Nijmegen, juli

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nijmegen, juli 2008. http://ancientolympics.arts.kuleuven.be/"

Transcriptie

1 Gelijk Spel! Sportvrouwen met het oog op Beijing

2 De Olympische Spelen gaan terug tot het Griekenland van 776 voor Christus. Aanvankelijk betrof het een louter mannelijke aangelegenheid. Vrouwen waren niet alleen uitgesloten van de competitie, ze mochten zelfs als toeschouwer het gymnasion niet betreden. Anno 2008 zijn Olympische Spelen zonder vrouwen ondenkbaar. Maar onderscheid tussen mannen en vrouwen is er in de sport nog steeds. Veruit de meeste sporten zijn gescheiden en aan mannen en vrouwen worden vaak verschillende eisen gesteld. In de media wordt ook bericht over sporten die typische mannelijk of typisch vrouwelijk zouden zijn. Zo werd in 2004 in het NRC Handelsblad de vraag opgeworpen of het wel een goed idee zou zijn om vrouwenboksen op te nemen in de spelen van Inmiddels weten we dat het vrouwenboksen het Olympisch programma van Beijing niet heeft gehaald. In dit dossier kijken we aan de vooravond van de Olympische Zomerspelen 2008 op verschillende manieren naar de participatie van vrouwen in topsport en naar hoe beeldvorming daarin een rol speelt. Nijmegen, juli 2008

3

4

5

6

7

8

9

10

11 Over het algemeen bestaat het beeld van topsporters als jonge mensen; in sommige takken van sport wordt de top zelfs gevormd door tieners. Minstens twaalf Nederlandse deelneemsters aan de Olympische Spelen in Beijing laten echter zien dat zij ook na hun dertigste topprestaties kunnen leveren. Waterpoloster Gillian van den Berg, tafeltennisster Elena Timina en amazone Anky van Grunsven zijn de vijfendertig zelfs gepasseerd. De meeste van deze oudere vrouwen combineren topsport met moederschap. En ook jongere sportsters laten zien dat moederschap geen obstakel hoeft te vormen voor een carrière in de topsport. Anouk Mels (softbal), Edith van Dijk (zwemmen), Kirsten van der Kolk (roeien), Suzanne Harmes (turnen) en andere vrouwen doorbreken de negatieve beeldvorming rond topsport en moederschap.

12

13

14

15

16 De betiteling allochtoon (m/v) wordt in verband met topsport zelden of nooit gebruikt. Etniciteit of afkomst lijkt, anders dan in andere sectoren van de samenleving, in topsport niet relevant. Het gaat om de prestaties en medailles te winnen voor Nederland. Onder andere Hilda Kibet, Li Jie, Lornah Kiplagat, Elena Timina, Deborah Gravenstein verdedigen in Beijing de Nederlandse eer. En omgekeerd neemt een aantal Nederlandse sportsters, onder andere hockeysters Claire Visser en Kim de Haas, onder de vlag van Aruba deel aan de Olympische Spelen van Beijing.

17

18

19

20

21 In heden en verleden hebben culturele en religieuze normen de deelname van vrouwen aan sport beperkt. In de westerse wereld bestaat over het algemeen het beeld dat hier de participatiemogelijkheden voor vrouwen in topsport inmiddels gelijk zijn aan die van mannen, terwijl in de islamitische wereld vrouwensport taboe zou zijn. In werkelijkheid is slechts in twee islamitische landen - Saoedi-Arabië en Brunei - sportdeelname expliciet verboden voor vrouwen. Wel zijn er weinig islamitische landen waar sport voor vrouwen gewoon is: er zijn weinig of geen voorzieningen en financiële middelen voor promotie van vrouwensporten. Desondanks grijpen moslimvrouwen in bijvoorbeeld Iran, Afghanistan, Algerije en Marokko alle kansen aan om zich in diverse sporten te ontwikkelen.

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Aan de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 deden geen vrouwen mee. Niet dat deelname voor hen verboden was, maar sport was in die tijd nog vooral een mannendomein. Daar kwam al snel verandering in. Vooral de afgelopen drie decennia zijn vrouwen in de top van diverse takken van sport doorgedrongen, niet alleen in de (internationale) competitie, maar ook als trainer, scheidsrechter, coach of bestuurder. De opmars van vrouwen in de sport is niet te stuiten.

31

32

33

34

35

36

37 GEKWALIFICEERDE SPORTSTERS PER 10 JULI 2008 ATLETIEK Laurien Hoos (zevenkamp) Lisa Mensink (triatlon) Jolanda Keizer (zevenkamp) Hilda Kibet (marathon) Lornha Kiplagat (marathon) BEACHVOLLEYBAL Rekka Kadijk en Merel Mooren BMX (fietscros) Lieke Klaus HOCKEY Vrouwenteam JUDO Edith Bosch Deborah Gravenstein Carola Uilenhoed Elisabeth Willeboordse KANOVAREN Ariane Herde MOUNTAINBIKEN Elsbeth van Rooy ROEIEN Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk (LW2x klasse) Dames acht SCHERMEN Indra Angad-Gaur (Floret) SOFTBAL Vrouwenteam TAFELTENNIS Li Jioao Li Jie Elena Timina TENNIS Michaëlla Krajicek (enkelspel) TURNEN Suzanne Harmes WIELRENNEN Chantal Beltman (wegwedstrijd) Mirjam Melchers (wegwedstrijd + tijdrit) Marianne Vos (wegwedstrijd + tijdrit) WATERPOLO Vrouwenteam ZEILEN Lobke Berkhout en Marcelien de Koning (470-klasse) Annemieke Bes, Mandy Mulder en Merel Witteveen (Yngling) ZWEMMEN Linda Bank (lange baan) Inge Dekker (lange baan) Chantal Groot (lange baan) Femke Heemskerk (lange baan) Saskia de Jonge (lange baan) Ranomi Kromowidjojo (lange baan) Hinkelien Schreuder (lange baan) Jolijn van Valkengoed (lange baan) Marleen Veldhuis (lange baan) Edith van Dijk (open water) Sonja en Bianca van der Velden (synchroonzwemmen duet)

38 Kea Bouman Almelo, 1903 Delden, 1998 Met haar overwinning in het damesenkelspel bij de Open Franse Kampioenschappen was tennisster Kornelia Bouman in 1927 de eerste voorlopig enige Nederlandse winnaar van een Grand Slam-toernooi. Daarnaast was ze een succesvol dubbelspeelster. Zo won ze met Henk Timmer de bronzen medaille in het gemengddubbel bij de Olympische Spelen van 1924 in Parijs. Behalve tennis, beoefende Kea Bouman hockey en golf op topniveau. Lien Gisolf Fort de Kock, Nederlands Oost-Indië, 1910 Amstelveen, De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam waren een doorbraak voor de olympische vrouwenatletiek. Het was in Nederland voor de eerste keer dat vrouwen hieraan mochten meedoen. Hoogspringster Caroline Anna Gisolf was de eerste Nederlandse atlete die toen een (zilveren) olympische medaille won. In haar sportloopbaan verbeterde ze drie keer het wereldrecord hoogspringen Marie Braun Rotterdam, 1911 Gouda, 1982 Zwemster Marie Braun, ook wel Zus Braun genoemd, behaalde haar grootste succes tijdens de Olympische Zomerspelen van 1928 in Amsterdam. Op de 100 meter rugslag zwom ze een nieuw wereldrecord en won ze de finale. Daarmee was zij de eerste Nederlandse Olympische zwemkampioen én de eerste Nederlandse individuele vrouwelijke Olympisch kampioen. Sjoukje Dijkstra Akkrum, 1942 Drievoudig wereldkampioene kunstrijden Sjoukje Rosalinde Dijkstra nam drie keer deel aan Olympische Winterspelen: voor het eerst als veertienjarige in 1956 in Cortine d Ampezzo, vier jaar later won ze zilver in Squaw Valley en tenslotte behaalde ze in 1964 een gouden plak in Innsbruck. Zij was de eerste Nederlander die een gouden medaille won bij de Winterspelen, en werd daarom benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

39 Atje Keulen-Deelstra Grouw, 1938 Schaatster Atje Keulen-Deelstra was in jaar oud en moeder van drie kinderen en werd daarom niet opgenomen in de kernploeg. Maar ze werd allround wereldkampioen schaatsen en sportvrouw van dat jaar. Tijdens de Olympsiche Spelen van 1972 won ze weliswaar geen goud, maar wel één zilveren en twee bronzen medailles. Atje Keulen-Deelstra werd de Nederlandse schaatster met de meeste wereldtitels. Fanny Blankers-Koen Lage Vuursche, 1918 Hoofddorp, 2004 Atlete Francina Elsje Blankers-Koen kwam als 18-jarige niet verder dan de vijfde plaats tijdens de Olympische spelen in 1934 in Berlijn, maar begin jaren 40 vestigde ze diverse wereldrecords. Met de komst van haar tweede kind in 1946 was haar loopbaan geenszins voorbij. Datzelfde jaar won ze nog vijf nationale en twee Europese titels en in 1948 veroverde ze op dertig jarige leeftijd tijdens de Olympische Spelen in Londen vier gouden medailles. Haar prestaties leverden haar de bijnaam De Vliegende Huisvrouw op. Rie Mastenbroek Rotterdam, 1919 Rotterdam, 2003 Hendrika Wilhelmina Mastenbroek behaalde in haar zwemcarrière drie olympische titels. In 1936 won ze in Berlijn, als zeventienjarige, een recordaantal medailles: goud op de 100 meter vrije slag, op de 400 meter vrije slag en samen met Willy den Ouden, Tini Wagner en Jopie Selbach op de 4x100 meter vrije slag; zilver op de 100 meter rugslag. Ans Schut Apeldoorn, 1944 Yvonne van Gennip, Haarlem 1964 Yvonne Maria Thérèse van Gennip won tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 in Galcary drie keer goud: op de 1500, de 3000 en de 5000 meter. Daarmee werd ze de koningin van de spelen. Zowel bij WK s, EK s als bij nationale kampioenschappen bereikte ze meerdere keren het erepodium. Yvonne van Gennip is de meest succesvolle schaatster van Nederland. In 1969 verbeterde langebaanschaatsster Johanna Boekema-Schut vijfmaal een wereldrecord. Ze nam vier keer deel aan de WK Allround en nam vijf medailles mee naar huis. Maar het hoogtepunt van haar loopbaan waren de Olympische Spelen van Grenoble in 1968 waar ze goud won op de 3000 meter. Willy den Ouden Rotterdam, Rotterdam, 1997 Willemijntje den Ouden won as veertienjarige zilver op de 100 meter vrije slag tijdens de Olympische Zomerspelen van 1932 in Los Angeles. Met de estafetteploeg 4x100 meter vrije slag haalde Den Ouden ook een tweede plaats. Vier jaar later, werd zij in Berlijn samen met Rie Mastenbroek, Tini Wagner en Jopie Selbach Olympisch kampioen op de 4x100 meter. Willy den Ouden vestigde vele wereldrecords en was de eerste vrouw die de 100 yards in minder dan één minuut zwom.

40 LITERATUUR Lynn Hill, Steeds hoger, Amsterdam, 2003, 288 p., foto's Lynn Hill werd in korte tijd de beste rotsklimster ter wereld. In 1994 slaagde ze als eerste in de vrije klim van 'The Nose' een klimroute op een loodrechte rots van zo'n duizend meter hoog in Yosemite National Park. In dit boek schrijft ze onder andere over deze beroemde triomf en laat ze zien waar ze de kracht en de moed vandaan haalt om tot het uiterste te kunnen gaan. Ze vertelt over haar jonge jaren als stuntvrouw in Hollywood, maar ook haar vriendschappen met kleurrijke klimmers en de tragedies en overwinningen in de 'steile' wereld komen aan bod. Karin Bloemen, Nooit meer buitenspel: waarom voetbal ook voor vrouwen leuk kan zijn, Baarn, 2006, 144 p., foto's, ill. Over wat te doen als je er niet van houdt en wat beslist níet te doen als híj er wel van houdt. Hoe het leuk te houden tijdens het EK en WK en een simpele uitleg van de basisprincipes van dat o zo belangrijke spelletje. En ook: interviews met vrouwen uit de voetbalwereld en humoristische en inspirerende tips voor vrouwen die niet buitenspel willen staan. Inge Claringbould, Vrouwen in zicht: over de positie van vrouwen en mannen in sportbestuursfuncties, Nieuwegein, 2006, 132 p., tab. Dit boek laat ontwikkelingen zien in het aandeel vrouwen in (hogere) sportbestuursfuncties en geeft weer hoe mannelijke en vrouwelijke bestuurders denken over de invulling van hun functie. Claringbould wil inzicht geven in hoe we (vaak onbewust) betekenis geven aan mannelijkheid en vrouwelijkheid en hoe dit van invloed kan zijn op posities die mannen en vrouwen in sportbesturen innemen. Inge Claringbould, Agnes Elling, Heldinnen in de sport: 18 portretten van vrouwelijke topsporters, trainers en bestuurders, Nieuwegein, 2004, 155 p., foto's Interviews met vrouwen in zes takken van sport: atletiek, hockey, schaatsten, tennis, voetbal en zwemmen. De verhalen getuigen van gedrevenheid en passie voor de sport, gaan in op de keuzes die de vrouwen gemaakt hebben om in die toppositie terecht te komen en vertellen over de belemmeringen die ze daarbij hebben ondervonden. Een aanvulling op en een alternatief voor de talrijke literatuur over en door mannen in de sport. Agnes Elling, 'Ze zijn er [niet] voor gebouwd': in- en uitsluiting in de sport naar sekse en etniciteit, Nieuwegein, 2002, 312 p., tab. In dit proefschrift gaat Agnes Elling in op de historische en hedendaagse betekenisrelaties tussen sport, sekse en etniciteit. Op welke wijze vindt sociale in- en uitsluiting plaats in en door de sport? Wat voor overeenkomsten, verschillen en onderlinge interacties bestaan er tussen in- en uitsluiting naar sekse en etniciteit? Naast een uitvoerige theoretische analyse worden resultaten gepresenteerd van een veldonderzoek onder jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Leslie Heywood, Shari L. Dworkin, Built to win: the female athlete as cultural icon, Minneapolis / London, 2004, 217, p., foto's Het beeld van de zelfverzekerde, krachtige vrouwelijke atleet is alomtegenwoordig in de huidige Amerikaanse populaire cultuur. Haar bekwaamheid en finesse roepen niet meer die verwarring op, of dat het onbehaaglijke gevoel, waar vorige generaties sportvrouwen mee werden geconfronteerd. Integendeel, de vrouwelijke atleet is een cultureel icoon geworden. Jan Janssens, Agnes Elling, Janine van Kalmthout, "Het gaat om de sport": een onderzoek naar de sportdeelname van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen, Den Bosch / Nieuwegein, 2003, 75 p., tab., graf. In deze studie is de sportdeelname van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen onder de loep genomen. Daarbij is gekeken naar de frequentie van de sportbeoefening, het verband waarin wordt gesport, de beoefende takken van sport, de motieven om te sporten, specifieke voorkeuren met betrekking tot het sportaanbod, positieve en negatieve ervaringen in de sport, vrijwilligerswerk in de sport. Alje Kamphuis, Bettine: overwinnen, overleven, Amsterdam, 2003, 191 p., foto's Bettine Vriesekoop is ruim vijfentwintig jaar het gezicht van de Nederlandse tafeltennis. Journalist Kamphuis volgt haar al bijna dertig jaar, vanuit zijn werk, maar ook als vriend. Het boek geeft een beeld van de sportarena, met alles wat zich achter de schermen afspeelt. Een verhaal over diepe dalen en overwinningen in Bettines sportloopbaan en privéleven.

41 Marco Knippen, Lornah Kiplagat: het meisje van de nacht, Schoorl, 2008, 182 p., foto's Lornah Kiplagat laat zien dat topsport en sociale bewogenheid in elkaar kunnen overlopen. Door sport en educatie probeert ze kansarme jonge vrouwen in Kenia een kansrijke toekomst te bieden. Eind 2000 opende ze een trainingscentrum in de Rift Vallei, waar de talenten hun eerste stappen zetten naar onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. Dit emancipatoire werk heeft de sportcarrière van Kiplagat geenszins gehinderd. Diverse wereldtitels en mondiale records bewijzen dat haar loopbaan tot volle wasdom is gekomen. Olympisch goud geldt als de nog ontbrekende parel op de kroon. Kees Kooman, Een koningin met mannenbenen: Fanny Blankers-Koen, atlete van de eeuw, Amsterdam / Antwerpen, 2003, 240 p., foto's In haar gehele atletiekcarrière verbeterde ze twaalf wereldrecords en werd ze 58 keer nationaal kampioen. Terecht werd ze daarom in 1999 door de Internationale Atletiek Federatie uitgeroepen tot atlete van de eeuw. Fanny Blankers-Koen liet als eerste zien dat de combinatie moeder, huisvrouw en Olympische spelen niet zo gek was als sommige (verontwaardigde) reacties deden vermoeden. Wie was deze vrouw die op handen werd gedragen, als heldin en een superatlete, maar die ook eerzuchtig en egoïstisch kon zijn, ongeduldig, onverschillig ten opzichte van anderen en geen kritiek en verlies kon velen? Sam Murphy, Loopgids voor vrouwen: hardloopsters hebben meer energie, Amsterdam, 2004, 175 p., foto's, tab. Deze gids geeft informatie over alles wat vrouwen weten moeten als ze starten met hardlopen of hier al een tijdje mee bezig zijn. Het is geschreven voor vrouwen die willen lopen maar rekening moeten houden met een baan, een gezin, een sociaal leven. De gids bevat aanbevelingen en tips waarmee men een persoonlijk loopprogramma kan opbouwen. Annemarie Opmeer, 'Wat men ook zegt, zij fietsen toch'?: de betekenis van de fiets op het gebied van sport, vervoer, recreatie en emancipatie voor de Nederlandse vrouw tot 1940, Utrecht, 2004, 152 p., ill., foto's Omstreeks 1880 woedde in Europa en Amerika een publieke discussie over 'de vrouw op de fiets'. Het fietskostuum oogde te mannelijk en vrouwen gingen de fiets niet enkel voor recreatie, maar ook voor sport gebruiken. Door zich hiertegen af te zetten, bereikten de Nederlandse vrouwen uit de hogere klassen dat het recreatief fietsen hier maatschappelijk geaccepteerd werd. Racen en extreme kleding werden achterwege gelaten. De fietsende Nederlandse vrouw was doorgaans een dame op een toertochtje. Huub Snoep, Yvonne van Gennip: winterkoninkje, Haarlem, 2005, 224 p., foto's Yvonne van Gennip was de koningin van de Olympische Spelen in Calgary (1988), waarmee de Haarlemse kon worden toegevoegd aan de Nederlandse erelijst van grootste (olympische) sporters aller tijden. Het pandemonium dat ze tijdens die Spelen veroorzaakte, rechtvaardigt volgens Snoep deze biografie, "want Yvonne maakte zich in Galgary in drie dagen onsterfelijk." J. Steendijk-Kuypers, Vrouwenbeweging: medische en culturele aspecten van vrouwen in de sport, gezien in het kader van de sporthistorie ( ), Rotterdam, 1999, 232 p., foto's, ill. De auteur gaat in op de vraag waarom deelname van vrouwen aan diverse sporten omstreeks 1900 zo beperkt was en wat de achterliggende motieven waren die daarin verandering hebben gebracht. De wijze waarop de vrouw haar plaats en aandeel in de sport heeft verworven, is even verrassend als onthullend. De initiërende rol die de medische visie op de vrouw daarin heeft gespeeld, krijgt in dit boek alle aandacht. Gert Jan de Vries, Gedroomd wielrennen: de carrière van Leontien van Moorsel, Amsterdam / Antwerpen, 2006, 232 p.,foto's Toen Leontien Zijlaard-van Moorsel begin 2005 haar wielercarrière beëindigde, was ze de meest gelauwerde Nederlandse sportvrouw aller tijden en de beste wielrenster ter wereld. Haar gedrevenheid is een voorbeeld voor velen. Maar hoe hoog was de prijs voor haar succes? En hoe kreeg ze het voor elkaar om ondanks anorexia topprestaties te leveren? De Vries schetst in deze interpretatieve biografie een portret van de Brabantse die alle beloften waarmaakte en de grenzen van haar sport verlegde. Jean Williams, A game for rough girls?: a history of women's football in Britain, London / New York, 2003, 219 p., foto's, afb., tab. Williams volgt de participatie van vrouwen in voetbal sinds het ontstaan van het spel en belicht de belangrijkste ontwikkelingen die van invloed zijn op de hedendaagse praktijken. De tekst geeft inzicht in de ervaringen van spelers, fans, investeerders, bestuurders en coaches; het onderzoekt de rol en houding van nationale en internationale voetbalbonden; analyseert de ontwikkeling van het professionele voetbal en vergelijkt vrouwenvoetbal in Engeland met dat op het vasteland van Europa, in de Verenigde Staten en Afrika. Deze en andere publicaties zijn voor uitleen beschikbaar bij Vrouwendocumentatiecentrum De Feeks

42 Vrouwendocumentatiecentrum De Feeks St. Anthoniusplaats TR NIJMEGEN

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Olympische Spelen Voorwoord Ik hou mijn spreekbeurt over de Olympische Spelen omdat ik altijd naar de Olympische Spelen kijk op tv. Zelf vind ik de winterspelen het leukste, omdat ik de sporten zoals :

Nadere informatie

Winterhelden Gouden medaillewinnaars van de Winterspelen

Winterhelden Gouden medaillewinnaars van de Winterspelen Winterhelden Gouden medaillewinnaars van de Winterspelen inhoud blz. 1. Winterhelden 3 2. Sjoukje Dijkstra 4 3. Kees Verkerk 5 4. Carry Geijssen 6 5. Ans Schut 6 6. Ard Schenk 7 7. Stien Baas-Kaiser 8

Nadere informatie

Winterhelden. met filmpjes en werkblad

Winterhelden. met filmpjes en werkblad Winterhelden met filmpjes en werkblad inhoud 1. Winterhelden 3 2. Sjoukje Dijkstra 4 3. Kees Verkerk 5 4. Carry Geijssen 6 5. Ans Schut 6 6. Ard Schenk 7 7. Stien Baas-Kaiser 8 8. Annie Borckink 8 9. Piet

Nadere informatie

NEDERLAND PEKING 2008 OLYMPISCHE ZOMERSPELEN

NEDERLAND PEKING 2008 OLYMPISCHE ZOMERSPELEN NEDERLAND PEKING 2008 Goud (7) Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk / Roeien / dames lichte dubbel twee Anky van Grunsven / Hippische Sport / dressuur individueel Marianne Vos / Wielrennen / dames baan

Nadere informatie

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de Gerwin De Decker Sportievelingen zullen zich tijdens de zomervakantie niet vervelen. Want de Olympische Spelen komen er weer aan! Van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 zullen alle topatleten van de hele

Nadere informatie

vrienden van Anne van Dam

vrienden van Anne van Dam www.annevandam.com Anne van dam Van zwembad naar golfbaan is 19 jaar en woont haar hele leven al in Arnhem. Vanaf jongs af aan is ze sportief en heeft ze talent voor vrijwel alle sporten. Op een vakantie

Nadere informatie

AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL

AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL AZ&PC AMERSFOORT ~ Opgericht op 29 mei 1910 ~ Eén van de oudste zwemsportclubs van Nederland ~ Richt zich op alle sporttakken: synchroonzwemmen, waterpolo schoonspringen en

Nadere informatie

PROGRAMMA Brabantse sporters. Vrijdag 27 juli: Vanaf uur: Boogschieten voorrondes individueel Rick van der Ven

PROGRAMMA Brabantse sporters. Vrijdag 27 juli: Vanaf uur: Boogschieten voorrondes individueel Rick van der Ven PROGRAMMA Brabantse sporters Vrijdag 27 juli: Vanaf 10.00 uur: Boogschieten voorrondes individueel Rick van der Ven Zaterdag 28 juli 11.00-17.00 uur: Wielrennen wegwedstrijd wielrennen mannen Lars Boom

Nadere informatie

4-meting Topsportklimaat Factsheet Investeringen, prestaties & waardering

4-meting Topsportklimaat Factsheet Investeringen, prestaties & waardering 1/5 Topsportklimaat: 'De beïnvloedbare maatschappelijke en sportorganisatorische omgeving waarin sporters zich tot topsporters kunnen ontwikkelen en prestaties kunnen leveren op het hoogste niveau in hun

Nadere informatie

Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016)

Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016) Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016) Om officieel in aanmerking te komen voor topsportfaciliteiten en eventueel een topsportbeurs van de Hanzehogeschool Groningen

Nadere informatie

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Bij talentontwikkeling gaat het om kwaliteiten en mogelijkheden van jonge sporters, zoals in het vorige hoofdstuk is beschreven. Maar

Nadere informatie

DNA van de Sportfan 2014

DNA van de Sportfan 2014 DNA van de Sportfan 2014 Van sportbeleving tot sportsponsoring in Nederland. preview port eleving De manier waarop fans sport beleven verandert continu. Er ontstaan nieuwe middelen om wedstrijden te bekijken

Nadere informatie

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur!

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Hoofdstuk 1: Voorwoord blz. 1 Hoofdstuk 2: Geschiedenis blz. 2 Hoofdstuk 3: Het vervolg van de Spelen blz. 3 Hoofdstuk 4: De moderne Spelen blz. 4 Hoofdstuk 5: Olympische

Nadere informatie

Visie. Senior Games 2009 is hiervoor de eerste aanzet en zal als aanjager, motivator dienen voor de broodnodige erkenning.

Visie. Senior Games 2009 is hiervoor de eerste aanzet en zal als aanjager, motivator dienen voor de broodnodige erkenning. Onderzoek Visie Ouderen staan nog midden in de samenleving, zijn kapitaalkrachtig, hebben relatief veel vrije tijd en doen in nog steeds toenemende mate aan sport op oudere leeftijd. Een nieuwe generatie

Nadere informatie

Omcirkel het goede antwoord

Omcirkel het goede antwoord SPORT Omcirkel het goede antwoord 1. De huidige Olympische Spelen worden als de moderne spelen genoemd. Wanneer zijn deze spelen voor de eerste keer gehouden? a. 1888 b. 1892 c. 1896 2. Welke profvoetbalclub

Nadere informatie

Tips voor docenten Cursisten kunnen de folder zelfstandig of klassikaal lezen. Dat is afhankelijk van het (lees) niveau van de cursisten.

Tips voor docenten Cursisten kunnen de folder zelfstandig of klassikaal lezen. Dat is afhankelijk van het (lees) niveau van de cursisten. lesbrief Deze lesbrief voor ROC-docenten hoort bij de folder: DE BIBLIOTHEEK De bibliotheek is er voor iedereen, ook voor u In deze lesbrief staan vragen, opdrachten en suggesties om de folder in de klas

Nadere informatie

Annelies Knoppers Hoogleraar pedagogiek en didactiek van sport en lichamelijke opvoeding Universiteit Utrecht

Annelies Knoppers Hoogleraar pedagogiek en didactiek van sport en lichamelijke opvoeding Universiteit Utrecht Annelies Knoppers Hoogleraar pedagogiek en didactiek van sport en lichamelijke opvoeding Universiteit Utrecht Vragen stellen bij schijnbare vanzelfsprekendheden is een basisvoorwaarde voor wetenschappelijk

Nadere informatie

Sporter van het Jaar genomineerden 2015

Sporter van het Jaar genomineerden 2015 Sporter van het Jaar genomineerden 2015 Kamiel Jacobs Sport: Atletiek Vereniging: t Haasje - 2 e plek kwart marathon Egmond aan Zee - 1 e plek NSK cross (2,8 km) - 1e plek Stevensloop (5 km) - 1e plek

Nadere informatie

op het juiste moment op topniveau

op het juiste moment op topniveau Het kost vier jaar om een sporter op het juiste moment op topniveau te laten presteren Jacco Verhaeren (1969) was bij PSV in Eindhoven coach van onder meer Inge de Bruin en Pieter van den Hoogenband. In

Nadere informatie

WILLY DEN OUDEN, 1918-1997

WILLY DEN OUDEN, 1918-1997 WILLY DEN OUDEN, 1918-1997 EEN VERGETEN NATIONALE ZWEMSTER DOOR CEES ZEVENBERGEN Het doet sportlieden van enige importantie meestal pijn dat zij na het afsluiten van hun actieve loopbaan langzamerhand

Nadere informatie

Tabel 25.1b Percentage Leidenaren dat meer dan 12 x per jaar aan sport doet, in % van alle Leidenaren

Tabel 25.1b Percentage Leidenaren dat meer dan 12 x per jaar aan sport doet, in % van alle Leidenaren 25 SPORTDEELNAME De sportdeelname van Leidenaren staat centraal in dit hoofdstuk. Het RSO (Richtlijn Sportdeelname Onderzoek), een landelijk standaardmodel voor onderzoek naar sportdeelname, is als uitgangspunt

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bureau Onderzoek en Statistiek. Sportmonitor 2013. Inzicht in het sportgedrag van Amsterdammers

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bureau Onderzoek en Statistiek. Sportmonitor 2013. Inzicht in het sportgedrag van Amsterdammers Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en Bureau Onderzoek en Statistiek Sportmonitor 2013 Inzicht in het sportgedrag van Amsterdammers Sportdeelname Amsterdam Aandeel sporters in Amsterdam toegenomen 67%

Nadere informatie

SPORTBOEK. Sportende Alkmaarders waar we als stad trots op zijn. Alkmaarse nominaties

SPORTBOEK. Sportende Alkmaarders waar we als stad trots op zijn. Alkmaarse nominaties SPORTBOEK Sportende Alkmaarders waar we als stad trots op zijn Alkmaarse nominaties 2 Voorwoord Sportboek Alkmaar Sport is machtig om te doen, prachtig om naar te kijken en krachtig om mensen samen te

Nadere informatie

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures Bedrijfsroeien in samenwerking met Roeien: een ideale bedrijfssport De Roeisport Nederland kent circa 28.000 roeiers. Ongeveer evenveel mannen

Nadere informatie

Olympische Spreekbeurt

Olympische Spreekbeurt Olympische Spreekbeurt INFORMATIE & WEETJES Er is veel te vertellen over de Olympische Spelen. Een goed onderwerp voor een spreekbeurt dus! Hier vind je allerlei informatie en leuke weetjes om je spreekbeurt

Nadere informatie

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Anders dan Natalia Stambulova, volgens wie er zes keerpunten zijn die een sportcarrière kunnen maken of breken, is sportpsycholoog Frits Avis

Nadere informatie

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures Bedrijfsroeien in samenwerking met Bedrijfsroeien Roeien: een ideale bedrijfssport De Roeisport Nederland kent circa 28.000 roeiers. Ongeveer evenveel

Nadere informatie

4 augustus. Onderzoek: De Olympische Spelen

4 augustus. Onderzoek: De Olympische Spelen 4 augustus 2016 Onderzoek: De Olympische Spelen 2016 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Rapportage gouden voornemens 2016

Rapportage gouden voornemens 2016 Rapportage gouden voornemens 2016 Extra vragen NOC*NSF Sportdeelname maandmeting december 2015 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 Inleiding Management Summary Onderzoeksresultaten Onderzoeksverantwoording Contact

Nadere informatie

Alle kinderen moeten kunnen sporten

Alle kinderen moeten kunnen sporten Alle kinderen moeten kunnen sporten Wie zijn wij? Jacqueline Nell Carola Nell Jolanda Nell Dennis van de Worp Marlo Moedig 3 zussen en 2 zwagers met 1 passie: Triatlon. In 2013 hebben wij Tri-Fa opgericht

Nadere informatie

Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs!

Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs! Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs! 1 2 3 Jij wilt het beste uit jezelf halen. Jij gaat voor winnen. Jouw doel is de top in jouw tak van sport. Maar aan de andere kant wil je

Nadere informatie

De Zwaluwen Olympisch Jeugdkamp 2014

De Zwaluwen Olympisch Jeugdkamp 2014 De Zwaluwen Olympisch Jeugdkamp 2014 28-31 mei 2014 Inhoudsopgave - Voorwoord - Belangrijke mededelingen voor de ouders - De kampregels - Wat moet ik meenemen - Programma - Over de Olympische Spelen -

Nadere informatie

Sportdeelname volwassenen 2012

Sportdeelname volwassenen 2012 b In Eindhoven doet ongeveer twee derde deel van de bevolking (15-84 jaar) aan sport. De sportparticipatie ligt op 66%. In 2008 was de sportdeelname 67%. b Sporters voelen zich gezonder dan niet-sporters

Nadere informatie

PROGRAMMASCHEMA OLYMPISCHE SPELEN RIO 2016

PROGRAMMASCHEMA OLYMPISCHE SPELEN RIO 2016 PROGRAMMASCHEMA OLYMPISCHE SPELEN RIO 2016 Dit geeft aan dat er in dit programmaonderdeel een medaille gewonnen kan worden. Dit geeft de ceremonie aan. Dit geeft aan dat er Nederlanders in actie komen.

Nadere informatie

Van Rio tot Tokyo. Gent 17/12/16

Van Rio tot Tokyo. Gent 17/12/16 Van Rio tot Tokyo Gent 17/12/16 Rio 2016 The Best Preparation Ever! Atleten Coaches OCP (4 x) Werkbezoek(en) Uberlandia/Rio Lanzarote (3x) Voorbereiding Rio 2016 Atleten 1 Team (Hockey mannen) Samengestelde

Nadere informatie

Olympische Spreekbeurt

Olympische Spreekbeurt Olympische Spreekbeurt INFORMATIE & WEETJES Er is veel te vertellen over de Olympische Spelen. Een goed onderwerp voor een spreekbeurt dus! Hier vind je allerlei informatie en leuke weetjes om je spreekbeurt

Nadere informatie

Vriendjes worden met Zeus

Vriendjes worden met Zeus Vriendjes worden met Zeus De Grieken geloofden zo'n 3000 jaar geleden in goden. Ze hadden er een heleboel. De ene god zorgde dat de zon scheen. Een andere dat de wind waaide. En weer een andere dat er

Nadere informatie

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF bij Nationale Sportherdenking. Wij zijn vandaag opnieuw bijeengekomen bij dit Olympisch Stadion waar in 1928

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF bij Nationale Sportherdenking. Wij zijn vandaag opnieuw bijeengekomen bij dit Olympisch Stadion waar in 1928 André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF bij Nationale Sportherdenking Olympisch Stadion, 4 mei 2017 Beste aanwezigen, Wij zijn vandaag opnieuw bijeengekomen bij dit Olympisch Stadion waar in 1928 vele sporthelden,

Nadere informatie

Haal je sporters in de weken

Haal je sporters in de weken Haal je sporters in de weken voor de Spelen uit hun gewone dagelijkse leven Marjolein van Unen (1963) is sinds maart 1997 in dienst van de JBN (Judo Bond Nederland). In Beijing begeleidde ze vier judoka

Nadere informatie

Destination Denver. Topsport Nederland Lacrosse Participatiemogelijkheden

Destination Denver. Topsport Nederland Lacrosse Participatiemogelijkheden Destination Denver Topsport Nederland Lacrosse Participatiemogelijkheden Lacrosse La wat? Lacrosse werd oorspronkelijk gespeeld door de inheemse bewoners van Noord Amerika. Voor hen had deze teamsport

Nadere informatie

Special Olympics Team NL 2015

Special Olympics Team NL 2015 Special Olympics Team NL 2015 Changing lives, changing attitudes Propositie Be a Fan! Special Olympics Vroeger durfde ik nooit te vertellen dat mijn dochter verstandelijk beperkt was, nu vertel ik iedereen

Nadere informatie

Olympic Day Spreekbeurt Draaiboek Leerkracht

Olympic Day Spreekbeurt Draaiboek Leerkracht Draaiboek Leerkracht 2014 Inleiding Leuk dat u en uw klas meedoen met de en en een (oud) topsporter in uw klas ontvangen. Dit is het draaiboek waarin u kunt vinden wat de voorbereidingen zijn, hoe het

Nadere informatie

Poznan ontvangt de beste sporthouthakkers ter wereld

Poznan ontvangt de beste sporthouthakkers ter wereld Het STIHL TIMBERSPORTS Wereldkampioenschap 2015 zal in november plaatsvinden in Polen Poznan ontvangt de beste sporthouthakkers ter wereld De elfde editie van het STIHL TIMBERSPORTS Wereldkampioenschap

Nadere informatie

Ik ben Jeremiah Werleman en ik ben zeventien jaar oud. Ik zit in het vierde jaar van de mavo op het Mon Plaisir College, midden in mijn examens.

Ik ben Jeremiah Werleman en ik ben zeventien jaar oud. Ik zit in het vierde jaar van de mavo op het Mon Plaisir College, midden in mijn examens. Talenten op Aruba. Ze zijn overal te vinden. Zij storten zich in het leven, of het nu sport, kunst, uitgaan, lezen, muziek of juist de donkere kant van de samenleving is. Het is aan hen. Voor diegene die

Nadere informatie

SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES

SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES Atletiek Individueel man Individueel vrouw 100 meter 1 atleet 1 atleet 200 meter 1 atleet 1 atleet 400 meter 1 atleet 1 atleet 800 meter 1 atleet 1 atleet 1500

Nadere informatie

Topsporttakkenlijst

Topsporttakkenlijst Topsporttakkenlijst 2017-2020 Unaniem advies van de Stuurgroep Topsport, na beraadslaging op 16 november 2016 Inhoudsopgave Wettelijke basis... 3 Objectief van de Vlaamse topsporttakkenlijst... 3 Vastlegging

Nadere informatie

Onderzoek: De Belgen en de OS in Rio Oktober 2016 Enquête: Les Belges et les JO de RIO Octobre 2016

Onderzoek: De Belgen en de OS in Rio Oktober 2016 Enquête: Les Belges et les JO de RIO Octobre 2016 Onderzoek: De Belgen en de OS in Rio Oktober 2016 Enquête: Les Belges et les JO de RIO Octobre 2016 Onderzoeksopzet Doelstelling onderzoek Het meten van de attitude van de Belg ten opzichte van de Olympische

Nadere informatie

KNHS Talentenplan. De bakermat van ons topsport succes.

KNHS Talentenplan. De bakermat van ons topsport succes. KNHS Talentenplan De bakermat van ons topsport succes. KNHS Talentenplan, uniek in zijn soort. Het KNHS Talentenplan vormt het fundament onder het enorme nationale en internationale succes van de Nederlandse

Nadere informatie

DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012. Brussel 30 november 2012

DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012. Brussel 30 november 2012 DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012 Brussel 30 november 2012 overzicht - Elitesporter: wie? - Elitesporter: plichten -

Nadere informatie

LES 3 - Aardrijkskunde

LES 3 - Aardrijkskunde LES 3 - Aardrijkskunde Dit werkblad is van: Groep: OPDRACHT 1 Weet jij waar deze steden liggen? Teken de volgende steden in op de kaart: - Londen - Barcelona - Rome - Parijs - Amsterdam OPDRACHT 2 De Olympische

Nadere informatie

Joshua Verkuil 50 rugslag 39.53 100 rugslag 1:23.56 50 vlinderslag 33.61 200 wisselslag 2:50.94 PR

Joshua Verkuil 50 rugslag 39.53 100 rugslag 1:23.56 50 vlinderslag 33.61 200 wisselslag 2:50.94 PR Limietwedstrijd Dordrecht 50 vrije slag 33.17 50 vlinderslag 38.77. 200 wisselslag 2:49.57 50 vrije slag 32.19 100 vrije slag 1:07.99 PR 50 rugslag 41.77 PR 100 rugslag 1:27.93 PR 200 rugslag 2:55.53 PR

Nadere informatie

Topsporter bij Defensie

Topsporter bij Defensie Topsporter bij Defensie Atleten ondersteunen bij hun jacht op die felbegeerde medailles en hen een professionele omkadering bieden, dat is wat Defensie voor ogen heeft. Maar... hoe gaat dat precies in

Nadere informatie

SPORTPARTICIPATIE (2013)

SPORTPARTICIPATIE (2013) SPORTPARTICIPATIE (2013) 4-11 70% 8-11 93% 12-17 79% 18-23 74% Sportparticipatie 4-11 82% 4-23 79% 12-23 76% 15-84 64% 4-84 67% Het antwoord op de vraag hoeveel Eindhovenaren sporten 1, hangt sterk af

Nadere informatie

1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11. Tot slot.

1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11. Tot slot. 1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11 Tot slot. 12 Gerrit Schulte in de krant 2 Ik hou mijn werkstuk over Gerrit

Nadere informatie

Reglement Verkiezing Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische Sporter en Coach van het jaar

Reglement Verkiezing Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische Sporter en Coach van het jaar Reglement Verkiezing Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische Sporter en Coach van het jaar Media exemplaar Dit document dient alleen ter informatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Nadere informatie

UITSLAGEN Groot Vlaams Studenten Kampioenschap. 2 maart 2011

UITSLAGEN Groot Vlaams Studenten Kampioenschap. 2 maart 2011 UITSLAGEN Groot Vlaams Studenten Kampioenschap 2 maart 2011 Basketbal: DAMES ½ Fin. 14u00 3 KULeuven HG 54-38 ½ Fin. 14u00 4 UGent HUB 74-29 Troost 16u45 4 HG HUB 67-30 Finale 16u45 3 KULeuven UGent 47-31

Nadere informatie

SPORTUITGAVEN ONDERZOEK

SPORTUITGAVEN ONDERZOEK SPORTUITGAVEN ONDERZOEK Inleiding In de maand oktober heeft het NIBUD in samenwerking met de GPD-bladen en RTL-nieuws een onderzoek gedaan naar de sportuitgaven van consumenten. Het onderzoek is gedaan

Nadere informatie

LES 2 Aardrijkskunde

LES 2 Aardrijkskunde Dit werkblad is van: Groep: OPDRACHT 1 Weet jij waar deze steden liggen? Teken de volgende steden in op de kaart: - Londen - Barcelona - Rome - Parijs - Amsterdam LES 2 Aardrijkskunde OPDRACHT 2 De Olympische

Nadere informatie

Selectienormen KNSB 2013/2014 Langebaan

Selectienormen KNSB 2013/2014 Langebaan Selectienormen 2013/2014 Langebaan voor deelname aan selectiewedstrijden, internationale wedstrijden en internationale kampioenschappen Definitieve versie, 05 oktober 2013 Selectiecommissie Langebaan:

Nadere informatie

LESGEVEN IS TOPSPORT. www.cps.nl/lesgevenistopsport

LESGEVEN IS TOPSPORT. www.cps.nl/lesgevenistopsport www.cps.nl/lesgevenistopsport IK BEN Marc Lammers. COACH VAN HET BELGISCH DAMESHOCKEYTEAM. EERDER WAS IK BONDSCOACH VAN SPANJE EN HET NEDERLANDS DAMESHOCKEYTEAM. MET NEDERLAND WON IK EEN gouden medaille

Nadere informatie

LES 3 - Aardrijkskunde

LES 3 - Aardrijkskunde LES 3 - Aardrijkskunde Dit werkblad is van: Groep: OPDRACHT 1 Weet jij waar deze steden liggen? Teken de volgende steden in op de kaart: - Londen - Barcelona - Rome - Parijs - Amsterdam OPDRACHT 2 De Olympische

Nadere informatie

Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus

Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus A.S.R. Nereus A.S.R. Nereus De Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus, gelegen aan de Amstel, is al sinds 1885 de meest succesvolle studentenroeivereniging

Nadere informatie

Onderzoeksverslag Behoeftepeiling Sportwijk Nijla n

Onderzoeksverslag Behoeftepeiling Sportwijk Nijla n Onderzoeksverslag Behoeftepeiling Sportwijk Nijla n In dit document vindt u het onderzoeksverslag naar aanleiding van de behoeftepeiling in de wijk Nijlân. Inhoudsopgave Inleiding... Onderzoeksmethode...

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2005

Stadsenquête Leiden 2005 Hoofdstuk 20. Sport Samenvatting Van de Leidenaren zegt tweederde in de afgelopen 12 maanden te hebben gesport: een kwart van de Leidenaren doet één sport, eenderde twee of drie sporten en 6% zegt zelfs

Nadere informatie

G E E F T I J D E N K A N S E N A A N J O N G E V O E T B A L L E R S

G E E F T I J D E N K A N S E N A A N J O N G E V O E T B A L L E R S p. 1 StampMedia dossier Laure Van Gestel 20 april 2010 G E E F T I J D E N K A N S E N A A N J O N G E V O E T B A L L E R S Het nationaal elftal van België staat momenteel op de 68ste plaats op de FIFAwereldranglijst,

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Fair play: gelijkheid van kansen

Hoofdstuk 5 Fair play: gelijkheid van kansen Hoofdstuk 5 Fair play: gelijkheid van kansen Van sport wordt vaak gezegd dat iedereen dezelfde kansen moet hebben. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Dat iedereen gelijke kansen moet hebben om mee

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw HAVO/VWO bovenbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk

Nadere informatie

Wat kan er nog over Joop Zoetemelk geschreven worden wat niet allang bekend is. Hij is met voorsprong de meest gewone van alle bekende Nederlanders.

Wat kan er nog over Joop Zoetemelk geschreven worden wat niet allang bekend is. Hij is met voorsprong de meest gewone van alle bekende Nederlanders. Wat kan er nog over Joop Zoetemelk geschreven worden wat niet allang bekend is. Hij is met voorsprong de meest gewone van alle bekende Nederlanders. En dat is ook zijn charme. Joop is Joop, zegt iedereen

Nadere informatie

Persbijeenkomst Toekenningen Topsportgelden december 2016

Persbijeenkomst Toekenningen Topsportgelden december 2016 Persbijeenkomst Toekenningen Topsportgelden 2017+ 5 december 2016 Programma Toelichting op belangrijkste ontwikkelingen - Gerard Dielessen Achtergronden van het topsportbeleid van NOC*NSF Maurits Hendriks

Nadere informatie

12 Sportbeleidsstukken

12 Sportbeleidsstukken DC 12 Sportbeleidsstukken 1 Inleiding In dit thema bespreken we het overheidsbeleid ten aanzien van sport. We besteden aandacht aan de sportnota Tijd voor Sport. Het ministerie van VWS heeft in 2011 een

Nadere informatie

Heeft uw kind genoeg inzet en talent om een Rugby Topsporter te zijn? Landelijk Overleg Opleiding Talent bestaat 20 jaar, 28 LOOT-scholen in Nederland

Heeft uw kind genoeg inzet en talent om een Rugby Topsporter te zijn? Landelijk Overleg Opleiding Talent bestaat 20 jaar, 28 LOOT-scholen in Nederland Heeft uw kind genoeg inzet en talent om een Rugby Topsporter te zijn? Landelijk Overleg Opleiding Talent bestaat 20 jaar, 28 LOOT-scholen in Nederland September 2012 komt de Rugby Academy MiddenOost voor

Nadere informatie

Volleybal Werkstuk van Dilan Aydin groep 6a Voor juf Alexandra 25 maart 2013

Volleybal Werkstuk van Dilan Aydin groep 6a Voor juf Alexandra 25 maart 2013 Volleybal Werkstuk van Dilan Aydin groep 6a Voor juf Alexandra 25 maart 2013 Voorwoord Ik ga mijn werkstuk doen over volleybal. Ik heb het onderwerp gekozen omdat ik zelf op volleybal zit en ik vind het

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Sport index t/m 18 jaar Meting 49 januari 2017 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 6 5 Sportdeelname Index januari 2017 Sportdeelname afgelopen maand Sportdeelname

Nadere informatie

Ivo van Hilvoorde Waarom heeft niet iedereen het recht op het lichaam van een topsporter?

Ivo van Hilvoorde Waarom heeft niet iedereen het recht op het lichaam van een topsporter? Ivo van Hilvoorde Waarom heeft niet iedereen het recht op het lichaam van een topsporter? Wat doet de sport met je lichaam en wat doe je zelf aan je lijf om beter te kunnen sporten? Grensoverschrijdend

Nadere informatie

SPONSORDOSSIER DIRK VAN TICHELT

SPONSORDOSSIER DIRK VAN TICHELT Contact: m_tack@hotmail.com Gsm: +32(0)486/30.61.59 SPONSORDOSSIER DIRK VAN TICHELT INLEIDING Dit dossier is bedoeld voor het bekomen van sponsoring voor Dirk Van Tichelt. Vandaag de dag is topsport alleen

Nadere informatie

Tour coryfeeën uit de regio Rotterdam

Tour coryfeeën uit de regio Rotterdam Tour coryfeeën uit de regio Rotterdam Gerrit van de Ruit 1911-1981 reed mee in de Tour van 1937. Opgave in vijfde etappe Gerrit van de Ruit was de eerste renner uit de regio die in de Tour van start ging.

Nadere informatie

Special Olympics Nationale Spelen 2016

Special Olympics Nationale Spelen 2016 Special Olympics Nationale Spelen 2016 Voorlichtingsbijeenkomst verenigingen 16 november 2015 in Den Haag / 23 november 2015 in Nijmegen Wendy Scholten, Docent en TD Zwemmen Natascha Bruers, Sport director

Nadere informatie

Verona van de Leur Ouders snappen niet precies hoe het er in de zaal aan toegaat

Verona van de Leur Ouders snappen niet precies hoe het er in de zaal aan toegaat Verona van de Leur Ouders snappen niet precies hoe het er in de zaal aan toegaat Verona van de Leur kwam op vijfjarige leeftijd als een klein en stil meisje de gymnastiekwereld binnen. Toen ze zestien

Nadere informatie

Interne selectieprocedure langebaanschaatsen Olympische Spelen PyeongChang 2018

Interne selectieprocedure langebaanschaatsen Olympische Spelen PyeongChang 2018 Interne selectieprocedure langebaanschaatsen Olympische Spelen PyeongChang 2018 Interne selectieprocedure langebaanschaatsen voor de Olympische Spelen PyeongChang 2018. Vastgesteld door de Directeur Bestuurder

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket Olympisch Stadion Amsterdam

Spreekbeurtpakket Olympisch Stadion Amsterdam Spreekbeurtpakket Olympisch Stadion Amsterdam Waarom heeft de Olympische vlag vijf ringen? Hoe hoog is de Marathontoren? Wie mag er op het ereterras zitten? Wat zijn de Paralympische Spelen? Spreekbeurtpakket

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

RAPPORTAGE ZOMERDIP. In opdracht van NOC*NSF

RAPPORTAGE ZOMERDIP. In opdracht van NOC*NSF RAPPORTAGE ZOMERDIP In opdracht van NOC*NSF GfK 2014 Zomerdip Rapportage September Zomerdip 2014 September 2014 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In

Nadere informatie

Meer informatie over de Special Olympics is hieronder te vinden, als ook de les aangepast sporten voor de basisscholen.

Meer informatie over de Special Olympics is hieronder te vinden, als ook de les aangepast sporten voor de basisscholen. Lessen aangepast sporten op basisscholen in Achtkarspelen Dit jaar worden in Friesland de Special Olympics nationale spelen georganiseerd. Tijdens dit sportevenement worden er meerdere toernooien georganiseerd

Nadere informatie

16 July 2016 Jaargang 3 nummer 11

16 July 2016 Jaargang 3 nummer 11 Van de redactie Sportief gezien valt er deze zomer heel wat te genieten van grootse sportevenementen. Natuurlijk springt De Tour er voor ons met kop en schouders bovenuit, vooral nu de Nederlandse jongens

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar JAAROVERZICHT Tot en met meting 35 incl. nov. 15 In opdracht van NOC*NSF GfK December 18, Sportdeelname maandmeting november 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

het gewenst is om bij te dragen aan investeringen in topsportaccommodaties met een internationale of nationale uitstraling in Noord-Holland;

het gewenst is om bij te dragen aan investeringen in topsportaccommodaties met een internationale of nationale uitstraling in Noord-Holland; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 18 juli 2017, nr. 963285/963290, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie topsportaccommodaties Noord- Holland 2017. Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Darsie van Dijk Naam: Leeftijd: Lievelingseten: Lievelingsdier: Muziek: Hobby: Houdt van: Houdt niet van: Sport:

Darsie van Dijk Naam: Leeftijd: Lievelingseten: Lievelingsdier: Muziek: Hobby: Houdt van: Houdt niet van: Sport: Darsie van Dijk Naam: Darsie van Dijk Leeftijd: 9 Lievelingseten: Marshmallows Lievelingsdier: Witgezichtsaki, gordelmol, watusirund, tweevingerige luiaard, vliegend hert, Dombo-octopus, Chinese gekuifde

Nadere informatie

KNSB Selectiedocument Langebaan

KNSB Selectiedocument Langebaan KNSB Selectiedocument Langebaan 2017-2018 voor deelname aan internationale wedstrijden, internationale kampioenschappen en selectiewedstrijden definitieve versie 4 oktober 2017 Selectiecommissie Langebaan:

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2007

Stadsenquête Leiden 2007 Hoofdstuk 16. Sport Samenvatting Tweederde van de Leidenaren zegt in de afgelopen 12 maanden te hebben gesport. Bijna vier op de tien Leidenaren geeft aan minimaal wekelijks te sporten. Het landelijke

Nadere informatie

Brigite van Haaften, gedeputeerde Cultuur en Samenleving:

Brigite van Haaften, gedeputeerde Cultuur en Samenleving: Sportplan 2016 Brigite van Haaften, gedeputeerde Cultuur en Samenleving: Heel Brabant in beweging! Sport leeft in Brabant. Brabanders vinden sport belangrijk en sport is belangrijk voor Brabant. Sporten

Nadere informatie

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek)

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 'Duim omhoog' 1 foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 2013, Anton de Vries Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

Sportexperience. bij asvuvv,

Sportexperience. bij asvuvv, Sportexperience asv UVV bij asvuvv, de bedrijfsdagen van nu! Naast een algemene sportvereniging voor het hele gezin, kunnen ook organisaties voor hun sportieve prestaties bij ons terecht. Bedrijfsuitjes,

Nadere informatie

world tour en competitie informatie ouders

world tour en competitie informatie ouders world tour en competitie informatie ouders De competitie voor de rode en oranje kinderen is vanaf september 2013 ingrijpend veranderen en heeft een nieuwe naam gekregen: World Tour. Meer informatie vindt

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Interne selectieprocedure BMX ten behoeve van de European Games in Baku 2015

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Interne selectieprocedure BMX ten behoeve van de European Games in Baku 2015 PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Interne selectieprocedure BMX ten behoeve van de European Games in Baku 2015 Interne selectieprocedure BMX ten behoeve van de European Games in Baku 2015 Vastgesteld

Nadere informatie

Toelatingscriteria m.b.t niveau sport:

Toelatingscriteria m.b.t niveau sport: Toelatingscriteria m.b.t niveau sport: Basis eis: de sport dient erkend te zijn door het NOC*NSF Topsporter: De sporter dient op onderstaand niveau actief te zijn binnen zijn/haar leeftijdscategorie, of

Nadere informatie

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen!

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! G-sp rt Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! Alles over G-sport Steunpunt G-Sport Vlaanderen tel. 03 240 62 97 www.gsportvlaanderen.be Psylos vzw Vlaamse federatie voor sport en recreatie

Nadere informatie

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten.

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. Hoofdstuk 11 Sport 11.1 Inleiding Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: 11.2

Nadere informatie

SPORTPARTICIPATIE (2014)

SPORTPARTICIPATIE (2014) SPORTPARTICIPATIE (2014) Bijna twee derde deel (64%) van de volwassen Eindhovenaren (18-84 ) doet aan sport, van de jongeren (4-17 ) sport vier vijfde deel (82%). Bij de onderzoeken is gebruik gemaakt

Nadere informatie

Tekst: Ko van Geemert

Tekst: Ko van Geemert Enith Brigitha werd onlangs opgenomen in de Internationale Swimming Hall of Fame in Fort Lauderdale, vanwege haar zwemprestaties en omdat ze dit jaar veertig jaar geleden schitterde op de wereldkampioenschappen

Nadere informatie

Arne Ljungqvist De wereld is na Ben Johnson echt veranderd

Arne Ljungqvist De wereld is na Ben Johnson echt veranderd Arne Ljungqvist De wereld is na Ben Johnson echt veranderd Een knieblessure maakte in de jaren vijftig een einde aan zijn carrière als hoogspringer. Maar toen Arne Ljungqvist twintig jaar later als bestuurder

Nadere informatie