Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs"

Transcriptie

1 Kerngegevens Personeel Overheid en

2 Kerngegevens Personeel Overheid en

3 Voorwoord Inhoud Voor u ligt de nieuwe publicatie Kerngegevens Personeel Overheid en. In deze publicatie worden de cijfers weergegeven tot en met. De overheid is de grootste werkgever van Nederland. In werkte.% van het totaal aantal werkzame personen in Nederland bij een overheidsorganisatie. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een coördinerende verantwoordelijkheid voor het overheidspersoneel. Het werkgeverschap binnen de publieke sector is in handen van overheidssectoren, verdeeld over de taakvelden, en. In deze publicatie wordt het totaalbeeld geschetst van het overheidspersoneel in Nederland. Waar mogelijk ziet u nadere analyses, bijvoorbeeld per taakveld, of op basis van geslacht of etniciteit. U bent van harte welkom om op onze vernieuwde website, te grasduinen in onze Kennisbank Arbeidszaken Publieke Sector. Alle gegevens zijn daar beschikbaar om nadere analyses te maken met voor u relevante uitsplitsingen. De publicatie is opgebouwd uit hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk wordt gekeken naar enkele kengetallen van de arbeidsmarkt in Nederland. In de hoofdstukken, en wordt aandacht besteed aan: de werkgevers, de werknemers en de niet-actieven bij Overheid en. In het laatste hoofdstuk, hoofdstuk, zijn de kengetallen en loonsommen van de sectoren opgenomen.. Arbeidszaken Nederland. Bevolking Nederland. Werkzaam Nederland. Arbeidszaken Nederland in Beeld. Werkgevers Overheid en. Aantal Werkgevers. Loonsom (raming in miljard euro). Begrotings- en premiegefinancierde loonsommen (in miljard euro). Contractloonontwikkeling op niveaubasis, overheidssectoren (%). Werkzame personen Overheid en. Instroom werkzame personen. Werkzame personen stand ultimo. Uitstroom werkzame personen. Voormalig werkzame personen Overheid en. Instroom, niet actief. Uitkeringen, niet actief. Uitstroom, niet actief. Kengetallen arbeidsvoorwaardelijke sectoren Overheid en. Toelichting. Bronvermelding. Kennisbank APS. Legenda Suggesties voor verbeteringen en aanvullingen zijn welkom via Hoogachtend, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, L.D.P. Lombaers Directeur Arbeidszaken Publieke Sector Alle gegevens zijn beschikbaar in onze Kennisbank APS ( om nadere analyses te maken met voor u relevante uitsplitsingen.

4 Arbeidszaken Nederland

5 Arbeidszaken Nederland Inleiding. Bevolking Nederland. Geslacht. Leeftijd. Demografische druk. Werkzaam Nederland. Werkzame personen. Arbeidsparticipatie. Werkzame personen bij Overheid en. Arbeidszaken Nederland in beeld figuur. Netto arbeidsparticipatie Nederland, netto arbeidsparticipatie niet-westerse allochtonen (%) figuur. Ontwikkeling werkzame personen Nederland en Overheid en figuur. Ontwikkeling van de demografische druk - Inleiding Dit hoofdstuk bevat cijfers over de samenstelling van de bevolking in Nederland. Het zijn de zogenaamde ultimo cijfers, de stand op december van het verslagjaar. De cijfers zijn vrijwel geheel afkomstig uit StatLine (CBS). Toelichting bij de gebruikte begrippen: Werknemers Overheid en Onder de werknemers Overheid en worden in deze publicatie verstaan, de werknemers die behoren tot de arbeidsvoorwaardelijke overheidssectoren. Deze sectoren behoren tot de taakvelden: (,,,, ), (,, Middelbaar Beroepsonderwijs,,,, ) en (, ). Deze sectoren worden als geheel aangeduid met Overheid en. Beroepsbevolking Alle personen ( tot jaar) die: ten minste twaalf uur per week werken, of werk hebben aanvaard waardoor ze ten minste twaalf uur per week gaan werken, of verklaren ten minste twaalf uur per week te willen werken, daarvoor beschikbaar zijn en activiteiten ontplooien om werk voor ten minste twaalf uur per week te vinden. Netto arbeidsparticipatie Het aandeel van de werkzame beroepsbevolking ten opzichte van alle personen van tot en met jaar (niet seizoengecorrigeerd). Demografische druk (groene druk/grijze druk) De verhouding (in procenten) van het aantal personen in de leeftijd tot jaar en jaar en ouder t.o.v. het aantal personen in de leeftijd tot jaar. Niet-westerse allochtonen Allochtonen met als herkomstgroepering een van de landen in de werelddelen Afrika, Latijns-Amerika en Azië (excl. Indonesië en Japan) of Turkije. (CBS definitie) Alle gegevens zijn beschikbaar in onze Kennisbank APS ( om nadere analyses te maken met voor u relevante uitsplitsingen. Werkzame personen Werkzame personen zijn alle mensen in de leeftijd van jaar en ouder die in Nederland wonen en een betaalde werkkring hebben ongeacht de omvang daarvan. Zij kunnen zowel in Nederland als bij een in het buitenland gevestigd bedrijf werkzaam zijn.

6 . Bevolking Nederland. Arbeidszaken Nederland in beeld Geslacht Mannen Vrouwen Totaal Leeftijd tot jaar tot jaar jaar en ouder Eenheid Figuur. Netto arbeidsparticipatie Nederland, netto arbeidsparticipatie niet-westerse allochtonen (%) Demografische druk Groene druk Grijze druk Totaal % % %,,,,,,,,,,,,,,,,,, Netto Arbeidsparticipatie Nederland % Netto Arbeidsparticipatie niet-westerse allochtonen %. Werkzaam Nederland Werkzame personen Mannen Vrouwen Totaal Eenheid Figuur. Ontwikkeling werkzame personen in Nederland en bij Overheid en (%) ( = %) Arbeidsparticpatie Netto ArbeidsparticIpatie Nederland Netto ArbeidsparticIpatie niet-westerse allochtonen % %,,,,,,,,,,,, Werkzame personen bij Overheid en Werkzaam bij Overheid en Aandeel van de werkzame personen Overheid en t.o.v. Nederland. %,,,,,, Werkzame personen Nederland Werkzame personen bij Overheid en

7 Figuur. Ontwikkeling van de demografische druk - Totale druk Grijze druk Groene druk Werkgevers Overheid en

8 Werkgevers Overheid en Inleiding. Aantal Werkgevers. Loonsom (raming in miljard euro). Begrotings- en premiegefinancierde loonsommen (in miljard). Contractloonontwikkeling op niveaubasis, overheidssectoren (%) Inleiding In dit hoofdstuk komen overzichten die betrekking hebben op de werkgevers bij Overheid en aan bod. Met de invoering van het sectorenmodel in is een begin gemaakt met het onderscheiden van afzonderlijke arbeidsvoorwaardelijke sectoren binnen Overheid en. Aanvankelijk waren er sectoren, momenteel worden overheidssectoren onderscheiden. Een aparte plaats hebben de instellingen die wel aan het ABP verbonden zijn maar niet behoren tot de arbeidsvoorwaardelijke sectoren. Deze instellingen, zoals de Gemeenschappelijke Regelingen (GR) en een aantal Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO s), zijn niet direct verbonden aan een arbeidsvoorwaardelijke sector, daarom komen deze instellingen zijdelings in deze publicatie aan bod. Toelichting bij de gebruikte begrippen: Werkgever Binnen de vier taakvelden worden de werkgevers als volgt onderscheiden: Openbaar bestuur Sector : de ministeries (met uitzondering van het ministerie van ) en de Hoge Colleges van Staat. De uitvoerende diensten van ministeries zijn veelal bij het (moeder)ministerie ondergebracht. Zo hebben bijvoorbeeld de verschillende belastingkantoren als werkgever het ministerie van Financiën en zijn de justitiële inrichtingen bij de werkgever ministerie van Justitie ingedeeld. Sector : de gemeenten. Ook gemeentelijke stichtingen en gemeentelijke bedrijven worden tot deze sector gerekend, mits de volledige financiële verantwoording hiervan is opgenomen in de gemeentebegroting. Sector : de. Ook provinciale stichtingen en provinciale bedrijven worden tot deze sector gerekend, mits de volledige financiële verantwoording hiervan is opgenomen in de provinciale begroting. Sector : de zittende en de staande magistratuur. Het administratief personeel en ander personeel in dienst bij het ministerie van Justitie behoort tot de sector. Sector : de. Alle gegevens zijn beschikbaar in onze Kennisbank APS ( om nadere analyses te maken met voor u relevante uitsplitsingen.

9 De onderwijsinstellingen. Hierin zijn opgenomen de sectoren (PO); (VO); (MBO); Hoger Beroepsonderwijs (HBO) en (WO). Bij de sectoren Primair en is een werkgever vaak het bestuur van een samenwerkingsverband van scholen. Bij een samenwerkingsverband waarin scholen uit verschillende sectoren samenwerken, wordt dit als werkgever in elke sector geteld. De werkgevers die zich hebben verenigd in het Centraal Orgaan Landelijke Opleidingsorganen (COLO) zijn ondergebracht bij het MBO. Sector Onderzoeksinstellingen: Centrum voor Wiskunde en Informatica, Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie, Koninklijke Bibliotheek, Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Sector : Academisch Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum, Vrije Universiteit Medisch Centrum, Academisch Ziekenhuis Maastricht, Erasmus Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universitair Medisch Centrum St. Radboud. Sector : twee werkgevers: de krijgsmacht en het burgerpersoneel. Deze tweedeling omvat ook het ministerie van. Sector : de regionale politiekorpsen, het Korps Landelijke diensten (KLPD) en de Nederlandse academie (NPA). Loonsom Voor het bepalen van de loonsom is gebruikt gemaakt van de loonopgaaf van december. Met behulp van die opgave is een raming gemaakt van de totale loonsom in de sector. Deze geraamde loonsom is inclusief vakantietoeslag, einde jaarsuitkering en eventueel andere specifieke sectorale looncomponenten, als ook werkgeverspremies: ABP, WIA ed. De loonsom is niet gecorrigeerd voor de inflatie.. Aantal Werkgevers Loonsom (raming in miljard euro),,,,,,,,,,,,,,,,,,...,,,,,,...,,,,,,...,,,,,, Contractloon Het brutoloon voorzover deze voortvloeit uit CAO-afspraken. Globaal: het salaris, aanpassing van eindejaarsuitkering, eenmalige uitkeringen, vakantieuitkering.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

10 . Begrotings- en premiegefinancierde loonsommen (in miljard). Contractloonontwikkeling op niveaubasis, overheidssectoren (%) Gemeenschappelijke regeling met en Gesubsidieerde en gepremieerde sector Arbeidsmarkt en personeelsbeleid Onderzoek en wetenschappen LNV,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Overheidssectoren,,,,,,,,,,,,,,,,,, -,, -,,,,,,, -, -,,,, -,, -, -,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, -,,,,,,, -,,, Totaal van de loonsommen op de sbegroting Zorg (inclusief vrije beroepen, premiegefinancierd),,,,,,,,,,,

11 Werkzame personen Overheid en

12 Werkzame personen Overheid en. Inleiding. Instroom werkzame personen. Instroom werkzame personen (%). Instroom werkzame personen, vrouwen (%). Instroom werkzame personen, niet-westerse allochtonen (%). Instroom en doorstroom naar hoge functies, vrouwen (%). Werkzame personen ultimo. Werkzame personen (x ). Werkzame personen, gemiddelde deeltijdfactor (x ). Werkzame personen, in deeltijd (%). Werkzame personen, vrouwen (%). Werkzame personen, jonger dan jaar (%). Werkzame personen, jaar of ouder (%). Werkzame personen, niet-westerse allochtonen (%). Werkzame personen in hoge functies, vrouwen (%). Werkzame personen, voltijdsalaris minder dan, x minimumloon (%). Werkzame personen, voltijdsalaris meer dan x modaal inkomen (%). Werkzame personen, hoog opgeleid (%). Werkzaam in fte's (x ). Volume (fte s) bij Zelfstandige Bestuursorganen per departement. Werkzame personen, Gemeenschappelijke Regelingen. Uitstroom werkzame personen. Uitstroom werkzame personen (%). Uitstroom werkzame personen naar inactiviteit, jaar of ouder (%). Gemiddelde leeftijd bij uitstroom naar FPU, FLO of Ouderdomspensioen. Werkzame personen Overheid en in beeld figuur. Aandeel instroom niet-westerse allochtonen bij Overheid en, per taakveld (%) figuur. Aandeel niet-westerse allochtonen van de Nederlandse beroepsbevolking en aantal werkzame personen bij Overheid en, per taakveld (%) figuur. Aandeel werkzame personen jaar en ouder, per taakveld (%) Inleiding Dit hoofdstuk bevat de overzichten van de werknemers bij Overheid en : de instroom van nieuwe werknemers, de zittende werknemers (stand december verslagjaar) en de uitstroom van werknemers. De gegevens zijn ontleend aan de bestanden van het ABP en aan de informatie die de arbeidsvoorwaardelijke sectoren hebben verstrekt. Toelichting bij de gebruikte begrippen: Deeltijd Van deeltijd is sprake als niet de volledige gebruikelijke arbeidsduur gewerkt wordt. De gebruikelijke arbeidsduur is niet in alle sectoren gelijk. De omvang van een volledige werkweek per sector bedraagt ultimo : Openbaar bestuur: de sectoren,, en : uur per week; de sector uur per week. en wetenschappen: De sectoren,, en werken niet met het begrip volledige werkweek. Ten behoeve van de sociale verzekeringen wordt een werkweek gedefinieerd als, uur. De sectoren en kennen een werkweek van uur. De sector heeft een werkweek van uur. : de sector kent een werkweek van uur. Bij de sector geldt een werkweek van uur, met de keuze of uur te mogen werken. Bij de sector worden aspiranten meegeteld voor het deel dat ze werkzaam zijn, en niet voor het deel dat ze in opleiding zijn. Daarom drukken zij de deeltijdfactor bij de sector. Bij de sector kent alleen het burgerpersoneel een deeltijdaanstelling. Het militair personeel kan niet in deeltijd een aanstelling krijgen. Zij kunnen wel gebruik maken van deeltijdverlof. Deeltijdfactor De deeltijdfactor geeft aan welk deel men van de volledige gebruikelijke arbeidsduur werkzaam is. FLO Functioneel Leeftijdsontslag. Een prepensioenregeling voor o.a. uitvoerend politiepersoneel, brandweerpersoneel en militairen. FPU Flexibel Pensioen en Uittreden. De algemene prepensioenregeling voor personeel bij Overheid en. Alle gegevens zijn beschikbaar in onze Kennisbank APS ( om nadere analyses te maken met voor u relevante uitsplitsingen.

13 Hoge functies Hoge functies zijn gedefinieerd als de functies die qua fulltime bezoldiging vallen in de bovenste procent van de inkomens. Hoog opgeleid De hoogst genoten opleiding is HBO of hoger. Inactiviteit Behorend tot de beroepsbevolking maar niet meer werkzaam vanwege werkloosheid (WW) en/of arbeidsongeschiktheid (WAO/WIA) en/of het gebruik van een prepensioenregeling (FLO/FPU). Instroompercentage Het aandeel nieuwe werknemers dat in het verslagjaar in dienst getreden is en ultimo verslagjaar nog steeds in dienst is t.o.v. van het gemiddelde aantal personen. Werknemers behorend tot werkgevers die zijn toegetreden tot een van de arbeidsvoorwaardelijke sectoren worden ook als instroom aangemerkt. Minimum Inkomen Overzicht minimumloon per juli (bron ministerie SZW) exclusief vakantiebijslag.,-.,-.,-.,-.,-., Onderscheid tussen en rijksdienst In deze publicatie rekenen wij bij de arbeidsvoorwaardelijke sector de ministeries (met uitzondering van het ministerie van ) en de Hoge Colleges van Staat. In het kader van het Programma Vernieuwing sdienst, waarvan een rijksbrede taak stelling van circa. fte over de periode - deel uitmaakt, wordt een ruimere definitie gehanteerd ten aanzien van het begrip rijksdienst. De uitgangspositie in het Programma omvat. fte bij ministeries, agentschappen en ZBO s. Per eind telde de rijksdienst volgens deze definitie. fte. De ondersteuning van de magistratuur, de rijksonderdelen van politie, het bestuursdepartement van defensie alsmede de MIVD en de Hoge Colleges van Staat vormen hierin aparte onderdelen. Meer informatie over de afbakening van de rijksdienst is te vinden in de Nota Vernieuwing sdienst en de jaarlijkse voortgangsrapportages aan het Parlement, verkrijgbaar via de website Verder zij opgemerkt dat de omvang van de rijksdienst wordt gemeten op basis van feitelijke bezetting in fte. Ook dit verschilt op onderdelen van de meetwijze die in de voorliggende publicatie wordt gehanteerd, waarbij de aanstelling wordt gemeten. Uitstroompercentage Het aandeel uitgestroomde werknemers dat in het verslagjaar uit dienst getreden is t.o.v. van het gemiddelde aantal personen. Werknemers behorend tot werkgevers die niet langer deel uitmaken van de arbeidsvoorwaardelijke sectoren worden ook als uitstroom aangemerkt. ZBO Een ZBO is een zelfstandig bestuursorgaan op het niveau van de centrale overheid, dat niet hiërarchisch ondergeschikt is aan de minister. De informatie over ZBO s in deze publicatie beperkt zich tot de ZBO s die zijn opgenomen in het Programma Vernieuwing sdienst. Modaal inkomen Overzicht modaal inkomen (bron CPB).,-.,-.,-.,-.,-.,- Niet-westerse allochtonen Allochtonen met als herkomstgroepering een van de landen in de werelddelen Afrika, Latijns-Amerika en Azië (excl. Indonesië en Japan) of Turkije. (CBS definitie) Ouderdomspensioen Het pensioen dat men ontvangt bij het bereiken van de jarige leeftijd.

14 . Instroom werkzame personen.. Instroom werkzame personen (%).. Instroom werkzame personen, niet-westerse allochtonen (%).. Instroom werkzame personen, vrouwen (%).. Instroom en doorstroom naar hoge functies, vrouwen (%)

15 . Werkzame personen ultimo.. Werkzame personen (x ).. Werkzame personen, in deeltijd (%) Totaal Totaal werkzame personen Nederland Totaal beroepsbevolking Nederland.. Werkzame personen, gemiddelde deeltijdfactor.. Werkzame personen, vrouwen (%),,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Totaal Nederland

16 .. Werkzame personen, jonger dan jaar (%).. Werkzame personen, niet-westerse allochtonen (%),,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Totaal Nederland Totaal Nederland,,,,,,,,,,,,.. Werkzame personen, jaar of ouder (%).. Werkzame personen in hoge functies, vrouwen (%) Totaal Nederland

17 .. Werkzame personen, voltijdsalaris minder dan,x minimumloon (%).. Werkzame personen, hoog opgeleid (%) Totaal Nederland.. Werkzame personen, voltijdsalaris meer dan x modaal inkomen (%).. Werkzaam in fte s (x.)

18 . Uitstroom werkzame personen.. Volume (fte s) bij Zelfstandige Bestuursorganen, per departement.. Uitstroom werkzame personen (%) Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Economische Zaken Financiën Justitie Landbouw Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, Culltuur en Wetenschappen Sociale Zaken en Werkgelegenheid Verkeer en Waterstaat Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Volksgezondheid, Welzijn en Sport Totaal Werkzame personen, Gemeenschappelijke Regelingen.. Uitstroom werkzame personen naar inactiviteit, jaar of ouder (%) Totaal Fte's Gemiddelde deeltijdfactor Geslacht (%) man vrouw Leeftijd (%) jonger dan jaar jaar of ouder..,..,..,..,..,..,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

19 . Werkzame personen Overheid en in beeld.. Gemiddelde leeftijd bij uitstroom naar FPU, FLO of Ouderdomspensioen,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Figuur. Aandeel instroom niet-westerse allochtonen bij Overheid en, per taakveld (%),,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Figuur. Aandeel niet-westerse allochtonen van de Nederlandse beroepsbevolking en aantal werkzame personen bij Overheid en, per taakveld (%) Totaal Nederland

20 Figuur. Aandeel werkzame personen jaar en ouder, per taakveld (%) Totaal Nederland Voormalig werkzame personen Overheid en

21 Voormalig werkzame personen Overheid en Inleiding. Instroom niet actief Nieuwe uitkeringen WIA Nieuwe uitkeringen WIA (per verzekerden) Nieuwe uitkeringen WW Nieuwe uitkeringen WW (per verzekerden) Nieuwe uitkeringen (pre)pensioen. Uitkeringen niet actief ultimo Uitkeringen WAO ultimo Uitkeringen WAO ultimo, jaar of ouder (%) Uitkeringen WIA ultimo Uitkeringen WIA ultimo, jaar of ouder (%) Uitkeringen WW ultimo Uitkeringen WW ultimo, jaar of ouder (%) Uitkeringen FPU en FLO ultimo Uitkeringen WAO (miljoen euro) Uitkeringen WIA (miljoen euro) Uitkeringen WW (miljoen euro). Uitstroom niet actief Beëindigde uitkeringen WAO Beëindigde uitkeringen WIA Beëindigde uitkeringen WW. Voormalig werkzame personen Overheid en in beeld figuur. Aantal uitkeringen ultimo, arbeidsongeschiktheid (WAO, WIA) figuur. Aantal uitkeringen ultimo, werkloosheid (WW) figuur. Aantal uitkeringen prepensioen (FLO, FPU) Inleiding De gegevens in dit hoofdstuk hebben betrekking op personen die niet langer actief zijn bij Overheid en. Allereerst zijn dat de personen met een sociale verzekeringsuitkering (WW, WIA, WAO), daarnaast zijn het de personen die met een ouderdomsregeling het arbeidsproces voor het bereiken van hun ste jaar hebben verlaten. Toelichting bij de gebruikte begrippen: Arbeidsongeschikten Met ingang van januari is voor Overheid en de WAO ingevoerd. Op januari (formeel op --) is de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) in werking getreden. De wet bestaat uit twee delen: de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de regeling Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). Beëindigde uitkeringen Een uitkering wordt als beëindigd aangemerkt als de reden voor de uitkering wegvalt: herstel, werkzaam, bereiken jarige leeftijd, etc. Het is, vooral in de WW, mogelijk dat één persoon meerdere keren per jaar zijn uitkering beëindigt, dus meerdere keren als beëindigde uitkering wordt aangemerkt. Nieuwe uitkeringen Een uitkering wordt als nieuw aangemerkt als een uitkering in de verslagperiode wordt aangevraagd en verkregen. Voornamelijk in de WW is het mogelijk dat één persoon meerdere keren per jaar een uitkering aanvraagt en krijgt, dus meerdere keren als nieuwe uitkering wordt aangemerkt. Uitkering De som van alle uitkeringen gedurende het verslagjaar. Dit bedrag is inclusief de vakantietoeslag. Het uitkeringspercentage van WAO is in voor de volledig arbeidsongeschikten verhoogd. Werklozen Met ingang van januari is bij Overheid en de WW ingevoerd. Werknemers bij Overheid en krijgen vanaf die datum na ontslag een WW-uitkering. Oude gevallen van vóór januari behouden hun aanspraken op de toen geldende wachtgeldregelingen. De instroomcijfers en uitstroomcijfers van de WW (verslagjaar ) zijn vanwege een correctie in de telwijze aangepast. Alle gegevens zijn beschikbaar in onze Kennisbank APS ( om nadere analyses te maken met voor u relevante uitsplitsingen.

22 . Instroom naar niet-activiteit.. Nieuwe uitkeringen WIA.. Nieuwe uitkeringen WW Totaal Nederland Totaal Nederland Nieuwe uitkeringen WIA (per verzekerden).. Nieuwe uitkeringen WW (per verzekerden),,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

23 . Uitkeringen, niet actief ultimo.. Nieuwe uitkeringen (pre)pensioen.. Uitkeringen WAO ultimo Totaal Nederland Uitkeringen WAO ultimo, jaar of ouder (%) Totaal Nederland

24 .. Uitkeringen WIA ultimo.. Uitkeringen WW ultimo Totaal nederland Totaal Nederland Uitkeringen WIA ultimo, jaar of ouder (%).. Uitkeringen WW ultimo, jaar of ouder (%) Totaal Nederland

25 .. Uitkeringen FPU en FLO ultimo.. Uitkeringen WIA (miljoen euro) Openbaar bestuur Openbaar bestuur,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.. Uitkeringen WAO (miljoen euro).. Uitkeringen WW (miljoen euro) Openbaar bestuur,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Openbaar bestuur,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,

26 . Uitstroom, niet actief.. Beëindigde uitkeringen WAO.. Beëindigde uitkeringen WW Totaal Totaal Nederland Totaal Nederland Beëindigde uitkeringen WIA Totaal Totaal Nederland....

27 . Voormalig werkzame personen Overheid en in beeld. Figuur. Aantal uitkeringen ultimo, arbeidsongeschiktheid (WAO, WIA). Figuur. Aantal uitkeringen ultimo, prepensioen (FLO, FPU) WAO WIA. Figuur. Aantal uitkeringen ultimo, werkloosheid (WW).....

28 Kengetallen arbeidsvoorwaardelijke sectoren Overheid en

29 Kengetallen arbeidsvoorwaardelijke sectoren Overheid en Inleiding. Sector Werkzame personen Kenmerken werkzame personen (%) Vergelijking: Sector,, Overheid en () Sector : werkzame personen naar departement Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector (%). Sector. Sector. Sector. Sector. Sector. Sector. Sector. Sector. Sector. Sector. Sector. Sector. Sector Inleiding In dit hoofdstuk worden enkele kengetallen per arbeidsvoorwaardelijke sector weergegeven. Bij de overzichten in dit hoofdstuk wordt steeds een arbeidsvoorwaardelijke sector vergeleken met de sectoren in het taakveld en de gehele Overheid en. Op deze wijze ontstaat per sector een profiel. Per paragraaf wordt aangegeven hoeveel personen er werkzaam zijn in de betreffende sector, welke achtergrondkenmerken deze personen hebben. Vervolgens wordt een vergelijking gemaakt van de samenstelling van de betreffende sector met het taakveld en het totale overheidspersoneel. Tenslotte wordt per sector de contractloonontwikkeling per jaar weergegeven. Voor de toelichting van de gehanteerde begrippen wordt verwezen naar de voorgaande hoofdstukken. Alle gegevens zijn beschikbaar in onze Kennisbank APS ( om nadere analyses te maken met voor u relevante uitsplitsingen.

30 . Sector.. Hoge Colleges van Staat Departementen Werkzame personen Hoge Colleges van Staat Algemene Zaken Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Buitenlandse Zaken Economische Zaken Sector : werkzame personen naar departement Totaal..... Financiën Justitie Aandeel vrouwen Hoge Colleges van Staat Departementen Aandeel jaar of ouder Hoge Colleges van Staat Departementen Kenmerken werkzame personen (%) Landbouw, Natuur envoedselkwaliteit, Cultuur en Wetenschap Sociale Zaken en Werkgelegenheid Verkeer en Waterstaat Volksgezondheid, Welzijn en Sport Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Totaal Werknemers Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%) Vergelijking: Sector,, Overheid en (). Openbaar Bestuur. Overheid en... initieel -- mutatie uitkering btzr -- nom. eindejaarsuikering -- Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector (%) structureel,,, incidenteel,,,,,, -, -, Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden),,,,,, -- tot -- nom. eju in schalen -- initieel,% -- initieel,% -- initieel,% --,,,,,,,,,,,,,,, eindejaarsuitkering,% -- eindejaarsuitkering,% -- eindejaarsuitkering,% -- eindejaarsuikering,% --,,,,,,,, eindtotaal,,,,,,, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

31 . Sector.. Werkzame personen.. Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector (%) <. inwoners. -. inwoners >. inwoners structureel incidenteel Totaal..... initieel --,,,,.. Aandeel vrouwen <. inwoners. -. inwoners >. inwoners Aandeel jaar of ouder <. inwoners. -. inwoners >. inwoners.. Kenmerken werkzame personen (%) Vergelijking: Sector,, Overheid en () -- tot -- initieel -- bijdrage wg levensloop,% -- initieel tot -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% tot -- eenmalig eindejaarsuitkering,% -- eindejaarsuitkering,% -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% -- eindtotaal,,,,,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, -, -,,, -, Werknemers. Openbaar bestuur. Overheid en. ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket. Aandeel vrouwen Aandeel jaar en ouder Aandeel deeltijders Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden),,,,,,

32 . Sector.. Werkzame personen.. Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector (%) Totaal..... structureel incidenteel.. Kenmerken werkzame personen (%) eenmalig,- =,% --,, -,, Aandeel vrouwen Aandeel jaar of ouder.. Werknemers Aandeel vrouwen Aandeel jaar of ouder Aandeel deeltijders Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden) Vergelijking: Sector,, Overheid en ().,, Openbaar Bestuur.,, Overheid en.,, initieel,% -- initieel,% -- wg bijdrage levensloop,% -- korting ivm ouderschapsverlof -,% -- initieel,% tot -- initieel,% -- initieel,% -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% -- correctie eju,% wegens ingangsdatum -- eindejaarsuitkering,% tot -- initieel,% -- eenmalig,% -- initieel,% -- levensloop,% (, >, en, > ) --,,,,,,,,,,,,,, -, -,,,,,, -,,,,, -,,,,,,,,,,,,, -,,, eindtotaal, -,,,,,,, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

33 . Sector.. Werkzame personen.. Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector (%) Totaal..... structureel incidenteel.. Aandeel vrouwen Aandeel jaar of ouder Kenmerken werkzame personen (%) initieel -- eindejaarsuitkering,% -- initieel -- nom. eindejaarsuikering -- eenmalige uitkering,% --,,,,,,,,,,,,,, -, -, -, -- tot -- eindejaarsuitkering,% --,,,,,,,.. Werknemers Vergelijking: Sector,, Overheid en () Rechterlijke Macht. Openbaar Bestuur. Overheid en. initieel,% -- eindejaarsuitkering,% -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% --,,,,,,,,,,,,,,, Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%) Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden),,,,,, eindtotaal,,,,,,, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

34 . Sector.. Werkzame personen.. Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector (%) Totaal..... structureel incidenteel.. Aandeel vrouwen Aandeel jaar of ouder.. Werknemers Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%) Kenmerken werkzame personen (%) Vergelijking: Sector, Openbaar Bestuur, Overheid en (). Openbaar Bestuur. Overheid en. initieel -- eenmalig,- per fte = (,%) -- initieel,% -- initieel,% -- levensloop % (struc) -- levensloop per FTE (,%, struc) -- aanv. Zkt -- vergoeding tot -- initieel,% -- initieel,% -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% -- eindejaarsuitkering,% -- aanv. Zkt vergoeding tot --,,,,,,,,,,,,,,,, -,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden),,,,,, -- tot -- eenmalig,- -- eenmalig,% -- eenmalig,% --,,,,,,, -, -, -,, -, -, eindtotaal,,,,,,, -, -, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

35 . Sector.. Werkzame personen.. Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector (%) Totaal..... structureel incidenteel.. Kenmerken werkzame personen (%) initieel --,,,,,, Aandeel vrouwen Aandeel jaar of ouder.. Werknemers Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%) Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden) Vergelijking: Sector, en Wetenschappen, Overheid en () Primair.,, en Wetenschappen.,, Overheid en.,, initieel -- levensloop/eju,% -- ziektekostenvergoeding alg. /maand -- verh. Eju OOP met -- incidenteel nominale eju (,%) -- initieel tot -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% -- nom. Uitkering dag v/d leraar ( ) -- initieel,% -- eenmalig,- o.b.v. convenant leraar -- eindejaarsuitkering,% tot -- Verhoging nominale uitkering van,- naar,- -- Verhoging schalen incl: --,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, -,,,,,,,,,,,,, -,,,, Verhoging eindejaarsuitkering OOP met,- --,, eindtotaal,,,,,, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

36 . Sector.. Totaal Werkzame personen Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector Voortgezet (%) structureel incidenteel.. Aandeel vrouwen Aandeel jaar of ouder.. Kenmerken werkzame personen (%) Vergelijking: Sector, en Wetenschappen, Overheid en () initieel -- initieel -- levensloop/eju,% -- ziektekostenvergoeding alg. /maand -- verh. eju OOP met -- incidenteel nominale eju (,%) -- initieel --,,,,,,,,,,,,,,,,,, -,, Werknemers Voortgezet. en Wetenschappen. Overheid en. -- tot -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% --,,,,,,,, Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%) Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden),,,,,, -- tot -- initieel % -- eju OOP euro -- eenmalig,- o.b.v. convenant leraar -- incidentele nominale eju (,%) -- initieel % -- eindejaarsuitkering,% --,,,,,,,,,,,,,, -,,,,, -,, eindtotaal,,,,,,, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

37 . Sector.. Totaal Werkzame personen Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector Middelbaar Beroepsonderwijs (%) structureel incidenteel.. Aandeel vrouwen Aandeel jaar of ouder Kenmerken werkzame personen (%) initieel -- eindejaarsuitkering,% -- initieel -- compensatie ziektekostenvergoeding + -- initieel --,,,,,,,,,,,,,,.. Werknemers Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%) Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden) Vergelijking: Sector, en Wetenschappen, Overheid en () Middelbaar Beroepsonderwijs.,, en Wetenschappen.,, Overheid en.,, -- tot -- initieel,% -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% -- eenmalig,- o.b.v. convenant leraar -- eindejaarsuitkering,% -- verhoging schaalbedragen OBP personeel -- vervallen nominale eju OBP personeel -- eenmalig,- -- eindejaarsuitkering,% -- zkt.vergoeding met verhoogd tot struc --,,,,,, -,,,,,,,,,,,,,,,,, -,, -,,, -, -, -- tot -- eenmalig,- -- structureel,- -- omzetting vaste bedragen naar salaris --,,,,,,,,, -,, eindtotaal,,,,,,,, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

38 . Sector.. Totaal Werkzame personen Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector Hoger Beroepsonderwijs (%) structureel incidenteel.. Aandeel vrouwen Aandeel jaar of ouder.. Kenmerken werkzame personen (%) Vergelijking: Sector, en Wetenschappen, Overheid en () initieel -- eenmalige uitkering,- (,% /,) tot -- initieel -- uitkering ivm zkt,- (,%/,) -- initieel --,,,,,,,, -,,,,,,,,, Werknemers Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%) Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden) Hoger Beroepsonderwijs.,, en Wetenschappen.,, Overheid en.,, -- tot -- initieel,% -- initieel,% -- eenmalig,- o.b.v. convenant leraar -- initieel,% (was,%) -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% -- eindejaarsuitkering,% -- eindejaarsuitkering,% --,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, -,,,,,,,, -- tot -- initieel,% -- eenmalig,- --,,,,,,, -, -, eindtotaal,,,,,,,, -, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

39 . Sector.. Totaal Werkzame personen Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector Wetenschappelijk (%) structureel incidenteel.. Aandeel vrouwen Aandeel jaar of ouder.. Werknemers Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%) Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden) Kenmerken werkzame personen (%) Vergelijking: Sector, en Wetenschappen, Overheid en () Wetenschappelijk.,, en Wetenschappen.,, Overheid en.,, initieel,% -- incidenteel, tot -- initieel,% -- maandbedragen + als ziektekostenverg. -- eindejaarsuitkering % -- initieel,% tot -- eindejaarsuitkering,% -- initieel,% -- schrappen verlofuren =,% -- eindejaarsuitkering,% -- initieel,% -- schrappen verlofuren =,% -- eindejaarsuitkering,% -- incidenteel,- --,,,,,,,,,,,,,,,,, -,,,,,,,,,,,,,, -,,,, -,,,, -, -, eindtotaal,,,,,,, -, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

40 . Sector.. Totaal Werkzame personen Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector Onderzoeksinstellingen (%) structureel incidenteel.. Aandeel vrouwen Aandeel jaar of ouder.. Werknemers Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%) Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden) Kenmerken werkzame personen (%) Vergelijking: Sector, en Wetenschappen, Overheid en ().,, en Wetenschappen.,, Overheid en.,, initieel,% -- levensloopbijdrage,% -- initieel,% tot -- initieel,% incl. afkoop -- vervallen buitengewoon verlof -- levensloopbijdrage,% -- eindejaarsuitkering nom. naar,% -- eindejaarsuitkering,% uit levensloop tot -- initieel,% -- éénmalige uitkering,% -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% -- initieel,% -- eindtotaal,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, -,,,, -,,,,,, -, -,,,,,,,, -,,,,,,, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

41 . Sector.. Totaal Werkzame personen Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector Universitair Medische Centra (%) structureel incidenteel.. Aandeel vrouwen Aandeel jaar of ouder Kenmerken werkzame personen (%) eenmalig,- -- levensloop wg,% -- initieel -- initieel -- initieel --,,,,,, -,,,,,,,,,.. Werknemers Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%) Vergelijking: Sector, en Wetenschappen, Overheid en () Universitair Medische Centra. en Wetenschappen. Overheid en. -- tot -- initieel,% -- initieel,% -- initieel,% -- eindejaarsuitkering,% -- eindejaarsuitkering,% -- eindejaarsuitkering,% tot -- initieel % -- initieel.% -- eenmalig,% --,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden),,,,,, eindtotaal,,,,,,,,, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

42 . Sector.. Werkzame personen.. Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector (%) Burgerpersoneel Militair Personeel Totaal Kenmerken werkzame personen (%) eenmalig,% -- initieel -- initieel -- eenmalig % -- structureel,,, incidenteel,,, -,,, -,, -, Aandeel vrouwen Burgerpersoneel Militair Personeel Aandeel jaar en ouder Burgerpersoneel Militair Personeel -- tot -- eindejaarsuitkering,% -- eindejaarsuitkering,% -- initieel,% -- initieel,% -- eenmalig,% -- eenmalig,% -- initieel burgerambtenaren,% --,,,,,,,,,,,,,,,,,, -,,,,, -,.. Vergelijking: Sector,, Overheid en () -- tot -- initieel% -- eindejaarsuitkering,% -- eenmalig,% --,,,,,,,,, -,, -, Werknemers Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%).. Overheid en. -- tot -- initieel% -- eindejaarsuitkering,% -- eenmalig,% -- eindtotaal,,,,,,,,,, -, ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels,,,,, Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden),,,,,, zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

43 . Sector.. Werkzame personen.. Contractloonontwikkeling op jaarbasis, sector (%) Executief personeel Administratief en technisch personeel Aspiranten structureel incidenteel Totaal.. Aandeel vrouwen Executief personeel Administratief en technisch personeel Aspiranten Aandeel jaar en ouder Executief personeel Administratief en technisch personeel Aspiranten.. Werknemers Aandeel vrouwen (%) Aandeel jaar of ouder (%) Aandeel deeltijders (%) Instroom WW (per verzekerden) Instroom WIA (per verzekerden). Kenmerken werkzame personen (%).. Vergelijking: Sector,, Overheid en ().,,.,,.. Overheid en.,, initieel -- levensloop,,% -- eenmalig,- -- initieel -- levensloop,,% -- eenmalig,- -- initieel obv CEP tot -- initieel,% -- initieel,% -- initieel,% -- OT venster -- eenmalige uitkering (excl. vakantiegeld) -- eenmalige uitkering (excl. vakantiegeld) -- eenm.uitk. (t/m schaal ) (excl. vakantiegeld) -- eenm.uitk. (t/m schaal ) (excl. vakantiegeld) -- nw functiegebouw etc (,%, inverdien %) -- tegemoetkoming stud. Kinderen -- tegemoetkoming stud. Kinderen -- tegemoetkoming stud. Kinderen -- afbouw operationele toelage --,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, -,,,,, -, -,,,,,,,,,,,, -,, -,, -,,,,, -, -,, -,, -, -, eindtotaal,,,,,,, x ) De contractloonontwikkeling maakt onderdeel uit van het totale arbeidsvoorwaardenpakket en kan deels zijn gefinancierd uit herschikkingen binnen dit pakket.

44 Toelichting

45 Toelichting. Bronvermelding. Kennisbank APS. Legenda. Bronvermelding Openbaar bestuur Sector Bron: IPA-systeem, SAP payroll Sector Bron: ABP Sector Bron: ABP Sector Bron: IPA-systeem, SAP payroll Sector Bron: ABP Sector, Bron: CASO, ABP, DUO Sector Voorgezet, Bron: CASO, ABP, DUO Sector Bron: CASO, ABP, DUO Sector Bron: CASO, ABP Sector Bron: ABP Sector Bron: ABP Sector Bron: ABP Sector Bron: NSK (Nieuw Salarissysteem Krijgsmacht) Sector Bron: PolBIS De cijfers van deze publicatie en de cijfers van sector kunnen vanwege afwijkende definities kleine verschillen vertonen. De instroom en uitstroom gegevens zijn afkomstig uit de ABP bestanden. De gegevens betreffende ZBO s zijn afkomstig van de departementen. De gegevens betreffende de sociale verzekeringen (WW, WAO, WIA) zijn afkomstig van UWV. De gegevens die betrekking hebben op het opleidingsniveau zijn afkomstig uit het Personeels en Mobiliteits onderzoek (steekproef!) De gegevens betreffende etniciteit zijn afkomstig van ABP en GBA bestanden. De cijfers uit hoofdstuk Werkzaam Nederland zijn afkomstig van het CBS, evenals de cijfers over werkzame personen in Nederland in hoofdstuk en de sociale zekerheidscijfers over Nederland in hoofdstuk. Alle gegevens zijn beschikbaar in onze Kennisbank APS ( om nadere analyses te maken met voor u relevante uitsplitsingen.

46 . Kennisbank APS De Kennisbank APS is te vinden op Op de Kennisbank staan alle databestanden die de basis zijn van deze Kerngegevens Overheid en. Op een gebruikersvriendelijke manier kunt u er analyses en uitsplitsingen maken die voor uw werk interessant zijn. Naast deze kwantitatieve informatie zijn ook de resultaten van een groot deel van onze belevingsonderzoeken openbaar gemaakt. Denkt u bijvoorbeeld aan de resultaten van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek (POMO), maar ook aan onderzoeken die zijn uitgevoerd met behulp van het Flitspanel. Er is tevens een onderdeel Rapporten en Publicaties, waar wij relevante onderzoeksrapporten publiceren. U kunt zich op deze website aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan wordt u automatisch op de hoogte gehouden. De directie Arbeidszaken Publieke Sector van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt deze informatie voor een breed publiek toegankelijk.. Legenda - : dit gegeven is niet bekend blanco : dit gegeven kan op logische gronden niet voorkomen of heeft zijn betekenis verloren < : kleiner dan > : groter dan

47

48 Colofon Uitgave: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directoraat-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Directie Arbeidszaken Publieke Sector Postbus EA Den Haag Inlichtingen: Lotte Nijland Coördinator Team Kennis APS Internet: Ontwerp: Grafisch Buro van Erkelens Den Haag Foto: Shutterstock Druk: Drukkerij Hega Rijswijk Productiebegeleiding: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Grafische en Multimediale Diensten Februari B-/

49 Dit is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directie Arbeidszaken Publieke Sector Februari B-/

Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs

Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs 200 Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs 200 Voorwoord Voor u ligt de nieuwe uitgave van de publicatie Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs

Nadere informatie

Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs

Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs Voorwoord Voor u ligt de totaal vernieuwde uitgave van de publicatie Kerngegevens Overheidspersoneel. Deze uitgave

Nadere informatie

Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs

Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs 0 Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs 0 Voorwoord Voor u ligt de nieuwe uitgave van de publicatie Kerngegevens Personeel Overheid en Onderwijs 0. Deze

Nadere informatie

Trends & Cijfers. Deel: Cijfers

Trends & Cijfers. Deel: Cijfers Trends & Cijfers Deel: Cijfers Voorwoord Voor u ligt de nieuwe uitgave van Trends en Cijfers, werken in de publieke sector 0. Net als vorig jaar bevat deze uitgave een deel Cijfers en een deel Trends.

Nadere informatie

Trends Cijfers. Werken in de publieke sector % 30% 93,5% % 32,7% 22,8% 12% 7% 85% 2,5% 23% 11% 8,1% 63,4%

Trends Cijfers. Werken in de publieke sector % 30% 93,5% % 32,7% 22,8% 12% 7% 85% 2,5% 23% 11% 8,1% 63,4% & 2% Trends Cijfers 54 Werken in de publieke sector 2016 93,5%,9% 22,8% 12% 7% 85% 8,1% 63,4% 6% 30% 8 6,6% % 32,7% 23% 2,5% 11% 54,9% 22,8% 12% 7% 85% 8,1% 63,4% 6% 2% 30% 93,5% 8 6,6% % 32,7% 23% 2,5%

Nadere informatie

Trends Cijfers &Werken in de overheid- en onderwijssectoren

Trends Cijfers &Werken in de overheid- en onderwijssectoren Trends Cijfers 2018 &Werken in de overheid- en onderwijssectoren 20 85 45 45% % 30 48% 100 24 95 82% 20 52% 70 85% 80 50% 76% 46% 88 61% 52 90 70 88% 30 22% 48% 40 46% 92% 82 30% 63% 50 % 23 45% 8 0% 88

Nadere informatie

Kerngegevens Overheidspersoneel Stand ultimo 2002

Kerngegevens Overheidspersoneel Stand ultimo 2002 Stand ultimo 2002 Kenniscentrum Arbeidszaken Overheid Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties a Voorwoord De '' is een publicatie van het Kenniscentrum Arbeidszaken Overheid van het ministerie

Nadere informatie

2Werken Werken in de publieke sector. Feiten en cijfers

2Werken Werken in de publieke sector. Feiten en cijfers 2 0 1 2 2Werken Werken in de publieke sector Feiten en cijfers Inhoudsopgave 1. Financieel-economische situatie 2. Personeel en omvang 3. Personeelsmobiliteit 4. Lonen en loonontwikkeling 5. Pensioenen

Nadere informatie

Kerngegevens Overheidspersoneel Stand ultimo 2001

Kerngegevens Overheidspersoneel Stand ultimo 2001 Stand ultimo 2001 Kenniscentrum Arbeidszaken Overheid Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties a Voorwoord De '' is een publicatie van het Kenniscentrum Arbeidszaken Overheid van het ministerie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S-GRAVENHAGE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S-GRAVENHAGE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S-GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus AE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus AE Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 AE Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 30 november 2017 Betreft

Nadere informatie

Kerngegevens Overheidspersoneel Stand ultimo 1999

Kerngegevens Overheidspersoneel Stand ultimo 1999 Stand ultimo 1999 Kenniscentrum Arbeidszaken Overheid Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties a Voorwoord De '' is een publicatie van het Kenniscentrum Arbeidszaken Overheid van het ministerie

Nadere informatie

Migratieachtergrond van werkzoekenden naar regio, beroep en opleidingsniveau, 2017 pilot Barometer culturele diversiteit

Migratieachtergrond van werkzoekenden naar regio, beroep en opleidingsniveau, 2017 pilot Barometer culturele diversiteit Migratieachtergrond van werkzoekenden naar regio, beroep en opleidingsniveau, 2017 pilot Barometer culturele diversiteit CBS Januari 2019 Vragen over deze publicatie kunnen gestuurd worden aan het CBS

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek Medewerkers in het MBO

Samenvatting onderzoek Medewerkers in het MBO Samenvatting onderzoek Medewerkers in het MBO Uitgevoerd door ABF Research in opdracht van SOM Aanleiding De arbeidsmarkt voor mbo-personeel is dynamisch. Nieuw personeel stroomt in en ander personeel

Nadere informatie

Totaalbeeld arbeidsmarkt: werkloosheid in februari 6 procent

Totaalbeeld arbeidsmarkt: werkloosheid in februari 6 procent Arbeidsmarkt in vogelvlucht Gemiddeld over de afgelopen vier maanden is er een licht stijgende trend in de werkloosheid. Het aantal banen van werknemers stijgt licht en het aantal openstaande vacatures

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 88a, vijfde lid, van het Besluit algemene rechtspositie politie;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 88a, vijfde lid, van het Besluit algemene rechtspositie politie; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38689 25 juli 2016 Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 13 juli 2016, nr. DGP/ARBVW 2016-777417, tot

Nadere informatie

Inkomsten uit arbeid van vrouwen en hun partners

Inkomsten uit arbeid van vrouwen en hun partners Inkomsten uit arbeid van vrouwen en hun s Karin Hagoort en Maaike Hersevoort In 24 verdienden samenwonende of gehuwde vrouwen van 25 tot 55 jaar ongeveer de helft van wat hun s verdienden. Naarmate het

Nadere informatie

UWV Tijdreeksen 2018

UWV Tijdreeksen 2018 UWV Tijdreeksen 218 Inhoudsopgave Inleiding 2 1. WW 3 2. WIA (IVA en WGA) 4 2.1. WIA Totaal 4 2.2. IVA 5 2.3. WGA 6 3. WAO 7 4. WAZ 8 5. Wajong 9 6. Ziektewet 1 7. Uitgekeerde bedragen 11 Colofon 12 UWV

Nadere informatie

Kortetermijnontwikkeling

Kortetermijnontwikkeling Artikel, donderdag 22 september 2011 9:30 Arbeidsmarkt in vogelvlucht Het aantal banen van werknemers en het aantal openstaande vacatures stijgt licht. De loonontwikkeling is gematigd. De stijging van

Nadere informatie

Diversiteit binnen de loonverdeling

Diversiteit binnen de loonverdeling Diversiteit binnen de loonverdeling Osman Baydar en Karin Hagoort Doordat meer vrouwen en niet-westerse werken, wordt de arbeidsmarkt diverser. In de loonverdeling is deze diversiteit vooral terug te zien

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid niet-westerse allochtonen in 2008 licht gedaald

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid niet-westerse allochtonen in 2008 licht gedaald Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB09-013 17 februari 2009 9.30 uur Werkloosheid niet-westerse allochtonen in 2008 licht gedaald Minder sterke daling werkloosheid niet-westerse allochtonen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. ABP Statistische informatie deelnemerspopulatie 2018

Inhoudsopgave. ABP Statistische informatie deelnemerspopulatie 2018 ABP Statistische informatie deelnemerspopulatie 2018 Inhoudsopgave Verdeling werkzame Nederlandse beroepsbevolking en ABP-deelnemers 3 Verloop van de deelnemerspopulatie 4 Index van het aantal personen

Nadere informatie

Grootste stijging aantal nieuwe WIA-uitkering in het hoger beroepsonderwijs

Grootste stijging aantal nieuwe WIA-uitkering in het hoger beroepsonderwijs Langdurig zieke werknemers die in aanmerking komen voor een uitkering op grond van arbeidsongeschiktheid vielen voorheen onder de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). Op 1 januari 2006 maakte

Nadere informatie

Trends & Cijfers. Deel: Trends

Trends & Cijfers. Deel: Trends Trends & Cijfers Deel: Trends Kanteljaar 2014 De economische crisis en de bezuinigen die daar een gevolg van zijn laten hun sporen na in de publieke sector. Die conclusie komt duidelijk naar voren in de

Nadere informatie

UWV Tijdreeksen 2017

UWV Tijdreeksen 2017 UWV Tijdreeksen 217 Inhoudsopgave Inleiding 2 1. WW 3 2. WIA (IVA + WGA) 4 2.1. WIA Totaal 4 2.2. IVA 5 2.3. WGA 6 3. WAO 7 4. WAZ 8 5. Wajong 9 6. Ziektewet 1 7. Uitgekeerde bedragen 11 Colofon 12 UWV

Nadere informatie

Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden

Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden Gemeente Enschede 2002-2006 Centrum voor Beleidsstatistiek Frank van der Linden, Daniëlle ter Haar Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen,

Nadere informatie

Toelichting bij _Arbeidsmarktaanbod_studierichting_onderwijssoort_regio.csv

Toelichting bij _Arbeidsmarktaanbod_studierichting_onderwijssoort_regio.csv Migratieachtergrond van uitgestroomde studenten naar regio, onderwijssoort en studierichting Uitstroom na studiejaar 2016/ 17 pilot Barometer culturele diversiteit CBS Januari 2019 Vragen over deze publicatie

Nadere informatie

Het hoofdstuk effectiever werken aan diversiteit geschreven door lector Dr. Sjiera de Vries is onderdeel van De Staat van de Ambtelijke Dienst (STAD)

Het hoofdstuk effectiever werken aan diversiteit geschreven door lector Dr. Sjiera de Vries is onderdeel van De Staat van de Ambtelijke Dienst (STAD) Het hoofdstuk effectiever werken aan diversiteit geschreven door lector Dr. Sjiera de Vries is onderdeel van De Staat van de Ambtelijke Dienst (STAD) 2013. De gehele publicatie is na te lezen op de website

Nadere informatie

Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden

Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden Gemeente Amersfoort 2002-2006 Centrum voor Beleidsstatistiek Frank van der Linden, Daniëlle ter Haar Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen,

Nadere informatie

2 Het Rijk in cijfers

2 Het Rijk in cijfers 2 Het Rijk in cijfers 2. Personele en materiële uitgaven van het Rijk Totale apparaatsuitgaven In 200 bedroegen de personele en materiële uitgaven van het Rijk 3,3 miljard, in 20 is dit licht gestegen

Nadere informatie

Trends & Cijfers. Deel: Trends

Trends & Cijfers. Deel: Trends Werken in de publieke sector 2015 f i ers TrendsC Trends & Cijfers Deel: Trends 1 2 Overheid maakbaar? Er is veel -en vaak ook met het nodige cynisme- geschreven over de maakbaarheid van de samenleving

Nadere informatie

BIJLAGEN. Wie werken er in het onderwijs? Op zoek naar het eigene van de onderwijsprofessional. Ria Vogels Ria Bronneman-Helmers.

BIJLAGEN. Wie werken er in het onderwijs? Op zoek naar het eigene van de onderwijsprofessional. Ria Vogels Ria Bronneman-Helmers. BIJLAGEN Wie werken er in het onderwijs? Op zoek naar het eigene van de onderwijsprofessional Ria Vogels Ria Bronneman-Helmers Inhoud Bijlage A Gebruikte databestanden. 2 Bijlage B Tabellen en figuren.

Nadere informatie

LAAGGELETTERDHEID IN HAAGSE HOUT

LAAGGELETTERDHEID IN HAAGSE HOUT LAAGGELETTERDHEID IN HAAGSE HOUT Uitgevoerd door: CINOP Advies Etil Kohnstamm Instituut Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University DEZE FACTSHEETRAPPORTAGE IS ONTWIKKELD

Nadere informatie

Gemiddelde van grootteklasse 1734 Overbetuwe. aantal uitkeringen einde kwartaal 3 4 1 2 laatste kwartaal afgerond op tientallen abs. perc. abs. perc.

Gemiddelde van grootteklasse 1734 Overbetuwe. aantal uitkeringen einde kwartaal 3 4 1 2 laatste kwartaal afgerond op tientallen abs. perc. abs. perc. : Sociale Zekerheid-Op-Maat Gemeente Gemiddelde van grootteklasse 1734 Overbetuwe 20.000 tot 50.000 inwoners 2014 2014 2015 2015 ontwikkeling 2014 2014 2015 2015 ontwikkeling aantal uitkeringen einde kwartaal

Nadere informatie

LAAGGELETTERDHEID IN LEIDSCHENVEEN-YPENBURG

LAAGGELETTERDHEID IN LEIDSCHENVEEN-YPENBURG LAAGGELETTERDHEID IN LEIDSCHENVEEN-YPENBURG Uitgevoerd door: CINOP Advies Etil Kohnstamm Instituut Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University DEZE FACTSHEETRAPPORTAGE IS

Nadere informatie

x Verandering t.o.v. voorgaand jaar Totaal

x Verandering t.o.v. voorgaand jaar Totaal Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in 22 Cees Maas De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in 22 laten geen gunstig beeld zien. De werkgelegenheid nam nog wel toe, maar de groei was veel kleiner dan in voorafgaande

Nadere informatie

Feiten en cijfers Werken in de publieke sector

Feiten en cijfers Werken in de publieke sector Feiten en cijfers Werken in de publieke sector Feiten en Cijfers Werken in de publieke sector 2 Inleiding In de Nederlandse publieke sector werken bijna een miljoen mensen, bij 2360 overheidswerkgevers.

Nadere informatie

Pensioenovereenkomst (inclusief pensioenovereenkomst voor beroepsmilitairen)

Pensioenovereenkomst (inclusief pensioenovereenkomst voor beroepsmilitairen) Pensioenovereenkomst (inclusief pensioenovereenkomst voor beroepsmilitairen) De overheidswerkgevers verenigd in de Stichting Verbond Sectorwerkgevers Overheid (VSO), te weten de werkgevers van het personeel

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Arbeidszaken Publieke Sector afdeling Arbeidsvoorwaarden en

Nadere informatie

Aantal werklozen in december toegenomen

Aantal werklozen in december toegenomen Persbericht Pb15-002 22-01-2015 09.30 uur Aantal werklozen in december toegenomen - In de afgelopen drie maanden meer mensen op de arbeidsmarkt - Jeugdwerkloosheid vrijwel onveranderd - Aantal WW-uitkeringen

Nadere informatie

Jaarboek 2005. Onderwijsarbeidsmarkt in beeld

Jaarboek 2005. Onderwijsarbeidsmarkt in beeld Jaarboek 2005 Onderwijsarbeidsmarkt in beeld 1 Voor nadere inlichtingen over de inhoud van deze publicatie kunt u zich wenden tot: Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) Telefoon 070-376 57 70 ISBN

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet

Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet Publicatiedatum CBS-website: 16 juli 2007 Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet Centraal Bureau voor de Statistiek Samenvatting Op 1 januari 2006 is de nieuwe Zorgverzekeringswet inwerking getreden,

Nadere informatie

Ambtstoelage burgemeesters, (onkosten)vergoeding wethouders, raads- en commissieleden alsmede WGApremie

Ambtstoelage burgemeesters, (onkosten)vergoeding wethouders, raads- en commissieleden alsmede WGApremie De burgemeesters, het college van burgemeester en wethouders, de raadsleden, de commissieleden, de raadsgriffier en het hoofd van de personeelsafdeling. Directie Arbeidszaken Publieke Sector cluster Politieke

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 363 Besluit van 12 juni 1995, houdende toekenning van een eenmalige uitkering in 1992 en een eindejaarsuitkering in 1993 aan LSOP-ambtenaren

Nadere informatie

LAAGGELETTERDHEID IN LAAK

LAAGGELETTERDHEID IN LAAK LAAGGELETTERDHEID IN LAAK Uitgevoerd door: CINOP Advies Etil Kohnstamm Instituut Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University DEZE FACTSHEETRAPPORTAGE IS ONTWIKKELD IN OPDRACHT

Nadere informatie

Arbeidsparticipatie icipatie Almere 2006

Arbeidsparticipatie icipatie Almere 2006 0i08 08 Arbeidsparticipatie icipatie Almere 2006 Maaike Hersevoort en Nicol Sluiter Centrum voor Beleidsstatistiek (maatwerk) Den Haag/Heerlen, 2009 Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig

Nadere informatie

Financiële arbeidsvoorwaarden rijkspersoneel (in kort bestek)

Financiële arbeidsvoorwaarden rijkspersoneel (in kort bestek) Financiële arbeidsvoorwaarden rijkspersoneel (in kort bestek) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Schalen BBRA salarisnummer maandsalaris sinds -- ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Schalen BBRA salarisnummer

Nadere informatie

Voorpublicatie Diversiteit in cijfers 2005

Voorpublicatie Diversiteit in cijfers 2005 08 07 Voorpublicatie Diversiteit in cijfers 2005 Karin Hagoort, Kathleen Geertjes en Osman Baydar Centrum voor Beleidsstatistiek (maatwerk) Voorburg/Heerlen, 2008 Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken

Nadere informatie

Wijziging premiepercentages per 1 januari 2012 en minimumloonbedragen per 1 januari 2012

Wijziging premiepercentages per 1 januari 2012 en minimumloonbedragen per 1 januari 2012 Voorlichtingspublicatie 2012/354120 Betreft de onderwijssector(en) Informatie DUO/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wijziging premiepercentages per 1 januari 2012

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Korpsbeheerders van de regionale politiekorpsen College van Bestuur Politieacademie

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Korpsbeheerders van de regionale politiekorpsen College van Bestuur Politieacademie Ministerie van Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 20301 2S00 EH Den haag Korpsbeheerders van de regionale politiekorpsen College van Bestuur academie Personeel & Materieel Schedeldoekshaven 200

Nadere informatie

Inhoudsopgave. ABP Statistische informatie deelnemerspopulatie Verdeling werkzame Nederlandse beroepsbevolking en ABP-deelnemers 2

Inhoudsopgave. ABP Statistische informatie deelnemerspopulatie Verdeling werkzame Nederlandse beroepsbevolking en ABP-deelnemers 2 Inhoudsopgave Verdeling werkzame Nederlandse beroepsbevolking en ABP-deelnemers 2 Verloop van de deelnemerspopulatie 3 Index van het aantal personen 4 Leeftijdsverdeling deelnemers 5 Verloop van de deelnemers

Nadere informatie

Aan het werk met re-integratieondersteuning

Aan het werk met re-integratieondersteuning Aan het werk met re-integratieondersteuning Zesmeting, fase 3 21-11-2014 gepubliceerd op cbs.nl CBS Centraal Bureau voor de Statistiek Sociaal Economische Trends, januari 2014, 01 1 Inhoud Inleiding 4

Nadere informatie

Financiële arbeidsvoorwaarden per 1 januari 2006

Financiële arbeidsvoorwaarden per 1 januari 2006 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs vo 079-3232.444 Voorgezet onderwijs bvh 079-3232.666 Financiële arbeidsvoorwaarden per 1 januari 2006 Bestemd

Nadere informatie

TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS. Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs.

TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS. Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs. ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs april 2016 1

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

werkwillendheid eid van ouderen (50-64 jaar) in 2007

werkwillendheid eid van ouderen (50-64 jaar) in 2007 08 Arbeidsparticipatie 0i icipatie en werkwillendheid eid van ouderen (50-64 jaar) in 2007 Maaike Hersevoort, Marleen Geerdinck en Lian Kösters Centrum voor Beleidsstatistiek (maatwerk) Den Haag/Heerlen

Nadere informatie

Wijziging premies per 1 april 2012 en minimumloonbedragen per 1 juli 2012

Wijziging premies per 1 april 2012 en minimumloonbedragen per 1 juli 2012 Voorlichtingspublicatie 29 juli /420847 Betreft de onderwijssector(en) Informatie DUO/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh

Nadere informatie

Uitstroom uit de WW binnen twee jaar na instroom

Uitstroom uit de WW binnen twee jaar na instroom 08 Uitstroom uit de WW binnen twee jaar na instroom 08 Henk van Maanen, Mathilda Copinga-Roest en Marleen Geerdinck Centrum voor Beleidsstatistiek (maatwerk) Den Haag/Heerlen 2009 Verklaring van tekens.

Nadere informatie

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Cao Openbare Bibliotheken 2015-2019 Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Gewijzigde artikelen met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 Hoofdstuk II Salariëring en vergoedingen Artikel

Nadere informatie

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2 Hans Langenberg In het tweede kwartaal van 2005 vond voor het eerst in twee jaar geen verdere daling plaats van het aantal banen. Ook is de werkloosheid gestabiliseerd. Wel was er een stagnatie in de toename

Nadere informatie

B&W. Agendapunt, dinsdag 9 december Wijziging diverse artikelen in de Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam (NRGA)

B&W. Agendapunt, dinsdag 9 december Wijziging diverse artikelen in de Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam (NRGA) Nummer BD2008-007784 Dienst concern organisatie Burgemeester en wethouders Portefeuille 23 Agendapunt B1 Onderwerp Wijziging diverse artikelen in de Nieuwe Rechtspositieregeling (NRGA) Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Persbericht. Niet-westerse allochtonen tweemaal zo vaak een uitkering. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Niet-westerse allochtonen tweemaal zo vaak een uitkering. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB01-187 24 augustus 2001 9.30 uur Niet-westerse tweemaal zo vaak een uitkering Eind 1999 ontvingen anderhalf miljoen mensen in Nederland een bijstands-,

Nadere informatie

Inkomenseffecten van het eindbod voor de politie-cao

Inkomenseffecten van het eindbod voor de politie-cao CPB Notitie Datum : 7 maart 2008 Aan : Ministerie van BZK / Directie Politie Inkomenseffecten van het eindbod voor de politie-cao 1 Inleiding Tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer over de politie-cao

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 221 Besluit van 13 april 2006, houdende wijziging van het Besluit ziekte en arbeidsongeschiktheid voor onderwijspersoneel primair en voortgezet

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2012-007805 directie middelen en control College van burgemeester en wethouders Hamervoordracht voor de collegevergadering van 16 oktober 2012 Portefeuille 23 Agendapunt B1 Tekst

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2007 36 Besluit van 15 januari 2007, houdende wijziging van het Kaderbesluit rechtspositie VO in verband met de formalisering van de CAO sector onderwijs

Nadere informatie

Factsheet Jongeren buiten beeld 2013

Factsheet Jongeren buiten beeld 2013 Factsheet Jongeren buiten beeld 2013 1. Aanleiding en afbakening Het ministerie van SZW heeft CBS gevraagd door het combineren van verschillende databestanden meer inzicht te geven in de omvang en kenmerken

Nadere informatie

Financiële arbeidsvoorwaarden rijkspersoneel (in kort bestek)

Financiële arbeidsvoorwaarden rijkspersoneel (in kort bestek) Financiële arbeidsvoorwaarden rijkspersoneel (in kort bestek) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Schalen BBRA salarisnummer maandsalaris ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Schalen BBRA salarisnummer

Nadere informatie

Persbericht. Kleine toename werkloosheid

Persbericht. Kleine toename werkloosheid Persbericht PB13-065 17 oktober 9.30 uur Kleine toename werkloosheid - In september 2 duizend werklozen erbij - Toename werkloosheid verder afgevlakt - Aantal WW-uitkeringen vrijwel onveranderd - Minder

Nadere informatie

Onderstaande tabel toont enkele algemene kenmerken afkomstig van het CBS, die een beeld geven van de vergelijkbaarheid van de gemeenten.

Onderstaande tabel toont enkele algemene kenmerken afkomstig van het CBS, die een beeld geven van de vergelijkbaarheid van de gemeenten. BIJLAGE 3: G4-Divosa Benchmark In de commissievergadering van 11 mei 2017 is toegezegd Divosa cijfers (G4 Divosa- Benchmark) met u te delen (toezegging 17/T83). Dit document bevat de G4-Benchmark van 2016.

Nadere informatie

van de salarisbedragen van de voorzitter en dagelijks bestuurder alsmede de tegemoetkoming ziektekostenverzekering van de Algemeen bestuursleden

van de salarisbedragen van de voorzitter en dagelijks bestuurder alsmede de tegemoetkoming ziektekostenverzekering van de Algemeen bestuursleden De voorzitter van het waterschap, de leden van het Algemeen Bestuur, de leden van het Dagelijks Bestuur, de secretaris-directeur, het hoofd van de Personeelsafdeling en het hoofd van de salarisadministratie

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid Amsterdam

Jeugdwerkloosheid Amsterdam Jeugdwerkloosheid Amsterdam 201-201 Factsheet maart 201 De afgelopen jaren heeft de gemeente Amsterdam fors ingezet op het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Nu de aanpak jeugdwerkloosheid is afgelopen

Nadere informatie

Landelijke Jeugdmonitor. Rapportage 2e kwartaal 2007

Landelijke Jeugdmonitor. Rapportage 2e kwartaal 2007 Landelijke Jeugdmonitor Rapportage 2e kwartaal 2007 Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen, 2007 Verklaring der tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer x = geheim = nihil = (indien

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid Nieuw-West

Jeugdwerkloosheid Nieuw-West 1 Jeugdwerkloosheid Factsheet september 2014 Er zijn in ruim 26.000 jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar (januari 2014). Veel jongeren volgen een opleiding of hebben een baan. De laatste jaren zijn

Nadere informatie

WGA-instroom grote werkgevers in 2011

WGA-instroom grote werkgevers in 2011 uwv.nl werk.nl WGA-instroom grote werkgevers in 2011 Instroomcijfers WGA 2011 Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt?

Nadere informatie

Factsheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2014. Werkloosheid stijgt naar 24% Definities. Nummer 6 juni 2014

Factsheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2014. Werkloosheid stijgt naar 24% Definities. Nummer 6 juni 2014 Nummer 6 juni 2014 Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2014 Factsheet Ondanks eerste tekenen dat de economie weer aantrekt blijft de werkloosheid. Negen procent van de Amsterdamse beroepsbevolking is werkloos

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19787 13 december 2010 Circulaire bezoldiging en ambtstoelage burgemeesters, wedde en (onkosten)vergoeding wethouders,

Nadere informatie

Allochtonen bij de overheid, 2003 en 2005

Allochtonen bij de overheid, 2003 en 2005 Allochtonen bij de overheid, 2003 en 2005 Uitkomsten en toelichting Centrum voor Beleidsstatistiek Maartje Rienstra en Osman Baydar Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen, 2007 Verklaring

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 8 april 2011 Betreft Evaluatie IOW

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 8 april 2011 Betreft Evaluatie IOW > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Stijging werkloosheid vlakt af door terugtrekken jongeren

Stijging werkloosheid vlakt af door terugtrekken jongeren Persbericht PB14-033 15 mei 9:30 uur Stijging werkloosheid vlakt af door terugtrekken jongeren - Werkloosheid in april licht gestegen - Arbeidsdeelname afgenomen bij jongeren - Aantal WW-uitkeringen in

Nadere informatie

4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende bepaling uit hoofdstuk 9f van toepassing is.

4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende bepaling uit hoofdstuk 9f van toepassing is. Bijlage bij LOGA-brief TAZ/U201700991 Bijlage 1 CAR teksten A. Aan artikel 9b:1 wordt een nieuw vierde lid toegevoegd: 4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13 Statistisch Bulletin Jaargang 71 2015 13 26 maart 2015 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 CBS: Werkloosheid gedaald door afname beroepsbevolking 3 Werkloze beroepsbevolking 1) 5 2. Inkomen en bestedingen

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE FOM-SALARISSTROOK

TOELICHTING OP DE FOM-SALARISSTROOK TOELICHTING OP DE FOM-SALARISSTROOK Hieronder volgt een beknopte toelichting op de salarisstrook. In deze toelichting wordt ingegaan op de meest voorkomende gegevens. Indien u nog vragen heeft na het lezen

Nadere informatie

maatschappelijke afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie

maatschappelijke afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie 107 maatschappelijke zorg 10 108 Maatschappelijke zorg Aantal huishoudens met een bijstandsuitkering verder afgenomen Het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering is in 2009 met 3,1% gedaald, tot

Nadere informatie

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen Het aantal mensen met werk is in de periode februari-april met gemiddeld 2 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren en 45-plussers gingen aan de slag.

Nadere informatie

ci rcu 1aire Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

ci rcu 1aire Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De voorzitter van het waterschap, de leden van het DGBK/Directie algemeen bestuur, de leden van het dagelijks bestuur, de secretaris-directeur, het hoofd van de personeelsafdeling en het hoofd van de salarisadministratie

Nadere informatie

(070) 373 8021. Wijziging salarisbedragen, eindejaarsuitkering en levensloop Lbr. 08/31 CvA/LOGA 08/08. 17 maart 2008

(070) 373 8021. Wijziging salarisbedragen, eindejaarsuitkering en levensloop Lbr. 08/31 CvA/LOGA 08/08. 17 maart 2008 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8021 uw kenmerk bijlage(n) 18 betreft Wijziging salarisbedragen, ons kenmerk ECCVA/U200800195 eindejaarsuitkering en levensloop Lbr.

Nadere informatie

Persbericht. Werkloosheid daalt

Persbericht. Werkloosheid daalt Persbericht PB14-041 19 juni 09.30 uur Werkloosheid daalt - Werkloosheid is in mei gedaald - Beroepsbevolking krimpt minder snel - Aantal WW-uitkeringen in mei opnieuw afgenomen - Toename WW-uitkeringen

Nadere informatie

Bijlage: Vergelijking WIA en Appa

Bijlage: Vergelijking WIA en Appa Bijlage: Vergelijking WIA en Appa 1. Inleiding In deze notitie wordt een vergelijking gemaakt tussen de sregeling op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA ) en de verlengde uitkering

Nadere informatie

Circulaire Jvd/HB 2 O/YK

Circulaire Jvd/HB 2 O/YK Circulaire Jvd/HB 2 O/YK ARBEIDSVOORWAARDEN APOTHEEKPERSONEEL 2008 9 januari 2008 Aan alle openbare apotheken en tweede apothekers lid van de KNMP Alexanderstraat 11 2514 JL Den Haag Postbus 30460 2500

Nadere informatie

Financiële arbeidsvoorwaarden CAO MBO Looptijd 1 oktober 2018 tot 1 juli Financiële arbeidsvoorwaarden 2. pag.

Financiële arbeidsvoorwaarden CAO MBO Looptijd 1 oktober 2018 tot 1 juli Financiële arbeidsvoorwaarden 2. pag. Financiële arbeidsvoorwaarden 2 pag. Dit document is opgesteld t.b.v. de CAO MBO 2018-2020, maar maakt hier geen onderdeel vanuit. De MBO Raad is niet aansprakelijk voor eventuele fouten in deze publicatie.

Nadere informatie

De positie van etnische minderheden in cijfers

De positie van etnische minderheden in cijfers De positie van etnische minderheden in cijfers tabel b.. Omvang van de allochtone bevolking in Nederland naar herkomst (00 en prognose voor 00 en 0), aantallen x 00, per januari Bron: CBS, Allochtonen

Nadere informatie

circulaire Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

circulaire Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De voorzitter van het waterschap, de leden van het Algemeen Bestuur, de leden van het Dagelijks Bestuur, de secretaris-directeur, het hoofd van

Nadere informatie

Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs

Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs Esther van Kralingen Tussen studiejaar 1995/ 96 en 21/ 2 is het aandeel van de niet-westerse allochtonen dat in het hoger onderwijs

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 81, onder a, van de Wet materieel ambtenarenrecht BES;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 81, onder a, van de Wet materieel ambtenarenrecht BES; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9411 15 juni 2011 Regeling van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 24 mei 2011, nr. 2011-2000111221,

Nadere informatie

ARBEIDSDUUR. Keuzemogelijkheden voor militairen BURGERS PAGINA 6. T wee uren langer of korter werken

ARBEIDSDUUR. Keuzemogelijkheden voor militairen BURGERS PAGINA 6. T wee uren langer of korter werken ARBEIDSDUUR Keuzemogelijkheden voor militairen T wee uren langer of korter werken Vanaf 1 juli 2001 bestaat voor u de mogelijkheid om, uitgaande van een arbeidsduur van uw rooster van gemiddeld 38 uur

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7766 25 mei 2010 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 30 april 2010, nr. FEZ/ART/204868,

Nadere informatie

Inhoudsopgave hoofdstuk 5

Inhoudsopgave hoofdstuk 5 -118- Inhoudsopgave hoofdstuk 5 Samenvatting hoofdstuk 5 Tabellen: 5.1 Werklozen in Delft, Haaglanden, Zuid-Holland en Nederland 5.2 Ingeschreven niet-werkende werklozen in Haaglanden per gemeente, Zuid-Holland

Nadere informatie

Doorwerken na 65 jaar

Doorwerken na 65 jaar CvA-notitie februari 2008 Doorwerken na 65 jaar De levensverwachting en het gemiddelde aantal gezonde jaren na het bereiken van de 65-jarige leeftijd is toegenomen. Een groeiende groep ouderen heeft behoefte

Nadere informatie