Inhoud 0 Hoe werkt deze cursus? 1. Dwarslaesie in het kort 1.0 Introductie / samenvatting 1.1 Iets over medische termen 1.2 Dwarslaesie 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud 0 Hoe werkt deze cursus? 1. Dwarslaesie in het kort 1.0 Introductie / samenvatting 1.1 Iets over medische termen 1.2 Dwarslaesie 1."

Transcriptie

1 Inhoud 0 Hoe werkt deze cursus? 1. Dwarslaesie in het kort 1.0 Introductie / samenvatting 1.1 Iets over medische termen 1.2 Dwarslaesie 1.3 Directe gevolgen 1.4 De wervelkolom 1.5 Zenuwbanen en functies 1.6 Het zenuwstelstel 1.7 Het ruggenmerg 1.8 Berichten en signalen 1.9 Wat is een dwarslaesie? 1.10 Wat gebeurt er met mijn zenuwstelsel? 1.11 Spinale shock 1.12 Reflexen en spasticiteit 1.13 Darmen 1.14 Blaas 1.15 Huid en gevoel 1.16 Hoop op herstel en genezing 1.17 Genezing 1.18 Beschrijvingen

2 Hoe werkt deze cursus? Dit is de printversie van deze cursus, zodat je alles op je gemak kunt doorlezen. Je ziet aan de kleur in welk hoofdstuk je bent. Dit zie je zowel op de computer, tablet of smartphone als in de printversie. Op de website vertellen mensen met een dwarslaesie in een filmpje wat hun ervaringen zijn. Zij zijn de hoofdpersonen in deze cursus. Ze hebben allemaal een dwarslaesie en nodigen je uit om een kijkje te nemen in hun leven. Ze vertellen en laten ook zien hoe zij dit doen, dat leven met een dwarslaesie. Hoe zij relaties opbouwen, werken, wakker worden, transfers maken, van A naar B gaan en nog veel meer. Veel succes met het volgens van de cursus Weer op Weg!

3 Hoofdstuk 1 Dwarslaesie in het kort 1.0 Uitleg dwarslaesie Dit hoofdstuk geeft een overzicht van je letsel. Het is een samenvatting van de cursus en gaat in vogelvlucht langs alle onderdelen. Meer uitleg kan je vinden in de andere hoofdstukken. We leggen de basiswerking van het ruggenmerg uit. Dit hoofdstuk geeft als het ware een snelle cursus over hoe het ruggenmerg werkt en wat de directe gevolgen van schade zijn. Het gaat over beginnen met het stabiliseren van de beschadigde wervelkolom en het herstellen van eventuele verwondingen. Een aantal zaken willen veel patiënten in het begin weten als ze een dwarslaesie krijgen. Van 'wat kan ik verwachten na het krijgen van een dwarslaesie?' tot 'naar het toilet kunnen', seksuele zaken, gevoel, bloeddruk, en zaken zoals opstaan. Dit hoofdstuk geeft een mooi overzicht van wat je mag verwachten in het begin. Hoewel elke dwarslaesie uniek is en verschilt van persoon tot persoon zijn er zaken waar we allemaal mee te maken krijgen. Ook leggen we de werking van het zenuwstelsel uit. Ik ga je vertellen hoe alles aangestuurd wordt en welke problemen je tegen kan komen met een dwarslaesie.

4 Een van de eerste vragen die mensen je zullen stellen is: Welk niveau laesie heb jij? Ik leg je uit wat ze daar mee bedoelen en vertel je iets over het gevolg van de verschillende typen dwarslaesie. Deze cursus is eenvoudig te begrijpen en wordt aangevuld met duidelijke afbeeldingen. Er wordt geen ingewikkeld medisch jargon gebruikt, alleen makkelijk te begrijpen termen. Als je de complete cursus hebt doorlopen weet je veel over jouw dwarslaesie. En ook over andere laesie-typen! Het bereid je voor en geeft je handvatten om weer op weg te gaan.

5 1.1 Iets over medische termen De medische wetenschap heeft zich de afgelopen eeuwen enorm ontwikkeld. Er wordt daar veel gebruik gemaakt van medische termen die uit het Latijn komen. De medische taal is ontwikkeld om exact en onderscheidend te zijn. Hij is bedoeld om verwarring te voorkomen onder mensen die in de zorg werken. Sommige termen kunnen onpersoonlijk, hard en soms zelfs negatief overkomen. Zoals beperkt, niet-functioneel, incompleet of slap. Al deze termen beschrijven de verschillende aspecten van je letsel. Onthoud, je bent een persoon die letsel heeft, je bent niet de hoge laesie in kamer 5. Als je een medische term niet kent, aarzel niet om uitleg te vragen aan de persoon die de term of woorden gebruikt. 1.2 Dwarslaesie Je hebt een ziekte of een ongeluk gehad waardoor je nu een dwarslaesie hebt. Hier leggen we uit hoe je lichaam werkt en welke gevolgen het letsel heeft op de manier waarop het functioneert. Een dwarslaesie verschilt van persoon tot persoon. Voor jou gelden misschien maar enkele gevolgen OF het hele pakket. Deze cursus helpt je 'Weer op weg' en hopelijk maakt het je hongerig naar meer informatie. Vraag de medische professionals om je heen wat er voor jou relevant is. Acute fase Na een ongeval of ziekte is er misschien een operatie nodig om de beschadigde wervels te stabiliseren. Dit stabiliseren is nodig om verdere schade aan het ruggenmerg te voorkomen. Soms moet je enige tijd een korset of halskraag dragen om de rug of nek stil te houden en te laten herstellen. Tip: In het ziekenhuis en het revalidatiecentrum komt er veel informatie op je af en het personeel lijkt erg druk. Blijf je vragen stellen, ook als er veel medische termen gebruikt worden.

6 1.3 Directe gevolgen Onder je dwarslaesie voel je geen druk op de huid en krijg je geen signalen die aangeven dat je de druk op je huid moet verminderen. Het is noodzakelijk je huid actief te beschermen tegen druk om wondjes te voorkomen. Dit kun je doen door de druk te variëren en van houding te wisselen, of door op een ondergrond te gaan zitten of liggen die de druk goed verdeelt. Je kan het niet voelen als je blaas vol is en je kunt niet spontaan plassen. Een arts of verpleegkundige helpt je in het begin daarmee, totdat je dit zelf kan. Je hebt in het begin ook hulp nodig hebben om je darmen leeg te maken. Omdat je je ledematen die verlamd zijn niet kunt bewegen doet een fysiotherapeut dit voor jou om te voorkomen dat ze stijf worden of gaan vervormen. Mogelijk krijg je ook spasmen en merk je dat spieren in het verlamde deel uit zichzelf aanspannen. Bij vrouwen stopt waarschijnlijk de ongesteldheid een tijdje, maar in de loop van de tijd zal zich dit herstellen.

7 Mannen zullen merken dat ze geen erectie kunnen krijgen of er geen invloed op hebben. De meeste mensen met een dwarslaesie kunnen weer een seksueel actief leven krijgen. Als je een hoge dwarslaesie hebt is het systeem dat je lichaamstemperatuur regelt, waarschijnlijk verstoord. Je temperatuur kan lager zijn dan normaal en je kunt rillerig zijn of warm aanvoelen. Mogelijk kun je niet zweten of merk je dat je JUIST veel zweet. Je kunt niet zelfstandig zitten en in het begin word je voorzichtig en korte momenten rechtop gezet. Als je te snel rechtop komt, vooral als je een hoge dwarslaesie hebt, kun je flauw vallen. Je kunt last hebben van een lage bloeddruk. in de eerste weken. Na ongeveer een maand kunnen de mensen met een hoge dwarslaesie last krijgen van een hoge bloeddruk. Als je zit, merk je dat je geen evenwicht hebt zonder steun. Met je beperkte gevoel en bewegingsmogelijkheden leer je helemaal opnieuw hoe je je lichaam in balans houdt. Je kunt wat depressief zijn en je misschien wel boos of schuldig voelen. Dit zijn normale gevoelens na de heftige gebeurtenis die je overkomen is. De schok voor je lichaam, de verveling van plat op je rug liggen in het ziekenhuis, het gevoel dat alles voor je gedaan moet worden en je zelf niets kunt, de onzekerheid over de toekomst, en de zorgen die je je maakt over vrienden en familie. Dit zijn allemaal factoren die je gevoelens negatief kunnen beïnvloeden.

8 De komende weken kan je niet naar huis, je werk of studie niet oppakken, je kan niet zorgen voor je gezin, vrijen, koken of sporten. Later in de revalidatie kan je er weer op uit, naar het café, de bioscoop, het theater en kun je weer de meeste dingen doen. In de meeste gevallen lukt het weer om een aantal taken uit te voeren, hoewel je er meer moeite voor moet doen dan hiervoor. Je waardeert ze weer net zo OF zelfs meer dan voorheen. De revalidatie die na de ziekenhuis periode volgt is een intensieve tijd waarin je hard werkt om de meest basale dingen opnieuw te leren. De revalidatie duurt meestal tussen de drie tot 9 maanden. Afhankelijk van de hoogte van de dwarslaesie en het herstel.

9 1.4 De wervelkolom De wervelkolom is een stapel botten, banden en zenuwbanen en hij voert twee belangrijke taken uit. Het is een structuur die de delen van je lichaam met elkaar verbindt. In de wervelkolom ligt het ruggenmerg dat met zenuwbanen de verbinding maakt tussen de hersenen en elk deel van het lichaam. Het ruggenmerg begint in je nek en eindigt bij je stuitje. De wervelkolom is een stapel van 33 wervels. De wervels staan op elkaar gestapeld en worden bij elkaar gehouden door tussenschijven, banden en spieren. Banden houden de wervelkolom stabiel en de spieren zorgen voor beweeglijkheid. De elastische tussenwervelschijven bevinden zich tussen elke wervel en voorkomen dat de wervels elkaar raken en vangen schokken op voor de wervelkolom.

10 De wervelkolom is verdeeld in 4 delen, elk deel heeft een eigen naam en elke wervel een eigen nummer. Cervicaal (nek) Thoracaal (hoge rug) Lumbaal (lage rug) Sacraal (stuitje)

11 1.5 Zenuwbanen en functies Tussen elke twee wervel komen een tweetal zenuwbundels naar buiten. In de nek zijn er meer zenuwbundels (acht) dan er wervels zijn, dat zijn er namelijk zeven. Midden in elke wervel zit een holte. Als alle wervels op elkaar staan, ontstaat er een tunnel, die we het wervelkanaal noemen. Deze tunnel beschermt de zenuwbanen helemaal rondom. Tussen elke twee wervels zitten links en rechts openingen waardoor zenuwbundels naar buiten komen. Elke zenuwbundel maakt de verbinding tussen de hersenen en de verschillende delen van je lichaam.

12 1.6 Het zenuwstelstel Het zenuwstelsel bestaat uit je hersenen, het ruggenmerg en de zenuwbanen die uit het ruggenmerg komen. De hersenen regelen een aantal functies van het lichaam automatisch, zoals de hartslag en ademhaling. Zonder dat je je daar bewust van bent. Andere functies, zoals bijvoorbeeld het oppakken van een voorwerp, vragen bewuste actie. Het zenuwstelsel helpt je om alle lichaamsfuncties te controleren en kan ruwweg in tweeën verdeeld worden. De hersenen en het ruggenmerg samen vormen het centrale zenuwstelsel. De uitgaande zenuwbundels verbinden het centrale zenuwstelsel met de rest van het lichaam. Ze worden samen het perifere zenuwstelsel genoemd.

13 Het zenuwstelsel kan ook in twee delen onderverdeeld worden op basis van de functies. Het animale zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel. Het animale zenuwstelsel Het perifere zenuwstelsel zorgt voor de communicatie tussen de hersenen en de bewegende lichaamsdelen. De belangrijkste functie is prikkels doorgeven naar de hersenen en, nadat de informatie verwerkt is, het aansturen van bewuste bewegingen. Het perifere zenuwstelsel controleert en stuurt onder andere aan: beweging gevoel reflexen Het autonome zenuwstelsel Het autonome zenuwstelsel beheert de onbewuste functies van je inwendige klieren en organen. Als je een dwarslaesie hebt, is dit systeem waarschijnlijk ook verstoord. Het autonome systeem controleert en stuurt onder andere aan: de hartslag en de bloeddruk - de ademhaling - de lichaamstemperatuur - zweten - rillen - de blaas- en darmfunctie - de spijsvertering - bij mannen: de seksuele functie 1.7 Het ruggenmerg Je ruggenmerg is een ingewikkeld communicatie systeem dat het mogelijk maakt dat je hersenen 'praten' met delen van je lichaam en dat deze delen berichten terug kunnen sturen naar je hersenen.

14 Het ruggenmerg is te vergelijken met een telefoonkabel met heel veel draden. De doorsnede is ongeveer de dikte van je pink en loopt vanaf de hersenen omlaag tot ongeveer L1, de eerste lumbale wervel onderaan je rug. Op dit punt lopen de zenuwbanen als een bundel uit de wervel. Dit noemt men de cauda equina, vertaald betekent dit de paardenstaart, omdat het daar een beetje op lijkt. Om het ruggenmerg liggen 3 beschermende lagen. De buitenste laag heet dura mater en is erg sterk. De volgende laag, de arachnoidea lijkt op een spinnenweb en is een strak ingepakte laag. De pia mater is erg dun en zorgt voor een waterdichte laag waardoor de hersenvloeistof vastgehouden wordt. Deze vloeistof vangt schokken voor de hersenen en het ruggenmerg op. Pia mater Arachnoidea Dura mater

15 Het ruggenmerg zelf heeft een vlindervorm met 2 waarneembare gebieden, de grijze en witte stof.

16 1.8 Berichten en signalen De belangrijkste functie van het ruggenmerg is het doorgeven van berichten uit je lichaam naar je hersenen en van je hersenen naar je lichaam. Deze berichten gaan door de witte stof in het ruggenmerg. Net als bij liften, hebben de banen ieder een eigen pad en bestemming. De banen gaan zowel van de hersenen af als naar de hersenen toe. Er zijn 3 verschillende soorten berichten: 1. gevoel: sensorisch 2. beweging: motorisch 3. bescherming: reflexen Sensorische berichten: Sensorische berichten worden ergens vanuit je lichaam verzonden, bijvoorbeeld vanuit je hand, naar het ruggenmerg. Het ruggenmerg verstuurt de informatie dan naar de hersenen. Als het bericht de hersenen bereikt kan het vertaald worden naar gevoel, zoals aanraking, druk, pijn of temperatuur (warm of koud). Er is nog een belangrijk gevoel waar je je waarschijnlijk niet bewust van bent. Dit heet proprioceptie en het houdt onbewust continu bij wat de positie van je lichaamsdelen en gewrichten is. Proprioceptieve berichten geven de hersenen informatie over je lichaamshouding, om de hersenen te helpen de precieze bewegingen te coördineren. Dit gebeurt bijna onbewust, bijvoorbeeld bij het veranderen van de positie van je hand. Motorische berichten: Motorische berichten beginnen in je hersenen en gaan door het ruggenmerg. Zenuwbanen geleiden deze berichten naar de juiste delen van je lichaam. Dit systeem beheert de meeste spieren.

17 Reflexen: Het lichaam heeft een prachtig ingebouwd verdedigingssysteem. Niet alle berichten die vanuit het lichaam komen gaan helemaal naar je hersenen. Het ruggenmerg heeft de mogelijkheid zelf beslissingen te nemen. Als je bijvoorbeeld op een scherp voorwerp stapt, geeft de huid een sensorisch signaal af. Als dit signaal als een 'paniek' signaal herkend wordt, dan stuurt het ruggenmerg een reflex naar de spiergroep waar het signaal vandaan komt. Je voet zal zich automatisch omhoog trekken om weg te komen van het pijnlijke voorwerp. Het originele signaal gaat ook nog naar de hersenen om de reflex weer iets te onderdrukken om de controle over de beweging weer terug te krijgen. 1.9 Wat is een dwarslaesie? Een dwarslaesie ontstaat als er een beschadiging is in het ruggenmerg. Deze beschadiging blokkeert de communicatie tussen je hersenen en je lichaam. Een dwarslaesie die ontstaat door breken, afscheuren of kneuzen door krachten van buitenaf, heet een traumatische dwarslaesie. Een dwarslaesie kan ook ontstaan door ziekte zoals multipele sclerose (MS), een infectie, of kanker in de wervelkolom. De hoogte van de dwarslaesie wordt aangegeven door de zenuwbaan die beschadigd is, maar kan ook verwijzen naar de beschadigde wervel. Meestal wordt de laesiehoogte aangeven met de hoogte van de beschadigde zenuw. Bijvoorbeeld C5/C6, dat betekent een breuk bij de 5e en 6e cervicale wervel. Dat is dus in de nek.

18 1.10 Wat gebeurt er met mijn zenuwstelsel? Nu signalen niet meer langs het beschadigde deel verstuurd worden, kunnen de hersenen de spieren onder je laesieniveau niet meer aansturen. Ook sensorische signalen kunnen niet meer naar de hersenen toe verstuurd worden. Hierdoor is het gevoel voor warm en koud, pijn en druk verstoord. Vraag de specialist om uit te leggen welk deel van de wervelkolom bij jou beschadigd is. Reflexen werken mogelijk nog wel via een soort 'loop' of terugkaatsing via het ruggenmerg zelf. Maar de hersenen kunnen die reflexen niet meer remmen, dit kan zich uiten in spasticiteit van de spieren. Het is belangrijk te begrijpen dat de signalen vanuit je hersenen en vanuit je lichaam nog wel worden verzonden, maar dat ze de hersenen of spieren niet meer bereiken. Ze kunnen niet meer langs het niveau van je dwarslaesie. De spieren en organen onder het niveau van de dwarslaesie worden wel nog van bloed en voedingsstoffen voorzien. Mogelijk ervaar je na de dwarslaesie veranderingen in je ademhaling, je temperatuurregeling, je hartslag en je bloeddruk. Waarschijnlijk is het behoorlijk lastig om te gaan met je blaas- en darmfunctie en seksualiteit. Meer informatie hierover vind je in de andere hoofdstukken in deze cursus. Onzekerheid over seksuele functies en of je nog kinderen kunt krijgen, kunnen een grote impact op je hebben.

19 1.11 Spinale shock Meteen na het ongeval kan het ruggenmerg in een shock raken. Tijdens deze shockfase kunnen reflexen, beweging en gevoel onder de dwarslaesie afwezig zijn. Een spinale shock kan van enkele uren, tot enkele maanden duren. Door deze spinale shock is het soms lastig om in de eerste fase de exacte uitval op de langere termijn te bepalen. Soms komt er in de eerste weken wat gevoel terug. Dit verschilt echter zeer van persoon tot persoon. Elke terugkeer van reflexen onder het laesieniveau geeft aan dat de spinale shockfase verloopt Reflexen en spasticiteit Reflexen behoren tot de normale functies van het ruggenmerg vóór de dwarslaesie. Het reflexsysteem reageert direct om het lichaam tegen schade te beschermen en het voorkomt zo dat je je zelf bezeert. Bijvoorbeeld door je lichaam terug te trekken van iets heets. Pijnlijke druk op spieren of pijnsensaties vanuit de huid geven een signaal af via de zenuwbanen in dat gebied.

20 Zwakke signalen gaan via het ruggenmerg naar de hersenen. Sterke signalen keren via het ruggenmerg meteen terug naar de betreffende spieren om het lichaamsdeel weg te halen van de druk of pijn. De hersenen remmen de reflex weer af naar een hanteerbare beweging. Als de dwarslaesie T12 of hoger is, zijn de reflexen waarschijnlijk nog intact. Signalen vanuit het lichaam worden nog steeds via het ruggenmerg zelf terugvertaald naar een reflex. Omdat de hersenen de beweging niet meer afremmen is het resultaat een spasme. Als de laesiehoogte T12 of lager is dan zul je waarschijnlijk geen last hebben van spasticiteit. Spasticiteit zul je niet snel als iets positiefs beschouwen. Toch kunnen spasmen erg handig zijn. Spasmen geven aan dat er iets niet in orde is. Gaandeweg zul je uit deze signalen leren begrijpen wat er aan de hand is met je lichaam. Zo kan spasme aangeven dat de blaas vol is. Spasticiteit kan ook de spieren in de benen onderhouden, de bloedsomloop op gang houden en de blaas of darmfunctie helpen. Een volle blaas bijvoorbeeld zal een sensorisch signaal afgeven naar de hersenen, dat signaal komt echter niet aan, maar kan wel een reflex geven die de blaas leegt Darmen Direct na het ontstaan van de dwarslaesie zijn de darmen 'slap', dat wil zeggen dat er geen spieractiviteit is. Je ingewanden verwerken nog wel voedsel en nemen voedingsstoffen op. Afhankelijk van de hoogte van de dwarslaesie ontwikkel je een 'reflexdarm' of de darmen blijven slap.

21 1.14 Blaasfunctie Plassen is een hele normale dagelijkse activiteit. Een plas doen is de laatste fase van een ingewikkeld en zeer belangrijk proces in ons lichaam. Het urinewegsysteem is voortdurend bezig met het controleren van de hoeveelheid water en afval in het lichaam. Het is het 'oliefilter' van het lichaam en zorgt ervoor dat het lichaam schoon blijft en soepel blijft lopen. Een dwarslaesie verstoort de mogelijkheid om normaal te plassen. Zelfs een kleine beschadiging heeft al invloed op het commando plassen. Er zijn echter verschillende manieren om de blaas weer onder controle te krijgen. Het is belangrijk om goede technieken te leren voor de controle van de blaas. Dat is nodig om geen blaasinfecties te krijgen, om blaas- en nierstenen en andere complicaties te voorkomen, zowel nu als in de toekomst Huid en gevoel De zenuwbanen die uit het ruggenmerg vertakken, geven sensorische informatie vanuit de verschillende delen van het lichaam door aan de hersenen. Het gebied dat bediend wordt door één zenuw heet een dermatoom, Via dermatomen kan je vrij goed bepalen welk deel van het ruggenmerg beschadigd is. Andere zenuwbanen geven motorische informatie door aan de spiergroepen vlakbij de dermatomen. Het spiergebied dat bediend wordt door een zenuw heet een myotoom. Een dwarslaesie betekent dat je constant de taak van op de huid letten, van je zenuwstelsel moet overnemen.

22 Omdat je niet automatisch kunt reageren op schade op het moment dat deze ontstaat, moet je schade voorspellen en voorkomen voordat hij kan optreden. Je moet goede gewoontes aanleren om druk te verminderen. Dit kan door te 'liften' in de stoel of te draaien als je ligt om je huid in conditie te houden. Dit alles om te voorkomen dat je terug moet naar het ziekenhuis of het revalidatiecentrum Hoop op herstel en genezing De spinale shock verbergt in eerste instantie de uiteindelijke hoogte van je beperkingen. Je komt misschien in de verleiding om niet mee te doen aan bepaalde delen van de revalidatie, in de hoop dat je volledig zult herstellen. Het is waar dat er veel verschillen zijn in het functieverlies, zelfs bij gelijke laesiehoogtes. Dit geldt vooral bij incomplete laesies. De hoop op herstel moet je echter niet tegenhouden in je revalidatie. Hard werken tijdens de revalidatieperiode betekent dat je beter gebruik kunt maken van de eventuele terugkeer van functies in een later stadium. Als alles verder mee zit kan je misschien het revalidatiecentrum zelfs eerder verlaten!

23 1.17 Genezing Je wilt natuurlijk weten wat de kans op 'genezing' is. Een dwarslaesie is geen ziekte en kan niet genezen. Dat geldt ook als hij is ontstaan DOOR een ziekte. Net zoals bij andere verwondingen kunnen de medisch specialisten de symptomen en effecten van het letsel behandelen tot daar waar de medische wetenschap reikt. Een dwarslaesie is een van de meest complexe letsels die een lichaam kan overkomen. Er zijn meer dan 200 internationale wetenschappelijke programma's waarin onderzoek wordt gedaan naar alle aspecten en de herstelmogelijkheden van een dwarslaesie. De vooruitgang geeft hoop, maar bij GEEN van deze programma s is het gelukt om een complete dwarslaesie te genezen. Waarschijnlijk zal door de constante vooruitgang in de medische wetenschap, het uiteindelijk mogelijk worden om de functie van het ruggenmerg te repareren. Het is waarschijnlijk dat deze procedures eerst beschikbaar zullen komen voor mensen met een nieuwe dwarslaesie. Dit komt omdat het lichaam het beschadigde deel van het ruggenmerg 'aanvalt'. De eerste resultaten zullen bereikt worden, door in de eerste 48 uur na het letsel te voorkomen dat het lichaam deze 'aanval' uitvoert. Bestaande dwarslaesies zullen lastiger te repareren zijn dan de 'nieuwe' laesies. Na het letsel ontstaat er een kettingreactie in het lichaam, die de zenuwcellen rond het letsel beschadigt. Hierdoor vermindert de kans op herstel. De schade lijkt ook groter te zijn als er een zuurstoftekort is geweest na het letsel. Er is veel onderzoek naar het voorkomen van dit zuurstoftekort, om zo de totale schade te beperken. Er zijn veel publicaties en websites die aandacht besteden aan dit onderwerp.

24 1.18 Beschrijvingen Geen twee mensen met een dwarslaesie zijn hetzelfde. Afhankelijk van de oorzaak van de beperking, kunnen er enkele ruggenmergzenuwen niet aangetast zijn. De volgende termen worden gebruikt om het type en mate van de dwarslaesie te classificeren. De volgende tabel verklaart veelgebruikte termen en jargon die je dagelijks zult horen in het revalidatiecentrum. De behandelaars zijn zo gewend om deze termen te gebruiken, dat ze soms zullen vergeten ze voor je te vertalen. Als je een term hoort die je niet kent, vraag iemand om hem uit te leggen of zoek de term op in deze tabel. Zo kom je erachter waar ze het allemaal over hebben. Laesie Elke schade aan het ruggenmerg heet een dwarslaesie. Als hij veroorzaakt wordt door een trauma, dan heet het een traumatische dwarslaesie. Laesieniveau In de medische wereld wordt een dwarslaesie aangeduid door het niveau van de schade aan het ruggenmerg. Dit wervelniveau beschrijft welke wervel beschdigd is (bijvoorbeeld halswervel 6 en 7 = C6/7). Het neurologische niveau beschrijft welke zenuwbanen beschadigd zijn, gevolgd door de term compleet of incompleet. Compleet Een complete laesie betekent dat er een totale blokkade van signalen is vanaf het niveau van het letsel. Er is geen gevoel of beweging onder het niveau van het letsel. Incompleet Een incomplete laesie betekent dat er een gedeeltelijke blokkade is en dat er een deel van het gevoel of de bewegingen onder het niveau van de laesie intact is. De grootte van de verstoring hangt af van de schade in het ruggenmerg. Er zijn 5 types incomplete letsels: Paralyse Paralyse betekent dat het onmogelijk is om delen van het lichaam te voelen of bewust te bewegen. Paraplegie (lage dwarslaesie) Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat er een uitval is onder de T1 wervel. Mensen met een paraplegie hebben een volledige of gedeeltelijke uitval van de benen en romp.

25 Tetraplegie/quadriplgie (hoge dwarslaesie) Mensen die letsel hebben in het cervicale deel van het ruggenmerg, hebben een incomplete of complete paralyse van de armen en benen. Ze heten tetraplegen omdat alle vier de ledematen uitgevallen zijn (tetra is Grieks voor vier). Quadriplegie betekent hetzelfde, deze term wordt meer in Amerika gebruikt. Neurologie Elk letsel dat het ruggenmerg niet beschadigt zal door medici worden beschreven als 'letsel zonder neurologische uitval'. Dit betekent dat het zenuwstelsel geen schade heeft en normaal functioneert. De meeste patienten zonder neurologische uitval zullen door orthopeden behandeld worden en niet verwezen worden naar een dwarslaesie-afdeling. Veel voorkomende termen In de volgende tabel staan de meest voorkomende termen, spreektaal en jargon, die je dagelijks om je heen hoort als je op een dwarslaesie-afdeling ligt. Het medische team is zo gewend deze 'codetaal' te gebruiken dat ze soms vergeten om alles voor jou te vertalen. Als je een term hoort die je niet kent, vraag dan iemand om uitleg. Als dat niet lukt, zoek het woord op in de volgende tabel. Dan krijg je enig idee waar ze het over hebben. Term Een acute dwarslaesie Blaasspoelen Douchetoiletstoel Elro IC Intermitterend Zelf Katheteriseren Isolatie Uitleg Alle patiënten in de eerste fase van het herstel noemt men ook wel acute dwarslaesie Zie het hoofdstuk 'blaas' Een rolstoel die gebruikt wordt om boven een toilet te gebruiken, maar die ook onder de douche gebruikt wordt Elektrische Rolstoel Intensive Care De afdeling in het ziekenhuis waar mensen met een dwarslaesie vlak na het ongeval meestal terecht komen Zie hoofdstuk 'blaas' Patiënten met een bacterie zoals MRSA of EBSL moeten soms tijdelijk in isolatie verpleegd worden. Er worden dan extra maatregelen genomen om besmetting naar andere patiënten te voorkomen.

26 MRI MRSA ET FT AT Transfer Vochtbalans Magnetic resonance Imaging Methode om organen in het lichaam te bekijken Multi-resistant Staphylococcus Aureus Een bacterie die resistent is tegen behandeling. Mensen met MRSA worden met extra beschermende maatregelen verpleegd om verder besmetting te voorkomen. Ergotherapeut Fysiotherapeut Activiteitentherapie Het verplaatsen van het lichaam naar een andere plek. Bijvoorbeeld van het bed naar de rolstoel. Een programma waarmee de hoeveelheid vloeistof die iemand drinkt en uitplast bijgehouden Gefeliciteerd: je hebt het eerste hoofdstuk afgerond!

Dwarslaesie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Dwarslaesie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Dwarslaesie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U of uw familielid/naaste is opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis vanwege een dwarslaesie. In deze folder

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose Libra R&A locatie Blixembosch MS Multiple Sclerose Deze folder is bedoeld voor mensen met multiple sclerose (MS) die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Tijdens uw

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

We kunnen het zenuwstelsel daarom onderverdelen in de controlekamer: het centrale zenuwstelsel en informatiewegen: het perifere zenuwstelsel.

We kunnen het zenuwstelsel daarom onderverdelen in de controlekamer: het centrale zenuwstelsel en informatiewegen: het perifere zenuwstelsel. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 Het zenuwstelsel De hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen in je lichaam vormen samen het zenuwstelsel.

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Instabiele wervelfractuur

Instabiele wervelfractuur Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij een instabiele wervelfractuur (=breuk). Hier leest u hoe de meeste patiënten kunnen worden behandeld. In sommige gevallen is het nodig om hiervan

Nadere informatie

Lumbaalpunctie (ruggenprik)

Lumbaalpunctie (ruggenprik) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind moet een lumbaalpunctie (ruggenprik) ondergaan. In deze folder geven wij u graag antwoord op de 10 meest gestelde vragen over de puntie. Achter in de folder vindt u ook

Nadere informatie

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 00 Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 1 Inleiding U heeft MS. Deze woorden veranderen in één keer je leven. Gevoelens van ongeloof, verdriet en angst. Maar misschien ook opluchting, omdat de vage klachten

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Dwarslaesie. klinische revalidatie

Libra R&A locatie Leijpark. Dwarslaesie. klinische revalidatie Libra R&A locatie Leijpark Dwarslaesie klinische revalidatie Deze folder is bedoeld voor mensen met een dwarslaesie (compleet of incompleet), die worden opgenomen in de kliniek van Libra Revalidatie &

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur Afdeling revalidatie De wervelfractuur Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij een (in)stabiele wervelfractuur. Deze folder geeft aan hoe de meeste patiënten kunnen worden behandeld,

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie Libra R&A locatie Blixembosch Dwarslaesie Deze folder is bedoeld voor mensen met een dwarslaesie die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Als u een incomplete dwarslaesie

Nadere informatie

Stabiele wervelfractuur

Stabiele wervelfractuur Stabiele wervelfractuur Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder geeft algemene informatie over een stabiele wervelfractuur (breuk van een wervel). In deze folder wordt beschreven hoe de meeste patiënten

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket - het skelet

Spreekbeurtpakket - het skelet Spreekbeurtpakket - het skelet Inleiding spreekbeurt voor de leerling: het skelet De voorbereiding van de spreekbeurt over het skelet. 10 tips 1. Start met het verzamelen van materiaal. Heel veel over

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose Libra R&A locatie Blixembosch MS Multiple Sclerose Deze folder is bedoeld voor mensen met multiple sclerose (MS) die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Tijdens uw

Nadere informatie

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE 17732 Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een wervelkanaalstenose is, is het belangrijk u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke

Nadere informatie

Seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie

Seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie Seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie De voorlichting en begeleiding rondom seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie Wat is het? Voor wie is deze folder? Deze folder is geschreven voor mensen

Nadere informatie

Sensitisatie. Anesthesiologie

Sensitisatie. Anesthesiologie Sensitisatie Anesthesiologie Anesthesiologie Inleiding Wanneer pijn lang bestaat en er geen lichamelijke afwijkingen (meer) voor die pijn te vinden is, wordt pijn chronisch genoemd. Mensen met chronische

Nadere informatie

Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband?

Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband? Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband? Bij mensen kan slechts 1 w h i p l a s h a c c i d e n t langdurige pijn en lijden veroorzaken. De anatomie van de hond is fundamenteel gelijk aan

Nadere informatie

Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) Multiple sclerose (MS) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Stabiele of instabiele wervelfractuur

Stabiele of instabiele wervelfractuur Stabiele of instabiele wervelfractuur Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij een stabiele wervelfractuur (= breuk). De folder geeft aan hoe de meeste patiënten kunnen worden behandeld,

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) Informatie en behandeling

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) Informatie en behandeling Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) Informatie en Amyotrofische Lateraal Sclerose Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) is een neuromusculaire aandoening. Het is een ziekte van zenuwcellen die leidt

Nadere informatie

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Om uw rugklachten beter te kunnen begrijpen is een basiskennis van de rug noodzakelijk. Het Rughuis heeft in haar behandelprogramma veel aandacht

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Buikverpleging. Informatie voor bezoek

Buikverpleging. Informatie voor bezoek Buikverpleging Informatie voor bezoek Inleiding Het is nodig uw familielid of naaste op de buik te leggen. We noemen dat buikverpleging. In deze folder staat wat buikverpleging is, waarom we dit doen

Nadere informatie

Verpleegafdeling G2, Intensive Care

Verpleegafdeling G2, Intensive Care Verpleegafdeling G2, Intensive Care Locatie Dordwijk Informatie voor bezoekers Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Intensive Care februari 2015 pavo 0032 Inleiding Uw familielid is opgenomen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

2. Wat is ALS? 3. Welke delen van het lichaam worden aangetast? 4. Hoe kom je erachter? 5. Wat zijn de klachten?

2. Wat is ALS? 3. Welke delen van het lichaam worden aangetast? 4. Hoe kom je erachter? 5. Wat zijn de klachten? Ik doe mijn spreekbeurt over ALS. Ik ga dadelijk uitleggen wat ALS is. Waarom doe ik mijn spreekbeurt over ALS? Mijn opa is aan deze ziekte overleden en daarom wil ik jullie hier iets over vertellen en

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Fysiologie / zenuwstelsel

Fysiologie / zenuwstelsel Fysiologie / zenuwstelsel Zenuwcel/neuron. 5 1. Korte uitlopers dendrieten 2. Lange uitloper neuriet of axon 3. Myelineschede/schede van Schwann 4. Motorische eindplaat of synaps 5. Kern of nucleus Zenuwcel/neuron.

Nadere informatie

Ruggenprik in Dagbehandeling

Ruggenprik in Dagbehandeling NEUROLOGIE Ruggenprik in Dagbehandeling ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om

Nadere informatie

Instabiele wervelfractuur

Instabiele wervelfractuur Instabiele wervelfractuur halswervels borstwervels figuur 2: bovenaanzicht wervel lendewervels staartbeen figuur 1: afbeelding wervelkolom Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij

Nadere informatie

Amputatie van been of arm. Chirurgie

Amputatie van been of arm. Chirurgie Amputatie van been of arm Chirurgie Inleiding Deze brochure geeft u een globaal overzicht van de procedure rond een amputatie van een been of arm. Het is goed u te realiseren, dat bij het vaststellen van

Nadere informatie

Neurologie. Hernia-operatie van de rug

Neurologie. Hernia-operatie van de rug Neurologie Hernia-operatie van de rug Inhoudsopgave blz. Tekeningen wervelkolom en hernia 1 Wat wordt er onder de rug verstaan? 2 Wat is een hernia? 2 Wat zijn de verschijnselen van hernia? 3 De operatie

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

15 Rugklachten. 1 Inleiding

15 Rugklachten. 1 Inleiding DC 15 Rugklachten 1 Inleiding Rugklachten komen veel voor. Men schat dat meer dan 3 miljoen mensen van 25 jaar of ouder langdurige klachten aan rug of nek hebben. 80 tot 90% van alle mensen heeft in zijn

Nadere informatie

Amputatie van het been

Amputatie van het been Er is besloten dat uw been geamputeerd moet worden. Een dergelijke operatie is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Uw arts heeft met u besproken waarom deze operatie voor u noodzakelijk is. In deze folder

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom.

APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom. 3692 3693 3694 3695 3696 3697 3698 3699 3700 3701 3702 3703 3704 3705 3706 3707 3708 3709 3710 3711 3712 APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom. Inleiding Kwaadaardige gezwellen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Delier of plotse verwardheid. GezondheidsZorg met een Ziel

Patiënteninformatie. Delier of plotse verwardheid. GezondheidsZorg met een Ziel i Patiënteninformatie Delier of plotse verwardheid GezondheidsZorg met een Ziel DELIER OF PLOTSE VERWARDHEID Uw partner, familielid of iemand anders uit uw naaste omgeving is vanwege een ziekte, ongeval

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE Franciscus Gasthuis Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk om u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie Geriatrie Orthostatische hypotensie Lage bloeddruk bij het staan Algemeen Orthostatische hypotensie betekent letterlijk: een lage bloeddruk bij staan. Veel ouderen hebben last van duizeligheid. Dit uit

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Regeling

Samenvatting Biologie Regeling Samenvatting Biologie Regeling Samenvatting door P. 1319 woorden 20 maart 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie samenvatting Regeling SE2 Het zenuwstelsel Het zenuwstelsel

Nadere informatie

Rughernia (behandeling door de huisarts)

Rughernia (behandeling door de huisarts) Rughernia (behandeling door de huisarts) Wat is hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant

Nadere informatie

MRSA Ongevoelige of resistente bacterie

MRSA Ongevoelige of resistente bacterie MRSA Ongevoelige of resistente bacterie Via deze folder proberen wij u antwoord te geven op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een bacterie die in veel

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Informatie voor patiënten F1087-3510 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Informatiebrochure voor familie & betrokkenen

Informatiebrochure voor familie & betrokkenen HHZH_INF_114.03(0418) Informatiebrochure voor familie & betrokkenen Acute verwardheid een hart voor zorg Voorwoord Jouw partner, familielid, vriend of kennis is opgenomen in het H.-Hartziekenhuis Lier.

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Syndroom van Guillain Barré

Syndroom van Guillain Barré Syndroom van Guillain Barré Inleiding U bent opgenomen op afdeling Neurologie met (verdenking) van het Guillain-Barré syndroom. In deze folder leest u meer over de aandoening en de behandeling. U kunt

Nadere informatie

Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen"

Begeleidend schrijven bij de cursus Het tillen van jonge kinderen Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen" Inleiding Het uitgangspunt van de tilinstructie is de belasting voor de ouders/verzorgers zo gering mogelijk te houden, zodat rugklachten

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Een beroerte, wat nu?

Een beroerte, wat nu? Een beroerte, wat nu? U bent opgenomen in het VUmc op de zorgeenheid neurologie, omdat u een beroerte heeft gehad. Wat is een beroerte? Een beroerte wordt in vaktaal een CVA genoemd: een Cerebro Vasculair

Nadere informatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie Orthopedie Lumbale HNP-operatie Wat is een hernia? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

Sympatische Reflex Dystrofie (SRD)

Sympatische Reflex Dystrofie (SRD) Sympatische Reflex Dystrofie (SRD) Elk jaar worden er in Nederland 8000 nieuwe gevallen gemeld van mensen die, nadat ze bijvoorbeeld hun arm of been hebben gestoten, plotseling last krijgen van iets wat

Nadere informatie

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie)

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie) COMPLICATIES Lange termijn complicaties Wanneer u al een lange tijd diabetes heeft, kunnen er complicaties optreden. Deze treden zeker niet bij alle mensen met diabetes in dezelfde mate op. Waarom deze

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Dit doet diabetes met de mond Hebt u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie Libra R&A locatie Blixembosch Dwarslaesie Deze folder is bedoeld voor mensen met een dwarslaesie die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Als u een incomplete dwarslaesie

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen?

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen? Doorliggen Wat kunt u daar aan doen? Waarom dit boekje? Een ziekte of handicap is al vervelend genoeg. Helaas treden vaak ook nog nare bijverschijnselen op. Zo n bijverschijnsel is doorliggen. Het komt

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Doorliggen. (decubitus) Verpleging

Doorliggen. (decubitus) Verpleging Doorliggen (decubitus) Verpleging Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is doorliggen? 4 Waar ontstaan doorligwonden? 5 Hoe ontstaan doorligwonden? 6 Hoe ziet doorliggen eruit? 8 Hoe doorliggen voorkomen? 8 Tot

Nadere informatie

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE WAT IS EEN HERNIA? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Hoe handelen bij een epileptische aanval

Hoe handelen bij een epileptische aanval Hoe handelen bij een epileptische aanval Wat is epilepsie? Epilepsie is een hersenaandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Epilepsie is een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Workshop Can DO. Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven

Workshop Can DO. Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven Workshop Can DO Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven Leeuwarden 23 april 2015 Diagnose MS Impact: Plaats, datum, tijd, behandelaar Vooronderstellingen t.a.v. Multiple Sclerose

Nadere informatie

Autonome dysreflexie bij hoge dwarslaesie. (T6 en hoger)

Autonome dysreflexie bij hoge dwarslaesie. (T6 en hoger) Autonome dysreflexie bij hoge dwarslaesie (T6 en hoger) Wat is Autonome Dysreflexie (AD)? Autonome Dysreflexie - afgekort AD - is een plotselinge stijging van de bloeddruk, als reactie op een specifieke

Nadere informatie

Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert

Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert Wat is een beroerte (CVA) precies? De medische term voor een beroerte is CVA, wat staat voor cerebro vasculair accident. Letterlijk

Nadere informatie

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u in verband met een cervicale kanaalstenose of een cervicale hernia een operatie zult ondergaan.

Nadere informatie

Wat is wijsheid bij een whiplash?

Wat is wijsheid bij een whiplash? EM PL KN AA GF RW 20 1 EB 0 EX K EM NG Wat is wijsheid bij een whiplash? Tips om het herstel van een whiplash te bevorderen en verstandig te blijven bewegen Wat te doen bij whiplashklachten Een aanrijding

Nadere informatie

Hoe vaak komt het Guillain-Barre syndroom voor bij kinderen? Het Guillain-Barre syndroom komt bij één op de 100.000 kinderen voor.

Hoe vaak komt het Guillain-Barre syndroom voor bij kinderen? Het Guillain-Barre syndroom komt bij één op de 100.000 kinderen voor. Guillain-Barre syndroom Wat is het Guillain-Barre syndroom? Het Guillain-Barre syndroom is een ziekte waarbij als gevolg van een ontsteking van de zenuwen van de benen, romp, armen en gezicht in toenemende

Nadere informatie

2.1 Belangrijke informatie

2.1 Belangrijke informatie Hoofdstuk 2 Medisch Dit is het enge hoofdstuk. Het gaat over leven en dood. Veel voorkomende complicaties die kunnen optreden tijdens je leven met een dwarslaesie worden hier beschreven. Zorg ervoor dat

Nadere informatie

Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en daarbij behorende klachten. Deze folder is opgesteld door de KNO arts.

Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en daarbij behorende klachten. Deze folder is opgesteld door de KNO arts. Duizeligheid Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en daarbij behorende klachten. Deze folder is opgesteld door de KNO arts. Wat is duizeligheid Iedereen is wel eens duizelig geweest. Toch is

Nadere informatie

Ruggenprik tijdens opname

Ruggenprik tijdens opname NEUROLOGIE Ruggenprik tijdens opname BEHANDELING Ruggenprik tijdens opname Uw behandelend arts heeft met u afgesproken om bij u een ruggenprik te doen. Bij dit onderzoek prikt de arts met een naald tussen

Nadere informatie

Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen

Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen Beste ouders en/of verzorgers, Inmiddels ligt de opname van uw kind op de Intensive Care achter u en bent u weer thuis, op de verpleegafdeling of in

Nadere informatie

In Balans.met je zelf en binnen je gezin

In Balans.met je zelf en binnen je gezin In Balans.met je zelf en binnen je gezin PROGRAMMA De organisatie Hersenen - Hersenletsel Hersenletsel en gevolgen Moeilijkste hersenfuncties Waar iedereen last van heeft en waarom In balans in het gezin

Nadere informatie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie DC 7 Epilepsie 1 Inleiding In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie 4 Epilepsie-aanvallen 1 1 2 Wat is epilepsie? Een epileptische aanval is een plotselinge kortsluiting

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Duizeligheid

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Duizeligheid Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Algemeen Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en de daarbij behorende klachten en behandeling. Iedereen is wel eens duizelig geweest. Toch is het moeilijk

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Praktische gang van zaken tijdens de opname... 1 Fysiotherapie... 1 Richtlijnen voor thuis... 3 Inleiding U verblijft in ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

DUIZELIGHEID Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND

DUIZELIGHEID Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND DUIZELIGHEID Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Iedereen is wel eens duizelig geweest. Toch is het moeilijk om het begrip duizeligheid duidelijk te omschrijven. Er kan van alles

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Conservatieve behandeling van lage rugklachten

Conservatieve behandeling van lage rugklachten 6074p ORT.039/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Conservatieve behandeling van lage rugklachten Wervelkolom Orthopedie Inleiding Deze folder geeft u meer informatie over uw lage rugklachten, welke

Nadere informatie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie 16/01/2019 Ruggenprik 1 Anesthesie en pijnbehandeling U heeft met uw arts besproken dat u geopereerd wordt in de Sint Maartenskliniek. Met behulp van de moderne anesthesie kan uw lichaam deze operatie

Nadere informatie

Conservatieve behandeling van lage rugklachten

Conservatieve behandeling van lage rugklachten Conservatieve behandeling van lage rugklachten Wervelkolom Orthopedie Inleiding Deze folder geeft u meer informatie over uw lage rugklachten, welke u met uw behandelend orthopeed besproken heeft. Anatomie

Nadere informatie

De patiënt met acuut optredende verwardheid (delier)

De patiënt met acuut optredende verwardheid (delier) De patiënt met acuut optredende verwardheid (delier) De patiënt met acuut optredende verwardheid/delier Uw familielid, vriend(in) of kennis is opgenomen vanwege een ziekte, een ongeval en/of een operatie.

Nadere informatie

Ha lo! Ik ben dokter Jesse 1 Toen ik op de basisschool zat, kreeg ik zomaar opeens epilepsie. Ik wist toen helemaal niet dat dat bestond. Bij mij is het overgegaan. Ik ben dokter geworden en leg nu aan

Nadere informatie

MRSA positief: wat betekent dat?

MRSA positief: wat betekent dat? MRSA positief: wat betekent dat? Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Informatiebrochure. Gipsverbanden

Informatiebrochure. Gipsverbanden Informatiebrochure Gipsverbanden dddd Beste patiënt, U heeft net een gipsverband gekregen, waardoor uw arm of been in een goede stand kan genezen. Een goed immobilisatieverband vermindert de pijn in belangrijke

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Wat is hersenletsel? Het centrale zenuwstelsel bestaat uit 5 onderdelen die allemaal met elkaar in verbinding staan:

Wat is hersenletsel? Het centrale zenuwstelsel bestaat uit 5 onderdelen die allemaal met elkaar in verbinding staan: Wat is hersenletsel? Hersenletsel, een beschadiging aan de hersenen die ervoor zorgt dat je hersenen niet meer zo goed werken als voorheen. De gevolgen van hersenletsel zijn voor iedereen anders. De plaats

Nadere informatie