Thema:. Quest 4. Didactisch model 10 stappen ontwerpen cultuuronderwijs.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema:. Quest 4. Didactisch model 10 stappen ontwerpen cultuuronderwijs."

Transcriptie

1 Thema:. Quest 4 Didactisch model 10 stappen ontwerpen cultuuronderwijs. Stap 1: Onderwerp ( ontwerpprincipe: nieuwsgierigheid) Kies een onderwerp dat bij de ervaringen, ontwikkelingen en de thuis taal van de kinderen. Om vanuit de nieuwsgierigheid van de kinderen naar het onderwerp te kijken kun je de kinderen vragen wat zij willen leren. Bijv. het opstellen van een vragenmuur. Één met wat zij willen leren en één wat ze al weten van het onderwerp. Kom hier met concreet materiaal dit bevordert de nieuwsgierigheid van de kinderen Activiteit beroepen Ontwerpprincipe nieuwsgierigheid getest. Wat werkte er? De kinderen al na laten denken over welke beroepen er zijn. Vanuit de kinderen laten komen wat zij er al over weten. Dit heb ik gedaan met het programma padlet, de kinderen waren erg betrokken. (3.8) Het onderwerp concreter maken voor de kinderen waardoor zij goed voor ogen hebben wat ze hier gaan leren. Wanneer het onderwerp te breed is weten de kinderen(groep4) niet goed te vertellen wat ze willen leren. Activiteit Kleuren: Ontwerpprincipe nieuwsgierigheid getest. Wat werkte er? Het kiezen van een onderwerp waar kinderen veel ervaring mee hebben zorgde voor een nieuwsgierige houding van de kinderen Het gebruik maken van concreet materiaal bevordert ook de nieuwsgierigheid van de kinderen. Geen verbeterpunten. Het verbeterpunt uit de activiteit van de beroepen is hierin meegenomen.

2 Stap 2: Sluit het aan op de school? Zorg er voor dat je een onderwerp kiest dat aansluit bij de uitgangspunten, het jaarprogramma en teamafspraken. Kijk bijvoorbeeld naar de methode en kies vanuit daar een onderwerp. Hoe heb je het aan laten sluiten op de school? Activiteit beroepen: Door dat het vanuit de methode Argus clou bepaald is en er thematisch mee gewerkt wordt sluit het zeker aan op de school. Dit is een van de uitgangspunten die dit jaar gesteld is; het thematisch werken in de middagen met de OJW en KO vakken. Activiteit Kleuren: Op het Molenveld is een lio-student bezig met een onderzoek naar de visie van het Molenveld op Engels. Engels kan natuurlijk ook vakoverstijgend gebruikt worden. Ik heb de leerkrachten een kijkje laten nemen in hoe e dit vorm kan geven. Stap 3: Bepaal het doel dat je met de groep wilt bereiken Als je met mijn ontwerp aan de slag gaat werk je vanuit één thema. Kijkend naar de kerndoelen en leerlijnen zijn er verschillende aan een thema verbonden. Wanneer je aan de slag gaat zal je verschillende kerndoelen belichten in een ontwerp. Bij elk kerndoel kun je wel met meerdere leerlijnen bezig zijn in een thema. Bijv. Het thema beroepen. De kinderen krijgen een boekje met opgaven over het geld wisselen bij de bakker en opdrachten met meten bij een timmerman. Hier zet je de kerndoelen en leerlijnen van rekenen in. Dit doe je ook met activiteiten waar taal centraal staat. Ook is in mijn thema het eigenaarschap van de leerling erg belangrijk. Zij kiezen zelf wat ze willen leren, en zijn daarbij kritisch en kunnen onderbouwen wat wel en wat niet goed ging. Dit is mede een doel wat je met de kinderen wil gaan bereiken. De leerlijnen heb ik beschreven en zijn toegepast tijdens de activiteiten. Ik heb hierdoor meer kennis over de leerlijn in groep 4. Om vanuit de doelen activiteiten te bedenken ben ik vaardiger geworden in het toepassen van de kerndoelen. Daarbij is mijn houding niet veranderd, ik weet dat de leerlijnen heel belangrijk zijn voor het voorbereiden van een les. (3.5)

3 Het gekozen profiel voor mij is cultuur. Hier heb ik veel kennis opgedaan over cultuureducatie. Bij het winnen van de challenge waar we vragen over de profielen moesten beantwoorden lieten wij als groep ook zien dat we veel kennis hebben opgedaan over de profielen. In de uitwerking van mijn activiteiten laat ik zien dat ik ook vaardig ben geworden in het verwerken van de pijlers van cultuur educatie. Mijn houding ten opzichte van cultuur educatie is tijdens dit semester ook positief veranderd. Cultuur kun je overal bij betrekken en dat ga ik ook zeker doen in het vervolg van mijn studie.(3.4) Zijn de doelen die ik gesteld heb goed gesteld en zijn ze bereikt? Activiteit beroepen en Kleuren: Ontwerpprincipe eigenaarschap getest Wat werkte er? Aan het eind evalueren wat ze geleerd hebben en laten onderbouwen waarom het goed of juist niet goed ging. Bijv. het samenwerken met elkaar. Ook in andere lessen ben ik bezig geweest met het kritisch nadenken over hoe je tijdens het samenwerken goed door kan werken. Wie kies je dan? Waar ga je zitten? Wat zijn de verbeterpunten? Duidelijker de doelen van de opdrachten uitleggen aan de kinderen. Tijdens het evalueren ook vanuit de kinderen laten komen wat ze bereikt hebben. Hierdoor zal de les meer betekenis krijgen. Hiervoor gebruik maken van feedup-feedbackfeedfoward zou een mooie toevoeging zijn. Activiteit spelling: Ontwerpprincipe eigenaarschap & nieuwsgierigheid getest Wat werkte er? Wanneer je kinderen eigen doelen laat stellen komt er meer betekenis in het leren. De dag na de spelling les waar de kinderen hun doelen beschreven hadden kwamen zij in de klas en tijdens de spelling les keken zij meteen terug naar hun doelen. Dit gaf hen extra betekenis. De kinderen laten zien in de toetsen en gaven ook aan hier meer mee te willen oefenen. (3.11) Ook door gebruik te maken van het programma Plickers werd de nieuwsgierigheid bevordert. (6.3) Wat zijn de verbeterpunten? De eigen doelen expliciet bespreken en hier gebruik maken van feedup-feedbackfeedfoward.

4 Stap 4: Neem tijd voor eigen oriëntatie op het onderwerp In mijn ontwerp zitten de 3 pijlers van cultuuronderwijs Maak een mindmap of lijstje en ga kijken hoe je in je activiteiten de 3 pijlers van cultuuronderwijs kunt verwerken. Activiteit beroepen en kleuren: Een mindmap hebben met hoe je de pijlers gaat verwerken. Al eerder een extra opdracht hebben wanneer er niet veel animo is vanuit ouders. Stap 5: Bedenken van activiteiten Maak gebruik van de vier cognitieve basisvaardigheden. Je kijkt naar wat de kinderen willen leren en maakt opdrachten waarbij je de cognitieve vaardigheden aanspreekt. Hierin geef je de kinderen de mogelijkheid om op verschillende hun vaardigheden te gebruiken en houdt je rekening met wat zij makkelijker of moeilijker vinden. Openvraagstellingen en open opdrachten die het eigenaarschap van de kinderen bevordert. Daarbij ga je kijken naar de welke media je hierin verwerkt. Het lichaam, voorwerpen, taal of met grafische symbolen. In onderstaand schema staan voorbeelden gegeven hoe je opdrachten kunt maken waarbij je de cognitieve basisvaardigheden en media tegelijk gebruikt.

5 Ontwerpprincipe 3 pijlers cultuuronderwijs getest In de opdrachten bij de thema s beroepen en kleuren werden verschillende vaardigheden ingezet. In de afbeelding hieronder staat een overzicht met de ontwikkeling van de cognitieve vaardigheden tussen 4 en 18 jaar. Waarnemen: Bij het ervaren en ontdekken van de verschillende spullen die een kapper gebruikt. Ook het herkennen van dingen die zij al eerder hebben ervaren. De kinderen kregen water en crêpepapier, ze zagen dat het water hierdoor een kleur krijgt als je het erin doet. Ook zie ze de kleur verandering bij het mengen. Verbeelden: De kinderen voorspelden en fantaseerden over wat ze later willen worden en maakten hier een tekening van. Kinderen verbeelden met hun lichaam een beroep. Ze onderzoeken zelf welke kleur het water wordt wanneer je het mengt. Maken een tekening met hun blik op de kerst. Conceptualiseren: Dit werd geoefend wanneer kinderen gingen luisteren naar het verhaal van de ouder. De kinderen gaven dan terug wat zij er van vonden. Ook aan het eind van de les koppelde de kinderen dit terug. Analyseren: Het analyseren werd maar klein aangesproken bij het kwartetten. De kinderen gingen verbanden leggen tussen de beroepen die bij elkaar horen. Door het gebruik van de pijlers moest bij deze thema s de nadruk liggen op het werken met voorwerpen, taal en grafische tekens. Vanzelfsprekend was taal een belangrijk medium, in de vorm van verhalen die de ouder vertelde over haar beroep. Daarnaast werd aandacht besteed aan het medium lichaam (drama-activiteit) en grafische beelden (tekenactiviteit).

6 Activiteiten: beroepen en kleuren De moeder die kwam vertellen had materialen meegenomen die bij het beroep kapper horen. Zoals een schaar, krulspelden, tondeuse, kam enz. Zij liet zien hoe deze gebruikt werden en de kinderen mochten het ook gebruiken. Dit ondersteunde de taal. Cultuuronderwijs zijn al die processen, activiteiten en inspanningen die gericht zijn op het vormgeven en duiden van de werkelijkheid. Dus ook het vormgeven hoe en waarom wij werken. Dit zorgde voor het stukje cultuuronderwijs in de les. Bij het uitbeelden van de beroepen kwam cultuuronderwijs ook erg terug. Kinderen beelden op verschillende manieren de beroepen uit, zij lieten hierbij zien hoe zij de werkelijkheid vormgeven. Één leerling moest het beroep leraar uitbeelden, hij deed het zo dat leraren de hele dag aan het praten zijn. Dit is zijn interpretatie van de werkelijkheid. Ook zag je dat sommige kinderen dit niet begrepen, want zij interpreteerde dit niet zo. Je zag bij de kerst schilderingen dat kinderen met verschillende dingen komen. De een met een slee en de kerstman en de ander een kerststal met Jozef, Maria,Jezus enz. Hier zie je het verschil in cultuur hoe er over kerst gedacht wordt. Wat kerst precies betekend. De kinderen schilderen hoe zij de kerst zien. (3.19) Wanneer er gewerkt wordt met de 3 pijlers kun je vakoverstijgend werken en hier cultuuronderwijs gelijk aan koppelen. De vaardigheid analyseren was voor sommige kinderen(groep4) nog erg lastig. De nadruk kan beter gelegd worden op waarnemen, verbeelden en conceptualiseren. Duidelijk ingaan op de culturele aspecten bij de opdrachten. Zoals ingaan waar denk je aan als je aan kerst denkt. Kerstman? Kerstboom? Jezus? Stap 6: Kies er enkele uit en werk ze uit voor verschillende lessen/werkhoeken Je kiest een aantal activiteiten uit en gaat ze groter uitwerken. Ga bijv. werken met opdracht kaarten waarmee de kinderen in werkhoeken mee aan de slag kunnen. Activiteit beroepen Het werken in groepen werkte erg goed! Hierdoor maken zij kennis met verschillende onderwerpen en worden de verschillende vakken aangeboden waardoor de les vakoverstijgend wordt. (4.3)

7 Duidelijke chronologische volgorde van de werkhoeken wanneer er gewisseld moet worden, hierdoor werd het rommelig. Opdracht kaarten voor de kinderen zelf. De kinderen kunnen dan zelf bepalen wat zij willen leren en die opdracht kiezen ze dan. Activiteit Kleuren: De klas in 3 splitsen en 3 vakken waarin verschillende vakgebieden aanbod kwamen. Geen verbeterpunten, de leerlingen zaten in 1 klas dus het was goed te zien wat je allemaal kon doen. Stap 7: Bedenk er aandachtspunten en vragen bij Bij de activiteiten die je bedacht hebt bedenk je aandachtspunten voor de leerlingen en vragen waarmee zij aan de slag kunnen. Open vragen zorgen voor meer eigen invulling van de vragen en bevordert hun eigenaarschap Activiteit beroepen: De vragen die de kinderen van te voren gemaakt hadden en aan de moeder konden stellen. Extra aandachtspunten en differentiatie in de opdrachten. Zo kunnen de kinderen meer eigen invulling geven. Activiteit Kleuren: De differentiatie in de opdrachten. Dit zorgde voor meer betrokkenheid en uitdaging voor een aantal kinderen. Dit zag je dan ook goed terug in de les. Een open opdracht over het schilderen van iets wat te maken heeft met kerst. Zo kwamen de kinderen met hun eigen invulling van hun gedachten bij kerst. Openvragen dat voor meer eigen invulling zorgt. Niet alleen bij de schilderingen, maar ook bij het rekenen en taal.

8 Stap 8: Verken mogelijkheden met experts In mijn ontwerpprincipes staat ouderparticipatie ook beschreven. Wanneer je in een thema aan de slag gaat met ouders is het belangrijk dat je voor een uitnodigende en openhouding zorgt. Hierbij beschouwt je de ouder als serieuze partner dit bevordert dan ook de ouderbetrokkenheid. Het is wel belangrijk dat je laat weten wat je van ouders verwacht. Via social media (klasbord), huisbezoeken of partnerschap met ouders in de begeleiding van hun kind zijn voorbeelden van betrokkenheid. Activiteit beroepen: Ontwerpprincipe ouderparticipatie getest Het betrekken van ouders was een erg succes! De kinderen vonden het geweldig en hebben veel geleerd over het beroep waar de ouder over vertelde. De kinderen vonden het luisteren naar de ouder ook het leukst van de middag. Een positieve invloed had de ouder op de kinderen. Op klasbord zijn foto's gezet van de dag en alle ouders konden terug kijken wat we gedaan hadden. Hier werd erg positief op gereageerd. De ouder heb ik gevraagd om een feedback formulier in te vullen. Hieruit kan ik opmaken wat de ouder belangrijk vind wanneer zij betrokken worden. (6.2) Wat de ouder al aangaf is het eerder doorgeven dat je graag ouders ontvangt. Het betrekken van externe instanties. Ik ben samen met Joost bezig met het regelen van een leskist over de middeleeuwen. We gaan hiermee nog thematisch en groepsdoorbrekend werken.

9 Feedback ouderparticipatie Op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor helemaal oneens en 5 staat voor helemaal eens. Vind u het prettig dat u betrokken wordt in de school? Was het van te voren duidelijk wat van u verwacht werd deze middag? Werd er een uitnodigende, open en flexibele houding getoond? Waarom neemt u graag deel aan de activiteiten in school?

10 Activiteit Kleuren: Op klasbord zijn een aantal foto s gezet van de activiteiten die we gedaan hebben. Hier kregen we veel vind ik leuks. Ook een invaller die moeder is van een leerling vertelde dat haar zoon erg enthousiast thuis kwam met wat hij gedaan had. Hij wilde meteen meer Engelse woordjes gaan leren. Stap 9: Overdenk de organisatie Hoe ga je de uitwerking van de activiteiten organiseren? In groepjes, hoeken? Welke ruimte gebruik je? En hoe ga je met de kinderen op het einde reflecteren. Wat doe je tijdens de les? En wat doe je aan het eind van de les? Dit staat hieronder beschreven. Tijdens de les: Om de nieuwsgierigheid te bevorderen stel je als leerkracht een begeleidende rol op. Je geeft niet direct antwoord wanneer kinderen met vragen komen, maar vraagt door bij de kinderen. Eind van de les: Na elke les de kinderen ruimte geven om te reflecteren. Kritisch zijn op het werk dat ze gemaakt hebben. En onderbouwen hoe het komt dat ze niet veel hebben kunnen, of juist veel hebben kunnen maken Activiteit beroepen: Alleen de eindreflectie hoe er in het groepje gewerkt werd. Reflectie model gebruiken. Feedup-feedback-feedfoward bijv. Van te voren duidelijk welke opdrachten waar liggen en voor de kinderen beter in beeld waar wat is. Activiteit Kleuren: Een begeleidende rol waardoor de kinderen nieuwsgierig werden werkte in deze les. Dit kwam doordat het een vreemde taal was voor ze. Ze waren nieuwsgierig naar wat ik hen vertelde in het Engels. De ruimte die gebruikt is was prima. In de klas was er genoeg ruimte om de klas in 3 te delen. Reflectie model gebruiken. Feedup-feedback-feedfoward bijv.

11 Stap 10: Let op passende middelen. Zorg ervoor dat je al het materiaal goed op orde hebt. Het contact met ouders goed gelegd is. Goed gereedschap is het halve werk. Activiteit beroepen: Goed contact met ouder Al het materiaal had ik bij me. sommige kaartjes hadden groter mogen zijn waardoor het duidelijker werd voor de kinderen. Activiteit Kleuren: Alle spullen lagen klaar en de kinderen kon snel aan de slag. Het omspoelen van de glazen had ik beter de kinderen niet kunnen laten doen. Dit had ik aan het eind van de dag zelf moeten doen, het kostte namelijk veel tijd. Feedback mentor:

12

Stap 1: Onderwerp ( ontwerpprincipe: nieuwsgierigheid) (3.19) Stap 2: Sluit het aan op de school? (3.19)

Stap 1: Onderwerp ( ontwerpprincipe: nieuwsgierigheid) (3.19) Stap 2: Sluit het aan op de school? (3.19) Thema:. Quest 4 Didactisch model 10 stappen ontwerpen cultuuronderwijs. Stap 1: Onderwerp ( ontwerpprincipe: nieuwsgierigheid) Kies een onderwerp dat bij de ervaringen, ontwikkelingen en de thuis taal

Nadere informatie

Een geslaagde activiteit

Een geslaagde activiteit Een geslaagde activiteit Toelichting: Een geslaagde activiteit Voor Quest 4 heb ik een handleiding gemaakt met daarbij de bijpassend schema. Om het voor de leerkrachten overzichtelijk te maken heb ik gebruik

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Handleiding Ultimate ontwerpprincipes

Handleiding Ultimate ontwerpprincipes Handleiding Ultimate ontwerpprincipes IPC is de rode draad door deze handleiding. De volgende principes zijn in deze handleiding opgenomen: 1. De drie pijlers van cultuuronderwijs; 2. De feedback cyclus;

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Wat Werkt in de klas. @YorickSaeijs Onderwijsadviseur OMJS yorick@onderwijsmaakjesamen.nl

Wat Werkt in de klas. @YorickSaeijs Onderwijsadviseur OMJS yorick@onderwijsmaakjesamen.nl Wat Werkt in de klas @YorickSaeijs Onderwijsadviseur OMJS yorick@onderwijsmaakjesamen.nl Doel: -Je weet wat een instructieles tot een goede les maakt. -Je hebt kennis opgedaan over de 9 didactische strategieën

Nadere informatie

Samenhangend cultuuronderwijs op het Praedinius

Samenhangend cultuuronderwijs op het Praedinius Samenhangend cultuuronderwijs op het Praedinius! 1 en 2 oktober 2013 Het Praedinius Gymnasium 2 De Praediniaan 3 Is er een probleem? Status van cultuurprofielen is laag. Cultuuronderwijs op het Praedinius

Nadere informatie

ICC Netwerkbijeenkomst MOCCA: Evalueren kun je leren. Marjo Berendsen

ICC Netwerkbijeenkomst MOCCA: Evalueren kun je leren. Marjo Berendsen ICC Netwerkbijeenkomst MOCCA: Evalueren kun je leren Marjo Berendsen 14 februari 2017 Programma en doelen Voorkennis en verwachtingen WAT evalueren? Verkenning diverse vormen met tips Formatief evalueren:

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Docent: Soort gesprek: Manon Kessels Voortgangsgesprek 1. Wat is het doel van het gesprek en heb je dit bereikt? Het doel van het

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Mentor Datum Groep Aantal lln Vak- vormingsgebied: beeldende

Nadere informatie

Creativiteit, kun je dat afdwingen?

Creativiteit, kun je dat afdwingen? Creativiteit, kun je dat afdwingen? Over procesgerichte didactiek, de didactiek van creativiteit, eigenaarschap en betrokkenheid www.kunstedu.nl procesgerichte didactiek proces van de kunstenaar zelf ondergaan

Nadere informatie

Informatieavond. Welkom in cluster 4/5

Informatieavond. Welkom in cluster 4/5 Informatieavond Welkom in cluster 4/5 Informatie binnen de stamgroep Start van de dag: Trefwoord Groepsvorming Afspraken en regels Stamgroep Lunch: In de stamgroep eten we Eind schooldag Dag gezamenlijk

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

VELOV conferentie 26 februari 2015 Wim Lauwers, Katrien Goossens, Leen Alaerts, Koen Crul, Lysbeth Jans, Lode Vermeersch, contact:

VELOV conferentie 26 februari 2015 Wim Lauwers, Katrien Goossens, Leen Alaerts, Koen Crul, Lysbeth Jans, Lode Vermeersch, contact: VELOV conferentie 26 februari 2015 Wim Lauwers, Katrien Goossens, Leen Alaerts, Koen Crul, Lysbeth Jans, Lode Vermeersch, contact: wim.lauwers@ucll.be ONDERZOEK VRAGEN EN KADER Hoe cultuureducatie integreren

Nadere informatie

Benodigdheden: Smartboard Observatieformulier samenwerken Filmpjes You Tube: What is an Escape Room? + vb grammatical Escape Room

Benodigdheden: Smartboard Observatieformulier samenwerken Filmpjes You Tube: What is an Escape Room? + vb grammatical Escape Room Titel van deze les: Ontwerp Escape Room - Reizen Uitdaging: Samenwerken Denkwolk onderwerp: Samenwerken Vakgebied(en): Taal, Rekenen, Oriëntatie op Jezelf en de Wereld (OJW) Doelgroep (OB/MB/BB): BB groep

Nadere informatie

Een ontwerp aan de hand van de ontwerpprincipes van: Tamira Oosting.

Een ontwerp aan de hand van de ontwerpprincipes van: Tamira Oosting. Een ontwerp aan de hand van de ontwerpprincipes van: Tamira Oosting. Datum: 12-12-2016 t/m 19-12-2016 1 Inhoudsopgave Mijn ontwerpprincipes... 3 Verhaallijn... 4 Belangrijke standaarden van LA7... 5 De

Nadere informatie

TEST COACHING CULTUURWIJSHENGELO Totaal aantal vragen: 10

TEST COACHING CULTUURWIJSHENGELO Totaal aantal vragen: 10 TOPHES 04/04/2018 TEST COACHING CULTUURWIJSHENGELO Totaal aantal vragen: 10 De meeste juiste antwoorden: #6 Minste Juiste antwoorden: #6 1. De volgende coachingsvragen komen naar voren bij enkele basisscholen.

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

Theorie in de praktijk: een kader voor zelfinzicht

Theorie in de praktijk: een kader voor zelfinzicht 1 Theorie in de praktijk: een kader voor zelfinzicht Hoe ontwikkelt het begrip van dit theoretisch kader zich bij docenten, en op welke wijze helpt het ze cultuuronderwijs vorm te geven? Emiel Copini e.j.copini@rug.nl

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven.

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Een les Wordpress Studenten: Mentor: Stageschool: Groep: Datum: Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Beginsituatie: In deze les word

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Alles over. Moet je doen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Moet je doen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 Brief LES Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN INLEIDING/AANLEIDING Vanuit de basisscholen kwam het signaal dat leerlingen verwarring ervaren op alle fietsers groen

Nadere informatie

Welkom. ONDERZOEKEND excelleren. Excellentiebevordering door het stimuleren van een vraagcultuur. Een structurele aanpak!!

Welkom. ONDERZOEKEND excelleren. Excellentiebevordering door het stimuleren van een vraagcultuur. Een structurele aanpak!! Welkom ONDERZOEKEND excelleren Excellentiebevordering door het stimuleren van een vraagcultuur. Een structurele aanpak!! Wat gaan we vandaag doen? Introductie onderzoekend leren + excellentie Nieuwe aanpak:

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom je

Nadere informatie

Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14

Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14 10/03/2017 Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14 De meeste juiste antwoorden: #0 Minste Juiste antwoorden: #0 1. Hoe kijk jij naar je leerlingen? Kinderen zijn enthousiast, willen graag leren,

Nadere informatie

Evalueren van Cultuuronderwijs

Evalueren van Cultuuronderwijs Datum 25-11-2013 1 Evalueren van Cultuuronderwijs Onderzoeksconferentie Cultuureducatie en Cultuurparticipatie Tilburg, 25 november 2013 Anne Sasbrink j.a.sasbrink@rug.nl Datum 25-11-2013 2 Wat is het

Nadere informatie

Cultuur in de Spiegel

Cultuur in de Spiegel Cultuur in de Spiegel Naar een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs Barend van Heusden Afdeling Kunsten, Cultuur en Media 14 september 2011 Aanleiding Vragen vanuit het werkveld over: Inhoud cultuureducatie

Nadere informatie

Cursus werkbegeleiding

Cursus werkbegeleiding Cursus werkbegeleiding Naam: Joyce Stuijt Studentnr: 500635116 Klas: 3IKZ1 Opleiding: 3 e jaar HBO-V Studiedeelnummer: 3512TRWBOP Studieonderdeel: Cursus werkbegeleiding Aantal woorden: 1800 Docent: Y.

Nadere informatie

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen 1 en 2 oktober 2013 Bezoek aan Groningen programma 1-2 oktober 2013 www.cultuurindespiegel.be 1. Stavaza van CIS Nederland 2. Emiel Copini (14-18jaar) en Theisje van Dorsten (4-10 jaar) 3. Astrid Rass

Nadere informatie

Opbrengsten van CNV thema onderwijsdag 20 april 2016 Masterclass leerstrategieën door Karin Nijman & Inge Verstraete

Opbrengsten van CNV thema onderwijsdag 20 april 2016 Masterclass leerstrategieën door Karin Nijman & Inge Verstraete 10 werkvormen om het denken te activeren Goede metacognitieve vaardigheden worden gezien als een voorspeller van succesvol leren. Door expliciet aandacht te besteden aan denkvaardigheden, stimuleer je

Nadere informatie

Voorlezen en vertellen - ROC 4. Voorlezen en vertellen ROC 4

Voorlezen en vertellen - ROC 4. Voorlezen en vertellen ROC 4 Voorlezen en vertellen ROC 4 135 136 Voorlezen en vertellen - ROC 4 1. Interactief voorlezen Waar gaat het over? Tijdens je stage heb je vast wel eens een juf zien voorlezen aan de klas. Tijdens het voorlezen

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 10 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 10 Nederlandse taal Uitwerking kerndoel 10 Nederlandse taal Tussendoelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair onderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndoel 10 Stichting

Nadere informatie

Centraal staat bij de verlengde instructie de vraag waarom bepaalde leerlingen moeite hebben met het verwerken van inhoudelijke kennis.

Centraal staat bij de verlengde instructie de vraag waarom bepaalde leerlingen moeite hebben met het verwerken van inhoudelijke kennis. Directe Instructie Model gecombineerd met Marzano: A. Inhoudelijke kennis Lesfasering 1. Doelen stellen en programma van de leeractiviteit geven 2. Leeractiviteit gericht op betekenis opbouwen a. Verhaal

Nadere informatie

Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij

Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij De publicatie van Fianne Konings, Culturele instellingen en een doorlopende

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap Over rapportgesprekken en eigenaarschap Geef een Het is voor een kind heel fijn om te weten waar het staat, hoe het daar gekomen is, waar het naartoe gaat werken én hoe het daar kan komen. Renée van Eijk

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Studievaardigheden van A tot Z

Studievaardigheden van A tot Z Geschreven door Patricia Hendrikx Studievaardigheden van A tot Z Actief leren Actief leren is het tegenovergestelde van passief leren. Bij actief leren doe je meer dan alleen de leerstof doorlezen. Je

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen 1 en 2 oktober 2013 Bezoek aan Groningen programma 1-2 oktober 2013 www.cultuurindespiegel.be - Barend geeft een stavaza van CIS Nederland - Emiel Copini (10-14 jaar) - Theisje van Dorsten (4-10 jaar)

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming Bloeiende bloemen Lesvoorbereiding beeldende vorming Carlijn Luttikhuizen PEH16DA Basisplan : Les: Groep: Bron/Methode: Datum: Betekenis Wat zijn de inhouden en associatiemogelijkheden? Vorm Met behulp

Nadere informatie

De oude molen groep 7/8

De oude molen groep 7/8 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde De oude molen groep 7/8 Episode 1: Het uitzicht van Merlijn De leerkracht vertelt over Merlijn, een jongen van een jaar of 10. Merlijn

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Mensenslim. Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten

Mensenslim. Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten Lesbrief CmK Titel Project: Mensenslim Groep: Middenbouw BS Munstergeleen maart 2019 Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten Korte beschrijving project: BS Munstergeleen wil ingaan op Meervoudige

Nadere informatie

AAN HET WERK MET EEN KERK

AAN HET WERK MET EEN KERK Logica brengt je van A naar B verbeelding brengt je overal Einstein Heleen van den Broek februari 2013 Als je een kerk bezoekt met een klas kinderen en je ziet een toren zoals die van de foto, kan er dit

Nadere informatie

Primair Onderwijs. 6 lessen

Primair Onderwijs. 6 lessen Maak je eigen land! Voor de docent Vak(gebied) Schooltype/afdeling Oriëntatie op jezelf en de wereld, Aardrijkskunde Primair Onderwijs Leerjaar Groep 3/4 Tijdsinvestering Vakinhoud Kerndoelen 6 lessen

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT PRIVACY, NOODZAKELIJK OF NIET?

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT PRIVACY, NOODZAKELIJK OF NIET? INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT PRIVACY, NOODZAKELIJK OF NIET? Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 7 en 8 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 7

Nadere informatie

LESRICHTLIJN OVERZICHT LES LESDOELEN MATERIALEN, MIDDELEN EN VOORBEREIDING. Opstarten - 10 minuten. Oefening: Algoritmes met tangram - 20 minuten

LESRICHTLIJN OVERZICHT LES LESDOELEN MATERIALEN, MIDDELEN EN VOORBEREIDING. Opstarten - 10 minuten. Oefening: Algoritmes met tangram - 20 minuten U UNPLUGGED Algoritmes: Tangram Lestijd: 20 minuten Deze basisles omvat alleen oefeningen. Er kunnen inleidende en afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas In deze twee lessen gaan de leerlingen rekenen. Het thema rondom deze lessen zijn de pakjes van Sinterklaas. Dit is meteen de belevingswereld van de leerlingen

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: Februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: Taal stellen

Nadere informatie

Leskist THEMA-handleiding Opgeruimd houdt netjes Groep 3 en 4

Leskist THEMA-handleiding Opgeruimd houdt netjes Groep 3 en 4 BuitenWijs samen sterk in NME BuitenWijs brengt mensen actief met het buiten in aanraking, zodat zij wijs omgaan met hun eigen leefomgeving Leskist THEMA-handleiding Opgeruimd houdt netjes Groep 3 en 4

Nadere informatie

Leren in de praktijk! Op Het Stedelijk

Leren in de praktijk! Op Het Stedelijk Extra bij het magazine voor groep-8 leerlingen en hun ouders over Het Stedelijk Zutphen Leren in de praktijk! Op Het Stedelijk In dit nummer -> Leren in moderne praktijklokalen -> Maatwerk, ook op het

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen stagecoach : meneer Arends studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : van Heemskerkschool RENN 4 VSO

Nadere informatie

Kantelnieuwsbrief De Pijler

Kantelnieuwsbrief De Pijler Kantelnieuwsbrief De Pijler Vroeger/Nu Woensdag 12 april 2017 Extra nieuwsbrief over De Kanteling op De Pijler Deze speciale nieuwsbrief gaat over de onderwijsontwikkelingen op De Pijler. We nemen u mee

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren met Acadin

Zelfgestuurd leren met Acadin Zelfgestuurd leren met Acadin 1. Wat is zelfgestuurd leren? Zelfgestuurd leren wordt opgevat als leren waarbij men zelfstandig en met zin voor verantwoordelijkheid de sturing voor de eigen leerprocessen

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019

STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019 STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019 MISSIE DE VORDERING Vanuit een traditie van katholieke waarden en voor iedereen toegankelijk, verzorgen wij kwalitatief hoogstaand eigentijds basisonderwijs,

Nadere informatie

HANDBOEK POWER OF PLAY MAAK JE EIGEN SPEELMATERIAAL VOOR MIDDEN- EN BOVENBOUW VOORBEELD PAGINA S

HANDBOEK POWER OF PLAY MAAK JE EIGEN SPEELMATERIAAL VOOR MIDDEN- EN BOVENBOUW VOORBEELD PAGINA S HANDBOEK POWER OF PLAY MAAK JE EIGEN SPEELMATERIAAL VOOR MIDDEN- EN BOVENBOUW PAGINA S Copyright 2018 Right To Play & Jantje Beton ( de uitgever ) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn theater Groep 3 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door CKC & partners. Mijn lichaam Informatie over Mijn lichaam Groep 3, lessenreeks basis,

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

Wij gaan bouwen, wij gaan bouwen, Doe je mee, doe je mee, Pak dan ook je spullen, pak dan ook je spullen Zaag, plank, schroef, zaag, plank, schroef.

Wij gaan bouwen, wij gaan bouwen, Doe je mee, doe je mee, Pak dan ook je spullen, pak dan ook je spullen Zaag, plank, schroef, zaag, plank, schroef. - Wat ga jij doen en wat gaan de kinderen doen? Beschrijf de opzet voor iemand die de les niet kent. Het thema bouwen is deze week geïntroduceerd. Voordat ik met het liedje aanleren begin, gaan wij eerder

Nadere informatie

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan?

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? kunst & maatschappij context biedt (bronnen voor) context aan legt verbanden culturele instelling of externe vakdocent leerkracht of docent tussen leerstof analyseren

Nadere informatie

Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / uur

Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / uur Editie 2018 www.huizermaat.nl Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / 10.00-13.00 uur Kom speeddaten met onze eersteklasleerlingen op de Open Dag. oriëntatielesmiddag woensdagmiddag 7 februari

Nadere informatie

Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / uur

Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / uur Editie 2018 www.huizermaat.nl Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / 10.00-13.00 uur Kom speeddaten met onze eersteklasleerlingen op de Open Dag. oriëntatielesmiddag woensdagmiddag 7 februari

Nadere informatie

Welkom! Algemene informatieavond - groep 7 dinsdag 11 oktober, 2011

Welkom! Algemene informatieavond - groep 7 dinsdag 11 oktober, 2011 Welkom! Algemene informatieavond - groep 7 dinsdag 11 oktober, 2011 Groep 7? 9 jongens en 14 meiden Actief, enthousiast, heel betrokken Willen het graag goed doen! 23 kinderen, 23 uiteenlopende karakters!

Nadere informatie

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58 DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL 2015 16:58 INHOUD VOORWOORD 3 JOUW CULTUURPROFIEL 4 ONDERZOEKEND VERMOGEN 6 PRESENTEREN 8 SAMENWERKEN 10 ZELFSTANDIG WERKEN 12 REFLECTEREND VERMOGEN 14 CREËREND VERMOGEN

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

WAT IS DALTONONDERWIJS?

WAT IS DALTONONDERWIJS? WESTERKIM EN DALTON DALTONONDERWIJS Westerkim vindt het belangrijk rekening te houden met de mogelijkheden van het kind en de verschillen tussen kinderen. Aandacht voor ieder kind, zelfstandigheidsbevordering,

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

Les Dieren met een baan, thema vermaak

Les Dieren met een baan, thema vermaak Les Dieren met een baan, thema vermaak Lesvoorbereidingsformulier Doelgroep: groep 6 Beginsituatie: Wat kunnen en kennen de leerlingen al m.b.t. de doelstelling? Kijk in de methode, praat met je mentor,

Nadere informatie

Fossielen uit de Noordzee

Fossielen uit de Noordzee Fossielen uit de Noordzee Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief Fossielen uit de Noordzee 1 Introductieles 2 Beschrijving websessie

Nadere informatie

Begeleiding van leerlingen

Begeleiding van leerlingen Begeleiding van leerlingen Doel Voorbeelden aanreiken van de wijze waarop begeleiding vorm kan krijgen. Soort instrument Voorbeelden Te gebruiken in de fase Uitvoeren Beoogde activiteit in de school Het

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 3 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 3 Nederlandse taal Uitwerking kerndoel 3 Nederlandse taal Tussendoelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair onderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndoel 3 Stichting

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie