Op 7 februari hadden we als VWNN een wel heel bijzondere avond in Eernewoude, in aanwezigheid

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op 7 februari hadden we als VWNN een wel heel bijzondere avond in Eernewoude, in aanwezigheid"

Transcriptie

1 Friesestraatweg AC T F Nieuwsbrief Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland Met deze keer: Nieuwjaarsconcert & wisseling van de wacht bij VWNN p3 p4 p5 p6 p8 Bericht van de nieuwe directeur Christine Hillemans Trije Famkes Stagemarkt Een jaar vrijwilliger Zorgbelang & VWNN werken samen Op 7 februari hadden we als VWNN een wel heel bijzondere avond in Eernewoude, in aanwezigheid van een grote groep medewerkers / vrijwilligers. Eigenlijk was de avond ook weer bedoeld als alternatief voor de jaarlijkse kerstpakketten. Het nieuwjaarconcert van begin 2012 door Louiza Saitova was namelijk zo in de smaak gevallen, dat besloten werd dit jaar opnieuw een dergelijke activiteit te organiseren. In goede samenwerking met de voor velen van jullie bekende Kees Jaquet waren naast Kees tal van muzikanten opgetrommeld. Het was een heel gevarieerde line up: Sattar A- Saadi, Moussée Pathe M baye, Basile Maneka Lukadi, Nabiel Neaimi, Zaid Tayem, Dramane Diarra, Malega Magendane en ook onze (eigen) ambassadeur Louiza Saitova.. Verder was verhalenverteller Frank Belt van de partij. De genodigden konden uit verschillende optredens kiezen en aan het eind gaven alle artiesten samen een daverend optreden als band Mixed Up. De avond stond ook in het teken van het afscheid van Klaas Harink, sinds maart 2003 als directeur werkzaam bij VluchtelingenWerk (Fryslan) en sinds januari 2009 bij VWNN. Klaas wordt directeur bij de Stichting De Verre Naasten. Klaas heeft het niet zo op officieel gedoe en voelde weinig voor een aparte receptie. Dus het besluit om een en ander te combineren was snel gemaakt. Verschillende sprekers maakten duidelijk dat Klaas als directeur en als collega bijzonder is gewaardeerd. Jaap Vellenga, voorzitter van de Ondernemingsraad, vertelde beeldend over de overwinningen die Ceasar Clasius Harincus tijdens zijn loopbaan bij VWNN had behaald en over de contacten met de OR. Vervolg op pagina 2 1.

2 Nieuwjaarsconcert & wisseling van de wacht bij VWNN (vervolg van pagina 1) Jasper 7 feb Miniconcert door Fries- Tjetcheense zangeres Louiza Saitova maakt vertrek klaasharink beetje meer dragelijk Citaat speech Jaap: Op één kwaliteit van je ben ik jaloers. Tijdens een cursus met de Friese coördinatoren kregen we allemaal kaartjes waarop kwaliteiten vermeld stonden. We moesten die kaartjes geven aan de collega bij wie je de genoemde kwaliteit herkende. Ieder kreeg zo zijn of haar deel. Kees Elderenbosch hield een kwaliteit achter. Die vond hij niet bij een van ons passen maar wel bij jou. Die kwaliteit was inspirerend. Je kracht komt tot uitdrukking in de manier waarop je mensen kan inspireren en daardoor krijg je veel voor elkaar! Jan Boot, namens de Vrijwilligersraad, vertelde onder andere over het klussen bij Klaas thuis in Wirdum. Vriendschappelijke anekdotes, uit de tijd dat Jan zelf nog helemaal gezond was. Bert Wassink, voorzitter van VWNN, stond met name stil bij het feit, dat Klaas twee bijzondere verdiensten heeft gehad voor VWNN: Klaas heeft de organisatie die is ontstaan uit drie afzonderlijke organisaties tot één geheel weten samen te smeden en Klaas is de laatste jaren echt het boegbeeld van VWNN geweest. Hij heeft / had het talent om op het juiste moment op een goede manier naar buiten te treden. Tenslotte is op 7 februari ook nog bekend gemaakt, dat Christine Hillemans (manager integratie bij VWNN) per direct tot opvolger van Klaas is benoemd. Klaas zei wel eens: Een organisatie gaat naar z n directeur staan. Daarom is het goed als een directeur na een aantal jaren opstapt. Zo n directeurswissel is natuurlijk een belangrijke verandering voor een organisatie als VWNN. En dat in een tijd waarin we ons toch al gesteld zien voor bijzondere uitdagingen. Het zal voor Christine niet eenvoudig zijn Klaas te doen vergeten. Dat hoeft ook niet want we hebben er alle vertrouwen in dat Christine op haar eigen wijze op een goede manier leiding zal gaan geven aan onze prachtige organisatie. Marianne Tiel (De volledige tekst van de speech van Jaap Vellenga, is bij de redactie 7 ChristineHillemans mijn opvolger bij #VluchtelingenWerk. Van harte Christine! Mooie klus en dat gaat je lukken. 2.

3 Bericht van de nieuwe directeur, Christine Hillemans VW 8 feb:christine Hillemans is onze nieuwe directeur! Gefeliciteerd en succes! Zij volgt Klaas Harink op, die nu directeur is van #DeVerreNaasten Beste VluchtelingenWerkers, Ik denk dat we kunnen terugkijken op een heel goed afscheid van Klaas Harink, tijdens het afgelopen nieuwjaarsconcert. Zeker als je een volger bent van Klaas op Twitter weet je dat Klaas genoten heeft. Op deze bijeenkomst heb ik aangegeven dat het werkplan 2013 leidend blijft. Het managementteam wordt niet uitgebreid, wel zetten we extra ondersteuning in. Ger en ik hebben in goed overleg de managementtaken als volgt verdeeld. Belangenbehartiging blijft voor allebei een belangrijk thema. Ger blijft verantwoordelijk voor projectontwikkeling en wordt verantwoordelijk voor de Asielwerkzaamheden en uitvoering projecten, die onder Asiel vallen. Ik blijf verantwoordelijk voor de Integratiewerkzaamheden en uitvoering projecten, die onder Integratie vallen. Verder word ik verantwoordelijk voor alle processen die onder het bedrijfsbureau vallen en de contacten met het bestuur, de OR, de vrijwilligersraad, de cliëntenraad en met VWN. We richten de werkzaamheden zo in dat we elkaar kunnen vervangen bij afwezigheid. Nieuwe vraagstukken lossen we pragmatisch op. Ik verwacht dat met deze taakverdeling (en de extra ondersteuning) onze dienstver- lening door jullie, vrijwilligers, aan asielzoekers en vluchtelingen, gecontinueerd blijft. Voor een aantal werkbegeleiders / coördinatoren wordt het mogelijk even wennen. Ik heb de vele reacties die ik ontving bij mijn benoeming enorm gewaardeerd. Dat motiveert mij ook! Ik verwacht dat we als professionele vrijwilligersorganisatie zeker een toekomst houden. Ik hoop dat jullie allen met veel plezier bij VluchtelingenWerk blijven werken. Tot ziens! Christine Hillemans directeur VWNN 3.

4 trije famkes... Zaten midden jaren 70 bij elkaar in een klein, doch oh zo leuk gymnasium alfa klasje van het Lyceum in Dokkum. Na het behalen van hun diploma s gingen Warm afscheid Cobi Jellesma Donderdag 31 januari nam Cobi Jellesma afscheid van haar vluchtelingen. Zij was bijna een kwart eeuw coördinator van VluchtelingenWerk, regio Lemmer. Van een warme handdruk met haar oude klanten was het nog niet gekomen. Trees, Anneke en Seppy zij elk huns weegs. Trees ging studeren in, Anneke in Amsterdam en Seppy kreeg een baan bij een bank in de buurt. Er werd getrouwd, zonen en dochters gebaard (en door elkaar bewonderd!) en ze verloren elkaar niet uit het oog. Na verloop van jaren keerde eerst Anneke, later ook Trees terug naar it Heitelân. De contacten werden intensiever. En zie hier, alle drie inmiddels werkzaam bij VluchtelingenWerk. Anneke bij de poot Asiel, Seppy bij Integratie en Trees bij Taal In Beweging De schoolvriendinnen hadden een leuke ontmoeting tijdens de gezellige samenkomst ter gelegenheid van het nieuwe jaar en het afscheid van Klaas Harink. Anneke, Trees en Seppy Het afscheid vond plaats in t Haske in Balk. Bijna tachtig mensen, vluchtelingen en medewerkers, kwamen deze donderdag s avonds uit Lemmer, Stavoren, Koudum, Balk, Heeg, Woudsend en Workum bijeen. Zij haalden vele herinneringen op aan soms ingrijpende gebeurtenissen uit hun nieuwe leven, en de rol die Cobi daarbij speelde. Herman Beks vrijwilliger VWNN-Lemmer 4.

5 housewarming Mijn naam is Maaike Dijkstra en sinds September 2012 ben ik begonnen met de opleiding Maatschappelijke Zorg. Mijn stageplek is VWNN regio Middelsee. In November 2012 ben ik begonnen met het maatschappelijk begeleiden van een gezin gehuisvestigde vluchtingen uit Ethiopië / Eritrea.Voor mijn opleiding kreeg ik de opdracht om een activiteit te organiseren voor mijn cliënten. Mijn gezin heeft sinds aankomst in hun huidige woonplaats Marrum, één grote wens; in contact komen met hun nieuwe buurtgenoten. Dit bleek de ideale combinatie te zijn. Een Housewarming organiseren vóór en mét mijn cliënten. Samen hebben we uitnodigingen gemaakt en zijn we begonnen aan de voorbereidingen. Wat waren ze enthousiast en ze konden niet wachten tot de geplande datum. Toen was het zover. Vooraf klaargemaakte gerechten uit hun geboorteland stonden klaar in de keuken en gekleed in hun traditionele klederdracht uit Ethiopië verwelkomden ze hun eerste gasten. Er was een grote opkomst; elke genodigde kwam met een typisch Nederlands gerecht. De sfeer was al meteen ontspannen en gemoedelijk. Na enkele uren was mijn aanwezigheid overbodig en ben ik met een voldaan gevoel naar huis gegaan: Missie geslaagd! Maaike Dijkstra stagiaire Middelsee stagemarkt Op vrijdagochtend 14 december 2012 heeft de Hanzehogeschool een stagemarkt georganiseerd in de Marie Kamphuisborg voor hun studenten. De markt is bedoeld voor studenten MWD en SPH die hun 3e studiejaar starten met hun jaarstage. VWNN was hierbij ook aanwezig! De studenten werden geinformeerd over de asielprocedure, uitgeprocedeerden en integratie. De VWNN-stagiaires, Pitjoenam, Aliki en Müge, die de informatie gaven, lopen stage op verschillende locaties. Tijdens de stagemarkt ontmoetten ze elkaar voor het eerst en hebben daarbij prettig samen gewerkt. Het was volgens de stagiaires een succesvolle stagemarkt, met veel studenten die geïnteresseerd waren in de organisatie. Müge Aslan stagiaire -Oost 5.

6 Een jaar vrijwilliger: interview met janny nijhof Je bent nu een jaar vrijwilliger bij VWNN. Waarom ben je ingestapt? Ik kwam onverwacht zonder werk te zitten en dacht dat dit misschien wel iets voor mij was, maatschappelijk en educatief bezig zijn. Wat was je eerste klus? De maatschappelijke begeleiding van een Afghaans gezin met 2 kinderen, die in Roden een huis kregen toegewezen. Wat was je eerste indruk? Ik plons ergens in en ga maar zwemmen. Ik heb vaak gedacht aan de eerste keer dat ik bij zwemles in het diepe moest springen. Ik raakte toen de bodem en trapte me daarna razendsnel weer naar de oppervlakte. Wat een ervaring! Gelukkig deed ik de begeleiding samen met een collega, die al langer dit werk deed. Waar liep je dan allemaal tegenaan? Het grootste probleem is de communicatie. We begeleidden een gezin dat pas 3 maanden AZC achter de rug had, dus niet meer dan 5 woorden Nederlands sprak. Hun moedertaal, Farsi of Dari, konden wij niet lezen en niet spreken. Het was dus steeds zoeken naar gebaren, plaatjes, een tolk. Intussen moest wel het huis worden ingericht, moesten er op sociaal gebied allerlei financiële dingen worden aangevraagd en moest het oudste kind naar school. Eigenlijk heb je dan steeds het gevoel, dat je elkaar niet echt begrijpt, maar toch ga je maar door. Je loopt een beetje jezelf voorbij. Wat vond je in de beginfase het meest boeiend? Je bent een vraagbaak en hulp, aanspreekpunt, leert iets van hun achtergrond en cultuur, krijgt toch langzamerhand contact. Deze mensen hebben geen enkele voorstelling van Nederland, de inwoners, de berg formulieren, de regels, de plichten. Ze zijn vrij en wonen, en dat is het dan. Als vrijwilliger help je hun om een beetje de weg te vinden. Als je terugkijkt naar jouw eerste jaar, wat vind je dan hoogtepunten? Ik heb intussen een paar gezinnen begeleid, en ik zie grote verschillen tussen culturen. Als je alle vluchtelingen over 1 kam scheert, maak je een Jaarfeest Noordenveld grote fout. De achtergronden, taal, verwachtingen van iedere vluchteling zijn weer zo anders! Dat maakt het voor mij verrassend. Met het eerste gezin kan ik nu bellen om een afspraak te maken, iets te vertellen en we begrijpen elkaar. Dat is een hoogtepunt. Omdat ik intussen ook taalcoach geworden ben en als vrijwilliger werk bij de inburgering, zie ik sprongen van vooruitgang in communicatie bij sommige vluchtelingen. Ook zie ik dat hun eigen cultuur maakt, dat ze heel verschillend aankijken tegen onze cultuur. Een gesprek hierover, hoe gebrekkig ook, is voor mij een hoogtepunt. Is er een dieptepunt? Nou, niet heel diep, maar ze zijn er. Een gezin dat we begeleidden vond dat we ons niet meer moesten bemoeien met hun privé-leven. We stelden veel te veel vragen. Vervolg op pagina 7 6.

7 Een jaar vrijwilliger Vervolg van pagina 6 We moesten wachten tot zij aan ons een vraag stelden. We hebben toen met een tolk uitgelegd hoe het werkte tijdens de vestiging en opstart en hun verder verwezen naar het spreekuur van VWNN. Een ander dieptepunt vond ik het verdriet van een alleenstaande moeder. Toen zij toestemde dat ik haar interviews bij de IND mocht lezen, ging zij er zelf naast zitten en begon opeens heel verdrietig te huilen. Kennelijk kwam alle ellende weer naar boven. Dat snijdt op zo n moment echt door mij heen. Hoe heb je onze organisatie ervaren? Ik heb een aantal cursussen gevolgd en dat geeft veel handvaten. Ook Compact en de Nieuwsbrief bieden steun. Verder heb ik eigenlijk alleen te maken met onze plaatselijke werkgroep. Die groep is een hecht stel hardwerkende mensen, die zich helemaal belangeloos inzetten voor vluchtelingen. Achter de schermen wordt enorm hard gewerkt, en gaat iedereen regelmatig over eigen grenzen heen. Toen we in de week van de vrijwilliger namens het gemeentebestuur werden verrast met bloemen en taart, hebben we ervaren dat de gemeente echt waardering heeft voor al dit werk. Zijn er verbeterpunten in het werk? Al doende leert men en dat is in dit werk wel enorm van toepassing. Het is heel goed dat je met 2 mensen op een adres zit, zodat je elkaar kunt ondersteunen en vervangen. Een echt verbeterpunt vind ik het werken aan communicatie. Naast een maatschappelijke begeleiding zou ook meteen een taalbegeleiding moeten worden opgestart en zou iemand binnen 2 maanden naar de inburgering moeten kunnen. Verder zou een verbeterpunt zijn een simpeler toegang tot alle toeslagen en regelingen. De vluchteling begrijpt hier niks van, en krijgt een idee dat alles maar betaald wordt door de gemeente, als je er maar om vraagt. Uitleggen hoe e.e.a. werkt kan niet, omdat de communicatie veel te moeizaam is. Eigenlijk zou in het AZC al begonnen moeten worden met voorlichting op dit gebied. Over voorlichting gesproken, onze werkgroep heeft te maken met alleenstaande moeders die spontaan weer zwanger worden, zonder dat ze op de hoogte zijn van de hoed en de rand. Dat zou pleiten voor een royale voorlichting op het gebied van anticonceptie, ongewenste zwangerschap etc. Ook dat zou in het AZC moeten beginnen. Janny Nijhof VWNN-Noordenveld afscheid vwnn haren Ga je nog verder met dit werk? Zeker weten, met veel plezier, zolang mijn gezondheid het toelaat. De gemeente Haren had een meerjarenovereenkomst met VluchtelingenWerk Noord-Nederland. Na het beeindigen van die overeenkomst (per 1 januari 2013) heeft de gemeente besloten deze niet te verlengen, maar voor wat betreft de maatschappelijke begeleiding aansluiting te zoeken bij de lokale welzijnsinstelling Torion te Haren Op 22 januari hebben we afscheid genomen van 19 vrijwilligers uit Haren en de coordinator Annemieke van der Klei. We wensen ze onder de Torionvlag veel succes toe. Christine Hillemans Vrijwilligerswerk Vrijwilliger zijn... Is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Is verbonden, maar niet gebonden. Is onbetaalbaar, maar niet te koop. Is positief denken. Is positief doen. Met als enige doel, voor jezelf en voor een ander, een goed gevoel. Ger en Teddy Werkman 7.

8 Culinaire ontmoeting in Kloosterveste Taalkoppels van Vluchtelingen- Werk Nederland hebben onder leiding van kok Mamadou Congo een bijzonder smakelijke wereldmaaltijd voor elkaar gekookt. Deze groepsactiviteit was een onderdeel van het project Taalcoaches EIF (Europees Integratie Fonds). De dag werd op zaterdag 23 februari 2013 gehouden in de kookstudio van de MFA Kloosterveste. In het voorjaar van 2012 startte VluchtelingenWerk het project Taalcoaches EIF. Mannen en vrouwen van niet-westerse afkomst worden door een Taalcoach begeleid bij het leren van de Nederlandse taal. Omdat het een project van het Europees Integratie Fonds is, worden er ook activiteiten buitenshuis aangeboden, zoals deze kookworkshop. Eerder gingen taalkoppels uit de provincies, Friesland en Drenthe samen naar het Scheepvaartmuseum of volgden ze een workshop Gezonde Levensstijl. Jitske Klok vrijwilliger Samenwerking Zorgbelang en Vwnn In april 2012 nam VWNN contact op met Zorgbelang omdat onze medewerkers uit het veld signaleerden dat (door het vervallen van vergoedingen van VWS voor het gebruik van tolken in de zorg per 1 januari 2012) de kwaliteit van de zorg in de tweede lijn afneemt. Het kabinet vindt dat patiënten en cliënten zelf verantwoordelijk zijn voor hun kennis van de Nederlandse taal. Deze nieuwe inwoners nemen nu vaak familie (vaak kinderen) en / of vrienden mee naar een consult. Maar het vertalen van zorginhoudelijke gesprekken door familie of bekenden staat een goede informatie-uitwisseling in de weg. Taalproblemen kunnen leiden tot verkeerde diagnoses en een verkeerd medicijngebruik. Zorgbelang en Vluchtelingen- Werk hechten aan goede zorg voor álle patiënten / cliënten. Gezamenlijk hebben we een brief gestuurd naar alle ziekenhuizen en GGZ instellingen in en Friesland (en VWNN heeft dat ook in Drenthe gedaan) met de vraag of ze maatregelen getroffen hebben om ontstane knelpunten op te lossen. Van vrijwel alle ziekenhuizen en GGZ instellingen is daarop reactie gekomen. Uit deze reacties wordt een aantal zaken duidelijk: de meeste organisaties bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van een tolk en dragen zelf hiervoor de kosten. VluchtelingenWerk Noord Nederland en Zorgbelang willen graag dat alle vluchtelingen de keus geboden wordt gebruik te maken van de diensten van een tolk. Dit wordt in 2013 onder de aandacht gebracht van de zorginstellingen. Christine Hillemans 8.

9 vrijwilligers noordenveld in de bloemen Huisbegeleiders werkzaam in de gemeente Noordenveld, werden in december tijdens hun vergadering overvallen door een wethouder met in zijn kielzog twee beleidsmedewerkers, een journalist en de fotograaf van een plaatselijke krant. Namens de gemeente Noordenveld kwam wethouder Oeds Keizer de vrijwilligers bedanken voor hun geweldige inzet. Wethouder Oeds Keizer: Het is bepaald niet onlogisch dat jullie in het zonnetje worden gezet. De afgelopen twee jaar zijn namelijk 58 (!) vluchtelingen in de gemeente Noordenveld komen wonen. Dit grote aantal was het gevolg van een achterstand. Dankzij jullie hulp is de achterstand de afgelopen twee jaar weggewerkt. Een prestatie van formaat en we hebben grote waardering voor jullie werkzaamheden. Jullie hebben de afgelopen jaren zoveel inzet getoond en het zo druk gehad, dat een bedankje zonder meer op z n plaats is. In Roden zijn naast de huisbegeleiders ook een 20-tal taalcoaches actief. Verder proberen vrijwilligers stageplekken bij lokale bedrijven te regelen om zo de integratie te versnellen en wordt er wekelijks spreekuur gehouden. Ook voor deze werkzaamheden sprak de wethouder zijn grote waardering uit. Elke huisbegeleider kreeg een boeket bloemen en er was taart voor bij de koffie. Dit gebaar van de gemeente is door ons als huisbegeleiders bijzonder op prijs gesteld. Marjan Hoekstra vrijwilliger Bijzondere bijeenkomst Op 22 december 2012 was er een bijzondere bijeenkomst van hervestigde vluchtelingen in Sneek van de Oromo bevolkingsgroep uit Ethiopië. VluchtelingenWerk medewerkers werden in de bloemetjes en in een traditioneel Oromo gewaad gezet. Uit het hele land waren Oromo s naar Sneek gekomen voor dit speciale feest. Fré Post en Jaap Vellenga 9.

10 Vluchtelingenwerk Volleybaltoernooi 2012 Vluchtelingenwerk Volleybaltoernooi 2012 Hét volleybaltoernooi voor de noordelijke AZC s 80 deelnemers 30 vrijwilligers 10 busjes Grote opkomst in de Duurswoldhal 1 kampioen Een geslaagd toernooi! Ruim 80 deelnemers telde het toernooi op 16 december in de Duurswoldhal in Slochteren. Er speelden 8 herenteams en nog een aantal teams van kinderen en vrijwilligers. De sfeer was feestelijk en ontspannen en iedereen, van jong tot oud genoot zichtbaar van dit sportieve evenement. In een spannende finale won het team van AZC Oude Pekela van een van de twee teams van Emmen. Het toernooi vormde de afsluiting van Sporten in en om de AZC s. Hierbij werkte VWNN samen met Stichting de Vrolijkheid en met locale sportclubs. Zowel bij de clubs als op de AZC s werden verschillende sportactiviteiten georganiseerd. 'Het is voor het eerst dat ik meehelp bij een evenement van vluchtelingenwerk, maar ik heb nog nooit zoveel fanatiekelingen in één busje gezien' Kor Groeneveld, vrijwillige chauffeur Een sfeerimpressie Iedere deelnemer kreeg munten om in de gezellige kantine met een consumptie op krachten te komen AZC Emmen is de sfeermaker zowel tijdens als ná het toernooi Volleybaltoernooi 2012 Nieuwsbrief Vluchtelingenwerk Noord Nederland 10.

11 De bestorming van Fort Europa Ruim 30 deelnemers van de Vrouwen van Nu uit Goutum speelden het spel Fort Europa op 23 januari 2013 in het dorpshuis aldaar. De bestorming van Fort Europa. Ervaar hoe het is om plotseling je thuisland te moeten verlaten en te vluchten naar een onbekend land. Onderweg maakt de vluchteling van alles mee waardoor het een zware maar ook spannende reis wordt. Wat maakt een vluchteling allemaal mee op zijn reis? Zal het lukken om Nederland te bereiken? Dit spel is iets eenvoudiger van opzet dan de uitgebreide versie en het doel is in de huid te kruipen van een vluchteling uit Somalië. Seppy de Vries introduceerde het doel van de avond. Gerke van der Wagen was de drijvende kracht achter dit spel. Hij legde uit hoe het spel werkt en beantwoordde de vragen. Buiten was het koud maar binnen met het spannende spel en warme drinken begon het langzaam aan zomer te worden. Er waren zes groepen deelnemers en elke groep bestond uit vijf mensen rond één speltafel, één spelleider en vier spelers. Door middel van dit spel konden de deelnemers leren over het leven van een vluchteling. Daarbij kwamen de redenen van de vlucht, de grote moeilijkheden tijdens de reis en de problemen bij de aankomst in het nieuwe land aan bod. Aan het eind vertelde elk spelleider over hun eigen ervaring en hun vluchtplan en hun beleving hoe het is om in de schoenen van een vluchteling te staan. Het had diepe indruk gemaakt op velen van hen. Er was een gezellige, warme en vriendelijke sfeer tijdens het spel en met elkaar hebben we een geslaagde avond gehad. Dit kwam zeker mede door de aanwezigheid en vertelling van Kaywan Ghadiri zelf! Kaywan Ghadiri ex-vluchteling en nu stagiair bij VWNN Friesland Noord, HBO Cultureel en Maatschappelijk Werk Belangrijke mededeling bij het Scholingsoverzicht Hierbij een overzicht van de cursussen en trainingen die gegeven worden op locatie in. Willen jullie goed de aanmeldtermijn in de gaten houden? Het komt regelmatig voor dat de mensen zich te laat opgeven. Hierdoor zijn verschillende cursussen geannuleerd, die vermoedelijk toch door hadden kunnen gaan. Dit is natuurlijk jammer voor degenen die zich wel op tijd hadden opgegeven. Ik moet minimaal 4 week van te voren aan de trainers doorgeven of de cursus doorgaat. Als het dan later toch niet doorgaat, zijn er wel kosten aan verbonden. Voor alle duidelijkheid: alleen de aanmeldingen met een aanmeldformulier worden in behandeling genomen. Fennie Eefting 11.

12 cursussen en trainingen (Onder voorbehoud) Cursussen en Trainingen maart Vluchteling in Geldnood Coachingsvaardigheden Twee dagen: dag 1 Themadag Islam Coachingsvaardigheden Twee dagen: dag 2 Cursussen en Trainingen april Omgaan met dwingend en agressief gedrag Twee dagen, Dag 1 Omgaan met dwingend en agressief gedrag Twee dagen, Dag 2 Basiscursus: Twee dagen Dag 1 (Alinda) Omgaan met dwingend en agressief gedrag Twee dagen, Dag 1 Bezoek Rechtbank Locatie Locatie Guyotplein 1 Datum training 15 maart 21 maart 25 maart 28 maart Datum training 4 april 11 april 15 april 16 april 18 april Aanmeldtermijn tot: 15 februari Nog geen aanmeldingen, verlenging tot 27 februari 21 februari Nog maar 3 aanmeldingen verlenging tot 27 februari 4 maart 21 februari verlenging tot 27 februari Aanmeldtermijn tot: 7 maart 7 maart 18 maart 19 maart 14 maart Geschikt voor: Medewerkers die een rol hebben in de financiële begeleiding van cliënten Medewerkers integratie die gedurende minimaal een half jaar actief zijn in de begeleiding van asielzoekers en / of vluchtelingen Ieder Medewerkers integratie die gedurende minimaal een half jaar actief zijn in de begeleiding van asielzoekers en/ of vluchtelingen Geschikt voor: Medewerkers integratie, ervaring in de begeleiding van vluchtelingen / asielzoekers is gewenst Medewerkers integratie, ervaring in de begeleiding van vluchtelingen / asielzoekers is gewenst Nieuwe medewerkers asiel en integratie Medewerkers asiel, ervaring in de begeleiding van vluchtelingen / asielzoekers is gewenst Ieder 12.

13 cursussen en trainingen (Onder voorbehoud) Cursussen en Trainingen april Basiscursus: Twee dagen Dag 2 (Alinda) Omgaan met dwingend en agressief gedrag Twee dagen, Dag 2 Cursussen mei Spreekuurvaardigheden Omgaan met psychosociale problemen Twee dagen: dag 1 Basiscursus terugkomdag Omgaan me psychosociale problemen Twee dagen: dag 2 Cursussen juni Basiscursus Taal Omgaan met dwingend en agressief gedrag Twee dagen, Dag 1 Vluchteling in Geldnood Locatie Locatie Locatie Datum training 22 april 23 april Datum training 7 mei 23 mei 27 mei 30 mei Datum training 3 juni 5 juni 7 juni Aanmeldtermijn tot: 18 maart 19 maart Aanmeldtermijn tot: 9 april 25 april 30 april 25 april Aanmeldtermijn tot: 6 mei 8 mei 10 mei Geschikt voor: Nieuwe medewerkers asiel en integratie Medewerkers asiel, ervaring in de begeleiding van vluchtelingen / asielzoekers is gewenst Geschikt voor: Medewerkers integratie die spreekuren verzorgen Medewerkers integratie die gedurende min.een half jaar actief zijn in de begeleiding van asielzoekers en / of vluchtelingen Medewerkers asiel en integratie die minimaal een half jaar geleden de basiscursus 1 en 2 gedaan hebben Medewerkers integratie die gedurende min.een half jaar actief zijn in de begeleiding van asielzoek ers en / of vluchtelingen Geschikt voor: Taalvrijwilligers Medewerkers integratie, ervaring in de begeleiding van vluchtelingen / asielzoekers is gewenst Medewerkers die een rol hebben in de financiële begeleiding van cliënten 13.

14 Vwnn biedt per 1 januari 2013 inburgeringcursussen aan Cursussen juni Omgaan met dwingend en agressief gedrag Twee dagen, Dag 2 Coachingsvaardigheden Twee dagen: dag 1 Basiscursus terugkomdag CoachingsvaardighedenTwee dagen: dag 2 Cursussen juli Basiscursus dag 2 (in ontwikkeling) Locatie Locatie Datum training 12 juni 18 juni 21 juni 25 juni Datum training 1 juli Aanmeldtermijn tot: 8 mei 21 mei 19 mei 21 mei Aanmeldtermijn tot: 3 juni Geschikt voor: Medewerkers integratie, ervaring in de begeleiding van vluchtelingen / asielzoekers is gewenst Medewerkers integratie die gedurende minimaal een half jaar actief zijn in de begeleiding van asielzoekers en / of vluchtelingen Medewerkers asiel en integratie die minimaal een half jaar geleden de basiscursus 1 en 2 gedaan hebben Medewerkers integratie die gedurende minimaal een half jaar actief zijn in de begeleiding van asielzoekers en / of vluchtelingen Geschikt voor: Taalvrijwilligers die in ieder geval de basiscursus dag 1 hebben gevolgd VW 8feb Gisteren mooi #nieuwjaarsconcert, en in Eernewoude: top organisatie Colofon redactie: Marianne Tiel , vormgeving: Terp 10 Communicatie 14.

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg Introductie Vluchtelingenwerk West- en Oost-Brabant en Bommelerwaard (WOBB) locatie Geertruidenberg, zet zich in voor vluchtelingen die gehuisvest worden in onze gemeente. Door maatschappelijke begeleiding

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 De Gemiva-SVG Groep heeft ruim 900 vrijwilligers die op zeer uiteenlopende momenten hun diensten verlenen bij activiteiten voor mensen met een

Nadere informatie

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen:

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: IND = Interalisatie en NaturalisatieDienst Alle mensen die in Nederland willen komen wonen moeten hiernaartoe. Bij de IND werken mensen die beslissen of iemand

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca.

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca. NIEUWSBRIEF In dit nummer: mei 201 editie 7 Woord van de voorzitter 1 Marianne Jansen 2 Woord van de voorzitter Joost Wissink Oproep: oude nieuwsbrieven Bill s Bar Beach Volleybal Toernooi Opfriscursus

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers Gelre ziekenhuizen

Tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers Gelre ziekenhuizen ALGEMENE VRAGEN 1. Op welke locatie doet u vrijwilligerswerk? Gelre ziekenhuizen Apeldoorn Gelre ziekenhuizen Zutphen beide locaties 2. Hoe bent u in aanraking gekomen met vrijwilligerswerk bij Gelre ziekenhuizen?

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz.

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz. Almelo, 8 juli 2015 Onderwerp: Moeilijk verhuizen! Beste heer/mevrouw Ik ben (...) Ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en mijn 2 kleine broertjes in azc Almelo. In deze vakantie moeten er ongeveer

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl November 2009 MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl Beste Leden, Met deze nieuwsbrief informeren wij u graag over de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal,

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal, NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015 Agenda Column van Puck 4 December Auti Soos 11 december Soep- en spellenavond 12 december Auti Actie Dag 29 december AutiJongerenCafé Vanaf Januari 2016 Auti

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons september 2012 Luc Timmers Alle cartoons mogen gratis gekopieerd en verspreid worden Gratis? Jazeker! Tegenprestatie? De Lijnmanager Gratis is voor bijna niks Volg @Delijnmanager

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Dit is de nieuwsbrief van Praktijk de Regenboog. Via regelmatige nieuwsbrieven willen wij u als ouder, collega of andere geïnteresseerde op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen.

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. april 30 Nieuwsflits 2015 In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. Aan de ouders en verzorgers van de leerlingen van De Zuidster, Het is toch even wennen, zorgen dat er een nieuwsflits

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Nieuwsbrief Stichting Perpectief September/oktober Editie 28 VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Wist u dat? Deze maand hebben we een bezoek gebracht aan Stichting VluchtelingenWerk Oost

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer:

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer: Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober In dit nummer: Hulp bij verhuizing/ Burendag/Samenwerking met Stichting Present/Alzheimertuin/ Salomon gastlocatie voor Dag van Dialoog/ Taalcoach/Fietscursus en

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Bestuur Born Atletiek Totaal Even voorstellen, Beste atleten en ouders, wellicht heeft u er nooit zo bij stil gestaan maar achter de schermen is de Stichting

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier voor vrijwillige taalcoaches

Aanmeldingsformulier voor vrijwillige taalcoaches Aanmeldingsformulier voor vrijwillige taalcoaches Datum aanmelding: Naam: Voorletter: dhr./mevr. Roepnaam: Adres: Postcode: Telefoon: Woonplaats: Mobiel: E-mail adres : Geb.datum : Nationaliteit : Gezinssamenstelling

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel Introductie In de gemeente Sint-Michielsgestel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de

Nadere informatie

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Presentatie 20/1/16 Hoe is het zo gekomen? Enige ervaringen. Interview De Drie Ringen, 19/1/2015 Het wil een onafhankelijke en breed samengestelde organisatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2014 Locatie Schijndel. Locatie Schijndel

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2014 Locatie Schijndel. Locatie Schijndel 1 Introductie In Schijndel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de gemeente komen wonen.

Nadere informatie

Inhoud van dit nummer: Al drie jaar..

Inhoud van dit nummer: Al drie jaar.. Inhoud van dit nummer: Al drie jaar.. (gedicht) Kinderen met verslaafde ouders Even voorstellen. Verslag van het Voorjaarsfeest 28 Mei Budgetrecept van Hinke Buitenveldertgroep - Hoogeveen Contactgegevens

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr.4-2014 Voorschool Thusanong

Nieuwsbrief nr.4-2014 Voorschool Thusanong Nieuwsbrief nr.4-2014 Voorschool Thusanong Beste ouders De afgelopen maanden hebben er heel wat leuke en leerzame activiteiten plaatsgevonden op de Voorschool. In het kader van Koningsdag hebben de kinderen

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Schijndel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Schijndel Introductie In de gemeente Schijndel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de gemeente

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Nood breekt wet: noodopvang in Rosmalen

Nood breekt wet: noodopvang in Rosmalen Nood breekt wet: noodopvang in Rosmalen Interview met Rian Hulscher, coördinator Asiel Het is rustig op het terrein van de Autotron. Het is dan ook een bewolkte, koude dag met veel wind. Enkele mannen

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Nieuwsbrief MTC december 2014

Nieuwsbrief MTC december 2014 Nieuwsbrief MTC december 2014 Afscheid van een tennisvriend Op 8 december 2014 is helaas veel te vroeg, ons sympathieke en altijd vrolijke tennislid Fred Koster overleden. Wij bewaren mooie herinneringen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Voor de ouders en verzorgers,

Voor de ouders en verzorgers, Voor de ouders en verzorgers, Deze nieuwsflits start ik met een terugblik op de ouderavond die we afgelopen dinsdagavond gehouden hebben. We mochten deze avond 13 ouders en 14 collega's begroeten. Onze

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Opw. 616 Gez. 434: 1, 2, 5 Ps51: 5 El 458 Opw. 411 Gez. 182: 1, 2, 6 Gez. 44: 1, 2, 3 Genesis 29: 1-35 Mededelingen Voorganger : ds. Arie Reitsema Schriftlezing: Jan Leo de Hoop Voorbede

Nadere informatie

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 ingevuld door 18 van de 26 deelnemers deelnemers waren heel divers eb varieerden in leeftijd van 13 t/m 23 jaar oud Welk cijfer geef je de training?

Nadere informatie

Interview met DJ Kit T

Interview met DJ Kit T Interview met DJ Kit T Ik denk dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar wie Kit-T nu precies is. Kun je ons wat over jezelf vertellen? Mijn naam is Kitty Nendels, geboren in Kerkdriel en opgegroeid

Nadere informatie

20 november 2014. Beste ouders/verzorgers,

20 november 2014. Beste ouders/verzorgers, 20 november 2014 LET OP: Dinsdag 2 december Vergadering Medezeggenschapsraad Donderdag 4 december Sinterklaasfeest op school Dinsdag 9 december Vergadering Ouderraad Donderdag 18 december Kerstviering

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11 Wethouder van Eupenschool Odysseuslaan 6 5631 JM Eindhoven 040-2446044 EUPENBULLETIN 6 februari 2015 nr.11 Inhoudsopgave Afscheid... 1 Rapportgesprekken... 3 Carnaval... 3 Even voorstellen... 3 Wisseling

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 September 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

Thuis in de Hoeksche Waard

Thuis in de Hoeksche Waard 1 Thuis in de Hoeksche Waard 2 De rust en ruimte van de Hoeksche Waard is onze plek, ons thuis. Hier betekenen wij al bijna vijftig jaar met kleinschalige zorg iets groots in het persoonlijke leven van

Nadere informatie

Jaargang 3 nummer 1 Mei 2013

Jaargang 3 nummer 1 Mei 2013 Jaargang 3 nummer 1 Mei 2013 BESTE ALUMNI, Aan het begin van 2013 kijken we terug op twee mooie jaren waarin NOSO weer langzaam opbloeide. Na deze taak volbracht te hebben vonden Manon, Jeffrey en Bram

Nadere informatie

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking.

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Studio Sterk: Sterker door Participatief Drama Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Theater als middel om een stem te geven aan mensen die nauwelijks gehoord worden.

Nadere informatie

Jan Harmenshof Nieuws 2015

Jan Harmenshof Nieuws 2015 Jan Harmenshof Nieuws 2015 Bedankje Graag willen wij iedereen enorm bedanken voor de geweldige dag die o.a. voor mijn jubileum c.q. mijn afscheid werd georganiseerd. De aankomst bij school met alle leerlingen

Nadere informatie

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Appeltje van Oranje 17 januari 2014 MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Achtergrond / aanleiding van het inibabef GGz prakbjk en onderzoek (P.van der Ende, 2011-2013): Kind groeit liefst op

Nadere informatie

BONGERDNIEUWS NR 6, oktober 2016

BONGERDNIEUWS NR 6, oktober 2016 BONGERDNIEUWS NR 6, oktober 2016 Beste ouders en verzorgers, Wij hebben kunnen genieten van een fijne herfstvakantie. Na acht weken was het goed om even een weekje afstand te kunnen nemen. In de herfstvakantie

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Impressies uit Apeldoorn

Impressies uit Apeldoorn Impressies uit Apeldoorn We beleefden afgelopen woensdag een avond met een ster. Twee mensen uit het Israëlische dorp Neve Shalom Wahat al-salam (oase van vrede) lieten ons in een adembenemende presentatie

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Trainersopleiding 2014

Trainersopleiding 2014 Trainersopleiding 2014 Remind Keizersgracht 253, Amsterdam www.remindlearning.nl trainersopleiding@remindlearning.nl Uitleg van de trainersopleiding In dit document kun je lezen wat Remind doet, waar Remind

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken

Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken speciale editie 2008 vriendinnen 29 Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken Zo maak je vrienden bladzijde 3 Zo blijf je vrienden bladzijde 10 Geef je op voor het

Nadere informatie

SwimKick Techniekacademie H3: Doelen stellen

SwimKick Techniekacademie H3: Doelen stellen SwimKick Techniekacademie H3: Doelen stellen Doelen stellen Het was alweer de derde middag en het was in de kantine nog drukker dan anders. Appie Arend verwelkomde een paar nieuwkomers die hij heel had

Nadere informatie

Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat

Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat ik dit in mijn volleybalcarrière nog mee zou maken had

Nadere informatie

CONTACTBRIEF nr

CONTACTBRIEF nr CONTACTBRIEF nr.03 2013 Bereikbaarheid Hulpdienst Voor Elkaar (HVE) De HVE is op maandag t/m vrijdag (tussen 09.00 en 13.00 uur) rechtstreeks bereikbaar op telefoonnummer 06-15587336. Buiten deze uren

Nadere informatie

Sinterklaas op bezoek bij TOGB!

Sinterklaas op bezoek bij TOGB! bij Vorige maand beleefden we de primeur van de nieuwsbrief. We hebben leuke reacties mogen ontvangen op de nieuwsbrief en vol goede moed gaan we verder met de maandelijkse uitgave van de nieuwsbrief.

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

No Distance. We make the difference. Hallo allemaal, Hartelijke groet, Team No Distance. Nieuwsbrief januari Uitje van de maand januari

No Distance. We make the difference. Hallo allemaal, Hartelijke groet, Team No Distance. Nieuwsbrief januari Uitje van de maand januari Nieuwsbrief januari 2017 Hallo allemaal, In deze nieuwsbrief een terugblik op het uitje van december, maar ook informatie over het uitje van de maand januari. Marianne zal zich voorstellen in deze nieuwsbrief.

Nadere informatie

Kom verder. Mail vragen en opmerkingen naar: nt2@uitgeverijboom.nl. Veel plezier met dit boek,

Kom verder. Mail vragen en opmerkingen naar: nt2@uitgeverijboom.nl. Veel plezier met dit boek, Kom verder Welkom bij het vak Kennis van de Nederlandse Samenleving, KNS. Dit boek vertelt je over Nederland. Veel van wat je moet weten over het leven in Nederland, staat in dit boek. Je haalt straks

Nadere informatie

Wij timmeren aan de weg

Wij timmeren aan de weg Wij timmeren aan de weg Even voorstellen; Bouwkracht Vakpersoneel. Bouwkracht vakpersoneel B.V. is onderdeel van de LubronGroep en voortgekomen uit Lubron technisch intermediair. Onder de vlag van Lubron

Nadere informatie

Ondersteuning en ondersteuningsplan.

Ondersteuning en ondersteuningsplan. Definitieve versie. Mei 2011. Emoties en hersenletsel horen bij elkaar. Het hebben van niet aangeboren hersenletsel roept emoties op. Emoties als woede, verdriet en angst. Cliënten van de Mantelmeeuw moeten

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief nr. 6 23 augustus 2015 De lessen gaan weer beginnen! De zomervakantie is voorbij, wat gaat de tijd toch snel.

Nadere informatie

Jeugdvakantiewerk 2014 Reis mee naar het land van de Inca s!

Jeugdvakantiewerk 2014 Reis mee naar het land van de Inca s! Jeugdvakantiewerk 2014 Reis mee naar het land van de Inca s! maandag 18 augustus t/m zaterdag 23 augustus 2014, Stichting Jeugdvakantiewerk Goirle pagina 2 Hallo jongens en meisjes en hallo ouders, Het

Nadere informatie

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen.

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen. Meest gestelde vragen crisisnoodopvang Donderdag 19 november 2015 13:28 uur Algemeen Wanneer komen de vluchtelingen naar sporthal Molenbroek? Vrijdag 20 november. Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het

Nadere informatie

Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend!

Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend! Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend! Heb je geen werk, geen uitkering maar wél ambitie? Wil je bijvoorbeeld graag werkervaring opdoen, in contact komen

Nadere informatie

CC-tje WEEK 37-2013 AGENDA. Personeel

CC-tje WEEK 37-2013 AGENDA. Personeel CC-tje WEEK 37-2013 Vorige week donderdag is onder grote belangstelling van familie, vrienden, collega s, ouders en kinderen onze meester Ed gecremeerd. De nabestaanden hebben laten weten enorm veel steun

Nadere informatie

Betrokken ondernemen? Steun vluchtelingenwerk!

Betrokken ondernemen? Steun vluchtelingenwerk! Betrokken ondernemen? Steun vluchtelingenwerk! VluchtelingenWerk Noord-Nederland Informatiefolder voor bedrijven Stelt u zich eens voor dat u vanwege oorlog en vervolging huis en haard moet ontvluchten

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie Oude Glorie Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7 Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015 Website Oude Glorie De een is op weg naar het volgende evenement, de ander ligt al weer in de thuishaven.

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Waalwijk

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Waalwijk Introductie VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de rechten van vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. We zetten ons als onafhankelijke organisatie in voor

Nadere informatie

futurum (vs) conditionalis perfectum

futurum (vs) conditionalis perfectum futurum (vs) conditionalis perfectum Perfectum Zou hij zich nu al beter voelen? Zou hij zich daar beter gevoeld hebben, denk je? Perfectum Je zou wat meer moeten studeren = Je moet wat meer studeren. Het

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 Ik wil werken in aviations, de wereld van Schiphol fascineert me. Het werken met al die vrachtdocumenten en hoe dat allemaal wordt

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Geachte heer de Wit, beste Jan, Een paar weken geleden kwam je mijn kamer in lopen met een mooie bos bloemen. Voor mij! Je kwam me vertellen

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

Stage 1. Klaar voor de start...

Stage 1. Klaar voor de start... Stage 1. Klaar voor de start... Jouw stage bij de gemeente Schijndel Welkom bij de gemeente Schijndel waar jouw stage gaat beginnen! Een stage bij de gemeente Schijndel geeft je de kans een kijkje te nemen

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips

facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips Frits! facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips over meneer Frits! Meneer Frits, ofwel Frits Philips, werd geboren in 1905 en studeerde af aan de TU van Delft als werktuigbouwkundig

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

DETENTIE EN HET GEZIN

DETENTIE EN HET GEZIN DETENTIE EN HET GEZIN klachten en krachten 7 november 2014, Veenhuizen Hans Barendrecht, db mijn zoontje heeft veel vragen, maar ík ook. praktijk als wetenschap geloof in herstel voor mensen die achter

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie