Maag-Darm-Levercentrum / Endoscopieafdeling Endoprothese in de slokdarm plaatsen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maag-Darm-Levercentrum / Endoscopieafdeling Endoprothese in de slokdarm plaatsen"

Transcriptie

1 Afdeling: Onderwerp: Maag-Darm-Levercentrum / Endoscopieafdeling Endoprothese in de slokdarm plaatsen Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over het onderzoek die voor u is afgesproken. Hierin wordt omschreven wat het plaatsen van een endoprothese inhoudt en hoe de voorbereiding, de uitvoering en de nazorg van het onderzoek zijn. Wij adviseren u om deze informatie zorgvuldig te lezen. Het plaatsen van een endoprothese in de slokdarm Binnenkort wordt u verwacht voor het plaatsen van een endoprothese (slokdarmstent). In sommige gevallen zal het plaatsen van een endoprothese d.m.v. een gastroscopie onder röntgendoorlichting gebeuren. Een gastroscopie is een onderzoek waarbij de arts via een dunne slang de slokdarm, maag en twaalvingerige darm kan bekijken. Het onderzoek zelf duurt meestal niet langer dan 20 tot 30 minuten. VOORBEREIDING OP HET ONDERZOEK Om een endoprothese plaatsing te kunnen ondergaan is het van belang dat u nuchter bent. Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm en maag leeg zijn. U mag daarom op de dag van het onderzoek vanaf 12 uur s nachts niets meer eten of drinken. Alleen op de ochtend van het onderzoek mag u uw medicijnen, als u die gebruikt, met een slokje water innemen. Antistollingsmedicijnen Als u antistollingsmedicijnen gebruikt, dient u het onderstaande schema in acht te nemen. Overleg wel met uw behandelend arts of deze medicijnen voor het onderzoek gestaakt mogen worden. Acenocoumarol, Sintrom: minimaal 5 dagen voor het onderzoek stoppen Fenprocoumon, Marcoumar: minimaal 10 dagen voor het onderzoek stoppen Plavix, Clopidogrel: 5 dagen voor het onderzoek stoppen Acetylsalicyzuur, Aspirine, Carbasalaatcalcium, Ascal: hoeft niet gestopt te worden Overleg tevoren met uw behandelend arts of deze medicijnen voor het onderzoek gestaakt mogen worden, u hoort dan ook wanneer u ze weer in mag nemen.

2 Diabetes mellitus / suikerziekte Als u diabetes mellitus (suikerziekte) heeft en hiervoor medicijnen gebruikt (tabletten of insuline), kunt u een folder opvragen met richtlijnen hierover. Deze folder kunt u verkrijgen via de diabetesverpleegkundige of raadpleeg anders uw behandelend arts. Het is belangrijk dat u uw insulinepen, insuline en glucosemeter meeneemt. Pacemaker of ICD Indien u een ICD kastje of een pacemaker heeft, dient u dit dan vooraf (telefonisch) te melden. (?) Zwangerschap Indien u (mogelijk) zwanger bent, dient u dit vooraf te melden. Meestal kunt u dit onderzoek dan niet laten verrichten. Overig Een week voor het onderzoek mogen geen maag- of darmfoto s gemaakt worden, waarbij bariumpap wordt gebruikt. (?) PROCEDURE OP DE ENDOSCOPIE-AFDELING Voorbereiding Als u aankomt, dient u zich bij de balie te melden. Hierna u kunt plaatsnemen in de wachtruimte. U wordt uit de wachtruimte opgehaald en naar de voorbereidingsruimte gebracht. Bent u al opgenomen? Dan hebt u op de afdeling in uw arm of hand een plastic buisje in een ader (infuus) gekregen en wordt u door de afdelingsverpleegkundige naar de voorbereidingsruimte gebracht, of anders naar de röntgenafdeling. Zo niet? Dan wordt er, in de voorbereidingsruimte, in uw arm of in de hand een plastic buisje in een ader ingebracht (infuus). Verder wordt een manchet om de arm bevestigd, waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Ook krijgt u een knijper op de vinger, waarmee het hartritme en het zuurstofgehalte van het bloed worden geregistreerd. We rijden u op bed naar de onderzoekskamer. Hier krijgt u een slangetje in de neus, waardoor extra zuurstof wordt toegediend. Omdat het onderzoek onder een roesje wordt gedaan, moet u na afloop van het onderzoek door een familielid of kennis naar huis gebracht worden. Het is wettelijk niet toegestaan om op de dag van het onderzoek zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. U mag die dag niet zelf een auto of motorfiets besturen, u mag ook niet zonder begeleiding fietsen of met het openbaar vervoer reizen. Indien u in gezelschap komt, dient uw begeleiding tijdens het onderzoek in de wachtruimte te wachten. Het is niet toegestaan dat uw begeleiding tijdens de behandeling aanwezig is op de onderzoekskamer. Het kan een enkele keer voorkomen dat, door onvoorziene omstandigheden, het onderzoek door een andere endoscopist wordt uitgevoerd.

3 Het onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd door een endoscopist/mdl arts, die wordt geassisteerd door een endoscopie-assistent. Vlak voor het onderzoek komt dit endoscopie-team bij elkaar om aan de hand van een lijst een aantal gegevens te controleren. Dit heet een time out procedure. De gastroscopie wordt uitgevoerd terwijl u op de onderzoektafel op uw linkerzij ligt. Als u een gebitsprothese in heeft vragen we u die uit de doen, anders krijgt u een ring in de mond om zowel uw tanden als de scoop te beschermen. Vervolgens krijgt u via het infuus de algemene verdoving (het roesje), bestaande uit een combinatie van een pijnstiller (Fentanyl) en een rustgevend middel (Midazolam). Door dit roesje kunt u weinig merken van het onderzoek en kan het zijn dat u zich er later vrijwel niets meer van herinnert. Tijdens het inbrengen van de slang, via de mond, wordt u gevraagd een slikbeweging te maken en daarna proberen zo rustig mogelijk en ontspannen mogelijk te ademen. U kunt net zo ademen als anders. In verband met een vernauwing in uw slokdarm wordt er een endoprothese bij u geplaatst. Er wordt dan een buisje ingebracht op de plaats van de vernauwing. De endoprothese wordt geplaatst om passageproblemen te verminderen. Na het plaatsen van de endoprothese kunt u weer eten en drinken. Echter de endoprothese is een hulpmiddel en kent geen spieractiviteit zoals de slokdarm dat zelf heeft. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat de endoprothese door voeding verstopt raakt (zie voedingsadviezen). Na de behandeling Na de behandeling rijden wij u in het bed naar de uitslaapruimte van het MDLcentrum, of wordt u weer opgehaald door de afdelingsverpleegkundige. Meestal mag u na 1 à 1½ uur de uitslaapruimte verlaten. Nogmaals het is wettelijk niet toegestaan om op de dag van het onderzoek zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. U mag die dag niet zelf een auto of motorfiets besturen, u mag ook niet zonder begeleiding fietsen of met het openbaar vervoer reizen. Na de plaatsing van de endoprothese kunt u een lichte druk op de borst ervaren. Deze lichte druk verdwijnt weer vanzelf. Een paar uur na plaatsing van de endoprothese (wanneer u goed wakker bent) begint u met een helder vloeibaar dieet.

4 Voedingsadviezen: Nadat de endoprothese is geplaatst (en het vloeibare dieet wordt goed verdragen) is het belangrijk de volgende voedingsadviezen op te volgen om te voorkomen dat de endoprothese verstopt raakt. Vermijd het volgende voedsel: - rundvlees, biefstuk, taai en draderig vlees - hard gekookte eieren, vezelige groenten (bv. zuurkool, taugé etc) - appel, sinaasappel en grapefruit - noten, peulvruchten zoals bruine bonen en kapucijners - oud brood, broodkorsten en liever geen witbrood Probeer rustig te drinken en te eten Het is belangrijk om het voedsel goed te kauwen (te snijden of te prakken) eventueel het eten eerst in de keukenmachine doen of pureren met een staafmixer. Drink na elke maaltijd en tussendoor koolzuur (CO2) bevattende dranken (bv: Spa rood en Cola) om de wand van de prothese te reinigen Wat zijn de complicaties/bijwerkingen van de behandeling Als u voor het onderzoek een slaapmiddel heeft gekregen. In dat geval kan het zijn dat u tijdelijk vergeetachtig en suf bent, dit is meestal na een paar uur over. In verband hiermee is het niet toegestaan zelf een auto te besturen of alleen met het openbaar vervoer te reizen. Eventuele complicaties van het plaatsen van een endoprothese: In het algemeen zijn de bijwerkingen gering, maar ze kunnen wel optreden, zoals bijvoorbeeld: Slikklachten door verstopping van de prothese. Doorzakken van de prothese door vernauwing naar de maag. Het ontstaan van een verbinding (fistel) tussen slokdarm en luchtwegen. Het groeien van tumorweefsel boven of onder de prothese. De volgende klacht komt zelden voor: Een scheurtje in de slokdarm. Dit wordt meestal gezien op een röntgenfoto. Als een scheurtje wordt geconstateerd, kunnen sondevoeding en antibiotica worden gegeven en herstelt een scheurtje meestal binnen enkele dagen Controle Een regelmatige controle is niet altijd noodzakelijk. De huisarts en/of de wijkverpleegkundige zijn goed geïnformeerd en zij zullen u thuis zo goed mogelijk verzorgen en begeleiden. In bijzondere situaties is de specialist altijd bereid uw vragen te beantwoorden en zo mogelijk problemen te verhelpen.

5 WAT ZIJN MIDAZOLAM EN FENTANYL. Midazolam behoort tot de groep van benzodiazepines; dit zijn rustgevende middelen en slaapmiddelen. Midazolam werkt snel, met een maximale werking binnen enkele minuten. De werking verdwijnt snel, binnen 1 tot 2 uur, maar het middel is pas na 12 uren geheel uitgewerkt. Midazolam zorgt voor slaperigheid, angstremming en ontspanning. Sommige mensen vallen door het medicijn echt in slaap, maar vaak geeft het vooral een doezelig gevoel. Verder verstoort Midazolam tijdelijk het korte geheugen, waardoor u zich weinig kunt herinneren van het onderzoek. Bijwerkingen zijn verlaagde bloeddruk (hypotensie), verminderde ademhaling, geestelijke verwardheid, lusteloosheid (lethargie), verlaagde spierspanning (hypotonie), coördinatiestoornis van de spieren (ataxie). Fentanyl behoort tot de groep van opioiden, waartoe ook bijvoorbeeld morfine behoort. Fentanyl geeft een krachtige pijnstilling, maar versterkt ook het rustgevende effect van midazolam. Het effect treedt snel op, binnen enkele minuten. Bijwerkingen zijn spierstijfheid (spierrigiditeit), verminderde ademhaling (ademhalingsdepressie), verlaagde bloeddruk (hypotensie), verlaagde hartslag (bradycardie), misselijkheid, braken en duizeligheid. TELEFOONNUMMERS De volgende telefoonnummers zijn voor u van belang als u de arts of het MDL-centrum wilt bereiken: Maandag tot en met vrijdag van uur: (MDL-centrum) Buiten kantooruren: (vragen naar de dienstdoende arts-assistent Inwendige Geneeskunde, via de receptioniste) Mocht u thuis nog vragen hebben over het onderzoek, belt u dan naar het MDLcentrum Ikazia (endoscopie-afdeling),

Endoprothese in de slokdarm plaatsen

Endoprothese in de slokdarm plaatsen Endoprothese in de slokdarm plaatsen Endoscopieafdeling Beter voor elkaar Endoprothese in de slokdarm plaatsen Leest u deze folder rustig door. Aan het eind van de folder staan een drietal vragen die betrekking

Nadere informatie

Dilatatiebehandeling van de slokdarm

Dilatatiebehandeling van de slokdarm Dilatatiebehandeling van de slokdarm Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de behandeling die voor u is afgesproken.

Nadere informatie

Endoscopische echografie

Endoscopische echografie Endoscopische echografie Maag-darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over de endoscopische echografie die voor u is afgesproken.

Nadere informatie

Pneumodilatatie bij achalasie

Pneumodilatatie bij achalasie Pneumodilatatie bij achalasie Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de behandeling die voor u is afgesproken. In de

Nadere informatie

Maag- darm- levercentrum

Maag- darm- levercentrum Afdeling: Onderwerp: Maag- darm- levercentrum Enteroscopie via de mond (proximaal) Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over de enteroscopie die voor u is afgesproken.

Nadere informatie

Afdeling: Maag- darm- levercentrum

Afdeling: Maag- darm- levercentrum Afdeling: Onderwerp: Maag- darm- levercentrum Colonoscopie Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over de colonoscopie die voor u is afgesproken. Hierin wordt omschreven

Nadere informatie

Maag- darm- levercentrum

Maag- darm- levercentrum Afdeling: Onderwerp: Maag- darm- levercentrum Enteroscopie via de dikke darm (distaal) Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over de enteroscopie die voor u is afgesproken.

Nadere informatie

Colonoscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Colonoscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Colonoscopie Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de colonoscopie die voor u is afgesproken. Hierin wordt omschreven

Nadere informatie

Gastroscopie onder Propofol

Gastroscopie onder Propofol Gastroscopie onder Propofol Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Binnenkort ondergaat u een gastroscopie onder Propofol. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Aangezien

Nadere informatie

ERCP. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

ERCP. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar ERCP Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de ERCP die voor u is afgesproken. Hierin wordt omschreven wat een ERCP

Nadere informatie

Gastroscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Gastroscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Gastroscopie Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de gastroscopie die voor u is afgesproken. In de folder wordt omschreven

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Sigmoïdoscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Sigmoïdoscopie Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de sigmoïdoscopie die voor u is afgesproken. In de folder wordt

Nadere informatie

Het plaatsen van een PEG-sonde

Het plaatsen van een PEG-sonde Het plaatsen van een PEG-sonde Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over het plaatsen van een PEG-sonde die voor u is afgesproken.

Nadere informatie

Endoprothese van de slokdarm. Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis

Endoprothese van de slokdarm. Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis Endoprothese van de slokdarm Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis Wat is een endoprothese? Wanneer u een slokdarmvernauwing heeft, wordt in een aantal gevallen tijdens de operatie of in een

Nadere informatie

ERCP onder Propofol. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

ERCP onder Propofol. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar ERCP onder Propofol Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Binnenkort ondergaat u een ERCP onder Propofol. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Aangezien u het onderzoek onder Propofol

Nadere informatie

Endoprothese van de slokdarm. Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis

Endoprothese van de slokdarm. Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis Endoprothese van de slokdarm Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis Wat is een endoprothese? Wanneer u een slokdarmvernauwing heeft, wordt in een aantal gevallen tijdens de operatie of in een

Nadere informatie

Echo-endoscopie via de luchtpijp Kijkonderzoek

Echo-endoscopie via de luchtpijp Kijkonderzoek Echo-endoscopie via de luchtpijp Kijkonderzoek Longziekten Beter voor elkaar Echo-endoscopie via de luchtpijp (EBUS) U wordt verwacht op. om.uur. Melden bij dagopname 4CJ / 3E Bent u verhinderd? Laat het

Nadere informatie

Endoscopie afdeling. Het plaatsen van een slokdarmstent

Endoscopie afdeling. Het plaatsen van een slokdarmstent Endoscopie afdeling Het plaatsen van een slokdarmstent 1 Het plaatsen van een slokdarmstent U hebt met uw specialist afgesproken dat er een slokdarmstent wordt geplaatst. Dit is nodig wanneer er geen of

Nadere informatie

Colonoscopie onder Propofol

Colonoscopie onder Propofol Colonoscopie onder Propofol Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Binnenkort ondergaat u een colonoscopie onder Propofol. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Aangezien

Nadere informatie

Echo-Endo via de anus

Echo-Endo via de anus Echo-Endo via de anus Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over de endoscopische echografie die voor u is afgesproken.

Nadere informatie

Endoscopiecentrum. Inwendige echografie van de maag, slokdarm en de twaalfvingerige darm ( EUS)

Endoscopiecentrum. Inwendige echografie van de maag, slokdarm en de twaalfvingerige darm ( EUS) Endoscopiecentrum Inwendige echografie van de maag, slokdarm en de twaalfvingerige darm ( EUS) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een inwendige echografie van

Nadere informatie

Endoscopiecentrum. Plaatsing van een buisje in de slokdarm (stent, endoprothese)

Endoscopiecentrum. Plaatsing van een buisje in de slokdarm (stent, endoprothese) Endoscopiecentrum Plaatsing van een buisje in de slokdarm (stent, endoprothese) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor het plaatsen van een buisje in uw slokdarm.

Nadere informatie

Endoscopiecentrum Oprekking van de slokdarm, slokdarmsluitspier of de maaguitgang

Endoscopiecentrum Oprekking van de slokdarm, slokdarmsluitspier of de maaguitgang Endoscopiecentrum Oprekking van de slokdarm, slokdarmsluitspier of de maaguitgang (dilatatie van de slokdarm, cardia of pylorus) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen

Nadere informatie

ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE. Datum en tijd afspraak: FRANCISCUS GASTHUIS. Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum balie 320 op de derde verdieping

ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE. Datum en tijd afspraak: FRANCISCUS GASTHUIS. Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum balie 320 op de derde verdieping ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum balie 320 op de derde verdieping FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak Voor uw afspraak kunt u zich melden bij het Maag-,

Nadere informatie

Het afbinden van slokdarmspataderen

Het afbinden van slokdarmspataderen Het afbinden van slokdarmspataderen 2 U heeft met uw arts afgesproken om uw slokdarmspataderen (slokdarmvarices) te laten behandelen door ze te laten afbinden. Dit met als doel het stelpen van een bloeding

Nadere informatie

Endoscopische echografie

Endoscopische echografie Endoscopische echografie Maag-darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over de endoscopische echografie die voor u is afgesproken.

Nadere informatie

Een roesje bij endoscopisch onderzoek. Sedatie

Een roesje bij endoscopisch onderzoek. Sedatie Een roesje bij endoscopisch onderzoek Sedatie Inleiding U heeft binnenkort een afspraak voor een onderzoek op de Endoscopie-afdeling. Het onderzoek wordt door sommige mensen als onprettig ervaren. Daarom

Nadere informatie

Enteroscopie. (Proximaal, via de mond) Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Enteroscopie. (Proximaal, via de mond) Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Enteroscopie (Proximaal, via de mond) Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over de enteroscopie die voor u is afgesproken.

Nadere informatie

Dilatatiebehandeling van de slokdarm

Dilatatiebehandeling van de slokdarm Dilatatiebehandeling van de slokdarm MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis Melden op:... (datum en tijd) www.mdlcentrum.nl Algemeen: een dilatatiebehandeling Op advies van uw behandelend arts zult u binnenkort

Nadere informatie

Het oprekken van de slokdarm

Het oprekken van de slokdarm Het oprekken van de slokdarm U heeft met uw arts afgesproken om uw slokdarm te laten oprekken. Het oprekken van de slokdarm (ook wel oesophagusdilatatie genoemd) gebeurt tijdens een endoscopisch onderzoek.

Nadere informatie

ENDOSCOPIE. Sedatie (roesje) bij endoscopisch onderzoek

ENDOSCOPIE. Sedatie (roesje) bij endoscopisch onderzoek ENDOSCOPIE Sedatie (roesje) bij endoscopisch onderzoek Sedatie (roesje) bij endoscopisch onderzoek U krijgt binnenkort een endoscopisch onderzoek in het St. Antonius ziekenhuis. U hebt al een folder gekregen

Nadere informatie

Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS)

Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS) Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS) Informatie voor patiënten F0851-4380 april 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Gastroscopie met roesje

Gastroscopie met roesje Gastroscopie met roesje Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de gastroscopie die voor u is afgesproken. In de folder

Nadere informatie

Gastroscopie. Patiënteninformatie PR/ Gastroscopie

Gastroscopie. Patiënteninformatie PR/ Gastroscopie Gastroscopie Patiënteninformatie 1170888PR/13-2018 Gastroscopie In deze folder geven wij u informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek. Wat is een gastroscopie Met een kijkapparaat,

Nadere informatie

Endoscopiecentrum Inwendige echografie van de longlymfeklieren via de slokdarm

Endoscopiecentrum Inwendige echografie van de longlymfeklieren via de slokdarm Endoscopiecentrum Inwendige echografie van de longlymfeklieren via de slokdarm (EUS) Endoscopiecentrum Inleiding U bent u naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een endoechografie van de longlymfeklieren,

Nadere informatie

ERCP onderzoek. Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreaticografie. Patiënteninformatie 1170895PR/1-2011 ERCP

ERCP onderzoek. Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreaticografie. Patiënteninformatie 1170895PR/1-2011 ERCP ERCP onderzoek Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreaticografie Patiënteninformatie 1170895PR/1-2011 ERCP ERCP Bij een ERCP wordt een flexibele slang, de endoscoop, via de mond, slokdarm en de maag

Nadere informatie

Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, balie 320 ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE

Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, balie 320 ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, balie 320 ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE 779 Afspraak Voor uw afspraak kunt u zich melden bij het Maag-, Darm- & Levercentrum

Nadere informatie

Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS)

Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS) Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS) Uw afspraak U heeft een afspraak voor een echo-endoscopie op: dag om uur. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie van HMC Westeinde, tweede verdieping.

Nadere informatie

Endoscopiecentrum Endo-echografisch kijkonderzoek van de luchtwegen

Endoscopiecentrum Endo-echografisch kijkonderzoek van de luchtwegen Endoscopiecentrum Endo-echografisch kijkonderzoek van de luchtwegen (EBUS bronchoscopie) Endoscopiecentrum Inleiding U bent het Endoscopiecentrum verwezen voor een endoechografisch kijkonderzoek van de

Nadere informatie

Dilatatiebehandeling van de slokdarm. Maatschap Gastro-Enterologie IJsselland Ziekenhuis

Dilatatiebehandeling van de slokdarm. Maatschap Gastro-Enterologie IJsselland Ziekenhuis Dilatatiebehandeling van de slokdarm Maatschap Gastro-Enterologie IJsselland Ziekenhuis Algemeen: een dilatatiebehandeling Op advies van uw behandelend arts zult u binnenkort een dilatatiebehandeling van

Nadere informatie

ERCP. Inwendig onderzoek van de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier

ERCP. Inwendig onderzoek van de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier ERCP Inwendig onderzoek van de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier Inleiding Binnenkort hebt u een afspraak voor een ERCP. Dit is een inwendig onderzoek van de galwegen en/of afvoergang van

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Endo-echografie Binnenkort vindt bij u een endo-echografisch onderzoek plaats. In deze brochure krijgt u informatie over wat het onderzoek inhoudt, waartoe het dient en welke voorbereidingen noodzakelijk

Nadere informatie

Endoscopie Dilatatie van de slokdarm of dikke darm

Endoscopie Dilatatie van de slokdarm of dikke darm Endoscopie Dilatatie van de slokdarm of dikke darm 2 Inleiding Bij dilatatiebehandeling wordt een vernauwing van de slokdarm of de dikke darm opgerekt. Hiervoor wordt een endoscoop gebruikt. Dit is een

Nadere informatie

Plaatsen stent in slokdarm

Plaatsen stent in slokdarm Plaatsen stent in slokdarm In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een afspraak op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc voor het plaatsen van een stent (buisje) in de slokdarm. In

Nadere informatie

Belangrijk Vanaf 6 uur voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Meer informatie hierover leest u op pagina 2

Belangrijk Vanaf 6 uur voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Meer informatie hierover leest u op pagina 2 Inleiding Binnenkort hebt u een afspraak voor een endo-echoscopie (EUS). Dit is een inwendig onderzoek van de slokdarm- en maagwand, en omliggende organen. In deze folder leest u belangrijke informatie

Nadere informatie

Inbrengen van een PEG- sonde door de MDL-arts

Inbrengen van een PEG- sonde door de MDL-arts Inbrengen van een PEG- sonde door de MDL-arts Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1112 Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat er binnenkort bij u (of uw familielid) een voedingssonde via

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Endo-echoscopie. www.catharinaziekenhuis.nl

Maag-, Darm- en Leverziekten. Endo-echoscopie. www.catharinaziekenhuis.nl Maag-, Darm- en Leverziekten Endo-echoscopie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een endo-echoscopie?... 3 Voorbereidingen door de patiënt... 3 Vragenformulier... 4 Verloop van het onderzoek... 5

Nadere informatie

Endoscopiecentrum. Onderzoek van de luchtwegen, bronchoscopie

Endoscopiecentrum. Onderzoek van de luchtwegen, bronchoscopie Endoscopiecentrum Onderzoek van de luchtwegen, bronchoscopie Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een onderzoek van uw longen (bronchoscopie). Met dit onderzoek

Nadere informatie

Endoscopiecentrum. Dubbelballon enteroscopie van de dunne darm (via de mond, antegraad)

Endoscopiecentrum. Dubbelballon enteroscopie van de dunne darm (via de mond, antegraad) Endoscopiecentrum Dubbelballon enteroscopie van de dunne darm (via de mond, antegraad) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een dubbelballon enteroscopie (dbe).

Nadere informatie

Endo-echografie van de slokdarm/maag/alvleesklier

Endo-echografie van de slokdarm/maag/alvleesklier Endo-echografie van de slokdarm/maag/alvleesklier of galwegen ENDO-ECHOGRAFIE VAN DE SLOKDARM/MAAG/ ALVLEESKLIER OF GALWEGEN Uw behandelend arts heeft u verwezen voor een endoechografie van uw slokdarm,

Nadere informatie

Wat is een PEG-sonde

Wat is een PEG-sonde Wat is een PEG-sonde Wat is een PEG-sonde PEG is de afkorting voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. Dat betekent dat met behulp van een endoscopie door de huid heen een verbinding met de maag wordt

Nadere informatie

Endoscopiecentrum Onderzoek van de maag, slokdarm en twaalfvingerige darm

Endoscopiecentrum Onderzoek van de maag, slokdarm en twaalfvingerige darm Endoscopiecentrum Onderzoek van de maag, slokdarm en twaalfvingerige darm (gastroscopie) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een onderzoek van uw maag, slokdarm

Nadere informatie

Gastroscopie. Endoscopieafdeling Apeldoorn/Zutphen. Wat is een gastroscopie? Voorbereiding. Gebruik van medicijnen

Gastroscopie. Endoscopieafdeling Apeldoorn/Zutphen. Wat is een gastroscopie? Voorbereiding. Gebruik van medicijnen Gastroscopie Endoscopieafdeling Apeldoorn/Zutphen In overleg met uw behandelend arts wordt bij u een gastroscopie uitgevoerd. Deze folder geeft u informatie over wat het onderzoek inhoudt, het verloop

Nadere informatie

Plaatsing van een PEG-sonde

Plaatsing van een PEG-sonde Plaatsing van een PEG-sonde U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat er bij u een PEG-sonde wordt aangelegd. Dit is nodig als er maar heel weinig of geen voeding via uw mond, keel of slokdarm in

Nadere informatie

Een roesje bij endoscopisch onderzoek Sedatie

Een roesje bij endoscopisch onderzoek Sedatie Een roesje bij endoscopisch onderzoek Sedatie Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1084 Inleiding U krijgt binnenkort een onderzoek op de afdeling Endoscopie van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Nadere informatie

Datum en tijd afspraak: PNEUMODILATATIE VAN DE SLOKDARM

Datum en tijd afspraak: PNEUMODILATATIE VAN DE SLOKDARM Datum en tijd afspraak: PNEUMODILATATIE VAN DE SLOKDARM Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, blok 320 214 Afspraak Voor uw afspraak kunt u zich melden bij het Maag-, Darm-

Nadere informatie

Het oprekken van de slokdarm

Het oprekken van de slokdarm Het oprekken van de slokdarm U heeft met uw arts afgesproken om uw slokdarm te laten oprekken. Het oprekken van de slokdarm (ook wel oesophagusdilatatie genoemd) gebeurt tijdens een endoscopisch onderzoek.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Endo-echografie via de slokdarm. Endo-echografie via de slokdarm Endo-echografie via de slokdarm.

Patiënteninformatie. Endo-echografie via de slokdarm. Endo-echografie via de slokdarm Endo-echografie via de slokdarm. Patiënteninformatie Endo-echografie via de slokdarm Endo-echografie via de slokdarm 1043572 Endo-echografie via de slokdarm.indd 1 1 16-12-16 10:02 Endo-echografie via de slokdarm Endoscopiecentrum, route

Nadere informatie

Endoscopiecentrum. Onderzoek van de luchtwegen, bronchoscopie

Endoscopiecentrum. Onderzoek van de luchtwegen, bronchoscopie Endoscopiecentrum Onderzoek van de luchtwegen, bronchoscopie Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een onderzoek van uw longen (bronchoscopie). Met dit onderzoek

Nadere informatie

Het inbrengen van een PEG of PEG (J)- sonde door de MDL-arts

Het inbrengen van een PEG of PEG (J)- sonde door de MDL-arts Het inbrengen van een PEG of PEG (J)- sonde door de MDL-arts Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat er binnenkort bij u (of uw familielid)

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Bronchoscopie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Bronchoscopie. rkz.nl Patiënteninformatie Bronchoscopie rkz.nl Uw behandelend arts heeft u uitgelegd dat u een bronchoscopie moet ondergaan. Deze folder is een aanvulling op de mondelinge informatie van uw arts over het onderzoek.

Nadere informatie

Endo-echografie EUS. Functieafdeling 2 Locatie Veldhoven

Endo-echografie EUS. Functieafdeling 2 Locatie Veldhoven Endo-echografie EUS Functieafdeling 2 Locatie Veldhoven Op... dag, om... :... uur verwachten wij u op de functieafdeling 2 van Máxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven. U vindt functieafdeling 2 op de

Nadere informatie

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Uw afspraak U heeft een afspraak voor een echo-endoscopie van het maagdarmkanaal (slokdarm, maag, galwegen en alvleesklier). Wij verwachten u op: om: uur U kunt zich

Nadere informatie

Plaatsing van een buisje in de slokdarm Stent, endoprothese

Plaatsing van een buisje in de slokdarm Stent, endoprothese Endoscopiecentrum Plaatsing van een buisje in de slokdarm Stent, endoprothese Inleiding Vooraf U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor het plaatsen van een buisje in uw slokdarm. Dit buisje wordt

Nadere informatie

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Informatie voor patiënten F0941-4380 maart 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ballon enteroscopie. Ballon enteroscopie

Patiënteninformatie. Ballon enteroscopie. Ballon enteroscopie Patiënteninformatie Ballon enteroscopie Ballon enteroscopie 1 Ballon enteroscopie Wij verwachten u op... om... uur. Endoscopiecentrum, route 0.5 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw

Nadere informatie

Pneumodilatatie van de slokdarm

Pneumodilatatie van de slokdarm Pneumodilatatie van de slokdarm Oprekken van de slokdarm bij een vernauwing In deze informatie leest u wat een pneumodilatatie is. Maar ook waarom dit nodig kan zijn. Ook leest u hoe u zich voorbereidt

Nadere informatie

Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS)

Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS) Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS) In overleg met uw longarts krijgt u een inwendig onderzoek van de luchtwegen (bronchiën). Dit onderzoek heet een endobronchiale echografie met een punctie (EBUS).

Nadere informatie

Echo-endoscopie. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. Melden op:...(datum en tijd) www.mdlcentrum.nl

Echo-endoscopie. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. Melden op:...(datum en tijd) www.mdlcentrum.nl Echo-endoscopie MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis Melden op:...(datum en tijd) www.mdlcentrum.nl Wat is een echo-endoscopie? Bij een endoscopie brengt de arts een bestuurbare slang (de endoscoop) via mond

Nadere informatie

Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS)

Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS) Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS) Informatie voor patiënten F0972-4380 oktober 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Plaatsing van een PEG-katheter

Plaatsing van een PEG-katheter Plaatsing van een PEG-katheter U heeft met u behandelend arts afgesproken dat er bij u een PEG-katheter (PEG-sonde) wordt aangelegd. Dit is nodig als er maar heel weinig of geen voeding via uw mond, keel

Nadere informatie

Gastroscopie. Endoscopie-afdeling

Gastroscopie. Endoscopie-afdeling Gastroscopie Endoscopie-afdeling Binnenkort vindt bij u een onderzoek van de maag (gastroscopie) plaats. In deze folder leggen wij u uit wat het onderzoek inhoudt. Daarnaast geven wij u informatie over

Nadere informatie

Videocapsule endoscopie

Videocapsule endoscopie Videocapsule endoscopie Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de videocapsule endoscopie die voor u is afgesproken.

Nadere informatie

H.64920.1014. Onderzoek van de maag (Gastroscopie)

H.64920.1014. Onderzoek van de maag (Gastroscopie) H.64920.1014 Onderzoek van de maag (Gastroscopie) 1 Inleiding Uw arts heeft u voorgesteld om bij u een maagonderzoek (gastroscopie) te doen. U krijgt een gastroscopie om meer te weten te komen over de

Nadere informatie

Echo-Endo via de anus

Echo-Endo via de anus Echo-Endo via de anus Endoscopie Beter voor elkaar Endoscopische echografie / Echo-Endo via de anus Endoscopische echografie Binnenkort wordt u / of uw familielid verwacht op de Endoscopieafdeling van

Nadere informatie

Belangrijk Vanaf 6 uur voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Meer informatie hierover leest u op pagina 2

Belangrijk Vanaf 6 uur voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Meer informatie hierover leest u op pagina 2 Inleiding Binnenkort hebt u een afspraak voor een gastroscopie. Dit is een inwendig onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. In deze folder leest u belangrijke informatie over de gang van

Nadere informatie

PEG-sonde. Afdeling endoscopie. mca.nl

PEG-sonde. Afdeling endoscopie. mca.nl PEG-sonde Afdeling endoscopie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een PEG-sonde? 3 Uw voorbereiding 4 De ingreep 5 Na de ingreep 6 Weer thuis 7 Complicaties 7 Bent u verhinderd of wilt u uw afspraak verzetten?

Nadere informatie

Onderzoek met een roesje op de afdeling Endoscopie

Onderzoek met een roesje op de afdeling Endoscopie Onderzoek met een roesje op de afdeling Endoscopie Binnenkort heeft u een onderzoek op de afdeling Endoscopie. U heeft met de arts afgesproken dat u tijdens dit onderzoek een roesje (ook wel sedatie genoemd)

Nadere informatie

Endo-echografie van de slokdarm/maag/ alvleesklier of galwegen

Endo-echografie van de slokdarm/maag/ alvleesklier of galwegen Endo-echografie van de slokdarm/maag/ alvleesklier of galwegen Uw behandelend arts heeft u verwezen voor een endo-echografie van uw slokdarm, maag, alvleesklier of galwegen. Een endo-echografie is een

Nadere informatie

Behandeling van varices in slokdarm en/of maag

Behandeling van varices in slokdarm en/of maag Behandeling van varices in slokdarm en/of maag In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een afspraak op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc. Het betreft een behandeling van varices

Nadere informatie

Endoscopiecentrum Onderzoek van alvleesklier, galblaas en galwegen

Endoscopiecentrum Onderzoek van alvleesklier, galblaas en galwegen Endoscopiecentrum Onderzoek van alvleesklier, galblaas en galwegen (ERCP, endoscopische retrograde cholangio pancreaticografie) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor

Nadere informatie

Achalasie (ziekte van de slokdarm)

Achalasie (ziekte van de slokdarm) Achalasie (ziekte van de slokdarm) behandeling met pneumodilatatie (oprekken van de slokdarm) U heeft de slokdarmziekte Achalasie. Uw maag- darm- leverarts heeft u een behandeling voorgesteld de pneumodilatatie.

Nadere informatie

Gastroscopie. Endoscopie-afdeling

Gastroscopie. Endoscopie-afdeling Gastroscopie Endoscopie-afdeling Binnenkort vindt bij u een onderzoek van de maag (gastroscopie) plaats. In deze folder leggen wij u uit wat het onderzoek inhoudt. Daarnaast geven wij u informatie over

Nadere informatie

Dilatatie slokdarm met Savary sondes

Dilatatie slokdarm met Savary sondes Maag-, Darm- en Leverziekten Dilatatie slokdarm met Savary sondes www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is dilatatie van de slokdarm?... 3 Voorbereiding door de patiënt... 3 Medicijnen... 4 Voorbereiding

Nadere informatie

H.327280.0116. Inbrengen van een PEGsonde

H.327280.0116. Inbrengen van een PEGsonde H.327280.0116 Inbrengen van een PEGsonde 2 Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat er binnenkort bij u (of uw familielid) een voedingssonde via de buikwand wordt geplaatst. Dit noemen we een PEG-sonde.

Nadere informatie

Endoscopiecentrum Onderzoek van alvleesklier, galblaas en galwegen met cholangioscopie

Endoscopiecentrum Onderzoek van alvleesklier, galblaas en galwegen met cholangioscopie Endoscopiecentrum Onderzoek van alvleesklier, galblaas en galwegen met cholangioscopie (ERCP, Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie) met cholangioscopie Endoscopiecentrum Inleiding U bent

Nadere informatie

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een afspraak op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc. Het betreft een echo-endoscopie van de slokdarm,

Nadere informatie

Plaatsen van een PEG-katheter

Plaatsen van een PEG-katheter Plaatsen van een PEG-katheter Binnenkort wordt er bij u een PEG-katheter geplaatst. U wordt hiervoor één dag opgenomen in het ziekenhuis op een verpleegafdeling. U krijgt tijdens de ingreep een lichte

Nadere informatie

E.R.C.P. Maag- Darm- Leverziekten. Afspraak

E.R.C.P. Maag- Darm- Leverziekten. Afspraak Maag- Darm- Leverziekten E.R.C.P. Afspraak Dag en datum: Tijd: Waar:... dag......uur Mocht de datum u niet uitkomen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Endoscopie, telefoonnummer

Nadere informatie

Het plaatsen van een slokdarmstent

Het plaatsen van een slokdarmstent Het plaatsen van een slokdarmstent U heeft met uw arts afgesproken om een slokdarmstent te laten plaatsen. Dit is nodig wanneer er nauwelijks of geen doorgang van voeding meer mogelijk is via de slokdarm.

Nadere informatie

Oesofago-gastroduodeno-scopie

Oesofago-gastroduodeno-scopie Oesofago-gastroduodeno-scopie (onderzoek van de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm) U krijgt een onderzoek van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Dit onderzoek wordt oesofago-gastro-duodenoscopie

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie met een roesje. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie met een roesje. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Bronchoscopie met een roesje i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een bronchoscopie krijgt. Door middel van een bronchoscopisch

Nadere informatie

Colonoscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Colonoscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Colonoscopie Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de colonoscopie die voor u is afgesproken. In deze folder wordt

Nadere informatie

Endo-echografie van de bovenbuik en borstholte

Endo-echografie van de bovenbuik en borstholte Endo-echografie van de bovenbuik en borstholte EUS Waarom deze folder? Van uw specialist heeft u gehoord dat u een endo-echografie onderzoek (EUS) nodig heeft. Dit onderzoek gebeurt op de afdeling endoscopie

Nadere informatie

Wat is de functie van slokdarm, maag en twaalfvingerige

Wat is de functie van slokdarm, maag en twaalfvingerige Gastroscopie GASTROSCOPIE Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een gastroscopie te laten doen. Dit is een onderzoek waarbij met een kijkinstrument, de endoscoop, de binnenkant van uw slokdarm,

Nadere informatie

Endo-echografie van de luchtwegen (EBUS)

Endo-echografie van de luchtwegen (EBUS) Endo-echografie van de luchtwegen (EBUS) In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een longonderzoek op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc. Dit onderzoek wordt ook wel

Nadere informatie

GASTROSCOPIE ONDERZOEK VAN DE SLOKDARM, MAAG EN TWAALFVINGERIGE DARM

GASTROSCOPIE ONDERZOEK VAN DE SLOKDARM, MAAG EN TWAALFVINGERIGE DARM GASTROSCOPIE ONDERZOEK VAN DE SLOKDARM, MAAG EN TWAALFVINGERIGE DARM FRANCISCUS GASTHUIS Uw afspraak Gegevens patiënt Dhr./mevr.:... Afspraak gastroscopie onderzoek Afspraak datum:... Tijdstip melden:...

Nadere informatie

GASTROSCOPIE MET DAGOPNAME ONDERZOEK VAN DE SLOKDARM, MAAG EN TWAALFVINGERIGE DARM

GASTROSCOPIE MET DAGOPNAME ONDERZOEK VAN DE SLOKDARM, MAAG EN TWAALFVINGERIGE DARM GASTROSCOPIE MET DAGOPNAME ONDERZOEK VAN DE SLOKDARM, MAAG EN TWAALFVINGERIGE DARM FRANCISCUS VLIETLAND Uw afspraken Gegevens patiënt Dhr./Mevr.:... Afspraak Pre-endoscopisch spreekuur (intakegesprek)

Nadere informatie

Sedatie met Propofol. Sedatie polikliniek. (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling. Belangrijk. Gesprek met Sedatie Praktijk Specialist

Sedatie met Propofol. Sedatie polikliniek. (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling. Belangrijk. Gesprek met Sedatie Praktijk Specialist Sedatie polikliniek Sedatie met Propofol (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling Binnenkort komt u naar het BovenIJ ziekenhuis voor een onderzoek of een behandeling. Uw arts heeft met u besproken dat

Nadere informatie

Endoscopische behandeling van Zenkers divertikel

Endoscopische behandeling van Zenkers divertikel Endoscopische behandeling van Zenkers divertikel Bij u is een uitstulping (divertikel) van de slokdarm vastgesteld. Deze uitstulping, ook wel Zenkers divertikel genoemd, kan klachten geven als hoesten,

Nadere informatie