Voorwoord. NIEUWSBRIEF OKTOBER 2015 Afdeling Turnhout N 26, 31/10/2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord. NIEUWSBRIEF OKTOBER 2015 Afdeling Turnhout N 26, 31/10/2015"

Transcriptie

1 Voorwoord De stad stroomt leeg. Mens en dier vluchten. Het is om medelijden te krijgen. De nazomer is in het land en het leger blijft bombarderen. In september meldt een militair dat er nog maar 14 van de inwoners in de stad aanwezig zijn. De stad wordt geplunderd. Laten we dit nog eens lezen Mechelen stroomt leeg. Mens en dier, alles vlucht. Het is om medelijden te krijgen. De nazomer van 1914: het Duitse leger bombardeert Mechelen. In september meldt een Duitse officier: nog maar 14 van de Mechelaars zijn in de stad. De stad wordt geplunderd. Gazet van Antwerpen September 1914

2 Jaarrekening toont positief effect In ons verkiezingsprogramma en bij het begin van de nieuwe legislatuur stelde CD&V het belang van een gezond financieel beleid voorop als één van de prioriteiten voor het stadsbestuur van Turnhout. Een financieel beleid dat niet alleen aandacht zou hebben voor de noden van vandaag, maar dat ook vooruitblikt naar de toekomst. Geen struisvogelpolitiek, maar politiek met een open vizier. Bij de opmaak van de meerjarenplanning werd een oefening gedaan om 54 miljoen te besparen in de exploitatie gedurende deze legislatuur. Dit is nodig om de noodzakelijke investeringen in de stad te kunnen financieren, maar ook om de pensioenkost in de toekomst onder controle te houden. We zijn met de partij hierop blijven hameren wat heeft geleid tot een positief resultaat. De jaarrekening 2014 toont op het vlak van exploitatie een overschot van meer dan 7 miljoen en in het meerjarenplan komt er wat ruimte om noodzakelijke investeringen ook uit te kunnen voeren. De leninglast daalt en de inkomsten stijgen lichtjes. Het is belangrijk dat de inspanningen nu worden volgehouden en ook de volgende fases van het besparingsplan ten uitvoer worden gebracht. Anders zal het positieve verhaal snel een stille dood sterven. De uitdagingen van de stad worden immers niet eenvoudiger: De vluchtelingenproblematiek zal wegen op de kostenstructuur van het OCMW. De hoge werkloosheidsgraad en de verarming van de bevolking brengen minder inkomsten met zich mee via de personenbelasting. Het zwaard van de Warande hangt dreigend als een terugkomende financiële last boven het hoofd van het stadsbestuur. De noodzakelijke verkoop van een aantal stadseigendommen sleept aan en de toestand van het openbaar domein dwingt ons tot bijkomende investeringen. De opmaak van het budget 2016 en het aangepaste meerjarenplan zal dus niet van een leien dakje lopen, niettegenstaande het positieve resultaat van Namens CD&V willen we een woord van dank uitspreken, naar de ambtenaren van de stad die de besparingsoefening mee hebben opgesteld en ook stipt ten uitvoer trachten te brengen. We merken dat een verscherpte financiële controle leidt tot creativiteit en bewust omgaan met de krappere middelen. Anderzijds verhoogt het de druk op de organisatie, waaraan wij als CD&V zeker de nodige aandacht willen besteden. Dank aan de vele organisaties en verenigingen die toch initiatief blijven nemen ook al zijn subsidies soms lager en worden meer kosten doorgerekend dan in het verleden. En tot slot dank aan onze inwoners die uiteindelijk mee zorg dragen voor onze stad, voor het herverdelen van de middelen en het samen stad maken. Ook hun inspanningen schatten wij naar waarde in, niet alleen financieel. Als CD&V zullen wij onze beleidsmakers blijven stimuleren om de stad financieel gezond te houden en ook een duurzaam toekomstperspectief te vrijwaren voor de volgende generaties. En dit zonder de noden van vandaag uit het oog te verliezen.

3 Vluchtelingen in Turnhout Op vrijdag 11 september besliste de Federale Regering om in Corsendonck Hotels in Turnhout een opvangcentrum voor 377 vluchtelingen te openen. De uitbating van dit asielcentrum gebeurt door het consortium Corsendonk G4S. Het Turnhouts bestuur wist echter van niets. Van zodra deze beslissing bekend werd, heeft deze onmiddellijk contact opgenomen met het kabinet van staatssecretaris Franken (N-VA). De keuze voor de locatie in Turnhout blijkt een politieke keuze van de Federale Regering. We betreuren het dat die beslissing genomen is zonder ons bestuur hierover te raadplegen. Toch willen we alle kandidaat-vluchtelingen zo goed mogelijk opvangen. We zijn nog steeds niet vergeten wat beide grote oorlogen voor ons land en zijn inwoners betekend hebben en hoeveel mensen er hier op de vlucht waren. We zijn dan ook verheugd dat meer dan 100 personen zich kandidaat gesteld hebben om het petermeterschap over deze vluchtelingen op te nemen. Wel vragen we aan de Federale Regering om onze stad te ondersteunen op financieel en materieel vlak. Een opvang van deze orde is een opdracht die wij als stad niet alleen aankunnen. wel vragen we aan onze regering om onze stad te ondersteunen op financieel en materieel vlak Het eigenlijke werk voor ons OCMW begint pas na de erkenning van de vluchtelingen -we verwachten dat dit ongeveer 8 tot 10 maanden na aankomst zal zijn-. Het leefloon wordt nooit betaald door Stad Turnhout maar steeds volledig gestort door de Federale Overheid. Echter verwachten we wel dat een aantal van deze mensen een beroep zullen doen op de diensten van ons OCMW. Dit kan in een zoektocht naar een woning, naar werk of met een vraag voor maatschappelijke hulp. Vanuit onze stad proberen we onze taak zo goed mogelijk te vervullen. We hopen tegelijkertijd dat onze politici in Brussel mee op zoek gaan naar een gedragen internationale oplossing om de oorlogen in onder andere Syrië, Irak en Afghanistan zo vlug mogelijk tot een goed einde te brengen. Pas wanneer het weer veilig wordt om te leven in deze getroffen gebieden, zullen de vluchtelingenstromen stoppen.

4 Positivo van de maand Op zondag 20 september vond onder een stralend herfstzonnetje weerom Sport voor Muco plaats in Zevendonk. Het bracht heel wat sporters op de been voor het goede doel. Als CD&V willen we de vzw Zevendonk voor Muco en al de sympathisanten proficiat wensen met het initiatief. Ook dit is samen stad maken, solidair zijn en betrokkenheid tonen. Wisten jullie dat de Turnhoutenaren in Vlaanderen het hoogst scoren als het gaat over orgaandonaties. Reeds velen lieten zich registreren bij het stadsbestuur en gaven toestemming dat hun organen mogen ingezet worden bij transplantaties om zo andere levens te redden. Ook voor mucopatiënten is dit belangrijk. We roepen dus iedereen die wil of kan op om zich ook te laten registreren. Even binnenlopen in het stadskantoor met je identiteitskaart en je bent één van de vele Turnhoutse orgaandonoren. Alvast bedankt! Zevendonk voor Muco wordt gedragen door heel veel vrijwilligers. Op zondag 20 september was het handen uit de mouwen steken. De grote opkomst heeft wellicht niet alleen deugd gedaan voor de organisatoren en de mucopatiënten, maar ook weer een financiële bijdrage geleverd voor de strijd tegen de ziekte. We hopen dat Zevendonk voor Muco verder succesvolle initiatieven op poten kan blijven zetten in de toekomst. Voor ons zijn ze alvast de Positivo van de maand september! Proficiat vrijwilligers!

5 CD&V maakt Turnhout We leven in een complexe maatschappij die zeer snel verandert en waar de tijd niet stil staat. Toekomstgericht zal deze verandering enkel nog toenemen en iedereen moet zich als het ware constant bijscholen en bijleren. Ook wij, als partij, kunnen daarin niet achter blijven. Wie nu niet aan de toekomst denkt gaat later niet meer mee kunnen met de noden van 'de mens en maatschappij'. Dat is een boodschap die men zowel nationaal als lokaal begrepen heeft. Er zijn heel wat uitdagingen en opportuniteiten die we moeten aangaan. Daarom zijn we sinds kort aan het werk gegaan met enkele nationale stafmedewerkers en ons bureau. In denkmomenten, brainstormsessies, informatieve rondes bekijken we kritisch ons werk en naar wat er te gebeuren staat. We willen niet stilzitten, het is de bedoeling een zo breed mogelijk publiek in onze stad te kunnen aanspreken en helpen waar nodig. Dit gebeurt aan de hand van een 7-stappenplan. Omdat dit project nog in zijn kinderschoenen staat willen we graag iedereen vanaf nu mee betrekken. Wij gaan dit allemaal niet met ons beperkt groepje kunnen uitwerken. Wat komt er hier (niet opmerkelijk) naar boven... Alles waar we aan denken dat beter of anders kan. Zowel op korte termijn en nog verder weg. We zien allemaal de vergrijzing, verkleuring en verarming in onze stad vaak ook nog gecombineerd. 3 Grote pijlers die niet meer weg te denken zijn op korte termijn. Nu kunnen we hierover gaan sakkeren en alles zwart maken of we kunnen actie ondernemen. En aangezien we Thomas More al in onze stad hebben mogen we zelf toch ook dromen en denken aan ons Utopia. Samen Stad maken mag geen verre droom zijn en er is veel werk aan de winkel. Jullie gaan periodiek op de hoogte gehouden worden en uitnodigingen krijgen voor acties of denkmomenten. CD&V Turnhout wil weten waar naartoe. We moeten iedereen zijn toekomst veilig stellen.

6 Goed Gezind ontbijt! Ook dit jaar was ons ontbijt weer een succes. Jong en oud hebben genoten van al het lekkers dat ons vrijwilligers team had klaargemaakt. En voor de prijs moest je het echt niet laten ; waar kan je nog terecht voor 7 euro per persoon voor een lekker ontbijt, en kinderen tot 6 jaar gratis. Dat is een mooi bewijs dat we een echte gezinspartij zijn. We hopen jullie volgend jaar weer allemaal te mogen verwelkomen. Noteer alvast 2 oktober 2016 met stip in je agenda! Agenda Politieraad 20 oktober 2015 OCMW raad 22 oktober 2015 Commissie 5 27 oktober 2015 Commissie 3 28 oktober 2015 Commissie 2 29 oktober 2015 Commissie 4 3 november 2015 Commissie 1 4 november 2015 Gemeenteraad 9 november 2015 Communicatieraad 12 november 2015 Bureau 18 november 2015 Stedelijke raad 23 november 2015 OCMW raad 26 november 2015

Voorwoord. NIEUWSBRIEF MAART 2015 Afdeling Turnhout N 22, 30/03/2015. Beste Leden,

Voorwoord. NIEUWSBRIEF MAART 2015 Afdeling Turnhout N 22, 30/03/2015. Beste Leden, Voorwoord Beste Leden, Er lijken altijd redenen te zijn om aan de kant te gaan staan. Maar een partij die wil gaan voor het moedige midden, voor een nieuw evenwicht, voor economische groei én sociale vooruitgang,

Nadere informatie

Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad

Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad PERSCONFERENTIE 6 december 2014 Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad Verstandig investeren in toekomst Hamont-Achel Vorig jaar bij de opmaak van het meerjarenplan 2014-2019 heeft het schepencollege

Nadere informatie

19 juni 2019, 19:35 (CEST) Resultaat rekening 2018 en budgetcontrole 2019

19 juni 2019, 19:35 (CEST) Resultaat rekening 2018 en budgetcontrole 2019 19 juni 2019, 19:35 (CEST) Resultaat rekening 2018 en budgetcontrole 2019 Het college van burgemeester en schepenen en het Vast Bureau hebben de Rekening 2018 vastgesteld en de budgetcontrole voor 2019

Nadere informatie

Bataljong Congressen februari Chris Peeters, VVSG stafmedewerker jeugd & sport

Bataljong Congressen februari Chris Peeters, VVSG stafmedewerker jeugd & sport Bataljong Congressen februari 2019 1 Wat mogen jullie verwachten? Even kennismaken Over ambities en jeugdbeleid Handen uit de mouwen: een oproep Vele handen, licht werk: VVSG en Bataljong Ook uw engagement:

Nadere informatie

demografische en sociale impact van migratie in Eeklo burgemeester Koen Loete eeklo stad van inwoners

demografische en sociale impact van migratie in Eeklo burgemeester Koen Loete eeklo stad van inwoners demografische en sociale impact van migratie in Eeklo burgemeester Koen Loete eeklo stad van 20.546 inwoners 1 Demografische impact van migratie in Eeklo evolutie aantal inwoners - evolutie aantal vreemdelingen

Nadere informatie

Gemeenteraad Zitting van 8 september 2014

Gemeenteraad Zitting van 8 september 2014 Gemeenteraad Zitting van 8 september 2014 Ontwerpbesluitenbundel OPENBARE ZITTING Aanvullende punten 31 2014_VVB_00002 Voorstel tot beslissing van raadslid Carol Leleu: Betreft De fiets aanmoedigen bij

Nadere informatie

Meneer de voorzitter, meneer de Gouverneur, meneer de Provinciegriffier, geachte leden van de deputatie, waarde collega s,

Meneer de voorzitter, meneer de Gouverneur, meneer de Provinciegriffier, geachte leden van de deputatie, waarde collega s, Meneer de voorzitter, meneer de Gouverneur, meneer de Provinciegriffier, geachte leden van de deputatie, waarde collega s, De budgetbesprekingen zijn traditioneel een moment om stil te staan bij de provincie

Nadere informatie

Arco & Arcopar : niets dan bedrog, niets dan vragen, niets dan verontwaardiging

Arco & Arcopar : niets dan bedrog, niets dan vragen, niets dan verontwaardiging Arco & Arcopar : niets dan bedrog, niets dan vragen, niets dan verontwaardiging De federale overheid heeft het peperdure advocatenkantoor Clifford Chance de opdracht gegeven een plan B uit te werken voor

Nadere informatie

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingenwerk Dé referentie dankzij grondige expertise in asiel Opdrachten: Druk op het beleid Ondersteunen iedereen die

Nadere informatie

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in Gent

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in Gent Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in Gent Op woensdag 21 maart 2018 is er de (jaarlijkse) Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Het Gentse stadsbestuur loopt voorop in de strijd

Nadere informatie

16 november 2015. Onderzoek: Veiligheidsgevoel na aanslagen Parijs

16 november 2015. Onderzoek: Veiligheidsgevoel na aanslagen Parijs 16 november 2015 Onderzoek: Veiligheidsgevoel na aanslagen Parijs Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van

Nadere informatie

Beleidskader 2013 Beleidsverslag 2011 1 ste concernbericht 2012. Menselijk zijn vanuit lokaal perspectief, bewust zuinig zijn met geld!

Beleidskader 2013 Beleidsverslag 2011 1 ste concernbericht 2012. Menselijk zijn vanuit lokaal perspectief, bewust zuinig zijn met geld! Beleidskader 2013 Beleidsverslag 2011 1 ste concernbericht 2012. Menselijk zijn vanuit lokaal perspectief, bewust zuinig zijn met geld! Wat is het beeld op dit moment? HARDE REALITEIT Economisch gaat het

Nadere informatie

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun OCMW Lede - Beleidsnota 2010 Deze beleidsnota hoort bij het budget 2010. Dit budget maakt deel uit van het financieel meerjarenplan 2008-2012. Het opgemaakte budget 2010 past binnen de opgemaakte meerjarenplanning

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS Het doel van dit onderzoek is een vergelijking te maken tussen de aanwezige competenties bij professionals en vrijwilligers

Nadere informatie

OCMW Lier Meerjarenplan Budget 2015 V

OCMW Lier Meerjarenplan Budget 2015 V Lier OCMW OCMW Lier Meerjarenplan 2015 2019 Budget 2015 V. 4.0 2014.11.18 Pag. 1 Investeringen (Uitgaven & Opbrengsten) 1. Uitgangspunten 2. Focus op investeringen Meerjarenplanning 2015 2019 en budget

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 607 (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 12 JANUARI 2016 VRAAG Commissie voor Cultuur, Jeugd en Sport van dinsdag 12 januari 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben aan de

Nadere informatie

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis Verslag OCMW-raad 15/11/2017 1. Goedkeuring verslag vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte De OCMW-raad wordt gevraagd het verslag van de vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte goed te keuren. Goedgekeurd

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP STAD BRUGGE MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP ARTIKEL 1: De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft als doel: 1. A. op te treden als volwaardig

Nadere informatie

AGB Herentals Augustijnenlaan Herentals NIS-code: Budget 2019

AGB Herentals Augustijnenlaan Herentals NIS-code: Budget 2019 AGB Herentals Augustijnenlaan 3 22 Herentals NIS-code: 1311 Budget 219 Gemeenteraad 27 november 218 AGB Herentals Budget 219 NIS-code: 1311 Inleiding Het meerjarenplan is het document dat opgemaakt wordt

Nadere informatie

INHOUD. Time to Help Nederland Hang GG Rotterdam. Voorwoord 4. Stichting Time to Help Nederland 6. Projecten & Campagnes 8.

INHOUD. Time to Help Nederland Hang GG Rotterdam. Voorwoord 4. Stichting Time to Help Nederland 6. Projecten & Campagnes 8. 2 INHOUD Voorwoord 4 Stichting Time to Help Nederland 6 Visie & Missie 6 Doelstellingen 6 Projecten & Campagnes 8 Time to Help Nederland Hang 4 3033 GG Rotterdam Telefoon: +31 0(10) 766 66 66 Mobiel: +31

Nadere informatie

Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd?

Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd? Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd? Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd? Meerjarenplanning en de link met financiën een initiatief van Beleidsmatig en financieel plannen Elk bestuur maakt een meerjarenplan

Nadere informatie

Gemeentefinanciën. Infoavond KWADRANTplus Denk Mee 29/11/2016

Gemeentefinanciën. Infoavond KWADRANTplus Denk Mee 29/11/2016 Gemeentefinanciën Infoavond KWADRANTplus Denk Mee 29/11/2016 Inhoud Enkele termen Algemene gemeentebegroting: waar op letten bij evaluatie? Herne als voorbeeld Impact van federale en Vlaamse beleidsmaatregelen

Nadere informatie

EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST

EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST REALISATIES VAN HET BEWONERSPLATFORM RENINGELST Informatie Bewoners geven aan dat er via de stadskrant van Poperinge al heel wat informatie wordt doorgegeven aan de

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Hockey Liga vzw op facebook

Vlaamse Hockey Liga vzw op facebook NIEUWSBRIEF N 4 : NAJAAR 2013 Het hockeyseizoen is weer van start gegaan. Nieuwe spelers (jong en wat ouder) schreven zich in, trainers laten weer het beste van zichzelf zien en de competitie is weer volop

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Zitting van 21 december 2016 Agenda. Mevrouw Mijnheer

GEMEENTERAAD. Zitting van 21 december 2016 Agenda. Mevrouw Mijnheer GEMEENTERAAD Zitting van Agenda Mevrouw Mijnheer Overeenkomstig artikelen 19 en 20 van het gemeentedecreet nodigen wij u uit tot het bijwonen van de vergadering van de gemeenteraad op woensdag om 18:00

Nadere informatie

Werken aan diversiteit Visie en missie van de stad Mechelen

Werken aan diversiteit Visie en missie van de stad Mechelen Werken aan diversiteit Visie en missie van de stad Mechelen 1 1. Aanleiding Een aantal bovenlokale processen en gebeurtenissen maken het aanzicht van en het leven in onze stad heel divers. Migratiestromen,

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Lees dit e-zine op www.vvsg.be stuur een bericht naar de redactie schrijf in/uit 1. Klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Doelstellingen. 1. Informeren over de laatste cijfers en ontwikkelingen rond asiel en huisvesting

Doelstellingen. 1. Informeren over de laatste cijfers en ontwikkelingen rond asiel en huisvesting Doelstellingen 1. Informeren over de laatste cijfers en ontwikkelingen rond asiel en huisvesting 2. Laten kennismaken met Woning Gezocht, Buren gevonden 3. Laten inspireren door lokale huisvestingsinitiatieven

Nadere informatie

Gents stadsbestuur bereikt akkoord over budget 2018 en presenteert meerjarenplan in evenwicht tot en met 2021

Gents stadsbestuur bereikt akkoord over budget 2018 en presenteert meerjarenplan in evenwicht tot en met 2021 Gents stadsbestuur bereikt akkoord over budget 2018 en presenteert meerjarenplan in evenwicht tot en met 2021 Het college van burgemeester en schepenen heeft een akkoord bereikt over het budget 2018. Ook

Nadere informatie

Nieuwsbrief 9 mei 2014

Nieuwsbrief 9 mei 2014 Katrien Schryvers Aan de bel voor Zorg, Wonen en Kinderen Nieuwsbrief 9 mei 2014 Beste lezer, Mijn nieuwsbrief kreeg een nieuw kleedje, om te onderstrepen dat ik aan de bel trek voor u! Voor wonen, zorg

Nadere informatie

Werkblad Rollenspel Opvang in de regio

Werkblad Rollenspel Opvang in de regio Werkblad Rollenspel Opvang in de regio Aantal deelnemers: 13 deelnemers eventueel kunnen er gezinsleden worden toegevoegd of rollen worden samengevoegd (bijv. ambtenaren onderwijs en gezondheidszorg).

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

Manifest voor de Rechten van het kind

Manifest voor de Rechten van het kind Manifest voor de Rechten van het kind Kinderen vormen de helft van de bevolking in ontwikkelde landen. Ongeveer 100 miljoen kinderen leven in de Europese Unie Het leven van kinderen in de hele wereld wordt

Nadere informatie

Bijdrage Stadsbelang Utrecht Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2017

Bijdrage Stadsbelang Utrecht Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2017 Bijdrage Stadsbelang Utrecht Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2017 Utrecht, 1 juni 2017 C.H. Bos, fractievoorzitter Bijdrage Stadsbelang Utrecht Voorjaarsnota 2017 Pagina 1 Wordt Utrecht de Griekse

Nadere informatie

Editie Kerst 2015 Vrije Basisschool Hemiksem Vzw - Heiligstraat 6-2620 Hemiksem

Editie Kerst 2015 Vrije Basisschool Hemiksem Vzw - Heiligstraat 6-2620 Hemiksem Editie Kerst 2015 Vrije Basisschool Hemiksem Vzw - Heiligstraat 6-2620 Hemiksem De redactie: Bie Jirka Greet WistJe@gvbh.be Peggy Kerst een tijd van vrede. Maar blijkbaar niet voor iedereen. De jaaroverzichten

Nadere informatie

Beste kandidaten, Beste vrienden,

Beste kandidaten, Beste vrienden, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID CD&V Kandidatendag 28 mei 2012 Beste kandidaten, Beste vrienden,

Nadere informatie

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE?

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE? Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale ASBL Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest VZW GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen,

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen, Zaterdag 17 september 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Toespraak Bosgroepen Oost-Vlaanderen - Wachtebeke Dames en heren, Beste gedeputeerde(n), Beste

Nadere informatie

Wereldvluchtelingendag: Stad Gent kiest voor de vlucht vooruit

Wereldvluchtelingendag: Stad Gent kiest voor de vlucht vooruit Wereldvluchtelingendag: Stad Gent kiest voor de vlucht vooruit Op 20 juni 2018 is het opnieuw Wereldvluchtelingendag en worden in Gent verschillende activiteiten georganiseerd. Migratie is van alle tijden

Nadere informatie

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN /024 Extra ondersteunende maatregelen tegen armoede 10/2018

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN /024 Extra ondersteunende maatregelen tegen armoede 10/2018 10 BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN 2018 2018/024 Extra ondersteunende maatregelen tegen armoede 10/2018 2018/024 Extra ondersteunende maatregelen tegen armoede De heer Pascale

Nadere informatie

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken?

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken? algemene beschouwingen Weert 12 november 2015 Onze samenleving verandert. Onze samenleving staat bol van de dynamiek. Een jaar geleden wisten we niet dat de Poort van Limburg leeg zou staan en wisten we

Nadere informatie

De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019

De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019 De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019 1. Inleiding Sinds het boekjaar 2014 werken alle Vlaamse OCMW s, net als de andere lokale besturen (gemeenten, provincies,

Nadere informatie

Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016

Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016 Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016 Inh o u d s o p g a v e Inhoudsopgave... 2 Visie... 3 Kernwaarden... 4 1. Evangelie Centraal... 4 2. Eigentijds en Relevant... 4 3. Echtheid... 4 4. Excelleren... 4

Nadere informatie

Inhoudstafel INLEIDING...2

Inhoudstafel INLEIDING...2 ontwerp ruimtelijk structuurplan Turnhout Inhoudstabel Inhoudstafel INLEIDING...2 DEEL 1 INFORMATIEF GEDEELTE...8 INLEIDING: ANALYSE VAN DE RUIMTELIJKE CONTEXT...11 HOOFDSTUK I: SITUERING & GESCHIEDENIS...12

Nadere informatie

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg 1 De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg Een goede voorzitter voor het Lokaal Overleg Kinderopvang vinden is belangrijk en niet altijd vanzelfsprekend. Ook over zijn opdracht en taken en welke

Nadere informatie

Politiek, burgerschap en bestuur in de stad

Politiek, burgerschap en bestuur in de stad De stadsrepubliek Politiek, burgerschap en bestuur in de stad Over nieuwe vormen van democratie, goed stedelijk bestuur en capaciteitsopbouw in stedelijke administraties Linda Boudry - Kenniscentrum Vlaamse

Nadere informatie

Belangen: Miljardenroulette

Belangen: Miljardenroulette Belangen: Miljardenroulette Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm vormen uw leerlingen in zes groepjes een aantal ministeries. Door middel van een dobbelspel loopt u zelf (als minister van Financiën)

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Krien Hansen dienst beleid Verenigingsraad Natuurpunt Oost Brabant 27 oktober 2017

Gemeenteraadsverkiezingen Krien Hansen dienst beleid Verenigingsraad Natuurpunt Oost Brabant 27 oktober 2017 Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Krien Hansen dienst beleid Verenigingsraad Natuurpunt Oost Brabant 27 oktober 2017 Wanneer? Basismemorandum Natuurpunt Biedt inspiratie / kader - voor afdelingen/werkgroepen

Nadere informatie

Voorwoord. NIEUWSBRIEF Zomer 2015 Afdeling Turnhout N 25, 30/06/2015. Beste leden,

Voorwoord. NIEUWSBRIEF Zomer 2015 Afdeling Turnhout N 25, 30/06/2015. Beste leden, Voorwoord Beste leden, Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft in opdracht van Vlaams minister Joke Schauvliege voor de komende vakantieperiode 167 zomerspeelzones aangeduid. Deze extra speelruimte komt

Nadere informatie

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad Wat is de leidraad? Een stappenplan Waarom deze leidraad? Om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Nadere informatie

Budgetten wijzigen voor niet-specialisten

Budgetten wijzigen voor niet-specialisten Budgetten wijzigen voor niet-specialisten Ben Gilot Stafmedewerker financiën VVSG 21.11.2014 Gemeenten en OCMW s 1 kennen specifieke regels voor de aanwending van publieke gelden. Deze regels met betrekking

Nadere informatie

INSPIRATIE VOOR JOUW ACTIE! TIPS &

INSPIRATIE VOOR JOUW ACTIE! TIPS & INSPIRATIE VOOR JOUW ACTIE! 2016RND TIPS & RODE NEUZEN DAG KOMT ERAAN De eerste Rode Neuzen Dag van VTM, Qmusic en Belfius maakte een moeilijk onderwerp bespreekbaar: jongeren met psychische problemen

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

TIPS en een concreet STAPPENPLAN

TIPS en een concreet STAPPENPLAN TIPS en een concreet STAPPENPLAN Hoe je als ondernemer FOCUS houdt en direct vooruitgang boekt. Hoe zorg je ervoor dat je zonder extra inspanning toch ontzettend veel realiseert en je zeer voldaan gaat

Nadere informatie

Jaarrekening 2015, Meerjarenplan 2014-2019, Budgetwijziging 2016.

Jaarrekening 2015, Meerjarenplan 2014-2019, Budgetwijziging 2016. Jaarrekening 2015, Meerjarenplan 2014-2019, Budgetwijziging 2016. Gemeenteraad juni 2016. Tussenkomst Anne Schiettekatte. Burgemeester en collega s, Bij de bespreking van de oorspronkelijke budgetten 2015

Nadere informatie

Welkom bij Bo College 24 januari 2019

Welkom bij Bo College 24 januari 2019 Welkom bij Bo College 24 januari 2019 Agenda 10.00-10.15 Welkom 10.15 10.45 Project Zinnige Kraamzorg 10.45 11.15 Koffie /Thee 11.15 12.15 Hoe kijkt u naar die visie? 12.30 13.30 Lunch 13.30 14.15 Pitch

Nadere informatie

We zijn halfweg de legislatuur. En om in het thema van deze avond te blijven: net zoals in de keuken kan een gerecht dan nog alle kanten uit.

We zijn halfweg de legislatuur. En om in het thema van deze avond te blijven: net zoals in de keuken kan een gerecht dan nog alle kanten uit. Toespraak Paul KUMPEN Voorzitter Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen De Tweede Helft De Rentree Brussel - 12/09/2016 Geachte Minister-President, Geachte Ministers, Geachte Parlementsleden, Geachte ondernemers,

Nadere informatie

Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen

Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen Om de vele uitdagingen op het vlak van woonbeleid in Gent aan te gaan, werd eind 2017 een Taskforce Wonen opgericht. Het Gentse stadsbestuur

Nadere informatie

Infomoment Jongeren over samenleven in Gent

Infomoment Jongeren over samenleven in Gent Infomoment Jongeren over samenleven in Gent Hoe denken jongeren over samenleven in Gent? Op vraag van de Stad Gent trok de HoGent met dat vraagstuk naar een 200-tal jongeren en studenten. Het doel van

Nadere informatie

SKVO tje. Dag, Agenda. Prettige en gezellige eindejaarsfeesten. SKV Oostakker December 2010

SKVO tje. Dag, Agenda. Prettige en gezellige eindejaarsfeesten. SKV Oostakker December 2010 SKV Oostakker December 2010 SKVO tje Agenda december 17 december 30 december 19 februari 2011 30 april 2011 1 mei 2011 Eindejaarsactie CAVA verkoop ten voordele van de jeugd Eindejaarsdrink vanaf 18u Om

Nadere informatie

Verbeteren van de ondersteuning. aan adviesraden en verenigingen in de stad

Verbeteren van de ondersteuning. aan adviesraden en verenigingen in de stad Verbeteren van de ondersteuning aan adviesraden en verenigingen in de stad Inhoudstafel Wat? Hoe? Principes socio culturele subsidies Voorstel werkingssubsidies cultuurraad Voorstel werkingssubsidies stadsbestuur

Nadere informatie

Beknopt financieel profiel van de gemeente: Baarle-Hertog

Beknopt financieel profiel van de gemeente: Baarle-Hertog Beknopt financieel profiel van de gemeente: Baarle-Hertog In dit financieel profiel worden de gegevens van de gemeente vergeleken met: - het gemiddelde van de gemeenten die tot dezelfde cluster behoren

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III r e g l e m e n t Besluit van de gemeenteraad van Edegem van betreffende de financiële en logistieke ondersteuning van ontwikkelingssamenwerking. De gemeenteraad

Nadere informatie

De evenementen die Sk8-Depot zal organiseren zullen aantrekkelijk zijn en publieke aandacht trekken.

De evenementen die Sk8-Depot zal organiseren zullen aantrekkelijk zijn en publieke aandacht trekken. Sk8-Depot is een brand new indoor SKATE, BMX en ROLLERBLADE park gelegen op een goed bereikbare locatie in Antwerpen, goed bereikbaar met de auto, openbaar vervoer en de fiets. Sk8-Depot bied sponsors

Nadere informatie

SOCIAAL HUIS MECHELEN WELKOM

SOCIAAL HUIS MECHELEN WELKOM SOCIAAL HUIS MECHELEN WELKOM DNA van Mechelen: ligging Naast de stad zelf telt Mechelen ook nog vijf kleinere deelgemeenten, namelijk Heffen (2801), Hombeek (2811), Leest (2811), Muizen (2812) en Walem

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

Leren hoe om te gaan met de militairen van vandaag, die de veteraan van morgen is.

Leren hoe om te gaan met de militairen van vandaag, die de veteraan van morgen is. Toespraak van de minister van Defensie, E. van Middelkoop, op 7 september 2007 te Roermond ter gelegenheid van de jaarlijkse Nationale herdenking van de militairen van het Koninkrijk der Nederlanden die

Nadere informatie

Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang

Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang 2013-2019 Art. 1. Begrippen In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: 1 LOK: lokaal overleg kinderopvang 2 DVG: diensten voor gezinsopvang 3 IBO: initiatief

Nadere informatie

BUDGET OCMW MAASEIK Toelichting

BUDGET OCMW MAASEIK Toelichting OCMW Maaseik Monseigneur Koningsstraat 8 368 MAASEIK NIS-code: 7221 OCMW-RAAD 18/12/218 BUDGET OCMW MAASEIK 219 - Toelichting Algemeen directeur Raymond Corstjens wnd. Financieel directeur Tom Huysmans

Nadere informatie

Zelfdoding in het jeugdwerk. Crisissituaties

Zelfdoding in het jeugdwerk. Crisissituaties Zelfdoding in het jeugdwerk Crisissituaties 18 Je kan heel wat uiteenlopende crisissituaties tegenkomen waarbij iemand denkt aan zelfmoord, een poging onderneemt of dreigt een poging te doen. Het is meestal

Nadere informatie

Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00

Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00 Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00 1. AGB Bocholt - bepaling factor prijssubsidie goedkeuring Enerzijds moet een autonoom gemeentebedrijf omwille van zijn juridische rechtsvorm economisch leefbaar

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd.

De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd. VOORBEREIDEND HUISWERK Workshop vluchtelingen De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd. A. WIE BEN JE? Binnenkort zal JIJ mevrouw

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen!

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen! Kerngegevens Arbeidsmarktagenda 2023 oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN Aan het werk voor ouderen! KERNGEGEVENS ARBEIDSMARKTAGENDA 2023 AAN HET WERK VOOR OUDEREN! Interessant voor bestuur beleid uitvoering

Nadere informatie

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Vergrijzing Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Robert Petit Het departement Research van Dexia heeft een bijzonder interessante studie gepubliceerd voor de gemeentelijke beleidsvoerders die

Nadere informatie

Instapreeksen Kennisplatform Openbare Verlichting (Regio) Masterplan OV

Instapreeksen Kennisplatform Openbare Verlichting (Regio) Masterplan OV Instapreeksen Kennisplatform Openbare Verlichting (Regio) Masterplan OV 21 februari 2019 Agenda Inleiding Masterplan OV Fase 1 : analyse Fase 2 : visie Fase 3 : strategie Fase 4 : impactstudie Fase 5 :

Nadere informatie

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal'

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Met 'Tuupe veur taal' creëert de Stad Gent samen met vier partners oefenkansen Nederlands voor anderstaligen in tien Gentse wijken.

Nadere informatie

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen 1 Demos Dēmos vzw is kenniscentrum voor participatie en democratie participatie van kansengroepen

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment A Place To Live Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Leermeermoment A Place To Live Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Leermeermoment A Place To Live Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Materiaal... 2 Veel voorkomende vragen... 2 Valkuilen

Nadere informatie

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Cijfers en feiten 2011: 1,86 miljoen 65 plussers 2020: 2,22 miljoen De volgende 10 jaar groeit de groep van 80-plussers tot bijna 577.000,

Nadere informatie

Projectrapportage noodhulp Syrie

Projectrapportage noodhulp Syrie Introductie Deze rapportage geeft een beeld van de voortgang en de resultaten van het noodhulpproject Syrië, waaraan de Generale Diaconale Commissie van de Hersteld Hervormde Kerk een bijdrage van 25.000,-

Nadere informatie

Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno

Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno Arno Arno is 32 jaar. Hij heeft autisme en een matige verstandelijke beperking. Arno woont alleen in zijn eigen huis. Overdag gaat hij naar een dagcentrum. Hij ontvangt

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Voorstel van resolutie

Voorstel van resolutie stuk ingediend op 351 (2009-2010) Nr. 1 2 februari 2010 (2009-2010) Voorstel van resolutie van de heren Dirk Van Mechelen, Sven Gatz en Sas van Rouveroij betreffende de aanwending van een deel van de meerwaarde

Nadere informatie

Hierboven ziet u de levenslijn van het bestuur in België. Niets werkt nog. Alle vitale organen

Hierboven ziet u de levenslijn van het bestuur in België. Niets werkt nog. Alle vitale organen Geachte collega, Hierboven ziet u de levenslijn van het bestuur in België. Niets werkt nog. Alle vitale organen liggen stil. Ze worden geblokkeerd door een koppig non. De gevolgen voor artsen zijn duidelijk.

Nadere informatie

Inhoud Poll Link via evenement Help! Jong in Hechtel-Eksel

Inhoud Poll   Link via evenement Help! Jong in Hechtel-Eksel Inhoud Poll https://goo.gl/forms/n9i1p2uj6fzx1biz2 Link via evenement Help! Jong in Hechtel-Eksel Dieter Jannis, jong gemeenteraadslid - Stemrecht / stemplicht - Waarom stemmen we? - Hoe werkt het? Sammy

Nadere informatie

ABBEYFIELD. Zelfstandig wonen en toch niet alleen. Kabinet Minister M. Keulen. Brussel, 10 april 2009

ABBEYFIELD. Zelfstandig wonen en toch niet alleen. Kabinet Minister M. Keulen. Brussel, 10 april 2009 ABBEYFIELD Zelfstandig wonen en toch niet alleen Kabinet Minister M. Keulen Brussel, 10 april 2009 De Europese context van de veroudering Aantal 60+ stijgt We leven langer en veel langer (ook zonder handicap).

Nadere informatie

Beknopt financieel profiel van de gemeente: Geel

Beknopt financieel profiel van de gemeente: Geel Beknopt financieel profiel van de gemeente: Geel In dit financieel profiel worden de gegevens van de gemeente vergeleken met: - het gemiddelde van de gemeenten die tot dezelfde cluster behoren - het gemiddelde

Nadere informatie

ER IS MEER DAN GELD ALLEEN. Flanders Bike Valley: passie voor ietsen en open innovatie

ER IS MEER DAN GELD ALLEEN. Flanders Bike Valley: passie voor ietsen en open innovatie Jaargang 1, nummer 2 ER IS MEER DAN GELD ALLEEN Flanders Bike Valley: passie voor ietsen en open innovatie Michel Puech over de waarden van werk en geld Geld en geweten: een rendabel duo? meer dan geld

Nadere informatie

Sessie 29. Ik kies voor advies. Wim Van Roy & Kevin Buydts

Sessie 29. Ik kies voor advies. Wim Van Roy & Kevin Buydts Sessie 29 Ik kies voor advies Wim Van Roy & Kevin Buydts Samenwerking De Wakkere Burger vzw Voor participatie-democratie open geest bij het beleid info voor actieve burgers Evaluaties en verandertrajecten

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

VOORAF INGEDIENDE VRAGEN INWONERS

VOORAF INGEDIENDE VRAGEN INWONERS VOORAF INGEDIENDE VRAGEN INWONERS Zagerijstraat: - slechte straatverlichting - masterplan openbare verlichting voor heel het grondgebied - overdreven snelheid in de straat De politie stelt dat flitscontroles

Nadere informatie