De opleiding tot buitensportinstructeur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De opleiding tot buitensportinstructeur"

Transcriptie

1 De opleiding tot buitensportinstructeur Al zeventien jaar wordt op het CIOS te Goes- Breda de opleiding tot buitensportinstructeur gegeven. De buitensportopleiding is in loop der jaren uitgegroeid tot een van de meest gespecialiseerde buitensportopleidingen van de Benelux. Op het CIOS Goes-Breda kun je dan ook verschillende opleidingstrajecten volgen: - Buitensportassistent - Buitensportinstructeur - Buitensportcoördinator De opleiding bestaat voornamelijk uit contractstudenten en CIOS studenten. De leeftijd van de student varieert tussen de 18 tot 35 jaar. Waarom de studie volgen in Goes? De opleiding heeft een unieke locatie voor de buitensportopleiding. Deze beschikt over een eigen indoorklimwand, klimtoren en een buitenaccommodatie aan het Goese meer. De docenten zijn buitensportspecialisten en leggen de nadruk op eigenvaardigheid, het organiseren en het lesgeven. De docenten hebben onder andere de opleidingsliteratuur geschreven en zijn actief binnen diverse buitensportbonden. Binnen de buitensportopleiding is er de mogelijkheid om bondscertificaten te behalen in diverse diciplines. Buitensportassistent De opleiding tot buitensportassistent kan men binnen het CIOS traject in een jaar afsluiten. Dit traject is ook te volgen binnen de CIOS niveau 2 opleiding, alleen duurt het dan twee jaar totdat men buitensportassistent is. Buitensportinstructeur De opleiding tot buitensportinstructeur is een niveau3 opleiding. Dit opleidingstraject wordt alleen aangeboden voor het driejarige traject van de algemene CIOS opleiding. CIOS studenten beginnen in het tweede lesjaar met dit tweejarige traject.

2 Buitensportcoördinator Het opleidingstraject van buitensportcoördinator duurt voor een CIOS student vier jaar. Deze niveau4 opleiding is ook mogelijk voor contract studenten en mbo plus studenten. Voor de laatst genoemde studenten duurt dit traject twee jaar. Mbo plus is een verkorte CIOS opleiding van twee jaar en drie maanden. De contract studenten moeten een toelatingstest ondergaan. Deze toelatingstest vindt meestal plaats rond de maand juni. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de website van de buitensportopleiding. Inhoud van de buitensportopleiding Tijdens de opleiding zijn er verschillende buitensportdisciplines die aan bod zullen komen die je nodig zult hebben voor het veilig en goed kunnen organiseren als instructeur. De opleiding heeft een onderverdeling gemaakt binnen de volgende praktische disciplines: - Werken op hoogte (indoorklimmen, rotsklimmen, rope-courses, abseilen, klettersteigen en canyoningen) - Water disciplines (vlakwaterkano, wildwaterkajak, vlotbouwen, raften, hydrospeed en wildwater-resque ) - Challenge (orientatietechnieken, GPS, knooptechnieken en constructies bouwen) - Mountainbiken - Trends disciplines (paintball, speleo, management- en recreatie, boogschieten, buksschieten en dergelijk) Naast de praktische vaardigheiden zijn er ook nog andere opdrachten die je uit moet voeren op het stageadres of als zelfstudie. Er zijn voor het niveau 4 traject management- en trainingskunde lessen. Naast de instructievaardigheden moet men ook over managementvaardigheden beschikken. De meeste opdrachten zijn verwerkt in het stagewerkboek. De afstudeeropdracht is het organiseren van een buitensport meerdaagse waarbij elementen zoals, draaiboeken, veiligheidsplan, vervoer, verzekering, begroting, materiaal & beheer en promotie inhoudelijk een belangrijke rol spelen.

3 Wat leer je op de opleiding? De opleiding bestaat uit veel praktische vakken en een deel theorie. De theorie bestaat voornamelijk uit opdrachten die op de stage uitgevoerd moeten worden. Vakken zoals projectmanagement, begeleiden & samenwerken en theorietoetsen vallen hieronder. De meeste theorie wordt getoetst door middel van verslagen. Sportklimmen is een belangrijke basis binnen de opleiding. Hier worden veilige touwtechnische handelingen aangeleerd, zowel voor indoorklimmen als rotsklimmen. Rotsklimmen wordt voornamelijk in België en Zuid-Frankrijk gedaan. Klimtechniek en het aanleren van het voorklimmen staan tijdens de lessen centraal. In het verlengde van sportklimmen zullen we ook klettersteigtechnieken toepassen en canyoningen. Challengetechnieken spelen ook een belangrijke rol. Tijdens de opleiding leer je dan ook meer dan 30 knopen, die je vervolgens gaat toepassing binnen diverse constructies. Bruggen bouwen, toggles opbouwen, touwbanen creëren en het aanleggen van hill-walks worden aangeleerd. Naast deze touwtechnieken staat oriëntatietechniek en tochtenplanning ook centraal. Het gebruik van GPS en andere technieken komen tijdens de opleiding aan bod. Mountainbikeinstructie en reparatie. Tijdens de opleiding leer je spoedreparaties toe te passen en diverse mountainbiketechnieken. Uiteindelijk zul je examen moeten doen in de Ardennen. Organisatie en veiligheid speelt ook hier een belangrijke rol. De waterdisciplines. Naast het vlakwater kanoën en het canadees kanovaren zullen wij binnen de opleiding regelmatig wildwater 3 bevaren. Uiteindelijk zullen de studenten examen moeten doen op een rivier in Zuid Frankrijk. Hierbij spelen organisatievormen, reddingstechnieken en vaartechnieken een grote rol. Je wordt tijdens de opleiding ook raftinstructeur en maakt kennis met speleo en hydrospeed. Trendsvakken. Tijdens de opleidingsdagen zullen we ook kennis maken met diverse trends binnen de buitensport. Boogschieten, kruisboogschieten, buksschieten, paintballen, buitensport-recreatiespelen en meer.

4

5 De kosten van de opleiding Elk opleidingstraject brengt hogere of lagere kosten met zich mee. De contractstudent betaald elk jaar schoolgeld, dit is een bedrag van ongeveer 1700 euro. Naast deze kosten wordt er kampgeld in rekening gebracht (dienstenpakket). De hoogte van deze kosten is afhankelijk van het aantal en soort kampen per lesjaar. Een overzicht van de kosten per studietraject: Buitensportassistent (bloka): De kosten bedragen in het tweede studiejaar voor CIOS niveau3 en 4 ongeveer 620euro. Dit betreft opleidingsweek in Zuid-Frankrijk en een kanokamp. Buitensportinstructeur (blokb): De kosten bedragen in het laatste studiejaar van CIOS niveau3, het derde studiejaar van CIOS niveau4 en het eerste studiejaar voor contract studenten (en MBO plus) ongeveer 750 euro. Dit betreft een opleidingsweek in Zuid-Frankrijk, Ardennenweek, mountainbike 2-daagse en een kanomidweek in de Ardennen Buitensportcoördinator (blokc): De kosten bedragen in het laatste studiejaar voor CIOS niveau4 en het laatste studiejaar voor contract studenten (en MBO plus) ongeveer tussen de 400 en 800 euro, afhankelijk van de gekozen specialisaties. Specialisaties zijn: - Winterhike - Sportkliminstructeur NKBV - Kayakinstructeur NKB - Raftinstructeur IRF - Canyoninginstructeur NCB Andere kosten zijn de aanschaf van materiaal (denk hierbij aan een klimgordel, enkele carabiners, wrijvingsschoenen, rugzak, slaapzak, tent, etc.). Vervoer richting de Ardennen moeten studenten zelf regelen. Het vervoer naar Zuid- Frankrijk (buitensportinstructeur- en coördinator) is inbegrepen. Andere kosten zoals voeding en dergelijk zijn voor eigen rekening. Voor het opleidingstraject van hoofdinstructeur, is al het vervoer en verblijfskosten voor eigen rekening.

6 Waar loop je stage? De stageplaatsen van de buitensportopleiding variëren. Je kunt stage lopen bij een buitensportrecreatiebedrijf in Nederland of België. De meeste studenten lopen zomerstage in het buitenland. Je kunt stage lopen in Spanje, Frankrijk, Italië, Zweden,USA of canada. Deeltijd en mbo-plus studenten lopen minder uren stage als de voltijd studenten van CIOS Goes-Breda. eerste jaar tweede jaar derde jaar Deeltijd en mbo-plus: 160 uur 340 uur Voltijd CIOS: 120 uur 540 uur 740 uur Elk studiejaar wordt er minimaal 110 uur stage weggeschreven vanwege het Ardennenkamp, deze uren worden afgetrokken van de daadwerkelijk te lopen uren. Toekomstperspectieven De laatste jaren wordt de vraag naar goed opgeleid personeel steeds groter. Alleen buitensport heeft een breed vakgebied en een seizoensgebonden activiteit. Dat betekend voor de werknemer binnen deze branche ook veel variatie in werkmogelijkheden. Als buitensporter moet je duidelijk een missie hebben, dit zijn dan ook de personen die uiteindelijk een passende en vaste baan vinden. Binnen de buitensportbranche kun je werken in de volgende richtingen: - Buitensport als middel (trainingen en heropvoeding) - Buitensport als trainer (klimtrainer, atb-trainingen) - Evenementen (verzorgen van openingen en shows) - Recreatie (instructeur bij recreatiebedrijven) - Buitensport algemeen (kliminstructie en dergelijk) - Buitensport specifiek (opleidingen en cursussen) - Industriële toepassingen (in combinatie met een technische opleiding) Samenwerking CIOS Goes-Breda heeft samenwerking met Sportinstitute Europe, de andere 4 CIOSopleidingen en sportbonden.

7 De website Onze buitensportopleiding heeft een eigen website. Op deze site kun je alle informatie over de opleiding vinden. Naast deze informatie kun je ook films downloaden, foto s bekijken en alles lezen over buitensporttechnieken. De website wordt gebruikt als onderwijsmiddel. De digitalemodule zit vol met videoinstructies en andere ondersteunende informatie. Als student heb je met een speciale code toegang tot deze onderdelen. Specifieke vragen over de opleiding kun je naar een van de docenten mailen. Kijk op voor meer informatie. Contractonderwijs De buitensportopleiding van CIOS Goes-Breda heeft een speciaal traject voor studenten die alleen het buitensporttraject willen volgen bij CIOS Goes-Breda. Het deeltijdtraject kan men volgen op niveau 3 (buitensportinstructeur, blokb) en niveau 4 (buitensportcoördinator, blokc). In totaal duurt het traject van buitensportinstructeur 1 jaar en buitensportcoördinator 2 jaar. Contractstudenten volgen dan tijdens deze opleidingsperiode 1 dag in de week diverse lessen in Goes en andere locaties. Naast de lessen zijn er ook opleidingsmomenten in het buitenland. Een aantal belangrijke aandachtspunten met betrekking tot het deeltijdtraject: - Je krijgt geen CIOS-diploma maar een diploma/certificaat voor buitensportinstructeur of buitensportcoördinator. - De lessen vinden plaats op de donderdag (blokc) en dinsdag (blokb). Afhankelijk van het opleidingsjaar volg je les op een van deze dagen. De lessen starten vaak iets later in de ochtend in verband met reistijden. - De kosten van het deeltijdtraject zijn het inschrijfgeld van de opleiding en de daarbij komende kosten voor de kampen en literatuur. - Gemiddeld worden er elk jaar vijftien contracters geplaatst. Contractstudenten volgen de opleiding samen met de reguliere studenten van CIOS Goes-Breda, welke de specialisatie buitensport hebben gekozen. Een kwart van de studenten volgt deeltijdonderwijs, de rest het CIOS-traject. - Leeftijd en geslacht speelt geen rol en is nooit een probleem geweest. - Naast de opleidingsmomenten loop je ook een aantal uren stage bij een buitensportbedrijf.

8 Toelatingstest Elk jaar vindt er voor de opleiding een aparte toelatingstest plaats op het CIOS. Tijdens deze test wordt gekeken of je fysiek en mentaal geschikt bent om het opleidingstraject te volgen. Tijdens deze test wordt ook gekeken naar eerder verworven competenties (EVC s). Ben je bijvoorbeeld al enkele jaren werkzaam binnen de buitensport dan is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld het niveau 4 traject in 1 jaar te volgen. Voor meer informatie over de datum en inhoud van deze test verwijzen wij je door naar onze buitensportsite. Voor meer informatie of inschrijving kun je contact opnemen met CIOS Goes, onderdeel van Scalda. Ook is het mogelijk om contact op te nemen via de buitensportsite. Postadres: Bezoekadres: Cluster CIOS CIOS Goes Postbus 2102 Zwembadweg MC, Goes 4463 AB, Goes Telefoon: (+31) (tijdens kantooruren) Fax: (+31) CIOS: admcios@scalda.nl Website SCALDA: Website buitensportopleiding:

de student varieert tussen de 18

de student varieert tussen de 18 De opleiding tot buitensportinstructeur Al zeventien jaar wordt op het CIOS te Goes de opleiding tot buitensportinstructeur gegeven. De buitensportopleiding is in loop der jaren uitgegroeid tot een van

Nadere informatie

Deeltijd opleidingen buitensport

Deeltijd opleidingen buitensport Deeltijd opleidingen buitensport De buitensportopleiding van CIOS Goes Breda is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de meest gespecialiseerde buitensportopleidingen van de Benelux. De lessen vinden

Nadere informatie

Welkom. Kort voorstellen Studiejaar

Welkom. Kort voorstellen Studiejaar Welkom voorlichting ouderavond profiel buitensport Studiejaar 2016 2017 Kort voorstellen Art de Lange 06 53 38 45 88 adelange@scalda.nl Website en sportfolio ontwikkeling Mentor blok C Contact persoon

Nadere informatie

Opleidingsinformatie Alpiene (hoofd) instructeur winter

Opleidingsinformatie Alpiene (hoofd) instructeur winter Opleidingsinformatie Alpiene (hoofd) instructeur winter Opleiding en kwalificatie Alpiene (hoofd) instructeur winter 3 en 4 DE FUNCTIE ALPIENE INSTRUCTEUR Heb jij ruime zelfstandige alpiene klim ervaring

Nadere informatie

Hbo tweedegraadslerarenopleiding

Hbo tweedegraadslerarenopleiding Hbo tweedegraadslerarenopleiding Verkort traject www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Een bijzondere opleiding 4 Opbouw 5 Toelating en inschrijving 7 Beste student, Je hebt een afgeronde hbo- of

Nadere informatie

Jouw bedrijf met Riverproof

Jouw bedrijf met Riverproof Jouw bedrijf met Riverproof IJsselmondselaan 362 3064 AW Rotterdam T +31 10 44 20 426 M +31 10 65 43 326 F +31 10 44 20 608 E river@riverproof.nl W www.riverproof.nl Inleiding Voor het begeleiden van groepen

Nadere informatie

Wildwateropleidingen van Riverproof

Wildwateropleidingen van Riverproof Wildwateropleidingen van Riverproof Wildwatervaardigheid De doelstelling van deze opleiding is het aanleren en verbeteren van eigen vaardigheid op wildwater niveau 1 en 2. Met dit niveau is 95% van alle

Nadere informatie

Opleiding Sportklimtrainer

Opleiding Sportklimtrainer Opleiding Sportklimtrainer Opleidingsinformatie SKT3, 4 en 5 SPORTKLIMTRAINER Training geven leer je niet door een boek te lezen, of door te zien hoe iemand anders training geef. Training geven leer je

Nadere informatie

Voshaar Outdoor & Education. Wilderness Guide Level 1-2-3

Voshaar Outdoor & Education. Wilderness Guide Level 1-2-3 Wilderness Guide Level 1-2-3 Wildernis Totaal Programma. Binnen de Voshaar MBO opleiding duurt de Wildernis Guide opleiding 3 jaar. Deze opleiding is zeer volledig en is in het totaal 3300 uur. Bij afronding

Nadere informatie

Informatiegids 2015. Kennis, kunde en karakter. Outdoorsports & Guiding. Erkende mbo opleidingen: Sport- en bewegingsleider, mbo niveau 3

Informatiegids 2015. Kennis, kunde en karakter. Outdoorsports & Guiding. Erkende mbo opleidingen: Sport- en bewegingsleider, mbo niveau 3 Informatiegids 2015 Outdoorsports & Guiding Kennis, kunde en karakter Erkende mbo opleidingen: Sport- en bewegingsleider, mbo niveau 3 Trainer/coach, mbo niveau 4 De Voshaar Winterswijkseweg 17, 7152 BV

Nadere informatie

Opleidings 12-daagse FRANKRIJK 2013

Opleidings 12-daagse FRANKRIJK 2013 Opleidings 12-daagse FRANKRIJK 2013 Inhoudsopgave Algemene briefing... 3 Met de touringcar naar Frankrijk... 3 Vervoerschema blok C-studenten en instructeurs... 4 De algemene paklijst voor blok A en B....

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO.

In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO. In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO. In de eerste klas krijgen alle leerlingen tijdens de LO lessen een Rots en Water

Nadere informatie

Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun

Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun Sport & Bewegen Maak jij van je hobby je beroep? Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun mogelijkheden,

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Opleidings 12-daagse FRANKRIJK 2015

Opleidings 12-daagse FRANKRIJK 2015 Opleidings 12-daagse FRANKRIJK 2015 Inhoudsopgave Algemene briefing... 3 Met de touringcar naar Frankrijk... 3 Vervoerschema blok C-studenten en instructeurs... 4 De algemene paklijst voor blok A en B...

Nadere informatie

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer Contact bezoekadres Handelskade 75 postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer telefoon 0570-60 30 83 fax 0570-60 37 05 e-mail info.next@saxion.nl particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs Hbo Tweedegraadslerarenopleiding

Nadere informatie

Vacature Docent Fitness zzp/freelance

Vacature Docent Fitness zzp/freelance Vacature Docent Fitness zzp/freelance september 2013 Docent Fitness (freelance) Fitness & Personal Training Bedrijfsomschrijving: Opleidingen 2000 is een particulier opleidingsinstituut en biedt een enorme

Nadere informatie

Kennis, kunde en karakter

Kennis, kunde en karakter Informatiegids 2016 Outdoorsports & Guiding Kennis, kunde en karakter Erkende mbo opleidingen: Sport- en bewegingsleider, mbo niveau 3 Trainer/coach, mbo niveau 4 De Voshaar Winterswijkseweg 17, 7152 BV

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Opleidingsinformatie Modules Klettersteig

Opleidingsinformatie Modules Klettersteig Opleidingsinformatie Modules Klettersteig Opleiding en aantekening voor NKBV kader AANTEKENING KLETTERSTEIG VOOR KADER Vind jij het ook leuk om als kaderlid net in een andere tak van klimsport instructie

Nadere informatie

Voorwoord. Mocht u na het bestuderen van alle informatie in deze brochure nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Voorwoord. Mocht u na het bestuderen van alle informatie in deze brochure nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Voorwoord Wanneer er een evenement moet worden georganiseerd, groot of klein, komen daar natuurlijk allerlei dingen bij kijken. Denk aan het creëren van een thema, het opzetten van een plan van aanpak,

Nadere informatie

Antwoord: De minimale vooropleiding is vmbo met een voldoende allround sportvaardigheid en belangstelling voor les/leidinggeven.

Antwoord: De minimale vooropleiding is vmbo met een voldoende allround sportvaardigheid en belangstelling voor les/leidinggeven. Boekverslag door R. 733 woorden 1 juni 2004 5.8 316 keer beoordeeld Vak LOB Beroep: gymleraar 1. Welke vooropleiding heb je nodig voor gymleraar? Antwoord: De minimale vooropleiding is vmbo met een voldoende

Nadere informatie

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr Het Erasmus VMBO Spo rts troo m Het Era sm us Spo Want r tie ed! ve t ype s Sportstroom Ben je vaak op het hockeyveld, in het zwembad of op de atletiekbaan te vinden? Ben je sportief en zie je het wel

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Kennis, kunde en karakter

Kennis, kunde en karakter Informatiegids 2016 Outdoorsports & Guiding Kennis, kunde en karakter Erkende mbo opleidingen: Sport- en bewegingsleider, mbo niveau 3 Coördinator sportinstructie, trainingen en coaching, mbo niveau 4

Nadere informatie

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent?

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent? Onderwijsassistent Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Een school, een groepsleraar en een lokaal met vaak 25 of meer kinderen. Dat kan heel gezellig zijn voor de leerlingen, maar voor de leraar

Nadere informatie

Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010

Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010 Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010 Studentenhuisvesting - Feiten en trends 2010-1- Studenten Aantal ingeschreven voltijd studenten in bekostigde HBO- en WO-instellingen in Nederland 2009-2010 2008-2009

Nadere informatie

CIOS Sittard-Venlo. Klaar voor een nieuwe start!! Voorlichting

CIOS Sittard-Venlo. Klaar voor een nieuwe start!! Voorlichting Voorlichting CIOS Sittard-Venlo Frank Schoonbrood (F.J.M.) Jaargroepleider / docent / projectleider CIOS Sittard Milaanstraat 125 6135 LH Sittard 088-001 5190 / 06-31196478 f.schoonbrood@leeuwnet.nl Klaar

Nadere informatie

Informatiebrochure 2015. The Eventplanners Institute

Informatiebrochure 2015. The Eventplanners Institute Informatiebrochure 2015 The Eventplanners Institute Voorwoord Welkom bij de opleiding eventplanner bij The Eventplanners Institute! Wanneer er een evenement moet worden georganiseerd, groot of klein, komen

Nadere informatie

TOELATINGSVOORWAARDEN

TOELATINGSVOORWAARDEN Uitgangspunten beroepsonderwijs Scalda hanteert bij haar aannamebeleid de wettelijke eisen vastgelegd in de WEB hoofdstuk 8 inschrijving, vooropleidingseisen en voortijdig schoolverlaten. Inschrijving

Nadere informatie

Kennis, kunde en karakter

Kennis, kunde en karakter Informatiegids 2017 Outdoorsports & Guiding Kennis, kunde en karakter Erkende mbo opleidingen: Sport- en bewegingsleider, mbo niveau 3 Trainer/coach, mbo niveau 4 De Voshaar Winterswijkseweg 17, 7152 BV

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD ondernemend zijn en: Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25166 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem; Papendallaan, Arnhem creatief het leuk vinden om

Nadere informatie

Inschrijfformulier Intake Nederlandse opleiding tot International Mountain Leader (IML)

Inschrijfformulier Intake Nederlandse opleiding tot International Mountain Leader (IML) Inschrijfformulier Intake Nederlandse opleiding tot International Mountain Leader (IML) Met dit formulier kun je je aanmelden voor de intake van de Nederlandse International Mountain Leader (IML) opleiding.

Nadere informatie

Opleiding Meer Bewegen voor Ouderen Gymnastiek

Opleiding Meer Bewegen voor Ouderen Gymnastiek Opleiding Meer Bewegen voor Ouderen Gymnastiek Doel Cursisten leren veilig en verantwoord les te geven volgens de visie en doelstellingen van het Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO). Centraal in de methode

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2019-2020 JOHAN CRUYFF COLLEGE GRONINGEN Johan Cruijff Grondlegger Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters

Nadere informatie

Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom.

Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom. 1 Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom.// 2 Maar er is meer. Het gaat om opgroeiende jongeren die op hun

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 De ILO leidt op voor eerstegraads leraar in 23 verschillende vakken. Je kunt voor de meeste opleidingen zowel in augustus als in februari beginnen. Voor Arabisch, Hebreeuws,

Nadere informatie

Divine Human Studievoorwaarden. Kundalini Yoga Lerarenopleiding Level 1

Divine Human Studievoorwaarden. Kundalini Yoga Lerarenopleiding Level 1 Divine Human Studievoorwaarden Kundalini Yoga Lerarenopleiding Level 1 Studievoorwaarden Kundalini Yoga Lerarenopleiding Level 1 1. Aanmelding 1.1 Online aanmelding Studenten melden zich aan door invulling

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

Buitensport... 22 Fitness, Lobos, OBAW, OSM, SBAW, SCUB, SRT, Tennis, Voetbal, Zwemmen... 22 II.5 Profiel blok C...23 II.6 Toetsen blok C...

Buitensport... 22 Fitness, Lobos, OBAW, OSM, SBAW, SCUB, SRT, Tennis, Voetbal, Zwemmen... 22 II.5 Profiel blok C...23 II.6 Toetsen blok C... Inhoud 1 Inleiding 1.1 Resultaten+... 2 1.2 Periodes... 2 1.3 Lesdeelname en Studiehouding... 2 1.4 Drie manieren van invoeren... 3 2 Cijfers invoeren 2.1 Cijferinvoer per student... 4 2.2 Cijfers invoeren

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-3) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten

Nadere informatie

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM TANDARTSASSISTENTE Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013 HET ASSINK LYCEUM Sectorwerkstuk Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?... 3

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Opleidingsinformatie Alpiene tourenleider

Opleidingsinformatie Alpiene tourenleider Opleidingsinformatie Alpiene tourenleider Opleiding en kwalificatie Alpiene Tourenleider 3 en 4 TOURENLEIDER FUNCTIE Heb jij ruime zelfstandige tochten ervaring en wil je alpiene tourenleider worden? Als

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business: Medewerker Marketing & Communicatie Medewerker Evenementenorganisatie Nijmegen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff

Nadere informatie

Kennis, kunde en karakter

Kennis, kunde en karakter Informatiegids 2018 Outdoorsports & Guiding Kennis, kunde en karakter Erkende mbo opleidingen: Sport- en bewegingsleider, mbo niveau 3 Trainer/coach, mbo niveau 4 De Voshaar Winterswijkseweg 17, 7152 BV

Nadere informatie

VERPLEEGKUNDE. November 2017 Opleiding Verpleegkunde

VERPLEEGKUNDE. November 2017 Opleiding Verpleegkunde VERPLEEGKUNDE November 2017 Opleiding Verpleegkunde Inhoud presentatie Over het beroep Verpleegkunde in beeld Over de opleiding Praktische informatie Gelegenheid voor vragen Het beroep Wat doet een verpleegkundige?

Nadere informatie

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM Het Erasmus Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO Wie kiest voor het Technasium van Het Erasmus, kiest voor Vijf uur per week het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O)

Nadere informatie

VRIENDEN WEEKEND. Prachtige natuur, gezellige locaties, heerlijke barbecue en avontuurlijke activiteiten. Echt even lekker een weekendje weg!

VRIENDEN WEEKEND. Prachtige natuur, gezellige locaties, heerlijke barbecue en avontuurlijke activiteiten. Echt even lekker een weekendje weg! VRIENDEN WEEKEND Prachtige natuur, gezellige locaties, heerlijke barbecue en avontuurlijke activiteiten. Echt even lekker een weekendje weg! Centraal gelegen in de Belgische Ardennen op slechts 2,5 uur

Nadere informatie

Factsheet Toelatingstoets PABO

Factsheet Toelatingstoets PABO Pabo-opleidingen zitten in de lift De pabo s hebben de afgelopen jaren veel stappen gezet om de kwaliteit verder te versterken, onder meer door de invoering van de toelatingstoetsen. Deze maatregelen betalen

Nadere informatie

PTA: Overzicht toetsing profiel blok C 4 e jaar niveau 4 (Tussen haakjes staat het aantal studiepunten) versie 1.0 studiejaar

PTA: Overzicht toetsing profiel blok C 4 e jaar niveau 4 (Tussen haakjes staat het aantal studiepunten) versie 1.0 studiejaar PTA: Overzicht profiel blok C e jaar niveau (Tussen haakjes staat het aantal studiepunten) versie.0 studiejaar 08-09 Onderdeel KT Per Periode Per 3 Periode Totaal studiepunt a. Examentoets 5 Examentoets

Nadere informatie

Zij-instroomprogramma geneeskunde. Dubbeltalent gezocht

Zij-instroomprogramma geneeskunde. Dubbeltalent gezocht Zij-instroomprogramma geneeskunde Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij dan wel deelnemen aan het vierjarige

Nadere informatie

INFORMATIE V M B 2015 B

INFORMATIE V M B 2015 B INFORMATIE VMBO 2015 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Ik ben geen type om met mijn neus in de boeken te zitten. Daarom doe ik basis. We hebben bij Bornego Beugel gelukkig veel praktijklessen.

Nadere informatie

Sportleider SeniorenSport (SSS)

Sportleider SeniorenSport (SSS) Sportleider SeniorenSport (SSS) Een leven lang bewegen We worden steeds ouder en genieten gelukkig steeds langer van een goede gezondheid. Sport en bewegen speelt hierbij een belangrijke rol. Steeds meer

Nadere informatie

Outdoor combi dag: VIA FERRATA & KAJAKKEN

Outdoor combi dag: VIA FERRATA & KAJAKKEN Outdoor combi dag: VIA FERRATA & KAJAKKEN 10:00 Aankomst bij de klimgroeve Bergsportparadijs Dieupart. Introductie van de instructeurs en het Ardennenkamp met koffie en thee. 10:30 Start ochtend activiteit;

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding Instructeur EHBO

Informatieblad. Opleiding Instructeur EHBO Informatieblad Opleiding Instructeur EHBO Versie 10-2018 CCB Samengevat Onze missie is mensen bewust en bekwaam maken op het gebied van basishulpverlening. Wij zijn goed in het leveren van maatwerkoplossingen

Nadere informatie

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl STAGE-INFORMATIEBOEK Klas 10 2014/2015 Stageboekje van : Klas : Stagebegeleider : Stageplaats bij Naam instelling : Straat : Plaats : Telefoonnummer : Stagebegeleider : Stichtse Vrije School Voortgezet

Nadere informatie

AUDIT. Sport Institute Europe. Korte brainstorm

AUDIT. Sport Institute Europe. Korte brainstorm Sport Institute Europe Korte brainstorm Wensen vanuit de leden m.b.t. toekomstige verbeteringen en ontwikkelingen binnen het sportinstitute. Huidige ontwikkelingen SIE Aansprakelijkheidsverzekering. Herstructurering

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Enschede 2017-2018 JOHAN CRUYFF COLLEGE ENSCHEDE Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters een

Nadere informatie

JE LEERT HET VAK PAS ECHT BIJ DANGREMOND. SCHOONHEIDSVERZORGING VISAGIE VOETVERZORGING

JE LEERT HET VAK PAS ECHT BIJ DANGREMOND. SCHOONHEIDSVERZORGING VISAGIE VOETVERZORGING JE LEERT HET VAK PAS ECHT BIJ DANGREMOND. SCHOONHEIDSVERZORGING VISAGIE VOETVERZORGING SCHOONHEIDSVERZORGING VISAGIE VOETVERZORGING Mensen houden ervan om er verzorgd uit te zien, daarom besteden we aandacht

Nadere informatie

Jaarplanning Outdoorleisure 2010-2012

Jaarplanning Outdoorleisure 2010-2012 Schooljaar 2009-2010 Per Data Week Activiteiten / aandacht voor Locatie tijd 3 08-02 / 12-02 6 uitleg uitstroom + boogschieten Ayers Rock wo 9.00-13.30 uur 3 15-02 / 19-02 7 nlp Ayers Rock wo 9.00-13.30

Nadere informatie

OPLEIDING Dakdekken hellende daken (BBL2)

OPLEIDING Dakdekken hellende daken (BBL2) OPLEIDING Dakdekken hellende daken (BBL2) De nieuwe opleiding Dakdekken hellende daken, van branche vereniging Het Hellende Dak en het Radius College, leidt een leerling op tot een echte vakman. Deze primaire

Nadere informatie

Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014

Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014 Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014 1. Op welke dag wordt lesgegeven? Er is één vaste lesdag per week. Tijdens het cursusjaar 2013-2014 zijn de lessen als volgt: De

Nadere informatie

Algemene voorlichting. Dienstverlening Sport & Recreatie niveau

Algemene voorlichting. Dienstverlening Sport & Recreatie niveau Algemene voorlichting ienstverlening Sport & Recreatie niveau 2 2016-2017 CIOS Arnhem Inhoud voorlichting CIOS Arnhem (historie ) ienstverlening N2, profiel Sport & Recreatie ( o.a. structuur, inhoud opleiding,

Nadere informatie

Opleiding Boomverzorging (European Treeworker)

Opleiding Boomverzorging (European Treeworker) Opleiding Boomverzorging (European Treeworker) 2009-2010 Opleiding Boomverzorging (European Treeworker) Uitvoeren boomverzorging, werkvoorbereiding boomverzorging en bedrijfshulpverlening 2009-2010 Nederland

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

IRF WORKSHOP GUIDE - TRIP LEADER DURANCE - GUIL - UBAYE 23-24-25-(26) JUNI 2012 FRANKRIJK

IRF WORKSHOP GUIDE - TRIP LEADER DURANCE - GUIL - UBAYE 23-24-25-(26) JUNI 2012 FRANKRIJK 23-24-25-(26) JUNI 2012 ORGANISATIE Pieter Bekkers IRF Assessor PROGRAMMA Vrijdag 22 Juni 20.00 uur Inschrijvingen / betalingen etc. op Camping Les Eygas Zaterdag 23 Juni 09.30 uur Start programma Introductie

Nadere informatie

EXPERTS MET KARAKTER

EXPERTS MET KARAKTER EXPERTS MET KARAKTER KANSEN BENUTTEN? EERST ZIEN, DAN SCHAKELEN Tempo-Team is specialist in flexibele arbeid. Door onze koppeling van commercieel denken en een sterke betrokkenheid, zijn we al 35 jaar

Nadere informatie

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL MBO HBO Maritieme techniek Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL DEELTIJD MBO- EN HBO-OPLEIDINGEN Nederlandse scheeps- en jachtwerven horen tot de absolute wereldtop. De voorsprong op

Nadere informatie

Cursusspecial Vakbekwaamheid

Cursusspecial Vakbekwaamheid Cursusspecial Vakbekwaamheid > Elektrotechniek > Waterleidingtechniek > Gastechniek > CV-techniek Haal uw vakbekwaamheidsdiploma en word Erkend Installateur. Uw klanten zitten erop te wachten. Als installateur

Nadere informatie

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 09 Individueel traject

Nadere informatie

IRF WORKSHOP IRF WORKSHOP

IRF WORKSHOP IRF WORKSHOP IRF WORKSHOP ORGANISATIE Pieter Bekkers IRF Assessor Dirk Ladiges IRF Instructor IV-V PROGRAMMA Donderdag 30 Juni 2016 20.00 uur Inschrijvingen / betalingen etc. op Camping Les Eygas Vrijdag 1 juli 2016

Nadere informatie

Leer/werk trajecten voor ICT professionals

Leer/werk trajecten voor ICT professionals Leer/werk trajecten voor ICT professionals Baanrecord De leer/werk trajecten zijn gericht op de huidige vraag in de ICT naar hoogwaardige professionals. In het huidige arbeidsklimaat is het noodzakelijk

Nadere informatie

Inschrijfformulier Nederlandse opleiding tot International Mountain Leader (IML)

Inschrijfformulier Nederlandse opleiding tot International Mountain Leader (IML) Inschrijfformulier Nederlandse opleiding tot International Mountain Leader (IML) Met dit formulier kun je je aanmelden voor de Nederlandse International Mountain Leader (IML) opleiding. Na ontvangst van

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world.

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) HBO-bachelor voltijd Startmoment: september 2019 Graad: Bachelor of Education Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een hbo- of universitaire

Nadere informatie

Ik wil weten wát ik kies. Proef. Studeren. bij Hogeschool Rotterdam

Ik wil weten wát ik kies. Proef. Studeren. bij Hogeschool Rotterdam Ik wil weten wát ik kies Proef Studeren bij Hogeschool Rotterdam Proefstuderen Als je (bijna) zeker weet welke opleiding je wilt gaan volgen, is het leuk en interessant om alvast eens te proeven aan je

Nadere informatie

Informatie voor ouders / verzorgers EEN MBO-OPLEIDING IN DE FOODBRANCHE BIEDT VOLOP KANSEN

Informatie voor ouders / verzorgers EEN MBO-OPLEIDING IN DE FOODBRANCHE BIEDT VOLOP KANSEN Informatie voor ouders / verzorgers EEN MBO-OPLEIDING IN DE FOODBRANCHE BIEDT VOLOP KANSEN Uw zoon of dochter is op zoek naar een passende mbo-opleiding. Niet gemakkelijk, want het aanbod is groot. Wilt

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF COLLEGE AMSTERDAM Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters

Nadere informatie

EHBO ADVENTURE WEEKEND DE ARDENNEN. Een officieel erkende EHBO cursus gecombineerd met avontuur. DE CURSUS

EHBO ADVENTURE WEEKEND DE ARDENNEN. Een officieel erkende EHBO cursus gecombineerd met avontuur. DE CURSUS EHBO ADVENTURE WEEKEND IN DE ARDENNEN Een officieel erkende EHBO cursus gecombineerd met avontuur. DE CURSUS PBN is EMP-trainingscentre gecertificeerd Trainers hebben docentenopleiding gevolgd 1-daagse

Nadere informatie

Samen in de klas. Voor iedereen die onderwijs assistent wil worden

Samen in de klas. Voor iedereen die onderwijs assistent wil worden Samen in de klas Voor iedereen die onderwijs assistent wil worden Samen in de klas Heb je altijd al met kinderen willen werken? Vind je het belangrijk dat elk kind de aandacht krijgt die het nodig heeft?

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Opleiding tot cursusleider weerbaarheid van mensen met een handicap

Opleiding tot cursusleider weerbaarheid van mensen met een handicap Opleiding tot cursusleider weerbaarheid van mensen met een handicap Wilt u post en de factuur op uw privé-adres ontvangen? Vul dan ook onderstaande gegevens in: Naam: M / V* Functie Adres Postcode + woonplaats

Nadere informatie

MBO-Productonderzoeker

MBO-Productonderzoeker Groningen 23 2014-2015 Human Technology MBO-Productonderzoeker www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord-

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Studiegids. Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven. Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm

Studiegids. Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven. Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm Studiegids Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm Persoonlijke + Meer dan alleen beroepsgericht Studiegids Praktijkroutes 2015-2016 Friesland College

Nadere informatie

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

INFORMATIE RIJ-OPLEIDING

INFORMATIE RIJ-OPLEIDING INFORMATIE RIJ-OPLEIDING VRACHTWAGEN & AANHANGWAGEN ACHTER VRACHTWAGEN Voor persoonlijke informatie Openingstijden kantoor Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag REGULIERE RIJOPLEIDING CATEGORIE C

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

Touw interventies 10 examen casussen

Touw interventies 10 examen casussen Touw interventies 10 examen casussen door Art de Lange Buitensportopleiding CIOS Goes, resque 1 Touwinterventies voor het sportklimmen Instructie geven en het controleren van de veiligheid zijn belangrijke

Nadere informatie

Hoe verbreed ik mijn carrièreperspectief? Met VAPRO D, de schakel van MBO naar HBO!

Hoe verbreed ik mijn carrièreperspectief? Met VAPRO D, de schakel van MBO naar HBO! Hoe verbreed ik mijn carrièreperspectief? Met VAPRO D, de schakel van MBO naar HBO! TIL JEZELF NAAR EEN HOGER NIVEAU MET VAPRO D EMPOWERING PEOPLE AND INDUSTRIES Brancheopleiding VAPRO D Waarom VAPRO D?

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

PTC Praktijk Trainings Centrum

PTC Praktijk Trainings Centrum Pagina1 PTC Praktijk Trainings Centrum Veiligheid en productiviteit op een hoger niveau www.ptcopleidingen.nl Pagina2 Het begint met kennis Het spreekt voor zich dat het opleiden van uw chauffeurs in veel

Nadere informatie

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Bij ons leer je de wereld kennen Leiden Leadership Programme Voor wie? In het Leiden Leadership Programme ontwikkel je als

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

q MBO plus INFORMATIEFORMULIER VERDIEPINGSFASE (MBO) Ik heb me in de volgende opleiding verdiept: Naam bezochte MBO-instelling: Plaats:

q MBO plus INFORMATIEFORMULIER VERDIEPINGSFASE (MBO) Ik heb me in de volgende opleiding verdiept: Naam bezochte MBO-instelling: Plaats: BLAD 1 Ik heb me in de volgende opleiding verdiept: Naam bezochte MBO-instelling: Plaats: Naam opleiding: q MBO niveau 3-4 q MBO plus Website van de opleiding: AANMELDING EN PLAATSING Ben je toelaatbaar

Nadere informatie