimaatsysteem In een tijd waarin kritisch gekeken wordt naar bouw- en exploitatiekosten

Nadere informatie

Energie-efficiency. ...in hotels 10 I 2008. Hotelgasten houden van comfort.

Energie-efficiency. ...in hotels 10 I 2008. Hotelgasten houden van comfort. Energie-efficiency Hannes Lütz Productmanager CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 Hotelgasten houden van comfort. Ten slotte betalen ze voor hun kamer. Daarvoor verwachten ze heet water, een goed verlichte

Nadere informatie

Wettelijk regeling EPBD t.a.v. aircosystemen en het gebruik van de IPS voor de EPBD aircokeuring. Ir. Bert Meijering

Wettelijk regeling EPBD t.a.v. aircosystemen en het gebruik van de IPS voor de EPBD aircokeuring. Ir. Bert Meijering Wettelijk regeling EPBD t.a.v. aircosystemen en het gebruik van de IPS voor de EPBD aircokeuring Ir. Bert Meijering Inhoud Wettelijke regelingen /EPBD Het gebruik van de IPS voor de keuring 2 PED Act Besl

Nadere informatie

www.bamtechniek.nl Stappenplan voor energiemanagement in bestaand vastgoed BAM Techniek - Energy Systems

www.bamtechniek.nl Stappenplan voor energiemanagement in bestaand vastgoed BAM Techniek - Energy Systems www.bamtechniek.nl Stappenplan voor energiemanagement in bestaand vastgoed BAM Techniek - Energy Systems BAM Techniek - Energy Systems Uw energie- en gebouwmanager Energie is absoluut onmisbaar voor de

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

De bakens verzetten. Verduurzamen van commercieel vastgoed. Machiel Karels - consultant

De bakens verzetten. Verduurzamen van commercieel vastgoed. Machiel Karels - consultant De bakens verzetten Verduurzamen van commercieel vastgoed Machiel Karels - consultant Het glas is half leeg PROFIT 20-6- 20-6- Meer dan 25% van gebouwgebruikers klaagt over de huisvesting Ziekteverzuim

Nadere informatie

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu ENERGIECONCEPTEN Advies op maat ENERGIE- KOSTEN Stelt u zich eens voor dat u 1,- per m 2 aan energiekosten kunt besparen in een pand van 5.000 m 2. In een tijd van stijgende energiekosten zal dit in 10

Nadere informatie

ENERGIEKOSTEN GARANDEREN IN PRESTATIECONTRACTEN?

ENERGIEKOSTEN GARANDEREN IN PRESTATIECONTRACTEN? Integraal ENERGIEKOSTEN GARANDEREN IN PRESTATIECONTRACTEN? Het energiegebruik van een gebouw vormt een steeds belangrijker aspect voor ontwikkelaar, eigenaar, beheerder en gebruiker. Een goede voorspelling

Nadere informatie

90% DOUBLE300. Voor een gezonder luchtklimaat. WarmeTerugWinning rendement (WTW)

90% DOUBLE300. Voor een gezonder luchtklimaat. WarmeTerugWinning rendement (WTW) DOUBLE300 Voor een gezonder luchtklimaat De Double300 bestaat uit 1 unit die werkt op basis van een Fancoil met WTW (WarmteTerugWinning). De unit kan ventileren, direct verwarmen en eventueel koelen op

Nadere informatie

Minisymposium energiebesparing 4 juni 2019

Minisymposium energiebesparing 4 juni 2019 Minisymposium energiebesparing 4 juni 2019 Welkom Gert Abma Voorzitter ENC Programma Achtergrond gemeente Capelle - Patrick Bakker De Wet op milieubeheer & top 10 business cases Klimaatroute- Bas van den

Nadere informatie

Meet- en regeltechniek

Meet- en regeltechniek Meet- en regeltechniek Een kennismaking 18-06-2013 / Jan Peter Hellenthal Agenda Introductie Meet- en regeltechniek: wat / waarom? Opzet installaties Basiskennis Proceskennis Projectbeheersing Afronding

Nadere informatie

Uitkomst controlebezoek Ontbreken energiegegevens (x facultatief indien geen energiegegevens zijn overlegd)

Uitkomst controlebezoek Ontbreken energiegegevens (x facultatief indien geen energiegegevens zijn overlegd) Op xxx controleerde de heer xx van de DCMR Milieudienst Rijnmond uw organisatie aan de xxx in xxxxx. Xx werd hierbij te woord gestaan door uw contactpersoon, de heer xx. Tijdens het controlebezoek is gecontroleerd

Nadere informatie

Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW)

Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW) Energiebesparingspotentieel door isolatie Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW) Het is bekend dat de CO 2 uitstoot tegen 2020 fors naar omlaag moet. In Duitsland zijn

Nadere informatie

RENOVATIE KANTOOR NOTITIE ENERGIEBESPARING EN INVESTERINGEN INHOUDSPOGAVE

RENOVATIE KANTOOR NOTITIE ENERGIEBESPARING EN INVESTERINGEN INHOUDSPOGAVE RENOVATIE KANTOOR NOTITIE ENERGIEBESPARING EN INVESTERINGEN INHOUDSPOGAVE SAMENVATTING 0. INLEIDING 1. ISOLATIE 2. INSTALLATIE 3. RAMEN EN KOZIJNEN 4. ZONWERING EN KOELING 5. VERLICHTING DIA duurzame auteur:

Nadere informatie

Energiemonitoring. de eerste stap voor organisaties om te verduurzamen

Energiemonitoring. de eerste stap voor organisaties om te verduurzamen Energiemonitoring de eerste stap voor organisaties om te verduurzamen Direct besparen op energiekosten zonder grote investeringen Om de klimaatdoelen te halen, is wereldwijde inspanning nodig van alle

Nadere informatie

de dynamiek van water producten en diensten voor de recreatiebranche

de dynamiek van water producten en diensten voor de recreatiebranche de dynamiek van water producten en diensten voor de recreatiebranche 2 vanzelfsprekend duijvelaar In de recreatiebranche heeft u te maken met allerlei verschillende waterapplicaties; sanitair, restaurants,

Nadere informatie

SAMSUNG ERV. Ventilation is our business. Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie. Clima Construct

SAMSUNG ERV. Ventilation is our business. Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie. Clima Construct Clima Construct luchttechniek groothandel - fabrikant Ventilation is our business SAMSUNG ERV Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie Clima Construct - Herentalsebaan 444 2160

Nadere informatie

ENALYZER FOR COOLING 1. TAGS

ENALYZER FOR COOLING 1. TAGS ENALYZER FOR COOLING Geschikt voor: Koelcompressoren met een geïnstalleerd vermogen vanaf 50 kw Basis koel-layout: ééntraps systeem zonder warmterecuperatie basis chiller met ijswatercircuit Afhankelijk

Nadere informatie

De Laatste Hendrik. Energiescan & Investeringsvoorstel

De Laatste Hendrik. Energiescan & Investeringsvoorstel De Laatste Hendrik Energiescan & Investeringsvoorstel Bedrijf : Efficient Energie Auteur : ing. Harry de Jonge Adres : Westhavenweg 58 F Plaats : Amsterdam Postcode : 1042 AL Telefoonnummer : 020-6922661

Nadere informatie

Flexibele koude productie door toepassing van korte termijn koude opslag

Flexibele koude productie door toepassing van korte termijn koude opslag 18/12/2012 Flexibele koude productie door toepassing van korte termijn koude opslag Dries Vos Inhoud» Inleiding» Case study: datacenter van» Conclusie 18/12/2012 2 Inleiding Toelichting» Ontkoppelen van

Nadere informatie

Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen

Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen Interactie tussen gevelisolatie, ventilatiesystemen en capaciteit warmtepompsystemen Per 1 januari 2015 worden de EPCeisen aangescherpt. Voor woningen

Nadere informatie

Pilot verduurzaming commercieel vastgoed Nijmegen Aanpak klimaatneutraal maken van (winkel)panden: het klimaatgerust programma

Pilot verduurzaming commercieel vastgoed Nijmegen Aanpak klimaatneutraal maken van (winkel)panden: het klimaatgerust programma 11 juni 2019 Pilot verduurzaming commercieel vastgoed Nijmegen Aanpak klimaatneutraal maken van (winkel)panden: het klimaatgerust programma Uitgevoerd door: In samenwerking met: Wat gaan we doen? Projectactiviteiten

Nadere informatie

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Bij een nul-op-de-meter woning zijn alle in- en uitgaande energiestromen op jaarbasis in balans. Dat wil zeggen dat de woning op jaarbasis voldoende energie

Nadere informatie

Energy Service Company: een kans voor u?

Energy Service Company: een kans voor u? 1 Energy Service Company: een kans voor u? Stand van zaken provinciale pilot & Kansen voor de installatiebranche Hans van der Heide Pilot provincie Friesland (1) Doel: Ervaring opdoen met het opzetten

Nadere informatie

DUURZAAMHEID INSTALLATION PERFORMANCE. M.G. van der Hoeven, consultant eindgebruikers

DUURZAAMHEID INSTALLATION PERFORMANCE. M.G. van der Hoeven, consultant eindgebruikers DUURZAAMHEID INSTALLATION PERFORMANCE M.G. van der Hoeven, consultant eindgebruikers STELLING Er is nog een wereld te winnen op het gebied van performance van de installaties in een gebouw? INSTALLATION

Nadere informatie

Handleiding Energie Manager Online (EMO)

Handleiding Energie Manager Online (EMO) Handleiding Energie Manager Online (EMO) Inloggen Inloggen kan via www.energiemanageronline.nl. De inloggegevens zijn in het bezit van Energy Challenges. Deze hebben jullie bij het lezen van deze handleiding

Nadere informatie

Ja Nee Nvt Maatregel Foto. Installaties & regelingen. Zijn de binnen- en buitensensoren op een representatieve locatie geïnstalleerd?

Ja Nee Nvt Maatregel Foto. Installaties & regelingen. Zijn de binnen- en buitensensoren op een representatieve locatie geïnstalleerd? Checklist Energiebesparing bedrijven algemeen Met behulp van deze checklist kunt u energiebesparende maatregelen in uw bedrijf inventariseren. Toelichting per maatregel of meer maatregelen kunt u vinden

Nadere informatie

White paper. Heb jij een aantrekkelijk profiel? Energieprofielanalyse biedt 70% kans om te besparen op uw energierekening

White paper. Heb jij een aantrekkelijk profiel? Energieprofielanalyse biedt 70% kans om te besparen op uw energierekening White paper Heb jij een aantrekkelijk profiel? Energieprofielanalyse biedt 70% kans om te besparen op uw energierekening Inhoud Inleiding 3 Wat is een energieprofiel? 4 Wat levert een profielanalyse op?

Nadere informatie

Zorg voor energie en comfort

Zorg voor energie en comfort Zorg voor energie en comfort Roberto Traversari TNO Bouw en Ondergrond De symptomen De behandeling De preventie 2 Veel installaties zijn ziek! Is uw installatie een onbehandelde patiënt? 3 Uit onderzoek

Nadere informatie

Drie nieuw lopende projecten Provinciehuis Zwolle

Drie nieuw lopende projecten Provinciehuis Zwolle Beste lezer, Hierbij ontvangt u onze nieuwsbrief. Mocht u vragen hebben over wat de Cloud Energy Optimizer voor u kan betekenen, neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers. Dit kan door te

Nadere informatie

Duurzaam Beheer en Onderhoud. Docentendag 2010. André Derksen Projectcoördinator. Duurzaam Beheer & Onderhoud. Algemene Technieken

Duurzaam Beheer en Onderhoud. Docentendag 2010. André Derksen Projectcoördinator. Duurzaam Beheer & Onderhoud. Algemene Technieken Docentendag 2010 Algemene Technieken André Derksen Projectcoördinator Inhoud Duurzaam Beheer en Onderhoud Zonne-energie Noodverlichtingsinstallaties Sprinklerinstallaties Duurzaam Beheer & Onderhoud Duurzaam

Nadere informatie

keuze Natuurlijk HOROS voor een verantwoord klimaat!

keuze Natuurlijk HOROS voor een verantwoord klimaat! een verantwoorde keuze Natuurlijk OROS voor een verantwoord klimaat! warmteterugwinunits 1 Advies Levering van apparatuur Klantspecifieke ontwikkeling Onderhoud Optimalisatie Energiemanagement Renovatie

Nadere informatie

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning GEBOWEN SCHOLEN BERSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS HRWTW Hoog Rendement Warmteterugwinning Ventileren Doordat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden en daardoor hermetisch zijn

Nadere informatie

Thermische prestatie contracten

Thermische prestatie contracten 10 november 2005 Thermische prestatie contracten Conform ISSO-publicatie 74 Bert Elkhuizen Chrit Cox TNO Bouw en Ondergrond te Delft Contactgegevens: 015 276 33 10 Bert.Elkhuizen@tno.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

WAAR MOETEN WE VERSNELLEN?

WAAR MOETEN WE VERSNELLEN? WAAR MOETEN WE VERSNELLEN? Electriciteit Warmte Vervoeren Producten TOTAAL % EINDVBR Industrie 166 410 557 1133 46% 576 Huizen 80 339 419 17% 419 Gebouwen (diensten) 120 127 247 10% 247 Mobiliteit / transport

Nadere informatie

Vitale assets. Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud

Vitale assets. Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud Vitale assets Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud Elektriciteitsverbruik als graadmeter Big Data Pilot: De slimme sluis Met eenvoudige energiesensoren kunnen we het onderhoud

Nadere informatie

Albatros2 Ruimte-bedienunit UI400 Verkorte handleiding

Albatros2 Ruimte-bedienunit UI400 Verkorte handleiding Albatros2 Ruimte-bedienunit UI400 Verkorte handleiding CE1C2348nl 2014-04-23 Building Technologies Welkom! Welkom! Gebruik de draaiknop (push and roll) om beide ruimte units QAA74 en AVS74 te bedienen.

Nadere informatie

Installatieprestatie

Installatieprestatie Installatieprestatie ISSO Praktijkseminar Nieuwe Wetgeving 11-10-2011 Bert Elkhuizen (Cofely Energy Solutions) Bert.Elkhuizen@cofely-gdfsuez.nl Stef Bots (Innax gebouwmanagement BV) SBots@Innax.nl Duurzaam

Nadere informatie

Certificering van WKO is niet genoeg

Certificering van WKO is niet genoeg Certificering van WKO is niet genoeg Ed Rooijakkers Halmos Adviseurs 2 1 gebouwen ~30 % op TOTAAL 3 a 5% energiereductie landelijk! Voorkomen verspilling 10%~15% energiereductie 3 4 2 Waar is WKO mee begonnen

Nadere informatie

Aanvullende handleiding Comfort-luchtgordijn met CHIPS-regeling Model CA

Aanvullende handleiding Comfort-luchtgordijn met CHIPS-regeling Model CA Aanvullende handleiding Comfort-luchtgordijn met CHIPS-regeling Model CA Versie handleiding: 1.0 P a INLEIDING COMFORT-LUCHTGORDIJN MET CHIPS-REGELING 1.. Inleiding 1.1 Over deze aanvullende handleiding

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door optimaal onderhoud. voltalimburg.nl/onderhoud

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door optimaal onderhoud. voltalimburg.nl/onderhoud Meer wooncomfort en minder energieverbruik door optimaal onderhoud voltalimburg.nl/onderhoud Wist u dat......wij duizenden onderdelen op voorraad hebben en dus snel kunnen handelen en en onderhoud. Daarnaast

Nadere informatie

INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H

INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H Presentatie EVEN VOORSTELLEN WAT DOET INNAX LINK NAAR HET ENDIS CONCEPT ENERGIE MANAGEMENT DUURZAME ENERGIE VOORZIENING Even voorstellen PHILIP BLAAUW

Nadere informatie

Even voorstellen. Philip Blaauw. INNAX GEBOUW & OMGEVING Directie 0885533000 pblaauw@innax.com

Even voorstellen. Philip Blaauw. INNAX GEBOUW & OMGEVING Directie 0885533000 pblaauw@innax.com Even voorstellen Philip Blaauw INNAX GEBOUW & OMGEVING Directie 0885533000 pblaauw@innax.com INNAX GROUP is een onafhankelijk Energie Diensten Bedrijf = ESCO voor het verduurzamen van gebouwen INNAX GROUP

Nadere informatie

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem 100% duurzame energie van eigen bodem Warmte, warm tapwater en koude Comfortabel én milieuvriendelijk wonen U gaat voor nul! Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Warmte, warm tapwater en koude van Eteck

Nadere informatie

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda Wilt u weten hoe? Ga stap voor stap door onze aanpak: - Kennismaking Building4life - De Building4life werkwijze - Uitgewerkte case Amarant Tilburg Building4life Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus

Nadere informatie

WONINGBOUW IN HVAC-INSTALLATIES APPENDAGES TOEVOEGINGEN ADVIES

WONINGBOUW IN HVAC-INSTALLATIES APPENDAGES TOEVOEGINGEN ADVIES WONINGBOUW OPTIMAAL RENDEMENT IN HVAC-INSTALLATIES APPENDAGES TOEVOEGINGEN ADVIES Meer comfort dankzij een goed werkende installatie Alle soorten huizen en appartementsgebouwen hebben één grote overeenkomst.

Nadere informatie

Elga WINNAAR De kracht van de combinatie

Elga WINNAAR De kracht van de combinatie Elga WINNAAR 2010 innovatieve Hybride module voor hr ketels De kracht van de combinatie E T E De Elga DE Elga steekt minder energie in de bestaande bouw Techneco ontwikkelde een oplossing die even simpel

Nadere informatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie werken De ClimaRad Comfort Solution meet en regelt het binnenklimaat per ruimte, zonder dat uw medewerkers hier iets

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

Productblad Decentrale Unit 2.0. Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem. Datum: 24 Augustus 2018 Versie: 1.3

Productblad Decentrale Unit 2.0. Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem. Datum: 24 Augustus 2018 Versie: 1.3 Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem Datum: 24 Augustus 2018 Versie: 1.3 Klimaat comfort De Decentrale Unit (DCU) van Tegnis is een slim en gecombineerd apparaat om per woonruimte

Nadere informatie

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem 100% duurzame energie van eigen bodem Warmte, warm tapwater en koude Comfortabel én milieuvriendelijk wonen U gaat voor nul! Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Warmte, warm tapwater en koude van Eteck

Nadere informatie

Ontwikkeling beheer & onderhoud Nieuwbouw TNW Zuid. Symposium, 9 mei 2017 Rob Weststrate (manager Beheer & Onderhoud)

Ontwikkeling beheer & onderhoud Nieuwbouw TNW Zuid. Symposium, 9 mei 2017 Rob Weststrate (manager Beheer & Onderhoud) Ontwikkeling & onderhoud Nieuwbouw TNW Zuid Symposium, 9 mei 2017 Rob Weststrate (manager Beheer & Onderhoud) Tijdlijn ontwikkeling : & onderhoud Fase A bestek Fase B bouw : & onderhoud afgestemd met èn

Nadere informatie

RUIMTEBEDIENINGSEENHEID. RBE handleiding. De beste oplossing, voor een eenvoudige temperatuurregeling! www.alpha-innotec.com

RUIMTEBEDIENINGSEENHEID. RBE handleiding. De beste oplossing, voor een eenvoudige temperatuurregeling! www.alpha-innotec.com RUIMTEBEDIENINGSEENHEID RBE handleiding www.alpha-innotec.com De beste oplossing, voor een eenvoudige temperatuurregeling! -7,3 C 22,1 C 22,0 C 09:51 ON OFF + - Huidige buitentemperatuur Tijd Koeling vrijgeven

Nadere informatie

EfficiEncy Duurzaam. EnErgiEbEsparing. Warmte en koude. KEnnis industrie. energie financiering. instrumenten. GebouwDe omgeving

EfficiEncy Duurzaam. EnErgiEbEsparing. Warmte en koude. KEnnis industrie. energie financiering. instrumenten. GebouwDe omgeving Warmte en koude Kennis, advies, instrumenten en financiële steun EfficiEncy Duurzaam GebouwDe omgeving energie financiering KEnnis industrie instrumenten EnErgiEbEsparing De Nederlandse overheid streeft

Nadere informatie

Energie besparen door meten

Energie besparen door meten In deze brochure informeren wij u over het bij u toegepaste meetsysteem en hoe u op uw energiekosten kunt besparen. Energie besparen door meten radiografische warmtekostenverdeler Besparen op energiekosten

Nadere informatie

de Klimaatbeheerser.nl

de Klimaatbeheerser.nl de Klimaatbeheerser.nl Klimaatbeheersing is maatwerk. Net als een goed maatpak: het moet goed zitten, goed voelen én er goed uitzien. De Klimaatbeheerser levert klimaatsystemen voor uiteenlopende locaties.

Nadere informatie

: Nationaal Platform Zwembaden : de heer Niels de Jong Datum verslag : 3 november 2009 Onderwerp : Verslaggeving managersmeeting 29-09-09

: Nationaal Platform Zwembaden : de heer Niels de Jong Datum verslag : 3 november 2009 Onderwerp : Verslaggeving managersmeeting 29-09-09 MEMO T.a.v. : Nationaal Platform Zwembaden Van : de heer Niels de Jong Datum verslag : 3 november 2009 Onderwerp : Verslaggeving managersmeeting 29-09-09 Op 29 augustus 2009 heeft de managersmeeting voor

Nadere informatie

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies Vaillant & rendement Technisch Project Advies meer rendement van uw project? Begin bij Vaillant Technisch Project Advies tijdige inschakeling TPA Uw winst Hoe blijven we samen aan de voortdurend aangescherpte

Nadere informatie

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp Pagina 1 van 7 Joran van Reede MBGOO17B4..-05-2019 Pagina 2 van 7 Inleiding Voor u ligt een verslag over de installatie techniek van de Bieschbos hal. In

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS Colofon Meer informatie over mogelijke ondersteuning op de verschillende onderwerpen: Ieke Benschop, NMU (i.benschop@nmu.nl;

Nadere informatie

Energiebesparing is investeren in de toekomst

Energiebesparing is investeren in de toekomst Energiebesparing is investeren in de toekomst Hoe energieprestatiecontracten leiden tot gegarandeerde energiebesparing Selina Roskam Energievakbeurs Voorstellen: Selina Roskam Kennismakelaar Duurzaam bouwen

Nadere informatie

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam winkelen. Energie besparen. Een aangenaam winkelklimaat tegen minimale exploitatiekosten.

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam winkelen. Energie besparen. Een aangenaam winkelklimaat tegen minimale exploitatiekosten. Verwarmen Ventileren Koelen Energie besparen Een aangenaam winkelklimaat tegen minimale exploitatiekosten Aangenaam comfort Alleen verwarmen? De huidige retail vraagt om meer. De retailbranche verandert.

Nadere informatie

Maintenance en energielevering in één: the next level in gebouwoptimalisatie

Maintenance en energielevering in één: the next level in gebouwoptimalisatie Maintenance en energielevering in één: the next level in gebouwoptimalisatie Management Summary Op 1 januari 2015 betrok een Fortune 500 multinationaal ingenieursbureau haar nieuwe Europese hoofdkantoor

Nadere informatie

IntelVent Ventilation Control

IntelVent Ventilation Control Vierhouterweg 54 Rabobank. 8075 BJ Elspeet Nr. 1230.75.475 Tel : 0577 49 27 62 K.v.k. De Veluwe en Twente Fax : 0577 49 27 63 Nr. 32072151 IntelVent Ventilation Control De vraaggestuurde dampkap by 1 Een

Nadere informatie

Regel omschrijving: Ventilatie regeling Kampmann

Regel omschrijving: Ventilatie regeling Kampmann Regel omschrijving: Ventilatie regeling Kampmann Doel: De regeling regelt de cv klep, lucht inlaat klep en de ventilator van de mengluchtheater(s) en geeft een recirculatie groep vrij. De mengluchtregeling

Nadere informatie

Lage temperatuur verwarming. Low-H2O DBE t.o.v. Vloerverwarming

Lage temperatuur verwarming. Low-H2O DBE t.o.v. Vloerverwarming Lage temperatuur verwarming Live test 13-03-2007 Vloerverwarming Low-H2O DBE t.o.v. Live test Lage temperatuur verwarming - Visualisatie van de energieprestatie van Low-H2O - Vergelijking met vloerverwarming.

Nadere informatie

de dynamiek van water producten en diensten voor gebouwbeheer

de dynamiek van water producten en diensten voor gebouwbeheer de dynamiek van water producten en diensten voor gebouwbeheer 2 water in goede handen Als eigenaar of beheerder wilt u dat installaties in uw gebouw efficiënt en betrouwbaar functioneren. Regelmatig onderhoud

Nadere informatie

Financierings- en exploitatieconstructies bij WKO, Visie van de Adviseur

Financierings- en exploitatieconstructies bij WKO, Visie van de Adviseur Financierings- en exploitatieconstructies bij WKO, Visie van de Adviseur Presentatie NVOE 22 april 2010 Richard de Vos Onderwerpen Inleiding Werking WKO Uitgangspunten opdrachtgever Werkwijze ontwerp WKO

Nadere informatie