WETTEN EN VERGUNNINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WETTEN EN VERGUNNINGEN"

Transcriptie

1 graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop WETTEN EN VERGUNNINGEN

2 Inhoudsopgave Inleiding 1. Vestigingsvergunning 2. Anderevergunningen 3. Diploma s 4. Handelsregister: inschrijvingenwijziging 5. Bestemmingsplan 6. Startenvanuiteenuitkeringssituatie 7. Valkuil 8. Ondernemingsplan 9. Belangrijke instanties

3 Inleiding Nederland is het land van wet- en regelgeving. Maar de grote vraag is welk van deze regels betrekking hebben op welk soort ondernemingen bij wie moet je zijn om het te regelen. In deze lesmodule wordt in kaart gebracht welke wetten gelden voor welke branches. Er wordt uiteengezet welke consequenties dit voor jou heeft en welke instanties verbonden zijn aan deze wetten. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de regelgeving omtrent het starten van uit een uitkeringspositie en de financiële voordelen die hier mee samenvallen. Kortom deze lesmodule is belangrijk als je niet voor onverwachte beperking en of problemen wilt komen te staan.

4 1.Vestigingsvergunning Als een ondernemer een bedrijf wil vestigen, moet hij voldoen aan de eisen die in de Vestigingswet zijn opgenomen. Hierin zijn voorwaarden op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheidsbescherming opgesteld. Het doel hiervan is de bescherming vanwerknemers en consumenten. Vergunningen op grond van de Vestigingswet worden verleend door de Kamer van Koophandel. Bij vragen over de vestigingseisen, kan je altijd contact opnemen met de Kamer van Koophandel in jouw regio. Vestigingswet De Vestigingswet is sinds een aantal jaren veranderd. De verandering houdt allereerst in dat voor de uitoefening van het basisbedrijf geen vestigingsvergunning meer nodig is. Voorbeelden van basisbedrijven zijn: de detailhandel & ambulante handel, horecabedrijven, kappers, schilders, reisbureaus. Naast deze categorie bedrijven zijn er ook bedrijven waarvoor eisen vanbedrijfstechniek (BT) en vaktechniek (VT) gelden. Voor deze bedrijven zijn een aantalvestigingseisen gehandhaafd. Dit zijn eisen die betrekking hebben op veiligheid, gezondheidsbescherming en milieu. De ondernemer moet daarvoor beschikken over de benodigde kennis van wettelijke voorschriften. Deze gelden onder andere voor de bescherming van consumenten en eigen werknemers. Ook het milieu in zijn algemeenheid en de bescherming van omwonenden worden daartoe gerekend. Enkele voorbeelden: het bouwbedrijf, het installatiebedrijf, het vervoermiddelenbedrijf, het levensmiddelenbedrijf. 2. Andere vergunningen Vaak zijn er naast een vestigingsvergunning ook nog andere vergunningen nodig om een bepaald bedrijf te mogen vestigen. Je moet hierbij denken aan de hinderwet, milieuwet, dranken horecawet. Deze vergunningen zijn vaak afhankelijk van de branche waarin je actief bent. Om je toch een beeld te geven, vind je hier wat voorbeelden. Markthandel Markthandel valt onder de ambulante handel oftewel verplaatsbare handel. Voor deze handel is geen diploma nodig voor de verkoop van goederen op de markt. Wel heb je een marktvergunning nodig van de gemeente. Veel gemeenten hebben een marktverordening, waarin de regels voor standhouders zijn opgenomen. Markthandelaren moeten zorgen voor registratie bij het Centraal Registratiekantoor(CRK) en voor een aansprakelijkheidsverzekering. Het CRK int de heffing van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Iedere ondernemer in de detailhandel is trouwens verplicht deze heffing te betalen. Afhankelijk van de grootte betaalt de ondernemer enkele tientallen euro s tot enkele honderden euro s. Bouwvergunning Als je wilt gaan (ver)bouwen krijg je te maken met de Woningwet, het Bouwbesluit en de gemeentelijke bouwverordening. In de Woningwet en het Bouwbesluit is vastgelegd wanneer je een bouwvergunning nodig hebt en aan welke regels je daarbij moethouden. Vanaf 1 januari 2003 zijn deze regels vernieuwd. Er geldt geen meldingsplicht meervoor een aantal kleinere bouwwerken.

5 Een deel hiervan is bouwvergunningvrij en een deel is licht-vergunning plichtig geworden. Welke bouwwerken dat zijn, staat in het "Besluit bouwvergunningvrije en licht-vergunning plichtige bouwwerken". Niemand mag van deze lijst afwijken. Ook de gemeente mag deze lijst niet wijzigen of er aanvullen. Horecavergunning Voor het starten van een horecaonderneming, zoals een café, restaurant of slijterij, iseen speciale vergunning nodig. Deze vergunning is niet gebaseerd op devestigingswet, maar op de Drank- en horecawet. Deze vergunning wordt afgegeven door de gemeente waar je het bedrijf gaat vestigen.de leidinggevenden moeten volgens de wettelijke regels voor de volksgezondheid, hetdiploma Sociale hygiîne hebben behaald. De aanvraag voor de vergunning moetrechtstreeks worden ingediend bij de gemeente. Horecabedrijven hebben daarnaast ook een exploitatievergunning nodig. Zij moetenaan verschillende voorwaarden voldoen om hun bedrijf te mogen 'exploiteren'.bovendien kan een bedrijf te maken krijgen met terrasvergunningen en een eventuelevergunning voor speelautomaten. Alle vergunningen worden afgegeven door degemeente. Milieuvergunning Vrijwel alle ondernemingen in Nederland hebben te maken met de Wet milieubeheer. De Wet milieubeheer zorgt ervoor dat een groot aantal ondernemers eenmilieuvergunning moet hebben. De vergunning geeft aan welke maatregelen ondernemers moeten nemen, om de milieuvervuiling binnen de wettelijke normen tehouden. Hierin staat bijvoorbeeld vermeld hoeveel geluid zij mogen maken en hoeveel milieubelastende stoffen zij mogen uitstoten. Openingstijden Voor winkels gelden zeer flexibele openingstijden. Toch zijn er enkele wettelijke spelregels: winkels mogen van maandag tot en met zaterdag geopend zijn tussen 06:00 en 22:00 uur. Feitelijk kan dus elke avond een koopavond zijn. Wel maken winkeliersverenigingen soms afspraken met elkaar over gezamenlijke opening of sluiting. De winkelcentrummanager kan in zijn/haar winkelcentrum verplichte afspraken maken met de ondernemers. Dat moet dan wel binnen de wettelijke spelregels. Hoe druk het bij je in de winkel is, kan afhangen van de drukte bij de buren. Een goede afstemming van openingstijden is belangrijk. Op zondagen en daarmee gelijk gestelde dagen, zijn winkels in principe gesloten. Onder gelijkgestelde dagen verstaat de wet beide Kerst-, Paas-en Pinksterdagen, Hemelvaartsdag en Nieuwjaarsdag. Een absoluut verbod op openstelling geldt alleenop Eerste Kerstdag, Paasdag en Pinksterdag. Daarnaast geldt op Goede Vrijdag en op 4 mei (Dodenherdenking) een openingsverbod, net als op 24 december (Kerstavond) na 19:00 uur. (Koninginnedag(30 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn geen officiële sluitingsdagen, dus dan mogen de winkels gewoon open zijn. Speciale openingsregels gelden voor winkels bij tankstations, in musea, in tehuizen, in ziekenhuizen en voor bloemisterijen vlakbij begraafplaatsen.

6 3. Diploma s Ondernemers die onder de Vestigingswet vallen, moeten een vestigingsvergunning aanvragen bij de Kamer van Koophandel. De vergunning wordt verstrekt, als je met diploma s kan aantonen dat je aan de gestelde eisen voldoet. Deze eisen staan bekend als Bedrijfstechniek en Vaktechniek en verschillen per branche. De Minister van Economische Zaken heeft bepaald welke diploma s recht geven op een vergunning. De Kamer van Koophandel hanteert deze officiële lijst bij de behandeling van aanvragen. De lijst is te vinden in het diploma register van Ministerievan Economische zaken. Verklaring In sommige gevallen kan ook een zogenaamde "verklaring" worden aangevraagd, in plaats van een diploma. Op grond van een verklaring wordt dan een vergunning verleend. Deze verklaring moet een specifiek bewijs van ervaring zijn. Ontheffing Het kan gebeuren dat je geen vergunning krijgt, terwijl er toch aanleiding is om de uitoefening van het bedrijf toe te staan. In een dergelijk geval wordt ontheffing verleend. Het is wel de bedoeling dat je aantoont dat er bijzondere omstandigheden zijn, die een uitzondering op de regels mogelijk maken. Een aanvraag voor ontheffing kan gebaseerd zijn op diploma. 4. Handelsregister: inschrijving en wijziging Vanaf een week voor de start van je onderneming kan je je inschrijven in het handelsregister. Voor de inschrijving moet je altijd persoonlijk langsgaan bij de Kamer van Koophandel met een geldig legitimatiebewijs. Daarnaast controleert de Kamer van Koophandel je privé adres. Hiervoor heb je een origineel bankafschrift van je privé-rekening of een origineel uittreksel uit het bevolkingsregister nodig. Deze mogen niet ouder zijn dan één maand. Eenmaal ingeschreven krijg je een uniek nummer van acht cijfers. Je moet dat nummer afdrukken op al je uitgaande post. Vraag bij de inschrijving direct een uittreksel aan als bewijs. De Belastingdienst, de bank en leveranciers vragen hier regelmatig om. Ingeschreven ondernemers betalen elk jaar een bijdrage aan de Kamer van Koophandel. De hoogte van het bedrag hangt af van de rechtsvorm en de omvang van je onderneming en kan per regio verschillen. Globaal gesteld kost de inschrijving van een eenmanszaak ca. 60,- van een VOF ca. 100,- en van een BV ca. 160,- per jaar.

7 5. Bestemmingsplan Ieder stuk grond in Nederland heeft of krijgt een bestemming. Dat kan een agrarische bestemming zijn, een woonbestemming, een bedrijfsbestemming of een combinatie daarvan. De gemeenten leggen deze regels vast in bestemmingsplannen. Bestemmingsplannen bepalen wat je wel en niet mag. Zij geven de gebruiksmogelijkheden van je bedrijfspand en perceel aan. Het bestemmingsplan vertelt ook wat er in de omgeving van je bedrijf kan gaan veranderen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de bereikbaarheid van je bedrijf kan veranderen, of dat uitbreiding van je bedrijfsactiviteiten beperkt wordt, doordat er woningen in de buurt komen. Je weet op grond van het bestemmingsplan waarmee je rekening moet houden als je je bedrijf wilt veranderen, uitbreiden of verkopen. Stel je zich dus goed op de hoogte van je mogelijkheden om een bestemmingsplan te kunnen laten wijzigen. Ook de gemeente zelf kan een bestaand bestemmingsplan veranderen. Voor ondernemers is het van belang de procedure hiervoor te kennen, want de toekomstvan het bedrijf kan ervan afhangen. 6. Starten vanuit een uitkeringssituatie Heel belangrijk bij de start vanuit een uitkeringspositie is te weten welke gevolgen dat met zich meebrengt. Je kan daarbij zowel denken aan de gevolgen voor je uitkering, als aan de met de start samenhangende veranderingen op het gebied van sociale zekerheid. Starten met een bijstandsuitkering. Indien je je zinnen hebt gezet op de start van een eigen bedrijf en je hebt een bijstandsuitkering, dan moet je contact opnemen met de Gemeentelijke Sociale Dienst(GSD). Je kan bij de GSD informatie inwinnen over de gevolgen voor je uitkering. De gemeente kan je ook inlichten over financieringsmogelijkheden en financiëleondersteuning op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Wanneer je een bijstandsuitkering hebt, ben je niet verzekerd voor werknemers-verzekeringen. Je hebt wel een verplichte ziekenfondsverzekering. Ga je starten als zelfstandige én je uitkering stopt volledig én je hebt een belastbaar gecorrigeerd inkomen van minder dan (in 2004), dan ontvang je van de Belastingdienst een verklaring waarmee je zich bij het ziekenfonds in kan laten schrijven. Indien het belastbaar inkomen hoger is dan zal je je particulier moeten verzekeren. Starten met een WW-uitkering De uitkeringsverlenende instantie, Uitvoering Werknemersverzekeringen (UWV)onderscheidt twee fasen in het startproces: -de oriëntatiefase; -de fase waarin je daadwerkelijk van start gaat. De oriëntatiefase moet je zien als de eerste periode waarin je je laat informeren over de marktmogelijkheden, de wijze van financiering, de vestigingseisen en dergelijke.wanneer je in deze fase - drie maanden - geen productieve arbeid verricht en je beschikbaar blijft voor de arbeids-

8 markt kan je de WW-uitkering behouden. In de tweede fase, waarin je echt van start gaat, gaan de uren die je aan je eigenbedrijf besteedt blijvend van je uitkeringsrecht af. Voor die uren ben je geen werknemer meer. Als je fulltime ondernemer wordt vervalt je WW-uitkering geheel. Je bent nu als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je inkomen onder de loongrens voor het ziekenfonds valt ben je ook als zelfstandige Ziekenfonds verzekerd. De Belastingdienst kijkt of je in aanmerking komt voor ziekenfondsverzekering.arbeidsongeschiktheidsverzekeringen worden aangeboden door UWV (de zogenaamde vrijwillige verzekeringen) en door particuliere verzekeraars. Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)Het BBZ biedt mensen met een bijstandsuitkering of WW-uitkering de mogelijkheid om financiële ondersteuning te krijgen zodat zij zich als zelfstandige kunnen vestigen en na verloop van tijd daardoor een inkomen verwerven. Ondersteuning is mogelijk meteen krediet. Dit was in 2004 maximaal Starten met een WAO-uitkering Indien je wilt beginnen en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent verklaard, is het belangrijk tijdig contact op te nemen met UWV. Het is niet ondenkbaar dat je uitkering gedurende de aanlooptijd van je eigen zaak normaal door wordt betaald. In het kader van de Wet Reïntegratie Arbeidsgehandicapten (REA) bestaan er mogelijkheden op het gebied van begeleiding en financiering richting zelfstandig ondernemerschap. Je kan wellicht in aanmerking komen voor een starterkrediet (in 2004 was dit ,-) en/of een toelage. 7. Valkuil Niet op tijd aanvragen van een vergunning kan er toe leiden dat je je openings datumvan het bedrijf moet verzetten. Alle geplande activiteiten kunnen daardoor niet doorgaan. Het is belangrijk dat je ruim op tijd weet welke eisen er aan je bedrijf worden gesteld. Bijvoorbeeld horecabedrijven hebben een exploitatievergunning nodig. Zij moeten aan diverse voorwaarden voldoen om hun bedrijf te mogen ' exploiteren'. 8. Ondernemingsplan Alle formele zaken en alles wat je moet regelen om het bedrijf soepel te laten lopenbeschrijf je in deel 4 van het ondernemingsplan. -Heb je een vestigingsvergunning nodig? -Heb je overige vergunningen ook nodig? -Heb je je laten inschrijven in het handelsregister? -Heb je alle vergunningen op tijd aangevraagd? -Heb je rekening gehouden met het bestemmingsplan? 9. Belangrijke instanties: Kamer van Koophandel (Informatie inschrijven handelsregister KvK Online inschrijven KvK) Ziekenfonds (Uitgebreide folder downloaden op Belastingdienst.nl)

Aanvraagformulier drank- en horecavergunning model A

Aanvraagformulier drank- en horecavergunning model A Aanvraagformulier drank- en horecavergunning model A Dit formulier kunt u ingevuld en ondertekend sturen naar: Gemeente Wijk bij Duurstede Postbus 83 3960 BB Wijk bij Duurstede t (0343)595595 e info@wijkbijduurstede.nl

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Exploitatievergunning horecabedrijf

AANVRAAGFORMULIER Exploitatievergunning horecabedrijf Aanvraag voor het verkrijgen van een exploitatievergunning als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Overbetuwe Ondergetekende, ondernemer van de hieronder genoemde

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Sociaal-economische wetgeving

Hoofdstuk 6 Sociaal-economische wetgeving Hoofdstuk 6 Sociaal-economische wetgeving Paragraaf 6.1 1. Inleiding a. Wat is het doel van de sociaal-economische wetgeving? b. Noem een aantal wetten die hiertoe behoren. c. Voor het uitoefenen van een

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING / EXPLOITATIEVERGUNNING / AANWEZIGHEIDSVERGUNNING VOOR KANSSPELAUTOMATEN (COMMERCIEEL)

AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING / EXPLOITATIEVERGUNNING / AANWEZIGHEIDSVERGUNNING VOOR KANSSPELAUTOMATEN (COMMERCIEEL) Publiekshal Het Rond 1, Zeist Telefoon 14 030 zeist@zeist.nl Postbus 513, 3700 AM Zeist www.zeist.nl www.twitter.com/gemeentezeist Gemeente Zeist AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING / EXPLOITATIEVERGUNNING

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6 Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari 2011 5 7 keer beoordeeld Vak Economie Economie 1.1 t/m 1.6 1.1 Waarom een eigen bedrijf? * Je denkt het gat in de markt te hebben gevonden. nieuw idee,

Nadere informatie

In het eerste gedeelte van dit programma krijgt u vragen over het soort horecaonderneming dat u wilt beginnen en wat u in uw zaak wilt doen.

In het eerste gedeelte van dit programma krijgt u vragen over het soort horecaonderneming dat u wilt beginnen en wat u in uw zaak wilt doen. Digitaal een Drank- en Horecavergunning aanvragen Hoe werkt dit aanvraag programma? In het eerste gedeelte van dit programma krijgt u vragen over het soort horecaonderneming dat u wilt beginnen en wat

Nadere informatie

Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen

Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke situatie en uw persoonlijke

Nadere informatie

Handelsnaam: KvK nummer: èn Vestigingsnummer: 3. Natuurlijk(e) persoon/personen Ondernemer 1 Naam en voornamen: Straatnaam en huisnummer:

Handelsnaam: KvK nummer: èn Vestigingsnummer: 3. Natuurlijk(e) persoon/personen Ondernemer 1 Naam en voornamen: Straatnaam en huisnummer: MODEL A: AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAWETVERGUNNING COMMERCIEEL HORECABEDRIJF (Art.3 DHW) Aanvraag ter verkrijging van een vergunning om het horecabedrijf of slijtersbedrijf uit te oefenen (art. 3

Nadere informatie

Rechtspersoon / rechtspersonen (u kunt vraag 7 overslaan) o Besloten vennootschap o Naamloze vennootschap o Anders

Rechtspersoon / rechtspersonen (u kunt vraag 7 overslaan) o Besloten vennootschap o Naamloze vennootschap o Anders AANVRAAGFORMULIER Drank- en horecavergunning en/of exploitatievergunning voor een horecabedrijf Model A Kruis aan welke vergunning(en) u met dit formulier aanvraagt: Een vergunning op grond van artikel

Nadere informatie

Gegevens van de inrichting waar het horecabedrijf zich zal vestigen: adres: postcode en vestigingsplaats: telefoonnummer:

Gegevens van de inrichting waar het horecabedrijf zich zal vestigen: adres: postcode en vestigingsplaats: telefoonnummer: Publiekshal Het Rond 1, Zeist Telefoon 14 030 zeist@zeist.nl Postbus 513, 3700 AM Zeist www.zeist.nl www.twitter.com/gemeentezeist Gemeente Zeist AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING / EXPLOITATIEVERGUNNING

Nadere informatie

Aanvraag Drank- & Horecawet Model A

Aanvraag Drank- & Horecawet Model A Aan de burgemeester van de gemeente Nijkerk 1 Aanvraag Drank- & Horecawet Model A Aanvraag ter verkrijging van een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een

Nadere informatie

Eigen bedrijf starten?

Eigen bedrijf starten? Eigen bedrijf starten? Deze brochure gaat in op de bijstandsmogelijkheden voor mensen die een eigen bedrijf of zelfstandig beroep beginnen. We vermelden alleen het begrip eigen bedrijf. Hiermee bedoelen

Nadere informatie

Handelsnaam: KvK nummer: èn Vestigingsnummer: 3. Natuurlijk(e) persoon/personen Ondernemer 1 Naam en voornamen: Straatnaam en huisnummer:

Handelsnaam: KvK nummer: èn Vestigingsnummer: 3. Natuurlijk(e) persoon/personen Ondernemer 1 Naam en voornamen: Straatnaam en huisnummer: MODEL A Aanvraag ter verkrijging van een vergunning om het horecabedrijf of slijtersbedrijf uit te oefenen (art. 3 van de Drank- en Horecawet) bestemd voor natuurlijke personen en rechtspersonen, met uitzondering

Nadere informatie

Met beheerder wordt bedoeld: feitelijk leidinggevende in de onderneming

Met beheerder wordt bedoeld: feitelijk leidinggevende in de onderneming AANVRAAGFORMULIER VOOR EEN VERGUNNING TOT HET VESTIGEN VAN EEN SEKSINRICHTING 3:4 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HOORN 1. Gegevens exploiterende onderneming Naam onderneming : Postadres : Postcode :

Nadere informatie

DRANK- EN HORECAWET Aanvraag drank- en horecawet vergunning(model A)

DRANK- EN HORECAWET Aanvraag drank- en horecawet vergunning(model A) DRANK- EN HORECAWET Aanvraag drank- en horecawet vergunning(model A) Aanvraag ter verkrijging van een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een horecabedrijf

Nadere informatie

Aanvraag exploitatievergunning horecabedrijf

Aanvraag exploitatievergunning horecabedrijf Aanvraag exploitatievergunning horecabedrijf Waarom dit formulier? Wilt u een horecabedrijf exploiteren, dan heeft u een exploitatievergunning nodig van de gemeente. Met dit formulier vraagt u de vergunning

Nadere informatie

Aanvraag ter verkrijging van een vergunning het horeca- of slijterbedrijf uit te oefenen (artikel 3 van de Drank- en Horecawet).

Aanvraag ter verkrijging van een vergunning het horeca- of slijterbedrijf uit te oefenen (artikel 3 van de Drank- en Horecawet). Drank- en Horecawet Model A Aanvraag ter verkrijging van een vergunning het horeca- of slijterbedrijf uit te oefenen (artikel 3 van de Drank- en Horecawet). Dit formulier is bestemd voor natuurlijke personen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR EEN VERGUNNING TOT ESCORTBEDRIJF 3.2.1 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HOORN

AANVRAAGFORMULIER VOOR EEN VERGUNNING TOT ESCORTBEDRIJF 3.2.1 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HOORN AANVRAAGFORMULIER VOOR EEN VERGUNNING TOT ESCORTBEDRIJF 3.2.1 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HOORN 1. Gegevens exploiterende onderneming Naam onderneming : Postadres : Postcode/plaats : Vestigingsadres

Nadere informatie

Winkeltijdenverordening Valkenswaard 2013

Winkeltijdenverordening Valkenswaard 2013 Winkeltijdenverordening Valkenswaard 2013 De raad van de gemeente Valkenswaard, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 oktober 2013; gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet; besluit

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Winkeltijdenverordening gemeente Eersel 2014

GEMEENTEBLAD. Nr Winkeltijdenverordening gemeente Eersel 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eersel. Nr. 54467 3 oktober 2014 Winkeltijdenverordening gemeente Eersel 2014 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet:

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR EEN VERGUNNING TOT ESCORTBEDRIJF ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HOORN

AANVRAAGFORMULIER VOOR EEN VERGUNNING TOT ESCORTBEDRIJF ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HOORN AANVRAAGFORMULIER VOOR EEN VERGUNNING TOT ESCORTBEDRIJF 3.2.1 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HOORN 1. Gegevens exploiterende onderneming Naam onderneming : Postadres : Postcode : Vestigingsplaats :

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk De exploitatievergunning is bestemd voor: ondernemers die een (horeca)inrichting

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 augustus 2018;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 augustus 2018; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk Nr. 203520 26 september 2018 Verordening winkeltijden Bodegraven-Reeuwijk 2018 De raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk; gelezen het

Nadere informatie

DRANK- EN HORECAWET Aanvraag drank- en horecawet vergunning(model A)

DRANK- EN HORECAWET Aanvraag drank- en horecawet vergunning(model A) DRANK- EN HORECAWET Aanvraag drank- en horecawet vergunning(model A) Aanvraag ter verkrijging van een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een horecabedrijf

Nadere informatie

Dossiernummer handelsregister of verenigingen-/stichtingenregister Kamer van Koophandel:

Dossiernummer handelsregister of verenigingen-/stichtingenregister Kamer van Koophandel: Dit formulier opsturen naar: Burgemeester en wethouders van de gemeente Leek T.a.v. afdeling Ruimte Postbus 100 9350 AC LEEK Drank- en Horecawet Model A Aanvraagformulier voor een vergunning voor het uitoefenen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER EXPLOITATIEVERGUNNING / COFFEESHOP als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Gorinchem

AANVRAAGFORMULIER EXPLOITATIEVERGUNNING / COFFEESHOP als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Gorinchem AANVRAAGFORMULIER EXPLOITATIEVERGUNNING / COFFEESHOP als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Gorinchem 1. Ondernemingsvorm: 0 natuurlijk persoon/ personen (u kunt

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning horeca

Aanvraagformulier exploitatievergunning horeca Aanvraagformulier exploitatievergunning horeca De aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als het formulier volledig is ingevuld en alle gevraagde bijlagen gelijktijdig worden ingediend. 1. Gegevens

Nadere informatie

Postadres: Postbus 21000 8900 JA Leeuwarden

Postadres: Postbus 21000 8900 JA Leeuwarden Kantooradres: Oldehoofsterkerkhof 2 8911 DH Leeuwarden Postadres: Postbus 21000 8900 JA Leeuwarden Telefoon 14058 Telefax 058 215 39 49 E-mail gemeente@leeuwarden.nl Exploitatievergunning horecabedrijf

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning

Aanvraagformulier exploitatievergunning AANVRAAGFORMULIER EXPLOITATIEVERGUNNING AANVRAAGFORMULIER EXPLOITATIEVERGUNNING als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Bloemendaal Met dit formulier kunt u een vergunning

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER EXPLOITATIEVERGUNNING als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Gorinchem

AANVRAAGFORMULIER EXPLOITATIEVERGUNNING als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Gorinchem AANVRAAGFORMULIER EXPLOITATIEVERGUNNING als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Gorinchem 1. Ondernemingsvorm: 0 natuurlijk persoon/ personen (u kunt onderdeel 5 overslaan)

Nadere informatie

Verordening Winkeltijden Nijmegen 2013

Verordening Winkeltijden Nijmegen 2013 De raad van de gemeente Nijmegen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 oktober 2013, gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet; besluit vast te stellen: Verordening

Nadere informatie

Aanvullend Bibob vragenformulier

Aanvullend Bibob vragenformulier Aanvullend Bibob vragenformulier Verzend Gemeente Rotterdam Directie Veiligheid Kenniscentrum BIBOB Postbus 70012 3002 KP Rotterdam Dit formulier kunt u in de computer invullen. Om te ondertekenen dient

Nadere informatie

Brochure Bedrijvenregistratie

Brochure Bedrijvenregistratie Brochure Bedrijvenregistratie Registratie van Bedrijven Bedrijven en organisaties op Curaçao dienen geregistreerd te zijn bij de Sector Arbeid binnen het Ministerie Sociale Ontwikkeling, Arbeid & Welzijn

Nadere informatie

Infoblad drank- en horecawet model A

Infoblad drank- en horecawet model A Infoblad drank- en horecawet model A Beschrijving Een drank- en horecavergunning geeft toestemming tot het uitoefenen van het horeca- of slijtersbedrijf. Om een café, restaurant, kantine of slijtersbedrijf

Nadere informatie

Aanvraagformulier Bijstand zelfstandigen (Bbz)

Aanvraagformulier Bijstand zelfstandigen (Bbz) Aanvraagformulier Bijstand zelfstandigen (Bbz) Toelichting Met dit formulier vraagt u bijstand voor zelfstandigen aan. Stuur kopieën van alle gevraagde bewijsstukken mee. Stuur geen originele bewijsstukken,

Nadere informatie

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet Aanvraagformulier Drank- en Horecawet model B Aanvraag ter verkrijging van een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een horecabedrijf door een paracommerciële

Nadere informatie

Aanvraagformulier Drank- en Horeca- + Exploitatievergunning

Aanvraagformulier Drank- en Horeca- + Exploitatievergunning Aanvraagformulier Drank- en Horeca- + Exploitatievergunning 1. Soort vergunningaanvraag Artikel 3 Drank- en Horecawet het horecabedrijf het slijtersbedrijf Exploitatievergunning horecabedrijf als gevolg

Nadere informatie

Winkeltijdenverordening Hilversum 2018

Winkeltijdenverordening Hilversum 2018 Winkeltijdenverordening Hilversum 2018 (ontwerp; versie 10 januari 2018) De Winkeltijdenwet regelt dat winkels dagelijks tussen 6.00 uur en 22.00 uur open mogen zijn, behalve op zon- en feestdagen. De

Nadere informatie

Winkeltijdenverordening Valkenswaard 2017

Winkeltijdenverordening Valkenswaard 2017 Winkeltijdenverordening Valkenswaard 2017 De raad van de gemeente Valkenswaard, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 oktober 2017; gezien het verslag van de commissievergadering van

Nadere informatie

VERORDENING WINKELTIJDEN GEMEENTE BUNNIK 2013. Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders 29 oktober 2013 nr..

VERORDENING WINKELTIJDEN GEMEENTE BUNNIK 2013. Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders 29 oktober 2013 nr.. gemeente Bunnik Kenmerk: 2013-volgnummer raad] VERORDENING WINKELTIJDEN GEMEENTE BUNNIK 2013 De raad van de gemeente Bunnik; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders 29 oktober

Nadere informatie

Verordening winkeltijden Zoetermeer

Verordening winkeltijden Zoetermeer Verordening winkeltijden Zoetermeer Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet Aanvraagformulier Drank- en Horecawet model A Aanvraag ter verkrijging van een vergunning het horecabedrijf of slijtersbedrijf uit te oefenen (art. 3, lid 1 van de Drank- en Horecawet) bestemd voor natuurlijke

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Deze aanvraag ten minste 8 weken voordat u wilt starten zenden aan: Burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, afdeling Publieksbalie, team vergunningen,

Nadere informatie

Checklist aanvullend aanvraagformulier Gemeente Middelburg. Voor: - horecabranche; - prostitutiebranche en - speelautomatenhalbranche.

Checklist aanvullend aanvraagformulier Gemeente Middelburg. Voor: - horecabranche; - prostitutiebranche en - speelautomatenhalbranche. Checklist aanvullend aanvraagformulier Gemeente Middelburg. Voor: - horecabranche; - prostitutiebranche en - speelautomatenhalbranche. Checklist aanvullend aanvraagformulier Gemeente Middelburg. (Horeca-,

Nadere informatie

Een horecabedrijf starten Wij helpen u op weg

Een horecabedrijf starten Wij helpen u op weg Een horecabedrijf starten Wij helpen u op weg U bent van plan een horecabedrijf te beginnen of u neemt een horecabedrijf over. Daar komt veel bij kijken en natuurlijk wilt u de zaken goed aanpakken. De

Nadere informatie

feestdagen: Nieuwjaarsdag, eerste en tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag;

feestdagen: Nieuwjaarsdag, eerste en tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag; Intitulé Verordening winkeltijden Leidschendam-Voorburg 2014 (CONCEPT) Verseonnummer 973732 De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg, Bijeen in openbare vergadering op. Gelezen het voorstel van het college

Nadere informatie

Aanvraagformulier vergunning Drank- en Horecawet (Model A)

Aanvraagformulier vergunning Drank- en Horecawet (Model A) Aanvraagformulier vergunning Drank- en Horecawet (Model A) Aan de burgemeester van de gemeente Wijdemeren Aanvraag ter verkrijging van een vergunning om het horecabedrijf of het slijtersbedrijf uit te

Nadere informatie

Laten we bij deze uitgaan dat we een winkel gaan beginnen. Als je een winkel wilt beginnen moet je natuurlijk beginnen bij het eerste punt:

Laten we bij deze uitgaan dat we een winkel gaan beginnen. Als je een winkel wilt beginnen moet je natuurlijk beginnen bij het eerste punt: Werkstuk door een scholier 1863 woorden 3 februari 2002 6,4 139 keer beoordeeld Vak Economie Ondernemingsplan Een onderneming begint eigenlijk altijd bij een ondernemingsplan. Een onderneming betekend

Nadere informatie

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet FORMULIER VOOR HORECABEDRIJVEN DRANK- EN HORECAWET Gemeente Albrandswaard Postbus 1000, 3160 GA Rhoon Email: info@albrandswaard.nl (010) 506 1111 Aanvraagformulier Drank- en Horecawet model A Aanvraag

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor een horecavergunning

Aanvraagformulier voor een horecavergunning Aanvraagformulier voor een horecavergunning Aanvraag betreft Drank- en horecavergunning Explotatievergunning Slijtersbedrijf 1a Handelsnaam 1b De vergunning die u aanvraagt is voor de uitoefening van een

Nadere informatie

Parttime ondernemen. s ochtends naar de baas, s middags eigen baas...

Parttime ondernemen. s ochtends naar de baas, s middags eigen baas... Parttime ondernemen s ochtends naar de baas, s middags eigen baas... Inhoudsopgave Parttime ondernemen 3 Ondernemingsplan maken 4 Hoe zit het met de belastingen? 5 Welke verzekeringen heeft u nodig? 8

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER HORECA-EXPLOITATIEVERGUNNING

AANVRAAGFORMULIER HORECA-EXPLOITATIEVERGUNNING AANVRAAGFORMULIER HORECA-EXPLOITATIEVERGUNNING Deze aanvraag zenden aan: Burgemeester van Amersfoort t.a.v. Vergunningenloket Postbus 4000 3800 EA Amersfoort Voor informatie kunt u contact opnemen met

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De beslissing om een onderneming te starten is er een waar u goed over heeft nagedacht. U heeft alle voors en tegens uitgebreid tegen elkaar afgewogen en bent klaar om te beginnen.

Nadere informatie

Gegevens van de inrichting waar het horecabedrijf zich zal vestigen: adres: postcode en vestigingsplaats: telefoonnummer:

Gegevens van de inrichting waar het horecabedrijf zich zal vestigen: adres: postcode en vestigingsplaats: telefoonnummer: Publiekshal Het Rond 1, Zeist Telefoon 14 030 zeist@zeist.nl Postbus 513, 3700 AM Zeist www.zeist.nl www.twitter.com/gemeentezeist Gemeente Zeist AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING / EXPLOITATIEVERGUNNING

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Vught

Aanvraagformulier exploitatievergunning als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Vught Aanvraagformulier exploitatievergunning als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Vught 1. Ondernemingsvorm: 0 natuurlijk persoon/ personen (u kunt onderdeel 5 overslaan)

Nadere informatie

BIBOB-vragenformulier gemeente Hoorn Natuurlijke personen

BIBOB-vragenformulier gemeente Hoorn Natuurlijke personen BIBOB-vragenformulier gemeente Hoorn I. Algemene vragen op grond van artikel 30 van de Wet BIBOB 1. Dit formulier betreft een vergunning inzake: (vakje aankruisen) Artikel 40 Woningwet (bouwvergunning)

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige Starten als zelfstandige Geldend vanaf 1 januari 2015 Versie 2.2 2 Wie is een Startende Zelfstandige? Werkzoekende, die voorheen in loondienst werkte, maar nu hij werkloos is geworden, besluit voor eigen

Nadere informatie

Starten als zelfstandige vanuit de WW

Starten als zelfstandige vanuit de WW Starten als zelfstandige vanuit de WW Starten als zelfstandige vanuit de WW Geldend vanaf 1 juli 2015 2 Wie is een Startende Zelfstandige? Werkzoekende, die voorheen in loondienst werkte, maar nu hij werkloos

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk De exploitatievergunning is bestemd voor: ondernemers die een (horeca)inrichting

Nadere informatie

Aanvraagformulier Drank- en Horecavergunning

Aanvraagformulier Drank- en Horecavergunning De burgemeester van de gemeente Meierijstad Werkatelier VTH Postbus 10.001 5460 DA VEGHEL Aanvraagformulier Drank- en Horecavergunning MODEL B De aanvraag ter verkrijging van een vergunning op grond van

Nadere informatie

Drank- en Horecawetvergunning voor vestiging nieuw horecabedrijf of slijtersbedrijf

Drank- en Horecawetvergunning voor vestiging nieuw horecabedrijf of slijtersbedrijf Vergunningen, Toezicht en Handhaving Afdeling Vergunningen Postadres Postbus 8406, 3503 RK Utrecht Telefoon 030-286 48 02 Fax 030-286 36 00 www.utrecht.nl/horecaloket Aanvraagformulier A Drank- en Horecawetvergunning

Nadere informatie

Aanvraagformulier Horeca exploitatievergunning (voor een bedrijf waar geen alcohol wordt geschonken) tevens aanvraagformulier voor een terras

Aanvraagformulier Horeca exploitatievergunning (voor een bedrijf waar geen alcohol wordt geschonken) tevens aanvraagformulier voor een terras Vergunningen, Toezicht en Handhaving Afdeling Vergunningen Postadres Postbus 8406, 3503 RK Utrecht Telefoon 030-286 48 02 Fax 030-286 36 00 www.utrecht.nl/horecaloket Aanvraagformulier Horeca exploitatievergunning

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Verordening Winkeltijden Ede 2014 De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 september 2014; gelet op artikel 3, tweede en derde lid, van de Winkeltijdenwet;

Nadere informatie

BIBOB VRAGENFORMULIER Bij aanvraag omgevingsvergunning bouwactiviteit

BIBOB VRAGENFORMULIER Bij aanvraag omgevingsvergunning bouwactiviteit BIBOB VRAGENFORMULIER Bij aanvraag omgevingsvergunning bouwactiviteit Let op: U dient van alle gevraagde bewijsstukken te allen tijde de originele exemplaren te tonen en een kopie in te leveren. Algemeen

Nadere informatie

WINKELTIJDENVERORDENING MIDDEN-GRONINGEN 2019

WINKELTIJDENVERORDENING MIDDEN-GRONINGEN 2019 WINKELTIJDENVERORDENING MIDDEN-GRONINGEN 2019 De raad van de gemeente Midden-Groningen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Midden-Groningen van datum; gelet op artikel

Nadere informatie

Exploitatievergunning

Exploitatievergunning Exploitatievergunning Als u in Kapelle een horecabedrijf wilt exploiteren, heeft u in de meeste gevallen een exploitatievergunning nodig. De horecabedrijven die in het bezit zijn van een rechtsgeldige

Nadere informatie

Bijstand aan zelfstandigen Voor wie is het en hoe vraagt u het aan?

Bijstand aan zelfstandigen Voor wie is het en hoe vraagt u het aan? Bijstand aan zelfstandigen Voor wie is het en hoe vraagt u het aan? www.littenseradiel.nl www.sudwestfryslan.nl Heeft u een eigen bedrijf en verdient u niet voldoende geld om rond te komen? Misschien kunt

Nadere informatie

(Ontwerp)Verordening winkeltijden 2014

(Ontwerp)Verordening winkeltijden 2014 (Ontwerp)Verordening winkeltijden 2014 De raad van de gemeente Heerenveen gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van.. 2014 Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Kenmerk: / gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet en artikel 149 van de Gemeentewet;

Kenmerk: / gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet en artikel 149 van de Gemeentewet; Kenmerk: 210761 / 211308 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van; gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet en artikel 149 van de Gemeentewet; B E S L

Nadere informatie

EXPLOITATIEVERGUNNING AANVRAAG OF VRIJSTELLING EXPLOITATIEVERGUNNINGSPLICHT

EXPLOITATIEVERGUNNING AANVRAAG OF VRIJSTELLING EXPLOITATIEVERGUNNINGSPLICHT Wanneer dit formulier invullen? Als u een openbare inrichting wilt exploiteren, oprichten, overnemen, beëindigen of vrijstelling wilt. Hulp nodig? De medewerkers van Vergunningverlening & Handhaving helpen

Nadere informatie

Aanvraagformulier vergunning Drank- en horecawet, model B, para-commercieel

Aanvraagformulier vergunning Drank- en horecawet, model B, para-commercieel Aanvraagformulier vergunning Drank- en horecawet, model B, para-commercieel Wanneer gebruikt u dit formulier? Voor het aanvragen van een horecavergunning (artikel 3 van de Drank- en Horecawet) bestemd

Nadere informatie

Aanvraag Drank- en horecavergunning (model B)

Aanvraag Drank- en horecavergunning (model B) Aanvraag Drank- en horecavergunning (model B) Met dit formulier vraagt u een drank- en horecavergunning aan voor een paracommerciële rechtspersoon (vereniging of stichting). 1. Rechtspersonen Rechtspersoon

Nadere informatie

Vergunningen & Ontheffingen

Vergunningen & Ontheffingen Vergunningen & Ontheffingen AANVRAAG VERGUNNING ESCORTBEDRIJF ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING AMSTELVEEN Duidelijk leesbaar invullen! Aan burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen Ondergetekende

Nadere informatie

Drank- en Horecawet. Aanvraag ter verkrijging van een vergunning het horecabedrijf uit te oefenen (artikel 3 van de Drank- en Horecawet).

Drank- en Horecawet. Aanvraag ter verkrijging van een vergunning het horecabedrijf uit te oefenen (artikel 3 van de Drank- en Horecawet). Drank- en Horecawet Model B Aanvraag ter verkrijging van een vergunning het horecabedrijf uit te oefenen (artikel 3 van de Drank- en Horecawet). Dit formulier is bestemd voor rechtspersonen die zich richten

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 5 november 2013;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 5 november 2013; RAADSBESLUIT Winkeltijdenverordening Best 2014 De raad van de gemeente Best; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 5 november 2013; gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet; besluit Vast

Nadere informatie

Vragenformulier wet BIBOB Model Natuurlijk persoon.

Vragenformulier wet BIBOB Model Natuurlijk persoon. Vragenformulier wet BIBOB Model Natuurlijk persoon. Gegevens gemeente (niet in te vullen door aanvrager) Dossiernummer Datum ontvangst Aanvraag ingediend Indienen bij de afdeling V&H In voud Ruimte voor

Nadere informatie

De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere. vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat

De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere. vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat Commanditaire vennootschap oprichten. De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat er twee soorten vennoten

Nadere informatie

Freelancers en zzp ers

Freelancers en zzp ers Freelancers en zzp ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Juli 2013 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Hoewel aan deze tekst veel zorg is besteed, wordt voor de inhoud geen

Nadere informatie

Freelancers en zzp'ers

Freelancers en zzp'ers Freelancers en zzp'ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Maart 2011 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Freelancers en zzp's E-0444 03-2011 1 In deze brochure: 1. Zelfstandig

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR357713_1. Winkeltijdenverordening Zwolle 2015 WINKELTIJDENVERORDENING ZWOLLE 2015

CVDR. Nr. CVDR357713_1. Winkeltijdenverordening Zwolle 2015 WINKELTIJDENVERORDENING ZWOLLE 2015 CVDR Officiële uitgave van Zwolle. Nr. CVDR357713_1 28 maart 2017 Winkeltijdenverordening Zwolle 2015 WINKELTIJDENVERORDENING ZWOLLE 2015 Artikel 1 Begripsbepaling a. de wet: de Winkeltijdenwet; b. de

Nadere informatie

Aanvraag exploitatievergunning

Aanvraag exploitatievergunning Bouwen en Wonen Aanvraag exploitatievergunning Deze aanvraag zenden aan: De burgemeester van de gemeente Dordrecht, afdeling Bouwen en Wonen, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht Voor informatie kunt u contact

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIEREN HORECA (gemeente Middelburg)

AANVRAAGFORMULIEREN HORECA (gemeente Middelburg) Zaaknummer:... Horecabedrijf:... Adres:... Telefoonnummer/GSM:... In te vullen door gemeente AANVRAAGFORMULIEREN HORECA (gemeente Middelburg) drank- en horecavergunning (schenken alcoholische dranken)

Nadere informatie

gemeente Hilvarenbeek

gemeente Hilvarenbeek Hartveroverende Heerlyckheit gemeente Hilvarenbeek A A N V R A A G F O R M U L I E R Exploitatievergunning Wanneer u een inrichting gaat exploiteren die valt onder de reikwijdte van artikel 2.28 van de

Nadere informatie

Starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige Starten als zelfstandige Geldend vanaf 1 januari 2015 Versie 2.2 2 Wie is een Startende Zelfstandige? Werkzoekende, die voorheen in loondienst werkte, maar nu hij werkloos is geworden, besluit voor eigen

Nadere informatie

Natuurlijke Personen

Natuurlijke Personen Vragenformulier Wet BIBOB Gemeente Horst aan de Maas Natuurlijke Personen Dit formulier betreft een vergunning inzake (vakje aankruisen) Artikel 3 Drank- en Horecawet Exploitatievergunning horecabedrijf

Nadere informatie

Aanvraagformulier Vergunning drank- en horecawet model A

Aanvraagformulier Vergunning drank- en horecawet model A Aanvraagformulier Vergunning drank- en horecawet model A Aanvraag ter verkrijging van een vergunning het horecabedrijf of slijtersbedrijf uit te oefenen (artikel 3. van de Drank- en Horecawet) bestemd

Nadere informatie

De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2016; gelet op de bepalingen in de Winkeltijdenwet;

De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2016; gelet op de bepalingen in de Winkeltijdenwet; De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2016; gelet op de bepalingen in de Winkeltijdenwet; b e s l u i t : 1. De Verordening Winkeltijden Loppersum

Nadere informatie

Verordening winkeltijden Haarlem 2018

Verordening winkeltijden Haarlem 2018 Verordening winkeltijden Haarlem 2018 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 oktober 2018, gelet op artikel 3 [eerste, tweede en derde lid] van de Winkeltijdenwet;

Nadere informatie

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Van een uitkering naar een eigen bedrijf

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Van een uitkering naar een eigen bedrijf Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Van een uitkering naar een eigen bedrijf Inhoud Wie doet wat voor u? 2 Als u voor uzelf wilt beginnen 4 Een WW-uitkering en een eigen bedrijf beginnen 6 Een

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Aan de burgemeester van de gemeente Zwijndrecht t.a.v. afdeling Gemeentewinkel Postbus AA ZWIJNDRECHT

Aanvraagformulier. Aan de burgemeester van de gemeente Zwijndrecht t.a.v. afdeling Gemeentewinkel Postbus AA ZWIJNDRECHT Aanvraagformulier Exploitatievergunning horecabedrijf Wanneer u een inrichting gaat exploiteren die valt onder de reikwijdte van artikel 2:28 e.v. van de Algemene Plaatselijke Verordening, dient u in het

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad

Elektronisch gemeenteblad U kunt uzelf op www.sintanthonis.nl aanmelden voor de bekendmakingenservice van Overheid.nl. U krijgt dan alle bekendmakingen die voldoen aan de door u opgegeven criteria in uw e-mailbox. Bekendmaking:

Nadere informatie

Aanvraagformulier Exploitatie- Terrasvergunning

Aanvraagformulier Exploitatie- Terrasvergunning Aanvraagformulier Exploitatie- Terrasvergunning 1. Ondernemingsvorm Naam inrichting Handelsnaam KvK Dossiernummer Kamer van Koophandel Natuurlijk(e) persoon/personen (b.v. eenmanszaak, V.O.F.) Rechtspersoon/rechtspersonen

Nadere informatie

Formulier aanvraag exploitatievergunning voor een seksbedrijf (art APV)

Formulier aanvraag exploitatievergunning voor een seksbedrijf (art APV) Formulier aanvraag exploitatievergunning voor een seksbedrijf (art. 3.2.1 APV) De Burgemeester van Nijmegen Afdeling Veiligheid Cluster Vergunning & Handhaving Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Bij dit aanvraagformulier

Nadere informatie

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model A)

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model A) Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld postregistratie@barneveld.nl Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model A) 1. Vergunning wordt aangevraagd voor de uitoefening van het Horecabedrijf Slijtersbedrijf

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING PARACOMMERCIËLE HORECABEDRIJF

AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING PARACOMMERCIËLE HORECABEDRIJF gemeente Hardinxveld-Giessendam AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING PARACOMMERCIËLE HORECABEDRIJF NADERE INLICHTINGEN Gemeente Hardinxveld-Giessendam, Afdeling BurgerBalie, cluster Vergunningen

Nadere informatie

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model A)

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model A) Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld postregistratie@barneveld.nl Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model A) 1. Vergunning wordt aangevraagd voor de uitoefening van het Horecabedrijf Slijtersbedrijf

Nadere informatie

Verordening winkeltijden Wormerland 2014, 1e wijziging

Verordening winkeltijden Wormerland 2014, 1e wijziging GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Wormerland Nr. 49881 29 maart 2017 Verordening winkeltijden Wormerland 2014, 1e wijziging De raad van gemeente Wormerland; Gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

1. Adresgegevens m.b.t. het gebouw/de inrichting waarvoor de vergunning moet gelden

1. Adresgegevens m.b.t. het gebouw/de inrichting waarvoor de vergunning moet gelden Postadres: Postbus 35, 4530 AA TERNEUZEN Telefoon: 14 0115, fax 0115 618 429 Bezoekadres: Stadhuisplein 1, Terneuzen E-mail : gemeente@terneuzen.nl Internet: www.terneuzen.nl. Aanvraagformulier Exploitatievergunning

Nadere informatie