Informatiebulletin Veessen-Wapenveld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebulletin Veessen-Wapenveld"

Transcriptie

1 Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Nr 3 Maart 2008 Tussen Veessen en Wapenveld ligt vanaf 2015 een hoogwatergeul. Dat is ingrijpend voor u als bewoner of agrariër in het gebied, en voor het landschap. Via dit informatiebulletin proberen we u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen

2 2008 wordt het jaar van de interactie in het project Veessen-Wapenveld! Harry Keereweer, stuurgroep voorzitter en Gelders gedeputeerde Na de start van het project op 12 oktober en de eerste informatiebijeenkomst van 19 november is op 21 januari het projectkantoor geopend in de Noord. De projectorganisatie zit nu in het gebied, er is een spreekuur en er is een echte ontmoetingsplek. Tijdens de opening ontving ik van het bestuur van de Agrarische Belangen Vereniging de Landbouw Effect Rapportage (LER). Dit gebaar symboliseert twee belangrijke waarden in het project: - de agrariërs geven opnieuw blijk van actieve betrokkenheid bij het project. - een ontmoetingsplek is een belangrijke voorwaarde om in gesprek te komen en te blijven. Agrarisch perspectief Na een periode van wennen aan elkaar zijn we nu dus echt in gesprek. Daarmee hebben we de start van het project achter ons en maken we ons op voor een periode vol interactie. De stuurgroep heeft ondertussen ook niet stil gezeten en heeft verder richting gegeven aan het project. Zo heeft zij gekozen voor een agrarisch perspectief als basis voor de gebiedsontwikkeling! De LER vormt daarvoor, samen met de maquette, een goede basis. Maar het is slechts een begin; de moeilijke vragen komen nog, zoals: - in welke richting ontwikkelt de agrarische groei? - hoeveel hectaren land zijn gemoeid met die ontwikkeling? - wat betekent dit voor het type bedrijf, de bedrijfsgrootte, de verkaveling, de drooglegging? - zijn de betrokken bedrijven zelf bereid en in staat om hierin te investeren? Vol programma Andere onderzoeksporen zijn: het maken van een Ruimtelijk Kwaliteits Kader (welke kwaliteiten bepalen de varianten) en een leefbaarheidsagenda (welke voorzieningen verbeteren). Een vol programma, waar veel mensen aan meedoen. Voor de zomer gaan we met de resultaten de bouwstenen voor de verschillende varianten vaststellen. Tegen die tijd wordt het écht spannend, omdat we zicht krijgen op het mogelijke tracé en de vorm van de dijken, het gewenste grondgebruik in en buiten de geul en de overstromingsfrequentie. Ook hebben we dan meer duidelijkheid over welke bedrijven weg moeten en waar zij mogelijk naar toe kunnen. Rond de zomer spreken we elkaar in ieder geval weer. Dat is afgesproken!

3 Informatiebijeenkomst 17 maart in dorpshuis Heerde Op 17 maart is het zover. Dan ontvouwen we u onze plannen en hoe we u daarbij willen betrekken. Op 19 november vond de eerste informatieavond over het project plaats in het dorpshuis in Heerde. We hebben u beloofd om in maart van dit jaar terug te komen om u verder te informeren. We zijn ook nu weer te gast in Heerde. Het Dorpshuis is vanaf uur open. De informatieavond begint om uur en is rond uur afgelopen. Programma Op hoofdlijnen ziet het programma voor deze avond er als volgt uit: - we komen terug op een aantal belangrijke vragen uit de vorige bijeenkomst. - we schetsen u het planproces tot aan de zomer. Juni 2008 moeten de uit te werken varianten benoemd, samengesteld en gekozen zijn - tijdens het tweede deel van de avond, na de pauze, hebben we het met u over: 1. leefbaarheid 2. landbouw 3. ruimtelijk kwaliteitskader 4. gebiedsontwikkeling 5. hydraulica, technisch ontwerp van de geul We hopen dat u de avond zult bijwonen en ons met uw inbreng wilt helpen. Laat uw stem horen. U ontvangt deze keer geen uitnodiging per post voor de bijeenkomst. Om teleurstelling of misverstanden te voorkomen: op deze avond hoort u niet van ons waar de dijken komen te liggen. Om dat uit te werken is nog meer tijd en onderzoek nodig. Ook wordt op deze avond niet nader ingegaan op vastgoedverwerving, schade- en compensatieregelingen. Deze onderwerpen zijn uiteraard van groot belang. Momenteel wordt gewerkt aan de laatste details. Wanneer die bekend zijn zult u daarover zo spoedig mogelijk informatie ontvangen. Voor uw individuele situatie en vragen kunt u altijd contact opnemen met het projectteam. Daarvoor houden we drie ochtenden per week spreekuur op het projectkantoor in Veessen (zie ook de achterzijde).

4 Opening Projectkantoor en aanbieding Landbouw Effect Rapportage Op maandag 21 januari is met een Open Huis het kantoor van het project Veessen-Wapenveld officieel in gebruik genomen. De kantine van het VeVo-gebouw was s avonds met zo n tachtig personen goed gevuld. De locatie in het gebouw van voetbalvereniging VeVo is nog een tijdelijke. Later dit jaar wordt een semipermanent gebouw in gebruik genomen dat naast het gebouw van VeVo wordt neergezet. Naast veel informele contacten en gesprekken in het gemêleerde gezelschap van stuurgroepleden, statenleden, burgemeester en wethouders van Heerde en natuurlijk boeren en andere bewoners van het gebied, was er ook een officieel deel. LER De voorzitter van de stuurgroep, gedeputeerde Harry Keereweer, ontving tijdens de opening van het projectkantoor uit handen van Andre Nooteboom de Landbouw Effect Rapportage (LER). Harry Keerweer was blij met het rapport. In zijn ogen moet de landbouwkundige potentie van het gebied gewaarborgd blijven. Hij vond het een belangrijk document dat zeker zijn waarde zal bewijzen bij de verdere discussie en planvorming. In de LER komt duidelijk naar voren dat het gebied een gezonde landbouw kent met voor 90% van de bedrijven redelijk tot goede economische bedrijfsperspectieven. 25 van de 51 bedrijven hebben hun grond voor meer dan 50% in het zoekgebied van de toekomstige hoogwatergeul liggen. In de ruim 40 aanbevelingen van de LER staat onder andere dat vitale landbouw in het gebied behouden moet blijven. Bij de aanleg van de geul moet rekening worden gehouden met het producerend vermogen van de gronden. Dat betekent een gemaal met voldoende capaciteit, een flauw dijktalud en vervangende grond tijdens de aanleg. Ook is het voor de landbouw van groot belang dat de ontsluiting goed is geregeld en dat er een goede compensatie komt bij verplaatsingen, verlies van gebruikswaarde, etc. Idealiter ziet de landbouw het tracé van de geul langs de wetering lopen.

5 Landbouw Effect Rapportage geeft inzicht in agrarische structuur Radboud Vorage, LTO Noord Op 21 januari werden bij de opening van het projectkantoor van Veessen-Wapenveld de resultaten van de Landbouw Effect Rapportage (LER) gepresenteerd. De LER brengt de effecten van de aanleg van de hoogwatergeul op de agrarische bedrijven in beeld. Zo valt te denken aan de gevolgen voor bedrijven die moeten verplaatsen of bedrijven die een stuk van hun huiskavel kwijt raken. Ook kunnen bedrijven te maken krijgen met percelen waarvan de waterhuishouding of het producerend vermogen worden aangetast of met percelen die moeilijk bereikbaar worden. Daarnaast kan de hoog watergeul effecten hebben op de loonwerkbedrijven die in het gebied actief zijn. Tijdens de uitvoering van de LER is gesproken met 51 bedrijven, waarvan 49 bedrijven met agrarische activiteiten. Van die 49 bedrijven hebben er 25 bedrijven meer dan 50% van hun grond in het zoekgebied van de geul liggen. Van 11 bedrijven liggen de bedrijfsgebouwen in het zoekgebied. Deze cijfers maken al snel duidelijk dat de aanleg van de hoogwatergeul grote effecten op de betreffende agrarische bedrijven kan hebben. Zeker als in ogenschouw wordt genomen dat de meeste bedrijven vanwege hun omvang een goed bedrijfseconomisch perspectief hebben. Duidelijkheid Doordat de definitieve ligging van de dijken van de hoogwatergeul nog niet bepaald is en de inrichting en het beheer van de gronden op en in de geul nog niet vastgesteld zijn, is er nog veel onduidelijkheid. Die onduidelijkheid kwam sterk naar voren in de gesprekken die met de ondernemers gehouden zijn. Zeker voor de bedrijven die in de geul komen te liggen, en verplaatst moeten worden, speelt dit heel sterk. Veel agrarische ondernemers kijken dan ook uit naar meer duidelijkheid, zodat ze hun bedrijfsplan voor de toekomst kunnen maken. De LER geeft duidelijk aan op welke aspecten de hoogwatergeul de bedrijven zal raken. Zo is aangegeven dat gedurende de aanleg van de geul de agrarische werkzaamheden gewoon door moeten kunnen gaan. Zo moet bijvoorbeeld het veevoer tijdig op het bedrijf aanwezig zijn en moet de melk tijdig opgehaald worden. Bij een hoogwater situatie maakt men zich vooral zorgen over de bereikbaarheid van het gebied. Hulpdiensten en een dierenarts moeten te allen tijde de bedrijven kunnen bereiken. Veel agrarische ondernemers zien dan ook dat de aanleg van de hoogwatergeul ingrijpende gevolgen kan hebben. Gevolgen waar het gebied zelf niet om gevraagd heeft. In de ogen van de bewoners brengt het gebied een groot offer voor de veiligheid van een deel van Oostelijk Nederland. Men is van mening dat het gebied en de getroffen individuele agrariërs ruimhartig gecompenseerd moeten worden. De LER geeft helder aan op welke wijze de landbouw structuur het beste behouden kan worden en hoe het bedrijfsperspectief, in of buiten de hoogwatergeul, het beste gecontinueerd kan worden.

6 Bijpraten over ontwikkelingen Henk Havinga, lid projectteam Wat moet er veel gebeuren, is een verzuchting die we als werkers aan het project Veessen-Wapenveld wel eens slaken. Ik kan me voorstellen dat dat volledig in tegenstelling staat tot uw eigen gevoel als bewoner. Buiten gebeurt immers nog niets en valt er ook nog niets te zien. Zelfs de dijktracé s moeten nog worden vast gesteld. Toch valt voor een goede voorbereiding veel te zeggen. We moeten er met elkaar van overtuigd zijn dat de dijken in het gebied op de goede plaats komen te liggen. Dat vraagt zorg vuldigheid in aanpak van de hele planvorming en dat kost nu eenmaal tijd. Ook zijn we verplicht vanuit wettelijke kaders om verschillende varianten te onderzoeken om daaruit vervolgens een keuze te maken. Bijvoorbeeld voor het zogenoemde voorkeurstracé van de dijken. Als we dit niet doen bestaat grote kans dat halverwege de uitvoeringsperiode de zaak stilgelegd moet worden en daar zit ook niemand op te wachten. Afgelopen twee maanden heeft het projectteam een plan van aanpak opgesteld. Een publieksvriendelijke versie is voor u op 17 maart beschikbaar. Dit plan geeft uitleg over wat de kern van het project is en hoe dat aangepakt gaat worden. Activiteiten Ook is een communicatieplan opgesteld. Als resultaat hiervan ontvangt u bijvoorbeeld deze tweemaandelijkse nieuwsbrief. Maar ook allerlei andere activiteiten staan op stapel. Van werkateliers en huiskamergesprekken tot het opstellen van een lesprogramma voor scholen. Inmiddels is eveneens een website in de lucht met allerlei informatie over het project. Onder andere kunt u daar de antwoorden vinden op de meest gestelde vragen. Ik wil u uitnodigen een kijkje te nemen op en dan bij projecten. Gebiedskalender Voor u als bewoners is het van belang dat u weet op welke momenten welke activiteiten plaats gaan vinden. Daarom hebben we een gebiedskalender opgesteld. Op deze kalender staan verschillende data met bijbehorende activiteiten en mijlpalen ingepland. Zo kunt u zien wat plaatsvindt en op welke momenten u geïnformeerd wordt en u eventueel uw inbreng kunt leveren. Ook deze kalender is op 17 maart beschikbaar en wordt uiteraard op de website gezet.

7 Reactie Klankbordgroep op Plan van Aanpak Cok Balkestein, bewonersadviesgroep In het plan van aanpak gaat het natuurlijk over de aanleg van de geul, maar daar naast is een erg belangrijk onderdeel de brede of wat smallere gebiedsontwikkeling. Smal, in een klein gebied rond de geul en breed om een samenhangend herinrichtingsplan te maken. De motie Eigeman in de Eerste Kamer heeft er eigenlijk voor gezorgd dat we met elkaar verplicht zijn goed na te denken over het hele gebied tussen het Apeldoorns kanaal en de IJssel. Dan moeten er keuzes gemaakt worden tussen eventuele nieuwe agrarische, ruimtelijke, recreatieve en economische ontwikkelingen. In de klankbordgroep is hierover stevig gepraat. Want het is duidelijk dat al die belangen niet gelijk zijn. Overeenstemming is er nu over twee processen die gelijk lopen tot juni 2008; dan moet het aankoopstrategieplan duidelijkheid geven voor de betrokken agrariërs en tegelijkertijd wordt er gewerkt aan de ruimtelijke inrichting van het gebied rond de geul. Leefomgeving Dat uitgebreide plan voor een brede gebiedsontwikkeling vraagt veel tijd. Wat we als klankbordgroep niet willen is dat het project vertraging op loopt, want dan moeten we de regie uit handen geven. Wat we wel willen is dat er goed gekeken wordt naar hoe onze leefomgeving er straks uitziet. We hebben afspraken gemaakt om te zorgen dat de kwaliteit en de tijd goed bewaakt worden en ook wat er gebeuren moet als we met elkaar vinden dat bijvoorbeeld de brede gebiedsontwikkeling niet gewenst is. Bewoners aan de slag De bewoners kunnen ten aanzien van de gebiedsontwikkeling de komende vier maanden stevig aan de slag. In een aantal bijeenkomsten zullen we samen met deskundigen werken aan voor stellen over de leefbaarheid, de ruimtelijke kwaliteit en de agrarische ontwikkeling. De klankbordgroep heeft breed steun gegeven aan de werkwijze om met zo n 40 vertegenwoordigers uit het gebied concreet mee te denken. De bewonersadviesgroep rekent op haar beurt op veel actieve bewoners om goede keuzes te kunnen maken.

8 Contact Met uw reacties kunt u altijd terecht bij: J. Melenhorst Gemeente Heerde T (0578) E j.melenhorst@heerde.nl Colofon Dit is een uitgave van het rijk, de provincie Gelderland, de gemeente Heerde en Waterschap Veluwe. Aanmelden gebiedsavonden Vanaf begin maart starten de gebiedsavonden waar u kunt meedenken en -praten over de gebiedsontwikkelingen bij u in de buurt. Deze bijeenkomsten zijn een goede voorbereiding op het gebiedsproces en de ontwikkeling van de voorkeurs varianten. Er zijn drie verschillende werkgroepen waar u aan kunt deelnemen, namelijk: Ruimtelijke Kwaliteits Kader, Agrarisch en Leefbaarheid. Het kan zijn dat u benaderd wordt door een vertegenwoordiger uit de klankbordgroep voor deelname, maar u kunt zich ook namens een vereniging of belangengroep aanmelden via Jos Melenhorst. Hij is bereikbaar via (0578) (of nummer (0578) van het projectbureau) of per j.melenhorst@heerde.nl Spreekuur Projectkantoor Het projectkantoor (Veesserenkweg 39, 8194 LK Veessen) heeft een nieuw telefoonnummer: (0578) U kunt er op maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot uur terecht met al uw vragen en om stukken in te kijken. Verder op afspraak. Het projectbureau wordt gebruikt door het projectteam voor vergaderingen en kleinere bijeenkomsten.

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Nr 2 december 2007 Tussen Veessen en Wapenveld ligt vanaf 2015 een hoogwatergeul. Dat is ingrijpend voor u als bewoner of agrariër in het gebied, en voor het landschap.

Nadere informatie

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Nr 9 september 2009 Tussen Veessen en Wapenveld ligt vanaf 2015 een hoogwatergeul. Dat is ingrijpend voor u als bewoner of agrariër in het gebied, en voor het landschap.

Nadere informatie

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Nr 8 Juni 2009 Tussen Veessen en Wapenveld ligt vanaf 2015 een hoogwatergeul. Dat is ingrijpend voor u als bewoner of agrariër in het gebied, en voor het landschap.

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord Juli 2016 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De provincie

Nadere informatie

Plaats Referentienummer Kenmerk De Bilt, 12 februari 2009 255454

Plaats Referentienummer Kenmerk De Bilt, 12 februari 2009 255454 Besprekingsverslag Plaats Referentienummer Kenmerk De Bilt, 12 februari 2009 255454 Plaats bespreking Veessen Aanwezig O. de Kuijer en J. Bouman (beide projectteam), R. Raaijmakers, H. Veenenbos, F. Visser

Nadere informatie

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Nr 15 maart 2011 Tussen Veessen en Wapenveld ligt vanaf 2015 een hoogwatergeul. Dat is ingrijpend voor u als bewoner of agrariër in het gebied, en voor het landschap.

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Nr 13 september 2010 Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Tussen Veessen en Wapenveld ligt vanaf 2015 een hoogwatergeul. Dat is ingrijpend voor u als bewoner of agrariër in het gebied, en voor het landschap.

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN. Klankbordgroep Spoor Moerdijk

STAND VAN ZAKEN. Klankbordgroep Spoor Moerdijk STAND VAN ZAKEN Klankbordgroep Spoor Moerdijk Dit is de wet per 1 april 2015 Tot 2020 ruimte voor 40.000 gifwagons per jaar, momenteel gaan er zo n 3.800/6.000 gifwagons per jaar over ons spoor. Na 2020

Nadere informatie

Informatie van de gemeente Ouderkerk over de uitvoering van het werk in uw straat. Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR)

Informatie van de gemeente Ouderkerk over de uitvoering van het werk in uw straat. Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) Informatie van de gemeente Ouderkerk over de uitvoering van het werk in uw straat Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) November 2014 Ria Boere Wethouder Het groene licht voor IBOR door de Raad garandeert

Nadere informatie

Aanleg aansluiting A27-N629 eind 2017

Aanleg aansluiting A27-N629 eind 2017 December 2016 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De

Nadere informatie

Veessen-Wapenveld. Veiligheid en Bereikbaarheid. 9 december 2010

Veessen-Wapenveld. Veiligheid en Bereikbaarheid. 9 december 2010 Veessen-Wapenveld Veiligheid en Bereikbaarheid 9 december 2010 Onderwerpen Veiligheid en Bereikbaarheid - ná aanleg van de geul (Ronald Löhr) - tijdens de aanleg: uitvoeringsplan (Jan Bouman) 2009: voorkeursvariant

Nadere informatie

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Nieuwsbrief IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Laarakkerse Waterleiding. In deze brief vindt u informatie over een

Nadere informatie

Plaats Referentienummer Kenmerk De Bilt, 12 februari

Plaats Referentienummer Kenmerk De Bilt, 12 februari Besprekingsverslag Plaats Referentienummer Kenmerk De Bilt, 12 februari 2009 255454 Plaats bespreking Veessen Aanwezig O. de Kuijer en J. Bouman (beide projectteam), R. Raaijmakers, H. Veenenbos en F.

Nadere informatie

Verslag bijeenkomsten november Gebiedsvisie Hellevoetsluis Zuidoost

Verslag bijeenkomsten november Gebiedsvisie Hellevoetsluis Zuidoost Verslag bijeenkomsten november 2018 Gebiedsvisie Hellevoetsluis Zuidoost Gebiedsvisie Hellevoetsluis Zuidoost De aanleiding Doel van de bijeenkomsten Overzicht van reacties en wensen per onderwerp Vervolg

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Geen goede weergave? Klik hier voor de nieuwsbrief op onze website. maart 2017 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Dit is de editie Vught van de nieuwsbrief PHS Meteren-Boxtel. In deze

Nadere informatie

Verslag. Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick. Plaats/datum bespreking: Baarlo, Voorzitter: mevr. Cals, dhr.

Verslag. Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick. Plaats/datum bespreking: Baarlo, Voorzitter: mevr. Cals, dhr. Verslag Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick Plaats/datum bespreking: Baarlo, 12-04-2017 Voorzitter: mevr. Cals, dhr. Spaans 1. Inleiding Marita Cals, omgevingsmanager Waterschap Limburg,

Nadere informatie

Omgevingswerkgroep Baarlo Hout Blerick. 3 Oktober 2018

Omgevingswerkgroep Baarlo Hout Blerick. 3 Oktober 2018 Omgevingswerkgroep Baarlo Hout Blerick 3 Oktober 2018 Agenda 1. Opening 2. Wat is er de afgelopen tijd gebeurd: inspraakreacties 3. Resultaten van uitgevoerde onderzoeken 4. Beslispunten voor de stuurgroep

Nadere informatie

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Nr 14 december 2010 Tussen Veessen en Wapenveld ligt vanaf 2015 een hoogwatergeul. Dat is ingrijpend voor u als bewoner of agrariër in het gebied, en voor het landschap.

Nadere informatie

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Versie 1.0 Augustus 2018 Omwonenden en belanghebbenden eerder betrekken De gemeente Dalfsen wil dat inwoners in een vroeg stadium betrokken

Nadere informatie

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld

Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Informatiebulletin Veessen-Wapenveld Nr 10 december 2009 Tussen Veessen en Wapenveld ligt vanaf 2015 een hoogwatergeul. Dat is ingrijpend voor u als bewoner of agrariër in het gebied, en voor het landschap.

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN. Bestemmingsplan Agrarische Enclave. Uitnodiging

BESTEMMINGSPLAN. Bestemmingsplan Agrarische Enclave. Uitnodiging BESTEMMINGSPLAN Bestemmingsplan Agrarische Enclave De gemeente Apeldoorn werkt aan de actualisering van bestemmingsplannen. Sommige bestemmingsplannen zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KAVELRUIL DE CENTRALE AS

NIEUWSBRIEF KAVELRUIL DE CENTRALE AS No. 4, april 2012 NIEUWSBRIEF KAVELRUIL DE CENTRALE AS Onlangs waren er diverse berichten over het opheffen van het kavelruilbureau Fryslân. Het kavelruilbureau Fryslân is echter niet opgeheven. Wel zijn

Nadere informatie

1 o MEI 2016. provinsje fryslân provincie fryslân b CM. Provinciale Staten van Fryslân. Leeuwarden, 10 mei 2016 Verzonden,

1 o MEI 2016. provinsje fryslân provincie fryslân b CM. Provinciale Staten van Fryslân. Leeuwarden, 10 mei 2016 Verzonden, provincie fryslân b CM postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 te 1 1 Provinciale Staten van Fryslân WWW.frYslan.frl provincie@fryslan.fn www.twitter.com/provfryslan

Nadere informatie

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk Nationale landschappen: aandacht en geld nodig! 170610SC9 tk 7 Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk De Rekenkamer Oost-Nederland heeft onderzoek

Nadere informatie

Doel van de informatiebijeenkomst

Doel van de informatiebijeenkomst Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Jacqueline Bulsink Informatiebijeenkomst 12 oktober 2011 Doel van de informatiebijeenkomst Informeren over resultaten planstudie Zomerbedverlaging Beneden- IJssel Gelegenheid

Nadere informatie

Leden van Provinciale Staten. Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid. Geachte Statenleden,

Leden van Provinciale Staten. Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid. Geachte Statenleden, Leden van Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Onderwerp Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid Datum 10

Nadere informatie

architectuur stedenbouw landschap

architectuur stedenbouw landschap Traverse Dieren Rheden N786 Apeldoorns Kanaal N348 Projectteam Gijs Wolfs / Paul Kersten / Janneke Dries / Mieke van der Arend Opdrachtgever Gemeente Rheden / Provincie Gelderland Ontwerp 2011-2012 (realisatie

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Verkenning Hoenwaard Verkenning Hoenwaard 2030; voorstel aan de bestuurders. Zwolle. Hattem. Wapenveld

INTRODUCTIE. Verkenning Hoenwaard Verkenning Hoenwaard 2030; voorstel aan de bestuurders. Zwolle. Hattem. Wapenveld INTRODUCTIE ; voorstel aan de bestuurders De provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Waterschap Vallei en Veluwe, de gemeenten Heerde en Hattem en een vertegenwoordiging uit het gebied werken samen in een

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Agrarisch atelier Veessen-Wapenveld

Agrarisch atelier Veessen-Wapenveld Agrarisch atelier Veessen-Wapenveld Voorjaar 2008 Veessen Agrarisch ontwikkelingsperspectief VAA080513 Agrarisch atelier Veessen-Wapenveld def.doc 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1. Aanleiding en doel...3

Nadere informatie

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Omgevingsvisie Westvoorne 2030 19 maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Welkom en opening wethouder Bert van der Meij Inhoud

Nadere informatie

Nr. 1 februari 2007 Waarom deze nieuwsbrief? Voorgeschiedenis

Nr. 1 februari 2007 Waarom deze nieuwsbrief? Voorgeschiedenis Nr. 1 februari 2007 In dit nummer: Voorgeschiedenis Organisatie Hoe ziet de m.e.r.- procedure eruit? Richtlijnen opstellen De mogelijke oplossingen Activiteiten in het kader van het MER Hoe zien proces

Nadere informatie

Rapportage Burgerparticipatie Mierlo s Welkom

Rapportage Burgerparticipatie Mierlo s Welkom Rapportage Burgerparticipatie Mierlo s Welkom 1 Inhoudsopgave 0. Voorwoord 1. Samenvatting 1.1 Werkgroep Openbare ruimte 1.2 Werkgroep Woningen 2. Plan van Aanpak Burgerparticipatie 2.1 Informeren belanghebbenden

Nadere informatie

Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend

Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend Gemeente Beemster Versie: definitief Goedkeuring: gemeentesecretaris Beemster, Els Kroese Juni 2012 Auteur: Nancy van der Vin, Filtercommunicatie

Nadere informatie

Asbestdakensanering De Vallei

Asbestdakensanering De Vallei Asbestdakensanering De Vallei Samenwerkende partijen Partners en opdrachtgevers Projectleiding via Asbestdakenteam De Vallei Doelgroepen Deelproject met Dakeigenaren in grote kernen en steden, vooral particulieren

Nadere informatie

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nieuwsbrief Natura 2000-gebied Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nummer 5, februari 2018 Op 10 januari jl. vond in de Schildkamp in Asperen een inloopbijeenkomst

Nadere informatie

Het Dorp blijft bewoond

Het Dorp blijft bewoond Met de nieuwsbrief van Het Dorp Vernieuwt informeren we u over de ontwikkelingen rondom het Dorp. We werken toe naar een Dorp waar mensen met en zonder beperking samen leven in een prettige, duurzame en

Nadere informatie

ondernemers in het gebied? En hoe kun je dit mogelijk maken binnen de kaders van de intergemeentelijke structuurvisie?

ondernemers in het gebied? En hoe kun je dit mogelijk maken binnen de kaders van de intergemeentelijke structuurvisie? Netwerk en inspiratiebijeenkomst Design Academy Eindhoven Op 14 maart 2013 werd de tweede netwerkbijeenkomst van het jaar georganiseerd voor alle ambtelijke medewerkers die betrokken zijn bij de gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

November Concept van (ontwerp-) Provinciaal Inpassingsplan gereed!

November Concept van (ontwerp-) Provinciaal Inpassingsplan gereed! November 2017 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De

Nadere informatie

Startnotitie milieueffectrapportage. Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

Startnotitie milieueffectrapportage. Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld Startnotitie milieueffectrapportage Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld 1 Inhoudsopgave Samenvatting 5 1 Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld 9 1.1 Maatregel van Ruimte voor de Rivier 10 1.2 Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

Nadere informatie

Proces werkgroepen. maart 2017

Proces werkgroepen. maart 2017 Proces werkgroepen maart 2017 Centrumvisie en projectgroepen De gemeenteraad heeft op 15 december 2016 de Centrumvisie en bijbehorende projectenlijst (totaal 8) voor het kernwinkelgebied van Noordwijkerhout

Nadere informatie

Piekberging Haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer Nieuwsbrief Piekberging Haarlemmermeer Maart 2011 Wilt u meepraten over de piekberging? Tijdens de informatieavond hebben we gepeild wie graag wil deelnemen aan een klankbordgroep. In deze groep kunt u

Nadere informatie

NR 22 november 2013. Informatiebulletin Veessen-Wapenveld

NR 22 november 2013. Informatiebulletin Veessen-Wapenveld NR 22 november 2013 Inhoud Column Het is echt begonnen 2 Column 4 Zeventien hoogspanningsmasten verplaatst en op sokkel gezet 5 Wegafsluitingen tijdens verplaatsen hoogspanningsmasten 6 Transportleidingen

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

A15-A12: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet

A15-A12: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet don0214hd070b A15-: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet De A15 wordt doorgetrokken. Er komt een nieuw stuk snelweg tussen Ressen en de (tussen Duiven en Zevenaar). Verder worden delen van de bestaande

Nadere informatie

HERONTWIKKELING MOLENWAL

HERONTWIKKELING MOLENWAL STARTNOTITIE HERONTWIKKELING MOLENWAL (VOORMALIGE BUSREMISE) Maart 2011 Gemeente Oudewater Sector REV 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 PLANGEBIED... 4 2.1 HET PLANGEBIED... 4 2.2 PROGRAMMA...

Nadere informatie

Verdubbeling N33. Zuidbroek Appingedam

Verdubbeling N33. Zuidbroek Appingedam Verdubbeling N33 Zuidbroek Appingedam De provincie Groningen en de regio hebben zich gezamenlijk ingezet voor de verdubbeling van de rijksweg N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. Dit moet een stimulans

Nadere informatie

Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen

Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen Ministerie van Economische Zaken Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen Uitleg over het besluit gaswinning Groningen Geachte bewoner, Vrijdag 17 en zaterdag 18 januari 2014 heb ik in Groningen

Nadere informatie

INLEIDING EN LEESWIJZER

INLEIDING EN LEESWIJZER INHOUD BLZ INLEIDING EN LEESWIJZER De talenten van Oirschot...3 Wat is een structuurvisieplus?...3 Het planproces...5 Opbouw van de structuurvisieplus...7 028-252 gemeente Oirschot StructuurvisiePlus "Inleiding

Nadere informatie

Markdal duurzaam en vitaal. Bewonersavond 18 juli 2016

Markdal duurzaam en vitaal. Bewonersavond 18 juli 2016 Markdal duurzaam en vitaal Bewonersavond 18 juli 2016 Programma 1. Overzicht ontwikkelingen (Jettie Rattink) 2. Het NNB ( voormalige EHS) systeem waaraan wordt gewerkt (Sjef Langeveld) 3. Stand van zaken

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Bijeenkomst Fysieke Investeringen 2018

Bijeenkomst Fysieke Investeringen 2018 Bijeenkomst Fysieke Investeringen 2018 Programma Welkom en opening Marc Balemans en Edwin Haasjes/ Froukje van der Molen Toelichting Regeling Fysieke investeringen 2018 Bart van Moorsel, adviseur Landbouw

Nadere informatie

E-Transitie S3H Energietransitie Stedendriehoek Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst,Zutphen

E-Transitie S3H Energietransitie Stedendriehoek Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst,Zutphen 1 E-Transitie S3H Energietransitie Stedendriehoek Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst,Zutphen Netbeheer en Duurzame Gebiedsontwikkeling Pieter van der Ploeg, Alliander Strategie 8 november

Nadere informatie

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare Nota Ruimte budget 20 miljoen euro Planoppervlak 160 hectare IJsselsprong Zutphen Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Waterveiligheid als motor Bescherming tegen

Nadere informatie

In 2017 hebben de Ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu een tracé vastgesteld voor de nieuwe 380 kv-verbinding Zuid-West

In 2017 hebben de Ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu een tracé vastgesteld voor de nieuwe 380 kv-verbinding Zuid-West Introductie Het tweede werkatelier over de Brabantse Wal verkabeling heeft op 25 oktober 2018 plaatsgevonden. In het werkatelier van 18 mei 2018 zijn de verschillende belangen en varianten besproken. Naar

Nadere informatie

Informatie van de gemeente Ouderkerk over de voorbereiding van het werk in uw straat. Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR)

Informatie van de gemeente Ouderkerk over de voorbereiding van het werk in uw straat. Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) Informatie van de gemeente Ouderkerk over de voorbereiding van het werk in uw straat Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) 1 2 Ria Boere Wethouder Een impuls voor de leefbaarheid Omdat de gemeente

Nadere informatie

Verslag op hoofdlijnen informatiebijeenkomsten veenweidevisie. Inleiding

Verslag op hoofdlijnen informatiebijeenkomsten veenweidevisie. Inleiding Verslag op hoofdlijnen informatiebijeenkomsten veenweidevisie Inleiding Begin 2015 is door de provincie Fryslân de veenweidevisie vastgesteld. In de visie is als hoofddoel benoemd: een duurzaam ontwikkelingsperspectief

Nadere informatie

Voortvarend verder met opstellen Hoofdlijnennotitie Natuur

Voortvarend verder met opstellen Hoofdlijnennotitie Natuur Deze nieuwsbrief informeert u over de werkzaamheden en resultaten van interprovinciaal projectbureau Vitaal Platteland. Het projectbureau faciliteert de provincies in de uitvoering van het Natuurakkoord.

Nadere informatie

Startdocument piekberging Haarlemmermeer Bijlage 1

Startdocument piekberging Haarlemmermeer Bijlage 1 Startdocument piekberging Haarlemmermeer Bijlage 1 Datum: 21 oktober 2010 Behorende bij aanbiedingsbrief startdocument m.e.r. d.d. 21 oktober 2010 Onderwerp: Startdocument strategisch project Piekberging

Nadere informatie

l Projectduur: 2012 tot 2015 l Eerst kabels en leidingen, dan riolering l Gemaal De Manning wordt vervangen en

l Projectduur: 2012 tot 2015 l Eerst kabels en leidingen, dan riolering l Gemaal De Manning wordt vervangen en HANDIG OM TE WETEN l Projectduur: 2012 tot 2015 l Eerst kabels en leidingen, dan riolering l Gemaal De Manning wordt vervangen en verplaatst l Daarna herbestraten (incl. ophogen waar nodig) en uitwerking

Nadere informatie

Verslag vergadering Omgevingswerkgroep Meer Maas Meer Venlo d.d. 27 juni 2017

Verslag vergadering Omgevingswerkgroep Meer Maas Meer Venlo d.d. 27 juni 2017 ons kenmerk team Meer Maas Meer Venlo steller WHJ Aerts doorkiesnummer +31 77 3596574 e-mail omgevingsmanagement @meermaasmeervenlo.nl datum 29 juni 2017 Verslag vergadering Omgevingswerkgroep Meer Maas

Nadere informatie

Communicatiestrategie Centrum Den Hoorn

Communicatiestrategie Centrum Den Hoorn Communicatiestrategie Centrum Den Hoorn Inleiding Zo veel mogelijk inwoners van Midden-Delfland, en in het bijzonder inwoners van Den Hoorn, moeten de gelegenheid krijgen om mee te denken bij de verdere

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 18 mei 2010 Briefnummer : 2010-29.004/19/A.20, RP Zaaknummer : 252337 Behandeld door : Veen van der M.O. Telefoonnummer : (050) 316 4037 Bijlagen : - Startnotitie

Nadere informatie

Piekberging Haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer Nieuwsbrief Piekberging Haarlemmermeer Nr. 2 - Juli 2011 Klankbordgroep In de klankbordgroep worden belanghebbenden uit het gebied geïnformeerd over de voortgang van het project. Ideeën over de invulling

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Eemnes. Datum: 12 mei Rapportnummer: 2011/144

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Eemnes. Datum: 12 mei Rapportnummer: 2011/144 Rapport Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Eemnes. Datum: 12 mei 2011 Rapportnummer: 2011/144 2 Klacht Verzoekers klagen erover dat de gemeente niet behoorlijk

Nadere informatie

A. INTERACTIEF PLANPROCES

A. INTERACTIEF PLANPROCES Communicatie Structuurvisie De Wolden A. INTERACTIEF PLANPROCES De gemeente De Wolden is gestart met het opstellen van een Structuurvisie voor het hele grondgebied van de gemeente. Het college en de raad

Nadere informatie

Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog

Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog 22 augustus 2016 Opzet avond Opening (Initiatiefnemers) 19:30 Programma welkom, introductie Inleiding (Jan Bruyn) 19:40 aanleiding

Nadere informatie

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert.

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert. Heemstede Bloemendaal Kwartaalbrief Implementatie Omgevingswet November 2017 Registratienummer:2017022100 Op 29 juni 2017 in Heemstede en op 6 juli 2017 in Bloemendaal heeft u een besluit genomen over

Nadere informatie

Westerbaan en Cantineweg. Informatieavond 22 april 2015

Westerbaan en Cantineweg. Informatieavond 22 april 2015 Westerbaan en Cantineweg Informatieavond 22 april 2015 Programma 19:30 uur Welkom en aftrap Wethouder Klaas Jan van der Bent 19:40 uur Presentatie: Ton Massaro Korte terugblik Waar staan we nu Vervolgstappen

Nadere informatie

Nieuws brief. Dijkverbetering Munnikenland. Beste lezer, Stand van zaken

Nieuws brief. Dijkverbetering Munnikenland. Beste lezer, Stand van zaken Nieuws brief APRIL 2012 6 Dijkverbetering Munnikenland Beste lezer, In deze nieuwsbrief leest u meer over de ondernomen stappen om agrarisch natuurbeheer in dit gebied mogelijk te maken en over de vaststelling

Nadere informatie

Landbouw Effect Rapportage Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

Landbouw Effect Rapportage Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld Eindrapportage Landbouw Effect Rapportage Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld Opgesteld door: LTO Noord Projecten B.V. Radboud Vorage en Oene de Jong Postbus 126 7400 AC DEVENTER Tel. (0570) 662810 rvorage@ltonoordprojecten.nl

Nadere informatie

r Omdat de gemeente Ouderkerk met

r Omdat de gemeente Ouderkerk met + o ~ -+ V) e --1 - Ria Boere Wethouder Een impuls voor de leefbaarheid van de kernen Door de uitvoering van het integraal beheerplan openbare ruimte wil het gemeentebestuur in de kernen Gouderak en Ouderkerk

Nadere informatie

Beslisdocument en plan van aanpak

Beslisdocument en plan van aanpak Beslisdocument en plan van aanpak TIENDEVEEN Inleiding In oktober 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan van aanpak Woningbouw dorpen. Het project bestaat uit drie fasen. Deze fasen worden telkens

Nadere informatie

gebiedsontsluiting yerseke en kruiningen

gebiedsontsluiting yerseke en kruiningen gebiedsontsluiting yerseke en kruiningen STEDENBOUWKUNDIGE ONDERBOUWING 6 november 2017 SPACEVALUE ADVIES EN ONTWERP IN GEBIEDSONTWIKKELING 2 GEBIEDSONTSLUITING YERSEKE EN KRUININGEN stedenbouwkundige

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie NIEUWSBRIEF Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen Oktober 2014 Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland gaan op een andere manier samenwerken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Plan van aanpak. Taskforce op zoek naar Evenwicht. Achtergrond bij Agendapunt 3 van de AV van NOC*NSF op 18 mei

Plan van aanpak. Taskforce op zoek naar Evenwicht. Achtergrond bij Agendapunt 3 van de AV van NOC*NSF op 18 mei Plan van aanpak Taskforce op zoek naar Evenwicht Achtergrond bij Agendapunt 3 van de AV van NOC*NSF op 18 mei Plan van aanpak; op zoek naar evenwicht Inleiding Na de vorige extra Algemene Vergadering van

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Bijlage 4: Participatienota Aansluiting N361- noordelijke ringweg Groningen (Noorderhoogebrug)

Bijlage 4: Participatienota Aansluiting N361- noordelijke ringweg Groningen (Noorderhoogebrug) Bijlage 4: Participatienota Aansluiting N361- noordelijke ringweg Groningen (Noorderhoogebrug) 1. Inleiding In deze participatienota is het doorlopen omgevingsproces beschreven tijdens de verkenningsfase

Nadere informatie

Veessen-Wapenveld. Informatieavond grondverwerving. 30 november 2010

Veessen-Wapenveld. Informatieavond grondverwerving. 30 november 2010 Veessen-Wapenveld Informatieavond grondverwerving 30 november 2010 Onderwerpen Stand van zaken Project Veessen-Wapenveld in relatie tot grondverwerving Grondverwerving en inzet ruilgrond Aanpak grondverwerving

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Zoals u

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College,

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College, Bergs Advies B.V. Leveroyseweg 9a 6093 NE Heythuysen Telefoon (0475) 49 44 07 Fax (0475) 49 23 63 E-mail info@bergsadvies.nl Internet www.bergsadvies.nl BIC code: RABONL2U IBAN: NL76RABO0144217414 K.v.K.

Nadere informatie

RIJNKADEBERICHT December 2017

RIJNKADEBERICHT December 2017 RIJNKADEBERICHT December 2017 Werk aan de winkel De Rijnkade, vanaf de Nelson Mandelabrug tot aan de John Frostbrug, is over een lengte van 1,2 kilometer afgekeurd. Reden: bij of na een extreem hoogwatersituatie

Nadere informatie

Grondstrategie in projecten. Susan Koerselman Actieprogramma Water en Ruimte

Grondstrategie in projecten. Susan Koerselman Actieprogramma Water en Ruimte Grondstrategie in projecten Susan Koerselman Actieprogramma Water en Ruimte Rol eigendomsposities bij wateropgaven Ruimtedruk in Nederland, Sectorale en integrale opgaven, Zonder grond geen opgaven! 29-6-2011

Nadere informatie

Hoogwatergeul Varik Heesselt

Hoogwatergeul Varik Heesselt MIRT2-Verkenning Hoogwatergeul Varik Heesselt Bepaling bandbreedte Klankbordgroep d.d. 5 februari 2014 Wat ga ik u vertellen Wat is onze opdracht en aanpak? Waar moet u aan denken bij een hoogwatergeul?

Nadere informatie

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van Aan algemeen bestuur 23 april 2014 INGEKOMENN STUK Datum 18 maart 2014 Documentnummer 594909 Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling drs. T. Klip-Martin Veiligheid Planvorming Bijlage(n) 2

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en.

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en. Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en. Informatiebijeenkomst gemeenteraad Marum 20 mei 2015 Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier Agenda 1. Opening 2. Voorstellen gasten

Nadere informatie

Intentieverklaring Samen op Weg langs de Lange Linschoten

Intentieverklaring Samen op Weg langs de Lange Linschoten Intentieverklaring Samen op Weg langs de Lange Linschoten Oudewater, 9 maart 201 8 Intentieverklaring Samen op Weg langs de Lange Linschoten Aanleiding De Lange Linschoten is een pracht voorbeeld van kleinschalig

Nadere informatie

Nieuwsbrief. December 2014. Overblijfrooster na kerst Sparen schoolreis/kamp. Bijeenkomst overblijfouders Afspraken kleuterplein

Nieuwsbrief. December 2014. Overblijfrooster na kerst Sparen schoolreis/kamp. Bijeenkomst overblijfouders Afspraken kleuterplein In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief December 2014 Babynieuws Overblijfrooster na kerst Sparen schoolreis/kamp Bijeenkomst overblijfouders Afspraken kleuterplein Kerstkaarten Twenteranddictee Kerstfeest 18

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Gedeputeerde Staten STATENNOTITIE Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Apeldoorns Kanaal HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

Drainage en beregening rondom Natura 2000 gebieden

Drainage en beregening rondom Natura 2000 gebieden Drainage en beregening rondom Natura 2000 gebieden 1. Inleiding Ingevolge artikel 19d van de Natuurbeschermingswet is het verboden zonder vergunning projecten of andere handelingen te realiseren onderscheidenlijk

Nadere informatie

AERIUS nieuwsbrief. Nummer 2 / 3 mei 2012

AERIUS nieuwsbrief. Nummer 2 / 3 mei 2012 AERIUS nieuwsbrief Nummer 2 / 3 mei 2012 Onderwerpen: RvS voorlichting PAS Planning 1.x releases Sfeerbeeld AERIUS II AERIUS. 24 mei overleg gemeente Steenwijkerland. 21 juni werkgroep AERIUS. AERIUS II

Nadere informatie

Voorstel. : J.C. Niemeijer

Voorstel. : J.C. Niemeijer Voorstel Aan : Burgemeester en Wethouders Kenmerk : 1021013 Status : Openbaar / Ter besluitvorming Datum : 20 september 2017 Afdeling : Ruimte en Veiligheid Raad : Ja Medewerk(st)er : J.C. Niemeijer Ter

Nadere informatie

Waterveiligheid Kampereilanden

Waterveiligheid Kampereilanden Waterveiligheid Kampereilanden Op de Kampereilanden werken wij samen aan de waterveiligheid. Waterschap Groot Salland legt, met een bijdrage van de provincie Overijssel, een robuuste dijk aan langs het

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Gebiedsopgave Veluwe: VeluweAgenda 1.0 en Uitvoeringsprogramma Veluwe 2017 Portefeuillehouder: Bea Schouten Kerntaak/plandoel: duurzame ruimtelijke ontwikkeling & waterbeheer Doel

Nadere informatie

18 januari 2010. Hiertoe ontvangt u nu de uitnodiging voor het debat in de regio Veluwe. Graag ontvangen wij u op:

18 januari 2010. Hiertoe ontvangt u nu de uitnodiging voor het debat in de regio Veluwe. Graag ontvangen wij u op: Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Aan geadresseerde telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer (026) 359 94 80 e-mailadres post@gelderland.nl

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen NIEUWSBRIEF Kerstvieringen Op woensdag hebben de groepen 3, 4 en 4/5 hun kerstviering gehad. De kerk was prachtig versierd en er stond een hele grote kerstboom. De kinderen zongen geweldig en luisterden

Nadere informatie

De brief bevat een uitnodiging voor een bijeenkomst/wandeling in Wageningen, die wij organiseren op zaterdag 2 september, aanvang 14 uur.

De brief bevat een uitnodiging voor een bijeenkomst/wandeling in Wageningen, die wij organiseren op zaterdag 2 september, aanvang 14 uur. Van: bocbounces@webmail.prvgld.nl namens Liesbeth Roel Verzonden: maandag 21 augustus 2017 21:37 Aan: boc@mailman.prvgld.nl CC: Peter Spitteler Onderwerp: [Boc] brief en uitnodiging Wageningen Goed op

Nadere informatie

Omgevingsvisie provincie Noord-Brabant

Omgevingsvisie provincie Noord-Brabant Omgevingsvisie provincie Noord-Brabant Tussentijds advies over de inhoud van het milieueffectrapport 12 december 2017 / projectnummer: 3198 1. Tussentijds advies over de inhoud van het MER Inleiding De

Nadere informatie