De rugkliniek. Informatiebrochure voor de patiënt. Een multidisciplinaire aanpak voor een vlotte en gepaste behandeling van jouw rugproblemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De rugkliniek. Informatiebrochure voor de patiënt. Een multidisciplinaire aanpak voor een vlotte en gepaste behandeling van jouw rugproblemen"

Transcriptie

1 De rugkliniek Informatiebrochure voor de patiënt s Herenbaan Rumst tel: (algemeen) tel: (afspraken) Een multidisciplinaire aanpak voor een vlotte en gepaste behandeling van jouw rugproblemen info@hfr.be

2 2 Inhoudstafel 1. Voor wie is de rugkliniek bedoeld? 2. Wie is wie in de rugkliniek? 3. Hoe kan ik gezien worden? 4. Contactgegevens

3 3 Beste rugpatiënt, Onze rugkliniek is een nieuw samenwerkingsverband tussen de verscheidene specialisten binnen AZ Heilige Familie. Deze specialisten houden zich elk vanuit hun eigen expertise bezig met patiënten met rugproblemen. Via deze multidisciplinaire aanpak - dit wil zeggen dat meerdere disciplines samenwerken - wordt de bestaande kennis en kunde op elkaar afgestemd. Zo kunnen we jou als patiënt beter, sneller en adequater helpen voor zowel eenvoudigere als complexe rugaandoeningen. De teamleden werken nauw samen, zodat je als patiënt beter kan worden begeleid en de resultaten van de behandeling sneller worden opgevolgd. In deze brochure vind je meer uitleg over ons team en hun specifieke deskundigheden. Daarnaast vind je meer informatie over het verloop van jouw behandeling in de rugkliniek.

4 4 1. Voor wie is de rugkliniek bedoeld? Onze rugkliniek concentreert zich op patiënten met nek- en rugproblemen. Je kan bij ons terecht als patiënt met reeds lang bestaande rugpijn, maar ook bij plots krachtverlies van het been omdat er een hernia is ontstaan in de tussenwervelschijf in de onderrug. Tijdens een eerste consultatie bij de coördinator van de rugkliniek wordt een uitgebreide evaluatie gemaakt van jouw (rug)problematiek. Nadien worden de nodige onderzoeken en adviezen aangevraagd bij de andere teamleden. Alle resultaten worden vervolgens multidisciplinair binnen het team besproken en een duidelijk behandelingsplan wordt opgesteld. Zowel jij als patiënt als jouw verwijzend huisarts worden op de hoogte gebracht van dit behandelingsplan. Doel van de rugkliniek Ons doel is om jouw levenskwaliteit als rugpatiënt te verhogen. Hiervoor bieden wij een brede waaier van behandelopties aan, gaande van conservatieve tot chirurgische behandelmogelijkheden. Indien jouw rugklachten een acuut probleem zijn - bijvoorbeeld krachtverlies in het been laten wij geen tijd verloren gaan en gaan we dadelijk over tot het vrij leggen van de betreffende zenuw. Indien er meerdere oorzaken aan de basis van jouw rugklachten liggen, kunnen verschillende behandelingen worden geprobeerd om na te gaan welke behandeling voor jou tot de beste resultaten leidt. Dit varieert van kinesitherapie (minst agressieve aanpak) tot indien nodig - een chirurgische ingreep (meest agressieve aanpak). Rugklachten kunnen heel dynamisch zijn, waarbij ze plots veranderen en soms verslechteren / verbeteren. Wetende dat geen enkele patiënt hetzelfde is, zijn dan ook de behandelingsvoorstellen niet gelijklopend voor iedere patiënt. Als er vanuit het team wordt besloten een conservatieve behandeling op te starten via bijvoorbeeld de rugschool, kan het zo zijn dat als de klachten veranderen de behandeling eveneens verandert.

5 5 Jij als patiënt wordt in het ganse proces als persoon actief betrokken. We laten aan jou dan ook steeds de eindbeslissing om, in samenspraak met jouw huisarts, een keuze te maken in het door ons voorgestelde behandelingsplan. Baobab Vele mensen kennen de baobabboom. Deze groeit voornamelijk in Afrika en kan duizenden jaren oud worden. De boom heeft in de grond vrijwel dezelfde vorm als boven de grond. Stel je voor dat we rugpijn als centraal probleem op de stam plakken; het centrale punt van onze aandacht. Dan zien we naar boven toe de diverse takken: de gevolgen van rugpijn kunnen net zo divers zijn. Kijken we naar de wortels van de boom, dan zien we dat de oorzaak van rugpijn soms evenzeer heel divers kan zijn. Daarom is een multidisciplinaire aanpak via de rugkliniek voor jou als patiënt een ideale manier om breed geholpen te worden: we geven aandacht aan de oorzaken van jouw pijn en - indien mogelijk trachten we jouw pijn te verminderen of zelfs weg te nemen. Iedere oorzaak kan zo op zijn eigen manier worden aangepakt. we geven aandacht aan de gevolgen van jouw pijn en - indien mogelijk - geven we handvaten om de pijn te controleren. we trachten jouw rugpijn een (minder) centrale rol te geven in jouw leven.

6 6 2. Wie is wie in de rugkliniek? 2.1. Fysische geneeskunde en revalidatie Dr. Marinus Segers, specialist fysische geneeskunde en revalidatie, is al vele jaren werkzaam in ons ziekenhuis. Dr. M. Segers is zeer ervaren in de behandeling van rugpatiënten en dit altijd op een zeer betrokken en gedreven manier. Naast begeleiding van patiënten in de rugschool geeft hij ook diverse infiltraties (dit is pijnstilling door middel van spuiten in de rug). Hij volgde hiervoor een opleiding bij de SIS (Spine International Society). Een bijkomende bekwaamheid is het verrichten van EMG s, een belangrijk hulpmiddel bij het oppuntstellen van de diagnose van ruglijden met uitstralende pijnklachten. Om patiënten met locomotore problemen nog beter te kunnen helpen, behaalde dr. Segers bij de NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging) het C-diploma voor acupunctuur. Naast zijn bijkomende vorming als revalidatiearts in de locomotore, neurologische en cardiale revalidatie behaalde hij ook een kandidatuur in de sportgeneeskunde en een kandidatuur in de verzekeringsgeneeskunde.

7 7 Dr. Patrick Decraene is specialist in de fysische geneeskunde en revalidatie met een bijkomende specialisatie in de professionele en functionele revalidatie van mindervaliden. Hij behaalde een speciale licentie in lichamelijke opvoeding en sportgeneeskunde en bekwaamde zich eveneens in de manuele geneeskunde. Dr. P. Decraene richt zich momenteel op de oppuntstelling en conservatieve behandeling van rugpijn door EMG-onderzoek (bij diagnosestelling) en op manuele therapie, verscheidene infiltratietechnieken en rugrevalidatie als behandelingstechnieken pijnbehandeling Dr. Charlotte Stolte is pijnspecialist sinds Na enkele jaren in AZ Sint-Nikolaas te hebben gewerkt, heeft zij zich gevestigd in AZ Heilige Familie. Zij behandelt in ons ziekenhuis uiteenlopende chronische pijnklachten, zoals rug-, hoofd- of aangezichtspijn. Deze pijnen kunnen zowel medicamenteus als met behulp van infiltraties worden behandeld, afhankelijk van de patiënt Anesthesie Dr. Domien Coart is een jonge, gemotiveerde anesthesist-intensivist, die sinds 2015 werkzaam is in ons ziekenhuis. Zijn professionele interesses gaan onder meer uit naar de anesthesie en postoperatieve intensieve zorgen voor zware rugchirurgie. Dr. D. Coart heeft hiervoor ervaring opgedaan in het Leuvens Algologisch Centrum en volgt momenteel een 2-jarige postgraduate opleiding tot pijnspecialist. Door zich bijkomend verder te verdiepen in de pijntherapie ondersteunt hij de collega s van de rugkliniek voor wat betreft chronische pijntherapie, anesthesie en postoperatieve intensieve zorgen Rugchirurgie: neurochirurgie en orthopedie Dr. David van Schaik behandelt patiënten in ons ziekenhuis sinds september Hij startte in 2005 als tropenarts in Tanzania, behaalde vervolgens zijn diploma als orthopedisch chirurg en legt zich sindsdien toe op de rugchirurgie. Dr. D. van Schaik is houder van het EuroSpine-diploma: dit is een erkenning voor neurochirurgen en orthopedisten die zich specialiseren in rugchirurgie. Naast zijn functie in AZ Heilige Familie is dr. D. van Schaik verbonden als klinisch staflid aan het UZ Brussel.

8 8 Als rugchirurg legt dr. D. van Schaik zich toe op alle rug- en nekgerelateerde problemen, met extra aandacht voor minimaal invasieve technieken (operaties met zo klein mogelijke operatiewonden). Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de gevolgen van slijtage voor de rug. Ook de mens achter het medische probleem interesseert dr. D. van Schaik: naast zijn kennis en kunde van de technische aspecten van de heelkunde wil hij altijd open staan voor het menselijk contact. Prof. dr. Tomas Menovsky is sinds juli 2016 deeltijds werkzaam in ons ziekenhuis als algemeen neurochirurg. De van oorsprong Tsjechische neurochirurg heeft zijn opleiding genoten in Amsterdam en vervolgde deze in het UZ Radboud te Nijmegen en het Westeinde ziekenhuis in Den Haag. Sinds 2006 is hij werkzaam in het UZA met specialisatie neurovasculaire chirurgie, schedelbasischirurgie en hersentumoren. Sinds 3 jaar is hij gepromoveerd en draagt hij de titel professor dokter Tomas Menovsky. In ons ziekenhuis biedt hij algemene neurochirurgische zorg aan en versterkt hij samen met de leden van de rugkliniek het multidisciplinaire karakter van het team. Dr. Johan Van den Bossche is werkzaam in ons ziekenhuis sinds 1990 als algemeen orthopedist. De laatste jaren gaat zijn interesse steeds meer uit naar rugchirurgie. Dr. Van den Bossche is houder van het EuroSpine-diploma en sedert 3 jaar werkt hij eveneens als klinisch staflid aan het UZ Brussel Psychologie Gregory Ysebaert is klinisch psycholoog en gedragstherapeut binnen AZ Heilige Familie. Via zijn werk in de rugschool Back in Action en het chronisch pijnteam specialiseerde G. Ysebaert zich in pijnmanagement. Gezien pijn een complex gegeven is waarop verscheidene psychosociale factoren vaak een invloed hebben, wordt de rol van psychologen binnen de pijnbehandeling steeds belangrijker. Het verminderen van stress in het leven en het bewaken van het evenwicht tussen actief zijn en voldoende rust nemen kan voor een vermindering van pijn zorgen. Daarnaast is het belangrijk om onderliggende emotionele en psychologische problemen aan te pakken, aangezien ze extra belastend kunnen zijn op het algemeen welzijn.

9 9 Accept what you can t change, invest in what you find important G. Ysebaert heeft een bijzondere interesse voor het gebruik van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) in het leren omgaan met pijn. Hierbij tracht hij samen met jou te werken aan een grotere aanvaarding van jouw pijnklachten. Geleidelijk aan zal je er in slagen om pijn minder centraal in je leven te plaatsen en jouw energie en focus meer te richten op zaken die voor jou waardevol zijn referentieverpleegkundigen Dit multidisciplinaire team beschikt bovendien over een rugreferentieverpleegkundige, Rita Luyts, verantwoordelijk voor de opvolging van de patiënten en hun dossiers. Zij is steeds bereikbaar voor vragen en opmerkingen. Samen met de coördinator vormt de referentieverpleegkundige het centrale punt in onze rugkliniek. Daarnaast worden onze patiënten vakkundig bijgestaan door onze pijnreferentieverpleegkundige Evi Van Crombruggen. Zij volgt de patiënt postoperatief op indien er zich een (moeilijk) pijnprobleem stelt. Je kan haar bereiken via pijncentrum@hfr.be.

10 10 3. Hoe kan ik gezien worden? Net zoals bij de meeste medische problemen raden wij jou aan eerst jouw eigen huisarts te contacteren. De huisarts kan je naar onze rugkliniek doorverwijzen met de nodige achtergrondinformatie over jouw algemene gezondheid. Indien je niet via de huisarts wenst te passeren, kan je via het secretariaat ( ) een afspraak maken. Eenmaal verwezen word je tijdens de raadpleging op maandag gezien door dr. David van Schaik, coördinator van de rugkliniek. Dr. D. van Schaik zal met jou bespreken welke andere specialisten je diezelfde dag zal raadplegen of hij maakt voor jou een aantal vervolgafspraken. Na deze afspraken binnen de rugkliniek wordt jouw probleem besproken op onze wekelijkse multidisciplinaire vergadering. Nadien ontvang je een uitnodiging voor de bespreking van de door ons voorgestelde behandeling en sturen we tegelijkertijd een brief naar jouw huisarts.

11 11 4. Contactgegevens rugkliniek Wij vragen jou graag om bij het maken van jouw eerste afspraak te vermelden dat je door de rugkliniek gezien wil worden. coördinator: dr. David van Schaik (rugchirurgie) telefoon: referentieverpleegkundige: Rita Luyts telefoon: Je kan ook rechtstreeks een afspraak maken met één van onze specialisten via het afsprakennummer : prof. dr. Tomas Menovsky (neurochirurgie) dr. Marinus Segers (fysiotherapie en revalidatie) dr. Patrick Decraene (fysiotherapie en revalidatie) dr. Charlotte Stolte (pijntherapie) dr. Johan Van den Bossche (orthopedie) dhr. Gregory Ysebaert (psychologie)

12 12 hier noteer ik alvast mijn eventuele vragen: ref.: versie: eigenaar: v.u.: dr. David van Schaik, rugchirurgie Sofie Vermeulen

De rugkliniek. Informatiebrochure voor de zorgverlener. Een multidisciplinaire aanpak voor een snelle en adequate behandeling van Rugproblemen

De rugkliniek. Informatiebrochure voor de zorgverlener. Een multidisciplinaire aanpak voor een snelle en adequate behandeling van Rugproblemen De rugkliniek Informatiebrochure voor de zorgverlener s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) tel: 03 880 92 90 (heelkunde 1) Een multidisciplinaire aanpak

Nadere informatie

INformatiebrochure. Heelkunde van de nek. s Herenbaan Rumst. tel: (algemeen) tel: (afspraken)

INformatiebrochure. Heelkunde van de nek. s Herenbaan Rumst. tel: (algemeen) tel: (afspraken) Heelkunde van de nek s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) INformatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 3 beste patiënt, 1. Woord vooraf

Nadere informatie

Rugschool. hoe kan je jouw rug Minder belasten? Tips voor verbetering van jouw houding! s Herenbaan Rumst

Rugschool. hoe kan je jouw rug Minder belasten? Tips voor verbetering van jouw houding! s Herenbaan Rumst Rugschool s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be hoe kan je jouw rug Minder belasten? Tips voor verbetering van

Nadere informatie

kinesitherapie & revalidatie informatiebrochure Rugrevalidatie

kinesitherapie & revalidatie informatiebrochure Rugrevalidatie kinesitherapie & revalidatie informatiebrochure Rugrevalidatie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voor wie? 4 3. Wat houdt rugrevalidatie in? 4 4. Praktisch 6 5. Contactgegevens bij vragen 6 6. Persoonlijke

Nadere informatie

Preventief optreden tegen chronische pijn

Preventief optreden tegen chronische pijn Preventief optreden tegen chronische pijn s Herenbaan 172 2840 Rumst tel.: 03/880.90.11 fax: 03/880.95.95 vragenlijst postoperatieve pijn e-mail: pijncentrum@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 beste patiënt,

Nadere informatie

Multidisciplinair pijncentrum

Multidisciplinair pijncentrum Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Multidisciplinair pijncentrum Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Revalidatie na een rugoperatie

Revalidatie na een rugoperatie Revalidatie na een rugoperatie Algemeen Ziekenhuis Heilige Familie vzw s Herenbaan 172 2840 Rumst tel.: 03/880.90.11 fax: 03/880.95.95 e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be ref.: 50120756 eigenaar:

Nadere informatie

Het pijnteam. Informatiebrochure

Het pijnteam. Informatiebrochure Het pijnteam Informatiebrochure 2 Pijn, een groeiend probleem Pijn is de laatste jaren uitgegroeid tot een aparte tak binnen de geneeskunde. Om optimale zorg te kunnen bieden aan het steeds stijgende aantal

Nadere informatie

Algemene informatie. Welkom. Multidisciplinaire aanpak: waarom? Doelstellingen. De eerste consultatie. OLV Ziekenhuis

Algemene informatie. Welkom. Multidisciplinaire aanpak: waarom? Doelstellingen. De eerste consultatie. OLV Ziekenhuis OLV Ziekenhuis Multidisciplinair Pijnteam Dr. J. De Witte, Coördinator Dr. K. De Wolf Dr. G. Vandenbroucke Dr. Delplanque, resident Anesthesiologie Dr. G. Vermeersch Dr. D. Defrancq Fysische Geneeskunde

Nadere informatie

Je dient een rugoperatie te ondergaan

Je dient een rugoperatie te ondergaan Je dient een rugoperatie te ondergaan s Herenbaan 172 2840 Rumst tel.: 03 880 90 11 (algemeen) tel.: 03 880 91 90 (afspraken) tel.: 03 880 92 90 (heelkunde 1) tel.: 03 880 90 84 (sociaal verpleegkundige)

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire rugrevalidatie

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire rugrevalidatie Patiënteninformatie Multidisciplinaire rugrevalidatie 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Algemene informatie... 3 Voor wie is de multidisciplinaire rugrevalidatie bedoeld?... 4 Inhoud van het revalidatieprogramma...

Nadere informatie

Beleidsvisie over de nieuwe structuur van de Spine Units. Rob van den Oever CM Brussel

Beleidsvisie over de nieuwe structuur van de Spine Units. Rob van den Oever CM Brussel Beleidsvisie over de nieuwe structuur van de Spine Units Rob van den Oever CM Brussel 28-4-2016 Motivatie Stijgend aantal ingrepen wervelzuilchirurgie Hoog aantal ingrepen wervelzuilchirurgie hoog aantal

Nadere informatie

Studiedag wervelzuilaandoeningen en verzekeringsgeneeskunde Terugbetalingsmodaliteiten. Nadine Ectors

Studiedag wervelzuilaandoeningen en verzekeringsgeneeskunde Terugbetalingsmodaliteiten. Nadine Ectors Studiedag wervelzuilaandoeningen en verzekeringsgeneeskunde 03-03-2016 - Nadine Ectors Opleiding : pathologische ontleedkunde Actuele functie : coördinator activiteitencentrum (AC) biobanking UZLeuven

Nadere informatie

Pijnbehandeling. Multidisciplinaire screening. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Pijnbehandeling. Multidisciplinaire screening. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Pijnbehandeling Multidisciplinaire screening T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch

Nadere informatie

MULTIDISCIPLINAIR PIJNCENTRUM

MULTIDISCIPLINAIR PIJNCENTRUM MULTIDISCIPLINAIR PIJNCENTRUM Dr. Ver Donck Dr. Gorissen Dr. Declerck Pijnkliniek Deze brochure geeft u informatie over de werking van de pijnkliniek. Indien u bijkomende vragen hebt, kunt u altijd terecht

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire rugrevalidatie

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire rugrevalidatie Patiënteninformatie Multidisciplinaire rugrevalidatie 1 Inhoud Inleiding... 3 Algemene informatie... 3 Voor wie is de multidisciplinaire rugrevalidatie bedoeld?... 4 Inhoud van het revalidatieprogramma...

Nadere informatie

Voorstelling van de dienst

Voorstelling van de dienst Informatiebrochure Voorstelling van de dienst De pijnkliniek van het AZ Sint-Lucas bestaat uit een samenwerking met de pijnkliniek van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. De pijnkliniek van het AZ Sint-Jan

Nadere informatie

Pijnbehandeling. Multidisciplinaire screening. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Pijnbehandeling. Multidisciplinaire screening. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Pijnbehandeling Multidisciplinaire screening T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch

Nadere informatie

PERSONEELSDIENST. Volg je contractstage bij AZ Rivierenland

PERSONEELSDIENST. Volg je contractstage bij AZ Rivierenland PERSONEELSDIENST Volg je contractstage bij AZ Rivierenland #samensterkinzorg AZ Rivierenland: rivieren wat? AZ Rivierenland is ontstaan vanuit een intensieve samenwerking tussen AZ Heilige Familie Rumst

Nadere informatie

Dagboek voor patiënten

Dagboek voor patiënten Dagboek voor patiënten s Herenbaan 172 2840 Rumst breng dit boekje mee bij elk bezoek aan het ziekenhuis of aan jouw arts tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) e-mail: info@hfr.be

Nadere informatie

> Gepulseerde radiofrequente zenuwblokkade

> Gepulseerde radiofrequente zenuwblokkade www.azstlucas.be > Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Welkom 3 Wat is een? 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De behandeling 7 Nazorg 8 Wat te verwachten betreffende de pijn? 9 Tenslotte 11

Nadere informatie

Revalidatieprogramma voor personen met lage rugklachten (Revita)

Revalidatieprogramma voor personen met lage rugklachten (Revita) Revalidatieprogramma voor personen met lage rugklachten (Revita) informatie voor patiënten Inleiding Rugpijn kan heel ingrijpend zijn. Bij activiteiten die u vroeger probleemloos uitvoerde, wordt u nu

Nadere informatie

Tweedelijnspijnzorg vanuit de praktijk

Tweedelijnspijnzorg vanuit de praktijk Tweedelijnspijnzorg vanuit de praktijk Nationaal congres NVKVV 29/03/2011 Guido Van Hamme Psycholoog-Gedragstherapeut Ziekenhuis Oost-Limburg Schiepse Bos 6 B-3600 Genk e.: Guido.vanhamme@zol.be Inhoud

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire revalidatie: chronische pijn - return to move

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire revalidatie: chronische pijn - return to move Patiënteninformatie Multidisciplinaire revalidatie: chronische pijn - return to move 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Algemene informatie... 4 Wat is chronische pijn?... 4 Voor wie is deze revalidatie

Nadere informatie

Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt!

Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt! Cliënten informatie Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt! Ernstige chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Heeft u ernstige chronische rug-, bekken- en/of

Nadere informatie

INHOUD PAGINA ALGEMENE INFO OVER DE PIJNKLINIEK 2 -LOCATIE -HOE EEN AFSPRAAK MAKEN? -CONSULTATIEMOMENTEN

INHOUD PAGINA ALGEMENE INFO OVER DE PIJNKLINIEK 2 -LOCATIE -HOE EEN AFSPRAAK MAKEN? -CONSULTATIEMOMENTEN B573 09 2014 INHOUD PAGINA ALGEMENE INFO OVER DE PIJNKLINIEK 2 -LOCATIE -HOE EEN AFSPRAAK MAKEN? -CONSULTATIEMOMENTEN ONZE VISIE OVER PIJN / BENADERING VAN UW PIJN 2 SAMENSTELLING VAN HET PIJNTEAM 3 BEHANDELINGSMOGELIJKHEDEN

Nadere informatie

>Zorg Academie. Sleet op de carrosserie Artrose: wat doe je eraan? Dr. Tine Logghe Dienst fysische geneeskunde en revalidatie

>Zorg Academie. Sleet op de carrosserie Artrose: wat doe je eraan? Dr. Tine Logghe Dienst fysische geneeskunde en revalidatie >Zorg Academie Sleet op de carrosserie Artrose: wat doe je eraan? Dr. Tine Logghe Dienst fysische geneeskunde en revalidatie Dr. Wim Vandesande Dienst orthopedie - 1 - > De Zorg Academie - Artrose Programma

Nadere informatie

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Overzicht Historiek Pilootprojecten Algologische functies Multidisciplinaire pijnteams Waar staan

Nadere informatie

Casestudy zorgprogramma rugproblemen

Casestudy zorgprogramma rugproblemen Casestudy zorgprogramma rugproblemen Het zorgprogramma rugproblemen Het ZP rugproblemen betreft een op maat gemaakt en evidence-based zorgtraject dat door UZ Leuven, voor een patiënt die zich aanbiedt

Nadere informatie

www.azstlucas.be > Facetinfiltratie Multidisciplinair pijncentrum

www.azstlucas.be > Facetinfiltratie Multidisciplinair pijncentrum www.azstlucas.be > Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Welkom 3 Wat is een facetinfiltratie? 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De behandeling 7 Nazorg 8 Wat te verwachten betreffende de pijn?

Nadere informatie

De pijnkliniek: Epidurale infiltratie

De pijnkliniek: Epidurale infiltratie De pijnkliniek: Epidurale infiltratie s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 3 Beste patiënt,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire rug- en nekrevalidatie

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire rug- en nekrevalidatie Patiënteninformatie Multidisciplinaire rug- en nekrevalidatie 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Algemene informatie... 3 Voor wie is de multidisciplinaire rug- en nekrevalidatie bedoeld?... 3 Waarom

Nadere informatie

Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt!

Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt! Verwijzers informatie Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt! Ernstige chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Heeft uw patiënt ernstige chronische rug-,

Nadere informatie

> Onthaalbrochure neurochirugie

> Onthaalbrochure neurochirugie www.azstlucas.be > Onthaalbrochure neurochirugie Dienst neurochirurgie Onthaalbrochure neurochirurgie 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wat is neurochirurgie? 4 Wie zorgt voor me? 6 Uw verblijf in het ziekenhuis

Nadere informatie

DIENST NEUROCHIRURGIE. Heelkunde 4

DIENST NEUROCHIRURGIE. Heelkunde 4 DIENST NEUROCHIRURGIE Heelkunde 4 DIENST NEUROCHIRURGIE Heelkunde 4 Het team van de afdeling neurochirurgie heet u welkom op de afdeling. De beslissing om een operatie te laten uitvoeren hebt u weloverwogen

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Lumbale discusoperatie NEUROCHIRURGIE

PATIËNTENINFO. Lumbale discusoperatie NEUROCHIRURGIE PATIËNTENINFO Lumbale discusoperatie NEUROCHIRURGIE Inhoud 1 Wat is een lumbale hernia?... 5 2 Voorbereiding operatie... 6 3 De operatie... 7 4 De eerste dag postoperatief... 7 5 Ontslagregeling... 8

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Multidisciplinair algologisch rehabilitatieprogramma

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Multidisciplinair algologisch rehabilitatieprogramma I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Multidisciplinair algologisch rehabilitatieprogramma Leuvens algologisch centrum (LAC) - Eenheid 290 Ca m p u s Pellenberg INHOUD HET LEUVENS ALGOLOGISCH CENTRUM

Nadere informatie

Pijnbestrijding De pijnpoli en pijnbehandeling

Pijnbestrijding De pijnpoli en pijnbehandeling PIJNPOLI Pijnbestrijding De pijnpoli en pijnbehandeling Pijn is wat u als patiënt ervaart als pijn. Pijn is persoonlijk; iedereen beleeft pijn op zijn of haar eigen manier. Pijn wordt bepaald door genetische,

Nadere informatie

MULTIDISCIPLINAIRE SCREENING

MULTIDISCIPLINAIRE SCREENING MPC MULTIDISCIPLINAIRE SCREENING Samen brengen we uw pijnprobleem grondig in kaart Brochure multidisciplinaire screening l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 3 2. Wat is een multidisciplinaire

Nadere informatie

Pijnvoorlichting. Anesthesiologie / Pijnbestrijding Revalidatiegeneeskunde Klinische Psychologie IJsselland Ziekenhuis

Pijnvoorlichting. Anesthesiologie / Pijnbestrijding Revalidatiegeneeskunde Klinische Psychologie IJsselland Ziekenhuis Pijnvoorlichting Anesthesiologie / Pijnbestrijding Revalidatiegeneeskunde Klinische Psychologie IJsselland Ziekenhuis Heeft u al lang pijnklachten? Heeft de behandeling bij u niet of niet voldoende geholpen?

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - Criteria voor de opleiding en erkenning van de geneesheren-specialisten in de fysische geneeskunde en revalidatie

HOOFDSTUK I. - Criteria voor de opleiding en erkenning van de geneesheren-specialisten in de fysische geneeskunde en revalidatie VAS, afdeling Antwerpen 1 20 OKTOBER 2004. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteit

Nadere informatie

Infiltraties. Wanneer is een infiltratie. aangewezen? tijdens jouw hospitalisatie. s Herenbaan Rumst. tel.: 03/ fax: 03/

Infiltraties. Wanneer is een infiltratie. aangewezen? tijdens jouw hospitalisatie. s Herenbaan Rumst. tel.: 03/ fax: 03/ Infiltraties tijdens jouw hospitalisatie s Herenbaan 172 2840 Rumst tel.: 03/880.90.11 fax: 03/880.95.95 Wanneer is een infiltratie aangewezen? e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 Epidurale infiltraties

Nadere informatie

> Radiofrequente behandeling van de facetgewrichten

> Radiofrequente behandeling van de facetgewrichten www.azstlucas.be > van de Multidisciplinair pijncentrum van de Inhoudstafel Welkom 3 Behandeling van de 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De 7 Nazorg 8 Wat te verwachten betreffende de pijn? 9 Mogelijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Nekrevalidatie

Patiënteninformatie. Nekrevalidatie Patiënteninformatie Nekrevalidatie 1 Inhoud Inleiding... 3 Algemene informatie... 3 Voor wie is dit programma bedoeld?... 3 Waarom multidisciplinair?... 4 Inhoud van de revalidatie... 4 Revalidatiearts...

Nadere informatie

> Zenuwwortelinfiltratie

> Zenuwwortelinfiltratie www.azstlucas.be > Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Welkom 3 Wat is een zenuwwortelinfiltratie? 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De behandeling 7 Nazorg 8 Wat te verwachten betreffende de

Nadere informatie

Deze brochure bevat algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw zorgverlener.

Deze brochure bevat algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw zorgverlener. Borstkliniek Az Damiaan vzw, oktober 2018. Niets uit deze brochure mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming. Deze brochure bevat algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op het

Nadere informatie

geriatrie informatiebrochure Geriatrisch dagziekenhuis

geriatrie informatiebrochure Geriatrisch dagziekenhuis geriatrie informatiebrochure Geriatrisch dagziekenhuis Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Doelstelling 4 3. Afspraken 4 4. Doelgroep 5 5. Verblijf 5 6. Ontslag 5 7. Wat brengt u mee naar het geriatrisch dagziekenhuis?

Nadere informatie

3 Anatomie en fysiologie 17 3.1 Acute pijn 17 3.2 Chronische pijn 23 3.3 Chronische pijn en limbisch systeem? 23

3 Anatomie en fysiologie 17 3.1 Acute pijn 17 3.2 Chronische pijn 23 3.3 Chronische pijn en limbisch systeem? 23 Inhoud Redactioneel 10 Over de auteurs 11 1 Inleiding 12 2 Geschiedenis 14 3 Anatomie en fysiologie 17 3.1 Acute pijn 17 3.2 Chronische pijn 23 3.3 Chronische pijn en limbisch systeem? 23 4 Pijnmeting

Nadere informatie

Onthaalbrochure SP-Locomotorische zorgafdeling

Onthaalbrochure SP-Locomotorische zorgafdeling Onthaalbrochure SP-Locomotorische zorgafdeling Inhoudsopgave 1. Wat is een Sp-Locomotorische zorgafdeling? (4) 2. Opnameregeling (4) 3. De zorgafdeling (5) 4. Voorstelling revalidatie team (6) 5. Praktische

Nadere informatie

Onthaalbrochure Afdeling Multidisciplinair pijncentrum

Onthaalbrochure Afdeling Multidisciplinair pijncentrum Onthaalbrochure Afdeling Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Voorstelling ziekenhuis... 3 Voorstelling afdeling... 4 Meest voorkomende pathologieën en behandelingen... 6 Verpleegkundige dagindeling....

Nadere informatie

De pijnkliniek: Rhizolyse of zenuwwortelblokkade. informatiebrochure. s Herenbaan Rumst

De pijnkliniek: Rhizolyse of zenuwwortelblokkade. informatiebrochure. s Herenbaan Rumst De pijnkliniek: Rhizolyse of zenuwwortelblokkade s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 Beste

Nadere informatie

Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten

Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten informatie voor patiënten INLEIDING 3 VOORSTELLING VAN HET DIABETESTEAM 5 Artsen Verpleegkundigen Diëtisten Psychologe Sociaal werkster Secretariaatsmedewerkster

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire soft rugrevalidatie

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire soft rugrevalidatie Patiënteninformatie Multidisciplinaire soft rugrevalidatie Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over multidisciplinaire soft rugrevalidatie... 3 Voor wie is deze revalidatie bedoeld?... 4 Waarom

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

Epidurale infiltratie

Epidurale infiltratie Epidurale infiltratie s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 Beste patiënt, Je werd doorverwezen

Nadere informatie

Lage rugpijn met of zonder uitstraling

Lage rugpijn met of zonder uitstraling Lage rugpijn met of zonder uitstraling s Herenbaan 172 2840 Rumst tel.: 03/880.90.11 fax: 03/880.95.95 e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be Oorzaken, pijnklachten, diagnose en behandelingen van

Nadere informatie

LAGE RUGKLACHTEN / HERNIA Oorzaak en behandeling, wel of niet opereren?

LAGE RUGKLACHTEN / HERNIA Oorzaak en behandeling, wel of niet opereren? LAGE RUGKLACHTEN / HERNIA Oorzaak en behandeling, wel of niet opereren? Dokter op dinsdag, 28 februari 2012 Marcel Garssen Neuroloog Jeroen Bosch Ziekenhuis Inleiding Er is nog een boel recht te zetten.

Nadere informatie

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN. Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN. Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde Volwassen worden met Mucoviscidose De behandeling van mucoviscidose is de

Nadere informatie

Pijnmeting bij volwassenen. Patiënteninformatie

Pijnmeting bij volwassenen. Patiënteninformatie Pijnmeting bij volwassenen Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure pijnmeting bij volwassenen 2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 4 2. Wat is pijn?... 5 2.1. Acute pijn... 5 2.2. Chronische

Nadere informatie

Nekschool. informatie voor patiënten

Nekschool. informatie voor patiënten Nekschool informatie voor patiënten Inleiding Nekklachten en hoge rugpijn ontstaan vaak door belastende houdingen en bewegingen die te lang of te vaak worden aangenomen. Veel het hoofd buigen, op de buik

Nadere informatie

Een buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie Een buikwandcorrectie s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) tel: 03 744 20 79 (privé praktijk) informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP Patiënteninformatie Welkom in het MDCCP Inhoud Inhoud... 2 Welkom in het multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn... 3 Het multidisciplinair centrum (MDCCP)... 4 Informatieve sessies...

Nadere informatie

Het Geriatrisch Dagziekenhuis - Campus Sint-Jan - Informatiebrochure

Het Geriatrisch Dagziekenhuis - Campus Sint-Jan - Informatiebrochure Het Geriatrisch Dagziekenhuis - Campus Sint-Jan - Informatiebrochure 1 inhoud Wat is het Geriatrisch dagziekenhuis? 03 Wat zijn de doelstellingen? 03 Wat is het aanbod? diagnostiek behandeling - revalidatie

Nadere informatie

Lage rugklachten en de hernia

Lage rugklachten en de hernia Lage rugklachten en de hernia Inhoudsopgave De hernia... 1 Wat is een hernia?... 1 Een hernia verdwijnt vaak vanzelf... 1 Specialistisch onderzoek... 2 Behandeling van de hernia... 2 Wat kan de patiënt

Nadere informatie

Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven

Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Overzicht Historiek Pilootprojecten Algologische functies Multidisciplinaire pijnteams Waar staan we nu? Multidisciplinaire

Nadere informatie

Het wervelkolomspreekuur. De gang van zaken

Het wervelkolomspreekuur. De gang van zaken Het wervelkolomspreekuur De gang van zaken U bent door uw huisarts doorverwezen naar het wervelkolomspreekuur van het ziekenhuis. In deze folder treft u informatie aan over de praktische gang van zaken

Nadere informatie

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep 1 2 Inhoud Inleiding? 3 Wat is Anesthesie? 4 Keuze Anesthesie? 4 Algemene Anesthesie 5 Regionale Anesthesie 6 Anesthesie kent tegenwoordig weinig verwikkelingen

Nadere informatie

Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte. Oncologisch Support Team OST

Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte. Oncologisch Support Team OST Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte Oncologisch Support Team OST Inhoud Oncologisch support team 4 Artsen 4 Sociaal werker 5 Psycholoog 6 Oncologisch verpleegkundigen 7 Levensbeschouwelijke zorg

Nadere informatie

Nervus occipitalis infiltratie

Nervus occipitalis infiltratie Infobrochure Nervus occipitalis infiltratie Pijncentrum Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Welkom Wat is een nervus occipitalis infiltratie? Het pijncentrum is een multidisciplinaire eenheid binnen

Nadere informatie

Sportmedisch Centrum Maartenskliniek. Samen sterk in beweging

Sportmedisch Centrum Maartenskliniek. Samen sterk in beweging Sportmedisch Centrum Maartenskliniek Samen sterk in beweging Samen sterk in beweging Bewegen is een onderdeel van het dagelijkse leven. Het is gezond voor de mens en heeft een aantoonbaar gunstig effect

Nadere informatie

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018 UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT Dermato_onco_018 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Ons team voor patiënten met een bot- en weke delen tumor 3 03 Bereikbaarheid van de poli, de hospitalisatie en de

Nadere informatie

Infiltraties. Wanneer is een infiltratie. aangewezen? tijdens de raadpleging. s Herenbaan 172 2840 Rumst. tel.: 03/880.90.11 fax: 03/880.95.

Infiltraties. Wanneer is een infiltratie. aangewezen? tijdens de raadpleging. s Herenbaan 172 2840 Rumst. tel.: 03/880.90.11 fax: 03/880.95. Infiltraties tijdens de raadpleging s Herenbaan 172 2840 Rumst tel.: 03/880.90.11 fax: 03/880.95.95 Wanneer is een infiltratie aangewezen? e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 Beste patiënt, Voor

Nadere informatie

ORTHOPEDISCH CENTRUM TURNHOUT

ORTHOPEDISCH CENTRUM TURNHOUT ORTHOPEDISCH CENTRUM TURNHOUT HIGHLIGHTS NEWSLETTER 10 SEPTEMBER 2018 WWW.TURNHOUT-ORTHOPEDIE.BE Interne werking Groei van het OCT Het Orthopedisch Centrum Turnhout (OCT) kent een gestage groei van haar

Nadere informatie

Welkom op SP Locomotorisch. Informatiebrochure

Welkom op SP Locomotorisch. Informatiebrochure Welkom op SP Locomotorisch Informatiebrochure Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 3 1 INLEIDING... 4 2 AANVRAAG... 4 3 KAMERKEUZE... 4 4 UW VERBLIJF OP ONZE ZORGEENHEID... 5 5 INFORMATIE BIJ DE REVALIDATIE...

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID. Els Tobback

INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID. Els Tobback INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID Els Tobback INHOUD 01 Inleiding 4 02 Diagnostisch traject 5 03 Aanmelding 6 04 Multidisciplinair onderzoek 7 05 Wetenschappenlijk onderzoek 9 06 Contact 9 4 /

Nadere informatie

> Transforaminale epidurale infiltratie

> Transforaminale epidurale infiltratie www.azstlucas.be > Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Welkom 3 Wat is een (Transforaminele)? 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De behandeling 7 Nazorg 8 Wat te verwachten betreffende de pijn?

Nadere informatie

> Lumbale en cervicale epidurale infiltratie

> Lumbale en cervicale epidurale infiltratie www.azstlucas.be > Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Welkom 3 Wat is een? 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De behandeling 6 Nazorg 7 Zal een mij helpen? 8 Wat zijn de risico s en de nevenwerkingen?

Nadere informatie

Pijnbehandeling. Centrum voor pijngeneeskunde Locatie Eindhoven

Pijnbehandeling. Centrum voor pijngeneeskunde Locatie Eindhoven Pijnbehandeling Centrum voor pijngeneeskunde Locatie Eindhoven Het centrum voor pijngeneeskunde heeft zijn polikliniek en behandelcentrum op locatie Eindhoven. Binnen dit centrum zijn anesthesiologen/pijnspecialisten

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

informatiebrochure Pijn

informatiebrochure Pijn informatiebrochure Pijn Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Pijn = belangrijk aandachtspunt 4 3. Wie is betrokken? 5 4. Hoe pijn beschrijven? 5 5. Besluit 6 6. Contactgegevens bij vragen 7 7. Persoonlijke

Nadere informatie

SOLK Zorgpad Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

SOLK Zorgpad Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten SOLK Zorgpad Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper 92.035 N 20170706 www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net 1 Zorgpad Somatisch

Nadere informatie

Multidisciplinair onderzoek (MAO) en behandeling van pijn

Multidisciplinair onderzoek (MAO) en behandeling van pijn Multidisciplinair onderzoek (MAO) en behandeling van pijn Beste patiënt In het multidisciplinair pijncentrum van AZ Delta wordt er gewerkt in een team met verschillende disciplines, bestaande uit pijnartsen/anesthesisten,

Nadere informatie

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie:

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie: Herniastraat Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas MRI-onderzoek: Polikliniek neurologie: Route Neuroloog: datum Tijd. datum Tijd Telefoon: 088-066 1000 Wat is

Nadere informatie

SP Revalidatie. Campus Henri Serruys

SP Revalidatie. Campus Henri Serruys 2 Welkom Welkom op de SP-dienst revalidatie van het AZ Sint-Jan Brugge- Oostende AV, campus Henri Serruys. Met deze brochure willen wij u graag informeren over de werking van de afdeling SP revalidatie.

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN GERIATRISCH DAGZIEKENHUIS

INFO VOOR PATIËNTEN GERIATRISCH DAGZIEKENHUIS INFO VOOR PATIËNTEN GERIATRISCH DAGZIEKENHUIS INHOUD 01 Inleiding 4 02 Wat doen we? 4 03 Onderzoeken 5 04 Praktisch 5 05 Onthaal 6 06 Opname en verblijf 6 07 Wat brengt u mee bij opname? 7 08 Vervoer

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Informatiebrochure

Hartrevalidatie. Informatiebrochure Hartrevalidatie Informatiebrochure 2 Meneer, mevrouw In deze brochure krijgt u meer informatie over hartrevalidatie. Deze revalidatie heeft tot doel een gezonde en actieve levensstijl te ontwikkelen. Doelstelling

Nadere informatie

Obesitaskliniek groepsprogramma

Obesitaskliniek groepsprogramma Obesitaskliniek groepsprogramma INLEIDING Overgewicht of obesitas is een wereldwijd gezondheidsprobleem, zowel op individueel als op maatschappelijk vlak. Mensen met overgewicht hebben vaak te kampen met

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

Rug- en nekrevalidatie SPINE IN MOTION. informatiebrochure

Rug- en nekrevalidatie SPINE IN MOTION. informatiebrochure Rug- en nekrevalidatie SPINE IN MOTION informatiebrochure Inhoud 1 Wie komt in aanmerking? 3 2 Wat houdt de behandeling in? 3 2.1 Consultatie 3 2.2 Informatiesessie 3 2.3 Basisoefeningen 4 2.4 Testen 4

Nadere informatie

Rugklachten en rughernia

Rugklachten en rughernia Rugklachten en rughernia Inleiding Als er over rugklachten gesproken wordt, hebben we het in feite over een grote groep van kwalen en ziekten die maar één ding gemeenschappelijk hebben: pijn zit in of

Nadere informatie

Revalidatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Revalidatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Revalidatie Informatie voor patiënten F1017-3135 september 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

RealHealth Pijnmanagement programma Voor patiënten met chronische lage rugpijnklachten

RealHealth Pijnmanagement programma Voor patiënten met chronische lage rugpijnklachten RealHealth Pijnmanagement programma Voor patiënten met chronische lage rugpijnklachten Informatie voor verwijzers Inhoud Inleiding 3 RealHealth programma 3 Wat is pijnmanagement? 3 Groepsprogramma en individuele

Nadere informatie

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018 UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT Dermato_onco_018 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Ons team dermato-onco voor patiënten met een huidkanker 3 03 Bereikbaarheid van de poli en de dagkliniek 4 04 Andere

Nadere informatie

Neurologie-nefrologie. informatiebrochure

Neurologie-nefrologie. informatiebrochure Neurologie-nefrologie informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Dagindeling en bezoekuren 4. Verpleegkundige verzorging 5. Medische opvolging 6. Meebrengen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Handenspreekuur. Handenspreekuur

Patiënteninformatie. Handenspreekuur. Handenspreekuur Patiënteninformatie Handenspreekuur Handenspreekuur 1 Handenspreekuur Polikliniek Revalidatiegeneeskunde, route 0.6 Telefoon (050) 524 5885 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw ziekenhuispasje

Nadere informatie

Metabole ziekten i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n

Metabole ziekten i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Metabole ziekten informatie voor patiënten 2 Metabole ziekten M e ta b o l e zi e k t e n 3 4 Inleiding Een metabole ziekte is een aangeboren, erfelijke afwijking van het metabolisme. De stofwisseling

Nadere informatie

Pijnkliniek. infobrochure voor patiënten

Pijnkliniek. infobrochure voor patiënten Pijnkliniek infobrochure voor patiënten B573 02 2016 INHOUD PAGINA ALGEMENE INFO OVER DE PIJNKLINIEK 2 -LOCATIE -HOE EEN AFSPRAAK MAKEN? -CONSULTATIEMOMENTEN ONZE VISIE OVER PIJN / BENADERING VAN UW PIJN

Nadere informatie

Verpleegafdeling revalidatie Torhout

Verpleegafdeling revalidatie Torhout Verpleegafdeling revalidatie Torhout Beste patiënt Wij heten u van harte welkom op onze afdeling revalidatie. Met deze brochure willen wij u graag informeren over de dagelijkse werking van onze afdeling.

Nadere informatie

Hernia in de onderrug

Hernia in de onderrug Hernia in de onderrug Een hernia (hernia nuclei pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Als deze uitstulping zich in een tussenwervelschijf in de onderrug bevindt, bij de lumbale wervels,

Nadere informatie

Een borstverkleining. informatiebrochure. s Herenbaan Rumst

Een borstverkleining. informatiebrochure. s Herenbaan Rumst Een borstverkleining s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) tel: 03 744 20 79 (privé praktijk) informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be

Nadere informatie