Basisinformatie DigiD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basisinformatie DigiD"

Transcriptie

1 Basisinformatie DigiD Algemeen 1. Wat is het onderwerp? (naam) DigiD Documenten 2. Wat maakt het programma (resultaat/deliverable) en wat is in hoofdlijnen de impact van die voorziening voor gemeenten? (ook afgeleide opdracht gemeenten) Bagagedepot: - DigiD instrumentarium realisatieplan - DigiDwijzer - Handreiking DigiD DigiD (spreek uit: Diegiedee) staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk authenticatiesysteem van en voor de overheid. Overheidsinstellingen kunnen met DigiD de identiteit verifiëren van klanten (burgers en bedrijven) die gebruik maken van haar elektronische diensten. Op dit moment gebeurt dat aan de hand van een gebruikersnaam en wachtwoord. Klanten kunnen met één inlogcode diensten afnemen bij steeds meer overheidsinstellingen. Met DigiD Burgers is het ook mogelijk om op een hoger zekerheidsniveau diensten aan te bieden: het zogeheten 'midden niveau'. Op dit niveau maakt men tevens gebruik van een transactiecode per sms. Burgers kunnen bij DigiD een gebruikersnaam met wachtwoord aanvragen, eventueel aangevuld met sms authenticatie. De gebruikersnaam met wachtwoord is gekoppeld aan een uniek nummer, zoals het burgerservicenummer of het zogeheten A- nummer (Administratief Nummer). Bedrijven gebruiken hun toegangscode van de Kamer van Koophandel (KvK) om zich online bekend te maken bij DigiD Bedrijven. Deze toegangscode is gekoppeld aan een uniek handelsregisternummer (HR-nummer ook wel KvK-nummer genoemd). Raakvlakken Gemeente: DigiD voert de authenticatie (op verschillende zekerheidsniveaus) uit van klanten (burgers en bedrijven) van aangesloten overheidsorganisaties op DigiD. De gemeente moet DigiD gebruiken bij elektronische dienstverlening waar authenticatie van de aanvrager vereist wordt. DigiD kan gebruikt worden als onderdeel van een elektronische handtekening. De gemeente kan met de inzet van DigiD het gebruiksgemak voor en de dienstverlening richting burgers en bedrijven aanzienlijk verhogen. Gebruik van DigiD draagt bij aan de doelstelling van Administratieve Lastenverlichting. Het aanbieden van elektronische diensten kan een bijdrage leveren aan kwaliteitsverbetering en klanttevredenheid van de gemeente zelf. Doelstelling DigiD verschuift: Slechts enkele gemeenten maken nog helemaal géén gebruik van DigiD. De aandacht van GBO.Overheid voor DigiD

2 Algemeen verschuift daarom naar het stimuleren van het gebruik ervan, bijvoorbeeld in combinatie met de werking van andere e- bouwstenen (GMV, TMF, OSB). 3. Wettelijk kader Er is geen wettelijke verplichting. Wel is DigiD genoemd in het NUP en is er verbondenheid met de doelstellingen die in het NUP genoemd zijn. 4. Verantwoordelijke instantie (opdrachtgever) Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Programma Dienstverlening, Regeldruk en Informatiebeleid is eigenaar van de voorziening. De directie GBO.Overheid is verantwoordelijk voor het beheer (en beperkte ontwikkeling) van de voorziening. Politiek-bestuurlijk 5. Welk maatschappelijk vraagstuk lost u op met uw NUP-voorziening? Relateren aan gemeentelijke doelstellingen! (is ook doelstelling programma) 6. Hoe groot is de politieke turbulentie rond het programma? Als onbekend: Met welke (politieke) risico's is rekening gehouden en welke maatregelen zijn genomen om deze te voorkomen en/of te komen met alternatieve oplossingen? DigiD voorkomt dat iedere overheidsinstelling een eigen authenticatiesysteem moet ontwikkelen en draagt daardoor bij aan de efficiëntie van de overheid. Een burger of een bedrijf kan met zijn eigen unieke- DigiD inlogcode via internet communiceren en transacties afhandelen met een groot aantal verschillende overheidsinstellingen. Men hoeft dus niet voor iedere overheidsinstelling apart inloggegevens aan te vragen en te onthouden: één gebruikersnaam en wachtwoord is voldoende. De overheid kan op haar beurt de identiteit van de gebruiker van haar diensten controleren. DigiD Bedrijven kent een paar beperkingen, zie de toelichting bij Planning, NHR en GMV. Hierdoor loopt het gebruik van DigiD Bedrijven achter. Om te voorkomen dat iedere overheidsorganisatie zelf authenticatiemiddelen blijvend gaat uitgeven, danwel besluit niet over te gaan tot de mogelijkheid van elektronische transacties voor bedrijven, komt het rijk voor met voorstellen hoe in deze behoefte te voorzien. Naast de mogelijkheid om alsnog met een vergelijkbaar overheidsmiddel als DigiD Burger te komen, zal het rijk daarbij bezien of markt- en bedrijfsmiddelen kunnen worden ingezet op een manier dat aansluitende overheden geen last hebben van het naast elkaar gebruiken van verschillende authenticatiemiddelen.

3 Planning 7. Mijpalenplanning (mijlpalen mogen aangepast worden) Wanneer Beschikbaar zijn: DigiD voor burgers: niveau basis en midden; DigiD voor Bedrijven: niveau basis. NUP planning: Aansluiten op DigiD voor Burgers uiterlijk per Stimuleren gebruik DigiD, danwel stimuleren gebruik elektronische diensten. Er is geen wettelijke verplichting om aan te sluiten op DigiD. DigiD is opgenomen als onderdeel van het NUP. Daarbij zijn de volgende afspraken gemaakt: - Per toepassing van DigiDburger voor alle overheidsdienstverlening waarbij elektronische identificatie vereist is. - Afgesproken wordt dat het DigiD-gebruik door burgers door overheidsinstanties zoveel mogelijk gestimuleerd wordt. - Afgesproken wordt dat ander bestaande elektronische identificatiemiddelen voor burgers worden uiterlijk door DigiD burgers vervangen. Mijlpalen Wet aangenomen Oplevering voorziening Inwerkingtreding wettelijke verplichting Start implementatie gemeenten Gemeenten dienen te voldoen aan de wettelijke verplichting 8. Toelichting mijlpalenplanning. Belangrijk: hoe betrekt het programma de gemeenten bij de implementatie? 9. Welke andere voorzieningen moeten geïmplementeerd zijn voordat dit programma geïmplementeerd kan worden? Voor welke andere voorzieningen is dit programma een voorwaarde? Aangezien het merendeel van de gemeenten inmiddels is aangesloten, wordt er relatief weinig aandacht besteed aan de implementatie bij gemeenten door GBO.Overheid. O.a. via de EGEM i-teams bijeenkomsten zoekt GBO.Overheid aansluiting bij gemeenten. Er is geen andere voorziening die moet worden geïmplementeerd, voordat DigiD kan worden geïmplementeerd. Hierna volgt een opsomming van bouwstenen die wél gebruik maken van DigiD: DigiD Burger wordt gebruikt door o.a.: Mijnoverheid.nl DKD LVO omgevingsvergunning bij het Omgevingsloket Online. GMV DigiD Bedrijven wordt gebruikt door o.a.: Antwoord voor Bedrijven LVO omgevingsvergunning bij het Omgevingsloket Online. Regelhulp wil DigiD Burger en Bedrijven gaan benutten. Er is discussie of de huidige authenticatiemiddelen van DigiD voldoende betrouwbaar zijn voor doorgroei naar toegang tot het indicatiedossier gezien de gevoeligheid van betreffende informatie.

4 Planning NHR en GMV DigiD voor bedrijven maakt gebruik van de inlogcode voor het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hiermee kunnen medewerkers van organisaties die staan ingeschreven in het Handelsregister worden geauthenticeerd. Na authenticatie wordt er in het verificatiebericht o.a. het Handelsregisternummer terug gekoppeld waarmee de dienstverlener verder kan. Het authenticeren van organisaties kent een paar beperkingen in het algemeen. Er bestaat (nog) geen register waar alle organisaties (en organisatieonderdelen) staan ingeschreven. Inmiddels is de KvK bezig om het Handelsregister uit te breiden. Vanaf 2010 worden verplichte afnemers aangesloten op het Handelsregister. Overheidsorganisaties hebben dan ook een terugmeld plicht. Zie voor info: erkvk.html en nieuwewettelijketaak/nieuwewettelijketaak.asp De authenticatie van een medewerker zegt niets over de (interne) autorisatie van de medewerker binnen de organisatie. Er is (nog) geen generieke voorziening waarin interne autorisatie geregistreerd kan worden, zoals het GMV voor natuurlijke personen. Gezien de huidige beperkingen en het daarmee achter blijven van brede implementatie van DigiD voor bedrijven is het ministerie van EZ gestart met het programma eherkenning. Dit programma wordt door ICTU uitgevoerd. (Programma en planning, zie programma e-herkenning bij ICTU) Voor gemeenten die ervaring willen opdoen en het denkproces willen opstarten met DigiD voor bedrijven is het mogelijk om hierop aan te sluiten. Ontwikkeling drager met PKIoverheid certificaten voor burgers voor authenticatie op hoogste niveau. Toelichting: het authenticatiesysteem DigiD onderscheidt 3 zekerheidsniveaus: basis, midden en hoog. Op de verschillende niveaus worden verschillende authenticatiemiddelen gebruikt: resp. inlogcode, sms authenticatie en PKIoverheid certificaten. De gebruikte authenticatiemiddelen verschillen voor burgers en bedrijven. In onderstaand schema staan (voorbeelden van mogelijke) authenticatiemiddelen. Classificatie authenticatiemiddelen Basis Midden (2 factor authenticatie) Burgers DigiD inlogcode (gebruikersnaam & wachtwoord) Sms authenticatie (inlogcode + sms code) e-bankiermiddel (bankpas + sms code of challenge-response token) Bedrijven KvK inlogcode Handelsregister (gebruikersnaam & wachtwoord) E-bankiermiddel (bankpas + sms code of challenge-response token) Hoog PKIoverheid certificaten, bv op enik PKIoverheid certificaten Om burgers te kunnen voorzien van PKIoverheid certificaten was bedacht om de enik (=Nederlandse IdentiteitsKaart) te voorzien van de certificaten. Nu de enik is uitgesteld en er voorlopig dus geen middel komt voor burgers met PKIoverheid certificaten, en er wel behoefte is aan een authenticatiemiddel op niveau hoog, worden er verschillende mogelijkheden onderzocht om burgers te kunnen voorzien van een generiek middel met PKIoverheid certificaten.

5 Rolverdeling programma - gemeenten 10. Wat doet en maakt het programma zelf? (dit hoeven gemeenten dus niet te doen) Ondersteuning vanuit het programma: Documentatie Startmap met Handreiking en duidelijke aansluitprocedure (zoals opgenomen in het bagagedepot) waarin heel specifiek (ook technisch) staat aangegeven hoe aan te sluiten op DigiD. GBO.Overheid organiseert workshops over DigiD met uitleg over het aansluitproces en de aanwezigheid van een organisatie/gemeente die vertelt over hun eigen ervaring met het aansluittraject. De service-organisatie van GBO.Overheid ondersteunt en begeleidt de aansluiting op DigiD. Beschikbaarheid testomgeving (waar aansluiting en gebruik DigiD getest kunnen worden). 11. Wat moeten de gemeenten doen? (wat doet het programma dus niet) Aansluiten op DigiD en het gebruik ervan maximaal inzetten bij (bestaande) gemeentelijke processen voor burgers en bedrijven. Contactgegevens 12. Contactpersoon programma voor gemeenten 13. Contactgegevens contactpersoon 14. Website programma GBO.Overheid Accountteam T accountteam@gbo.overheid.nl of

Basisinformatie GMV. Algemeen. 1. Wat is het onderwerp? (naam) Gemeenschappelijke Machtigings- en vertegenwoordigingsvoorziening

Basisinformatie GMV. Algemeen. 1. Wat is het onderwerp? (naam) Gemeenschappelijke Machtigings- en vertegenwoordigingsvoorziening Basisinformatie GMV Algemeen 1. Wat is het onderwerp? (naam) Gemeenschappelijke Machtigings- en vertegenwoordigingsvoorziening (GMV) 2. Wat maakt het programma (resultaat/deliverable) en wat is in hoofdlijnen

Nadere informatie

Voor burgers. Je eigen inlogcode voor de hele overheid

Voor burgers. Je eigen inlogcode voor de hele overheid Voor burgers Je eigen inlogcode voor de hele overheid Wat is DigiD? DigiD (spreek uit: Die-gie-dee ) staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet

Nadere informatie

Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente

Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente Waar hieronder wordt gesproken over partijen is bedoeld: gemeenten, provincies, waterschappen en rijksdiensten

Nadere informatie

Voorwaarden MijnOverheid productieomgeving

Voorwaarden MijnOverheid productieomgeving Voorwaarden MijnOverheid productieomgeving Datum 12 juni 2018 Versie 2.9 Plaatsbepaling Voorwaarden MijnOverheid productieomgeving De voorwaarden MijnOverheid productieomgeving bevatten de specifieke voorwaarden

Nadere informatie

Naam spreker R. Houtsma Plaats ledenbijeenkomst GvIB Datum 26 september 2006 ... ... Met DigiD naar alle elektronische overheidsdiensten op internet 1

Naam spreker R. Houtsma Plaats ledenbijeenkomst GvIB Datum 26 september 2006 ... ... Met DigiD naar alle elektronische overheidsdiensten op internet 1 Naam spreker R. Houtsma Plaats ledenbijeenkomst GvIB Datum 26 september 2006...... Met DigiD naar alle elektronische overheidsdiensten op internet 1 Inhoudsopgave Wat is DigiD? Authenticatie met DigiD

Nadere informatie

Gebruiksvoorwaarden DigiD

Gebruiksvoorwaarden DigiD Gebruiksvoorwaarden DigiD 15 mei 2012, versie 6.0 Artikel 1 Begrippen en afkortingen De hierna met een hoofdletter aangeduide begrippen hebben in deze Gebruiksvoorwaarden de volgende betekenis: 1.1 Afnemer:

Nadere informatie

De hierna met een hoofdletter aangeduide begrippen hebben in deze Voorwaarden de volgende betekenis:

De hierna met een hoofdletter aangeduide begrippen hebben in deze Voorwaarden de volgende betekenis: Voorwaarden DigiD Datum 1 december 2017 Versie 9.0 Inhoud Plaatsbepaling Voorwaarden DigiD... 1 Artikel 1 Begrippen... 1 Artikel 2 Gebruik en Diensten... 2 Artikel 3 Aanbieden van DigiD door Logius...

Nadere informatie

Thema Afspraak Uiterlijk gereed Conclusie/actie Verantwoordelijk Algemeen

Thema Afspraak Uiterlijk gereed Conclusie/actie Verantwoordelijk Algemeen Bijlage 3: Afspraken in het kader van het Nationaal Uitvoerings Programma (NUP) Algemeen Open standaarden. Overheden maken als onderdeel van hun ICTstrategie uitsluitend gebruik van open standaarden voor

Nadere informatie

Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken, gevolgen en status binnen de Drechtsteden

Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken, gevolgen en status binnen de Drechtsteden Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken, gevolgen en status binnen de Drechtsteden Laatst bijgewerkt/ Versie: 8 oktober 2010 Waar hieronder wordt gesproken over partijen is bedoeld: gemeenten,

Nadere informatie

SBR/XBRL Praktijkdag voor intermediairs De rol van certificaten en CSP s (Certificate Service Provider)

SBR/XBRL Praktijkdag voor intermediairs De rol van certificaten en CSP s (Certificate Service Provider) Door: Gerard Bottemanne, onderzoeksbureau GBNED Datum: 14 april 2011 Authenticatie 3 functies te onderscheiden: 1. Authenticatie (identiteit en integriteit); aantonen wie je bent en betrouwbaarheid bericht

Nadere informatie

Patiënt identificatie en authenticatie voor zorgportalen;

Patiënt identificatie en authenticatie voor zorgportalen; Patiënt identificatie en authenticatie voor zorgportalen; de stand van zaken. PATIENT GEZONDHEID 2.0 BEVEILIGING Datum ID Nummer 11 november 2010 KA10044 Auteur Nictiz - Gé Klein Wolterink Zorgportalen

Nadere informatie

Presentatie Kennisplatform Softwareleveranciers

Presentatie Kennisplatform Softwareleveranciers Presentatie Kennisplatform Softwareleveranciers Douwe Lycklama 22 september 2010 De context van eherkenning 2 Wat is eherkenning? Een dienst voor de digitale herkenning van bedrijven Bedrijven Doen elektronisch

Nadere informatie

E-factureren: Laat de rekening niet liggen voor een ander!

E-factureren: Laat de rekening niet liggen voor een ander! NUP Leveranciersbijeenkomst 27 oktober 2010 Workshop E-factureren: Laat de rekening niet liggen voor een ander! Tanaquil Arduin Accountmanager e-factureren Logius Agenda Welkom en introductie Even voorstellen:

Nadere informatie

Handleiding voor aansluiten op DigiD

Handleiding voor aansluiten op DigiD Handleiding voor aansluiten op DigiD Versie 4.2.2 Januari 2015 Colofon Projectnaam Contactpersoon Organisatie DigiD Servicecentrum Logius Logius Postbus 96810 2509 JE Den Haag servicecentrum@logius.nl

Nadere informatie

Realisatieplan 'Andere Overheid' - de tussenstand

Realisatieplan 'Andere Overheid' - de tussenstand Realisatieplan 'Andere Overheid' - de tussenstand Inleiding In september 2009 heeft de raad het zgn. Realisatieplan met bijbehorende Uitvoeringsagenda vastgesteld, voor de invoering van een digitale overheid.

Nadere informatie

Handleiding Communicatie eherkenning. eherkenning. dé digitale sleutel voor ondernemers en de overheid

Handleiding Communicatie eherkenning. eherkenning. dé digitale sleutel voor ondernemers en de overheid dé digitale sleutel voor ondernemers en de overheid INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 De Stappen... 4 2.1 Stap 1 Informatie verzamelen... 4 2.2 Stap 2 - Website inrichten volgens de richtlijnen... 4 2.2.1

Nadere informatie

kansen voor bedrijven & (semi) overheidsorganisaties 12 juni 2012

kansen voor bedrijven & (semi) overheidsorganisaties 12 juni 2012 kansen voor bedrijven & (semi) overheidsorganisaties 12 juni 2012 Agenda 1. Introductie eherkenning 2. Kansen / voordelen 3. Specifieke (EH) functionaliteit: 1. Machtigingen beheer 2. Signing/ondertekendienst

Nadere informatie

Inleiding. 1. Visie op dienstverlening: de gebruiker centraal!

Inleiding. 1. Visie op dienstverlening: de gebruiker centraal! Verklaring vastgesteld bij gelegenheid van het Bestuurlijk Overleg van Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen over de realisatie van het Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-overheid

Nadere informatie

eherkenning Douwe Lycklama Adviseur eherkenning Douwe.lycklama@ictu.nl 0655 711 150

eherkenning Douwe Lycklama Adviseur eherkenning Douwe.lycklama@ictu.nl 0655 711 150 eherkenning Douwe Lycklama Adviseur eherkenning Douwe.lycklama@ictu.nl 0655 711 150 17 november 2011 eherkenning is er Live sinds april 2010 Ruim 30000 bedrijven hebben een middel Onafgebroken in

Nadere informatie

Mogelijkheden elektronische handtekening en DigiD

Mogelijkheden elektronische handtekening en DigiD Mogelijkheden elektronische handtekening en DigiD Informatie over de elektronische handtekening in combinatie met DigiD datum 24 oktober 2006 plaats Den Haag documentnr 2006/6035 versie Definitief 1.0

Nadere informatie

Lex van Lent Juni 2009. Een nieuwe impuls naar elektronische informatiestromen

Lex van Lent Juni 2009. Een nieuwe impuls naar elektronische informatiestromen Agrotel Agroportal Lex van Lent Juni 2009 Een nieuwe impuls naar elektronische informatiestromen Introductie Agrotel: opgericht medio jaren 80. Vidioteks diensten Rabobank en GD wilden begin 2000 iets

Nadere informatie

Aanvragen en gebruik Overheids IdentificatieNummer (OIN)

Aanvragen en gebruik Overheids IdentificatieNummer (OIN) Aanvragen en gebruik Overheids IdentificatieNummer (OIN) Versie 1.0 Datum 02/06/2014 Status Definitief Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555 4555 (10 ct p/m) e. servicecentrum@logius.nl

Nadere informatie

Burger en bedrijf centraal

Burger en bedrijf centraal Burger en bedrijf centraal NUP Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-overheid Publieksversie 2 Burger en bedrijf centraal NUP Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-overheid

Nadere informatie

Onderwerp Verordening Elektronisch bestuurlijk verkeer Waterschap Limburg

Onderwerp Verordening Elektronisch bestuurlijk verkeer Waterschap Limburg Verordeining Elektronisch bestuurlijk verkeer Waterschap Limburg schriftelijk GEEN Venlo, Sittard, 30 augustus 2016 AAN DE VOORBEREIDINGSCOMMISSIE FUSIE Onderwerp Verordening Elektronisch bestuurlijk verkeer

Nadere informatie

Burgerservicenummer Eén nummer is genoeg

Burgerservicenummer Eén nummer is genoeg 1 Burgerservicenummer Eén nummer is genoeg I. Ruiter Programmabureau BSN 1 Eén nummer is genoeg 1. Historie en context 2. Hoofdlijnen BSN-stelsel 3. Betekenis BSN 4. Beheervoorziening BSN en Architectuur

Nadere informatie

Handleiding DocProof ELA

Handleiding DocProof ELA Handleiding DocProof ELA t.b.v. voor de klant Versie: 2.1 DigiNotar B.V. Postbus 340 1940 AH Beverwijk www.diginotar.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen op DocProof ELA...4 2.1 PASS registratie...

Nadere informatie

eherkenning Douwe Lycklama Adviseur eherkenning

eherkenning Douwe Lycklama Adviseur eherkenning eherkenning Douwe Lycklama Adviseur eherkenning Douwe.lycklama@ictu.nl 0655 711 150 17 november 2011 eherkenning is er Live sinds april 2010 Ruim 30000 bedrijven hebben een middel Onafgebroken in

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 CVIII Rol van de overheid bij digitale dataverwerking en -uitwisseling II; privacy en toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten Q BRIEF

Nadere informatie

Ondernemers ronden een aanvraag nu veel sneller af

Ondernemers ronden een aanvraag nu veel sneller af Klantcase Connectis sluit gemeente Duiven, Westervoort, Zevenaar en RSD de Liemers aan op eherkenning Ondernemers ronden een aanvraag nu veel sneller af Klantcase Connectis sluit gemeente Duiven, Westervoort,

Nadere informatie

Mobiele Authenticatie in de Zorg

Mobiele Authenticatie in de Zorg Mobiele Authenticatie in de Zorg Mobiele Authenticatie in de Zorg Een presentatie door Martijn Jongen Business Consultant Unisys Nederland Poppe Wijnsma Partner PKIPartners 2013 Unisys Corporation. All

Nadere informatie

Altijd waakzaam en betrouwbaar

Altijd waakzaam en betrouwbaar Onderwerpen Authenticatie: Stand van zaken Fidesque Verificatie van een gebruiker Betrouwbaarheidsniveaus Afsprakenstelsel eherkenning Roadmap eherkenning Authenticatie: Stand van zaken YOB Authenticatie

Nadere informatie

Een architectuur voor authenticatie en autorisatie van burgers en bedrijven voor de overheid (een tussenstand)

Een architectuur voor authenticatie en autorisatie van burgers en bedrijven voor de overheid (een tussenstand) GOA Een architectuur voor authenticatie en autorisatie van burgers en bedrijven voor de overheid (een tussenstand) Kees de Jong Overheden en overheidsinstellingen bieden burgers en bedrijven in toenemende

Nadere informatie

Zoals we het nu zien, zouden we de vraagstelling voor jullie als volgt formuleren:

Zoals we het nu zien, zouden we de vraagstelling voor jullie als volgt formuleren: Vraagstelling Zoals we het nu zien, zouden we de vraagstelling voor jullie als volgt formuleren: 1. Beschrijf / definieer het begrip digitale identiteit. In het rapport van het World Economic Forum, A

Nadere informatie

Website:

Website: Website: https://seniorenacademie.hcc.nl/ DigiD Uw beveiligde link met de overheid Auteur(s): Rob van Geuns Presentator(en):. Overzicht Wat is DigiD? Waarvoor gebruik je DigiD? Hoe vraag je het aan? Aanvraag

Nadere informatie

Authenticatie en autorisatie SBR-stromen

Authenticatie en autorisatie SBR-stromen Authenticatie en autorisatie SBR-stromen 6 juni 2012 Jeroen van Hulten Inhoud Waar staan we Waar gaan we naar toe Authenticeren Autoriseren Gebruik binnen SBR Waar staan we? Authenticatie veel soorten

Nadere informatie

Logius Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Logius Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Logius Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 9681 259 JE Den Haag Dhr. Rejo Zenger Nachtwachtlaan 114 158ED AMSTERDAM Logius Ministerie van Binnenlandse Zaken en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9482 29 augustus 2018 Autorisatiebesluit Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ten behoeve van dienstonderdeel

Nadere informatie

De toegangspoort naar de e-overheid

De toegangspoort naar de e-overheid De toegangspoort naar de e-overheid Gemeente Amersfoort en elektronische dienstverlening 25 mei 2009 Marieke van Donge en Joost Klein Velderman Programma voor vanavond Aanleiding programma e-overheid Bestuurlijke

Nadere informatie

Digitaal 2017. Janine Jongepier Afdelingshoofd Informatie Directie Burgerschap en Informatie Directoraat Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties

Digitaal 2017. Janine Jongepier Afdelingshoofd Informatie Directie Burgerschap en Informatie Directoraat Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Digitaal 2017 Janine Jongepier Afdelingshoofd Informatie Directie Burgerschap en Informatie Directoraat Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Kick-off kleine uitvoerders 3 juni 2014 Digitaal 2017: regeerakkoord

Nadere informatie

Digipoort: veilige en gestandaardiseerde gegevensuitwisseling tussen bedrijfsleven en overheid

Digipoort: veilige en gestandaardiseerde gegevensuitwisseling tussen bedrijfsleven en overheid Digipoort: veilige en gestandaardiseerde gegevensuitwisseling tussen bedrijfsleven en overheid Door: Sander Zwienink & Jean-Paul Bakkers 13 november 2009 Agenda Intro GBO.Overheid Toelichting op de product(lijnen)

Nadere informatie

Voorbeeldrapportage Individuele gemeente en benchmark met vergelijkbare gemeenten

Voorbeeldrapportage Individuele gemeente en benchmark met vergelijkbare gemeenten Voorbeeldrapportage Individuele gemeente en benchmark met vergelijkbare gemeenten Dit document is een voorbeeldrapport vanuit Benchlearning.org. Het betreft een individuele gemeentelijke rapportage van

Nadere informatie

Leveranciers en Logius een verleidelijke combinatie!

Leveranciers en Logius een verleidelijke combinatie! Leveranciers en Logius een verleidelijke combinatie! NUP leveranciersbijeenkomst 27 oktober 2010 Door Gertie Dullens Leveranciers en Logius een verleidelijke combinatie! Welkom en introductie Even voorstellen;

Nadere informatie

Concept Migratieplan OIN

Concept Migratieplan OIN Concept Migratieplan OIN Versie 0.5, 9 mei 2016 1 Inleiding 1.1 Doel Dit plan beschrijft op hoofdlijnen hoe wij van de huidige situatie waarin het OIN register beheert toewerken naar de gewenste situatie,

Nadere informatie

ELEKTRONISCHE HANDTEKENINGEN IN CLIENT ONLINE

ELEKTRONISCHE HANDTEKENINGEN IN CLIENT ONLINE ELEKTRONISCHE HANDTEKENINGEN IN CLIENT ONLINE Auteur Gerard Huis in 't Veld Datum 10 februari 2017 Versie 1.0 1 Inleiding Dit document biedt een toelichting op de elektronische handtekening die wordt geleverd

Nadere informatie

De e-overheid wordt onder architectuur gebouwd Guido Bayens ICTU Kenniscentrum / Architectuur e-overheid

De e-overheid wordt onder architectuur gebouwd Guido Bayens ICTU Kenniscentrum / Architectuur e-overheid De e-overheid wordt onder architectuur gebouwd Guido Bayens ICTU Kenniscentrum / Architectuur e-overheid Drs G.I.H.M. Bayens MBA Guido.bayens@ictu.nl gbayens@novius.nl Actieprogramma Andere Overheid Vier

Nadere informatie

DigiD Handreiking, voor Pensioenuitvoerders

DigiD Handreiking, voor Pensioenuitvoerders DigiD Handreiking, voor Pensioenuitvoerders Versie 1 Datum oktober 2011 Status Definitief Colofon Projectnaam DigiD Versienummer 1 Organisatie Pensioenfederatie ism Logius Pagina 2 van 24 Inhoud Colofon...

Nadere informatie

e-certnl Inhoudsopgave:

e-certnl Inhoudsopgave: Voorwoord: Deze handleiding vertelt u welke acties u moet ondernemen om toegang tot e-certnl te verkrijgen en op welke wijzen u e-certnl kunt starten (zowel de standaard toegang als de noodvoorziening).

Nadere informatie

SBR Platform. Inhoud. 5 juni 2012. Indra Henneman Jeroen van Hulten. Waar staan we. Waar gaan we naar toe. Gebruik certificaten binnen SBR

SBR Platform. Inhoud. 5 juni 2012. Indra Henneman Jeroen van Hulten. Waar staan we. Waar gaan we naar toe. Gebruik certificaten binnen SBR SBR Platform 5 juni 2012 Indra Henneman Jeroen van Hulten Inhoud Waar staan we Waar gaan we naar toe Authenticeren Autoriseren Gebruik certificaten binnen SBR 1 Waar staan we? Authenticatie veel soorten

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Autorisatiebesluit Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Autorisatiebesluit Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6510 26 februari 2016 Autorisatiebesluit Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum: 31 oktober 2014

Nadere informatie

e-certnl Inhoudsopgave:

e-certnl Inhoudsopgave: Voorwoord: Deze handleiding vertelt u welke acties u moet ondernemen om toegang tot e-certnl te verkrijgen en op welke wijzen u e-certnl kunt starten (zowel de standaard toegang als de noodvoorziening).

Nadere informatie

Bijlage 1 Toelichting op de functies en de werking van de Persoonlijke Internet Pagina

Bijlage 1 Toelichting op de functies en de werking van de Persoonlijke Internet Pagina Bijlage 1 Toelichting op de functies en de werking van de Persoonlijke Internet Pagina Bij de diverse overheidsorganisaties in Nederland is veel informatie aanwezig over de individuele burgers en bedrijven.

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 3.1 en 3.2 van de Wet basisregistratie personen wordt op dit verzoek als volgt besloten.

Gelet op de artikelen 3.1 en 3.2 van de Wet basisregistratie personen wordt op dit verzoek als volgt besloten. DGBK/BPR Agentschap BPR In het verzoek van 17 juli 2014, 2014-0000393188 heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzocht om autorisatie voor de systematische verstrekking van gegevens

Nadere informatie

Isala en e-id. Isala

Isala en e-id. Isala Isala en e-id Isala Auteur : Klaasjan Mors, Business Consultant, Isala ICT Date : 30-05-2017 - Visie Isala op authenticatie Agenda - Aanleiding onderzoek standaard authenticatie methodiek - Waarom Idensys

Nadere informatie

KBO TEYLINGEN - AFDELING SASSENHEIM Digitale Overheid en DigiD. Wat doen we er mee en waarom???

KBO TEYLINGEN - AFDELING SASSENHEIM Digitale Overheid en DigiD. Wat doen we er mee en waarom??? Digitale Overheid en DigiD Deze presentatie is oorspronkelijk ontworpen door Wat doen we er mee en waarom??? de Unie Digitale KBO, SeniorWeb Overheid en en gebruik Digisterker van DigiD 1. in Makkelijker

Nadere informatie

Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers

Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers Hoofdstap 3 Voorbereiden Publicatiedatum: oktober 2014 Inleiding U heeft een vastgesteld plan van aanpak, u weet welke voorbereidende werkzaamheden

Nadere informatie

makkelijke en toch veilige toegang

makkelijke en toch veilige toegang voor wie? makkelijke en toch veilige toegang Matthijs Claessen Nausikaä Efstratiades Eric Brouwer Beurs Overheid & ICT 2012 Graag makkelijk voor ons allemaal: 16,7 miljoen inwoners (burgers)! waarvan meer

Nadere informatie

13 februari 2011, versie 1.0. Onderzoeksresultaten e-overheid bij gemeenten stand van zaken ondersteuningsbehoefte

13 februari 2011, versie 1.0. Onderzoeksresultaten e-overheid bij gemeenten stand van zaken ondersteuningsbehoefte 13 februari 2011, versie 1.0 Onderzoeksresultaten e-overheid bij gemeenten stand van zaken ondersteuningsbehoefte Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Respons en interpretatie resultaten... 3 2 Leidend thema e-

Nadere informatie

Toelichting op de Monitor Digitale Overheid 2019

Toelichting op de Monitor Digitale Overheid 2019 Toelichting op de Monitor Digitale Overheid 2019 Bijgevoegd treft u de jaarlijkse Monitor Digitale Overheid 2019 aan. De monitor geeft inzicht in de voortgang en implementatie van de voorzieningen en bouwstenen

Nadere informatie

Functionele Beschrijving DigiD Logius

Functionele Beschrijving DigiD Logius Datum 20-01-2016 Pagina 1 van 24 Colofon Documenthistorie Versie datum Auteur Opmerkingen/aanpassingen 0.1 05-10-2015 L. Impens Eerste versie Functionele Beschrijving - DigiD 0.2 M. Claessen Review eerste

Nadere informatie

Handleiding voor aansluiten op Digilevering

Handleiding voor aansluiten op Digilevering Handleiding voor aansluiten op Digilevering Versie 1.0 Datum 1 augustus 2013 Status definitief Colofon Projectnaam Digilevering Versienummer 1.0 Contactpersoon Servicecentrum Logius Organisatie Logius

Nadere informatie

De toekomst van online authenticatie. SIDN Connect 29 november 2018 KNVB Campus Zeist

De toekomst van online authenticatie. SIDN Connect 29 november 2018 KNVB Campus Zeist De toekomst van online authenticatie SN Connect 29 november 2018 KNVB Campus Zeist 1 Even voorstellen Esther Makaay Digital identities professional Expert op het gebied van afsprakenstelsels, e schemes

Nadere informatie

Implementatie en Testen SL3.0. Johan Drost (Teamleider Bouw en Ontwikkeling)

Implementatie en Testen SL3.0. Johan Drost (Teamleider Bouw en Ontwikkeling) Implementatie en Testen SL3.0 Johan Drost (Teamleider Bouw en Ontwikkeling) Onderwerpen Planning Studielink SL3.0; Scope SL3.0; Testen SL3.0; Implementatie SL3.0 Planning Studielink SL3.0 Voorbereiding

Nadere informatie

Contouren Launching Plan 1 e release eid Stelsel door middel van pilots (voorheen pilotplan ) 1

Contouren Launching Plan 1 e release eid Stelsel door middel van pilots (voorheen pilotplan ) 1 eid Platform Programma eid www.eidstelsel.nl Contactpersoon Gerrit Jan van t Eind - Carlo Koch T 06-54 33 43 05 Contouren Launching Plan 1e release eid Stelsel door middel van pilots (voorheen pilotplan`,

Nadere informatie

e-certnl Inhoudsopgave:

e-certnl Inhoudsopgave: Voorwoord: Deze handleiding vertelt u welke acties u moet ondernemen om toegang tot e-certnl te verkrijgen en op welke wijzen u e-certnl kunt starten (zowel de standaard toegang als de noodvoorziening).

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Nr. 299 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN ECONOMISCHE

Nadere informatie

Voorwaarden Digilevering

Voorwaarden Digilevering Voorwaarden Digilevering 3 juni 2015 Plaatsbepaling De Voorwaarden Digilevering bevatten de specifieke voorwaarden die gelden tussen Logius en Afnemers en tussen Logius en Basisregistratiehouders bij het

Nadere informatie

ehealth in het sociaal domein 8 inzichten van PAZIO

ehealth in het sociaal domein 8 inzichten van PAZIO ehealth in het sociaal domein 8 inzichten van PAZIO 21 januari 2019 ehealth in het sociaal domein ehealth implementeren in het sociaal domein; daar heeft PAZIO inmiddels flink wat ervaring mee. PAZIO heeft

Nadere informatie

DigiD Application Programming Interface

DigiD Application Programming Interface DigiD Application Programming Interface Versie 2.2.1. Datum 16 augustus 2010 Colofon Projectnaam DigiD Versienummer 2.2.1. Organisatie Logius Postbus 96810 2509 JE Den Haag T 0900 555 4555 (10 ct p/m)

Nadere informatie

Handleiding voor aansluiten

Handleiding voor aansluiten Handleiding voor aansluiten DigiD Machtigen Versie 1.3 Datum 2 november 2016 Status Definitief Colofon Projectnaam DigiD Machtigen Versienummer 1.3 Contactpersoon Servicecentrum Logius Organisatie Logius

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Omgevingsloket online. Bijlage eherkenning

Functioneel ontwerp. Omgevingsloket online. Bijlage eherkenning Functioneel ontwerp Omgevingsloket online Bijlage eherkenning Februari 2018 Versie 2.13.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 1.1 Identificatie 4 1.2 Doel van dit document 4 1.3 Scope en uitgangspunten 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Convenant DigiD Buitenland als onderdeel van pilot Schipholbalie

Convenant DigiD Buitenland als onderdeel van pilot Schipholbalie gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Convenant DigiD Buitenland als onderdeel van pilot Schipholbalie Portefeuillehouder drs. Th.L.N. Weterings Collegevergadering 2 oktober 201 2 Inlichtingen

Nadere informatie

e-certnl Inhoudsopgave:

e-certnl Inhoudsopgave: Voorwoord: Deze handleiding vertelt u welke acties u moet ondernemen om toegang tot e-certnl te verkrijgen en op welke wijzen u e-certnl kunt starten (zowel de standaard toegang als de noodvoorziening).

Nadere informatie

«Naam instelling» T.a.v. het Bestuur «Adres» «huisnummer» «Postcode» «woonplaats» Geacht bestuur,

«Naam instelling» T.a.v. het Bestuur «Adres» «huisnummer» «Postcode» «woonplaats» Geacht bestuur, Overgang van ra pportagepo rtaal e-line DNB na ar Digitaa l Loke t RapportagesOverga ng van ra pportagepo rtaal e- Line DNB naar Digitaal Loke t Rapportages DNB BriefCelik, H. (Hava) (STAT _OF IS) «Naam

Nadere informatie

Verordening elektronisch berichtenverkeer Waterschap Drents Overijsselse Delta 2016

Verordening elektronisch berichtenverkeer Waterschap Drents Overijsselse Delta 2016 CVDR Officiële uitgave van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Nr. CVDR392508_1 8 november 2016 Verordening elektronisch berichtenverkeer Waterschap Drents Overijsselse Delta 2016 Het algemeen bestuur,

Nadere informatie

Dienstverlening en e-overheid

Dienstverlening en e-overheid Dienstverlening en e-overheid commissie Middelen/AB 9 april 2009 1 Inhoud Wat is de aanleiding voor deze presentatie? Wat is Dienstverlening en e-overheid? Welke wetten en regels zijn van belang? Hoe heeft

Nadere informatie

Verkenning e Herkenning een andere opzet voor DigiD

Verkenning e Herkenning een andere opzet voor DigiD Verkenning e Herkenning een andere opzet voor DigiD Een verkennende studie naar de mogelijkheden van elektronische herkenning van bedrijven en burgers uitgevoerd door Innopay (Leendert Bottelberghs en

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Digimelding BALI - HR

Gebruikershandleiding Digimelding BALI - HR Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie Gebruikershandleiding Digimelding BALI - HR Voor Basisregistraties Versie 3.1 Datum 05 Oktober 2016 Status Definitief Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding...

Nadere informatie

Datum 6 maart 2019 Betreft Kamervragen van de leden Van der Molen, Pieter Heerma en Van den Berg (allen CDA)

Datum 6 maart 2019 Betreft Kamervragen van de leden Van der Molen, Pieter Heerma en Van den Berg (allen CDA) > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Afsprakenstelsel ElD. september 2013. 26-09-2013 Kennisplatform Administratieve Software

Afsprakenstelsel ElD. september 2013. 26-09-2013 Kennisplatform Administratieve Software Afsprakenstelsel ElD september 2013 26-09-2013 Kennisplatform Administratieve Software Wat zijn de feiten 2012.10.26 Publicatie Strategische verkenning EID-stelsel 2013.06.07 Publicatie Werking EID-stelsel

Nadere informatie

digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven

digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven Uitkomsten consultatiesessies met leveranciers administratieve software, accountants en administratiekantoren 15 februari 2017 1. Ondernemers willen gemak,

Nadere informatie

Masterscriptie Informatiekunde

Masterscriptie Informatiekunde Masterscriptie Informatiekunde Auteur: Marc Jochems E mail: M.Jochems@hccnet.nl Studentnummer: 9705791 Afstudeernummer: 58 IK Afstudeerbegeleider: Prof. dr. B.P.F. Jacobs Voorwoord Ter afsluiting van de

Nadere informatie

Gebruikersvoorwaarden MijnOverheid versie 2.9 24 september 2014

Gebruikersvoorwaarden MijnOverheid versie 2.9 24 september 2014 Gebruikersvoorwaarden MijnOverheid versie 2.9 24 september 2014 Inhoud Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Begrippen en afkortingen Toegang en gebruik MijnOverheid Inspanningsverplichting

Nadere informatie

Congres Publiek Private Samenwerking en Identity Management Op het juiste spoor met eherkenning

Congres Publiek Private Samenwerking en Identity Management Op het juiste spoor met eherkenning Congres Publiek Private Samenwerking en Identity Management Op het juiste spoor met eherkenning Marije Jurriëns, business consultant eherkenning & Idensys, Logius Agenda 1. Wat is eherkenning, hoe werkt

Nadere informatie

Veilige en eenvoudige toegang tot uw online dienstverlening. Connectis Identity Broker

Veilige en eenvoudige toegang tot uw online dienstverlening. Connectis Identity Broker Veilige en eenvoudige toegang tot uw online dienstverlening Connectis Identity Broker Hoe weet u zeker dat uw klanten zijn wie ze zeggen? Hoe verleent u veilig toegang tot hun gegevens? Een goed beheer

Nadere informatie

the way we see it Vraagstuk eherkenning Bedrijven en Instellingen

the way we see it Vraagstuk eherkenning Bedrijven en Instellingen the way we see it Vraagstuk eherkenning Bedrijven en Instellingen Vraagstuk eherkenning Bedrijven en Instellingen Een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden van elektronische herkenning van bedrijven

Nadere informatie

Concept COLLEGE NOTITIE Agendapunt: 05 Lijst open standaarden Expertadvies + verzamelde reacties College Standaardisatie

Concept COLLEGE NOTITIE Agendapunt: 05 Lijst open standaarden Expertadvies + verzamelde reacties College Standaardisatie Forum Standaardisatie Wilhelmina v Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 84011 2508 AA Den Haag www.forumstandaardisatie.nl FORUM STANDAARDISATIE Concept COLLEGE NOTITIE FS28-10-05B Agendapunt: 05 Lijst

Nadere informatie

Digitale dienstverlening, een vak!

Digitale dienstverlening, een vak! Nieuwsbrief Samenwerking / nummer 1 / januari 2006 Digitale dienstverlening, een vak! Gemeenten worden via de overheid gestimuleerd om, vanaf begin 2007, 65% van de dienstverlening ook digitaal aan te

Nadere informatie

eid Stelsel Het eid Stelsel maakt het mogelijk dat mensen altijd en veilig online zaken kunnen doen met de overheid en het bedrijfsleven Programma eid

eid Stelsel Het eid Stelsel maakt het mogelijk dat mensen altijd en veilig online zaken kunnen doen met de overheid en het bedrijfsleven Programma eid eid Stelsel Het eid Stelsel maakt het mogelijk dat mensen altijd en veilig online zaken kunnen doen met de overheid en het bedrijfsleven Programma eid Aanleiding eid Stelsel En ook: Kabinetsambitie Digitaal

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden Elektronische VOG-aanvraag

Vragen en Antwoorden Elektronische VOG-aanvraag Vragen en Antwoorden Elektronische VOG-aanvraag Inleiding Dit document bevat voor zowel organisaties als burgers veelgestelde vragen en antwoorden met betrekking tot een elektronische aanvraag Verklaring

Nadere informatie

ELEKTRONISCH AANBESTEDEN EN DE ELEKTRONISCHE HANDTEKENING JANUARI 2018

ELEKTRONISCH AANBESTEDEN EN DE ELEKTRONISCHE HANDTEKENING JANUARI 2018 ELEKTRONISCH AANBESTEDEN EN DE ELEKTRONISCHE HANDTEKENING JANUARI 2018 De termen elektronisch en digitaal worden in relatie tot aanbesteden en tot het zetten van een handtekening door elkaar gebruikt.

Nadere informatie

Ketenmachtigingen voor Intermediairs. Meer zekerheid over online identiteit Veilig online inloggen bij overheden en bedrijven

Ketenmachtigingen voor Intermediairs. Meer zekerheid over online identiteit Veilig online inloggen bij overheden en bedrijven Ketenmachtigingen voor Intermediairs Meer zekerheid over online identiteit Veilig online inloggen bij overheden en bedrijven Inloggen met eherkenning niveau 3 verplicht na 1 november 2019 Organisaties

Nadere informatie

Eén digitale overheid: betere service, meer gemak

Eén digitale overheid: betere service, meer gemak Eén digitale overheid: betere service, meer gemak Rob Evelo Programmamanager i-nup Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Visie op dienstverlening: samen doen Overheden werken vanuit

Nadere informatie

iemand aan wie hij/zij is, bij authenticatie wordt vastgesteld of deze persoon ook daadwerkelijk is wie die zegt dat die is.

iemand aan wie hij/zij is, bij authenticatie wordt vastgesteld of deze persoon ook daadwerkelijk is wie die zegt dat die is. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag 2013-0000730734

Nadere informatie

De FAS (Federal Authentication Service) Peter Strick SmartCities IDM workshop 07/05/2009

De FAS (Federal Authentication Service) Peter Strick SmartCities IDM workshop 07/05/2009 De FAS (Federal Authentication Service) Peter Strick SmartCities IDM workshop 07/05/2009 Fedict 2009. All rights reserved Agenda Beschrijving van de FAS Authenticatie Veiligheidsniveaus voor authenticatie

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden Elektronische VOG-aanvraag

Vragen en Antwoorden Elektronische VOG-aanvraag Vragen en Antwoorden Elektronische VOG-aanvraag Inleiding Dit document bevat voor zowel organisaties als aanvragers veelgestelde vragen en antwoorden met betrekking tot een elektronische aanvraag Verklaring

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. e-overheid. Voorjaar 2010

Voortgangsrapportage. e-overheid. Voorjaar 2010 Voortgangsrapportage e-overheid Voorjaar 2010 Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 2 Voorbeeldprojecten NUP 4 Hoofdstuk 3 Realisatie van de basisvoorzieningen 8 3.1 Elektronische toegang tot de overheid

Nadere informatie

Authenticatie wat is dat?

Authenticatie wat is dat? Authenticatie wat is dat? Authenticatie Authenticatie is het proces waarbij iemand nagaat of een gebruiker, een andere computer of applicatie daadwerkelijk is wie hij beweert te zijn. Bij de authenticatie

Nadere informatie

Veilig samenwerken met de supply-chain

Veilig samenwerken met de supply-chain Veilig samenwerken met de supply-chain TSCP RIG bijeenkomst Rotterdam, 18 mei 2011 mr. Patrick Paling RE Senior Manager KPMG Advisory N.V. TSCP We toetsen als gespecialiseerde auditor of de centrale TSCP-beveiligingsinfrastructuur

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Nr. 363 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Infosessie: Niet eid houders: registratie en uitreiking digitale sleutels. Alexander Arens 15/01/2018

Infosessie: Niet eid houders: registratie en uitreiking digitale sleutels. Alexander Arens 15/01/2018 Infosessie: Niet eid houders: registratie en uitreiking digitale sleutels Alexander Arens 15/01/2018 Common Secure Access Management (*) Geïntegreerd Identity en Access Management 2 CSAM = samenwerkingsinitiatief

Nadere informatie