HET BUITENGEWOON FIETS EDUCATIEF PAKKET. voor het buitengewoon onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET BUITENGEWOON FIETS EDUCATIEF PAKKET. voor het buitengewoon onderwijs"

Transcriptie

1 HET BUITENGEWOON FIETS EXAMEN BREVET EDUCATIEF PAKKET voor het buitengewoon onderwijs

2

3 WOORD VOORAF In haar projecten voor het onderwijs past de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) een aantal belangrijke principes toe: de aanpak is praktijkgericht, stapsgewijs en aangepast aan de doelgroep. In het buitengewoon onderwijs is dit laatste aspect één van de fundamenten. De leerlingen doorlopen er geen gemeenschappelijk leerprogramma. Ze krijgen een geïndividualiseerd leertraject dat is aangepast aan hun noden en mogelijkheden. Het Buitengewoon Fietsbrevet is daarom een brevet op maat. Elk kind traint en test op zijn niveau. Elk kind wordt beloond voor zijn prestatie en de ouders komen te weten hoe ver hun kind gevorderd is om een zelfstandige verkeersdeelnemer te worden. We maken een onderscheid tussen de fietsvaardigheden en de mate van begeleiding per leerling. Na een periode van trainen, eerst in een beschermde omgeving en daarna in het echte verkeer, kunnen de leerlingen het eindparcours afleggen op hun eigen niveau. HET BUITENGEWOON FIETS BREVET

4 4 INHOUD Woord vooraf Inleiding Stuurvaardigheid, een vereiste Maatwerk Ontwikkelingsdoelen Trainen in stappen Rechts op de rijbaan fietsen Rechts afslaan Links afslaan (zonder voorsorteren) Langs een hindernis fietsen Voorrang verlenen (op een kruispunt zonder voorzieningen) Het Buitengewoon Fietsexamen Voorbereiding Werkgroep samenstellen Taken van de werkgroep De dag zelf Beoordeling Vaardigheden Geslaagd of nog verder oefenen? Evaluatie...37 Controlefiche... 39

5 1. INLEIDING HET BUITENGEWOON FIETS BREVET

6

7 7 1 INLEIDING Inleiding Omdat leerlingen uit het buitengewoon onderwijs specifieke noden hebben, werkte de VSV Het Buitengewoon Fietsbrevet uit, aangepast aan de mogelijkheden en behoeften van deze leerlingen. Het brevet is het resultaat van een eindtest in het echte verkeer. Vóór leerlingen daaraan toe zijn, moeten ze eerst een degelijk voortraject krijgen, met voldoende training en een veilige, stapsgewijze aanpak. 1.1 Stuurvaardigheid, een vereiste Om deel te mogen nemen aan het fietsexamen moeten leerlingen voldoende stuurvaardig zijn. Je bent stuurvaardig genoeg wanneer een aantal handelingen op de fiets een automatisme geworden zijn. De belangrijkste zijn: evenwicht houden; opstappen; vertrekken; recht(door) rijden; traag rijden; links en rechts draaien; omkijken en recht blijven sturen; door een smalle doorgang rijden; remmen: zowel gedoseerd als plots.

8 8 Inleiding Pas wanneer een kind deze stuurvaardigheden goed onder de knie heeft, kan het zich op straat ten volle concentreren op de wisselende verkeerssituaties. Stuurvaardigheid op zich mag geen bijzondere aandacht meer vragen. Met de fietsbrevetten Brons en Zilver van de VSV, kun je stuurvaardigheid trainen en testen. Met het Fietsbrevet Brons train je evenwicht, reactiesnelheid, stuurvastheid en coördinatie. Bij de eindtest rijden de leerlingen een parcours op de speelplaats dat bestaat uit zes vaardigheden. Met het Fietsbrevet Zilver werk je verder aan stuurvaardigheid maar er komen ook al een aantal verkeersvaardigheden aan bod. De eindtest bestaat ook hier uit een parcours dat ze afleggen op de speelplaats. De Fietsbrevetten Brons en Zilver kun je bestellen via webshop.verkeeropschool.be.

9 1.2 Maatwerk 9 Het Buitengewoon Fietsbrevet geeft je als leerkracht de mogelijkheid om de mate van hulp te bepalen voor elke leerling afzonderlijk. Via het brevet geef je aan zowel ouders als leerlingen een duidelijk beeld van welke vaardigheden er werden getest en of dit met hulp was. Een leerling slaagt voor het buitengewoon fietsbrevet wanneer hij deze vijf fietsvaardigheden tot een goed einde brengt: rechts op de rijbaan fietsen; Het Grote Fietsexamen rechts afslaan; links afslaan (zonder voorsorteren); langs een hindernis fietsen; voorrang verlenen op een kruispunt zonder voorzieningen. Bovendien mag hij zichzelf of anderen niet in gevaar brengen. Hij moet de verkeersregels respecteren en toepassen. Dankzij het fietsbrevet kan je als leerkracht een onderscheid maken in de mate waarop een leerling het fietsparcours heeft afgelegd. Op het fietsbrevet staan drie kolommen: Geslaagd Geslaagd met hulp Nog verder oefenen

10 10 àà Geslaagd Inleiding Deze kolom wordt gebruikt voor leerlingen die het parcours zelfstandig afleggen in het echte verkeer. Ze vertrekken om de beurt met korte tussenpauzes. Er staan controleurs opgesteld die de leerlingen beoordelen en tegelijkertijd toezicht houden. àà Geslaagd met hulp Deze kolom wordt gebruikt voor leerlingen voor wie je vooraf beslist dat die het parcours niet zelfstandig gaan afleggen. We gaan bekijken of deze leerlingen klaar zijn om MEE te fietsen. Misschien is dat voor die leerling wel het hoogst haalbare. Ze fietsen dus onder nauw toezicht. Een individuele leerling legt het parcours af samen met een begeleider. De begeleider fietst vlak achter de leerling. Hij doet de controle van de vaardigheden en ziet toe op de veiligheid. àà Nog verder oefenen In deze kolom maken we aan de leerling en de ouders duidelijk welke (deel)-vaardigheden ze nog niet onder de knie. Zijn dat fundamentele zaken dan is de leerling niet geslaagd. Alle leerlingen kunnen dus het parcours afleggen en een brevet halen. Met het brevet toon je ook aan de ouders dat de leerlingen op school fietstraining krijgen en op een bepaald moment geslaagd zijn voor een test. Omwille van een motorische beperking maken sommige leerlingen gebruik van een speciale fiets, bijvoorbeeld een driewieler. We beschouwen hen niet als een aparte categorie bij de afname van het fietsexamen.

11 1.3 Ontwikkelingsdoelen 11 Het buitengewoon onderwijs zorgt voor een geïndividualiseerd programma dat aangepast is aan de noden en de mogelijkheden van elke leerling. Daarom selecteert het schoolteam de ontwikkelingsdoelen die het voor een bepaalde leerling of leerlingengroep wil nastreven. Het Buitengewoon Fietsbrevet sluit onder andere aan bij de volgende ontwikkelingsdoelen verkeers- en mobiliteitseducatie: Inleiding Wereldoriëntatie Ruimte àà Verkeer en mobiliteit De leerling vindt zelfstandig zijn weg in een vertrouwde omgeving; beseft dat het verkeer risico s inhoudt; kan onder begeleiding elementaire verkeersregels toepassen; beschikt over voldoende reactiesnelheid, evenwichtsbehoud en gevoel voor coördinatie en kent de verkeersregels voor fietsers en voetgangers, om zich zelfstandig en veilig te kunnen verplaatsen langs een voor hem vertrouwde route; kan de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere omgeving lokaliseren; toont zich in zijn gedrag bereid rekening te houden met andere weggebruikers; kent de onderdelen van de fiets die belangrijk zijn voor de veiligheid en past de in dit verband relevante veiligheidsregels toe; kent de verkeersborden die relevant zijn voor voetgangers en fietsers.

12 12 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties Inleiding àà Ruimte en tijdsfactoren De leerling houdt tijdens het bewegen rekening met plaatsaanduidingen en ruimtelijke afbakeningen; gaat tijdens het bewegen adequaat om met tijdsduur, richting en te overbruggen afstand; houdt in bewegingssituaties rekening met tempo.

13 13 Inleiding 2. TRAINEN IN STAPPEN HET BUITENGEWOON FIETS BREVET

14 14 Trainen in stappen 2 TRAINEN IN STAPPEN De vijf basisvaardigheden van Het Buitengewoon Fietsbrevet worden getraind in 2 stappen: 1. In een beschermde omgeving: hier bootsen we verkeerssituaties na op de speelplaats of in de turnzaal. Meestal moet je daarvoor een fietspad en/of straat nabootsen. Dat doe je door kegels, markeerschoteltjes, touwen of linten te gebruiken. Maak ook gebruik van elementen (lijnen, paadjes, ) op de speelplaats of op het schooldomein. 2. In het echte verkeer: uiteraard is het de bedoeling dat de leerlingen de ingeoefende vaardigheden kunnen toepassen in het echte verkeer. Hiermee bedoelen we hun vertrouwde omgeving en de omgeving waar de leerlingen het fietsexamen zullen afleggen. Als je in het echte verkeer zorg je voor het volgende: Zorg voor een extra begeleider. Een collega of een verkeersouder zorgt mee voor de veiligheid van de groep. Zorg dat je als groep opvalt. Een fluohesje zorgt ervoor dat de andere weggebruikers je beter zien. We bevelen ook een fietshelm aan. Kies voor een verkeersluwe omgeving, bijvoorbeeld een woonwijk. Ga je meestal in dezelfde buurt trainen, breng dan de buurtbewoners op de hoogte via een briefje in hun bus.

15 FIETSCONTROLE Een veilige fiets is een basisvoorwaarde om te kunnen deelnemen aan het fietsexamen. In eerste instantie goed werkende remmen, de juiste bandenspanning, de correcte hoogte van het zadel en het stuur. Daarnaast zijn er nog de fietsbel, de reflectoren, de kettingspanning en de fietsverlichting. Hou op voorhand regelmatig een fietscontrole, zodat op de dag van het examen alle fietsen in orde zijn. De fietscontrole kan gebeuren door de leerkracht op de Verkeersouders, maar kan ook in samenwerking met de lokale politie verlopen. 15 Trainen in stappen Bij de VSV is een actiepakket Fietscontrole beschikbaar. Het is een schoolpakket dat bestaat uit: een lesfiche fietscontrole ; een affiche met een naakte fiets + losse fietsonderdelen die op deze affiche aangebracht kunnen worden (rem, reflectoren, verlichting, ); tien A2-klasposters waarop fiets met verplichte uitrusting staat afgebeeld; 300 fietscontrolekaarten voor de leerlingen.

16 Rechts op de rijbaan fietsen Trainen in stappen De vaardigheid Heel wat straten hebben geen fietspad. De leerlingen moeten leren dat ze rechts op de rijbaan moeten rijden. In de wet wordt gesproken over zo dicht mogelijk. Overdrijf niet door helemaal op de rand te fietsen. Je zou jezelf daardoor alleen maar in gevaar brengen. Het is ook geen goed idee om rakelings langs geparkeerde auto s te rijden. Trainen van verkeersvaardigheid in een beschermde omgeving De omloop die wordt gefietst is afhankelijk van de grootte en de inrichting van de speelplaats. Integreer zowel haakse bochten als flauwe bochten. Fiets de route voor en toon hoe het moet. Nodig: Figuur 1 Markeerkegels om een rijbaan af te bakenen op de speelplaats. De rijbaan is realistisch, dus minstens 4 m breed en omvat een bocht van minstens 100 graden. Oefening: De helft van de fietsers rijdt met de wijzers van de klok mee, de andere helft tegen de wijzers van de klok in. Let erop dat de leerlingen steeds rechts op de rijbaan rijden. Een bocht afsnijden of te wijd nemen is uit den boze. Gradatie en differentiatie: Voorzie een versmalling die de leerlingen verplicht om recht te sturen en mekaar niet te hinderen Laat de leerling die vooraan fietst regelmatig vertragen en versnellen en af en toe stoppen. Wandel eens hinderlijk (in de weg wandelen, oversteken, ergens gaan staan, ) om de leerlingen te leren dat ze moeten anticiperen op onverwachte situaties. Neem zelf een fiets en haal een groep leerlingen in. Laat de leerlingen van rijrichting wisselen.

17 Training in het echte verkeer 17 Nodig: Kies een plaats waar de leerlingen blokje rond kunnen fietsen. Kies een rustige straat of wijk in de schoolomgeving waar GEEN fietspad is. Zorg voor een extra begeleider. Zorg ervoor dat alle leerlingen een veilige fiets hebben. Het is aangewezen om de leerlingen vertrouwd te maken met voorrang als dat in de trainingsomgeving voorkomt. Trainen in stappen Oefening: Tijdens deze oefening houden de leerlingen reklening met volgende aandachtspunten: Ze fietsen rond een huizenblok, de helft met de wijzers van de klok mee, de andere helft in de andere richting. Ze moeten rekening houden met het echte verkeer. Ze rijden zo veel mogelijk rechts. Ze houden minstens 2 meter afstand. Ze letten op voor in- en uitritten, geparkeerde auto s, enzovoort. Ze mogen geen bochten afsnijden of te wijd nemen. Inhalen is verboden. Figuur 2

18 Rechts afslaan Trainen in stappen De vaardigheid Omdat leerlingen de rijbaan niet moeten kruisen, houdt rechts afslaan met de fiets iets minder gevaar in dan links afslaan. Het gevaar van de dode hoek bij vrachtwagens is hier echter wel reëel. Om veilig af te slaan moeten steeds 3 deelvaardigheden worden uitgevoerd: OM: Omkijken over de linkerschouder. ARM: STUUR: Rechterarm uitsteken om de richting aan te geven Afslaan met twee handen aan het stuur en de bocht kort nemen Trainen van verkeersvaardigheid in een beschermde omgeving Nodig: Figuur 3 Rechthoekig oefenterrein met op één of meer hoeken de onderstaande opstelling. Je geeft duidelijk de breedte van de rijbaan aan en plaatst materialen en leerlingen zoals op de tekening. Drie kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR. Oefening: Om-Arm-Stuur Op de plaats waar een leerling met het bordje om staat, kijkt de fietsende leerling over zijn linkerschouder om te kijken of er geen verkeer aan komt. Hij blijft daarbij mooi rechtdoor fietsen. Op de plaats van het bordje arm geeft de fietser de richting aan naar waar hij wil afslaan door zijn rechterarm uit te steken.

19 Op de plaats van het bordje stuur, brengt de leerling de handen weer naar het stuur en slaat vervolgens rechts af waarbij hij erop let de bocht kort te nemen. Niet uitwijken naar het midden van de rijbaan, bij de rand blijven dus. Gradatie en differentiatie: Omkijken en daarbij rechtdoor blijven rijden is de moeilijkste deelvaardigheid van OM ARM - STUUR. Je bouwt de training gradueel op eventueel gespreid over twee lessen. In les 1 leg je de focus op ARM STUUR. Voor het afslaan steekt de leerling de rechterarm uit. Kegels dwingen de leerling om de bocht kort te nemen. Trainen in het echte verkeer Figuur 4 19 Nodig: drie kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR; een rustige straat of wijk in de schoolomgeving waar GEEN fietspad is; een extra begeleider (gemachtigde opzichter, verkeersouder, ); alle leerlingen met een veilig uitgeruste fiets. Trainen in stappen Oefening: De fietsers rijden met de wijzers van de klok mee rond een huizenblok (figuur 2 oranje pijlen) waarbij ze een aantal keer rechts afslaan. In een eerste fase nemen er nog leerlingen plaats met de kaarten, ARM, OM, STUUR zoals in de oefening op de speelplaats (figuur 3). Nadien oefenen de leerlingen verder zonder kaarten.

20 Links afslaan (zonder voorsorteren) Trainen in stappen De vaardigheid Links afslaan is een gevaarlijk manoeuvre voor fietsers omdat ze doorgaand verkeer moeten kruisen. Om veilig af te slaan moeten steeds 3 deelvaardigheden worden uitgevoerd: OM: ARM: Omkijken over de linkerschouder. Linkerarm uitsteken om de richting aan te geven STUUR: Afslaan met twee handen aan het stuur, de bocht niet afsnijden maar wijd nemen. Trainen van verkeersvaardigheid in een beschermde omgeving Nodig: Figuur 5 Rechthoekig oefenterrein met op één of meer hoeken de onderstaande opstelling. Je geeft duidelijk de breedte van de rijbaan aan en plaatst materialen en leerlingen zoals op de tekening. Drie kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR. Oefening: Om-Arm-Stuur Op de plaats waar een leerling met het bordje om staat, kijkt de fietsende leerling over zijn linkerschouder om te kijken of er geen verkeer aan komt. Hij blijft daarbij mooi rechtdoor fietsen. Hij kijkt ook goed naar voor om te zien of er geen tegenliggers komen. Die moet hij immers voorrang verlenen voordat hij links afslaat.

21 Op de plaats van het bordje arm geeft de fietser de richting aan naar waar hij wil afslaan door zijn linkerarm uit te steken. Op de plaats van het bordje stuur, brengt de leerling de handen weer naar het stuur en slaat vervolgens links af waarbij hij erop let de bocht niet af te snijden maar wijd te nemen. Gradatie en differentiatie: Omkijken en daarbij rechtdoor blijven rijden is de moeilijkste deelvaardigheid van OM ARM - STUUR. Je bouwt de training gradueel op eventueel gespreid over twee lessen. In les 1 leg je de focus op ARM STUUR. Voor hij afslaat, steekt de leerling de linkerarm uit. Kegels dwingen de leerling om de bocht niet af te snijden maar wijd te nemen. Figuur 6 21 Trainen in stappen Trainen in het echte verkeer Nodig: drie kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR; een rustige straat of wijk in de schoolomgeving waar GEEN fietspad is; een extra begeleider (gemachtigde opzichter, verkeersouder, ); alle leerlingen met een veilig uitgeruste fiets. Oefening: De fietsers rijden tegen de wijzers van de klok in rond een huizenblok (figuur 2 blauwe pijlen) waarbij ze een aantal keer links afslaan. In een eerste fase nemen er nog leerlingen plaats met de kaarten, ARM, OM, STUUR zoals in de oefening op de speelplaats (Figuur 5). Nadien oefenen de leerlingen verder zonder kaarten.

22 Langs een hindernis fietsen Trainen in stappen De vaardigheid Wanneer er geen fietspad is, moeten fietsers rechts op de rijbaan fietsen. Uiterst rechts blijven kan niet altijd. Geparkeerde auto s verplichten de fietser vaak om uit te wijken naar links, meer naar het midden van de rijbaan. Achterop- en tegemoetkomende voertuigen vormen dan een reëel gevaar. Om die reden is het belangrijk dat een hindernis op de rijbaan met de nodige voorzichtigheid voorbij gereden wordt. Trainen van verkeersvaardigheid in een beschermde omgeving Om-arm-stuur Bij vorige vaardigheden over rechts en links afslaan aan leerde je trainen met OM - ARM -STUUR. We gebruiken dezelfde deelvaardigheden als we leerlingen leren om voorbij een hindernis te rijden. Nodig: een rechthoekig oefenterrein van circa 30 meter lang met een rijbaan van 4 meter breed; aan het begin en op het einde een kegel in het midden van de rijbaan als keerpunt; twee voorwerpen die als hindernis kunnen dienen; zes kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR. Oefening: Maak een opstelling zoals in figuur 7. Langs beide zijden van de rijbaan nemen drie leerlingen plaats met de kaartjes OM, ARM, STUUR. Maximaal acht fietsers stellen zich op in twee groepen (4 + 4) bij de kegels aan de keerpunten. Ze vertrekken gelijkmatig met tussenpauzes tot ze allemaal aan het fietsen zijn. Op de plaats waar een leerling met het bordje OM staat, kijkt de fietsende leerling over zijn linkerschouder om te kijken of er geen verkeer aan komt. Op de plaats van het bordje ARM, steekt de fietser de linkerarm uit om te tonen dat hij gaat uitwijken voor de hindernis.

23 Om de hindernis voorbij te rijden, moeten de leerlingen op de volgende zaken letten: - uitwijkmanoeuvre vroeg beginnen; - ver genoeg uitwijken naar links, 1 meter naast de hindernis. Op de plaats van het bordje STUUR, brengt de leerling de handen weer aan het stuur en neemt hij zijn plaats opnieuw in rechts op de rijbaan. Hij rijdt verder tot aan het keerpunt en doet verschillende rondjes. Zo leer je automatismen aan. 23 Trainen in stappen Figuur 7

24 24 Trainen in het echte verkeer Trainen in stappen Nodig: drie kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR; een rustige straat of wijk in de schoolomgeving waar GEEN fietspad is; een extra begeleider (gemachtigde opzichter, verkeersouder, ); alle leerlingen met een veilig uitgeruste fiets. Oefening: Om deze verkeersvaardigheid in het echte verkeer te trainen, moet je het één en het ander in scène zetten. Je creëert ergens een hindernis op de rijbaan. Dat kun je bv. doen door je wagen daar te parkeren. De fietsers rijden om de beurt voorbij de hindernis volgens de methodiek van OM-ARM- STUUR, waarbij ze letten op de aandachtspunten die zijn opgesomd in de vorige oefening. Indien mogelijk rijden ze rond een klein huizenblok zoals in figuur 2 waarbij ze telkens opnieuw langs de hindernis komen. Een doodlopende straat is een goed alternatief omdat je daar op een veilige manier een keerpunt kan creëren maken zoals in figuur 7. Het is leuk, spannend en realistisch wanneer een persoon in de wagen plaats neemt die regelmatig het portier (gedeeltelijk!) opent als er een fietser aankomt. In een eerste fase nemen er nog leerlingen plaats met de kaarten OM, ARM, STUUR zoals bij de oefeningen op de speelplaats. Nadien oefenen de fietsers verder zonder de kaarten.

25 2.5 Voorrang verlenen (op een kruispunt zonder voorzieningen) 25 De vaardigheid Voorrang vormt een belangrijk onderdeel van de verkeersregels en verschilt naargelang de plaats van de weggebruiker en de verkeerstekens die er staan. Een fietser die deelneemt aan het verkeer moet deze regels goed kennen. Trainen in stappen De basisregel is duidelijk: elke bestuurder moet altijd voorrang geven aan bestuurders die van rechts komen. Bij de volgende oefeningen gaan we telkens uit van een gewone voorrangssituatie: een kruispunt zonder verkeerstekens. Trainen van verkeersvaardigheid in een beschermde omgeving àà Training van oogcontact Nodig: Opstelling met kegels waarmee je een T-kruispunt maakt (de breedte van de straten is minimaal 4 meter); Fluitje. Figuur 8 Oefening: Twee groepjes leerlingen (A en B) stellen zich met de fiets vertrekkensklaar op. Ga zelf bij groep B staan. Bij elk fluitsignaal vertrekt een fietser uit groep A en rijdt rechtdoor over het kruispunt. Nadien sluit hij aan bij groep B. Af en toe, zonder vaste tussenpauze en zonder fluitsignaal, laat je een fietser uit groep B naar het kruispunt rijden om daar linksaf te slaan. Deze fietser sluit nadien aan bij groep A. Tot nu toe heb je nog niet gesproken over voorrang. De fietsers weten dat zij een kruispunt naderen, zijn voorzichtig,

26 26 hebben op de een of andere manier contact en zoeken zelf naar een oplossing. De kans is reëel dat de leerlingen spontaan de voorrangsregels gaan toepassen. Bespreek dit nadien met je leerlingen. Wat gebeurt er als twee fietsers zonder op te letten het kruispunt naderen? Hoe hebben wij dit veilig, vriendelijk en hoffelijk opgelost? Bestaan er daarvoor vaste regels? Trainen in stappen REGEL: Op een kruispunt zonder verkeerstekens moet je alle bestuurders die van rechts komen, laten voorgaan. Kortweg: Rechts gaat voor! Ook fietsers moeten voorrang geven (en krijgen). De oefening wordt hernomen waarbij de leerlingen volgende deelvaardigheden toepassen: rechts op de rijbaan fietsen; vertragen en kijken of er een bestuurder van rechts komt; komt er een fietser van rechts dan zegt degene die voorrang moet verlenen luidop Rechts gaat voor! ; indien nodig stoppen. àà Voorrang op een vierarmig kruispunt Nodig: Figuur 9 Een opstelling met kegels waarmee je een vierarmig kruispunt maakt. Plaats in elke richting twee tot vier fietsers. Oefening: Noem de naam van twee leerlingen die met de fiets klaar staan om te vertrekken. Elke fietser heeft de opdracht rechtdoor te fietsen en achteraan aan te sluiten bij de groep die daar staat te wachten. Noem afwisselend namen van leerlingen uit de eerste en de tweede straat, de tweede en de vierde straat, de derde en de eerste, enzovoort. Zo komen de kinderen los van het stramien van de vorige oefeningen.

27 Trainen in het echte verkeer 27 Nodig: een T-kruispunt in een rustige straat of wijk in de schoolomgeving; een extra begeleider (gemachtigde opzichter, verkeersouder, ); alle leerlingen met een veilig uitgeruste fiets. Oefening: Trainen in stappen Als oefenplaats in het echte verkeer kies je best voor een T-kruispunt om een goed overzicht te bewaren. De fietsers stellen zich op zoals in figuur 8. Je bevindt je nu in het echte verkeer. Dat betekent dat er ook regulier verkeer is waarmee je rekening moet houden. Wijs de leerlingen er nadrukkelijk op, zodat ze niet alleen focussen op hun medeleerlingen, maar ook rekening houden met het andere verkeer. Vertel hen dat ze in dat geval dezelfde regels moeten toepassen en dus dezelfde vaardigheden moeten uitvoeren. Fiets eerst een aantal keer mee als voorbeeld, en herhaal de regels (eventueel ook bij de test zelf): rechts op de rijbaan rijden; vertragen en kijken of er een bestuurder van rechts komt; komt er een bestuurder van rechts dan zegt degene die voorrang moet verlenen luidop Rechts gaat voor! ; stoppen indien nodig om voorrang te verlenen. Zorg ervoor dat de leerlingen op een veilige manier kunnen terugkeren naar hun startpositie. Voorrang trainen doe je niet in een of twee lessen. Elk kruispunt is verschillend. In een volgende fase bouw je verder uit. Op een bepaald ogenblik fietsen de leerlingen rond een huizenblok, eventueel in verschillende groepjes, waarbij ze voorrang verder oefenen maar ook alle andere basisvaardigheden toepassen. Een vierarmig kruispunt kan dan ook deel uitmaken van de trainingsomgeving. Ga daar dan eerst trainen zoals in figuur 9.

28 28 Trainen in stappen

29 29 Trainen in stappen 3. HET BUITENGEWOON FIETSEXAMEN HET BUITENGEWOON FIETS BREVET

30 30 Het Buitengewoon Fietsexamen 3 HET BUITENGEWOON FIETSEXAMEN 3.1 Voorbereiding Werkgroep samenstellen Om een praktijktoets af te nemen, volstaat een kleine groep om een aantal beslissingen te nemen: de klasleerkracht, kinesitherapeut, orthopedagoog, politie en eventueel een verkeersouder. De politie is een ideale partner: om een route te helpen opmaken. voor de fietscontrole. om op de dag van het examen een oogje in het zeil houden en mee de veiligheid van de deelnemers en de andere weggebruikers te garanderen. Verkeersouders kunnen instaan voor een aantal logistieke en ondersteunende taken: voor de fietscontrole (eventueel met behulp van het nieuwe actiepakket); bewegwijzering plaatsen; controleposten op het parcours bemannen. Kinesitherapeut/orthopedagoog: kan in samenspraak met de klasleerkracht het niveau van de leerlingen bepalen.

31 3.1.2 Taken van de werkgroep 31 àà Wanneer? Het eerste wat de werkgroep doet, is een geschikte datum prikken voor Het Buitengewoon Fietsexamen. àà Een route uitstippelen De route die de kinderen moeten afleggen, bevindt zich best in een omgeving die voor hen relevant en herkenbaar is. De school is bij voorkeur het vertrek- en eindpunt van de route. Als je de route, zorg je ervoor dat de basisvaardigheden zeker in het parcours voorkomen op plaatsen waar je ze goed kunt testen en evalueren. Een afstand van drie kilometer moet zeker volstaan. Praktische organisatie Het is ook belangrijk dat je de route van het brevet ruim op voorhand bekend maakt op school en aan de ouders. Hierdoor krijgt iedereen de kans om met de leerlingen voldoende te oefenen en de moeilijke punten te bespreken. àà Het fietsexamen bekend maken Zodra je weet wanneer de test voor het fietsbrevet plaatsvindt en welke vaardigheden je waar wilt testen, kun je het project bekend maken op school en bij de ouders. Moedig de ouders ook aan om samen met hun kind de vaardigheden en de route in te oefenen. Dat kan alleen het draagvlak vergroten en het welslagen van het project bevorderen.

32 32 àà Het niveau van de kinderen bepalen Het Buitengewoon Fietsexamen Een leerling krijgt altijd een fietsbrevet. Na de trainingsperiode beslist het team hoe elke leerling het parcours aflegt: zelfstandig of met begeleiding? ( Zie 1.2 Maatwerk). àà Materialen Dit heb je nodig: n fluohesjes met een rugnummer; n controlefiche voor elke vaardigheid & schrijfgerief; n bewegwijzering (pijlen) om de te volgen route aan te duiden; n eventueel een fluitje; n voor elke leerling een fiets die in orde is. àà Helpers De dag dat je het fietsexamen afneemt, heb je nog enkele helpende handen nodig. Leerlingen die het fietsparcours onder nauw toezicht afleggen (dus met iemand die zal meefietsen), hebben een individuele begeleider nodig. Het is aangewezen dat de begeleider dezelfde is die de leerling mee heeft getraind. Informeer de begeleiders over hun taak: n Welke leerling gaan ze begeleiden? n Waarop letten ze bij de controle van de vaardigheden. Ze hoeven de controlefiche niet tijdens de rit in te vullen. Ze doen dit vlak na het beëindigen van de test. n Wanneer moeten ze ingrijpen? Verder heb je controleurs ter plaatse nodig. Bij iedere vaardigheid op de route staat een controleur die de beoordeling van de kinderen bijhoudt op een controlefiche. In verband met de veiligheid moet de controleur vooral letten op het moment waarop de leerling beslist om door te fietsen bij een zijstraat als er verkeer aankomt. Als een leerling een inschattingsfout maakt, bijvoorbeeld ten aanzien van een naderend voertuig, dan is het aan de controleur om in te grijpen.

33 Sommige scholen organiseren vooraf een overleg voor de helpers en tonen in een presentatie waar en hoe er gecontroleerd moet worden, andere organiseren een verkennende fietstocht op het parcours, nog andere informeren de helpers de dag zelf. Dit moeten ze weten: n de plaats waar ze gaan controleren, waar ze zich opstellen; n hoe ze de deelnemende leerlingen moeten beoordelen; n hoe ze de controlefiche invullen; per observatiepunt (vaardigheid) wordt één controlefiche per klas ingevuld; de controleur zet enkel een kruisje wanneer het kind het NIET goed doet; onderaan op de controlefiche kan de controleur specifieke opmerkingen noteren. n wie de laatste leerling is (rugnummers); n hoe ze mee instaan voor het goede verloop en de veiligheid; n door omstandigheden kunnen leerlingen elkaar misschien inhalen. Maak daarover op voorhand afspraken met de controleurs, zodat ze kunnen zorgen dat er opnieuw voldoende tussenruimte is tussen twee deelnemers. 33 Praktische organisatie

34 De dag zelf Het Buitengewoon Fietsexamen Taken voor de werkgroep: n Breng de wegwijzers op de route aan. n Geef de controleurs hun materialen mee en verwijs ze naar hun controleplaats. een controlefiche (zie achteraan deze handleiding); schrijfgerief; een telefoonnummer/noodnummer; een fluitje dat ze als noodsignaal kunnen gebruiken. n Voer een laatste controletocht uit om na te gaan of alle controleurs aanwezig zijn, op de juiste plaats staan, en of er zich geen onverwachte problemen voordoen. n Geef alle leerlingen een hesje met rugnummer. n Laat de deelnemers vertrekken met een tussentijd van één minuut. Zo is er voldoende afstand tussen twee leerlingen om elkaar niet te beïnvloeden. Spreek duidelijk af om in een normaal tempo te fietsen.

35 3.3 Beoordeling 35 Alles is afgestemd op maat van de leerling, je beoordeelt iedere leerling dus apart. Op Het Buitengewoon Fietsbrevet kun je aangeven wat de mate van toezicht was. Welke vaardigheid moet nog verder getraind worden. En wat is de eindconclusie? We geven hieronder een overzicht van de deelvaardigheden die de kinderen moeten beheersen, je kunt dit meenemen tijdens een beoordelingsoverleg Vaardigheden Praktische organisatie Rechts op de rijbaan fietsen De fietser: rijdt altijd rechts op de rijbaan op voldoende afstand van geparkeerde auto s; snijdt de bochten niet af; wijkt enkel links uit als er een hindernis op de rijbaan is of als hij een andere fietser inhaalt. Rechts afslaan Als hij rechts afslaat moet de fietser: tijdig omkijken over de linkerschouder en ondertussen niet afwijken van de rijlijn; het manoeuvre aankondigen door de rechterarm uit te steken; snelheid minderen en de bocht nemen met twee handen aan het stuur; rechts afslaan met een korte bocht. Links afslaan zonder voorsorteren De fietser voert de volgende deelvaardigheden uit: omkijken, links en rechts kijken en rekening houden met zowel achterliggers als tegenliggers; de linkerarm uitsteken om zijn bedoeling duidelijk te maken; een wijde bocht nemen met twee handen aan het stuur; in de linkerzijstraat opnieuw aan de rechterkant van de rijbaan uitkomen.

36 36 Langs een hindernis fietsen De fietser moet: Het Buitengewoon Fietsexamen vertragen en omkijken over de linkerschouder; stoppen wanneer een achterligger of tegenligger een gevaar oplevert; de linkerarm uitsteken; uitwijken naar links en +/- 1 meter afstand houden (gevaar voor openslaande portieren); zijn plaats rechts op de rijbaan weer innemen. Voorrang verlenen De fietser: rijdt rechts op de rijbaan; vertraagt en kijkt of er een bestuurder van rechts komt; stopt indien nodig om voorrang te verlenen Geslaagd of nog verder oefenen? De belangrijkste vragen die doen beslissen of een leerling al dan niet geslaagd is, zijn: n Heeft de leerling getoond dat hij de aangeleerde vaardigheden met de daaraan verbonden deelvaardigheden kan toepassen? n Heeft de leerling zichzelf of anderen in gevaar gebracht? Het is daarom aangewezen dat je met alle controleurs een beoordelingsteam vormt. Je legt de resultaten samen en bespreekt ze. Dan beslis je of een leerling geslaagd is of niet. Ook een geslaagde leerling kan de opmerking krijgen om nog bepaalde vaardigheden verder te oefenen. Een leerling die niet geslaagd is, krijgt de eindbeoordeling Nog verder oefenen. Bij de vijf basisvaardigheden wordt gespecifieerd welke nog moeten geoefend worden.

37 3.4 Evaluatie 37 Het is belangrijk om de organisatie van de eindtest te evalueren. Wat niet vlot verliep, kun je op die manier een volgende keer bijsturen. Ook als alles vlekkeloos verlopen is, is het nuttig om een korte evaluatie te houden. n Het resultaat Hoeveel leerlingen zijn geslaagd? Moeten we de trainingen aanpassen of opvoeren? n Helpende handen Zijn er voldoende helpers? Waren de helpers voldoende ingelicht over hun taak? Zijn de controlefiches goed ingevuld? Het Buitengewoon Fietsexamen

38 38 Het Buitengewoon Fietsexamen

39 39 Het Buitengewoon Fietsexamen CONTROLEFICHE BASISVAARDIGHEDEN A = Fietsexamen helemaal alleen uitgevoerd B= Fietsexamen uitgevoerd met een begeleider die meefietst HET BUITENGEWOON FIETS BREVET RECHTS OP DE RIJBAAN De leerling: Vul in: A of B Rijdt zo veel mogelijk rechts Houdt voldoende afstand van geparkeerde auto s Snijdt bochten niet af of neemt ze niet te wijd RECHTS AFSLAAN De leerling: Vul in: A of B Kijkt tijdig over de linkerschouder en wijkt daarbij niet af van zijn rijlijn Steekt de rechterarm uit om zijn bedoeling kenbaar te maken Neemt een korte bocht met twee handen aan het stuur LINKS AFSLAAN ZONDER VOORSORTEREN De leerling: Vul in: A of B Kijkt tijdig over de linkerschouder en wijkt daarbij niet af van zijn rijlijn Steekt de linkerarm uit om zijn bedoeling kenbaar te maken Neemt een wijde bocht met twee handen aan het stuur Komt in de linkerzijstraat opnieuw uit aan de rechterkant van de rijbaan CONTROLEFICHE HET BUITENGEWOON FIETSBREVET

40 40 Het Buitengewoon Fietsexamen CONTROLEFICHE HET BUITENGEWOON FIETSBREVET OPMERKINGEN (noteer het rugnummer van de fietser en schrijf er de opmerking achter. Stopt indien nodig om voorrang te verlenen Vertraagt en kijkt of er een bestuurder van rechts komt Rijdt rechts op de rijbaan of het fietspad Vul in: A of B De leerling: VOORRANG OP EEN KRUISPUNT ZONDER VERKEERSBORDEN Neemt zijn plaats weer in rechts op de rijbaan Wijkt uit naar links en houdt +/- 1 meter afstand Steekt de linkerarm uit om zijn bedoeling kenbaar te maken Stopt als een tegenligger of achterligger gevaar oplevert Vertraagt, kijkt tijdig over de linkerschouder en wijkt daarbij niet af van zijn rijlijn Vul in: A of B De leerling: LANGS EEN HINDERNIS FIETSEN A = Fietsexamen helemaal alleen uitgevoerd B= Fietsexamen uitgevoerd met een begeleider die meefietst

41 COLOFON Auteur Dirk Gabriels Leescommissie Kim Jacobs, Els Hendrickx Eindredactie Els Hendrickx Tekeningen Artoos Foto s David Legrève Lay-out en vormgeving Artoos Verantwoordelijke uitgever Jan Peumans - Stationsstraat 110, 2800 Mechelen Wettelijk depot D/2016/8258/1, januari 2016 Niets uit deze uitgave mag, op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. HET BUITENGEWOON FIETS BREVET

42 VSV Stationsstraat Mechelen Tel

HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD

HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD FIETSBREVET HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD WOORD VOORAF Als VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) hebben we een duidelijke ambitie: alle Vlamingen, van 0 tot 100, slimmer maken

Nadere informatie

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs Vlaamse Stichting Verkeerskunde 2014 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie VME in het basisonderwijs Doel: Verkeersvaardig worden, zich op een veilige manier in het verkeer begeven. al Stappend al Trappend

Nadere informatie

HET GROTE FIETS EXAMEN HANDLEIDING. Een praktijktest in het echte verkeer!

HET GROTE FIETS EXAMEN HANDLEIDING. Een praktijktest in het echte verkeer! HET GROTE FIETS EXAMEN HANDLEIDING Een praktijktest in het echte verkeer! WOORD VOORAF Veilig deelnemen aan het verkeer leer je niet met theorie alleen. Er zijn heel wat vaardigheden die flink wat training

Nadere informatie

LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN

LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN Donderdag 15 juni 2017 8 10 12 6 4 2 WAAR SITUEREN WE VME? Wereldoriëntatie Domein 4: ruimte Oriëntatie- en kaartvaardigheid Ruimtebeleving

Nadere informatie

g n Een praktijktest met de fiets in het echte verkeer!

g n Een praktijktest met de fiets in het echte verkeer! g n i d i e l d n a H ww w.g rotefi etsexamen.be Een praktijktest met de fiets in het echte verkeer! 2 Woord vooraf 3 Veilig deelnemen aan het verkeer leer je niet met theorie alleen. Er zijn heel wat

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege

Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege 6 9 8 7 1 2 11 12 5 3 10 4 Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege Vertrek; Sint-Jan Berchmanscollege, poort Holstraat Holstraat indraaien naar rechts; op het einde: Controlepunt

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Harelbeke

Verkeerseducatieve Route Harelbeke Verkeerseducatieve Route Harelbeke Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE

LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE Donderdag 11 mei 2017 12 6 8 10 4 2 ONZE AANPAK Praktijkgericht Stapsgewijs Laagdrempelig Teach the teacher leerkrachten,

Nadere informatie

OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER

OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER Lesfiche 3 voor BuSO OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER www.fietsometer.be DOELGROEP Alle opleidingsvormen van het buitengewoon secundair onderwijs. ONTWIKKELINGSDOELEN OV1-OV2 De leerling: houdt zich aan

Nadere informatie

HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD

HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD FIETSBREVET HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD WOORD VOORAF De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) wil alle Vlamingen, van 0 tot 100, slimmer maken rond verkeer en mobiliteit. Dat

Nadere informatie

Beste Ouder, De leerlingen moeten ook allemaal een fluohesje aandoen en een fietshelm opzetten.

Beste Ouder, De leerlingen moeten ook allemaal een fluohesje aandoen en een fietshelm opzetten. Beste Ouder, Op dinsdag 24 mei 2016 zullen de leerlingen van het 6 de leerjaar deelnemen aan het Grote fietsexamen in Wijnegem. Het is een praktijkexamen met de fiets waarin we testen of je zoon of dochter

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST PROGRAMMA Klas Uren Omschrijving module Klas 1 9.00u 10.15u leslokaal Stap voor stap, trap voor trap 10.30u 12.00u

Nadere informatie

Politiecongres. 5 november 2013

Politiecongres. 5 november 2013 Politiecongres 5 november 2013 Vlaamse Stichting Verkeerskunde 1990, decreet Vlaams Parlement: vorming organiseren wetenschappelijk onderzoek stimuleren Vlaams Parlement en Vlaamse regering adviseren Opleidingscentrum

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Deerlijk

Verkeerseducatieve Route Deerlijk Verkeerseducatieve Route Deerlijk Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN HANDLEIDING. Praktijktest voor het vierde leerjaar

HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN HANDLEIDING. Praktijktest voor het vierde leerjaar HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN HANDLEIDING Praktijktest voor het vierde leerjaar WOORD VOORAF De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) pleit al meer dan 20 jaar voor praktijkgericht verkeersonderwijs. Want

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Harelbeke

Beoordelingsfiches VERO Harelbeke Beoordelingsfiches VERO Harelbeke SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Kollegeplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Basiscursus C Fietstraining

Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Basiscursus C Fietstraining Vlaamse Stichting Verkeerskunde Basiscursus C Fietstraining 2013 Programma 9.30u: onthaal / kennismakingspel 10.00u: theorie fietsvaardigheid vs leeftijd 11.00u: koffiepauze 11.15u: leren fietsen in de

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk Beoordelingsfiches VERO Deerlijk SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Neunkirchenplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST

LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST PROGRAMMA Klas Uren Omschrijving module Groep 1A 09.00-10.15 u Stap voor stap, trap voor trap 10.30 12.00 u Praktijktraining stappen en trappen ZELF OP PAD DOORHEEN

Nadere informatie

HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER?

HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER? HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER? Deze fiche geeft richtlijnen om de fietsvaardigheden van het Fietsbrevet Zilver te oefenen (derde en vierde leerjaar) en te testen (enkel vierde leerjaar). DOEL

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE 18+ (bedrijven) 18+ Secundair onderwijs Basisonderwijs 12 6 8 10 4 2 HET ONDERWIJS IN VLAANDEREN Ministerie Leerplicht Eindtermen en Ontwikkelings doelen

Nadere informatie

Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN.

Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN. Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN www.fietsometer.be 1. FIETSCONTROLE Voor je met leerlingen in het verkeer gaat, controleer je of de fietsen veilig zijn. Je hebt de wettelijk verplichte

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE 18+ (bedrijven) 18+ Secundair onderwijs Basisonderwijs 12 6 8 10 4 2 HOGER! LAGER! Jonge kinderen in het verkeer, wat weet jij erover? WAT MOETEN SCHOLEN

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 3: testen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders van

Nadere informatie

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Een stilstaand voertuig voorbijrijden Een stilstaand voertuig voorbijrijden Fietstaak 1 Strepestraat Mindert snelheid en kijkt voor zich uit. Kijkt naar weggebruikers voor hem en verleent eventueel voorrang. Kijkt links om of er verkeer nadert

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN

LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS Donderdag 26 oktober 2017 WANNEER BEN JE klaar voor het verkeer? Maar ma ik word volgende week 18!!!!

Nadere informatie

Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout

Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout Wat is het fietsexamen? Het fietsexamen is een praktische proef in het centrum van Turnhout. Je moet kunnen aantonen dat je klaar bent om zelfstandig,

Nadere informatie

Oversteken als voetganger via het zebrapad.

Oversteken als voetganger via het zebrapad. Oversteken als voetganger via het zebrapad. Fietstaak 1 Strepestraat Grote Baan Minder zijn snelheid en kijkt voor zich uit. Stopt voor de wegmarkeringen en verleent voorrang aan weggebruikers op het zebrapad.

Nadere informatie

Het Fietsexamen. Voorwoord:

Het Fietsexamen. Voorwoord: Het Fietsexamen Voorwoord: Deze beknopte beschrijving is er om gebruikt te worden door leerkrachten, begeleiders, controleurs (examinatoren) tijdens het examen, ouders alsook de leerlingen. Met deze beschrijving

Nadere informatie

Lesfiche 2 FIETSEN IN GROEP.

Lesfiche 2 FIETSEN IN GROEP. Lesfiche 2 FIETSEN IN GROEP www.fietsometer.be Om vlot in groep te kunnen fietsen, moeten de leerlingen de wegcode goed onder de knie hebben. Daarnaast moeten ze een aantal specifieke vaardigheden beheersen

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 6 Wie heeft voorrang? Voorrang oefenen Voorrang van rechts 1 2 A A C D Tekening 1 heeft voorrang op Tekening 2 A heeft voorrang op en moet voorrang geven aan heeft voorrang op

Nadere informatie

Lesfiche 1 voor BuSO INDIVIDUELE STUURVAARDIGHEID TESTEN EN OEFENEN.

Lesfiche 1 voor BuSO INDIVIDUELE STUURVAARDIGHEID TESTEN EN OEFENEN. Lesfiche 1 voor BuSO INDIVIDUELE STUURVAARDIGHEID TESTEN EN OEFENEN www.fietsometer.be DOELGROEP Alle opleidingsvormen van het buitengewoon secundair onderwijs. ONTWIKKELINGSDOELEN OV1-OV2 De leerling:

Nadere informatie

Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Basiscursus C Fietstraining

Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Basiscursus C Fietstraining Vlaamse Stichting Verkeerskunde Basiscursus C Fietstraining 2013 Programma 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie 2. Eindtermen & verkeer 3. Horen, zien en rijden 4. Trappen 5. De markt in beeld 6. Weetjes

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

1. Taken afgesproken vorige vergadering

1. Taken afgesproken vorige vergadering LEEFSCHOOL DE DAGERAAD WERKGROEP VERKEER 2013-2014 Lange Altaarstraat 4-20, 2018 Antwerpen VERSLAG VERGADERING 29-04-2014 T 03-288 65 66 F 03-288 65 67 info@leefschooldedageraad.be www.leefschooldedageraad.be/verkeer

Nadere informatie

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN Fiets wijzer examen Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout 1 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 2 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 3 Ik kan uitleggen

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 1: opbouwen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE WANNEER klaar voor het verkeer? VERKEER OP KINDERMAAT De psychomotorische ontwikkeling van jonger kinderen in relatie tot verkeer. Baby -> primitieve

Nadere informatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Dode hoek Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

HANDLEIDING FIETSEXAMEN

HANDLEIDING FIETSEXAMEN 1 HANDLEIDING FIETSEXAMEN 1. Waarom een fietsexamen op school? Uit onderzoek blijkt dat in Vlaanderen ouders zich vooral zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen, vooral in het verkeer. De gemeente

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen

De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen De Grote Verkeerstoets 1 de Grote Verkeerstoets Gluren bij de buren Veilig Verkeer Nederland - het verkeersexamen 2008-2009: proefproject 25 lagere scholen

Nadere informatie

Fietsen in groep. Deel 2: oefenen SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Fietsen in groep. Deel 2: oefenen SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsen in groep Deel 2: oefenen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders van fietsuitstappen

Nadere informatie

VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD

VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD WOORD VOORAF Als VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) hebben we een duidelijke ambitie: alle Vlamingen, van 0 tot 100,

Nadere informatie

FIETSVAARDIGHEID IN GROEP OEFENEN EN TESTEN

FIETSVAARDIGHEID IN GROEP OEFENEN EN TESTEN Lesfiche 2 voor BuSO FIETSVAARDIGHEID IN GROEP OEFENEN EN TESTEN www.fietsometer.be DOELGROEP Alle opleidingsvormen van het buitengewoon secundair onderwijs. ONTWIKKELINGSDOELEN OV1-OV2 De leerling: houdt

Nadere informatie

Fietsexamen 6de Ij. Toelichting bij het fietsexamen :

Fietsexamen 6de Ij. Toelichting bij het fietsexamen : Fietsexamen 6de Ij. Toelichting bij het fietsexamen : Bedoeling van het fietsexamen: De fietser toont aan dat hij rijvaard ig is en dat hij de wegcode voldoende kent om als volwaardige fietser deel te

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Lesfiche 5 e LEERJAAR Dode Hoek Eindtermen Mens en maatschappij Ruimte Verkeer en mobiliteit De leerlingen 4.14 kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving

Nadere informatie

GROTE VERKEERSTOETS 2017

GROTE VERKEERSTOETS 2017 GROTE VERKEERSTOETS 2017 1. Beste en slechtst beantwoorde vragen Je stuurt een sms terwijl je aan het fietsen bent. Mag dat? A. Neen. B. Ja, sms'en mag maar telefoneren niet. C. Ja. Correct antwoord: A

Nadere informatie

VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD

VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD WOORD VOORAF De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) wil alle Vlamingen, van 0 tot 100, slimmer maken over verkeer en mobiliteit.

Nadere informatie

OP UITSTAP MET DE FIETS

OP UITSTAP MET DE FIETS Fietsen in groep OP UITSTAP MET DE FIETS OP UITSTAP MET DE FIETS Fietsen is een gezonde en goedkope manier om met leerlingen op uitstap te gaan. Als je rekening houdt met onderstaande aandachtspunten dan

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Praatplaat: ga je mee op stap?

Praatplaat: ga je mee op stap? Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Praatplaat: ga je mee op stap? Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kunnen aangeven welke route het veiligst is. De

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

NEUZEN CURIEUZE WERKBOEK CURIEUZENEUZEN 5 WERKBOEK

NEUZEN CURIEUZE WERKBOEK CURIEUZENEUZEN 5 WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZENEUZEN 5 WERKBOEK 5 Pascal Bruynooghe Els Gallin Jozefien Loman Harry Peersmans Frank Roels Peggy Roumans Peter Vanbedts ISBN 978-90-301-4450-2 CUNE50W cover.indd 1 5/31/16

Nadere informatie

Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet

Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet Varsenare 17-03-2014 Geachte Ouders, Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet hij/zij naar de middelbare school. Velen van hen zullen dit traject

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

HET BUITENGEWOON VOETGANGERS BREVET EDUCATIEF PAKKET. voor het buitengewoon onderwijs

HET BUITENGEWOON VOETGANGERS BREVET EDUCATIEF PAKKET. voor het buitengewoon onderwijs HET BUITENGEWOON VOETGANGERS BREVET EDUCATIEF PAKKET voor het buitengewoon onderwijs WOORD VOORAF In haar projecten voor het onderwijs past de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) een aantal belangrijke

Nadere informatie

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert presenteert Het fietsparcours Hallo zesdeklasser, Je zag daarnet het parcours voor het fietsexamen. Voor we het parcours samen eens overlopen, is het toch heel belangrijk om wat afspraken op een rijtje

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie

Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014

Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014 Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014 Routebeschrijving 1 Vertrek aan de school Stationsstraat 81 richting Leuvensesteenweg. Oversteken aan lichten Leuvensesteenweg richting Nieuwstraat. Bij het kruispunt

Nadere informatie

Verkeersborden. Eindtermen. Doelgroep. Lesdoel. Lager onderwijs: Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS

Verkeersborden. Eindtermen. Doelgroep. Lesdoel. Lager onderwijs: Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kennen de juiste betekenis van de voornaamste verkeersborden voor voetgangers

Nadere informatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche: dode hoek Doelgroep Derde graad lager onderwijs Eindtermen (ET) Wereldoriëntatie, domein Ruimte Verkeer en mobiliteit ET 6.1 Lichamelijke

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

FIETSEXAMEN OOSTENDE

FIETSEXAMEN OOSTENDE FIETSEXAMEN OOSTENDE VERTREKPUNT ROUTE Sportpark De Schorre CP28 SPORTPARKLAAN PARKING MR V STARTPUNt à OPGEPAST: het examen start vanaf het vertrekpunt! Dus uitkijken vooraleer je vertrekt! Kan ik veilig

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST PROGRAMMA Klas Uren Omschrijving module Klas 1A 8.40u 9.50u Z007 Kinderen hebben eigen spelregels 10.10u 11.40u Speelplaats

Nadere informatie

Nieuwsbrief april - mei 2018

Nieuwsbrief april - mei 2018 Nieuwsbrief april - mei 2018 Beste ouder(s), Het derde en laatste trimester van dit schooljaar is alweer van start gegaan. Maar enkele maanden meer en dan maken we plaats voor de grote vakantie. Maar er

Nadere informatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Dode hoek in zicht! Voor BuSO Doelgroep voet Leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs Gemeenschappelijke stam: 8, 9, 10, 12, 18,

Nadere informatie

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Stap 11 Fiets(st)er, ken jouw plaats Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven 3 5 1 4 6 7 8 9 1 10 13 11 3 Zo hoort het Als fietser of fietsster rijd jij niet zomaar waar je het wilt. 1 Is

Nadere informatie

Onze visie. Wij willen bewust inspanningen leveren om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen met betrekking tot het verkeer en mobiliteit na te streven.

Onze visie. Wij willen bewust inspanningen leveren om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen met betrekking tot het verkeer en mobiliteit na te streven. Onze visie Onze school investeert veel in veilig verkeer. Wij willen ons als school doelgericht en systematisch inzetten om onze leerlingen te laten groeien tot zelfstandige weggebruikers die hun verantwoordelijkheid

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts 2 Wat moet je doen als je als fietser de oversteekplaats nadert?

Nadere informatie

Kinderen op de fiets

Kinderen op de fiets Kinderen op de fiets Kinderen vervoeren met de fiets 1. HET FIETSZITJE Vanaf ongeveer 1 jaar Van 9 tot 15 of tot 25 kg Uitgerust met : - gordeltjes - voetsteuntjes (verstelbaar in hoogte) - hoge rugsteun

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat ze door stoer gedrag in het verkeer

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts C om het even B links D beide kanten mogen 2 Wat moet je doen

Nadere informatie

CP13 + regulerend VOGELZANGDREEF - NACHTEGALENLAAN

CP13 + regulerend VOGELZANGDREEF - NACHTEGALENLAAN CP13 + regulerend VOGELZANGDREEF - NACHTEGALENLAAN Kruispunt met voorrang van rechts, MAAR : De lln rijden op een fietspad en behouden hierdoor voorrang op de bestuurders die van rechts komen! * Toch met

Nadere informatie

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun

Nadere informatie

Theorieles groep 5/6

Theorieles groep 5/6 Theorieles groep 5/6 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 5/6 Met dit document kunt u een theorieles over het onderwerp verkeersveiligheid geven aan de groepen 5 en 6. Deze theorieles bestaat

Nadere informatie

VOORWOORD. Beste fietser,

VOORWOORD. Beste fietser, n- VOORWOORD Beste fietser, Fietsen is gezond, maar dat wist je al. Fietsen is goed voor het milieu, maar daar moeten we je ook niet meer van overtuigen. Veilig fietsen. Het klinkt evident, maar we merken

Nadere informatie

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is.

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 2 E Is het fietspad op de grond aangeduid met twee witte evenwijdige

Nadere informatie

Basiscursus B Voetgangerstraining

Basiscursus B Voetgangerstraining Vlaamse Stichting Verkeerskunde Basiscursus B Voetgangerstraining Vormingsaanbod Verkeer op School Voorjaar 2013 Dagprogramma Voorstelling VSV VME in het basisonderwijs Kleuterbox Horen, zien en rijden

Nadere informatie

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B INLEIDING Het Curriculum Praktijkopleiding Categorie B bundelt de essentiële kennis, vaardigheden en gedragsaspecten die een leerling tijdens de praktijkopleiding

Nadere informatie

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker Stap 6 Alsmaar drukker en drukker 12 Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Wat is er toch aan de hand? Je weet het wel: het loopt bij momenten helemaal niet vlot in het verkeer. Op nogal

Nadere informatie

Verkeersbordenspeurtocht

Verkeersbordenspeurtocht Verkeersbordenspeurtocht Dit boekje is van uit groep Verkeersborden, hoe zit het ook alweer? Er zijn vijf soorten borden. Als je goed naar de vorm en de kleur van een bord kijkt, weet je al met wat voor

Nadere informatie

schooljaar

schooljaar schooljaar 2018-2019 VOORWOORD Beste tiener, beste ouder(s), Het klimaat is op vandaag een belangrijk thema waar heel wat over gezegd wordt en heel wat meningen over zijn. Dat we moeten zorg dragen voor

Nadere informatie

FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP

FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP VELOCITIE INSPIRATIEBOX categorie 3: Actieve schoolverplaatsingen ACTIEFICHE FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP Op welke manier kunnen klassen zich in groep met de fiets verplaatsen voor buitenschoolse activiteiten

Nadere informatie

FIETSEXAMEN MECHELEN. Vertrek en aankomst in het Vrijbroekpark. Te volgen richting : naar Hombeeksesteenweg

FIETSEXAMEN MECHELEN. Vertrek en aankomst in het Vrijbroekpark. Te volgen richting : naar Hombeeksesteenweg FIETSEXAMEN MECHELEN Vertrek en aankomst in het Vrijbroekpark Te volgen richting : naar Hombeeksesteenweg Vertrek in het Vrijbroekpark, zijde Biesieklette Te volgen richting : naar Hombeeksesteenweg -

Nadere informatie

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school.

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Papenaardekenstraat 53 2900 Schoten VERKEERSPLAN 1. Inleiding Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Vermits iedereen zich in het verkeer moet

Nadere informatie

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Doelgroep Alle graden van het secundair onderwijs VOET Context: 1.13 Lesthema Veilig

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Centrumschool Zwevegem

Verkeerseducatieve Route Centrumschool Zwevegem Verkeerseducatieve Route Centrumschool Zwevegem Verkeerseducatie voor voetgangers en fietsers September 2014 1 Inhoud Inleiding 3 1 Met de groep op stap 4 2 Betrokkenen bij de VERO 5 3 Algemene oefeningen

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

Fietsvaardigheidstraining in uw school

Fietsvaardigheidstraining in uw school Fietsvaardigheidstraining in uw school Voorwoord 3 Een kijk op de handleiding 4 Modules meester op de fiets 7 1 De plaats op de openbare weg 8 2 De weg verlaten of oprijden 12 3 Fietsen op een oneffen

Nadere informatie