Workshop Stressionele Intelligentie de Aurelis methode

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop Stressionele Intelligentie de Aurelis methode"

Transcriptie

1 Workshop Stressionele Intelligentie de Aurelis methode OSIRIS bvba Aan het einde van de dag is een bedrijf niet meer - en wat nog belangrijker is, niet minder - waard dan de som van de mensen en de vaardigheden waaruit het is opgebouwd. (Sir John Harvey-Jones, voormalig President-Commissaris van ICI)

2 Stress is een statussymbool. Stress is een drug. Het gevoel alles aan te kunnen, werkt verslavend. Je verwezenlijkt dingen die zonder stress onmogelijk zouden zijn. Stress geeft energie. Stress is OK. Je krijgt een gevoel van macht: over de situatie, over jezelf. Stress geeft vleugels. Stress slaat echter al te makkelijk om in distress: het gevoel alles aan te kunnen slaat om in een gevoel van machteloosheid. Je wil wel, maar het gaat niet (meer) naar wens. Het vlot niet (meer) op het werk. Je kan de veranderingen en de werkdruk moeilijk aan. Stressioneel intelligent zijn betekent intelligent kunnen omgaan met stress. De stress heeft jou niet langer te pakken. Je staat erboven. Het betekent: efficiënter presteren én tegelijk met meer plezier.

3 Workshop Stressionele intelligentie Contactgegevens: OSIRIS bvba Lange Van Ruusbroecstraat Antwerpen TEL: 03 / FAX: 03 / WEB:

4 Onze visie Mensen gebruiken ± 10% van hun mentale mogelijkheden. Onze visie ligt in het aanboren van minstens een bijkomende 10% van het braakliggend potentieel. Onze ambitie hierbij is de bevordering van stressionele intelligentie, gezondheid en welbevinden in het algemeen. Door onze ervaring zowel op het domein van stress als op andere domeinen (zoals slaapstoornissen en stoppen met roken) kunnen we dieper gaan en beter ondersteunen dan eender welke andere methode. Dit willen we waarmaken bij elke training opnieuw.

5 Wat we bieden We bieden een dynamische service die toegespitst wordt op uw bedrijf en de groep waaraan de workshop gegeven wordt. Verderop in deze folder staat de uitwerking van elke module beschreven. We bespreken telkens specifieke behoeften en passen in samenspraak, eventueel op basis van de Stressionele Intelligentie Vragenlijst, modules aan in functie van deze behoeften. De volledige <Stressionele Intelligentie> aanpak Met deze service garanderen we dat elke deelnemer zijn persoonlijke stressproblematiek zeer praktisch leert aanpakken vanuit een brede oriëntatie. Onze aanpak bestaat uit: Een grondige voorbereiding. Deze bestaat uit: Een gesprek met enkele deelnemers + verslag Een gesprek met hun coaches of managers + verslag Mogelijk een kleine audit met gebruik van een vragenlijst + rapport Vertaling naar uw bedrijf: voorbeelden, cases opmaken. Bespreking met de opdrachtgever. Een basis 2-daagse. Hierin zitten 8 modules, namelijk: Wat is stress en waarom is het belangrijk? Stress door eigen interpretaties: leer kiezen! Distress als gevoel van machteloosheid Het loslaten van negatieve spanningen Stress en motivatie, flow, burn-out Distress in vicieuze patronen: hoe neerwaartse spiralen omkeren Voedsel, sport, slaap, ademhaling Sociale stress en de organisationele context Een persoonlijke consultatie 2 weken na de basisdagen, minuten per deelnemer. Zo wordt elke deelnemer bijkomend individueel gemotiveerd en wordt persoonlijk ingegaan op vragen en mogelijke problemen. Een boosterdag na 3 maanden. We behandelen 2 nieuwe topics, verankeren het geleerde en gaan in op concrete en individuele vragen van deelnemers. De modules van deze dag zijn: Omgaan met veranderingen voor het individu en het bedrijf Méér dan positief denken: positief zijn

6 Bijkomende technieken voor een grotere S.I. + bespreking van vragen van deelnemers (op voorhand te stellen) Inbegrepen in deze service zijn: de AURELIS cd-rom, met 41 interactieve oefeningen (wereldwijd exclusief product!) mogelijkheid tot vragen via gedurende 12 maanden [Als een cursist intussen van bedrijf verandert, vervalt deze service.] een dagelijkse reminder via in de vorm van een kleine raadgeving en aanmoediging om te blijven werken aan het verhogen van de eigen S.I. de module-sheets met een aantal praktische oefeningen een aantal zeer praktijkgerichte anti-stresskaarten het boek Verhoog je Stressionele Intelligentie van Dr. Mommaerts indien in onze lokalen: broodjes, koffie, versnaperingen, Naast de volledige aanpak bieden we ook afzonderlijke modules. Hiermee spitsen we ons toe op zeer specifieke noden binnen uw bedrijf. Afzonderlijke modules (elk een halve dag of een avond) De te kiezen onderwerpen zijn: Burn-out Flow, of: het werk als échte bron van geluk Slaapstoornissen en stress Stresspreventietechnieken in People Management RSI: repetitive strain injury Ziek door stress: een uitnodiging tot groei als persoon Het post-traumatische stress-syndroom Stoppen met roken (alleen op een namiddag).

7 De lesgevers Jean-Luc Mommaerts, M.D., M.Sc. Dr. Mommaerts is na een paar jaar vrij assistentschap psychiatrie gedurende 5 jaar huisarts geweest te Antwerpen. Hij heeft ook een opleiding en ervaring als bedrijfsgeneesheer. Daarnaast heeft hij een Master s Degree in Cognitieve Wetenschappen en Kunstmatige Intelligentie en is hij gediplomeerd hypnotherapeut. De sfeer van stress heeft hij mogen opsnuiven in 2 bedrijven waar hij verantwoordelijk was voor medische informaticaprojecten. Hij is auteur van 5 boeken over medische zelfhulp op basis van de eigen psychische mogelijkheden bij de patiënt (o.a. het boek Verhoog je Stressionele Intelligentie.). Deze boeken zijn heel praktisch opgesteld. Artikels hierover zijn gepubliceerd in verschillende tijdschriften. Dr. Mommaerts heeft ook een cd-rom (AURELIS ) ontwikkeld waarmee mensen rechtstreeks de door hem uitgewerkte principes kunnen toepassen op verschillende domeinen, zoals slaapstoornissen, stoppen met roken en stressbestendigheid. Katleen Janssens Katleen Janssens is licentiate in de bedrijfs- en organisatiepsychologie met een postacademische opleiding Managing People. Na een aantal jaren ervaring in commerciële adviesfuncties in bedrijven specialiseerde zij zich in opleiding en begeleiding van mensen en bedrijven. Sinds 7 jaar traint zij mensen in interpersoonlijke communicatie, constructief samenwerken, adviesvaardigheden en conflicthantering. Als consultant werkt zij ook mee aan de implementatie van veranderingsprocessen in bedrijven. Dit leverde haar het nodige inzicht op voor het aansturen van bedrijfsprocessen. Het volgen van een intensieve reeks trainingen bij Outward Bound School en de kennismaking met technieken uit de gestalt- en systeemtherapie verruimde haar inzichten in persoonlijke begeleiding. Dit inspireert haar in haar persoonlijk werk met mensen rond communicatie, assertiviteit, conflictsituaties, zelfsturing, heroriëntatie en leidinggeven. In haar vele en uiteenlopende contacten met mensen en bedrijven groeide meer en meer de nood aan een doeltreffend antwoord op de vraag naar stresspreventie en begeleiding. Zij ontwierp en voerde daarvoor een aantal trainings- en begeleidingsprogramma s uit.

8 Evolutie-moment Na elke basis-tweedaagse wordt de mening van de deelnemers gevraagd. Dit gebeurt met behulp van volgende vragenlijst: Wat vond je van de inhoud van deze workshop? Hoe vond je de presentatie? Heb je door deze workshop een betere kijk gekregen op stress bij jezelf en bij anderen? In welke zin kan je door deze workshop in de praktijk beter met stress omgaan? Wat wil je tegen de booster-dag bereikt hebben in verband met je persoonlijke stress? Bekijk de door jou op voorhand ingevulde vragenlijst. Op welke punten wil je in de komende weken / maanden vooruitgang boeken door deze workshop toe te passen? Na de boosterdag wordt deze vragenlijst nogmaals gesteld, met uitzondering van de laatste 2 vragen die vervangen worden door: Bekijk de door jou op voorhand ingevulde vragenlijst. Op welke punten heb je in de voorbije weken / maanden vooruitgang geboekt door deze workshop toe te passen? Op welke punten wil je in de komende weken / maanden vooruitgang boeken door deze workshop toe te passen?

9 Content per module 1 WAT IS STRESS EN WAAROM IS HET BELANGRIJK? WAAR DIT DEEL OVER GAAT Het onderscheid tussen stress, eustress en distress DOEL: inzien wanneer stress positief is en wanneer niet De tegenstelling tussen acute stress en chronische stress DOEL: duidelijk inzien waarom de houding t.o.v. de ene heel anders moet zijn dan de houding t.o.v. de andere Aanleidingen van stress: de gemeende, de echte DOEL: door een inzicht in de aanleidingen beter gewapend zijn Algemene invloed van stress op je gezondheid, welbevinden, efficiëntie DOEL: motivatie om energie te steken in het ont-distressen Economisch belang van distress DOEL: bijkomende motivatie om er iets aan te doen WAT JE IN DIT DEEL LEERT Je leert op een rationele manier over je eigen stress nadenken. Je leert een aantal al of niet expliciete excuses herkennen om niet aan stress te werken. Je hebt hier ook een antwoord op. Je verkrijgt een dieper inzicht in welke factoren jou voornamelijk stresseren. Je leert eustress te waarderen en te gebruiken. Je bent extra gemotiveerd om je vanaf vandaag in te zetten voor het bereiken van een grotere S.I. AANGELEERDE TECHNIEKEN Een manier van nadenken over de op voorhand ingevulde vragenlijst Het gebruik van de stressbalans Een dagboek bijhouden over stress: waar het vandaan komt en wat het je doet

10 2 STRESS DOOR EIGEN INTERPRETATIES: LEER KIEZEN! WAAR DIT DEEL OVER GAAT De subjectiviteit van stress DOEL: je losser maken van slechts één (negatieve) interpretatie De wisselwerking tussen gedachten, emoties en lichaam DOEL: de verschillende onderdelen van een stressreactie beter plaatsen Er is geen stress zonder interpretatie van stress. DOEL: een onderscheid maken tussen aanleidingen en mechanisme van stressreacties Verantwoordelijkheid is geen schuld DOEL: ontkrachten van schuld door een gevoel van verantwoordelijkheid (voor eigen interpretaties) WAT JE IN DIT DEEL LEERT Je leert inzien dat stress ALTIJD een kwestie is van interpretatie. Je leert je stress-emoties beter in de hand houden zonder ze te verdringen. Je leert op realistische wijze verantwoordelijk te zijn voor je eigen stress. Je leert je eigen distress-veroorzakende denken te herkennen en te managen. AANGELEERDE TECHNIEKEN Een mini-relaxatietechniek Je stress leren bekijken vanuit verschillende standpunten Herinterpretatie van voorbije stress [DOEL: positieve herinneringen leren je ook beter anticiperen op toekomstige stress] Voorbereiding op komende stress door middel van autosuggestie

11 3 DISTRESS ALS GEVOEL VAN MACHTELOOSHEID WAAR DIT DEEL OVER GAAT Inzicht in distress als gevoel van machteloosheid DOEL: een cruciaal inzicht bijbrengen omtrent de basis van distress Voorbeelden van hoe stress altijd het gevoel van machteloosheid is DOEL: door eigen voorbeelden het verband beter laten aanvoelen Van controleverlies naar controle DOEL: inzien dat controleverlies zich ook voornamelijk afspeelt in de geest WAT JE IN DIT DEEL LEERT Je leert onderscheid maken tussen factoren waar je al of niet controle over hebt. Je leert een gevoel van machteloosheid en aangeleerde hulpeloosheid herkennen. Je leert ermee omgaan. Je leert een gevoel van controle behouden zelfs in de moeilijkste omstandigheden. AANGELEERDE TECHNIEKEN Een relaxatietechniek met verankering [DOEL: altijd een instrument bij de hand hebben, zodat je nooit volledig machteloos bent] Het gebruik van de kaart van de acute stresserende situatie Herinterpretatie van een concrete situatie van machteloosheid Het gebruik van de kaart van het minder piekeren

12 4 HET LOSLATEN VAN NEGATIEVE SPANNINGEN WAAR DIT DEEL OVER GAAT Iedereen heeft voortdurend (spier)spanningen DOEL: laten voelen dat spanningen altijd en overal aanwezig zijn De invloed van negatieve spanningen op je leven DOEL: inzien dat negatieve spanningen veel méér negatieve effecten hebben dan de meeste mensen weten. Jezelf verlossen van negatieve spanningen maakt je effectiever, gezonder én gelukkiger. DOEL: inzien dat negatieve spanningen nooit constructief zijn in tegenstelling tot positieve spanning. Het loslaten van spanning kan andere spanningen te voorschijn roepen. DOEL: inzien waarom het altijd loont, ook als daardoor andere spanningen loskomen (en eindelijk kunnen losgelaten worden) WAT JE IN DIT DEEL LEERT Je leert de negatieve spanningen herkennen in je lichaam en je geest. Je leert hoe je deze negatieve spanningen kan aanvaarden en bevrijden uit je systeem. AANGELEERDE TECHNIEKEN De lichaamsscan: veel effectiever met visualisatie Progressieve spierontspanning: een verfrissende invulling van een beproefde methode Gebalde vuist-methode, met tips voor beginners en gevorderden; en het gebruik van de desbetreffende kaart Enkele simpele stretching oefeningen voor aan het bureau Enkele tips voor massage (aan jezelf en anderen) Enkele oefeningen voor ontspanning van het denken Het gebruik van de kaart van het relaxatiedenken Het gebruik van de kaart van 10 kleine rusttechniekjes

13 5 STRESS, MOTIVATIE, FLOW, BURN- OUT WAAR DIT DEEL OVER GAAT Onderscheid tussen motivatie en diepe motivatie DOEL: inzicht verwerven hierin, algemeen én bij jou persoonlijk Hoe diepe motivatie stressbestendiger maakt DOEL: bij jezelf herkennen hoe het verschil tussen motivatie en diepe motivatie zeer belangrijk is voor het vergroten van je eigen S.I. Flow: het geluk ligt in een kleine werkplek DOEL: inzien hoe je bij jezelf de mogelijkheid tot flow kan vergroten De diepe motivatie ligt in het vriesvak: burn-out DOEL: symptomen herkennen en een richting zien om er tegen in te komen WAT JE IN DIT DEEL LEERT Je leert in jezelf op zoek gaan naar diepe motivatie (voor eender waar je mee bezig bent). Je leert exact hoe die motivatie te gebruiken voor méér plezier, méér efficiëntie én minder distress. Je leert wat je zelf kan doen binnen je arbeidssituatie om flow dichter bij te brengen. Je leert wat je kan doen om de kans op burn-out te verkleinen. AANGELEERDE TECHNIEKEN Een techniek om voor jezelf uit te maken wat jouw motivaties-achtermotivaties zijn Nagaan hoe jij nog méér gemotiveerd zou kunnen worden om te werken voor dit bedrijf / jouw carrière / dit hogere doel Nagaan wat jouw motivatie remt en hoe je hiermee kan omgaan

14 6 DISTRESS IN VICIEUZE PATRONEN: HOE NEERWAARTSE SPIRALEN OMKEREN WAAR DIT DEEL OVER GAAT Stress creëert stress DOEL: herkennen hoe en waar distress leidt tot méér distress Distress in vicieuze patronen DOEL: herkennen dat veel dergelijke patronen bestaan, met voorbeelden uit eigen leven Het herstel is even belangrijker als de stress DOEL: gevoeligheid creëren voor het belang van herstel na stress Vlotte overgang van stress naar ontspanning en omgekeerd DOEL: inzicht in het waarom en het hoe WAT JE IN DIT DEEL LEERT Je leert zelfbestendigende patronen op meerdere niveaus te herkennen en aan te pakken. Je leert vlot over te gaan van stress naar ontspanning en omgekeerd. AANGELEERDE TECHNIEKEN Een techniek om het vlotte omschakelen te leren (vóór distress je te pakken heeft) Een autosuggestie-techniek om stresserende gedachten te behandelen (en die je ook kan gebruiken om beter in te slapen) De gedachtenstop: voor beginners en gevorderden

15 7 VOEDSEL, SPORT, SLAAP, ADEMHALING WAAR DIT DEEL OVER GAAT Hoe je goede voornemens lang effectief laat zijn. DOEL: verandering van attitude: goede voornemens zijn méér dan voornemens Tekenen van chronisch slaaptekort DOEL: inzicht hierin, ontkrachting van heersende vooroordelen Ademhaling: meer lucht voor minder stress Eten en drinken zijn zeer belangrijk DOEL: enkele mythen wegwerken; toepassen van eenvoudige regels en veel gezond verstand Sporten DOEL: zelf-motivatie om sport plezierig te maken en het vol te houden WAT JE IN DIT DEEL LEERT Je leert het (nog steeds onderschatte) belang van gezonde leefgewoontes. Je leert jezelf te motiveren voor gezonde leefgewoontes en sport. Je leert voor jezelf bepalen wanneer je slaap tekort komt. Je leert een zeer eenvoudige en effectieve ademhalingstechniek met een autosuggestief hulpmiddeltje. Je leert de slechts enkele meest belangrijke eetregels voor een betere stressbestendigheid en algemene gezondheid AANGELEERDE TECHNIEKEN Praktische autosuggestie voor motivatie tot hygiëne en sport Enkele autosuggestieve methoden om de slaap beter te vatten Buikademhaling met ballon-visualisatie Het gebruik van de kaart van de goede slaap Het gebruik van de kaart van anti-stress voeding

16 8 SOCIALE STRESS WAAR DIT DEEL OVER GAAT Een belangrijke oorzaak van distress ligt in sociale verhoudingen. DOEL: inzicht in verschillende ramificaties hiervan Luisteren is een kunst, doen luisteren ook DOEL: inzicht in communicatievaardigheden Niet passief, noch agressief, maar: assertief DOEL: bekomen wat je wenst in respect voor anderen WAT JE IN DIT DEEL LEERT Je leert te bepalen hoe assertief je bent en hoe je je assertiviteit kan verhogen. Je leert je luister- en spreekgedrag efficiënter te doen werken voor jou. Je leert omgaan met agressieve personen. AANGELEERDE TECHNIEKEN Het opstellen van een eigen score van assertiviteit Een autosuggestieve training in assertiviteit Inzicht verkrijgen in je emotie-beleving Een assertieve houding aannemen Het gebruik van de assertiviteitskaart Het gebruik van de kaart van eigen woede Het gebruik van de kaart omgaan met agressie van anderen Het gebruik van de luisterkaart Het gebruik van de spreekkaart

17 9 OMGAAN MET VERANDERINGEN WAAR DIT DEEL OVER GAAT Self-management in een omgeving van verandering DOEL: gevoelig worden voor het belang van je eigen houding t.o.v. verandering Onbekend terrein is nog geen vijandig terrein. DOEL: niet tegen verandering strijden, maar ermee leren werken Change management is ook nodig in het klein. DOEL: een manier om om te gaan met de kleine dagelijkse veranderingen WAT JE IN DIT DEEL LEERT Je leert de juiste vragen stellen aan de juiste persoon. Je leert verandering mee aansturen en vorm geven vanuit wat jij belangrijk vindt. Je leert verandering zien als een uitdaging, een uitnodiging en een kans voor jezelf om te groeien. Je leert in jezelf de moed vinden om nog méér te veranderen. AANGELEERDE TECHNIEKEN Een visualisatie van veranderde toekomst Zelfbeoordeling: waar sta je en waar ga je naartoe? Een structurele aanpak in je werksituatie. Het gebruik van de kaart van het persoonlijke change management Het gebruik van de kaart omgaan met verandering

18 10 POSITIEF DENKEN < POSITIEF ZIJN WAAR DIT DEEL OVER GAAT Positief denken nieuwe stijl: méér dan zomaar een gedacht DOEL: van positief denken naar creatief leven Positief zijn is goed voor welzijn, gezondheid én carrière. DOEL: inzien hoe dit in het belang is van iedereen, zeker ook voor jou! De kracht van een (positieve) keuze maken DOEL: actief in het leven stappen, ook op het werk en daadwerkelijk realiseren! WAT JE IN DIT DEEL LEERT Je leert het beste te verwachten en te zorgen dat je het krijgt. Je leert je te richten op het hier en het nu, in leven en werken. Je leert zonder angst voluit jezelf te zijn. Je leert trouw te zijn aan jezelf en aan je goede voornemens AANGELEERDE TECHNIEKEN Een autosuggestieve bron van vitaliteit: hier en nu Negatieve zelfspraak: de balans opmaken en positiveren Fundamentele, primaire en secundaire keuzes maken Omgaan met tegenslagen Het gebruik van de kaart van creatie Het gebruik van de kaart omgaan met tegenslagen

19 Workshop Stoppen met roken J.L.Mommaerts, M.D., M.Sc. Waarom is deze workshop belangrijk voor uw bedrijf? Voor een bedrijf is het zeer belangrijk dat werknemers niet roken. Zo is in grootscheepse studies bewezen dat rokers 2 tot 4 x meer ziektedagen nemen dan niet-rokers. Maar ook als ze op het werk aanwezig zijn, heeft roken een duidelijk productieverlies ( presenteïsme ) tot gevolg, zowel door de rechtstreekse invloed van de sigaret als door gezondheidsproblemen die eruit voortvloeien. Daarenboven hebben rokers meer kans om vroegtijdig het arbeidscircuit te moeten verlaten. Dit betekent voor het bedrijf dikwijls een vroegtijdige aderlating van expertise. Hoe? De stoppen met roken - workshop bestaat uit: een halve dag (4 tot 5 uur) training waarop intensief de principes van de methode worden aangeleerd en grondig ingeoefend. de interactieve AURELIS cd-rom, met 25 relaxatietechnieken en 21 autosuggestietechnieken om te stoppen met roken (wereldwijd exclusief product!) het boek Stoppen met roken doe je zélf van Dr. Mommaerts, uitgegeven bij Lannoo. consultancy gedurende 3 maanden (hoogstens 3 s per deelnemer) een dagelijkse reminder via in de vorm van een kleine raadgeving en aanmoediging om te blijven werken aan het worden van een niet-roker. Waar? De workshop vindt plaats op het bedrijf zelf of in eigen ruimte (Antwerpen). In welke talen wordt de workshop aangeboden? De workshop wordt gegeven in het Nederlands, Frans en Engels. Prijs Per deelnemer bedraagt de kostprijs 180, excl. BTW. Workshops worden georganiseerd voor minimum 6 en maximum 10 deelnemers.

20 Stoppen met roken - visie Vechten tegen de verslaving is vechten tegen je eigen diepere zelf. Dit is een situatie waarbij je altijd verliest. Zelfs als je stopt met roken, verlies je nog want je houdt een psychisch litteken over dat op elk onbewaakt ogenblik opnieuw kan openbarsten. Met deze methode echter krijg je geen litteken. De AURELIS -methode die de basis vormt van deze workshop is anders dan andere methodes om te stoppen met roken omdat hij terdege rekening houdt met de totale persoon. Zolang deze persoon nog roker is, maakt zijn verslaving deel uit van hem. Immers, 90% van de verslaving is een psychische - onbewuste - verslaving en is dus geen fysische verslaving aan nicotine. Je wil alleen stoppen als je zeker bent dat het voor de rest van je leven is. Met de AURELIS -methode mág je zelfs alleen maar stoppen als je zeker bent. Met deze methode word je zelf voor je rookgedrag 100% verantwoordelijk zonder schuldgevoelens. Ontwenningsverschijnselen zijn vooral een uiting van de psychische verslaving. Vermits deze methode de psychische verslaving wegneemt, zijn er weinig tot geen ontwenningsverschijnselen. Met de AURELIS -methode kan je niet mislukken. Niet meteen slagen betekent immers dat je reeds een eind gevorderd bent op de weg, alleen nog niet tot het einde. Wat je doet, is gewoon verdergaan tot je er bent.

21 Deze workshop biedt een concreet antwoord op een prangende vraag van uw bedrijf, namelijk: Hóe roepen we het grote potentieel binnenin ieder van ons op, zodat we efficiënter én met meer plezier kunnen werken? Immers, een minder gestresste werknemer is geen minder hard werkende werknemer. Integendeel! Een écht grotere stressionele intelligentie gaat gepaard met een écht grotere motivatie voor het werk. Werkgever én werknemer worden er samen beter van. De workshop is niet alleen voor mensen die té veel stress hebben, maar voor iedereen die wil weten hoe je op persoonlijk vlak je eigen stress beter kan leren beheersen. Stress écht beheersen is iets anders dan ze overheersen. De stress zelf verdwijnt niet helemaal, maar als je de ervaring van distress goed verwerkt, krijg je opnieuw vleugels, zelfs bétere vleugels dan ooit tevoren! Distress kent vele gezichten. Werken aan een optimale oplossing ervan eveneens. Het is veel méér dan even wat ontspanningsoefeningen aanleren of een grote hoeveelheid informatie inpompen. Stress leren beheersen is veel rijker en krachtiger dan alleen maar ont-haasten. Stressionele intelligentie verwerven betekent vooral: werken aan jezelf, specifieke technieken aanleren, je nieuwe, levende inzichten eigen maken op zodanige manier dat je ze voor je verdere carrière kan gebruiken.

22 Workshop STRESSIONELE INTELLIGENTIE Wat betekent het voor uw bedrijf? Stressionele intelligentie (S.I.) vermindert ziekteverzuim, werkverloop, ziektegedrag tijdens het werk en burn-out. Werknemers met een hoge S.I. werken graag samen naar een maximale efficiëntie. Zij staan méér open voor verandering en kunnen méér uitdaging aan door intrinsieke motivatie. Een stressioneel intelligent bedrijf functioneert dynamischer en versterkt gevoelig zijn potentieel. Hoe bereikt de workshop dit? De deelnemers leren een aantal specifieke mind-tools aan en leren hun eigen ontwikkelingsproces aansturen. Daarenboven zorgen we voor een sterke en langdurige follow-up. Hierdoor kan elke deelnemer voldoende S.I. ontwikkelen én behouden op lange termijn en zal hij ook zijn omgeving inspireren. Voor wie? Iedereen die door een hoge S.I. zijn geestelijk potentieel beter wil benutten, heeft belang bij de workshop. Onze klanten zijn bedrijven die willen investeren in hoog-kwalitatieve middelen om de mentale kracht en motivatie van hun werknemers te verhogen en het beste in hen naar boven te brengen. Finaal beogen zij daarmee het functioneren van het ganse bedrijf te optimaliseren. Hoe is de workshop georganiseerd? Het volledige pakket bevat een totaal-service bestaande uit: 1 dag voorbereiding en intake 2 basisdagen na 2 weken: persoonlijke consultancy minuten per deelnemer 1 dag follow-up na 3 maanden. consultancy gedurende 12 maanden de interactieve AURELIS cd-rom, met 41 S.I. oefeningen het boek Verhoog je Stressionele Intelligentie van Dr. J.L. Mommaerts per module een sheet met inhoud en technieken 15 anti-stresskaarten Al deze elementen zijn stevig met elkaar geïntegreerd en ondersteunen daardoor maximaal zowel het groepsgebeuren als elke cursist afzonderlijk. Uw bedrijf kan een workshop volledig privé aankopen of mensen individueel inschrijven voor de open sessies. (Lijst met data te bekomen op eenvoudig verzoek.) Waar? De workshop vindt plaats op uw bedrijf zelf of in eigen ruimte (Antwerpen). Prijs open cursus Per deelnemer bedraagt de kostprijs van het volledige pakket 950, excl. BTW. Hierin zijn alle elementen van de stress-service inbegrepen. Een halve dag of avond kost 145 per deelnemer. Workshops worden georganiseerd voor minimum 6 en maximum 10 deelnemers. Prijzen voor in-company via offerte.

Stress & Burn Out. ubeon Academy

Stress & Burn Out. ubeon Academy Stress & Burn Out ubeon Academy Programma Stress & Burn Out, twee thema s die tot voor kort taboe waren in vele werkomgevingen, vragen vandaag de dag extra aandacht. Naast opleidingen gericht op individuele

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Bij het schrijven van je ervaringen per sessie kunnen volgende vragen interessant zijn : MIJN AURELIS DAGBOEK

Bij het schrijven van je ervaringen per sessie kunnen volgende vragen interessant zijn : MIJN AURELIS DAGBOEK www.aurelis.org MIJN AURELIS DAGBOEK Bij het schrijven van je ervaringen per sessie kunnen volgende vragen interessant zijn : Welke emoties kwam ik tegen? Welke gedachten kwamen op? Kwamen onverwachte

Nadere informatie

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT Training en ondersteuning in mentaal fit werken 2 Gezond Werken Gezonde werknemers gaan met plezier naar het werk. Ze zijn geestelijk fit en blijven fit. Gezonde werkdruk biedt

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Total Respect Management Cyclus

Total Respect Management Cyclus Total Respect Management Cyclus Leer excellent leiding te geven en onderneem op een duurzame manier, met excellente resultaten als gevolg Hoe komt het dat bedrijven zoals Torfs, Colruyt, Umicore of Apple

Nadere informatie

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden COMMUNICATIE technieken voor leidinggevenden Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Liever assertiever op het werk

Liever assertiever op het werk Waarom een assertiviteitstraining? Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om in een werkomgeving bijvoorbeeld voor de eigen mening uit te komen, neen te zeggen, om te gaan met de boosheid van een collega

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Inhoud cursus stresspreventie

Inhoud cursus stresspreventie Inhoud cursus stresspreventie Verschil tussen distress en eustress. Mensen moeten weten dat niet alle stress slecht voor je is en dat je stress ook nodig hebt. Maar waar zit het omslagpunt van goede en

Nadere informatie

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training AGRESSIE EN WEERBAARHEID Overzicht Elementen Training Voorwoord Hier is een overzicht van Agressie en Weerbaarheid Wat leuk dat je interesse hebt in onze training Agressie en Weerbaarheid! In deze training

Nadere informatie

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans Welzijn 1 1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans 1.1. Wat is Herstel en Balans? Een ingrijpende operatie, vermoeidheid na de bestraling en chemotherapie, weer aan het werk willen maar de

Nadere informatie

Jos van Erp Hartstichting / De Hart&Vaatgroep. Stress en gezondheid

Jos van Erp Hartstichting / De Hart&Vaatgroep. Stress en gezondheid Jos van Erp Hartstichting / De Hart&Vaatgroep Stress en gezondheid Acute stress Het stressmechanisme is een overlevingsmechanisme Stressor Het stressmechanisme: Een fysiologisch systeem dat functioneert

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Training Persoonlijke Kracht!

Training Persoonlijke Kracht! Training Persoonlijke Kracht! Zet binnen acht weken stevige stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Training Persoonlijke Kracht! Persoonlijk leiderschapsprogramma

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

28 Hoofdstuk 1. Time management. 29 1) Wat is time management? 30 2) Waarom heb je tijd tekort? 34 3) Het nut van time management

28 Hoofdstuk 1. Time management. 29 1) Wat is time management? 30 2) Waarom heb je tijd tekort? 34 3) Het nut van time management Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 4. Grenzen bewaken 28 Hoofdstuk 1. Time management 4 1) Het belang van grenzen bewaken 29 1) Wat is time management? 5 2) Bekende valkuilen 30 2) Waarom heb je tijd

Nadere informatie

30 DAGEN FOCUS TRAINING

30 DAGEN FOCUS TRAINING BROCHURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING Voor medewerkers van woningcorporaties In samenwerking met de corporatie-academie Informatie colofon en aanmeldprocedure: zie einde brochure Simpel en snel leren op je

Nadere informatie

MINDFULNESS IN MEDIATION

MINDFULNESS IN MEDIATION MINDFULNESS IN MEDIATION aandacht. ontspanning. zelfvertrouwen verdiepingstraining ver Mindfulness in Mediation aandacht. ontspanning. zelfvertrouwen Introductie Conflicten leveren spanning en stress op.

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Collega s die precies doen wat jij

Nadere informatie

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016:

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016: Mankind Mens & Organisatie gelooft in de kracht van dromen en drijfveren in relatie tot ondernemerschap en leiderschap. Dromen en drijfveren vormen de grond waarop ambitie kan groeien. Passie zorgt vervolgens

Nadere informatie

Op basis van onderstaande items kan je nagaan welke toegevoegde waarde de trainingen

Op basis van onderstaande items kan je nagaan welke toegevoegde waarde de trainingen Beste webbezoeker, Op basis van onderstaande items kan je nagaan welke toegevoegde waarde de trainingen Selfcoaching for business Selfcoaching voor privé gebruik Slaapschool voor jou kunnen hebben. Per

Nadere informatie

Persoonlijke Energie op Peil

Persoonlijke Energie op Peil Persoonlijke Energie op Peil Stress? Volg PEP! een programma voor jonge ambitieuze medewerkers die een hoge werkdruk ervaren. Veel jonge medewerkers voelen zich gestrest door hun werk, met uitputtingsverschijnselen,

Nadere informatie

DE BURN-OUT SPECIALIST

DE BURN-OUT SPECIALIST DE BURN-OUT SPECIALIST Naar de wortels van het probleem voor een snel en duurzaam herstel BROCHURE bestemd voor MEDEWERKERS MET EEN BURN-OUT De Burn-out Specialist Marne 55-1186 PC AMSTELVEEN E. info@deburnoutspecialist.nl

Nadere informatie

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2009 pavo 0202 Inleiding Als u last heeft van een burn-out door stress op het werk kunt u de therapiegroep werkstresshantering

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Productcatalogus AIRO Visie

Productcatalogus AIRO Visie Productcatalogus AIRO Visie Bedrijven Agogiek Inspireren Reflecteren Ontwikkelen 1 www.airovisie.nl Indeling Inleiding..pagina 3 Groepsdynamica pagina 4 Proactiviteit..pagina 5 Omgaan met emoties.. pagina

Nadere informatie

Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning

Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning Veel mensen met een hart- of vaatziekte (HVZ) en hun partners ervaren ook nog stress als ze thuis hun leven weer proberen op te bouwen. Dit is dus ná

Nadere informatie

Werkgevers Helpdesk Mantelzorg

Werkgevers Helpdesk Mantelzorg Werkgevers Helpdesk Mantelzorg Bijna een of de vijf werknemers heeft mantelzorgtaken. Dat werkt door in uw organisatie. Praktisch, maar ook financieel. Hoe voorkomt u overbelaste medewerkers ten gevolge

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

HPC-O. Human Performance Contextscan Organisatierapportage Datum: Opdrachtgever: Auteur:

HPC-O. Human Performance Contextscan Organisatierapportage <Naam onderwijsinstelling> Datum: Opdrachtgever: Auteur: HPC-O 1 HPC-O Human Performance Contextscan Organisatierapportage Datum: Opdrachtgever: Auteur: 24 april 2008 drs M.G. Wildschut HPC-O

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

TOW opdracht 1. Interactieve vaardigheden. Schriftelijke vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10. Mondelinge vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10

TOW opdracht 1. Interactieve vaardigheden. Schriftelijke vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10. Mondelinge vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10 TOW opdracht 1 1. Stel je voor dat je voor je werk een groot evenement moet organiseren. Welke vaardigheden zijn er volgens jou nodig om dat goed te kunnen doen? Waarom is dat van belang volgens jou? (benoem/bedenk

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

POSITIEVE PSYCHOTHERAPIE. Een geprotocolleerde behandeling van veertien sessies voor cliënten met een depressieve stoornis

POSITIEVE PSYCHOTHERAPIE. Een geprotocolleerde behandeling van veertien sessies voor cliënten met een depressieve stoornis POSITIEVE PSYCHOTHERAPIE Een geprotocolleerde behandeling van veertien sessies voor cliënten met een depressieve stoornis GRONDLEGGERS Positieve Psychotherapie werd in 2006 ontwikkeld door: Prof. Martin

Nadere informatie

TRAINING ASSERTIVITEIT

TRAINING ASSERTIVITEIT BROCHURE TRAINING ASSERTIVITEIT Met succes opkomen voor jezelf Je geeft gemakkelijk grenzen aan Je vergroot je zichtbaarheid IN HET KORT Je bent op zoek naar vaardigheden om je assertiviteit te vergroten.

Nadere informatie

Productcatalogus AIRO Visie

Productcatalogus AIRO Visie Productcatalogus AIRO Visie Onderwijs Agogiek Inspireren Reflecteren Ontwikkelen Meer info? 0642083525 1 www.airovisie.nl Indeling Inleiding..pagina 3 Team training.. pagina 4 Groepsondersteuning...pagina

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke

WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke Analyse 4 pijlers belangrijk om optimale prestaties te leveren: 1) de fysieke pijler (incl. technisch en tactisch) 2) de mentale pijler 3)

Nadere informatie

informatie Gecombineerde Training Persoonlijk Leiderschap & Teamontwikkeling

informatie Gecombineerde Training Persoonlijk Leiderschap & Teamontwikkeling informatie Gecombineerde Training Persoonlijk Leiderschap & Teamontwikkeling Intraverte Lead Le Chevalierlaan 19 8162 PD Epe info@soin.nl Train jezelf ervaar minder stress, meer creativiteit en betere

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass o.l.v. Annet van Laar, voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start: 14 februari 2014 Introductieworkshop:

Nadere informatie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Veel organisaties kiezen ervoor om, als

Nadere informatie

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness Training Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness training Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten

Nadere informatie

De kracht om te veranderen wat ik kan veranderen. De moed om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen. De wijsheid om het verschil te zien

De kracht om te veranderen wat ik kan veranderen. De moed om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen. De wijsheid om het verschil te zien De kracht om te veranderen wat ik kan veranderen De moed om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen De wijsheid om het verschil te zien De psychologie van pijn. Sint-Jozefkliniek Bornem - Willebroek Barbara

Nadere informatie

MYMINDWORKS Quick Scan

MYMINDWORKS Quick Scan MYMINDWORKS Quick Scan MINDWORKS QUICK SCAN MEET DE MENTALE GEZONDHEID VAN JE MEDEWERKER, TEAM EN ORGANISATIE De MindWorks Quick Scan meet de mentale gezondheid van je medewerkers, je team en organisatie.

Nadere informatie

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf?

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? 1 Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? Zet een kruisje bij het antwoord dat voor jou passend is - eerder juist indien je meestal op die manier handelt - eerder onjuist indien je slechts zelden op

Nadere informatie

VVSG Zorgen voor jezelf Oefening: Multiple-choice test

VVSG Zorgen voor jezelf Oefening: Multiple-choice test Oefening: Multiple-choice test 1. Stress in de werksituatie ontstaat door De manier hoe we naar situaties van ons werk kijken want niet iedereen heeft last van stress in dezelfde situaties Veel draaglast

Nadere informatie

Levenslange garantie!

Levenslange garantie! Levenslange garantie! Geen ontwenningsverschijnselen Marc Faber Gecertificeerd Nooit Meer Roken RME Coach Waarom stoppen met roken zo moeilijk is Ondanks het feit dat iedereen weet dat roken slecht is,

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Trainingen. Attitude en Mindset. Moraal Resultaatgericht Coachen

Trainingen. Attitude en Mindset. Moraal Resultaatgericht Coachen Moraal Resultaatgericht Coachen coaching & training voor bedrijven en particulieren Hoornplantsoen 64 2652 BM Berkel en Rodenrijs telefoon 010-5225426 Hoornplantsoen 64 mobiel 06-40597816 info@resultaatgericht-coachen.nl

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 5. Behandeling in de verzekerde zorg...7. (Neuro)psychologisch onderzoek...7. Psychiatrisch consult...7. Coaching...

Inhoudsopgave. Inleiding... 5. Behandeling in de verzekerde zorg...7. (Neuro)psychologisch onderzoek...7. Psychiatrisch consult...7. Coaching... Aanbod ViA 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Behandeling in de verzekerde zorg...7 (Neuro)psychologisch onderzoek...7 Psychiatrisch consult...7 Coaching...8 Re-integratie begeleiding...8 Mediation...8

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start 30 maart 2012 Open Avond: 6 maart a.s. WAAROM EEN MASTERCLASS

Nadere informatie

Onderzoek je energiebalans*

Onderzoek je energiebalans* Onderzoek je energiebalans* Om je gevoel van stress aan te pakken, is het van belang dat je eerst ziet hoe je energiebalans er uit ziet op 5 verschillende gebieden. Met deze vragenlijst krijg je inzicht

Nadere informatie

The Next Level. Verbindend Ondernemend Leiderschap

The Next Level. Verbindend Ondernemend Leiderschap The Next Level Jaarprogramma 2014 BASIS DO-L = DIENEND ONDERNEMEND LEIDERSCHAP De centrale metafoor voor deze leiderschap opleiding is terug te vinden een DOL Een DOL is een volksharp uit de Ivoorkust.

Nadere informatie

Onderzoek je energiebalans*

Onderzoek je energiebalans* Onderzoek je energiebalans* Om je gevoel van stress aan te pakken, is het van belang dat je eerst ziet hoe je energiebalans er uit ziet op 5 gebieden: Lichamelijk, mentaal, emotioneel, werk en privé. Het

Nadere informatie

Coaching 4 Engagement

Coaching 4 Engagement Coaching 4 Engagement Vergroot je veerkracht en neem de regie voor professionele groei Herken de schaduwkanten van je drijfveren Erken je kracht en kwaliteiten Benut de constructieve kant van je drijfveren

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Emotionele inleiding

Emotionele inleiding Opzet Stressmanagement voor & door de trainer Jeroen Meganck S.P.O.C. / KU Leuven 24/05/2014 Praktisch gericht Interactief Samenbrengen van expertise Atleet In the spotlight Trainer In the dark Voor de

Nadere informatie

De opleiding tot NLP Practitioner

De opleiding tot NLP Practitioner De opleiding tot NLP Practitioner Wat is Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP)? Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP ) wordt gedefinieerd als: de structuur van de subjectieve ervaring en wat daaruit verwacht

Nadere informatie

Test: In hoeverre voel je je eenzaam? 42 vragen

Test: In hoeverre voel je je eenzaam? 42 vragen Test: In hoeverre voel je je eenzaam? 42 vragen Print dit document (7 pagina s) uit en omcirkel of arceer datgene wat op jou van toepassing is: 1. Ben je alleen? nooit soms/regelmatig (vrijwel) altijd

Nadere informatie

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness programma Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten door je hoofd.

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

Stress Reductie Programma

Stress Reductie Programma Stress Reductie Programma HeartMath Stress Reductie Programma Het programma is gebaseerd op jarenlang onderzoek van het Heartmath Instituut (gevestigd in Californië, USA) in samenwerking met neurologen

Nadere informatie

Traject Leiderschap 2015-2016

Traject Leiderschap 2015-2016 Traject Leiderschap 2015-2016 Aanpak traject Het is de bedoeling om voor de deelnemers een leertraject uit te werken dat bestaat uit een kick-off, 3 workshops van een halve dag, gecombineerd met 2*2uur

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

zijn wie je bent Zorg voor jezelf, voorkom burn-out! Klooster Nieuwkerk Goirle

zijn wie je bent Zorg voor jezelf, voorkom burn-out! Klooster Nieuwkerk Goirle Zorg voor jezelf, voorkom burn-out! 2017 Klooster Nieuwkerk Goirle De verbinding kwijt Een burn-out: het lijkt iets van deze tijd te zijn. Meestal wordt het geweten aan langdurige werkstress en overbelasting.

Nadere informatie

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer Stress uit de bouw Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress Informatie voor de werknemer In de bouw wordt hard gewerkt, geen project verloopt hetzelfde.

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

adviseren vanuit je kern

adviseren vanuit je kern adviseren vanuit je kern De wereld wordt er niet beter van, de werkomgeving wordt er niet ideaal van, maar je leert te roeien met de riemen die je hebt, te accepteren wat de kwaliteiten zijn waar je mee

Nadere informatie

Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer?

Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer? Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer? In deze bijdrage neemt Gea Peper, eigenaar van het HappinessBureau, ons mee in het belang van geluk op het werk in de vorm van een interview met Onno Hamburger.

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

Tips en tricks. Assertifuture - 1 -

Tips en tricks. Assertifuture - 1 - Tips en tricks Assertifuture - 1 - Stress is onvermijdelijk. Maar dat is niet erg, want stress kan positief en stimulerend zijn. Maar stress kan ook uw productiviteit en zelf uw gezondheid schade toebrengen.

Nadere informatie

JIJ & JE WERK NU & LATER. expeditiefit.nl

JIJ & JE WERK NU & LATER. expeditiefit.nl Hoe zorgen we ervoor dat we in goede gezondheid, met plezier en voldoende uitdaging blijven werken? En wiens verantwoordelijkheid is dat? Van de werkgever, van de werknemer? Of van beiden? Met Expeditie

Nadere informatie

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie. Deze mindfulnesstraining wordt op de afdeling

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

Training Leer Balans Leven

Training Leer Balans Leven Training Leer Balans Leven In 5 maanden meer balans in je leven Wil je minder stress? Wil je meer werkplezier? Wil je jouw doelen effectiever bereiken? Wil je handiger communiceren? Wil je efficiënter

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren Goede voornemens Ik wil gezonder leven Ik wil gelukkiger zijn Ik wil meer bewegen Ik wil stoppen met roken Ik wil wat zwaarder worden Ik wil minder alcolhol gaan drinken Ik will minder stress Ik wil meer

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

Bewust, aandachtig & positief leven

Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Mindful en vitaal leven Een praktische inleiding Adriana Anna Visser Adriana Anna Visser Coverontwerp

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

EXECUTIVE PERFORMANCE

EXECUTIVE PERFORMANCE HEALTH & PERFORMANCE EXECUTIVE PERFORMANCE HIGH PERFORMANCE PROGRAM Effectief investeren in jezelf in de vitaliteit van je organisatie EXECUTIVE PERFORMANCE Energize High Performance dienstverlening van

Nadere informatie

VGZ Bedrijfszorg werkt altijd!

VGZ Bedrijfszorg werkt altijd! VGZ Bedrijfszorg werkt altijd! De beste aanpak van preventie en verzuimbeheersing VGZ Bedrijfszorg Verzuim en vitaliteit van medewerkers blijft voor werk gevers een belangrijk aandachtspunt. Klachten en

Nadere informatie

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen DISC KLEURENTRAININGEN: ken jezelf en en verbeter je relaties verbeter met anderen je relaties met anderen Waarom klikt het met de ene persoon direct en verloopt het contact met andere altijd moeizaam?

Nadere informatie

Samen. Ontspannen. Eenheid tussen lichaam en geest

Samen. Ontspannen. Eenheid tussen lichaam en geest Samen Ontspannen Eenheid tussen lichaam en geest 1 Folder Cursus Speels Ontspannen Een goed begin van het weekeinde met een uur ontspanning in Landsmeer Hanneke Heij Mindful of Mindfull? Hoe zou het zijn

Nadere informatie

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen 1 2 Odensehuis Hoeksche Waard: Odensehuizen landelijk platform: Dementie.nl: Dementie winkel: Doorleven: Fotofabriek: Handen in huis: Samen Dementievriendelijk: Stichting Alzheimer Nederland: http://odensehuishw.nl

Nadere informatie

Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Workshops Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Workshops 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Wat

Nadere informatie

Leergang Transformatief Leiderschap

Leergang Transformatief Leiderschap feedback geven living labs advie processen/bijeenkomsten transformatief leiderschap coach perso Leergang Transformatief Leiderschap Anderen bewegen begint bij jezelf Succesvol mensen en organisaties in

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaapschool. Trainingsprogramma om slaapproblemen doeltreffend aan te pakken. Frank Desmet, slaapcoach

Patiënteninformatie. Slaapschool. Trainingsprogramma om slaapproblemen doeltreffend aan te pakken. Frank Desmet, slaapcoach i Patiënteninformatie Slaapschool Trainingsprogramma om slaapproblemen doeltreffend aan te pakken Frank Desmet, slaapcoach GezondheidsZorg met een Ziel Slaapschool Een goede nachtrust is voor ieder mens

Nadere informatie

Doelen Bereiken. Van wens naar doel en van doel naar realiteit in 6 stappen. Greater Potentials Ltd. 2007 Koenraad Rau http://www.zensatie.

Doelen Bereiken. Van wens naar doel en van doel naar realiteit in 6 stappen. Greater Potentials Ltd. 2007 Koenraad Rau http://www.zensatie. Doelen Bereiken Van wens naar doel en van doel naar realiteit in 6 stappen Inleiding: - Doelen Bereiken Van Wens Naar Doel En Van Doel Naar Realiteit In 6 Stappen. In dit programma zal ik je verschillende

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

st r e s smanagement Inzicht in het omgaan met spanningen. Maximaal aantal deelnemers 12 Leren oplossingsgericht te handelen.

st r e s smanagement Inzicht in het omgaan met spanningen. Maximaal aantal deelnemers 12 Leren oplossingsgericht te handelen. st r e s smanagement De cursus 'stressmanagement' is bedoeld voor iedereen die in zijn/haar werksituatie te maken krijgt met stress als gevolg van problemen en spanningsvolle situaties. De eigen ervaringen

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

30 DAGEN FOCUS TRAINING

30 DAGEN FOCUS TRAINING BROCHURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING Simpel en snel leren op je werk Bij Ik Overtref Me geloven we dat jij alles in huis hebt om een succesvolle professional te zijn. Je wilt alleen af en toe een duwtje in

Nadere informatie

MANAGEMENTVAARDIGHEDEN / 3

MANAGEMENTVAARDIGHEDEN / 3 MANAGEMENTVAARDIGHEDEN / 3 Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 Doelen van deze module M Deze module gaat over: G jezelf beter begrijpen; G weten hoe je continu over

Nadere informatie