Ik zie ik zie. Er is hoop

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ik zie ik zie. Er is hoop"

Transcriptie

1 Preek over 1 Samuel 16: het leven van David (I) Ik zie ik zie wat jij niet ziet. Kennen jullie dat spelletje? Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is (reactie afwachten). Om het spel zo goed mogelijk te spelen kies je iets uit dat niet erg opvalt, want anders raadt de ander het meteen. En als het te moeilijk is, geef je de de ander een hint. Toch? In wat we net hebben gelezen uit de Bijbel gebeurt er net zoiets. God had een nieuwe koning uitgekozen en Samuël moest hem zalven. Alleen, Samuël wist nog niet wie het was. God had hem wel een hint gegeven: het is één van de zonen van Isaï uit Bethlehem. Maar wat gebeurt er? Samuël raadt het helemaal verkeerd! God ziet iemand die hij niet ziet. God wil Samuël leren om te zien wat Hij ziet. En weet je wat? God wil ons vanmorgen ook leren om te zien wat Hij ziet. Dat is bijbellezen en -luisteren: Leren zien wat God ziet. Er is hoop Laten we beginnen bij het begin. Hoofdstuk 15 eindigde zo: Samuel heeft Saul nooit meer terug willen zien, maar hij treurde wel om hem koning Saul was ook een beetje Samuëls persoonlijke project geweest. En de HEER betreurde het dat hij Saul als koning van Israël had aangesteld. Samuël verdrietig, God verdrietig. Wij weten dat Samuël daarna David moest zalven. Maar Samuël wist dat natuurlijk niet meteen. Het zou zo maar weer kunnen dat God een tijdlang niks van zich zou laten horen. Hoe lang zou het duren voordat God weer zou laten merken dat Hij er is? Want dat doet God soms: oordelen door zich te verbergen (vgl. 1 Sam. 3:1). Door een tijd lang niks van zich te laten horen. Willen jullie niet luisteren? Dan zeg Ik niks meer. Dát God hier zo snel al weer spreekt is eigenlijk het eerste wonder van hoofdstuk 16. Want waarom zou God niet op dezelfde manier reageren als in de tijd van Eli? Omdat de mensen van toen beter waren? Helemaal niet. Saul begon goed maar maakte het zo bont dat God hem verwierp. Samuël begon ook veelbelovend maar begint hier we zullen dat straks nog zien toch ook serieuze fouten te maken.

2 Het gaat niet om de mensen. Toen niet en nu niet. Het gaat om God, die het volk een koning gaf en nu zelf zorgt voor een vervolg. God heeft genoeg van Saul Saul die zich steeds minder van zijn zalving aantrok en zich nu aan het ontwikkelen is tot een soort Assad, een Gadaffi die koste wat kost aan de macht wil blijven maar God spreekt nog! Dat is het eerste wonder van hoofdstuk 16. Altijd als God spreekt is er iets bijzonders aan de hand. Dan is het altijd oordeel én genade. Saul heb ik verworpen (dat is het oordeel). Maar ik heb een nieuwe koning uitgekozen! God gaat nooit door alsof er niks aan de hand is. Daarom oordeelt Hij. Er was niet niks aan de hand! Saul was ongehoorzaam geweest. Dat zullen we ook in ónze fouten, eerlijk onder ogen moeten zien. Je kunt nooit verder alsof er niks gebeurd is. Maar eerlijk-zijn, je begeven in Gods oordelen, is altijd de uitgang van Gods genade vinden. Het is een eerste aanwijzing dat God zijn plannen, zijn verlossingswerk wat daar is God mee bezig, daar gáát de Bijbel over, God is in déze gevallen wereld tóch op weg naar een nieuwe wereld dat God zijn verlossingswerk uitwerkt in en met gewone mensen. Met jou en mij. God zegt niet: ik begin overnieuw. Ik maak een nieuwe wereld zónder gewone mensen. Hij wil jou en jou en jou óók meenemen. Naar die nieuwe wereld. Daarom werkt God altijd in oordeel en genade. Er moet heel veel geoordeeld worden. In hoe wij hier zitten. Deze wereld is gevallen en moet door het vuur. Toch is dat voor ons geen reden om verdrietig te zijn. Dat zegt God ook met zoveel woorden tegen Samuël: hoelang blijf je nog treuren Zo mag je als christen in het leven staan. Nog veel meer sinds we Jezus hebben leren kennen. Er is hoop in alle omstandigheden! Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. (Fil. 4:4) In Bethlehem We gaan verder. Samuël moet naar Bethlehem. Maar hij is bang. Je ziet hier dat Saul zich inderdaad aan het ontwikkelen is tot een machtswellusteling. Saul zal niet aarzelen om wie ook maar een bedreiging voor hem is (ook al is het Samuël) een kopje kleiner te maken. Daarom is Samuël is bang. Maar God daar rekening mee. Zeg dat je bent gekomen om de HEER een offer te brengen. Een tweede aanwijzing dat God zijn verlossingsplan uitwerkt met gewone mensen. God werkt nooit aan verlossing in een bovennatuurlijke wereld zonder problemen. Maar in een wereld vol tegenstand.

3 God houdt daar rekening mee. Als God werkt in en met gewone mensen, overtuigt Hij ook. Als wij komen met onze bezwaren geeft Hij, soms op onverwachte manieren, uitkomst. Daar mag je op vertrouwen. Als Samuël aankomt in Bethlehem komen de oudsten ongerust op hem af gelopen. Een profeet naar ons dorp. Is dat goed nieuws of slecht nieuws? Letterlijk: betekent uw komst vrede (shalom)? Wees gerust, ik kom in vrede antwoordt Samuël. Ik ben gekomen om de HEER een offer te brengen. Tot zo ver oké, het verhaal verloopt soepel, positief, optimistisch. Maar dan gebeurt er iets waarbij de oude man door het ijs zakt. En ik denk eerlijk gezegd wij allemaal. Nog voor de maaltijd (vers 6: meteen bij hun aankomst ) valt Samuëls oog op Eliab. Terwijl God had gezegd (vers 3: Nodig Isaï uit voor het offermaal, dán zal ik je laten weten wat je doen moet. ) Eliab en David Zie je wat hier gebeurt? De oude profeet loopt op de zaken vooruit. De ziener ziet scheel. Eigenlijk heeft hij niks geleerd van de hele affaire met Saul. Saul was namelijk (hst. 9:2): een lange, goedgebouwde jongeman die met kop en schouders boven iedereen in Israël uitstak. Een reus eigenlijk, net als Goliath. Samuël gaat hier flink de mist in. Samuël luistert niet naar God maar zoekt direct de eerste de beste kleerkast. Een Saul 2.0. God maakt Samuël duidelijk (en Hij wil ons ons hier heel duidelijk maken): dat gaan we dus niet nog een keer doen. Ik zie Ik zie wat jij niet ziet. Ik zie een andere koning dan jij ziet. Wat is nu precies het verschil tussen Samuëls we kunnen wel zeggen: onze voorkeur en die van God? Samuël kiest Eliab, een tweede Saul. Bodybuilder eerste klas. Maar God wijst hem heel scherp af. Van de anderen wordt gezegd; hen heb ik niet gekozen (vers 8 en 9) maar bij Eliab klinkt het buitengewoon scherp: hem heb Ik verworpen, afgewezen. 1 In Eliab zet God ons eigenlijk allemaal te kijk. Door Eliab af te wijzen zegt God eigenlijk: menselijke kracht, daar ben Ik absoluut niet van onder de indruk. Wij komen vaak met ónze Sauls, Eliabs, Goliaths. Ook in het geloof. Wij kijken op naar voorbeelden, vrome, standvastige, stoere mensen. 1 Het woord dat gebruikt wordt toen de mensen God als koning weigerden (o.a. 1 Sam 8:7).

4 Als we ambtsdragers zoeken (het gaat hier om geestelijke leiders, leiders van het volk van God) dan gaat het vaak onwillekeurig ook zo. Man in pak, getrouwd, liefst met kinderen, 50-er (iets jonger mag tegenwoordig ook). Maar zien we ook wie God ziet? God zoekt mensen die met hun hart bij de HEER zijn (vers 7) en bij zij verlossingswerk. En nu komt David in beeld. Maar we moeten meteen oppassen om het beeld niet simplistisch te maken. Het is dus zo dat God bodybuilders (of mannen in pakken) afwijst en alleen lelijke mensen uitkiest. Dat is te simpel. Want wat blijkt? David is helemaal niet lelijk. Het is een knappe jongen met sprekende ogen en een rode gloed over z n haar (vers 12). Ook vers 18: Hij behoort tot een voorname familie en is een goed krijgsman, en hij is welbespraakt en goedgebouwd. Het gaat niet om de afwijzing van de persoon Eliab. Die zegt niks, daar weten we niks van (behalve zijn lengte). Om hem gaat het niet. God gebruikt Eliab om jou en mij duidelijk te maken waar Hij níet naar zoekt (mensen die op eigen kracht leven) en David om duidelijk te maken waar Hij wél naar zoekt: naar mensen die met hun hart bij God zijn. Naar mensen die zich in alle omstandigheden verheugen omdat ze weten van God en zijn verlossingswerk. En dat kan met of zonder pak, met of zonder kinderen, met of zonder geld. Dat is hier niet het punt. Als Samuël dat doorkrijgt, dat God naar het hart kijkt, dan wint hij aan scherpte. De profeet in hem wordt opnieuw wakker. Kijk maar. Als de zeven zonen zijn voorgesteld vraagt Samuël zich niet af of hij het zich misschien ingebeeld heeft, dat God weer sprak. Nee, God hád gezegd: ga naar Bethlehem en zalf mijn nieuwe koning. Welnu, ik ben hier toch in Bethlehem? Dan moet er nóg een zoon zijn. Isaï, heb jij nog een zoon? Ja, het kleintje. Zo staat het er letterlijk: het kleintje. Hij is bij de schapen en de geiten. Samuël begint te zien wat God ziet. Ik zie Ik zie wat jij niet ziet, Isaï: het kleintje. God wil ons door met deze gezalfde aan te komen iets laten zien van de manier waarop Hij werkt. Juist zijn kleine gestalte maakt hem geschikt voor het koningschap. God kiest, net zoals wij vaak doen met dat spelletje, iemand uit aan wie je niet meteen kunt zien: dat is m! Juist door zijn gebrek aan borstkas en sixpack (David is kleiner, dat is het punt hier) maakt God duidelijk dat Hij op zoek is naar geloof en vertrouwen. God wil geen tweede Saul. Iemand waarmee wij makkelijk afgoderij plegen. [dia]

5 Is dit uw koning? David is hier beeld van Jezus. Wel gezalfd maar nog niet op de troon. Een koning die door het lijden verheerlijkt zou worden. Gelouterd door vertrouwen, gericht op God. Dat hadden de mensen niet verwacht. Dat verwachten mensen nog steeds niet. Zelfs nu nog regeert onze Koning de verhoogde Jezus op een manier die verborgen is voor wie Hem niet wil zien. God vraagt geloof, vertrouwen in zijn koning. David en jij Maar het verhaal heeft ook alles te maken met jou. [dia 2 leeg scherm] David is op het eerste gezicht zo gewoon. Hij komt hier het verhaal van God zo gewoon binnen met de schapen- en de geitenpoep nog aan z n schoenen. Van hem wordt niet eens verteld dat hij geheiligd werd voor het offermaal. De derde aanwijzing dat God zijn verlossingsplan uitwerkt met gewone mensen. Niet met geestelijke kleerkasten, begaafde sprekers, vrome priesters. Maar gewoon, met mensen zoals jij en ik. Misschien denk je: ja, dat was David. De grote David. Maar David begon klein. En hij is op de beslissende momenten altijd klein gebleven. Klein voor God. Lees de Psalmen. Er is niet één Psalm van Saul. Van David meer dan 70. Misschien denk je: David was koning. Maar hij was 20 jaar koning incognito, undercover. Aan het hof van Saul, in het hol van de leeuw. Op de vlucht, verraden, achtervolgd. Let op dat David meteen aan het hof van Saul terecht komt. Niet om daar het kunstje af te kijken. Zich voor te bereiden op, te leren hoe hij koning moet zijn. Maar om daar koning te zíjn! Dienend, in het hol van de leeuw. Zoals jij en ik in deze wereld. God zoekt gewone mensen om in déze gevallen wereld koning te zijn. Gewoon op school, op je werk, thuis. In deze wereld waar satan rondgaat als een brullende leeuw. God zoekt vrachtwagenchauffeurs, hoveniers. Mensen met een eigen bedrijf, consultants, verpleegkundigen, managers, huismannen en vrouwen. Gods werkt zijn verlossingsplan uit in al die levens. Je wordt christen genoemd om door het geloof een lid van Christus te zijn en zo deel te hebben aan zijn zalving om: als profeet zijn naam te belijden, als priester jezelf als een levend dankoffer aan Hem te offeren, en als koning in dit leven [ ] tegen de zonde en de duivel te strijden [ ]. (Heidelbergse catechismus, zondag 12). Snap je dat dit verhaal over jou gaat? Het gaat in de Bijbel altijd om gewone mensen. Gewone mensen die met hun hart bij de HEER zijn. In de David-geschiedenis spelen mensen met ambten, koningen, priesters, wijzen vaak een dubieuze rol.

6 Behalve de profeet Nathan. Ik hoop en bid dat ik een Nathan mag zijn. Dat ik de waarheid zeg, eerlijk, en zonder aanzien des persoons. Priesters Ambten worden in de Bijbel altijd aangesteld ter wille van het volk. God wil geen geestelijkheid, waar wij tegenop kijken. Maar gewone gelovigen die met hun hart bij de HEER zijn. Zodat andere gewone mensen via die gewone gelovigen zouden opkijken naar GOD! Waarom willen we toch altijd opkijken naar mensen? Omdat we dan niet zelf hoeven te leven voor God. Dat is de harde waarheid. Maar God beloofde Israël dat zij een priestervolk zou zijn (Exodus 19:6). Een priestervolk. Dat moet een schok zijn geweest voor de mensen net uit Egypte. Daar hadden een paar priesters alle macht in handen. Zij beheersten de rituelen en leidden staatszaken vanuit tempels en paleizen, in mooie gewaden. En dan zegt God: ik ga van jullie een priestervolk maken: van een stelletje slaven! Wat doet een priester? Omgaan met God. Persoonlijk, zelf. Zonder de afstand van de tussenkomst van anderen. Mensen bij God brengen. Dat ook. Dat was een schok. En dat is een schok. Toch? Als je dat tot je door laat dringen. Dat God wil omgaan met gewone mensen. Het moet ook een schok geweest zijn voor David. Hij was ook maar een gewone jongen. Zij naam wordt pas genoemd in vers 13. En toch was juist híj Gods koning. Weet je wat het mooie was bij David? Zijn kwaliteiten zie je pas als hij ze gebruikt. De effectiviteit van zijn slinger als hij stenen zoekt in de strijd (in de verzoeking). Zijn muzikale talent en mooie stem als zijn hart onrustig is of demonen Saul onrustig maken (in de strijd). Zijn schoonheid pas in het licht van Gods verkiezing. Zijn koningschap wordt zichtbaar door het lijden heen. Daarin was hij beeld van Jezus. En voorbeeld voor ons. God, die gewone mensen roept, redt, bevrijdt. Gewone mensen bij wie kracht er niet vanaf straalt maar die sterk blijken in de strijd. Als ze hun handen vouwen in gebed. Die overeind blijven in de verzoeking. Als ze hun mond opendoen met een lied. Gewone mensen die verheerlijkt worden tot hun doel komen niet omdat ze zelf zo fantastisch zijn, maar in het licht van Gods verkiezing.

7 Gods Geest Tot slot. Hoe doe je dat? Hoe leef je zo? Ik wijs op een belangrijk gegeven in de tekst. Vers 13: van toen af aan was David doordrongen van de Geest van de HEER. Vanaf wanneer? Vanaf zijn zalving. Maar wat was die zalving. Die zalving bestond uit olie als bekrachtiging maar vooral uit Gods Woord. Welk Woord? Nou dit: Hij is het, hem moet je zalven. Dat woord is ook voor jou. Als je bij Jezus hoort. Jij bent het, jij hoort bij mij! Jou ga ik gebruiken. Met dat Woord, als dat Woord doordringt in je binnenste komt de Geest. En die Geest verdrijft de angst. Dat is het belangrijkste. 2 Die Geest maakt bovendien dat anderen wel van je móeten houden. Zoals Saul op David gesteld raakte. Ook al betekent zijn komst het einde van zijn eigen positie, zijn koningschap. Maar het is ook een scherpe vraag. Saul raakte wel op David gesteld maar ging niet van zijn troon. Dat is de tragiek, de ondergang van Saul. Net zoals Pilatus geen schuld in Jezus zag maar toch geen afstand deed van zijn macht. Als jij die Geest van Jezus wil, die zalving, die zekerheid, die onverschrokkenheid, die heerlijke onschuld dan moet je de zeggenschap overdragen. Jij van de troon. Jezus erop. Wie mag het zeggen? [amen] 2 Hoe zou het zijn geweest om als gezalfde aan het hof van de koning te werken? Wist Saul van Davids zalving? Waarom kwam David echt bij Saul aan het hof? Zouden Sauls spionnen ermee te maken hebben gehad om een oogje op een mogelijke bedreiging voor hun koning te houden?

Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden?

Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden? David door Samuel tot koning gezalfd. Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden? 1 Samuel 16:1 1 Toen zei de HEERE tegen Samuel: Hoelang rouwt u om Saul, die Ík immers

Nadere informatie

En met deze twee namen vat onze vertaling het hele verhaal ook samen.

En met deze twee namen vat onze vertaling het hele verhaal ook samen. 1 Preek 362, 20-08-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Vorige week heb ik verteld dat ik in de komende weken hier in de diensten met jullie de geschiedenissen van koning David wil lezen.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN

Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

zondag 25 oktober

zondag 25 oktober zondag 25 oktober 2015 1 Introductie / terugblik Lezen 1 Samuel 16 David en Jezus Christus Vier lessen voor bedieningen zondag 25 oktober 2015 2 Davids plaats in de geschiedenis zondag 25 oktober 2015

Nadere informatie

DAVID DE HERDERSJONGEN

DAVID DE HERDERSJONGEN Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem 0.1 Lezing uit de Bijbel: Jona 3 nr. 771 Voorafgaande aan de Schriftlezing: 1. Gods barmhartigheid = Zijn warmhartigheid Rode draad door boekje Jona (en feitelijk door de hele Bijbel). Jona 1: God is barmhartig

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Saul was toch een beetje bang. Waarom denken jullie? Nou, wat zou jij zeggen als je koning mocht worden in oorlogstijd?

Saul was toch een beetje bang. Waarom denken jullie? Nou, wat zou jij zeggen als je koning mocht worden in oorlogstijd? 1 Samuël 10:17 11:13 (Leve de Koning!) 1 SAMUËL 10:17-27 Jongens en meisjes, Ik wil het vandaag met jullie hebben over dappere koningen. Sommige van jullie zijn vorige week op Spoorzoekers geweest en toen

Nadere informatie

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan!

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Ds. Maurits Oldenhuis Votum/groet Weerklank 172 Gebed Johannes 20, 1-10 Nieuw Liedboek 632 Johannes 20, 8-9 Preek Liedboek 215 Geloofsbelijdenis Gezang

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Preek 1 Samuel 16:1-13, Galaten 5: Broeders en zusters, jongens en meisjes,

Preek 1 Samuel 16:1-13, Galaten 5: Broeders en zusters, jongens en meisjes, Preek 1 Samuel 16:1-13, Galaten 5: 22-25 Broeders en zusters, jongens en meisjes, Het thema voor deze overdenking is en de winnaar is! Toen we samen deze dienst voorbereidden waren we er een beetje vanuit

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Preek Bid in de Geest (Pinksteren)

Preek Bid in de Geest (Pinksteren) Preek Bid in de Geest (Pinksteren) Liturgie zondagmiddag 23 mei 2010 Ds. D. Vonck Psalm104:1,8 Votum/ zegengroet GK 105:1,2,3,5,9 (In vuur en vlam zet ons de Geest) Romeinen 8: 12 16 Opwekking 136 (Abba,

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Intro (voor de Schriftlezing)

Intro (voor de Schriftlezing) Intro (voor de Schriftlezing) Voordat we beginnen met lezen eerst even iets over het slot van het vorige hoofdstuk. Daar lazen we dat God Samuël de opdracht gaf om een koning over hen aan te stellen. Toch

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 25 (29-06)

De Bijbel open 2013 25 (29-06) 1 De Bijbel open 2013 25 (29-06) Vandaag bespreken we een vraag die ik kreeg over 1 Koningen 2. Daarin gaat het over de geschiedenis van Adonia, een oudere broer van Salomo, die zojuist koning was geworden.

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

DAVID DE HERDERSJONGEN

DAVID DE HERDERSJONGEN Online Bijbel voor kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 40 (12-10)

De Bijbel open 2013 40 (12-10) 1 De Bijbel open 2013 40 (12-10) Er was eens een man die de studeerkamer van een predikant binnenkwam. Hij keek om zich heen en zag al die boeken staan die je in een studeerkamer aantreft. Toen zei die

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

Assen seizoen Uw koninkrijk kome

Assen seizoen Uw koninkrijk kome Assen seizoen 2017-2018 Vragen, opmerkingen? Mail naar wim@debijbelopen.nl Uw koninkrijk kome 16 september David tot koning gezalfd 21 oktober Nog geen koning, de vijand verslagen 18 november David, een

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

DAVID DE HERDERSJONGEN

DAVID DE HERDERSJONGEN Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

1 e zondag van 40-dgntijd

1 e zondag van 40-dgntijd Overdenking 17 februari 2013 Sixtuskerk Sexbierum 1 e zondag van 40-dgntijd 1. Sam. 16 en Lucas 4: 1-13 Geliefden van God, Twee mannen, door God gekozen. David en Jezus. Gekozen voor een speciale taak,

Nadere informatie

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Mei-juni 2017 Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord Dinsdag Indringend Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Drie dingen worden gezegd van het boek dat je zojuist in handen had. Het is levend, krachtig

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Daadwerkelijk luisteren naar Gods boodschap, In afhankelijkheid en vertrouwen voortdurend bidden Geestelijk en praktisch zorgen voor elkaar en

Daadwerkelijk luisteren naar Gods boodschap, In afhankelijkheid en vertrouwen voortdurend bidden Geestelijk en praktisch zorgen voor elkaar en Lezen : Efeze 1:1-14 & Zondag 12 Welkom en mededelingen Apostolische geloofsbelijdenis Evangelisch Liedboek 147 Lezen : Efeze 1:1-14 & Zondag 12 Inleiding onderwijs Kom tot Mij die vermoeid en belast zijn

Nadere informatie

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Het gaat vanochtend in de kerk over leiders en leiderschap. En ik kan eigenlijk nauwelijks een thema bedenken dat niet

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Strijd en Overwinning Wat ervaar je? Maart 2017 Ter Aar

Strijd en Overwinning Wat ervaar je? Maart 2017 Ter Aar Strijd en Overwinning Wat ervaar je? Maart 2017 Ter Aar Indeling Strijd! Ken je vijanden Een onhandige strijd (Romeinen 7) De strijd tegen het vlees De strijd tegen de duivel en zijn demonen De strijd

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten

Zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten GEZIEN Zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 122 vers 1 en 3. Voorganger : Goede God naar U gaat ons verlangen uit Kind

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk.

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Paulus in actie Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Er is veel over Paulus te schrijven. Over al zijn werk lees je in het Bijbelrooster. Hij schrijft over zijn bezoeken en persoonlijke

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

Eredienst 2 April uur Voorganger: Ds. H. vd Berg

Eredienst 2 April uur Voorganger: Ds. H. vd Berg Eredienst 2 April 2017 10.00 uur Voorganger: Ds. H. vd Berg Liturgie Intocht: Opwekking 464 Votum / zegengroet Psalm 43 : 1, 3, 4 Zingen: Wet in kindertaal Gebed Doven van kaars Hebreeën 9 : 1-14 Laat

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Eerst zien, dan geloven

Eerst zien, dan geloven Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 11 februari 2018 om 10:00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Muzikale medewerking: Jaap, Anke en Esmay Roggeband Jet Heijboer,

Nadere informatie

U alleen hebt alle macht. Leer ons leven uit uw kracht. Blaas uw vuur aan in ons hart, dat iedereen het ziet en ieder hoort

U alleen hebt alle macht. Leer ons leven uit uw kracht. Blaas uw vuur aan in ons hart, dat iedereen het ziet en ieder hoort Opening en welkom Zegengroet en gebed. Opwekking 586 - Hij is Heer Heel de schepping geeft U eer. Buigt zich vol aanbidding neer. Jezus Christus, Zoon van God, trouw in eeuwigheid. Heel de schepping zingt

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 12 Ochtenddienst Doop. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 12 Ochtenddienst Doop. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 12 Ochtenddienst Doop Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 145 : 1 en 4 (lofzang op de Here die bevrijdt en zorgt) 4 Lezing van de wet

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst.

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Voor 16 jaar en ouder! Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Zondag 19 vraag en antwoord 50, 51 en 52. Vraag 50 : Waarom wordt daarbij gezegd : Zittende ter

Nadere informatie

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet.

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet. - 1 - De hemel geeft wie vangt die heeft God is een gevende God. Om het met een aards voorbeeld te kunnen weergeven, zie ik Hem als Iemand die een feestzaal heeft ingericht ter ere van Zijn enig geboren

Nadere informatie

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Zondag 21 mei zondag Rogate bidt Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Bij het voorbereiden van deze dienst, stootte ik op een vraag vergelijkbaar met de vraag van vorige week. Vorige week op

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Jezus leert ons bidden om te doen wat God wil. (4)

Jezus leert ons bidden om te doen wat God wil. (4) Lezen: Matt.26:30-46 Tekst: HC zondag 49 Zingen: Ps. 25:2.6 (na votum en groet) Gz.158 (gebed) Ps. 86:2.4.7 (na de lezing) Liedboek 473:1.5.6.10 (na de preek) Gz.179 a (geloofsbelijdenis) Ps.134:1.3 (na

Nadere informatie

Deel 5: De inwoners van het Koninkrijk

Deel 5: De inwoners van het Koninkrijk Deel 5: De inwoners van het Koninkrijk Door: Martijn Piet Jezus wordt niet alleen genoemd de zoon van God, maar ook de zoon van David. We zien dan ook opvallende overeenkomsten tussen David en Jezus en

Nadere informatie

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil voorganger: ds. Hans van Walsum muzikale begeleiding: Dedication / m.m.v. de jongeren van de TTV-club SAMENKOMEN Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Pijlen van vriendschap Sabbat

Pijlen van vriendschap Sabbat LES Pijlen van vriendschap Sabbat Doe Lees 1 Samuël 20. Heb je ooit een geheime manier van communiceren geleerd? Of gebarentaal? Heb je een geheime manier om te praten met je beste vriend(in)? Twee vrienden

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Wij belijden één geloof en één Heer ; zijn geroepen tot één hoop, tot Uw eer. Heer, geef vrede die ons samenbindt. Vader, maak ons één!

Wij belijden één geloof en één Heer ; zijn geroepen tot één hoop, tot Uw eer. Heer, geef vrede die ons samenbindt. Vader, maak ons één! Pinksterfeest Zondag 4 juni 2017 Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer. Laat ook van die milde regen, dropp len vallen

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

zondag 8 september 2019 in het Kruispunt

zondag 8 september 2019 in het Kruispunt zondag 8 september 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) 1 Samuel 16, 1-13 1 De HEER vroeg aan Samuël: Hoe lang blijf je nog treuren om Saul, die ik als koning van Israël verworpen heb?

Nadere informatie

Bijbelstudie Zing de Heere een nieuw lied! Bijbelstudie 1 Psalm 8 God die alles maakte

Bijbelstudie Zing de Heere een nieuw lied! Bijbelstudie 1 Psalm 8 God die alles maakte Bijbelstudie Zing de Heere een nieuw lied! Bijbelstudie 1 Psalm 8 God die alles maakte Genesis 1: 1-10 Weet jij het verschil tussen iets maken en iets scheppen? 1 Iets maken: Hiervoor heb je materialen,

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Biddagdienst. Vertel het maar

Welkom bij de Kinder-Biddagdienst. Vertel het maar Welkom bij de Kinder-Biddagdienst woensdagmiddag 14 maart 2018 met als thema Vertel het maar 2 Koningen 4:1-7 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we doen

Nadere informatie

DAG 1: Bidden elke dag Lees Mattheüs 7:7-11 Je bidt elke dag. Je vader en moeder (als je die mag hebben) hebben je dat al geleerd toen je klein was. Maar wat is bidden eigenlijk? Bidden is praten met God.

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan Aangepaste dienst Baflo - 23 december 2012, 14.30 uur Liturgie: Welkom en mededelingen Zingen: a. E&R 241: Here der heren (= Opw. 159) b. E&R 210: Zeg, wie heeft geschapen de bloemetjes c. E&R 226: Als

Nadere informatie

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 OPBOUW WANDELING 1. Gebed (samen) Open met een kort gebed 2. Bijbellezing (samen) Lees samen het bijbelgedeelte 3. Verhalen delen (2-tal) Wat houdt je bezig? Is in beweging

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Overdenking zondag 27 maart 2016, 1 e Paasdag, in de Terskflierkerk Lezing Lucas 24:13-33 Door Ds. A.J.Wouda Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Hebben jullie de Passion gezien, donderdag? Is

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie