DIGITALISERING WANDELNETWERKEN IN GIS. Technische eisen en wensen voor GIS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIGITALISERING WANDELNETWERKEN IN GIS. Technische eisen en wensen voor GIS"

Transcriptie

1 Stichting Wandelnet Postbus 846, 3800 AV Amersfoort tel ; fax: DIGITALISERING WANDELNETWERKEN IN GIS Bij de ontwikkeling van regionale wandelnetwerken worden veel gegevens digitaal opgeslagen. Het is belangrijk dat de veelheid aan geografische gegevens snel en actueel opvraagbaar en uitwisselbaar is. In deze notitie geven wij overzicht voor welke doeleinden het belangrijk is om data in GIS (Geografisch Informatie Systeem) op te nemen en wat de specifieke eisen en wensen daarbij zijn. Verder geven wij onze visie op het nut van een landelijke routedatabank met wandelnetwerken en hoe de regionaal gedigitaliseerde gegevens daarvoor de basis vormen. Technische eisen en wensen voor GIS Om kwalitatief hoogwaardige GIS-bestanden op te bouwen adviseren wij om in ArcGIS (9.3 of 10) te werken. Dit is de landelijke standaard die o.a. door alle provincies worden gebruikt. Mocht er voor een goedkoper alternatief worden gekozen, dan is het in het kader van uitwisselbaarheid met de landelijke routedatabank van Wandelnet van groot belang, dat er een export in shape formaat mogelijk is. Daarnaast adviseren wij om de beschikking te hebben over de Top10NL, het landsdekkende topografische lijnenbestand op schaal 1: Deze is vanaf januari 2012 gratis verkrijgbaar bij het Kadaster. Zie voor meer informatie. Uit het hartlijnen-bestand kunnen lijnstukken gekopieerd worden die de basis vormen van het regionale wandelnetwerk-gis. Voordeel is dat zo het digitaliseren efficiënt en volgens de landelijke, nauwkeurige basistopografie wordt uitgevoerd. Mochten de wandelnetwerkgegevens later uitgewisseld worden met andere instanties of gebruikt worden voor bijv. een interactieve kaart (een zgn. kaartviewer), dan is men verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige en uniforme geometrie van de lijnstukken. Wil men deelnemen aan de landelijke wandelrouteplanner, dan is een hoogwaardig GIS-bestand een vereiste. Als de Top10NL niet beschikbaar is voor de wandelnetwerk-regio, dan kunnen de lijnstukken op de rasterkaart 1: gedigitaliseerd worden, met een nauwkeurigheid van 1: Dat wil zeggen dat er ingezoomd wordt tot een schaalniveau van 1:5.000 om voldoende gedetailleerd de lijnstukken te kunnen digitaliseren. Dit heeft niet onze voorkeur. Achter elk lijnstukje hangt aanvullende (tekst)informatie in een tabel (de zgn. attribuut tabel, een soort Excel schema). Hierin kunnen kenmerken van het betreffende lijnstuk worden opgenomen. Zie volgende paragraaf.

2 Gebruik GIS voor regionaal wandelnetwerk De tracés van het regionale netwerk sluiten bij voorkeur aan op de tracering van het landelijk netwerk (van LAW s en Streekpaden). Hierdoor wordt spaghetti-vorming voorkomen, zodat de routes en dus markering van landelijk en regionaal netwerk niet kriskras door elkaar gaan lopen. Het landelijk netwerk is volledig gedigitaliseerd in het GIS van het Wandelnet en kan op verzoek door het Wandelnet worden uitgeleverd om bij het ontwerp van een regionaal netwerk als basis te dienen. Dit is de meest efficiënte methode om het landelijk routenetwerk daadwerkelijk af te stemmen met het op te bouwen regionaal netwerk. Opbouw van een wandelnetwerk-gis Voor een wandelnetwerk-gis heeft men allereerst een topografische ondergrond nodig (bijv. Top10 NL en Top25 rasterkaarten). Voor een wandelnetwerk-gis kunnen verder de volgende bestanden worden opgebouwd: 1. GIS bestand van de routes (lijnenbestand) 2. GIS bestand van knooppunten (puntenbestand) 3. GIS bestand van startpunten (puntenbestand) 4. GIS bestand van markeringselementen (zgn. bestekken, puntenbestand) 5. GIS bestand van voorzieningen (overstapjes, bruggetjes e.d.) Wij hebben een voorbeeld van opbouw van een wandelnetwerk-database ter beschikking gesteld op onze web pagina: Op basis hiervan kunnen keuzes gemaakt worden, welke gegevens men binnen de regio bij wil gaan houden. Voor verdere op- en uitbouw van dit datamodel verwijzen wij graag naar externe consultants. 1. GIS bestand van routenetwerk Bij voorkeur wordt een lijnstuk vanuit de hartlijnen van de Top10NL gekopieerd naar dit bestand. Als kenmerken kunnen de volgende gegevens in de bijbehorende tabel worden gezet: 1. Routenaam 2. Routenummer (facultatief) 3. Van knooppuntnummer 4. Naar knooppuntnummer 5. Samenloop met LAW of Streekpad (met naam ervan) 6. Status: concept, definitief, eventueel vervallen 7. Niet toegankelijk 8. Toelichting op niet toegankelijk 9. Markering, kleur route (facultatief) 10. Beheerder pad 11. Onderhoudsinstantie (voor markeringen) 12. Naam (particulier) grondeigenaar 13. Verharding (facultatief) 14. Kwaliteit (kwaliteitskenmerk wandelpad) 15. Datum invoer (facultatief) 16. Opmerkingen, bijzonderheden 17. ID_NR en TOP10_ID (een van beide kolommen wordt automatisch gevuld vanuit Top10NL)

3 De regio kan zelf beoordelen welke van de bovenstaande velden relevant zijn Voor de landelijke routedatabank (zie verder) is bij een keuzepuntensysteem het veld Markering (met de kleur route) noodzakelijk. Samenloop met LAW en Streekpad kan het best direct gevuld worden vanuit de export die het Wandelnet levert. Daarna kan de verdichting met het regionale netwerk worden gedigitaliseerd. Toegangsbeperkingen kan gevuld worden met: hoogwater, broedseizoen, pontje uit de vaart, honden verboden, dag(deel) gesloten Toelichting toegangsbeperkingen kan bijv. zijn niet op zondag broedseizoen 15 maart-15 juli of pontje 1 oktober-1 april uit de vaart We hebben exact de kolomnaam ID_NR en TOP10_ID toegevoegd in de attribuuttabel van ons voorbeeld-datamodel. Als voor de geometrie gebruik wordt gemaakt van de Top10NL, dan wordt ook automatisch de Top10NL id in gekopieerd. Dit unieke nummer per lijnstuk maakt een koppeling achteraf mogelijk tussen lijnstuk in het wandelnetwerk-bestand en de extra gegevens die de Top10NL biedt, zoals wegbreedte, verhardingstype, straatnaam etc. Welke kolom gevuld wordt, hangt af van de gebruikte versie van de Top10NL. Oudere versies vullen ID_NR, recente versies vanaf najaar 2012 vullen TOP10_ID. 2. GIS bestand van knooppunten Op knooppunten heeft de wandelaar keuzemogelijkheid om zijn route te vervolgen. Ook een keuzepuntennetwerk kent knooppunten met meestal een nummer. 1. Knooppuntnummer (verplicht) 2. Routenaam (eventueel meerdere namen) 3. Routenummer 4. Markering 5. Status: concept, definitief, eventueel vervallen 3. GIS bestand van startpunten Startpunten hoeven niet noodzakelijk op een knooppunt te liggen. 1. Naam startpunt 2. Routenaam (eventueel meerdere namen) 3. Knooppuntnummer (indien van toepassing) 4. Markering 5. Status: concept, definitief, eventueel vervallen 6. Web site: verwijzing naar web pagina voor meer informatie 4. GIS bestand regiogrenzen Deze kan gevuld worden met de regiogrens van uw wandelnetwerk (als vlak). Als u deze uitlevert aan Wandelnet, kunnen wij een landelijk overzicht houden van grenzen van de wandelnetwerken. Ook dient dit bestand als basisbestand voor het landelijk wandelmeldpunt, dat in 2013 on line gaat. 5. GIS bestand van markeringselementen (bestekken) Om het netwerk structureel in stand te houden, is vanuit oogpunt van beheer een digitaal bestek zeer wenselijk. Alle markeringselementen in het veld zijn dan ook in digitale vorm overzichtelijk beschikbaar. Op die manier kan een melding van een wandelaar efficiënt worden vastgelegd en opgevolgd. Ook in het kader van preventief onderhoud en groot onderhoud is een digitaal bestand raadzaam. Het digitaliseren van gegevens kan het beste al direct bij het ontwerp worden gedaan, omdat het ook functioneel is bij de aanleg en oplevering van het netwerk (bijv. communicatie met de aannemer).

4 Dit GIS bestand kan per regio worden opgebouwd en wordt verder niet in de landelijke routedatabank bijgehouden. In een digitaal bestek kan worden bijgehouden: 1. Interne code voor markeringselement 2. Routenaam 3. Routenummer (facultatief) 4. Van knooppunt 5. Naar knooppunt 6. Markering(en), pijlrichtingen 7. Materiaal markeringsdrager (bijv. vierkante paal, bermplank) 8. Onderhoudsinstantie 9. Gemeente 10. Plaats 11. Straatnaam 12. Fotonummer 13. Fotolink (=pad naar foto directory + fotonaam + extensie) 14. Datum plaatsing/invoer 15. Status: concept, definitief, eventueel vervallen 16. Opmerkingen, bijzonderheden 6. GIS bestand van voorzieningen In dit bestand kunnen voorzieningen van het wandelnetwerk worden bijgehouden, zoals klaphekken, bruggetjes en overstapjes. In het achterliggende domain van de voorbeelddatabase zijn een aantal zaken ingevuld. In het bestand kunnen o.a. worden bijgehouden: 1. Voorziening 2. Voorzieningnummer 3. Staat van de voorziening 4. Fotonummer 5. Fotolink 6. Gemeente 7. Datum plaatsing 8. Datum invoer in GIS Cartografie Voor productie van kaarten en gidsen kunnen eenvoudig de GIS-bestanden worden uitgeleverd aan een cartograaf en door hem verder worden opgemaakt op een cartografische ondergrond. Ook kan binnen GIS de kaartproductie plaatsvinden. Alle kaartwerk voor de LAWgidsen van Wandelnet worden sinds begin 2009 vanuit GIS gemaakt zonder tussenkomst van een cartograaf. Datamodel Wij stellen op onze site een datamodel in de vorm van een lege file geodatabase beschikbaar met een mogelijke kolomindeling. Deze is naar behoefte te aan te vullen of te vereenvoudigen. Voor een adviserend startgesprek van maximaal 2 uur kunt u contact met ons opnemen. Voor vragen en opbouw verwijzen wij verder naar externe consultants. Zie voor verdere informatie:

5 Toelichting op datamodel 1. Het datamodel c.q. file geodatabase is zeer uitgebreid. Naar behoefte kunnen kolommen weggegooid worden (Open tabel> ga op te verwijderen kolom staan> rechtermuisklik> Delete field). Ook toevoegen is mogelijk (Options> Add field). 2. Hoe meer data in de tabel gevuld worden, hoe meer data er ingewonnen en verwerkt moeten worden: denk van tevoren na welke informatie zinnig is. 3. Het datamodel is vertaald in een file geodatabase, die naar behoefte geïmporteerd kan worden in een SDE SQL of Oracle database. De file geodatabase kan ook binnen een Windows directory structuur gezet worden. De inhoud is alleen via ArcCatalog of ArcMap te lezen. 4. De file geodatabase Wandelnetwerk_regio bevat zes zogenaamde feature classes: Knooppunten, Startpunten, Routenetwerk, Regiogrenzen, Markeringselementen en Voorzieningen. 5. Bestaande shape files kunnen in de file geodatabase worden ingelezen (rechtermuisklik op de feature class in de file geodatabase in ArcCatalog> Load > Load data. In de wizard die verschijnt wordt gevraagd welke kolommen uit de shape file moeten worden ingelezen in welke kolommen van de file geodatabase). 6. In het datamodel zijn domains opgenomen. Dit zijn vaste waarden die tijdens het editen via roll down menu s het invullen van veldwaarden (attribuutwaarden) gemakkelijker en eenduidiger maken. Zie aparte rubriek Domains. 7. We adviseren om hartlijnen vanuit een recente versie Top10NL hartlijnen in te kopiëren voor de feature class (lijnenbestand) Routenetwerk. Naast een nauwkeurige geografie geeft dit ook automatisch een topografisch id-nummer in de feature class Tracering (ID_NR of TOP10_ID). Hiermee kan achteraf een koppeling met het originele Top10NL bestand worden gemaakt en extra topografische informatie worden opgehaald. Welke van beide kolommen gevuld wordt, is afhankelijk van de gebruikte versie van Top10NL. Vanaf najaar 2012 heeft het Kadaster de kolomnaam ID_NR gewijzigd in Top10_ID. Veldwaarden worden alleen automatisch overschreven in de kolom met dezelfde kolomnaam. 8. Een van de voordelen van werken in een geografische database t.o.v. een shape file is, dat er automatisch een kolom shape length wordt aangemaakt. Wordt een lijnstuk gewijzigd (verlengd, verkort), dan wordt de lengte automatisch herberekend. 9. Voor velden waar een nummer ingevuld kan worden is gekozen voor het datatype text (string). In de praktijk blijkt namelijk dat er toch behoefte is aan toevoegen aan een nummer, zoals streepjes en letters. 10. Invoer- en mutatiedatum hebben data type date. In ArcGIS 10 verschijnt tijdens het editen automatisch een kalendertje om in te vullen. Ook kan eenvoudig voor vandaag gekozen worden. 11. In alle feature classes zijn alle velden op Allow Null values gezet. Dit om het model zo flexibel mogelijk te maken bij invoer van gegevens. 12. Het datamodel en de file geodatabase (versie 1.1) moet nog getest worden aan de praktijk. Opmerkingen zijn welkom, bij voorkeur per mail. Domains Gebruik Domains zijn vooringevulde veldwaarden die tijdens een edit-sessie in een roll down menu kunnen worden gekozen. Het vereenvoudigd de invoer van attributen en voorkomt een wildgroei van vrij in te vullen veldwaarden, inclusief mogelijke spelfouten. Koppelen van een domain Om aan een bepaald veld een domain toe te kennen moet je het volgende doen: Rechtermuisklik op de feature class Kies Properties Kies tabblad Fields

6 Kies Field name waar je een domain aan wilt koppelen Ga naar Domain Klik op veld achter Domain Kies uit het roll down menu het domain dat je toe wilt kennen Eventueel moet je het domain zelf (verder) vullen, zie hieronder Toevoegen waarden Om extra waarden aan een bestaand domain toe te voegen: Rechtermuisklik op de file geodatabase (dus niet de feature class zelf!) Kies Properties Kies Domains Kies het betreffende domain waar je waarden aan toe wilt voegen Type in het eerste vrije Code veld de waarde die je wilt toevoegen en vul ook altijd de Description in (mag een uitgebreidere waarde zijn) Klik regelmatig op Toepassen of OK: het invullen luistert nauw en doe je iets verkeerd, dan ben je alle waarden kwijt. Toevoegen van een domain Om een nieuw domain toe te voegen moet je het volgende doen: Rechtermuisklik op de file geodatabase (dus niet de feature class zelf!) Kies Properties Kies Domains Scroll naar onderen in de domains lijst Vul een nieuw domain in met description Zie toevoegen waarden om de waarden van dit nieuwe domain in te vullen Let op: het Wandelnet heeft al diverse domains leeg toegevoegd. Hiervan moeten de waarden nog ingevuld worden door de regio (zie toevoegen waarden) en gekoppeld worden aan de feature class (zie koppelen van een domain). Default value Je kunt de database een vaste waarde in een veld laten invullen. Bijv. de provincienaam, omdat die toch altijd hetzelfde is. Rechtermuisklik op de feature class Kies Properties Kies tabblad Fields Kies Field name waar je een domain aan wilt koppelen Klik op het veld achter Default value Vul de vaste (default) waarde in Heb je een domain ingesteld op dit veld, dan moet de default waarde voorkomen in je domain. Locks op database Voor alle bewerkingen op domains geldt, dat je de betreffende data nergens in een mxd mag open hebben staan (zgn. locks). Werk je met check outs (versioning), zorg dan dat je alle data weer gesynchroniseerd hebt op de database om problemen met het inchecken te voorkomen. Gebruik GIS voor landelijk routedatabank Als het routenetwerk (de tracés) met knooppunten zijn gedigitaliseerd, dan kunnen deze aan het Wandelnet worden teruggeleverd. Het Wandelnet wil met behulp van GIS-bestanden uit de wandelnetwerk-regio s een landelijk wandelnetwerkbestand opbouwen voor meerdere doeleinden. Om tot een goed landelijk bestand te komen is het zaak dat de input vanuit de regio s hoogwaardig is, zowel qua geometrie als attribuutwaarden. Het Wandelnet laadt per regio de geleverde GIS data (geometrie en attribuutwaarden) in de landelijke routedatabank. Zij voegt hier (afhankelijk van het bestand) aan toe: Naam van de regio

7 Provincie Dataleverancier Datum levering Beheerder netwerk Doelen van de landelijke routedatabank Wandelportal/ routeplanner De wandelaar zoekt zijn informatie over routes steeds vaker via internet. Om aan te sluiten bij deze vraag zullen routes vindbaar moeten zijn (al dan niet met een doorverwijzing naar analoge informatie op bijvoorbeeld een kaart of boekje). Daarnaast groeit de vraag om zelf een route te kunnen plannen. Een netwerk is daar bij uitstek geschikt voor. Voor dit doel heeft Wandelnet een routeplanner met LAW s, Streekpaden, NS-wandeltochten, Ommetjes ontwikkeld. Het is dan van belang dat goede digitale bestanden van het netwerk beschikbaar zijn. Digitaal landelijk klachtenmeldpunt Om een landelijk meldpunt via internet in te richten is het minimaal noodzakelijk de routelijnen en knooppuntnummers in GIS aan te kunnen leveren. Ook is hiervoor een polygoon (vlakkenbestand) met de exacte regiogrens noodzakelijk. Het wandelmeldpunt wordt voorjaar 2013 opgeleverd. Belangenbehartiging Het Wandelnet komt op voor de belangen van wandelaars in heel Nederland. Een belangrijk aspect daarbij is het voorkomen van barrières door bijvoorbeeld wegen en spoorlijnen. Hiervoor hebben wij o.a. afspraken met Prorail om mogelijk af te sluiten overwegen te beoordelen op recreatief belang. Daarom is het belangrijk om zicht te hebben op officiële routes en netwerken om daarmee het belang te kunnen onderstrepen voor het behoud van spoorwegovergangen of het aanleggen van tunnels of bruggen bij bijvoorbeeld drukke wegen. Ook hebben wij afspraken voor uitlevering aan provincies, DLG en Rijkswaterstaat, zodat recreatiebelangen meegewogen kunnen worden in beleids- en planvorming. Dit najaar zullen ook LAW s, Streekpaden, LF-routes en Fietsnetwerken op de PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart) worden gepubliceerd. Hiervoor hebben wij afspraken gemaakt met DLG en ministerie van I en M. Mogelijk vindt in de toekomst uitbreiding plaats met wandelnetwerken. De PDOK wordt gebruikt door overheden (rijk, provincie, gemeenten, waterschappen), door bedrijfsleven en door consumenten. Digitale uitwisseling Op dit moment levert het Wandelnet halfjaarlijks GIS bestanden aan Rijkswaterstaat, provincies, diverse regio s, waterschappen, enkele ministeries, Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer. Op dit moment ca. 50 uitleveradressen, maar dit aantal zal naar verwachting toenemen. Wanneer regio s daartoe toestemming verlenen, zal het Wandelnet ook dit netwerk via de landelijke routedatabank leveren. Voordeel voor de regio s is, dat informatie over hun wandelnetwerk beschikbaar is bij genoemde instanties als input voor beleids- en planvorming. Procedure voor actualisatie-afspraken Regio s van wandelnetwerken die zich aangemeld hebben, krijgen halfjaarlijks van het Wandelnet de meest actuele data van LAW s, Streekpaden en NS-wandeltochten De regio s leveren wanneer zij daarmee akkoord gaan GIS-bestanden met wandelnetwerken en knooppunten terug aan het Wandelnet Wandelnet beheert de landelijke routedata v.w.b. wandelnetwerken

8 De regio s zijn zelf verantwoordelijk voor het leveringen van actualisaties van hun netwerken Wandelnet gebruikt de data voor de doeleinden zoals hierboven genoemd, tenzij de regio daartoe geen toestemming verleend Wandelnet levert data van wandelnetwerken aan derden uitsluitend na goedkeuring van de regio De copyrights van de wandelnetwerk-routedata rusten in alle gevallen bij de desbetreffende regio De verantwoordelijkheid voor inhoudelijke juistheid ligt bij de regio Advies en consultancy Voor advies over opbouw van een Geografisch Informatiesysteem voor wandelnetwerken is het mogelijk om een adviesgesprek van maximaal twee uur met de GIS-specialist van het Wandelnet te hebben. Neem hiervoor contact op met de projectleider Wandelnetwerken, Ankie van Dijk, adres: avandijk@wandelnet.nl Voor verdere externe deskundigheid voor de opbouw van een regionaal wandelnetwerk GIS verwijzen wij naar gespecialiseerde GIS-consultants. Model voor beoogde geografische datastroom

Handleiding PDOK wandel- en fietsroutes

Handleiding PDOK wandel- en fietsroutes Handleiding PDOK wandel- en fietsroutes Versie 1.1 (4 december 2012) Algemene informatie Stichting Landelijk Fietsplatform en Stichting Wandelnet beheren de landelijke (recreatieve) routedatabank. Vanaf

Nadere informatie

BESCHRIJVING DATAMODEL BEHORENDE BIJ DE REGELING DEENAME VEO BOMMENKAART : 7VEO-INF R

BESCHRIJVING DATAMODEL BEHORENDE BIJ DE REGELING DEENAME VEO BOMMENKAART : 7VEO-INF R Rijksstraatweg 69 4194 SK Meteren Postbus 159 4190 CD Geldermalsen t- (0345) 471393 f- (0345) 471381 info@explosievenopsporing.nl www.explosievenopsporing.nl IBAN NL34 RABO 0364 3100 06 K.v.K. Tiel 11047658

Nadere informatie

Kopieren van attributen

Kopieren van attributen Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1.0 INLEIDING... 3 2.0 CENTROIDES... 4 2.1 AANMAKEN CENTROIDES... 4 2.2 KOPPELEN VAN VLAK ATTRIBUTEN AAN CENTROIDES... 4 2.3 EXPORT NAAR SHAPE... 6 3.0 XFM SCHEMA... 7

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers

Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers Met de Programma van Eisen add-on kan eenvoudig een programma van eisen worden ingelezen vanuit een excel bestand, waarbij snel zones

Nadere informatie

Handleiding Formulieren in TYPO3 Versie 1.2, 18 juli 2008

Handleiding Formulieren in TYPO3 Versie 1.2, 18 juli 2008 Handleiding Formulieren in TYPO3 Versie 1.2, 18 juli 2008 1. Formulieren aanmaken en plaatsen... 2 1.1 Formulieren aanmaken... 2 1.2 Formulier plaatsen op een pagina... 8 1.3 Aanmaken formulieren map...

Nadere informatie

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo voor aanbieders (Versie 26 augustus 2014) 1 Inhoud Wat is het Resultaatmeetsysteem?... 3 Cliënten stimuleren mee te doen... 4 Over de handleiding... 4 Deel I

Nadere informatie

Kenmerk GEO Doorkiesnummer +31(0)

Kenmerk GEO Doorkiesnummer +31(0) Memo Aan Helpdeskwater Van Kin Sun Lam Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 7519 Aantal pagina's 16 E-mail kinsun.lam @deltares.nl Onderwerp Instructie voor het wijzigen van de ligging van de ondergrondsegmenten

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip:

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: FORMULIEREN In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: belangrijk Importeer formulierdata uit een CSV-bestand precies zoals verderop beschreven. 1. Gedrag

Nadere informatie

JSN UniForm-Joomla 3 handleiding

JSN UniForm-Joomla 3 handleiding Ga naar UniForm. Volg de instructies. 1 Als je twee kolommen of meer naast elkaar wil hebben moet je dit in Add Columm selectern. We gaan hier eerst twee velden toevoegen een voor single-tekst en een telefoon

Nadere informatie

Economische Kaart in GIS

Economische Kaart in GIS Handleiding Economische Kaart in GIS ter ondersteuning aangeboden door de POM West-Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen Versie 29/10/2014 Deze handleiding werd opgesteld door de POM West-Vlaanderen

Nadere informatie

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Beheer helpdesk... 3 1.1. Settings... 3 1.2. Applicaties... 4 1.3. Prioriteiten... 5 1.4. Gebruik mailtemplates...

Nadere informatie

We gaan een relatie toevoegen en bespreken alle velden die daarbij van toepassing zijn. De relaties zijn zichtbaar in uw rechter scherm.

We gaan een relatie toevoegen en bespreken alle velden die daarbij van toepassing zijn. De relaties zijn zichtbaar in uw rechter scherm. Relatie toevoegen Toepassingen binnen het relatiebestand 1. Relatie toevoegen 2. Relatie wijzigen 3. Relatie dupliceren 4. Relatie verwijderen 5. Relatiegroep bij relatie 6. Afdelingen 7. Contactpersonen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Beeldmateriaal

Gebruikershandleiding Beeldmateriaal Gebruikershandleiding Beeldmateriaal Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Wat is de Landelijke Voorziening Beeldmateriaal?...3 2 Levering van de luchtfoto s...4 2.1 Luchtfoto s via webservices...4 2.2 Luchtfoto

Nadere informatie

MA!N Rapportages en Analyses

MA!N Rapportages en Analyses MA!N Rapportages en Analyses Auteur Versie CE-iT 1.2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Microsoft Excel Pivot analyses... 4 2.1 Verbinding met database... 4 2.2 Data analyseren... 5 2.3 Analyses verversen... 6

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Beeldmateriaal

Gebruikershandleiding Beeldmateriaal Gebruikershandleiding Beeldmateriaal Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is de Landelijke Voorziening Beeldmateriaal?... 3 2 Levering van de luchtfoto s... 4 2.1 Luchtfoto s via webservices... 4 2.2

Nadere informatie

Handleiding GisWest Extensie 10.2 met Geolocator en downloadfunctionaliteit voor ArcGis for desktop

Handleiding GisWest Extensie 10.2 met Geolocator en downloadfunctionaliteit voor ArcGis for desktop Handleiding GisWest Extensie 10.2 met Geolocator en downloadfunctionaliteit voor ArcGis for desktop Installatie GIS WEST Extensie Als er al een installatie aanwezig is van de GIS West Extensie dient deze

Nadere informatie

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php.

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php. SOFTWARE > GARMIN CUSTOM MAPS Met de laatste Firmware van de Garmin Colorado, oregon en dakota kunt uzelf jpg kaarten laden in de gps. De eerste informatie stond al op GPS-info.nl/nieuws, toch heb ik een

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

B3Partners. Beheerhandleiding Datastorelinker 4.2. Gewijzigd: 28 maart 2014. B3Partners BV Bedrijvenpark Lage Weide Zonnebaan 12c 3542 EC Utrecht

B3Partners. Beheerhandleiding Datastorelinker 4.2. Gewijzigd: 28 maart 2014. B3Partners BV Bedrijvenpark Lage Weide Zonnebaan 12c 3542 EC Utrecht Beheerhandleiding Datastorelinker 4.2 Gewijzigd: 28 maart 2014 B3Partners B3Partners BV Bedrijvenpark Lage Weide Zonnebaan 12c 3542 EC Utrecht T 030 214 2081 F 030 2411297 E info@b3partners.nl I www.b3partners.nl

Nadere informatie

Inlezen gegevens; één stroom en één periode

Inlezen gegevens; één stroom en één periode Handleiding IDEP Inlezen gegevens; één stroom en één periode In deze korte handleiding wordt beschreven hoe je gegevens kunt inlezen voor één stroom en één periode. We bespreken waar je in te lezen bestand

Nadere informatie

Handleiding portal voor invoeren verplichte gegevens voor ANBI s. http://anbi.federatiecultuur.nl

Handleiding portal voor invoeren verplichte gegevens voor ANBI s. http://anbi.federatiecultuur.nl Handleiding portal voor invoeren verplichte gegevens voor ANBI s http://anbi.federatiecultuur.nl 1 Inhoud Introductie... 3 Registreren... 4 Organisatie toevoegen... 6 Organisatie wijzigen... 8 Wachtwoord

Nadere informatie

De Liemers Helpt Partner Handleiding v1.1. De Liemers Helpt. Partner handleiding

De Liemers Helpt Partner Handleiding v1.1. De Liemers Helpt. Partner handleiding De Liemers Helpt Partner handleiding Je kunt de actuele versie van onze handleiding downloaden op: http://www.deliemershelpt.nl/partner-worden/partner-worden.html Registreren Om een account aan te maken

Nadere informatie

Inhoud KAS-WEB: HANDLEIDING IDG OPERATOR

Inhoud KAS-WEB: HANDLEIDING IDG OPERATOR KAS-WEB: HANDLEIDING IDG OPERATOR Inhoud 1. IdentityGuard starten... 2 2. User beheer via IdentityGuard Administration... 3 2.1 User Accounts... 3 2.1.1. Go To Account... 3 2.1.2. Find Accounts... 4 2.2

Nadere informatie

Import Audit File Kluwer Belastingpraktijk

Import Audit File Kluwer Belastingpraktijk Import Audit File Kluwer Belastingpraktijk Kluwer Belastingpraktijk Staverenstraat 32015 Postbus 23 7400 GA Deventer +31 (0570) 673460 software@kluwer.nl Versie: 3.2 Kluwer Belastingpraktijk Datum: 17

Nadere informatie

CARGO DATA SYSTEMS BV

CARGO DATA SYSTEMS BV CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING Gebruikersonderhoud gebruikersonderhoud Waarschuwing: De gebruikers onderhoud module werkt NIET in de demo versie!!!

Nadere informatie

Handboek ZooEasy Online Wachtlijst

Handboek ZooEasy Online Wachtlijst Handboek ZooEasy Online Wachtlijst Datum: Juni2012 Versie: 1.04 Inhoudsopgave 1. WACHTLIJST... 3 1.1. INLEIDING... 3 1.1.1. KOPPELING BASISTABELLEN... 3 1.1.2. KOPPELING ROLLEN EN AUTORISATIES... 4 1.1.2.1.

Nadere informatie

opstarthandleiding mysqlworkbench November 2012 Fons van Kesteren HVA- CMD- V1 Datamodelleren

opstarthandleiding mysqlworkbench November 2012 Fons van Kesteren HVA- CMD- V1 Datamodelleren opstarthandleiding mysqlworkbench November 2012 Fons van Kesteren HVA- CMD- V1 Datamodelleren Handleiding om te beginnen met mysql WorkBench. In twee stappen 0. WorkBench verbinden met mysql 1. een hallo

Nadere informatie

Handleiding bij de Booktest Generator

Handleiding bij de Booktest Generator Handleiding bij de Booktest Generator Het programma voor het maken van toetsen bij boeken. (c) 2005/2009 Visiria Uitgeversmaatschappij Twisk Inleiding Onze dank voor het aanvragen van de Booktest Generator.

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Handleiding Planmonitor wonen

Handleiding Planmonitor wonen Handleiding Planmonitor wonen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Systeemeisen 3. Toelichting per onderdeel 3.1 Opstarten en inloggen 3.2 De onderdelen van het venster 3.3 Plannen zoeken 3.3.1 (eenvoudig) zoeken

Nadere informatie

Etiketten maken (post)

Etiketten maken (post) Etiketten maken (post) Het is mogelijk om van de gegevens uit Sportlink Club etiketten aan te maken. Allereerst moet u hiervoor de gegevens vanuit Sportlink Club exporteren naar Excel. In Excel dient u

Nadere informatie

Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software

Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software Inhoud ArcGIS... 2 Gebruik WMS in ArcGIS... 2 GetFeatureInfo request... 6 Gebruik WFS in ArcGIS... 7 WFS service toevoegen... 7 Enkel

Nadere informatie

Handleiding ChainWise Data import Module

Handleiding ChainWise Data import Module Handleiding ChainWise Data import Module Versie: 1.1 Datum: Januari 2013 Inhoudsopgave 2 Inleiding... 3 3 Uploaden naar tijdelijk tabel... 4 3.1 Uploaden... 4 3.2 Koppelingen... 4 3.3 Opslaan en Errors...

Nadere informatie

Handleiding Magento - Yuki

Handleiding Magento - Yuki Handleiding Magento - Yuki www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van Magento naar Yuki. De koppeling zorgt dat voor facturen in Magento automatisch een factuur of

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

Handleiding DAM Edit Design

Handleiding DAM Edit Design Handleiding DAM Edit Design Datum: 7 augustus 2012 1/9 Inleiding Voordat dwarsprofielen door DAM gebruikt kunnen worden, dienen ze gecontroleerd te worden en dienen de karakteristieke punten te worden

Nadere informatie

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho.

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho. Automatisering voor Financiële Dienstverleners Werken met Queries en Merge Documenten For more information visit our website at www.pyrrho.com Date: Document Nr: 30 maart, 2007 UBizzMerge, Versie 4.0 Status:

Nadere informatie

Installatie Groeps Login app

Installatie Groeps Login app Installatie Groeps Login app Inleiding Deze handleiding bestaat uit twee delen: 1. Voor de systeembeheerder: technische installatie van de Groeps Login app 2. Voor de systeembeheerder of gebruiker: installatie

Nadere informatie

Evenementen publiceren en bewerken

Evenementen publiceren en bewerken Evenementen publiceren en bewerken Inloggen... 1 Aanmaken nieuw evenement... 1 Bewerken bestaande evenementen... 4 Deelnemerslijst printen... 5 Inloggen Stap 1. Ga naar http://www.healingarts.nl/mijn-account/

Nadere informatie

Een quiz plaatsen op je website

Een quiz plaatsen op je website Een quiz plaatsen op je website Om de deelnemers een beetje na te laten denken kan je een quiz toevoegen op je site. Dat doe je op de volgende manier: a. Een quiz aanmaken Ga naar je eigen pagina en klik

Nadere informatie

Handleiding: Whitelabel Customersite

Handleiding: Whitelabel Customersite ARGEWEB B.V. Handleiding: Whitelabel Customersite Controlportal.nl Argeweb Support 8-1-2009 Handleiding voor het gebruik maken van de Whitelabel Customersite op controlportal.nl, door Resellers van Argeweb.

Nadere informatie

Handleiding voor enquêtes voor ProZo!

Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Versie 1.1, 1 mei 2012 1 Voorwoord Deze handleiding neemt u stap voor stap mee in de aanvraagprocedure en het beheren van uw ProZo! enquêtes. We raden u aan deze handleiding

Nadere informatie

Informatie Voor algemene vragen/opmerkingen omtrent de inhoud van deze site kunt u bellen of e-mailen met: Cargo Data Systems BV

Informatie Voor algemene vragen/opmerkingen omtrent de inhoud van deze site kunt u bellen of e-mailen met: Cargo Data Systems BV Rapportgenerator Gebruikershandleiding Versie 1.0 Disclaimer Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

8.8 Records selecteren

8.8 Records selecteren 8.8 Records selecteren Voor het maken van een uittreksel van één of meerdere records die aan een bepaald criterium voldoen, maakt u gebruik van het 'Filter'. 8.8.1 Automatisch filter Klik in het gebied

Nadere informatie

Organisator. Handleiding. Amersfoortse School Sport Kampioenschappen

Organisator. Handleiding. Amersfoortse School Sport Kampioenschappen Organisator Handleiding Amersfoortse School Sport Kampioenschappen Contactpersoon: Martijn Faber Website: www.mrwebsites.nl E-mail: info@mrwebsites.nl 1 Inleiding Voor u ligt de handleiding voor organisatoren

Nadere informatie

Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen

Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen 1 Hoofdmenu... 2 2 Nieuwe Aanvraag... 2 1 Kaart... 3 2 Locatie... 4 3 Aanvrager... 5 4 Opdrachtgever... 5 5 Tijdsbepaling... 5 6 Maatregelen...

Nadere informatie

Inhoud. Endnote X7 Handleiding Mediacentrum maart 2015 Page 2

Inhoud. Endnote X7 Handleiding Mediacentrum maart 2015 Page 2 Inhoud Over Endnote... 3 Endnote installeren... 4 Een library aanmaken... 5 Voordat je begint!... 6 Tussenvoegsels in namen... 6 Referenties invoegen in een Worddocument/Cite while you write... 7 Handmatig

Nadere informatie

Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren

Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren Om eens wat ervaring op te doen met de Windows Azure Marketplace heb ik een publieke en gratis databron gekozen

Nadere informatie

MijnOmgeving. Geo-informatie dvoor X de ogen van de klant

MijnOmgeving. Geo-informatie dvoor X de ogen van de klant MijnOmgeving Geo-informatie dvoor X de ogen van de klant Presentatie Hoe het scherm eruit ziet Wat het doet Onze benadering Demo Advisering inhoud Wat het niet kan Van idee naar product Projectgroep Functioneel

Nadere informatie

Export/Import van Straten

Export/Import van Straten Technische nota AbiFire v5.4/v6.1 Export/Import van Straten Laatste revisie: 4 juli 2012 Inhoudopgave 1 Inleiding... 1 2 Overzicht van de gegevens in de import/export... 2 3 Export gegevens van de straten...

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING Login...2 Gebruikte symbolen...3 Bewerken diensten...5 Bewerken evenementen...6 Bewerken ledensoort...7 Bewerken tijden...8 Schema soort...9 Schema schema tijden...10

Nadere informatie

Handleiding IDEP: Inlezen gegevens; meerdere stromen/periodes/aangevers

Handleiding IDEP: Inlezen gegevens; meerdere stromen/periodes/aangevers Handleiding IDEP Inlezen gegevens; meerdere stromen/periodes/aangevers In deze korte handleiding wordt beschreven hoe je meerdere stromen en/of periodes en/of aangevers in één keer kunt inlezen. Dat betekent

Nadere informatie

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken Meerdere gebruikersaccounts aanmaken In Windows XP heeft u de mogelijkheid om met meerdere gebruikersaccounts te werken. Werken er meerdere personen op de computer dan ontkomt u er al niet meer aan en

Nadere informatie

Deelhandleiding uploadportal NEM VTT

Deelhandleiding uploadportal NEM VTT Deelhandleiding uploadportal NEM VTT Onderdeel van de handleiding voor het meetnet NEM Vleermuis Transect Tellingen Schillemans, M.J. 2015.010 Rapport van het Bureau van de Zoogdiervereniging In opdracht

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Beheren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Beheren 2 Beheren U heeft toegang tot Beheren via het menu links op het scherm. Via Beheren beheert

Nadere informatie

Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel:

Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel: Eenvoudig voorbeeld. Er wordt verondersteld dat er met VS 2008 EXPRESS gewerkt wordt. Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel: (Sommige schermafdrukken zijn afkomstig

Nadere informatie

Handleiding Zorginzicht

Handleiding Zorginzicht Zorginstituut Nederland Handleiding Zorginzicht - Account aanvragen - Plaatsen Good Practices Versie 2.0 19-06-15 Handleiding Zorginzicht.nl Deze handleiding is bedoeld voor iedereen die Good Practices

Nadere informatie

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan]

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan] Zorgverzekeraars In het programma onderdeel Extra, Zorgverzekeraars kunt u zorgverzekeraars via de Combobox bij Verzekeraar oproepen. Er rolt dan een lijst met namen naar beneden waarbij u een keuze kan

Nadere informatie

Technisch Rapport. BAG Extract in i-bridge2.0. Versie 1.0. Datum 9 December 2010

Technisch Rapport. BAG Extract in i-bridge2.0. Versie 1.0. Datum 9 December 2010 Technisch Rapport BAG Extract in i-bridge2.0 Versie 1.0 Datum 9 December 2010 Status Final Colofon IVENT A&A CDC Madame Curielaan 4-6 Postbus 20703 2289 CA Rijswijk Contactpersoon Patrick Brooijmans Teamleider

Nadere informatie

Melden in een paar stappen

Melden in een paar stappen Melden in een paar stappen Voor bewonersinitiatieven veiligheid Kolom Gemeente Den H aag Excel Het meldingsformulier is in Excel gemaakt. KOLOM = alle cellen van boven naar beneden (van 1 t/m 14) RIJ =

Nadere informatie

Stagerage Versie 3 zomer 2011

Stagerage Versie 3 zomer 2011 Stagerage Versie 3 zomer 2011 De Makelaar BlueBased B.V (2010) Auteur: Jeroen IJzerman Inleiding In deze handleiding worden de taken behandeld, die voor onderstaande vetgedrukte rol gelden. De rollen in

Nadere informatie

Een website maken met Weebly

Een website maken met Weebly Een website maken met Weebly Bron: http://flippenindeklas.weebly.com/uploads/1/1/8/6/11865400/weebly_ handleiding.pdf (26-08-2016) Inhoudsopgave 2. Een account aanmaken voor weebly.... 3 STAP 1... 3 STAP

Nadere informatie

Handleiding. WMS webservice Digitale Kadastrale Kaart (DKK) Versie 2.0

Handleiding. WMS webservice Digitale Kadastrale Kaart (DKK) Versie 2.0 Handleiding WMS webservice Digitale Kadastrale Kaart (DKK) Versie 2.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 WMS webservices... 4 1.1 Wat is een WMS webservice... 4 1.2 Doel van een WMS webservice... 5 1.3 Voordelen

Nadere informatie

Handleiding RS Form! 1.0.4

Handleiding RS Form! 1.0.4 Handleiding RS Form! 1.0.4 Inhoud 1. Controlepaneel... 3 2. Forms Manager... 4 2.1 Nieuwe form aanmaken... 4 2.2 Nieuwe fields toevoegen... 7 2.3 Wijzigen/verwijderen bestaande Forms, Fields... 10 Versie

Nadere informatie

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0 Adressen geocoderen/plotten op kaart. Stap 1

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0 Adressen geocoderen/plotten op kaart. Stap 1 Stap 1 Nieuwe data Gebruik onderstaand voorbeeld als richtlijn hoe je relevante kolommen het beste kan invullen. Id Titel Adres Categorie Datum Status Website handig om een rij later qua namen e.d. aan

Nadere informatie

IMI-toegangsbeheer 1. WIE BEHEERT DE TOEGANG TOT IMI?... 2 2. AUTORITEITEN REGISTREREN... 2 2.1. EEN AUTORITEIT REGISTREREN BIJ IMI...

IMI-toegangsbeheer 1. WIE BEHEERT DE TOEGANG TOT IMI?... 2 2. AUTORITEITEN REGISTREREN... 2 2.1. EEN AUTORITEIT REGISTREREN BIJ IMI... IMI-toegangsbeheer 1. WIE BEHEERT DE TOEGANG TOT IMI?... 2 2. AUTORITEITEN REGISTREREN... 2 2.1. EEN AUTORITEIT REGISTREREN BIJ IMI... 2 2.2. AUTORITEITEN UITNODIGING OM ZICHZELF TE REGISTREREN... 3 3.

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Handleiding Invoeren van een Catia V5R19 document in SmarTeam

Handleiding Invoeren van een Catia V5R19 document in SmarTeam Handleiding Invoeren van een Catia V5R19 document in SmarTeam Versie: 1 Rev. 1 Datum: 08-12- 09 1. Maak een part, product (= assembly) of tekening in Catia. Bij het aanmaken van Part en Product in Catia

Nadere informatie

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft.

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft. Doel Module Fronter 92 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming met Wat is nieuw in deze

Nadere informatie

STAPPENPLAN COMPETENTIEPROFIELEN MAKEN

STAPPENPLAN COMPETENTIEPROFIELEN MAKEN Inhoudsopgave 1 Zelf maken of COLO... 1 2 Opbouw van het competentieprofiel... 1 3 Opbouw van de competentiematrix... 2 4 Competenties... 2 6 Competentiecriteriastatus... 3 7 Competentiestatus... 4 8 Werkprocessen...

Nadere informatie

Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1

Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1 Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1 1 Inhoudsopgave: 1 Rekenmodel maken... 3 2 Import in RFEM... 10 3 Export naar Tekla Structures... 15 2 Rekenmodel

Nadere informatie

- Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten plaatsen in de Kwaliteitsbibliotheek en aanbieden voor het Register.

- Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten plaatsen in de Kwaliteitsbibliotheek en aanbieden voor het Register. Zorginstituut Nederland Handleiding Zorginzicht - Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten plaatsen in de Kwaliteitsbibliotheek en aanbieden voor het Register. Versie 1.0 23-01-15 Handleiding Zorginzicht.nl

Nadere informatie

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Versie 1.0 11-05-2011 Inleiding Urenlang bezig met het controleren en invoeren van adresgegevens? Act! PostcodeCheck biedt uitkomst! U hoeft alleen de postcode

Nadere informatie

Handleiding OpenCart - Yuki

Handleiding OpenCart - Yuki Handleiding OpenCart - Yuki www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van OpenCart naar Yuki. De koppeling zorgt dat voor bestellingen in OpenCart automatisch een factuur

Nadere informatie

WebInfo2Act! handleiding. Handleiding. Onderdeel van TendenzICT Product van Afdeling (Web)Development

WebInfo2Act! handleiding. Handleiding. Onderdeel van TendenzICT Product van Afdeling (Web)Development WebInfo2Act! Handleiding Versie 1.1 16-03-2012 Inleiding Nooit meer uw webshopbestellingen overtypen in Act! Met WebInfo2Act! kunt u informatie die van uw website of webshop komt, automatisch laten verwerken

Nadere informatie

HANDLEIDING E-COMMERCE V1.0

HANDLEIDING E-COMMERCE V1.0 HANDLEIDING E-COMMERCE V1.0 INHOUD 1. Zoeken... 2 1.1. De Bailey classificatie... 2 1.2. De ETIM classificatie... 4 1.3. Snelzoeken... 4 1.4. Het resultaat... 4 1.5. Beamerlampen... 5 1.6. Tips... 6 2.

Nadere informatie

Handleiding Magento - Asperion

Handleiding Magento - Asperion Handleiding Magento - Asperion www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van Magento naar Asperion. De koppeling zorgt dat voor facturen in Magento automatisch een factuur

Nadere informatie

pagina 1 van 6 Gegevens exporteren Het exporteren van gegevens uit een financiële applicatie verloopt via een aantal stappen. Een wizard leidt u langs de verschillende keuzes die u kunt maken, tot aan

Nadere informatie

Handleiding. Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011

Handleiding. Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011 Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Installatie van Evry... 4 3 Algemene weetjes... 5 4 Voedingsberekening (Nevo2006)... 6 4.1 Voedingsberekening

Nadere informatie

NOTITIE. Vragen gebruikersgroep

NOTITIE. Vragen gebruikersgroep NOTITIE [van] Edward Diemel [voor] Swing gebruikersgroep [kenmerk] n2013-0081ed [plaats] Delft [project] 13057-SWG [datum] 19 maart 2013 [onderwerp] Swing gebruikersdag 19-03-2013 Op 19 maart 2013 heeft

Nadere informatie

Hoe te werken met Word en SmarTeam?

Hoe te werken met Word en SmarTeam? Hoe te werken met Word en SmarTeam? Nikhef number: Item number: Date: 09/09/2010 Page: 1 of 17 23001-MT-00008 AA1330 Status: In Work Revision: A.4 Project: Bedrijf Intern Technical Departments Department:

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

SQL datadefinitietaal

SQL datadefinitietaal SQL datadefinitietaal We kunnen er het schema van de database mee bepalen: metadata toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database. Basiscommando's: CREATE : toevoegen van metagegevens DROP : verwijderen

Nadere informatie

1. Doel - Het door de klant via een webapplicatie invoeren van zijn/haar orders in het TMS systeem van van Reenen.

1. Doel - Het door de klant via een webapplicatie invoeren van zijn/haar orders in het TMS systeem van van Reenen. ID WI1.08.07 Omschrijving Orderintake online order entry Proces P 1.08 Trefwoorden Aslas; Online Order Entry Beschreven door Laurens van Oostenbrugge Datum 22-05-2012 Activiteit Transport Versie TranspasOnline

Nadere informatie

Een website maken met Weebly Alva ICT Karsten Campsteyn Jan Penders

Een website maken met Weebly Alva ICT Karsten Campsteyn Jan Penders Een website maken met Weebly Alva ICT Karsten Campsteyn Jan Penders 1. Inhoudsopgave 2. Een account aanmaken voor weebly.... 3 STAP 1... 3 STAP 2... 3 STAP 3... 3 3. Een Menustructuur aanbrengen... 4 STAP

Nadere informatie

Rapporten. Labels en Rapporten in Atlantis 1. Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports)

Rapporten. Labels en Rapporten in Atlantis 1. Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports) Labels en Rapporten in Atlantis 1 Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports) Rapporten Een rapport is eigenlijk altijd een tekst bestand, die vorm wordt gegeven

Nadere informatie

ABN-Amro Shuttle Service export database. 1. Inleiding. 2. De Wizard. Functionele documentatie

ABN-Amro Shuttle Service export database. 1. Inleiding. 2. De Wizard. Functionele documentatie ABN-Amro Shuttle Service export database Functionele documentatie rudy@negenborn.net 04/2001 1. Inleiding Connexxion levert een taxidienst aan ABN-Amro. Werknemers van de ABN-Amro kunnen van deze taxidienst

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld

De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld custom maps gebruiken in mapsource De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld Bij deze handleiding ga ik er vanuit

Nadere informatie

Handleiding Facultaire website Expression Engine

Handleiding Facultaire website Expression Engine Handleiding Facultaire website Expression Engine Inhoud 1. Opbouw 2. Inloggen 3. Home 4. Publish 5. Publish Form full item 6. Uitleg velden Publish Form Full item 7. Publish Form Half Page 8. Uitleg velden

Nadere informatie

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF Aanmaken Transportfile EasyNBF 1 0 Inhoudsopgave 0 INHOUDSOPGAVE 2 1 EASYTRANSPORT 3 1.1 Het formaat waarin scores worden verwerkt 4 1.2 Een score transportbestand aanmaken 5 1.2.1 Handmatig invoeren van

Nadere informatie

Central Station Urenregistratie

Central Station Urenregistratie Central Station Urenregistratie Inhoud 1 Inleiding...3 2 Uren boeken in 4 stappen...4 2.1 Stap 1: Urenregistratie starten... 4 2.1.1 Inloggen... 4 2.1.2 Aanmaken nieuw urenformulier (eenmaal per week)...

Nadere informatie