Matteüs 3: 13-17, Jesaja 42: 1-7, Hebreeën 5: 7-9, het betaamt ons alle gerechtigheid te vervullen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Matteüs 3: 13-17, Jesaja 42: 1-7, Hebreeën 5: 7-9, het betaamt ons alle gerechtigheid te vervullen"

Transcriptie

1 1 Matteüs 3: 13-17, Jesaja 42: 1-7, Hebreeën 5: 7-9, het betaamt ons alle gerechtigheid te vervullen, deins niet terug, 8 januari 2017, afscheid Oostkerk Gemeente, I. Vanmorgen nemen we afscheid van de Oostkerk. Op 10 juli van dit jaar zal het 350 geleden zijn dat het kerkgebouw in gebruik genomen is. Het was de komst van de Hugenoten in Middelburg, vluchtelingen, die destijds om uitbreiding van het aantal kerkgebouwen vroeg. Ongetwijfeld was het ook een project van de overheid om Middelburg met een prachtig gebouw op de kaart te zetten. Zoals bekend is de Oostkerk mede tot stand gekomen door accijnzen op wijn en bier. De schilden op de kerkmuren waren ook niet gratis, maar een vorm van crowdfunding. De doorslaggevende reden om afstand te doen van het gebouw is de terugtredende overheid. Monumentenzorg betaalt niet meer mee in het onderhoud. Toen hebben wij tegen elkaar gezegd: Wij zijn geen kerk om een duur monument, hoe mooi ook, in stand te houden. Wij vinden dat kerkgeld hoofdzakelijk bestemd moet zijn voor mensen en niet voor stenen. Toen is dat besluit genomen, ook met instemming van onze eigen wijkkerkenraad, 29 mei Ik heb die avond zelf meegemaakt. Een zware avond, maar ook met momenten waarop we nabijheid ervaren hebben. Na dat besluit is er geen groep opgestaan die tijdig actie is gaan voeren voor het behoud van de Oostkerk. Men zag te weinig mogelijkheden. Persoonlijk denk ik: De kracht van onze gemeente was daar ook niet groot genoeg voor. Wij hadden nog gehoopt dat de Stichting Hendrick de Keyser als voorwaarde voor een overname zou stellen dat het gebouw zijn oorspronkelijke bestemming zou behouden, dus dat er kerkdiensten gehouden blijven worden. In april vorig jaar werd echter duidelijk dat deze voorwaarde niet gesteld is. Nu nemen we afscheid van ons prachtige gebouw. De preekstoel en de kanselbijbel in het midden. U als het ware in een kring omheen. Dat was ook de opzet voor een kerkgebouw in de periode na de Reformatie. Onze kerk heeft daardoor een intieme sfeer hoe groot en hoog het gebouw ook is. Ieder van u zal hier zijn eigen ervaringen hebben liggen. Misschien kwam je er als kind er je zong er: Dit is het huis van God. Misschien heb je hier belijdenis van het geloof gedaan. Of je hield er je kind ten doop. Je kwam er tot rust. Of je ontmoette er de Here God die middels zijn Woord tot je kwam en tot je ziel sprak. Je was ontroerd door een lied wat we zongen.

2 2 Hoe vaak mocht er in een uitvaartdienst niet een getuigenis klinken. Omdat het Woord van God gestalte had gekregen in het leven van een mens. We zaten aan aan die lange avondmaalstafel met het damasten tafelkleed en het avondmaalszilver. En in de stilte was Hij er. De hoogte en ook het licht van dit gebouw deden mij iets ervaren van de ruimte en grootheid van de Here God. Zo n ruimte helpt mij wezenlijk, om dat te ervaren. En het orgel, dat grote orgel met zijn transparante klank Voor mij blijft de naam van Bram Beekman er mee verbonden, onze organist die in maart overleed. Nog hoor bij bepaalde liederen ik mijn gedachten zijn bijzondere akkoorden. Vanwege al dergelijke ervaringen waren we gehecht aan ons gebouw. En het geeft weemoed en ook droefheid dat we dit kwijtraken... Maar het is niet alleen een persoonlijk verlies. Het is ook een verlies voor de Protestantse Gemeente Middelburg. De kerk van de Reformatie is eeuwen aanwezig geweest in deze stad, ook door middel van een gebouw als dit. De kerk wordt minder zichtbaar, wanneer we straks alleen de Nieuwe Kerk overhouden. Daar zit voor mij de pijn ook in. II. Daarmee staan we voor een veel breder verschijnsel, namelijk de teruggang van het christelijk geloof in de westerse samenleving. Ook de Protestantse Gemeente Middelburg heeft te maken met krimp. Als kerkenraad hebben we gezegd: Wij moeten niet bij een ondergrens komen. Secularisatie is een proces dat al eeuwen gaande is. Hoewel het zich pas na de Tweede Wereldoorlog uitte in kerkverlating. Maar in het denken van de mensen zit het al zo lang. Het is als de lucht die je inademt. Zou er een God zijn? Het zou kunnen, maar je weet niet, hoor je mensen zeggen. En: Kiezen voor het goede doe je op basis van het algemeen menselijk besef. Daar heb je geen geloof voor nodig. Ons leven is toch in allerlei opzichten veel zekerder dan vroeger: Misschien worden we straks wel 120 jaar! Zo zou ik door kunnen gaan. Toch moeten wij secularisatie niet als een noodlot beschouwen. We zijn er altijd zelf bij..! Het gaat er om wat in onze ziel de doorslag geeft. En daarom hebben we de kerk. En daarom luisteren we naar de Schrift. In de hoop dat Hij tot ons zal spreken. III. Ik wil u vanmorgen bepalen bij de doop van de Heer. Hij gaat kopje onder in het water. Wij gaan dat ook vanmorgen. Maar hij wordt zich ook bewust van zijn opdracht. Ik hoop dat ook wij een opdracht vernemen voor ons staan in deze eenentwintigste eeuw. Om precies te zijn in het jaar 2017 dat nog open ligt.

3 3 Johannes de Doper doopt in afwachting van de komst van Messias. De dingen blijven niet zoals ze nu zijn. Het moet anders en het wordt ook anders! De komende Messias zal die verandering teweegbrengen. En als teken daarvan doopt Johannes de mensen. Met het oog op een ander leven. Ik doop u met water tot bekering (3: 11) Johannes doopt trouwens in de woestijn. Niet in Jeruzalem, niet in de tempel niet in een mooie kerk, nee, in de woestijn. Hij maakt geen onderdeel uit van de gevestigde orde. Hij wil niet ingekapseld worden in bestaande verhoudingen. Dat zou een onafhankelijke kijk op de samenleving in de weg staan. Die ook nog eens door en door godsdienstig was. Wij kunnen klagen over de teruggang van het christendom. Maar was christendom vaak ook niet een meegaan met de meerderheid? Nog sterker: een vorm van burgerlijkheid? Dat is er ook geweest, ook al is daar niet alles mee gezegd. Maar in de woestijn valt dat allemaal weg. Het kan niet meer bestaan. En dan komt Jezus daar. Met al die anderen wil hij de doop van Johannes ondergaan. Maar Johannes deinst terug. Ik heb het nodig om door u gedoopt te worden, en komt U naar Mij? (3: 14). Hij is toch van een andere orde! Maar Jezus laat zich niet terughouden. Nee, Johannes doop ook mij. Laat het nu gebeuren. Vrij vertaald: Deins niet terug. Laat het nu gebeuren, want op deze wijze past het ons alle gerechtigheid te vervullen. (3: 15) Alle gerechtigheid. Dat is wat in de Wet en de Profeten staat. En dat vervullen. Vol maken. Zoals een emmer die helemaal vol is met water. Zo vol dat hij overstroomt. Ever verderop in de Bergrede zal Jezus spreken over gerechtigheid die overvloedig is, overstromende gerechtigheid. Dat begint hier al. Met dat Hij zich richt met al die anderen op een nieuw leven. Hij denkt niet: Die anderen, dat zijn de halfslachtige mensen, massamensen, weifelaars, die hebben dat nodig. Ik niet. Nee, hij gaat naast ons staan. Met die anderen ondergaat hij de bekeringsdoop van Johannes. Midden in wat mensen zijn, heeft hij willen wonen. IV. Dat is zijn begin. En in dat begin zit alles wat nog komt. En wat dat is, wordt al duidelijk uit de lezingen van vanmorgen. Ik licht daar twee dingen uit, speciaal voor vanmorgen. Allereerst dat stuk uit Jesaja. Dat spreekt over hem als de dienaar. Zie, mijn dienaar. (Jesaja 42: 1) Wat ik zo mooi in dat stuk vindt, is de aandacht voor beschutten en bewaren: Het gekrookte riet zal hij niet breken. een verflauwende vlaspit niet doven. (Jesaja 43: 3)

4 4 U weet, de beroemde Middelburgse predikant Bernardus Smytegelt wijdde aan deze tekst maar liefst 145 preken. Wel wat veel misschien.. Waarom eigenlijk zoveel?. Omdat hij aandacht had voor wat zich afspeelt in de menselijke ziel. Hij heeft ook vaak hier in de Oostkerk gepreekt. Ook vast wel hierover... Met het geknakte riet wordt behoedzaam omgegaan. Pas op: niet breken. En het vuur dat bijna gedoofd is, probeert die Dienaar van God weer aan te blazen. Het vuur in ons kan immers bijna gedoofd zijn. Maar als anderen dat nu eens aanblazen Zodat de vlam van geloof, hoop en liefde weer sterker wordt. Daar zijn we kerk voor. Daar zal in de PGM in de nieuwe fase ook om moeten gaan: dat wij het vuur van God bij elkaar aanblazen. Gaat dat lukken? Ik hoop het toch zo.! Ik heb dat hier in de Oostkerk-gemeente geprobeerd naar de mij geschonken gaven. En ik hoop dat zo dat de Protestante Gemeente een omgeving zal waar we dat bij elkaar doen..! V. En dan uit de tweede lezing, de Hebreeënbrief. Hoewel hij een zoon was, heeft hij gehoorzaamheid geleerd..(hebreeën 5: 8). Gehoorzaamheid geleerd... Zijn weg zal hem in het leven brengen met alles wat daarin is. Wat is dan gehoorzaamheid? Doen wat je moet doen...wat dat concreet zal inhouden, weet hij op dat moment nog niet. Het zal vanzelf duidelijk worden... Deins niet terug, had hij tegen Johannes gezegd. Deins niet terug: dat kon ook wel eens het appel van aan ons vandaag zijn. Niet terugdeinzen! Niet voor het onbekende. Deins niet terug voor wat je nu nog niet kunt overzien! Niet voor een keus die je moet maken. Niet voor dat waar je misschien niet om gevraagd had. Doe wat je moet doen! Dat is de gehoorzaamheid waar de Hebreeënbrief op doelt. Vierhonderd jaar voor Smytegelt vroeg een vrouw uit Antwerpen, een zekere Hadewych, zich af: Waar haalde Jezus zijn kracht vandaan om die weg van de gehoorzaamheid te gaan? Haar antwoord: Omdat hij zeker was van zijn Vader. Niet omdat hij zich zeker voelde. Maar omdat hij zeker was. Een gevoel heb je op een bepaald moment meer of minder, soms wel, soms niet. Maar het is dieper. Het hangt niet van mijn beleving op een bepaald moment af. De Vader is er toch wel.. En daarmee ging de weg van de gehoorzaamheid. En dat is ook onze weg. In het beeld van de doop gezegd: laat je onderdompelen in het leven en vertrouw dat je boven komt. En wat de kerk betreft: We weten nog niet hoe het alles gaat worden. Maar we zijn lang met het fusieproces bezig geweest, eigenlijk al sinds En nu denk ik voor mezelf: deins niet terug.

5 5 VI. En dan kom ik nog weer op datgene waar ik de preek mee begon. Deze Oostkerk is gebouwd rondom de kansel met een opengeslagen bijbel. Uit het Woord van halen we onze inspiratie. Daar kun je oude en nieuwe dingen uithalen. En je raakt er nooit over uitgedacht. En daar gaan we mee naar buiten. Dan kijk je nog even naar boven. En zie hier in de Oostkerk die Tien Woorden. Gele letters in hemelsblauw. Het kompas voor het leven. Doe wat je moet doen. En als je dan opzij kijkt, rechts, zie je ook nog die tekst waar ik nu mee eindig: en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel. (I Petrus 2: 4) Dat we met dat we hier meekregen christenen mogen zijn in de eenentwintigste eeuw. AMEN Welkom en mededelingen *Stil Gebed, Onze Hulp en Groet *Lied 121 Tien Woorden, Liefdesgebod Gezang 48: 1, 3, 4 (Liedboek 1973) Verootmoediging, Gebed om de heilige Geest Moment voor de jeugdkerk Schriftlezing Jesaja 42: 1-7 Hebreeën 5: 7-9 Matteüs 3: Lied 40: 3, 4 Preek Lied 686: 2, 3 Lied met de kinderen Lied 520: 1, 6, 7 Gebeden Inzameling van de gaven *Lied 134 *Zegen *Enkele liturgische voorwerpen worden naar de kerkenraadskamer gebracht Afsluitend woord, voorzitter wijkkerkenraad

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag beginnen we aan iets nieuws. Een nieuwe kerkenraad, een andere structuur, een andere organisatie. Kleiner en vooralsnog zonder voorzitter. Dat

Nadere informatie

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 Zijn wij in U één, samen op uw wegen, dan wordt ons tot zegen lachen en geween. DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk.

Nadere informatie

Thema: Toekomstmaaltijd - Gods goedheid proeven

Thema: Toekomstmaaltijd - Gods goedheid proeven Zondag 28 september 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Thema: Toekomstmaaltijd - Gods goedheid proeven Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van Jezus. Voorganger: ds. Bram Bregman Organist:

Nadere informatie

Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem

Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Gerrit te Rietstap In deze dienst dopen we Ties Robert Clahsen. zoon van Maaike en Bram Clahsen

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen Preek Matteüs 5,1-2, 6 januari 2019 mo, HA 1 e dienst nieuwe jaar, 577. mededelingen votum en zegengroet zingen Lb 513 (God heeft het) (nummering) bidden lezen Matteüs 4:12 5:2; 7:28-29 tekst Matteüs 5:1-2

Nadere informatie

Zangdienst Zondag 4 maart Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Organist: Gea Hilverts

Zangdienst Zondag 4 maart Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Organist: Gea Hilverts Zangdienst Zondag 4 maart 2018 Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Organist: Gea Hilverts Welkom en mededelingen Zingen lied 512: 1, 2, 3, 6 en 7 O Jezus hoe vertrouwd en goed Orgel Stil gebed Bemoediging

Nadere informatie

Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017

Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017 Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017 Afbeelding vanaf 9.15 uur laten zien WOORD VAN WELKOM en mededelingen AANVANGSLIED: Word stil nu de Ene tot ons komt (Sytze de Vries, melodie: Wees stil voor

Nadere informatie

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag.

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag. PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 23 OKTOBER 2016 Thema: dat zij U kennen... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 17:1-9 (HSV) 1 Dit sprak Jezus, en Hij sloeg Zijn ogen op naar de hemel en zei: Vader,

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Bekeert je en laat je dopen Bijbelgedeelte: Handelingen 2: 38A (NBG'51) van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, Context:

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. : dhr. M. van Heeringen

Welkom in de Menorah. : dhr. M. van Heeringen Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lectrice : ds. J. de Haan : dhr. J. v.d. Leij : dhr. P. de Jong : dhr. M. van Heeringen Lied voor de dienst: Lied 351: 1, 2 en 3 Lied voor

Nadere informatie

Thema: Nieuw volkomen bestaan.

Thema: Nieuw volkomen bestaan. Paasmorgen 31 maart 2013 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Thema: Nieuw volkomen bestaan. Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr.hans Aantjes Medewerking van koperblazers van Maris Sonores Welkom

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

intochtslied G : lied : lied 280: 1-allen, 3-vrouwen, 4-allen, 5-mannen en 6-allen afgesloten door:

intochtslied G : lied : lied 280: 1-allen, 3-vrouwen, 4-allen, 5-mannen en 6-allen afgesloten door: ORDE VAN DIENST 14 juli 2019 2 e zondag van de zomer in de Wingerd te Krimpen aan den IJssel DIENST VAN SCHRIFT EN TAFEL voorganger: ds. Corinne Groenendijk organist: Saskia ten Have- Lucas m.m.v. enkele

Nadere informatie

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 29 april 2018 Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 9.30 uur Voorganger: ds Adri van der Wal Met medewerking van de 4U-band o.l.v. André Kastelein 1 Intocht De kerkenraad komt

Nadere informatie

Ontmoetingskerk zondag 22 februari e zondag in de Veertigdagentijd

Ontmoetingskerk zondag 22 februari e zondag in de Veertigdagentijd Ontmoetingskerk zondag 22 februari 205 e zondag in de Veertigdagentijd Dienst van Schrift en Tafel Johannes 9 God wint, dat kun je zien voorganger: ds. Hans van Walsum lector: Marja van der Feest / organist:

Nadere informatie

4 e zondag van de herfst 9 oktober 2016

4 e zondag van de herfst 9 oktober 2016 Protestantse gemeente te Haaksbergen-Buurse worsteling van Jakob, 1941, Jacob Epstein Tate Collection, Engeland. 4 e zondag van de herfst 9 oktober 2016 voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

Paasviering. zondagmorgen 21 april Oude Helenakerk

Paasviering. zondagmorgen 21 april Oude Helenakerk Paasviering zondagmorgen 21 april 2019 Oude Helenakerk organist dhr Joop Ormel trompettist dhr Rudie te Kamp voorganger ds. Hendrik Jan Zeldenrijk Orgel- en trompetspel Welkom en Mededelingen Zingen: Daar

Nadere informatie

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat?

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? Johannes de Doper De op één na laatste profeet van het Oude Verbond Matteüs 26:28 want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond,

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Maranathakerk. Zondag 30 december 2018 Aanvang: uur. Afscheid van de Maranathakerk

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Maranathakerk. Zondag 30 december 2018 Aanvang: uur. Afscheid van de Maranathakerk PROTESTANTSE KERK CASTRICUM Maranathakerk Zondag 30 december 2018 Aanvang: 10.00 uur Afscheid van de Maranathakerk Protestantse Kerk Castricum Maranathakerk Orgelspel Mededelingen Op de drempel Gemeente

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST voor zondag 5 juni 2016 2 e zondag na Trinitatis

ORDE VAN DIENST voor zondag 5 juni 2016 2 e zondag na Trinitatis ORDE VAN DIENST voor zondag 5 juni 2016 2 e zondag na Trinitatis Thema Wat is mijn waarheid? Organist Peter de Rijke Lectrice Natasja Bezemer-Poort Liturgische kleur Groen Ouderling van dienst Thea den

Nadere informatie

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed Voorhof, 25 augustus 2013 - Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer Orgelspel Welkom en drempelgebed Intochtslied (staande) Tussentijds 3 : 1, 2, 4 en 6 Hier vraagt Hij ons Hem toegewijd te wezen, het

Nadere informatie

Audry Antuma. Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Audry Antuma. Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 14 januari 2018 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. In deze dienst wordt de maaltijd van de Heer gevierd. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen

Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen Voorganger Ouderling Diaken Lector Organist Kind en Kerk KeK Ds. Peter Verhoeff uit Alkmaar

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de dienst van Schrift en Tafel op zondag 10 september 2017, 12 e van de zomer in de Stefanuskerk te Noorddijk voorganger: ds. Jan Wilts organist: Tymen Jan

Nadere informatie

Handelingen 1,4-8 Wachten op de Geest bruikbaar worden voor Hem (met Samen GROEI-en)

Handelingen 1,4-8 Wachten op de Geest bruikbaar worden voor Hem (met Samen GROEI-en) Handelingen 1,4-8 Wachten op de Geest bruikbaar worden voor Hem (met Samen GROEI-en) Liturgie Voorzang: Ps 62,1.3 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 95,1.3 Als wetslezing: Galaten 5,13-26 Zingen:

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 4 maart uur

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 4 maart uur Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 4 maart 2018 10.00 uur Mijn ogen zijn bestendig op de HEER, want Hij voert mijn voeten uit het net. Wend u tot mij en wees mij genadig, want eenzaam

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Zeg maar 'ja' tegen het leven!

Zeg maar 'ja' tegen het leven! Israël - Zondag 5 oktober 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Thema: Zeg maar 'ja' tegen het leven! Dienst van bevestiging van ambtsdragers en medewerkers. Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr.

Nadere informatie

zondag 13 september Doopdienst Tygo Schoon

zondag 13 september Doopdienst Tygo Schoon zondag 13 september Doopdienst Tygo Schoon Protestantse Gemeente Heinkenszand Voorganger: ds. Philip van Wijk Ouderling van Dienst : Arda Verbrugge Organist: Danny de Feijter 2 Welkom / mededelingen VOORBEREIDEN

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Orde van dienst voor de gemeentezondag. Thema: (Toekomst)-dromen. zondag 3 april 2016 om 9.30 uur. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela

Orde van dienst voor de gemeentezondag. Thema: (Toekomst)-dromen. zondag 3 april 2016 om 9.30 uur. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela Orde van dienst voor de gemeentezondag Thema: (Toekomst)-dromen -2- welkom en mededelingen intocht: lied 81 : 1, 2 en 4 zondag 3 april 2016 om 9.30 uur Laat de harpen slaan, klinken de trompetten. Vier

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST 28 mei 2017 zevende zondag van Pasen voorganger: ds. Dick Snijders organist: Dirk Luijmes In deze dienst worden gedoopt: Loïs-Mae Buurman en Aron Lucas van Deelen VOORBEREIDING

Nadere informatie

Zondag 8 mei Voorganger: P.W.A. Overdiep (Bussum/Remonstrant)

Zondag 8 mei Voorganger: P.W.A. Overdiep (Bussum/Remonstrant) Zondag 8 mei 2016 Voorganger: P.W.A. Overdiep (Bussum/Remonstrant) Ouderling: Pieter van der Wulp Diaken: Ineke Pufflijk Organist: Bram Brandemann Lector: Anne Marie Hille Ris Lambers 2 Als het orgel zwijgt

Nadere informatie

8 januari uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos

8 januari uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos 8 januari 17.00 uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos stilte toewijding en groet zingen Psalm 33:1,2,6 nieuwe psalmberijming gebed: Zingen LB 371 = Opw. 436 lezen Joh.3:22-36

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

Orde van dienst. 2 december 2018 Protestantse Gemeente Laren. Daan Gerrit Dijkman wordt gedoopt Eerste zondag van advent. Voorganger: ds.

Orde van dienst. 2 december 2018 Protestantse Gemeente Laren. Daan Gerrit Dijkman wordt gedoopt Eerste zondag van advent. Voorganger: ds. Orde van dienst 2 december 2018 Protestantse Gemeente Laren Daan Gerrit Dijkman wordt gedoopt Eerste zondag van advent Voorganger: ds. Jaap Jonk Orgelspel: Stefan Potman Lector: Joke Dijkman 1 De voorbereiding

Nadere informatie

Protestantse Gemeente De Voorhof

Protestantse Gemeente De Voorhof Protestantse Gemeente De Voorhof Belijdenis- en Doopdienst zondag 2 juni 2013 Liturgie voor dienst waarin Jacco Bol Carla Bol-Wien Willemijn Doornenbal Suzanne van Driel Erica Schaper belijdenis van hun

Nadere informatie

Zondag 14 januari. Welkom in De Regenboog

Zondag 14 januari. Welkom in De Regenboog Zondag 14 januari Welkom in De Regenboog Voorganger : ds. Bertine van de Weg Ouderling van dienst : Bertus Konijnenbelt Organist Lector : Rien Hoekjen : Joke de Gier Koster : Zingen Lied 150a: 1, 2, 3

Nadere informatie

Zondagmiddag 28 december 2008 Welkomkerk Ds. J. Schep

Zondagmiddag 28 december 2008 Welkomkerk Ds. J. Schep Preek over het Bidden - bij Zondag 45 Lezingen: Lucas 11: 1-11 Zondag 45 Intro Waarom heeft een christen het gebed nodig? Het is eigenlijk een wat vreemde vraag, die we uit de Catechismus horen. Hebben

Nadere informatie

die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify

die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify Onze Moeder die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify band en gospelkoor uit Middelburg ds. Freek Schipper werkgroep Nieuwe Kerkvieringen 1 Welkom

Nadere informatie

Zondag 10 juni 2018 Doopdienst van Lise Noëlle den Butter Kinderdienst. Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Jan Quakkelaar.

Zondag 10 juni 2018 Doopdienst van Lise Noëlle den Butter Kinderdienst. Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Jan Quakkelaar. Zondag 10 juni 2018 Doopdienst van Lise Noëlle den Butter Kinderdienst Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Jan Quakkelaar Thema: Water INTOCHT Binnenkomst kerkenraad We zijn even stil en bereiden ons

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse 10 e zondag van de zomer 25 augustus 2013 dienst van Schrift en Tafel voorganger: ds. Nico Pronk organiste: Līga Vilmane ouderling: mevr. Mannie Molderink koster:

Nadere informatie

Het Leven kiezen en ontvangen!

Het Leven kiezen en ontvangen! Protestantse Gemeente Biddinghuizen - 19 mei 2013 PINKSTEREN Thema: Het Leven kiezen en ontvangen! Dienst van belijdenis van geloof en de H. doop Belijdenis van geloof zal worden gedaan door: Arnold Buitenga,

Nadere informatie

VOORBEREIDEN op ontmoeting

VOORBEREIDEN op ontmoeting VOORBEREIDEN op ontmoeting De klok luidt Muziek NADEREN tot de Eeuwige Intocht met lied Wees welkom allemaal Ontsteken van de kaarsen Stilte en welkom Aanvangsgebed met Bemoediging (C2G en gemeente) Votum

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

Voorganger: Gera van der Linden Organist: Evert van Beilen Lector: Lenie Berghout. Spijkenisse, De Dorsvloer. 28 oktober 2018, aanvang 10:00 uur

Voorganger: Gera van der Linden Organist: Evert van Beilen Lector: Lenie Berghout. Spijkenisse, De Dorsvloer. 28 oktober 2018, aanvang 10:00 uur Spijkenisse, De Dorsvloer 28 oktober 2018, aanvang 10:00 uur Orde van dienst Voorganger: Gera van der Linden Organist: Evert van Beilen Lector: Lenie Berghout MENSEN ONTMOETEN GOD Orgelspel Enkele ogenblikken

Nadere informatie

26 mei zesde zondag van pasen

26 mei zesde zondag van pasen 26 mei 2019 zesde zondag van pasen voorganger: ds. Dick Snijders organist: Jaap Jansma Viering Heilig Avondmaal VOORBEREIDING Orgelspel Welkom en mededelingen Moment van stilte Groet en bemoediging v:

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE ELST PROTESTANTSE GEMEENTE ELST 29 oktober 2017 VIERING VAN HET HEILIG AVONDMAAL Voorganger: ds. Dick Snijders Organist: Jaap Jansma VOORBEREIDING Orgelmuziek Welkomstwoord en mededelingen - Allen gaan staan

Nadere informatie

"een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord."

een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord. Wijkgemeente Regenboog Zoetermeer (POR-dienst) Datum: 19 augustus 2018 KOMEN Welkom Aanvangslied: Lied 274: 1, 2, 3 (Wij komen hier ter ere van uw naam) Stilte Groet en bemoediging Psalm van de zondag:

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Orde van de dienst van Schrift en Tafel in de Lambertikerk te Zelhem

Orde van de dienst van Schrift en Tafel in de Lambertikerk te Zelhem 2a Orde van de dienst van Schrift en Tafel in de Lambertikerk te Zelhem EEN LIEDBOEK IS OOK NODIG klokgelui Ontvangst in de kerk. * DIENST VAN HET SAMENKOMEN * muziek voor de dienst De dienstdoende diakenen,

Nadere informatie

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 Gebed bij het aansteken van de kaarsen Ik hoop dat dit het licht zal zijn dat straalt uit onze ogen zodat we elkaar kunnen zien zoals we bedoeld zijn. dat straalt

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. 6 augustus Dienst van Schrift en Tafel.

Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. 6 augustus Dienst van Schrift en Tafel. Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse 7 e zondag van de zomer 6 augustus 2017 'U gaf hen brood uit de hemel' Dienst van Schrift en Tafel. voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane Fioreze ontmoeting

Nadere informatie

A. B. C. D. E. F. II. A. B. i.

A. B. C. D. E. F. II. A. B. i. I. Jaren geleden trachtte een vriend van mij christen te zijn. Hij ging voor een tijd s zondags naar de erediensten toe en probeerde oprecht de dingen in zijn leven toe te passen die hij uit de preken

Nadere informatie

Jezus leert ons bidden om te doen wat God wil. (4)

Jezus leert ons bidden om te doen wat God wil. (4) Lezen: Matt.26:30-46 Tekst: HC zondag 49 Zingen: Ps. 25:2.6 (na votum en groet) Gz.158 (gebed) Ps. 86:2.4.7 (na de lezing) Liedboek 473:1.5.6.10 (na de preek) Gz.179 a (geloofsbelijdenis) Ps.134:1.3 (na

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 12, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 12, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Mattheüs 12, 18-21 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 122 : 1 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 25 : 4 en

Nadere informatie

20 januari 2019 Doop van Levi Nicolai Putzes (*14 september 2018)

20 januari 2019 Doop van Levi Nicolai Putzes (*14 september 2018) 20 januari 2019 Doop van Levi Nicolai Putzes (*14 september 2018) 9.30 uur Organist: Hans van Noord Voorganger: ds. Adri van der Wal Intocht De kerkenraad komt binnen Stiltemoment, waarin we ons voorbereiden

Nadere informatie

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Liturgie gebedsbijeenkomst t.b.v. 3D- Day 2017 1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Degene die voorgaat leest de tekst, de vetgedrukte tekst lezen we hardop met elkaar lezen:

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST WILHELMINAKERK. VIERDE ZONDAG VAN DE 40-DAGENTIJD 11 Maart 2018

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST WILHELMINAKERK. VIERDE ZONDAG VAN DE 40-DAGENTIJD 11 Maart 2018 PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST WILHELMINAKERK VIERDE ZONDAG VAN DE 40-DAGENTIJD 11 Maart 2018 vijf broden en twee vissen Voorganger: ds. Wim Kievit Ambtsdrager van dienst: Piet de Gier, Denise Smit Organist:

Nadere informatie

II. Dat is ook het geval in dat gedeelte uit de brief aan de Filippenzen: Laat de Heer uw vreugde blijven. (4: 4)

II. Dat is ook het geval in dat gedeelte uit de brief aan de Filippenzen: Laat de Heer uw vreugde blijven. (4: 4) 1 Filippenzen 4: 4-9, Numeri 6: 22-27; Lucas 2: 21-35, Laat de Heer uw vreugde blijven, het geloof brengt een eigen ervaring met zich mee, 1 januari 2017, Nieuwjaar, Nieuwe Kerk Gemeente, I. Nieuwjaarsdag.

Nadere informatie

ZONDAG 17 november 2013. Wie is arm wie is rijk?

ZONDAG 17 november 2013. Wie is arm wie is rijk? ZONDAG 17 november 2013 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Thema: Wie is arm wie is rijk? Dienst van bevestiging: mw. Aaltje Timmerman tot ouderling Eredienst. Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, We zijn vandaag bij elkaar om onze doden te herdenken. Vier namen zullen worden genoemd, vier mensen uit onze gemeente, die in het afgelopen

Nadere informatie

Liederen in deze dienst: 19 mei Lied 25: 2 en 4 Lied 367d Lied 305 Lied 283 Lied 517: 1 en 2 Lied 543: 1 Lied 544: 1,2 en 5 Lied 871

Liederen in deze dienst: 19 mei Lied 25: 2 en 4 Lied 367d Lied 305 Lied 283 Lied 517: 1 en 2 Lied 543: 1 Lied 544: 1,2 en 5 Lied 871 19 mei 2019 Voorganger: ds. Peter Bongers Organist: Hans de Graaf Welkom bij de koffie, thee en limonade na de dienst, in De Drieklank Als er kinderen in de oppas zijn kunnen zij tijdens het collecteren

Nadere informatie

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Ate Trox, Ingrid van Veen en Johan Offringa nemen vandaag afscheid Ellie van Dijken wordt bevestigd als Ouderling-Kerkrentmeester

Nadere informatie

Aanvangslied: Geroepen om te zingen lied 80: 1, 2 en 4 (Melodie gezang 435 Liedboek 1973)

Aanvangslied: Geroepen om te zingen lied 80: 1, 2 en 4 (Melodie gezang 435 Liedboek 1973) VOORBEREIDING Welkom door de ouderling van dienst De Paaskaars wordt aangestoken De 3 e adventskaars wordt aangestoken (allen gaan staan) Aanvangslied: Geroepen om te zingen lied 80: 1, 2 en 4 (Melodie

Nadere informatie

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger ds. Corrie van Duinen; ouderling: Stan Butijn; diaken: Willemien de Vlieger; organist: Gert Boersma DE INTREDE - de

Nadere informatie

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje)

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje) Liturgie voor de kerkdienst op zondag 3 december 2017 (1 e zondag van Advent) In deze dienst wordt het heilig Avondmaal gevierd. Lied van de maand : couplet 1 en 3 van het projectlied. Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

Thema: Trouw vraagt veel

Thema: Trouw vraagt veel Orde van dienst voor 1 oktober 2017 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Erik te Loo In deze dienst van Gebed en Heling zullen we Farzad

Nadere informatie

Orde van dienst voor 11 december 2016

Orde van dienst voor 11 december 2016 Orde van dienst voor 11 december 2016 3 e zondag in de Advent Belijdenis en doop van Veronica Loos-Zieltjens Oosterlichtkerk Huizen Welkom door de ouderling van dienst Lied 439: 1-3 1. Verwacht de komst

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Pauluskerk. Voorganger: Dr. E.S. Klein Kranenburg Organiste: Anja van der Ploeg

Pauluskerk. Voorganger: Dr. E.S. Klein Kranenburg Organiste: Anja van der Ploeg Welkom in de Pauluskerk Voorganger: Dr. E.S. Klein Kranenburg Organiste: Anja van der Ploeg Zingen: Nieuwe Liedboek 985, vers 1, 2 en 3 Zingen: Nieuwe Liedboek 985, vers 1, 2 en 3 Zingen: Nieuwe Liedboek

Nadere informatie

Zondag 22 oktober 2017

Zondag 22 oktober 2017 Zondag 22 oktober 2017 Viering in de Welkomkerk met als thema: Leven doet soms pijn Dichtbij en veraf krijgt ieder mens te maken met lijden dat zich in allerlei vormen kan aandienen. Het verlies van een

Nadere informatie

zondag 8 november 2015 Viering van de heilige doop van

zondag 8 november 2015 Viering van de heilige doop van zondag 8 november 2015 Viering van de heilige doop van Jens de Jonge en Flin van Herwijnen Protestantse Gemeente Heinkenszand Voorganger: ds. Philip van Wijk Ouderling van Dienst : Elly ten Hakken Organist:

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

E R E D I E N S T. Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk. 3 februari 2019 zondag 4 e na Epifanie

E R E D I E N S T. Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk. 3 februari 2019 zondag 4 e na Epifanie E R E D I E N S T 3 februari 2019 zondag 4 e na Epifanie DIENST van de HEILIGE DOOP voor Jens van Assen Jelle Jut Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk voorganger ouderling organist ds. Tineke

Nadere informatie

Zondag 2 juni 2019 (Zondag Exaudi - Wezenzondag) Mevrouw H. Smeulers uit Papendrecht

Zondag 2 juni 2019 (Zondag Exaudi - Wezenzondag) Mevrouw H. Smeulers uit Papendrecht Zondag 2 juni 2019 (Zondag Exaudi - Wezenzondag) Voorganger: Liturg van dienst: Organist: Mevrouw H. Smeulers uit Papendrecht John Boogaard Paul Germans VOORBEREIDING: Orgelspel, (vanaf 10 uur bereiden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

2 Dit huis van hout en steen, dat lang de stormen heeft doorstaan, waar nog de wolk gebeden hangt van wie zijn voorgegaan,

2 Dit huis van hout en steen, dat lang de stormen heeft doorstaan, waar nog de wolk gebeden hangt van wie zijn voorgegaan, Oecumenische viering 10 mei 2015 Zondag Rogate Medewerkenden: Pastor Hans Schoorlemmer, verkondiging en ds. Ad van Noord, liturg Buitenkerkkoor o.l.v. Bram Gordijn André Poortman, orgel Voorbereiding Welkom

Nadere informatie

Orde voor de ingebruikneming van een orgel of ander muziekinstrument

Orde voor de ingebruikneming van een orgel of ander muziekinstrument Orde voor de ingebruikneming van een orgel ander muziekinstrument Het orgel muziekinstrument wordt tot aan het moment van het zegengebed nog niet bespeeld. De liederen die voordien worden aangegeven, zullen

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil voorganger: ds. Hans van Walsum muzikale begeleiding: Dedication / m.m.v. de jongeren van de TTV-club SAMENKOMEN Welkom en mededelingen

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Orgelspel Welkom en ontsteken licht Stilte We gaan staan. Introïtuspsalm: lied 668 solo lied 668 - allen psalm 68 : 7 en 11 lied 668 allen Votum, bemoediging

Nadere informatie