Voorstel besluit Vastgesteld wordt de "verordening tot wijziging van de legesverordening Steenwijkerland 2003" (1-e wijziging)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstel besluit Vastgesteld wordt de "verordening tot wijziging van de legesverordening Steenwijkerland 2003" (1-e wijziging)"

Transcriptie

1 Raadsvoorstel nr. : 2002/181 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2002 Agendapunt : 21 Steenwijk, 3 december Onderwerp: Aanpassing legesverordening m.b.t. bouwleges Voorstel besluit Vastgesteld wordt de "verordening tot wijziging van de legesverordening Steenwijkerland 2003" (1-e wijziging) Samenvatting toelichting Bij de behandeling van de begroting 2003 is aangekondigd dat wij met nadere voorstellen zouden komen m.b.t. de bouwleges (hoofdstuk 5 van de legesverordening) Het betreffende hoofdstuk is in bijgaande wijzigingsverordening opgenomen. In deze legesverordening zijn de wijzigingen veroorzaakt door de herziening van de woningwet per 1 januari 2003 verwerkt. Hierdoor is een gewijzigd stelsel van legestoerekening ontstaan Toelichting Bij de kerntakendiscussie medio 2002 is geconstateerd, dat van de zijde van BWT weinig valt te bezuinigen, aangezien deze afdeling zich vrijwel geheel met wettelijke taken bezig houdt welke geen ruimte bieden voor het niet of op lager niveau uitvoeren van taken. Teneinde toch een financiële bijdrage te leveren is het voorstel geopperd om de bouwleges naar een meer kostendekkend niveau te brengen. Daartoe is het huidige niveau van de leges vergeleken met de kosten van het betreffende formatieonderdeel. Daaruit is gebleken, dat onze leges niet kostendekkend zijn. Tevens wordt per 1 januari 2003 de nieuwe woningwet van kracht, waarin een aantal nu nog vergunningplichtige bouwwerkzaamheden vergunningvrij gaan worden en nu nog bouwvergunningplichtige zaken Licht -vergunningplichtig gaan worden. Hierdoor zullen minder leges binnenkomen dan aanvankelijk (op basis van de huidige regelgeving ook in de begroting van 2003) begroot. Bij de begrotingsbehandeling hebben wij aangekondigd nog dit jaar met aanvullende voorstellen terzake te komen. Uit de berekeningen blijkt dat de geschatte verlaging van de legesinkomsten op basis van de nieuwe regelgeving ruim 26 % lager uit zal komen ten opzichte van de op basis van de huidige regelgeving begrootte inkomsten. Er zal dus sowieso een verhoging van de leges moeten plaats vinden om alleen al deze inkomstenderving op te kunnen vangen. Daarnaast komt, dat het nieuwe stelsel om andere soorten aanvragen gaat dan de oude regelgeving. Zo kent de nieuwe regelgeving geen meldingen meer maar licht vergunningplichtige aanvragen en regulier vergunningen, die ook nog eens in twee fasen kunnen worden verleend. Ook schetsplannen welke niet door reguliere vergunningaanvragen worden gevolgd betekenen werk voor de afdeling, hetgeen middels leges gedekt dient te worden Zo ook voor de monumentenvergunningen welke momenteel gratis worden verleend. Al met al dient de legesverordening op dit punt (hoofdstuk5) derhalve ingrijpend te worden gewijzigd en is een vergelijk met de bestaande verordening niet meer mogelijk. Slechts een vergelijking van de geschatte opbrengsten in het nieuwe systeem t.o.v. de huidige te verwachten (verlaagde) opbrengsten is mogelijk.

2 De nieuw voorgestelde tarieven en de daaronder liggende staffel aan bouwkosten levert een verhoging van de opbrengst van ruim 26 % ten opzichte van de met ruim 26 % geschatte verlaagde opbrengst van de leges ten gevolge van de nieuwe regelgeving. Hierin zit dan het percentage van de inflatiecorrectie verwerkt. Uit bijgaande benchmark met omliggende gemeenten kan worden afgelezen dat onze nieuwe tarieven in relatie tot de verhogingsplannen van ons omringende gemeenten niet bijzonder afwijken. Tevens kan in dit schema worden afgelezen wat de procentuele verhoging van ieder soort vergunning is t.o.v. de huidige tarieven. De gewogen gemiddelde tariefsverhoging is derhalve uitgezonderd het inflatiepercentage rond de 22,5 %. Het is jammer te moeten concluderen, dat daarmee het oorspronkelijk beoogde doel van hogere kostendekkendheid en netto meeropbrengst van de leges nog niet gerealiseerd is. Halverwege volgend jaar zijn wij voornemens het patroon van de ontwikkelingen tengevolge van de nieuwe regelgeving tegen het licht te houden, waaruit dan zo nodig nadere voorstellen aangaande de legestarieven voor 2004 e.v. kunnen worden geboren. Vooralsnog wordt voorgesteld de nieuwe tarieven vast te stellen door vaststelling van bijgaande wijzigingsverordening op de legesverordening 2003 (1-e wijziging). Burgemeester en wethouders van Steenwijk, de secretaris, de burgemeester, drs. A.W. van der Spek. drs. H.H. Apotheker. Informant: afdeling bouw- en woningtoezicht en milieu, L. Otto, telefoonnummer (0521) ; leo.otto@steenwijk.nl Behandeld in commissie II.

3 Nummer 2002/181 Steenwijk, 17 december 2002 Onderwerp: Vaststellen wijziging legesverordening Steenwijkerland 2003 Uitgegaan: De raad van de gemeente Steenwijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 3 december 2002, nummer 2002/181; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet; gezien het advies van de afdeling Bouwen/Wonen en Milieu; b e s l u i t : vast te stellen de volgende verordening: VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE LEGESVERORDENING STEENWIJKER- LAND 2003 (1 e wijziging). Artikel I In hoofdstuk 5 van de tarieventabel behorende bij de Legesverordening Steenwijkerland 2003, vastgesteld bij raadsbesluit van 12 november 2002, worden de volgende wijzigingen aangebracht: A. Onderdeel 5.2 wordt vervangen door: 5.2 Het tarief bedraagt terzake van het in behandeling nemen van: een verzoek tot beoordeling van een schetsplan met betrekking tot de vraag of op een, op basis van genoemd schetsplan, uitgewerkt bouwplan een vergunning zou kunnen worden verleend Indien een aanvraag tot het verkrijgen van een bouwvergunning voor een op basis van het schetsplan uitgewerkt bouwplan in behandeling wordt genomen, worden de daarvoor geheven leges met deze leges verrekend; 100,00

4 5.2.2 een aanvraag tot het verkrijgen van een lichte bouwvergunning als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel q, van de Woningwet, indien de bouwkosten: * minder bedragen dan ,00: 2,00% van die bouwkosten met een minimum van 100,00; * ,00 bedragen of meer, doch minder dan ,00 250,00 vermeerderd met 1,75% van het bedrag waarmee die bouwkosten ,00 te boven gaan; * ,00 bedragen of meer 468,75, vermeerderd met 1,50 % van het bedrag waarmee die bouwkosten ,00 te boven gaan; een aanvraag tot het verkrijgen van een reguliere bouwvergunning als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel p, van de Woningwet, indien de bouwkosten: * minder bedragen dan ,00; 3,00% van die bouwkosten met een minimum van 100,00; * ,00 bedragen of meer, doch minder dan ,00 375,00, vermeerderd met 2,50% van het bedrag waarmee die bouwkosten ,00 te boven gaan; * ,00 bedragen of meer, doch minder dan ,00 687,50 vermeerderd met 2,00% van het bedrag waarmee die bouwkosten ,00 te boven gaan; * ,00 bedragen of meer, doch minder dan , ,50 vermeerderd met 1,75% van het bedrag waarmee die bouwkosten ,00 te boven gaan; * ,00 bedragen of meer 4.687,50 vermeerderd met 1,50% van het bedrag waarmee die bouwkosten ,00 te boven gaan een aanvraag tot het verkrijgen van een bouwvergunning eerste fase, als bedoeld in artikel 56a, tweede lid, van de Woningwet, een bedrag gelijk aan 50 % van het bedrag berekend onder een aanvraag tot het verkrijgen van een gewijzigde bouwvergunning eerste fase, als bedoeld in artikel 56a, achtste lid, van de Woningwet: een bedrag naar het tarief en berekend op de wijze als in bepaald en verminderd met de voor de primaire bouwvergunning eerste fase berekende leges, met dien verst ande dat in elk geval is verschuldigd en dat geen restitutie van de voor de primaire bouwvergunning eerste fase betaalde leges plaatsvindt een aanvraag tot het verkrijgen van een bouwvergunning tweede fase, als bedoeld in artikel 56a, derde lid, van de Woningwet, een bedrag gelijk aan 60 % van het bedrag berekend onder ,00

5 . B. 1. In onderdeel 5.4 wordt de zinsnede door toepassing van het tarief als vermeld in 5.2 vervangen door: door toepassing van het tarief als vermeld in 5.2.2, onderscheidenlijk 5.2.3, 5.2.4, of 5.2.6; 2. voor het in 5.4 genoemde tarief van f 135,00 dient te worden gelezen 63,50. C. Het tarief genoemd in onderdeel 5.5 bedraagt 40,00. D. 1. De titel boven onderdeel 5.6.1, Verhogingen wordt vervangen door: Verhogingen in verband met bestemmingsplanwijzigingen 2. In de onderdelen en wordt de zinsnede het overeenkomstig 5.2. berekende bedrag telkens vervangen door: het overeenkomstig 5.2.2, onderscheidenlijk 5.2.3, of berekende bedrag. E. De onderdelen tot en met komen te vervallen. F. 1. Het tarief genoemd in onderdeel bedraagt 100,00; 2. Het tarief genoemd in onderdeel bedraagt 950,00. G. In de onderdelen en wordt de zinsnede een bouwvergunning als bedoeld in 5.2 of een melding als bedoeld in (oud) is vereist telkens vervangen door: een bouwvergunning als bedoeld in 5.2.2, onderscheidenlijk 5.2.3, 5.2.4, of is vereist. H. 1. Het tarief als genoemd in onderdeel bedraagt 150,00; 2. Het tarief als genoemd in onderdeel bedraagt 100,00. I. Toegevoegd wordt na onderdeel een derde onderdeel, luidende: Het tarief voor een doorlopende sloopvergunning met een geldigheidsduur van één jaar bedraagt: 900,00 J. De onderdelen 5.15 en 5.16 worden vernummerd in onderdelen 5.16 respectievelijk K. Na onderdeel 5.14 wordt een nieuw onderdeel ingevoegd luidende:

6 Monumentenvergunningen: 5.15 Voor het in behandeling nemen van een vergunningaanvraag als bedoeld in art 11 van de monumentenwet wordt geheven 200,00 L. Het tarief in hoofdstuk 10, onderdeel 10.3 bedraagt 14,10. Artikel II 1 Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking. 2 Tot de tijd dat de gemeente een welstandsnota als bedoeld in artikel 12a, eerste lid, van de Woningwet heeft vastgesteld en bekendgemaakt, vinden de onderdelen tot en met 5.6.3, zoals opgenomen in artikel I, onderdeel D, overeenkomstige toepassing op aanvragen om een bouwvergunning waarbij toetsing moet plaatsvinden aan redelijke eisen van welstand. 3 De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2003; indien de wet van 18 oktober 2001, Stb. 518 na 1 januari 2003 in werking treedt, is de datum van ingang van de heffing voor het in artikel 1 onder A. tot en met K. genoemde, de datum waarop de betreffende wet in werking treedt. De raad voornoemd, de secretaris, de voorzitter,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2007, nummer 2007/117;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2007, nummer 2007/117; Raadsbesluit Steenwijk, 18 december 2007 Nummer: 2007/117d De raad van de gemeente Steenwijkerland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2007, nummer 2007/117; gelet op artikel

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/30

Raadsvoorstel 2004/30 Raadsvoorstel 2004/30 Onderwerp Aanpassen tarieventabel Legesverordening 2004 (1e wijziging) Portefeuillehouder E. Diekmann Commissie Wonen en Werken Datum 16 december 2003 Raadsvergadering 29 januari

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen BOWO. A.Dijkhof

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen BOWO. A.Dijkhof Behoudens advies van de commissie FSW Aanbiedingsformulier Onderwerp Wijziging legesverordening 2003 en 2004, onderdeel 5.3 In te vullen door afdeling Bestuursondersteuning Ontwerper Parafanten Directeuren

Nadere informatie

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Legesverordening met de bijbehorende tarieventabel vast te stellen

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Legesverordening met de bijbehorende tarieventabel vast te stellen Raadsvoorstel Nummer: 159479 Behandeld door: A. van de Kamp Agendapunt: 14 22 november 2016 Onderwerp: Vaststellen legesverordening 2017 met bijbehorende legestabel. Geachte raad, Samenvatting: Voorgesteld

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Onderwerp : Wijziging legesverordening m.b.t. legesheffing planologische procedures Nr.: 04/3A Commissie (naam en datum) : Omgeving, 19 januari 2004 Datum raadsvergadering : 29 januari 2004 Samenvatting

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15 december 2015 Nummer voorstel: 2016/10

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15 december 2015 Nummer voorstel: 2016/10 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15 december 2015 Nummer voorstel: 2016/10 Voor raadsvergadering d.d.: 09-02-2016 Agendapunt:

Nadere informatie

Wijzigingsverordening tot 10 e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2000

Wijzigingsverordening tot 10 e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2000 D E RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 augustus 2008; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet; b e s

Nadere informatie

Financiële consequenties Naar wij verwachten zal uit de voorgestelde wijzigingen geen meer- of minderopbrengst voortvloeien.

Financiële consequenties Naar wij verwachten zal uit de voorgestelde wijzigingen geen meer- of minderopbrengst voortvloeien. rv 86 Gemeentelijke Belastingdienst nr. 0008140 RIS 73637_000330 Den Haag, 24 maart 2000 Aan de gemeenteraad Wijziging Legesverordening. De inwerkingtreding van de herziene Wet op de Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 21 januari 2014 Nummer voorstel: 2014/21

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 21 januari 2014 Nummer voorstel: 2014/21 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 21 januari 2014 Nummer voorstel: 2014/21 Voor raadsvergadering d.d.: 18-02-2014 Agendapunt: 8

Nadere informatie

Spui DJ Den Haag Den Haag. Datum 27 september Registratienummer PBS/ RIS297941

Spui DJ Den Haag Den Haag. Datum 27 september Registratienummer PBS/ RIS297941 Datum 27 september 2017 Registratienummer RIS297941 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Verordening op de heffing en invordering van leges met betrekking tot

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 11-07-2006 Onderwerp: Aanpassen legesverordening 2006 in verband met invoering nieuw model paspoort. Conceptbesluit: De raad voorstellen

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 24 juni 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 3 juli 2008 Nummer raadsnota: Onderwerp: aanpassing tarieventabel bij de legesverordening 2008 i.v.m.

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 08-08-2006 Onderwerp: Wijziging Legesverordening Steenwijkerland 2006. Conceptbesluit: De raad voorstellen de Legesverordening Steenwijkerland

Nadere informatie

RIS121988_13-DEC-2004

RIS121988_13-DEC-2004 Gemeente Den Haag rv 229 Gemeentelijke Belastingdienst GBD/2004.24467 RIS 121988_ 041210 RIS121988_13-DEC-2004 Den Haag, 16 november 2004 Aan de gemeenteraad Wijziging Legesverordening 1998. In het raadsvoorstel

Nadere informatie

Nr.: 06-61 Diemen, 29 augustus 2006 Onderwerp: Vaststelling van de 1 e wijziging van de Legesverordening en tarieventabel 2006. Aan de gemeenteraad.

Nr.: 06-61 Diemen, 29 augustus 2006 Onderwerp: Vaststelling van de 1 e wijziging van de Legesverordening en tarieventabel 2006. Aan de gemeenteraad. RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT Nr.: 06-61 Diemen, 29 augustus 2006 Onderwerp: Vaststelling van de 1 e wijziging van de Legesverordening en tarieventabel 2006 Aan de gemeenteraad. Gevraagd raadsbesluit De 1

Nadere informatie

Gemeente Delft 13 JA» Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Gemeente Delft 13 JA» Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. c-mail Programma Registratie nr. BBV-nr. college van B&W 22 november 2016 mw. A.H. Mekker M. Schikhof / R. Verduijn 06-10705892/06

Nadere informatie

Elektronisch. Deze berichten staan op www.veendam.nl/gemeenteblad

Elektronisch. Deze berichten staan op www.veendam.nl/gemeenteblad Gemeente Veendam Elektronisch Gemeenteblad Officiële bekendmakingen Deze berichten staan op www.veendam.nl/gemeenteblad Week 10 7 maart 2014 extra editie In voorliggend document vindt u de Gemeenteberichten

Nadere informatie

Bijgaande 'Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2011 en de bijbehorende Tarieventabel 2011' vast te stellen.

Bijgaande 'Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2011 en de bijbehorende Tarieventabel 2011' vast te stellen. Raadsvoorstel Portefeuillehouder Datum raadsvergadering E.Th. Kamminga 31 maart 2011 Datum voorstel 15 februari 2011 Agendapunt Onderwerp Aanpassing van de 'Legesverordening 2011' De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Wijziging van de legesverordening gemeente 's-hertogenbosch 2014 Reg.nr. : 3698129 B&W verg. : 4 februari 2014 Commissie : FES Cie_verg. : 10 februari 2014 Raadsverg.

Nadere informatie

C. Hoofdstuk 2 van titel 1 van de bij de Legesverordening 2014 behorende tarieventabel wordt vervangen door:

C. Hoofdstuk 2 van titel 1 van de bij de Legesverordening 2014 behorende tarieventabel wordt vervangen door: Raadsvoorstel Vergadering van : Februari 2014 Agendanummer : 5 Onderwerp : Wijziging Legesverordening 2014 inzake reisdocumenten Programma : - Voorstel In de wijziging van de Paspoortwet (Kamerstukken

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 3 september 2014 4 november 2014 Berekening

Nadere informatie

Elektronisch. Deze berichten staan op www.pekela.nl/gemeenteblad

Elektronisch. Deze berichten staan op www.pekela.nl/gemeenteblad Gemeenteblad Week 42 16 oktober 2013 Gemeente Pekela Elektronisch Gemeenteblad Officiële bekendmakingen Deze berichten staan op www.pekela.nl/gemeenteblad Week 10 7 maart 2014 extra uitgave In voorliggend

Nadere informatie

Gemeente Delft. wijziging van de tarieventabel Legesverordening Delft 2011

Gemeente Delft. wijziging van de tarieventabel Legesverordening Delft 2011 0m Sss bf Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk Onderwerp college van B&W 16-11-2010 dhr. L.P. Vokurka mw. Y. Kievit 015-260

Nadere informatie

Inleiding: Om in 2010 de belastingheffing mogelijk te maken voor de gewijzigde tarieven dienen de verordeningen vastgesteld te worden.

Inleiding: Om in 2010 de belastingheffing mogelijk te maken voor de gewijzigde tarieven dienen de verordeningen vastgesteld te worden. RAADSVOORSTEL status: A Agendapunt: 11 Onderwerp: Verordeninjg OZB 2010, 2e wijziging legesverordening 2009, Legesverordening 2010. Commissie: 7-12-2009, nr. 14 Raadsvoorstel: 17-11-2009, nr. 196 Portefeuillehouder

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet; VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN LEGES STEIN 2003

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet; VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN LEGES STEIN 2003 2002, no. 111 De Raad der gemeente Stein; Gezien het voorstel inzake legestarieven Stein 2003 (Gem. blad Afd. A 2002, no. 111); gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet;

Nadere informatie

De redactionele wijzigingen van de verordening betreffen met name aanpassingen als gevolg van hogere wetgeving en recente jurisprudentie.

De redactionele wijzigingen van de verordening betreffen met name aanpassingen als gevolg van hogere wetgeving en recente jurisprudentie. Raadsvoorstel Agenda nr. 8 Onderwerp: Vaststellen Legesverordening 2016 Soort: Besluitvormend Opsteller: M.A.A.M. Arts Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/23235 Documentnummer: SOM/2015/23277

Nadere informatie

Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr. 2013-031 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar F. van den Hoogen Afdeling Ruimtelijke Ordening Datum voorstel 11 juni 2013 Opiniërende

Nadere informatie

Onderwerp Eerste wijziging van de Legesverordening Besluitvormend

Onderwerp Eerste wijziging van de Legesverordening Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 28 januari 2014 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2014_BW_00051 Onderwerp Eerste wijziging van de Legesverordening 2014 - vormend Beknopte samenvatting In de wijziging

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Te nemen besluit Vaststellen van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld 2015.

GEMEENTE OLDEBROEK. Te nemen besluit Vaststellen van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 18 december 2014 Agendapunt 06-14 Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld

Nadere informatie

66,95 van de aanvraag 18 jaar of ouder is

66,95 van de aanvraag 18 jaar of ouder is Raadsvoorstel Inleiding De vaststelling van de tarieven vindt normaliter gelijktijdig plaats met de vaststelling van de begroting. Voor wat betreft de legesverordening 2015 was dit niet mogelijk omdat

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering van : Februari Agendanummer : Onderwerp : Wijziging Legesverordening 2014 inzake reisdocumenten.

Raadsvoorstel. Vergadering van : Februari Agendanummer : Onderwerp : Wijziging Legesverordening 2014 inzake reisdocumenten. Raadsvoorstel Vergadering van : Februari 2014 Agendanummer : Onderwerp : Wijziging Legesverordening 2014 inzake reisdocumenten Programma : Voorstel In de wijziging van de Paspoortwet (Kamerstukken 30440

Nadere informatie

Voorstel De Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2007 als volgt vast te stellen:

Voorstel De Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2007 als volgt vast te stellen: Raadsvergadering: 28 november 2006 Agendapunt: 8 Kenmerk: R-060724-RGJ-1615 Datum voorstel: 15 november 2006 Wethouder H. Hutten Informant: Mevrouw R. Lefferts-Gjaltema Portefeuillehouder: Onderwerp: Vaststellen

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Verordening tot

Nadere informatie

Bijlage: nog te hanteren tarieven uit Legesverordening 2009 tot aan inwerkingtreding Wabo.

Bijlage: nog te hanteren tarieven uit Legesverordening 2009 tot aan inwerkingtreding Wabo. Bijlage: nog te hanteren tarieven uit Legesverordening 2009 tot aan inwerkingtreding Wabo. Hoofdstuk 8 Bouwen en wonen 8.1 Begripsbepaling en vaststelling Bouwkosten 8.1.1 Onder bouwkosten wordt in dit

Nadere informatie

Vaststellen van de gewijzigde belastingverordeningen 2007.

Vaststellen van de gewijzigde belastingverordeningen 2007. Aan de Raad Made, 26 oktober 2006 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 24 november 2006 Agendapunt : 7 Raadsvergadering: 14 december 2006 Onderwerp: Vaststellen van de gewijzigde

Nadere informatie

B&W Vergadering. Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt Omschrijving Belastingverordeningen 2017

B&W Vergadering. Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt Omschrijving Belastingverordeningen 2017 2.1.3 Belastingverordeningen 2017 1 Dossier 913 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt 2.1.3 Omschrijving Belastingverordeningen 2017

Nadere informatie

Zodat meer kostendekkende tarieven voor reisdocumenten en rijbewijzen worden geheven.

Zodat meer kostendekkende tarieven voor reisdocumenten en rijbewijzen worden geheven. BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 23 december 2014 Besluit nummer: 2014_BW_00927 Onderwerp Eerste wijziging van de Legesverordening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting Het ministerie van Binnenlandse

Nadere informatie

Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (11) Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Portefeuillehouder : G.H. Schippers

Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (11) Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Portefeuillehouder : G.H. Schippers Raadsvoorstel Vergadering : 9 oktober 2014 Agendapunt : 10 Status : Besluitvormend Programma : (11) Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Portefeuillehouder : G.H. Schippers Behandelend ambt. : Johan

Nadere informatie

Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven

Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven RAADSVOORSTEL Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven Voorstel Gewijzigd vast te stellen de tarieventabel

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Bestuurlijk kader X Wettelijke taak X Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college X Onvermijdelijk

gemeente Eindhoven Bestuurlijk kader X Wettelijke taak X Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college X Onvermijdelijk gemeente Eindhoven Raadsnummer 14R5737 Beslisdatum B&W 4 februari 2014 Dossiernummer 14.06.651 Inboeknummer 14bst00244 Raadsvoorstel vaststellen van de Verordening tot tweede wijziging van de Legesverordening

Nadere informatie

: Vaststelling belastingverordeningen Onroerende zaakbelastingen en leges 2012

: Vaststelling belastingverordeningen Onroerende zaakbelastingen en leges 2012 AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp Indiener agendapunt : Vaststelling belastingverordeningen Onroerende zaakbelastingen en leges 2012 : College van burgemeester en wethouders (portefeuillehouder(s) H.L.M. Nijskens)

Nadere informatie

Tijdelijke tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010.

Tijdelijke tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010. 1 Tijdelijke tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010. Tarieventabel op grond van het bepaalde in artikel 12, lid 3b van de Legesverordening 2010, vastgesteld in de raadsvergadering van 15

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Brummen Officiële naam regeling Verordening op de heffing en de invordering van leges Citeertitel

Nadere informatie

GEMEENTE LITTENSERADIEL

GEMEENTE LITTENSERADIEL GEMEENTE LITTENSERADIEL Agendanummer 10 Raadsvoorstel Raadsvergadering : 17 november 2008 Onderwerp : Gemeentelijke belastingen en tarieven 2009 Portefeuillehouder : Burgemeester J. Liemburg Voorstel :

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: Eerste wijziging van de legesverordening gemeente Onderbanken 2014 en bijbehorende tarieven. Gemeentebladnummer : 2014/4 Behandelend ambtenaar : JOOSTEN JACQUELINE,

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 0910655 Ag nr. : Datum : 15-12-09

Raadsvoorstel Reg. nr : 0910655 Ag nr. : Datum : 15-12-09 Ag nr. : Onderwerp Tariefaanpassingen en overige wijzigingen van de verordeningen/besluiten betreffende de belastingen en rechten voor het jaar 2010 (aanvulling). Voorstel Door vaststelling van de verordeningen/besluiten,

Nadere informatie

AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel

AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 09/05.14 Onderwerp : Eerste wijziging Legesverordening 2014 (tarieven reisdocumenten en Nederlandse identiteitskaart). Ferwert, 21 januari 2014.

Nadere informatie

1. Raadsbesluit 1. Voorstel legestarieven 2011 Ambtelijke coördinatie: m.b.t. omgevingsvergunning Grondgebied. 2. Huidige tarieven m.b.t.

1. Raadsbesluit 1. Voorstel legestarieven 2011 Ambtelijke coördinatie: m.b.t. omgevingsvergunning Grondgebied. 2. Huidige tarieven m.b.t. Aan de Raad Made, 30 november 2010 Agendapuntnummer: Raadsvergadering: 16 december 2010 Registratienummer: Casenr: Onderwerp: Aanpassen legestarieven omgevingsvergunning Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter

Nadere informatie

Raadsvoorstel Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning

Raadsvoorstel Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel2012.0029022 Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning Portefeuillehouder J.J. Nobel Steiler mw. mr. R.E. Laman Collegevergadering 26 juni 20

Nadere informatie

Onderwerp : Tweede verordening tot wijziging van de Legesverordening 2014

Onderwerp : Tweede verordening tot wijziging van de Legesverordening 2014 Raadsvoorstel *Z00CCC06427* Aan de raad Documentnummer : INT-14-08798 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Tweede verordening tot wijziging van de Legesverordening 2014 Inleiding Begin januari 2014 is

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake de wijziging Legesverordening omgevingsvergunning 2013.

Voorstel van het college inzake de wijziging Legesverordening omgevingsvergunning 2013. rv 137 Dienst Publiekszaken PBS/2014.208 RIS 278527_141209 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake de wijziging Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Tarieven Voor het college is het uitgangspunt,

Nadere informatie

J. Goossens raad november 2013

J. Goossens raad november 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email J. Goossens 040 2083571 jgo@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Programmabegroting 2014-2017. 13raad00542 7 november 2013

Nadere informatie

AGENDAPUNT NO. B.7.3. Voorstel tot vaststellen Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren 2012 en eerste wijzigingsverordening leges 2012.

AGENDAPUNT NO. B.7.3. Voorstel tot vaststellen Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren 2012 en eerste wijzigingsverordening leges 2012. Voorstel tot vaststellen Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren 2012 en eerste wijzigingsverordening leges 2012. AGENDAPUNT NO. B.7.3. AAN DE RAAD Samenvatting Bijgaand treft u de nieuwe verordening

Nadere informatie

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: wethouder Horst

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: wethouder Horst Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-088 Registratiekenmerk: Onderwerp: Wijzigen van de parkeerbelastingen voor het jaar 2015 Korte inhoud: Voor het jaar 2015 worden wijzingen doorgevoerd in de tarieven van

Nadere informatie

Gemeente Deift Gescand archief

Gemeente Deift Gescand archief Gemeente Deift Gescand archief Raadsvoorstel d a t u m Aan de gemeenteraad Van college van B&W Datum 25 oktober 2011 Pfh. dhr. L.P. Vokurka Steller mr. E.J. Wilhelmy Damsté tel.nr. 0152197441 e-mail edamste@delft.nl

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00577531 Op voorstel B&W d.d.: 25 april 2016 Datum vergadering: 14 juni 2016 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad: Verordening eerste

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van met zaaknummer ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van met zaaknummer ; Gemeente ^t'sten RAADSBESLUIT Zaaknummer 2017007075 Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer: Verordening tot eerste wijziging Legesverordening 2017 16 mei 2017 17.05.11 De raad van de gemeente Asten; gelezen

Nadere informatie

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013.

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Datum 4 oktober 2016 Registratienummer RIS295193 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Toelichting Voor het college

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 december 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 18 december 2008 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: vaststelling belastingverordeningen 2008 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Voorstel besluit Samenvatting toelichting Toelichting

Voorstel besluit Samenvatting toelichting Toelichting Raadsvoorstel nr. : 2002/175 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2002 Agendapunt : 6 Steenwijk, 3 december 2002. Onderwerp: Subsidieverordening Peuterspeelzaalwerk Voorstel besluit Instemmen

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : 09 Datum : 23 september 2013 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor

Nadere informatie

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland RAADSVOORSTEL Datum en nummer 10 november 2015, nummer Raadsvergadering 10 december 2015 Agendapunt Programmaveld Portefeuillehouder R.T.A. Korteland Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting- en

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 5 november Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 5 november Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 5 november 2013. Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Belastingverordeningen 2014. Samenvatting Het beleid van de gemeente Boekel

Nadere informatie

ii IIImi IIIIIImi mil mi linn ii / / Datum vergadering gemeenteraad 1 Raadsvoorstelnummer Agendapunt 25 februari 2014 RV/14/

ii IIImi IIIIIImi mil mi linn ii / / Datum vergadering gemeenteraad 1 Raadsvoorstelnummer Agendapunt 25 februari 2014 RV/14/ Datum vergadering gemeenteraad 1 Raadsvoorstelnummer Agendapunt 25 februari 2014 RV/14/00413 8 Voorstel ingebracht door Begrotingsprogramma Portefeuillehouder R. Vergeer Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien

Nadere informatie

Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: Artikel 229 van de Gemeentewet. Aan de Raad

Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: Artikel 229 van de Gemeentewet. Aan de Raad Monnickendam, 9 november 2010 Nummer: 152 Portefeuillehouder: De heer Tj. Hoekstra Contactpersoon: De heer F. Schreutelkamp Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: Artikel 229 van de Gemeentewet Onderwerp

Nadere informatie

2. Wij stellen uw raad voor om in te stemmen met de gewijzigde ramingen op het gebied van afval voor 2015-2018.

2. Wij stellen uw raad voor om in te stemmen met de gewijzigde ramingen op het gebied van afval voor 2015-2018. Agendapunt nr.: 6 Raadsvoorstel Onderwerp: Belasting- en tarievenmaatregelen 2015 Datum voorstel: 27 oktober 2014 Vergaderdatum: 16 december 2014 Registratienr.: 094-2014 Opsteller: Jan Roest Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Wijziging legesverordening in verband met Nederlandse identiteitskaart

Wijziging legesverordening in verband met Nederlandse identiteitskaart Bijlage 2 bij ledenbrief ECGF/201101740 van 14 oktober 2011 Wijziging legesverordening in verband met Nederlandse identiteitskaart Model A. College is wijzigingsbevoegd (gemeenten die artikel 10 van de

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97 Voor raadsvergadering d.d.: 08-12-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 3 september 2014 4 november 2014 Tarieventabel 2015 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

aanpassing tarieven OZB, RWBR en forensenbelasting 2015 en 1 e wijziging legesverordening 2015

aanpassing tarieven OZB, RWBR en forensenbelasting 2015 en 1 e wijziging legesverordening 2015 Agendapunt: 13. No. 89/'14 Dokkum, 25 november 2014 ONDERWERP: aanpassing tarieven OZB, RWBR en forensenbelasting 2015 en 1 e wijziging legesverordening 2015 Aan de gemeenteraad, Onroerende zaakbelastingen,

Nadere informatie

Onderwerp : Herziening tarieventabel 2012 Legesverordening Vast te stellen de volgende wijzigingsverordening op de Legesverordening 2010

Onderwerp : Herziening tarieventabel 2012 Legesverordening Vast te stellen de volgende wijzigingsverordening op de Legesverordening 2010 Raadsvoorstel Vergadering van : 21 februari 2012 Agendanummer : 8 Onderwerp : Herziening tarieventabel 2012 Legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven Voorstel Vast te stellen de volgende wijzigingsverordening

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Ag nr. : Datum :26-02-08 Onderwerp Tarieven reisdocumenten 2008. Status besluitvormend. Voorstel Met ingang van 1 april 2008 voor reisdocumenten de volgende tarieven te hanteren: Nationaal paspoort, vluchtelingen,

Nadere informatie

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima.

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima. Gemeente Den Haag rv 126 Dienst Publiekszaken PBS/2015.184 RIS 286867_151027 Voorstel van het college inzake wijziging van de verordening op de heffing en invordering van leges met betrekking tot de dienstverlening

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 9 juni 2004 / 100/2004. Onderwerp wijziging verordening toeristenbelasting

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 9 juni 2004 / 100/2004. Onderwerp wijziging verordening toeristenbelasting Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 9 juni 2004 / 100/2004 Onderwerp wijziging verordening toeristenbelasting Programma / Programmanummer Gemeentelijke heffingen / 8210 Portefeuillehouder P.

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 24 november 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 24 november 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 24 november 2014 Onderwerp: Vaststelling van de legesverordening Beesel 2015 en de verordening brandweerrechten Beesel 2015. Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Wij vragen

Nadere informatie

: De belastingverordeningen 2012 vast te stellen

: De belastingverordeningen 2012 vast te stellen Raadsvoorstel gemeente Coevorden PMC : 1 november 2011 Agendapunt : Kamer 1, punt 4.1 Rv.nr. : Portefeuillehouder: Wethouder R. Wilting Onderwerp : Vaststelling belastingverordeningen 2012 Voorstel : De

Nadere informatie

BEUNINGEN GEMEENTE. Samenvatting. Besluit om. Inleiding

BEUNINGEN GEMEENTE. Samenvatting. Besluit om. Inleiding GEMEENTE 5* BEUNINGEN Onderwerp Wijziging APV en leges evenementen Raadsvergadering 14 juli 2015 Nummer(agenda) Commissie 1 Fin en AZ Registratienummer BW15.00354 Datum 1 juli 2015 Registratiecode ui in

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Nadere toelichting bij raadsvoorstel tot het vaststellen van de Verordeningen gemeentelijke belastingen en rechten 2014

gemeente Eindhoven Nadere toelichting bij raadsvoorstel tot het vaststellen van de Verordeningen gemeentelijke belastingen en rechten 2014 gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst01792 Beslisdatum B&W 22 oktober 2013 Dossiernummer 13.43.205 Nadere toelichting bij raadsvoorstel tot het vaststellen van de Verordeningen gemeentelijke belastingen

Nadere informatie

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 28 november 2011 : 12 december 2011 Documentnr. Zaaknummer : 749 : PR-11-17556 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

* * RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 december 2013 KNDK/2013/

* * RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 december 2013 KNDK/2013/ *0010100120132816* RAADSVOORSTEL Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 december 2013 KNDK/2013/2816 9.12 Datum: 29 oktober 2013 Verzonden: 28 november 2013 Aan de gemeenteraad. Onderwerp: aanpassen

Nadere informatie

Ons voorstel is om de legestarieven dusdanig te verhogen dat extra inkomsten kunnen worden gegenereerd voor een bedrag van ,-.

Ons voorstel is om de legestarieven dusdanig te verhogen dat extra inkomsten kunnen worden gegenereerd voor een bedrag van ,-. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 16 december 2013 Agenda nr: 8 Onderwerp: Aanpassingen legesverordening. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Het tot stand brengen

Nadere informatie

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima.

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima. rv 143 Dienst Publiekszaken PBS/2013.199 RIS 265775_131029 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake vaststellen Verordening op de heffing en invordering van leges met betrekking tot de dienstverlening

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 8 december 2009 Nummer voorstel: 2009/140

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 8 december 2009 Nummer voorstel: 2009/140 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 8 december 2009 Nummer voorstel: 2009/140 Voor raadsvergadering d.d.: 22-12-2009 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 0610495 Ag nr. : 5 Datum : 28-09-06

Raadsvoorstel Reg. nr : 0610495 Ag nr. : 5 Datum : 28-09-06 Raadsvoorstel Reg. nr : 0610495 Ag nr. : 5 Datum : 28-09-06 Onderwerp Verhoging van de legestarieven reisdocumenten en aanvulling op de legestarieven rijbewijzen per 1 oktober 2006 en als gevolg hiervan

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0140 Rv. nr.: 10.0140 B&W-besluit d.d.: 23-11-2010 B&W-besluit nr.: 10.1217 Naam programma +onderdeel: Omgevingskwaliteit Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van rioolheffing

Nadere informatie

Legesverordening 2011 TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING

Legesverordening 2011 TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING 1 Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen,

Nadere informatie

Gemeente in Bergen op Zoom

Gemeente in Bergen op Zoom RVB06-0115 Gemeente in Bergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : Ruimtelijke Ontwikkeling -11 : Tussentijdse verhoging legestarieven bouwvergunningen : SROB/06/069

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude;

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; LEGESVERORDENING 2017 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 1 november ; Gelet op de artikelen 156, eerste en tweede

Nadere informatie

De verordening treedt (zoals gesteld in art. IX) in werking op: 1 juli De Legesverordening 2013 is opgenomen in gemeenteblad

De verordening treedt (zoals gesteld in art. IX) in werking op: 1 juli De Legesverordening 2013 is opgenomen in gemeenteblad Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 086 Naam Wijzigingsverordening Legesverordening 2013 Publicatiedatum 24 juni 2013 Opmerkingen - Vaststelling van de verordening bij raadsbesluit van 29 mei

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent belastingtarieven Legesverordening 2018

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent belastingtarieven Legesverordening 2018 CVDR Officiële uitgave van Neder-Betuwe. Nr. CVDR478580_3 13 december 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent belastingtarieven Legesverordening 2018 De

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bijlage(n) Samenvatting. Voorstel

Raadsvoorstel. Bijlage(n) Samenvatting. Voorstel Raadsvoorstel Nummer 298 Dienst Facilitaire Dienst Datum 28 augustus 2001 Betreft Aanpassing tarieventabel Legesverordening 1990 Tarieven reisdocumenten Bijlage(n) Samenvatting Voorstel Op 1 oktober a.s.

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk 16bb8668;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk 16bb8668; Verordening leges omgevingsvergunning 2017 De raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk

Nadere informatie

De tariefsontwikkeling laat dan vanaf 2008 het volgende beeld zien: Belastingjaar Rioolheffing per zelfstandig gedeelte

De tariefsontwikkeling laat dan vanaf 2008 het volgende beeld zien: Belastingjaar Rioolheffing per zelfstandig gedeelte RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 10 november 2010 onderwerp: Verordening Rioolheffing 2011 bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, Voor u ligt het voorstel tot

Nadere informatie

Raadsvoorstel *BR *

Raadsvoorstel *BR * Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 18 december 2014 Albert Abee Datum Commissie Commissie Algemeen Bestuur 3-12-2014 Registratienummer BR1400350 Preventief toezicht van toepassing Nee N.a.v. B&W-voorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel OP.16. Vergadering: : 20 december 2016 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 6 december 2016 Portefeuillehouder : A.

Raadsvoorstel OP.16. Vergadering: : 20 december 2016 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 6 december 2016 Portefeuillehouder : A. Raadsvoorstel OP.16 Vergadering: : 20 december 2016 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 6 december 2016 Portefeuillehouder : A. van Loon Onderwerp : belasting- en legesvoorstellen 2017 Aan de raad,

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VASTGESTELDE WIJZIGING TARIEVENTABEL LEGES 2014

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VASTGESTELDE WIJZIGING TARIEVENTABEL LEGES 2014 VASTGESTELDE WIJZIGING TARIEVENTABEL LEGES De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 30 september een wijziging van de Tarieventabel leges vastgesteld. De aangebrachte wijzigingen in de Tarieventabel

Nadere informatie

\ Raadsvoorstel Zaak 24560

\ Raadsvoorstel Zaak 24560 \ Raadsvoorstel Zaak 24560 Onderwerp: Belastingverordeningen 2016 Openbaarheid: Portefeuillehouder: Openbaar Wethouder Leunissen Datum Raad: 17-12-2015 Nummer: \ Samenvatting Jaarlijks dienen voor 1 januari

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? :dl. ---::::>-- RAAOSVERGAING d.d 2 7 JUNI 2013 llllltlltlltlltltllllllltllllll lltnm 1 t rnrmlrr rnr Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon

Nadere informatie