UCV Uitwisselingscentrum en Verrekening vzw Gerechtelijk Arrondissement Brussel BTW BE de Berlaimontlaan Brussel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UCV Uitwisselingscentrum en Verrekening vzw Gerechtelijk Arrondissement Brussel BTW BE 0414.509.011. de Berlaimontlaan 14 1000 Brussel"

Transcriptie

1 UCV Uitwisselingscentrum en Verrekening vzw Gerechtelijk Arrondissement Brussel BTW BE de Berlaimontlaan Brussel Jaarverslag 2006

2 INHOUDSTAFEL ALGEMENE EVOLUTIE 5 EVOLUTIE PER SOORT OPERATIE 6 KOSTEN 9 MANUELE UITWISSELINGEN 9 ACTIVITEITEN 10 PERSPECTIEVEN 11 STATISTISCHE BIJLAGE Tabel 1 : Evolutie van het aantal verwerkte operaties 13 Tabel 2 : Evolutie van de verwerkte bedragen 13 Tabel 3 : Verwerkt volume per categorie operaties 14 Tabel 4 : Verwerkte bedragen per categorie operaties 15 Tabel 5 : Spreiding van de afgegeven en ontvangen operaties 16 Tabel 6 : Omschrijving van de statistische categorieën 17

3 5 ALGEMENE EVOLUTIE 1 In 2006 verwerkte het UCV operaties, wat neerkomt op een daggemiddelde van bijna 3,9 miljoen operaties. In vergelijking met 2005 steeg het totaal aantal operaties met 1,5 %. Het daggemiddelde van de uitgewisselde volumes kende in 2006 een stijging met 1,9 %. Het gemiddeld dagelijks uitgewisseld kapitaal steeg fors met 6,2 %, tot bijna 2,7 miljard EUR. Gemiddeld dagelijks aantal verwerkte operaties Het totaal kapitaal van de uitgewisselde operaties steeg in 2006 met 5,8 % naar ruim 669 miljard EUR, wat een sterkere dan gemiddelde stijging betekent Gemiddeld dagelijks verwerkt bedrag (in miljoenen EUR) Zie tabellen 1 en 2 in de bijlage.

4 6 Het grootste volume werd bereikt op 27 december 2006 (eerste UCV-dag na het verlengde weekend van Kerstmis) met operaties. Het grootste kapitaal werd gehaald op 30 mei 2006 (net na het verlengde weekend van O.H.Hemelvaart) met EUR, een nieuw dagrecord. Het volumerecord van betalingsberichten van 2 januari 2002, de eerste werkdag na de introductie van de eurobiljetten en euromunten, blijft wél overeind. Eind 2006 namen 83 instellingen rechtstreeks of onrechtstreeks deel aan het UCV. Uit onderstaande tabel blijkt dat er 21 aangeslotenen en 62 subaangeslotenen waren. Aangeslotenen Subaangeslotenen Kredietinstellingen - naar Belgisch recht naar buitenlands recht (waaronder EU) (3) (3) (18) (18) Overige instellingen 3 3 Totaal EVOLUTIE PER SOORT OPERATIE 2 VOLUMES Het aantal operaties, uitgedrukt in daggemiddelde, steeg met 1,9 %. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan een stijging van de creditoperaties (+ 5,4 %) en een daling van de debetoperaties (- 15,6 %). Bij de creditoperaties stijgen alle categorieën, behalve de stortingen. Vooral het creditering-luik van een kaarttransactie (rubriek "Tegenpartij kaartbetalingen") steeg fors (+ 8,4 %), wat bevestigt dat het aantal POS-betalingen en ATM-afhalingen in België blijft stijgen. Wat betreft de overschrijvingen, kenden de op papier geïnitieerde transacties na de stagnatie in 2005 terug een lichte stijging ( + 2,3 %) en stijgen de geautomatiseerde transacties naar jaarlijkse gewoonte gestaag verder ( + 5,8 %). De operaties in de toepassingen domiciliëringen stijgen licht ( + 2,6 %) en maken nu ruim 11 % uit van het totale volume van betalingsoperaties. 2 Zie tabellen 3 en 4 in de bijlage.

5 7 Het volume aan POS- en PROTON-operaties is fors teruggelopen, resp. met 23,9 % en 22,4 %. De daling voor ATM-operaties (- 6,1 %) is veel minder uitgesproken dan in de vorige jaren. Er wordt opgemerkt dat deze terugval, die al enkele jaren terugkeert, zijn oorsprong vindt in het systeem Online To the Banks (OLTB) van Banksys, waarbij de informatie over kaartbetalingen rechtstreeks tussen Banksys en enkele grote kredietinstellingen wordt uitgewisseld zonder tussenkomst van het UCV. De daling in het UCV betekent op zich nog niet dat het totale aantal POS-betalingen en ATM-afhalingen in België is afgenomen. Binnen de categorie debetoperaties kennen enkel de kredietkaartoperaties een stijgende trend (+ 8,8 %). Dit was ook al zo in Zoals verwacht dalen de cheques verder (- 7,6 %) ondanks de verhoging van de waardelimiet voor de manuele uitwisseling van cheques sinds 15 november 2004 waardoor alle cheques beneden EUR nu via het UCV worden uitgewisseld (cheque truncation). De wisselbrief, tenslotte, geraakt ook verder in onbruik. In 2006 daalde het volume van de categorie wissels met 11,8 % tot een resterend gebruik van gemiddeld ca operaties per dag. Verwerkte volumes per soort operatie %* 27%** 11% 12% 1% 50% 11% 9% 1% 52% * waarvan 22 % tegenpartij kaartoperaties ** waarvan 24 % tegenpartij kaartoperaties Overschrijvingen Cheques ATM / POS Domiciliëringen Andere (o.a. tegenpartij kaartoperaties)

6 8 BEDRAGEN De toename van de verwerkte bedragen met 6,2 %, tot 2,69 miljard EUR uitgedrukt in daggemiddelde, komt voort uit de stijging van alle belangrijke categorieën, zowel bij de creditoperaties (+ 6,2 %), als bij de debetoperaties (+ 6,7 %) en bij de domiciliëringen (+ 7,7 %). Vooral bij de creditoperaties stijgen alle categorieën operaties (behalve de stortingen) vrij sterk. Wat betreft de debetoperaties stijgen alle categorieën operaties, behalve de cheques en PROTON. De cheques liggen wel ongeveer op het dubbele van de periode vóór de verhoging van de limiet "truncation". De sterke stijging van ATM-verrichtingen ( + 48,8 %) is in belangrijke mate toe te schrijven aan de openstelling van de eigen automatische loketten voor niet-cliënten. De domiciliëringen kenden een forse stijging met 7,7 %. De wissels (- 4,9 %) daalden verder in 2006, zij het minder sterk dan in de vorige jaren. Verwerkte bedragen per soort operatie % 4% 3% 13%* 7% 3% 13%** 4% 73% 73% *waarvan 9,0 % tegenpartij kaartoperaties ** waarvan 9,4 % tegenpartij kaartoperaties Overschrijvingen Cheques ATM / POS Domiciliëringen Andere (o.a. tegenpartij kaartoperaties)

7 9 KOSTEN In 2006 bedroegen de totale kosten EUR (zonder BTW), wat EUR minder is dan het bedrag van het boekjaar Deze daling is vooral toe te schrijven aan het beëindigen van het UCV III-project, dat in 2005 nog een laatste schijf ( EUR) investeringen genereerde. Ook de daling van de exploitatiekosten, vooral die verbonden aan het gebruik van de nieuwe technologieën, en de daling van de onderhoudskosten van de nieuwe toepassing hebben bijgedragen tot de afname van de kosten. Op basis van het aantal verrichtingen bedraagt de eenheidskost per transactie in ,37 eurocent (0,0037 EUR) wat een daling is van 24 % in vergelijking met het voorgaande jaar (inclusief UCV III investeringskosten) of een daling van 14 % exclusief de investeringskosten voor het UCV III-project. MANUELE UITWISSELINGEN De dalende trend van de laatste jaren in de manuele uitwisselingen is, na de halvering in 2002 door het verdwijnen van de assignatie, nog versterkt door het optrekken van de limiet van de cheque truncation op 15 november Vanaf deze datum kunnen alle cheques van minder dan EUR via het UCV worden uitgewisseld in plaats van via de Verrekenkamer. Het aantal operaties daalde in 2006 verder tot ongeveer operaties per dag, wat een daling vertegenwoordigt van 11,7 %. In kapitalen zijn de uitwisselingen in 2006 evenwel licht gestegen ( + 1,4 %) tot bijna 200 miljoen EUR per dag. Creditoperaties Cheques en diverse debet-berichten Onbetaalden Totaal Evolutie t.o.v. het vorige jaar Aantal Daggemiddelde (in duizenden) Bedrag Daggemiddelde (in miljoenen EUR) ,1 1,9 0,0 2,0-11,7% ,1 2,2 0,0 2,3-20,1% ,1 197,1 0,4 197,6 +1,4% ,2 194,1 0,5 194,8-0,7%

8 10 ACTIVITEITEN Het Belgische SEPA migratieplan Op 10 maart 2006 publiceert het zgn. SEPA-Forum de eerste publieke versie van het Belgische SEPAmigratieplan, zoals werd gevraagd door de Europese Centrale Bank. Het SEPA-Forum wordt voorgezeten door de Gouverneur van de Nationale Bank van België en telt verder, onder meer, alle leden van de raad van bestuur van de vzw UCV. De bedoeling van dit plan is de voorbereiding van de bancaire en maatschappelijke migratie en implementatie van SEPA, de Single Euro Payments Area of unieke euro-betalingsruimte. De Belgische banken steunen dit Europese project ten volle. De belangrijkste conclusie uit dit migratieplan voor de vzw UCV is dat de Belgische banken van oordeel zijn dat er in de SEPA-context geen toekomst is weggelegd voor het UCV. Er werd geoordeeld dat het UCV, zowel qua structuur (vzw) als qua schaalgrootte (ca. 1 miljard operaties) niet gewapend is om de concurrentie met andere, Europese ACH's aan te gaan. Door de introductie van SEPAstandaarden voor overschrijvingen, domiciliëringen en kaartbetalingen valt de natuurlijke bescherming vanwege unieke nationale standaarden weg, die sinds het ontstaan van het UCV altijd heeft bestaan. Het SEPA-migratieplan voorziet in een uitdoofscenario voor het UCV als ACH tegen 31 december Tegen die datum zou het Belgische betalingsverkeer moeten zijn gemigreerd naar een Europees ACH op voorwaarde dat er zich tegen die datum een of meerdere valabele Europese alternatieven hebben aangediend. Het UCV wordt SEPA-compliant als fall-back scenario Omdat het zo goed als uitgesloten is dat een volwaardig Europees ACH het Belgische betalingsverkeer zal kunnen overnemen op de SEPA-deadline van 1 januari 2008, wordt het UCV voorbereid op de SEPA als fall-back scenario door de ontwikkeling van nieuwe toepassingen die betalingsberichten in het SEPA-formaat moeten kunnen verwerken. De nieuwe toepassingen dienen overschrijvings- en domiciliëringsberichten te verwerken en zullen parallel naast de huidige UCVtoepassingen bestaan. De SEPA schrijft immers voor dat de cliënt vanaf 1 januari 2008 in staat moet kunnen zijn om SEPA-betalingen aan te bieden. Bij het project UCV SEPA-compliance worden de bestaande UCV-kenmerken zo veel als mogelijk behouden en wordt de UCV-toepassing dusdanig aangepast dat een migratie naar een Europees ACH optimaal wordt voorbereid.

9 11 EACHA Een SEPA-compliant Europees ACH kan zich op eigen kracht ontwikkelen met een eigen bereikbaarheid naar de ganse eurozone of zelfs ruimer. Een alternatief project is het "Interoperability framework" van EACHA, de Europese associatie van ACH's. Dit project bereidt de technische en functionele standaarden voor middels dewelke de bestaande ACH's in Europa zich met elkaar kunnen verbinden om op die manier de voor SEPA vereiste Europese bereikbaarheid te bewerkstelligen. EACHA werd opgericht in Brussel op 28 september 2006 als een internationale vzw naar Belgisch recht. De vzw UCV is één van de stichtende leden van EACHA, zoals vrijwel alle ACH's van de eurozone en enkele daarbuiten. Het UCV compliant met de Core Principles voor PIPS Einde 2003 werd het UCV door de Groep Oversight van de Nationale Bank van België geëvalueerd aan de hand van de 10 Core Principles, zoals opgesteld door de BIS (Bank for International Settlement). Dit assessment leidde tot een aantal aanbevelingen, vooral op het vlak van juridische documentatie, vanwege de Groep Oversight. De voorbije jaren heeft het UCV dit geactualiseerd, vooral middels nieuwe statuten en reglementen en middels het UCV III-project. In 2006 beschouwt het UCV zich als compliant met de subset van 6 Core Principles die als maatstaf gelden voor PIPS (Prominently Important Payment Systems) zoals het UCV. PERSPECTIEVEN SEPA 2007 zal voor het UCV in het teken staan van het project SEPA-compliance met als doel de uitwisseling van SEPA-betalingsberichten mogelijk te maken in het UCV voor Belgo-Belgische betalingsberichten, vanaf 1 januari 2008 voor Europese overschrijvingen en vanaf 1 januari 2009 voor Europese domiciliëringen. Hiervoor zullen ook wijzigingen aan het UCV-reglement nodig zijn. Een randproject van deze SEPA-compliance is het tijdelijk bestand voor domiciliëringsmandaten dat de Nationale Bank van België ter beschikking zal stellen van de aangeslotenen van de vzw UCV. De standaard voor Europese domiciliëringen voorziet namelijk in een Creditor-driven Mandate Flow (CMF) waar in België vandaag enkel een Debtor-driven Mandate Flow (DMF) bestaat. Alle mandaten zullen daarom van de bank van de debiteur moeten worden getransfereerd naar de bank van de crediteur en zo verder naar de crediteur zelf. De aangeslotenen zullen de mandaten als bank van de debiteur kunnen opladen in dit bestand en de mandaten als bank van de crediteur kunnen downloaden. Beide bewegingen zullen gebeuren via de CEC Gateway.

10 12 Settlement UCV in TARGET 2 Het nieuwe pan-europees platform voor grote betalingen, TARGET2, zal in 2007 worden opgeleverd. Het Belgische ELLIPS-systeem (RTGS of Real Time Gross Settlement) zal migreren in de tweede golf op 18 februari Dit heeft gevolgen voor de vereffening van de randsystemen zoals het UCV, dat ELLIPS moet volgen naar TARGET2 en dus zal vereffenen op het Single Shared Platform (SSP). Deze vereffening op het SSP zal in 2007 technisch en reglementair worden voorbereid. CEC Gateway Release 4.0 In 2007 zal een vierde versie van de CEC Gateway in productie worden genomen (Release 4.0). Deze release kadert in het beheer van versies (change management) voor de CEC Gateway zoals bepaald door de raad van bestuur. Enerzijds houdt de Release 4.0 een technische upgrade in van de ondersteunde platformen, anderzijds worden functionele aanpassingen ingebouwd die het mogelijk moeten maken om in het kader van SEPA domiciliëringsmandaten uit te wisselen met de Nationale Bank van België en betalingsberichten uit te wisselen in de SEPA-toepassingen van het UCV.

11 13 STATISTISCHE BIJLAGE Tabel 1 : Evolutie van het aantal verwerkte operaties Jaar Totaal Daggemiddelde Jaarlijkse groei (%) (tot) ,5 % ,0 % ,3 % ,0 % ,5 % ,5 % ,9 % ,5 % ,8 % ,2 % ,4 % ,9 % ,7 % ,5 % Tabel 2: Evolutie van de verwerkte bedragen in miljoenen EUR Jaar Totaal Daggemiddelde Jaarlijkse groei (%) (tot) ,0 % ,3 % ,5 % 1996 (a) ,3 % 1996 (b) ,3 % ,4 % ,3 % ,7 % ,0 % ,4 % ,0 % ,9 % ,2 % ,8 % (a) Tot (b) Vanaf (start van ELLIPS).

12 Tabel 3 : Verwerkt volume per categorie operaties (daggemiddelde) 14 Categorie (*) Groei (%) Creditoperaties Overschrijvingen op papier ,3 % Geautomatiseerde overschrijvingen ,8 % Stortingen ,4 % Tegenpartij kaartoperaties ,4 % Totaal (1) ,4 % Debetoperaties Cheques ,6 % Verkooppunt-terminals (POS) ,9 % Automatische loketten (ATM) ,1 % Voorafbetaalde kaarten (PROTON) ,4 % Onbetaalde cheques ,9 % Kredietkaartoperaties ,8 % Andere ,0 % Totaal (2) ,6 % Domiciliëringen Invorderingen ,8 % Terugbetalingen ,5 % Onbetaalden ,8 % Totaal (3) ,6 % Wissels Handelswissels ,4 % Onbetaalde wissels ,6 % Andere ,4 % Totaal (4) ,8 % Niet-financiële operaties Wissels - info ,6 % Totaal (5) ,6 % TOTAAL ( ) ,9 % (*) Zie omschrijving in tabel 6. De cursief aangeduide operaties zijn in de grafieken in de tekst gegroepeerd in de rubriek "Andere"

13 15 Tabel 4 : Verwerkte bedragen per categorie operaties (daggemiddelde - in duizenden euro) Categorie (*) Groei (%) Creditoperaties Overschrijvingen op papier ,1 % Geautomatiseerde overschrijvingen ,5 % Stortingen ,6 % Tegenpartij kaartoperaties ,6 % Totaal (1) ,2 % Debetoperaties Cheques ,1 % Verkooppunt-terminals (POS) ,5 % Automatische loketten (ATM) ,8 % Voorafbetaalde kaarten (PROTON) ,0 % Onbetaalde cheques ,9 % Kredietkaartoperaties ,4 % Andere ,3 % Totaal (2) ,7 % Domiciliëringen Invorderingen ,0 % Terugbetalingen ,6 % Onbetaalden ,2 % Totaal (3) ,7 % Wissels Handelswissels ,5 % Onbetaalde wissels ,1 % Andere ,0 % Totaal (4) ,9 % TOTAAL ( ) ,2 % (*) Zie omschrijving in tabel 6. De cursief aangeduide operaties zijn in de grafieken in de tekst gegroepeerd in de rubriek "Andere"

14 16 Tabel 5 : Spreiding van de afgegeven en ontvangen operaties per technische aangeslotene Aantal operaties Bedragen (x 1000 EUR) Instelling BANK VAN DE POST FORTIS BANK (*) DEXIA BANK BELGIE (*) NATIONALE BANK VAN BELGIE (*) ANTWERPS BEROEPSKREDIET OOSTVLAAMS BEROEPSKREDIET BANQUE CPH COMMERZBANK A.G ING BELGIUM (*) CITIBANK INTERNATIONAL PLC SANTANDER BENELUX DEUTSCHE BANK N.V DELTA LLOYD BANK BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA BANK J. VAN BREDA & C (*) BANKSYS EUROPABANK DE POST (*) BANK OF AMERICA N.A ABN-AMRO BANK - BELGIAN BRANCH KBC BANK (*) AXA BANK BELGIUM (*) VDK SPAARBANK ARGENTA SPAARBANK (*) Leden van de Raad van bestuur op 31/12/

15 17 Tabel 6 : Omschrijving van de statistische categorieën Categorie (*) Toepassing Aardcode Creditoperaties Overschrijvingen op papier 001 0, 1, 5, 6, , 1, 5, 6, 9 Geautomatiseerde overschrijvingen 001 3, 8, G, R, T 006 3, 8, I, R, T, W, Z Stortingen 001 E, F 006 E, F Tegenpartij kaartoperaties 001 C, P, X, Y Debetoperaties Cheques 004 1, 2, 5, X Verkooppunt-terminals (POS) 004 8, Y Automatische loketten (ATM) 004 7, Z Voorafbetaalde kaarten (PROTON) 004 P Onbetaalde cheques 007 1, 2, 5, X Kredietkaartoperaties 004 C Andere 004 9, I 007 9, I Domiciliëringen Invorderingen Terugbetalingen Onbetaalden Wissels Handelswissels 050 2, 3, 6, B B Onbetaalde wissels 052 4, , R Andere C Niet-financiële operaties Wissels - info 080 1, 3, 5, A, N, R (*) De cursief aangeduide operaties zijn in de grafieken in de tekst gegroepeerd in de rubriek "Andere"

UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw

UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw Gerechtelijk Arrondissement Brussel BTW BE 0414.509.011 Aarlenstraat 82 1040 Brussel Jaarverslag 2012 INHOUDSTAFEL ALGEMENE EVOLUTIE 5 EVOLUTIE PER SOORT OPERATIE

Nadere informatie

Uitwisselingscentrum en Verrekening vzw Gerechtelijk Arrondissement Brussel. de Berlaimontlaan 14 1000 Brussel

Uitwisselingscentrum en Verrekening vzw Gerechtelijk Arrondissement Brussel. de Berlaimontlaan 14 1000 Brussel Uitwisselingscentrum en Verrekening vzw Gerechtelijk Arrondissement Brussel de Berlaimontlaan 14 1000 Brussel Jaarverslag 2003 INHOUDSTAFEL ALGEMENE EVOLUTIE 1 EVOLUTIE PER SOORT OPERATIE 2 KOSTEN 5 MANUELE

Nadere informatie

UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw

UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw Gerechtelijk Arrondissement Brussel BTW BE 0414.509.011 de Berlaimontlaan 14 1000 Brussel Jaarverslag 2009 INHOUDSTAFEL ALGEMENE EVOLUTIE 5 EVOLUTIE PER SOORT

Nadere informatie

UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw

UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw Gerechtelijk Arrondissement Brussel BTW BE 0414.509.011 Aarlenstraat 82 1040 Brussel Jaarverslag 2013 INHOUDSTAFEL ALGEMENE EVOLUTIE 5 EVOLUTIE PER SOORT OPERATIE

Nadere informatie

UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw

UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw Gerechtelijk Arrondissement Brussel BTW BE 0414.509.011 Aarlenstraat 82 1040 Brussel Jaarverslag 2014 INHOUDSTAFEL ALGEMENE EVOLUTIE 5 EVOLUTIE PER SOORT VERRICHTING

Nadere informatie

Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester

Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester Brussel, 9 september 2010 - De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin,

Nadere informatie

Hypothecair krediet: duurzame groei

Hypothecair krediet: duurzame groei Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecair krediet: duurzame groei Brussel, 6 mei 2011 In het eerste trimester van 2011 werden 24% meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in het eerste

Nadere informatie

Hypothecair krediet : het recordjaar 2010

Hypothecair krediet : het recordjaar 2010 Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecair krediet : het recordjaar 2010 Brussel, 9 februari 2011 - De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin, de Belgische federatie van

Nadere informatie

Kostprijs van een zichtrekening in België Analyse voor de periode 2008 tot 2011

Kostprijs van een zichtrekening in België Analyse voor de periode 2008 tot 2011 Kostprijs van een zichtrekening in België Analyse voor de periode 2008 tot 2011 1 2 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en Inhoud 1. Achtergrond

Nadere informatie

UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw

UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening vzw Gerechtelijk Arrondissement Brussel BTW BE 0414.509.011 Aarlenstraat 82 B-1040 Brussel Jaarverslag 2015 INHOUDSTAFEL ALGEMENE EVOLUTIE 5 EVOLUTIE PER SOORT

Nadere informatie

Nooit eerder werd zoveel hypothecair krediet verstrekt

Nooit eerder werd zoveel hypothecair krediet verstrekt Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Nooit eerder werd zoveel hypothecair krediet verstrekt Brussel, 18 november 2010 - De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin, de Belgische

Nadere informatie

Deze groeibeweging is te wijten aan koerswinsten van de onderliggende activa. Fondsen die overwegend beleggen in vastrentende effecten

Deze groeibeweging is te wijten aan koerswinsten van de onderliggende activa. Fondsen die overwegend beleggen in vastrentende effecten Persbericht Cijfers ICB-sector 3de trimester 2012 De fondsensector kent een sterk derde trimester gedreven door de goede prestaties van de financiële markten. De pensioenspaarfondsen bereiken hun hoogste

Nadere informatie

Renovatiekredieten populairder dan ooit

Renovatiekredieten populairder dan ooit Persbericht Beroepsvereniging van het Krediet Renovatiekredieten populairder dan ooit Brussel, 10/9/2009 De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin, heeft haar statistieken inzake hypothecair

Nadere informatie

We offer reliable, accurate, efficient & secure clearing & settlement services for retail payments in Belgium. Jaarverslag 2016 UCV

We offer reliable, accurate, efficient & secure clearing & settlement services for retail payments in Belgium. Jaarverslag 2016 UCV We offer reliable, accurate, efficient & secure clearing & settlement services for retail payments in Belgium Jaarverslag 2016 UCV UitwisselingsCentrum en Verrekening Gerechtelijk Arrondissement Brussel

Nadere informatie

Kredietomloop aan ondernemingen bereikt nieuw record

Kredietomloop aan ondernemingen bereikt nieuw record Persbericht Kredietomloop aan ondernemingen bereikt nieuw record Brussel, 26 juli 2011 De omloop van kredieten aan ondernemingen bereikte eind maart 2011 een absoluut record. In het eerste trimester van

Nadere informatie

Cijfers ICB-sector 2de trimester 2011

Cijfers ICB-sector 2de trimester 2011 Belgische Vereniging van Asset Managers Persbericht Cijfers ICB-sector 2de trimester 2011 Licht herstel gedurende het tweede trimester van 2011. Executive Summary De Belgische fondsensector kende gedurende

Nadere informatie

Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte

Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte Persbericht Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte Brussel, 7 februari 2012 De belangrijkste vaststellingen voor het volledige jaar 2011: De hypothecaire kredietverlening

Nadere informatie

Sterke groei van renovatiekredieten

Sterke groei van renovatiekredieten Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Sterke groei van renovatiekredieten Hypothecair krediet tijdens het tweede kwartaal van 2011 Brussel, 27 juli 2011 In het tweede trimester van 2011 werden

Nadere informatie

Lichte achteruitgang van invoer en uitvoer in eerste jaarhelft van 2012

Lichte achteruitgang van invoer en uitvoer in eerste jaarhelft van 2012 Instituut voor de nationale rekeningen 202-09-4 Links: Publicatie BelgoStat On-line Algemene informatie. Verloop van de Belgische buitenlandse handel Lichte achteruitgang van invoer en uitvoer in eerste

Nadere informatie

Belgische hypothecaire kredietmarkt keert terug naar normaal niveau

Belgische hypothecaire kredietmarkt keert terug naar normaal niveau Persbericht Belgische hypothecaire kredietmarkt keert terug naar normaal niveau Brussel, 1 februari 2013 In 2012 werd er voor bijna een derde (27,5%) minder hypothecair krediet aangevraagd dan in 2011

Nadere informatie

Bijlage 1 Banken waarmee FAMIFED een overeenkomst afgesloten heeft

Bijlage 1 Banken waarmee FAMIFED een overeenkomst afgesloten heeft 996/114 bijlage 1 Bijlage 1 Banken waarmee FAMIFED een overeenkomst afgesloten heeft NAAM Van Tot Biccode NAAM Van Tot Biccode AXA Bank Europe 700 709 AXAB BE 22 Crelan 103 108 NICA BE BB 750 774 AXAB

Nadere informatie

Checklist: Is uw ERP klaar voor SEPA?

Checklist: Is uw ERP klaar voor SEPA? Checklist: Is uw ERP klaar voor SEPA? versie juli 2012 www.ingsepa.com Financial Supply Chain SEPA Deze lijst bevat elf vragen waarmee u kunt bepalen in hoeverre een ERP 1 -pakket gereed is voor SEPA.

Nadere informatie

SEPA Credit Transfer Codewoorden SALA, INTC en TREA. Versie November 2013. ing.be/sepa

SEPA Credit Transfer Codewoorden SALA, INTC en TREA. Versie November 2013. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA SEPA Credit Transfer Codewoorden SALA, INTC en TREA Versie November 2013 ing.be/sepa 1. INTRODUCTIE 3 2. HOOFDKENMERKEN 4 2.1. Algemene informatie 4 2.2. Kenmerken per codewoord

Nadere informatie

Aan de hand van de verschillende demo s op de website van BNP Paribas Fortis kunnen de leerlingen het online bankieren bekijken en inoefenen.

Aan de hand van de verschillende demo s op de website van BNP Paribas Fortis kunnen de leerlingen het online bankieren bekijken en inoefenen. Ontdek Aan de hand van de verschillende demo s op de website van BNP Paribas Fortis kunnen de leerlingen het online bankieren bekijken en inoefenen. Surf naar https://www.bnpparibasfortis.be. Vink Personal

Nadere informatie

PERSCOMMUNIQUÉ. Driejaarlijkse enquête over de valutamarkt en de markt van de afgeleide producten: resultaten voor België

PERSCOMMUNIQUÉ. Driejaarlijkse enquête over de valutamarkt en de markt van de afgeleide producten: resultaten voor België Brussel, 25 september 2007. PERSCOMMUNIQUÉ Driejaarlijkse enquête over de valutamarkt en de markt van de afgeleide producten: resultaten voor België In april 2007 hebben vierenvijftig centrale banken en

Nadere informatie

2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG

2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het Jaarverslag 2013 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 UCV. UitwisselingsCentrum en Verrekening Gerechtelijk Arrondissement Brussel BE Aarlenstraat Brussel

Jaarverslag 2017 UCV. UitwisselingsCentrum en Verrekening Gerechtelijk Arrondissement Brussel BE Aarlenstraat Brussel We offer reliable, accurate, efficient & secure clearing,& settlement services for retail payments in Belgium as well as an information exchange platform offering a diversity of services to the financial

Nadere informatie

Duvel Moortgat : courante netto winst +16%

Duvel Moortgat : courante netto winst +16% 15 Maart 2000 Duvel Moortgat : courante netto winst +16% Markante feiten van 1999 Beursintroductie: Duvel Moortgat werd begin juni geïntroduceerd op de Beurs van Brussel. Participatie in Noord Amerikaanse

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

De banken in 2010. Individuele gegevens. de banken in 2010 - individuele gegevens FEBELFIN

De banken in 2010. Individuele gegevens. de banken in 2010 - individuele gegevens FEBELFIN De banken in 2010 Individuele gegevens de banken in 2010 - individuele gegevens FEBELFIN 1 Aanhalingen zijn toegelaten mits de bron wordt vermeld. BELGISCHE FEDERATIE VAN DE FINANCIELE SECTOR, Aarlenstraat

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Juli - September 2013

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Juli - September 2013 Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Juli - September 2013 n 18 T/3 www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 87,7 101,6 100 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 99,2 99,2 102,8 94,1

Nadere informatie

Record aan hypothecair krediet in 2017

Record aan hypothecair krediet in 2017 Persbericht Record aan hypothecair krediet in 2017 Brussel, 29 januari 2018 In 2017 werden er bijna 243.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van 31 miljard EUR (exclusief

Nadere informatie

TARGET2 nieuwsbrief. Inhoud. De TARGET2 nieuwsbrief. Projectplanning TARGET2

TARGET2 nieuwsbrief. Inhoud. De TARGET2 nieuwsbrief. Projectplanning TARGET2 TARGET2 nieuwsbrief Informatie over de migratie van TOP naar TARGET2 januari 2006, nr 2 Inhoud De TARGET2 nieuwsbrief Projectplanning TARGET2 1 1 Migratie naar TARGET2 Het testprogramma 3 3 De meest recente

Nadere informatie

Een terugblik op vijf decennia

Een terugblik op vijf decennia Een terugblik op vijf decennia Inleiding Het RSVZ bezit een uitgebreide verzameling statistische gegevens over de verzekeringsplichtige zelfstandigen en vennootschappen. Op basis van deze rijke informatiebron

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis zorgt voor een terugval van de economische bedrijvigheid in Nederland die sinds het begin van de jaren tachtig niet is voorgekomen.

Nadere informatie

SEPA Single Euro Payments Area

SEPA Single Euro Payments Area SEPA Single Euro Payments Area BUSINESS BANKING 2 Inhoud SEPA: naar een eengemaakte ruimte voor betalingen in Europa 1 SEPA in het kort 2 Historisch overzicht 2 De sleuteldata van het SEPA-project 3 De

Nadere informatie

Hypothecaire kredietverlening blijft op peil, ondanks afwachtende houding van de Vlaamse koper

Hypothecaire kredietverlening blijft op peil, ondanks afwachtende houding van de Vlaamse koper Persbericht Hypothecaire kredietverlening blijft op peil, ondanks afwachtende houding van de Vlaamse koper Brussel, 2 mei 2018 In het eerste trimester van 2018 werden er bijna 60.000 hypothecaire kredietovereenkomsten

Nadere informatie

Betalen in het eurogebied: nog niet alle wensen vervuld

Betalen in het eurogebied: nog niet alle wensen vervuld ers zijn over het algemeen positief over de bestaande betaalmogelijkheden, maar toch betaalt men in of naar het buitenland niet altijd zoals men zou willen. Zo is de tevredenheid over de acceptatie van

Nadere informatie

DEEL 1. Verantwoordelijke voor de verwerking

DEEL 1. Verantwoordelijke voor de verwerking DEEL 1. Verantwoordelijke voor de verwerking Naam (of benaming rechtspersoon, feitelijke vereniging of openbaar bestuur) Fortis Bank N.V. Eventuele vertaling van de naam of andere benaming Fortis Banque

Nadere informatie

Hypotheekmarkt keert terug naar vroeger niveau

Hypotheekmarkt keert terug naar vroeger niveau Persbericht Hypotheekmarkt keert terug naar vroeger niveau Brussel, 26 april 2012 De hypothecaire kredietverlening wordt in het eerste trimester van 2012 gekenmerkt door een daling ten opzichte van hetzelfde

Nadere informatie

Betaalbaarheid van het residentieel vastgoed in functie van het inkomen

Betaalbaarheid van het residentieel vastgoed in functie van het inkomen Betaalbaarheid van het residentieel vastgoed in functie van het inkomen Auteur: Frank Maet Belfius Research Op basis van de vastgoedprijsdata per gemeente en de statistische reeksen m.b.t. de fiscale inkomens

Nadere informatie

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Monitoring Rapport: Januari 2012 Jan van Nispen Inleiding Sinds 2008 zijn woorden zoals crisis, financieringsproblemen, waarborgen en bailouts niet meer uit de

Nadere informatie

SEPA Direct Debit De domiciliëring binnen een eengemaakte ruimte voor betalingen in Europa 1 februari 2014

SEPA Direct Debit De domiciliëring binnen een eengemaakte ruimte voor betalingen in Europa 1 februari 2014 SEPA Direct Debit De domiciliëring binnen een eengemaakte ruimte voor betalingen in Europa 1 februari 2014 INHOUD 1. DE SEPA-DOMICILIËRINGEN 2. DE DOMICILIËRINGEN EN SEPA 3. WERKING VAN DE EUROPESE DOMICILIËRING

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

Europese domiciliëringen

Europese domiciliëringen Europese domiciliëringen 1 Inleiding...2 2 Beheer gegevens schuldeiser...2 3 Beheer van mandaten... 3 3.1 Manueel mandaten beheren... 3 3.2 Mandaat afdrukken... 5 3.3 Klantenfiche... 5 4 Migratie...6 4.1

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 UCV. UitwisselingsCentrum en Verrekening Gerechtelijk Arrondissement Brussel BE Aarlenstraat Brussel

Jaarverslag 2018 UCV. UitwisselingsCentrum en Verrekening Gerechtelijk Arrondissement Brussel BE Aarlenstraat Brussel We offer reliable, accurate, efficient & secure clearing,& settlement services for retail payments in Belgium as well as an information exchange platform offering a diversity of services to the financial

Nadere informatie

Evolutie van de schadefrequentie 2003-2012 in de BA motorrijtuigen verzekering

Evolutie van de schadefrequentie 2003-2012 in de BA motorrijtuigen verzekering Evolutie van de schadefrequentie 2003-2012 in de BA motorrijtuigen verzekering Inhoud 1. Aantal schadegevallen BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie van

Nadere informatie

Lage rentevoeten ondersteunen stijgende vraag naar hypothecaire kredietovereenkomsten in derde trimester

Lage rentevoeten ondersteunen stijgende vraag naar hypothecaire kredietovereenkomsten in derde trimester Persbericht Lage rentevoeten ondersteunen stijgende vraag naar hypothecaire kredietovereenkomsten in derde trimester Brussel, 25 oktober 2016 Uit nieuwe cijfers van de (BVK) 1 blijkt dat in het derde trimester

Nadere informatie

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigen verzekering

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigen verzekering Evolutie van de schadefrequentie 2005-2014 in de BA motorrijtuigen verzekering Inhoud 1. Aantal schadegevallen BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie van

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 Jeugdwerkloosheid gedaald in het eerste kwartaal van 2015 Arbeidsmarktcijfers eerste kwartaal 2015 In het eerste kwartaal van 2015 was 67,4% van de 20- tot 64-jarigen

Nadere informatie

De banken in Individuele gegevens. Belgische Federatie van de financiële sector. de banken in individuele gegevens FEBELFIN

De banken in Individuele gegevens. Belgische Federatie van de financiële sector. de banken in individuele gegevens FEBELFIN De banken in 2008 Individuele gegevens Belgische Federatie van de financiële sector 1 Aanhalingen zijn toegelaten mits de bron wordt vermeld. BELGISCHE FEDERATIE VAN DE FINANCIELE SECTOR, Aarlenstraat

Nadere informatie

De leasingmarkt in 2016

De leasingmarkt in 2016 Statistieken De leasingmarkt in 2016 De leasingmarkt zette in 2016 een zeer sterke prestatie neer. De totale productie (roerende en onroerende leasing) van de BLV-leden lag, op basis van de ondertekening

Nadere informatie

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigen verzekering

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigen verzekering Evolutie van de schadefrequentie 2006-2015 in de BA motorrijtuigen verzekering Inhoud 1. Aantal schadegevallen BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie van

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 13 december 2017

PERSBERICHT Brussel, 13 december 2017 PERSBERICHT Brussel, 13 december 2017 Inhaalbeweging voor de landbouwers in 2017 De heeft samen met de gewestelijke overheden en deskundigen de voorlopige schattingen van de Belgische landbouweconomische

Nadere informatie

De geconsolideerde winst van het boekjaar bedraagt 97,08 miljoen euro. Vergeleken met vorig jaar is dat 26,55 miljoen euro of 37,65 % hoger.

De geconsolideerde winst van het boekjaar bedraagt 97,08 miljoen euro. Vergeleken met vorig jaar is dat 26,55 miljoen euro of 37,65 % hoger. PERSBERICHT Boekjaar 2006 BANK- EN VERZEKERINGSGROEP ARGENTA ARGENTA : PRIJZENCONCURRENTIE EN RENDABELE GROEI Het beleid van scherpe prijzen en lage kosten wordt duidelijk gewaardeerd door de klanten van

Nadere informatie

Cijfers ICB-sector 3de trimester 2011

Cijfers ICB-sector 3de trimester 2011 Belgische Vereniging van Asset Managers Persbericht Cijfers ICB-sector 3de trimester 2011 Zware terugval in het derde trimester. Executive Summary De Belgische fondsensector kende gedurende het eerste

Nadere informatie

Orderboekje historisch gezien op vrij hoog niveau

Orderboekje historisch gezien op vrij hoog niveau jun-11 sep-11 dec-11 mrt-12 jun-12 sep-12 dec-12 mrt-13 jun-13 sep-13 dec-13 mrt-14 jun-14 sep-14 dec-14 mrt-15 jun-15 sep-15 dec-15 mrt-16 jun-16 sep-16 dec-16 mrt-17 jun-17 Perscontact Frederik Bronckaerts

Nadere informatie

Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux

Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux Beleggingen Het totaal rendement over het afgelopen boekjaar 2010 is uitgekomen op 15,6%. Als we naar de onderverdeling kijken zien we het

Nadere informatie

Sterke vraag naar hypothecair krediet

Sterke vraag naar hypothecair krediet Persbericht Sterke vraag naar hypothecair krediet Brussel, 2 mei 2019 Herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, steeg het aantal kredietaanvragen in het eerste trimester van 2019 met 6,5% ten opzichte

Nadere informatie

De banken in Individuele gegevens. Belgische Federatie van de financiële sector. de banken in individuele gegevens FEBELFIN

De banken in Individuele gegevens. Belgische Federatie van de financiële sector. de banken in individuele gegevens FEBELFIN De banken in 2007 Individuele gegevens Belgische Federatie van de financiële sector 1 Aanhalingen zijn toegelaten mits de bron wordt vermeld. BELGISCHE FEDERATIE VAN DE FINANCIELE SECTOR, Aarlenstraat

Nadere informatie

Verslag van de bedrijfsrevisor over het boekjaar afgesloten op 31 december 2005 gericht tot de Regentenraad van de Nationale Bank van België

Verslag van de bedrijfsrevisor over het boekjaar afgesloten op 31 december 2005 gericht tot de Regentenraad van de Nationale Bank van België VERSLAG VAN DE BEDRIJFSREVISOR Verslag van de bedrijfsrevisor over het boekjaar afgesloten op 31 december 2005 gericht tot de Regentenraad van de Nationale Bank van België Overeenkomstig artikel 27.1 van

Nadere informatie

Evolutie hypothecair krediet 3de trimester 2018

Evolutie hypothecair krediet 3de trimester 2018 Persbericht Evolutie hypothecair krediet 3de trimester 2018 Brussel, 26 oktober 2018 In het derde trimester van 2018 werden er ongeveer 62.500 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag

Nadere informatie

2.2. EUROPESE UNIE Droogte remt groei melkaanvoer af. Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) % 18/17

2.2. EUROPESE UNIE Droogte remt groei melkaanvoer af. Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) % 18/17 2.2. EUROPESE UNIE 2.2.1. Droogte remt groei melkaanvoer af Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) 2005 2015 2017 2018 % 18/17 België 3 022 3 988 4 025 4 190 4,1 Denemarken 4 451 5 278 5

Nadere informatie

Driejaarlijkse enquête over de valutamarkt en de markt van de afgeleide producten: resultaten voor België

Driejaarlijkse enquête over de valutamarkt en de markt van de afgeleide producten: resultaten voor België 2010-09-01 Driejaarlijkse enquête over de valutamarkt en de markt van de afgeleide producten: resultaten voor België In april 2010 hebben drieënvijftig centrale banken en monetaire autoriteiten, waaronder

Nadere informatie

Kredietverlening aan ondernemingen blijft op peil, maar waakzaamheid is geboden voor de toekomst

Kredietverlening aan ondernemingen blijft op peil, maar waakzaamheid is geboden voor de toekomst Persbericht Kredietverlening aan ondernemingen blijft op peil, maar waakzaamheid is geboden voor de toekomst Brussel, 28 oktober 2011 In het tweede trimester van 2011 werd er voor bijna 127 miljard euro

Nadere informatie

Tarieven van kracht vanaf 14/03/2014 (voor wijzigingen vatbaar) Voor Hello bank! rekeningen met privé-gebruik (consumenten)

Tarieven van kracht vanaf 14/03/2014 (voor wijzigingen vatbaar) Voor Hello bank! rekeningen met privé-gebruik (consumenten) Tarieven van kracht vanaf 14/03/2014 (voor wijzigingen vatbaar) Voor Hello bank! rekeningen met privé-gebruik (consumenten) Overzicht 1 I. HET AANBOD HELLO BANK!... 3 1.1. Hello Zichtrekening... 3 1.2.

Nadere informatie

TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE BELGISCHE HAVENS STIJGT MET 7 % IN 2017

TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE BELGISCHE HAVENS STIJGT MET 7 % IN 2017 218-1-8 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 217 TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE BELGISCHE HAVENS STIJGT MET 7 % IN 217 Brussel 8 oktober 218 - De in de Belgische havens geproduceerde

Nadere informatie

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB).

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB). NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2017 Barometer 34 MACRO-ECONOMISCH Het consumentenvertrouwen trekt sinds juli terug aan, de indicator stijgt van -2 in juni naar 2 in juli en bereikte hiermee

Nadere informatie

Kredietomloop aan ondernemingen op hoogste niveau ooit

Kredietomloop aan ondernemingen op hoogste niveau ooit Persbericht Kredietomloop aan ondernemingen op hoogste niveau ooit Brussel, 2 mei 2011 De omloop van kredieten aan ondernemingen bereikte in het vierde trimester van 2010 zijn hoogste punt ooit. Zowel

Nadere informatie

Centrale voor kredieten aan ondernemingen

Centrale voor kredieten aan ondernemingen Centrale voor kredieten aan ondernemingen Brussel, woensdag 16 oktober 2013 Rudy TROGH Inleiding Kredieten zijn belangrijk en zelfs noodzakelijk voor de economie... maar houden een risico in van niet-betaling

Nadere informatie

De fondsensector kent een sterk vierde trimester onder impuls van de goede prestaties van de financiële markten.

De fondsensector kent een sterk vierde trimester onder impuls van de goede prestaties van de financiële markten. Persbericht Cijfers ICB-sector 4de trimester 2012 De fondsensector kent een sterk vierde trimester onder impuls van de goede prestaties van de financiële markten. Brussel, 8 maart 2013 Summary De Belgische

Nadere informatie

86,3 87,7 +1,66% -8,62%

86,3 87,7 +1,66% -8,62% Vastgoed, familie, vennootschappen januari maart Trimester 1-21 www.notaris.be 1. Index van de vastgoedactiviteit in België n 4 12 12 11 18,2 11 1 94,3 11,1 11,6 94,4 99,2 1, 99,7 1 86,3 9 87,7 9 8 27

Nadere informatie

De banken in Individuele gegevens. Belgische Federatie van de financiële sector. de banken in individuele gegevens FEBELFIN

De banken in Individuele gegevens. Belgische Federatie van de financiële sector. de banken in individuele gegevens FEBELFIN De banken in 2006 Individuele gegevens Belgische Federatie van de financiële sector 1 Aanhalingen zijn toegelaten mits de bron wordt vermeld. BELGISCHE FEDERATIE VAN DE FINANCIELE SECTOR, Aarlenstraat

Nadere informatie

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Monitoring Rapport: Mei 212 Jan van Nispen Inleiding De start van de financiële crisis ligt nu al enkele jaren achter ons, maar in 211 voelden we nog steeds de

Nadere informatie

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen De impact van de economische crisis in West Limburg Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen MEI 2009 1. Werkloosheid 1.1 Niet werkende werkzoekenden Een eerste indicator die de economische

Nadere informatie

Evolutie van de schadefrequentie 2001-2009 in de BA motorrijtuigen verzekering

Evolutie van de schadefrequentie 2001-2009 in de BA motorrijtuigen verzekering Evolutie van de schadefrequentie 2001-2009 in de BA motorrijtuigen verzekering Inhoud 1. Aantal schadegevallen BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie van

Nadere informatie

Percentage achterstallige kredietnemers 5,7 % 5,2 %

Percentage achterstallige kredietnemers 5,7 % 5,2 % Departement Micro-economische informatie Laatste geregistreerde gegevens oktober 212 1. Kerncijfers TABEL 1. AANTAL KREDIETNEMERS 211-1 212-1 Variatie Met minstens: - één uitstaand contract 5.462.345 6.223.412

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Onderdeel Economische groei Inflatie Producentenvertrouwen Consumptie Omzet detailhandel Consumentenvertrouwen Hypotheken Hypotheek- en kapitaalmarktrente

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015. De economische activiteit stijgt met 1,1 % over het hele jaar 2014

De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015. De economische activiteit stijgt met 1,1 % over het hele jaar 2014 Instituut voor de nationale rekeningen 2015-04-29 Links: Publicatie NBB.stat Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015 De economische activiteit stijgt met

Nadere informatie

Opladen van XML bestanden in Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa

Opladen van XML bestanden in Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA Opladen van XML bestanden in Business Bank Versie augustus 2014 ing.be/sepa Introductie 3 Hoe laadt u een XML bestand op via Business Bank en hoe stuurt u deze door naar ING?

Nadere informatie

Opladen van XML bestanden via Business Bank

Opladen van XML bestanden via Business Bank Opladen van XML bestanden via Business Bank Versie april 2018 Introductie 3 Hoe laadt u een XML bestand op via Business Bank en hoe stuurt u deze door naar ING? 4 1. Menu Business Bank 4 2. Selectie van

Nadere informatie

Efficiëntie? Dat is werken

Efficiëntie? Dat is werken Efficiëntie? Dat is werken met actuele informatie. Punt. Isabel Corporate Synchroniser Isabel Corporate Synchroniser Hoe efficiënt werkt u vandaag? Vandaag is het uitwisselen van bestanden tussen Isabel

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG BEHEERSCOMITÉ VARKENS 19 SEPTEMBER 2018 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Klaar! De Bancontact-app? Zo geïnstalleerd! bancontact.com. Bent u klant bij één van de 19 deelnemende banken?* Perfect. U kunt de app nu downloaden.

Klaar! De Bancontact-app? Zo geïnstalleerd! bancontact.com. Bent u klant bij één van de 19 deelnemende banken?* Perfect. U kunt de app nu downloaden. De -app? Zo geïnstalleerd! Bent u klant bij één van de 19 deelnemende banken?* Perfect. U kunt de app nu downloaden. 1 2 Open de -app en voer uw naam in. Deze naam zal gebruikt worden bij al uw transacties.

Nadere informatie

Productiegroei industrie afgenomen in derde kwartaal

Productiegroei industrie afgenomen in derde kwartaal Derde kwartaal 214 groei industrie afgenomen in derde kwartaal Industrie Voedings- en genotmiddelenindustrie Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie Basismetaal- en metaalproductenindustrie

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015

PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015 PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015 Positieve arbeidsmarktevoluties in het derde kwartaal van 2015 De werkgelegenheidsgraad bij de 20- tot 64-jarigen bedroeg in het derde kwartaal van 2015 67,4% en steeg

Nadere informatie

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank Versie augustus 2014 ing.be/sepa Doel van het document 3 Hoe een nieuwe invordering invoeren?

Nadere informatie

INSTANT PAYMENTS. Het begint met ambitie..en commitment ICT Accountancy Jaarcongres woensdag 31 oktober 2018

INSTANT PAYMENTS. Het begint met ambitie..en commitment ICT Accountancy Jaarcongres woensdag 31 oktober 2018 INSTANT PAYMENTS Het begint met ambitie..en commitment 2015-2019 ICT Accountancy Jaarcongres woensdag 31 oktober 2018 Frans van Beers Betaalvereniging Nederland 31 oktober 2018 1 Instant Payments in het

Nadere informatie

BOORDTABELLEN HORECA SYNTHESE: OVERZICHT: MAART /03/2017

BOORDTABELLEN HORECA SYNTHESE: OVERZICHT: MAART /03/2017 07/03/2017 SYNTHESE: Er is een opmerkelijke versnelling van de omzetgroei in het derde kwartaal bij restaurants en drinkgelegenheden. Hotels en catering kennen nog steeds een dalende omzet. De horecaprijzen

Nadere informatie

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse Studies De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen Beschrijvende analyse van 1995 tot 1999 Inleiding Deze analyse heeft tot doel na 5 jaar een balans op te maken van het stelsel van de Plaatselijke

Nadere informatie

Percentage achterstallige kredietnemers 5,2 % 5,4 %

Percentage achterstallige kredietnemers 5,2 % 5,4 % Departement Micro-economische informatie Laatste geregistreerde gegevens augustus 213 1. Kerncijfers TABEL 1. AANTAL KREDIETNEMERS 212-8 213-8 Variatie Met minstens: - één uitstaand contract 6.216.65 6.242.148

Nadere informatie

DE EUROPESE DOMICILIËRING

DE EUROPESE DOMICILIËRING DE EUROPESE DOMICILIËRING GIDS VOOR DE SCHULDEISER VERSIE OKTOBER 2013 INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 KENMERKEN EUROPESE DOMICILIËRING... 2 2.1 Core Schema... 3 2.2 B2B schema... 3 3 STARTEN MET EUROPESE DOMICILIËRINGEN...

Nadere informatie

2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het Jaarverslag 2012 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Internationale vorderingen Nederlandse banken onder druk

Internationale vorderingen Nederlandse banken onder druk Internationale vorderingen Nederlandse banken onder druk De vorderingen van Nederlandse banken op het buitenland zijn onder invloed van de financiële crisis en de splitsing van ABN AMRO in 2007 en 2008

Nadere informatie

ING België NV 5 belangrijkste plaatsen van uitvoering en/of makelaars en kwaliteit van de orderuitvoering

ING België NV 5 belangrijkste plaatsen van uitvoering en/of makelaars en kwaliteit van de orderuitvoering ING België NV 5 belangrijkste plaatsen van uitvoering en/of makelaars en kwaliteit van de orderuitvoering Jaarverslag 2019 (activiteiten 2018) Gepubliceerd op 30 april 2019 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen 1e kwartaal 9 Overall conclusie In de tweede helft van 8 sloeg de kredietcrisis ook in Nederland over naar de rest van de economie. De vooruitzichten voor 9 en 1 zijn in

Nadere informatie

Volume nieuwe kredieten aan ondernemingen stijgt aanzienlijk in 3de trimester

Volume nieuwe kredieten aan ondernemingen stijgt aanzienlijk in 3de trimester Persbericht Volume nieuwe kredieten aan ondernemingen stijgt aanzienlijk in 3de trimester Brussel, 20 december 2010 Het volume aan nieuwe kredieten aan ondernemingen blijft in het derde trimester toenemen.

Nadere informatie

Evolutie van de schadefrequentie 2001-2010 in de BA motorrijtuigen verzekering

Evolutie van de schadefrequentie 2001-2010 in de BA motorrijtuigen verzekering Evolutie van de schadefrequentie 2001-2010 in de BA motorrijtuigen verzekering Inhoud 1. Aantal schadegevallen BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie van

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 3 december 2015

PERSBERICHT Brussel, 3 december 2015 PERSBERICHT Brussel, 3 december 2015 Statistieken van de verkeersongevallen 2014 De Algemene Directie Statistiek Statistics Belgium publiceert vandaag de recentste cijfers over verkeersongevallen. Het

Nadere informatie

De leasingmarkt in 2015

De leasingmarkt in 2015 Statistieken De leasingmarkt in 2015 De totale productie (roerende en onroerende leasing) van de BLV-leden lag, op basis van de ondertekening van het contract, in 2015 10,2 % hoger dan een jaar eerder

Nadere informatie