Auke Schuringa - 25 min. - Mail naar Robert Knegjens geschreven met vraag of hij expert voor de meesterproef wil zijn.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "04-07-2014 Auke Schuringa - 25 min. - Mail naar Robert Knegjens geschreven met vraag of hij expert voor de meesterproef wil zijn."

Transcriptie

1 Auke Schuringa - 25 min. - Mail naar Robert Knegjens geschreven met vraag of hij expert voor de meesterproef wil zijn Auke Schuringa - 5 min. - Mailuitwisseling met meneer Gast over reactie Robert Knegjens. Auke Schuringa - 20 min. - Robert Knegjens beantwoord Auke Schuringa - 10 min. - Mail naar meneer Gast of we alles goed op een rijtje hebben van de belangrijke personen in het onderzoek Auke Schuringa - 35 min. - Jacco en Surya een mail gestuurd over hun interesse onze opdrachtgever en expert te zijn Auke Schuringa - 10 min. - Mailen met meneer Gast over het D0 meson als onderwerp van de meesterproef Auke Schuringa - 25 min. - Mail naar Jacco sturen met informatie over de meesterproef Auke Schuringa - 5 min. - Mail naar Jacco gestuurd over voortgang kiezen van een meesterproefonderwerp Auke Schuringa - 10 min. - Mail naar Jacco gestuurd over voortgang kiezen van een meesterproefonderwerp. Bespreken van het leren van de benodigde kennis Auke Schuringa - 15 min. - Mail naar meneer Gast gestuurd met bespreking over besluit onderwerp meesterproef

2 Auke Schuringa - 5 min. - Mail naar meneer Gast gestuurd met bespreking over besluit onderwerp meesterproef Auke Schuringa - 10 min. - Mail naar Jacco over de reactie van meneer Gast op de toestemming voor het nemen van het D0 meson als onderwerp voor de meesterproef Auke Schuringa - 5 min. - Afspraak plannen met Jacco Auke Schuringa - 5 min. - Mail naar meneer Gast over bevestiging besluit onderwerp voor de meesterproef Auke Schuringa - 20 min. - Mail over de meesterproef sturen naar Jan van Riswick (CERN reis) Auke Schuringa - 15 min. - Afspraak plannen met Jacco Auke Schuringa - 1 min. - Afspraak met Jacco gepland Auke Schuringa - 10 min. - Uitnodigen Jacco voor de presentatie over het onderzoeksvoorstel Auke Schuringa - 10 min. - Herinneringsmail naar Jacco over afspraak. Auke Schuringa min. - Afspraak met Jacco. Alparslan Gunaydin min. - Afspraak met Jacco Auke Schuringa min. - Kennismaking op de NIKHEF met studenten die naar CERN gaan. Alparslan Gunaydin min. - Kennismaking op de NIKHEF met studenten die naar CERN gaan.

3 Auke Schuringa - 60 min. - Onderzoeksvoorstel Versie 1 afgemaakt. Auke Schuringa - 10 min. - Mail naar Jacco de vries gestuurd. Auke Schuringa - 40 min. - Presentatie Onderzoeksvoorstel Versie 1 gemaakt. Alparslan Gunaydin - 40 min. - Onderzoeksvoorstel Versie 1 afgemaakt. Alparslan Gunaydin - 10 min. - Presentatie Onderzoeksvoorstel Versie 1 doorgelezen en verbeterd. Alparslan Gunaydin - 60 min. - De presentatie geoefend en samen met Auke doorgenomen. Auke Schuringa - 60 min. - De presentatie geoefend en samen met Alparslan doorgenomen Auke Schuringa - 50 min. - Informatie toegevoegd over D0-deeltje, informatie toegevoegd over de invloed van de zon op de processen, en het verval van deeltjes, op aarde Alparslan Gunaydin min. - GANTT beheersen en tutorial bekijken. Daarnaast nog een planning gemaakt Auke Schuringa - 10 min. - Via mailcontact Michael Jonker op de hoogte gesteld van het onderzoek. Auke Schuringa - 10 min. - Met Jacco de Vries via de mail de eerste versie van het onderzoeksvoorstel doorgenomen. Feedback is gegeven door Jacco de Vries op het onderzoeksvoorstel. Auke Schuringa - 60 min. - Virtualbox en Ubuntu geïnstalleerd en gedraaid. Alparslan Gunaydin - 60 min. - Virtualbox en Ubuntu geïnstalleerd en gedraaid. Alparslan Gunaydin min. - Bezig geweest met het builden van ROOT Auke Schuringa - 50 min. - De tweede versie van het onderzoeksvoorstel is gemaakt en de feedback van Jacco de Vries is er in verwerkt.

4 Alparslan Gunaydin - 10 min. - De tweede versie van het onderzoeksvoorstel doorgelezen en verbeterd. Auke Schuringa - 60 min. - Artikel is geschreven voor het Technasium Magazine over het vorige project, het project met alginaat. Alparslan Gunaydin - 20 min. - Artikel gelezen voor het Technasium Magazine over het vorige project, het project met alginaatbolletjes. Alparslan Gunaydin min. - Bezig geweest met het opnieuw installeren van Virtualbox en Ubuntu op pc. Alparslan Gunaydin min. - Bezig geweest met het builden van ROOT Auke Schuringa min. - Globale planning meer uitgebreider gemaakt. Feedback van Anton van den Berg gedeeltelijk verwerkt. Alparslan Gunaydin - 30 min. - De globale planning doorgenomen met Auke en besproken. Auke Schuringa - 30 min. - De globale planning doorgenomen met Alparslan en besproken. Alparslan Gunaydin min. - Gewerkt aan de planning met behulp van GANTT, onderzoeksvoorstel en de presentatie. Alparslan Gunaydin min. - Bezig geweest met het builden van ROOT Auke Schuringa - 20 min. - Mail schrijven naar Jacco de Vries voor de controle van de begrippen die voorkomen in het projectvoorstel. Alparslan Gunaydin - 20 min. - Samen met Auke de begrippen die in het projectvoorstel voorkomen doorgenomen en opgezocht en netjes in de mail gezet voor de controle. Auke Schuringa - 10 min. - Contact opnemen met Jacco de Vries voor het stukje over het vorige project in het Technasium Magazine Auke Schuringa - 60 min. - Gewerkt voor het stukje in het Technasium Magazine Auke Schuringa - 60 min. - Gewerkt voor het stukje in het Technasium Magazine

5 Auke Schuringa min. - Verschillende lezingen en projecten op de CERN volgen ter vergroting van de algemene kennis voor dit project. Alparslan Gunaydin min. - Verschillende lezingen en projecten op de CERN volgen ter vergroting van de algemene kennis voor dit project Auke Schuringa min. - Verschillende lezingen en projecten op de CERN volgen ter vergroting van de algemene kennis voor dit project. Alparslan Gunaydin min. - Verschillende lezingen en projecten op de CERN volgen ter vergroting van de algemene kennis voor dit project Auke Schuringa min. - Verschillende lezingen en projecten op de CERN volgen ter vergroting van de algemene kennis voor dit project. Alparslan Gunaydin min. - Verschillende lezingen en projecten op de CERN volgen ter vergroting van de algemene kennis voor dit project Auke Schuringa min. - Verschillende lezingen en projecten op de CERN volgen ter vergroting van de algemene kennis voor dit project. Alparslan Gunaydin min. - Verschillende lezingen en projecten op de CERN volgen ter vergroting van de algemene kennis voor dit project Auke Schuringa - 30 min. - Virtual machine in VM Virtualbox aangemaakt en Ubuntu geinstalleerd. Auke Schuringa - 60 min. - Geprobeerd ROOT te installeren in de aangemaakte Virtual Machine met Ubuntu Auke Schuringa - 70 min. - Scientific Linux geïnstalleerd. Verschillende pogingen gedaan ROOT goed te installeren. Auke Schuringa - 60 min. - Nogmaals aanmaken van een Virtual machine in VM Virtualbox met Ubuntu en geprobeerd ROOT hierop te installeren. Alparslan Gunaydin min. - Bezig geweest met het builden van ROOT Auke Schuringa - 15 min. - Mail schrijven naar Jacco de Vries met de verschillende problemen die voorkomen tijdens de installatie van ROOT.

6 Auke Schuringa - 15 min. - Mail verstuurd naar Ammerens (Technasium Magazine) omdat al een tijdje geen reactie is ontvangen. Auke Schuringa min. - Tweede versie van artikel voor het Technasium Magazine gemaakt. Verschillende copyright vrije afbeeldingen zijn ook voor dit artikel opgezocht en bijgevoegd. Auke Schuringa - 10 min. - Mail naar Ammerens sturen met de tweede versie van het artikel voor het Technaisum Magazine Auke Schuringa - 30 min. - Engelse mail schrijven naar Moritz Karbach over de data van de masterclass van het D0-deeltje dat is gedaan op de CERN. Auke Schuringa - 5 min. - Mail naar Jacco de Vries sturen met de vraag voor een nieuwe afspraak op de NIKHEF Auke Schuringa - 70 min. - Inleiding van het tussenverslag over de installatie van ROOT gemaakt. Alparslan Gunaydin - 40 min. - Samenvatting van het tussenverslag Auke Schuringa - 40 min. - Conclusie van het tussenverslag over de installatie van ROOT gemaakt. Alparslan Gunaydin min. - Informatie opgezocht via het internet en betrouwbare bronnen doorgenomen zodat ik een stukje kon typen in ons tussenverslag over veschillende deeltjes Auke Schuringa min. - Afspraak met Jacco de Vries op de NIKHEF. Alparslan Gunaydin min. - Afspraak met Jacco de Vries op de NIKHEF Auke Schuringa - 30 min. - Tekst en plaatjes van het artikel over het vorige onderzoek naar Ammerens van het Technasium Magazine verstuurd Auke Schuringa - 30 min. - Verbeterde versie van het artikel voor in het Technasium Magazine doorgenomen en verbeteringen voorgesteld.

7 Alparslan Gunaydin - 30 min. - Doornemen van de verbeterde versie van het artikel voor in het Technasium Magazine en verbeteringen ook aan mij voorgesteld Auke Schuringa - 40 min. - Ubuntu geïnstalleerd op een Virtual Machine in VM Virtualbox. Auke Schuringa - 20 min. - ROOT van github gehaald. Alparslan Gunaydin - 60 min. - Github aangemaakt en bekeken hoe het werkt en in elkaar zit. Zelf wat scriptjes getypt en uitgeprobeerd. Alparslan Gunaydin min. - Filmpjes gekeken op het internet hoe github werkt en hoe mensen het gebruiken en waarvoor. Auke Schuringa min. - ROOT geconfigureerd en geinstalleerd in de virtual machine met Ubuntu. Auke Schuringa - 45 min. - Het oefenen met het plotten van de grafiek van de D_M Auke Schuringa - 70 min. - Het plotten van de grafiek van de massa van het D0 deeltjes, D_M. Alparslan Gunaydin min. - Het builden van ROOT Auke Schuringa - 60 min. - Nogmaals proberen de grafiek van de massa van de D0 deeltjes te plotten in Python. Auke Schuringa - 30 min. - Het plotten van de massa van de D0 deeltjes in C Auke Schuringa - 70 min. - Screenshots maken van de fouten die optreden bij het plotten van de grafiek van de massa van de D0 deeltjes in Python en screenshots make van de resultaten van het plotten van de massa van de D0 deeltjes in C++. Vervolgens mail srchijven naar Jacco de de screenshots en uitleg. TOETSWEEK

8 Auke Schuringa - 60 min. - Oefenen met de twee verschillende manieren van het plotten van de massa van de D0 deeltjes. Auke Schuringa - 70 min. - Oefenen met het snijden in de data van de deeltjes om vervolgens de overblijvende D0 deeltjes te kunnen plotten. Alparslan Gunaydin min. - ROOT geprobeerd te fiksen en te builden Auke Schuringa min. - Via schermdelen samen met Alparslan de scripts toe passen. Ook geprobeerd enkele problemen met de installatie van ROOT op te lossen. Alparslan Gunaydin min. - Via schermdelen samen met Auke de scripts toe passen. Ook geprobeerd enkele problemen met de installatie van ROOT op te lossen Auke Schuringa min. - Samen met Alparslan via skype en teamviewer de verschillende scripts doornemen. Ook het leren aan Alparslan van de verschillende lijnen in de scripts voor het plotten van de D0 deeltjes massa en het snijden in de data. Alparslan Gunaydin min. - Samen met Auke via skype en teamviewer de verschillende scripts doornemen. Ook het leren van de verschillende lijnen in de scripts voor het plotten van de D0 deeltjes massa en het snijden in de data Alparslan Gunaydin - 10 min. - Een mail geschreven naar Jacco waarin ik antwoord geef op de vraag hoe het ermee gaat. Wat we tot nu toe hebben gedaan en of we problemen zijn tegengekomen. Hierin is ook afgesproken dat ik voortaan de mails zou sturen en met Jacco contact zal houden Alparslan Gunaydin - 30 min. - Een mail geschreven naar Jacco waarin staat wat er precies mis is gegaan bij mijn root. De foutmelding erbij gezet als foto en ook precies laten zien wat ik heb geïnstalleerd voor het builden van root. Alparslan Gunaydin min. - ROOT opnieuw geprobeerd te builden. En dit keer gedocumenteerd te werk gaan zodat het in de mail aan Jacco kon worden gezet.

9 Auke Schuringa min. - Algemeen literatuuronderzoek uitvoeren naar RooFit. Alparslan Gunaydin min. - Uit gepluisd en gelezen hoe het zit met een wetenschappelijke artikel waarin staat dat er wel degelijk een invloed is op deeltjes door de zonneactiviteit. De belangrijke gedeeltes gemarkeerd en nog een keer doorgenomen om het met Auke te kunnen bespreken Alparslan Gunaydin - 20 min. - Een mail geschreven naar Jacco waarin ik de hele log heb gestuurd en de laatste lines vanuit ROOT. Het is gelukt om ROOT te builden alleen ik krijg nog steeds een foutmelding. Alparslan Gunaydin min. - ROOT opnieuw geprobeerd te fiksen en het luktte me nog steeds niet maar dit keer de log opgezocht en in de mail gezet. Het builden van ROOT is wel gelukt Auke Schuringa min. - RooFit proberen te importeren. Dit lukte niet. RooFit met verschillende andere import functies proberen te importeren, ook niet gelukt. Dus op internet gekeken naar de manieren waarop RooFit geïmporteerd kan worden. Alparslan Gunaydin - 40 min. - Op een rij zetten wat ik precies heb gedaan en heb uitgevoerd voor in de mail aan Jacco. Alparslan Gunaydin - 80 min. - De stappen herhaald en gedocumenteerd voor Jacco. Hierdoor kon hij zien welke stappen ik precies heb gemaakt. Het werken met python werkte dit keer niet Auke Schuringa min. - Nieuwe poging met het importeren van RooFit aan de hand van de verschillende tutorials voor ROOT en PyROOT. Nog steeds niet gelukt. Auke Schuringa - 40 min. - De manual van RooFit globaal doorgenomen en gevonden dat RooFit niet standaard wordt meegeconfigureerd. ROOT opnieuw configureren en bouwen met inbegrip van RooFit. Auke Schuringa min. - Het oefenen met de Gaussische formules van RooFit door middel van gegenereerde punten. Alparslan Gunaydin min. - Een beetje gespeeld met ROOT en kijken of ik het kon fiksen wat niet lukte.

10 Auke Schuringa min. - De histogram van de D0 deeltjes massa aan de hand van tutorials de manual van RooFit geïmporteerd in RooFit. Alparslan Gunaydin min. - Oplossingen zoeken voor het probleem in ROOT en het uitproberen Auke Schuringa min. - Het proberen te fitten van een Gaussische formule over de geïmporteerde histogram. Niet gelukt. Auke Schuringa - 30 min. - Schermafdrukken gemaakt en een mail naar Jacco geschreven met wat is gelukt en wat niet is gelukt. Alparslan Gunaydin - 30 min. - Het probleem doorgenomen met Auke. Alparslan Gunaydin min. - Tutorials gezocht hoe ik het probleem kon oplossen en geprobeerd op mijn eigen ROOT Alparslan Gunaydin - 30 min. - Een mail schrijven naar Jacco waarin staat wat ik allemaal heb gedaan. De resultaten zijn te zien in printscreens en ik heb het opgestuurd naar Jacco. In de mail wordt uitgelegd dat ik liever in python werk en niet in C++ want python vindt ik makkelijker en logischer. C++ werkte wel in ROOT alleen python niet en dit moest opgelost worden. Alparslan Gunaydin min. - De script opgezocht en opnieuw doorgenomen. C++ uitgeprobeerd in ROOT en het werkte alleen python werkte nog steeds niet en ik wilde liever met python werken. Alparslan Gunaydin - 60 min. - Op het internet C++ handleidingen bekeken voor in ROOT. Deze waren ingewikkeld en daarom wilde ik liever met python werken Auke Schuringa min. - Verschillende screenshots maken van de gelukte plotten en het importeren van de histogram en van de problemen die voorkomen tijdens het plaatsen van de Gaussian over de geïmporteerde histogram. Mail geschreven naar Jacco met de afbeeldingen Auke Schuringa min. - Meer tutorials en informatie opzoeken over het gebruik van de Gaussische formule van RooFit in PyROOT. Helaas niet erg veel te vinden.

11 Auke Schuringa - 60 min. - Het proberen de fitten van de Gaussische formule over de geïmporteerde histogram aan de hand van het aanpassen en opzoeken van de betekenis van de verschillende waarden. Gelukt! Auke Schuringa - 20 min. - Mail naar Jacco geschreven met de goede nieuwe resultaten die zijn verkregen uit het onderzoek met de Gaussische formule. Alparslan Gunaydin min. - Het opnieuw installeren en downloaden van Ubuntu en VirtualBox plus het verwijderen ervan. Alparslan Gunaydin min. - Het builden van ROOT opnieuw. Ik dacht dat ik misschien iets fouts heb gedaan bij het builden van ROOT hierdoor heb ik alles verwijderd en opnieuw geïnstalleerd Auke Schuringa min. - Onderzoek op het internet aan de hand van fora en tutorials hoe een dubbele Gaussian gefit kan worden in PyROOT met RooFit. Auke Schuringa - 40 min. - Dubbele Gaussian gefit over de geïmporteerde data van het D0 deeltje. Alparslan Gunaydin - 60 min. - Presentatie geoefend en doorgenomen Auke Schuringa - 40 min. - Presentatie voor ouders gehouden over het onderzoek. Alparslan Gunaydin - 40 min. - Presentatie voor ouders gehouden over het onderzoek Auke Schuringa - 30 min. - Driedubbele Gaussian gefit over de Geïmporteerde data van het D0 deeltje. Alparslan Gunaydin min. - ROOT opnieuw gebuild en uitgeprobeerd met verschillende scripts. Python werkt nog steeds niet maar C++ wel waar ik niet mee wil werken Auke Schuringa - 40 min. - Mail naar Jacco gestuurd met uitleg en plaatjes van de dubbele en driedubbele fit over de geïmporteerde data van het D0 deeltje

12 Auke Schuringa - 30 min. - Opzetten van VM Box voor Alparslan ter oplossing van de problemen. Alparslan Gunaydin - 30 min. - Downloaden van VM Box en praten over hoe het precies in elkaar zit dat opgezette VM Box. Auke Schuringa - 90 min. - Installeren en instellen van ROOT en andere programma s op de VM Box voor Alparslan. Alparslan Gunaydin min. - Het installeren en het instellen van ROOT en andere programma s op de VM Box en een beetje spelen ermee. Kijken of het werkt en zo niet zou ik het weer met Auke bespreken Alparslan Gunaydin - 20 min. - Een mail geschreven aan Jacco waarin staat dat het is gelukt op root te fiksen. Erin uitleggen hoe we het hebben geprobeerd samen te fiksen alleen het niet lukte. Dus heeft Auke uiteindelijk een VM Box opgezet voor mij zodat ik dat kon downloaden en installeren. Dit had tot resultaat succes. Alparslan Gunaydin min. - Zelf geplot en gespeeld doormiddel van ROOT. De scripts doornemen en bedenken hoe het zit Alparslan Gunaydin - 30 min. - De taakverdeling besproken met Auke wie wat zou doen en waarom. Uiteindelijk een mail getypt naar onze opdrachtgever Jacco de Vries. Hierin uitgelegd wat de taakverdeling precies zal zijn. VAKANTIE Auke Schuringa min. - Onderzoek doen naar de verschillede variabelen van het D0 deeltje in de data, vooral naar de D_TAU en D_TRUETAU Auke Schuringa - 30 min. - Mail naar Jacco geschreven met de bevindingen van het kleine onderzoekje naar de variabelen van het verval/de levensduur van het D0 deeltje. Alparslan Gunaydin min. - Literatuuronderzoek naar de zonneactiviteit

13 Auke Schuringa - 60 min. - Verder lezen gebruiksaanwijzing 2.91 van RooFit. RooFit.DataError() doorgenomen. Auke Schuringa - 50 min. - Onderzoek naar createcdf en createintegral Auke Schuringa - 40 min. - Bekijken van tutorials en voorbeelden voor het gebruik va createcdf en createintegral. Auke Schuringa - 60 min. - Begin maken aan CERN Onderzoek - Rapport - Installeren en gebruik van (Py)ROOT en RooFit Versie 1 (opzet, plaatjes, etc.). Alparslan Gunaydin min. - Het zoeken naar betrouwbare zonneactiviteit s data Auke Schuringa min. - Maken van CERN Onderzoek - Rapport - Installeren en gebruik van (Py)ROOT en RooFit Versie Auke Schuringa - 80 min. - Informatie opzoeken naar aanleiding van de mail van de opdrachtgever Auke Schuringa min. - Maken van het hoofdstuk Importeren en fitten van de histogram van CERN Onderzoek - Rapport - Installeren en gebruik van (Py)ROOT en RooFit Versie Auke Schuringa - 90 min. - Maken van de bronnenlijst, de conclusie en wat gedaan moet worden. Document is ook doorgelezen en gecontroleerd op fouten. Alparslan Gunaydin min. - Bekijken hoe de data in elkaar zit en of het wel echt betrouwbaar is om te gebruiken Auke Schuringa - 60 min. - Maken van begrippenlijst. Document is nogmaals doorgelezen. : D0-deeltje is vervangen door D 0 meson, kaon en pion zijn ook vervangen

14 Auke Schuringa - 25 min. - Laatste keer tussenrapport doorgenomen. Auke Schuringa - 20 min. - Mail naar Jacco de Vries, Rutger Robert Gast en Anton van den Berg geschreven met het tussenrapport in pdf formaat Alparslan Gunaydin min. - De data die is gevonden doornemen in de les en met meneer Bos bekijken of het wel betrouwbare data is voor de zekerheid. Ook heeft Auke deze data gezien. Alparslan Gunaydin - 10 min. - Mail aan Auke zodat hij de sites kon opslaan waar die data staat Auke Schuringa - 75 min. - De nieuwe, echte, data bekeken en enkele fitjes gemaakt om er wat vertrouwd mee te geraken. Auke Schuringa - 80 min. - Wat geoefend met getval() en geterror(), maar hier zijn op dit moment problemen mee. Jacco zal een later een mail gestuurd worden hierover Alparslan Gunaydin - 20 min. - Mail geschreven aan Jacco waarin iets staat over de gedachte achtergang van meneer Rutger Gast. Alle data om 12 in de middag nemen. Alparslan Gunaydin - 60 min. - Klein onderzoekje doen naar hoe GpsTime in elkaar zit en hoe het wordt gebruikt Auke Schuringa min. - Met Alparslan de gemaakte scripts doornemen. Alparslan Gunaydin min. - Met Auke de gemaakte scripts doornemen Auke Schuringa - 40 min. - Zoeken op het internet naar oplossingen bij TypeError: TObject object is not iterable probleem dat optreed bij het gebruik van de for-loop over en nieuw verkregen data met een oud script, voor de oude data, die is aangepast met de naam root_data.root > root_real_data.root. *probleem opgelost* Auke Schuringa - 60 min. - Eerste fit maken over de D_M van de DecayTree van de nieuwe data. De for-loop over de lijnen uit de nieuwe data duurde 10 minuten.

15 Auke Schuringa - 20 min. - github opgezet en scripts met hub gesynchroniseerd. Alparslan Gunaydin - 60 min. - Vanuit github de scripts nog een keer doorgenomen en uitgeprobeerd in ROOT. Auke Schuringa - 40 min. - Verschillende fits gemaakt over de D_M, maar gevonden dat geen van de fits goed past. De fit begint en eindigt bij y=0, terwijl dit, vanwege achtergrond, niet kan. (achtergrond fit vereist?) Jacco zal hierover een mail gestuurd worden. Auke Schuringa - 40 min. - Gewerkt aan mail voor Jacco met de data van de RooRealVar variabelen en de wat kleine probleempjes die wij hebben op dit moment Auke Schuringa - 20 min. - Kleine aanpassingen in de mail gemaakt en mail meerdere keren nagekeken op fouten Auke Schuringa min. - Samen met Alparslan de mail van Jacco de Vries doorgenomen en taken verdeelt Alparslan Gunaydin min. - Samen met Auke de mail van Jacco de Vries doorgenomen en taken verdeelt. Auke Schuringa - 60 min. - RooExponential implementeren in RooAddPdf voor de fit Alparslan Gunaydin min. - Samen met Auke de nieuwe taakverdeling besproken en geskypet. Geprobeerd mijn foutmelding op te lossen, wat niet is gelukt. Het blijkt dat mijn VirtualBox te weinig geheugen heeft gekregen om fits uit te kunnen voeren. Auke Schuringa min. - Samen met Alparslan de nieuwe taakverdeling besproken en geskypet. Geprobeerd Alparslan z n foutmelding op te lossen, wat niet is gelukt. Het blijkt dat Alparslan zijn VirtualBox te weinig geheugen heeft gekregen om fits uit te kunnen voeren Auke Schuringa min. - Gewerkt aan het verslag. Besprekingen met Rutger Gast gevoerd en Alparslan Gunaydin. Alparslan Gunaydin min. - Aan het rapport zonneactiviteit versie 1 gewerkt. Besprekingen met Rutger Gast en Auke Schuringa.

16 Auke Schuringa min. - Testen met implementeren van RooExponential Auke Schuringa - 10 min. - Alle laatste versies van gemaakte documenten doorgenomen en enkele wijzigingen aangebracht. Auke Schuringa - 30 min. - Mail voor Jacco de Vries getypt, verstuurd naar Alparslan Auke Schuringa - 20 min. - Implementeren RooExponential afgerond, goed waarden voor g1frac en g2frac zijn gevonden. Auke Schuringa - 30 min. - Experimenteren met script om afgelegde weg naar levensduur om te rekenen. Er treden fouten op. Auke Schuringa - 20 min. - Gekeken naar de problemen van Alparslan, geen oplossing gevonden. Alparslan Gunaydin min. - Gewerkt aan het verslag Zonneactiviteit versie 1. Op de DELL laptop van school heb ik linux geinstalleerd als dualboot. Hierin heb ik root opnieuw gebuild doormiddel van Auke zijn rapport Installeren en gebruiken van (Py)ROOT en RooFit. De scripts die tot nu toe zijn getypt getest, alleen er treden fouten op waar we een oplossing voor moeten vinden. Dit zal zo snel mogelijk besproken worden met Auke Schuringa en Jacco de Vries. Er zijn verschillende errors die optreden zoals: TypeError: 'PyROOT_NoneType' object is not iterable en File <stdin>, line 1 python roofit2_test.py ^ SyntaxError: invalid syntax Alparslan Gunaydin min. - Opendag geholpen en verteld over de meesterproef. Vooral over onze eigen meesterproef samen met Auke. Auke Schuringa min. - Opendag geholpen en verteld over de meesterproef. Vooral over onze eigen meesterproef samen met Alparslan. Alparslan Gunaydin - 30 min. - Probleem opgelost met TypeError: 'PyROOT_NoneType' object is not iterable en File <stdin>, line 1 python roofit2_test.py ^ SyntaxError: invalid syntax. Auke Schuringa - 30 min. - Probleem opgelost met TypeError: 'PyROOT_NoneType' object is not iterable en File <stdin>, line 1 python roofit2_test.py ^ SyntaxError: invalid syntax

17 Alparslan Gunaydin - 90 min. - De scripts doorgenomen en geprobeerd toe te passen op de data. Dit is helaas niet gelukt. Verschillende scripts opgezocht op het internet. Sommige werkten alleen niet voor onze data. Alparslan Gunaydin min. - Zitten snijden in de grafieken en berekeningen erbij gedaan zodat we niet te veel deeltjes hebben weggefilterd Auke Schuringa - 40 min. - Het onderzoek doorgenomen. De stappen die moeten worden genomen besproken. Alparslan Gunaydin - 40 min. - Het onderzoek doorgenomen. De stappen die moeten worden genomen besproken Auke Schuringa - 70 min. - Het snijden in de data doorgenomen en ook wat variabelen behandelt om in de snijden. Alparslan Gunaydin - 70 min. - Het snijden in de data doorgenomen en ook wat variabelen behandelt om in de snijden Auke Schuringa - 30 min. - Mail gestuurd naar Jacco de Vries, in overeenstemming met Alparslan Gunaydin Alparslan Gunaydin - 50 min. - Aan een wiskundige expert onze opdracht uitgelegd en feedback gekregen hoe we het beste de correlatie/het verband kunnen laten weergeven en berekenen. Hierna hebben we nog het script doorgenomen. Er is begonnen met de implementatie van het script om afgelegde afstand naar levensduur om te rekenen. Dit is door Auke gedaan en hij heeft hierbij uitleg gegeven hoe hij dit heeft gedaan. Auke Schuringa - 50 min. - Aan een wiskundige expert onze opdracht uitgelegd en feedback gekregen hoe we het beste de correlatie/het verband kunnen laten weergeven en berekenen. Hierna hebben we nog het script doorgenomen. Er is begonnen met de implementatie van het script om afgelegde afstand naar levensduur om te rekenen Auke Schuringa min. - Enkele testen zijn gedaan met het samenvoegen van de driedubbele RooGaussian met de RooExponential. Er blijkt en fout op te treden bij het gebruik van een driedubbele RooGaussian

18 en dubbele Gaussian. Bij een enkele Gaussian kwam deze niet voor. Probleem wordt opgelost Auke Schuringa min. - Portfolio bijgewerkt Auke Schuringa min. - Kleine inleiding in de deeltjesfysica van het eindrapport afgemaakt. Auke Schuringa - 70 min. - Implementeren verbeterde script voor converteren afgelegde weg naar levensduur. Nog niet in eind script geïmplementeerd, wel in test script Alparslan Gunaydin min. - Het verslag over de zonneactiviteit is afgemaakt. Auke Schuringa - 40 min. - Enkele aanpassingen aan de opmaak van het document van de zonneactiviteit gemaakt. Auke Schuringa - 20 min. - Enkele aanpassingen gemaakt aan de gebruikte Griekse letters en symbolen in het eindrapport + fouten opgelost. Alparslan Gunaydin min. - Het verslag over de zonneactiviteit aangepast, extra bijgeschreven (correlatiecoëfficiënt) en de laatste puntjes op de i gezet Auke Schuringa - 60 min. - Stukjes getypt voor eindverslag over de opdrachtgever, NIKHEF, CERN en opleiding. Ook hoofdstukken aangemaakt. Auke Schuringa - 30 min. - Portfolio wat bijgewerkt met extra informatie over Worldschool project. Auke Schuringa - 30 min. - CERN Onderzoek - Rapport - Zonneactiviteit Versie 1 doorgelezen, stukken verbeterd en met ideeën gekomen. Auke Schuringa - 30 min. - Voorwoord geschreven voor eindverslag. Alparslan Gunaydin - 60 min. - Verslag over de zonneactiviteit verbeterd en de opmerkingen van Auke erin verwerkt. Tijdens het verbeteren nog extra literatuuronderzoek gedaan naar het poollicht. Auke Schuringa - 10 min. - Mail geschreven naar meneer Van den Berg. Auke Schuringa - 20 min. - Mail naar Jacco geschreven met uitleg over het kleine nieuwe probleem en info over waar we nu staan.

19 Auke Schuringa min. - Werken aan de implementatie en het oplossen van fouten daarbij van lifetime.py Auke Schuringa - 70 min. - Proberen probleem met histogram maken van lifetime.py op te lossen met meer bins. *opgelost* Auke Schuringa min. - Onderzoeken waarom eval() steeds 0.0 of -0.0 als uitkomst van een berekening geeft Auke Schuringa - 45 min. - Tussenrapport over de zonneactiviteit doornemen en verbeteren. Auke Schuringa - 50 min. - De fout met eval() bleek een typefoutje te zijn. Auke Schuringa min. - Levensduur goed gefit! Berekenen duurt erg lang, bezig met fitten levensduur Auke Schuringa - 30 min. - Levensduur plotten in framelt(). Auke Schuringa - 40 min. - Mail sturen naar Jacco de Vries met het resultaat van de plot. Auke Schuringa - 50 min. - De formule te begrijpen. 1 e (t tshift) alpha e lambda t proberen Auke Schuringa - 15 min. - Hoofdstuk Doel gemaakt in eindverslag. Auke Schuringa - 15 min. - Portfolio bijgewerkt met verslag over de zonneactiviteit. Auke Schuringa min. - Stappen doorgenomen met Alparslan en gekeken naar het snijden. Alparslan Gunaydin min. - Stappen doorgenomen met Auke en gekeken naar het snijden. We hebben aan een script gewerkt om te kunnen snijden in de levensduur en in de D_IP en dergelijk. Alparslan Gunaydin min. - Eraan gewerkt,ook tijdens het eten, de scripten gebruikt en gesneden. de unixtime berekend de kleinste en de hoogste en humantime omgezet. berekend hoeveel dagen het in totaal zijn en maanden. ik heb gpstime2.py gebruikt voor dit. en om het te converteren in humantime heb ik de site epochconverter gebruikt.

20 Auke Schuringa - 30 min. - Het verdelen in 12 stukken van de data doorgenomen. Alparslan Gunaydin - 30 min. - Het verdelen in 12 stukken van de data doorgenomen. Auke Schuringa - 25 min. - Berekenen hoogste en laagste GpsTime. - vrijdag 15 april :44:56 GMT+2:00 DST - vrijdag 28 oktober :05:01 GMT+2:00 DST Auke Schuringa - 15 min. - Scripts verbeteren, selecteren en syncen met github. Auke Schuringa - 60 min. - Bezig met de implementatie van de formule voor RooGenericPdf, om de levensduur te kunnen fitten over de positieve x-as Alparslan Gunaydin min. - Vandaag heb ik gewerkt aan de unixtime. Ik de data van de zonneactiviteit opgezocht waar het per dag van bekend was. dit was te vinden op de site sidc.be/silsi/datafiles. Hierin heb ik de data geselecteerd wat we kunnen gebruiken om het te kunnen vergelijken met de levensduur van het d0 deeltje. ik heb de data van 15 april tm 28 oktober 2011 eruit gefilterd en op een ander document gezet. Hierin heb ik gezocht welke dag de meeste en de minste zonneactiviteit had. dit waren uiteindelijk 21 oktober en 14 augustus Omdat we rekening gaan houden met dag en nacht heb ik voor dag van 8-18 uur genomen. hiervan moest ik de unixtime weten op deze dagen. dit heb ik berekend met de site epochconverter.com. hierin heb ik de data getypt waar de unixtime uit kwam. Deze unixtime heb ik netjes gedocumenteerd bij de notities op mijn laptop. Deze unixtime hebben auke en ik nodig om er een script over te kunnen typen. ik heb ook berekend hoeveel unixtime erbij komt na een dag. Dit is seconden wat erbij komt. De unixtime is immers hetzelfde als de humantime alleen de unixtime is op een veel latere datum begonnen met tellen Auke Schuringa min. - Verdelen data tussen 08:00 en 18:00. Ook enkele mails rondgestuurd Alparslan Gunaydin min. - Scripts gemaakt en heel veel met Auke besproken. een final script is ook aangemaakt. hierin zitten alle kleine scriptjes die we tot nu toe hebben gemaakt verwerkt.

21 Auke Schuringa min. - Gewerkt aan laatste script. Nog niet alle fouten zijn eruit gehaald. Het fitten van de levensduur gaat nog niet helemaal Auke Schuringa min. - Geprobeerd een fit te krijgen van de formule voor de levensduur over de levensduur. Enkele pagina s tekst getypt voor het eindverslag Auke Schuringa - 20 min. - Mail naar Jacco gestuurd met vragen en plaatjes. Auke Schuringa - 80 min. - Gewerkt aan hoofdstuk Methode van eindverslag. Even bezig geweest aan inleiding tot ROOT, maar later weer verwijderd. Alparslan Gunaydin min. - Mail getypt aan jacco over de zonneactiviteit en het snijden. Hierbij is ook vermeld of we de begrippen wel goed op een rijtje hebben staan. Ik heb roofit4.py uitgeprobeerd en daarbij ook nog gesneden. Kijken hoeveel deeltjes er worden weggefilterd. niet te veel en ook niet niks. Het script heb ik doorgenomen om het helemaal te begrijpen. Mijn vragen heb ik aan Auke gesteld en we kwamen er samen uit. We hebben ook een tijdje geappt over wat we precies allemaal nog moeten doen en hoe ik het beste de mail kon typen. van de resultaten heb ik printscreens gemaakt en opgeslagen als count1.png, count2.png etc Auke Schuringa min. - Script meer uitbreiden (conversie van tijdens om makkelijker tijden op te kunnen geven). Alparslan Gunaydin min. - snijden en kijken of er een grotere verhouding gevonden kan worden tussen signaal en achtergronddeeltjes Auke Schuringa min. - Definitief problemen oplossen met fit van de levensduur, e^ax gebruikt voor fit. Alparslan Gunaydin min. - snijden en kijken of er een grotere verhouding gevonden kan worden tussen signaal en achtergronddeeltjes.

22 Alparslan Gunaydin min. - snijden in de grafieken alleen er zijn geen verhoudingen uit gekomen hoger dan count7: 5, verhouding tussen signaal & achtergronddeeltjes: count1: 3, count2: 4, count3: 4, count4: 3, count5: 3, count6: 4, count7: 5, count8: 4, count9: 5, count10: 4, count11: 4, count12: 4, count13: 4, count14: 4, count15: 5, D IP 3.0 D PT eval LT 1.8 (1840,1900) Auke Schuringa min. - Laatste script echt afronden. Auke Schuringa - 50 min. - Testrun met het nieuwe scriptje, zonder de snedes. Auke Schuringa - 70 min. - Snedes in final script plaatsen en script uitvoeren. (uitvoeren duurt zo n 2-3 uur) Auke Schuringa min. - Introductie tot (Py)ROOT en RooFit toevoegen en nieuwe afbeeldingen genereren Alparslan Gunaydin min. - Verslag gewerkt en correlatie opnieuw berekenen. Auke Schuringa min. - Plaatjes van de snedes generen, zelf afbeeldingen gemaakt voor verslag en uitvoering geschreven Auke Schuringa min. - Verslag doorgenomen, meer informatie toegevoegd en verbeterd.

23 Alparslan Gunaydin min. - Laatste puntjes op de i gezet en alles afgerond. De presentatie doorgenomen en ingedeeld. Auke Schuringa min. - Verslag opnieuw doorgenomen, plaatjes gemaakt en fouten verbeterd. Ook nog een hoofdstuk over de opstelling toegevoegd Alparslan Gunaydin min. - Tot en met 10 uur aanwezig op school om te presenteren, helpen met voorbereidingen, presentatie nog een keer doornemen samen met Auke Schuringa. Het verslag is uitgeprint en geleverd aan onze leraar, begeleider, opdrachtgever/expert, Auke Schuringa en ik. Auke Schuringa min. - Tot en met 10 uur aanwezig op school om te presenteren, helpen met voorbereidingen, presentatie nog een keer doornemen samen met Alparslan Gunaydin. Het verslag is uitgeprint en geleverd aan onze leraar, begeleider, opdrachtgever/expert, Alparslan Gunaydin en ik. TOTAAL: Alparslan Gunaydin min. = 211u05m Auke Schuringa min. = 224u26m

De invloed van de zonneactiviteit op de levensduur van het D 0 meson

De invloed van de zonneactiviteit op de levensduur van het D 0 meson De invloed van de zonneactiviteit op de levensduur van het D 0 meson A.H.J. Schuringa A. Günaydın Calandlyceum, Technasium Pieter Calandlaan 182 Postbus 96051 (postadres) 1006 EB Amsterdam Contact: Tel

Nadere informatie

De correlatie tussen de zonneactiviteit en de levensduur van het D 0 meson

De correlatie tussen de zonneactiviteit en de levensduur van het D 0 meson De correlatie tussen de zonneactiviteit en de levensduur van het D 0 meson Onderzoeksvoorstel A.H.J. Schuringa A. Günaydin Calandlyceum, Technasium Pieter Calandlaan 182 Postbus 96051 (postadres) 1006

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

DATUM WIE? TAKEN RESULTATEN & OPMERKINGEN

DATUM WIE? TAKEN RESULTATEN & OPMERKINGEN DATUM WIE? TAKEN RESULTATEN & OPMERKINGEN 26-02-2018 David Zoeken naar meerdere mogelijke opdrachtgevers. De bedrijven Ruesink en Marku bouw leken ons wel wat als eventuele opdrachtgever, als de andere

Nadere informatie

Procesverslag. Save Energy Leiden. Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0

Procesverslag. Save Energy Leiden. Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0 Procesverslag Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0 1 Inleiding In dit procesverslag leg ik uit hoe het project is verlopen en wat ik er van geleerd heb. Ik geef een reflectie op hoe ik dingen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

DOMINO DAY 2014 PROJECT. Antoniuscollege Gouda. Informatie voor de leerlingen. Inhoud

DOMINO DAY 2014 PROJECT. Antoniuscollege Gouda. Informatie voor de leerlingen. Inhoud PROJECT DOMINO DAY 2014 Antoniuscollege Gouda Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 De organisatie 3 Begeleiding 4 Beoordeling en evaluatie A Plan van Aanpak B Persoonlijk verslag C Evaluatielijst

Nadere informatie

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC.

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. Ik zal je nu stap voor stap vertellen hoe je dat moet doen.

Nadere informatie

Stage verslag 18 juni 2012. Stage verslag. 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam. Versie 1.0 Pagina 0

Stage verslag 18 juni 2012. Stage verslag. 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam. Versie 1.0 Pagina 0 Stage verslag 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam Versie 1.0 Pagina 0 Inhoudsopgave Opdracht 1 het stage bedrijf... 2 A beschrijving van het bedrijf... 2 B geschiedenis van het bedrijf... 2 C een plattegrond...

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor Derive 5.0 for Windows

Beknopte handleiding voor Derive 5.0 for Windows - Lesbrief Beknopte handleiding voor Derive 5.0 for Voorspelbaarheid en Populaties in de tijd Doelgroep Klas 5 t/m 6 havo en vwo Vakken en domeinen Algemene natuurwetenschappen VWO Wiskunde VWO: A domein

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Verantwoord omgaan met onderzoekgegevens. Hoe je data- en syntaxbestanden transparant opslaat en je analyses repliceerbaar maakt

Verantwoord omgaan met onderzoekgegevens. Hoe je data- en syntaxbestanden transparant opslaat en je analyses repliceerbaar maakt Verantwoord omgaan met onderzoekgegevens Hoe je data- en syntaxbestanden transparant opslaat en je analyses repliceerbaar maakt d.c.trilling@uva.nl @damian0604 www.damiantrilling.net Afdeling Communicatiewetenschap

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Architectuur. Naam: Klas:

Architectuur. Naam: Klas: Naam: Klas: inhoud Inhoud Planning Blz. 1 Opdracht 1 - Een eigen huis Blz. 2 Opdracht 2 - Schetsen Blz. 3 Opdracht 3-3D ontwerpen Blz. 4 informatie - Aan de slag met Cura Blz. 5 Opdracht 4 - Dossier &

Nadere informatie

Handleiding VirtualBox

Handleiding VirtualBox Pagina 1 van 18 Handleiding VirtualBox Inhoud 1) Wat is VirtualBox?... 2 2) Installatie... 2 3) Schermopbouw VirtualBox... 6 4) Downloaden van Linux ISO... 7 5) Virtuele Machine aanmaken... 7 6) Besturingssysteem

Nadere informatie

Handleiding Leerplatform EVA 3IMSA http://dev.lerendoejezelf.be/dev_eva_drupal/

Handleiding Leerplatform EVA 3IMSA http://dev.lerendoejezelf.be/dev_eva_drupal/ Handleiding Leerplatform EVA 3IMSA http://dev.lerendoejezelf.be/dev_eva_drupal/ Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 3 2 Een account registreren en beheren... 4 3 Oefen je kennis... 8 4 Portfolio... 10 5 Overzichten

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap With a little Help from Wennen aan Office 2010 John Spronk Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap naar Office 2010 omdat het er zo anders uitziet dan het vertrouwde Office 97. Degenen die

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

Hoe maak ik mijn portfolio?

Hoe maak ik mijn portfolio? Hoe maak ik mijn portfolio? Handleiding bij het aanmaken en invullen van het eportfolio voor medewerkers in de meubel- en interieurbouwbranche Het eportfolio wordt beschikbaar gesteld door het Expertisecentrum

Nadere informatie

VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09

VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09 VERSLAG BICS INSTRUCTIIEFIILMPJES VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09 Inhoudsopgave Gebruik BICS..blz. 3 Onderzoek naar korte instructiefilms...blz. 3 Onderzoek naar screenrecorders.blz.

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.4

Voortgangsverslag 1.4 Voortgangsverslag 1.4 Leon van Luijk Koudekerk a/d Rijn mei 2012 Haagse Hoge School Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van het vierde blok

Nadere informatie

MKV bestanden met ondertiteling converteren naar dvd formaat

MKV bestanden met ondertiteling converteren naar dvd formaat MKV bestanden met ondertiteling converteren naar dvd formaat Even wat anders nu. Steeds vaker kom ik bestanden in het MKV formaat. Dat is een Matroska multimedia containerformaat, wat zoveel wil zeggen

Nadere informatie

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey Naam: Klas: inhoud Inhoud Opdracht 1 - Brainstormen Opdracht 2 - Je eigen controller informatie - makey makey Blz. 3 Blz. 4 Blz. 5 Opdracht 3 - Aan de slag met Scratch Blz. 6 informatie - Scratch Opdracht

Nadere informatie

Culture Shock -PIM. GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl. Esra Atescelik juni 2009 1

Culture Shock -PIM. GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl. Esra Atescelik juni 2009 1 GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl Esra Atescelik juni 2009 1 Inhoudsopgave 1. Concept Culture Shock.3 1.1 Definitief concept 4 1.2 Interactief gedeelte van de film..4

Nadere informatie

MS Virtual pc 2007 Handleiding

MS Virtual pc 2007 Handleiding MS Virtual pc 2007 Handleiding Start de Virtual PC 2007 console en klik op [New...] om een nieuwe virtuele pc aan te maken. De wizzard voor het aanmaken van een nieuwe, virtuele pc start op. New Virtual

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project vertel ik wat Open Source is en wat ik daarover heb gevonden. Ik laat zien hoe ik een Virtuele machine geschikt maak voor Dual Boot. Dan laat ik zien hoe je 2 besturingssystemen

Nadere informatie

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Bij het maken van een blog is het belangrijk dat je er inhoud op plaatst. Dit noemen we content. Alles wat je openbaar op je blog

Nadere informatie

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie beheerders handleiding

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie beheerders handleiding Betaalopdrachten web applicatie beheerders handleiding 1 Overzicht Steeds vaker komen we de term web applicatie tegen bij software ontwikkeling. Een web applicatie is een programma dat online op een webserver

Nadere informatie

plug & play documentatie eindopdracht: Van: Jarno Verhoogt / 500684953 Vak: Plug & Play Docent: J. Faber Datum: 24 / 01 / 14

plug & play documentatie eindopdracht: Van: Jarno Verhoogt / 500684953 Vak: Plug & Play Docent: J. Faber Datum: 24 / 01 / 14 plug & play eindopdracht: documentatie Van: Jarno Verhoogt / 500684953 Vak: Plug & Play Docent: J. Faber Datum: 24 / 01 / 14 1 inleiding In dit verslag wordt het hele proces van de Plug & Play eindopdracht

Nadere informatie

VKblog-importer : De gebruiksaanwijzing.

VKblog-importer : De gebruiksaanwijzing. VKblog-importer : De gebruiksaanwijzing. deze gebruiksaanwijzing beschrijft versie 0.1.2 VKblog-importer is een plugin voor WordPress die bedoeld is om blogs van VKblog te importeren in WordPress. Posts

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

Verslag vergadering 11-11-2003 11-11-2004 Versie 1 Projectgroep 13 D. Liauw

Verslag vergadering 11-11-2003 11-11-2004 Versie 1 Projectgroep 13 D. Liauw 11-11-2003 11-11-2004 Projectgroep 13 D. Liauw Datum: 11-11-2004 Begin: 9.00 uur Einde: 9.30 uur Locatie: zaal MM Gebouw: Zuidplantsoen 4 Voorzitter: J. Bijl Notulist: D. Liauw Aanwezigen: H. Boomsma,

Nadere informatie

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com Bloggen jullie ook? 1. Wat is bloggen? Je maakt een weblog of plaats (overzicht) op het internet. Eigenlijk is het een eenvoudige eigen site op het internet in dagboekvorm. Het is niet moeilijk, je hebt

Nadere informatie

1. Installeren Update 2.4.7

1. Installeren Update 2.4.7 1. Installeren Update 2.4.7 De update kan rechtstreeks geïnstalleerd worden vanaf internet. U moet altijd wel MeaFinance afsluiten alvorens de update te draaien Let op: maak voordat u de update uitvoert

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding 1 Overzicht Steeds vaker komen we de term web applicatie tegen bij software ontwikkeling. Een web applicatie is een programma dat online op een webserver

Nadere informatie

Concept. Google Sites Handleiding

Concept. Google Sites Handleiding Google Sites Handleiding Inhoud Inleiding... 1 Handleiding... 2 Aanmaken Google Site... 2 Aanpassen uiterlijk Google Site... 3 Configureren Google Site... 3 Uitnodigen mede eigenaren, bijdragers en kijkers...

Nadere informatie

CURSUS DIGITAL STAMPING

CURSUS DIGITAL STAMPING www.truikebron.com INTRO Hierbij van onze gratis cursus Digital Stamping. We hebben hierin geprobeerd om het digitaal stempelen zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Stap-voor-stap gaan we weer door de

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Handleiding. Inschrijven via toernooi.nl

Handleiding. Inschrijven via toernooi.nl Handleiding Inschrijven via toernooi.nl Geschreven door Erwin Boudewijns Datum: 14-1-2015 1 Inhoud Stap 1 Ga naar de website... 3 Stap 2 Ga naar de toernooipagina... 3 Stap 3 Het inschrijven... 5 Stap

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

Plan van aanpak Portfolio

Plan van aanpak Portfolio Plan van aanpak Portfolio 1 Plan van aanpak Project Portfolio Persoonlijke website Opdrachtgever: Potentiële toekomstige werkgevers Datum: Auteur(s): Projectleden: 02/09/2013 Anthony Timmers Anthony Timmers

Nadere informatie

Variabelen en statements in ActionScript

Variabelen en statements in ActionScript Ontwikkelen van Apps voor ios en Android Variabelen en statements in ActionScript 6.1 Inleiding Als we het in de informatica over variabelen hebben, bedoelen we een stukje in het geheugen van de computer

Nadere informatie

Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen

Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen We hebben nu samen onze eigen persoonlijke website (blog) aangemaakt en we hebben ons eigen adres gekregen. Maar er staat eigenlijk nog totaal niets op

Nadere informatie

Project If This Then That

Project If This Then That Project If This Then That WiFi bestuurbare woonhuis ventilator Cairan Steverink G&I1D 17-01-2016 Johan Otten E 17-1-2016 Conceptbeschrijving Een woonhuis ventilator is tegenwoordig aanwezig in bijna alle

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Praktijkervaring. reflectieverslag. Haagse Hogeschool Voeding & Diëtetiek

Praktijkervaring. reflectieverslag. Haagse Hogeschool Voeding & Diëtetiek Praktijkervaring reflectieverslag Haagse Hogeschool Voeding & Diëtetiek Datum: 19 mei 2013 Docent: Floor Scheffers Student: Jennifer van Staalduinen Studentnummer: 12062561 Klas: 1F2 Voorwoord Ik wil graag

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Docenteninformatie. Lespakket: Een reis door de wereld van 3D printen. Een reis door de wereld van 3D Printen 1

Docenteninformatie. Lespakket: Een reis door de wereld van 3D printen. Een reis door de wereld van 3D Printen 1 Docenteninformatie Lespakket: Een reis door de wereld van 3D printen Een reis door de wereld van 3D Printen 1 Voorwoord 3D printen is aan een snelle opmars bezig. Het is bijna niet te geloven dat de techniek

Nadere informatie

Toegang tot HiSPARC gegevens jsparc bibliotheek Data retrieval 3.1 Downloaden van data

Toegang tot HiSPARC gegevens jsparc bibliotheek Data retrieval 3.1 Downloaden van data Data analyse HiSPARC Data retrieval A.P.L.S. de Laat 1 Toegang tot HiSPARC gegevens De data opslag van HiSPARC meetgegevens gebeurt op het Nikhef en bestaat uit een paar databases. Als eerst is er de ruwe

Nadere informatie

DE INTERACTIEVE SHELL

DE INTERACTIEVE SHELL Hoofdstuk2 De interactieve shell 6 Hoofdstuk 2 DE INTERACTIEVE SHELL In dit hoofdstuk behandelen we: Integers (gehele getallen) en getallen met drijvende komma Expressies Waarden Operatoren Het evalueren

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

Deze handleiding is geschikt voor gebruikers van Rekeningbeheren.nl en S4Dunning. Rekeningbeheren.nl is de basis applicatie voor het uitvoeren van acties in batches en kan worden gezien als de lite versie

Nadere informatie

Notulen van dinsdag 14 februari 2006

Notulen van dinsdag 14 februari 2006 Notulen van dinsdag 14 februari 2006 Softwareproject MassAnalyst Aanwezig: Michel, Marilou, Steven, Joris, Roeland, Albert Jan, Marnix, Arne. Afwezig: Taco. De punten komen niet helemaal overeen met de

Nadere informatie

VERENIGINGSWIJZER.NL FINAL DOCUMENT

VERENIGINGSWIJZER.NL FINAL DOCUMENT Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Exacte Wetenschappen Project Multimedia Peter van Ulden Studentnr. 1494759 VERENIGINGSWIJZER.NL FINAL DOCUMENT INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding...3 2 Aanpak & Techniek...4

Nadere informatie

Snellezen. Ter illustratie

Snellezen. Ter illustratie Snellezen De minor Media en Cultuur die ik aan de UvA ga volgen vanaf 2 februari vraagt nogal wat leeswerk. Sterker nog een cursus snellezen werd ons sterk aangeraden om te volgen voordat je naar de UvA

Nadere informatie

Handleiding Joomla 3.x

Handleiding Joomla 3.x Handleiding Joomla 3.x Hoe maak ik een call to action button? Geschreven: Sandra van der Heijden (2015) AdviesMies Introductie Het wordt regelmatig geroepen. Je hebt call to action buttons nodig op je

Nadere informatie

Observatiestage 3/26/2013. Dennis Vanakker Beroepsgerichte communicatie 2TX3/5 537867

Observatiestage 3/26/2013. Dennis Vanakker Beroepsgerichte communicatie 2TX3/5 537867 3/26/2013 Observatiestage Dennis Vanakker Beroepsgerichte communicatie 2TX3/5 537867 INHOUDSTAFEL 1. Inleiding... 2 1.1 Waarom voor deze observatiestage gekozen?... 2 1.2 Wie en waar?... 2 2. Verloop en

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Maak kennis met Linux. Dit programma heet LinuxMint13. U leest nu een korte inleiding over de mogelijkheden.

Maak kennis met Linux. Dit programma heet LinuxMint13. U leest nu een korte inleiding over de mogelijkheden. Leer in deze mooie dure tijden onnodige uitgaven te vermijden, doe niet mee met "Er is geen oplossing of ik maak er een probleem voor:! want ook het wiel is er al. Maak kennis met Linux Dit programma heet

Nadere informatie

Wiskunde Lesperiode 1

Wiskunde Lesperiode 1 Wiskunde Lesperiode 1 Proefwerk analyse & Voorbereiding op de herkansing of hoe je je wiskunde materiaal ook kunt gebruiken. Wat gaan we doen? Overzicht creëren. Planning maken. Fouten opsporen en verbeteren.

Nadere informatie

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren Competenties Luuk van Paridon Overzicht waar ik nu sta: Afbeelding 1: Spinnenweb competenties De groene lijn geeft aan welke competenties ik tot nu toe behaald heb (zie Afbeelding 1). De competenties die

Nadere informatie

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14 Statistiek met Excel Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten 2 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 4 Schoolexamen Wiskunde VWO: Statistiek met grote datasets... 5 Uibreidingsopdrachten vwo 5... 6 Schoolexamen

Nadere informatie

Trolley koffer. Een geluidloze trolley koffer, zelfs over hobbelige paden

Trolley koffer. Een geluidloze trolley koffer, zelfs over hobbelige paden Trolley koffer Een geluidloze trolley koffer, zelfs over hobbelige paden Onderwijsinstellingen: Calandlyceum Leerjaar: 4vwo Opdrachtgever: Ernst Jan Bos Auteurs: Ruba Ammiwala, Daan van Asperen, Zoubeir

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Reflectie verslag. Patrick Hendriks

Reflectie verslag. Patrick Hendriks Reflectie verslag Patrick Hendriks Mijn bijdrages Voor project seflab 2015 heb ik, Patrick Hendriks mijn voornamelijk op technische aspecten en organisatie van het project gericht. Dit komt neer op het

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Niemand zit te wachten op reclame of branded content.

Niemand zit te wachten op reclame of branded content. Niemand zit te wachten op reclame of branded content. Wie kunnen we nog vertrouwen? Bedrijven maken hele mooie beloften, maar kunnen het vervolgens niet waarmaken. Klanten worden teleurgesteld. Waar klanten

Nadere informatie

Handleiding RoosterGenerator

Handleiding RoosterGenerator Inleiding Handleiding RoosterGenerator, deel II Handleiding RoosterGenerator Deel II: Aan de slag met RoosterGenerator De module RoosterGenerator is bedoeld als aanvulling op het maken van een competitie

Nadere informatie

O&O cyclus. Onderzoeken en ontwerpen

O&O cyclus. Onderzoeken en ontwerpen O&O cyclus Onderzoeken en ontwerpen O&O cyclus Waslijn O&O Deze platen kun je aan de muur hangen bij een onderzoeksopdracht of ontwerpopdracht. Tijdens het onderzoeken of ontwerpen staat het leerproces

Nadere informatie

VBA voor Doe het Zelvers deel 14

VBA voor Doe het Zelvers deel 14 VBA voor Doe het Zelvers deel 14 Handleiding van Auteur: leofact Januari 2015 Vorige aflevering In de vorige aflevering werd het maken van een afspraak in de Outlook-agenda met behulp van Excel- VBA besproken.

Nadere informatie

Portfolio Miguel Agterberg

Portfolio Miguel Agterberg Portfolio Miguel Agterberg Portfolio Miguel Agterberg Student: Miguel Agterberg Studenten nummer: 12109886 Datum: 3-6-2013 Klas en practicumgroep: 2P2R.a Voorwoord In dit portfolio zal ik bijhouden wat

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

Handleiding Vodafone Cloud

Handleiding Vodafone Cloud Handleiding Vodafone Cloud Hoe installeer ik Vodafone Cloud op mijn mobiel? 1. Download de app op je toestel via de Appstore. Gebruik de zoekterm Vodafone Cloud. 2. Zodra de app geïnstalleerd is klik je

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

- Plan Zo kun je een. website bouwen!

- Plan Zo kun je een. website bouwen! - Plan Zo kun je een website bouwen! BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i1 1 8-7-2008 17:23:14 BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i2 2 8-7-2008 17:23:15 In dit boekje staat de uitgebreide versie van hoe je een

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten Handleiding voor docenten Oktober 2017 Inhoudsopgave... Inleiding.... 4 Aan de slag!... 5 Het inloggen... 5 Nog geen account?.... 5 Een account aanmaken.... 6 Stap 1. Jouw gegevens.... 6 Stap 2. Jouw school....

Nadere informatie

Handleiding SteamOS op VirtualBox

Handleiding SteamOS op VirtualBox Handleiding SteamOS op VirtualBox Inleiding wij zijn Tomas Berends, Vincent Darwinkel & Zubin Mathoera. In deze handleiding gaan we u laten zien hoe je SteamOS op Virtualbox kan installeren! We zullen

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie 26 augustus 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetgroep.nl Weten waar je staat en waar je naar toe gaat? 1 Inhoud Korte introductie... 3

Nadere informatie

Bij het opstarten van het programma zie je

Bij het opstarten van het programma zie je OnTip Hussel is een php programma van Erik Hendrikx voor het bijhouden van de scores van Hussels en Voorgelote partijen. Een Hussel is een spelvorm waarbij je per ronde loot voor je medespeler(s) en tegenstander(s).

Nadere informatie

Handleiding. Ouderportaal. CBS De Lichtbaak

Handleiding. Ouderportaal. CBS De Lichtbaak Handleiding Ouderportaal CBS De Lichtbaak 1 Handleiding Ouderportaal - Versie 24-9-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 5 Wachtwoord wijzigen... 6 Uitleg menu ouderportaal...

Nadere informatie

Projectles Edwin Rooseman week 2. Aanwezig Mareille Mulder Bram Rietveld Hans Mol Sietze Jan Sietzema Arnout Kooij

Projectles Edwin Rooseman week 2. Aanwezig Mareille Mulder Bram Rietveld Hans Mol Sietze Jan Sietzema Arnout Kooij Overige notulen Projectles Edwin Rooseman week 2 Na de presentatie van ons team en de feedback daarop zijn we verder gaan kijken over welke specifieke doelgroep we gaan kiezen. We zijn een aantal vragen

Nadere informatie

FAQ LVS 2010. versie januari 2013

FAQ LVS 2010. versie januari 2013 Updateversie 2.1.8. FAQ LVS 2010 versie januari 2013 Op http://www.nelissenadvies.nl/elsevier/lvsbs.htm kun je de laatste update 2.1.8 ophalen en over de oude versie installeren op 'C:\Elsevier'. N.B.

Nadere informatie

PIXresizer. Deel 1 Installatie

PIXresizer. Deel 1 Installatie PIXresizer Deel 1 Installatie Als je via onderstaande link geen onmiddellijke download kan doen gaan we het programma eerst opslaan in een nieuw aangemaakte map op een drive naar keuze. Ik heb hiervoor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp Versie: 2.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Datum: 23-8-2010 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Het programma Downloaden:... 3 De installatie:... 4 De programma s op een rij... 8 Internet:... 9 DVD &

Nadere informatie

1. Brillenglazen zijn toch gewoon brillenglazen? Merk jij het verschil tussen een glas van Pearle, Hans Anders of een dure opticien? Waarom een hele hoop euro's betalen als het ook stukken goedkoper kan.

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 3 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 3 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie