Handige tips en weetjes om uw auto beter te begrijpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handige tips en weetjes om uw auto beter te begrijpen"

Transcriptie

1 Handige tips en weetjes om uw auto beter te begrijpen

2 Dit boekje kwam tot stand naar aanleiding van de Flair Workshop Autotechnologie, die samen met Bosch Car Service in verschillende garages in België en Nederland werd opgezet. INHOUD I. Mijn auto, mijn vrijheid Pg.2 - Inleiding: Ken uw auto Pg.4 - Werking van de motor Pg.5 - Kijkje onder de motorkap Pg.6 - Blik op het dashboard II. Pg.8 Pg.9 Veilige auto - Veiligheidssystemen - Veiligheidsaccessoires III. Pg.13 Pg.14 Pg.14 Pg.15 Pg.16 Pg.16 IV. Pg.18 Pg.19 Pg.20 Onder de loep Wiel en profiel Licht en zicht Remmen en remsystemen Vloeistoffen Probleemloos starten Zorgenvrij onderhoud Nuttige tips Veilig en hoffelijk gedrag Eerste hulp bij pech en ongevallen Nuttige links

3 Bij elke auto hoort een instructieboekje. Alle belangrijke punten en wetenswaardigheden worden hierin behandeld. Neem even de tijd om het instructieboekje door te nemen. Ga een half uurtje in de wagen zitten en test in stilstand de belangrijkste functies uit: lichten, elektrische ramen, verstellen van gordels en stoel, airco,... 1 Inleiding: Ken uw auto 2 I. Mijn auto, mijn vrijheid Ga nooit de weg op als u de plaats en bediening niet kent van verlichting, de richtingaanwijzers, ruitenwissers en ventilatie. Kijk ook na waar de ontgrendelingshendel van de motorkap zich bevindt en waar u het reservewiel, de krik en de gevarendriehoek vindt. Vraag de garagehouder u deze functies te tonen als u een nieuwe of vervangwagen ophaalt en vraag meer uitleg als iets niet duidelijk is.

4 Automotoren zijn ontploffingsmotoren waarbij een mengsel van lucht met benzine of diesel door verbranding wordt omgezet in energie. De zuigers, krukas en drijfstang zorgen ervoor dat deze energie wordt omgezet in beweging. zuigers De opgewekte energie duwt de zuigers naar beneden tot op de drijfstang. Drijfstang en krukas zorgen ervoor dat de neerwaartse beweging van de zuigers wordt omgezet in een ronddraaiende beweging van de krukas. Koppeling en versnellingsbak brengen de ronddraaiende beweging over op de wielen en de auto rijdt. 3 krukas drijfstang Om de motor blijvend goed te laten functioneren zijn smering (olie) en koeling levensbelangrijk. Zonder olie zou de motor direct vastlopen. De bewegende delen in de motor en versnellingsbak draaien daarom in een permanent oliebad. 4 Werking van de motor Bij het verbrandingsproces ontstaat veel warmte. Zonder koeling wordt de motor zo heet dat deze oververhit en vastloopt. De vloeistof in het koelsysteem en in mindere mate de motorolie zorgen voor de koeling.

5 Eerste voorwaarde om oliepeil of accu s te controleren of om motorpech te verhelpen is het openen van de motorkap. In de meeste auto s opent u de motorkap via een hendeltje in de buurt van de chauffeursstoel. Het hendeltje zit vaak links onderaan het dashboard of ter hoogte van de pedalen. Het is belangrijk dat u de reservoirs voor motorolie, koelmiddel, remvloeistof en ruitenreinigingsmiddel weet te vinden. 5 Kijkje onder de motorkap Blik op het dashboard 6 TIP Kijk het instructieboekje van de wagen na en doe voor uzelf eens de test bij een koud voertuig op een veilige plaats. Zo bent u vertrouwd met de plaats van de reservoirs en hoeft u niet in paniek te raken als de motor plots begint te roken. Opgelet Let erop dat vóór het openen van de motorkap de wisserarmen tegen de ruit aanliggen zodat de ruitenwissers niet worden beschadigd. Het dashboard is uw gids bij het rijden. Elk dashboard heeft een snelheidsmeter met kilometerteller, een olietemperatuurmeter, toerenteller en tankmeter. Daarnaast wijzen controle- en waarschuwingslampjes op ingeschakelde functies (bv. mistlampen of richtingaanwijzers) of op gevaar.

6 Gele lampjes duiden op een technisch defect maar brengen het goed functioneren van de wagen niet onmiddellijk in gevaar. U moet wel op korte termijn een bezoekje aan de garage brengen. Rode lampjes duiden op een ernstiger probleem dat onmiddellijk verholpen moet worden. Niet verder rijden en meteen de garage bellen is de boodschap. Motor te warm Met matige snelheid verder rijden om de motor af te koelen. Accu sterk ontladen verouderd of niet correct aangesloten accu zo spoedig mogelijk laten controleren. Vol motorvermogen niet meer beschikbaar Rustig doorrijden is mogelijk. Motor zo spoedig mogelijk laten nakijken. 7 Help! Het lampje brandt! Drie lampjes nader bekeken: 8 Motor oververhit Voorzichtig stoppen, motor afzetten en laten afkoelen. Motorkap niet openen wegens verbrandingsgevaar. autoaccu wordt niet meer opgeladen Alle niet-noodzakelijke stroomverbruikers (verwarming, airco,..) uitschakelen en de accu onmiddellijk laten controleren. Doorrijden niet mogelijk. Onmiddellijk stoppen en motor afzetten.

7 De auto van vandaag wordt steeds veiliger. Mechanische en elektronische veiligheidsonderdelen beschermen bestuurder, passagiers en andere weggebruikers steeds beter. Een comfortabele zithouding en een goede zichtbaarheid in alle weersomstandigheden dragen eveneens bij tot een grotere verkeersveiligheid. Zorg dat de hoofdsteunen goed zijn afgesteld en zet de achterruitverwarming aan om condens of vorst snel van de achterruit te verwijderen. Schone autoruiten voorkomen bovendien het beslaan van de binnenkant van de ruiten bij vochtig weer. Perfect werkende ruitenwissers en ook overdag met de verlichting aan rijden zorgen ervoor dat u goed ziet en uzelf tijdig gezien wordt. Elektronische bewaking en sensoren activeren, indien nodig, de verschillende veiligheidsvoorzieningen. Gordelspanners trekken bij een botsing de gordels een paar centimeter strakker aan, terwijl meertrapsairbags bij een frontale botsing en de laterale en plafondairbags bij een zijdelingse aanrijding worden geactiveerd. 9 II. Veilige auto Veiligheidssystemen 10 Steeds klikvast! Veiligheidsgordels zijn een eenvoudig en doeltreffend veiligheidsmiddel. Het dragen van de gordels voor- en achterin de wagen is verplicht. Maak er een gewoonte van vóór vertrek te controleren of bestuurder en alle passagiers klikvast zitten. De meeste wagens hebben tegenwoordig een verklikker die aanduidt wie zijn gordel niet omheeft. Kinderzitjes Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten altijd in een goedgekeurd kinderzitje of zittingverhoger. Gebruik een kinderzitje afgestemd op het gewicht en de lichaamslengte van het kind.

8 Verplichte veiligheidsaccessoires zijn: een verbandkistje, brandblusapparaat en gevarendriehoek. In meer en meer landen is het verplicht om een reflecterend veiligheidsvestje te dragen als uw wagen op de pechstrook of langs de kant van de weg staat. Zelfs indien niet verplicht, zorgt het hesje voor een goede zichtbaarheid, ook in minder optimale weersomstandigheden. 11 Veilige auto Veiligheidssystemen 12 Wilt u absoluut zeker zijn dat u bij pech alle materiaal bij de hand heeft, zorg dan dat volgende accessoires steeds in de wagen liggen: g g g g brandstofbus van 5 of 10 liter met soepele gietbuis sleeptouw en tang startkabels lampenset met zekeringen

9 Bandenslijtage controleren Te ver afgesleten banden zijn onveilig. De wagen verliest gemakkelijker zijn grip op het wegdek. Kijk daarom regelmatig de profieldiepte na. De wettelijke profieldiepte bedraagt 1,6 millimeter. U kunt de profieldiepte van de band controleren aan de hand van de slijtindicatoren. Dit zijn blokvormige uitstulpingen van 2 millimeter in de groef van de band. De band is aan vervanging toe als het bandenoppervlak door slijtage op dezelfde hoogte komt als de slijtindicator. Lekke band Heeft u toch een lekke band, ga dan als volgt aan de slag: 1. zet de auto op een veilige plaats met een harde, vlakke ondergrond 2. zet de motor af en trek de handrem aan 3. zet de auto in de eerste versnelling of bij een automaat in de stand P 4. leg zonodig blokken voor de wielen. Verwissel nooit een band als de auto op een helling staat of weg kan rollen 5. neem krik en wielmoersleutel. 10. bevestig de schroeven en draai ze goed vast 11. laat de krik zakken en controleer nog even of alles goed vast zit 12. ga zo snel mogelijk naar de garage om een nieuwe reserveband In veel auto s is het reservewiel een zogeheten thuiskomertje. Deze heeft een ander formaat dan de banden die al op uw wagen zitten. Aangezien u dan met twee verschillende formaten banden rondrijdt, mag u niet harder rijden dan 80 km/uur. U moet ook zo snel mogelijk naar de garage om weer een goede band op de auto te laten monteren. 13 III. Onder de loep Wiel en profiel TIP 14 Bandenspanning Ook een juiste bandenspanning helpt bandenpech voorkomen. Bovendien kost een te lage bandenspanning extra brandstof. De juiste bandenspanning staat vermeld in het instructieboekje of op de binnenkant van de klep van de brandstoftank. Bij de meeste benzinestations is de nodige apparatuur voor een controle van de bandenspanning aanwezig. Vele stations geven ook gratis lucht. Voor een juiste meting mogen de banden niet te warm zijn door het rijden. Deze vindt u meestal terug in de bagageruimte of in de uitsparing van het reservewiel 6. neem alvast het reservewiel uit de auto En nu: Krikken maar verwijder de wieldop door de platte kant van de wielmoersleutel in de opening van het ventiel te steken en de dop voorzichtig los te maken 8. draai vóór het opkrikken de wielmoeren eerst een halve slag los 9. plaats de krik in het krikpunt dat het dichtst bij het te verwisselen wiel zit Met cola krijgt u de schroeven makkelijker los. Run on Flat-banden De nieuwste wagens zijn uitgerust met run on flat-banden. Dankzij deze nieuwe technologie hoeft u niet meer te vrezen voor een klapband of een lekke band. Met een Run on Flat-band kunt u nog 80 kilometer rijden met een lekke band of klapband. De versterkte zijkanten van de band dragen immers het gewicht van de auto, ook als de lucht uit de band is.

10 Het harde leven van een ruitenwisser Ruitenwissers hebben het niet makkelijk. Na amper zes maanden hebben ze er gemiddeld al wisbewegingen (een oppervlakte van ongeveer 13 voetbalvelden) opzitten. Stof, insecten en kleine beschadigingen in de voorruit veroorzaken scheurtjes in het wisrubber. Bovendien versnellen zeepresten, zure regen, chemicaliën van de sproeivloeistof en UV-stralen de slijtage. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ruitenwissers maximaal zes maanden lang optimale wisprestaties leveren. Na één jaar zijn de wissers écht aan vervanging toe. Toch vervangen de meeste bestuurders hun wissers pas na twee of meer jaren. Ruitenwisserslijtage kan je eenvoudig testen via een regelmatige controle van het wisbeeld. Zodra er veel strepen of een waas op de ruit achterblijft, moet je de ruitenwissers vervangen. Lichten aan Alle verlichting die op en aan de auto zit moet ook werken. Controleer daarom regelmatig of alle lichten nog werken. De lichten dienen juist afgesteld te zijn zodat zij tegenliggers niet verblinden. verplichte verlichting 2 stadslichten 2 of 4 dimlichten 2 of 4 grote lichten 2 achterlichten 1 of 2 mistachterlichten verlichting nummerplaat 2 richtingaanwijzers voor en 2 richtingaanwijzers achter 2 remlichten achter 15 Licht en zicht TIP Beter zien en gezien worden verhogen de verkeersveiligheid. Ontsteek daarom tijdig uw lichten en zorg voor ruitenwissers in perfecte staat. 16 Toegestane (niet-verplichte) verlichting Mistlichten vooraan Derde remlicht Achteruitrijlicht Zoeklicht

11 17 NIEUW NIEUW Ongeveer 50% van alle ongevallen is overdag te wijten aan het feit dat een weggebruiker iemand anders te laat of helemaal niet ziet. Ongevallen op kruispunten zijn zelfs voor 80% te wijten aan onvoldoende zichtbaarheid. Het aantal ongevallen overdag vermindert met 10-15% als auto s ook overdag met de lichten aan rijden. Wist je dat...? 18 Night Vision: Ook s nachts een perfect zicht Night Vision, een actief infrarood nachtzichtsysteem, laat automobilisten ook s nachts beter zien. Twee infrarode koplampen geven een lichtstraal met de reikwijdte van de grote lichten. Tegenliggers worden niet verblind, want infraroodlicht is niet zichtbaar voor het menselijk oog. Het met infraroodlicht verlichte straatbeeld wordt door een speciale camera in de wagen opgenomen en via een display op het dashboard weergegeven. De bestuurder ziet de weg, andere weggebruikers en hindernissen tot 120 meter. Zo wordt rijden in het donker een stuk veiliger. In meer en meer Europese landen is het daarom verplicht of aangeraden om ook overdag met de lichten aan te rijden. In Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden, geldt deze verplichting het hele jaar door op alle wegen. In Italië en Hongarije is het op plattelandswegen verplicht het hele jaar met de lichten aan te rijden. In Polen, de Tsjechische Republiek en Litouwen moet enkel in de winter steeds met lichten aan gereden worden. Frankrijk, Duitsland en Nederland staan op het punt ook dergelijke verplichting in te voeren.

12 ABS Antiblokkeersysteem ABS voorkomt het blokkeren van de wielen bij het remmen. Zo blijft de wagen ook bij een noodstop goed bestuurbaar. TCS Antidoorslipsysteem (Traction Control System) TCS controleert of één van de wielen tijdens het accelereren niet doorslipt. Is dit wel het geval, dan vermindert TCS automatisch de aandrijfkracht om zo het doorslippen te onderdrukken. 19 Remmen en remsystemen 20 Elke bestuurder is verplicht zijn snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden en de aanwezigheid van andere weggebruikers. De bestuurders worden verondersteld in alle omstandigheden te kunnen stopen voor te voorziene hindernissen. Perfect werkende remmen zijn dus een noodzaak. Remvloeistof en remblokjes moet u regelmatig laten nakijken. De nieuwste elektronica en sensoren zorgen ervoor dat de wagen niet gaat slippen bij plotseling en hevig remmen. ESP Electronisch Stabiliteits Programma ESP voorkomt het slippen van de wagen in gevaarlijke bochten en bij een glad wegdek door op elk wiel afzonderlijk af te remmen en het overmatige motorvermogen te temperen. Op die manier wordt de wagen terug in de door de chauffeur gewenste richting gebracht. Andere benamingen voor ESP op het dashboard zijn: VSA, DCS, DSTC, PSM, TRC, VDC en VSC.

13 U kunt het niveau van de diverse vloeistoffen gemakkelijk zelf controleren. De reservoirs zijn door hun gekleurde doppen snel terug te vinden. Belangrijk is wel dat u weet welk symbooltje bij welke vloeistof hoort. ABS Olie peilen Voor het meten van het oliepeil beschikken de meeste auto s over een gekleurde peilstok of een peilstok die duidelijk uitsteekt aan de rand van de motor. Voor het controleren van het oliepeil dient de wagen op een vlakke ondergrond te staan en dient de motor koud of voldoende afgekoeld te zijn. Aan warme motorolie kunt u zich lelijk verbranden. Bovendien zet warme olie uit, waardoor het juiste peil niet af te lezen is. Remvloeistof De remvloeistof is de vloeistof die zorgt voor het overbrengen van de remkracht van de het rempedaal naar de wielcilinders. Het remvloeistofniveau moet steeds boven het minimummerkteken op het reservoir staan. Het reservoir voor de remvloeistof bevindt zich steeds rechts bovenin de motor. Het reservoir is doorzichtig en bevat een geel-bruine vloeistof. Op de dop staat het symbool voor remmen. 21 Vloeistoffen Hoe peilen? g haal de peilstok uit de olie g veeg de onderkant schoon g steek de peilstok terug en haal hem er opnieuw uit om het peil af te lezen g Het peil is goed als het tussen het minimum- en maximumpeil staat g Indien er te weinig olie in de motor zit, kunt u dit zelf aanvullen. Let erop dat u de juiste oliesoort gebruikt. Uw garagehouder kan u hierbij adviseren, maar ook bij de meeste benzinestations kunnen ze u helpen. Koelvloeistof Koelvloeistof zorgt voor de afkoeling van de motor. De meter op het dashboard geeft de temperatuur van de koelvloeistof aan. Ruitenwisservloeistof Om vliegjes, stof en ander vuil van de voorruit te vegen is ruitenwisservloeistof nodig. s Zomers volstaat gewoon water en reinigingsvloeistof, in de winter is ook antivries noodzakelijk. Er is geen vaste plaats voor het reservoir van de koelvloeistof. Het is veelal herkenbaar aan het symbool op de dop: een uitroepteken in een driehoek, een wolk of opstijgende dampen. Het reservoir van de ruitenwisservloeistof bevindt zich vaak op de meest onmogelijke plaatsen. De vuldop is wel gemakkelijk te vinden: u herkent hem aan het symbool voor ruitenwisser.

14 Met een lege accu krijgt u de wagen niet aan de praat. De accu levert de energie nodig om de auto te starten of de lampen te laten branden. Door te rijden wordt de accu opgeladen en de energie opgeslagen. Wie weinig kilometers rijdt of uitsluitend korte afstanden aflegt, heeft daarom vaker problemen. De accu krijgt immers niet de kans om zichzelf volledig op te laden. Startkabels? Vroeger volstond het om bij een lege accu met startkabels stroom van de ene accu naar de andere over te hevelen. Bij de nieuwste wagens is het gebruik van startkabels niet aangeraden. Kortsluiting kan immers grote schade berokkenen aan de elektronische componenten. Heeft u toch pech, neem dan volgende regels in acht: 1. Sla niet in paniek. 2. Parkeer de wagen, indien mogelijk, op een veilige plaats langs de kant van de weg 3. Indien de wagen niet kan worden verplaatst, plaats dan de gevarendriehoek. 4. Zet de 4 knipperlichten aan 5. Bel de pechdiensten Pechhulp Of u nu ergens in Europa gestrand bent of met autopech voor uw eigen deur staat, u kunt steeds terecht bij de Bosch Car Service Pechhulp. Na uw telefoontje komt de hulpdienst zo snel mogelijk ter plaatse. De Pechhulp repareert uw voertuig ter plaatse of sleept het indien het niet meer rijveilig is naar uw eigen of een Bosch Car Service in de buurt. 23 Probleemloos starten Eerste hulp bij ongevallen 24 Onderhoudsvrije accu s De nieuwste generatie accu s zijn onderhoudsvrij en hebben een steeds groter startvermogen. Dat is nodig om de veiligheidssystemen, zoals ABS en airbags, of de vele elektrische accessoires (elektrisch bedienbare ruiten, elektrisch dak, automatische airco,..) feilloos te laten werken. IV. Nuttige tips TIP Veel startproblemen ontstaan door stroomverbruik als de auto niet rijdt (lichten vergeten uitdoen, kofferbakverlichting) of als plotseling heel veel stroom vereist is. In de winter is het daarom aangeraden de verwarming niet meteen aan te zetten of de lichten pas te ontsteken na het starten van de auto.

15 Wees steeds een dame of heer in het verkeer: pas uw rijstijl aan aan de weersomstandigheden g hou steeds voldoende afstand g gebruik uw richtingaanwijzers g ritsen helpt files voorkomen g maak geen obscene gebaren en knipper niet met de lichten g heb steeds oog voor de zwakkere weggebruikers g g wees extra voorzichtig in de buurt van scholen en in woonwijken. Kinderen zijn snel afgeleid en letten niet altijd op haal nooit in in de buurt van een zebra pad. De wagen voor je stopt misschien om een voetganger veilig te laten oversteken België Robert Bosch Bosch Car Service Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid Autokeuring en rijbewijs Wegwijs in het Belgisch verkeersreglement 25 Veilig en hoffelijk gedrag Nuttige links 26 Nederland Robert Bosch Bosch Car Service Verenigde Verkeersveiligheidsorganisatie Voertuigcontrole

16 Bij Bosch Car Service staat uw wagen in het middelpunt van de belangstelling! Bosch Car Service biedt persoonlijk en vakkundig advies en maakt duidelijke afspraken over prijs en tijdsduur van de reparatie. Kwaliteit, kennis en service zijn de troeven van elke Bosch Car Service garage. Bosch Car Service telt meer dan 450 aangesloten garages in België en Nederland. Bosch Car Service Pechhulp Bosch Car Service biedt bij onderhoud gratis Pechhulp aan: een mobiliteitsgarantie, 12 maanden lang, in heel Europa, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Pechhulp Belgie: 02/ Pechhulp Nederland: 026/ U vindt de garages op: Belgie: Nederland:

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto 1 BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

Voertuig Controle Golf 7

Voertuig Controle Golf 7 Voertuig Controle Golf 7 Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees deze pagina een aantal keren aandachtig door zodat je

Nadere informatie

Voertuig Controle. De Motor (Golf 6 1.6 TDI)

Voertuig Controle. De Motor (Golf 6 1.6 TDI) Voertuig Controle Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees daarom deze pagina een aantal keren aandachtig door zodat je

Nadere informatie

De voorkant. De zijkant. De banden

De voorkant. De zijkant. De banden Controlepunten: In deze handleiding vind je de specifieke voertuigkenmerken van de Suzuki Swift. Algemene dingen kun je in je Ris praktijkboek vinden. Dus hier kun je b.v. vinden met welk knopje je de

Nadere informatie

Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama

Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama Instructie www.lolkama.com Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama Voor het CBR praktijkexamen worden door de examinator, controle vragen gesteld over de banden, motor, dashboard

Nadere informatie

De voorkant. De zijkant. De banden

De voorkant. De zijkant. De banden Controlepunten: De voorkant De verlichting moet heel zijn en werken (de werking van de verlichting, remlichten en richtingaanwijzers kan voor je gaat rijden gecontroleerd worden door de examinator) De

Nadere informatie

Voertuig Controle BMW 116d Sportline

Voertuig Controle BMW 116d Sportline Voertuig Controle BMW 116d Sportline Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees deze pagina een aantal keren aandachtig door

Nadere informatie

Voertuigcontrole. De Voertuigcontrole

Voertuigcontrole. De Voertuigcontrole Voertuigcontrole Voertuigcontrole Autorijles. Voordat je bij het CBR rijexamen doet, dien je over vele vaardigheden te beschikken, die je uiteindelijk tot een goed (beginnend) en veilig rijdend automobilist

Nadere informatie

EEN VEILIGE WINTER(VAKANTIE) MET DE ALD WINTERTIPS

EEN VEILIGE WINTER(VAKANTIE) MET DE ALD WINTERTIPS ALD WINTERTIPS EEN VEILIGE WINTER(VAKANTIE) MET DE ALD WINTERTIPS WINTERTIPS TIJD OM DE VOORBEREIDING TE STARTEN Hieronder vindt u de meest praktische tips waarmee u de winter zonder problemen doorkomt.

Nadere informatie

VOERTUIGCONTROLE ( BRAVOK)

VOERTUIGCONTROLE ( BRAVOK) VOERTUIGCONTROLE ( BRAVOK) KAWASAKI ER-6n BANDEN Controlepunten banden: - Bandenspanning: De banden moeten voldoende op spanning zijn. Per motortype is de bandenspanning verschillend, voor en achter is

Nadere informatie

Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK)

Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK) Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK) Banden Controlepunten banden: - Bandenspanning: De banden moeten voldoende op spanning zijn. Per motortype is de bandenspanning verschillend, voor en achter is vaak

Nadere informatie

Voertuigcontrole in en om de (les)auto

Voertuigcontrole in en om de (les)auto Voertuigcontrole in en om de (les) (je aangeboden door: rij-instructie.nl) Voertuigcontrole Controle in en om de Autorijles. Voordat je bij het CBR begint met het praktijkexamen / het rijden van een route,

Nadere informatie

Onder de motorkap. 1. Motoroliepeilstok :

Onder de motorkap. 1. Motoroliepeilstok : Onder de motorkap 2 1 3 4 5 1. Motoroliepeilstok : Geel handgreepje linksachter in de motorruimte (ringgreep). Zoals de naam al zegt : dient om motoroliepeil af te lezen. Controleer het liefst bij een

Nadere informatie

************************* **************** ******** ***

************************* **************** ******** *** Bij deelname aan het Tussentijdstoets moet je de volgende documenten overhandigen: een geldig theorie certificaat een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs. ************************* ****************

Nadere informatie

Voertuig Controle. Vraag: Waar dient de accu voor?

Voertuig Controle. Vraag: Waar dient de accu voor? Voertuig Controle Prima Rijopleidingen Nieuwegein Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees daarom deze pagina een aantal

Nadere informatie

Bulletin. Bosch Car Service. Best Car Selection PAGINA 5 Tot 10 jaar Garantie PAGINA 8. Pechhulp. Bosch Car Service. goedkoper

Bulletin. Bosch Car Service. Best Car Selection PAGINA 5 Tot 10 jaar Garantie PAGINA 8. Pechhulp. Bosch Car Service. goedkoper De aanbiedingen in deze uitgave zijn geldig tot 7 januari 2008 Bosch Car Service WINTER 2007 Bulletin VERLICHTING Gratis verlichtingscontrole PAGINA 2 Pechhulp Bosch Car Service goedkoper PAGINA 9 ZORGELOOS

Nadere informatie

Vloeistofpe ilcontro les

Vloeistofpe ilcontro les Vloeistofpe ilcontro les HET MOTOROLIEPEIL Zorg dat het motoroliepeil nooit onder het merkteken MIN op de peilstok komt. Dit kan leiden tot schade aan de motor. Controleer het peil terwijl de motor koud

Nadere informatie

VOERTUIGCONTROLE SEAT IBIZA. Rijschool van Zuylen

VOERTUIGCONTROLE SEAT IBIZA. Rijschool van Zuylen VOERTUIGCONTROLE SEAT IBIZA OPENEN MOTORKAP Motorkap in gesloten toestand OPENEN MOTORKAP Trek de hendel naar achteren en de motorkap is ontgrendeld. OPENEN MOTORKAP In het midden van de motorkap, net

Nadere informatie

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten.

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Begrippenlijst Lading en slepen van andere voertuigen Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Slepen van andere voertuig mag niet meer dan 5m afstand zijn. Steekt lading aan

Nadere informatie

Zien en gezien worden. Beter met licht en zicht van Bosch.

Zien en gezien worden. Beter met licht en zicht van Bosch. Zien en gezien worden. Beter met licht en zicht van Bosch. Veilig op weg, onder alle weersomstandigheden Kwalitatieve producten voor een lange levensduur Innovatieve producten; altijd de beste technologie

Nadere informatie

NL ESP-Systeem

NL ESP-Systeem 603.83.515 NL ESP-Systeem ESP-SYSTEEM (Electronic Stability Program) Dit systeem bewaakt de stabiliteit van de auto als de wielen hun grip verliezen, waardoor de auto beter op koers blijft. De werking

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs. Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - ste en de leerjaar lager onderwijs. 6 Zie je de kinderen op de tekening? Sommigen hebben een bolletje met een cijfer. Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen.

Nadere informatie

H a n d e l i n g s a n a l y s e R i j s c h o o l T e a m D r i v e - w w w w. r i j s c h o o l t d. n l Pagina 1

H a n d e l i n g s a n a l y s e R i j s c h o o l T e a m D r i v e - w w w w. r i j s c h o o l t d. n l Pagina 1 H a n d e l i n g s a n a l y s e R i j s c h o o l T e a m D r i v e - w w w w. r i j s c h o o l t d. n l Pagina 1 HANDELINGSANALYSE CATEGORIE B Hierna vindt u de handelingsanalyse voor de auto, de rijprocedure

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T*

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T* Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie T* Opgesteld door: Categoriecode: Toetsvorm: Bijzonderheden: CCV T-rijbewijs praktijk (T) Praktijk Toelichting op tabel met afbakening Tax = Taxonomiecode

Nadere informatie

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat Instructies Deze kunnen worden gebruikt voor het afzuigen van: Motorolie Versnellingsbak- en transmissieolie Koelvloeistof Remvloeistof Andere

Nadere informatie

Reservelampjes zijn altijd handig, en bovendien verplicht in Spanje en Nederland.

Reservelampjes zijn altijd handig, en bovendien verplicht in Spanje en Nederland. Vakantietips 2012 Profiteert u ook van de zomermaanden om met de wagen naar uw vakantiebestemming te vertrekken voor een welverdiende rust? Zie hier enkele tips die u veel problemen zullen besparen als

Nadere informatie

X Veiligheidsgordel 3 Verklikkerlicht brandt (met waarschuwingstoon) bij ingeschakelde ontsteking: Gordel omdoen, zie pagina 33.

X Veiligheidsgordel 3 Verklikkerlicht brandt (met waarschuwingstoon) bij ingeschakelde ontsteking: Gordel omdoen, zie pagina 33. Instrumenten verklikkerlichten De verklikkerlichten die hier staan vermeld, zijn niet in alle auto s aanwezig. Deze beschrijving geldt voor alle instrumentenuitvoeringen. X Veiligheidsgordel 3 Verklikkerlicht

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen.

Nadere informatie

GRIP OP DE WINTER. met Mengelers

GRIP OP DE WINTER. met Mengelers GRIP OP DE WINTER met Mengelers Overwin de winter Het weer is niet altijd te voorspellen. Maar ook bij onverwachts winters weer kunt u goed voorbereid op pad. Met onze wintertips maakt u uw auto zélf winterklaar.

Nadere informatie

Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis R = Reproductieve vaardigheid P = Productieve vaardigheid

Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis R = Reproductieve vaardigheid P = Productieve vaardigheid Opgesteld door: Categoriecode: CCV T-rijbewijs praktijk (T) Toelichting op tabel met afbakening Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis = eproductieve vaardigheid P = Productieve

Nadere informatie

lyondellbasell.com lyondellbasell.com Veilig autorijden

lyondellbasell.com lyondellbasell.com Veilig autorijden Veilig autorijden Veilig autorijden Tijdens het autorijden werken de geest en het lichaam van de bestuurder en de auto samen als 1 systeem. Deze presentatie maakt inzichtelijk welke verschillende onderdelen

Nadere informatie

VEILIG AUTORIJDEN IN DE WINTER

VEILIG AUTORIJDEN IN DE WINTER VEILIG AUTORIJDEN IN DE WINTER Handige tips waarmee jij en je auto klaar voor de winter zijn! OOK IN DE WINTER VEILIG DE WEG OP De winter komt er weer aan. Het is vroeg donker, temperaturen dalen flink

Nadere informatie

Maak de VAB-vakantietest en vermijd dure boetes en kosten aan je wagen

Maak de VAB-vakantietest en vermijd dure boetes en kosten aan je wagen Maak de VAB-vakantietest en vermijd dure boetes en kosten aan je wagen De zomervakantie is weer in aantocht en de wagen is nog steeds het populairste vervoermiddel om Europa te doorkruisen. In bepaalde

Nadere informatie

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens 1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu kort hierna weer aan de lader zet (binnen enkele uren). 2. Laat de accu nooit

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. 1 Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. C Wat doen deze kinderen?? Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen. oen ze iets gevaarlijks? Kleur het bolletje rood. Ontwerp:. Vereecke

Nadere informatie

Beste klant, D&C cars dankt u voor uw vertrouwen en wenst u een reis zonder zorgen toe. D&C cars

Beste klant, D&C cars dankt u voor uw vertrouwen en wenst u een reis zonder zorgen toe. D&C cars Beste klant, De aankoop van een wagen is waarschijnlijk één van de grotere investeringen die u heeft gedaan. Daarom is het regelmatig onderhoud van uw wagen het beste middel om zijn waarde te behouden

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: autopech

Auditieve oefeningen bij het thema: autopech Auditieve oefeningen bij het thema: autopech Boek van de week: 1; Op reis met de auto 2; Garage Gust 3; De autocoureur 4; Tim op de tegels Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

Wielen vervangen GEREEDSCHAPSSET HET RESERVEWIEL VERWIJDEREN AFSLUITBARE WIELMOEREN

Wielen vervangen GEREEDSCHAPSSET HET RESERVEWIEL VERWIJDEREN AFSLUITBARE WIELMOEREN Wielen vervangen GEREEDSCHAPSSET De krik en het gereedschap bevinden zich onder de stoel links voorin. HET RESERVEWIEL VERWIJDEREN Wees voorzichtig bij het optillen van een wiel. De wielen zijn zwaar en

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie T In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie

Nadere informatie

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen?

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Geen zin om dagen lang uit boeken te leren of met CD-ROMS te oefenen? Maak je niet

Nadere informatie

Beste leerling-bestuurder Beste begeleider

Beste leerling-bestuurder Beste begeleider 3 Beste leerling-bestuurder Beste begeleider Jullie gaan samen op weg om het autorijbewijs te halen. Het doel is duidelijk: de leerling-bestuurder opleiden tot een veilige en verantwoordelijke bestuurder.

Nadere informatie

IN EEN OOGOPSLAG. Panoramadak. Parkeerhulp achter

IN EEN OOGOPSLAG. Panoramadak. Parkeerhulp achter Panoramadak Dankzij het brede glazen dak zijn het zicht en de lichtinval in het interieur ongekend. 78 Te openen achterruit (SW) Dankzij deze voorziening hebt u eenvoudig toegang tot de bagageruimte zonder

Nadere informatie

ContiComfortKit Handleiding

ContiComfortKit Handleiding Inleiding Dankzij de ContiComfortKit blijft u ook met een lekke band mobiel. De combinatie van een compressor met een afdichtmiddel maakt het mogelijk om snijbeschadigingen tot ongeveer 6 mm lang doeltreffend

Nadere informatie

GROTE VERKEERSTOETS 2017

GROTE VERKEERSTOETS 2017 GROTE VERKEERSTOETS 2017 1. Beste en slechtst beantwoorde vragen Je stuurt een sms terwijl je aan het fietsen bent. Mag dat? A. Neen. B. Ja, sms'en mag maar telefoneren niet. C. Ja. Correct antwoord: A

Nadere informatie

BBRAAVVOK. Ezelsbruggetje

BBRAAVVOK. Ezelsbruggetje BBRAAVVOK Ezelsbruggetje Om de onderhouds- en controlepunten voor de motor makkelijk te onthouden, is het volgende ezelsbruggetje bedacht: BBRAAVVOK. Dit staat, zoals in het menu te lezen is, voor: Banden,

Nadere informatie

ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr

ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr. 073-5997042 Accu en oplader instructies: 1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu kort hierna weer

Nadere informatie

Verwarming en ventilatie

Verwarming en ventilatie Verwarming en ventilatie BEDIENINGSELEMENTEN 1. Temperatuurregeling. Afzonderlijk instelbaar voor de bestuurder en de passagier voorin. 2. Programma voor maximaal ontdooien. 3. Luchtverdeling. In de geselecteerde

Nadere informatie

Tips voor rijden in de winter en bij pech in het buitenland

Tips voor rijden in de winter en bij pech in het buitenland Reiswijzer in de winter Tips voor rijden in de winter en bij pech in het buitenland 1 Voorkom dat u tijdens uw vakantie ongewenst voor verrassingen komt te staan. Zorg dus niet alleen voor een reis- en

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Inhoud toolbox CO2-reductie

Inhoud toolbox CO2-reductie Inhoud toolbox CO2-reductie Datum: 7 oktober 2016 Aanwezig: Medewerkers van Bosman Watermanagement BV Deze toolbox is gepubliceerd op de publiocatieborden en de website van Bosman Besproken onderwerpen:

Nadere informatie

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2011 / 2012 Hoofdpunten: Informatie over winterbanden Regelgeving m.b.t. winterbanden Prijslijsten o Winterbanden o Sneeuwkettingen o Wisserbladen o Accu s o Vloeistoffen

Nadere informatie

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren.

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Tip 1 Schakelen Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Een toerenteller is hierbij een handig hulpmiddel. Een deel van het vermogen dat een automotor levert

Nadere informatie

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2013 / 2014 Hoofdpunten: Informatie over winterbanden Regelgeving m.b.t. winterbanden Prijslijsten o Winterbanden o Sneeuwkettingen o Wisserbladen o Accu s o Vloeistoffen

Nadere informatie

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE B

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE B RIJVAARDIGHEID CATEGORIE B Manoeuvres op het privé-terrein vanaf 5/9/2005 Goca 15-06-05 Fol B-N BESTE KANDIDAAT, De tweede Europese richtlijn zal in België, vanaf 5 september 2005, belangrijke wijzingen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektrische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u door zijn elektrische ondersteuning

Nadere informatie

- Verlichting. Uiteraard is het van groot belang dat je tijdig wordt gezien. De volgende lampen moet je op hun juiste werking controleren:

- Verlichting. Uiteraard is het van groot belang dat je tijdig wordt gezien. De volgende lampen moet je op hun juiste werking controleren: - Verlichting Uiteraard is het van groot belang dat je tijdig wordt gezien. De volgende lampen moet je op hun juiste werking controleren: Dimlicht en ongedimd licht. Seinlicht. Achterlicht. Remlicht, van

Nadere informatie

F I A T B R A V O 603.83.122 NL S N E L G I D S

F I A T B R A V O 603.83.122 NL S N E L G I D S F I A T B R A V O 603.83.122 NL S N E L G I D S DASHBOARD 1 Linker hendel: bediening buitenverlichting - 2 Instrumentenpaneel - 3 Rechter hendel: bediening ruitenwissers, achterruitwisser, trip computer

Nadere informatie

y Verwarming op brandstof 87

y Verwarming op brandstof 87 Klimat 5 1 y Verwarming op brandstof 87 912-B, 912-D Op. no. 87516 01- Benzine 30618 095-1 Diesel 3730 340-1 20000 excl. automaat Benzine 30618 095-1 Er is een nieuwe generatie verwarming geïntroduceerd

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u meer mogelijkheden

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

BBRAAVVOK. Ezelsbruggetje

BBRAAVVOK. Ezelsbruggetje Voertuigcontrole BBRAAVVOK Ezelsbruggetje Om de onderhouds- en controlepunten voor de motor makkelijk te onthouden, is het volgende ezelsbruggetje bedacht: BBRAAVVOK. Dit staat, zoals in het menu te lezen

Nadere informatie

& U UW GIDS REMSYSTEEM

& U UW GIDS REMSYSTEEM & U UW GIDS REMSYSTEEM HET REMSYSTEEM: CRUCIAAL ELEMENT VOOR UW VEILIGHEID Het moet onmiddellijk en nauwgezet reageren wanneer u daarom vraagt. De belangrijkste elementen zijn de remtrommels, remblokken,

Nadere informatie

Verkorte gebruiksaanwijzing

Verkorte gebruiksaanwijzing Verkorte gebruiksaanwijzing Fun2Go Contactgegevens fabrikant: Tel. +31 (0)315 257370 E-mail: info@vanraam.com Website: www.vanraam.com Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06

Nadere informatie

Privilege Service Plus.

Privilege Service Plus. Privilege Service Plus. U staat er nooit alleen voor. Uw mobiliteitsgarantie, GRATIS verlengd Altijd klaar om uw mobiliteit te beschermen: Privilege Service en Privilege Service Plus. Instappen, starten,

Nadere informatie

E-cambio. Een introductie in het gebruik van de elektrische cambio-wagens

E-cambio. Een introductie in het gebruik van de elektrische cambio-wagens E-cambio Een introductie in het gebruik van de elektrische cambio-wagens 100% elektrisch rijden - Max. 4 personen! Ideaal voor kortere ritten.. Hoewel de wagens zelf een grotere actieradius hebben, reserveren

Nadere informatie

Handleiding. Breeze. Elektrische fiets

Handleiding. Breeze. Elektrische fiets Handleiding Breeze Elektrische fiets Indeling handleiding: - Technische specificaties Pag. 3 - Functies Pag. 4 - Onderhoud Pag. 7 - Storingen Pag. 8 Technische specificaties: Framemaat Wiel- en bandenmaat

Nadere informatie

Huurovereenkomst # Overdrachtsformulier

Huurovereenkomst # Overdrachtsformulier Huurovereenkomst # Dit formulier is onderdeel van een tussen Huurder en Verhuurder via de website gesloten Huurovereenkomst. De Huurder en Verhuurder dienen bij aanvang en einde van de Huurperiode alle

Nadere informatie

Kort overzicht BEDIENINGSKNOPPEN

Kort overzicht BEDIENINGSKNOPPEN Kort overzicht Kort overzicht BEDIENINGSKNOPPEN 6 5 4 3 2 1 12 9 3 6 80 100 120 km/h 60 140 40 160 LAND - - ROVER 20 0 180 200 H4959 7 8 9 1. Frisseluchtrooster - bedieningsknop 2. Ventilator - regeling

Nadere informatie

Goed en regelmatig onderhoud aan uw auto is van groot belang. Hiermee worden onaangename en dure verrassingen op het verkeerde moment voorkomen.

Goed en regelmatig onderhoud aan uw auto is van groot belang. Hiermee worden onaangename en dure verrassingen op het verkeerde moment voorkomen. Kleine onderhoudsbeurt: Goed en regelmatig onderhoud aan uw auto is van groot belang. Hiermee worden onaangename en dure verrassingen op het verkeerde moment voorkomen. Bij een kleine beurt worden alle

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

200 bar, 15 l/min., l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport.

200 bar, 15 l/min., l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport. Handleiding mobiele hogedrukreiniger 200 bar, 15 l/min., 1.140 l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport. Inhoud 1. Veiligheidsinstructies...

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Verkeersveiligheid. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Verkeersveiligheid. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

Groep 10 IMD42 Niels Cremers Marc Hensen Sander Keurentjes Mathijs Mejan. De Handleiding

Groep 10 IMD42 Niels Cremers Marc Hensen Sander Keurentjes Mathijs Mejan. De Handleiding Groep 10 IMD42 Niels Cremers Marc Hensen Sander Keurentjes Mathijs Mejan De Handleiding Index Inleiding... 3 De meters... 4 Het stuur... 6 Het navigatie systeem... 9 De Console... 10 De radio... 11 2 Inleiding

Nadere informatie

INHOUD. Theorie Kennismaking Inleiding Ongevallen Snelheid Preventief rijden Rij- en kijktechnieken Hoe verbruik je minder

INHOUD. Theorie Kennismaking Inleiding Ongevallen Snelheid Preventief rijden Rij- en kijktechnieken Hoe verbruik je minder ON THE ROAD INHOUD Theorie Kennismaking Inleiding Ongevallen Snelheid Preventief rijden Rij- en kijktechnieken Hoe verbruik je minder Praktijk Rit op de weg Remproef Stuurtechniek INLEIDING Vragen om aan

Nadere informatie

Verkeerstips voor populaire vakantielanden

Verkeerstips voor populaire vakantielanden Allianz Global Assistance Verkeerstips voor populaire vakantielanden Juni 2017 1 Ben je van plan om deze zomer met de auto te reizen naar een van onderstaande populaire vakantiebestemmingen? Dan is het

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Garagekrik 3 ton + assteunen 3 ton Handleiding

Garagekrik 3 ton + assteunen 3 ton Handleiding Garagekrik 3 ton + assteunen 3 ton 9706554 Handleiding Gebruiksaanwijzing en onderdelenlijst Lees voor uw eigen veiligheid de instructies, voor gebruik, goed door Onderdeel Omschrijving Aantal A Krik 1

Nadere informatie

REWI AANKOOPKEURING. Bezoekadres. Adres. Keurmeester. Postcode \ Plaats. Bezoekdatum. Telefoonnummer. Bezoektijd. Opdrachtgever.

REWI AANKOOPKEURING. Bezoekadres. Adres. Keurmeester. Postcode \ Plaats. Bezoekdatum. Telefoonnummer. Bezoektijd. Opdrachtgever. REWI AANKOOPKEURING Bezoekadres Adres Postcode \ Plaats Telefoonnummer Keurmeester Bezoekdatum Bezoektijd Opdrachtgever Gegevens voertuig Merk / Model Type Brandstof Kenteken Chassisnummer Datum deel 1A/1B

Nadere informatie

I-FLUX 200 INLAATSYSTEEM REINIGER VOOR BENZINE- EN DIESELMOTOREN MET EGR KLEP GEBRUIKSAANWIJZING VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK

I-FLUX 200 INLAATSYSTEEM REINIGER VOOR BENZINE- EN DIESELMOTOREN MET EGR KLEP GEBRUIKSAANWIJZING VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK I-FLUX 200 INLAATSYSTEEM REINIGER VOOR BENZINE- EN DIESELMOTOREN MET EGR KLEP GEBRUIKSAANWIJZING VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK 2.2018 1. Voorbereiding van de I-FLUX 200 Open de vuldop van het toestel en giet

Nadere informatie

Banden (B Profilering

Banden (B Profilering Banden (BRAVVO-A) Let bij de controle op eventuele inrijdingen van b.v. spijkers. Zeker met tubeless-banden is dit van groot belang, omdat deze bij een inrijding niet meteen, maar langzaam leeglopen. Reparatie

Nadere informatie

Zwanenburg, 19-04-12. LH Hulsman

Zwanenburg, 19-04-12. LH Hulsman 1 Zwanenburg, 19-04-12 Geachte heer/mevrouw, Hierbij zenden wij u informatie die u nodig heeft bij uw praktijk examen straattaxi. U moet zelf zorgen voor een goedgekeurde kaart en een objectenlijst. U

Nadere informatie

Handleiding: Verreiker roterend max. hefvermogen 20,6 mtr. incl. machinist

Handleiding: Verreiker roterend max. hefvermogen 20,6 mtr. incl. machinist Handleiding: Verreiker roterend max. hefvermogen 20,6 mtr. incl. machinist BEDIENINGSUITLEG 1 - Bestuurderszetel 17 - Hendel stuurafstelling 2 - Sleutelschakelaar (START) 18 - Bedieningshendel hijsen linker

Nadere informatie

Alles wat je moet weten. BE rijopleiding. Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR. Auto peugeot 807 04-SB-BG

Alles wat je moet weten. BE rijopleiding. Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR. Auto peugeot 807 04-SB-BG Alles wat je moet weten BE rijopleiding Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR Auto peugeot 807 04-SB-BG Veilig op weg in het verkeer in samenwerking met Verkeersschool Boensma

Nadere informatie

KOELSYSTEMEN. Informatie voor de bestuurder. Haal het beste uit uw wagen

KOELSYSTEMEN. Informatie voor de bestuurder. Haal het beste uit uw wagen KOELSYSTEMEN i Informatie voor de bestuurder Haal het beste uit uw wagen DE ZAKEN AFKOELEN In oude films maakten stoomwolken, afkomstig van een overhitte radiator, vaak het plaatje compleet ; bergop rijden

Nadere informatie

Starten, schakelen & wegrijden:

Starten, schakelen & wegrijden: Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen.

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen. Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het R. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. ij deze vragen wordt u steeds de vraag gesteld:

Nadere informatie

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee > www.vrom.nl Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee 02 Steeds meer mensen hebben een airco in de auto. Een autoairco is comfortabel. In de zomer houdt de airco uw auto lekker koel. En in de winter

Nadere informatie

Winterbanden en sneeuwkettingen

Winterbanden en sneeuwkettingen en sneeuwkettingen zijn onmisbaar in winterse omstandigheden. Het enige echte alternatief is de auto laten staan. Het verschil tussen standaard banden en winterbanden zit in de rubbersamenstelling en het

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big

Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe Big. Deze handleiding geeft u meer informatie over de accu, het gebruik van de accu en het

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

3.0. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740

3.0. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 3.0 Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe City. Deze handleiding geeft u meer informatie over

Nadere informatie

Elektrische installatie op voertuigen

Elektrische installatie op voertuigen Elektrische installatie op voertuigen Doel Je kunt in een 12- of 24-voltinstallatie een storing opsporen en verhelpen. antwoorden Oriëntatie Voordat je met een trekker en een werktuig de openbare weg op

Nadere informatie

Wat te doen bij pech in het buitenland?

Wat te doen bij pech in het buitenland? Reiswijzer Bron: ANWB zomer 2012 Wat te doen bij pech in het buitenland? De zomervakantie komt er aan, tijd om te ontspannen en zorgeloos te genieten! Zorg daarom voor een goede voorbereiding en voorkom

Nadere informatie

INTELLISTART 4 INSTALLATIE

INTELLISTART 4 INSTALLATIE Standaard mogelijkheden van de IntelliStart 4. INTELLISTART 4 INSTALLATIE Op afstand starten voor automaten en handgeschakelde auto's tevens ook geschikt voor diesels Automatisch starten bij lage accu

Nadere informatie

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2016 / 2017

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2016 / 2017 Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2016 / 2017 Hoofdpunten: Informatie over winterbanden Regelgeving m.b.t. winterbanden Prijslijsten - Winterbanden - Sneeuwkettingen - Accu s - Vloeistoffen Winterbanden

Nadere informatie

Toetsmatrijs Rijvaardigheidsanalyse Praktijktrainer Nascholing

Toetsmatrijs Rijvaardigheidsanalyse Praktijktrainer Nascholing Toetsmatrijs Rijvaardigheidsanalyse raktijktrainer Nascholing Opgesteld door: Categoriecode: Toetsvorm: Totaal aantal vragen: Dekkingsgraad toetstermen: Cesuur: Bijzonderheden: CCV geen Toelichting op

Nadere informatie