Nieuwsbrief MDFT Academie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief MDFT Academie"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief MDFT Academie Juli 2011 Henk Rigter Christa Rijswijk Nieuwsbrief juli 2011 Inhoud Nieuwsbrief juli MDFT definitief erkend 1 MDFT effectief in Europees INCANT-onderzoek 2 Nieuwe module MDFT 4 Europa sluit aan 4 Managersdag 5 De ontwikkelingen gaan snel. Het is weer tijd voor een Nieuwsbrief. Vier onderwerpen komen aan bod: de erkenning van MDFT, de uitkomsten van Europees onderzoek, de verspreiding van MDFT over de landsgrenzen heen, en het programma voor de zogenoemde managersdag in september. MDFT definitief erkend als goede behandeling Behandelingen horen evidence based te zijn, dus te berusten op bewijs dat ze werken. De eisen die autoriteiten stellen aan de bewijsvoering worden strenger. Gezaghebbend in Nederland is het oordeel van de Erkenningscommissie Gedragsinterventie. Die commissie bepaalt in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie of een behandelprogramma goed genoeg is om erkend te worden. De Erkenningscommissie had MDFT al het predikaat voorlopig erkend gegeven. In juni beoordeelde de commissie een dik dossier om te zien of MDFT in aanmerking kwam voor definitieve erkenning. Het licht sprong op groen: MDFT heeft de hoge status van definitief erkend bereikt. De procedure van de Erkenningscommissie is veeleisend. De behandeling in kwestie moet op 8 tot 9 van de 10 criteria maximaal scoren om definitief erkend te kunnen worden. Die criteria betreffen de effectiviteit van de behandeling op in ieder geval de maat voorkoming van een nieuw delict (recidive), de theoretische onderbouwing van het programma, de instroom van cases, het meten van vooruitgang bij de cliënten, en de logistiek en de duurzaamheid van het programma (waaronder opleiding en management). MDFT is ook door het NJI (Nederlands Jeugdinstituut) positief beoordeeld. Wat houdt de erkenning in? Nieterkende behandelingen zullen geleidelijk verdwijnen; erkenning geeft toekomstperspectief. Justitie zal behandelingen met MDFT blijven bekostigen. Het oordeel van de Erkenningscommissie zal ook naar andere sectoren uitstralen. Over vijf jaar moeten wij een nieuw dossier indienen om de commissie te laten zien dat we nog steeds op de goede weg zitten.

2 Pagina 2 van 5 MDFT effectief in het Europese INCANT-onderzoek MDFT werkt niet alleen in Amerika. MDFT doet het ook goed in Europa. Je kunt in de jeugdzorg heel goed experimenteel behandelingsonderzoek doen. Aan INCANT deden honderden jongeren en hun ouders mee. Voorgeschiedenis De ministers en staatssecretarissen van vijf West-Europese landen (België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland) vonden het elf jaar geleden welletjes. Ze zeiden: wij verketteren elkaar om ons cannabisbeleid. De een zegt dit, de ander dat. Maar eerlijk gezegd kennen wij de feiten van cannabis niet. Laten we een gezamenlijk onderzoeksprogramma opzetten. Eerste prioriteit in dat onderzoeksprogramma kreeg het invoeren en uittesten van een behandelingsprogramma voor jongeren die overmatig cannabis gebruiken (lees: een stoornis in cannabisgebruik hebben). Na het afspeuren van de literatuur en het horen van deskundigen van Europa, de VS tot Australië, viel de keus op MDFT. Dit behandelings- INCANT De gegevens in INCANT zijn verzameld en de uitkomsten zijn in hoofdlijn bekend. De informatie daarover staat in het rapport aan de subsidiegevers dat afgelopen juni uitkwam: Report on the INCANT Study (binnenkort in te zien op INCANT was een randomized controlled trial (RCT), een stevige vorm van onderzoek. In een RCT worden de proefpersonen in ons geval jongeren van 12 tot en met 18 jaar en hun ouders volgens het lot toege- wezen aan een van twee behandel- groepen. Wij vergeleken twee behandelprogramma s: MDFT en de in een land gebruikelijke zorg (Treatment as usual = TAU). TAU in Nederland was cognitievegedragstherapie: Leefstijltraining aangepast voor adolescenten. programma had wetenschappelijk de beste papieren. Een Amerikaanse behandeling werkt niet zomaar in Europa. Dus voerden de vijf genoemde Europese landen een proefonderzoek met MDFT uit. MDFT bleek goed aan te slaan bij Europese therapeuten. Dit feit was voor de overheden van de vijf landen reden om een daadwerkelijk onderzoek te subsidiëren, onder de naam INCANT. INCANT begon in 2006/2007 en eindigde in Voor goed onderzoek moet je een lange adem hebben. INCANT richtte zich overigens van meet af aan op probleemgedrag, niet louter op cannabis. De behandelcentra die aan INCANT meededen, kwamen uit Berlijn, Brussel, Genève, Den Haag (samenwerking tussen Parnassia Brijder en De Jutters) en Parijs. Men zegt wel dat het in de jeugdzorg moeilijk is een RCT te organiseren. INCANT bewees het tegendeel. Aan het onderzoek deden 450 jongeren en hun ouders mee, gelijk gespreid over de twee behandelgroepen. Het Nederlandse aandeel bedroeg 109 jongeren. Jongeren en ouders moesten vragenlijsten invullen en kregen interviews op diverse momenten: vlak voor de behandeling begon (baseline) en 3, 6, 9 en 12 maanden later. De uitval van deelnemers uit het onderzoek was gering (10% na 12 maanden).

3 Pagina 3 van 5 Uitkomsten De jongeren in de vijf landen waren niet volledig vergelijkbaar. In België en Frankrijk bijvoorbeeld klopten de adolescenten of hun familie vaak zelf om hulp aan. In Nederland (gezinsvoogd, jeugdreclassering, enz.) zat achter veel verwijzingen enige dwang al dan niet van justitie. De Nederlandse jongeren in INCANT hadden gemiddeld minder problemen dan jongeren in andere landen (behalve Frankrijk), maar hadden toch vaker de hand van justitie op hun schouder. Landen verschillen kennelijk in neiging tot sanctionering en repressie. Ondanks die verschillen tussen jongeren konden toch breed geldende uitkomsten van behandeling worden vastgesteld. MDFT betrok jongeren en hun ouders veel beter in behandeling en hield hen daarin langer vast dan controlebehandeling (TAU). Negen op de tien jongeren/ouders in MDFT maakten de behandeling af als gepland; een hoge score. Voorlopige conclusies Het is haalbaar om in de jeugdzorg een zogenoemde RCT uit te voeren. Ondanks verschillen tussen landen is het mogelijk uit INCANT gezamenlijke conclusies te trekken. MDFT werd in INCANT vergeleken met actieve controlebehandeling (actief, om een goed ijkpunt te bieden). MDFT wist jongeren en ouders goed voor behandeling te motiveren. MDFT was effectief op de meeste uitkomstmaten, maar dit gold ook voor TAU. MDFT was duidelijk effectiever dan TAU bij jongeren met wat zwaardere problemen. Jongeren die cannabis gebruikten op 70% of meer van de dagen in de drie maanden voor de meting (de zwaardere groep) reageerden beter op MDFT dan op TAU: ze beperkten hun gebruik van cannabis het sterkst bij MDFT. Zwaardere problematiek kan ook in andere termen worden gevat. Dan gaat het bijvoorbeeld om jongeren die niet alleen cannabis gebruikten maar ook crimineel waren, of die veel symptomen van externaliserende psychische stoornissen vertoonden, of die uit moeizaam functionerende gezinnen kwamen. Er zijn aanwijzingen dat bij al die indelingen MDFT beter scoorde dan controlebehandeling. De statistische analyses worden dit jaar afgerond. Zie voor de eerste publicaties over INCANT in de internationale literatuur. MDFT deed het bij jongeren met zwaardere problematiek aanzienlijk beter dan controlebehandeling op de maat voor cannabisgebruik, maar vermoedelijk ook op andere belangrijke maten. Cannabisgebruik is maar één facet van probleemgedrag. De meeste jongeren hebben meer problemen, waar MDFT ook op aangrijpt. MDFT was effectiever dan actieve controlebehandeling bij jongeren met zwaardere problemen.

4 Pagina 4 van 5 Gelanceerd: module voor toepassing van MDFT in jeugddetentie en aansluitende ambulante zorg Staatssecretaris Teeven wil meer nadruk op behandeling van gedetineerde jongeren, inclusief aandacht voor het gezin. De vorige Nieuwsbrief kondigde deze module al aan. MDFT Academie publiceerde de tekst in een rapport met als titel: Wegwijzer voor toepassing van MDFT in justitiële jeugdinrichtingen en aansluitende ambulante zorg. Het rapport staat op De module wordt nog uitgewerkt. Dit gebeurt in de Academische Werkplaats Forensische Zorg Jeugdigen. Er is een mijlpaal bereikt; het verschijnen van de Wegwijzer was reden om een studiemiddag te organiseren. Die vond onder grote belangstelling plaats op 28 april Staatssecretaris Teeven nam de Wegwijzer in ontvangst. Hoewel zijn tekst op papier stelde dat hij niet aanwezig kon zijn, was hij er toch, volop geïnteresseerd. De staatssecretaris zei dat hij hecht aan straffen maar ook aan behandelen. Het beleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie is om de rol van ouders (in de behandeling) te versterken. MDFT komt als geroepen, in de ogen van de heer Teeven. Europa sluit aan De licentie voor toepassing van MDFT in Europa en voor het (laten) opleiden van teams van MDFT-therapeuten is in handen van MDFT Academie. Nederland heeft nu 35 van die teams. België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland hebben er elk twee, met uitzicht op meer. In Frankrijk heeft MDFT steun gekregen uit drie sectoren: verslavingszorg voor jeugdigen; ambulante psychiatrische zorg; en forensische zorg. In elk van die sectoren zullen nieuwe teams worden opgeleid. Voor 2011 staat de training van vier teams op het programma. MILDT (een Franse overheidsdienst rechstreeks onder de president) wil dat MDFT Academie deze training administratief, financieel en inhoudelijk begeleidt. Dit is een verrassende beslissing voor een land dat graag op zichzelf gericht is. Een soort Tour de France op deels Nederlandse bodem. Wij hebben in Finland vier teams in training; dit is pas het begin. Ook een Zweeds team heeft zich aangemeld. Een Deens centrum uit Esbjerg en Bramming overweegt om drie teams te laten opleiden, mogelijk vijf. Het Deense verhaal is illustratief voor wat therapeuten en instellingen tegenwoordig willen. Het Deense centrum is privaat en worstelt wat financiering betreft met de staat maar houdt daarbij strikt vast aan zijn eigen ondernemende koers. Op één locatie worden jongeren residentieel gehuisvest en behandeld (groepssessies, individuele sessies, nog weinig nadruk op het gezin: vandaar de interesse voor MDFT). Het hek is altijd open, want opsluiten is taboe in politiek correct Denemarken. Als jongeren de benen nemen, weet de staf hen meestal langs de weg weer op te sporen.

5 Pagina 5 van 5 Op de andere locatie krijgen jongeren die uit het onderwijs zijn gevallen, een nieuwe onderwijskans buiten het gangbare stelsel om. Welvaartstaat Denemarken heeft geen onderwijsplicht voor jongeren ouder dan twaalf jaar. Het Deense centrum dat nu op MDFT wil overschakelen, wil die jongeren alternatief onderwijs bieden zonder leerboeken te gebruiken. In een verbouwde oude fabriekshal, met een prachtige zaal voor uitvoering van kunst en vermaak, leren jongeren te koken, te drummen, gitaar te spelen, muziek te mixen, en klussen te doen. Het centrum koopt een manege voor de meisjes : om paarden te leren verzorgen en les te geven in paardrijden. Dit allemaal met private financiering. De Denen zijn misschien wel het mooiste voorbeeld van outreaching werken dat wij in MDFT tot nu toe zijn tegengekomen. Managersdag Ieder jaar organiseren wij een dag voor de managers van de instellingen die een of meer MDFT-teams hebben. Bedoeling is om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. De dag staat ook open voor de supervisors van de teams. De managersdag wordt dit jaar gehouden op 29 september, van tot 17 uur. Locatie: in of vlakbij Utrecht. Het definitieve programma wordt nog rondgestuurd. Op de agenda staat de kersverse module voor toepassing van MDFT in de jeugdzorgplus en de residentiële jeugdzorg. Managers vertellen hoe in hun instelling MDFT is of wordt ingepast. Thema van het programma is verder: Uit het leven gegrepen. Experts uit de praktijk geven tips over het werven van cliënten, over het mogelijk combineren van MDFT met een dagbehandelings-programma, en over toepassing van MDFT bij jongeren met een lichte verstandelijke beperking, of bij jongeren met een dubbele diagnose. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Teken nu vast in! Stuur een mail naar Christa Rijswijk, C.M.A.Rijswijk@curium.nl. MDFT uit het leven gegrepen. Presentaties voor managers en supervisors op donderdagmiddag 29 september. Schrijf je nu vast in!

INCANT de International Cannabis Need for Treatment studie

INCANT de International Cannabis Need for Treatment studie INCANT de International Cannabis Need for Treatment studie Henk Rigter, Craig Henderson, Isidore Pelc, Peter Tossmann, Olivier Phan, Vincent Hendriks, Michael Schaub, Cindy Rowe Ministeries van Volksgezondheid

Nadere informatie

INCANT. International Cannabis Need of Treatment Study. België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Zwitserland

INCANT. International Cannabis Need of Treatment Study. België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Zwitserland INCANT International Cannabis Need of Treatment Study 2006 2010 België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Zwitserland Het onderzochte behandelprogramma MDFT Multidimensional Family Therapy Gericht op adolescenten

Nadere informatie

Symbiose tussen cognitievegedragstherapie. Het voorbeeld van MDFT. Henk Rigter

Symbiose tussen cognitievegedragstherapie. Het voorbeeld van MDFT. Henk Rigter Symbiose tussen cognitievegedragstherapie en systeemtherapie Het voorbeeld van MDFT Henk Rigter Effectief bij praktisch elke aandoening, stoornis, probleemgedrag. Een panacee. Alle CGT op een hoop gegooid:

Nadere informatie

Gezinsbehandeling in en via JJI s. Henk Rigter Erasmus MC Curium MDFT Academie

Gezinsbehandeling in en via JJI s. Henk Rigter Erasmus MC Curium MDFT Academie Gezinsbehandeling in en via JJI s Henk Rigter Erasmus MC Curium MDFT Academie Drie systeemtherapieën in Nederland Erkend door de Erkenningscommissie Justitie FFT; MST; MDFT Alle drie ambulante behandelprogramma

Nadere informatie

Nieuwsbrief MDFT Academie

Nieuwsbrief MDFT Academie Maart 2012 Nieuwsbrief MDFT Academie Nieuwsbrief Maart 2012 Zorginstellingen in Nederland moeten drastisch bezuinigen. Je zou denken dat instellingen dan niemand meer laten opleiden in MDFT. De werkelijkheid

Nadere informatie

Effectieve zorg bestaat uit effectieve methodieken, maar hoe effectief is effectief? Jan Willem Veerman Ede, 28 september 2005

Effectieve zorg bestaat uit effectieve methodieken, maar hoe effectief is effectief? Jan Willem Veerman Ede, 28 september 2005 Effectieve zorg bestaat uit effectieve methodieken, maar hoe effectief is effectief? Jan Willem Veerman Ede, 28 september 2005 Het ideaal Er zijn problemen en/of risicofactoren Waarvoor een behandeling

Nadere informatie

CJDATS Federal Partners Briefing 7/29/2008

CJDATS Federal Partners Briefing 7/29/2008 Wat moeten scholen doen met moeilijke pubers? Henk Rigter Stichting Jeugdinterventies/MDFT Academie Systeem = sociale groep. Gezin; vrienden; school/werk; clubs; justitie Een goede systeemtherapie is MDFT:

Nadere informatie

Multidimensionele familietherapie in West-Europa voor jongeren met cannabisproblemen

Multidimensionele familietherapie in West-Europa voor jongeren met cannabisproblemen Multidimensionele familietherapie in West-Europa voor jongeren met cannabisproblemen Evaluatie van een Europees project Henk Rigter * Dit artikel gaat over een behandelprogramma voor adolescenten die verslavingsgedrag

Nadere informatie

Toespraak DGPJS tgv installatie Erkenningscommissie Gedragsinterventies op , Sociëteit De Witte, te Den Haag

Toespraak DGPJS tgv installatie Erkenningscommissie Gedragsinterventies op , Sociëteit De Witte, te Den Haag Toespraak DGPJS tgv installatie Erkenningscommissie Gedragsinterventies op 30-8-2005, Sociëteit De Witte, te Den Haag Dames en heren, De Minister zei het al: de recidivecijfers zijn zorgwekkend. Van de

Nadere informatie

Implementatie van IPS in Nederland: is het uitvoerbaar?

Implementatie van IPS in Nederland: is het uitvoerbaar? Implementatie van IPS in Nederland: is het uitvoerbaar? Resultaten van een implementatieonderzoek N. van Erp, F. Giesen, L. van Leeuwen, J. van Weeghel Trimbos-instituut 2006 1 Inhoud presentatie Wat houdt

Nadere informatie

gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst

gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst De basis van In voor zorg! Door een gebrek aan aansluitende zorg vielen voorheen veel jongeren tussen wal en schip. Dit verkleinde hun kans op een goede terugkeer

Nadere informatie

Factsheet landelijke inkoopafspraken in het kader van het jeugdstrafrecht

Factsheet landelijke inkoopafspraken in het kader van het jeugdstrafrecht Factsheet landelijke inkoopafspraken in het kader van het jeugdstrafrecht Met de Jeugdwet komt de verantwoordelijkheid voor de jeugdreclassering en de jeugdhulp 1 bij de gemeenten te liggen. Jeugdreclassering

Nadere informatie

Forensische zorg en LVB. Een beter leven in een veilige maatschappij

Forensische zorg en LVB. Een beter leven in een veilige maatschappij Forensische zorg en LVB Een beter leven in een veilige maatschappij Position Paper Forensische zorg en LVB: Een beter leven in een veilige maatschappij November 2017 Een hogere kwaliteit van bestaan voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief MDFT Academie

Nieuwsbrief MDFT Academie Nieuwsbrief MDFT Academie 3 december 2010 Henk Rigter Christ a Rijswijk Nieuwsbrief december 2010 Inhoud Nieuwsbrief december 2010 1 Raad van Toezicht 1 Een gezamenlijke monitor 2 Opleiding vrij van BTW

Nadere informatie

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Uitnodiging Congres: Het gezin centraal Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Datum: Donderdag 1 oktober 2015 Tijd: Plaats: 09.30-16.00 uur The colour kitchen, Utrecht Project: Gezinsgericht

Nadere informatie

Datum 15 september 2009 Onderwerp Beantwoording kamervragen jeugdige criminelen met ernstige gedragsproblemen

Datum 15 september 2009 Onderwerp Beantwoording kamervragen jeugdige criminelen met ernstige gedragsproblemen > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Datum 12 maart 2012 Onderwerp antwoorden op de vragen van lid Kooiman (SP) over de financiering van Multi Systeem Therapie

Datum 12 maart 2012 Onderwerp antwoorden op de vragen van lid Kooiman (SP) over de financiering van Multi Systeem Therapie 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Tijdig ingrijpen: werkzame ingrediënten voor interventies

Tijdig ingrijpen: werkzame ingrediënten voor interventies Infosheet Tijdig ingrijpen: werkzame ingrediënten voor interventies Tijdig ingrijpen betekent voorkomen dat een de fout ingaat. Wie wil dat niet? Dat is dan ook precies wat deze infosheet beoogt: inzicht

Nadere informatie

De inzet van familienetwerkberaden in de preventieve jeugdbescherming. Samenvatting

De inzet van familienetwerkberaden in de preventieve jeugdbescherming. Samenvatting De inzet van familienetwerkberaden in de preventieve jeugdbescherming Samenvatting Universiteit van Amsterdam, Forensische Orthopedagogiek S. Dijkstra, MSc dr. H. E. Creemers dr. J. J. Asscher prof. dr.

Nadere informatie

Beter geïntegreerd! Wat zeggen de richtlijnen?

Beter geïntegreerd! Wat zeggen de richtlijnen? Beter geïntegreerd! Wat zeggen de richtlijnen? Beter geïntegreerd! Wat zeggen de richtlijnen? Richtlijnen Casus IDDT Richtlijnen, wat zeggen ze niet! Richtlijnen Dubbele Diagnose, Dubbele hulp (2003) British

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Jeugdinterventies

Nieuwsbrief Stichting Jeugdinterventies Nieuwsbrief Stichting Jeugdinterventies Juni 2013 Nieuwsbrief juni 2013 Inhoud De gemeenten 2 Scholen zijn scholen 4 Master classes 6 Ander nieuws 7 Het zijn woelige tijden. Overheid en instellingen bezuinigen

Nadere informatie

Middelengebruik bij jongens in Justitiële Jeugdinrichtingen

Middelengebruik bij jongens in Justitiële Jeugdinrichtingen Middelengebruik bij jongens in Justitiële Jeugdinrichtingen Het gebruik van tabak, alcohol, cannabis en drugs bij jongens met en zonder PIJmaatregel Samenvatting Annelies Kepper Violaine Veen Karin Monshouwer

Nadere informatie

Vroegtijdige interventies in de Belgische context: onderzoek en perspectieven

Vroegtijdige interventies in de Belgische context: onderzoek en perspectieven Vroegtijdige interventies in de Belgische context: onderzoek en perspectieven Herbert Roeyers Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen HGR-CSS Brussel, 20 juni 2014 Vroegtijdige interventie bij kinderen

Nadere informatie

Samen gezinsrelaties verbeteren. Relationele gezinstherapie

Samen gezinsrelaties verbeteren. Relationele gezinstherapie Samen gezinsrelaties verbeteren. Relationele gezinstherapie Beschadigd en wantrouwend. Relationele gezinstherapie Relationele gezinstherapie probeert relaties binnen het gezin te verbeteren. De systeemgerichte

Nadere informatie

Effectiviteit van de Wiet-Check

Effectiviteit van de Wiet-Check Improving Mental Health by Sharing Knowledge Effectiviteit van de Wiet-Check FADO 17 november 2011 Anouk de Gee Cannabis gebruik & jongeren Actueel gebruik (laatste maand) 5,3 % van 12-16 jarigen 20,7

Nadere informatie

Wat zijn feiten en cijfers rond geneesmiddelenonderzoek?

Wat zijn feiten en cijfers rond geneesmiddelenonderzoek? Deze kaart geeft een overzicht van beschikbare feiten en geneesmiddelenonderzoek. De kaart is tot stand gekomen op basis van literatuuronderzoek, interviews en denksessies met deskundigen. Met dank aan

Nadere informatie

Voor informatie over MST-LVB: MST-LVB Supervisor MST@prismanet.nl 06-23 95 63 91. Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl

Voor informatie over MST-LVB: MST-LVB Supervisor MST@prismanet.nl 06-23 95 63 91. Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl Voor informatie over MST-LVB: MST-LVB Supervisor MST@prismanet.nl 06-23 95 63 91 Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl Prisma MST-LVB Multi Systeem Therapie Licht Verstandelijk Beperkt Prisma heeft

Nadere informatie

Interventies die werken

Interventies die werken Interventies die werken Leonieke Boendermaker 20 januari 2009 themadossiers 2 1 Inhoud 1. Wat werkt? wat werkt bij gedragsstoornissen/delicten Wat werkt niet 2. Erkenningen Cie. Min.Justitie Jeugdinterventies

Nadere informatie

Kleine boefjes worden groot. Arne Popma

Kleine boefjes worden groot. Arne Popma Kleine boefjes worden groot Arne Popma Boodschap om mee naar huis te nemen Onderzoek & zorg op maat: - Heterogeniteit gedragsstoornissen, specifieke ontwikkelpaden - Relevant onderzoek vergt samenwerking

Nadere informatie

Werkwijze van de Erkenningscommissie, betreffende de beoordeling gedragsinterventies

Werkwijze van de Erkenningscommissie, betreffende de beoordeling gedragsinterventies Werkwijze van de Erkenningscommissie, betreffende de beoordeling gedragsinterventies Versie augustus 2010 In dit document worden de procedures beschreven aangaande: 1. De indiening 2. De beoordeling van

Nadere informatie

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB mensenkennis Ik vond het een meerwaarde om binnen te kijken in een andere keuken. Het is inhoudelijk een sterke opleiding, mede door de goede organisatie en begeleiding. Postmaster opleiding diagnostiek

Nadere informatie

Evidence-based werken in de verzekeringsgeneeskunde. Muntendam symposium Amsterdam,

Evidence-based werken in de verzekeringsgeneeskunde. Muntendam symposium Amsterdam, Evidence-based werken in de verzekeringsgeneeskunde Muntendam symposium Amsterdam, 11-12-2014 Rob Kok, Jan Hoving, Jos Verbeek, Paul Smits en Frank van Dijk Disclosure Potentiële belangenverstrengeling:

Nadere informatie

Deel I Ervaringen uit de praktijk 13

Deel I Ervaringen uit de praktijk 13 Inhoud Deel I Ervaringen uit de praktijk 13 Hoofdstuk 1 Inleiding: wat werkt? 15 Deel I Ervaringen uit de praktijk 18 Deel II Reflecties op de praktijk 19 Deel III Het leefklimaat op de groep 20 Vragen

Nadere informatie

Toepassing MDFT in justitiele jeugdinrichtingen. VGCt-congres Kees Mos 18 november 2011

Toepassing MDFT in justitiele jeugdinrichtingen. VGCt-congres Kees Mos 18 november 2011 Toepassing MDFT in justitiele jeugdinrichtingen VGCt-congres Kees Mos 18 november 2011 Watermarks will be removed for all merchandise Gezinstherapie voor forensische doelgroep Ambulant: FFT, MDFT en MST

Nadere informatie

gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst

gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst De basis van In voor zorg! Voor wie is JeugdzorgPlus? Door een gebrek aan aansluitende zorg vielen voorheen veel jongeren tussen wal en schip. Dit verkleinde hun

Nadere informatie

Jaarflits: 2014 in vogelvlucht

Jaarflits: 2014 in vogelvlucht Jaarflits: 2014 in vogelvlucht Januari: Ons onderzoek krijgt de naam H.E.T. onderzoek. Dat staat voor Hersenen, Effect en Traject onderzoek. Het Kwartaalbericht ondergaat een metamorfose. Onze samenwerkingspartners

Nadere informatie

Multidimensionele Familie Therapie. Veelplegers en MDFT. Kees Mos, Teylingereind en De Jutters

Multidimensionele Familie Therapie. Veelplegers en MDFT. Kees Mos, Teylingereind en De Jutters MDFT Multidimensionele Familie Therapie Veelplegers en MDFT Rianne Laros, Timon Kees Mos, Teylingereind en De Jutters Multidimensionele Familie Therapie University of Miami, Miller school: sinds 1985 Erasmus

Nadere informatie

Bijlage 1. Benadering en respons ten tijde van de tweede meting

Bijlage 1. Benadering en respons ten tijde van de tweede meting Bijlage 1. Benadering en respons ten tijde van de tweede meting Benadering van deelnemers Deelnemers aan de cohortstudie werden bij het tweede interview benaderd volgens een zogenaamd benaderingsprotocol,

Nadere informatie

Samen naar huis Een eind aan residentiële jeugdhulp? Gerard Besten, Gezinshuis.com

Samen naar huis Een eind aan residentiële jeugdhulp? Gerard Besten, Gezinshuis.com Samen naar huis Een eind aan residentiële jeugdhulp? Gerard Besten, Gezinshuis.com Ieder kind wil.ongeacht wat hij heeft meegemaakt ergens bij horen thuis kunnen zeggen vertrouwde mensen om zich heen en

Nadere informatie

Bereiken we elkaar? Lieke van Domburgh

Bereiken we elkaar? Lieke van Domburgh Bereiken we elkaar? Lieke van Domburgh Mensen kunnen bij ons terecht voor Behandeling Wonen en ondersteuning bij Werken Leren Vrije tijd Jeugdzorg Gehandicaptenzorg Werkveld en financiers Geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Bijlage Programma van Eisen

Bijlage Programma van Eisen Bijlage Programma van Eisen Functie: Interventie: Forensische jeugdzorg: inzet van erkende gedragsinterventies gericht op het verminderen van de recidive bij schorsing voorlopige hechtenis, voorwaardelijke

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/28630 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Haan, Anna Marte de Title: Ethnic minority youth in youth mental health care :

Nadere informatie

Screening en behandeling van psychische problemen via internet. Viola Spek Universiteit van Tilburg

Screening en behandeling van psychische problemen via internet. Viola Spek Universiteit van Tilburg Screening en behandeling van psychische problemen via internet Viola Spek Universiteit van Tilburg Screening en behandeling van psychische problemen via internet Online screening Online behandeling - Effectiviteit

Nadere informatie

Inhoud. Deel I Ervaringen uit de praktijk

Inhoud. Deel I Ervaringen uit de praktijk Inhoud Deel I Ervaringen uit de praktijk Hoofdstuk 1 Inleiding: wat werkt? 15 Deel I Ervaringen uit de praktijk 18 Deel II Reflecties op de praktijk 19 Deel III Het leefklimaat op de groep 20 Vragen voor

Nadere informatie

Aan de slag! Wat is er nodig in de jji s?

Aan de slag! Wat is er nodig in de jji s? Aan de slag! Wat is er nodig in de jji s? Leonieke Boendermaker / expertisecentrum jeugdzorg Utrecht, 8-6-2006 NIZW Jeugd Doel jeugdstrafrecht Vergelden én voorkomen Schuld als maatstaf voor straf (vergelding)

Nadere informatie

Ontwikkelingen. DGT bij ASS. Michelle Teluij. Eindreferaat 22-04-2014

Ontwikkelingen. DGT bij ASS. Michelle Teluij. Eindreferaat 22-04-2014 Ontwikkelingen DGT bij ASS Michelle Teluij Eindreferaat 22-04-2014 Inhoud Achtergrond Vraagstelling Resultaten Literatuur Interviews therapeuten Database DGT Zetten Conclusie Aanbevelingen Achtergrond

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens

College bescherming persoonsgegevens College bescherming persoonsgegevens Onderzoek naar de beveiliging van persoonsgegevens op gevonden patiëntenkaarten van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) z2010-00182

Nadere informatie

Child Safety Now. Towards Effective Case Management for Families in Child Protection and Youth Parole Services I. Busschers

Child Safety Now. Towards Effective Case Management for Families in Child Protection and Youth Parole Services I. Busschers Child Safety Now. Towards Effective Case Management for Families in Child Protection and Youth Parole Services I. Busschers Samenvatting Dit proefschrift gaat over casemanagement van gezinnen binnen jeugdbescherming

Nadere informatie

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU. Online Alcohol- en Drughulp in Europa

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU. Online Alcohol- en Drughulp in Europa 1 Online Alcohol- en Drughulp in Europa 2 1. DOEL PRESENTATIE» Geen wetenschappelijk onderzoek, wel idee van wat bestaat» Voorzichtige conclusies» Probleem: taal 3 2. INLEIDING Hoe werden de gegevens verzameld?»

Nadere informatie

1 De Kinderwetten: de tuchtschool en het rijksopvoedingsgesticht heden: van tucht en opvoeding naar opvang en behandeling 45

1 De Kinderwetten: de tuchtschool en het rijksopvoedingsgesticht heden: van tucht en opvoeding naar opvang en behandeling 45 Inhoud Ten geleide 13 1 De Kinderwetten: de tuchtschool en het rijksopvoedingsgesticht 17 1.1 De oprichting van jeugdinrichtingen (1834-1905) 18 1.1.1 De jeugdgevangenissen voor jeugdige veroordeelden

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort

Schakenbosch in het kort Schakenbosch in het kort 2 Schakenbosch in het kort Schakenbosch is een behandelcentrum JeugdzorgPlus voor jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen. Daarnaast hebben de jongeren psychiatrische

Nadere informatie

Motiveren. Kees Mos SJI/MDFT Academy Europe Palmhuis, Den Haag FC Teylingereind, Sassenheim. VGCt-congres 15 November 2013

Motiveren. Kees Mos SJI/MDFT Academy Europe Palmhuis, Den Haag FC Teylingereind, Sassenheim. VGCt-congres 15 November 2013 Motiveren Kees Mos SJI/MDFT Academy Europe Palmhuis, Den Haag FC Teylingereind, Sassenheim VGCt-congres 15 November 2013 Motivatie belangrijke factor voor gedragsverandering gebrekkige motivatie is knelpunt

Nadere informatie

Multi Systeem Therapie. Een opname voorkomende behandeling bij ernstige gedragsproblemen

Multi Systeem Therapie. Een opname voorkomende behandeling bij ernstige gedragsproblemen Multi Systeem Therapie Een opname voorkomende behandeling bij ernstige gedragsproblemen Over MST MST is bewezen effectief. Internationaal wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat MST uithuisplaatsing

Nadere informatie

Kennisnetwerk HBO-docenten Bijeenkomst 16 september 2016

Kennisnetwerk HBO-docenten Bijeenkomst 16 september 2016 Kennisnetwerk HBO-docenten Bijeenkomst 16 september 2016 Nienke Foolen (NJi) Met bijdragen van: Cécile Chênevert Renée Dekker Leo Bathoorn Vandaag: Integraal werken en de samenwerking tussen professionals.

Nadere informatie

Welkom bij de workshop: Een veiliger gevoel? Contact helpt

Welkom bij de workshop: Een veiliger gevoel? Contact helpt Welkom bij de workshop: Een veiliger gevoel? Contact helpt Silvia Zuidgeest (senior bemiddelaar) Manon Elbersen (beleidsmedewerker) Wie bent u en waar werkt u? Ambulante forensische psychiatrie klinische

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Sturen op kwaliteit. Theorie en praktijk. Dr. Wim Gorissen, Directeur Effectiviteit & Vakmanschap

Sturen op kwaliteit. Theorie en praktijk. Dr. Wim Gorissen, Directeur Effectiviteit & Vakmanschap Sturen op kwaliteit Theorie en praktijk Dr. Wim Gorissen, Directeur Effectiviteit & Vakmanschap Opbouw verhaal Wat willen we in het jeugdveld Evidence-based werken en vakmensschap Samen lerend doen wat

Nadere informatie

Multi Systeem Therapie

Multi Systeem Therapie Multi Systeem Therapie Vrijwillig toegankelijke zorg Een opname voorkomende behandeling bij ernstige gedragsproblemen Informatie voor: wijkteams, huisartsen, ouders en gemeenten Stichting Ottho Gerhard

Nadere informatie

Datum 23 maart 2011 Onderwerp Beantwoording kamervragen over het bericht dat de Staatssecretaris kleinere cellen beter vindt

Datum 23 maart 2011 Onderwerp Beantwoording kamervragen over het bericht dat de Staatssecretaris kleinere cellen beter vindt 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Strategieën om te werken aan effectieve jeugdzorg

Strategieën om te werken aan effectieve jeugdzorg Strategieën om te werken aan effectieve jeugdzorg Evidence based practice 1. Invoeren bewezen effectieve interventies; 2. Wetenschappelijk onderzoeken veelbelovende eigen interventies; 3. Consolideren

Nadere informatie

Behandeling Multi Systeem Therapie (MST)

Behandeling Multi Systeem Therapie (MST) Behandeling Multi Systeem Therapie (MST) Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings- en ontwikkelingsvragen.

Nadere informatie

- 172 - Prevention of cognitive decline

- 172 - Prevention of cognitive decline Samenvatting - 172 - Prevention of cognitive decline Het percentage ouderen binnen de totale bevolking stijgt, en ook de gemiddelde levensverwachting is toegenomen. Vanwege deze zogenaamde dubbele vergrijzing

Nadere informatie

Ambulante forensische expertise voor een veiliger samenleving. Gespecialiseerde, ambulante forensische zorg

Ambulante forensische expertise voor een veiliger samenleving. Gespecialiseerde, ambulante forensische zorg Gespecialiseerde, ambulante forensische zorg Ambulante forensische expertise voor een veiliger samenleving De Waag draagt duurzaam bij aan een veiliger samenleving, met laagdrempelige en gespecialiseerde

Nadere informatie

Per abuis is het vastgesteld rapport in de vorige brief niet meegezonden. Bijgaand ontvangt u het vastgesteld rapport voor Careyn, Breda.

Per abuis is het vastgesteld rapport in de vorige brief niet meegezonden. Bijgaand ontvangt u het vastgesteld rapport voor Careyn, Breda. > Retouradres Postbus 20584 1001 NN Amsterdam Careyn Thuiszorg T.a.v. de Raad van bestuur Nieuwe prinsenkade 20 4811 VC Breda Datum 31 juli 2014 Onderwerp vastgesteld rapport toezichtonderzoek Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 oktober 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 oktober 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres: Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl 157617-111785-VGP

Nadere informatie

WERKT DE WEBCARE INTERVENTIE?

WERKT DE WEBCARE INTERVENTIE? WERKT DE WEBCARE INTERVENTIE? Onderwerp: Hoe lees ik een wetenschappelijk artikel? Marjolein Snaterse, docent/onderzoeker Faculteit Gezondheid, Hogeschool van Amsterdam TOCH MAAR WEER: EVIDENCE BASED PRACTICE

Nadere informatie

CGt binnen de ambulante forensische GGz: nieuwe ontwikkelingen

CGt binnen de ambulante forensische GGz: nieuwe ontwikkelingen CGt binnen de ambulante forensische GGz: nieuwe ontwikkelingen Achtergrond symposium Criminaliteit heeft grote gevolgen voor samenleving: -Fysieke verwondingen -Psychische klachten -Materiële schade -Kosten:

Nadere informatie

Multi Systeem Therapie LVB. Voor jongeren en/of ouders met een licht verstandelijke beperking

Multi Systeem Therapie LVB. Voor jongeren en/of ouders met een licht verstandelijke beperking Multi Systeem Therapie LVB Voor jongeren en/of ouders met een licht verstandelijke beperking 1 De MST-behandeling is een alternatief voor een (dreigende) uithuisplaatsing. 2 Multi Systeem Therapie is een

Nadere informatie

Interventie Grip op Agressie

Interventie Grip op Agressie Interventie Grip op Agressie 1 Erkenning Erkend door deelcommissie Justitiële interventies Datum: december 2012 Oordeel: Goed onderbouwd De referentie naar dit document is: Hilde Niehoff (2012). Justitieleinterventies.nl:

Nadere informatie

Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT)

Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT) Modulebeschrijving Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT) Ambulante Gezinsinterventies INDE Samenvatting 3 A. Modulebeschrijving: probleem, doelgroep, doel, aanpak, materialen en uitvoering 4 1. Risico-

Nadere informatie

Multi Systeem Therapie

Multi Systeem Therapie Multi Systeem Therapie Onder (voorwaardelijke) machtiging van de kinderrechter Een opname-verkortende of opname-vervangende behandeling bij ernstige gedragsproblemen Informatie voor: Ouders, kinderrechters,

Nadere informatie

Multi Systeem Therapie bij gedragsproblemen Sterker in de samenleving.

Multi Systeem Therapie bij gedragsproblemen Sterker in de samenleving. Multi Systeem Therapie bij gedragsproblemen Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Jeroen raakte al op jonge leeftijd verslaafd aan drugs. Om aan geld te komen, zet hij iedereen in zijn omgeving

Nadere informatie

Van de handen in het haar, naar de handen in elkaar

Van de handen in het haar, naar de handen in elkaar Van de handen in het haar, naar de handen in elkaar Een brochure geschreven naar aanleiding van een onderzoek naar de inhoudelijke kennis over verslavingszorg binnen de VIP- teams. Inleiding Op dit moment

Nadere informatie

Informatie 4-daagse opleiding tot Leren van Delict trainer

Informatie 4-daagse opleiding tot Leren van Delict trainer Informatie 4-daagse opleiding tot Leren van Delict trainer Den Dolder, maart 2018 Versie: 2.1 Auteur(s): Anna Hulsebosch/Renate Dekker Dolderseweg 120, 3734 BL Den Dolder Postbus 37, 3734 ZG Den Dolder

Nadere informatie

1. Soorten onderzoek. Randomized controlled trials

1. Soorten onderzoek. Randomized controlled trials 1. Soorten onderzoek MDFT is bestudeerd in vier soorten onderzoek: Randomized controlled trials (RCT s). In RCT s worden de proefpersonen volgens lot toegewezen aan de experimentele (MDFT) of de controleconditie

Nadere informatie

Behandeling van problematisch middelengebruik van leefstijltraining naar cognitieve gedragstherapie

Behandeling van problematisch middelengebruik van leefstijltraining naar cognitieve gedragstherapie Behandeling van problematisch middelengebruik van leefstijltraining naar cognitieve gedragstherapie Dr Wencke de Wildt Directeur behandelzaken Jellinek GZ psycholoog VGCT 2016 Inhoud 15 jaar cognitieve

Nadere informatie

1. INLEIDING. 1.1 Opdracht

1. INLEIDING. 1.1 Opdracht 1. INLEIDING 1.1 Opdracht In oktober 1997 heeft de Volkskrant Inter/View International BV. de opdracht gegeven tot het uitvoeren van een onderzoek onder psychotherapeuten, inclusief psychiaters. 1.2 Achtergrond

Nadere informatie

Zorg voor jeugdigen in Nederland

Zorg voor jeugdigen in Nederland DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Zorg voor jeugdigen in Nederland Presentatie Vlaams-Nederlands Huis deburen, Directie Curatieve Zorg, 14 november 2006 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 1 ALGEMENE

Nadere informatie

Transitie jeugdzorg. Ab Czech. programmamanager gemeente Eindhoven. januari 2013

Transitie jeugdzorg. Ab Czech. programmamanager gemeente Eindhoven. januari 2013 Transitie jeugdzorg Ab Czech programmamanager gemeente Eindhoven januari 2013 1. Samenhangende maatregelen Decentralisatie jeugdzorg Decentralisatie participatie Decentralisatie AWBZ begeleiding Passend

Nadere informatie

Jaargang 2 nummer 1 16 dec 2010

Jaargang 2 nummer 1 16 dec 2010 Jaargang 2 nummer 1 16 dec 2010 Inhoudsopgave: Inleiding Minisymposium LVG en Verslaving De belangrijkste problemen volgens hulpverleners De ervaringen van cliënten De ervaringen van verwanten Vervolgstappen

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Analyse van jeugdgolf in Vlaanderen

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Analyse van jeugdgolf in Vlaanderen Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Bijlage - Analyse van jeugdgolf in Vlaanderen INHOUD inleiding statistieken jeugdleden conclusies p3 p4 p??

Nadere informatie

Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT)

Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT) Modulebeschrijving Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT) Ambulante Gezinsinterventies en Behandelcentrum Woodbrookers Behandel en Expertise Centrum 13-18+ INDE Samenvatting 3 A. Modulebeschrijving:

Nadere informatie

Inhoud. deel i de omvang en aard van het probleem 19. Voorwoord 1 1

Inhoud. deel i de omvang en aard van het probleem 19. Voorwoord 1 1 Voorwoord 1 1 deel i de omvang en aard van het probleem 19 1 Psychiatrische comorbiditeit van verslaving in relatie tot criminaliteit 2 1 Arne Popma, Eric Blaauw, Erwin Bijlsma 1.1 Inleiding 2 2 1.2 Psychiatrische

Nadere informatie

CGG VAGGA. Afdeling Volwassenen en ouderenzorg

CGG VAGGA. Afdeling Volwassenen en ouderenzorg VAGGA vzw Centrale aanmelding forensisch cliënteel Inleiding CGG Vagga wil zijn verantwoordelijkheid opnemen en ons zorgaanbod openstellen voor mensen die met justitie in aanraking kwamen en verplicht

Nadere informatie

CALM: MANAGING CANCER AND LIVING MEANINGFULLY FROUKJE DE VRIES EMMA HAFKAMP

CALM: MANAGING CANCER AND LIVING MEANINGFULLY FROUKJE DE VRIES EMMA HAFKAMP CALM: MANAGING CANCER AND LIVING MEANINGFULLY FROUKJE DE VRIES EMMA HAFKAMP WAAROM CALM? Ongeveer 25% van de oncologische patiënten in de palliatieve fase ontwikkelt een depressie of aanpassingsstoornis.

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen

Kansen en uitdagingen NEJA CONFERENTIE 23 mei 2012 Kansen en uitdagingen Bij het toewerken naar een onderbouwde interventie Maryn Schut, Marc Onnen PROGRAMMA Verleden: waar komen wij vandaan? Toekomst: waar willen we naartoe?

Nadere informatie

ToReachIt. Acceptance is the beginning of change!!!

ToReachIt. Acceptance is the beginning of change!!! ToReachIt Acceptance is the beginning of change!!! Acceptance is the beginning of change! Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding 1.1. Wat ontbreekt er in Nederland aan begeleiding voor onze doelgroep volgens

Nadere informatie

Studie type Populatie Patiënten kenmerken Interventie Controle Dataverzameling

Studie type Populatie Patiënten kenmerken Interventie Controle Dataverzameling Evidence tabel bij ADHD in kinderen en adolescenten (studies naar adolescenten met ADHD en ) Auteurs, Gray et al., 2011 Thurstone et al., 2010 Mate van bewijs A2 A2 Studie type Populatie Patiënten kenmerken

Nadere informatie

- Samenvatting - Kies voor Verandering

- Samenvatting - Kies voor Verandering - Samenvatting - Kies voor Verandering Evaluatie van de theoretische onderbouwing, de uitvoering en uitkomsten van de training voor volwassen gedetineerden Janine Plaisier Daniëlle Bouma Allard Feddes

Nadere informatie

Erkenningscommissie Interventies Beoordelingsformulier. Eindoordeel van de erkenningscommissie over de interventie

Erkenningscommissie Interventies Beoordelingsformulier. Eindoordeel van de erkenningscommissie over de interventie Interventie: Families First Deelcommissie: 1 Erkenningscommissie Interventies Beoordelingsformulier Datum vergadering: 11 april 2014 Eindoordeel van de erkenningscommissie over de interventie De commissie

Nadere informatie

Waarom was het onderzoek nodig?

Waarom was het onderzoek nodig? Een onderzoek om te testen of BI 409306 de geestelijke vermogens verbetert bij mensen met lichte ziekte van Alzheimer die problemen hebben met geestelijk functioneren Dit is een samenvatting van een klinisch

Nadere informatie

Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing

Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing Tom van Yperen Nederlands Jeugdinstituut 18 januari 2012 te Den Bosch t.vanyperen@nji.nl / s.vanhaaren@nji.nl Waarom de stelselwijziging? 1.

Nadere informatie

Wetenschappelijke onderbouwing PPEP-varianten

Wetenschappelijke onderbouwing PPEP-varianten Wetenschappelijke onderbouwing PPEP-varianten PPEP4ALL Symposium 7 november 2013 Cornelie Andela, MSc. Psycholoog-promovenda, afdeling Endocrinologie Eerdere wetenschappelijke publicaties Introductie PPEP

Nadere informatie

Positief. van elkaar. denken, doen en leren. Groepsprogramma voor jongeren met antisociaal of delinquent gedrag

Positief. van elkaar. denken, doen en leren. Groepsprogramma voor jongeren met antisociaal of delinquent gedrag Positief denken, doen en leren van elkaar met TOPs! Groepsprogramma voor jongeren met antisociaal of delinquent gedrag Compleet programma voor jongeren gericht op positief denken en doen Jongeren in de

Nadere informatie

Waarom was het onderzoek nodig?

Waarom was het onderzoek nodig? Een onderzoek om te testen of BI 4936 de geestelijke vermogens verbetert bij in de vroege fase van de ziekte van Alzheimer Dit is een samenvatting van een klinisch onderzoek bij patiënten met de ziekte

Nadere informatie

Bewezen effectief werken. Korte introductie

Bewezen effectief werken. Korte introductie Bewezen effectief werken Korte introductie Gert van den Berg Brussel, 20 maart 2018 Programma Evidence-based werken Werken aan verbetering Databank en Commissie * Voorbeelden Verdere ontwikkeling 2 Achtergrond

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

Methodiek EQUIP Kòrsou

Methodiek EQUIP Kòrsou De methodiek wordt in het Papiaments, Nederlands en Engels aangeboden. Naast het geven van onderwijs hebben scholen ook een opvoedende rol. Een zware taak in deze maatschappij, waar hoge eisen worden gesteld

Nadere informatie