Vaart in de Veenkoloniën! De nieuwe vaarroute tussen Erica en Ter Apel verbindt vaarwater in Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Duitsland.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vaart in de Veenkoloniën! De nieuwe vaarroute tussen Erica en Ter Apel verbindt vaarwater in Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Duitsland."

Transcriptie

1 (1. titelblad, buitenkant folder:) Vaart in de Veenkoloniën! De nieuwe vaarroute tussen Erica en Ter Apel verbindt vaarwater in Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Duitsland. De vaarverbinding wordt hersteld op initiatief van de provincie Drenthe, de gemeente Emmen en de Agenda van de Veenkoloniën en wordt mede mogelijk gemaakt door Ministerie van LNV, Stichting Recreatietoervaart Nederland, provincie Groningen, Waterschappen Hunze en Aa s en Velt en Vecht, en de gemeenten Vlagtwedde, Hoogezand Sappemeer, Veendam, Aa en Hunze, Stadskanaal, Menterwolde, Pekela en Borger Odoorn. (2, achter-buitenkant folder:) Waarom een nieuwe vaarroute? De vaarverbinding tussen Erica in de gemeente Emmen (Drenthe) en Ter Apel in de gemeente Vlagtwedde (Groningen) is een ontbrekende schakel in de Noord-Nederlandse vaarcircuits. Door de aanleg van deze relatief korte vaarverbinding, ontstaan er veel nieuwe verbindingen tussen het Groningse en het Drentse en het Friese vaarwater. Vanaf Ter Apel kunnen toervaarders ook naar Duitsland. Het Rütenbrock Kanal voert naar Haren en via de Eems verder naar het Noord-Duitse vaarwater. Dit is de enige binnenwaterverbinding met Duitsland ten noorden van Arnhem.

2 (Middengedeelte folder:) Vaarroute vol vermaak Boten tot 3.75 meter hoog kunnen in de toekomst een toervaart maken vanaf de Verlengde Hoogeveense vaart naar Ter Apel, en vanaf daar verder Groningen of Duitsland in. Men vaart door de historische brede kanalen van de oorspronkelijke veenkoloniale dorpslinten. Hierover voerden de turfschippers vroeger het veen af. Monumentale bruggen en sluizen herinneren nog aan die rijke geschiedenis. De vaarroute voert langs afwisselende landschappen zoals weidse, authentieke linten, langs toeristische attracties als het Veenpark, langs een mogelijke zeilplas in het Oranjedal, langs verschillende dorpen in het historische veenland en de route komt in de buurt van het centrum van Emmen met het Dierenpark, winkels en andere stedelijke voorzieningen. Vanaf het kanaal is het ook mooi fietsen en wandelen in de bossen of natuurgebieden in de buurt. Langs het water is vissen en zwemmen aantrekkelijk. Op een aantal plaatsen zijn bestaande attracties en overnachtingsmogelijkheden. Waterkruispunt Ter Apel Ter Apel is vooral bekend vanwege het Klooster Ter Apel, gesticht door de kruisheren in 1465, het enige overgebleven Middeleeuwse plattelandsklooster van Noordwest-Europa. Het klooster staat op de top 100 monumentenlijst van UNESCO. Op het water is straks genoeg te kiezen: Ter Apel wordt een kruispunt van vaarverbindingen met Groningen (over het Ter-Apel-Kanaal), ten tweede met Westerwolde (via het Ruiten-Aa kanaal), ten derde met Duitsland via het Haren-Rütenbrock-Kanal en als laatste ook met vaarwater in Zuid-Drenthe, Overijssel en Friesland. Aan dit waterkruispunt ligt een jachthaven met meer dan 100 ligplaatsen, die opgewaardeerd wordt. In de toekomst wil de nieuwe havenmeester rondvaarten en vaarlessen organiseren. Duitse Hanzesteden aan de Ems Vanuit Ter Apel leidt het Haren-Rütenbrock-Kanal naar een interessant vaargebied in Noord- Duitsland, dat zich uitstrekt van de Ems tot het noordelijke kleigebied tegen de Wadden aan. Dit is een groene, waterrijke omgeving met interessante steden, natuurparken en bezienswaardigheden. Haren staat bekend staat als kapiteinsstad door het rijke zeevaartverleden waarover het Harense scheepvaartmuseum ook informeert. Tevens is onlangs flink geïnvesteerd in de watersportfaciliteiten in Haren. Lingen Haren Meppen Via Haren voert de Ems zuidwaarts naar Meppen, met een indrukwekkende oude binnenstad, waar drie waterwegen bij elkaar komen. Tevens is hier een veenmuseum ( Emsland-Moormuseum ). Nog verder zuidelijk ligt de oude vestingstad Lingen.

3 Veenkoloniale historie in Emmer-Compascuum Toervaarders komen door het hart van Emmer-Compascuum en proeven zo de hedendaagse sfeer van een Veenkoloniaal lintdorp. Er zijn winkels, horeca waar watersporters kunnen verpozen en een mini-camping. In de toekomst kunnen meer toeristische initiatieven ontstaan met aanlegplaatsen, allerlei voorzieningen of een terras. Wandelend of op de fiets kunnen de vaargasten vanaf hier ook goed uitstapjes maken, naar bijvoorbeeld het geluidssportcentrum Pottendijk (karten en crossen). Ook is het eeuwenoude dorp Roswinkel een bezoek waard, met de beroemde theaterboerderij en andere creatieve activiteiten. De Pompoenerie in Nieuw-Weerdinge geeft excursies en workshops. Beekherstel De Runde De Runde was een beek die oorspronkelijk het water vanaf het hoogveengebied Bargerveen afvoerde naar het noorden. De Runde voert langs het Veenpark en mondt uit in de Ruiten Aa bij Ter Apel. De beekloop en het beekdal van de Runde worden hersteld om het water- en ecologisch systeem weer gezond te maken. Het beekwater kan zelfs schoon water aanvoeren voor de visvijver en openluchtzwembad in Emmer-Compascuum. Het beekherstel draagt ook bij aan landschappelijke en toeristische versterking. Langs de Runde worden fiets-, en wandel- en ruiterroutes aangelegd die het bestaande toeristisch-recreatief netwerk verder verdichten. En kano s en kleine bootjes kunnen dan op de Runde varen. Kanorondje Als de Runde bevaarbaar is, wordt het mogelijk een rondje te kanoën of te roeien via de Runde, het Oosterdiep en het Veenpark. Dit zal dan het eerste kanocircuit in Drenthe zijn. Particuliere plannen spelen hierop in. In de zomer van 2007 opent een minicamping haar terrein op Landgoed Rolfers. Dit zal tevens als een extreme sportcentrum fungeren. Het is in eerste instantie bedoeld als trainingscentrum voor elitetroepen en andere sportieve groepen maar ook minder extreem gebruik is wellicht mogelijk. De ondernemer wil activiteiten als moutainbiken, duiken, klimmen, hardlopen door het veen, nachtelijke survivals en dergelijke organiseren. Het Oosterdiep is een lang en recht kanaal tussen Emmer Compascuum en Barger Compascuum met authentieke elementen: Viertorenbrug, sluisjes met status van cultuurhistorisch erfgoed. Halverwege zou een aanlegsteiger een koppeling kunnen vormen met

4 routestructuren over land, bijvoorbeeld een fietspad dat aansluit op de Runde, Scholtenszathe en Berkenrode. Veengeschiedenis in het Veenpark Het Veenpark is een (openlucht)museum over de verveningstijd en laat het verleden zien met levensechte plaggenhutten, werkplaatsen en huizen van notabelen. Deze indrukwekkende historie van pioniers is voor de toerist nauwelijks herkenbaar: daarom vertelt het Veenpark de verhalen. De trekpleister wordt binnenkort flink gemoderniseerd: het museale deel krijgt een opknapbeurt, er komt een speels belevingspad door het veen en er zijn plannen voor vakantiebungalows. De terrassen,en speeltuinen zijn vrij toegankelijk voor voorbijgangers op de fiets, te voet of met de auto. De vaarroute voert straks dwars door het park, en op twee plekken in het Veenpark worden aanlegplaatsen gecreëerd. Misschien kunnen hier straks ook historische schepen aanleggen. Prille ideeën voor een werfje zoals de Bataviawerf met leerwerkplaatsen kunnen het concept aanvullen. Het Veenpark is een uitstekende overstapplek voor recreatievaarders om te voet of op de fiets het veengebied verder te verkennen. Omgekeerd kunnen bezoekers van het Veenpark (fietsers, wandelaars en dagrecreanten met de auto) ook een bootje huren, een rondvaart maken of genieten van de voorbijkomende boten vanuit de speeltuin en horeca. Het Veenpark is een knoop- en informatiepunt voor water- en landrecreatie. Struinen in hoogveenreservaat Berkenrode Het Veenpark organiseert samen met Staatsbosbeheer educatieve tochten door het hoogveenreservaat Berkenrode. Liefhebbers van natuur en buitenlucht kunnen hier hun hart ophalen. De vaarroute voert dwars door Berkenrode heen. Het mes snijdt aan twee kanten: het is een aantrekkelijke omgeving voor de watersporter en het nieuwe water(peil) gaat verdroging en inklinking van het veen tegen. Comfort op landgoed Scholtenszathe Tegen de flank van de Hondsrug bouwt het nieuwe landgoed Scholtenszathe een sfeer van oude glorie op. Een nazaat van de bekende familie van de historische industrieel Scholten heeft al veel bosgebieden ontwikkeld op voormalig landbouwgrond. Er zijn plannen in ontwikkeling voor vakantie- en permanente woningen, een hotel, golfbaan, sauna en andere recreatieve voorzieningen. Vaargasten zouden vanaf het Scholtenskanaal noordwaarts het landgoed kunnen bereiken, waar aanlegplaatsen met horecagelegenheid en terras voorstelbaar zijn. Zo zou Scholtenszathe de mogelijkheden voor wandelen, fietsen en ontspanning binnenshuis aan eigen gasten en watersporters kunnen aanbieden. Oostersebos Op de Hondsrug ligt het Oostersebos. De bossen van Landgoed Scholtenszathe liggen hiertegen aan in het lager gelegen beekdal van de Runde. Zo ontstaat een recreatiegebied met forse omvang, waardoor een complete wandel-, fiets- of ruitertochten mogelijk zijn.

5 Het Oostersebos is ooit aangeplant op hoogveen, waarvan de hoogte (van 3 meter) pas goed opvalt op de randen van afgravingen. Het bos heeft daardoor veel reliëf en grote natuur- en cultuurhistorische waarden. Tussen de bospercelen liggen open delen met heide en vennetjes. Toeristische Overstap Plek naar het zuiden Het Scholtenskanaal loopt in het zuiden dood op de N37 (straks snelweg A37). Vanaf een beschutte aanlegplek in deze zuidhoek kunnen de vaargasten over land uitzwermen naar Klazienaveen, Zwartemeer en verder. Op de fiets is het vanaf hier ook niet ver naar het Bargerveen, een bijzonder hoogveengebied dat zich uitstrekt tot over de Duitse grens. Het heeft een grote natuurwaarde vanwege de omvang en unieke habitat. Er leven bijzondere planten- en dierensoorten. Het Veenloopcentrum in Weiteveen organiseert excursies onder leiding van een gids. Varen over de hoge Hondsrug heen De vaarroute voert ten zuiden van het Oostersebos langs en buigt daarna weer noordwaarts. In dit gedeelte moet het kanaal enkele hoogtemeters overbruggen met sluizen. Rond een sluis is altijd van alles te doen, te zien en te eten en daarom zal naar verwachting rond de sluizen later meer toeristische aanbod ontstaan. In Nieuw Dordrecht, heeft Jans Brands een museum met voorwerpen uit de Drentse geschiedenis. Op de minicamping hier kan men overnachten. Optie onderhoudsservice in Oranjedorp of Bargermeer De vaarroute passeert het bedrijventerrein Bargermeer. Hoe dit er uit zal gaan zien, staat nog niet vast. Het kanaal kan door een dubbele groenstrook voeren, of er kan zich watergebonden bedrijvigheid ontwikkelen. Een werf met reparatiemogelijkheden, een zeilmakerij en motoronderhoud kan erg nuttig zijn voor watersporters. Een optie is om aan één waterkant een groene strook aan te leggen (met riet) die kan fungeren als waterzuivering voor aanvoer van schoon water bijvoorbeeld richting het Oostersebos. Zo zouden pieken in de waterafvoer (bijvoorbeeld vanaf de stad) opgevangen en gezuiverd kunnen worden, waardoor een knelpunt (afvoer piekbelasting water) verandert in een kans (tegengaan verdroging). Stedelijke voorzieningen in Emmen Voorbij Bargermeer komt de toervaarder op het Oranjekanaal, die Emmen in voert. De nabijheid van het centrum van de stad Emmen biedt de vaarroute de nodige afwisseling. Het Dierenpark is de belangrijkste attractie (met jaarlijks ruim 1,5 miljoen bezoekers). Ook de stedelijke voorzieningen zoals winkels, horeca, uitgaansmogelijkheden en evenementen bieden een aantrekkelijk aanbod voor toervaarders. De beste plek voor een haven bij Emmen is nog niet bepaald. De Bladderswijk loopt nu dood op het bedrijventerrein Bargermeer, waar flinke opwaardering nodig is voor toeristisch gebruik. Een andere mogelijkheid ligt verder weg, bij de bocht in het Oranjekanaal. Als de sluis wordt opgeknapt, ontstaat daar achter een geschikte ruimte voor een jachthaven met voorzieningen. Op dit knooppunt van land en water zouden voorzieningen passen zoals een supermarkt, watersporthelling met trailerhelling, enzovoort.

6 Vanaf de haven bij Emmen zal een pendeldienst of fietsroute langs Zuidbarge ontwikkeld moeten worden voor een goede verbinding met het centrum van Emmen. Over het Oranjekanaal zou een kanoroute ook toeristen naar het centrum kunnen brengen tot aan de es. Over de es is het dan nog een korte, aantrekkelijke wandeling via de nieuwe locatie van het Dierenpark naar het centrum. Idee voor zeilplas Oranjedal In de natuurlijke laagte van het Oranjedal zou een zeil- en recreatieplas van flink formaat kunnen ontstaan. Er zijn plannen om in het Oranjedal een waterbekken te maken die pieken in de waterafvoer kan opvangen. De gemeente overweegt om er een permanente plas van te maken, die geschikt is voor zeilen, surfen, varen en zwemmen. In een apart deel zou bijvoorbeeld ruimte gereserveerd kunnen worden voor speedboten, waterskiërs en kitesurfers. Langs de oevers kunnen dagrecreatie, horeca en verblijfsrecreatie zich verder ontwikkelen. Via een sluis kunnen de toervaarders van de vaarroute op het meer komen. Een plas met open water biedt een goede afwisseling met de vaarcircuits van kanalen. Hier kunnen toervaarders en andere recreanten langer verpozen, terwijl de vaarcircuits meer uitnodigen om steeds verder te trekken. Verbinding zeilplas en zwemplas In het nabijgelegen Parc Sandur vormt de zwemplas Rietplas het natte hart. Parc Sandur is tegelijk een woonwijk en recreatiepark. Er is een luxe, overdekt zwembad, een overdekt speelparadijs, een klimwand, sportcentrum met o.a tennis, fitness en poolbiljart, een restaurant, een supermarkt, kano- en fietsverhuur en een golfbaan met 9 holes en plannen voor uitbreiding. Tevens zijn er voorzieningen om te midgetgolfen, paintballen, handboogschieten en vissen. Over land, en mogelijk ook via het water, kan dit recreatieve aanbod van Parc Sandur gekoppeld worden aan de voorzieningen van de zeilplas Oranjedal als die aangelegd wordt. Technisch moet nog worden onderzocht of een waterverbinding mogelijk is. Aansluiting op bestaand vaarwater De vaarroute sluit ten zuiden van Oranjedorp aan op het bestaande vaarwater van het Oranjekanaal. Vanaf hier kan men varen naar Emmen en onder de A37 door. De Verlengde Hoogeveense Vaart loopt oostwaarts tot in het centrum van Klazienaveen en westwaarts naar Erica en verder naar Hoogeveen, Meppel, de Overijsselse plassen, het Friese Meren gebied en tenslotte het IJsselmeer. Vanaf Zandpol kunnen boten over het Stieltjeskanaal ook naar de vestingstad Coevorden varen, en vandaar verder naar Twente. In de toekomst kunnen toervaarders ook een rondje varen in de Duitse grensstreek. Er zijn voorzichtige plannen voor het herstel van het Almelo-Nordhorn-kanaal.Hierdoor zouden boten terug kunnen varen via de Eems naar Haren en verder naar Ter Apel.

7 Streekcentrum Klazienaveen De Verlengde Hoogeveense Vaart loopt in het centrum van Klazienaveen dood op het gedempte deel van de vaart. Hier worden momenteel aanlegplaatsen gerealiseerd, dicht bij de winkels en horeca. Op de demping is een nieuw winkelcentrum gebouwd met de toepasselijke naam t Schip. Waterdriesprong De Verlengde Hoogeveense Vaart leidt westwaarts naar Erica en Nieuw Amsterdam/Veenoord. Op de driesprong met het Stieltjeskanaal zou Nieuw Amsterdam graag een jachthaven aanleggen. Hier bevindt zich het Van Gogh-huis en er is een treinverbinding naar Emmen. Er zijn plannen voor landgoed Hospers om 160 hectare grond. te ontwikkelen met bos. Landgoed Erica biedt kampeerplaats voor zo n 60 families op een boerderijlandschap. Langs het historische Dommerskanaal Vanuit Zandpol voert het Dommerskanaal richting Weiteveen. Dit water is niet bevaarbaar, maar enkele vaste bruggen kunnen later misschien opgehoogd of beweegbaar gemaakt worden. Het Dommerskanaal voert langs Griendtsveen, een oude turfstrooiselfabriek met een smalspoormuseum. Ook hier wordt informatie aangeboden over het veengebied en haar (internationale) geschiedenis. De fabriek is omgevormd tot vergaderlocatie met oude allure. Tevens zijn er in Griendtsveen vergevorderde, ambitieuze uitbreidingsplannen voor een Wildlife Resort. De bedoeling is om de grondwaterstand in het veengebied te verhogen, waardoor een wild gebied ontstaat waarin wilde Noord-Europese dieren (bijvoorbeeld elanden) rondlopen. Toeristen kunnen meerdere dagen in vakantiebungalows verblijven temidden dit wild park. In Weiteveen is een Veenloopcentrum van waaruit wandelingen door de toegankelijke delen van het hoogveenreservaat Bargerveen georganiseerd worden. Dit kan een goed startpunt zijn voor een grensoverschrijdende (fiets)tocht met het thema veengeschiedenis: in Twist, net over de Duitse grens, wordt nog dagelijks veen af gegraven voor commerciële doeleinden.

8 (laatste pagina rechts onderaan:) Wanneer is de nieuwe vaarroute klaar? Het weer bevaarbaar maken van de kanalen start in het noorden: vanaf het Achtste Verlaat bij Ter Apel tot Barger Compascuum. Het Veenparkkanaal wordt momenteel al verlengd en aangepast zodat het hoogveenrestant Berkenrode minder uitdroogt. Dit natuurproject ligt in het verlengde van het beekherstel van de Runde. Eind 2007 zal dit Veenparkkanaal ook aangesloten zijn op de recreatieve vaarroute bij Barger- Compascuum en het Scholtenskanaal, die tot Klazienaveen loopt (rond 2009 klaar). Vanaf het Oostersebos wordt vervolgens een stuk nieuw kanaal gegraven tot het bestaande Oranjekanaal in Oranjedorp. Wanneer dit klaar is, hangt onder andere af van nog te volgen procedures. Alle betrokken partners gaan de komende vijf tot maximaal tien jaar hard werken om de vaarverbinding te realiseren. Als alles meezit is de gehele vaarroute tussen Erica en Ter Apel bevaarbaar in We houden de vaart erin!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

EMMEN. MAAK HET MEE! STERK IN MAAKINDUSTRIE EN HTSM KOPLOPER IN GROENE CHEMIE KORTSTE EN SNELSTE ROUTE NAAR NOORD-EUROPA.

EMMEN. MAAK HET MEE! STERK IN MAAKINDUSTRIE EN HTSM KOPLOPER IN GROENE CHEMIE KORTSTE EN SNELSTE ROUTE NAAR NOORD-EUROPA. EMMEN. MAAK HET MEE! STERK IN MAAKINDUSTRIE EN HTSM KOPLOPER IN GROENE CHEMIE KORTSTE EN SNELSTE ROUTE NAAR NOORD-EUROPA www.emmenmaakhetmee.nl ONDERNEMEN IN EMMEN Emmen is strategisch gelegen, direct

Nadere informatie

Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica Ter Apel

Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica Ter Apel Waterways for Growtn *TJ7V Ettlltten Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica Ter Apel De Veenvaart, Kanaal met een verhaal Spreker: Oennis van Heteren Datum: 14 januari 2013! i Ca O land r \ 4 Aanleiding

Nadere informatie

Drenthe zien vanaf het water

Drenthe zien vanaf het water Drenthe zien vanaf het water 2014, Koninklijke Van Gorcum BV, Postbus 43, 9400 AA Assen. Behoudens de in of krachtens de Auteurswet gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING SNIKKE JOHANNES VELDKAMP

BELEIDSPLAN STICHTING SNIKKE JOHANNES VELDKAMP BELEIDSPLAN STICHTING SNIKKE JOHANNES VELDKAMP 1 INHOUD 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Uitgangspunten 4. Doelen 5. Voorwaarden 6. Organisatie 7. Financiën 8. Samenwerking 9. PR en Marketing 10. Tot slot

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Varen en beleven in de veenkoloniën. Impressie van de aanleg en herstel van de vaarverbinding Erica-Ter Apel

Varen en beleven in de veenkoloniën. Impressie van de aanleg en herstel van de vaarverbinding Erica-Ter Apel Varen en beleven in de veenkoloniën Impressie van de aanleg en herstel van de vaarverbinding Erica-Ter Apel Varen en beleven in de veenkoloniën Impressie van de aanleg en herstel van de vaarverbinding

Nadere informatie

Grens, ritme. Concept: Lijnen

Grens, ritme. Concept: Lijnen 56 Concept: Lijnen Grens, ritme De Nederlands-Duitse grens tussen Emmer- Compascuum en het Bargerveen vormt een duidelijke mentale lijn in het landschap. In het landschap is de kaarsrechte lijn niet onderscheidend

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Onderzoek naar de bekendheid en het imago van Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug - oktober 2017 De hele Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg,

Nadere informatie

6 GESCHAKELDE 2-ONDER-1-KAP BUNGALOWS EMMER-COMPASCUUM

6 GESCHAKELDE 2-ONDER-1-KAP BUNGALOWS EMMER-COMPASCUUM 6 GESCHAKELDE 2-ONDER-1-KAP BUNGALOWS EMMER-COMPASCUUM 239.000,- V.O.N. NIEUW TE BOUWEN GESCHAKELDE 2-ONDER-1 KAP BUNGALOWS OP EEN MOOIE VRIJE PLEK. DOOR DE VERSCHILLENDE NIVEAUS GEEN STANDAARD BUNGALOW

Nadere informatie

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Programma Boodschappen PlusBus Borger Odoorn September en oktober 2015 Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Met de mogelijkheid om naast de RABO bank ook de dinsdagmarkt te bezoeken.

Nadere informatie

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid.

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Natuur, wonen & meer Meerstad staat voor de opvatting over hoe mensen vandaag de dag willen wonen, leven én recreëren: vrij en ongebonden in de ruimtelijkheid

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling en herstel vaarverbinding Erica - Ter Apel. Presentatie tussenresultaten 11 januari 2007 Bureau PAU InVra plus West 8

Gebiedsontwikkeling en herstel vaarverbinding Erica - Ter Apel. Presentatie tussenresultaten 11 januari 2007 Bureau PAU InVra plus West 8 Gebiedsontwikkeling en herstel vaarverbinding Erica - Ter Apel Presentatie tussenresultaten 11 januari 2007 Bureau PAU InVra plus West 8 Onderzoeksvraag Kansrijkheid herstel van de vaarverbinding Erica

Nadere informatie

1 - Zicht vanuit Schoonebeek

1 - Zicht vanuit Schoonebeek 43 1 - Zicht vanuit Schoonebeek 2 - Zicht vanuit Stieltjeskanaal 3 - Zicht vanuit N34 op het Europark 44 Concept: Clusters Zwermen Dalen In het esdorpenlandschap rond Dalen is het landschapspatroon onregelmatiger

Nadere informatie

18. Foto-impressie 2011

18. Foto-impressie 2011 18. Foto-impressie 2011 De visvijver is een geliefd wandelgebied in de zomer en in de winter (foto; E. Zinsmeyer). De kerklaan verbindt de katholieke kerk met het kerkhof. Voor menigeen is dit de laatste

Nadere informatie

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan?

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan? Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën Ga jij de uitdaging aan? Nieuw elan voor het Brielse Meer Het Brielse Meer is een rustig recreatiegebied op het eiland Voorne-Putten. Met schoon,

Nadere informatie

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft Holwert oan See Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer 13/06/2017, Delft Visie Holwerd aan Zee, het begin van de perfecte vakantie naar Ameland. Laat je geheel

Nadere informatie

RECREATIEPARK EN JACHTHAVEN

RECREATIEPARK EN JACHTHAVEN RECREATIEPARK EN JACHTHAVEN Ontspannen, genieten en actief bezig zijn op Rhederlaagse Meren Op recreatiepark Rhederlaagse Meren is er voor jong en oud genoeg te beleven. Heerlijk zwemmen in de Rhederlaag

Nadere informatie

Coevorden, vólop in beweging!

Coevorden, vólop in beweging! Coevorden, vólop in beweging! Tekst: Stiana Sibon - Foto s: Jan Sibon, Dianne Dijenborgh, Anneke Bloema Een unieke combinatie van een historische stad met een prachtig plattelandsgebied, dat is de gemeente

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

Ruimte voor nieuwe recreatieve initiatieven in Ter Apel. Ondernemer(s) gezocht voor de herontwikkeling van Moekesgat

Ruimte voor nieuwe recreatieve initiatieven in Ter Apel. Ondernemer(s) gezocht voor de herontwikkeling van Moekesgat Ruimte voor nieuwe recreatieve initiatieven in Ter Apel Ondernemer(s) gezocht voor de herontwikkeling van Moekesgat 2 Inleiding De gemeente Vlagtwedde zoekt een enthousiaste ondernemer of groep ondernemers,

Nadere informatie

Veelzijdigheid Troef. Structuurvisie gemeente Emmen 2020

Veelzijdigheid Troef. Structuurvisie gemeente Emmen 2020 Veelzijdigheid Troef Voorontwerp Structuurvisie gemeente Emmen 2020 Programma 19.30 Algemene presentatie 20.00 Informatieve vragen 20.10 Discussie over de koersen aan de hand van stellingen Presentatie

Nadere informatie

op de Hollandse Plassen

op de Hollandse Plassen op In deze presentatie: 2 Het gebied van kent een uniek netwerk van vaarwegen: het sloepennetwerk, een praktisch en overzichtelijk netwerk van knooppunten. Door het aan elkaar knopen van vaarwegen en plassen

Nadere informatie

IJsselmeer sportief, 6 dagen

IJsselmeer sportief, 6 dagen IJsselmeer sportief, 6 dagen individuele fietsreis vanaf 485 Rondje om het IJsselmeer Nederlands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende tour rond het IJsselmeer. Eén van de mooiste

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - WATER

LANDGOED VILSTEREN - WATER LANDGOED VILSTEREN - WATER ROUTE 4,5 km Welkom op het ca. 1.051 hectare grote particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers, waar naast bos, heide en cultuurland ook veel water te vinden

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP. PROJECTPLAN TENNET 2e FASE

VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP. PROJECTPLAN TENNET 2e FASE VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP PROJECTPLAN TENNET 2e FASE INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1 PROJECT 1: LANDSCHAPSWANDELROUTE... 4 Verbinding tussen Tennet-landschapsprojecten 1.1 Inleiding 1.2 Eindbeeld 1.3

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

De terugkeer van het Swarte Meer

De terugkeer van het Swarte Meer Plusartikel, 24 september 2015 Projectleider Bert van Guldener in het gebied waar het vroegere veenmeer terugkeert. Daarvoor wordt het bouwland naast hem afgegraven. Foto Jan Anninga De terugkeer van het

Nadere informatie

Camping Caravaning. Pointe de Kerbihan. Bretagne Sud. Bretagne Sud. In LA TRINITE vanaf pasen tot de herfstzon

Camping Caravaning. Pointe de Kerbihan. Bretagne Sud. Bretagne Sud. In LA TRINITE vanaf pasen tot de herfstzon Bretagne www.camping-de-la-baie.fr Camping Caravaning La Trinité sur Mer Rivière de Crac h...de schoonheld van haar stranden, haar stranden van fijn zand, het milde klimaat, haar gastvrijheid, haar gastronomie,

Nadere informatie

Recreatiewoningen aan het Zuidlaardermeer. Genieten 2. Genieten van de rust en ruimte én van een prima rendement

Recreatiewoningen aan het Zuidlaardermeer. Genieten 2. Genieten van de rust en ruimte én van een prima rendement Recreatiewoningen aan het Zuidlaardermeer Genieten 2 Genieten van de rust en ruimte én van een prima rendement Ligging Gelegen aan het Zuidlaardermeer en tegenover de Noordlaarderbossen, vindt u het waterrijke

Nadere informatie

Groningen Meerstad >>>

Groningen Meerstad >>> Groningen Meerstad >>> Groningen Meerstad Opgenomen in jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw 01 / 03 project Masterplan Groningen Meerstad locatie Groningen ontwerpers Remco Rolvink, Hilke Floris,

Nadere informatie

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen langs de Doorbraak (Zuid Twente) Hoe kom ik bij het startpunt? Start- en eindpunt: Restaurant

Nadere informatie

Vriezenveen. (Bron:

Vriezenveen. (Bron: Vriezenveen (Bron: www.twenterand.gemeentedocumenten.nl) Introductie In 2002 fuseerde de Overijsselse gemeente Vriezenveen met een aantal omliggende plaatsen tot de nieuwe gemeente Twenterand. Vriezenveen,

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

De Duitse gast in Overijssel

De Duitse gast in Overijssel De Duitse gast in Overijssel Onderzoek Duitse gast in Overijssel Diepte interviews Duitse gasten in Overijssel Zomer- en najaarsmeting Right Marktonderzoek Panelonderzoek NordRheinWestfalen en Niedersachsen

Nadere informatie

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart.

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart. Gouda is een typisch Hollandse stad die al leven met water Ykema T+L eeuwenlang verbonden is met het water van de Gouwe en de Hollandse IJssel. Hollandse Waterstad is de naam van een aantal ambitieuze

Nadere informatie

TE HUUR. Schaapskooi 24 personen

TE HUUR. Schaapskooi 24 personen TE HUUR Schaapskooi 24 personen Een unieke accommodatie, wonen en slapen apart maar toch bij elkaar. De schaapskooi bestaat uit 3 woningen te weten een woon-en twee slaapgedeelten. De woningen staan haaks

Nadere informatie

Verkenning RV Rijnland van mogelijke vaarverbindingen Vlietland Rotte

Verkenning RV Rijnland van mogelijke vaarverbindingen Vlietland Rotte Bijlage 1 bij zienswijze RV Rijnland Verkenning RV Rijnland van mogelijke vaarverbindingen Vlietland Rotte 1. Historie De ontwikkeling van de vaarweg van Rotterdam via de Rotte noordwaarts en die via Delft

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op: en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op:   en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7 Op deze en de volgende pagina s vindt u details van kaarten met het gebied Zuidoost Drenthe als uitsnede. De kaarten zijn in volgorde van ouderdom. Alleen kaarten met voldoende details zijn afgebeeld.

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

Bekijk deze Nieuwsbrief in uw browser. foto Hans Langerijs

Bekijk deze Nieuwsbrief in uw browser. foto Hans Langerijs Bekijk deze Nieuwsbrief in uw browser foto Hans Langerijs De leden van de Bestuurscommissie en de medewerkers van het Projectbureau wensen u een Gelukkig en Voorspoedig Nieuwjaar. Met, als het even kan,

Nadere informatie

VRAAGPRIJS 287.500,= K.K.

VRAAGPRIJS 287.500,= K.K. SUMAR, DE HOMEIE 10 VRAAGPRIJS 287.500,= K.K. Telefoon: 0511 469 048 Telefoon: 0511 469 048 Inruil eigen woning bespreekbaar! Zoekt u een ROYALE vrijstaande woning op mooie locatie met ruime geïsoleerde

Nadere informatie

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r Kampen entree tot de stad 4 D e c e m b e r 2 0 1 3 16 j u l i 2010 1 9 N o v e m b e r 2 0 1 3 V i s i e Achtergrond Het vroegere bruggenhoofd, de entrée tot de stad, werd sinds de late 16e eeuw beschermd

Nadere informatie

Sloten. Bron:

Sloten. Bron: Sloten Bron: www.flickr.com Sloten Het Friese Sloten (Sleat) maakte jarenlang deel uit van de gemeente Gaasterland-Sloten (Gaasterlân- Slaet). Sinds 1 januari 2014 is deze gemeente opgegaan in een groter

Nadere informatie

kis,(aßo o Toeristisch Recreatief Ontwikkelings Plan Emmen Actieprogramma 2011 Project TROPactiviteit Bijdrage Totale project kosten

kis,(aßo o Toeristisch Recreatief Ontwikkelings Plan Emmen Actieprogramma 2011 Project TROPactiviteit Bijdrage Totale project kosten kis,(aßo o Toeristisch Recreatief Ontwikkelings Plan Emmen 2010-2015 Actieprogramma 2011 Project 1 Toeristische infrastructuur 2 Project Fietspaden Drenthe 3 Internation. Naturpark Moor 4 Uitvoering Interreg

Nadere informatie

Beleggerstip: Cube la Mer. Prijs ,- Excl. BTW en incl. complete inventaris

Beleggerstip: Cube la Mer. Prijs ,- Excl. BTW en incl. complete inventaris Beleggerstip: Cube la Mer Prijs 118.368,- Excl. BTW en incl. complete inventaris Omschrijving Nog nooit was investeren in een turn-key recreatiewoning zo interessant! Investeer 118.368,- INCLUSIEF compleet

Nadere informatie

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron:

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: www.eropuit.nl) Introductie Zuidlaren maakt deel uit van de Drentse gemeente Tynaarlo, en is daarvan met 10.000 inwoners de op een na grootste kern. Zuidlaren is gesitueerd

Nadere informatie

Varen in Assen. Welkom in het centrum van Assen!

Varen in Assen. Welkom in het centrum van Assen! Varen in Assen Welkom in het centrum van Assen! Veel boten zijn de laatste jaren de haven van Assen binnengevaren. Geen wonder, de haven ligt in hartje stad. Met op loopafstand een scala aan winkels, restaurants

Nadere informatie

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken Prachtige oorspronkelijke stukken van beken 9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, doordat daar de werking van de elementen goed zichtbaar is, of omdat de sfeer er gewoonweg sprookjesachtig

Nadere informatie

V A A R R O U T E FRIESLAND

V A A R R O U T E FRIESLAND VAARROUTE FRIESLAND INTRODUCTIE Ahoy kapitein, Welkom in Fryslân. Voor je ligt een vaarroute die jou al het mooie van deze provicie laat zien. Laat je inspireren en geniet van de vaart. Addio! - Barqo

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Roeivereniging "De Meije", Nieuwkoop

Roeivereniging De Meije, Nieuwkoop Roeivereniging "De Meije", Nieuwkoop Het Nieuwkoopse plassengebied. Informatie en vaarroutes voor bezoekende roeiers. (editie 2014) Nieuwkoopse plassen algemeen. Het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen

Nadere informatie

BWZ Ingenieurs. Oosterduinse Meer PARK21. Vuilstort Menneweg Kagerplassen Kouden Hoorn Boterhuispolder Wilnisse Bovenlanden

BWZ Ingenieurs. Oosterduinse Meer PARK21. Vuilstort Menneweg Kagerplassen Kouden Hoorn Boterhuispolder Wilnisse Bovenlanden BWZ Ingenieurs Actief bij ontwikkeling van landschappen met recreatieve (neven)functies, o.a.: Boterhuispolder Kagerplassen Vuilstort Menneweg Recreatie-eiland Kouden Hoorn PARK21 Wilnisse Bovenlanden

Nadere informatie

Te huur / Te koop Horecapand. DRACHTEN Eikesingel k.k. Tel:

Te huur / Te koop Horecapand. DRACHTEN Eikesingel k.k. Tel: DRACHTEN Eikesingel 64 995.000 k.k. Tel: 0512-54 14 00 www.dijkstrabedrijfsmakelaardij.nl Kenmerken en specificaties Oppervlakte: 1656 m² In units vanaf: 1656 m2 Verkoopvloer oppervlakte: 1559 m² Verdiepingen:

Nadere informatie

Een unieke B&B in een uniek dorp. Annerveenschekanaal. Idee gebruik sportveld AVK 12-0012

Een unieke B&B in een uniek dorp. Annerveenschekanaal. Idee gebruik sportveld AVK 12-0012 Idee gebruik sportveld AVK Annerveenschekanaal Situatie Omgeving Hermes AVK was de voetbalvereniging in Annerveenschekanaal. Opgericht in 1967 ging de club in 2010 ter ziele. Sindsdien staat het clubgebouw

Nadere informatie

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 6 km 20 17 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

Welkom. Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen

Welkom. Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen Welkom Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen 16-3-2016 Programma 19.45 uur Ontvangst en inloop 20.00 uur Introductie wethouder Gerard Stoffels 20.15 uur Presentatie enkele plannen ondernemers 20.45

Nadere informatie

Windenergie Drenthe in de gemeenten Emmen en Coevorden. Buro Schöne

Windenergie Drenthe in de gemeenten Emmen en Coevorden. Buro Schöne Windenergie Drenthe in de gemeenten Emmen en Coevorden Buro Schöne Windenergie Drenthe in de gemeenten Emmen en Coevorden In opdracht van de provincie Drenthe en de gemeenten Emmen en Coevorden 01-06-2012

Nadere informatie

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal Ideeën en kansen Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten Zoekzone TOP en informatiecentrum Mogelijkheden landschapsversterking bijv. oude strang terugbrengen Behouden en versterken leefgebied

Nadere informatie

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 14 km 20 18 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

jaar stuknr. categorie/agendanr. stuknr. B. en W /837 låçéêïéêéw= Vaarverbinding Erica-Ter Apel; gemeentelijke garantstelling

jaar stuknr. categorie/agendanr. stuknr. B. en W /837 låçéêïéêéw= Vaarverbinding Erica-Ter Apel; gemeentelijke garantstelling séêòçéâ=~~å=çé=ê~~ç=çé=öêçåç=î~å=~êíáâéäéå=nsmi=äáç=n=ëìä= É=Éå=NSVI=äáÇ=Q=î~å=ÇÉ=dÉãÉÉåíÉïÉí=EÜÉí=âÉåÄ~~ê=ã~âÉå= î~å=ïéåëéå=éå=äéçéåâáåöéå=çîéê=çåíïéêéäéëäìáí=åçääéöéfk= jaar stuknr. categorie/agendanr.

Nadere informatie

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer,

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer, FLOAT! Beste lezer, Leuk dat je bij mijn concept bent aangekomen! Voordat ik ga duidelijk maken waar ik de afgelopen weken aan heb gewerkt omtrent het ontwikkelen van een business idee voor het Bargerveen,

Nadere informatie

WAAR GAAN WE NAARTOE?

WAAR GAAN WE NAARTOE? WAAR GAAN WE NAARTOE? De familie Janssens wil op uitstap. Maar vader, moeder en de kinderen hebben hun eigen wensen! Kan je de familie helpen? Bekijk de brochures. Welke uitstap is goed voor iedereen?

Nadere informatie

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Drs. Ing. L.M. Scholtens in opdracht van: Gemeente Emmen, Dienst Beleid Afdeling Fysiek Ruimtelijke Ontwikkeling December 2009 Het landschap

Nadere informatie

Gemeente Emmen 1 november Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica - Ter Apel

Gemeente Emmen 1 november Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica - Ter Apel Gemeente Emmen 1 Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica - Ter Apel Aangepast Ontwerp Structuurvisie Erica - Ter Apel Inhoudsopgave Voorwoord 1. Introductie 1.1 Korte schets van Emmen 1.2 Afstemming

Nadere informatie

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht Goed geregeld, blijvend genieten Projectbureau Vrolijks, Breda, 21 januari 2016 Wat ging vooraf? Analyse markt, aanbod en vraag Gesprekken stakeholders, gebruikers Varend

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Introductie. Globaal programma. Locatie & Vervoer. Park Pagedal. Plattegrond. Evenementencentrum. Impressie. Accommodatie & Kosten

Inhoudsopgave. Introductie. Globaal programma. Locatie & Vervoer. Park Pagedal. Plattegrond. Evenementencentrum. Impressie. Accommodatie & Kosten Inhoudsopgave Introductie Globaal programma Locatie & Vervoer Park Pagedal Plattegrond Evenementencentrum Impressie Accommodatie & Kosten Introductie Namens Gojukai Holland is het een groot plezier u uit

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit Mijn naam is Peter van Steensel Directeur van het Programmabureau Groene Hart Programmabureau Groene Hart is de werkorganisatie van De Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart De Stuurgroep verenigt

Nadere informatie

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.!

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.! ROUTE BPC Maak kennis met onze locaties.! WE STELLEN ONS GRAAG EVEN VOOR. Volg me.. BUITENPOORT CATERING Al bijna 35 jaar vormen we met ons team een hechte familie en zijn we volledig op elkaar ingespeeld.

Nadere informatie

Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg.

Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg. Op één van de mooiste plekjes gelegen. Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg. Recreatiechaletnr. 31 Vraagprijs 65.000,-- k.k. Indeling recreatiechalet: Woonkamer met kleine open

Nadere informatie

Te koop Horecapand. DRACHTEN Eikesingel k.k. Tel:

Te koop Horecapand. DRACHTEN Eikesingel k.k. Tel: DRACHTEN Eikesingel 64 995.000 k.k. Tel: 0512-54 14 00 www.dijkstrabedrijfsmakelaardij.nl Kenmerken en specificaties Kadastrale aanduiding:drachten, Sectie: C, nr. 0543 Oppervlakte: 1656 m² Verkoopvloer

Nadere informatie

een Droomvakantie HHHH aan het IJsselmeer

een Droomvakantie HHHH aan het IJsselmeer een Droomvakantie HHHH aan het IJsselmeer Welkom in ons Andijk Vakantieplannen? Vier sterren Villavakantiepark IJsselhof biedt - naast rust, ruimte en natuur - óók een veelzijdige omgeving! Gelegen in

Nadere informatie

Q1 Hoe gebruikt u de Wijde Blik?

Q1 Hoe gebruikt u de Wijde Blik? Q1 Hoe gebruikt u de Wijde Blik? Answered: 152 Skipped: 0 Ik woon aan de Wijde Blik Ik kom als watersporter... Ik kom als wandelaar,... Combinatie van bovenstaande... Ik woon aan de Wijde Blik Ik kom als

Nadere informatie

Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013

Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013 Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013 Hiswa jachthaven symposium 21 november 2013 Kees van der Most Opbouw presentatie 1. Waterrecreatie binnen de totale vakantie- en vrijetijdsmarkt 2. Onderzoek naar

Nadere informatie

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS ROUTE 6 km 20 18 Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad

Nadere informatie

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse.

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Begeleiding door Patsy en Dirk Nollet en lokale gidsen. Dag 1 : vrijdag 21 september 2012 : Vertrek

Nadere informatie

Een inventarisatie en analyse van de ruimtelijke ontwikkelingen van twee gemeenten in de Drents-Groningse Veenkoloniën

Een inventarisatie en analyse van de ruimtelijke ontwikkelingen van twee gemeenten in de Drents-Groningse Veenkoloniën Een inventarisatie en analyse van de ruimtelijke ontwikkelingen van twee gemeenten in de Drents-Groningse Veenkoloniën Door: Anna Sijtsma Begeleiders Hogeschool Van Hall Larenstein: Dick Kuiper Eelco Bonnema

Nadere informatie

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007)

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007) Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht is een zelfstandige gemeente in de provincie Zuid-Holland. Het dorp telt 24.000 inwoners en vormt met de plaatsen Alblasserdam, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem

Nadere informatie

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap!

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Beleef techniek en landschap Waterlinie Workshop Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Met een Waterlinie Workshop van Het Leege Land werkt u als historische vestingbouwer en ervaart u

Nadere informatie

27 juni 2012 Bezoek aan: Recreatieproject Het Streekbos. 1 Introductie

27 juni 2012 Bezoek aan: Recreatieproject Het Streekbos. 1 Introductie 27 juni 2012 Bezoek aan: Recreatieproject Het Streekbos 1 Introductie (informatie o.a. uit website Het Streekbos) Het Streekbos is één van de negen recreatiegebieden van het Recreatieschap Westfriesland

Nadere informatie

VRAAGPRIJS ,= K.K.

VRAAGPRIJS ,= K.K. NOARDBURGUM, RIJKSSTRAATWEG 73 VRAAGPRIJS 550.000,= K.K. Inruil eigen woning bespreekbaar Telefoon: 0511 469 048 Telefoon: 0511 469 048 Hecht u veel waarde aan privacy en veel leefruimte? Hier kunt u royaal,

Nadere informatie

RECREATIEPARK T LOO CHALETS AAN T WATER

RECREATIEPARK T LOO CHALETS AAN T WATER RECREATIEPARK T LOO CHALETS AAN T WATER LUXE VAKANTIECHALETS Aan de rand van Recreatiepark t Loo, waar volop aandacht is voor groen en water, is ruimte gemaakt voor 47 prachtige, luxe vakantiechalets,

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen een proces om onze ambities en ideeën scherper te krijgen. De inhoud in dit verslag kan dus op allerhande

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

Bijlage 1 Pictogrammen

Bijlage 1 Pictogrammen Bijlage 1 Pictogrammen Toeristisch doel Pictonummer Opmerkingen Informatievoorziening Informatievoorziening algemeen/informatiepaneel 1.1 Bezoekerscentrum 1.2 ANWB 1.3 VVV-kantoor/Informatiepunt 1.4 Horeca

Nadere informatie

IJsselmeer 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk

IJsselmeer 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk IJsselmeer 7 dagen individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk Nederlands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende tour rond het IJsselmeer, een rondje "Hollands

Nadere informatie

Aanpassing Inrichtingsplan Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens

Aanpassing Inrichtingsplan Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens Aanpassing Inrichtingsplan Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens Er worden een aantal onderdelen gewijzigd aan het pakket maatregelen voor de Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens.

Nadere informatie

de Zanderij dat is meer dan kamperen

de Zanderij dat is meer dan kamperen de Zanderij dat is meer dan kamperen welkom op de Zanderij een lange traditie van Veluws gastheerschap Verscholen in de uitgestrekte bossen van de Veluwe, vlakbij fraaie heidevelden, zandverstuivingen

Nadere informatie

Seniorenreis 2015. met 39 personen naar Odoorn van 25 juli t/m 1 augustus

Seniorenreis 2015. met 39 personen naar Odoorn van 25 juli t/m 1 augustus Seniorenreis 2015 met 39 personen naar Odoorn van 25 juli t/m 1 augustus Het is zaterdag 25 juli en de weersverwachting luidt: aan de Noordzeekust storm en regen. Eerst is het code geel, later zelfs rood.

Nadere informatie