Omgevingsvergunning Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Omgevingsvergunning Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning"

Transcriptie

1 Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning Michiel BOODTS Juridisch adviseur Kabinet Vlaams minister Joke Schauvliege

2 1. Aanleiding. Vraag naar eenvoudige en snelle vergunningverlening met een minimum aan lasten voor de burgers en de bedrijven in functie van het generen van een beter investeringsklimaat.

3 2. Krachtlijnen proceduredecreet. Integratie: stedenbouwkundige vergunning en milieuvergunning Vergunningen van onbepaalde duur Eenvoudige procedures, beperkt in aantal en op maat van het project Korte en gesanctioneerde beslissingstermijnen Vergunningverlening op basis van overleg Bestuurlijke lus

4 3. Reikwijdte van het decreet. Van toepassing op projecten die krachtens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en titel V DABM onderworpen zijn aan vergunnings- en meldingsplicht, met name voor: de uitvoering van stedenbouwkundige handelingen; de exploitatie van ingedeelde inrichtingen en activiteiten; het verkavelen van gronden. Gemengde projecten worden voortaan vergund op basis van één aanvraag, één procedure en één beslissing. Omgevingsvergunningsdecreet wordt toegepast met inachtneming van de doelstellingen, beginselen, verplichtingen en beoordelingscriteria vastgesteld in de VCRO en titel V.

5 4. Soorten vergunningsprocedures. Het aantal bestaande procedures uit de VCRO en het MVGD wordt drastisch verminderd tot twee procedures in eerste aanleg en één in laatste aanleg: Gewone vergunningsprocedure. Vereenvoudigde vergunningsprocedure. voorbehouden voor: - beperkte veranderingen van ingedeelde inrichtingen; - tijdelijke inrichtingen of activiteiten; - vergunningsplicht na wijziging indelingslijst; - alle andere soorten projecten die door de VR zullen worden aangewezen; Beroepsprocedure.

6 5. Bevoegde overheid Bevoegdheidsverdelende regels decentralisatie van beslissingsbevoegdheden van provincies naar gemeenten door declassering in twee fasen van inrichtingen van de klasse 1 naar de klasse 2 (in een eerste fase: circa 5.000; in een tweede fase aantal afhankelijk van resultaat van een TWOL-studie). niet de aanvrager, maar de aard en de omvang van het project zijn de bepalende factoren bij de toewijzing; de Vlaamse Regering, de deputaties en de gemeenten worden exclusief bevoegd voor respectievelijk de Vlaamse, de provinciale en de gemeentelijke projecten.

7 5.2. Bevoegde overheid in eerste aanleg de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar: Vlaamse projecten; exploitatie van mobiele of verplaatsbare inrichtingen en activiteiten die zich uitstrekken over twee of meer provincies. de Deputatie: 1ste klasse inrichtingen die niet voorkomen op de lijsten van gemeentelijke of Vlaamse projecten noch er een onderdeel van zijn; provinciale projecten; exploitatie van mobiele of verplaatsbare inrichtingen en activiteiten die zich uitstrekken over twee of meer gemeenten.

8 het College van Burgemeester en Schepenen: gemeentelijk projecten; alle andere gevallen dan deze waarvoor de VR of de deputatie bevoegd is Bevoegde overheid in laatste administratieve aanleg. de Vlaamse Regering is bevoegd voor beroepen tegen beslissingen die de deputatie in eerste aanleg neemt; de deputatie is bevoegd voor beroepen tegen beslissingen die het college van burgemeester en schepenen in eerste aanleg neemt.

9 6. Advisering. Kenmerken geen advies = gunstig advies; VR bepaalt wie, hoe en binnen welke termijn advies wordt verstrekt. Oprichting omgevingsvergunningscommissies Omgevingsvergunningscommissies verhogen kwaliteit van de adviesverlening, daarom: 5 provinciale omgevingsvergunningscommissies; 1 gewestelijke omgevingsvergunningscommissie. Nieuwe situatie: De provinciale omgevingsvergunningscommissies verlenen adviezen aan de gemeenten bij dossiers complexe stedenbouwkundige handelingen en bij inrichtingen of activiteiten van de klasse 2A.

10 Adviesinstanties. klassieke adviesorganen: AMV, RO, OVAM, VMM,..; Dienst MER/VR ingeval van MR/OVR; CBS of gemeentelijk omgevingsambtenaar.

11 7. Beslissingstermijnen. 7.1 Kenmerken Gesanctioneerde beslissingstermijnen, indien geen beslissing: eerste aanleg weigering van de vergunning; tweede aanleg beroep afgewezen, beslissing eerste aanleg is definitief.

12 7.2 0verzicht beslissingstermijnen Bevoegde overheid CBS/Deputatie/ Vlaamse Regering Gewone vergunningsprocedure Geen advies POVC: 105 dagen Advies POVC: 120 dagen Termijnverlening van rechtswege + 60 dagen: tweede openbaar onderzoek bestuurlijke lus beslissing van de gemeenteraad i.v.m. wegeniswerken Vereenvoudigde Beroepsprocedure vergunningsprocedure 60 dagen Beroep tegen beslissing gewone vergunningsprocedure: 120 dagen; tegen beslissing vereenvoudigde procedure: 60 dagen Termijnverlening van rechtswege + 30 dagen: tweede openbaar onderzoek bestuurlijke lus op vraag van de gouverneur beslissing van de gemeenteraad i.v.m. wegeniswerken

13 8. Schema vergunningsprocedure eerste aanleg Bevoegde overheden: College van Burgemeester en Schepenen (CBS), Deputatie of Vlaamse Regering Vereenvoudigde vergunningsprocedure Indienen aanvraag CBS/Deputatie/VR Onontvankelijk of onvolledig: kennisgeving binnen de 30 dagen Onderzoek ontvankelijkheid en volledigheid Binnen de 30 dagen STARTDATUM PROCEDURE* Vermoeden van ontvankelijkheid en volledigheid zo geen kennisgeving binnen de 30 dagen Advies door adviesinstanties Beslissing binnen maximum 60 dagen na *

14 Bevoegde overheid: Deputatie Gewone vergunningsprocedure met openbaar onderzoek en advies POVC Indienen aanvraag Deputatie Onontvankelijk of onvolledig: kennisgeving binnen de 30 dagen aan de aanvrager Onderzoek ontvankelijkheid en volledigheid door provincie binnen de 30 dagen STARTDATUM PROCEDURE* Vermoeden van ontvankelijkheid en volledigheid zo geen kennisgeving binnen de 30 dagen Openbaar onderzoek Geïntegreerd advies van POVC op basis van adviezen van adviesinstanties en CBS Beslissing binnen maximum 120 dagen na *, tenzij door de aanvrager een wijziging aan de aanvraag wordt aangebracht die leidt tot een tweede openbaar onderzoek of in het geval van toepassing van bestuurlijke lus = 120 d + 60 d = 180 dagen

15 9. Schema vergunningsprocedure laatste administratieve aanleg Bevoegde overheid: Vlaamse Regering Beroep tegen een beslissing van de deputatie genomen met toepassing van de gewone vergunningsprocedure Indienen beroep Vlaamse Regering Onontvankelijk of onvolledig: kennisgeving binnen de 30 dagen aan de beroeper Onderzoek ontvankelijkheid en volledigheid v/h beroep door GA binnen de 30 dagen STARTDATUM PROCEDURE* Vermoeden van ontvankelijkheid en volledigheid zo geen kennisgeving binnen de 30 dagen Geïntegreerd advies van GOVC op basis van adviezen van adviesinstanties en CBS Beslissing binnen maximum 120 dagen na *, tenzij door de aanvrager een wijziging aan de aanvraag wordt aangebracht die leidt tot een tweede openbaar onderzoek of in het geval van toepassing van bestuurlijke lus = 120 d + 30 d = 150 dagen

16 10. Enkele aandachtspunten. Geïntegreerde aanvraag: voor een project dat zowel een vergunningsplichtige stedenbouwkundige handeling als een vergunningsplichtige exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit omvat, waarvan beide aspecten onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, zal de vergunningsaanvraag de uitvoering van de stedenbouwkundige handeling EN de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit omvatten. Dat belet niet dat voor een multifunctioneel gebouw waarvan de eindbestemming nog niet is gekend geen aanvraag om een omgevingsvergunning kan worden ingediend voor het bouwen. Retributie wordt in het decreet voorzien voor dossiers waarvoor de VR bevoegd is. Gemeenten en provincies heffen eigenmachtig taksen of retributies in dossiers waarin zij de beslissing nemen.

17 11. Toepassing bepalingen MER OVR - Passende Beoordeling Integratie MER/OVR: - als de vergunningsaanvraag een milieueffectrapport of een omgevingsveiligheidsrapport omvat, behandelt het openbaar onderzoek de inhoud van die rapporten; - de afdeling bevoegd voor milieueffectrapportage en omgevingsveiligheidsrapportage beslist over de goed- of afkeuring van de MER/OVR. Bij afkeuring betekent dit het definitieve einde van de vergunningsprocedure; MER niet vereist voor hervergunning of omzetting vergunning van bepaalde naar onbepaalde duur tenzij deze betrekking hebben op activiteiten die fysieke ingrepen in het leefmilieu tot gevolg hebben; OVR niet vereist voor loutere hervergunning.

18 Passende beoordeling niet vereist bij loutere hervergunning of omzetting van vergunning van bepaalde naar onbepaalde duur, tenzij deze betrekking heeft op activiteiten die fysieke ingrepen in het leefmilieu vereisen. In afwijking hiervan moet wel een passende beoordeling worden uitgevoerd indien de administratie bevoegd voor natuurbehoud in het kader van een vraag tot omzetting ambtshalve of op verzoek van het betrokken publiek oordeelt dat er geen passende beoordeling werd uitgevoerd en dat er significante effecten te verwachten zijn voor een speciale beschermingszone. Indien er in het kader van de milieuvergunning waarvoor de omzetting wordt aangevraagd een passende beoordeling werd uitgevoerd of een advies van de administratie bevoegd voor natuurbehoud is verleend, is voldaan aan de verplichtingen van artikel 36ter.

19 12. Vergunningverlening op basis van overleg en toepassing bestuurlijke lus Organisatie v/h vooroverleg. de initiatiefnemer kan, eenmaal een realistische projectstudie voorhanden, ter voorbereiding van zijn vergunningsaanvraag verzoeken om een projectvergadering met de bevoegde overheid en de adviesinstanties; de projectvergadering beoogt de procedurele afstemming tussen de betrokken overheden en de eventueel nodig geachte bijsturingen van het project; de VR kan nadere regels bepalen en het toepassingsgebied beperken.

20 12.2 Wijzigen van de vergunningsaanvraag na opstarten procedure. Wijzigingen van het voorwerp van de aanvraag kunnen worden aangebracht indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: de wijzigingen doen geen afbreuk aan de bescherming van de mens of het leefmilieu of de goede ruimtelijke ordening; de wijzigingen komen tegemoet aan de adviezen of aan de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek zijn ingediend; de wijzigingen brengen geen schending van de rechten van derden met zich mee. Wijzigingen van het voorwerp van de aanvraag die niet voldoen aan de voormelde voorwaarden: de bevoegde overheid kan, op verzoek van de vergunningsaanvrager, een tweede openbaar onderzoek organiseren waarbij ze de adviezen een tweede keer inwint.

21 12.3 Bestuurlijke lus. Als de bevoegde overheid vaststelt dat een onregelmatigheid werd begaan die kan leiden tot een vernietiging van de beslissing, kan ze de onregelmatigheid herstellen. Ze kan in voorkomend geval een tweede openbaar onderzoek organiseren of de adviezen een tweede keer inwinnen. In tweede aanleg mag de toepassing van de bestuurlijke lus niet leiden tot een miskenning van de rechten van derden.

22 13. Duur van de vergunning Algemene regel voor onbepaalde duur Doel: voor de ondernemingen de administratieve en financiële lasten verminderen en de rechtszekerheid verhogen. Uitzonderingsregel voor bepaalde duur Vergunningen voor bepaalde duur uitsluitend op basis van limitatieve lijst omwille van: het voorkomen van een uitholling van het principe van de vergunning van onbepaalde duur; meer rechtszekerheid; het vermijden van een divergerend vergunningenbeleid tussen de verschillende vergunningverlenende overheden

23 Limitatieve lijst vergunningen van bepaalde duur. 1. op verzoek van de vergunningsaanvrager; 2. voor projecten die uitsluitend tijdelijke inrichtingen of activiteiten omvatten, vermeld in artikel 5.2.1, 2, tweede lid, van het DABM; 3. als de exploitatie betrekking heeft op een grondwaterwinning of een ontginning; 4. als een omgevingsvergunning op proef noodzakelijk is; 5. met het oog op de herlokalisatie van de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit die niet verenigbaar is met de ruimtelijke bestemming; 6. als met toepassing van artikel van de VCRO een omgevingsvergunning voor bepaalde duur mogelijk wordt geacht voor een project dat in strijd is met een stedenbouwkundig voorschrift;

24 7. Om rekening te kunnen houden met: a. de localiseerbare gebiedsspecifieke ontwikkelingsperspectieven opgenomen in een voorafgaand aan de indiening van de aanvraag om omgevingsvergunning definitief vastgesteld ruimtelijk structuurplan. De vergunning die met toepassing van deze bepaling verleend wordt voor bepaalde duur wordt geacht van onbepaalde duur te zijn, indien bij het verstrijken van de termijn de gebiedsspecifieke ontwikkelingsperspectieven niet zijn verankerd in een definitief vastgesteld RUP. b. de stedenbouwkundige voorschriften van een ruimtelijk uitvoeringsplan. 8. voor constructies die door hun aard een tijdelijk karakter hebben; 9. voor veranderingen van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit waarvoor de initiële omgevingsvergunning voor een bepaalde duur is verleend;

25 titel VII DABM 14. Evaluaties (titel V). De specifieke evaluatie: te organiseren n.a.v. BBT s, BBTconclusies, programma s en plannen die de Vlaamse Regering heeft vastgesteld. De integrale periodieke evaluatie: voor GBPV-installaties. Doel specifieke en integrale evaluatie: bijstellen van de milieuvoorwaarden. Evaluatieprogramma s: evaluaties worden uitgevoerd op basis van voortschrijdende meerjarenprogramma s; de meerjarenprogramma s worden vastgesteld door de AMV voor projecten waarvoor de deputatie of VR de vergunningverlenende overheid is; door het CBS voor projecten waarvoor de gemeente de vergunningverlenende overheid is;

26 de meerjarenprogramma s gelden voor vijf jaar, worden jaarlijks geactualiseerd en afgestemd op de programmatorische aanpak van de milieuhandhaving; de meerjarenprogramma s en de uitvoeringsgraad ervan worden jaarlijks openbaar gemaakt.

27 Wie voert de evaluaties uit? de dienst van de gemeente voor projecten waarvoor het CBS bevoegd is: - gemeenten kunnen zich laten bijstaan door intercommunales of kunnen gebruik maken van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden; - de provinciale omgevingsvergunningscommissie, geeft advies voor klasse 2A inrichtingen; de provinciale omgevingsvergunningscommissies voor projecten waarvoor de provincie bevoegd is; de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie voor projecten waarvoor de Vlaamse Regering of de omgevingsambtenaar bevoegd is.

28 15. Bijstellen van de omgevingsvergunning Bijstellen van de milieuvoorwaarden een verzoek tot bijstelling van de milieuvoorwaarden kan worden ingeleid door: de in eerste aanleg voor de inrichting bevoegde overheid (ambtshalve); de evaluerende instanties als gevolg van een evaluatie die zij hebben uitgevoerd; de leidend ambtenaar van de adviesinstanties voor zover het verzoek wordt ingediend binnen een termijn van dertig dagen die zich situeert voor de maand waarin de uitvoering van de evaluatie zou plaatsvinden; het betrokken publiek; de bevoegde toezichthouder. de procedure bijstelling milieuvoorwaarden komt overeen met de gewone vergunningsprocedure.

29 15.2. Bijstellen van het voorwerp en de duur van de vergunning van onbepaalde duur. Een verzoek kan worden ingediend door: de in eerste aanleg voor de inrichting bevoegde overheid (ambtshalve); het betrokken publiek; de leidend ambtenaar van de bevoegde adviesinstanties. Tijdstip van indiening: binnen een termijn van dertig dagen vanaf de bekendmaking van het verstrijken van elke exploitatieperiode van 20 jaar; bekendmaking gebeurt in de periode van 6 maanden die de datum van het verstrijken van de exploitatietermijn van 20 jaar voorafgaat.

30 Niet elk bezwaar kan aanleiding geven tot het opstarten van de procedure tot bijstelling van de omgevingsvergunning: onderzoek door de omgevingsvergunningscommissie naar de kennelijke ongegrondheid van de motieven van een bezwaar van een overheidsinstantie dat niet de toepassing van een door de VR goedgekeurd programma of plan als voorwerp heeft en van de bezwaren van het betrokken publiek. de vaststelling door de omgevingsvergunningscommissie dat de motieven kennelijk ongegrond zijn, leidt automatisch tot de definitieve stopzetting van de procedure.

31 Het voorwerp van de vergunning kan worden beperkt voor zover de milieuvoorwaarden de onaanvaardbare hinder of risico s niet kunnen verhelpen. De duur van de vergunning kan worden beperkt voor zover de inrichting onverenigbaar is met de bestemming van het gebied. De resterende duur van de vergunning is minimaal zeven jaar.

32 16. Raad voor Vergunningenbetwisting. De Raad voor Vergunningenbetwisting wordt aangeduid als administratief rechtscollege bevoegd voor de rechtsbescherming in het kader van het schorsings- en vernietigingscontentieux van de omgevingsvergunning.

33 17. Titel V DABM. Bestaande titel V DABM (decreet 2004 niet in werking getreden) wordt vervangen door nieuwe titel V: stelsel integrale milieuvoorwaarden vervalt. Nieuwe titel V vormt rechtsgrond voor: vestiging van vergunnings- en meldingsplicht via de indelingslijst; uitvaardigen van algemene en sectorale milieuvoorwaarden; het opzetten en uitvoeren van specifieke en periodieke integrale evaluaties op basis van een meerjarenprogramma s; erkenning van milieudeskundigen en milieucoördinatoren.

34 18. Schema verhouding OVD t.o.v. VCRO en titel VDABM Overkoepelend proceduredecreet OMGEVINGSVERGUNNING VCRO DABM Titel IV Vergunningen: vergunningsplicht beoordelingscriteria afwijkingsregels enz. Titel V: Exploitatie van inrichtingen en activiteiten en erkenningen: vergunningsplicht beoordelingscriteria milieuvoorwaarden evaluaties erkenningen

35 19. Overgangsregeling: bestaande vergunningen van bepaalde naar onbepaalde duur. er is een omzetting van rechtswege van een vergunning van bepaalde duur naar een vergunning van onbepaalde duur indien cumulatief voldaan aan de volgende voorwaarden: de milieuvergunning waarvoor de omzetting wordt aangevraagd moet zijn verleend voor een maximumtermijn van 20 jaar op basis van een aanvraag ingediend vanaf 10 september 2002; de vraag tot omzetting wordt ingediend in de periode gelegen tussen de vier en de drie jaar vóór einddatum van de bestaande milieuvergunning; het betrokken publiek of een adviesinstantie dient geen bezwaar in tijdens de periode van openbaar onderzoek dat aan de vraag tot omzetting wordt voorbehouden;

36 de inrichting is hoofdzakelijk stedenbouwkundig vergund; de vraag tot omzetting vereist geen MER of passende beoordeling. De voor de inrichting bevoegde overheid neemt akte van de vraag tot omzetting. De akte geldt als bewijs dat de milieuvergunning voortaan van onbepaalde duur is. Als de vraag tot omzetting niet binnen de voorziene termijn werd ingediend of de inrichting is stedenbouwkundig niet hoofdzakelijk vergund, wordt dit meegedeeld aan de aanvrager. In dat geval vervalt de vergunning op de normale einddatum. Als bezwaar wordt ingediend of er is een milieueffectrapport of passende beoordeling vereist, wordt de vraag tot omzetting behandeld conform de gewone vergunningsprocedure. In alle andere gevallen geschiedt een hervergunning op basis van de normale spelregels.

37 20. Nevenbeslissingen ministerraad dd. 19 juli De bevoegde ministers worden gelast een objectieve werklastmeting uit te voeren. De werklastmeting, de conclusies op vlak van compensatie van de eventuele meerkosten voor steden en gemeenten en de aanpak daarvan zullen uiterlijk gelijktijdig met de finale goedkeuring van het omgevingsvergunningsdecreet, worden voorgelegd. De bevoegde Vlaamse ministers worden gelast om de flankerende maatregelen te concretiseren in een Actieplan Lokale Besturen en deze ter goedkeuring aan de Vlaamse Regering voor te leggen bij de definitieve goedkeuring van het ontwerpdecreet betreffende de omgevingsvergunning;

38 Businessplan i.v.m. aanduiding van de Raad voor Vergunningenbetwisting. De Vlaamse ministers, bevoegd voor bestuurszaken, het leefmilieu en de ruimtelijke ordening, worden gelast een businessplan op te maken, rekening houdend met de samenvoeging van het Milieuhandhavingscollege en de Raad voor Vergunningsbetwistingen in de Dienst voor de Bestuursrechtscolleges en de polyvalente inzetbaarheid van de bestuursrechters, referendarissen en griffiepersoneel van beide administratieve rechtscolleges.

39 21. Timing. Advies Raad van State: uiterlijk 30/9/2013. Aanbrengen wijzigingen en goedkeuring ontwerp van decreet VR: eind november Goedkeuring Vlaams Parlement: voorjaar Inwerkingtreding: één jaar na de datum van het besluit van de Vlaamse Regering waarmee de datum van inwerkingtreding wordt vastgelegd.

De omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning De omgevingsvergunning FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Problematiek Het realiseren van belangrijke investeringsprojecten

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning DE VLAAMSE REGERING,

Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning DE VLAAMSE REGERING, Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur en van de Vlaamse minister van Financiën, Begroting,

Nadere informatie

2 Overzicht figuren Lijst van afkortingen... 13

2 Overzicht figuren Lijst van afkortingen... 13 Inhoud 1. Inhoud... 3 2 Overzicht figuren... 11 3 Lijst van afkortingen... 13 4 Inleidende bepalingen... 15 4.1 Voorwoord... 15 4.2 Regelgeving... 16 4.3 Invloed hebbende regelgeving... 17 4.4 Inwerkingtreding...

Nadere informatie

Nieuw wetgevingslandschap (1)

Nieuw wetgevingslandschap (1) Omgevingsvergunning Nieuw wetgevingslandschap (1) Niveau decreet 25 april 2014: decreet omgevingsvergunning 27 oktober 2015: bespreking in commissie VP van verzameldecreet. Het verzameldecreet bevat een

Nadere informatie

Stand van zaken Omgevingsvergunning

Stand van zaken Omgevingsvergunning MLALG-2011-07 Stand van zaken Omgevingsvergunning Studiedag milieuwetgeving voor gevorderden 1-15/12/2014 Stand van zaken op wetgevend vlak 2-12/15/2014 Wat is er reeds beslist? Via mededeling aan de Vlaamse

Nadere informatie

De Omgevingsvergunning

De Omgevingsvergunning De Omgevingsvergunning Een overzicht Rita Agneessens 09.02.2017 1. Doelstelling 2. Wetgevend kader 3. Toepassingsgebied 4. Bevoegde overheid 5. Vergunningsprocedures 2 procedures Eerste aanleg Beroep Overzicht

Nadere informatie

Versie 16/04/2013. Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning DE VLAAMSE REGERING,

Versie 16/04/2013. Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning DE VLAAMSE REGERING, Versie 16/04/2013 Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur en van de Vlaamse minister van Financiën,

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Inleiding DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Wat zijn de grote veranderingen? De kleine filosofie van de omgevingsvergunning

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. betreffende de omgevingsvergunning Tekst aangenomen door de plenaire vergadering

Ontwerp van decreet. betreffende de omgevingsvergunning Tekst aangenomen door de plenaire vergadering stuk ingediend op 2334 (2013-2014) Nr. 10 23 april 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning Tekst aangenomen door de plenaire vergadering Stukken in het dossier: 2334 (2013-2014)

Nadere informatie

MER in de omgevingsvergunning

MER in de omgevingsvergunning MER in de omgevingsvergunning Inhoud Wat zijn de grote veranderingen? Wat is er nieuw in het algemeen? Welke wetgeving is er? Toelichting over de project-mer-procedure Handleiding voor INI/deskundigen

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN BELGISCH STAATSBLAD 23.10.2014 MONITEUR BELGE 82085 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE

Nadere informatie

Nieuw wetgevingslandschap Doelstelling en krachtlijnen Toepassingsgebied Declassering Soorten vergunningsprocedures Bevoegde overheid Vooroverleg met

Nieuw wetgevingslandschap Doelstelling en krachtlijnen Toepassingsgebied Declassering Soorten vergunningsprocedures Bevoegde overheid Vooroverleg met Omgevingsvergunning Nieuw wetgevingslandschap Doelstelling en krachtlijnen Toepassingsgebied Declassering Soorten vergunningsprocedures Bevoegde overheid Vooroverleg met de bevoegde overheid De vergunningsaanvraag

Nadere informatie

VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1

VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1 INHOUDSTAFEL VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1 HOOFDSTUK 1. INLEIDING 3 HOOFDSTUK 2. DE OMGEVINGSVERGUNNING 7 I. ALGEMEEN 9 II. REGELGEVING 11 III. DEFINITIES 15 IV. INWERKINGTREDING 17

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Hoe verloopt de procedure? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Hoe verloopt de procedure? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Hoe verloopt de procedure? DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Overzicht: Aanvragen Gewone procedure Vereenvoudigde procedure Beroep Melding Omzetting

Nadere informatie

DE OMGEVINGSVERGUNNING

DE OMGEVINGSVERGUNNING DE OMGEVINGSVERGUNNING PRESENTATIE : PROVINCIERAAD 1 STE COMMISSIE 14 FEBRUARI 2017 Juridisch kader Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (BS 23 oktober 2014). Dit is een proceduredecreet!

Nadere informatie

DE OMGEVINGSVERGUNNING. Essenscia-forum Milieu, Veiligheid en Gezondheid

DE OMGEVINGSVERGUNNING. Essenscia-forum Milieu, Veiligheid en Gezondheid DE OMGEVINGSVERGUNNING Essenscia-forum Milieu, Veiligheid en Gezondheid Naam : Steven Betz (steven.betz@voka.be) Functie : Senior adviseur milieu & ruimtelijke ordening kenniscentrum Voka-Vlaams netwerk

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Hoe werkt de omgevingsvergunningscommissie? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Hoe werkt de omgevingsvergunningscommissie? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Hoe werkt de omgevingsvergunningscommissie? DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Wat komt aan bod? Huidige PMVC/GMVC Samenstelling POVC Rol gemeente

Nadere informatie

Omgevingsvergunningsdecreet 25 APRIL Decreet betreffende de omgevingsvergunning

Omgevingsvergunningsdecreet 25 APRIL Decreet betreffende de omgevingsvergunning 25 APRIL 2014. - Decreet betreffende de omgevingsvergunning HOOFDSTUK 1. Inleidende bepalingen Afdeling 1. Toepassingsgebied en definities Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid. Artikel

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet. houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet. houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning ingediend op 1059 (2016-2017) Nr. 2 25 januari 2017 (2016-2017) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het voorstel van decreet van Lode Ceyssens, Axel Ronse, Lydia Peeters, Bart Nevens, Tinne

Nadere informatie

Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning Toepassingsgebied omgevingsvergunning 1. de uitvoering van stedenbouwkundige handelingen 2. de exploitatie van ingedeelde inrichtingen en activiteiten

Nadere informatie

Juridische aspecten. Ansy Poelman VCB

Juridische aspecten. Ansy Poelman VCB Ansy Poelman VCB OMGEVINGSVERGUNNING - Regelgeving - Procedures - Werven OMGEVINGSVERGUNNING - Regelgeving - Procedures - Werven Omgevingsvergunningendecreet BVBB en besluit Waarom? Snelle en eenvoudige

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 3 INHOUD

INHOUD. Voorwoord 3 INHOUD Voorwoord 3 1 De aanleiding voor de omgevingsvergunning 13 1. Waarom wordt een omgevingsvergunning ingevoerd? 15 2. Wat gebeurt er met het uniek loket? 17 3. Hoe komt het decreet betreffende de omgevingsvergunning

Nadere informatie

Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten. Stap voor stap

Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten. Stap voor stap Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten Stap voor stap Kleinhandelsvergunning Definitie Een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten is de schriftelijke toelating tot het voeren van

Nadere informatie

Omgevingsvergunning titel V DABM Ontwerpdecreet betreffende de omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning titel V DABM Ontwerpdecreet betreffende de omgevingsvergunning Omgevingsvergunning titel V DABM Ontwerpdecreet betreffende de omgevingsvergunning Afdeling Milieuvergunningen Paul KIEKENS Omgevingsvergunning titel V DABM 1. Situering Overkoepelend proceduredecreet

Nadere informatie

Integratie effectbeoordelingen. 14 november 2013 LNE juridische dienst/dienst Mer

Integratie effectbeoordelingen. 14 november 2013 LNE juridische dienst/dienst Mer Integratie effectbeoordelingen 14 november 2013 LNE juridische dienst/dienst Mer Inhoud 1. Huidig en toekomstig juridisch kader 2. Types project-m.e.r. 3. Hoe verloopt een project-mer-proces vandaag? 4.

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Infomoment voor professionele aanvragers Brussel, 1 december 2016

Omgevingsvergunning. Infomoment voor professionele aanvragers Brussel, 1 december 2016 Omgevingsvergunning Infomoment voor professionele aanvragers Brussel, 1 december 2016 Programma Introductie Wat zijn de grote veranderingen bij de start van de omgevingsvergunning? Demo digitaal loket

Nadere informatie

De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit

De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit Mr. Alain De Jonge Mrs. Leila Mstoian Partner Lawyer alain.de.jonge@peeters-law.be leila.mstoian@peeters-law.be Zowel voor de publieke als de private investeerders

Nadere informatie

Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten

Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten Toepassingsgebied, sleutelfiguren, processen Regionale Overlegtafels Economie februari - maart 2018 Waar staan we voor? Socio-economische vergunning verdwijnt

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 26 september 2017 met nummer RvVb/A/1718/0094 in de zaak met rolnummer 1617/RvVb/0579/SA Verzoekende partijen Verwerende partij 1. de heer William ROTTIERS

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

VERSLAG VAN DE GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR Stad Herentals Projectnr. Omgevingsvergunning: OMV_2019060766 Inrichtingsnummer: 20190507-0095 Besluit van het college van burgemeester en schepenen tot aktename van de melding van nv Novatech International

Nadere informatie

VR DOC.0511/1BIS

VR DOC.0511/1BIS VR 2017 1905 DOC.0511/1BIS VR 2017 1905 DOC.0511/1BIS De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van besluit tot wijziging van

Nadere informatie

Omgevingsvergunning in de praktijk taken en procedures procedures in 1ste aanleg. Studiedag 15 mei 2017 organisatie provinciaal Milieu-overleg

Omgevingsvergunning in de praktijk taken en procedures procedures in 1ste aanleg. Studiedag 15 mei 2017 organisatie provinciaal Milieu-overleg Omgevingsvergunning in de praktijk taken en procedures procedures in 1ste aanleg Studiedag 15 mei 2017 organisatie provinciaal Milieu-overleg MLALG-2015-0003 1-16/05/2017 Sjablonen https://www.omgevingsloket.be/digitaalloket/handleidingensjablonen-brochures-en-folders:

Nadere informatie

De melding omvat de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit (IIOA) van de derde klasse.

De melding omvat de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit (IIOA) van de derde klasse. OMG referentie: OMV_2019013846 Inrichtingsnummer: 20190201-0061 Besluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 11 februari 2019 tot aktename van de melding klasse 3 van Fluvius system operator

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 26 september 2017 met nummer RvVb/A/1718/0092 in de zaak met rolnummer 1617-RvVb-0521-A Verzoekende partij de nv ASPIRAVI vertegenwoordigd door advocaat Gregory

Nadere informatie

houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning

houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning ingediend op 1059 (2016-2017) Nr. 1 25 januari 2017 (2016-2017) Voorstel van decreet van Lode Ceyssens, Axel Ronse, Lydia Peeters, Bart Nevens, Tinne Rombouts en Wilfried Vandaele houdende de nadere regels

Nadere informatie

De melding omvat de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit (IIOA) van de derde klasse.

De melding omvat de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit (IIOA) van de derde klasse. OMG referentie: OMV_2019020080 Inrichtingsnummer: 20190214-0061 Besluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 11 maart 2019 tot aktename van de melding klasse 3 van Fluvius system operator

Nadere informatie

AKTENAME MELDING. Het college van burgemeester en schepenen heeft de melding ingediend door Ghys bvba, Kamiel Wautersstraat 4, 9140 Temse ontvangen.

AKTENAME MELDING. Het college van burgemeester en schepenen heeft de melding ingediend door Ghys bvba, Kamiel Wautersstraat 4, 9140 Temse ontvangen. Gemeentelijk dossiernummer: 2019/419 OMG referentie: OMV_2019063944 Inrichtingsnummer: 20190514-0060 AKTENAME MELDING Het college van burgemeester en schepenen heeft de melding ingediend door Ghys bvba,

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning Gewijzigd bij: 25/11/2016 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 1,

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning

Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning OMGEVINGSLOKET Paul KIEKENS Afdeling Milieuvergunningen Stefaan VAN ROSSUM Ruimte Vlaanderen Toepassingsgebied omgevingsvergunning 1. de uitvoering

Nadere informatie

MLAV1/ /MV/lydr.

MLAV1/ /MV/lydr. /MV/lydr. OVER DE VERGUNNINGSAANVRAAG VAN DE N.V. BASF ANTWERPEN MET BETREKKING TOT EEN CHEMISCH BEDRIJF (SUPER ABSORBER POLYMEER - SAP), GELEGEN TE 2040 ANTWERPEN, SCHELDELAAN 600 - HAVEN 725. De bestendige

Nadere informatie

Werken met het Omgevingsloket

Werken met het Omgevingsloket Werken met het Omgevingsloket Infosessies voor adviesverlenende instanties november-december 2017 Leiegardens 2014, Your Estate Solution Verloop van de infosessie Inleidend kader Verlenen van een digitaal

Nadere informatie

ADVIES voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning. SALV, 18/06/2013 (nr. 2013-11) Contactpersoon SALV: Dirk Van Guyze

ADVIES voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning. SALV, 18/06/2013 (nr. 2013-11) Contactpersoon SALV: Dirk Van Guyze ADVIES voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning SALV, 18/06/2013 (nr. 2013-11) Contactpersoon SALV: Dirk Van Guyze SALV-advies over het voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning

Nadere informatie

MLAV1/ /MV/bd

MLAV1/ /MV/bd MLAV1/9900000064/MV/bd HOUDENDE VERGUNNING AAN DE N.V. BAYER ANTWERPEN VOOR HET VERANDEREN VAN EEN CHEMISCH BEDRIJF (XIV-KRACHTCENTRALE MIDDEN), GELEGEN TE 2040 ANTWERPEN, HAVEN 507- SCHELDELAAN 420. De

Nadere informatie

1 jaar Omgevingsvergunning

1 jaar Omgevingsvergunning 1 jaar Omgevingsvergunning Koen Dewulf Bettina Bouckaert 1 I Regelgevend kader Omgevingsvergunning 2 1 1 EIGENLIJKE OMGEVINGSVERGUNNINGSWETGEVING Veel gewijzigd Nog aanpassingen op komst (zie o.m. beslissing

Nadere informatie

BEKENDMAKING BESLISSING OMGEVINGSVERGUNNING

BEKENDMAKING BESLISSING OMGEVINGSVERGUNNING BEKENDMAKING BESLISSING OMGEVINGSVERGUNNING Referentie omgevingsloket: OMV_2018151007 Door de heer David Van Ballaert werd een aanvraag ingediend voor exploitatie van een ingedeelde inrichting. Kort omschreven

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw; BESLUIT: Ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van

Nadere informatie

Het inrichtingenbegrip in Vlaanderen. Naam: Steven Betz Functie:Adviseur milieu & ruimtelijke ordening Datum: 22 april 2016

Het inrichtingenbegrip in Vlaanderen. Naam: Steven Betz Functie:Adviseur milieu & ruimtelijke ordening Datum: 22 april 2016 Het inrichtingenbegrip in Vlaanderen Naam: Steven Betz Functie:Adviseur milieu & ruimtelijke ordening Datum: 22 april 2016 Juridische kader BELGIË 8 augustus 1980 : Bijzondere wet tot hervorming van de

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning (Milieuvergunningsdecreet), zoals gewijzigd bij latere decreten;

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning (Milieuvergunningsdecreet), zoals gewijzigd bij latere decreten; Besluit /PISA. Departement Leefmilieu Dienst Milieuvergunningen BESLUIT VAN DE DEPUTATIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN OVER DE VERGUNNINGSAANVRAAG VAN DE NV BAYER ANTWERPEN MET BETREKKING TOT DE MILIEUTECHNISCHE

Nadere informatie

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE BEKENDMAKING MELDINGSAKTE Referentie omgevingsloket : OMV_2019005166 Het college van burgemeester en schepenen heeft in de zitting van 18 februari 2019 het volgende beslist: Het college neemt akte van

Nadere informatie

Welke vragen stellen architecten en milieuprofessionals op het terrein zich? Vragen aangeleverd door NAV-VMx (juni 2016) + antwoorden Vlaamse overheid

Welke vragen stellen architecten en milieuprofessionals op het terrein zich? Vragen aangeleverd door NAV-VMx (juni 2016) + antwoorden Vlaamse overheid Welke vragen stellen architecten en milieuprofessionals op het terrein zich? Vragen aangeleverd door NAV-VMx (juni 2016) + antwoorden Vlaamse overheid 1 Wie gaat het dossier van de omgevingsvergunning

Nadere informatie

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE BEKENDMAKING MELDINGSAKTE de secretaris de burgemeester Referentie gemeente Referentie omgevingsvergunning Project Ligging Kadastrale ligging O2018-00005ME OMV_2018022780 plaatsen van een veranda Fonteinstraat

Nadere informatie

Omgevingsvergunning NPOB 27 oktober 2017

Omgevingsvergunning NPOB 27 oktober 2017 Omgevingsvergunning NPOB 27 oktober 2017 Kern van de zaak Eéngemaakte vergunning (stedenbouw + milieu + ) Start = 23 februari 2017 (gewest, provincies, 4 gemeenten) of 2 mei 2017 (2 gemeenten, waaronder

Nadere informatie

De omgevingsvergunning komt eraan!

De omgevingsvergunning komt eraan! De omgevingsvergunning komt eraan! Sessie : vergunning Werner Van Hoof teammanager gebiedsontwikkeling VVSG studiedag : 23 november 2011 Dienstverlenende vereniging Opgericht in 1973, sinds 2003 intercommunale

Nadere informatie

BEKENDMAKING AKTENAME MELDING

BEKENDMAKING AKTENAME MELDING BEKENDMAKING AKTENAME MELDING Referentie gemeente Referentie omgevingsvergunning Project Ligging Kadastrale ligging Contactpersoon OMV/2019/00167 OMV_2019047468 bouwen van een garage tegen de linker zijgevel

Nadere informatie

MLAV1/ /RP/si

MLAV1/ /RP/si /RP/si OVER DE VERGUNNINGSAANVRAAG VAN DE NV SEPPIC BELGIE MET BETREKKING TOT EEN ALKOXYLATIEFABIEK, GELEGEN TE 2070 ZWIJNDRECHT, SCHELDEDIJK 50, EN OVER DE MELDING VAN INRICHTINGEN VAN DE DERDE KLASSE.

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11 INHOUD Inhoud 3 Woord vooraf 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

Doel van het formulier

Doel van het formulier TOELICHTING BIJ HET INVULLEN VAN HET FORMULIER VOOR HET VERZOEK TOT BIJSTELLING OF DE VRAAG TOT AFWIJKING VAN DE MILIEUVOORWAARDEN DIE GELDEN VOOR EEN INGEDEELDE INRICHTING OF ACTIVITEIT Dit document geeft

Nadere informatie

Aanvraag van een planologisch attest

Aanvraag van een planologisch attest Bijlage I Model I Aanvraag van een planologisch attest AFDELINGSCODE- (Vul hier het adres in van de gedelegeerd planologisch ambtenaar) In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum Bezorg

Nadere informatie

Dossiernummer OMGEVINGSVERGUNNING

Dossiernummer OMGEVINGSVERGUNNING Dienst omgeving Aanvrager: Sandra Van Camp Irislaan 20 2550 Kontich Dossiernummer OMV_2019051602 Ligging: Irislaan 20 EPB nummer: 11024-G_OMV_2019051602 Kadastraal: (afd. 1) sectie F 217 K Datum indiening

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/2012/0457 van 7 november 2012 in de zaak 1011/0835/A/3/0784 In zake: de heer.., wonende te.. bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaat Geert VRINTS kantoor

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

VR DOC.1190/22

VR DOC.1190/22 VR 2015 1311 DOC.1190/22 Verslag aan de leden van de Vlaamse Regering Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning 1 INLEIDING

Nadere informatie

Gecoördineerd reglement : Gemeentebelasting op de meldingen en aanvragen van omgevingsvergunningen.

Gecoördineerd reglement : Gemeentebelasting op de meldingen en aanvragen van omgevingsvergunningen. Gemeente Berlaar Gecoördineerd reglement : Gemeentebelasting op de meldingen en aanvragen van omgevingsvergunningen. Deze belastingreglementen werden goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 mei 2017 en 20

Nadere informatie

Omgevingsvergunning - meldingsakte

Omgevingsvergunning - meldingsakte Gemeentebestuur Dienst milieu Kasteelstraat 1-8920 Langemark-Poelkapelle tel 057 49 09 0 milieu@langemark-poelkapelle.be www.langemark-poelkapelle.be Omgevingsvergunning - meldingsakte Besluit van het

Nadere informatie

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE BEKENDMAKING MELDINGSAKTE Referentie omgevingsloket : OMV_2019045944 Het college van burgemeester en schepenen heeft in de zitting van 6 mei 2019 het volgende beslist: Het college neemt akte van de melding

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID 27 NOVEMBER 2015. Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning Verslag aan de leden van de Vlaamse Regering [C 2016/35143]

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 59.744/1/V van 10 augustus 2016 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. RvVb/A/1516/0601 van 16 februari 2016 in de zaak RvVb/1415/0481/A/0466 In zake: de heer Theodoor GORISSEN bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaat Antoon

Nadere informatie

De digitale Omgevingsvergunning verkavelingen en bijstellingen verkavelingen

De digitale Omgevingsvergunning verkavelingen en bijstellingen verkavelingen De digitale Omgevingsvergunning verkavelingen en bijstellingen verkavelingen April 2018 Agenda Regelgeving De omgevingsvergunning Aanvragen nieuwe verkaveling Bijstelling verkaveling Regelgeving Decreet

Nadere informatie

Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig?

Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig? Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig? Art. 4.1.1, 1, 4 DABM 3 cumulatieve voorwaarden Opstellen en/of vaststellen voorgeschreven op grond van decretale of bestuursrechtelijke bepalingen

Nadere informatie

De bouw- en milieuvergunning in 1 procedure gemeente en sociaal huis Malle

De bouw- en milieuvergunning in 1 procedure gemeente en sociaal huis Malle De omgevingsvergunning De bouw- en milieuvergunning in 1 procedure gemeente en sociaal huis Malle Inhoud 1. Waarom een omgevingsvergunning? 2. Wat verandert? 3. Wat blijft? 4. Praktijkvoorbeelden 5. Radicaal

Nadere informatie

Brussel, 23 maart 2009. Mijnheer de minister-president,

Brussel, 23 maart 2009. Mijnheer de minister-president, 2013 Brussel, 23 maart 2009 Mijnheer de minister-president, Wij hebben de eer U ter bekrachtiging door de Vlaamse Regering het ontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. RvVb/1516/A/1070 van 10 mei 2016 in de zaak 1011/0285/SA/1/0248 In zake: 1.... 2.... bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Pieter JONGBLOET kantoor houdende

Nadere informatie

Omgevingsvergunning in de praktijk Van indiening tot beoordeling van een aanvraag. Studiedag 15 mei 2017 organisatie provinciaal Milieu-overleg

Omgevingsvergunning in de praktijk Van indiening tot beoordeling van een aanvraag. Studiedag 15 mei 2017 organisatie provinciaal Milieu-overleg Omgevingsvergunning in de praktijk Van indiening tot beoordeling van een aanvraag. Studiedag 15 mei 2017 organisatie provinciaal Milieu-overleg MLALG-2011-0007 1-16/05/2017 Indienen aanvraag omgevingsvergunning

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 8 november 2016 met nummer RvVb/A/1617/0231 in de zaak met rolnummer 1314/0771/A/2/0738 Verzoekende partij 1. de heer Tom BELMANS 2. mevrouw Christ l MAES 3.

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen. Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning. Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen. Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning De Montil, Affligem 14 november 2013 Omgevingsvergunning Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen 1 voor lokale besturen Bij de tweede principiële

Nadere informatie

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid ROT Economie februari 2018 Het decreet IHB 6 e staatshervorming: Vlaamse bevoegdheid Weldra: Ikea-wet decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Nadere informatie

Diverse Vlaamse initiatieven. Permanente vergunning en omgevingsvergunning. Digitaal indienen vergunningen. MER-screening (zie besluit 1/3/2013)

Diverse Vlaamse initiatieven. Permanente vergunning en omgevingsvergunning. Digitaal indienen vergunningen. MER-screening (zie besluit 1/3/2013) Diverse Vlaamse initiatieven OMGEVINGSVERGUNNING EN PERMANENTE VERGUNNING Omgevingsvergunning Bettina Bouckaert Provinciebestuur West-Vlaanderen bettina.bouckaert@west-vlaanderen.be Permanente vergunning

Nadere informatie

BELASTING OP HET INDIENEN VAN AANVRAGEN TOT OMGEVINGSVERGUNNING

BELASTING OP HET INDIENEN VAN AANVRAGEN TOT OMGEVINGSVERGUNNING Reglement Belasting op het indienen van aanvragen tot omgevingsvergunning Vastgesteld door de gemeenteraad op 21 december 2017 Bekendgemaakt op www.maldegem.be op 29 december 2017 Argumentatie Aan aanvragen

Nadere informatie

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/012

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/012 1/6 AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/012 BELASTING OP HINDERLIJKE INRICHTINGEN - AANPASSING - BESLUIT Toelichting Ingevolge de invoering

Nadere informatie

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning Brussel, 24 juni 2008 082406_Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning Advies Uniek loket bouw- en milieuvergunning 1. Inleiding De SERV werd op 29 mei door de Vlaamse minister van Openbare werken,

Nadere informatie

Verzoek tot bijstelling of vraag tot afwijking van de milieuvoorwaarden die gelden voor een ingedeelde inrichting of activiteit

Verzoek tot bijstelling of vraag tot afwijking van de milieuvoorwaarden die gelden voor een ingedeelde inrichting of activiteit Bijlage 5 bij het ministerieel besluit houdende wijziging van een aantal formulieren naar aanleiding van de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning Bijlage 5 bij het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig?

Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig? Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig? SCHEMA GEEN PLANMER GEEN PLAN-MER Fase 1: DEFINITIE? Neen Ja Fase 2: TOEPASSINGSGEBIED? Neen Ja Fase 3: VAN RECHTSWEGE? Neen Ja SCREENING PLAN-MER

Nadere informatie

1. Hoeveel zaken zijn op dit moment hangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen?

1. Hoeveel zaken zijn op dit moment hangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 206 van RENAAT LANDUYT datum: 3 maart 2015 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Raad voor

Nadere informatie

Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1

Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1 Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1 Voor in de inhoudstafel: Speciaal voor dit Jubileumnummer werd door twee gespecialiseerde advocaten een juridisch tweeluik samengesteld waarbij

Nadere informatie

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE BEKENDMAKING MELDINGSAKTE de algemeen directeur de burgemeester Referentie gemeente MEL/2019/00015/XM Referentie omgevingsvergunning OMV_2019039035 Project Aanvraag omgevingsvergunning klasse 3 - bronbemaling

Nadere informatie

Conceptnota s omgevingsvergunning & permanente vergunning

Conceptnota s omgevingsvergunning & permanente vergunning Momenteel (maart 2012) diverse belangrijke ontwikkelingen Voorliggende conceptnota s omgevingsvergunning en permanente (milieu-)vergunning (BVR 23/12/2011) Integratiespoordecreet m.e.r - milieuvergunning

Nadere informatie

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/011

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/011 1/6 AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/011 BELASTING OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN EN HET AFSLUITEN VAN HUWELIJKEN - AANPASSING

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/2014/0524 van 5 augustus 2014 in de zaak 1213/0539/A/2/0507 In zake: de heer Marc ALLOING verzoekende partij tegen: de deputatie van de provincieraad van

Nadere informatie

Permanente vergunning Rondetafelconferentie

Permanente vergunning Rondetafelconferentie Permanente vergunning Rondetafelconferentie Paul Bernaert Afdelingshoofd afdeling Milieuvergunningen 5 oktober 2012 Leuven Permanente vergunning Welkom Conceptnota + addendum Europese aanpak periodieke

Nadere informatie

WEIGERING VAN EEN OMGEVINGSVERGUNNING

WEIGERING VAN EEN OMGEVINGSVERGUNNING WEIGERING VAN EEN OMGEVINGSVERGUNNING Intern dossiernr.: 2018-KV-019 Omgevingsloketnr.: OMV_2018068300 Het college van burgemeester en schepenen heeft kennis genomen van de aanvraag ingediend door Jozef

Nadere informatie

Amendementen. op het ontwerp van decreet

Amendementen. op het ontwerp van decreet ingediend op 687 (2015-2016) Nr. 2 23 mei 2016 (2015-2016) Amendementen op het ontwerp van decreet tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage

Nadere informatie

Impact verschuiving werklast omgevingsvergunning

Impact verschuiving werklast omgevingsvergunning Impact verschuiving werklast omgevingsvergunning Toelichting hoorzitting Vlaams Parlement 18/02/2014 In samenwerking met: Agenda 1. Aanleiding werklastmeting 2. Scope werklastmeting 3. Gehanteerde assumpties

Nadere informatie

Aktename van een melding voor de exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Aktename van een melding voor de exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten Oostrozebekestraat 4-8770 Ingelmunster T 051 33 74 00 - F 051 31 82 83 gemeente@ingelmunster.be - www.ingelmunster.be Aktename van een melding voor de exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Nadere informatie

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE BEKENDMAKING MELDINGSAKTE de burgemeester de algemeen directeur Referentie gemeente Referentie omgevingsvergunning Project Ligging Kadastrale ligging O2018-00033ME OMV_2018119040 plaatsen van een terrasoverkapping

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. RvVb/A/1516/1491 van 30 augustus 2016 in de zaak RvVb/1415/0506/A/0495 In zake: de bvba MONDY bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaten Jan FERLIN, Peter

Nadere informatie