Ict-Mentality Onderzoek: kansen voor nieuwe doelgroepen in de ict

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ict-Mentality Onderzoek: kansen voor nieuwe doelgroepen in de ict"

Transcriptie

1 Ict-Mentality Onderzoek: kansen voor nieuwe doelgroepen in de ict Klant: Stichting HBO-i Contactpersonen: Jan Dirk Schagen & Renée Prins Auteurs: Joris Schuurman & Hanneke Hövels YoungWorks, Amsterdam, augustus 2009

2 Inhoud 1. Inleiding 2. Jongeren over ict 3. Ouders & decanen 4. Ict-Mentality-model 5. Conclusies & aanbevelingen

3 1. Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Doelstelling 1.3 Plan van aanpak 1.4 Onderzoek 1.5 BètaMentality in het kort 1.6 Opbouw rapport

4 1.1 Achtergrond HBO-I De HBO-I stichting is het samenwerkingsverband van ict-opleidingen in het hoger beroepsonderwijs in Nederland. Als koepelorganisatie is het HBO-I gesprekspartner van hogescholen, bedrijven, brancheorganisaties en andere belanghebbende instanties in binnen- en buitenland. De HBO-I stichting spant zich in voor een goede positionering en juiste beeldvorming van ict-opleidingen. Door intensieve samenwerking bewaakt en verbetert het HBO-I de kwaliteit van het hbo ict-onderwijs. Tot de speerpunten van het HBO-I behoren het uitwisselen van kennis en ervaringen en het onderhouden van relaties met het bedrijfsleven. Het aantal jongeren dat kiest voor een opleiding en carrière in de ict loopt terug. Het HBO-I wil haar leden handvatten bieden om meer grip te krijgen op de doelgroepen die in eerste instantie niet meteen denken aan ict, maar hier potentieel wel voor in aanmerking komen. Van BètaMentality naar Ict-Mentality Jongeren kijken op verschillende manieren tegen de wereld aan en dus ook tegen leren en werken in de wereld van bètatechniek. In opdracht van Platform Bèta Techniek werd door communicatie- en marketingbureau YoungWorks en onderzoeksbureau Motivaction het BètaMentality-model ontwikkeld. Dit is een segmentatiemodel dat jongeren indeelt op basis van hun affiniteit met bèta en techniek. Het model helpt om inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van jongeren. Zo ontstaan nieuwe inzichten voor bijvoorbeeld marketing, werving en de inrichting van bètatechnische opleidingen en bedrijven. In paragraaf 1.5 geven we een korte beschrijving van het model en de vier bètamentaliteiten. HBO-I heeft YoungWorks gevraagd om het BètaMentality-model te vertalen naar het vakgebied van de ict. Dit zogenoemde Ict- Mentality model is bedoeld als een tool voor alle (bij HBO-I aangesloten) ict-opleidingen in Nederland. Ze kunnen dit gebruiken bij het ontwikkelen van hun positionering en communicatiestrategie, de inhoud van hun opleidingen en het bedenken of invullen van hun voorlichtingsactiviteiten.

5 1.2 Doelstellingen De centrale doelstelling van de HBO-I stichting is meer grip krijgen op de doelgroepen die in eerste instantie niet meteen denken aan ict, maar hier potentieel wel voor in aanmerking komen. Op basis van deze centrale doelstelling en de beschreven achtergrond, hebben we de volgende doelstellingen voor dit project geformuleerd: Inzicht geven in welke aspecten van de ict (denk aan tekst, beeld, inhoud opleiding, toekomst) elk van de bètatypes aanspreekt. Deze inzichten vertalen naar een toolkit die ict-opleidingen concrete handvatten biedt om de verschillende ict-types aan te spreken. In dit rapport gaan we in op de eerste doelstelling. De toolkit kunnen we op basis van de resultaten uit het onderzoek verder invullen. Hieronder een korte omschrijving van de toolkit. Resultaat toolkit Het uiteindelijke resultaat van het project is een praktische en inspirerende toolkit waarmee ict-opleidingen aan de slag kunnen om hun communicatie over en invulling van hun opleidingen af te stemmen op één of meerdere ict-types. Ook kunnen we in de toolkit tips opnemen over hoe te communiceren met de belangrijkste beïnvloeders van jongeren, zoals decanen/docenten en ouders. Het hangt namelijk mede van deze beïnvloeders af of de potentiële doelgroep uiteindelijk ook daadwerkelijk zal kiezen voor een opleiding in de ict. We bespreken de verschillende mogelijkheden en de uiteindelijke invulling en vorm (boekje of gereedschapskist?) van de toolkit verder met de HBO-I stichting.

6 1.3 Plan van aanpak Om de doelstellingen te beantwoorden doorlopen we onderstaand proces (zie figuur). Voorafgaand aan het onderzoek hebben we een inventarisatie uitgevoerd. Hierin hebben we gekeken naar input vanuit HBO-I zelf en de daarbij aangesloten opleidingen: welke verhalen over ict vertellen ze aan jongeren? Welke beelden laten ze zien? Welke taal spreken ze met jongeren? Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar actuele toepassingen, contexten en ict-bedrijven, die appelleren aan de verschillende motivaties van BètaMentality-groepen. In de volgende paragraaf bespreken we de opzet van het onderzoek. De resultaten van deze onderzoeksfase dienen als input voor een brainstorm met medewerkers van HBO-I en YW waarin we ingaan op de mogelijkheden van een toolkit.

7 1.4 Onderzoek & doelgroepen De verschillende verhalen over ict uit de inventarisatiefase hebben we voorgelegd aan een BètaMentality-jongerenpanel en ouders van jongeren die voor de keuze staan voor een vervolgopleiding. Daarnaast spraken we met decanen over de begeleiding van jongeren op hun school. Hieronder omschrijven we de opzet van het onderzoek en de verschillende doelgroepen. BètaMentality jongerenpanel: groepsdiscussie Om inzicht te krijgen in de verschillen in beleving per bètatype hebben we een jongerenpanel ingezet bestaande uit zeven jongeren, waarvan 2 Geïnteresseerde Generalisten, 2 Concrete Bèta s, 1 Carrière Bèta (1 jongere kwam niet opdagen) en 2 Non Bèta s. Daarnaast hebben we gezorgd voor een spreiding van jongens en meiden en waren alle respondenten geïnteresseerd in een vervolgopleiding op hbo-niveau. Allen zitten in hun laatste twee jaar van havo of vwo. Tijdens de groepsessie hebben we de volgende onderwerpen besproken: oriëntatie & keuzeproces algemeen (kort, aangezien we hier al veel onderzoek naar gedaan hebben); de huidige beleving en het spontane beeld dat jongeren hebben van ict; reacties van jongeren op de input over ict uit de inventarisatiefase (verwerkt tot een powerpointpresentatie over opleidingen, beroepen & bedrijven, verhalen en contexten van ict) tips van jongeren om de ict aantrekkelijker neer te zetten. Beïnvloeders van jongeren: interviews met ouders en decanen Naast jongeren spreken we enkele ouders en decanen, twee belangrijke beïnvloeders als het gaat om de keuze voor een vervolgopleiding. Om aanknopingspunten te vinden hoe je ze positief kan beïnvloeden voerden we vier interviews met ouders (indien mogelijk met beide ouders) en spraken we vier decanen van verschillende scholen in het voortgezet onderwijs.

8 1.4 Onderzoek & doelgroepen (2) We bespreken met decanen de volgende onderwerpen: Hoe beleven ze het decaan-zijn en hoe vullen ze deze rol in? Hoe begeleiden ze jongeren in het keuzeproces en waar lopen ze tegenaan? Wat weten ze en vertellen ze over ict? Op welke manieren kunnen opleidingen ze helpen (behoefte?)? Tijdens de interviews met ouders komen de volgende onderwerpen aan bod: Wat vinden ze belangrijk voor de toekomst van hun kinderen? Hoe ondersteunen ze hun kinderen in het maken van keuzes voor een vervolgopleiding? Wat is de huidige beleving van ict. Hoe reageren ze op de verschillende verhalen over ict die we ook aan jongeren hebben voorgelegd? Gezien het beperkte aantal interviews zijn de uitkomsten van de interviews indicatief van aard. De uitkomsten zijn niet representatief voor de Nederlandse samenleving, maar bieden wel handvatten voor communicatie over ict.

9 1.5 BètaMentality in het kort Aanleiding BètaMentality Om meer jongeren te inspireren tot bètatechniek is meer inzicht nodig in wat hen drijft. Het Platform Bèta Techniek heeft Motivaction en YoungWorks daarom gevraagd een model te ontwikkelen. Het BètaMentality-model brengt in kaart hoe jongeren van 14 t/m 18 jaar staan ten opzichte van een toekomst in de technische of exacte wereld. BètaMentality deelt jongeren in op basis van hun normen en waarden en hun houding ten opzichte van de exacte wereld. Niet alle jongeren lijken per slot van rekening op elkaar. Met het BètaMentality -model bieden we een tool om zo nauwkeurig mogelijk te bekijken welke groep jongeren al rondlopen op een opleiding of bij een bedrijf en wie nog enthousiast te maken zijn om een bètatoekomst te overwegen. Ontwikkeling BètaMentality komt uit op een indeling van jongeren over vier mentaliteitsgroepen. Natuurlijk is het een model: iedereen is uniek en er zijn altijd onderling verschillen tussen jongeren te vinden. Toch lijken jongeren binnen iedere groep in hun ambitie en openheid ten opzichte van de technische en bètawereld sterk op elkaar. Zowel waar het gaat om hun mening over het bètaonderwijs als om hun eigen toekomstoriëntatie. Het model is ontwikkeld op basis van 21 kwalitatieve groepsgesprekken met jongeren en een online enquête onder 750 jongeren. Hieruit kwamen twee dimensies naar voren die bepalend zijn voor de manier waarop jongeren omgaan met en aankijken tegen bètatechniek. Deze dimensies komen terug in de assen van het model: De horizontale as heeft betrekking op de motivatie van jongeren: zijn ze intrinsiek gemotiveerd voor techniek (jongeren willen dingen uit elkaar halen, weten hoe een apparaat of het heelal in elkaar steekt) of juist extrinsiek (techniek is een middel om hun eigenlijke motivatie te bereiken, bijvoorbeeld status of iets betekenen voor de maatschappij). De verticale as heeft betrekking op de focus van jongeren: ligt hun focus in het nu (zijn ze met name geïnteresseerd in wat ze kunnen leren) of ligt hun focus meer op de toekomst (wat kan ik later worden, maken of bereiken)?

10 1.5 BètaMentality in het kort (2) Het model Op basis van het onderzoek onderscheiden we vier verschillende types jongeren, zoals weergegeven in de figuur hieronder. Deze groepen verschillen sterk in de manier waarop zij te motiveren zijn om voor bèta en techniek te kiezen. In het kort: Concrete Bèta's zijn intrinsiek gemotiveerd. Deze jongeren vinden het leuk om te weten hoe technische apparaten in elkaar zitten of hoe krachten zich tot elkaar verhouden. Carrière Bèta's zijn meer geïnteresseerd in wat een bètaberoep kan opleveren, in de vorm van status of een goed salaris. Geïnteresseerde generalisten hebben een brede interesse en zijn maatschappelijk bewust. Ze willen weten op welke manier je met bètatechniek iets kan bijdragen aan de maatschappij. Non Bèta's ten slotte hebben een negatief beeld van bèta en techniek en zijn er bovendien ook niet goed in.

11 1.6 Opbouw rapport Allereerst bespreken we in hoofdstuk 2 de resultaten uit de brainstorm met het jongerenpanel. Vervolgens gaan we in hoofdstuk 3 in op de inzichten uit de gesprekken met ouders en decanen. In hoofdstuk 4 vertalen we het BètaMentality-model op basis van deze nieuwe inzichten naar de context van ict. Tot slot behandelen we in het laatste hoofdstuk 5 de conclusies en aanbevelingen op basis van deze inzichten.

12 2. Jongeren over ict 2.1 Inleiding 2.2 Spontane beeld van ict 2.3 Opleidingen 2.4 Bedrijven 2.5 Ict-toepassingen 2.6 Campagnes 2.7 Jongeren verkopen ict

13 2.1 Inleiding In dit hoofdstuk bespreken we de uitkomsten van het groepsgesprek (de brainstorm) met het jongerenpanel. We beginnen met hun spontane beeld bij ict in het algemeen en opleidingen op dit gebied. Vervolgens lieten we een presentatie zien, waarbij we hen vroegen te reageren op ict-opleidingen (beschrijvingen en filmpjes), bedrijven en beroepen, ict-toepassingen en bestaande campagnes. Tot slot kreeg elk bètatype-tweetal de opdracht te bedenken hoe zij ict zouden verkopen. Ze bereidden een korte presentatie voor waarin ze die aspecten van ict benadrukten die zij belangrijk of aansprekend vinden.

14 2.2 Spontane beeld van ict Associaties: waar denken jongeren aan bij ict? We vroegen de jongeren wat er allemaal in ze opkomt bij het horen van ict. Opvallend is dat de aanwezige jongeren veel en sterke associaties hebben. Het beeld is in eerste instantie overwegend negatief. Hieronder een overzicht:

15 2.2 Spontane beeld van ict (2) Toelichting bij associaties: overwegend negatief Associaties die jongeren als eerste noemen zijn veelal negatief. Uit het beeld dat ontstaat blijkt dat nog veel werk te verzetten is. Dit geldt voor de verschillende BètaMentality-groepen die aanwezig zijn. Non Bèta's zijn het meest uitgesproken negatief, maar ook andere types zijn in eerste instantie kritisch. Een aantal negatieve waarden die terugkomen bij de uitleg die jongeren geven bij de associaties zijn: Saai Jongeren hebben een grote angst voor saai werk. Een aantal van de dominante associaties hebben hier mee te maken. - Alleen werken op kantoor lijkt me niks. Volgens mij is het dat wel heel veel... (Sonja, Concrete Bèta) - Het is een zakelijk en stijf wereldje. (Soufian, Carrière Bèta) Computers Veel van de associaties hangen samen met werken achter een computer. Waar de afkorting ict precies voor staat is voor veel jongeren onduidelijk. Ze denken meestal aan iets met computers. De menselijke kant van ict komt in eerste instantie niet goed terug in het beeld dat jongeren hebben. - Ik denk toch dat het bijna alleen maar achter een computer is. (Hester, Geïnteresseerde Generalist) Nerds Ook het beeld van de stereotype ict er horen we terug. Jongeren denken aan de koffiemachine, weinig vrouwen en noemen nerds (met een bril). - Ik zie dan zo n kerel voor me die de hele dag achter zijn computer zit, een beetje vervreemd van de wereld. (Paul, Geïnteresseerde Generalist)

16 2.2 Spontane beeld van ict (3) Positieve waarden van ict Jongeren koppelen ook een aantal positieve punten aan ict. Belangrijk onderdeel van de maatschappij Zo zien sommigen ict als een net meer weg te denken onderdeel van de maatschappij. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat ze dit daardoor ook aansprekend of aantrekkelijk vinden. Het maakt het juist ook weer heel vanzelfsprekend en dagelijks, minder spannend. - Je gebruikt tegenwoordig heel veel computers. Je ziet het wel echt overal terug. Bijvoorbeeld in je mobieltje of als je aan het chatten bent. (Matthijs, Non Bèta) - Het is gewoon heel handig dat die ict-mensen er zijn. (Paul, Geïnteresseerde Generalist) Creativiteit Grafisch ontwerpen is een voorbeeld dat jongeren noemen bij de creatieve kant van ict. Daarnaast heb je creativiteit ook nodig om problemen op te lossen. Hier ben je als ict ers volgens sommige jongeren ook mee bezig. Het maakt je werk interessanter als er creativiteit van je wordt gevraagd. - Als je bijvoorbeeld bezig bent met games maken. Wat ik net in de Power Unlimited zag. Dat is ook creatief. (Matthijs, Non Bèta) - Ja, maar daarnaast ben je ook bezig met problemen oplossen. Bijvoorbeeld door ergens nieuwe software voor te programmeren. Daar moet je ook creatief voor zijn. (Soufian, Carrière Bèta) Geld & internationaal Tenslotte koppelen jongeren sommige ict ook aan een goed salaris en bijvoorbeeld een auto van de zaak. Een enkeling geeft aan dat je bij grote internationale bedrijven kunt werken en dat ict een internationale sector is. Naast het voordeel van een mogelijke internationale carrière zijn veel jongeren hier juist negatief over: ze koppelen dit bijvoorbeeld aan uitbuiting van arbeider in India en aan banenverlies in Nederland.

17 2.2 Spontane beeld van ict - opleidingen Als we jongeren vragen hoe ze denken over ict-opleidingen zien we dezelfde negatieve associaties terugkeren die ze ook bij ict in het algemeen hebben. Daarnaast denken jongeren dat een ict-opleiding moeilijk is. Bovendien valt op dat ze ict-opleidingen niet spontaan aan concrete toepassingen koppelen. Het lijkt heel moeilijk. Ik heb nu ook wiskunde D. Dat is met veel factoren en formules. Dan zit ik echt te denken: waar is dit allemaal voor? Waar is de logica? (Paul, Geïnteresseerde Generalist) Ik heb wel eens een open dag bezocht voor een opdracht voor YoungWorks. Dan zijn daar 15 jongens die ook vrouwen naar de opleiding willen trekken. Ik ben toen echt in slaap gevallen. We kregen een soort lang heel lang prototype college door een prototype nerd. (Hester, Geïnteresseerde Generalist)

18 2.3 Reacties op presentatie over ict We legden jongeren een presentatie voor, waarin verschillende elementen van ict belicht worden: Opleidingen (ingekorte beschrijvingen afkomstig van ictstuderen.nl) Bedrijven/beroepen (voorbeelden van ictstuderen.nl, aangevuld met voorbeelden uit deskresearch) Ict-toepassingen/producten Bestaande campagnes De presentatie is toegevoegd als aparte bijlage (bijlage 1). Bij elke sheet kregen jongeren een korte mondelinge toelichting. In het algemeen valt op dat jongeren kritisch reageren op de beschrijvingen van ict-opleidingen, maar dat er vervolgens voor de verschillende BètaMentality-jongeren voorbeelden zijn van beroepen/bedrijven en ict-toepassingen die aanspreken. We bespreken hun reacties hieronder in meer detail. 1. Opleidingen We leggen jongeren zeven verschillende opleidingen voor (zie bijlage 1, sheets 3-10). Op basis van de korte beschrijvingen zijn jongeren negatief over Technische Informatica, Netwerk Infrastructuur Design en Information management (deze laatste in mindere mate). De opleidingen Informatica, Bedrijfskundige Informatica en Informatie dienstverlening & Management worden neutraal beoordeeld. De belangrijkste factor die jongeren noemen is het contact met mensen/interactie. Als hier de nadruk op ligt in de beschrijving spreekt de opleiding meer aan, het tegenovergestelde gebeurt als de nadruk meer op technisch ligt. Alleen voor de concrete bèta's geldt dit in mindere mate. Hieronder geven we beknopt weer welke steekwoorden jongeren koppelen aan de verschillende opleidingen en welke verschillen we zien tussen de bètatypes. Informatica: interactie, uitdagend, saai Bedrijfskundige Informatica: dingen oplossen, innovatief, stijf, statisch Technische Informatica: lastig, niet sociaal, praktisch Informatie Dienstverl. & Management: hulp bieden, leiding gevend Information Management: samenwerken/helpen, logistiek, saai Netwerk Infrastructuur Design: te moeilijk, interactie met mensen, innovatief Information Security Management: te technisch, te veel computers, flauw.

19 2.3 Opleidingen (2) Uit de onderstaande quotes blijkt dat we verschillen zien tussen jongeren uit verschillende BètaMentality-milieus. Opleidingen waarvan jongeren vinden dat ze beter aansluiten op hun basismotivatie worden positiever gewaardeerd. De meer technische en intrinsiek gemotiveerde jongeren (Concrete Bèta's) koppelen de technischere opleidingen ook aan creativiteit en uitdaging. Andere jongeren missen juist creativiteit bij opleidingen als Technische Informatica of Netwerk Infrastructuur Design. Information Security Management spreekt me wel aan. Lijkt me creatief, hackers bestrijden. Bedrijfskundige Informatica lijkt me ook wel uitdagend... Als het lukt tenminste. (Egbert, Concrete Bèta) Het contact met mensen in een opleiding is voor Non Bèta's het meest belangrijk. Opleidingen waarbij de computer en programmeren te dominant is keuren ze af. Contact met mensen vind ik heel belangrijk en dat heb je bijvoorbeeld wel bij Informatie Management en Dienstverlening. (Chantal, Non Bèta) Ik vond ook die informatica wel aansprekend, want daar is ook veel interactie bij. Echt met alleen uitrekenen en ict dat bevalt me niet. (Matthijs, Non Bèta) Geïnteresseerde Generalisten leggen naast contact met mensen nadruk op het helpen van mensen (maatschappelijke relevantie), maar ook creativiteit. Ze zijn meer geïnteresseerd in verhalen die uitgaan van het belang voor de gebruiker. Dat je mensen kunt helpen is wel belangrijk, niet met al die codes. De technische kant spreekt me duidelijk minder aan, maar wel de richtingen waar creatieve inbreng is, zoals bij Informatica, waar je websites bouwt. (Hester, Geïnteresseerde Generalist) Carrière Bèta's zijn op zoek naar status en carrière-elementen in een opleiding. Deze elementen koppelen ze niet aan ict en opleidingen, blijkt ook uit reacties van de groep. De eenzaamheid van ict staat haaks op hun idee dat je voor status ook anderen nodig hebt. Veel dingen zijn te nerderig allemaal en te veel met binaire codes, veel te veel met een computer. Bedrijfskundige Informatica en Informatie Dienstverlening Management lijkt me nog enigszins ok, daar stuur je ook mensen bij aan.. (Soufian, Carrière Bèta)

20 2.3 Opleidingen (3) Jongeren zijn redelijk positief over de filmpjes over ict studies afkomstig van ictstuderen.nl. Het beeld van ict uit de filmpjes komt niet overeen met het negatieve beeld dat jongeren eerder in het gesprek gaven. Ze zien vooral meer creativiteit en vinden het opvallend (in positieve zin) dat er niet heel sterk op computers ingezoomd wordt. Dit is helemaal niet ict-achtig, veel minder met computers. (Paul, Geïnteresseerde Generalist) Dit had ik niet verwacht. Het is redelijk luchtig allemaal. (Matthijs, Non Bèta) Je ziet duidelijk dat je ook iets kunt ontwerpen. Het lijkt me alleen ook ingewikkeld. (Chantal, Non Bèta) Overigens stellen sommige jongeren omdat het beeld zo anders is vraagtekens bij het waarheidsgehalte van de filmpjes en betwijfelen ze de geloofwaardigheid: Ik vraag me wel af of dit aansluit bij de praktijk. Dit is zeker geen typische informatica. Je kunt het wel doen. Maar iedere opleiding stelt dingen leuker voor dan ze zijn. (Soufian, Carrière Beta)

21 2.4 Bedrijven In een aantal slides laten we jongeren enkele ict-bedrijven zien waar veel ict voorkomt: Philips Healthcare, Guerilla Games, Sogeti, Nationale Recherche, Ordina en Capgemini (zie bijlage 1, sheets 13-18). Reacties op de verschillende bedrijven wisselen sterk. Over het algemeen zijn jongeren negatiever over de meer consultancygerelateerde bedrijven. Sogeti, Ordina en Capgemini vinden jongeren te groot, standaard, te technisch, saai en ingewikkeld. Ze zien deze bedrijven duidelijk (nog) niet als potentiële werkplekken. Bij zo n Sogeti bijvoorbeeld zie ik allemaal mensen in pak zitten. Niets voor mij. (Hester) Over de andere bedrijven zijn jongeren positiever. Hieronder een overzicht van reacties van jongeren in een paar steekwoorden: Philips Healthcare: Interessant, mensen helpen, veel hetzelfde Guerilla Games Creatief (vaak), gaaf, progressief, moeilijk Nationale Recherche Goede daad, avontuurlijk.

22 2.4 Bedrijven (2) Net als bij de reacties op de opleidingen komen in de reacties van jongeren duidelijke motivaties boven drijven die zorgen voor verschillende voorkeuren: Ik zou die Guerilla Games kiezen. Daar kun je creatief bezig zijn. Creatieve dingen bedenken. Eigen ideeën er in stoppen. Je hoeft het dan ook niet allemaal op tijd af te hebben enzo. Geen deadlines. (Sonja, Concrete Bèta) Het Philips voorbeeld vind ik wel tof. Spelletjes zijn ook niet alles want wat heb je daar nu eigenlijk aan? Het is heel nutteloos eigenlijk. Medicijnen zijn veel belangrijker. (Paul, Geïnteresseerde Generalist)

23 2.5 Ict-toepassingen Vervolgens tonen we jongeren verschillende toepassingen van ict of ictproducten (zie bijlage 1, sheets 20-34). Opvallend is dat jongeren hier veel positiever op reageren dan de informatie over bedrijven en opleidingen. Alle voorbeelden die we ze laten zien worden neutraal tot positief gewaardeerd. Dit hangt sterk samen met het verhaal dat wordt verteld: ict heeft hier een duidelijke functie en staat dichter bij de belevingswereld van jongeren. Het is niet meer zo abstract zo. (Hester) In het algemeen zijn jongeren vooral enthousiast over ict-toepassingen waarbij de volgende waarden (al dan niet in combinatie met elkaar) terugkomen: Creativiteit; Carrière maken & status; Uniek zijn, belangrijk zijn; Maatschappelijke relevantie. Innovatie Verschillende van deze waarden komen terug in de toepassingen die we ze laten zien. Zo zijn jongeren enthousiast over het voorbeeld van de oprichters van Youtube (als internationaal voorbeeld). Bijvoorbeeld dat YouTube. Het zijn allemaal kleine ideetjes die je dan bedenkt en die in een keer groot kunnen uitpakken. Dat is echt geniaal! (Matthijs, Non Bèta) Maar ook over voorbeelden dichter bij huis, zoals de oprichter van de succesvolle website Symbaloo, de Nederlandse makers van het filmpje what s in the box (met veel special effects en het Wageningse bedrijf Sarvision dat met vernieuwende software regenwouden monitort. Verder zijn jongeren positief over het One Laptop per Child-project en de iphone app Adidas Urban Street Art, waarbij je lopend door Berlijn langs de beste street art plekken geleid wordt. Sarvision & YouTube One Laptop per Child What s in the box?

24 2.5 Ict-toepassingen (2) Een aantal quotes van jongeren bij de verschillende afbeeldingen: Het is leuk als je iets maakt wat echt gaat werken. Zoals met die student die van die multi-touchtafels bouwt. Dat is een mooi idee, een toffe toepassing. (Paul, Geïnteresseerde Generalist) Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat het leuk en nuttig is. Dat voorbeeld met het regenwoud is natuurlijk belangrijk, want je hebt bewijs dat er echt regenwoud verdwijnt. Dat zie je met ict. (Sonja, Concrete Bèta) Dat voorbeeld van Adidas is ook echt creatief. Lijkt me leuk om mee bezig te zijn. (Chantal, Non Bèta) Die ict ers moeten natuurlijk wel blijven. Dat is belangrijk, maar mij lijkt het niet echt iets. (Matthijs, Non Bèta) Niet iedereen komt in de game-industrie terecht waarschijnlijk. (Egbert, Concrete Bèta) Multi-touchtafel, Adidas Urban Street Art & de Twitterplant

25 2.6 Campagnes Als afsluiting van de presentatie laten we jongeren kort een aantal campagnes zien (vanuit bedrijven, opleidingen en de sector) die er op gericht zijn om meer jongeren naar de ict te krijgen (zie bijlage 1, sheets 36-41): Max Cornelisse Dutch Guy Allesis.it ICT is overal Meisjes in ICT: een slimme combinatie Jongeren vinden de Max Cornelisse-campagne goed door de herkenbare situaties, de humor en doordat je zelf invloed lijkt te hebben op situaties door ict-kennis. Toch wordt hierin deels het clichébeeld van de ict-nerd/hacker bevestigd die het leuk vindt om met ict zelf bezig te zijn. Het meer menselijke aspect (de rol van de eindgebruiker) en een duidelijke meerwaarde van de toepassing van ict mist en het filmpje verandert daarom niet het huidige beeld van ict. Dit is wel lachen. Leuk bedacht. (Paul) Over andere campagnes zijn jongeren om verschillende redenen negatief. Kreten als ICT is overal en alles is it spreken niet aan, omdat ze te algemeen zijn en daardoor nietszeggend worden. Aansprekende voorbeelden die direct de aandacht trekken ontbreken vervolgens, waardoor jongeren kritisch reageren, in plaats van geprikkeld worden om verder te lezen/ kijken. Die muziek bij dat filmpje van allesis.it... Verschrikkelijk. (Matthijs) Het doet me allemaal niets... Dat voorbeeld om meisjes te trekken ook... (Hester) Dat van die meisjes klinkt vooral wanhopig. (Chantal) Uit de reacties blijkt dat er volgens de jongeren nog geen echt goede ict-campagne tussen zit.

26 2.7 Jongeren verkopen ict Ten slotte vragen we jongeren met behulp van de beelden en verhalen waar ze daarvoor op hebben gereageerd, hun eigen verhaal over ict samen te stellen waar ze zelf enthousiast van zouden raken. In tweetallen (met hetzelfde bètatype) selecteren ze maximaal 7 beelden uit de presentatie. Hun verhaal presenteren ze kort voor de groep. Uit de presentaties van de jongeren en hun reacties blijkt dat ze vooral de breedte en diversiteit van van ict willen laten zien: meer nadruk op toepassingen en de meerwaarde ervan voor de eindgebruiker zorgt voor meer emotie en een menselijker gezicht. In hun presentaties proberen ze allemaal het eenzijdige beeld dat ze ook zelf hebben te ontkrachten en te verbreden. De accenten binnen de presentaties verschillen, deels langs de lijnen van BètaMentalitymilieus van de presenterende jongeren. Paul & Hester, Geïnteresseerde Generalisten: Je moet vooral niet het stereotype van de nerd laten zien. Er zijn heel veel mogelijkheden op ict-gebied. Je kunt bijvoorbeeld bij Philips werken aan het automatisch toedienen van medicijnen. Of bijvoorbeeld laptops voor derdewereldlanden ontwikkelen. Je werkt ook niet per se bij een groot bedrijf, maar je hebt een afwisselende baan en bent veel onderweg. Presentatie van de Geïnteresseerde Generalisten Belangrijke waarden: maatschappelijke toepassingen, afwisseling, mensenwerk, creativiteit

27 2.7 Jongeren verkopen ict (2) Sonja & Egbert, Concrete Bèta s: Je kunt alle richtingen op. Ontwerpen, schattige dingetjes bedenken, maar ook spannend werk: bijvoorbeeld bij de politie als online detective. Verder is YouTube een mooi voorbeeld. En in de ict kun je ook je creativiteit de vrije loop laten. Belangrijke waarden: uitdaging, oplossingsgericht, creativiteit, innovatief. Chantal & Matthijs, Non Bèta s: Ict heeft niet alleen te maken met computers, er zijn ook veel leuke en creatieve kanten. Bijvoorbeeld YouTube. Het is een simpel idee, maar je kan er blijkbaar wel 2 miljard mee verdienen. En je kunt de wereld verbeteren met ict. Met goedkope laptops voor de derde wereld bijvoorbeeld. Of bij Philips, waar je je bezig kunt houden met de rol van ict bij medicijntoediening. Of wil je echt je steentje bijdragen..., dan ga je bijvoorbeeld bij de politie. Presentatie van de Non-Bèta s Belangrijke waarden: creativiteit, mensenwerk Carrière Bèta Soufian houdt het kort en benoemt een aantal verschillende voorbeelden. Zijn boodschap: Met ict kun je veel kanten op. Belangrijke waarden: afwisseling, doorgroeien, bewondering van anderen

28 2.7 Jongeren verkopen ict (3) Bij de afsluiting van het gesprek hebben jongeren een aantal tips voor hbo ict-opleidingen om deze aantrekkelijker te maken voor een bredere groep jongeren. Ze noemen betere voorlichting door aansprekende personen door meer concrete voorbeelden van toepassingen te noemen. Die studenten die op open dagen presentaties geven moeten echt weg. Dat is echt voor iedereen vervelend. Voor mij, want ik moet dat allemaal aanhoren, maar zij staan echt met trillende handjes daar. Dat kun je mensen niet aandoen. (Paul, Geïnteresseerde Generalist, bezocht open dag van ict-opleiding) Ze moeten vooral niet alleen kantoorbanen belichten, maar veel voorbeelden bedenken. Zoals hier tijdens dit gesprek. (Chantal, Non-Bèta) Ik vind dat je vooral moet laten zien dat het ook creatief is. (Hester, Geïnteresseerde Generalist) Presentatie van de Concrete Bèta s

29 3. Ouders en decanen 3.1 Inleiding 3.2 Ouders 3.3 Decanen

30 3.1 Inleiding In hun opleidings- en beroepskeuze worden jongeren in meer of mindere mate beïnvloed door verschillende partijen, zoals leeftijdsgenoten, ouders en decanen. Om de rol van ouders bij de studiekeuze van hun kinderen nader te onderzoeken interviewden we vier ouderparen van verschillende jongeren die deelnamen aan het groepsgesprek. Verder spraken we vier decanen van verschillende scholen die havo/vwo-scholieren begeleiden bij hun opleidingskeuze. Op deze manier krijgen we een meer compleet beeld en kunnen we in onze aanbevelingen ook aanknopingspunten benoemen voor hbo-i om via deze partijen invloed uit te oefenen.

31 3.2 Ouders Met de ouders bespraken we hun rol bij het keuzeproces van hun kind en hoe ze over ict denken. Hieronder puntsgewijs de belangrijkste uitkomsten van de interviews: Ouders drukken zich zeer voorzichtig uit over hun rol bij de keuze van hun kind. Over het algemeen vinden ze het vooral belangrijk dat hun kind een keuze maakt die bij hem/haar past. Om tot deze keuze te komen zien ouders een begeleidende taak voor zichzelf weggelegd en geen sturende rol. Deze begeleiding bestaat uit een aantal componenten: Prikkelen & vragen stellen die te maken hebben met de oriëntatie op een vervolgopleiding om jongeren te stimuleren hierover na te denken en zich te verdiepen. Aansporen open dagen te bezoeken en andere activiteiten te ondernemen die er op gericht zijn om mogelijkheden te verkennen. Actief meegaan naar open dagen, of actief samen informatie zoeken. De mate van begeleiding van één of meerdere van de bovenstaande punten van ouders varieert. De ouder van een carrière bèta die we spreken is meer uitgesproken. Zij vindt het vooral belangrijk dat haar zoon het goed krijgt en een baan krijgt waar hij iets in kan bereiken. Ze wil dat hij een opleiding kiest waar hij dit mee kan verwezenlijken. In het bovenstaande voorbeeld zien we dat moeder en zoon beiden veel waarde hechten aan status en carrière. Net zo vaak zien we duidelijke verschillen tussen ouders en hun kind. We kunnen dus niet zeggen dat er een duidelijk verband is tussen de motivatie of visie van ouders over beta/ict en die van hun of dochter. Terwijl de vader van een van de deelnemers aan het groepsgesprek zelf in de ict werkt, heeft zijn dochter bijvoorbeeld geen idee van wat hij doet of wat ict inhoudt, maar weet ze zeker dat ze er niet in terecht wil komen. Het beeld dat ouders en jongeren van ict hebben verschilt sterk. Ouders hebben een realistischer beeld van beroepen dan jongeren, maar dit beeld is vaak ook eenzijdig. Ze koppelen ict vooral aan de systeembeheerder of helpdesk bij het bedrijf waar ze werken. Verder zien we bij de ouders die we spraken grote verschillen. Terwijl de ene ouder een kritische visie op de rol van ict in de maatschappij ontvouwt, denkt de andere ouder bij ict alleen aan de winkel op de hoek waar computers gerepareerd worden. Dit beeld wordt in eerste instantie beïnvloed door het opleidingsniveau en afkomst van de ouders. Jongeren hebben daarentegen een beter beeld van huidige ontwikkelingen in de ict (bijvoorbeeld op het gebied van gaming) en concrete toepassingen waar ze in hun dagelijks leven mee te maken hebben.

32 3.3 Decanen - rol in keuzeproces Met de decanen bespreken we hun rol binnen de school, hun invloed op het keuzeproces van jongeren en hun informatiebehoefte als het gaat om ict-opleidingen. Rol decaan De meeste decanen die we spreken zijn tweede lijn decaan. Ze ondersteunen in de eerste plaats mentoren bij studiekeuzebegeleiding van hun leerlingen en coördineren deze begeleiding. Dit houdt onder andere in dat decanen studiekeuzesoftware kopen en beheren en informatie geven aan mentoren. De meeste decanen gebruiken software van Qompas, gericht op de profielkeuze (in het 3 e jaar havo, 4 e jaar vwo) en de keuze voor een vervolgopleiding (4-5 havo en 5-6 vwo). Jongeren kunnen met deze software zelfstandig aan de slag. Onderdelen zijn bijvoorbeeld een beroepskeuzetest en verschillende individuele en groepsopdrachten. Opdrachten bestaan uit het interviewen van jongeren die hun profielkeuze al gemaakt hebben of het bezoeken van open dagen van opleidingen. Leerlingen doorlopen dit programma tijdens mentorlessen. Decanen vertellen dat ze vóór de profielkeuze vaker inhoudelijke voorlichting geven in een klas. In deze fase is de uitleg over de vier te kiezen profielen nog overzichtelijk. De keuze voor een vervolgopleiding is gecompliceerder waardoor de rol van de decaan hier meer stimulerend is: decanen wijzen jongeren op de noodzaak op tijd te beginnen met hun oriëntatie. Los van korte voorlichting ligt de nadruk van het contact met leerlingen over het algemeen bij de mentor. Wanneer jongeren problemen hebben met het maken van een keuze of specifieke vragen hebben kunnen ze bij de decaan terecht. De functie van decaan is op verschillende manieren ingebed in de organisatie van de school. Dit is mede afhankelijk van de grootte van de school. De meeste decanen zijn parttime decaan (1-3 dagen in de week) en geven daarnaast les. Op één van de scholen is de decaanfunctie ondergebracht bij een begeleider van de bovenbouw waar jongeren ook met andere school- of privéproblemen terecht kunnen.

33 3.3 Decanen - rol in keuzeproces (2) Decanen verschillen sterk in hun kennis van verschillende opleidingsmogelijkheden. Net als voor hun leerlingen is het voor decanen moeilijk tot onmogelijk om alle ontwikkelingen in het opleidingsaanbod bij te houden. Dit heeft te maken met het snel veranderende opleidingsaanbod, met de grote diversiteit aan opleidingen en de beperkte tijd die een decaan hiervoor heeft. Verder zien we logischerwijs verschil tussen een docent die al 30 jaar decaan is en een docent die sinds één jaar decaan is. De decanen die we spreken verschillen in hun blik op de noodzaak om van alle ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Terwijl de ene decaan dit wel nastreeft vindt de andere decaan het belangrijker om samen met leerlingen die problemen hebben met hun keuze op zoek te gaan, bijvoorbeeld door samen online te zoeken naar verschillende mogelijkheden. Decanen zijn verder verantwoordelijk voor contacten met andere partijen als het gaat om de oriëntatie op een vervolgopleiding. Decanen hechten hierbij het meeste waarde aan aansluitprogramma s met hogescholen en universiteiten in de regio. Ze vinden het prettig dat ze hier zelf vaak weinig tijd in hoeven te steken en leerlingen op een laagdrempelige manier zicht krijgen op de verschillende studiemogelijkheden. Het aantal aanvullende activiteiten dat op de scholen wordt georganiseerd verschilt verder sterk. Op de ene school worden voorlichtingsavonden voor ouders en een beroepenmarkt voor leerlingen georganiseerd, op de andere school is hier geen tijd voor.

34 3.3 Decanen - keuzeproces Keuzeproces Decanen zien ouders en leeftijdsgenoten als de belangrijkste beïnvloeders van jongeren als het gaat om hun keuze voor een vervolgopleiding. Bij de profielkeuze zijn leeftijdsgenoten volgens hen het belangrijkst. De profielkeuze kan in belangrijke mate beïnvloed worden door het groepsproces binnen een klas: Vorig jaar koos het grootste deel van de klas een N&T-profiel. Daar was ik erg blij mee, omdat ze er nog alle kanten mee op kunnen. Eén meisje koos toen C&M. Dit jaar koos vrijwel de hele klas een C&M-profiel, omdat ze hoorden dat dit makkelijker was. Je ziet dan duidelijk dat ze elkaar beïnvloeden. Er kan een groepsproces ontstaan. In die leeftijd kijken jongeren zeker naar wat klasgenoten kiezen. En dat is trouwens ook niet vreemd. Verder geven decanen aan dat ouders belangrijk zijn. In de mate waarin ze hun kinderen prikkelen en door ze te sturen. Tijdens de interviews blijkt dat scholen in achterstandswijken in grotere mate met laagopgeleide ouders te maken hebben die hun kinderen soms minder stimuleren en daarnaast een beperkt beeld hebben van de mogelijkheden. Ouders van allochtone afkomst die zelf geen opleiding hebben gevolgd in Nederland hebben vaak een slechter beeld van het Nederlandse opleidingsstelsel en de diversiteit van opleidingen/beroepen. Ook hechten ze vaak veel waarde aan status. Ze vallen daarom vaker terug op de meer traditionele statusverlenende opleidingen als Geneeskunde en Rechten en stimuleren hun kinderen om deze kant op te gaan. Informatie over ict-opleidingen Tijdens de interviews blijkt dat decanen weinig gerichte vragen krijgen over ict-opleidingen. De vragen die ze krijgen hebben bijvoorbeeld te maken met opleidingen rond games. Waar kun je dit doen? Decanen geven zelf geen oordeel over ict. Zoals een decaan het formuleert: Wat moet ik van ict vinden? Ik heb geen mening over opleidingen. Misschien alleen over een baan bij de Landmacht, maar verder vindt ik echt alles prima. Het is niet mij als decaan om een mening te hebben over een opleiding of sector.

35 3.3 Decanen - ict-opleidingen Het beeld dat decanen hebben van de verschillende ict-opleidingen is over het algemeen beperkt. Als we ze hier naar vragen noemen ze meestal een aantal contexten van ict: ict in bedrijven, de technische kant/programmeren en games. De indeling van hboi in zeven opleidingen kennen decanen niet. Door de diversiteit aan opleidingen hebben ook decanen een onduidelijke beeld van het aanbod aan ict-opleidingen. Ict-opleidingen vinden ze vooral passen bij jongeren die in hun vrije tijd ook met informatica en computers bezig zijn. Dit wil overigens niet zeggen dat decanen jongeren die in hun vrije tijd veel met computers doen ook adviseren om een ict opleiding te gaan doen: Ik zie het ook wel een beetje als mijn taak om jongeren mee te geven dat ict studeren wel iets anders is dan zelf een beetje met je computer bezig zijn. Of dat een opleiding gericht op games iets anders is dan zelf gamen. Voor mijn gevoel denken jongeren daar soms te makkelijk over. Decanen hebben duidelijk het gevoel dat het hun verantwoordelijkheid is de verwachtingen van jongeren over ict-opleidingen te managen, wat meestal neerkomt op het juist temperen van enthousiasme in plaats van het enthousiasmeren (soort ontmoedigingsbeleid ). De informatiebehoefte van decanen verschilt per decaan en per school. Wel blijkt dat decanen overspoelt worden met informatie. Bij sommige decanen is een grote stapel (ongeopende) post zichtbaar. Het is bijna ondoenlijk om deze fysieke informatie (folders/brochures/dvd s) overzichtelijk geordend te houden. Wel hebben de meeste decanen nog een kast vol met opleidingsbrochures. Een brochure geven decanen wel eens mee voor thuis en voor ouders. De functie van de brochurekast neemt echter af. De meeste decanen vinden online informatie veel relevanter. Aan de ene kant omdat jongeren hier zelf als eerste naar op zoek gaan, maar ook omdat decanen vaak samen met jongeren op internet op zoek gaan naar informatie.

36 4. Ict-Mentality-model 4.1 Inleiding 4.2 Ict-Mentality-model 4.3 Ict-Mentality-types

37 4.1 Inleiding Van BètaMentality naar ict-mentality Het BètaMentality-model kunnen we aan de hand van het uitgebreide deskresearch en het groepsgesprek met het jongerenpanel doorvertalen naar een ict-context. Hieruit ontstaat een hypothetisch ict-mentality-model, waarmee je op een nieuwe manier naar de wereld van ict kunt kijken. Welk verhaal (of imago) van ict is er nu en welke andere verhalen (of nieuw imago) zou je kunnen vertellen om te zorgen dat meer jongeren enthousiast worden voor een opleiding en beroep in de ict? In dit hoofdstuk maken we de vertaalslag van het BètaMentality-model naar de context van ict. We beginnen daarvoor bij het bouwen van het model en geven vervolgens een korte toelichting bij elk van de ict-types.

38 4.2 Ict-Mentality-model Betekenis ict Voor de huidige jongeren zijn er altijd internet, computers, games en mobiele telefoons geweest. Ict is voor hen daardoor iets heel dagelijks, een vanzelfsprekend onderdeel van de maatschappij. Jongeren begrijpen dat ict essentieel is om de wereld te laten functioneren, maar door de nadruk op deze functionele kant en minder op de toepassing ervan en de rol van de (eind)gebruiker van ict, blijft het iets met weinig emotie, iets voor de echte liefhebber van computers. Wanneer we innovatieve en creatieve toepassingen van ict bespreken blijken jongeren dit wel aansprekend te vinden. Bepalende dimensies (de assen) Op basis van ons onderzoek komen er twee dimensies naar voren die bepalend lijken te zijn voor de manier waarop jongeren aankijken tegen ict. Deze twee dimensies komen terug in de twee assen van het ict-mentality-model: Op de horizontale as maken we onderscheid tussen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie staat de ict zelf centraal. Deze jongeren willen weten hoe ict en in elkaar steekt. Bij extrinsieke motivatie staan de gebruiker en toepassingen centraal. Wie gebruikt het en wat levert het op? Op de verticale as maken we onderscheid tussen behouden en verbeteren van het dagelijks leven tegenover het verrijken van het dagelijks leven.

39 4.2 Ict-Mentality-model (2) Hieronder geven we het ict-mentality-model visueel weer. Verrijken van het dagelijks leven Intrinsieke motivatie t.o.v. ict (Technische werking) Extrinsieke motivatie t.o.v. ict (Gebruikers en toepassingen) Behouden/verbeteren van het dagelijks leven

40 4.3 Ict-Mentality-types Ict-Mentality-types Jongeren reageren verschillend op verschillende aspecten van ict. Op basis van hun motovatie en met de bètatypes als basis, onderscheiden we vier verschillende ict-mentality-types. Elk van de types lichten we hieronder kort toe. Functionele ict er De Functionele ict er is wat nu vaak wordt gezien als de typische ict er : ze hebben een intrinsieke motivatie t.o.v. ict. Ze knutselen graag aan computers en houden van programmeren: de meer functionele aspecten van ict. Dit ict-type spreekt juist de vanzelfsprekendheid van ict aan: het zorgen dat de dingen werken zoals ze moeten werken, het onderhouden van systemen. Creatieve ict er De Creatieve ict er zoekt meer uitdaging en afwisseling in de wereld van ict. Ook dit type is intrinsiek gemotiveerd, maar veel meer geïnteresseerd in hoe je ict kunt gebruiken om vernieuwende dingen te maken. Fun is een belangrijk onderdeel in het bezig zijn met ict. Sociale ict er De Sociale ict er is geïnteresseerd in de meer zinvolle toepassingen van ict. Voor dit type staat de eindgebruiker centraal: hoe kun je met ict het leven van mensen verbeteren? De Sociale ict er wil graag iets nuttigs doen, iets waarbij ze creatieve oplossingen bedenken voor een (maatschappelijk) probleem. Carrière ict er De Carrière ict er wil graag een opleiding of baan waarmee hij of zij status krijgt. Ze hebben de ambitie om leiding te gaan geven en veel te verdienen. Wat hen aanspreekt in de ict is het bedenken (of aansturen) van de meer spectaculaire toepassingen van ict (en niet het knutselen met computers of programmeren). We denken dat er ook een groep non-ict ers is die niks hebben met ict hebben en er niet direct aanleg voor hebben. Omdat deze groep niet interessant is voor hbo-i, laten we die hier buiten beschouwing. Over de grootte van de groepen kunnen we vanwege de kwalitatieve aard van het onderzoek geen uitspraken doen.

41 4.3 Ict-Mentality-types (2) Hieronder geven we de vier ict-mentality-types visueel weer in het ict-mentality-model. Verrijken van het dagelijks leven Intrinsieke motivatie t.o.v. ict (Technische werking) Creatieve ict ers Functionele ict ers Carrière ict ers Sociale ict ers Extrinsieke motivatie t.o.v. ict (Gebruikers en toepassingen) Behouden/verbeteren van het dagelijks leven

42 5. Conclusies & aanbevelingen 5.1 Inleiding 5.2 Algemene conclusies 5.3 Huidige imago ict 5.4 Ideale imago ict 5.5 Opleidingen in het ict-mentality-model 5.6 Bedrijven in het ict-mentality-model 5.7 Toepassingen in het ict-mentality-model 5.8 Ict-Mentality & beelden 5.9 Advies

43 5.1 Inleiding In dit hoofdstuk bespreken we per doelgroep (jongeren, ouders en decanen) de belangrijkste conclusies en geven aanbevelingen hoe hbo-i haar potentiële jongerendoelgroep kan vergroten. We gebruiken het ict-mentality-model als kader om de conclusies en aanbevelingen in te plaatsen.

44 5.2 Algemene inzichten Algemene inzichten Om te beginnen een aantal belangrijke inzichten die gelden voor een grotere groep jongeren, zowel uit dit onderzoek als uit voorgaand onderzoek, de relevant zijn voor de hierop volgende conclusies en aanbevelingen. Belangrijke algemene waarden voor het kiezen van een opleidingen (en beroep) zijn afwisseling en creativiteit. Jongeren die een keuze moeten maken voor een opleiding hebben nog niet de ambitie om bij een groot bedrijf werken. Een baan bij grotere bedrijven zien de meeste jongeren van deze leeftijd nog niet als statusverlenend. Een groot bedrijf roept in de middelbare schoolperiode meer negatieve associaties op: anoniem, onbelangrijk werk, kleine schakel in een geheel. We merken dat dit beeld vaak pas verandert tijdens de studie (hbo/wo), als bedrijven beter in beeld komen en als blijkt dat je bij dit type bedrijven bovengemiddeld verdient. Uit een onderzoek dat we in 2008 uitvoerden voor de drie techniek instituten van de Hogeschool Rotterdam ( Kiezen voor hun toekomst: hoe doen jongeren dat? ) blijkt dat een persoonlijke benadering key is in de keuzebegeleiding van jongeren. Om relevant advies te kunnen geven moet iemand hen persoonlijk kennen, aldus de jongeren die we spraken. Een decaan staat verder van ze af dan hun ouders, waardoor de rol van de decaan op dit moment als minder belangrijk wordt beschouwd. Daarnaast komen veel jongeren tijdens hun oriëntatie ook niet of nauwelijks in contact met een decaan. Verder zien we dat de begeleiding per school enorm verschilt. Jongeren die weinig hulp krijgen bij het maken van een (met name opleidings)keuze zijn jaloers op de jongeren die veel hulp krijgen hierbij. Ze willen dus wel graag geholpen worden. Jongeren stappen echter niet zomaar op een decaan af. Zeggen dat je altijd binnen kunt lopen als je vragen hebt heeft dus weinig zin. Behalve dat het voor jongeren een hoge drempel is, omdat je leeftijdsgenoten het misschien wel eens stom kunnen vinden, is het ook verklaarbaar vanuit de ontwikkeling van het puberbrein: moeite met lange termijn denken (het belang en de gevolgen van kiezen voor je toekomst vaak moeilijk kunnen overzien).

45 5.3 Huidige imago ict Jongeren hebben in eerste instantie een eenzijdig en negatief beeld van ict: Dominante spontane associaties zijn: eenzijdig & eenzaam, computers en nerds. Wat opvalt is dat ict op dit moment vooral gezien wordt als een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven van jongeren. Internet, mobiele telefoons, computers; de huidige jongere is ermee opgegroeid. Jongeren beleven ict op dit moment als vanzelfsprekend en functioneel, iets dat handig van pas komt om iets vanaf te weten, maar niet als iets om voor te kiezen. Belangrijke algemene waarden (dus geldig voor een grote groep jongeren) voor het kiezen van een opleidingen en beroep zijn afwisseling en creativiteit. Doordat het beeld van ict zich op dit moment lijkt te beperken tot de meer functionele en vanzelfsprekend dagelijkse aspecten (en dus geen creativiteit en afwisseling), is het minder interessant voor jongeren en spreekt het met name Functionele ict ers aan. Daarnaast (waarschijnlijk ook daardoor) denken jongeren dat ict-opleidingen moeilijk zijn. Dit wordt nog eens versterkt doordat beschrijvingen van opleidingen van ict (in taal en beeld) ver afstaan van de belevingswereld van veel jongeren. Ook de grote ict-bedrijven die we bespreken spreken de jongeren over het algemeen niet aan. Termen als consultancy en outsourcing zijn nog zeer abstracte termen voor jongeren. Bedrijven die een tastbaar product maken of bedenken zien ze daarom eerder als creatief en aansprekend.

46 5.3 Huidige imago ict (2) Hieronder geven we het huidige imago van ict bij jongeren visueel weer in het ict-mentality-model. Verrijken van het dagelijks leven Intrinsieke motivatie t.o.v. ict (Technische werking) Creatieve ict ers Huidige imago ict Functionele ict ers Carrière ict ers Sociale ict ers Extrinsieke motivatie t.o.v. ict (Gebruikers en toepassingen) Behouden/verbeteren van het dagelijks leven

ICT-MENTALITY UITKOMSTEN & FOLLOW-UP HANNEKE HÖVELS & JORIS SCHUURMAN 25 NOVEMBER

ICT-MENTALITY UITKOMSTEN & FOLLOW-UP HANNEKE HÖVELS & JORIS SCHUURMAN 25 NOVEMBER ICT-MENTALITY UITKOMSTEN & FOLLOW-UP HANNEKE HÖVELS & JORIS SCHUURMAN 25 NOVEMBER 1. ONDERZOEK 2. ICT-MENTALITY 3. FOLLOW-UP INLEIDING PROGRAMMA 1. ONDERZOEK DOELSTELLINGEN Handvatten bieden om een bredere

Nadere informatie

DE PRAKTIJK: DO S & DON TS

DE PRAKTIJK: DO S & DON TS INLEIDING Het huidige beeld dat jongeren hebben van ict is gebaseerd op een stereotype ict er en staat ver af van de werkelijkheid. Een gevolg is dat steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding of

Nadere informatie

ICT Opleidingen, beroepen, bedrijven en verhalen. YoungWorks

ICT Opleidingen, beroepen, bedrijven en verhalen. YoungWorks ICT Opleidingen, beroepen, bedrijven en verhalen YoungWorks 1 2 1. Opleidingen Informatica Studie Websites en software ontwerpen en bouwen Omgaan met innovaties Beroep Interviewen gebruikers Software ontwikkelen

Nadere informatie

HET CARE SEGMENTATIEMODEL

HET CARE SEGMENTATIEMODEL JONGEREN IN DE ZORG INLEIDING De zorgsector staat onder druk. Op korte termijn wordt er flink bezuinigd, wat ook gevolgen heeft voor het personeelsbestand. Tegelijkertijd leidt de vergrijzing van het personeelsbestand

Nadere informatie

Jongeren boeien voor Bèta en techniek! Joris Schuurman, YoungWorks!

Jongeren boeien voor Bèta en techniek! Joris Schuurman, YoungWorks! Jongeren boeien voor Bèta en techniek! Joris Schuurman, YoungWorks! 1 2 3 Jongeren en het keuzeproces 4 Puberbrein volgroeid rond 25 jaar Keuzekwab (frontale cortex) pas laat klaar Meer moeite met: Redeneren

Nadere informatie

INLEIDING HET ICT-MENTALITY MODEL JONGEREN EN DE WERELD VAN ICT WELK TYPE BEN JE ZELF? ICT-MENTALITY LOEP PROGRAMMA OPZET

INLEIDING HET ICT-MENTALITY MODEL JONGEREN EN DE WERELD VAN ICT WELK TYPE BEN JE ZELF? ICT-MENTALITY LOEP PROGRAMMA OPZET JONGEREN EN DE WERELD VAN ICT HET ICT-MENTALITY MODEL OPZET 21.45 UUR 22.00 UUR 22.30 UUR INLEIDING HET ICT-MENTALITY MODEL WELK TYPE BEN JE ZELF? ONDER DE ICT-MENTALITY LOEP TERUGKOPPELING CASES & RONDVRAAG

Nadere informatie

Wat ik zoek. Wie ben ik. Wat ik vind. Facts

Wat ik zoek. Wie ben ik. Wat ik vind. Facts Ik lees heel veel stripverhalen, vooral de Donald Duck. Daar zitten heel veel uitvindingen in. Niet van die dingen die ontploffen, maar echt handige, nieuwe dingen. Ik zou wel uitvinder willen worden.

Nadere informatie

Het imago van ict. Onderzoek naar keuzemotieven van scholieren. HBO-I Stichting

Het imago van ict. Onderzoek naar keuzemotieven van scholieren. HBO-I Stichting Het imago van ict Onderzoek naar keuzemotieven van scholieren HBO-I Stichting Een initiatief van de VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek Het project wordt uitgevoerd in het

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Presentatie BètaMentality In het kader van Toptechniek in bedrijf

Presentatie BètaMentality In het kader van Toptechniek in bedrijf Presentatie BètaMentality In het kader van Toptechniek in bedrijf Doelstelling Inzicht in keuzeproces van jongeren Inzicht & inleven in verschillende bètatypes Inspiratie Aan de slag met de eigen praktijk

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Interview verslag Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Inhoudsopgave: Voorwoord -!!!!! blz. 3 Wempe Webdesign -!!!! blz. 4 Opleiding -!!!!!! blz. 4 Beroepskeuze

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)!

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)! 18 responses View all Publish analytics 18 responses ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 9 ouders) Summary View all responses Publish analytics In welke mate ziet u uw zoon of dochter de ipad thuis

Nadere informatie

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011 Voorwoord In mijn scriptie De oorlog om ICT-talent heb ik onderzoek gedaan of Het Nieuwe Werken als (gedeeltelijke) oplossing kon dienen voor de aankomende vergrijzing. Hiervoor werd de volgende onderzoeksvraag

Nadere informatie

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren hebben behoefte aan LOB Uit het onderzoek blijkt dat scholieren behoefte hebben aan meer LOB. Dat begint in leerjaar één. In de laatste

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Ellen van Wijk - Ruim baan voor creatief talent B 3. Survey commitment van medewerkers

Ellen van Wijk - Ruim baan voor creatief talent B 3. Survey commitment van medewerkers Survey commitment van medewerkers B 3 Survey commitment van medewerkers 229 230 Ruim baan voor creatief talent, bijlage 3 Voor je ligt een vragenlijst waarin gevraagd wordt naar verschillende aspecten

Nadere informatie

Concept: Een beroep doen op de werknemers om twee keer per jaar een mannelijke middelbare scholier mee te nemen voor een meeloopdag.

Concept: Een beroep doen op de werknemers om twee keer per jaar een mannelijke middelbare scholier mee te nemen voor een meeloopdag. Nationale Zorgvernieuwingsprijs Hoe zorg je ervoor dat meer mannen voor een baan in de zorg kiezen? Concept: Een beroep doen op de werknemers om twee keer per jaar een mannelijke middelbare scholier mee

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN! VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW!

ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN! VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW! ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW 2 november 2015 Inleiding De instroom in de bouwopleidingen is de afgelopen jaren sterk afgenomen. De moeilijke tijden waarmee

Nadere informatie

Studievoorlichting: maak het tastbaar en geef een realistisch beeld!

Studievoorlichting: maak het tastbaar en geef een realistisch beeld! Studievoorlichting: maak het tastbaar en geef een realistisch beeld! De juiste studiekeuze is belangrijker geworden Sinds in het studiejaar 2015-2016 de basisbeurs is vervangen door het sociaal leenstelsel

Nadere informatie

SPA pilot St. Bonifatius College Utrecht i.s.m. Project-You! en MyPem

SPA pilot St. Bonifatius College Utrecht i.s.m. Project-You! en MyPem SPA pilot St. Bonifatius College Utrecht i.s.m. Project-You! en MyPem Nieuwe producten: de Student Profiel Analyse (SPA) en studiekeuzerichtlijnen In april 2015 lanceerde Thomas Education twee nieuwe producten:

Nadere informatie

Audit Beta-beleid. Opdrachtgever: Strabrecht College te Geldrop. Opdracht:

Audit Beta-beleid. Opdrachtgever: Strabrecht College te Geldrop. Opdracht: Audit Beta-beleid Opdrachtgever: Strabrecht College te Geldrop Opdracht: We willen inzicht krijgen in de voor de school tegenvallende resultaten t.a.v. keuze voor het N-profiel. Inzicht krijgen in de voor

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst: hoe doen jongeren dat?

Kiezen voor de toekomst: hoe doen jongeren dat? Kiezen voor de toekomst: hoe doen jongeren dat? Trends Highlightsrapportage in de van Baarsjes R een kwalitatief onderzoek onder jongeren vóór en na hun keuze voor een hogeschool. Voor: de techniek instituten

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen nameting

Vragenlijst leerlingen nameting Bijlage C Vragenlijsten Vragenlijst voor leerlingen Vragenlijst leerlingen nameting Dit schooljaar doe jij mee aan de pilot havo Carrousel. Je bent bij een aantal organisaties op Carrouselbezoek geweest

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007

Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007 Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007 http://youngmarketing.web-log.nl/youngmarketing/2007/06/profielsites_ve.html 15 juni 2007 Profielsites versterken

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo het beeld van het hbo als werkgever onder hoogopgeleide professionals Samenvatting imago-onderzoek

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo het beeld van het hbo als werkgever onder hoogopgeleide professionals Samenvatting imago-onderzoek arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo het beeld van het hbo als werkgever onder hoogopgeleide professionals Samenvatting imago-onderzoek Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: onderzoeksvraag

Nadere informatie

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123.nl Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke studie past goed bij jou? Misschien weet je al jaren

Nadere informatie

Wat heeft dit kind nodig?

Wat heeft dit kind nodig? ADHD PDD-NOS Leerstoornis Gedragsstoornis Team Wat heeft dit kind nodig? Lynn leest in haar leesboek. Tegelijkertijd tikt ze constant met haar pen op haar tafel. Dat doet ze wel vaker. De kinderen van

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Wat ik zoek. Wie ben ik. Wat ik vind. Facts

Wat ik zoek. Wie ben ik. Wat ik vind. Facts Ik lees heel veel stripverhalen, vooral de Donald Duck. Daar zitten heel veel uitvindingen in. Niet van die dingen die ontploffen, maar echt handige, nieuwe dingen. Ik zou wel uitvinder willen worden.

Nadere informatie

YOUNGWORKS RAPPORT ONLINE ONDERZOEK Jongeren over het vak Nederlands BLINK EDUCATIE

YOUNGWORKS RAPPORT ONLINE ONDERZOEK Jongeren over het vak Nederlands BLINK EDUCATIE YOUNGWORKS RAPPORT ONLINE ONDERZOEK Jongeren over het vak Nederlands BLINK EDUCATIE 5-3-2015 0. Online onderzoek onder leerlingen VO Hoe beleven leerlingen het vak Nederlands? In opdracht van Blink Educatie

Nadere informatie

Ouders over kindcentra

Ouders over kindcentra Ouders over kindcentra Oberon, september 2015 Wat vinden ouders eigenlijk van kindcentra? Kennen zij de gedachte achter Kindcentra2020? We besloten om het maar eens aan ze te vragen. Onderzoeksbureau Oberon

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Rapportgegevens Nederlandse persoonlijkheidstest

Rapportgegevens Nederlandse persoonlijkheidstest Rapportgegevens Nederlandse persoonlijkheidstest Respondent: Johan den Doppelaar Email: info@123test.nl Geslacht: man Leeftijd: 37 Opleidingsniveau: hbo Vergelijkingsgroep: Nederlandse beroepsbevolking

Nadere informatie

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

Project Interactieve multimedia

Project Interactieve multimedia Project Interactieve multimedia Jerney van Schagen Inleiding: Het eerste idee van het project bij mij was dat het een vrij breed project zou worden, maar in een van de eerste colleges kwam ik er al gauw

Nadere informatie

Informatie-avond vwo4. Welkom

Informatie-avond vwo4. Welkom Informatie-avond vwo4 Welkom Agenda Opening Informatie over V4 Decanaat Internationalisering Mentoren Geslaagd!! Informatieavond VWO6 14 september welkom Het leren in de TF vwo Inzicht Uit het hoofd leren

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

De drijfveren zijn ontwikkeld en aangeleverd door Coert-Jan Tomassen van CJT for Sales: Coert-Jan Tomassen info@cjtforsales.com www.cjtforsales.

De drijfveren zijn ontwikkeld en aangeleverd door Coert-Jan Tomassen van CJT for Sales: Coert-Jan Tomassen info@cjtforsales.com www.cjtforsales. Drijfveren Tool 1.0 Carolien van Herrikhuyzen www.cforcycling.nl www.cforcycling.com carolien@cforcycling.nl Om wat handvaten te hebben voor een gesprek met ons begeleidingsteam bij het formuleren van

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen??

Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen?? Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen?? Decaan F. Kerkhof september 2015 Het keuzeproces : hoe zit dat in elkaar? Havo 4 en vwo 5 oriënteren door middel van: - www.studiekeuze123.nl - www.startstuderen.nl

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten.

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten. YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN 16 november 2015 - CSG Jan Arentsz - Langedijk & Alkmaar CONCLUSIE Tijd inruimen voor lichaamsbeweging leidt tot betere leerprestaties! YOUNGWORKS JAMES SMITH james@youngworks.nl

Nadere informatie

Onderzoek: Studiekeuze

Onderzoek: Studiekeuze Onderzoek: Studiekeuze Publicatiedatum: 31-01- 2014 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 t/m 31 januari 2014, deden 712 scholieren en 1064 studenten mee. De uitslag van de peiling

Nadere informatie

De kwaliteit van educatieve activiteiten meten. Universiteitsmuseum Utrecht

De kwaliteit van educatieve activiteiten meten. Universiteitsmuseum Utrecht De kwaliteit van educatieve activiteiten meten Universiteitsmuseum Utrecht De kwaliteit van educatieve activiteiten meten Universiteitsmuseum Utrecht Claudia de Graauw Bo Broers Januari 2015 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werknemersonderzoek. Bram Masselink Willem Minderhoud

Werknemersonderzoek. Bram Masselink Willem Minderhoud Werknemersonderzoek Bram Masselink Willem Minderhoud (Bij)baan in het onderwijs: een meerwaarde voor school, scholier en student. Wij hechten veel waarde aan de werkomstandigheden van studenten die door

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken

Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken creatieve en flexibele inzet

Nadere informatie

HET EXCELLENTIEMODEL HOE DENKEN JONGEREN OVER UITBLINKEN? YOUNGWORKS

HET EXCELLENTIEMODEL HOE DENKEN JONGEREN OVER UITBLINKEN? YOUNGWORKS HET EXCELLENTIEMODEL HOE DENKEN JONGEREN OVER UITBLINKEN? YOUNGWORKS Programma 1. Wat is excellentie? 2. Het excellentiemodel 3. Tips 1. WAT IS EXCELLENTIE? WAAR OF NIET WAAR? EXCELLENTIE IS VOOR EEN SELECTE

Nadere informatie

Informatica kiezen. Informatica: iets met computers? Informatie over het vak informatica in de Tweede Fase van havo en vwo

Informatica kiezen. Informatica: iets met computers? Informatie over het vak informatica in de Tweede Fase van havo en vwo Informatica kiezen Informatica: iets met computers? Informatie over het vak informatica in de Tweede Fase van havo en vwo Voorlichtingsmateriaal voor leerlingen in havo en vwo Het vak informatica Waarom

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

In dit onderzoek is onderzocht wat er vanuit het Jan van Brabant college nodig is voor havo en vwo mentoren om een beter en uniformer profiel- en

In dit onderzoek is onderzocht wat er vanuit het Jan van Brabant college nodig is voor havo en vwo mentoren om een beter en uniformer profiel- en In dit onderzoek is onderzocht wat er vanuit het Jan van Brabant college nodig is voor havo en vwo mentoren om een beter en uniformer profiel- en studiekeuzetraject uit te voeren aan hun leerlingen. Het

Nadere informatie

Informatica. VWO 5 en 6 HAVO 4 en 5

Informatica. VWO 5 en 6 HAVO 4 en 5 Informatica VWO 5 en 6 HAVO 4 en 5 informatiekunde - informatica Onderbouw: Word Excel Bovenbouw: Nieuw vak Inhoud komt straks Powerpoint E-mail Internet Studielast Havo HAVO 4 3 lesuren per week HAVO

Nadere informatie

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL Meting maart 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Welke middelen kan een docent tijdens zijn les gebruiken / hanteren om leerlingen van havo 4 op het Sophianum meer te motiveren? Motivatie

Nadere informatie

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 Inhoudsopgave 1.0 Inhoudsopgave 1 1.0 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Mijn leerdoelen 2 2.0 Beschrijving leerdoel 2 3 2.1 Responsive 3 2.2 Up- to- date HTML&CSS

Nadere informatie

Algemene informatie. Beste aanstaande student,

Algemene informatie. Beste aanstaande student, Algemene informatie Beste aanstaande student, Ter voorbereiding op het gesprek vragen we je een korte enquête in te vullen. Met het invullen bevestig je tegelijk je komst naar het kennismakingsgesprek,

Nadere informatie

LOB TECHNIEK FRIESLAND

LOB TECHNIEK FRIESLAND LOB TECHNIEK FRIESLAND Aat Stuurman Dimph Rubbens ESTER IS JARIG. VAN HARTE GEFELICITEERD HTTP://WWW.YOUTUBE.C OM/WATCH?V=HLK0OHCY ERE ALGEMENE DOELEN VAKDOCENTEN Verkennen aanknopingspunten eigen vakcurriculum

Nadere informatie

Verslag Creatief Denken en Pitchen

Verslag Creatief Denken en Pitchen Verslag Creatief Denken en Pitchen Jeroen Dusseldorp 2041664 PM1DV Leraar: Serge verwiel 1 Voorwoord Korte evaluatie van trainingen De beroepsvaardigheden trainingen vond ik dit blok toch wel het leukste

Nadere informatie

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je?

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je? LOOPBAAN-ANKERTEST Welke baan past bij je? Waarom werk je? Welke aspecten motiveren je in jouw werk? Welke inhoudelijke zaken moet je werk bevatten zodat je het naar je zin hebt en met plezier en resultaat

Nadere informatie

Profielkeuze Vwo 3. Het doel is: Op basis van reële zelfkennis, een gedegen keuze maken!

Profielkeuze Vwo 3. Het doel is: Op basis van reële zelfkennis, een gedegen keuze maken! Profielkeuze Vwo 3 Profielkeuze in het algemeen Dit jaar maakt uw dochter/zoon een belangrijke keuze in haar/zijn schoolloopbaan. Er moet een profiel gekozen worden: vakken waarin uw kind eindexamen gaat

Nadere informatie

Presenteren the easy way

Presenteren the easy way Presenteren the easy way Dit is een uitgave van Marie-Jose Custers van CustersCoaching (niets uit deze uitgave mag gekopieerd worden) Voor de meeste mensen is presenteren een echte opgave. Ze weten dat

Nadere informatie

Laat zien en vertel, dat is het motto van

Laat zien en vertel, dat is het motto van Geef een presentatie en doe dat vooral met tekeningen Dan Roam, Visueel presenteren - Het ontwerpen van presentaties die overtuigen, Vakmedianet, 260 blz., ISBN 978 94 6276 016 5. Het doel van de presentator

Nadere informatie

STUDIEPERSPECTIEF? Kies slim! Onderzoek naar de wijze waarop jongeren in het voortgezet onderwijs een vervolgopleiding kiezen.

STUDIEPERSPECTIEF? Kies slim! Onderzoek naar de wijze waarop jongeren in het voortgezet onderwijs een vervolgopleiding kiezen. STUDIEPERSPECTIEF? Kies slim! Onderzoek naar de wijze waarop jongeren in het voortgezet onderwijs een vervolgopleiding kiezen. Created by: Powered by: Samenvatting De jeugdwerkloosheid is hoog, jongeren

Nadere informatie

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015.

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015. Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening bijeenkomst Klantengroep Samenwerking Noord (Holland Web Week), Groningen, 16 september 2015 Dames en heren, Goed nieuws is geen nieuws, zeggen

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Leercentrum Nijmegen Oberon, november 2012 1 Inleiding Playing for Success heeft, naast het verhogen van de taal- en rekenprestaties van de

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent NTERVIEW In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze Doen waar je goed in bent Ieder mens moet regelmatig keuzes maken. Dat begint al met de keuze voor een bepaalde school, een studie of een opleiding.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

6.1 De Net Promoter Score voor de Publieke Sector

6.1 De Net Promoter Score voor de Publieke Sector 6.1 De Net Promoter Score voor de Publieke Sector Hoe kun je dienstverleners het beste betrekken bij klantonderzoek? Ik ben de afgelopen jaren onder de indruk geraakt van een specifieke vorm van 3 e generatie

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Welkom in de derde klas!

Welkom in de derde klas! Welkom in de derde klas! De meeste van jullie zijn twee jaar leerling van onze school geweest. Jullie weten wel hoe het hier werkt. Wat er van je verwacht wordt. Wat wel en niet geaccepteerd wordt. Dat

Nadere informatie

Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman

Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman FSU Oktober 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Verantwoording...4 Conclusies...5 De cijfers op een rij.9 Knelpunten/oplossingen 15 Positieve punten.16

Nadere informatie