DRAAIBOEK Start to Run

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DRAAIBOEK Start to Run"

Transcriptie

1 DRAAIBOEK Start to Run

2 Start to Run dankzij de medewerking van: Wanneer je dit draaiboek aan het lezen bent, betekent dit dat je op één of andere manier interesse hebt in het Start to Run -project dat beginnende lopers wil stimuleren om in georganiseerd verband aan sport te doen. In naam van het hele Start to Run team willen wij jou dan ook van harte danken voor je interesse en/of medewerking en je enorm veel succes toewensen.

3 Historiek Start to Run De Vlaamse Atletiekliga was in het verleden uitsluitend een competitieve federatie. Voor de recreatieve loper bestond geen opvang of aanbod. Momenteel is de Vlaamse Atletiekliga echter een federatie die zich richt op zowel de competitieve atleet als de recreatieve loper. Decennia geleden is het joggen ontstaan in Amerika en vandaar overgewaaid naar Europa. Hierdoor zijn de atletiekfederaties in sommige Europese landen fel gegroeid wat ledenaantal betreft. In het eerste stadium zien we in Vlaanderen een belangrijke toename van het aantal deelnemers, zeker bij de grote loopevenementen. In het tweede stadium zien we een steeds professioneler en commerciëler aanbod in de recreatiesport op gang komen. Dit is voornamelijk te danken aan Start to Run. In de aanvangsfase van Start to Run was Mieke Boeckx, samen met onze partners, een van de drijvende krachten achter Start to Run. Het succes is bestendigd door de inzet van de talrijke jogbegeleiders binnen onze verenigingen. Onze jogbegeleiders kunnen bogen op een gedegen theoretische en praktische kennis dank zij de opleiding van de Vlaamse Trainersschool. Sinds 2001 hebben in totaal reeds meer dan recreanten aan Start to Run deelgenomen.

4 Voordelen samenwerking met de Vlaamse Atletiekliga 1. Deelnemers zijn verzekerd bij de Vlaamse Atletiekliga (voor details polis, zie 2. Diploma s worden door de Vlaamse Atletiekliga geleverd, met dit diploma kan de start to runner bij de Christelijke mutualiteit, de Liberale mutualiteit en Partena een (gedeeltelijke) terugbetaling bekomen. 3. Begeleiding door opgeleide jogbegeleiders (diploma initiator atletiek, jogbegeleider, trainer B atletiek, regent LO, licentiaat LO). Trainingsschema s kunnen door de jogbegeleider individueel aangepast worden in geval van kwetsuren, ziekte, 4. Reclame via de Start to Run-website ( ledenblad Atletiekleven en tijdschrift christelijke mutualiteit 5. Ondersteuning door het leveren van schema s, hulp bij problemen 6. Bijscholingssessies voor de jogbegeleiders 7. Speciale kortingen bij Start to Run -partner Runner s World.

5 Hoe organiseer ik een Start to Run -sessie? Enkel verenigingen, sportdiensten en bedrijven die samenwerken met de Vlaamse Atletiekliga hebben het recht om gebruik te maken van de naam Start to Run en hiermee promotie te voeren. Alle andere Start to Run initiatieven mogen de naam Start to Run niet gebruiken! 1. Neem contact op met de plaatselijke VAL-club of sportdienst, KWB, Femma (KAV), KVLV, en ga samen met hen rond de tafel zitten om een mogelijke samenwerking te bespreken, zodat er geen concurrerende sessies in de gemeente worden gegeven. Voordelen samenwerking met de sportdiensten Mogelijkheid om gratis te beschikken over terreinen en kleedkamers Mogelijke ondersteuning op administratief vlak Advertentie in de gemeentekrant Drukken van folders en affiches Voordelen samenwerking met de KWB, KVLV, Femma (KAV), Mogelijkheid om gratis reclame te maken bij al hun leden Voordelen samenwerking met een atletiekvereniging Na de Start to Run -sessie worden de deelnemers verder begeleid in de atletiekvereniging Begeleiding gebeurt door opgeleide jogbegeleiders 2. Indien er een vereniging van de Vlaamse Atletiekliga in de gemeente actief is, dient een sportdienst, een bedrijf of andere mogelijke organisatoren eerst het advies te vragen van deze vereniging alvorens een Start to Run -sessie te mogen organiseren. De vereniging is meteen akkoord: De sportdienst of het bedrijf kan Start to Run organiseren De vereniging is niet akkoord, maar organiseert zelf geen initiatief De sportdienst of het bedrijf kan Start to Run organiseren De plaatselijke vereniging van de Vlaamse Atletiekliga organiseert zelf Start to Run De sportdienst of het bedrijf kan niet onafhankelijk Start to Run organiseren! Na de eindtest van 5 km stimuleert de sportdienst of het bedrijf de Start to Runner om als recreant aan te sluiten bij een vereniging van de Vlaamse Atletiekliga 3. Zorg voor een goede jogbegeleider. Deze is opgeleid om training te geven aan beginnende lopers en in het bezit van een: VTS-diploma: Initiator atletiek, attest jogbegeleider, trainer A of trainer B atletiek Diploma van regent of licentiaat lichamelijke opvoeding

6 4. Kies bij voorkeur een terrein waar je op zachte ondergrond kan lopen. Lopen op een verharde ondergrond geeft immers een veel grotere belasting op de spieren. Wanneer men toch op de openbare weg moet lopen, zorg er dan voor dat elke deelnemer een fluorescerend hesje draagt. 5. Zorg indien mogelijk voor kleedkamers en/of douches, zodat de Start to Runners in geval van regen zich kunnen omkleden. Zorg voor een lokaal waar ze voor en na de sessie kunnen verzamelen. 6. Een Start to Run -schema bestaat uit 3 trainingen per week. Bepaal vooraf hoeveel keer per week je de Start to Runners onder begeleiding laat trainen. 7. Plan een infovergadering, waar je de belangrijkste info kan doorgeven aan de Start to Runners 8. Bepaal het deelnemingsgeld. Probeer hierbij de instapdrempel laag te houden. Wij raden u aan te vragen voor deelname aan de Start to Run. 9. Stuur je infofiche zo snel mogelijk naar de Vlaamse Atletiekliga (start2run@val.be) met de Provinciale Recreatiesportverantwoordelijke in cc. Antwerpen: Verschoren Rudi rudi.verschoren@skynet.be Limburg: Vandersteen Romain romain.vandersteen@telenet.be Vlaams-Brabant: Truyens Fabienne fabiennetruyens@telenet.be Oost-Vlaanderen: Matthys Christiane christiane.matthys1@telenet.be West-Vlaanderen: Mingneau André amos@telenet.be Zorg ervoor dat de gegevens en infofiches tijdig doorgegeven worden, vóór 31 december voor de voorjaarssessie en vóór 15 juli voor de najaarssessie. Alle organisaties worden op de Start to Run -website geplaatst. Zorg ervoor dat er per locatie duidelijk één verantwoordelijke persoon (jogbegeleider) is voor het Start to Run -project. Geef ook alle belangrijke informatie aan hem/haar door. 10. Promoot je eigen Start to Run -sessie. 11. Zorg voor de verzekering/administratie van alle deelnemers. Stuur uiterlijk na de tweede trainingsweek de deelnemerslijsten op naar start2run@val.be (het correcte formulier staat op het Extranet van de Vlaamse Atletiekliga of kan u opvragen via start2run@val.be). Let erop dat je alle gegevens, ook geboortedata, invult! Gegevens van eventuele bijkomende deelnemers worden eveneens zo snel mogelijk doorgestuurd op een afzonderlijke lijst.

7 Kosten organisator 1. De Start to Runner neemt deel aan de sessie bij een vereniging: Voor reeds aangesloten leden (recreanten of wedstrijdatleten) wordt geen extra bijdrage gevraagd voor deelname aan Start to Run Voor niet-leden (geen vergunning voor recreant of wedstrijdatleet) betaalt de vereniging 6,50 per Start to Runner aan de Vlaamse Atletiekliga voor lidgeld en verzekering Vergunning: 3,00 Verzekering: 3,50 De Start to Runner is lid van de federatie De vereniging is vrij om het deelnamegeld te bepalen. Om een lage instapdrempel te behouden, raden wij aan een bedrag van ongeveer te vragen. Na de eindtest stimuleert de vereniging de Start to Runner om als recreant aan te sluiten. De vereniging betaalt 6,25 voor vergunning en verzekering per recreant aan de Vlaamse Atletiekliga. De vereniging hoeft dus voor deze leden niet de deelname aan Start to Run te betalen, zij betalen in totaal enkel het recreantenlidmaatschap. De Start to Runner is nu aangesloten bij de vereniging Moedig de Start to Runners extra aan om bij de vereniging aan te sluiten als recreant! Je kan ze vb. extra korting geven voor het eerste jaar, of ze (na de voorjaarssessie) meteen een lidmaatschap aanbieden tot het einde van het volgende seizoen.

8 2. De Start to Runner neemt deel aan de sessie bij een sportdienst, de KWB, Femma (KAV), KVLV : De organisator betaalt 6,50 per Start to Runner aan de Vlaamse Atletiekliga voor lidgeld en verzekering Vergunning: 3,00 Verzekering + administratie: 3,50 De Start to Runner is lid van de federatie De organisator is vrij om het deelnamegeld te bepalen. Om een lage instapdrempel te behouden, raden wij aan een bedrag van ongeveer te vragen. Na de eindtest van 5 km stimuleert de sportdienst of het bedrijf de Start to Runner om als recreant aan te sluiten bij de vereniging waar zij mee samenwerken: De vereniging betaalt 6,25 voor vergunning en verzekering (+ maximum 3,00 bijdrage informatica) per recreant aan de Vlaamse Atletiekliga. De vereniging hoeft dus voor deze leden niet de deelname aan Start to Run te betalen, zij betalen in totaal enkel het recreantenlidmaatschap. De Start to Runner is nu aangesloten bij de vereniging

9 Promotie Het is zeer belangrijk om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van dit initiatief. Het best maak je promotie via zoveel mogelijk verschillende kanalen (lokale krant, lokale radio, strooibriefjes, affiches ). Voor het Start to Run -project is het uitermate belangrijk om de publiciteit ook te richten tot mensen die nog geen sport beoefenen. Het is net de bedoeling van dit initiatief om mensen die niet of nauwelijks sporten aan te moedigen om aan gezonde lichaamsbeweging te doen in georganiseerd verband. Vermeld steeds de belangrijkste informatie: Startdatum Plaats waar de trainingen plaatsvinden Trainingsdagen Trainingsuren Datum en uur van de infovergadering Persoon die ze kunnen contacteren voor meer info Uit ervaring weten we dat mond-aan-mondreclame, publicatie in een plaatselijke krant, strooibriefjes in wachtkamers van dokters en kinesisten zeer efficiënt zijn. Promotie via de regionale televisie Affiche (formaat A3 of A4) en strooibiljet opmaken (1/2 A4) en leggen op (openbare) plaatsen zoals: de sporthal de bibliotheek wachtkamers van huisdokters kinesisten van de gemeente & andere specialisten Informatie doorgeven aan de regionale radio, website, regionale krant Sportdienst / Bedrijf Bij evenementen georganiseerd in de gemeente Gebruik het officiële Start to Run -logo bij de promotie van jouw Start to Run-sessie (website, posters, flyers, ). Dit kan je steeds opvragen bij start2run@val.be

10 Stel een kort en duidelijk persartikel samen waarin alle informatie over de loopsessie duidelijk aan bod komt Voorbeeld van een persartikel: Start to Run : joggen voor beginners Joggen is dé uithoudingssport bij uitstek. Het grote voordeel van deze gezonde en goedkope sport in open lucht is dat je overal en op elk tijdstip van de dag kan joggen. Vergeleken met andere sporten heb je ook niet zoveel tijd nodig om een goede conditie op te bouwen. Indien je al eens hebt geprobeerd om alleen een trainingsschema af te werken en je bent daar niet in geslaagd, dan is er goed nieuws voor jou. Start To Run wil de motor zijn om alle joggers op een ontspannen en aangename manier gezond met hun sport te laten bezig zijn. Jogcursus in (gemeente) Op (datum) start in (gemeente) een cursus joggen voor beginners in het kader van het Start to Run -project van de Vlaamse Atletiekliga. De lessen gaan door in (gemeente + adres van de atletiekpiste) en dit telkens op (dag en aanvangsuur). De lessen worden gegeven door (naam lesgever + eventueel een korte informatie over de lesgever: beschrijving van kwalificaties en bereikte resultaten...). Na de cursus kunnen alle deelnemers vlot 5 km lopen, ja ook u! De prijs bedraagt (prijs). Inschrijvingen kunnen gebeuren tijdens de eerste les op (startdatum + uur) of bij de jogverantwoordelijke (naam, adres en zeker telefoon- nummer!). Zeker de moeite om te proberen!

11 Praktische tips voor de infovergadering Aangezien de meeste Start to Runners nog nooit of zeer zelden hebben gesport, is het belangrijk om hen een aantal nuttige tips mee te geven. 1. Druk er duidelijk op dat ze zich voorzien van geschikte kledij. Voor ons is dit vanzelfsprekend, maar voor mensen die nog nooit hebben gelopen is het belangrijk om hier de nodige aandacht aan te besteden. Schoenen: Tijdens het lopen is een goede en juiste loopschoen van cruciaal belang. Vaak zie je dat beginnende lopers nog op verkeerde schoenen lopen. Bij deze lopers kan de stijgende belasting in de loop van de weken de oorzaak zijn van allerlei blessures en ongemakken. Goede loopschoenen koop je het beste in een gespecialiseerde loopspeciaalzaak. Hier wordt de juiste voetstand bekeken tijdens de hele loopbeweging (via loopband of voetscan) en aan de hand hiervan wordt je een juiste loopschoen aangeraden. Loopschoenen mag je nooit in een wasmachine of droogkast stoppen, want op die manier vernietig je de dempinglaag van je loopschoen. Loopschoenen was je het best gewoon met een borsteltje. Voor het drogen van je loopschoenen vul je ze best met krantenpapier. Dit krantenpapier dien je regelmatig te vervangen. Zet je schoen op een neutrale plaats, dus niet tegen de verwarming! Degelijke, warme kledij aangepast aan het seizoen o Zomer: lichtere kleuren houden beter de warmte tegen o Winter: verschillende lagen over elkaar. Zorg voor voldoende warme kledij, je kan beter ter plaatse iets uittrekken, zodat je na de training dit terug kan aandoen. Draag bij koud weer ook handschoenen en een muts. Sportsokken (katoen of gemengde vezel). Draag steeds loopsokken in je loopschoenen! Voor vrouwen is een sportbeha aan te raden! Regenjasje (liefst ademend materiaal) mee laten brengen voor als het gaat regenen Voor Start to Runners die een bril dragen kan een pet zeer nuttig zijn. De klep van je pet hangt vlak boven je bril, zodat je bij regenweer minder hinder ondervindt van de regen.

12 2. Enkele praktische tips voor de training zelf: Loop zoveel mogelijk op zachte ondergrond. Een Finse piste is ideaal, maar ook hard zand, bosgrond of gras zijn te verkiezen boven asfalt en beton. Indien men toch op de openbare weg moet lopen, is een fluovestje verplicht! Elke training, ook een Start to run -training is opgebouwd uit drie grote delen: o Opwarming: tien minuten wandelen (gedurende de eerste weken, nadien gebeurt de opwarming al lopend), lenigheidoefeningen en beperkte loopscholing (juiste loophouding, afrollen van de voeten ) o Hoofdgedeelte: Loopschema (aantal minuten lopen/wandelen) o Cooling-down: wandelen, stretching Op vele plaatsen wordt er echter onmiddellijk gestart met het loopschema, zonder dat de spieren zijn opgewarmd. Vergeet niet dat de meeste van de Start to Runners nooit aan sport hebben gedaan en dat zij daarom wel degelijk nood hebben aan een opwarming! Ook bij de individueel uitgevoerde trainingen is een opwarming en cooling-down (eventueel beperkt) noodzakelijk! Probeer rekening te houden met het niveau van de Start to Runner. Probeer hen zeker niet te snel te laten lopen. Zolang ze tegen elkaar kunnen blijven praten, lopen ze in het juiste tempo. Wanneer ze dit niet meer kunnen, zijn ze te snel aan het lopen. Bij de trainingen die de Start to Runner alleen moet afwerken merken we dat het tempo meestal veel hoger ligt. Daarom is het beter om steeds met enkele mede-start to Runners samen af te spreken, zodat ze met elkaar kunnen praten. Omwille van de veiligheid ga je beter niet alleen lopen. Er kan steeds iets gebeuren (vallen, voet omslagen ). Wanneer je met z n tweeën of meer bent kan er altijd iemand in geval van nood hulp halen. Loop niet altijd in dezelfde richting op een piste, maar tracht een beetje variatie te brengen. Dit om te voorkomen dat je ene lichaamszijde meer belast wordt dan de andere. Breng steeds een flesje water mee naar de training, zodat je regelmatig een slokje water kan nemen. Dit is vooral belangrijk om het vochtverlies tijdens de training aan te vullen. Vaak hebben Start to Runners in het begin last van een droge mond, ook hier kan een slokje water helpen.

13 Zorg steeds voor droge kledij om na de training aan te trekken. Wanneer je bezwete of natte kledij aanhoudt, ga je immers veel sneller afkoelen. Zorg voor douchegelegenheid en kleedkamers. Tracht de trainingen te laten doorgaan in de nabijheid van een clublokaal. Dit kan de deelnemers stimuleren om sociale contacten te leggen en is een ideale verzamelplaats zowel voor als na de training. De meeste ziekenfondsen geven na het behalen van een diploma 5 km een tegemoetkoming aan de Start to Runners o Christelijke mutualiteit: tegemoetkomingformulier wordt door de Vlaamse Atletiekliga geleverd o Liberale mutualiteit en Partena: kopie van het diploma met daarop een kleefbriefje inleveren bij het ziekenfonds o Voor de andere ziekenfondsen is er geen nationale overeenkomst, maar vaak zien we dat ook zij een tegemoetkoming geven. Hiervoor neem je het best contact op met jullie plaatselijk kantoor.

14 Praktische tips voor de jogbegeleider 1. Algemeen Zorg ervoor dat je steeds het overzicht bewaart over de groep Start to Runners die ziek of gekwetst op training aankomen, stuur je het best onmiddellijk terug huiswaarts Observatie is enorm belangrijk! o Ingrijpen als het tempo te hoog ligt o Letten op de juiste loophouding en deze verbeteren daar waar nodig o Bij blessure of krampen onmiddellijk laten wandelen. Je kan beter tijdig stoppen, anders vererger je de kwetsuur en blijft ze veel langer aanslepen o Zorg ervoor dat ze hun rustperiodes en rustdagen respecteren o Probeer niet teveel aandacht te leggen op hun ademhaling. De ervaring leert ons dat op het ogenblik dat de Start to Runners op hun ademhaling moeten letten, ze geforceerd gaan ademen. Tracht steeds na elke training een korte evaluatie op papier te zetten. Enkele woorden zijn voldoende, dit vergt zeer weinig tijd en kan een enorme hulp zijn nadien. Start to Runners die terugkomen na ziekte/blessure laat je niet hetzelfde schema afwerken als de rest van de groep. De kans op blessures is dan immers veel te groot. Je kan het schema hanteren maar je past de loop- en wandeltijden aan. Schrijf de belangrijkste tips op hun wekelijks trainingschema Start to Runners zijn verzekerd voor sportongevallen. In geval van blessures dien je de Start to Runner in kwestie een verzekeringsformulier mee te geven. Let op: overbelastingsletsels zijn geen sportongeval!

15 2. Start to Run voor atleten met een handicap Doven en slechthorenden: Voor deze groep van atleten zijn er de minste aanpassingen nodig. Goede demonstratie van de oefeningen is hier enorm belangrijk. Vooraf kan je best een signaal afspreken dat je gebruikt om de minuten wandelen en lopen aan te geven. Het gebruik van een fluitje is voor deze groep niet mogelijk, maar kan vervangen worden door handopsteking. Blinden: Blinden lopen onder begeleiding. Voor deze begeleiding zijn een aantal mogelijkheden: Lint: atleet en begeleider houden een lintje vast Auditieve begeleiding: begeleider geeft mondelinge instructies Elleboog ondersteuning: begeleider neemt atleet vast ter hoogte van de elleboog Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van een vaste begeleider. Vertrouwen tussen de atleet en begeleider is immers doorslaggevend voor het succes. Bij stretch- en lenigheidoefeningen is het noodzakelijk om goede en duidelijke mondelinge instructies te geven. Goede observatie en correctie van foutieve uitvoering is hier extra noodzakelijk. Het kan nodig zijn om de keuze van het terrein aan te passen. Rolstoelatleten: Deze atleten kunnen op verschillende manieren deelnemen aan het Start to Runprogramma: Gewone rolstoel Wheeler (=aangepaste sportrolstoel voor atletiek) Handbike De coach dient zich bij de stretch- en lenigheidoefeningen vooral te richten op oefeningen voor handen, armen en bovenlichaam. Bij het afwerken van het schema wordt er onderscheid gemaakt in traag rijden en vlot rijden. Het kan noodzakelijk zijn om de keuze van het terrein aan te passen. Atleten met een mentale handicap: Voor Start to Runners met een lichte mentale handicap zijn er geen aanpassingen nodig, maar indien het IQ te laag is, dienen we rekening te houden met de specifieke noden van deze atleten. Oefeningen dienen eenvoudig uitgelegd te worden en de coach dient de uitvoering van de oefening extra na te kijken. Ze hebben het moeilijker om hun krachten te doseren, waardoor ze tijdens de training nood hebben aan intensere begeleiding. Werken met een vaste begeleider is ideaal, maar niet altijd verwezenlijkbaar. Zorg

16 voor voldoende afwisseling. Staar je niet blind op de afstand, want 5 km is voor veel van deze atleten te zwaar. Atleten met een psychische problematiek: Voor personen met een psychische problematiek wordt in de behandeling van deze patiënten vaak gebruik gemaakt van runningtherapie. Runningtherapie is slechts een onderdeel van de behandeling van deze patiënten. Tijdens het joggen komen er lichaamseigen stoffen, zoals endorfine en serotonine, vrij. Deze stoffen hebben een ontspannende werking op het lichaam, waardoor men zich beter in zijn vel gaat voelen. Het geeft een gunstig effect op het zelfvertrouwen en herstelt mee het evenwicht tussen geest en lichaam. Start to Runners die Start to Run volgen in functie van hun therapie, dienen van kortbij opgevolgd worden. Zij haken vaak als eerste af op de dagen dat ze zich minder goed voelen. Extra motivatie is voor hen dan ook noodzakelijk. Deze extra motivatie kan je bekomen door hen speciaal door iemand te laten ophalen. Dit kan iemand anders van de Start to Runners zijn die bij hen in de buurt woont. Praktijktips Algemene instructies Let op! Mentaal: In het begin meelopen! Zij kunnen hun krachten moeilijker doseren. Auditieve: Teken afspreken, bv. Met vlag zwaaien Blinden: lopen onder begeleiding. Probeer zoveel mogelijk dezelfde begeleider te behouden. Het vertrouwen tussen atleet en begeleider is immers doorslaggevend voor het succes! Rolstoel: warmen op door met hun rolstoel 1 of 2 rondjes te rijden. Lenigheids- en stretchoefeningen (i.v.m blessurepreventie) Let op! Oefeningen eenvoudig houden Mentaal: uitleg eenvoudig houden, goede demonstratie is belangrijk Doven: duidelijk maken dat je een oefening gaat voordoen (meestal gaan we hiervoor naar hem toe) Blinden: goed uitleggen hoe de oefening moet gebeuren Rolstoel: krijgen aangepaste oefeningen, meer oefeningen voor hun handen en hun armen Loopscholing Let op! Oefeningen eenvoudig houden Andere aandachtspunten: zie lenigheids- en stretchoefeningen

17 Keuze terrein Let op! Blinden: zorg voor een zo vlak mogelijk terrein om te voorkomen dat de atleet struikelt of zijn voet omslaat Rolstoel: zorg voor een effen terrein Aanpassen schema Let op! Blinden: idem reguliere start to Runners Auditieven: idem reguliere start to Runners Rolstoelen: Er moet een verschil zijn tussen het gewoon rijden met een rolstoel. De minuten van het schema worden in een iets sneller tempo afgewerkt. Schema idem reguliere start to Runners Mentale: zorg voor voldoende afwisseling. Niet blind staren op de afstand. Voor veel van deze atleten is 5 km-test te zwaar. Tijdens de training zelf hebben ze nood aan een intensere begeleiding. Werken met een vaste begeleider is ideaal, maar niet altijd verwezenlijkbaar.

18 3. Start to Runschema s 14 weken programma

19 10 weken programma (standaard)

20 7-weken programma = wandelen = lopen Samenvatting lopen wandelen Totaal week 1 training 1 3' 2' 3' 2' 4' 3' 4' 3' 3' 2' 17' 12' 29' training 2 3' 2' 3' 2' 4' 3' 4' 3' 3' 2' 17' 12' 29' training 3 3' 2' 3' 2' 4' 3' 4' 3' 3' 2' 17' 12' 29' week 2 training 1 5' 3' 5' 3' 5' 3' 5' 3' 20' 12' 32' training 2 5' 3' 5' 3' 5' 3' 5' 3' 20' 12' 32' training 3 5' 3' 5' 3' 5' 3' 5' 3' 20' 12' 32' week 3 training 1 5' 2' 7' 2' 7' 2' 5' 2' 24' 8' 32' training 2 5' 2' 7' 2' 7' 2' 5' 2' 24' 8' 32' training 3 5' 2' 7' 2' 7' 2' 5' 2' 24' 8' 32' week 4 training 1 8' 2' 10' 2' 8' 2' 26' 6' 32' training 2 8' 2' 10' 2' 8' 2' 26' 6' 32' training 3 8' 2' 10' 2' 8' 2' 26' 6' 32' week 5 training 1 12' 2' 12' 2' 8' 1' 32' 5' 37' training 2 13' 2' 13' 2' 8' 1' 34' 5' 39' training 3 14' 2' 14' 2' 8' 1' 36' 5' 41' week 6 training 1 15' 2' 15' 2' 6' 1' 36' 5' 41' training 2 16' 2' 16' 2' 5' 1' 37' 5' 42' training 3 28' 2' 1' of 2' wandelpauze naar eigen behoefte inlassen 28' 2' 30' week 7 training 1 30' 1' of 2' wandelpauze naar eigen behoefte inlassen 30' 0' 30' training 2 32' 1' of 2' wandelpauze naar eigen behoefte inlassen 32' 0' 32' training 3 Tussen 2 trainingen dient minimum 1 dag rust in het schema ingepast worden. 5 km test

21 Eindtest en diploma-uitreiking 1. Eindtest 5 km Deze kan gebeuren enkel met de groep Start to Runners, maar vaak zien we dat deze eindtest wordt afgenomen tijdens een jogging. Wanneer je enkel van je groep Start to Runners de test afneemt Zorg in geval van warm weer voor drankbevoorrading Zorg voor extra begeleiders Zorg voor supporters! Maak er iets feestelijk van 2. Diploma-uitreiking Op de meeste plaatsen wordt er van de diploma-uitreiking een feestelijk gebeuren gemaakt. De invulling is vrij voor elke organisator. Enkele mogelijkheden zijn: o Receptie met diploma-uitreiking o Diploma-uitreiking gevolgd door een gezellig samenzijn, etentje, dansfestijn o Sommige organisatoren geven hun Start to Runner nog een extra aandenken. Dit kan een T-shirt, een roosje zijn. Dit is ook afhankelijk van het budget dat je hieraan kan besteden Veel succes!

22 Contactpersonen Voor verdere inlichtingen en/of opmerkingen kan je steeds terecht bij de volgende contactpersonen: Liesl Van Barel Administratief medewerker Vlaamse Atletiekliga Verantwoordelijke Start To Run 02/ Charlotte Elton Golazo sports 011/ Dirk Vanderherten Runnersworld Coördinator Start To Run 0496/ Muller Wim Directeur recreatiesport Vlaamse Atletiekliga 0478/ Rik Desein Christelijke mutualiteit (Vlaanderen) 02/ Michel Jordens Atletiekleven 02/

23

DRAAIBOEK Start 2 Run

DRAAIBOEK Start 2 Run DRAAIBOEK Start 2 Run Start 2 Run dankzij de medewerking van: Wanneer je dit draaiboek aan het lezen bent, betekent dit dat je op één of andere manier interesse hebt in het Start 2 run -project dat beginnende

Nadere informatie

1. Situering Voordelen van samenwerking met de 4 Vlaamse Atletiekliga voor Start2Run Activiteiten. 3. Hoe organiseer ik een Start2run-sessie?

1. Situering Voordelen van samenwerking met de 4 Vlaamse Atletiekliga voor Start2Run Activiteiten. 3. Hoe organiseer ik een Start2run-sessie? DRAAIBOEK 2 Pag. 1. Situering 3 2. Voordelen van samenwerking met de 4 Vlaamse Atletiekliga voor Start2Run Activiteiten 3. Hoe organiseer ik een Start2run-sessie? 5 4. Kosten organisator 7 5. Promotie

Nadere informatie

DRAAIBOEK Start to Run

DRAAIBOEK Start to Run DRAAIBOEK Start to Run Start to Run dankzij de medewerking van: Wanneer je dit draaiboek aan het lezen bent, betekent dit dat je op één of andere manier interesse hebt in het Start to Run -project dat

Nadere informatie

Start to Run: Praktisch tips voor organisatie, differentiatie en blessurepreventie. Carina Glassée

Start to Run: Praktisch tips voor organisatie, differentiatie en blessurepreventie. Carina Glassée Start to Run: Praktisch tips voor organisatie, differentiatie en blessurepreventie Carina Glassée Voordelen van joggen Fysieke voordelen: Versterkt de longfunctie Positieve invloed op hart en bloedvaten

Nadere informatie

Reglement VAL Recreatiesportfonds 2015

Reglement VAL Recreatiesportfonds 2015 Reglement VAL Recreatiesportfonds 2015 DOELSTELLING VAN HET RECREATIESPORTFONDS De Vlaamse Atletiekliga (hierna VAL genoemd) richt een Recreatiesportfonds op waarvan de middelen aangewend worden om Vlaamse

Nadere informatie

Basisopdracht 2. Organiseren van recreatieve sportbeoefening per provincie

Basisopdracht 2. Organiseren van recreatieve sportbeoefening per provincie Basisopdracht 2 Organiseren van recreatieve sportbeoefening per provincie 2.1. Gegevensverzameling 2.1.1. Profiel van de organisatie De Vlaamse Atletiekliga heeft een afzonderlijk recreatiebeleid met Start

Nadere informatie

Het project bestaat uit 3 luiken: de FitFree bewegingslessen de FitBattle het Fit-parcours

Het project bestaat uit 3 luiken: de FitFree bewegingslessen de FitBattle het Fit-parcours De Vlaamse Atletiekliga start in 2014 met een bewegingsproject gericht naar de vrije sporter en de sporter met zeer weinig bewegingservaring. Met dit project wil de federatie de recreatieve sportbeoefening

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Blessurepreventie bij joggers

Blessurepreventie bij joggers Blessurepreventie bij joggers Infosessie Jogbegeleiders 4 oktober 2014 Dr. Kris Peeters Joggen : goed voor lichaam en geest Veel voordelen Toch ook nadelen 1 Lichamelijk voordelen -> goed voor hart en

Nadere informatie

Leer 5 kilometer hardlopen in 10 weken - Iedereen kan het!

Leer 5 kilometer hardlopen in 10 weken - Iedereen kan het! Leer 5 kilometer hardlopen in 10 weken - Iedereen kan het! Loopschema Hierbij ontvangt u het programma dat u in staat stelt in 10 weken tijd 5 kilometer te hardlopen. Gedurende de eerste week start je

Nadere informatie

Inleiding...1. Correctie Terminologie...2. Vlaamse Gebarentaal...3. Belangrijke woorden...4. Tips voor de leerkracht...7. Tips voor trainer/coach...

Inleiding...1. Correctie Terminologie...2. Vlaamse Gebarentaal...3. Belangrijke woorden...4. Tips voor de leerkracht...7. Tips voor trainer/coach... Inhoudstafel Inleiding...1 Correctie Terminologie...2 Vlaamse Gebarentaal...3 Belangrijke woorden...4 Tips voor de leerkracht...7 Tips voor trainer/coach...9 Tips voor tijdens een wedstrijd...10 Tolk...11

Nadere informatie

START TO TRIATLON/DUATLON Informatiebrochure voor clubs (en sportdiensten)

START TO TRIATLON/DUATLON Informatiebrochure voor clubs (en sportdiensten) 2014 START TO TRIATLON/DUATLON Informatiebrochure voor clubs (en sportdiensten) Foto S. Audooren Inleiding - Doelstelling Na het succes van de vele Start To Run programma s in Vlaanderen, werd er enkele

Nadere informatie

Ongevallen verzekering Versie

Ongevallen verzekering Versie Ongevallen verzekering Versie 20180101 Hoe spijtig het ook mag zijn, niemand is gevrijwaard van ongevallen op weg van en naar de training, tijdens de oefenstonde(n) zelf of tijdens een andere cluborganisatie.

Nadere informatie

Reglement VAL Recreatiesportfonds 2016

Reglement VAL Recreatiesportfonds 2016 Reglement VAL Recreatiesportfonds 2016 DOELSTELLING VAN HET RECREATIESPORTFONDS De Vlaamse Atletiekliga (hierna VAL genoemd) richt een Recreatiesportfonds op waarvan de middelen aangewend worden om Vlaamse

Nadere informatie

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012 1 Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in jouw gemeente Eva Vonck 6 december 2012 2 Inhoud Vlaamse Trainersschool: wie zijn we? Begeleidingsgerichte opleidingen

Nadere informatie

Handleiding: Aanvraag Start 2 run en doorgeven deelnemerslijst in Alabus

Handleiding: Aanvraag Start 2 run en doorgeven deelnemerslijst in Alabus Handleiding: Aanvraag Start 2 run en doorgeven deelnemerslijst in Alabus Hieronder kan je stap voor stap volgen hoe je de start 2 run sessie van je club dient aan te vragen en hoe je nadien de deelnemerslijst

Nadere informatie

SPORTERS MET EEN BEPERKING?

SPORTERS MET EEN BEPERKING? LESGEVEN AAN SPORTERS MET EEN BEPERKING? Vlabus geeft tips! SPORT ZOALS HET HOORT 01. ALGEMENE TIPS & INFORMATIE 03. DOVE & SLECHTHORENDE SPORTERS 05. SPORTER MET EEN PSYCHISCHE AANDOENING 02. BLINDE &

Nadere informatie

WERKINGSVERSLAG INDIVIDUELE SPORTEN

WERKINGSVERSLAG INDIVIDUELE SPORTEN WERKINGSVERSLAG INDIVIDUELE SPORTEN 1.KWANTITEITSSUBSIDIE (30% van het te verdelen bedrag individuele- + ploegsporten) 1.1.LEDENLIJST CLUB:... Deze hebben jullie al bijgevoegd bij het formulier clubgegevens.

Nadere informatie

Leer 5 kilometer joggen in 10 weken,,iedereen kan het!'' www.nieuwsblad.be/joggen. Week 1. Week 2

Leer 5 kilometer joggen in 10 weken,,iedereen kan het!'' www.nieuwsblad.be/joggen. Week 1. Week 2 Leer 5 kilometer joggen in 10 weken,,iedereen kan het!'' www.nieuwsblad.be/joggen Vijf kilometer lopen. Slaakt u ook een hopeloze zucht? Het is nochtans echt niet moeilijk, als u het op de juiste manier

Nadere informatie

De Sportprikkel. VERKLARING OP EREWOORD van toepassing vanaf kleefvignet ziekenfonds aanbrengen. Wat is de SPORTPRIKKEL?

De Sportprikkel. VERKLARING OP EREWOORD van toepassing vanaf kleefvignet ziekenfonds aanbrengen. Wat is de SPORTPRIKKEL? Bond Moyson West-Vlaanderen President Kennedypark 2, 8500 Kortrijk T 056 230 230 F 056 230 206 info@bondmoyson.be www.bondmoyson.be AV002 De Sportprikkel VERKLARING OP EREWOORD van toepassing vanaf 01.01.2012

Nadere informatie

zo maak je een prachtige Femma-stand

zo maak je een prachtige Femma-stand zo maak je een prachtige Femma-stand 1 zo maak je een prachtige femma-stand Elke groep krijgt regelmatig de vraag om op een activiteit in de gemeente een standje te zetten: op de avondmarkt, kermis, boekenbeurs,

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Leer eens joggen. Gezond bewegen heeft alleen maar voordelen.

Leer eens joggen. Gezond bewegen heeft alleen maar voordelen. Leer eens joggen Gezond bewegen heeft alleen maar voordelen. Regelmatig gezond bewegen heeft niets dan voordelen. Het verbetert je gezondheid en je kan meer weerstand bieden aan allerlei ziektes. Iedereen

Nadere informatie

Reglement recreatiesportfonds 2018

Reglement recreatiesportfonds 2018 met de steun van Reglement recreatiesportfonds 2018 1 Doelstelling van het recreatiesporfonds De Vlaamse atletiekliga richt een recreatiesportfonds op waarvan de middelen aangewend worden om Vlaamse atletiekclubs

Nadere informatie

W E L K O M NIEUW - C O N C E P T

W E L K O M NIEUW - C O N C E P T W E L K O M NIEUW - C O N C E P T augustus 2008 1 1. 2 x 6 weken 6+1 NIEUW CONCEPT +1 weken van 0 naar 3 km (module 1) +1 weken van 3 naar 5 km (module 2) 6+1 2. 2 x 6 weken +1 weken van 5 naar 8 km (module

Nadere informatie

Basis trainingsschema 42 km

Basis trainingsschema 42 km Basis trainingsschema 42 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de Souplesse Methode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s veel voordelen

Nadere informatie

Basis trainingsschema 5 km

Basis trainingsschema 5 km Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van Mijnhardlooptrainer.nl zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s veel

Nadere informatie

Beste leden, sympathisanten,

Beste leden, sympathisanten, Beste leden, sympathisanten, Met trots stellen we u ons Europees kampioenschap voor! Op zondag 3 mei 2015 organiseert IKF Integrated Karate Federation haar eerste Europees kampioenschap. Dit is een intelligent

Nadere informatie

De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI (Ervaren Mate van Inspanning) opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten

Nadere informatie

GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure

GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure Pagina 11 WELKOM Beste gymnast, Beste ouder, Graag heten we jullie welkom bij de Gymgroep. Deze brochure bevat een bundeling van alles wat je moet weten om als nieuwkomer

Nadere informatie

Organisatie van externe jeugdsportkampen in de club

Organisatie van externe jeugdsportkampen in de club Organisatie van externe jeugdsportkampen in de club Draaiboek Sportkampen 1 Timing Najaar (okt-nov) Vastleggen van de periodes waarin een sportkamp zal georganiseerd worden Opties: tijdens de paasvakantie

Nadere informatie

sport- en bewegingsproject HIP (HIP= Herbakker in Perfecte staat) Wijkcentrum De Kring - Eeklo

sport- en bewegingsproject HIP (HIP= Herbakker in Perfecte staat) Wijkcentrum De Kring - Eeklo sport- en bewegingsproject HIP (HIP= Herbakker in Perfecte staat) Wijkcentrum De Kring - Eeklo kader voor het HIP-project verschillende beleidsplannen van Eeklo (jeugd, cultuur, sport): werken aan de verhoogde

Nadere informatie

Je persoonlijk borstnummer

Je persoonlijk borstnummer Je persoonlijk borstnummer Hoe krijg ik een borstnummer? Na je inschrijving bij onze club, en betaling van het inschrijvingsgeld, ontvang je je persoonlijk startnummer (ook borstnummer genoemd) van de

Nadere informatie

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid SIS-kaart dringende medische hulp handicap gezinsplanning mutualiteit medisch centrum apotheek ziekenhuis dokter van wacht Gezondheid Ik leef in België. Heb ik recht op gezondheidszorg? In België heeft

Nadere informatie

Praktische richtlijnen organisatoren

Praktische richtlijnen organisatoren Praktische richtlijnen organisatoren Praktische richtlijnen en taken voor de sportfederaties/sportdiensten die een Sportac - opleiding aanvragen Inhoud 1. Accommodatie 2. Promotie van de opleiding 3. Inschrijvingen

Nadere informatie

Tevredenheidsenquête

Tevredenheidsenquête Tevredenheidsenquête Naam : Voornaam : Geboortedatum : Als sportclub hechten wij veel belang aan de tevredenheid van onze leden. Mogen wij u daarom vragen onderstaande enquête in te vullen. Zo kunnen wij

Nadere informatie

DRAAIBOEK FOOTFESTIVALS

DRAAIBOEK FOOTFESTIVALS INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL 2 Inleiding 3 1. Footfestivals als wervingstool voor uw club 6 1.1. Doelstelling en doelgroepen 6 1.2. Organisatorische partners 6 2. XL ondersteuning vanuit de VFV-KBVB 8 2.1.

Nadere informatie

Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden

Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden Inhoud Inleiding... 3 Organisatie van de opleiding... 4 Wie kan een opleiding organiseren?... 4 Wie kan deelnemen aan de opleiding aspirant-initiator

Nadere informatie

INVULFORMULIER WERKINGSTOELAGE

INVULFORMULIER WERKINGSTOELAGE INVULFORMULIER WERKINGSTOELAGE Indienen vóór 15 augustus 2018 Sportvereniging Naam: Feitelijke vereniging: VZW: Subsidiëringsvoorwaarden (alle voorwaarden moeten voldaan zijn!) De sportvereniging is aangesloten

Nadere informatie

Algemene info mutualiteit

Algemene info mutualiteit De mutualiteit Algemene info mutualiteit Een mutualiteit of ziekenfonds zorgt voor de terugbetaling van een deel van de dokterskosten, tandzorgen, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten... Het Rijksinstituut

Nadere informatie

WERKINGSVERSLAG PLOEGSPORTEN

WERKINGSVERSLAG PLOEGSPORTEN WERKINGSVERSLAG PLOEGSPORTEN 1.KWANTITEITSSUBSIDIE (30% van het te verdelen bedrag individuele- + ploegsporten) 1.1. LEDENLIJST CLUB:... Deze hebben jullie al bijgevoegd bij het formulier clubgegevens.

Nadere informatie

Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise

Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise Dit formulier bepaalt uw lichamelijke activiteiten niveau. Lees dit formulier door en kies de zin die het beste aansluit bij uw huidige

Nadere informatie

Bijscholing. Hoe geef je bewegingslessen FitFree?

Bijscholing. Hoe geef je bewegingslessen FitFree? Bijscholing Hoe geef je bewegingslessen FitFree? Brasschaat, 29 maart 2014 Welkom! Agenda Theoretisch gedeelte 10-11u Praktisch gedeelte 11-12u Iedereen Atleet Nationale campagne Atletiek in de kijker

Nadere informatie

Nieuwsbrief najaar 2013. Neeltje Jans - Zoutelande met de bus!

Nieuwsbrief najaar 2013. Neeltje Jans - Zoutelande met de bus! Nieuwsbrief najaar 2013 Neeltje Jans - Zoutelande met de bus! Exclusief voor Loopgroep Zeeland leden kunnen wij op zaterdag 14 september met de bus van Zoutelande naar Neeltje Jans. Dat betekent dat je

Nadere informatie

De uiterste datum voor inschrijving is 10 MEI 2016.

De uiterste datum voor inschrijving is 10 MEI 2016. Hasselt, 25 november 2015 Beste G-karateka, p zondag 29 mei 2016 gaan we weer een stapje verder... I-Karate GLBAL organiseert: Het kampioenschap wordt georganiseerd door I-Karate GLBAL, in samenwerking

Nadere informatie

Aankondiging nieuwe cursussen TPV/NAC

Aankondiging nieuwe cursussen TPV/NAC Aankondiging nieuwe cursussen TPV/NAC Omdat deze formule succesvol is gebleken, organiseert Trekpaard Promotie Vlaanderen ook dit jaar een aantal cursussen in samenwerking met het Nationaal Agrarisch Centrum.

Nadere informatie

CLUBFICHE 2013 IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ...

CLUBFICHE 2013 IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ... IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. NAAM CLUB: AFKORTING: Adres maatschappelijke zetel: Provincie: E-mail:. Website:. Rekeningnummer:.../..../ Rechtsvorm: feitelijke vereniging vzw andere:.. Datum oprichting:.

Nadere informatie

Aanvangsniveau van dit schema is minimaal 5 km (30-40 minuten) achter elkaar kunnen hardlopen!

Aanvangsniveau van dit schema is minimaal 5 km (30-40 minuten) achter elkaar kunnen hardlopen! De Veenlopers Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s zijn volgens de SouplesseMethode / EMI (Ervaren Mate van Inspanning) opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere

Nadere informatie

Opleiding Aspirant-Initiator. Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren

Opleiding Aspirant-Initiator. Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren Opleiding Aspirant-Initiator Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren 1. Inleiding Het is een feit dat vandaag veel sporttechnisch niet gediplomeerde

Nadere informatie

Loop-je-fit. Voordelen op een rijtje

Loop-je-fit. Voordelen op een rijtje Loop-je-fit CM-fit Loop-je-fit Joggen is een echte aanrader voor wie een goedkope, ontspannende sportactiviteit zoekt met tal van gezondheidsvoordelen. Deze folder geeft je tips om op een gezonde manier

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Januari 2011. Beste sportieveling,

Januari 2011. Beste sportieveling, FALOS VZW, Urbain Britsierslaan 5, 1030 Brussel, 02/246.52.55, wim.verstraete@falos.be, jonathan.goetvinck@falos.be, frank.lenders@falos.be www.falos.be Beste sportieveling, Januari 2011 Het nieuwe jaar

Nadere informatie

Recreatieproject VAL Brussel, 25 februari 2014

Recreatieproject VAL Brussel, 25 februari 2014 Recreatieproject VAL Brussel, 25 februari 2014 Welkom! Agenda Toelichting nieuw bewegingsproject FitFree Opstart van het project - praktische afspraken Vaststellingen Veel leden -> weinig recreanten Na

Nadere informatie

Tips om blessures te vermijden

Tips om blessures te vermijden Tips om blessures te vermijden Algemeen: Opwarming: Het is van belang om voor een training goed op te warmen. Door de opwarming gaat men de bloedcirculatie activeren en de lichaamstemperatuur verhogen.

Nadere informatie

Vlaamse Karate Federatie

Vlaamse Karate Federatie Vlaamse Karate Federatie 1. Rapportcijfers per thema 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 7,89 8,06 7,96 Algemene tevredenheid voor Algemene tevredenheid na Motivatie 7,48 Opleiding - bijscholing - begeleiding 7,87

Nadere informatie

Fabienne Truyens - Infosessie VAL - Nekker Mechelen - 27-09-2009

Fabienne Truyens - Infosessie VAL - Nekker Mechelen - 27-09-2009 1 Basiscriteria In 20 weken Doel: 20 km van Brussel Basisschema duurlopen: Mieke Boeckx Interval: diverse trainers, o.a. Paul Vandenbosch 2 Doelgroep 50 minuten kunnen lopen Minimum 3 x per week trainen

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic TrainingsCoach Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic De Kenya Classic voert door open savannegebied en dichte bergketens, steeds met uitzicht op paden van steenslag, zand

Nadere informatie

Fietsclub De Kersecorftrappers. Vrije Tafeltennis. Vrije oefening Tai Chi

Fietsclub De Kersecorftrappers. Vrije Tafeltennis. Vrije oefening Tai Chi Fietsclub De Kersecorftrappers Wie wil genieten van de buitenlucht op zijn fiets, komt zeker aan zijn trekken bij de Kersecorftrappers. Iedere week wordt er een fietstocht gemaakt langs rustige en landelijke

Nadere informatie

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS SURPLUS het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS Uitgangspunt Club staat centraal in de werking van de federatie Sterke clubs Steeds

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VZW JOGGINGCLUB HERZELE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VZW JOGGINGCLUB HERZELE 04-04-2015 HUISHOUDELIJK REGLEMENT JOGGINGCLUB HERZELE 1/6 HUISHOUDELIJK REGLEMENT VZW JOGGINGCLUB HERZELE 1. DOELSTELLING VAN EEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT: Dit huishoudelijk reglement is bedoeld om de

Nadere informatie

Gemeente Zandhoven Liersebaan Zandhoven. Sportdienst

Gemeente Zandhoven Liersebaan Zandhoven. Sportdienst Gemeente Zandhoven Liersebaan 12 2240 Zandhoven Sportdienst 03-484 16 65 sport@zandhoven.be Reglement inzake subsidie sportverenigingen Goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 juni 2008 Publicatie

Nadere informatie

Joggen is een ideale manier om je fitheid en conditie te verbeteren en om je zo beter te wapenen tegen allerhande gezondheidsrisico s.

Joggen is een ideale manier om je fitheid en conditie te verbeteren en om je zo beter te wapenen tegen allerhande gezondheidsrisico s. Joggen is een ideale manier om je fitheid en conditie te verbeteren en om je zo beter te wapenen tegen allerhande gezondheidsrisico s. Joggen heeft tegenover andere sporten tal van voordelen: - je kan

Nadere informatie

lekker actief Praktische tips en afspraken

lekker actief Praktische tips en afspraken lekker actief Praktische tips en afspraken Hoe instappen? Drie startmomenten: Maart 2018 September 2018 Maart 2019 Stap 1: Invullen instapcontract Ten laatste 2 weken voor de maand waarin jullie willen

Nadere informatie

INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden

INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden Aspirant-Initiator Paardrijden 1 INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden 15-07-09 Aspirant-Initiator Paardrijden 2 Waarom een Aspirant-Initiator? Noodzaak aan helpers op het werkveld Soms is instapdrempel

Nadere informatie

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol?

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? De norm is om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Veel mensen weten dat sporten gezond is en nemen zichzelf steeds weer voor om het op te pakken. Maar

Nadere informatie

ATTEST SPORTCLUB OF FITNESSCENTRUM. 1. In te vullen door de verantwoordelijke van het fitnesscentrum of van de sportclub.

ATTEST SPORTCLUB OF FITNESSCENTRUM. 1. In te vullen door de verantwoordelijke van het fitnesscentrum of van de sportclub. Lange Nieuwstraat 109-2000 Antwerpen 03/203.76.00 info@lmpa.be 03/225.02.35 www.lmpa.be ondernemingsnr : 04 117628 22 ATTEST SPORTCLUB OF FITNESSCENTRUM 1. In te vullen door de verantwoordelijke van het

Nadere informatie

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap De VDAB ook voor personen met een arbeidshandicap Onze dienstverlening op een rijtje Je bent werkzoekend, werknemer of zelfstandige en je hebt een langdurige beperking van fysieke, verstandelijke, psychische,

Nadere informatie

IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ...

IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ... IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. NAAM CLUB: AFKORTING: Adres maatschappelijke zetel: Provincie: E-mail:. Website:. Rekeningnummer:.../..../ Statuut: feitelijke vereniging vzw andere:.. Aantal bestuursleden:

Nadere informatie

Loopgroep René van AVGM in Best

Loopgroep René van AVGM in Best Loopgroep René van AVGM in Best Inhoud Profiel... 1 Regels en afspraken... 3 Adviezen... 4 Contactgegevens... 5 Profiel Dit is een loopgroep met een vrij rustig tempo. De afstanden en trainingsduur zijn

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Waarom? Wat kan je verwachten? Word LEERMEESTER in de horeca Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring

Nadere informatie

UiTPAS. De handleiding voor verenigingen in 3 pagina s

UiTPAS. De handleiding voor verenigingen in 3 pagina s UiTPAS De handleiding voor verenigingen in 3 pagina s UiTPAS is een spaarkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Met UiTPAS kan iedereen UiTpunten sparen en ze omruilen voor een korting, cadeau of ander voordeel.

Nadere informatie

Fietsclub De Kersecorftrappers. Vrije Tafeltennis

Fietsclub De Kersecorftrappers. Vrije Tafeltennis Fietsclub De Kersecorftrappers Wie wil genieten van de buitenlucht op zijn fiets, komt zeker aan zijn trekken bij de Kersecorftrappers. Iedere week wordt er een fietstocht gemaakt langs rustige en landelijke

Nadere informatie

Deelnemen is winnen. Een gezegde dat zeker waar is voor onze G-karate wedstrijden. Daarom ontvangt ook iedere deelnemer een medaille.

Deelnemen is winnen. Een gezegde dat zeker waar is voor onze G-karate wedstrijden. Daarom ontvangt ook iedere deelnemer een medaille. Hasselt, 15 november 2015 Beste G-karateka, p zondag 31 januari 2016 is het zover: het open Belgisch Kampioenschap G-karate 2016! Het kampioenschap wordt georganiseerd door Goju-ryu karate-do Kuyukai Liege,

Nadere informatie

Basis trainingsschema 10 km

Basis trainingsschema 10 km Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van Mijnhardlooptrainer.nl zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF APRIL 2015

NIEUWSBRIEF APRIL 2015 NIEUWSBRIEF APRIL 2015 Inhoud Voorstelling van ons nieuwe logo Wandel je mee? Verhuis naar Veemarkt Provinciale trainingen 2015 Bestuur en trainers van JC Sint-Truiden Nieuwe website Voorstelling nieuwe

Nadere informatie

Het Ik ga vreemd -café

Het Ik ga vreemd -café Het Ik ga vreemd -café Inhoud De slogan: Ik ga vreemd...2 De methodiek: Samen op café...2 Stappenplan voor een Ik ga vreemd -café...3 1. Bepaal een datum en een locatie... 3 2. Bestel promotiemateriaal...

Nadere informatie

WEGWIJZER JEUGD SEIZOEN 2014-2015 Racing Club Tienen ATLETIEK

WEGWIJZER JEUGD SEIZOEN 2014-2015 Racing Club Tienen ATLETIEK Beste ouders en atleten, Op 1 november gaat het nieuwe atletiekseizoen van start. Hierbij willen wij u dan ook wat nuttige informatie meegeven om de samenwerking tussen clubbestuur, trainers, ouders en

Nadere informatie

Tabel 2 Trainingsvorm Duur Intensiteit *)

Tabel 2 Trainingsvorm Duur Intensiteit *) Trainen voor De Zestig van Texel Hoe stel je zelf een trainingsschema op? Door Gerrit van Rotterdam (oud-bondscoach ultralange afstand) Deel 3 Trainingsmethoden Om de gewenste aanpassingen in het lichaam

Nadere informatie

GEZOND SPORTEN-BELEID

GEZOND SPORTEN-BELEID GEZOND SPORTEN-BELEID met de ondersteuning van: INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord... 3 2. Checklist... 3 Stap 1 : De federatie betrekt minstens één arts bij de uitwerking van haar gezond sporten-beleid... 3 Stap

Nadere informatie

Iedereen wordt graag respectvol behandeld, dus ook de persoon met een handicap. Enkele algemene tips voor het omgaan met personen met een handicap:

Iedereen wordt graag respectvol behandeld, dus ook de persoon met een handicap. Enkele algemene tips voor het omgaan met personen met een handicap: Gedragscode VAL: omgaan met personen met een handicap (bron: www.parantee.be en www.gripvzw.be) Het is belangrijk dat onze maatschappij toegankelijk is voor iedereen, en iedereen heeft recht om de sport

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

Welkom bij de tofste gymclub.

Welkom bij de tofste gymclub. Welkom bij de tofste gymclub. Wil je van turnen jouw sport maken? Bij Sterk en Lenig Drongen zit je zeker goed! We bieden onze leden een gezonde, zinvolle en sociale vrijetijdsbesteding aan in een gezellige

Nadere informatie

Sportverenigingen Subsidiereglement

Sportverenigingen Subsidiereglement Sportverenigingen Subsidiereglement Goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 13 november 2014 Gepubliceerd op de gemeentelijke website op 27 november 2014 Artikel 1.- Algemene bepalingen. Binnen

Nadere informatie

De mutualiteit. De mutualiteit 31

De mutualiteit. De mutualiteit 31 De mutualiteit De mutualiteit 31 Algemene info mutualiteit Een mutualiteit of ziekenfonds zorgt voor de terugbetaling van een deel van de dokterskosten, tandzorgen, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten...

Nadere informatie

MEDISCH BEGELEIDINGSPLAN JEUGD KM TORHOUT

MEDISCH BEGELEIDINGSPLAN JEUGD KM TORHOUT MEDISCH BEGELEIDINGSPLAN JEUGD KM TORHOUT Jeugd KM TORHOUT 2016 Wat te doen bij sportongeval? Blessures komen vaak voor bij voetballers. Voetbal is een contactsport en staat hoog in de blessureranglijsten.

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt DIËTEN IS TRAINEN OM DIK TE WORDEN 1Als een beer in een winterslaap is en dus niets meer eet gedurende een lange tijd, doet de natuur iets slims. Het

Nadere informatie

De sportverenigingen die aan de volgende criteria voldoen hebben recht op een subsidie:

De sportverenigingen die aan de volgende criteria voldoen hebben recht op een subsidie: SUBSIDIEREGLEMENT SPORTVERENIGINGEN HEUVELLAND 1. Omschrijving Binnen de kredieten zoals voorzien op de begroting van de gemeente Heuvelland, kunnen sportverenigingen, erkend door het gemeentebestuur Heuvelland

Nadere informatie

Startbijeenkomst Via Vierdaagse 2014

Startbijeenkomst Via Vierdaagse 2014 Startbijeenkomst Via Vierdaagse 2014 Programma 13.00 Ontvangst 13.30 Via Vierdaagse en trainingsschema 14.15 3x 30 minuten training 15.45 Pauze (kopje koffie/thee) 16.00 Goed schoeisel/kleding en voorkomen

Nadere informatie

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond WOORDZOEKER Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden.

Nadere informatie

Welkom!

Welkom! Welkom! Geelse atletiekclub: voorstelling Opgericht in 1979 Atletiekpiste De Leunen (gravel 400m) 1x verspringen, 1x hoogspringen, 1x kogel, 1x speer/hockeybal, Finse piste 1000m Werkgroep atletiek werkgroep

Nadere informatie

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS Beginnen met hardlopen?...de tips en schema s vind je in dit boekje! Maar al te vaak zie je dat beginnende hardlopers door onvoldoende voorbereiding al weer snel afhaken.

Nadere informatie

6. ONDERSTEUNING EN REKRUTERING

6. ONDERSTEUNING EN REKRUTERING 6. ONDERSTEUNING EN REKRUTERING MEDISCHE BEGELEIDING TOEGEPASTE PROCEDURES M.B.T. SPORTMEDISCH SCREENING K. Hove Sport heeft een formeel medisch samenwerkingsakkoord met Sigrid Jacobs/Stefan Van Oevelen

Nadere informatie

Badmintonclub t PLÊMKE VZW Sponsoring

Badmintonclub t PLÊMKE VZW Sponsoring Beste sympathisant, U maakt via deze aanvraagbrief voor sponsoring voor het eerst kennis met Badmintonclub t Plêmke vzw of toonde in het verleden interesse om onze badmintonvereniging te sponsoren? Dan

Nadere informatie

SPORTSUBSIDIES VERZAMELDOCUMENT SUBSIDIES VOOR SPORTVERENIGINGEN EN SPORTORGANISATOREN

SPORTSUBSIDIES VERZAMELDOCUMENT SUBSIDIES VOOR SPORTVERENIGINGEN EN SPORTORGANISATOREN SPORTSUBSIDIES VERZAMELDOCUMENT SUBSIDIES VOOR SPORTVERENIGINGEN EN SPORTORGANISATOREN IDENTITEIT SPORTVERENIGING / SPORTORGANISATOR Naam sportvereniging/organisatior Nummer bankrekening Naam titularis

Nadere informatie

stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie

stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie Met dit formulier kunt u als mantelzorger de Brugse mantelzorgpremie aanvragen. Wij vragen u alle gegevens in DRUKLETTERS in te vullen. Tip:

Nadere informatie

Draaiboek De organisatie van een beweegactie

Draaiboek De organisatie van een beweegactie Draaiboek De organisatie van een beweegactie Door regelmatig te bewegen kunnen de ademhalingsklachten verminderen en raak je minder vermoeid. Getrainde spieren hebben namelijk minder zuurstof nodig dan

Nadere informatie

Sportproeven paracommando

Sportproeven paracommando Sportproeven paracommando Nadat je geslaagd bent voor de basissportproef om tot Defensie te kunnen toetreden, zal je als sollicitant voor de vacature paracommando ook extra sportproeven dienen af te leggen.

Nadere informatie

BLESSURE AFHANDELING JEUGD KSK KASTERLEE SEIZOEN

BLESSURE AFHANDELING JEUGD KSK KASTERLEE SEIZOEN BLESSURE AFHANDELING JEUGD KSK KASTERLEE SEIZOEN 2016-2017 ORGANOGRAM MEDISCHE CEL DOKTER : Marianne Morias KINESIST : Dorian Goris TAAKVERDELING DOKTER - Behandeling en advies van kwetsuren op vraag van

Nadere informatie