Nieuwsbrief LETS. augustus Voorwoord. ... Waar geld geen rol speelt

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief LETS. augustus 2015. Voorwoord. ... Waar geld geen rol speelt"

Transcriptie

1 ... Waar geld geen rol speelt Nieuwsbrief LETS augustus 2015 Voorwoord Gerda De vakantie is nog in volle gang. Sommigen van ons hebben het al achter de rug; anderen hebben het nog in het vooruitzicht. Maar ook in de vakantieperiode is er volop te beleven binnen LETS. Op 12 augustus kunnen de liefhebbers zich verzamelen om heerlijke blauwe bessen te plukken in een voormalig kwekerij in Orvelterveld. We hopen op mooi weer zodat we er een geweldige dag buiten van kunnen maken. We gaan met de auto zodat iedereen mee kan. Kerngroepleden: Anton Worrell Dinant Dekker Nieuwsbrief: Kopij en nieuws kan g d worden naar Volgende editie september 2015 Copy aanleveren voor: 31 augustus 2015 Vanaf heden kun je voor alle ledenpagina s met je persoonlijke wachtwoord inloggen. Op 19 juli hebben we met een straat deelgenomen aan het C est La Vie Festival in Emmen. Hoewel het s ochtends nog een troosteloze aanblik bood vanwege het weer, kwam s middags de loop er goed in. We hadden een perfecte plek toegewezen gekregen, op de looproute tussen het nieuwe plein en het marktplein in. Dat heeft ons veel aanloop opgeleverd en veel mensen die met belangstelling naar ons verhaal hebben geluisterd. Verderop lees je de resultaten van deze dag en zie je de foto s. We denken nog steeds na over veranderingen binnen LETS die de dynamiek op korte en langere termijn kunnen vergroten. We hebben het afgelopen jaar al een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor het gemakkelijker is om turven te verdienen en we meer focus hebben gelegd op gezelligheid en ontmoetingen. In het kader daarvan zoeken we nog steeds mensen die de Herfstmarkt van dit jaar vorm en inhoud willen geven. Tot slot gaan we in deze nieuwsbrief alvast even vooruit kijken naar het turfcafe van september 2015, waarin we de mogelijkheden gaan bekijken van het invoeren van een alternatieve munt in Emmen.

2 Nieuws vanuit de Kerngroep C est La Vie - 19 juli 2015 Doel voor deelname aan het festival was het bekendheid geven aan LETS Emmen. Gezien de enorme aanloop die we gekregen hebben kunnen we zeggen dat we in die opzet zijn geslaagd. Uiteindelijk hebben vijf mensen zich die dag laten registreren voor een lidmaatschap en zijn twee mensen al ingeschreven als lid. De LETS kramen hadden uiteindelijk de volgende invulling: Mensen konden een foto van zichzelf laten maken op een oldtimer motor van Dinant. Dinant had lijstjes gescoord bij het t Goed waaruit mensen konden kiezen en zo direct een ingelijste foto meenemen. Helaas ging dat als gevolg van de weersomstandigheden niet helemaal goed, maar hebben we de foto s naar de mensen opgestuurd. Een leuk initiatief dat we ook een volgende markt graag willen inzetten. Een aantal leden heeft informatie gegeven over LETS en de wijze waarop wij werken. Daarnaast hebben zij ook hun eigen aanbod binnen de ruilkring gepresenteerd. Ook hier was onder de bezoekers veel belangstelling voor. Met name Vergenie wist mensen met verve over de streep te trekken. Vergenie bedankt voor je enorme inzet. Actuele overzicht vergoedingen: structureel lid kerngroep p.m. 10T lid nieuwsbrief p.nb 13T bankbeheer p.jr 25T websitebeheer p.jr 25T facebookaccount p.jr 25T twitteraccount p.jr 25T incidenteel organisatie turfcafe 10T lezing / workshop 15T organisatie evenement 25T bakken/koken p.e. 10T + kosten eigen initiatief iom kerngroep Natuurlijk was er ook ruime gelegenheid om spullen te verkopen, waarvan de opbrengst in turven naar de leden ging, en de euro s werden gebruikt om de onkosten voor de markt te dekken. Uiteindelijk heeft dat ons 55 opgeleverd. Het was een experiment om te kijken hoe het was om met fysieke turven te handelen. Hoewel sommige mensen het als erg omslachtig hebben ervaren zijn we toch tevreden met de nieuwe inzichten die het experiment ons heeft opgeleverd. We zagen het festival als gelegenheid om elkaar weer eens te ontmoeten en ons gezamenlijk in te zetten voor LETS. Na afloop was er dan ook gelegenheid voor een drankje en gezellig bij te kletsen / evalueren en opruimen. Op de valreep kregen we bericht van de RABObank dat onze aanvraag bij het Stimuleringsfonds positief is beoordeeld. We kunnen komend jaar 500 besteden voor het verspreiden van de LETS boodschap en mensen te werven voor deelname. De kosten voor de markt zijn daarmee goeddeels gedekt. Een les die we van de markt geleerd hebben is dat we onvoldoende materiaal hadden om aandacht te trekken en onze boodschap zichtbaar te maken.

3 We hebben daarom besloten de subsidie aan te wenden voor het laten vervaardigen van banners, reclameborden en andere duurzame presentatiematerialen voor de kraam. Daarmee willen we ons het komende jaar regelmatig op de Emmense markt presenteren. Al met al ervaart de kerngroep het als een succes en een eerste begin om LETS een bekend begrip in Emmen te laten worden. Statistieken van de Markt Kosten Anders dan in de begroting stond heeft de huur van de kramen ons 120 gekost. Dit kon worden bereikt omdat we uiteindelijk geen toestemming kregen van Strietholdt om ijs te verkopen in een oldtimer ijscokar. Hierdoor werden onze kramen niet aangemerkt als braderie maar als markt, hetgeen een ander prijskaartje heeft. Daarnaast hebben we het gereserveerde aantal plaatsen teruggebracht van 10 naar 6. Daarnaast zijn er kosten gemaakt voor de lijstjes waarin de foto s verkocht zijn. De lijstjes zijn voor een prikkie bij t Goed gekocht. Er zijn nog lijstjes over die bij de volgende markten kunnen worden gebruikt. De versnaperingen waren nog over van het midzomer diner. Opbrengsten De markt heeft ter plaatse 55 euro opgeleverd. Dit betreft één lidmaatschap, en voor het overige afgenomen foto s, en verkochte spullen. Vijf personen hebben zich als nieuw lid laten registreren. De markt is georganiseerd door Dinant, Anton en Gerda. De markt is uitgevoerd door Michel, Catherina, Vergenie, Herman, Bruce, Rie, Yvonne, Peter, Chris, Wil, Dinant, Anton en Gerda. Deelnemende leden hebben de daarvoor vastgestelde turven ontvangen voor hun bijdrage. Allen heel erg hartelijk bedankt voor jullie betrokkenheid en inzet. Cursus Glas in Lood Bruce heeft een cursus Glas in Lood in de aanbieding. Kijk op de marktplaats voor meer informatie.

4 Van de Leden Miny Tekst: Emmi van den Boom Plastic tasjes: schadelijk voor milieu, mens en dier Tasje? Nee, dank u wel Plastic tasjes: ze zijn gemakkelijk, maar o zo slecht voor het milieu. Verschillende initiatieven in Nederland zorgen ervoor dat gebruik ervan reduceert. In landen als Rwanda en China pakken ze het anders aan, daar mag geen plastic tasje het land meer in. Een plastic tas voor de boodschappen, nog eentje om die toiletartikelen te verpakken, een ander om die schoenendoos en dan nog een laatste voordat cadeautje. Een middagje winkelen vraagt al snel om heel wat plastic tasjes. Enig idee hoeveel plastic tasjes u gebruikt per jaar? Twintig, honderd, vierhonderd? Het kan. Gemiddeld genomen gebruikt een Nederlander 260 tasjes per jaar. Absurd veel, aangezien de meeste plastic tasjes sterk genoeg zijn om meerdere keren te gebruiken. Plastic tasjes zijn een probleem. Maar hoe groot is het probleem in Nederland eigenlijk? We gebruiken zo n 25 tot 30 miljoen kilo plastic tasjes per jaar in Nederland. Hoeveel hiervan in het zwerfafval terechtkomt, is lastig in te schatten, want hoe meet je dat, zegt Robbert van Duin van het platform Recycling Network, dat zich inzet om de hoeveelheid plastic afval te reduceren. Maar het is overduidelijk dat plastic tasjes een reëel probleem zijn en veel voorkomen in het zwerfafval. Ze brengen schade toe aan mens, dier en milieu en veroorzaken hoge schoonmaakkosten van straten en rivieren. Sinds de invoering van gratis plastic tassen in de jaren zeventig hebben de draagzakken zich over de wereld verspreid, letterlijk en figuurlijk. Vrijwel overal worden ze gebruikt en overal zijn ze terug te vinden In huizen, winkels, op straat, in bossen, in parken, in rivieren en in de zee waar de zogenoemde plastic soep wordt gebrouwen. Kleine afgebroken stukken plastic vinden we zelfs terug in magen van dieren. Dieren die de mens vervolgens weer eet. Hoogste tijd om er iets aan te doen. Op Europees niveau wordt momenteel gesproken over de beste aanpak om deze vervuiling tegen te gaan. NIET GRATIS Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken en de Raad Nederlandse Detailhandel ( RND ) startten in 2013 een pilot om te onderzoeken of het beprijzen van plastic tassen ervoor zorgt dat mensen minder tasjes gaan gebruiken. Negen grote winkelketens zoals Hema, Blokker en Gamma in Tilburg, Deventer en Zoetermeer besloten geen tasjes meer te verstrekken. Klanten werd gevraagd zelf een tas mee te nemen of een klein bedrag te betalen voor een draaghulp.

5 Tegelijkertijd werden klanten en medewerkers voorgelicht over het belang van minder plastic tasjes voor het milieu. Drie maanden lang namen ze de proef op de som. Jeroen van Dijken van de RND: Vooraf waren winkeleigenaren sceptisch. Ze geloofden er niet in dat de klant het zou accepteren. De eerste weken waren er ook veel verbaasde reacties en onwil. Maar zodra de winkeliers de actie toelichtten, kwam er meer begrip. Steeds meer klanten brachten zelf een tasje mee. Uiteindelijk reikten de winkel tot 77% minder plastic tassen uit. Een fors resultaat voor zo n kleine ingreep. MAATREGEL Daarmee is niet gezegd dat dit dé oplossing is voor Nederland, benadrukt Hester Klein Lankhorst, directeur van het Kennisinstituut. De resultaten zijn erg hoog. De pilot laat zien dat dit een goede maatregel is, maar is nog geen bewijs dat je landelijk dezelfde resultaten zal boeken. Het Rijk en het bedrijfsleven kijken nu naar onze resultaten om tot de beste oplossing te komen voor de overdaad aan plastic tasjes. Hoewel een reductie van 77 procent prachtig is, kan het nog beter. Zo zijn er verschillende landen die de plastic tas volledig hebben verbannen. Geen enkele plastic tas komt deze landen nog in. Drastisch? Ja. Maar in bijvoorbeeld Rwanda, Bangladesh en China is de overlast van zwervende plastics direct voelbaar. Riolen raakten verstopt door de handige tasjes, waardoor steden na fikse regenbuien sneller over-stroomden. Hoewel het om een mentaliteitsverandering vroeg, zijn ze er nu aangewend. Als we in Nederland ook zulke directe gevolgen zouden hebben van plastic afval, stelt van Duin, zou er hier misschien ook sneller iets gebeuren. STATIEGELDTAS Want al dat gepraat en onderzoeken, daar gelooft van Duin niet in. Er zijn genoeg resultaten uit het buitenland waar Nederland van zou kunnen leren. Een verbod is niet haalbaar, dat geloof ik ook wel. Maar in Ierland bestaat er een belasting voor plastic tassen, waardoor het aantal uitgereikte tasjes met 95 procent is gedaald. Ook België, Italië en Taiwan hebben hier succes mee. Of introduceer een statiegeldtas. Dat werkt ook met de PET-flessen. Wie uitstel wil, vraagt om een onderzoek. Zo schiet het niet op. Van Dijken is het niet met hem eens. De buitenlandse resultaten kun je niet zo maar gebruiken. In Ierland zie je bijvoorbeeld een daling van het aantal plastic tasjes, maar de verkoop van vuilniszakken is tegelijkertijd gestegen. Een draagtas dient ook een doel. Wij willen het totale pakket aan plastic afval terugdringen. Dan moet je het meteen goed doen en een milieubewust alternatief bieden, zoals een duurzame tas die je meerdere keren kan gebruiken.

6 Klein Lankhorst sluit zich hierbij aan: Als alle winkeliers overgaan van plastic naar bijvoorbeeld papieren draagtassen, is het de vraag of het milieu daar meer bij is gebaat. Daarom brengen we nu in kaart welke materialen het duurzaamst zijn. Daarmee kun je echt iets betekenen. Nieuwsbrief nieuwe stijl De nieuwsbrief is in het afgelopen jaar helaas geen platform geworden van en door leden. De bijdragen door de leden zijn minimaal en slechts enkele leden sturen af en toe een stukje in. De conclusie is daarom getrokken dat de leden van LETS op dit moment geen behoefte hebben aan een platform om hun ervaringen, kennis en informatie uit te wisselen. De inzet van de nieuwsbrief wordt daarom veranderd. Nader bericht hierover volgt. Input is welkom. Nu alles via de computer gaat en de fysieke nieuwsbrief er niet meer is hoor ik regelmatig dat men niet meer op de hoogte is van het aanbod. De weg naar de LETSpagina met daarop de individuele pagina s en de marktplaats zit blijkbaar nog niet voldoende in de routine om regelmatig te kijken, ondanks de zoekmachine die onze sitemasters Anton en Bruce daarvoor ontwikkeld hebben. Het idee van Yvonne om regelmatig vraag en aanbod onder de aandacht van de leden te brengen lijkt hierop een goed alternatief te zijn. De nieuwsbrief kan hierin een rol vervullen. Wie wil maandelijks een overzicht maken van de veranderingen op gebied van vraag en aanbod? Uiteraard kun je hier turven mee verdienen. Vraag en Aanbod augustus 2015 Dienst gevraagd: Facebook Account LETS Kerngroep Dienst gevraagd: Twitter Account LETS Kerngroep Dienst gevraagd: organiseren Herfstmarkt Kerngroep Dienst gevraagd: maandelijk opmaken vraag en aanbod Kerngroep Dienst gevraagd: Bezoeken nieuwe leden Kerngroep Te koop aangeboden : Badkamertegels, 3,6m2 Chris Nijssen Dienst aangeboden : coachgesprekken John Eijkelkamp Dienst aangeboden : afscheid-/ritueelbegeleider John Eijkelkamp Dienst aangeboden : studiehulp basis-/middelbaa John Eijkelkamp Dienst aangeboden : groentepakket wekelijks John Eijkelkamp Dienst aangeboden : Mindfulness Dienst aangeboden : Yoga les Dienst aangeboden : cursus glas in lood Bruce Hofman Te koop aangeboden : zilveren hanger Bruce Hofman Dienst aangeboden : Computerhulp Anton Worrell Dienst aangeboden : Installeren/aansluiten audio/tv Heidi Regts

7 Fotocursus Haal meer uit je camera in 5 cursusavonden. Chris Nijssen is bereid gevonden om voor de LETS leden een cursus Fotografie te verzorgen die vooral gericht is op de praktijk. De cursus wordt gegeven in groepjes van 6-8 personen zodat iedereen persoonlijke aandacht krijgt. Je wordt geholpen alle mogelijkheden van je eigen camera te ontdekken. Meld je aan! Indeling gebeurt op volgorde van aanmelding bij Chris. De cursus start na de zomervakantie in september. De eigen bijdrage voor de cursus is 25 turven. Dienst aangeboden : Hulp bij schrijven van brieven Dienst aangeboden : Kan goed klussen! Dienst aangeboden : Laminaat leggen Dienst aangeboden : Behangen Dienst aangeboden : Psychologische ondersteuning Dienst aangeboden : magnetiseren Dienst aangeboden : massage Dienst aangeboden : website bouwen Dienst aangeboden : Pedicure Dienst aangeboden : Uurwerk reparatie Heidi Regts Ton Besselink Yvonne de Jong Yvonne de Jong Bruce Hofman Vergenie Lanning Bruce Hofman Jouw aanbod / vraag ook in beeld? Ga naar de vraag en aanbod pagina op de website en plaats je advertentie op de marktplaats. Bel Anton of Bruce voor hulp! Agenda 12 augustus 2015 Bessen plukken. Vertrek om 10:30 uur bij Vergenie [De Hoek 17 in Erm] 25 september 2015 Turfcafe - alternatieve munt in Emmen om 15:00 uur - 18:00 uur, bij Gerda [Ruinerbrink 295] Datum nog onder voorbehoud. nog vast te stellen 5 avonden Foto Cursus - je camera leren kennen nog vast te stellen 6 avonden Idee van Vergenie om met en voor elkaar te koken tijdens de wintermaanden. De kosten worden gedeeld. Alternatieve Munt in Emmen Doen we mee? Elbert [S.O.P.E.] heeft ons gevraagd mee te denken over het invoeren van een alternatieve regionale munt in Emmen. F!int De F!int versterkt lokaal ondernemen, bouwt aan een meer verbonden gemeenschap, viert en ondersteunt het unieke karakter van onze regio. Wij geloven in economische rechtvaardigheid, in het vormgeven van een regionale economie, die veerkrachtig is, voor iedereen toegankelijk is, mogelijkheden en banen creëert voor onze inwoners en onze aantrekkelijkheid vergroot. Waarom werken we hieraan? Denk aan een lekke mand. Geld stroomt erin, maar vloeit grotendeels, doordat veel winkels onderdeel uitmaken van grotere ketens, weer weg.

8 Dit zorgt voor toenemende problemen voor lokale ondernemers. Lage marges, minder omzet, krimp, leegstand. Een lokale/regionale munteenheid stimuleert winkelen bij onafhankelijke lokale bedrijven, die regionale producten en diensten afnemen, en mensen uit de regio goed betaalde banen verschaffen. Geld dat binnen de regio blijft, kan hier weer worden geïnvesteerd in lokale bedrijven en helpt om deze regio weer te laten groeien, zodat mensen hier graag (blijven) wonen en leven. Het introduceren van een alternatieve munt levert mogelijkheden op om meer mensen de kans te geven een bijdrage te geven aan het samen-leven principe dat we bij LETS hanteren. Tegen betaling van de alternatieve munt kunnen ondernemers diensten inkopen van mensen uit Emmen, die nu aan de zijlijn staan. Deze mensen kunnen op hun beurt met de alternatieve munt wel reguliere diensten en producten kopen. Dat zou mijn inzet zijn bij de besprekingen. Maar we willen graag ook jouw ideeën hierover horen. Daarom organiseren we in september een turfcafe waarbij dit thema centraal staat. Er is - onder voorbehoud - een datum geprikt voor het turfcafe. Noteer de datum vast in je agenda en houdt verdere berichtgeving in de gaten.

Nieuwsbrief LETS. oktober 2015. Voorwoord. ... Waar geld geen rol speelt

Nieuwsbrief LETS. oktober 2015. Voorwoord. ... Waar geld geen rol speelt ... Waar geld geen rol speelt Nieuwsbrief LETS oktober 2015 Voorwoord Gerda Na toch nog een aantal mooie zomerse weken brak begin van deze maand toch echt het najaar aan, met af en toe stormachtige herfstdagen.

Nadere informatie

NR.60 - januari 2015 Herfstmarkt 15 november 2014

NR.60 - januari 2015 Herfstmarkt 15 november 2014 NR.60 - januari 2015 Herfstmarkt 15 november 2014 Gerda Op 15 november 2014 hebben we weer de Herfstmarkt gehad. Een markt die anders was dan andere jaren. We zijn gestart met een gezamenlijke discussie

Nadere informatie

Pilot Mag het een tasje minder zijn? Consumentenonderzoek. Rapportage van de peiling onder inwoners van Deventer, Tilburg en Zoetermeer,

Pilot Mag het een tasje minder zijn? Consumentenonderzoek. Rapportage van de peiling onder inwoners van Deventer, Tilburg en Zoetermeer, Pilot Mag het een tasje minder zijn? Consumentenonderzoek Rapportage van de peiling onder inwoners van Deventer, Tilburg en Zoetermeer, in opdracht van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken 4 februari

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2016

Nieuwsbrief December 2016 Nieuwsbrief December 2016 Herfstmarkt in het Bargermeertje Zangkoortje oprichten! Het was weer een mooie gelegenheid om met andere leden kennis te maken met jouw talenten, vaardigheden en andere zaken

Nadere informatie

ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1)

ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1) ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1) 1. Waarom vindt Peter plastic soep zo n goede naam voor het plastic afval in de oceanen? Noteer 2

Nadere informatie

Nieuwsbrief LETS. juni 2016. Let the sun shine in. ... Waar geld geen rol speelt

Nieuwsbrief LETS. juni 2016. Let the sun shine in. ... Waar geld geen rol speelt ... Waar geld geen rol speelt Nieuwsbrief LETS juni 2016 Voorwoord Gerda Uitbundig begint de zomer zich dan toch aan te dienen. We hebben er lang op moeten wachten en zijn er hard aan toe. Een beetje meer

Nadere informatie

Trash Hunten met de klas

Trash Hunten met de klas Trash Hunten met de klas Plastic hoort absoluut niet thuis in zee en heeft grote gevolgen voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er plastic in het water terecht komt. Aanpakken

Nadere informatie

Reacties ministerie van Infrastructuur en Milieu op de internetconsultatie Ontwerpregeling verbod op gratis plastic draagtassen

Reacties ministerie van Infrastructuur en Milieu op de internetconsultatie Ontwerpregeling verbod op gratis plastic draagtassen Reacties ministerie van Infrastructuur en Milieu op de internetconsultatie Ontwerpregeling verbod op gratis plastic draagtassen dd. 21 december 2015 Openbare internetconsultatie van 9 oktober tot en met

Nadere informatie

Renew Reduce Reuse Recycle Recover. Verbod gratis verstrekken plastic tasjes bedreiging of kans?

Renew Reduce Reuse Recycle Recover. Verbod gratis verstrekken plastic tasjes bedreiging of kans? Renew Reduce Reuse Recycle Recover Verbod gratis verstrekken plastic tasjes bedreiging of kans? Aafko Schanssema NVGP, 14 april 2015 Even iets over NRK Verpakkingen Onze leden Producenten en importeurs/handelaren

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2017 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0323-a-17-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: plastic in het milieu tekst 1 Veel meer plastic dan gedacht eindigt

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Trash Hunten met de klas

Trash Hunten met de klas Trash Hunten met de klas Plastic hoort absoluut niet thuis in zee en heeft grote gevolgen voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er plastic in het water terecht komt. Aanpakken

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College

Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College Afgelopen weken hebben de leerlingen van 3H, 3V de maatschappelijke stage doorlopen. In deze nieuwsbrief geven wij een verslag van de activiteiten 3H en 3V.

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Hierbij ontvangen jullie de nieuwsbrief van ZieZaZo. De verbouwing op de benedenverdieping is klaar! Het kinderdagverblijf zit weer op de begaande grond en wat is het mooi!!

Nadere informatie

Zwerfafvalactie Helmondse basisscholen

Zwerfafvalactie Helmondse basisscholen Zwerfafvalactie Helmondse basisscholen Vanaf maart 2016 zijn er weer presentaties Zwerfafval geweest voor de basisscholen in Helmond. Groen4Life werkt hierin nauw samen met de gemeente Helmond. De leerlingen

Nadere informatie

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Beste ouder(s)/verzorger(s), Beste ouder(s)/verzorger(s), De laatste weken zijn alweer aangebroken. wat vliegt de tijd toch! Maandagavond hebben we een hele fijne en zinvolle ouderavond gehad. Deze avond werd verzorgd door Henk de

Nadere informatie

De Pollewop NR 4. In deze nieuwsbrief: AGENDA

De Pollewop NR 4. In deze nieuwsbrief: AGENDA Nieuwsbrief mei 2010 Uitgave van Stichting Polliewollie De Pollewop NR 4 AGENDA 23 AUGUSTUS 1 e dag open! SEPTEMBER Openingsfeest In deze nieuwsbrief: Polliewollie Spring SALE groot succes! Verbouwing

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016

Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016 Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016 Wijkkamer.de.Dommer@ribw-nr.nl Dommer van Poldersveldtweg 73 Nijmegen Mail ons als je een bijdrage hebt! Nieuwe kunst in Wijkkamer de Dommer!

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 Wat een ontzettend inspirerende woorden, bedankt! Jullie hebben natuurlijk al een enorme stap gezet door mee te doen aan de 100-100-100, maar we zijn ook wel benieuwd hoe veel jullie al weten over

Nadere informatie

JAARVERSLAG van LETS Zwolle 2014

JAARVERSLAG van LETS Zwolle 2014 JAARVERSLAG van LETS Zwolle 2014 Inhoud 1. Inleiding en doelstelling 2. Bestuur 3. Statistieken 4. Bestuursactiviteiten 5. Plannen 2015 1. Inleiding en doelstelling. LETS Zwolle is een ruilkring in het

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2. 4 december inhoud

Nieuwsbrief 2. 4 december inhoud Nieuwsbrief 2 4 december 201 inhoud Over een Schone Wijk zonder plastic, Kerstafette, gevaarljke dieren in de klas, tweedehands spullen en leren in de natuur. 2 4 Actie Schone Wijk in Sint- Michielsgestel

Nadere informatie

Lesbrief nr 3. Opdracht 1. Club + app. voor Groep 7 + 8 +

Lesbrief nr 3. Opdracht 1. Club + app. voor Groep 7 + 8 + Lesbrief nr 3 voor Groep 7 + 8 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Opdracht 1 Filmpjes kijken op samsam.net Tijdsduur: 10 min. Werkvorm: klassikaal en individueel Doel: introductie van de ReportersClub

Nadere informatie

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap Het Ambachtshuis Brabant Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap u Vakmanschap benutten Ambachten maken wezenlijk deel uit van de Nederlandse economie. Ze worden beoefend door bijna 1 miljoen Nederlanders,

Nadere informatie

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Verbeter de aarde Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Lees hoe je door eenvoudige acties kunt meewerken aan het welzijn van de aarde. Bekijk de aardevriendelijke producten en campagnes

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

De op de jaarkalender vermelde onderhoudsmiddag groene pleinen van vrijdag 9 oktober komt te vervallen.

De op de jaarkalender vermelde onderhoudsmiddag groene pleinen van vrijdag 9 oktober komt te vervallen. 1 0 5 Wekelijkse nieuwsbrief van de openbare daltonbasisschool de Tandem voor ouders/verzorgers en leerlingen. De informatieavond (middag) van vorige week donderdag is met groot enthousiasme ontvangen.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

Ook getest op kinderen

Ook getest op kinderen Lesvoorbereiding Ook getest op kinderen Reclame graad 1 Print 1 keer het verhaal 'Het papieren kamertje'. Toon de logo's op het smartboard. Kies een recept uit het document kinderrecepten en zorg voor

Nadere informatie

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit 2 Maak verbods borden Maak ter grote van het karton een soort verkeersbod tegen het dumpen van afval. Aantal regels waar dit aan moet beantwoorden: Groot met signaal kleuren (Rood) Geen tekst Eenvoudige

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2, februari 2015 3 e jaargang

Nieuwsbrief 2, februari 2015 3 e jaargang Nieuwsbrief 2, februari 2015 3 e jaargang Inhoud 28 februari grote bijeenkomst: Liever een goede buur Vrijwillige bijdrage 2015 Kascommissie Maandelijkse inloop 7 maart Nieuws activiteitengroep Divers

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 Vragen gesteld door de leden der Kamer 2014Z23890 Vragen van het lid Remco Dijkstra (VVD) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop Ook u kunt nog veel kilo s scheiden Veel Amsterdammers scheiden hun afval al. De een wat meer, de ander wat minder. Toch komt er nog steeds veel herbruikbaar

Nadere informatie

Wij zijn een Mooi Schoon school

Wij zijn een Mooi Schoon school Wij zijn een Mooi Schoon school Lesbrief groepen 4, 5 en 6 WIJ ZIJN SUPPORTER VAN MOOI SCHOON Lesbrief groepen 4, 5 en 6 Onderwerp: Zwerfvuil. Doelgroep: Groepen 4, 5 en 6. Lesdoel: Inhoud: Tijdsduur:

Nadere informatie

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Visie Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Een visie die van u is; die het (toekomst)beeld van inwoners

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 14. Voorwoord. Rommelmarkt. C1000 Cambuurplein spaaractie.

Nieuwsbrief juli 14. Voorwoord. Rommelmarkt. C1000 Cambuurplein spaaractie. Voorwoord. Hier is weer de nieuwsbrief, tevens laatste dit jaar, van onze school, met de nodige informatie over school erin opgenomen. In deze nieuwsbrief is er info over de schoolkalender, de schoolgids,

Nadere informatie

Uitnodiging. 5 oktober 2011 Utrecht

Uitnodiging. 5 oktober 2011 Utrecht DOETANKS ONLINE Uitnodiging 5 oktober 2011 Utrecht CAFÉS Slimmernetwerk Grand Café: Slimmer werken in actie! KENNISSEN Slimmernetwerk, het netwerk voor vernieuwers werkzaam in de publieke sector, pakt

Nadere informatie

Opdracht 4 1A, 2A, 3A, 4B, 5B, 6A, 7B, 8A, 9B, 10A, 11B, 12A, 13A

Opdracht 4 1A, 2A, 3A, 4B, 5B, 6A, 7B, 8A, 9B, 10A, 11B, 12A, 13A Hoofdstuk 3 Sleutels Oefening 5 Luisteren: Radio Vooruit! Opdracht 1 1A, 2A, 3C, 4C, 5A, 6B Opdracht 3 1B, 2B, 3A, 4C, 5A Oefening 6 Luisteren: Wereldburgers Opdracht 4 1A, 2A, 3A, 4B, 5B, 6A, 7B, 8A,

Nadere informatie

MIND YOUR BODY, IT S PRECIOUS!

MIND YOUR BODY, IT S PRECIOUS! Fotografie: Studio Cas (www.studiocas.nl) Vormgeving: claer (www.claer.nl) MIND YOUR BODY, IT S PRECIOUS! WWW.BODYANDMIND.AMSTERDAM Nicolien Brzesowsky. 06 21 95 06 62 www.bodyandmind.amsterdam. info@bodyandmind.amsterdam

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

relaties/verwijswoorden begrijpen onduidelijkheden ophelderen

relaties/verwijswoorden begrijpen onduidelijkheden ophelderen Handleiding niveau C De blokles Na elke Nieuwsbegripcyclus van vijf weken volgt een blokles in de zesde week. De leerlingen passen in deze les alle strategieën toe. Ook beantwoorden ze vragen bij een grafiek

Nadere informatie

Spoedklussers.nl 2013 Alle rechten voorbehouden www.spoedklussers.nl 1

Spoedklussers.nl 2013 Alle rechten voorbehouden www.spoedklussers.nl 1 Spoedklussers.nl 2013 Alle rechten voorbehouden www.spoedklussers.nl 1 Disclaimer Bij het samenstellen van 5 Manieren om meer klanten te vinden via internet is grote zorg besteed aan de juistheid van de

Nadere informatie

beste online marketing voor jouw kantoor.

beste online marketing voor jouw kantoor. Een review is de beste online marketing voor jouw kantoor. HOGERE OPBRENGSTEN LAGERE KOSTEN POSITIEVE EFFECTEN VOORWOORD INHOUD Je moet grondig je best doen om online goed gevonden te worden. Het internet

Nadere informatie

Productkaarten Connectprogramma

Productkaarten Connectprogramma Productkaarten Connectprogramma De kracht van het netwerk: sámen maken we Brabant Brabant op de kaart zetten als de meest gastvrije en innovatieve regio van Europa. Zodat meer bezoekers naar Brabant komen,

Nadere informatie

China Light Sprookjeshof

China Light Sprookjeshof China Light Sprookjeshof Afgelopen week zijn jullie al wel iets voorbij zien komen over het China Light waar we naar toe zijn geweest in het Sprookjeshof Zuidlaren. Ik heb alle foto,s nu online gezet en

Nadere informatie

Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen

Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen Een analyse van het gevoerde parkeerbeleid in de gemeente Woerden, een aantal conclusies over de gevolgen van dit beleid en een beschrijving

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Projectplan Pak je Kans Flevoland

Projectplan Pak je Kans Flevoland Projectplan Pak je Kans Flevoland Inhoudsopgave 1. Inleiding en achtergrond... 4 2. ProjectPak je Kans... 6 2.1 Doelgroep... 6 2.2 Doel... 6 2.3 Inhoud project... 6 Projectplan Pak je Kans 2014-2015 2

Nadere informatie

Afval vroeger en nu. Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv.

Afval vroeger en nu. Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv. Afval vroeger en nu Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv. 1. Wat betekent primitief? 3 antwoorden zijn goed. eenvoudig simpel

Nadere informatie

La vita è bella! Het leven is mooi

La vita è bella! Het leven is mooi La vita è bella! Het leven is mooi Hier zien jullie een aantal foto s van vrienden en activiteiten die ik met vrienden heb gedaan. Links bovenin: Bezoeken van een AS Roma voetbalwedstrijd met collega s

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL MET JOU LOOPT ALLES OP ROLLETJES Werken in een bedrijf is elke dag anders. Ben je liever eigen baas? Leer dan alles over zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer

Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer Inhoudsopgave Deel 2: programma Nationaal Park Lauwersmeer 1. Planning en organisatie 1.1. Voordat u begint 1.2.

Nadere informatie

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS Waarde voor ondernemers POWERED BY Stop met adverteren met events bereik je meer! Hoe bereik ik nieuwe klanten voor mijn

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Steuntje in de rug

Veelgestelde vragen Steuntje in de rug Veelgestelde vragen Steuntje in de rug Categorie Lidmaatschap 1. Hoeveel leden heeft Rabobank Dommelstreek? In september 2009 heeft Rabobank Dommelstreek ruim 7500 leden. 2. Wanneer is een lid van Rabobank

Nadere informatie

AFFILIATE WORDEN Geld verdienen met het promoten van onze diensten.

AFFILIATE WORDEN Geld verdienen met het promoten van onze diensten. AFFILIATE WORDEN Geld verdienen met het promoten van onze diensten. In deze paper leer je: Wat een affiliate is Hoe je zo geld kunt verdienen Hoe je zelf een affiliate wordt Welke tools we hiervoor gebruiken

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD

KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD Onderzoek van de SP-Groningen Juni 2011 Voorwoord De SP-afdeling Groningen heeft in de maand mei onderzoek gedaan naar de mening van ondernemers

Nadere informatie

voor alle aandeelhouders, sponsors en belangstellenden

voor alle aandeelhouders, sponsors en belangstellenden PiepKey L.C. Februari Nieuwsbrief Februari voor alle aandeelhouders, sponsors en belangstellenden In dit nummer: Zeelandhallen 1 Verslag verkoping in de Zeelandhallen Op zaterdag 26 februari hebben wij

Nadere informatie

PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen!

PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen! PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen! Meld u nu aan voor de Regiotour 2015: Versterk elkaar! In het najaar 2015 trekt het bestuur weer het land in

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2016 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2016 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

Flitspeiling plastic tasjes

Flitspeiling plastic tasjes Flitspeiling plastic tasjes Rapportage flitspeiling plastic tasjes 17 mei 2016 Inhoudsopgave Voorwoord Management summary Resultaten Kennis maatregel Reclamebekendheid Beoordeling reclame Gedrag n.a.v.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel Effectieve reclametips Voor meer klanten in uw winkel Inhoud. Direct mail. Huis-aan-huisverspreiding. Facebook advertentie. E-DM 6. Welke uiting kiest u? 7 6. Effectieve tips voor in de reclamemix 8 Inleiding

Nadere informatie

De economische crisis en Oud-West

De economische crisis en Oud-West De economische crisis en Oud-West Van 30 juni tot en met 7 juli 2009 kon het bewonerspanel van Oud-West vragen beantwoorden over de economische crisis. Hebben de panelleden het idee dat ze de gevolgen

Nadere informatie

Nieuwe kansen in roerige tijden!

Nieuwe kansen in roerige tijden! Nieuwe kansen in roerige tijden! Nieuwe klanten? Omzet vergroten? Winstgevendheid vergroten? Samen de regio en het MKB versterken? Banken verstrekken steeds moeilijker werkkapitaal. Het risico van ondernemers

Nadere informatie

-Vanuit het team - Schoolproject - Ouderportaal parnassys - Vanuit de groepen - Activiteitenkalender. Nr. 8 13 februari 2015.

-Vanuit het team - Schoolproject - Ouderportaal parnassys - Vanuit de groepen - Activiteitenkalender. Nr. 8 13 februari 2015. -Vanuit het team - Schoolproject - Ouderportaal parnassys - Vanuit de groepen - Activiteitenkalender Nr. 8 13 februari 2015 Vanuit het team Pechvogel Frederique uit 1/2a is vorige week donderdag van het

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2010

Nieuwsbrief juli 2010 SeniorWeb Zuid Friesland Redactieadres: Eppie Delfsma Wilfred Berrystraat 20 8474 CT Oldeholtpade e-mail: webmasterzf@home.nl Internet: http://zuidfriesland.seniorweb.nl Nieuwsbrief juli 2010 5e jaargang

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8 tweede jaargang 2014

Nieuwsbrief 8 tweede jaargang 2014 Nieuwsbrief 8 tweede jaargang 2014 Inhoud van deze laatste nieuwsbrief van 2014. 1. Bijeenkomst 13 december over veranderingen in de zorg 2. Maandelijkse inloopbijeenkomst 3. Terugblik 2014 4. Vooruitblik

Nadere informatie

OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014?

OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014? OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014? Mark C Hoogenboom Deze tekst is eind 2013 geschreven alsof het eind 2014 is. De tekst is bedoeld om een beeld te schetsen waar de OosterparkBOOM

Nadere informatie

SeniorWeb helpt beginners. Titia Blanksma (SeniorWeb)

SeniorWeb helpt beginners. Titia Blanksma (SeniorWeb) SeniorWeb helpt beginners Titia Blanksma (SeniorWeb) Inhoud 1. Digibeten en minder vaardige internetgebruikers 1. Profiel digibeten 2. Profiel minder vaardige internetgebruikers 1. Hoe helpt en bereikt

Nadere informatie

De zomerschool: veilig, leuk én leerzaam

De zomerschool: veilig, leuk én leerzaam De zomerschool: veilig, leuk én leerzaam Sommige kinderen zitten de hele zomervakantie alleen thuis. Of ze kunnen zes weken lang met niemand Nederlands praten. Voor hen biedt de zomerschool uitkomst. Er

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

Beste sportvissers / Leden en bezoekers,

Beste sportvissers / Leden en bezoekers, Beste sportvissers / Leden en bezoekers, Na het succes van onze eerste nieuwsbrief die is verschenen op 1 mei 2008 waar we trouwens veel leuke reacties over hebben ontvangen, zijn we aan onze 2 e editie

Nadere informatie

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be Disclaimer Bij het samenstellen van deze cursus is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin

Nadere informatie

Iedereen is uniek, niemand is volmaakt, samen zijn we compleet

Iedereen is uniek, niemand is volmaakt, samen zijn we compleet Iedereen is uniek, niemand is volmaakt, samen zijn we compleet Nieuws van de directeur Met de mooie voorspellingen in het vooruitzicht, wens ik u en de kinderen namens het team een prettige herfstvakantie.

Nadere informatie

Ook deze zomervakantie zijn er weer diverse activiteiten voor jong en oud! Alle activiteiten gaan door bij minimaal 3 inschrijvingen.

Ook deze zomervakantie zijn er weer diverse activiteiten voor jong en oud! Alle activiteiten gaan door bij minimaal 3 inschrijvingen. Zomeratelier 2017 Ook deze zomervakantie zijn er weer diverse activiteiten voor jong en oud! Alle activiteiten gaan door bij minimaal 3 inschrijvingen. Zomeratelier mixed media zelfportret op doek Eerst

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Welkom op school. Nieuws vanuit de directie. Smidsweg 49, 3852 XA Ermelo 0341-554186

Welkom op school. Nieuws vanuit de directie. Smidsweg 49, 3852 XA Ermelo 0341-554186 e-mail: beatrixschool@vpcoermelo.nl Website: www.beatrixschoolermelo.nl Smidsweg 49, 3852 XA Ermelo 0341-554186 Nieuwsbrief 13 17 april schooljaar 2013-2014 AGENDA Dinsdag 6 mei 1 e lesdag na de meivakantie

Nadere informatie

De Geluksvogel. Eerste steenlegging. Inhoud: Je hebt mazzel als je hier mag meedoen! Social media

De Geluksvogel. Eerste steenlegging. Inhoud: Je hebt mazzel als je hier mag meedoen! Social media Nummer 6: maart 2015 De Geluksvogel Je hebt mazzel als je hier mag meedoen! Inhoud: Eerste steenlegging De Geluksvogel door de Bril van Frans (directeur BSO De Boomhut) De Geluksvogel door de Bril van

Nadere informatie

Namens het team van basisschool de Bongerd wensen wij u alvast hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2016!

Namens het team van basisschool de Bongerd wensen wij u alvast hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2016! Nieuwsbrief 7 11-12-2015 Namens het team van basisschool de Bongerd wensen wij u alvast hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2016! Sinterklaas Op vrijdag 4 december hebben we samen met basisschool

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

DE HOOGTE AGENDA. Gebruik van het plein en aanbellen na schooltijd

DE HOOGTE AGENDA. Gebruik van het plein en aanbellen na schooltijd DE HOOGTE NUMMER: 43 DATUM: 9-6-2016 Inhoud: Aanbellen na schooltijd / Hesjes Aanmelden overblijf / update Voortzetting overblijf / Kennedy- Verslagen / feest Pokémon kaarten / Fietsen AGENDA JUNI 14-06

Nadere informatie

Het einde van de opruiming

Het einde van de opruiming Het einde van de opruiming Een voorrecht voor klanten, een ergernis voor winkels; de continue opruiming in de winkelstraten. De kortingspercentages kunnen oplopen tot 70% wat er toe leidt dat klanten aankopen

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F 6

N I E U W S B R I E F 6 N I E U W S B R I E F 6 Vrijdag 20 november 2015 G r o e n v a n P r i n s t e r e r s c h o o l www.groenvanprinstererkatwijk.nl Piet Heinlaan 3 Geïnspireerd Kindgericht groenkw@xs4all.nl & 071 4016917

Nadere informatie

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Dit document helpt je om een actie voor ZOA op te zetten. Je kan met een maatschappelijke stage voor ZOA 15 tot 30 uur maken. Wat vind je in

Nadere informatie

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101 Aantal geregistreerde deelnemers : 11 Periode evaluatie : 19 maart 01 t/m 6 april 01 Aantal evaluaties : 101 8% ingevuld niet ingevuld % 0% anoniem niet anoniem 0% RESULTATEN EVALUATIE ICT-PRAKTIJKDAG

Nadere informatie

APELDOORN PROMOTIE MAAKT JE ZICHTBAAR. Promotiemiddelen 15

APELDOORN PROMOTIE MAAKT JE ZICHTBAAR. Promotiemiddelen 15 APELDOORN PROMOTIE MAAKT JE ZICHTBAAR Promotiemiddelen 15 1 MAAKT JE ZICHTBAAR Promoot je evenement of onderneming via Apeldoorn Promotie Apeldoorn Promotie maakt je activiteiten zichtbaar Apeldoorn Promotie

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Te Koop: Dieetforum.nl

Te Koop: Dieetforum.nl Te Koop: Dieetforum.nl (21.435 unieke bezoekers per maand, 5.000 euro PASSIEVE inkomsten per jaar, 5 jaar oude site) Bij deze bieden wij Dieetforum.nl te koop aan. Wij hebben deze site gekocht in November

Nadere informatie