In dit nummer. Praktische toolbox voor vmbo. Nieuwsbrief VO nr maart 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit nummer. Praktische toolbox voor vmbo. Nieuwsbrief VO nr maart 2008"

Transcriptie

1 In dit nummer Nieuwsbrief VO nr maart 2008 Praktische toolbox voor vmbo /1 PvdA toch akkoord met schoolboekenplan /2 Klantendag VOS/ABB Consulting met Bas Haring /3 Vakbond vindt stakingsoproep voorbarig /3 Gelukkigste klassen in Sittard en Helmond /4 Publiek-private samenwerking: voor- en nadelen /4 Wijs grijs in het onderwijs /5 Startsubsidies passend onderwijs spoedig bekend /6 Aantal meldingen van pesten neemt toe /6 Openbare school bij uitreiking Geuzenpenning /6 VOS/ABB-scholen winnen COS Awards /7 Gratis krantenportal voor scholen /8 Vacatures (3) /8 Praktische toolbox voor vmbo Het project 'Verbindend leren' heeft een website ontwikkeld om de relatie tussen het bedrijfsleven en vmbo-scholen te verbeteren. Dat meldt adviseur Betty Smits-van Sonsbeek van VOS/ABB, die projectleider van 'Verbindend leren' is. 'Vmbo-scholen zijn zich lang niet altijd bewust van de kansen en mogelijkheden die contacten met het bedrijfsleven bieden', aldus Smits-van Sonsbeek. 'Wij lieten vorig jaar een imago-onderzoek uitvoeren, waarin deze problemen zijn belicht. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het vmbo niet zo zeer kampt met een beeldvormingprobleem in relatie tot het bedrijfsleven, maar eerder met een communicatieprobleem. De website is hierop op het antwoord.' Smits-van Sonsbeek wijst erop dat op de website concrete instrumenten staan om de relatie met het bedrijfsleven te evalueren en door middel van communicatie en pr te verbeteren. 'De website is praktisch van opzet en biedt de bezoeker de kans om direct aan de slag te gaan. Op de site staat bijvoorbeeld een test die binnen enkele minuten helderheid verschaft over mogelijke verbeterpunten.' Betty's blog Scholen kunnen via de website ook direct aan de slag met diverse plannen van aanpak voor relatiebeheer en communicatie via een eigen website, direct marketing en het organiseren van evenementen. Bovendien wordt de praktijk belicht met cases en expertblogs. Zo heeft Smits-van Sonsbeek haar eigen Betty s blog. Informatie: Betty Smits-van Sonsbeek, , bsmits@vosabb.nl

2 Nieuwsbrief VO nr maart 2008 PvdA toch akkoord met schoolboekenplan De PvdA geeft na aanvankelijke bezwaren toch groen licht voor het schoolboekenplan van het kabinet. PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt zei dinsdag dat zij van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW voldoende garanties heeft gekregen dat de scholen zelf kunnen blijven bepalen welke boeken zij gebruiken. Nu de PvdA het plan steunt, is er een Kamermeerheid voor. Kraneveldt zegt dat haar partij 'volmondig' met het plan instemt. In het regeerakkoord was vastgelegd dat de schoolboeken in het vo voor de ouders gratis zouden worden. De Partij van de Arbeid had bij nader inzien toch bezwaren, omdat het geld dat ermee gemoeid is, bij alle ouders terechtkomt en niet alleen bij diegenen met een laag inkomen. De PvdA wees er ook op dat de verplichte Europese aanbesteding van de schoolboeken problemen zou gaan opleveren. Maar Kraneveldt zegt dat Van Bijsterveldt die zorgen heeft kunnen wegnemen. Volgens het PvdA-Kamerlid 'valt de administratieve rompslomp echt wel mee'. Veel scholen zijn bang dat ze door de 'gratis' schoolboeken en de Europese aanbesteding niet meer de vrijheid hebben om zelf te bepalen welke boeken zij gebruiken. Bovendien wijzen veel besturen erop dat het kabinet met het schoolboekenplan geld dat voor onderwijs is bedoeld, misbruikt voor inkomenspolitiek. Teruggefloten De kritiek van de schoolbesturen leidde ertoe dat voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad moest terugkomen op het aanvankelijke akkoord dat hij met Van Bijsterveldt over de schoolboeken had gesloten. VOS/ABB deelt de kritiek van de besturen dat er geen onderwijsgeld mag worden misbruikt om de koopkracht van de gemiddelde Nederlander op peil te houden. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is teleurgesteld over de steun van de PvdA voor het schoolboekenplan. 'Er zijn totaal geen garanties gegeven door de staatssecretaris over de keuzevrijheid van scholen', aldus LAKS-voorzitter Sywert van Lienden. Op de website (bij dit bericht in dossier schoolkosten) staat een brief van Van Bijsterveldt waarin ze reageert op de bezwaren die in het schoolboekendebat in de Tweede Kamer aan de orde zijn gekomen. Daar vindt u ook de tweede nota van wijziging die de staatssecretaris naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

3 Nieuwsbrief VO nr maart 2008 Klantendag VOS/ABB Consulting met Bas Haring VOS/ABB Consulting nodigt u uit voor de Klantendag op donderdag 3 april in Utrecht. Op deze dag staat de toekomst van het onderwijs centraal. Te gast is filosoof Bas Haring. De Klantendag wordt afgesloten met een borrel en een buffet. Toegang is gratis. U kunt met Bas Haring en met collega s van gedachten wisselen over de vraag welke rol u speelt in de ontwikkeling van het onderwijs. Wacht u rustig af of onderneemt u actie? U hoeft niet te vrezen voor breedsprakige discussies. Het wordt een dag vol dynamiek, waarin u met uw collega s snel to the point komt! Programma uur ontvangst uur welkomstwoord uur spreker Bas Haring uur dialogen over de toekomst uur borrel uur buffet Bas Haring Bas Haring (1968) denkt, schrijft en doceert. Hij is geen wetenschapper in de traditionele zin van het woord. Zijn werk is fris, vernieuwend en raakt altijd de essentie, zonder dat hij zijn boodschap in vage sluiers verpakt. Haring is hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. Hij bekleedt daar de leerstoel publiek begrip van wetenschap. Hij is ook bekend als kinderboekenschrijver en tvpresentator. In 2006 maakte hij voor de RVU het programma Haring, over zijn eigen verbazing, visie en kijk op de dingen. Aanmelden voor de klantendag via (agenda). De locatie is Mammoni in Utrecht. Vakbond vindt stakingsoproep voorbarig De Algemene Onderwijsbond (AOb) schaart zich niet achter de oproep van een aantal leraren in Den Haag en Delft om op 26 maart in het hele land te gaan staken voor hogere salarissen. De leraren in kwestie willen staken, omdat ze vinden dat er tot nu toe te weinig voortgang wordt geboekt met het Actieplan LeerKracht van Nederland van minister Ronald Plasterk van OCW.

4 Nieuwsbrief VO nr maart 2008 De AOb laat op haar website weten begrip te hebben 'voor de frustratie van de leraren'. Maar de AOb staat niet achter de stakingsoproep, omdat de bond eerst de uitkomst van het overleg over het Actieplan LeerKracht wil afwachten. Eind deze maand moet meer duidelijk worden over de maatregelen die de minister wil nemen om de positie van de leraren te verbeteren. LAKS: AOb snurkt! Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is ontstemd over de reactie van de AOb. 'Wordt de snurkende onderwijsbondenwereld eens opgeschud dan wordt dat direct door de bedaagde kaderleden van de AOb de kop ingedrukt', aldus LAKSvoorzitter Sywert van Lienden. Gelukkigste klassen in Sittard en Helmond Groep 8a van de openbare Sjtadssjool in Sittard en VMBO T1 van Orthopedagogisch Onderwijsinstituut De Hilt in Helmond zijn de winnaars van de prijsvraag De gelukkigste klas van VOS/ABB. VOS/ABB had afgelopen najaar de openbare en algemeen toegankelijke scholen gevraagd om leerlingen filmpjes te laten maken om te laten zien waarom zij samen een gelukkige klas zijn. Doel van de prijsvraag was om de positieve elementen van het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs onder de aandacht te brengen. De prijsvraag van VOS/ABB sloot aan op het boek De gelukkige klas van Theo Thijssen, dat afgelopen najaar door alle openbare bibliotheken in Nederland werd verspreid. De twee winnende klassen mogen met filmmakers van productiebedrijf Rol&co een eigen professionele promotiefilm maken. De filmpjes die de prijswinnaars hebben ingestuurd, worden binnenkort op YouTube geplaatst. Op staan de persberichten waarin de winnaars bekend worden gemaakt. Ook vindt u daar een nieuwsbericht op Omroep Brabant. Informatie: Annelies Schrijver, , aschrijver@vosabbconsulting.nl Publiek-private samenwerking: voor- en nadelen Publiek-private samenwerking kan voordelen, maar zeer zeker ook nadelen opleveren. Dat zegt hoogleraar Cor van Montfort van de Universiteit van Tilburg in zijn oratie.

5 Nieuwsbrief VO nr maart 2008 Van Montfort wijst onder meer op de publiek-private samenwerking van brede scholen met bedrijven die sportfaciliteiten leveren. Bij de samenwerking tussen publieke instellingen en particuliere bedrijven moet volgens hem altijd goed in de gaten worden gehouden of de burger er wel belang bij heeft. Goed bestuur met gezond wantrouwen is daarbij cruciaal, benadrukt hij. 'Bij publiek-private arrangementen liggen goed en slecht bestuur dicht bij elkaar', aldus Van Montfort. Het gevaar is volgens hem dat bij 'dit soort extreem hybride prikkelstructuren' de betrouwbaarheid in de zin van voorspelbaarheid afneemt. 'Meer maatschappelijk ondernemerschap leidt in een aantal gevallen tot mooie innovaties en meer klantgerichtheid, maar kan ook de deur openen voor economische afwegingen op plekken en momenten waar dat ongewenst is.' Kijk op (dossier brede scholen) voor meer informatie over de oratie van Van Montfort. Wijs grijs in het onderwijs De staatssecretarissen Marja van Bijsterveldt van OCW en Ahmed Aboutaleb van SZW hebben het startschot gegeven voor de pilot 'Wijs grijs in het onderwijs'. Doel van deze proef is om te kijken of het mogelijk is het groeiende lerarentekort tegen te gaan door oud-docenten die met fpu of pensioen zijn weer voor de klas te krijgen. Van Bijsterveldt en Aboutaleb gaven het startschot voor de pilot op het Veurs Lyceum in Leidschendam. De proef concentreert zich op de regio's Den Haag en Rotterdam, omdat het personeelstekort in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs vooral speelt in de grote steden en hun directe omgeving. De pilot richt zich niet alleen op leraren die met fpu of pensioen zijn, maar ook op ondersteunend personeel, zoals onderwijsassistenten. Als het project slaagt, volgt landelijke invoering en uitbreiding naar meer scholen. Pensioenfonds ABP gaat mensen benaderen die maximaal drie jaar geleden gestopt zijn met werken. Het is zeer de vraag of de pilot zal slagen, omdat uit eerder onderzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) naar voren kwam dat schoolleider liever geen vroeg-gepensioneerde docenten voor de klas willen. Kijk op voor nadere informatie over het onderzoek van het SBO. En de pilot van OCW en SZW.

6 Nieuwsbrief VO nr maart 2008 Startsubsidies passend onderwijs spoedig bekend De criteria voor de toekenning van startsubsidies voor beoogde regionale netwerken passend onderwijs worden binnenkort bekendgemaakt. De critieria zullen worden vermeld in het Staatsblad. Dat gebeurt waarschijnlijk begin april. De concept-criteria zijn al bekend, maar mogen nog niet worden gepubliceerd, omdat bepaalde juridische procedures nog niet volledig zijn doorlopen. Informatie: Anna Schipper, , Aantal meldingen van pesten neemt toe Het aantal meldingen over pesten is in 2007 met 11 procent gestegen ten opzichte van Dit meldt Pestweb, een hulplijn voor kinderen, ouders en leerkrachten. Het is niet duidelijk of er meer wordt gepest of dat de stijging van het aantal meldingen te maken heeft met de grotere bekendheid van Pestweb. Het zou ook kunnen dat de stijging verband houdt met het feit dat pesten meer bespreekbaar is geworden. De meeste meldingen die bij Pestweb binnenkomen, zijn afkomstig van vmbo'ers en basisschoolleerlingen. De top van de meldingen ligt bij kinderen van 12 jaar. Meer informatie staat in het jaarverslag van Pestweb. Openbare school bij uitreiking Geuzenpenning Leerlingen van Het College VOS in Vlaardingen zijn donderdag aanwezig geweest bij de uitreiking van de Geuzenpenning Minister Ronald Plasterk van OCW overhandigde de prijs aan de Finse oud-president Martii Ahtisaari. Ook koningin Beatrix was bij de prijsuitreiking aanwezig. Het College VOS is een openbare scholengemeenschap met verschillende vestigingen in Vlaardingen. De school besteedt elk jaar aandacht aan de Geuzenpenning om leerlingen te laten beseffen hoe belangrijk vrijheid en democratie zijn. De school heeft een Geuzenmonument in Vlaardingen geadopteerd.

7 Nieuwsbrief VO nr maart 2008 De Geuzenpenning is bestemd voor mensen die zich op een bijzondere wijze voor vrijheid en democratie inzetten. De Fin Ahtisaari kreeg de penning, omdat hij als diplomaat betrokken was bij het oplossen van verscheidene internationale conflicten. Zo bemiddelde hij tussen de strijdende partijen in Kosovo. De Geuzenpenning is vernoemd naar een verzetsgroep die in de Tweede Wereldoorlog actief was in Vlaardingen en Schiedam en omgeving. De groep werd door de nazi's opgerold. 'Het lied der achttien dooden' van Jan Campert herinnert daaraan. VOS/ABB-scholen winnen COS Awards Basisschool 't Geerke in Puiflijk en het Blariacumcollege in Venlo zijn de winnaars van de COS Awards Beide winnaars zijn via hun bestuur aangesloten bij VOS/ABB. De COS Awards zijn een initiatief van het vaktijdschrift COS voor onderwijs en ICT. De wedstrijd heeft als doel het computergebruik op scholen te stimuleren. Samen leren Basisschool t Geerke kreeg de prijs omdat deze school interactiviteit centraal stelt bij het gebruik van digitale schoolborden. De jury: 'Een beweging van instructie naar samen leren met de leerkracht is een belangrijke invulling van dit uitgangspunt. Daarom worden de borden de hele dag in de klas gebruikt.' De jury benadrukt dat t Geerke opvalt 'door de planmatige aanpak van de selectie van leveranciers, de keuze voor de borden, de keuze voor de leerkrachten, de implementatie in de klas en de (continue) nazorg en begeleiding.' Basisschool 't Geerke is via de Stichting Primair Onderwijs Maas en Waal bij VOS/ABB aangesloten. Geen boeken meer Het Blariacumcollege kreeg de COS Award in de categorie voortgezet onderwijs toegekend, omdat de school heeft gekozen voor de open source ELO Moodle. 'Voor een aantal groepen is ondertussen het volledige curriculum digitaal beschikbaar, dat bovendien voldoet aan alle relevante eindtermen. Er komt geen boek meer aan te pas.' 'Leerlingen werken aan projecten waarin elementen van verschillende vakken op een realistische manier zijn ingebed. In de betrokken groepen hebben alle leerlingen een laptop. Er wordt gewerkt in groepen onder de hoede van twee à drie leraren. Deze opzet heeft als bijeffect dat de lesuitval minder dan 1 procent is. Als een leraar ziek is, kan het werken aan de projecten doorgaan onder de hoede van collega's.'

8 Nieuwsbrief VO nr maart 2008 Het Blariacumcollege valt onder het bestuur Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO), dat lid is van VOS/ABB. Gratis Krantenportal voor scholen Scholen kunnen gratis gebruikmaken van de Krantenportal van de Stichting Krant in de Klas (KiK). Het gaat om een nieuwe service die docenten en scholieren twee weken in staat stelt om online krantenartikelen te raadplegen. De gratis Krantenportal is bijvoorbeeld handig voor spreekbeurten of het maken van profielwerkstukken. Leerlingen kunnen verschillende bronnen raadplegen en zo nieuws en achtergronden in een brede context plaatsen. Docenten kunnen de gratis service aanvragen bij KiK. Zij moeten wel rekening houden met een aanvraagtijd en met het feit dat de gratis Krantenportal slechts twee weken beschikbaar blijft. Er is nog een aantal andere voorwaarden. Meer informatie op (dossier onderwijs). Vacatures (3) Directeur obs in Bilthoven Directeur basisschool in Kloosterburen Directeur obs in Leeuwarden Meer weten over de vacatures? Kijk op (homepage).

Nieuwsbrief VO nr. 32 29 oktober 2007

Nieuwsbrief VO nr. 32 29 oktober 2007 In dit nummer Nieuwsbrief VO nr. 32 29 oktober 2007 Nieuwe hoofdprijs voor gelukkigste klas / 1 Conferentie over loopbaanbegeleiding vmbo'ers / 1 Ouders geven onderwijs ruim voldoende / 2 Bedrijven moeten

Nadere informatie

Collectieve inkoop schoolboeken: gemak en voordeel

Collectieve inkoop schoolboeken: gemak en voordeel In dit nummer Collectieve inkoop schoolboeken: gemak en voordeel /1 VOS/ABB reikt prijzen uit aan gelukkigste klassen /2 Bijstelling Leerplusarrangement met correctie /3 Klantendag VOS/ABB Consulting met

Nadere informatie

Nieuwsbrief VO nr. 5 11 februari 2008

Nieuwsbrief VO nr. 5 11 februari 2008 Nieuwsbrief VO nr. 5 11 februari 2008 In dit nummer Onderzoek bestuurlijke verzelfstandiging /1 Conferentie verbindend leren in Eindhoven /1 Wegens succes: vierde leergang P&O /2 Bijna alle scholen zijn

Nadere informatie

'Schaalverkleining niet nodig'

'Schaalverkleining niet nodig' In dit nummer Schaalverkleining niet nodig /1 PvdA twijfelt over schoolboekenplan /1 VOS/ABB en VNG: training over huisvesting /2 CJP-kaart vervangt ckv-vouchers /3 Inspectie wil meer aandacht voor taal

Nadere informatie

In dit nummer. Nieuw opleidingsaanbod VOS/ABB Consulting. Nieuwsbrief VO nr. 18 20 mei 2008

In dit nummer. Nieuw opleidingsaanbod VOS/ABB Consulting. Nieuwsbrief VO nr. 18 20 mei 2008 In dit nummer Nieuw opleidingsaanbod VOS/ABB Consulting /1 Onderzoek naar belemmeringen bij stapelen /2 Invoering van één landelijk digitaal spijbelloket /2 Onderzoek naar efficiency in het onderwijs /2

Nadere informatie

De brief van Van Bijsterveldt staat op bij dit bericht in dossier politiek.

De brief van Van Bijsterveldt staat op  bij dit bericht in dossier politiek. Nieuwsbrief VO nr. 8 3 maart 2008 In dit nummer Drempels Leerplusarrangement aangepast /1 Film Lobby voor LOB voor vmbo /1 Donner wil ziekmelding vereenvoudigen /2 Meer homo-voorlichting op scholen nodig

Nadere informatie

In dit nummer. Vacatures (3) /6. VOS/ABB-congres: alles over bedrijfsvoering

In dit nummer. Vacatures (3) /6. VOS/ABB-congres: alles over bedrijfsvoering In dit nummer VOS/ABB-congres: alles over bedrijfsvoering /1 Scholen schieten boekengeld voor /2 LAKS: platform tegen 1040 uur groot succes /3 Leergang rechtspositie en bekostiging /3 Plasterk positief

Nadere informatie

'Leden moeten meer te kiezen hebben'

'Leden moeten meer te kiezen hebben' In dit nummer Leden moeten meer te kiezen hebben /1 Rechtbank verwerpt vordering van OCW /2 Honderden oud-docenten willen weer lesgeven /3 Risico s van digitale communicatie met leerlingen /3 Nu ook privé-verzekeringen

Nadere informatie

Acties na verlies kort geding voor minder lesuren

Acties na verlies kort geding voor minder lesuren In dit nummer Acties na verlies kort geding voor minder lesuren /1 Bonus van 200 euro uitgekeerd ondanks cao-conflict /2 Mystery-guests laten zien wat goed gaat en beter kan /2 Registratie van atheneum-

Nadere informatie

In dit nummer: VOS/ABB-congres: alles over bedrijfsvoering

In dit nummer: VOS/ABB-congres: alles over bedrijfsvoering In dit nummer: VOS/ABB-congres: alles over bedrijfsvoering / 1 Kervezee wil kleine maar krachtige PO Raad / 2 Toolbox: drempel gewichtengeld op 6 procent / 3 Toolbox: personele kosten 2008 / 3 Regionale

Nadere informatie

Instrument groeiregeling basisscholen bijgesteld

Instrument groeiregeling basisscholen bijgesteld In dit nummer: Problemen na verzelfstandiging? VOS/ABB lost ze op! / 1 Instrument groeiregeling basisscholen bijgesteld / 1 BAPO-model nader gespecificeerd / 2 Beeld van leraarsvak moet scherper op het

Nadere informatie

Vakbonden blokkeren pilots vervangingsstelsel

Vakbonden blokkeren pilots vervangingsstelsel In dit nummer Vakbonden blokkeren pilots vervangingsstelsel / 1 Artikel 23 verhindert ingrijpen bij slechte kwaliteit / 2 Duidelijke behoefte aan openbaar vo in Barneveld / 2 Brandbrief uit vrees voor

Nadere informatie

In dit nummer. Scholen samen tegen minimale onderwijstijd. Nieuwsbrief VO nr januari 2008

In dit nummer. Scholen samen tegen minimale onderwijstijd. Nieuwsbrief VO nr januari 2008 Nieuwsbrief VO nr. 2 21 januari 2008 In dit nummer Scholen samen tegen minimale onderwijstijd /1 Dit jaar nog geen boeken via school /2 Korting op personeelsadvertenties /2 Onderzoek naar afwijkende normeringen

Nadere informatie

In dit nummer. Boetes voor scholen met veel te weinig lesuren. Nieuwsbrief VO 31 22 oktober 2007

In dit nummer. Boetes voor scholen met veel te weinig lesuren. Nieuwsbrief VO 31 22 oktober 2007 In dit nummer Boetes voor scholen met veel te weinig lesuren / 1 Bruidsschatregeling tot 1 januari 2009 / 2 Extra geld voor leraren nog niet gevonden / 3 Hoeveelheid managers is precies goed / 3 Wat moet

Nadere informatie

Besluitenlijst vorige vergaderingen

Besluitenlijst vorige vergaderingen Den Haag, 12 september 2016 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Volgcommissie(s): EU i.v.m. agendapunt 17, 18 EZ i.v.m. agendapunt 11 OCW i.v.m. agendapunt 17 WR i.v.m.

Nadere informatie

Financiële uitwerking van Convenant LeerKracht

Financiële uitwerking van Convenant LeerKracht In dit nummer Nieuwsbrief VO nr. 33 13 oktober 2008 Financiële uitwerking van Convenant LeerKracht /1 Tweede Kamer steunt motie voor fusiestop /2 VOS/ABB-boekje Over Openbaar Onderwijs /2 Gratis juridische

Nadere informatie

In dit nummer: Met Ontmoetingstour naar VOS/ABB-congres. Nieuwsbrief VO nr. 25 (2008)

In dit nummer: Met Ontmoetingstour naar VOS/ABB-congres. Nieuwsbrief VO nr. 25 (2008) In dit nummer: Met ontmoetingstour naar VOS/ABB-congres /1 Eerste Kamer verdeeld over planningswet /2 Inschrijven voor Expeditie durven, delen, doen II /3 Hoge lokalen geen optie voor frisse lucht /3 Openbaar

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2011 582 Besluit van 28 november 2011 tot wijziging van het Besluit specifieke uitkeringen gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid 2011 2014 in

Nadere informatie

Nieuwsbrief PO nr. 38 10 december 2007

Nieuwsbrief PO nr. 38 10 december 2007 In dit nummer: Nieuwsbrief PO nr. 38 10 december 2007 Invoeringsplan passend onderwijs / 1 GELD-modellen voor 2008 gereed / 2 Leden stemmen in met wijziging CAO PO / 3 Veel meer geld nodig voor conciërges

Nadere informatie

Besluitenlijst vorige vergaderingen

Besluitenlijst vorige vergaderingen Den Haag, 14 november 2016 HERZIENE AGENDA agendapunt met * toegevoegd Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Volgcommissie(s): EU i.v.m. agendapunt 18, 20, 21 EZ i.v.m.

Nadere informatie

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Vertegenwoordigers ring 1 Datum Auteur verslag secretaris Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Omschrijving Vergaderdatum en -tijd Vergaderplaats Overleg tussen de Inspectie en vertegenwoordigers

Nadere informatie

Gelet op artikel 9, vijfde lid, van de Wet op het primair onderwijs en artikel 11b, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Gelet op artikel 9, vijfde lid, van de Wet op het primair onderwijs en artikel 11b, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs; Besluit van houdende wijziging van het Besluit vernieuwde kerndoelen WPO en het Besluit kerndoelen onderbouw VO in verband met de canon van Nederland Op de voordracht van de Staatssecretarissen van Onderwijs,

Nadere informatie

In dit nummer: Subsidie voor lokalen bètavakken. Nieuwsbrief VO nr. 8 02 april 2007

In dit nummer: Subsidie voor lokalen bètavakken. Nieuwsbrief VO nr. 8 02 april 2007 In dit nummer: Subsidie voor lokalen bètavakken / 1 Contactgroepen P&O komen bijeen / 2 Nieuw salarisbouwwerk voorgesteld / 2 OCW: niet te veel geld naar managers / 3 Geen btw-plicht bij vakbondsactiviteiten

Nadere informatie

Datum 5 april 2012 Betreft Kamervragen van het lid Çelik (PvdA) over een voorwaarde die de ABN/Amro verbindt aan sponsoring

Datum 5 april 2012 Betreft Kamervragen van het lid Çelik (PvdA) over een voorwaarde die de ABN/Amro verbindt aan sponsoring a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

In dit nummer. Op zoek naar de gelukkigste klas

In dit nummer. Op zoek naar de gelukkigste klas In dit nummer Op zoek naar de gelukkigste klas /1 Geen extra geld voor 'gratis' schoolboeken /2 Constructief terugblikken op vernieuwingen /2 Maatschappelijke stages in de natuur /3 Kernthema Huisvesting

Nadere informatie

logoocw Geadresseerde PO/ZO/2007/30206 koersbrief

logoocw Geadresseerde PO/ZO/2007/30206 koersbrief logoocw Geadresseerde Den Haag Ons kenmerk PO/ZO/2007/30206 Onderwerp koersbrief Samenvatting Vanaf volgend jaar wil het kabinet het beleid op het terrein van brede scholen, sport en cultuur bundelen en

Nadere informatie

Terugkomdag voor cursisten basisleergang P&O

Terugkomdag voor cursisten basisleergang P&O In dit nummer Mystery guest: nu aanvragen voor open dag /1 Terugkomdag voor cursisten basisleergang P&O /1 Over Onderwijs met special over toezicht /2 VVD wil Inspectie vervangen door Onderwijskamer /2

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 223 Besluit van 29 april 2009, houdende wijziging van het Besluit vernieuwde kerndoelen WPO en het Besluit kerndoelen onderbouw VO in verband

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 234 Toekomstig sportbeleid 31 293 Primair Onderwijs Nr. 143 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus Voortgezet Onderwijs 19 februari 2016 Inhoud Algemeen Meer maatwerk voor leerlingen Overgang po-vo Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie Rekenresultaten 2015 per school Scholen aan de slag

Nadere informatie

Politieke Barometer Onderwijs Meting september 2013

Politieke Barometer Onderwijs Meting september 2013 Politieke Barometer Onderwijs Meting september 2013 Nationaal Onderwijsakkoord Vertrouwen in kabinet en bewindslieden en politieke voorkeur Van 23 tot en met 25 september 2013 hebben we onder directeuren

Nadere informatie

Besluitenlijst vorige vergaderingen

Besluitenlijst vorige vergaderingen Den Haag, 25 april 2016 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Volgcommissie(s): FIN i.v.m. agendapunt 11 RU i.v.m. agendapunt 11 VWS i.v.m. agendapunt 16 Activiteit:

Nadere informatie

Voortgezet Onderwijs. 6 juli Inhoud. Overgang po-vo. Rekentoets goed gemaakt door vwo-leerlingen. Kansengelijkheid in het onderwijs

Voortgezet Onderwijs. 6 juli Inhoud. Overgang po-vo. Rekentoets goed gemaakt door vwo-leerlingen. Kansengelijkheid in het onderwijs Voortgezet Onderwijs 6 juli 2016 Inhoud Overgang po-vo Rekentoets goed gemaakt door vwo-leerlingen Kansengelijkheid in het onderwijs Meer ruimte voor nieuwe scholen Verdiepingsfase Onderwijs2032 Wetsvoorstel

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs. a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Tweede kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S GRAVENHAGE Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief

Nadere informatie

Nieuwsbrief VO nr. 28 8 september 2008

Nieuwsbrief VO nr. 28 8 september 2008 In dit nummer VOS/ABB biedt petitie aan op 9 september /1 Reacties muffe-luchtpetitie blijven binnenstromen /2 Eindrapport Adviesgroep vmbo gepresenteerd /2 Maatschappelijke stages: 12 miljoen extra /3

Nadere informatie

* Hoe en met welke doelstelling oefent het gemeentebestuur toezicht uit?

* Hoe en met welke doelstelling oefent het gemeentebestuur toezicht uit? In dit nummer: Onderzoek bestuurlijke verzelfstandiging / 1 VOS/ABB wil gelijkheid bij stichten scholen / 1 Theo Hooghiemstra bij VOS/ABB aan de slag / 2 Kervezee wil kleine maar krachtige PO Raad / 3

Nadere informatie

vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Procedure en brieven Besluitenlijst vorige vergaderingen Buitenschoolse en kinderopvang

vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Procedure en brieven Besluitenlijst vorige vergaderingen Buitenschoolse en kinderopvang Den Haag, 21 april 2009 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 4 EU i.v.m. agendapunt 14, 15 EZ i.v.m. agendapunt 14 LNV i.v.m.

Nadere informatie

30234 Toekomstig sportbeleid Primair Onderwijs. Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

30234 Toekomstig sportbeleid Primair Onderwijs. Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 30234 Toekomstig sportbeleid 31293 Primair Onderwijs Nr. 143 Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 29 januari

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den haag

De voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den haag a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.minocw.nl

Nadere informatie

Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst

Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst In de collegereeks Democratie en burgerschap, georganiseerd door ProDemos en de Universiteit van Amsterdam, kijken we naar

Nadere informatie

Datum 1 maart 2016 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) over scholen die geld oppotten.

Datum 1 maart 2016 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) over scholen die geld oppotten. >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Financieel Economische Zaken Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

HERZIENE AGENDA i.v.m. toevoeging agendapunt 22. vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

HERZIENE AGENDA i.v.m. toevoeging agendapunt 22. vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Den Haag, 23 juni 2017 LET OP: datum gewijzigd HERZIENE AGENDA i.v.m. toevoeging agendapunt 22 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap i.v.m. agendapunt 24, 25 EZ i.v.m.

Nadere informatie

Beantwoording vragen Tweede Kamer bij rapport Financiering onderwijs vernieuwingen voortgezet onderwijs 1990-2007 (30 november 2007)

Beantwoording vragen Tweede Kamer bij rapport Financiering onderwijs vernieuwingen voortgezet onderwijs 1990-2007 (30 november 2007) Algemene Rekenkamer Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070-3424344 BEZORGEN F 070-3424130 De Voorzitter van de Tweede Kamer E voorljchting@rekenkamer.ni der Staten-Generaal w www.rekenkamer.ni

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17134 26 juni 2013 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 juni 2013, nr. JOZ/499515,

Nadere informatie

Nieuwsbrief VO nr. 15 21 april 2008

Nieuwsbrief VO nr. 15 21 april 2008 In dit nummer: Steun VOS/ABB-petitie voor beter binnenmilieu /1 Besturen gedwongen tot oppotten voor BAPO /2 Discussie over kernwaarden openbaar onderwijs /3 Onderhandelaarsakkoord Actieplan LeerKracht?

Nadere informatie

Vooruitgang geboekt op ambities sectorakkoord

Vooruitgang geboekt op ambities sectorakkoord 1 DECEMBER 2016 Vooruitgang geboekt op ambities sectorakkoord Ruim twee jaar na het afsluiten van het sectorakkoord vo zijn er positieve resultaten bereikt en is er veel vooruitgang geboekt op de thema's

Nadere informatie

Datum 15 maart 2018 Antwoord op schriftelijke vragen van de leden Rudmer Heerema en Wiersma (beiden VVD)

Datum 15 maart 2018 Antwoord op schriftelijke vragen van de leden Rudmer Heerema en Wiersma (beiden VVD) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERREGELING ONDERWIJSGEMEENSCHAP VENLO & OMSTREKEN

KLOKKENLUIDERREGELING ONDERWIJSGEMEENSCHAP VENLO & OMSTREKEN College van Bestuur Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken KLOKKENLUIDERREGELING ONDERWIJSGEMEENSCHAP VENLO & OMSTREKEN Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (Klokkenluiderregeling)

Nadere informatie

In dit nummer: Wegens succes: vierde leergang P&O. Nieuwsbrief PO 5 11 februari 2008

In dit nummer: Wegens succes: vierde leergang P&O. Nieuwsbrief PO 5 11 februari 2008 In dit nummer: Wegens succes: vierde leergang P&O / 1 Premies Vervangingsfonds voor 2008 / 2 Bekostiging vervanging na 30 maanden / 2 Minder pabo'ers vinden werk in onderwijs / 3 Vier miljoen voor pilots

Nadere informatie

Kinderen: vooral veel geld naar Zorg en Defensie Basisschoolleerlingen reiken Kindermiljoenennota 2017 uit aan Tweede Kamer

Kinderen: vooral veel geld naar Zorg en Defensie Basisschoolleerlingen reiken Kindermiljoenennota 2017 uit aan Tweede Kamer PERSBERICHT Kinderen: vooral veel geld naar Zorg en Defensie Basisschoolleerlingen reiken Kindermiljoenennota 2017 uit aan Tweede Kamer Den Haag, 18 september 2017 Een dag voordat de échte Miljoenennota

Nadere informatie

Sterke medezeggenschap goed voor bestuur

Sterke medezeggenschap goed voor bestuur In dit nummer: Sterke medezeggenschap goed voor bestuur WIA-uitkering terecht geweigerd na te lang verlof Vergoeding bij ontslag wordt goedkoper VOS/ABB-training 'Opzetten en leiden projectteams' Meer

Nadere informatie

Spelregels sponsoring op scholen

Spelregels sponsoring op scholen Spelregels sponsoring op scholen Stemt iedereen in met de sponsoring? 2 Spelregels sponsoring op scholen Sponsoring op school Bedrijven kunnen bijdragen aan goed onderwijs. Bijvoorbeeld door het bieden

Nadere informatie

Thema: I NCZ. Vrijzinnig humanisme is...?

Thema: I NCZ. Vrijzinnig humanisme is...? WEDSTRIJDREGLEMENT SAPERE AUDE! WEDSTRIJD 2012-2013 Thema: I NCZ. Vrijzinnig humanisme is...? Reglement De Werkgemeenschap Leraren Ethiek stelt zich tot doel de leraren niet-confessionele zedenleer van

Nadere informatie

Leeuwendaal en VOS/ABB: onderzoek samenwerking

Leeuwendaal en VOS/ABB: onderzoek samenwerking In dit nummer: Leeuwendaal en VOS/ABB: onderzoek samenwerking / 1 VOS/ABB-training: functiemix, beoordeling en promotie / 2 VOS/ABB-seminar over financiële bedrijfsvoering / 2 Gezocht: jaarverslagen voor

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Stakingsbereidheid in het PO

Rapportage Onderzoek Stakingsbereidheid in het PO Rapportage Onderzoek Stakingsbereidheid in het PO DUO Onderwijsonderzoek & Advies Utrecht, maart 2019 Postbus 681 3500 AR Utrecht Telefoon: 030 263 10 80 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl website:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 800 VIII Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2007 Nr. 80 BRIEF

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

2017D04668 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D04668 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D04668 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over de

Nadere informatie

Regeling aanvullende bekostiging maatschappelijke stage in het voortgezet

Regeling aanvullende bekostiging maatschappelijke stage in het voortgezet Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de sector(en) Informatie CFI/ICO Voorgezet vo 079-3232.444 Regeling aanvullende bekostiging maatschappelijke stage in het voortgezet Bestemd voor scholen voor voortgezet.

Nadere informatie

vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Besluitenlijst vorige vergaderingen

vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Besluitenlijst vorige vergaderingen Den Haag, 30 juni 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap i.v.m. agendapunt 24, 25 EZ i.v.m. agendapunt 9, 10, 14, 17 I&M i.v.m. agendapunt 17 Document: Besluitenlijst

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG a > Retouradres Postbus 6375 500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 008 500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 6375 500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG..

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG.. >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG.. Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

In dit nummer. Theo Hooghiemstra bij VOS/ABB aan de slag. Nieuwsbrief VO nr. 4 4 februari 2008

In dit nummer. Theo Hooghiemstra bij VOS/ABB aan de slag. Nieuwsbrief VO nr. 4 4 februari 2008 In dit nummer Theo Hooghiemstra bij VOS/ABB aan de slag /1 Uitgebreid onderzoek naar 1040 uur /2 'Publieke managers verdienen eerherstel' /2 Nieuw overzicht op VOS/ABB-vacaturebank /3 Gespreide examens:

Nadere informatie

vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Besluitenlijst vorige vergaderingen

vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Besluitenlijst vorige vergaderingen Den Haag, 22 april 2016 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Volgcommissie(s): EZ i.v.m. agendapunt 16, 17 KR i.v.m. agendapunt 15 VWS i.v.m. agendapunt 7 Document:

Nadere informatie

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur,

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur, a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze referentie 349195 Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015 Geacht

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Lerarentekort

Praktische opdracht Maatschappijleer Lerarentekort Praktische opdracht Maatschappijleer Lerarent Praktische-opdracht door een scholier 2390 woorden 12 november 2003 6,5 56 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Het probleem 1.Wat is het probleem? Mijn Po

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Bijdrage lid Depla (PvdA) aan AO zwakke scholen

Bijdrage lid Depla (PvdA) aan AO zwakke scholen Den Haag, juni 2009 Bijdrage lid Depla (PvdA) aan AO zwakke scholen Gesproken woord geldt! Voorzitter Elke dag krijgen 89.000 kinderen in het basisonderwijs en 38.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 december

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 december Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 december Op dinsdag 12 december wordt door medewerkers in het primair onderwijs in Nederland gestaakt. De organisaties die verenigd zijn in het PO-Front

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij de prikactie

Handleiding voor schoolbesturen bij de prikactie Handleiding voor schoolbesturen bij de prikactie Op dinsdag 27 juni zullen veel leerkrachten in Nederland een uur later starten met hun les dan normaal. De organisaties die verenigd zijn in het PO-front

Nadere informatie

Regiobijeenkomsten Inkoopcollectief Lesmateriaal

Regiobijeenkomsten Inkoopcollectief Lesmateriaal In dit nummer Regiobijeenkomsten Inkoopcollectief Lesmateriaal /1 Onmisbare instrumenten voor risicomanagement /2 Studie- en beroepskeuze op scholen moet beter /3 Unieke training onderwijshuisvesting /4

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DE BRUG. Wist u dat???? Inhoud:

NIEUWSBRIEF DE BRUG. Wist u dat???? Inhoud: NIEUWSBRIEF DE BRUG Inhoud: Vreemde dieren/otto Daniëls Uitnodiging Herfst Nieuws van de MR Stakingsnieuws Kalender september Kalender oktober Wist u dat???? Alle kinderen volgende week werken aan het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 568 Staatkundig proces Nederlandse Antillen Nr. 172 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 4 maart 2016 De vaste commissie voor Onderwijs,

Nadere informatie

Regeling aanvullende bekostiging maatschappelijke

Regeling aanvullende bekostiging maatschappelijke OCW Regeling aanvullende bekostiging maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 24 september 2007, nr. VO/ S&O/07/31224,

Nadere informatie

De Politieke Barometer Onderwijs 2011

De Politieke Barometer Onderwijs 2011 De Politieke Barometer Onderwijs (meting september 2011) Utrecht, september 2011 DUO ONDERWIJSONDERZOEK drs. Vincent van Grinsven drs. Marjan den Ouden Cécile Mutgeert MEd Postbus 6813 500 AR Utrecht telefoon:

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Datum 21 november 2018 Antwoord op schriftelijke vragen van de leden Van Raan en Teunissen (beiden PvdD)

Datum 21 november 2018 Antwoord op schriftelijke vragen van de leden Van Raan en Teunissen (beiden PvdD) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Nieuwsbrief VO nr december 2008

Nieuwsbrief VO nr december 2008 In dit nummer Kabinet neemt advies fusietoets over /1 Onderwijsraad pleit voor fusietoets in onderwijs /2 Europese aanbesteding schoolboeken op schema /3 Kwaliteit blijft zaak van bevoegd gezag /3 VOS/ABB-training

Nadere informatie

Juryrapport IPv6 awards

Juryrapport IPv6 awards Juryrapport IPv6 awards ISP S BIT Een commitment voor IPv6 over de hele linie. BIT heeft niet alleen IPv6 geimplementeerd voor het totale dienstverleningspakket, maar tevens personeel opgeleid, klanten

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 200018 2500 EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 200018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 200018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2650 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvragen Van het raadslid dhr. H. Bouteibi (PvdA) over zwakke scholen

gemeente Eindhoven Raadsvragen Van het raadslid dhr. H. Bouteibi (PvdA) over zwakke scholen gemeente Eindhoven Inboeknummer 12bst00367 Beslisdatum B&W 28 februari 2012 Dossiernummer 12.09.103 2.5.1 QC12003335 Raadsvragen Van het raadslid dhr. H. Bouteibi (PvdA) over zwakke scholen Wij hebben

Nadere informatie

VOS/ABB reikt prijzen uit aan gelukkigste klassen

VOS/ABB reikt prijzen uit aan gelukkigste klassen In dit nummer: VOS/ABB reikt prijzen uit aan gelukkigste klassen / 1 Opnieuw brandbrief over tekorten bij scholen / 3 Extra boekjes 'Financiële arbeidsvoorwaarden' / 4 Gestegen premies en werkgeverslasten

Nadere informatie

Datum 13 april 2012 Betreft Antwoorden op Kamervragen van het lid Elias (VVD) over stakingen in het onderwijs

Datum 13 april 2012 Betreft Antwoorden op Kamervragen van het lid Elias (VVD) over stakingen in het onderwijs a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Datum 13 oktober 2009 Betreft Notitie 'Gevolgen invoering functiemix en entreerecht LD voor de Verenigde Scholen J.A.

Datum 13 oktober 2009 Betreft Notitie 'Gevolgen invoering functiemix en entreerecht LD voor de Verenigde Scholen J.A. a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm VO t.a.v. de heer mr. drs. Th.W.C. Brok, bestuursvoorzitter Emmastraat 58 1213 AL HILVERSUM Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

AGENDA nr. 19 NIEUWS. JARIG Lisa Oskam 24 juni groep 5/6 Nanou Lazoe 27 juni groep 3. Dinsdag 27 juni Donderdag 29 juni GMR-vergadering

AGENDA nr. 19 NIEUWS. JARIG Lisa Oskam 24 juni groep 5/6 Nanou Lazoe 27 juni groep 3. Dinsdag 27 juni Donderdag 29 juni GMR-vergadering AGENDA nr. 19 Dinsdag 20 juni schoonmaakavond Woensdag 21 juni inloopochtend Maandag 26 juni studiedag Dinsdag 27 juni staken Donderdag 29 juni GMR-vergadering Vrijdag 30 juni rapporten mee Vrijdag 30

Nadere informatie

Kabinet steunt voorstel Goed onderwijs en bestuur

Kabinet steunt voorstel Goed onderwijs en bestuur In dit nummer: Kabinet steunt voorstel Goed onderwijs en bestuur /1 Minder schoolbranden tijdens jaarwisseling /1 Hoe effectief is de exploitatie van uw school? /2 Nieuwe CAO-VO dichtbij, maar AOb mort

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Groepsgrootte als factor voor de kwaliteit van het onderwijs

Groepsgrootte als factor voor de kwaliteit van het onderwijs 31293 Primair Onderwijs 31289 Voortgezet Onderwijs Nr. 351 Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 december

Nadere informatie

2.1 Omcirkel het juiste antwoord.

2.1 Omcirkel het juiste antwoord. 2.1 Vraag 1 Het Parlement in Nederland bestaat uit... A. Eerste en Tweede Kamer B. Tweede Kamer en Provinciale Staten C. Provinciale staten en Gemeenteraad D. Tweede Kamer en Gemeenteraad Vraag 2 Waarom

Nadere informatie

In dit nummer: 'Leden moeten meer te kiezen hebben' Nieuwsbrief PO 12 31 maart 2008

In dit nummer: 'Leden moeten meer te kiezen hebben' Nieuwsbrief PO 12 31 maart 2008 In dit nummer: 'Leden moeten meer te kiezen hebben' / 1 Nu ook privé-verzekeringen met korting / 2 Risico's van digitale communicatie / 2 Aantal openbare besturen gehalveerd / 3 Kwaliteitsboek brede scholen

Nadere informatie

PER +AANTEKENEN

PER  +AANTEKENEN Correspondentieadres Postbus 2875 3500 GW UTRECHT PER E-MAIL+AANTEKENEN Aan het kabinet t.a.v. de minister-president, de heer drs. M. Rutte en de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de heer

Nadere informatie

De Politieke Barometer Onderwijs

De Politieke Barometer Onderwijs De Politieke Barometer Onderwijs (meting januari 2012) Utrecht, januari 2012 DUO ONDERWIJSONDERZOEK drs. Vincent van Grinsven Cécile Mutgeert MEd Postbus 6813 500 AR Utrecht telefoon: 030 263 1080 e-mail:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 293 Primair Onderwijs 31 289 Voortgezet Onderwijs Nr. 351 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Yarden Afscheidsprijs Deelnamereglement 2015

Yarden Afscheidsprijs Deelnamereglement 2015 Yarden Afscheidsprijs Deelnamereglement 2015 Een goed afscheid helpt je verder Inleiding Yarden is ontstaan na een fusie van twee grote verenigingen in 2001, te weten de Nederlandse Uitvaart en Verzekerings

Nadere informatie

De nieuwe e jaarlijkse krachtmeter van filantropie 22 november 2018 De Balie, Amsterdam

De nieuwe e jaarlijkse krachtmeter van filantropie 22 november 2018 De Balie, Amsterdam De nieuwe e jaarlijkse krachtmeter van filantropie 22 november 2018 De Balie, Amsterdam Wat is Civil Power? 'Civil Power': dat is de naam van een nieuw live-event van Stichting Lenthe en opinieblad De

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij acties van novemberdecember

Handleiding voor schoolbesturen bij acties van novemberdecember Handleiding voor schoolbesturen bij acties van novemberdecember 2017 Op dinsdag 12 december zal waarschijnlijk door medewerkers in het primair onderwijs in Nederland worden gestaakt. De organisaties die

Nadere informatie

Bevorderen van integratie op de politieke agenda

Bevorderen van integratie op de politieke agenda Bevorderen van integratie op de politieke agenda Door Hans Teegelbeckers, VOS/ABB Sinds de jaren 80 wordt een maatschappelijke discussie gevoerd over etnische segregatie in het Nederlands onderwijs, de

Nadere informatie