Opleiding Moestuinmeesters. praktische informatie en programma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opleiding Moestuinmeesters. praktische informatie en programma"

Transcriptie

1 1 Opleiding Moestuinmeesters 2017 praktische informatie en programma

2 Inhoudstafel 2 Bent u een enthousiast moestuinier? Wilt u uw kennis uitbreiden en delen? Dan bent u geknipt voor een toekomst als Moestuinmeester! 1. Inleiding en praktische informatie over de opleiding 1.1. Voor wie is de opleiding bedoeld? Voorwaarden voor het volgen van de opleiding Locatie en bereikbaarheid Uren Talen Voorwaarden voor toekenning van een MM-diploma Informatiesessies Inschrijving en selectie van kandidaten Programma 2.1 Programma theorie- en praktijksessies Stagebeschrijving Facultatieve praktische werksessies op de Hoeve van Ukkel...11

3 1. Inleiding en praktische informatie over de opleiding 3 De complete cyclus is volledig gratis en bestaat uit 20 collectieve sessies (theoretische begrippen, bezoeken, praktische workshops en momenten van reflectie en voorbereiding op de toekomstige taak als Moestuinmeester), gevolgd door een stage. Naast deze 20 sessies zijn er 8 facultatieve praktische werksessies voor wie samen nieuwe dingen wil proberen, ervaringen wil uitwisselen, andere kweekmethoden wil ontdekken De theoretische en praktische opleiding loopt van januari tot juni; de stage moet voor november 2017 worden gerealiseerd. De facultatieve praktische werksessies worden van februari tot november aangeboden en bestrijken dus een volledig teeltjaar (zie 2.3) Voor wie is de opleiding bedoeld?? Moestuinmeester is een gemotiveerde, betrokken persoon die als vrijwilliger andere Brusselaars wil aanmoedigen en helpen om zelf biologische groente en fruit te kweken. Dit kan op alle niveaus van een bak op het balkon tot hydrocultuur tot een moestuin in de volle grond. Door deze opleiding te volgen, treedt u toe tot het Netwerk van de Moestuinmeesters. U kunt in dat kader aan verdere opleidingen blijven deelnemen. De opleiding maakt deel uit van het GoodFood-programma van het Brussels Gewest. Het voornaamste doel is de eigen voedselproductie van de Brusselaars in de komende jaren te doen toenemen binnen een dynamiek van uitwisseling en gezelligheid.

4 Voorwaarden voor het volgen van de opleiding Zin om andere Brusselaars als vrijwilliger aan te moedigen en te adviseren bij de aanleg van hun eigen moestuin op eender welke schaal 3 jaar ervaring met biologisch (moes)tuinieren Wonend of werkend in het Brussels Gewest Bereid om te worden vermeld in de telefoongids van de Moestuinmeesters en op de plattegrond op de site van Leefmilieu Brussel en de Moestuinmeesters en bereid om waar mogelijk op vragen van Brusselaars te antwoorden. Bereid om minstens 75 % van de 20 theorie- en praktijksessies te volgen (zie programma hieronder) en een stage af te ronden (zie verloop hieronder) Locatie en bereikbaarheid: Theoriesessies : in het Gewestelijk Centrum voor Ecologie-Initiatie in het Tournay-Solvaypark, Terhulpensteenweg 199 in 1170 Watermaal-Bosvoorde Ga het Tournay-Solvaypark binnen bij het station van Bosvoorde (bij de toegang tot de parking) en volg de pijlen «asbl Tournesol-Zonnebloem» Het park is slecht verlicht, dus breng een zaklamp mee. Met de trein: lijn Ottignies/Louvain-La-Neuve, Station Bosvoorde Met de tram: tram 94, halte Station Bosvoorde Praktijksessies en facultatieve praktische werksessies: op de Hoeve van Ukkel in het Fond roypark, Oude Molenstraat 93 te 1180 Ukkel. Steek het wildrooster over en ga te voet via het tegelpad naar de roze hoeve rechts (± 100m)

5 1.4. Uren : Voor de theoriesessies zijn er twee opties: ofwel dinsdagnamiddag van 13u30 tot 16u ofwel dinsdagavond van 19u tot 21u30 5 Om de groepen homogeen te houden, wordt u verzocht u gedurende de volledige opleiding aan een van beide tijdstippen te houden. Voor de praktische workshops: per groep: 4 halve dagen op zaterdagmorgen en/of zaterdagnamiddag (zie het programma hierna). Voor de facultatieve praktische werksessies: 8 dinsdagochtenden en/of -namiddagen (inschrijvingen begin van het jaar) Talen : De lessen worden in het Frans gegeven. De documentatie/slides zullen in het Nederlands en het Frans beschikbaar zijn Voorwaarden voor toekenning van een MM-diploma Het Diploma Moestuinmeester wordt toegekend aan kandidaten die minstens 75 % van de theorie- en praktijksessies hebben gevolgd en die hun volledige stage met succes hebben afgelegd Informatiesessies Om u de gelegenheid te bieden kennis te maken met de trainers en de voornaamste opleidingslocatie en antwoord te krijgen op eventuele vragen, worden op dinsdag 29/11 om 13u30 en om 19u twee informatiesessies gehouden in het Gewestelijk Centrum voor Ecologie-Initiatie (zie adres hierboven). Inschrijving is niet nodig om hieraan deel ten nemen Inschrijving en selectie van kandidaten De selectie gebeurt op basis van het kandidaatstellingsdossier, dat beschikbaar is op de site van Leefmilieu Brussel: maitresmaraichers. Het dossier moet worden ingediend bij Leefmilieu Brussel (maitresmaraichers@ environnement.brussels) en moet ten laatste op 12 december 2016 in ons bezit zijn.

6 2. Programma Programma theorie- en praktijksessies JANUARI Dinsdag 10/01/2017 : Onthaal De plant Onthaal: Rondvraag MM (locatie, verwachtingen, teelttype ) Voorstelling van de opleiding theorie, stage (stand, redactie artikelen, projecten...) en het MM-netwerk De plant: de verschillende delen, de rol ervan en de productie van zaad Dinsdag 17/1/2017 : De bodem (1) De bodem als natuurlijk milieu en als inspiratiebron recyclage ter plaatse > de rol van de fauna en flora geen gespit permanente bedekking > soorten bedekking planten die de grond verbeteren en groenbemesting Dinsdag 24/1/2017 : De Bodem (2) Behoud/verbetering van de vruchtbaarheid van de bodem voor een gezonde, productieve moestuin mest en grondverbeteraars in de biologische moestuin vruchtwisseling de aardappel: een gewas dat de bodem bewerkt Werk in subgroepen: het belang van de bodem, organisatie van de moestuin, communicatie met het publiek Zaterdag 28/1/2017 (ochtend of namiddag) : Natuurlijk tuinieren (1/2 dag) Bouwen van nestkastjes, schuilplaatsen en voederplaatsen om hulpdieren aan te trekken (vogels, insecten...) Dinsdag 31/1/2017 : Météo Calendrier des semis De invloed van weersomstandigheden en de jaarlijkse schommelingen Waar begin ik mijn moestuin en wat kweek ik op welk moment? Voornaamste moestuingewassen: keuze van de gewassen in functie van de omgevingsomstandigheden het gewenste gebruik de hoeveelheid werk Zaai- en plantkalender Opzet van tandems en keuze van onderwerpen voor ervaringsuitwisseling (artikelen, foto s, reportages )

7 FEBRUARI Dinsdag 7/2/2017 : Zaaien Verspenen Poten Succesvol zaaien (algemeen) de behoeften van de planten zaaien in potten, bakjes, zaaibakken... zaaien in de volle grond verspenen Met succes voortrekken in februari/maart, de plantjes harden voor buiten en de gewassen volgen (tomaten, pepers, paprika s, aubergines...) Dinsdag 14/2/2017 : Zaaien Verspenen Poten Wanneer en hoe poten (look, uien, sjalotten, prei, aardappelen...)? Met succes in de volle grond zaaien (bonen, erwten, wortels, snijbieten, rapen, radijsjes, bieten...) Welk advies voor welk publiek? 7 Dinsdag 14/2/2017 : Praktisch werk op de Hoeve van Ukkel facultatieve sessies Dinsdag 21/2/2017 : Een natuurlijke tuin Een natuurlijke tuin om ziekten en schadelijke dieren op afstand te houden en de productie te verbeteren door hulpdieren aan te trekken (door Natagora) Afbeeldingen van schade aan fruit en groenten en discussie

8 MAART Dinsdag 7/3/2017 : Bovengrondse teelt Voor wie geen grond ter beschikking heeft: specifieke aspecten van de teelt in potten en bakken Kruiden: zeer geschikt voor teelt in potten Zaterdag 11/3/2017 (ochtend en namiddag) : Snoeien van fruitbomen en kleinfruit op de Hoeve van Ukkel (1 dag) Inleiding snoeien en in vorm houden (1u) Praktijkoefeningen: snoeien van kleinfruit (druif, kiwi, braam, aalbes, tayberry ) (voormiddag) Maaltijd op de Hoeve Demonstratie: snoeien van laagstam- en hoogstamfruitbomen (appel, peer, pruim ) (namiddag) 8 p ra k t i j k s e s s i e s Dinsdag 14/3/2017 : Praktisch werk op de Hoeve van Ukkel facultatieve sessies Dinsdag 14/3/2017 : Zaaien Verspenen Poten Met succes voortrekken in april en mei (pompoen, courgette, voorbereiding van verspeenpotten voor bijvoorbeeld stokbonen...) Planten van kruiden, kleinfruit en fruitbomen Welk advies voor welk publiek? Zaterdag 18/3/2017 (ochtend en namiddag) : Snoeien van fruitbomen en kleinfruit op de Hoeve van Ukkel (1 dag) Inleiding snoeien en in vorm houden (1u) Praktijkoefeningen: snoeien van kleinfruit (druif, kiwi, braam, aalbes, tayberry ) (voormiddag) Maaltijd op de Hoeve Demonstratie: snoeien van laagstam- en hoogstamfruitbomen (appel, peer, pruim ) (namiddag) Dinsdag 21/3/2017 : Waterbeheer Een stand opzetten Waterbeheer in de moestuin: afdekking van de bodem, hoe en wanneer begieten, gebruik van druppelaars Een stand opzetten: Reflectie over de algemene organisatie van een stand (decoratie, animatiemateriaal...) en voorbereiding van toekomstige stands in subgroepen Zaterdag 25/3/2017 (ochtend of namiddag) Bezoek aan de moestuin van de Hoeve van Ukkel (1/2 dag) p ra k t i j k s e s s i e s p ra k t i j k s e s s i e s De bodem: observatie ter plaatse van de voornaamste bodemtypes en hun structuur en textuur Organisatie van de verschillende zones Vorderingsstaat van de gewassen Dinsdag 28/03/2017 : Ontmoetingen Ontmoetingen van de MM met Leefmilieu Brussel Presentatie van de verschillende Brusselse initiatieven door hun vertegenwoordigers (Début des Haricots, collectief IPE ) of initiatieven van actieve MM.

9 APRIL 9 Dinsdag 18/4/2017 : Praktisch werk op de Hoeve van Ukkel facultatieve sessies Dinsdag 25/4/2017 : Stands en stages Voorbereiding van stands/animaties en communicatie (welk advies/welke hulpmiddelen voor welk publiek?) Feedback over animatie en projecten Balans van het seizoenswerk MEI Dinsdag 9/5/2017 : Netwerk Kennismaking van MM van diverse promoties Plantenbeurzen (uitwisseling tussen MM) Verkoop of ruil van gereedschap (groepsaankopen) Dinsdag 16/5/2017 : Praktisch werk op de Hoeve van Ukkel facultatieve sessies Dinsdag 23/5/2017 : Stands en stages Voorbereiding van stands/animaties en communicatie (welk advies/welke hulpmiddelen voor welk publiek?) Feedback over animatie en projecten Balans van het seizoenswerk JUNI Dinsdag 6/6/2017 : Permacultuur Inleiding tot permacultuur Dinsdag 13/6/2017 : Praktisch werk op de Hoeve van Ukkel facultatieve sessies Dinsdag 20/06/2017 : Balans Balans van de opleiding, feedback over de eerste stands, uitwisseling en potluck SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER Dinsdag 12/09/2017 : Praktisch werk op de Hoeve van Ukkel Dinsdag 10/10/2017 : Praktisch werk op de Hoeve van Ukkel Dinsdag 7/11/2017 : Praktisch werk op de Hoeve van Ukkel facultatieve sessies

10 Stagebeschrijving De opleiding omvat een stage die uit twee delen bestaat: - een bewustmakings- of adviesactiviteit rond stadstuinbouw in contact met het Brusselse publiek - een bijdrage aan het Netwerk via de publicatie van een gedeelde ervaring. Deze stage stelt de kandidaat-moestuinmeesters in staat zich de tijdens de opleiding geleerde onderwerpen eigen te maken en die aan het publiek over te brengen. Er zijn diverse vormen van bewustmaking of kennisoverdracht richting het publiek mogelijk: - beheer van een van de in samenwerking met Leefmilieu Brussel opgezette stands, samen met andere Moestuinmeesters - opzet van een nieuw stadslandbouwproject - organisatie van een bezoek/activiteit in de eigen tuin (privé of collectief) - animatie van een activiteit op een school, bij een jeugdorganisatie, een buurthuis in verband met moestuinieren... > In de loop van de opleiding zullen uitwisselingsmomenten worden georganiseerd waarbij elke kandidaat de gelegenheid krijgt feedback te leveren op zijn activiteit/project. Deze momenten dienen ter evaluatie.. Er zijn verschillende mogelijkheden om bij te dragen aan het Netwerk: - een reportage over een in de tuin geobserveerd proces, over een proefproject - een artikel over een plant, een schadelijk insect, een milieuomstandigheid - een beschrijving of opvolging van het verloop van een Brussels moestuinproject > De bijdrage aan het Netwerk wordt gedeeld op de site van de Moestuinmeesters. Dit kan intern met de andere Moestuinmeesters zijn of rechtstreeks richting het grote publiek.

11 Het is mogelijk persoonlijke projecten voor te stellen. Die zullen per geval worden bekeken Facultatieve praktische werksessies op de Hoeve van Ukkel Voor wie dit wenst, bieden we op dinsdagen 8 facultatieve praktische werksessies aan waarbij kan worden deelgenomen aan het beheer en het onderhoud van de moestuin van de Hoeve van Ukkel. Het idee is om de deelnemers in functie van hun ervaring kennis te laten maken met nieuwe teelttechnieken (volle grond, bovengronds, in potten en bakken ) en hen te laten deelnemen aan het seizoenswerk en aan het onderhoud van een moestuin waarbij wordt gewerkt met vruchtwisseling, hen kennis te laten maken met permacultuur in de praktijk Het programma van elke sessie wordt ten laatste een week van tevoren voorgesteld, aangezien het afhankelijk is van de weersomstandigheden. De facultatieve deelname gebeurt op inschrijving en op basis van een halve of hele dag. 11 Informatieverzoeken en inschrijvingen kunnen per mail worden verstuurd: maitresmaraichers@environnement.brussels Een project op initiatief van de Minister van Leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

12 overzicht van de Kalender 12 Januari 2017 Februari Maart 2017 April Mei Juni

Opleiding Moestuinmeesters Praktische informatie en programma

Opleiding Moestuinmeesters Praktische informatie en programma Opleiding Moestuinmeesters 2018 1 Praktische informatie en programma coordinatie een initiatief van Inhoudstafel 2 Bent u een enthousiast moestuinier? Wilt u uw kennis uitbreiden en delen? Dan bent u geknipt

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2016 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2012 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2013 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70 Inhoud Aan de slag 7 Moestuinquiz 9 Stappenplan: Stap 1: Een stukje grond 13 Stap 2: Kies een plek 13 Stap 3: Doe de schudproef 14 Stap 4: Basisgereedschap 16 Stap 5: Zaden 18 Stap 6: Alles over zaaien,

Nadere informatie

Organisatie van de moestuin

Organisatie van de moestuin Organisatie van de moestuin Enkele regels om de gewassen te organiseren in ruimte en tijd. - Creëer zo n veerkrachtig mogelijk systeem - Laat je inspireren door de natuur - Favoriseer diversiteit A. Rekening

Nadere informatie

Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014. Gezinsbond Stekene

Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014. Gezinsbond Stekene Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014 Gezinsbond Stekene Inleiding Kinderen houden van tuinieren Tuinieren bevat 2 elementen waar kinderen zot op zijn: aardegrond en buitenlucht. De zomerzon zal

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Voorzaaien Wat? Wanneer?

Nadere informatie

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien?

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien? Stap 1 de tuin opruimen, vrijmaken van onkruid en omspitten Stap 2 de moestuin bemesting geven volgens het grondonderzoek Stap 3 de moestuin indelen in percelen Stap 4 Zaaien en planten Wat is er nodig

Nadere informatie

COLLECTIEVE MOESTUINEN

COLLECTIEVE MOESTUINEN PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2011 PAGINA 1 VAN 6 COLLECTIVE MOESTUINEN - 2011 VOORSTELLING PROJECTOPROEP Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt voort

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De grond

Gefeliciteerd. De grond Gefeliciteerd Gefeliciteerd met je nieuwe moestuin. Het telen van je eigen groente en fruit is een erg leuke hobby. Om die hobby tot een succes te maken hebben wij wat tips voor je op papier gezet. Want

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik

Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik 1 Getty images op naar de moestuin! 2 Uw eigen groenten en fruit kweken, ze zien groeien op het ritme van de seizoenen,

Nadere informatie

Starten met een moestuin

Starten met een moestuin Starten met een moestuin Grootte Inrichting Percelen Beschutting Keuze v/d groenten Biologisch zaad Plantgoed of zaad? Teeltplan Teeltplan Een teeltplan geeft aan wat je waar en wanneer gaat zaaien/planten.

Nadere informatie

Zaaien. Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Zaaien. Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Zaaien Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond: Kiezen zaden en pootgoed Plantenfamilies Je eigen plantgoed voorzaaien verspenen opkweken uitplanten Zaden en pootgoed kiezen:

Nadere informatie

ANIMATIES VOOR UW KLAS

ANIMATIES VOOR UW KLAS ANIMATIES VOOR UW KLAS VERENIGINGEN 1. APIS BRUOC SELLA Deze vereniging wil de stadsbewoners warm maken voor het milieu en mikt meer bepaald op stadsnatuureducatie. Als lesmateriaal maakt ze daarbij op

Nadere informatie

JEAN VANHOOF DE TUIN IN MET JE BUREN

JEAN VANHOOF DE TUIN IN MET JE BUREN DE TUIN IN MET JE BUREN Kinderen weten vaak niet of je een ui met het puntje naar boven of naar beneden moet planten. En kennen ze het verschil tussen selderij en prei? Hebben ze ooit versgeplukte munt

Nadere informatie

Voorbeelden Combinatie - Wisselteelt

Voorbeelden Combinatie - Wisselteelt Vruchtwisseling Wie zelf groenten en kruiden wil verbouwen moet weten dat het succes hiervan voor het overgrote deel wordt bepaald door de bodem. De meeste groenten eisen een bodem die op de juiste manier

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Streekwinkel Het Weckparadijs

Streekwinkel Het Weckparadijs Streekwinkel Het Weckparadijs Op het 1 ha groot terrein van De Bourgondische Hoeve in Siebengewald teel ik groente, fruit en kruiden in moestuin, kas, kruidentuin en fruitboomgaard, alles zonder bestrijdingsmiddelen.

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren Materiaal Groen Deel 4: Thuis tuinieren Colofon Deel 4: Thuis tuinieren Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

Basiscursus Ecologisch tuinieren

Basiscursus Ecologisch tuinieren Basiscursus Ecologisch tuinieren Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? De UITNODING! Onderwerpen: Voedsel of eten? De bodem Vruchtwisseling Het teeltplan Grondbewerking

Nadere informatie

workshop klimaat &energie elektrische boiler

workshop klimaat &energie elektrische boiler elektrische boiler 100L workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap elektrische kookplaten 5u/week workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap droogkast 3x/week

Nadere informatie

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Onderdirectoraat Landbouw Afdeling Algemene Agrarische Voorlichting 1 Samengesteld door: Ritesh Panchoe Inleiding Wat is een moestuin?? Een moestuin of een

Nadere informatie

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT?

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? Agenda Tuinieren vroeger Wat is biologisch moestuinieren? 10- stappencursus Je eigen moestuin (NTR: thuisacademie - Filmpjes) Pauze Hoe start ik een moestuin?

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen.

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen. januari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Groente: Aardappelen, Knolselderij, Pastinaak, Paddenstoelen, Prei, Pompoen, Raap, Rode Biet, Rode Kool, Savooiekool,

Nadere informatie

Tournesol - Zonnebloem zelf! Centre Régional d'initiation à l'écologie Ferme d'uccle

Tournesol - Zonnebloem zelf! Centre Régional d'initiation à l'écologie Ferme d'uccle OPGELET! De volgende presentatie mag niet gebruikt of verspreid worden aangezien de afbeeldingen niet allemaal eigendom zijn van onze vzw! asbl Tournesol-Zonnebloem vzw Enkel voor didactisch gebruik van

Nadere informatie

Moestuinen voor Dummies

Moestuinen voor Dummies Moestuinen voor Dummies De vijf kenmerken van de succesvolle moestuin Je kunt de onmisbare elementen voor een succesvolle moestuin terugbrengen tot vijf woorden. Dit is een onfeilbare formule: Selectie.

Nadere informatie

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS 1.V R U C H T W I S S E L I N G Dit verhaal gaat over vruchtwisseling. Vruchtwisseling betekent dat je planten niet steeds op dezelfde plek zaait

Nadere informatie

Amma's TUIN-nieuws nr. 16 (augustus - half oktober 2016)

Amma's TUIN-nieuws nr. 16 (augustus - half oktober 2016) Amma's TUIN-nieuws nr. 16 (augustus - half oktober 2016) Het is een verwachtingsvolle tijd nu we dit schrijven: binnen een week vanaf nu is Amma al in Houten, hebben we haar kunnen zien en horen. Wat een

Nadere informatie

FERTILIZERS. www.bio-g-power.com

FERTILIZERS. www.bio-g-power.com FERTILIZERS www.bio-g-power.com DUTCH MIX 20-20-20 AANBRENGEN OP HET BLAD TOEPASSINGEN MET EEN DRUPPELIRRIGATIE Alle knolgewassen (Meloen, Watermeloen, Uien, Aardappel, Rapen, Wortel, Suikerbiet, Knofloof

Nadere informatie

Met je klas aan de slag in de moestuin. met dit zadenpakket voor basisscholen leer je hoe je zelf groente kunt kweken

Met je klas aan de slag in de moestuin. met dit zadenpakket voor basisscholen leer je hoe je zelf groente kunt kweken Met je klas aan de slag in de moestuin met dit zadenpakket voor basisscholen leer je hoe je zelf groente kunt kweken Inhoud We willen onze kinderen graag een gezonde levensstijl aanleren. Voedseleducatie

Nadere informatie

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin!

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! MOESTUINIEREN Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! GEBRUIK DEZE OMSLAG OOK OVER DE VOLGENDE BLADZIJDEN! AUGURKEN PEULEN ZONNEBLOEM TOMATEN MAIS SJALOTTEN WORTELEN BIESLOOK DOPERWTEN GOUDSBLOEM

Nadere informatie

UITNODIGING VOOR EEN SAMENTUIN-WORKSHOP IN UW WIJK UITNODIGING VOOR EEN SAMENTUIN-WORKSHOP IN UW WIJK

UITNODIGING VOOR EEN SAMENTUIN-WORKSHOP IN UW WIJK UITNODIGING VOOR EEN SAMENTUIN-WORKSHOP IN UW WIJK KIT Deze kit bevat: - 4 uitnodigingskaartjes - 4 matchmaking -kaartjes - 4 "vertelkaartjes" - 10 kaartjes met vragen om u te helpen een moestuinproject op te zetten. - X projectkaartjes (voor teams die

Nadere informatie

Uitleg bij de Kosmoskalender

Uitleg bij de Kosmoskalender Uitleg bij de Kosmoskalender De kalender in opbouw wijst zich vanzelf; elke maand een apart blok, en dan horizontaal de data, verticaal verdeeld in ochtend, middag en avond (want de verschillende perioden

Nadere informatie

cnme maastricht en regio

cnme maastricht en regio cnme maastricht en regio dit is een uitgave van cnme maastricht en regio tel: o43-321 99 41 www.cnme.nl info@cnme.nl oorspronkelijke tekst en tekeningen: sies willems Leerkracht/ouder Schooltuinboek Leerling

Nadere informatie

Meer halen uit de biologische kringloop. Starten met moestuinieren

Meer halen uit de biologische kringloop. Starten met moestuinieren Meer halen uit de biologische kringloop Starten met moestuinieren Plezier; Lichaamsbeweging; Leerrijk; Gezelligheid; Speciallekes kweken; Aandacht; Kringloop sluiten; Waarom? Enkele voorbeelden Enkele

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Ecologisch moestuinieren

Ecologisch moestuinieren Ecologisch moestuinieren Handleiding 2008 Deze handleiding beschrijft kort de basisprincipes van ecologisch moestuinieren en illustreert deze met voorbeelden uit het moestuincomplex op het CNME-terrein.

Nadere informatie

Angelo's groentetuin. Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab

Angelo's groentetuin. Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab Angelo's groentetuin Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab Woord vooraf 6 Starten met een eetbare tuin 10 De basis voor een eetbare tuin 11 Tuingereedschap en onderhoud 13 Zaai- en plantgoed

Nadere informatie

KLEINE GIDS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN WORKSHOP SAMEN TUINIEREN. Ter attentie van de organisatoren van de workshop

KLEINE GIDS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN WORKSHOP SAMEN TUINIEREN. Ter attentie van de organisatoren van de workshop KLEINE GIDS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN WORKSHOP SAMEN TUINIEREN Ter attentie van de organisatoren van de workshop INHOUDSTAFEL Introductie Doelstellingen en globaal overzicht van de workshop de verschillende

Nadere informatie

Fotografie Angelo Dorny en Jan Crab

Fotografie Angelo Dorny en Jan Crab Fotografie Angelo Dorny en Jan Crab Dorny, Angelo Angelo s groentetuin. Zelf tuinieren was nog nooit zo leuk 2012, Angelo Dorny en Davidsfonds Uitgeverij nv Blijde Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven www.davidsfondsuitgeverij.be

Nadere informatie

Het lokaliseren van voedsellogistiek

Het lokaliseren van voedsellogistiek Het lokaliseren van voedsellogistiek Naam Wat is de naam van uw restaurant? Locatie Adres Grootte (aantal stoelen) 0 10 11 30 31 50 51 75 Meer dan 75 Afstand tot water/gracht Direct aan het water Minder

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren

De stap naar duurzaam tuinieren De stap naar duurzaam tuinieren Vormingsaanbod Vormingsaanbod vzw Tuinhier Vzw Tuinhier Woodrow Wilsonplein 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren

Nadere informatie

Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken.

Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken. Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken. De gewassen waarop MRL s van toepassing zijn, werden in verschillende groepen ingedeeld. Deze indeling wordt weergegeven

Nadere informatie

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten SPECIAL VAN moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten 6,95 WWW.DETUINOPTAFEL.COM BP 9 7 8 9 0 8 5 3 7 1 0 0 7 0

Nadere informatie

Tuinplan Buurtmoestuin de BuurtKlaver 18 september 2012

Tuinplan Buurtmoestuin de BuurtKlaver 18 september 2012 Tuinplan Buurtmoestuin de BuurtKlaver 18 september 2012 Vooraf Uitlaatklep medewerkers hoeveelheid Organisa=e gekregen stekjes, verbeteren die snel de grond in moesten. Het plan Verloop en verzuim tegengaan

Nadere informatie

MOESTUINIEREN. Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB!

MOESTUINIEREN. Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB! MOESTUINIEREN Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB! GEBRUIK DEZE OMSLAG OOK OVER DE VOLGENDE BLADZIJDEN! SPERZIEBONEN PEULEN ZONNEBLOEM TOMATEN MAIS SJALOTTEN WORTELEN BIESLOOK

Nadere informatie

Wat gaan we vanavond doen?

Wat gaan we vanavond doen? Wat gaan we vanavond doen? De UITNODIGING! Onderwerpen: Voedsel of eten? Biologisch of gangbaar Inrichting van de tuin Gereedschap De bodem Vruchtwisseling Het teeltplan Grondbewerking Bemesting Te telen

Nadere informatie

S les zaterdag 17/11/2012 Velt. S les, een Belgisch zaadbedrijf met de focus op oude variëteiten en biologische teelt

S les zaterdag 17/11/2012 Velt. S les, een Belgisch zaadbedrijf met de focus op oude variëteiten en biologische teelt Semailles zaterdag 17/11/2012 Velt Semailles, een Belgisch zaadbedrijf met de focus op oude variëteiten en biologische teelt De tuinen van Semailles De tuinen van Semailles te Faulx-les-Tombes De tuinen

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin Basiscursus Ecologische Moestuin Families in de moestuin Diverse eetbare plantenfamilies: Valeriaanfamilie Posteleinfamilie Lookfamilie Schermbloemenfamilie Composieten Ganzenvoetfamilie Kruisbloemenfamilie

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent De stap naar duurzaam tuinieren VORMINGSAANBOD VZW TUINHIER Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren bevorderen, en

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

Resultaten schooltuinen 2015

Resultaten schooltuinen 2015 Resultaten schooltuinen 2015 Het afgelopen jaar hebben 215 leerlingen van groep 6/7 in het basisonderwijs in Enkhuizen deelgenomen aan het schooltuinprogramma. Het doel was niet zozeer de oogst op zich,

Nadere informatie

Inhuldiging Taquihoeve Nieuw elan voor het Groen & Blauw Huis en Neerpede

Inhuldiging Taquihoeve Nieuw elan voor het Groen & Blauw Huis en Neerpede Informatie Anderlecht, dinsdag 25 oktober 2016 PERSBERICHT Inhuldiging Taquihoeve Nieuw elan voor het Groen & Blauw Huis en Neerpede De Taquihoeve bevindt zich nabij Neerpede, het laatste grote landbouwgebied

Nadere informatie

De Voedingswijzer. Calorie wijzer Product wijzer Groente en fruit wijzer Drinkwijzer

De Voedingswijzer. Calorie wijzer Product wijzer Groente en fruit wijzer Drinkwijzer De Voedingswijzer De Voedingswijzer is een gebaseerd om algemene richtlijnen. Probeer balans te vinden in je voedingspatroon. Onderstaand de opstartgids. Gebruik bij voorkeur samen met de Voedingswijzer

Nadere informatie

Stichting Moestuin Blaricummermeent

Stichting Moestuin Blaricummermeent Stichting Moestuin Blaricummermeent Biologisch tuinieren op meentgrond Voor en door dorpsgenoten Door Marga en Henny Spruijt, Meerkoet 3, Blaricum-Bijvanck Doelstelling en praktijk De stichting Meent Moestuin

Nadere informatie

CITY GARDEN TRIANGULAR WALK op Festival Kanal, 18 September namiddag met 3 gidsen, 3 tuinen, 3 wandelingen

CITY GARDEN TRIANGULAR WALK op Festival Kanal, 18 September namiddag met 3 gidsen, 3 tuinen, 3 wandelingen CITY GARDEN TRIANGULAR WALK op Festival Kanal, 18 September 2010 1 namiddag met 3 gidsen, 3 tuinen, 3 wandelingen TRIANGLE WALK is een experimentele stadstocht rond de kanaalzone, waarbij kunst, wetenschap

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Inleiding HET GROENE NETWERK

Inleiding HET GROENE NETWERK Vergroen uw wijken! Inleiding HET GROENE NETWERK Uitdaging: leemtes opvullen in groene ruimten, de ruimtes met elkaar verbinden, behoud van de biodiversiteit van flora en fauna. IN JETTE 7 parken en 3

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE Een krop sla zonder gif Biologische aardappelen, granen en groenten

Nadere informatie

ANIMATIES VOOR UW KLAS

ANIMATIES VOOR UW KLAS ANIMATIES VOOR UW KLAS VERENEGINGEN 1. APIS BRUOC SELLA Deze vereniging wil de stadsbewoners warm maken voor het milieu en mikt meer bepaald op stadsnatuureducatie. Als lesmateriaal maakt ze daarbij op

Nadere informatie

Beide bakken na het oogsten van de sla, de linkerfoto is de bak van 15cm en de rechter 30cm.

Beide bakken na het oogsten van de sla, de linkerfoto is de bak van 15cm en de rechter 30cm. VIERKANTEMETERBAKKEN PROEFPROJECT; OP DE LANDBOUWUNIVERSITEIT EN BIJ ACHT GEZINNEN THUIS Plaatsing van de twee proefbakken op de landbouwuniversiteit. Een bak van 15cm en een bak 30cm diep beide gevuld

Nadere informatie

LIJST WAT KAN EN WAT TE VERMIJDEN

LIJST WAT KAN EN WAT TE VERMIJDEN AARDAPPEL AARDBEI ANDIJVIE GOEDE COMBINATIE Bloemkool, sluitkool, tuinbonen, sperziebonen, maïs, knoflook, mierikswortel. afrikaantjes (tagetes) voorkomen aaltjes. Oost-Indische kers Spinazie, sperziebonen,

Nadere informatie

Rise- Innovatieve start-ups

Rise- Innovatieve start-ups Rise- Innovatieve start-ups Reglement Oproep van mei 2017 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing van een strategisch

Nadere informatie

Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie

Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie Kandidatuuroproep Adviseur worden in eco-renovatie In Europa is de bouwsector een van de grootste verbruikers van de natuurlijke rijkdommen, de energie en het

Nadere informatie

Stichting Visiria. Voorjaar 2014. OnzeSchooltuin Catalogus 2014. Overzicht van de beschikbare producten voor de schooltuin.

Stichting Visiria. Voorjaar 2014. OnzeSchooltuin Catalogus 2014. Overzicht van de beschikbare producten voor de schooltuin. Stichting Visiria Voorjaar 2014 OnzeSchooltuin Catalogus 2014 Overzicht van de beschikbare producten voor de schooltuin. Pagina 2 Geachte docent, Hierbij ontvangt u de OnzeSchooltuin catalogus voor het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nummer 20 maart Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map.

NIEUWSBRIEF. Nummer 20 maart Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map. Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map. Belangrijke data: Maart Zaterdag 11 Maandag 27 Vrijdag 31 April Zaterdag 8 Mei zaterdag 20 Kluszaterdag

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Mijn eigen stads moestuin opzetten, stap 2 de bodem Ik beschrijf hoe ik mijn eigen groentetuin aan het opzetten ben van daag behandel ik de bodem. In deel 1 heb ik het gehad over de locatie en het opzetten

Nadere informatie

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Reglement Oproep van mei 2013 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing

Nadere informatie

WijkProjecten : Leefmilieu

WijkProjecten : Leefmilieu WijkProjecten : Leefmilieu Inleiding HET GROENE NETWERK Uitdaging: leemtes opvullen in groene ruimten, de ruimten met elkaar verbinden, behoud van de biodiversiteit van flora en fauna. IN JETTE 7 parken

Nadere informatie

Een eigen verbouwing. Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal

Een eigen verbouwing. Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal Een eigen verbouwing Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal Educatie- en Competentiestudies (ECS), Wageningen Universiteit

Nadere informatie

Wijziging Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen

Wijziging Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen VWS Wijziging Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 16 november 2006, nr. VGP/PSL 2729325, houdende wijziging van de Regeling residuen

Nadere informatie

Inhoud in vogelvlucht

Inhoud in vogelvlucht Inhoud in vogelvlucht Over de auteurs... xvii Dankwoord... xix Inleiding... 1 Deel I: De moestuin: basisinformatie... 5 Hoofdstuk 1: De grondbeginselen van de moestuin... 7 Hoofdstuk 2: De populariteit

Nadere informatie

Stichting Stadstuinieren Voedselbank Schiedam Jaarverslag 2015

Stichting Stadstuinieren Voedselbank Schiedam Jaarverslag 2015 Stichting Stadstuinieren Voedselbank Schiedam Jaarverslag 2015 De stichting De (SSVS) - in het dagelijks spraakgebruik voedselbanktuinen Schiedam- bestaat drie jaar. Het jaar 2015 was een goed jaar, er

Nadere informatie

EEN MOESTUIN EN EEN COMPOSTVAT OP DE SPEELPLAATS

EEN MOESTUIN EN EEN COMPOSTVAT OP DE SPEELPLAATS EEN MOESTUIN EN EEN COMPOSTVAT OP DE SPEELPLAATS INSTITUUT DE MOT-COUVREUR MIDDELBAAR ONDERWIJS Groenten telen op een speelplaats, ze geduldig zien groeien en als de tijd rijp is, smullen van de oogst

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Even kennismaken! Barbara Creemers freelance lesgever voor o.m. ChildFocus, Gezinsbon, Velt 13e moestuin-seizoen! motto: Zonder is gezonder! Even kennismaken! Wie ben jij? Wat

Nadere informatie

STRATEGIE GOOD FOOD NAAR EEN DUURZAAM VOEDINGSSYSTEEM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST. Partnerschap met de gemeenten en OCMW

STRATEGIE GOOD FOOD NAAR EEN DUURZAAM VOEDINGSSYSTEEM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST. Partnerschap met de gemeenten en OCMW STRATEGIE GOOD FOOD NAAR EEN DUURZAAM VOEDINGSSYSTEEM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Partnerschap met de gemeenten en OCMW 18/02/2019 1 ACTIELIJN 1 : VERHOGING VAN DE DUURZAME LOKALE VOEDSELPRODUCTIE

Nadere informatie

SINT JOOST AAN ZEE. Natuur op school BIODIVERSITEIT BEVORDEREN EN ERVAN LEREN EN GENIETEN

SINT JOOST AAN ZEE. Natuur op school BIODIVERSITEIT BEVORDEREN EN ERVAN LEREN EN GENIETEN SINT JOOST AAN ZEE Natuur op school BIODIVERSITEIT BEVORDEREN EN ERVAN LEREN EN GENIETEN Ouders en kinderen brengen eigenhandig meer natuur binnen de schoolmuren, ze beleven de natuur in de stad en samen

Nadere informatie

Velt presenteert: de ecotuin

Velt presenteert: de ecotuin Velt presenteert: de ecotuin Behoefte aan duidelijkheid over ecotuin Begrip ecotuin niet altijd voor iedereen duidelijk verwarring over begrip ecotuin onduidelijkheid onder collega s begrip wordt niet

Nadere informatie

Uurrooster LBC VOLWASSENENONDERWIJS CURSUSSEN. Tuinieren 06/

Uurrooster LBC VOLWASSENENONDERWIJS CURSUSSEN. Tuinieren 06/ 2019-2020 Uurrooster LBC VOLWASSENENONDERWIJS CURSUSSEN Tuinieren 06/0682019 2019-2 0 2 0... 1 2... U U R R O O S T E R T U I N I E R E N Uurrooster cursussen TUINAANLEG en ONDERHOUD 4 Plantenkennis 5

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lente, de eetbare tuin en permacultuur, onze toekomst Ik voel het als ik buiten loop, het wordt warmer, het wordt lente. Ik zie de eerste knoppen in de planten in de tuin en zie de knoflook en ui, die

Nadere informatie

GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018

GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018 GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018 1 STRATEGIE GOOD FOOD ENKELE VASTSTELLINGEN Voeding is meer dan enkel

Nadere informatie

Cadmium en lood in landbouwgewassen. in de Kempen, najaar Voedsel en Waren Autoriteit

Cadmium en lood in landbouwgewassen. in de Kempen, najaar Voedsel en Waren Autoriteit Cadmium en lood in landbouwgewassen in de Kempen, najaar 2005 Voedsel en Waren Autoriteit november 2005 1 1. Inleiding Bekend is dat door zinkraffinaderijen, gevestigd in het Belgische deel van de Kempen,

Nadere informatie

Nieuwsflits mei Voorterrein

Nieuwsflits mei Voorterrein Nieuwsflits mei 2019. Voorterrein Op zaterdag 6 april zijn de Lavendel planten in de grond gezet. In de week hier vooraf was het voorterrein geëgaliseerd en 2 brede stroken grond gefreesd. De lavendel

Nadere informatie

Participatieve tuinen van Etterbeek

Participatieve tuinen van Etterbeek Participatieve tuinen van Etterbeek Praktische informatie Participatieve tuin: Nieuwelaan, 171-173, Etterbeek Permanentie: zondag van 10:30 tot 12:00 Soort perceeltjes: gemeenschappelijk, door meerdere

Nadere informatie

De Moestuin. Soorten Presentatie van Jolanda Groenenberg

De Moestuin. Soorten Presentatie van Jolanda Groenenberg De Moestuin Soorten Presentatie van Jolanda Groenenberg Moestuin manieren/methodes Makkelijke moestuin Verticale moestuin Hydroponics (Aeroponics) Aquaponics Wisselteelt Combinatieteelt Biologisch Biologisch

Nadere informatie

Netwerk Eeuwig Moes en de rol van het CGN

Netwerk Eeuwig Moes en de rol van het CGN Netwerk Eeuwig Moes en de rol van het CGN Chris Kik, Noor Bas, Lau Simonse & Sierd Zijlstra CGN, Wageningen, the Netherlands Overzicht presentatie Introductie bioculturele initiatieven in Nederland sterkte-zwakte

Nadere informatie

Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand.

Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Bemestingsnormen op basis van totale stikstof akkerbouw en voedergewassen in 2011 Grasland dat enkel gemaaid wordt dat begraasd wordt, al of niet in combinatie met maaien Niet Niet Totale N 370 3 3 360

Nadere informatie

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Geert Gommers, diensthoofd kennis Velt geert.gommers@velt.be 03-287 80 95 Budget Waarvoor? Onderzoek en klaarleggen perceel Opmaak inrichtingsplan Realisatie

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Bodembewerking Laat vooral

Nadere informatie

plan van aanpak een groen schoolplein DE SLEUTEL

plan van aanpak een groen schoolplein DE SLEUTEL plan van aanpak een groen schoolplein DE SLEUTEL Creatief Beheer - januari 2010 De Sleutel, één van de 12 groene schoolpleinen 12 groene schoolpleinen In Rotterdam worden 12 schoolpleinen vergroend. Een

Nadere informatie

EEN JAAR IN DE MOESTUIN JOURNAL YOUR STRESS FREE ZONE

EEN JAAR IN DE MOESTUIN JOURNAL YOUR STRESS FREE ZONE F L O O R K O R T E EEN JAAR IN DE MOESTUIN JOURNAL YOUR STRESS FREE ZONE MAAK JE VAN JE MOESTUIN YOUR STRESS FREE ZONE Eindelijk, een moestuinjournal, speciaal voor jou! Niet alleen met weetjes, handige

Nadere informatie

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN Er bestaat geen wondermethode om je maaltijden te plannen. Stem jouw aanpak af op je eigen voorkeuren en kookvaardigheden, planning en doelen. Laat je inspireren

Nadere informatie

Meer theorie over bodem & compost

Meer theorie over bodem & compost Basiscursus Ecologische Moestuin Meer theorie over bodem & compost Inhoud van de presentatie 1. Waarom biologisch? 2. Waar een moestuin aanleggen? 3. Inleiding bodem 4. Bodem: Minerale bestanddelen 5.

Nadere informatie

Moestuinieren: lekker eten uit eigen tuin!

Moestuinieren: lekker eten uit eigen tuin! Moestuinieren: lekker eten uit eigen tuin! Aan de afdelingen van Groei & Bloei, Het thema van de Groei & Bloei Nationale Tuinweek 2018 is moestuinieren. Gezond (en lekker) eten uit eigen tuin, volkstuin

Nadere informatie