Aan bestuur en directie van de bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aangesloten stichtingen en verenigingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan bestuur en directie van de bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aangesloten stichtingen en verenigingen"

Transcriptie

1 Aan bestuur en directie van de bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aangesloten stichtingen en verenigingen Datum 30 juni 2008 Ons kenmerk B300608CHE0905 Onderwerp Stand van zaken ontwikkeling Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Contact mw. drs. M.E.A. (Maartje) Blom Telefoon Geacht bestuur, geachte directie, Met deze brief wil ik u graag informeren over de laatste stand van zaken omtrent de ontwikkeling van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. Eén van de onderdelen hiervan is de ontwikkeling van een hernieuwde methodiek voor het meten van cliëntervaring: de CliëntErvarings-index (CE-index). Achtergrond Op 21 maart 2006 heeft de Algemene Leden Vergadering (ALV) van de VGN ingestemd met het voornemen om te komen tot een gezamenlijk Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg inclusief sectorale kwaliteitsindicatoren. Het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg wordt in verschillende fasen ontwikkeld, elke fase kent haar eigen mijlpaal. Visiedocument Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Aan de basis van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg ligt een gezamenlijke visie op kwaliteit van zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg. De in de Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg vertegenwoordigde partijen zijn: Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Zorgverzekeraars Nederland (ZN) Cliëntenorganisaties: Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), Platform VG, Landelijke Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk (LFB) Beroepsorganisaties: Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), Nederlandse Vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO), Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de beroepsorganisatie voor sociale, (ortho)pedagogische en hulpverlenende functies (Phorza).

2 pagina 2 De ontwikkeling van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg wordt ondersteund door het bureau Zorgbrede Transparantie Kwaliteit (ZbTK). Dit bureau ondersteunt ook de ontwikkeling van de Kwaliteitskader in de andere zorgsectoren, zodat optimale afstemming en coördinatie worden bereikt. In een samenwerkingsovereenkomst is vastgelegd dat het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg de leidraad vormt voor de uitvoering van de verschillende taken en verantwoordelijkheden van de diverse partijen: Inspectie voor de Gezondheidszorg: vormgeven gefaseerd toezicht Gehandicaptenzorginstellingen: kwaliteitsverbetering op basis van stuur- en spiegelinformatie, stroomlijning verantwoordingsinformatie (één keer meten voor meerdere doeleinden) Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: branche-informatie voor vormgeven zorgbeleid Zorgkantoren: vormgeven inkoopbeleid op kwaliteit naast inkoopbeleid op prijs Cliënten: keuzeondersteunende informatie via Beroepsbeoefenaren: kwaliteitsverbetering door inzicht in eigen handelen/bijdrage en opleiden/bijscholen Het Visiedocument Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg beschrijft een tweetal uitgangspunten. Ten eerste zijn zorg en ondersteuning gericht op het bevorderen dan wel in stand houden van de kwaliteit van bestaan van mensen met een beperking. Ten tweede is eigen regie van mensen met een beperking een centrale waarde in zorg en ondersteuning. Vervolgens worden acht thema s met betrekking tot kwaliteit van bestaan onderscheiden (lichamelijk welbevinden, psychisch welbevinden, interpersoonlijke relaties, deelname aan de samenleving, persoonlijke ontwikkeling, materieel welzijn, zelfbepaling, belangen) en een viertal zorgvoorwaardelijke thema s (zorgafspraken en ondersteuningsplan, cliëntveiligheid, kwaliteit van medewerkers en organisatie, samenhang in zorg en ondersteuning). Op 13 maart 2007 is het door de stuurgroepleden vastgestelde Visiedocument Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg na achterbanraadplegingen aangeboden aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), mevrouw dr. M. (Jet) Bussemaker. Kwaliteitsindicatoren & instrumentarium Vervolgens is het visiedocument door de verschillende stuurgroeppartijen gezamenlijk, ondersteund door Vilans en Plexus Medical Group, geconcretiseerd in een pilotset meetbare kwaliteitsindicatoren. De lidinstellingen van de VGN hebben hieraan middels ledenbijeenkomsten een grote bijdrage geleverd evenals de diverse VGN-adviescommissies. De insteek van het traject is altijd geweest een Kwaliteitskader te ontwikkelen van generiek naar specifiek. Met andere woorden: gestart wordt met één kader voor de gehele gehandicaptenzorg, maar er is ruimte voor aanpassingen voor specifieke doelgroepen of bepaalde typen zorg en ondersteuning. Het is een groeimodel. Uiteindelijk is de set indicatoren in november door de verschillende betrokken partijen pilotproof bevonden. Er zijn in deze fase drie soorten indicatoren onderscheiden:

3 pagina 3 1. Indicatoren op organisatieniveau, bijvoorbeeld vragen over het cliënten- en personeelsbestand en bevraging van de cliënten-/ouderraad. Meting hiervan vindt eens per jaar plaats. 2. Cliëntgebonden indicatoren: meetbevindingen van de professional, zoals een check op het zorg- en ondersteuningsplan. Ook deze meting vindt eens per jaar plaats. 3. Indicatoren cliëntervaringsonderzoek: meetbevindingen van de cliënt via een hernieuwde methodiek voor het meten van cliëntervaring, de CliëntErvarings-index (CE-index). De CEindex wordt eens per drie jaar afgenomen. De indicatoren op organisatieniveau (1) vormen samen met de cliëntgebonden indicatoren (2) de zorginhoudelijke indicatoren. CliëntErvarings-index (CE-index) De CE-index vervangt de huidige CQ-index, zoals deze binnen de benchmark van de VGN is gebruikt in 2006/2007. Uit de evaluatie van de CQ-index is gebleken dat het instrument onvoldoende geschikt is voor de gehandicaptenzorg, met name voor afname bij mensen met een verstandelijke beperking. Problemen doen zich vooral voor bij de (mondelinge) interviews met de cliënten zelf. Met name de vragen naar het belang van een bepaald onderwerp bleken te moeilijk voor de cliënten. De (schriftelijke) vragenlijsten voor ouders/verzorgers en/of wettelijk vertegenwoordigers bleken wel redelijk bruikbaar. Ook de organisatie en uitvoering van het veldwerk leverde problemen op. De Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg heeft daarom het Instituut voor Toegepaste Sociale wetenschappen (ITS) de opdracht gegeven om, gebruikmakend van bovengenoemde ervaringen, een hernieuwde methodiek voor cliëntervaringsonderzoek te ontwikkelen. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn: transparantie, vergelijkbaarheid, onafhankelijke dataverzameling, cliënten (zoveel mogelijk) zelf bevragen en methode aanpassen aan capaciteiten van cliënten. De resultaten van de CE-index zijn ook geschikt voor gebruik binnen de VGN-benchmark. Dit betekent dus dat de cliëntervaring één keer gemeten kan worden voor zowel het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg als bij eventuele deelname aan een volgende benchmark. Oorspronkelijk zou de CE-index, evenals de zorginhoudelijke indicatoren, worden getoetst in de pilotperiode eind 2007/begin Gezien de ervaringen met de CQ-index binnen de benchmark is door de Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg juist op dit onderdeel gekozen voor kwaliteit boven snelheid, mede op basis van het advies van inhoudelijke experts binnen de sector. De CE-index wordt in eerste instantie ontwikkeld voor het bevragen van VG- en LVG-cliënten en is naar verwachting het eerste kwartaal van 2009 gereed. De daaropvolgende maanden wordt het instrument doorontwikkeld voor de overige doelgroepen binnen de gehandicaptenzorg. De inzet is om in de zomer van 2009 voor de gehele gehandicaptensector een CE-index gereed te hebben, zodat hiermee, mede in het kader van de benchmark, in september 2009 gewerkt kan worden.

4 pagina 4 Ook ZN is lid van de Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg en heeft daarmee ingestemd met het uitgestelde sectorale cliëntervaringsonderzoek. Mocht desondanks door uw zorgkantoor eerder om de resultaten van een cliëntervaringsonderzoek gevraagd worden, kunt u hen informeren over de besluitvorming binnen de Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. Wanneer dit problemen geeft, ontvangen wij dit signaal graag van u. Pilot Ruim 30 lidinstellingen hebben met één of meer organisatorische eenheden deelgenomen aan de pilot en zijn in december 2007 van start gegaan met het meten van de zorginhoudelijke indicatoren. Hierbij is gebruik gemaakt van gedigitaliseerde vragenlijsten. De pilotmetingen zijn in april 2008 afgerond. Inmiddels hebben alle pilotinstellingen een interne rapportage met de resultaten van de metingen ontvangen inclusief een vergelijking van de eigen scores met die van vergelijkbare organisaties. Evaluatie pilot De pilot Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg voorziet in een uitgebreide evaluatie. Zo hebben op 3 en 4 juni jl. vertegenwoordigers van de verschillende pilotinstellingen deelgenomen aan evaluatiebijeenkomsten van deze pilot. Tijdens deze evaluatie kwamen de volgende thema s aan bod: 1. De inhoudelijke validiteit en betrouwbaarheid van de kwaliteitsindicatoren. 2. Het proces; de werking en werkbaarheid van het ontwikkelde instrumentarium, tijdsinspanningen (ook coördinatie) en genereerbaarheid van de data. 3. Bruikbaarheid van de data voor interne sturing en externe verantwoording. Aan de hand van deze thema s zijn werkgroepen samengesteld en zijn de bevindingen en ervaringen met elkaar gedeeld. De uitkomsten van deze evaluatiebijeenkomsten worden, net als de uitkomsten van de overige evaluatie-onderdelen, gebundeld in een evaluatierapport door Plexus Medical Group. Dit rapport is naar verwachting in het derde kwartaal van 2008 gereed. Naast de evaluatiebijeenkomsten is de pilot Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg ook op andere manieren geëvalueerd: Enquête pilotinstellingen (inhoudelijke validiteit en bruikbaarheid kwaliteitsindicatoren, herkenning organisatorische eenheden, tijdsinspanningen, bruikbaarheid van de data voor interne sturing, bruikbaarheid instrumentarium). Interviews met alle leden van de stuurgroep over de bruikbaarheid van de data voor externe verantwoording. Validatiebezoeken door de IGZ. Statistische validatie van de data. Tijdsduurmetingen bij het invullen van de vragenlijsten online. Interviews met instellingen die hebben besloten niet (meer) mee te doen. Evaluatie ZG-sector, omdat deze deelsector niet vertegenwoordigd was in de pilot.

5 pagina 5 Een eerste indruk van de evaluatie levert verbeterpunten op ten aanzien van de bruikbaarheid van het Kwaliteitskader voor bepaalde doelgroepen en bepaalde typen zorg en ondersteuning, de bruikbaarheid van de gehanteerde OE-indeling, de omvang van de indicatorenset, de omvang van de te scoren cliënten, kinderziekten in het instrumentarium, communicatie en planning. Planning Het evaluatierapport van de pilot van de zorginhoudelijke indicatoren is naar verwachting in het derde kwartaal van 2008 gereed. Aan de hand van de evaluatieresultaten worden de zorginhoudelijke indicatoren en het bijbehorende instrumentarium in het vierde kwartaal van 2008 aangepast. Deze aangepaste versie wordt ter besluitvorming aan de stuurgroepleden voorgelegd (gevolgd door een achterbanraadpleging door de verschillende leden van de stuurgroep). Dit impliceert dat rapportage in het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording op basis van een eventueel vastgesteld Kwaliteitskader op z n vroegst in 2010 over verslag 2009 plaatsvindt. Ik vertrouw erop u met deze brief voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd. Meer informatie over het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg in het algemeen of de ontwikkeling van de CE-index in het bijzonder kunt u vinden op Voor vragen kunt u terecht bij Maartje Blom, mblom@vgn.org of Namens de Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg, Met vriendelijke groet, Mw. Drs. J.A.H. van Veen Voorzitter Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Eindrapportage Gehandicaptenzorg. Verslagjaar Eindrapportage Gehandicaptenzorg

Eindrapportage Gehandicaptenzorg. Verslagjaar Eindrapportage Gehandicaptenzorg Eindrapportage Gehandicaptenzorg Verslagjaar Eindrapportage Gehandicaptenzorg Inhoud Inleiding eindrapportage Gehandicaptenzorg... 3 Leeswijzer... 5 Eindrapportage Verstandelijk Gehandicapten... 7 Domein

Nadere informatie

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DLZ/KZ maart 2008

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DLZ/KZ maart 2008 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag 26 maart 2008 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief verbeterplan kwaliteit

Nadere informatie

Thema. De positie van de cliënt na afschaffing van het bouw regime en de rol van de inspectie

Thema. De positie van de cliënt na afschaffing van het bouw regime en de rol van de inspectie Thema De positie van de cliënt na afschaffing van het bouw regime en de rol van de inspectie 1. Toezicht inspectie 2. Nieuwe wetgeving 3. Ontwikkelingen wonen in vg-sector Vormen van toezicht Gefaseerd

Nadere informatie

Kwaliteit meetbaar maken en verantwoorden

Kwaliteit meetbaar maken en verantwoorden Kwaliteit meetbaar maken en verantwoorden Inspectie voor de Gezondheidszorg drs. Jenneke van Veen Algemene leden vergadering VGN 27 juni 2006 Hoofdinspecteur Verpleging en chronische zorg www.igz.nl WAT

Nadere informatie

Rapportage gesprekken Vertegenwoordigers cliënten wonen

Rapportage gesprekken Vertegenwoordigers cliënten wonen Rapportage gesprekken Vertegenwoordigers cliënten wonen Het Stampershuis, Stampersgat november 2012 Publicatie van (delen van) deze rapportage is toegestaan met bronvermelding. Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Overzicht kwaliteitsindicatoren gehandicaptenzorg. Versie 12 februari 2008

Overzicht kwaliteitsindicatoren gehandicaptenzorg. Versie 12 februari 2008 Overzicht kwaliteits gehandicapten Versie 12 februari 2008 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Indicatoren: hoe meten?... 4 2. Indicatoren: bij wie meten?... 8 3. Specificatie cliënt ervaringsonderzoek (CEO)...

Nadere informatie

1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Seksualiteit en seksueel misbruik (deel 1,2,3) Sturen op aanpak seksueel misbruik (deel 4)

1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Seksualiteit en seksueel misbruik (deel 1,2,3) Sturen op aanpak seksueel misbruik (deel 4) Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Gehandicaptenzorg Verstandelijk Gehandicapten

Werkinstructies voor de CQI Gehandicaptenzorg Verstandelijk Gehandicapten Werkinstructies voor de CQI voor verstandelijk gehandicapten In de vernieuwde werkwijze kwaliteitskader heeft pijler 2B betrekking op het meten van cliëntervaringen. De CQI maakt geen deel uit van een

Nadere informatie

Zorg Verbeteren in Eigen Huis. Achtergrond van de methode

Zorg Verbeteren in Eigen Huis. Achtergrond van de methode Zorg Verbeteren in Eigen Huis Achtergrond van de methode Dr. W.H.E. Buntinx Buntinx Training & Consultancy www.buntinx.org Symposium De Driestroom 15 oktober 2009 Elst 1 Achtergrond van de methode voor

Nadere informatie

Toetsingskader Gehandicaptenzorg

Toetsingskader Gehandicaptenzorg Toetsingskader Gehandicaptenzorg Plan van aanpak Projectvoorstel voor: Stuurgroep Toetsingskader Gehandicaptenzorg Dr. Marjolein van Vliet, Drs. Jeroen Zomerplaag, Dr. Henk Nies (NIZW) Correspondentieadres:

Nadere informatie

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Gehandicaptenzorg

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Gehandicaptenzorg Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Publieksversie bij het rapport van de Stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg Verpleging, Verzorging en Zorg Thuis (VV&T)

Publieksversie bij het rapport van de Stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg Verpleging, Verzorging en Zorg Thuis (VV&T) Publieksversie bij het rapport van de Stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg Verpleging, Verzorging en Zorg Thuis (VV&T) Deze publieksversie wordt u aangeboden door de Stuurgroep Verantwoorde Zorg,

Nadere informatie

Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Visiedocument 2.0

Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Visiedocument 2.0 Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Visiedocument 2.0 Lijst met afkortingen AKo adviescommissie Kwaliteit en Onderzoek van de VGN AWBz algemene Wet Bijzondere Ziektekosten CG-Raad chronisch zieken en Gehandicapten

Nadere informatie

Bijgevoegde documenten Onderstaand geeft u aan of alle voor de toetsing benodigde informatie is bijgevoegd.

Bijgevoegde documenten Onderstaand geeft u aan of alle voor de toetsing benodigde informatie is bijgevoegd. Checklist Contactgegevens Onderstaand vult u de contactgegevens in van de eerste én tweede contactpersoon voor wanneer er vragen zijn over het instrument(en), de aangeleverde documentatie of anderszins.

Nadere informatie

Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. Visiedocument

Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. Visiedocument Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Visiedocument Inhoud 1 blz. 3 blz. 5 1. Inleiding 2. Fasen in de ontwikkeling en implementatie van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Inhoudsopgave blz. 8 3. Reikwijdte

Nadere informatie

Kwaliteit inzicht. Pijler 1 en 2A

Kwaliteit inzicht. Pijler 1 en 2A Kwaliteit inzicht Nieuwsbrief over het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg maart 2013 De afgelopen periode zijn weer belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling en implementatie van het nieuwe Kwaliteitskader

Nadere informatie

NieuwsBRIEF. Special Kwaliteitskader Nr. 1 / Oktober 2010. Waarom deze Special?

NieuwsBRIEF. Special Kwaliteitskader Nr. 1 / Oktober 2010. Waarom deze Special? NieuwsBRIEF Special Kwaliteitskader Nr. 1 / Oktober 2010 Inhoud Waarom deze Special? Waarom deze Special? 1 Ledenbijeenkomsten over uitkomsten 1 van de eerste zorginhoudelijke meting Start van de tweede

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier. 2. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Gehandicaptenzorg

Aanbiedingsformulier. 2. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Gehandicaptenzorg 1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Visiedocument Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2.0 VGN KK GZ patientenversie elke dag beter_omslag VGN KK GZ patienteninfo elke dag beter 2. Zorgvraag/aandoening(en)

Nadere informatie

Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Een kwaliteitskader voor zorgaanbieders dat uitgaat van de kwaliteit van bestaan

Nadere informatie

Logeren waarderen. Kiezen van logeeropvang door ouders van meervoudig complex gehandicapte kinderen/mensen

Logeren waarderen. Kiezen van logeeropvang door ouders van meervoudig complex gehandicapte kinderen/mensen Logeren waarderen Kiezen van logeeropvang door ouders van meervoudig complex gehandicapte kinderen/mensen Auteurs : Bram van Beek, Kees van der Pijl Datum : 5 juni 2007 Inhoudsopgave 1. Achtergrond...

Nadere informatie

Sámen maken we de zorg steeds beter. Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Sámen maken we de zorg steeds beter. Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Sámen maken we de zorg steeds beter Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Een kwaliteitskader voor zorgaanbieders dat uitgaat

Nadere informatie

CT-Toets VG-Humanitas DMH

CT-Toets VG-Humanitas DMH CT-Toets VG-Humanitas DMH Volledige naam (en afkorting) Eigenaar In gebruik sinds 2010 CT-Toets VG Humanitas DMH. Humanitas DMH Referenties/documentatie ten Vergert E. Humanitas. Raadpleging Humanitas

Nadere informatie

Format met toelichting

Format met toelichting Format met toelichting Volledige naam (en afkorting) Dit vind ik ervan! 2.0 Eigenaar Platform Dit vind ik ervan! Bestaande uit Cordaan, Philadelphia en Siza In gebruik sinds 1 januari 2015 Referenties/documentatie

Nadere informatie

Format met toelichting

Format met toelichting Format met toelichting Volledige naam (en afkorting) Dit vind ik ervan! Ervaringen van cliënten met de geboden zorg en dienstverlening Eigenaar Siza In gebruik sinds 2009 Referenties/documentatie VGN (2007)

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

Met deze aanbieders wordt in dialoog bekeken of en op welke wijze de uitkomsten van de proeftuin meegewogen kan worden. 1

Met deze aanbieders wordt in dialoog bekeken of en op welke wijze de uitkomsten van de proeftuin meegewogen kan worden. 1 TOELICHTING MONITOR 2017 Onderdeel Kwaliteit Thema/onderdeel 1. Basis versterken Toelichting a. Het resultaat van het meest recente IGZonderzoek is voldoende Als voldoende wordt beschouwd dat de zorgaanbieder

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Gehandicaptenzorg Lichamelijk. Gehandicapten

Werkinstructies voor de CQI Gehandicaptenzorg Lichamelijk. Gehandicapten CQI zorg Werkinstructies voor de CQI zorg In de vernieuwde werkwijze kwaliteitskader zorg heeft pijler 2B betrekking op het meten van cliëntervaringen. De CQI zorg maakt geen deel uit van een instrumentenwaaier

Nadere informatie

Wat vinden uw bewoners van de zorg?

Wat vinden uw bewoners van de zorg? Wat vinden uw bewoners van de zorg? Prismantonderzoek naar ervaringen met de zorg in uw instelling (verzorgingshuis) L.G. Bosman dr. D.H.M. Frijters drs. J.J.M. Geraets K.D. Hekkert, MSc. D.J. Homberg,

Nadere informatie

Rapportage gesprekken Vertegenwoordigers cliënten wonen

Rapportage gesprekken Vertegenwoordigers cliënten wonen Rapportage gesprekken Vertegenwoordigers cliënten wonen Het Stampershuis, Stampersgat mei 2016 Publicatie van (delen van) deze rapportage is toegestaan met bronvermelding. Inhoudsopgave Inleiding... 5

Nadere informatie

Elke dag beter. Kwaliteit in de gehandicaptenzorg Cliëntenversie Visiedocument 2.0. November 2014. elke dag beter_biwerk_def.indd 1 04-11-14 14:20

Elke dag beter. Kwaliteit in de gehandicaptenzorg Cliëntenversie Visiedocument 2.0. November 2014. elke dag beter_biwerk_def.indd 1 04-11-14 14:20 Elke dag beter Kwaliteit in de gehandicaptenzorg Cliëntenversie Visiedocument 2.0 November 2014 elke dag beter_biwerk_def.indd 1 04-11-14 14:20 Inhoud Inleiding 3 1 Wat is goede gehandicaptenzorg? 4 2

Nadere informatie

Uitkomsten cliëntenraadpleging met de CQ-index Verstandelijke Gehandicaptenzorg

Uitkomsten cliëntenraadpleging met de CQ-index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dit onderzoek is uitgevoerd volgens de richtlijnen van de CQ-index. Uitkomsten cliëntenraadpleging met de CQ-index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Stichting de Linde september 212 DEEL I Publicatie van

Nadere informatie

Zorginhoudelijke indicatoren (ZI) Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. september 2009

Zorginhoudelijke indicatoren (ZI) Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. september 2009 Zorginhoudelijke indicatoren (ZI) Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg september 2009 2 Het kwaliteitskader Gehandicaptenzorg en de Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg is een samenwerkingsverband

Nadere informatie

3. Wat is het moment waarop een herziene versie van het meetinstrument wordt aangeboden aan het Register? 31-05-2015

3. Wat is het moment waarop een herziene versie van het meetinstrument wordt aangeboden aan het Register? 31-05-2015 1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Pijler 2: Kerngegevens kwaliteit op cliëntniveau (2A) Naam: Mevrouw R. (Rita) HutModderkolk

Nadere informatie

ConsumerQuality Index Uitkomsten cliëntenraadpleging Sociale Geriatrie 1 april 2015

ConsumerQuality Index Uitkomsten cliëntenraadpleging Sociale Geriatrie 1 april 2015 ConsumerQuality Index Uitkomsten cliëntenraadpleging Sociale Geriatrie 1 april 2015 Agenda Doel: Presenteren van de uitkomsten van het onderzoek Dialoog over sterke- en verbeterpunten Opbouw presentatie:

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Gehandicaptenzorg Zintuiglijk. Gehandicapten

Werkinstructies voor de CQI Gehandicaptenzorg Zintuiglijk. Gehandicapten CQI zorg Werkinstructies voor de CQI zorg In de vernieuwde werkwijze kwaliteitskader zorg heeft pijler 2B betrekking op het meten van cliëntervaringen. De CQI zorg maakt geen deel uit van een instrumentenwaaier

Nadere informatie

Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Versterking van de zorgplan PDCA cyclus resulteert in zinvol en regelarm verantwoorden over kwaliteit

Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Versterking van de zorgplan PDCA cyclus resulteert in zinvol en regelarm verantwoorden over kwaliteit Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Versterking van de zorgplan PDCA cyclus resulteert in zinvol en regelarm verantwoorden over kwaliteit Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Geen kwaliteitsdossier

Nadere informatie

Samenvatting Meerjarenprogramma Kwaliteitsstandaarden VG. VG 01 oktober september 2022.

Samenvatting Meerjarenprogramma Kwaliteitsstandaarden VG. VG 01 oktober september 2022. Meerjarenprogramma Kwaliteitsstandaarden VG 01 oktober 2018 30 september 2022 STICHTING KWALITEITSIMPULS LANGDURIGE ZORG (SKILZ) Samenvatting Meerjarenprogramma Kwaliteitsstandaarden VG 01 oktober 2018

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

VGN ledenbijeenkomst 15 december Dr. Piet Stam Jan Sonneveld MSc. Dr. Xander Koolman

VGN ledenbijeenkomst 15 december Dr. Piet Stam Jan Sonneveld MSc. Dr. Xander Koolman VGN ledenbijeenkomst 15 december 2010 Dr. Piet Stam Jan Sonneveld MSc. Dr. Xander Koolman 1 1 e ronde zorginhoudelijke indicatoren GZ ZiZo portal 1. SiRM heeft de prestatie-index berekend 2. gecorrigeerd

Nadere informatie

Toezicht op de toegankelijkheid en kwaliteit van de veteranenzorg met behulp van de CQ-index

Toezicht op de toegankelijkheid en kwaliteit van de veteranenzorg met behulp van de CQ-index 110309.08/03 Toezicht op de toegankelijkheid en kwaliteit van de veteranenzorg met behulp van de CQ-index Inleiding In oktober 2007 is het Landelijk Zorgsysteem Veteranen (LZV) van start gegaan. Het LZV

Nadere informatie

Onderzoek KwaliteitsErvaringen in de Langdurige Zorg. Quality Qube Overzicht

Onderzoek KwaliteitsErvaringen in de Langdurige Zorg. Quality Qube Overzicht Onderzoek KwaliteitsErvaringen in de Langdurige Zorg Quality Qube 2013 Overzicht Buntinx Training & Consultancy W www.buntinx.org T 0620798066 E btc@buntinx.org 1. Doel 1. Onderzoek van kwaliteitservaringen

Nadere informatie

Van Loveren & Par tners Kwaliteit in zorg. Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Begeleid Werken Driestroom

Van Loveren & Par tners Kwaliteit in zorg. Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Begeleid Werken Driestroom Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Begeleid Werken Driestroom 2012 C.M.S. Huijben J. Weistra Van Loveren & Par tners 2012 Van Loveren & Partners BV Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 178 Vragen van het lid

Nadere informatie

Uitkomsten cliëntenraadpleging Korsakov

Uitkomsten cliëntenraadpleging Korsakov Uitkomsten cliëntenraadpleging Korsakov QuaRijn Zonnehuis oktober december 2015 Publicatie van (delen van) deze rapportage is toegestaan met bronvermelding. Inhoudsopgave Inleiding... 5 DEEL I... 5 1

Nadere informatie

Kwaliteit van bestaan: Methoden in de praktijk

Kwaliteit van bestaan: Methoden in de praktijk Kwaliteit van bestaan: Methoden in de praktijk Focus op kennis en onderzoek, aftrap NPG 22 juni 2015 Angelie van der Aalst Inhoud presentatie Zorginstituut Nederland Inventariserend onderzoek: doel Vaststellen

Nadere informatie

Aan: zorgaanbieders en zorgprofessionals

Aan: zorgaanbieders en zorgprofessionals Aan: zorgaanbieders en zorgprofessionals Utrecht, 5 oktober 2017 Kenmerk: 17.158 SvB/CG Betreft: Indicatoren voor basisveiligheid Kwaliteitskader verpleeghuiszorg Geachte leden, Graag willen we u informeren

Nadere informatie

Een evaluatie van zorginhoudelijke indicatoren in de VV&T

Een evaluatie van zorginhoudelijke indicatoren in de VV&T Postprint 1 0 Version Journal website Pubmed link DOI This is a NIVEL certified Post Print, more info at http://www nivel eu. Een evaluatie van zorginhoudelijke indicatoren in de VV&T I. HEESBEEN, S. VAN

Nadere informatie

NieuwsBRIEF. Special Kwaliteitskader Nr. 4 / Juni 2012. Waarom een Nieuwsbrief Special? Inhoud

NieuwsBRIEF. Special Kwaliteitskader Nr. 4 / Juni 2012. Waarom een Nieuwsbrief Special? Inhoud NieuwsBRIEF Special Kwaliteitskader Nr. 4 / Juni 2012 Inhoud Waarom een Nieuwsbrief Special? 1 Het totaalbeeld: drie pijlers 2 Pijler 1 4 Pijler 2A 5 Pijler 2B 6 Pijler 3 7 Mijlpalen 8 Werk in uitvoering

Nadere informatie

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Wonen - Cliëntvertegenwoordigers De Driestroom. 2011 L. Keur C.M.S. Huijben

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Wonen - Cliëntvertegenwoordigers De Driestroom. 2011 L. Keur C.M.S. Huijben Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Wonen - Cliëntvertegenwoordigers De Driestroom 2011 L. Keur C.M.S. Huijben 2011 Van Loveren & Partners BV Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI)

Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Marloes de Ruiter en Marcel Dopper 16 juni 2015 Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Geen kwaliteitsdossier voor het archief of het certificaat, maar een Kwaliteitskaart

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 7 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 7 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

1. Domein Lichamelijk welbevinden

1. Domein Lichamelijk welbevinden Totaalbestand Kwaliteitsindicatoren Gehandicaptenzorg 2010 De indicatoren uit 2009 van de verschillende doelgroepen zijn samengevoegd tot deze ene set, het bronbestand. Hierdoor ontstaat het gewenste overzicht

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

Elke dag beter. Kwaliteit in de gehandicaptenzorg Cliëntenversie Visiedocument 2.0

Elke dag beter. Kwaliteit in de gehandicaptenzorg Cliëntenversie Visiedocument 2.0 Elke dag beter Kwaliteit in de gehandicaptenzorg Cliëntenversie Visiedocument 2.0 Elke dag beter Kwaliteit in de gehandicaptenzorg Cliëntenversie Visiedocument 2.0 November 2014 Inhoud Inleiding 3 1 Wat

Nadere informatie

Kwaliteitskoers 2.0 Waarom een nieuwe koers? Wat zijn de consequenties?

Kwaliteitskoers 2.0 Waarom een nieuwe koers? Wat zijn de consequenties? Kwaliteitskoers 2.0 Waarom een nieuwe koers? Wat zijn de consequenties? juni 2012 kwaliteitskoers 2.0 2 Een nieuwe koers Vanaf november 2011 volgt ActiZ op verzoek van de leden een nieuwe kwaliteitskoers.

Nadere informatie

Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid

Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid De kracht van Ben ik tevreden? ligt in het hier en nu. Wensen van cliënten zetten direct aan tot actie. Meten is dus niet alleen weten, maar de start

Nadere informatie

Quality Qube - Onderzoek Kwaliteitservaringen Langdurige Zorg. Factsheet

Quality Qube - Onderzoek Kwaliteitservaringen Langdurige Zorg. Factsheet - Onderzoek Kwaliteitservaringen Langdurige Zorg Factsheet Deze typering van de methodiek is bedoeld als oriëntatie. Voor meer informatie: neem contact op met btc@buntinx.org T 0620798066 Naam methodiek

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

De toon gezet: één taal voor kwaliteit

De toon gezet: één taal voor kwaliteit De toon gezet: één taal voor kwaliteit Actie Actie Publieksversie bij het rapport van de Stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde zorg Verpleging, Verzorging en (VV&T) Verantwoorde zorg wat is dat? Winst

Nadere informatie

Kwaliteitskader sector visueel (inclusief doofblind) opgesteld door Vereniging van Instellingen voor mensen met een Visuele beperking (VIVIS)

Kwaliteitskader sector visueel (inclusief doofblind) opgesteld door Vereniging van Instellingen voor mensen met een Visuele beperking (VIVIS) Kwaliteitskader sector visueel (inclusief doofblind) opgesteld door Vereniging van Instellingen voor mensen met een Visuele beperking (VIVIS) 25 juni 2014, VIVIS Eindmodel is een kwaliteitskader voor de

Nadere informatie

Format met toelichting

Format met toelichting Format met toelichting Volledige naam (en afkorting) Eigenaar Effectory In gebruik sinds 2010 Referenties/documentatie VGN (2007) Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg, Visiedocument VGN (2013) Kwaliteitskader

Nadere informatie

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding - Cliëntvertegenwoordigers De Driestroom - Nijmegen C.M.S. Huijben J.

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding - Cliëntvertegenwoordigers De Driestroom - Nijmegen C.M.S. Huijben J. Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding - Cliëntvertegenwoordigers De Driestroom - Nijmegen 2011 C.M.S. Huijben J. Weistra 2011 Van Loveren & Partners BV Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 24 170 Gehandicaptenbeleid Nr. 158 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord onderzoek naar cliëntervaringen

Onze cliënten aan het woord onderzoek naar cliëntervaringen Onze cliënten aan het woord onderzoek naar cliëntervaringen Matthieu den Hoedt - Ipso Facto beleidsonderzoek Paulien van den Berg - Het Raamwerk Ipso Facto beleidsonderzoek Raamweg 21-22 Postbus 82042

Nadere informatie

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg definitieve versie maart 2015 1 1. Inleiding In oktober 2014 heeft het bestuur van Ambulancezorg Nederland de indicatorenset ambulancezorg vastgesteld. Hiermee

Nadere informatie

Datum 10 april 2017 Betreft Evaluatie proeftuinen vernieuwde kwaliteitskader gehandicaptenzorg

Datum 10 april 2017 Betreft Evaluatie proeftuinen vernieuwde kwaliteitskader gehandicaptenzorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Uitleg gegevensverwerking Spiegelrapportages. Uitwerking bij Overeenkomst Stichting KiBG 2020

Uitleg gegevensverwerking Spiegelrapportages. Uitwerking bij Overeenkomst Stichting KiBG 2020 Mei 2019 Inleiding Continu verbeteren is essentieel voor de inhoudelijke ontwikkeling van de Generalistische Basis GGZ. Daarom is het een belangrijk onderwerp binnen het Keurmerk Basis GGZ. Om zorgaanbieders

Nadere informatie

De gegevens uit pijler 1 en 2A worden (wettelijk verplicht) jaarlijks opgenomen in het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording (JVM).

De gegevens uit pijler 1 en 2A worden (wettelijk verplicht) jaarlijks opgenomen in het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording (JVM). Bij dezen informeren wij u over de uitkomsten van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2016 van de Resultaat Verantwoordelijke Eenheid Lang Verblijf, locaties De Cruquiushoeve, gemeente Haarlemmermeer,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

Rapport Cliëntervaringsonderzoek. Hof en Hiem Totaal + spiegelinformatie. Bewoners intramuraal Verslagjaar 2014

Rapport Cliëntervaringsonderzoek. Hof en Hiem Totaal + spiegelinformatie. Bewoners intramuraal Verslagjaar 2014 0 Rapport Cliëntervaringsonderzoek Hof en Hiem Totaal + spiegelinformatie Bewoners intramuraal Verslagjaar 2014 Uitgevoerd door Bureau De Bok, Franeker 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Kenmerken cliënten...

Nadere informatie

Van Loveren & Par tners Kwaliteit in zorg. Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Begeleid Zelfstandig Wonen Driestroom

Van Loveren & Par tners Kwaliteit in zorg. Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Begeleid Zelfstandig Wonen Driestroom Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Begeleid Zelfstandig Wonen Driestroom 2012 C.M.S. Huijben J. Weistra Van Loveren & Par tners 2012 Van Loveren & Partners BV Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk J.J. Janse/asat /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk J.J. Janse/asat / Het bestuur van Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres J.J. Janse/asat 088 770

Nadere informatie

Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg Jaap Zwitser. 19 november 2016

Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg Jaap Zwitser. 19 november 2016 Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg Jaap Zwitser 19 november 2016 Inhoud presentatie Aanleiding Stand van zaken Inhoud Kwalteitsagenda Verder proces/verwachting Aanleiding Verslechtering ouderenzorg Ingrijpen

Nadere informatie

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding-Interviews met cliënten De Driestroom Nijmegen. 2011 C.M.S. Huijben J.

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding-Interviews met cliënten De Driestroom Nijmegen. 2011 C.M.S. Huijben J. Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding-Interviews met cliënten De Driestroom Nijmegen 2011 C.M.S. Huijben J. Weistra 2011 Van Loveren & Partners BV Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Kwaliteit inzicht. Samenvatting nieuw Kwaliteitskader. Ledenbijeenkomsten Meekijken op het scherm. Pijler 1 en 2A

Kwaliteit inzicht. Samenvatting nieuw Kwaliteitskader. Ledenbijeenkomsten Meekijken op het scherm. Pijler 1 en 2A Kwaliteit inzicht Samenvatting nieuw Kwaliteitskader Ledenbijeenkomsten Meekijken op het scherm Ruim honderd medewerkers van VGN-instellingen hebben eind januari meegekeken op het scherm van de portal

Nadere informatie

Uitkomsten cliëntenraadpleging met de CQ-index Verstandelijke Gehandicaptenzorg

Uitkomsten cliëntenraadpleging met de CQ-index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dit onderzoek is uitgevoerd volgens de richtlijnen van de CQ-index. Uitkomsten cliëntenraadpleging met de CQ-index Verstandelijke Gehandicaptenzorg SOVAK september oktober 211 Raadpleging onder cliënten

Nadere informatie

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Wonen Interviews met cliënten De Driestroom. 2011 L. Keur C.M.S. Huijben

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Wonen Interviews met cliënten De Driestroom. 2011 L. Keur C.M.S. Huijben Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Wonen Interviews met cliënten De Driestroom 2011 L. Keur C.M.S. Huijben 2011 Van Loveren & Partners BV Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Uniforme Rapportage en Indicatoren voor de kwaliteit van de huisartsenzorg

Uniforme Rapportage en Indicatoren voor de kwaliteit van de huisartsenzorg Uniforme Rapportage en Indicatoren voor de kwaliteit van de huisartsenzorg vrijdag 31 oktober 2008 Uniforme Rapportage en Indicatoren voor de kwaliteit van de huisartsenzorg Versie 1.0 TR. van Althuis,

Nadere informatie

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding- Cliëntvertegenwoordigers De Driestroom - Arnhem C.M.S. Huijben J.

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding- Cliëntvertegenwoordigers De Driestroom - Arnhem C.M.S. Huijben J. Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding- Cliëntvertegenwoordigers De Driestroom - Arnhem 2011 C.M.S. Huijben J. Weistra 2011 Van Loveren & Partners BV Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Bijlage criterium kwaliteit: Toelichting Methode kwaliteitsformat

Bijlage criterium kwaliteit: Toelichting Methode kwaliteitsformat ijlage criterium kwaliteit: Toelichting Methode kwaliteitsformat Het kwaliteitsformat combineert een aantal aspecten die samenhangen met de kwaliteit van zorg: cliënttevredenheid, inhoudelijke zorgindicatoren,

Nadere informatie

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding-Interviews met cliënten De Driestroom Arnhem. 2011 C.M.S. Huijben J.

Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding-Interviews met cliënten De Driestroom Arnhem. 2011 C.M.S. Huijben J. Rapportage CQ-Index Verstandelijke Gehandicaptenzorg Dagbesteding-Interviews met cliënten De Driestroom Arnhem 2011 C.M.S. Huijben J. Weistra 2011 Van Loveren & Partners BV Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Kwaliteit inzicht. Samenvatting nieuw Kwaliteitskader. Kwaliteitsinstituut. Mijlpalen bereikt op Kwaliteitsdag. Vragen? Colofon

Kwaliteit inzicht. Samenvatting nieuw Kwaliteitskader. Kwaliteitsinstituut. Mijlpalen bereikt op Kwaliteitsdag. Vragen? Colofon Kwaliteit inzicht waaier in 2013 niet verplicht. Wel willen zij het gebruik van de instrumenten uit de waaier stimuleren. Dit betekent dat zij hier aandacht voor vragen in de gesprekken met zorgaanbieders.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kwaliteit inzicht

Nieuwsbrief Kwaliteit inzicht Nieuwsbrief Kwaliteit inzicht April 2014 Stand van zaken pijlers Het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg stelt de kwaliteit van de zorg vast. Dat gebeurt langs drie wegen, de zogenaamde pijlers: Pijler 1:

Nadere informatie

Rapport Cliëntervaringsonderzoek. Hof en Hiem totaalrapportage alle locaties. PG-vertegenwoordigers Verslagjaar 2014

Rapport Cliëntervaringsonderzoek. Hof en Hiem totaalrapportage alle locaties. PG-vertegenwoordigers Verslagjaar 2014 1 Rapport Cliëntervaringsonderzoek Hof en Hiem totaalrapportage alle locaties PG-vertegenwoordigers Verslagjaar 2014 Uitgevoerd door Bureau De Bok, Franeker 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Kenmerken

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Uitwerking enquête Bouwsteen 3: Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg TEAMREFLECTIE

Uitwerking enquête Bouwsteen 3: Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg TEAMREFLECTIE Uitwerking enquête Bouwsteen 3: Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg TEAMREFLECTIE Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Aandacht voor teamreflectie in teams van begeleiders.... 4 2. Aandacht voor teamreflectie

Nadere informatie

Geachte voorzitter, Onderzoek cliëntervaring regio Haaglanden en Den Haag

Geachte voorzitter, Onderzoek cliëntervaring regio Haaglanden en Den Haag Typ teksttyp teksttyp tekst Saskia Bruines Wethouder van Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs, 060 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Samenleving

Nadere informatie

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND Convenant palliatieve zorg Meppel / Steenwijkerland 1-7 Samenwerkingsovereenkomst netwerk voor palliatieve zorg in de regio Meppel Steenwijkerland

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Stand van zaken Monitor Sociaal Domein Steller S. Sadler De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 06-16955391 Bijlage(n) -- Ons kenmerk 6481021 Datum Uw brief van

Nadere informatie

Aan bestuur en directie van de bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aangesloten stichtingen en verenigingen

Aan bestuur en directie van de bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aangesloten stichtingen en verenigingen Aan bestuur en directie van de bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aangesloten stichtingen en verenigingen Datum 9 augustus 2006 Ons Kenmerk B210706NJA1687-CV Bijlage(n) 3 Onderwerp Voortgang

Nadere informatie

De ondergetekenden, Zijn het volgende overeengekomen: Er is een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid.

De ondergetekenden, Zijn het volgende overeengekomen: Er is een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid. Convenant houdende afspraken over de samenwerking in het kader van de verbetering van de bestrijding van zorgfraude: oprichting TASKFORCE en BESTUURLIJK OVERLEG INTEGRITEIT ZORGSECTOR De ondergetekenden,

Nadere informatie

Disclosure slide. (potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Disclosure slide. (potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

CQ-Index VV&T. Zorgketen Oosterlengte. Concernrapportage cliëntervaringsonderzoek. Versie 4.1

CQ-Index VV&T. Zorgketen Oosterlengte. Concernrapportage cliëntervaringsonderzoek. Versie 4.1 CQ-Index VV&T Zorgketen Oosterlengte Concernrapportage cliëntervaringsonderzoek Versie 4.1 ARGO BV januari 2016 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1. INLEIDING... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Leeswijzer... 3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Bijlage: Formulier Kwaliteitsformat zorginkoop AWBZ 2013

Bijlage: Formulier Kwaliteitsformat zorginkoop AWBZ 2013 Bijlage: Formulier Kwaliteitsformat zorginkoop WBZ 2013 Onderstaand scoreformulier kan ingevuld worden aan de hand van de in het kwaliteitsformat omschreven methode. De zorgaanbieder levert de in het kwaliteitsformat

Nadere informatie

PILOT. TOETSINGSKADER NIET-WMO-PLICHTIG (nwmo) ONDERZOEK

PILOT. TOETSINGSKADER NIET-WMO-PLICHTIG (nwmo) ONDERZOEK PILOT TOETSINGSKADER NIET-WMO-PLICHTIG (nwmo) ONDERZOEK Stuurgroep nwmo Prof. Dr. Herman Pieterse (Voorzitter) Profess Medical Consultancy B.V. Dhr. Drs. Pieter Kievit Dhr. Dr. Eric Hoedemaker Mevr. Tanja

Nadere informatie

Uitwerking uniforme inkoopcriteria

Uitwerking uniforme inkoopcriteria Uitwerking uniforme inkoopcriteria Criterium Integrale benadering Formulering De zorgaanbieder komt in 2015 met partijen uit het veld tot een oplossing voor een actueel regionaal knelpunt op het gebied

Nadere informatie

Kwaliteit van leven en zorg. Van meten naar verbeteren van de ketel

Kwaliteit van leven en zorg. Van meten naar verbeteren van de ketel Kwaliteit van leven en zorg Van meten naar verbeteren van de ketel : Inhoudsopgave 1 Kwaliteit van leven en zorg: van meten naar verbeteren... 3 1.1 Welke instrumenten?... 3 1.2 Belang van breed toepasbare

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juni 2019 Betreft Maatwerk in de Wlz-zorg thuis

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juni 2019 Betreft Maatwerk in de Wlz-zorg thuis > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

Rapportage cliëntervaringsonderzoek

Rapportage cliëntervaringsonderzoek Rapportage cliëntervaringsonderzoek Versie 2.0.0 Drs. J.J. Laninga december 2017 www.triqs.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Leeswijzer... 4 Methode... 5 Uitkomsten meting... 6 Samenvatting...

Nadere informatie