Je eigen verhaal is uw instrument. (2016) 3BA & Cie Tartaren - Heldendaden Heldendaden- LUCA Drama & Compagnie Tartaren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Je eigen verhaal is uw instrument. (2016) 3BA & Cie Tartaren - Heldendaden Heldendaden- LUCA Drama & Compagnie Tartaren"

Transcriptie

1 (2016) 3BA & Cie Tartaren - Heldendaden Heldendaden- LUCA Drama & Compagnie Tartaren Op 21, 23 en 24 maart 2016 speelden Cie Tartaren en de derdejaars LUCA Drama Heldendaden in OPEK. Coaching: Wim Oris en Sara Vertongen. Sinds oktober 2015 waren ze samen op pad, op zoek naar kleine heldendaden in de repetitieruimte, op straat, in de plooien van de geschiedenis en vooral in hun eigen verhalen. Deze ontmoetingen hebben geleid tot een reeks scènes met zelfgeschreven materiaal en muziek over de soms schijnbaar kleine beslissingen die elke mens maakt en die een wezenlijke invloed hebben op zijn leven. De heldendaden van elke dag. Deze voorstelling kadert in het onderzoeksproject Facing the hero. Benjamin Van Tourhout ging in gesprek met de Tartaren en studenten derde jaar LUCA-DRAMA. Het werd een neerslag over theater spelen en realiteiten tonen, over het verschil tussen tussen het echte en het fictieve verhaal Je eigen verhaal is uw instrument. Ik denk dat ik spreek voor mezelf dat het stuk dat ik gemaakt heb met Farman iets echt is. Iets wat uit ons is gekomen. Vanuit Farman en vanuit Charlotte. We hebben onze eigen ervaringen en emoties gebruikt in plaats van een voorgeschreven tekst, want normaal gezien stoppen we dingen van onszelf in een tekst van iemand anders. Dit hier, is wat wij vertellen, wat wij denken. En dat wilden we op een publiek afvuren. Maar het is niet omdat ge het zelf niet hebt meegemaakt dat ge vanaf nul begint. Ik ben vluchteling, anderstalig, als je een tekst aan mij geeft, die ik moet vanbuiten leren ik heb ook niet zoveel gestudeerd in mijn land. Hoe kan ik dat dan godsnaam van buiten leren? En dan ook nog spelen? En voelen? Maar dat is toch ook moeilijk voor mensen die hier geboren zijn en de taal goed spreken. Bijvoorbeeld: Hoe kan je een tekst aan Chantal geven en zeggen leer die van buiten en dan verwachten dat zij die tekst kan voelen en spelen? Want nu krijg ik een tekst van mezelf. Zo krijg ik een kans om te spreken door mezelf tekst te geven. Zelf teksten te schrijven.

2 Saskia: Niet akkoord! Niet akkoord! Chantal heeft Brecht, Shakespeare gespeeld. Ik bedoel dat wij stukken spelen, maar de kunst van de regisseur is om dat stuk ons eigen te maken. Dat is het belangrijkste: ge moogt uw eigen in uw tekst steken maar het moet meer zijn dan uw eigen verkrachtingsverhaal, meer dan uw eigen verhaal dat ge meemaakt. Het is in de verbeelding en de regisseurs halen dat uit ons. Inderdaad, dat is mijn punt. Want met theater kunt ge toch een verschil maken tussen een eigen persoonlijk verhaal én een verhaal dat het publiek ook voelt, ook betrokken geraakt. Ook al heb ik het zelf niet meegemaakt, ik als kijker- kan het toch kan voelen. Ik kan uw verhaal niet meemaken maar ik kan misschien wel al dichter bij uw verhaal komen op het theater. Maar als ik dat zelf doe, dan doe ik dat beter dan u! Dat weet ik niet. Ik speel al heel mijn leven de rol van mijn leven.

3 Charlotte Wellens: Theater werkt met codes. En uw eigen verhaal niet. En ik denk dat in elke rol die ge speelt, ge toch een deel van uzelf steekt. Alles van uzelf! Ik kan niet iets van iemand anders in een stuk steken. Tine: Bij mij is het zo dat in een proces dat kijk, ik wil theater spelen om niet mezelf te moeten zijn maar telkens weer opnieuw, op het einde van dat proces moet ik concluderen: kijk, dat personage dat ben ik. Maar dan in een uitvergrote vorm of met een bepaalde karakteristiek. Maar ik ben dat gewoon. Wim: Om te kunnen creëren, moet er afstand zijn tot de dingen die je hebt meegemaakt. Je moet als speler vanuit ontspanning kunnen onderzoeken. Als sociaal artistieke werking werken wij met thema s die onder t vel kruipen. Ervaringen, trauma s die je nog geen plaats hebt kunnen geven, daar moet je van weg blijven. Daar moet ge volgens mij uitblijven. Wij zoeken altijd naar de combinatie van het eigen verhaal en een artistieke transitie naar een universele laag. Je eigen verhaal is uw instrument. Je kan enkel spelen wat je hebt meegemaakt. Ik speel al heel mijn leven de rol van mijn leven. De dag dat ik mezelf moet zijn loop ik weg van mijzelf. Als speler zoek je in de tekst naar die argumenten die je persoonlijk kan verdedigen om tot spel of personage te komen. Theater staat u toe iemand anders te zijn, of dingen te doen die ge anders niet zou doen. Maar dat werkt enkel met vertrouwen, personages doen dingen in een verhaal en dat is enkel daar al is dat een deel van mij. Ik speel niet noodzakelijk wat ik zelf denk, dat is ook Charlotte: de combinatie van personage en ikzelf. Werner: Juist! En die keuze hangt af van de regisseur. Als die vraagt om mijn persoonlijk verhaal tussen de tekst van Brecht te schrijven dan is dat een persoonlijk verhaal. Charlotte Wellens: Ok, maar hoe ga je dan om met de andere tekst, de tekst van Brecht zelf? Is dat dan als uzelf?

4 Chantal: Als ge ne tekst krijgt, ge kunt het altijd vormen in uw eigen woorden. Voilà! Het is gezegd. Over Helden: Een held is eigenlijk een creatie van de maatschappij. Een held is diegene die bevestigt van wat de maatschappij voorschrijft en dan hebt ge wel een probleem als ge het niet eens zijn met die held. Mijn held is Ghandi, die bevestigt toch niet de maatschappij. Voor mij is een held iemand, een individu die zich inzet, ook fysiek, Maar dat is al een interpretatie van wat een held is Alle films gaan daar over dat is niet mijn projectie maar wat de maatschappij wil. En daar zijn natuurlijk uitzonderingen op. Soldaten op het slachtveld, mensen redden, dat is een manier van denken die in mijn ogen compleet fout is. Ik wil antihelden. Helden doen het ook voor zichzelf! Voor mij is een held helden bestaan niet. Elke mens is een held die iets bijzonder doet dat hij niet gepland had is een held, voor mij. Gaan spelen in een park in Irak met kinderen die je niet kent is voor mij een heldendaad. Willen geven aan anderen, dat is een heldendaad. Voor mij is het zo, ok? Saskia: Mensen die gewoon iets doen wat ze gewoon doen, voor zichzelf en voor anderen. Helden doen het ook voor zichzelf! Er zijn zoveel soorten helden, het is zo verschillend wat je zelf belangrijk vindt. Iemand die spreekt zelfs al durft hij of zij eigenlijk niet.

5 Lynn: Voor mij is een held iemand die niet weet dat hij een held is of een heldendaad doet. Ik kan de held niet definiëren, want elke definitie sluit iets uit. Helden staan vaak buiten kaders, buiten definities. Helden zijn niet te benoemen, ze zijn het voor mij, maar misschien enkel voor mij. Daardoor word ik geraakt en misschien iemand anders niet. Een held is iemand die iets draagt dat groter is dan zichzelf, dus mijn ouders en Ghandi zijn helden omdat die dingen doen voor mij. Iets dragen wat ik niet zou kunnen, dat is denk ik een held. Chantal: Ik heb veel geleerd van mijn grootmoeder, zij heeft mij gemotiveerd. Zij is mijn held. Werner: De onbekende soldaat, de onbekende held. Iemand die in de shit zit en er probeert uit te geraken en verder leeft dat is een held. Tine: Voor mij is dat iemand die uit zijn comfortzone durft stappen. Impulsief! Wim: Heldendaden zijn niet noodzakelijk de fantasiefiguren, het zijn kleine of grote menselijke daden. Ge moet iets actief doen. Energie steken in iets om resultaat te maken. Dan doet ge heldendaden! Voilà! Het is gezegd. Spel: Chantal Callewaert/Amber Janssens Cedric Denayer/Matthias Van de Brul Farman Xelani/Charlotte Verinden Greet Claes/Berreke Artoos/Anke Jochems Jan Machiel/Tine Roggeman- Martine Van Rensbergen/Janna Van Mingeroet Werner De Bus/Lynn Van den Broeck Leonardo Sant Angelo/Sarah Van der Aa, Saskia Jacobs/Charlotte Wellens Simon Steel. Coaching: Wim Oris Sara Vertongen Productie: Cie Tartaren en LUCA Drama in het kader van OPAK-project Facing the Hero. (fotografie: Kristof Vandeperre) (interview: Benjamin Van Tourhout)

Inhoudsopgave BIJLAGEN

Inhoudsopgave BIJLAGEN BIJLAGEN Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2017 Inhoudsopgave BIJLAGEN 1. Introductie van het project - (Voorbeeld)brief van de theaterdirecteur - Reflectievragen 2. Oriëntatie 2.1. Het

Nadere informatie

Maart 16: 2BA Drama is LOOKING FOR JAGO

Maart 16: 2BA Drama is LOOKING FOR JAGO Maart 16: 2BA Drama is LOOKING FOR JAGO Shakespeares Jago is één van de kwaadaardigste, maar ook fascinerendste personages in de theatergeschiedenis. Hij drijft Othello met leugens tot moorddadige waanzin.

Nadere informatie

Drama: verdeling vakinhoud leerlijn groep 1-8

Drama: verdeling vakinhoud leerlijn groep 1-8 Drama: verdeling vakinhoud leerlijn groep 1-8 Toelichting schema Groen gemarkeerd = aanbevolen door vakdocent (minimaal) Geel gemarkeerd = stapje verder Rol opbouw Houding: Fysiek en Mimiek Stem Hoofdemoties

Nadere informatie

Dag 7: Welke acties neem je die passen bij je nieuwe geld-bewustzijn?

Dag 7: Welke acties neem je die passen bij je nieuwe geld-bewustzijn? Dag 7: Welke acties neem je die passen bij je nieuwe geld-bewustzijn? Laatste dag. Kom je ook bij de Geld is Liefde Community? (En alle redenen om lid te worden.) Wat is de mindset van waaruit je moeiteloos

Nadere informatie

TJERK WORDT EEN BERK

TJERK WORDT EEN BERK TJERK WORDT EEN BERK EDUCATIE: VOORBEREIDEN EN REFLECTEREN Jolan Van de Waeter onderwijzend in cultuuronderwijs 2017 2018 Het educatiemateriaal behorende bij de voorstelling, Tjerk wordt een Berk is ontworpen

Nadere informatie

The Hero s Journey. Reis van de Heldin. Verdien jij jouw geld met je passie? Met Jouw Passie Jouw Geld Verdienen Amsterdam.

The Hero s Journey. Reis van de Heldin. Verdien jij jouw geld met je passie? Met Jouw Passie Jouw Geld Verdienen Amsterdam. Verdien jij jouw geld met je passie? Fotografe: Chantal Ehrhardt!""#$"%#&'((#&)*$+"#$'',+-&.*+%/%-&0(..')#,+-&1#+%2$#,+-&'/"#*,+-&2'.#,+-&+/3,%45#,+-& ',/3%"#/"#$-&67"72,'6#$-&,#%+2%1+#$-&37"#(%#,+-&.#*8#(.')#,+-&+"9(%+"#$-&#$&%#1#,##$&

Nadere informatie

LEVEN. stilte. verlangen. verbinding. spiegeling compassie. erkenning. over het leven De liefde van en volgens MARGRIET EN WIM

LEVEN. stilte. verlangen. verbinding. spiegeling compassie. erkenning. over het leven De liefde van en volgens MARGRIET EN WIM over LEVEN MEI 2016 JUBILEUMUITGAVE TER GELEGENHEID VAN HET 20-JARIG JUBILEUM VAN INTERAKT erkenning verbinding spiegeling compassie stilte verlangen Luisteren naar je verlangen Uniek interview met FRANZ

Nadere informatie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie Combinatoriek groep 1 & : Recursie Trainingsweek juni 008 Inleiding Bij een recursieve definitie van een rij wordt elke volgende term berekend uit de vorige. Een voorbeeld van zo n recursieve definitie

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Doorstroming De lln krijgen een halfjaar lessen Drama

Programma van Toetsing en Doorstroming De lln krijgen een halfjaar lessen Drama De lln krijgen een halfjaar lessen Drama Leerweg: BB, KB, TL regulier, sport en opstap Klas: Leerjaar Vak: Drama Toetsnr Methode: Geen Wat moet je voor de toetsing doen? Kerndoelen * Soort + tijd.2. BASIS

Nadere informatie

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo)

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo/vwo onderbouw exameneenheden havo/vwo bovenbouw exameneenheden Vakkernen 1. Produceren en presenteren 54:

Nadere informatie

ENERGIE LATEN STROMEN NAAR DE DINGEN DIE ER WERKELIJK TOE DOEN

ENERGIE LATEN STROMEN NAAR DE DINGEN DIE ER WERKELIJK TOE DOEN ENERGIE LATEN STROMEN NAAR DE DINGEN DIE ER WERKELIJK TOE DOEN IK WIL MENSEN IN BEWEGING BRENGEN HANNEKE MOUW Ik stel me graag aan je voor Ik ben geboren in 1970. Ik vind vertrouwen, authenticiteit en

Nadere informatie

LESSUGGESTIES TJERK WORDT EEN BERK

LESSUGGESTIES TJERK WORDT EEN BERK LESSUGGESTIES TJERK WORDT EEN BERK VERHALEN, DEBATTEREN EN SPELEN Jolan Van de Waeter onderwijzend in cultuuronderwijs 2017 2018 De rijkdom van kunst. Met een voorbeeld uit de hedendaagse kunst over de

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 2 de graad van de langlopende

Nadere informatie

Omgaan met emoties als opvoeder/begeleider vanuit EFT. Naar meer handelingsbekwaamheid Carl Adams Social Practice lab, AP Hogeschool 27 november 2018

Omgaan met emoties als opvoeder/begeleider vanuit EFT. Naar meer handelingsbekwaamheid Carl Adams Social Practice lab, AP Hogeschool 27 november 2018 Omgaan met emoties als opvoeder/begeleider vanuit EFT Naar meer handelingsbekwaamheid Carl Adams Social Practice lab, AP Hogeschool 27 november 2018 Wat is centraal als we naar menselijk functioneren

Nadere informatie

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB.

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB. SLB reflectie eindverslag Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: 12043273 Datum: 05.11.2012 Vak: SLB 1 Inhoudsopgave Bijeenkomst 1 Blz. 3 Bijeenkomst 2 Blz. 4 Reflectie 3 + competenties

Nadere informatie

Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk.

Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk. Even uw aandacht Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk. Dit tekstfragment mag niet gebruikt worden voor opvoering. Het mag niet worden gedownload, afgedrukt of verder verspreid. Indien

Nadere informatie

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo LANG LEVE DE DI VER SI TEIT tekst Saskia Doorschodt fotografie Dorien Grötzinger Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo Ik ben lesbisch. Velen van ons hebben dit wel eens hardop tegen iemand anders gezegd.

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

1. Adem twee maal rustig en laag, voor je begint met improviseren 2. Speel zoals je bent

1. Adem twee maal rustig en laag, voor je begint met improviseren 2. Speel zoals je bent 1. Adem twee maal rustig en laag, voor je begint met improviseren Dat geeft je de gelegenheid je te ontspannen. Merk op, hoe je lichaam aanvoelt. Of het bloed lekker door je heen stroomt. Hoe meer ontspannen

Nadere informatie

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei.

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. 2 Conversatieleidraad Beste leerkracht of docent Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. Je moet deze vragen dus niet op voorhand in de klas bekijken.

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Rouw hoort bij het leven, het is een algemeen menselijke taak hiermee om te leren gaan.

Rouw hoort bij het leven, het is een algemeen menselijke taak hiermee om te leren gaan. Over rouw en rouwen Rouw hoort bij het leven, het is een algemeen menselijke taak hiermee om te leren gaan. Emoties zijn belangenbehartigers: signaal dat er iets belangrijks aan de hand is; toegangsweg

Nadere informatie

Luister naar het gedicht. Geef aan welke van de onderstaande woorden in het gedicht voorkomen.

Luister naar het gedicht. Geef aan welke van de onderstaande woorden in het gedicht voorkomen. 12 Drs. P Troostvogel werkblad 1 Luister naar het gedicht. Geef aan welke van de onderstaande woorden in het gedicht voorkomen. naars raars iemand niemand concurrent mankement verloren verstoren parkiet

Nadere informatie

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel.

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Goed in je vel zitten Vandaag: 1) Wat is geestelijk gezond? 2) Fit in je Hoofd en 10 positieve stappen 3) Slot en doel 1) Wat is geestelijk gezond? Wie zich mentaal goed

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Back On Track. Hoe een nieuwe aanpak jongeren inspireert

Back On Track. Hoe een nieuwe aanpak jongeren inspireert Back On Track Hoe een nieuwe aanpak jongeren inspireert In Westfriesland hebben 17 jongeren, die zonder diploma van school zijn gegaan en die geen werk hebben, deelgenomen aan het project Back on Track.

Nadere informatie

Lesbrief Schaap met laarsjes. Deel 1. Theater Anna s Steen

Lesbrief Schaap met laarsjes. Deel 1. Theater Anna s Steen Lesbrief Schaap met laarsjes Deel 1 Theater Anna s Steen Lesbrief : Schaap met Laarsjes Binnenkort ga je met je klas naar de theatervoorstelling Schaap met laarsjes van Theater Anna s Steen. Schaap met

Nadere informatie

Bericht van Jeannette

Bericht van Jeannette VOORWOORD VOORWOORD Dit boek is geschreven door Jeannette Bal, zij is massage therapeute, gezondheidscoach en heeft zich sinds 2002 verdiept in het effect van magneten op het menselijk lichaam. Tevens

Nadere informatie

Mevr. Rockx en Dhr Verdaasdonk

Mevr. Rockx en Dhr Verdaasdonk Welkom op Graaf Engelbrecht bij het vak Theater, Het is je gelukt om door de eerste 2 jaar heen te komen. Nog even en je moet de keuze van je profiel maken en wie weet bestaat die wel uit een pakket met

Nadere informatie

TASKFORCE VLUCHTELINGEN

TASKFORCE VLUCHTELINGEN TASKFORCE VLUCHTELINGEN Provincie West-Vlaanderen LESPAKKETTEN 1 1 Personalia Je leert iemand groeten. Je leert jezelf voorstellen. Je leert zeggen waar je vandaan komt. Je leert vertellen over je familie.

Nadere informatie

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film.

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Leuk! We gaan samen een film maken, maar wat houdt dat precies in? Hieronder staan de verschillende stappen van het maken van een film beschreven. Zo

Nadere informatie

Kunstfilosofisch Kwartet

Kunstfilosofisch Kwartet Kunstfilosofisch Kwartet dr. Rob van Gerwen Departement Wijsbegeerte Universiteit Utrecht Chassé Breda, februari-maart 2016 Inhoudsopgave Website http://www.phil.uu.nl/~rob/ 1 vandaag 1 2 Film en toneel

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

Gregor vond de weg naar de boksclub

Gregor vond de weg naar de boksclub Tekst > Reporter: Van Wauwe- april 2018 Wetteren is niet voor iedereen even warm. Dat blijkt uit mijn ontmoeting met. Hij komt uit Armenië en belandde in zijn tienerjaren samen met zijn ouders in Wetteren,

Nadere informatie

Kleur het bos van je dromen

Kleur het bos van je dromen Page 1 of 6 BOS+ - één van de projecten uit het projectenfonds van Stadslab2050 - zet zich in voor beter en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Voor hun project nodigen ze elk jaar 8 klassen uit om deel

Nadere informatie

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin 1. Intro 1 2. Wat is mijn selfie 2 3. Waarom mijn selfie 4 4. Evaluatie medestudenten 5 5. Bijlage

Nadere informatie

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP MUZIEK NATUUR REKEN BEELD MUZIEK ZELF SAMEN TAAL BEWEEG BEWEEG MUZIEK BEELD NATUUR REKEN ZELF SAMEN MUZIEK TAAL FILMMUZIEK Filmmuziek is de muziek die je hoort tijdens de film. Met muziek worden de sfeer

Nadere informatie

FRONT Polyphonie LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN. Deel II: Naverwerking. To see is to know

FRONT Polyphonie LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN. Deel II: Naverwerking. To see is to know FRONT Polyphonie LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN Deel II: Naverwerking To see is to know Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn wat de tekentaal van een opvoering

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

BY ESTHER VERHAEGHE ART CONCEPTS. Tentoonstelling BRUSSEL E 1

BY ESTHER VERHAEGHE ART CONCEPTS. Tentoonstelling BRUSSEL E 1 BY ESTHER VERHAEGHE ART CONCEPTS Tentoonstelling BRUSSEL 14.02-26.03-2017 E info@estherverhaeghe.com 1 Ik zou graag aantonen dat, zelfs als men gewoon toeschouwer is, kunst, muziek, woorden en ontmoetingen

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië)

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) l e s b ri ef Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe

Nadere informatie

Docent HET HOUTEN HUIS

Docent HET HOUTEN HUIS HET HOUTEN HUIS Docent IN DE KLAS Muziek van beneden Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Jullie gaan onze theatervoorstelling Muziek van Beneden bezoeken. Dit is een

Nadere informatie

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld.

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld. Betrokkenheid Autonomie Competentie Relatie leerkracht Relatie leerlingen De behoefte aan autonomie De behoefte aan competentie De behoefte aan een goede relatie met de leerkracht De behoefte aan goede

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

IN DE STUDIO SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP

IN DE STUDIO SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP IN DE STUDIO NATUUR REKEN BEELD MUZIEK ZELF SAMEN TAAL BEWEEG BEWEEG MUZIEK BEELD NATUUR REKEN ZELF SAMEN In de studio TAAL CAMERAMAN, REGISSEUR ACTEUR OF FIGURANT? Een cameraman is iemand die de camera

Nadere informatie

Para is een oefening in luisteren naar wat niemand zegt MO*

Para is een oefening in luisteren naar wat niemand zegt MO* Para is een oefening in luisteren naar wat niemand zegt MO* Luisteren doen we tegenwoordig enkel nog naar meningen, liefst geroepen in een microfoon of in hoofdletters op een facebookpagina getypt, en

Nadere informatie

Van hart tot hart, Alexandra P.s. de schuine tekst in het werkboek, dat is tekst geschreven vanuit de energie van de Luchtwezens.

Van hart tot hart, Alexandra P.s. de schuine tekst in het werkboek, dat is tekst geschreven vanuit de energie van de Luchtwezens. Werkboek VUUR Voor jullie ligt alweer het laatste werkboek! Na de ontmoetingen met de Aardwezens, de Waterwezens en de wezens van Lucht gaan we nu kennis maken met de Magische Wereld van het Vuur en de

Nadere informatie

Rol van de begeleider op vlak van sociale netwerken. Evy Meys stagementorendag 05/02/2019

Rol van de begeleider op vlak van sociale netwerken. Evy Meys stagementorendag 05/02/2019 Rol van de begeleider op vlak van sociale netwerken Evy Meys stagementorendag 05/02/2019 1. Voorstellingsronde 2. Sociale netwerkontwikkeling en de rol van de begeleider 3. Reflectie-oefening Voorstellingsronde

Nadere informatie

4HOOG STELT VOOR KRIEP

4HOOG STELT VOOR KRIEP 4HOOG STELT VOOR KRIEP Gevaarlijk grappig op het puntje van je stoel! Als ze het NIET hadden gehoord Hadden ze het nooit geweten En was alles anders geweest Maar... Ze HADDEN het gehoord Dus wisten ze

Nadere informatie

OMGAAN MET DISCRIMINATIE

OMGAAN MET DISCRIMINATIE OMGAAN MET DISCRIMINATIE Diversiteit: 19 beschermde criteria bepaald door de wet 10/5/2007 Leeftijd Seksuele geaardheid Burgerlijke staat Geloof of levensbeschouwing Vermogen Politieke overtuiging Taal

Nadere informatie

5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaar 11 jaar 12 jaar Weet ik niet

5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaar 11 jaar 12 jaar Weet ik niet Jeugdpeil gamen Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Jeugdjournaal onder 900 kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar. Het Jeugdjournaal doet regelmatig onderzoeken onder kinderen, hiervoor maken

Nadere informatie

Kikkerland country Interview Country Band Sundown

Kikkerland country Interview Country Band Sundown Kikkerland country Interview Country Band Sundown We zijn in gesprek met Charles Nefkens van Country Band "Sundown" Vertel eens Charles, hoe is de band tot stand gekomen? - Monique en ik zingen al country

Nadere informatie

20-05-2014. Filmpje http://www.youtube.com/watch?v=9s3nzal hcc4 Casus. ICT of WMO. Warming up

20-05-2014. Filmpje http://www.youtube.com/watch?v=9s3nzal hcc4 Casus. ICT of WMO. Warming up Emmen Revisited van 1.0 naar 3.0! Perspectief Eigenaarschap Wie regisseert wie? ER 3.0 en 4.0? Simon Henk Luimstra s.luimstra@emmen.nl Warming up Filmpje http://www.youtube.com/watch?v=9s3nzal hcc4 Casus

Nadere informatie

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Inhoud 1. Over de schrijver Edmond Rostand 2. Het verhaal 3. Thema: werkelijke schoonheid 4. De speelstijl 5. De verteller 6. Vooraf 7.

Nadere informatie

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan Gezinskaraktercoach gespecialiseerd in de ontwikkelingsfase van 9-jarige kinderen die over veel meer gaat dan 9-jarige kinderen #Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan In dit e-book krijg je van mij

Nadere informatie

Wat voedt mijn ziel?

Wat voedt mijn ziel? Wat voedt mijn ziel? Veel mensen lijden aan psychische anorexia, vertelt de Amerikaanse schrijfster Sonia Choquette in haar boek Vraag je gidsen. De ziel wordt uitgehongerd. We leiden dikwijls levens die

Nadere informatie

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk Inleiding Het voormalige Centrum voor Interculturele Studies (CIS), inmiddels opgenomen in het expertisecentrum Educatie van HKU, streefde naar een inclusieve

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

ARTISTIEK-CREATIEF ONDERZOEK BINNEN CKV - DOMEIN VERDIEPEN

ARTISTIEK-CREATIEF ONDERZOEK BINNEN CKV - DOMEIN VERDIEPEN ARTISTIEK-CREATIEF ONDERZOEK BINNEN CKV - DOMEIN VERDIEPEN De vier domeinen van CKV Verbinden (4) Verkennen (1) Verdiepen (3) Verbreden (2) Verdiepen Verbinden Verkennen Verdiepen Verbreden Op basis van

Nadere informatie

Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest. Ari Schol

Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest. Ari Schol Vol Liefde Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest Ari Schol Colofon www.arischol.nl 2016, Tweede druk Oorspronkelijke titel: Omslagontwerp en foto s: Foto auteur: Redactie: Opmaak: Vol Liefde Ari

Nadere informatie

Vliegende Koe de Stilte (Nederland)

Vliegende Koe de Stilte (Nederland) lesbrief Vliegende Koe de Stilte (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee bezoekadres Markendaalseweg 75a www.stiltefestival.com

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 3 Camera, Set, Action! Les 1 Camera, Set, Action! Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Groep 6 90 minuten Samenvatting van de les De leerlingen

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Geef aan de hand van naslagmateriaal, recensies, internet enz. enige informatie over de regisseur, zijn leven, zijn werk e.d.

Geef aan de hand van naslagmateriaal, recensies, internet enz. enige informatie over de regisseur, zijn leven, zijn werk e.d. Werkstuk door Robbin 1018 woorden 11 april 2018 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Totaal: 90 punten 1. Titelblok (4) Titel van de film Bankier van het verzet Achternaam regisseur,

Nadere informatie

6,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. Filmopdracht CKV

6,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. Filmopdracht CKV Opdracht door K. 1204 woorden 21 november 2016 6,2 4 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling Filmopdracht CKV Opdracht 1 A. 1. Welk genre en waar zie je dit aan? Genre: Thriller Waar zie je dit

Nadere informatie

Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2)

Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2) Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2) Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden

Nadere informatie

REGISSEREN. Voor amateurtoneel

REGISSEREN. Voor amateurtoneel REGISSEREN Voor amateurtoneel 5 6 REGISSEREN Voor amateurtoneel Hugo Renaerts Met dank aan alle regisseurs die me gebruik hebben laten maken van hun ervaring 7 8 Hugo Renaerts Coverontwerp: de auteur ISBN:

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

Positief denken. Samenvatting van de voordracht (+ notitiepagina achteraan)

Positief denken. Samenvatting van de voordracht (+ notitiepagina achteraan) Positief denken Samenvatting van de voordracht (+ notitiepagina achteraan) Erna Claes, Dr. in de psychologie, Fenrir Consult BVBA, 1 Positief denken: wat? De kracht om niet negatiever te denken dan strikt

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers Praten over boeken in de klas Het vragenspel van idan hambers We weten pas wat we denken als we het onszelf horen zeggen. (idan hambers). Elk individu, kind en volwassene, beleeft een tekst op geheel eigen

Nadere informatie

Rechtvaardige Rechters in actie

Rechtvaardige Rechters in actie Lesvoorbereiding Rechtvaardige Rechters in actie Print de personagestickers op etiketten of maak er kaartjes van (zie richtlijnen bij Verwondering). Werk graad 2 Print en knip de identiteitskaarten uit,

Nadere informatie

De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf.

De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf. De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf. Verkopen staat gelijk aan inkomen Iedere dag ben je bezig met verkopen je verkoopt aan; jezelf familieleden je omgeving je partner

Nadere informatie

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans.

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Gratis online training Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Show up & Shine Welkom bij deze online training. In 3 delen neem ik je mee op reis naar een lichtere manier

Nadere informatie

In dit nummer: Op zoek naar een baan? Persoonlijk. Maak een plan van aanpak! Wie is Tessel en wat zoekt zij?

In dit nummer: Op zoek naar een baan? Persoonlijk. Maak een plan van aanpak! Wie is Tessel en wat zoekt zij? TESSEL. In dit nummer: Op zoek naar een baan? Maak een plan van aanpak! Persoonlijk Wie is Tessel en wat zoekt zij? INHOUD. 3. Voorwoord. Niet nog zo n egotrippertijdschrift! 4. Over Tessel. Van theoloog

Nadere informatie

Bijlage 14 - Interviewguides Radboud Universiteit thesis - De Wenselijke Schaal INTERVIEWGUIDE. Bewoners. Dort Spierings november /12

Bijlage 14 - Interviewguides Radboud Universiteit thesis - De Wenselijke Schaal INTERVIEWGUIDE. Bewoners. Dort Spierings november /12 INTERVIEWGUIDE Bewoners Dort Spierings november 2013 1/12 INTRODUCTIE Introduceer het gesprek met de onderstaande informatie. Houd de aangegeven volgorde aan. Intro Voorstellen Wij zijn erg blij dat u

Nadere informatie

boks lesmap Muzikale dansvoorstelling voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar 1 Boks lesmap Theater De Spiegel

boks lesmap Muzikale dansvoorstelling voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar 1 Boks lesmap Theater De Spiegel boks Muzikale dansvoorstelling voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar lesmap 1 Boks lesmap Theater De Spiegel Lieve vrienden van het theater, Theater De Spiegel maakt interactief, beeldend en muzikaal theater

Nadere informatie

Opgave 1 Verbeelding bij Shakespeare

Opgave 1 Verbeelding bij Shakespeare Opgave 1 Verbeelding bij Shakespeare 1 maximumscore 2 een uitleg van de oplossing van de paradox van de fictionele emoties volgens Van Hove aan de hand van tekst 1: we weten dat theater fictie voorspiegelt,

Nadere informatie

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam richt zich op theater

Nadere informatie

De Tocht van. Kijk en Doe-Tocht (6 t/m 12 jaar)

De Tocht van. Kijk en Doe-Tocht (6 t/m 12 jaar) De Tocht van Kijk en Doe-Tocht (6 t/m 12 jaar) 5 maart t/m 22 mei 2016 www.kunsthal.nl www.musevery.com Calvin en Ruby Black #1 Deze meiden heten de Possum Trot. Ze zijn gemaakt door Calvin en Ruby Black.

Nadere informatie

De kinderen maken kennis met het recht op medische verzorging en het belang om passende medische verzorging te krijgen.

De kinderen maken kennis met het recht op medische verzorging en het belang om passende medische verzorging te krijgen. Recht op verzorging De kinderen maken kennis met het recht op medische verzorging en het belang om passende medische verzorging te krijgen. Situatie De dokter moet komen (zie bijlage) Fototoestel of filmcamera

Nadere informatie

Inleiding Be the light!

Inleiding Be the light! Inleiding Be the light! Wat houdt jou tegen om te stralen? In wezen ben jij een diamant, jouw innerlijk licht is zuiver en helder. Jouw aanwezigheid is oneindig kostbaar, tijdloos en blijvend. Met ons

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

11 Omgaan met verbale agressie

11 Omgaan met verbale agressie 11 Omgaan met verbale agressie AGRESSIE Praktijkinformatie Welke vormen zijn er? Hoe buig je opkomende verbale agressie om? Hoe en wanneer stel je je grens? EN Omgaan met verbale agressie Tip 1 Herken

Nadere informatie

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik geef mijn grenzen aan Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik geef mijn grenzen aan" voor groep 7/8 maakt onderdeel uit

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

Kleur het palet naar eigen smaak in, met de kleuren die elke vaardigheid. Aandacht besteden aan jezelf. Een leven leiden dat bij je past

Kleur het palet naar eigen smaak in, met de kleuren die elke vaardigheid. Aandacht besteden aan jezelf. Een leven leiden dat bij je past Mag ik aardig zijn voor mezelf? Wat zal er van mij gedacht worden als ik aandacht aan mijzelf besteed? Zal mij dit niet kwalijk worden genomen? Zal ik niet egoïstisch worden? Ben ik aardig genoeg voor

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Power e-book - Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! POWER e-book. Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht!

Power e-book - Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! POWER e-book. Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! POWER e-book Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! - DOOR MARCO HONKOOP - Marco Honkoop http://ontspanningsoefeningenbijstress.nl 1 Inhoudsopgave 1. Strategie 1: Voel je weer super

Nadere informatie

Naam docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet, John Hennequin

Naam docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet, John Hennequin Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 20-11-15 Naam docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet, John Hennequin Naam les: Art/Media & Me Naam opdracht: Autobiotic Selfie Foto van mijn

Nadere informatie

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies THEMAONTMOETINGEN Ieder mens heeft weleens vragen die hij niet zomaar kan beantwoorden. Bijvoorbeeld over wie je bent of wilt zijn, hoe je je relatie kunt versterken, hoe je omgaat met verlies of over

Nadere informatie

Leermeester & Leerling. Ravenskeep Adventures spelregelsysteem

Leermeester & Leerling. Ravenskeep Adventures spelregelsysteem Leermeester & Leerling Ravenskeep Adventures spelregelsysteem AUGUSTUS 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Leermeesters en leerlingen 2 2.1 Nieuwe vaardigheden leren 2 2.2 Leermeester 2 3. Vaardigheden

Nadere informatie

Inhoud. Ho oponopono: gebruiksaanwijzing... 8

Inhoud. Ho oponopono: gebruiksaanwijzing... 8 Inhoud Voorwoord door Maria-Elisa Hurtado-Graciet... 5 Ho oponopono: gebruiksaanwijzing... 8 Hoofdstuk 1: Van oorsprong tot huidige toepassing... 11 Jean Graciet Definitie en geschiedenis van Ho oponopono...12

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

LUCA DRAMA ACADEMISCHE OPLEIDING DRAMA

LUCA DRAMA ACADEMISCHE OPLEIDING DRAMA LUCA DRAMA 1 ACADEMISCHE OPLEIDING DRAMA LUCA DRAMA Tom De Visscher 2 1 Drama De academische opleiding Drama focust op het spelen en maken van teksten. Een goede technische onderbouw en een reeks theoretische

Nadere informatie

Tweehonderdste verjaardag van de Slag van Waterloo: met zijn duizenden zullen ze op het slagveld verschijnen

Tweehonderdste verjaardag van de Slag van Waterloo: met zijn duizenden zullen ze op het slagveld verschijnen Persbericht, 14/10/2014 Tweehonderdste verjaardag van de Slag van Waterloo: met zijn duizenden zullen ze op het slagveld verschijnen Ze, dat zijn de re-enactors, de hoofdrolspelers van de herdenkingsevenementen

Nadere informatie