Cloud Computing. Naam: Hussein Fadallah Student nummer: Begeleider: Prof. Molenaar

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cloud Computing. Naam: Hussein Fadallah Student nummer: 293103 Begeleider: Prof. Molenaar"

Transcriptie

1 Cloud Computing Naam: Hussein Fadallah Student nummer: Begeleider: Prof. Molenaar

2 Cloud Computing Biedt Cloud Computing de juiste commerciële middelen om de IT flexibeler, gemakkelijker en toekomstgerichter te maken voor de marketing van het bedrijfsleven? Erasmus Universiteit Rotterdam Page 2 H. Fadallah (293103)

3 Inhoudsopgave Voorwoord.. 4 Inleiding 5 Hoe ontstond Cloud Computing?. 7 Wat is de definitie van Cloud Computing? Wat is de techniek achter Cloud Computing?. 12 Hoe commercialiseert Cloud Computing de IT wereld tot het maximum?. 14 Wat heeft Cloud Computing met IaaS aan marketeers te bieden?.. 18 Wat heeft Cloud Computing met SaaS aan marketeers te bieden?. 20 Wat zijn de nadelen van Cloud Computing?. 22 Wat zijn toekomstige toepassingsgebieden voor Cloud Computing?.. 24 Conclusie 26 Bronvermelding 27 Erasmus Universiteit Rotterdam Page 3 H. Fadallah (293103)

4 Voorwoord Van jongs af was ik altijd al geïnteresseerd in IT innovaties. Cloud Computing is hier een van. Sinds ik kennis heb gemaakt met virtualisatie in 2005, bleef ik het concept volgen, totdat het uitgroeide naar een centralisatie en grid-based virtualisatie infrastructuur dat Cloud Computing is gaan heten. Velen beschouwen Cloud Computing als een marketing buzz, bedacht om IaaS (Infrastructure as a Service) moderner en leuker te doen lijken. Cloud Computing is echter meer dan dat. Zelf ben ik zeer geïnspireerd door zowel de techniek als de mogelijkheden van Cloud Computing. Het vormt een groeiend concept met als doel dat alles virtueel gedigitaliseerd wordt. De locatie van informatie en data is niet langer aan te wijzen naar een bepaalde server op kantoor of thuis. Alle apparatuur dat gebruikt wordt veranderd langzamerhand in een client, dat niets anders fungeert dan als een apparaat dat kant en klare blokken informatie opvraagt voor de gebruiker, waarbij de informatie is opgeslagen in de Cloud (server). Door de nieuwe client-server binding ontstaat er meer afhankelijkheid voor de Cloud. In mijn scriptie zal Cloud Computing descriptief worden onderzocht, waarbij de techniek en toepasbaarheid voor bedrijven en consumenten zal worden besproken. Ook zullen diverse business cases worden gepresenteerd van diverse bedrijven, huidige trends en de mogelijkheden die het bedrijven en consumenten biedt. Hiermee hoop ik u te overtuigen dat het bijna onmogelijk is om de trend van Cloud Computing te ontwijken. Niet voor niets maken vele grote technologie bedrijven al gebruik hiervan, waaronder Microsoft, Google, Apple, IBM & Amazon. Ik wil bij dezes dhr. Prof. Molenaar bedanken voor zijn begeleiding van deze scriptie. Tevens wil ik de deelnemende bedrijven bedanken voor hun informatie met betrekking tot de overstap naar Cloud Computing. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 4 H. Fadallah (293103)

5 Inleiding Sinds de introductie van internet ontstond er voor het eerst een netwerk, waarin een PC (client) toegang tot data op een server kon krijgen. Een client hoefde niet langer de data via losse hardware fysiek overgedragen te worden, maar kon deze op aanvraag virtueel te ontvangen. De binding tussen client en server ontstond sindsdien. Door de snelle groei van internet en PC s zorgde de digitalisering van informatie voor een steeds belangrijkere rol van de IT afdeling binnen het bedrijfsleven. Tegenwoordig is IT niet meer weg te denken en vormt het een van de belangrijkste krachten voor innovatie en een sterke concurrentie positie. De jaarlijkse IT uitgaven behoren tegenwoordig tot de grootste kosten posten voor bedrijven. De totale IT uitgaven over 2010 worden geschat op 2500 miljard EUR [1]. Bedrijven zijn constant opzoek naar mogelijkheden om de kosten voor de IT afdeling te reduceren. Outsourcing is een van de belangrijkste fenomenen binnen de IT wereld als het gaat om kosten reductie. [2] Door de verbetering van de communicatie middelen dankzij internet en de schaalvoordelen door specialisatie, is IT outsourcing niet meer weg te denken. De groeiende vraag naar IT infrastructuur, kennis en personeel drukt bovendien de kosten van IT en dus de interesse in outsourcing nog verder omhoog. Het bewijs van de sleutelrol van IT binnen een organisatie is de trend van hogere IT kosten per personeel voor grote bedrijven in vergelijking met kleinere Erasmus Universiteit Rotterdam Page 5 H. Fadallah (293103)

6 bedrijven. Bedrijven die meer in IT investeren zien dan ook en verhoogde productiviteit en meer innovatie[2]. Toch heeft IT ook beperkingen als het gaat om efficiency. Door de grote variëteit aan hardware en software, zijn er teveel variaties ontstaan, waardoor schaalvoordelen minder gemakkelijk zijn te behalen. Cloud Computing biedt hier uitkomst op. Dankzij virtualisatie en consolidatie is het mogelijk om IT resources beter te benutten en tegelijkertijd het beheer van de infrastructuur te vergemakkelijken. Bovendien kan dankzij het concept van Utility Computing, alleen betalen voor gebruikte IT resources, ook het MKB gebruik maken van de voordelen van Cloud Computing. In deze scriptie zal Cloud Computing door middel van een descriptief literatuur onderzoek een antwoord worden gegeven op de onderzoeksvaag: Biedt Cloud Computing de juiste commerciële middelen om de IT flexibeler, gemakkelijker en toekomstgerichter te maken voor de marketing van het bedrijfsleven? Erasmus Universiteit Rotterdam Page 6 H. Fadallah (293103)

7 Hoe ontstond Cloud Computing? Cloud Computing zoals deze heden gebruikt wordt, ontstond in 2007 als een combinatie van Grid Computing, Utility Computing & virtualisatie. Volgens Google Trends dateert het woord van het eerste kwartaal [3] Grid computing, het aan elkaar koppelen van computers om ze zo samen te laten werken (Wikipedia NL), is een manier waarbij de resources van een groep servers gecombineerd worden en een eenheid vormen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een software en/of hardware laag, die taken zodanig verdeelt over de Grid, dat meerdere servers de nodige resources verschaffen om een proces zo snel mogelijk uit te voeren. Zo worden berekeningen sneller uitgevoerd doordat berekeningen door een groot aantal servers worden uitgevoerd. Vooral bij zware activiteiten waarbij applicaties meerdere threads nodig hebben, brengt dit een grote snelheidswinst op. Utility Computing is een concept waarbij proces activiteiten worden uitgevoerd op een externe Grid tegen betaling. Zo kunnen financiële instellingen met grote complexe modellen, hun IT benodigdheden oursourcen aan bedrijven die de rekencapaciteit wel hebben. Hiervoor wordt gerekend op basis van diverse maatstaven, zoals een tarief per CPU time interval. Virtualisatie is een software laag die het mogelijk maakt om de hardware Erasmus Universiteit Rotterdam Page 7 H. Fadallah (293103)

8 resources van een server zodanig te scheiden in Virtual Machines (VM's), dat elk VM kan fungeren als een losse server. Dit maakt het mogelijk om meerdere applicaties gescheiden te draaien op dezelfde server, maar in een gescheiden software omgeving. Virtualisatie maakt het hiermee dus mogelijk om het aantal servers te verminderen en dus het beheer te verminderen. Bovendien, biedt de software vaak mogelijkheden die efficiency en automatisering verder verhogen. De drie eerdergenoemde technieken vormen de basis van het Cloud Computing concept. Cloud Service Providers bieden hun klanten de mogelijkheid om de benodigde resources in te kopen voor een bepaalde tijdsperiode, variërend van data opslag, tot het simuleren van rekenmodellen waarvoor veel CPU Power nodig is. Sinds 2007 is de groei van Cloud Computing sterk gegroeid. Gartner's Hype Cycle van 2008 toont aan dat Cloud Computing in de eerste fase van hun model bevond, technology trigger phase, wat zou betekenen dat Cloud Computing binnen 2-5 jaar mainstream zal worden. Cloud Computing zou in 2008 in dezelfde status als Microblogging (bijv. Twitter) verkeren. [4] Gartner's Hype Cycle van 2009 bevestigde de wijziging van status voor Cloud Computing naar peak of inflated expectations. Hiermee voorspelde Gartner het succes van Cloud Computing en een vergelijkbare populariteit als E-readers. [5] Gartner voorspelde hiermee een groei van 21,3% over 2009 ($56,3 Miljard) ten opzichte van 2008 ($46,4 Miljard) aan omzet. De verwachtingen zijn dat de Cloud Computing markt in 2013 zal stijgen naar $150,1 Miljard. [6][7][8] Erasmus Universiteit Rotterdam Page 8 H. Fadallah (293103)

9 Erasmus Universiteit Rotterdam Page 9 H. Fadallah (293103)

10 Wat is de definitie van Cloud Computing? Zoals eerder aangegeven bestaat Cloud Computing voornamelijk uit een combinatie van een of meerdere van drie technologieën, namelijk Grid Computing, Utility Computing en Virtualisatie. Als gevolg hiervan zijn de definities sterk variërend. Enkele welbekende definities voor Cloud Computing: Carl Hewitt (2008): Cloud Computing is een paradigma waarin informatie permanent is opgeslagen op servers verbonden met het internet en waarbij de cache tijdelijk op client hardware is opgeslagen, zoals desktops, tablets, notebooks, handhelds en overige computergestuurde hardware. Hiermee legt Hewitt de nadruk op Grid Computing, waarbij de server-client een rol speelt bij het outsourcen van opslag. James Staten (2008): Cloud Computing is een pool van uiterst schaalbare en beheerde computer infrastructuur capaciteit, waarmee hosting van applicaties voor eindklanten mogelijk is op basis van consumptie. Staten bevestigt hiermee van beheerde en schaalbare resources dankzij virtualisatie en consumptie van computer resources als rekenmodel voor de facturatie, Utility Computing. Mladen Vouk (2008): Cloud Computing is een relatief nieuwe term gebouwd op jarenlange onderzoek op het gebied van virtualisatie, distributed computing, utility computing en recentelijk netwerk, web en software diensten. Vouk bevestigt de drie eerdergenoemde technologieën als sleutelrol in de ontwikkeling van Cloud Computing. Hij voegde de uiteindelijke diensten die vanuit de Cloud worden aangeboden ook als onderdeel van Cloud Computing. Forrester Research (2009): Cloud Computing is het inkopen van IT capaciteit en kant en klare applicaties van Utility Service Providers. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 10 H. Fadallah (293103)

11 Forrester Research definieert Cloud Computing meer vanuit de kant van de klant en heeft net als Vouk voor de software een belangrijke rol weggelegd als onderdeel van de Cloud. Zo zijn er nog vele verschillende definities voor Cloud Computing. Om voor de rest van het onderzoek, verwarringen te voorkomen, wordt gekozen voor de definitie van Vouk. Deze is namelijk completer en specificeert de technologie waar cloud computing op is gebaseerd. De software speelt echter ook een belangrijke rol, omdat het voor een deel een onderscheidende factor kan zijn bij het kiezen tussen Cloud Service Providers, maar ook omdat software ontwikkeling beïnvloed wordt door de cloud computing trend. Het uiteindelijke doel is dat data in zijn geheel in de Cloud (servers) wordt opgeslagen en verwerkt en hiermee de lasten verlicht voor de gebruiker (client). Erasmus Universiteit Rotterdam Page 11 H. Fadallah (293103)

12 Wat is de techniek achter Cloud Computing? Cloud Computing vereist veel technische eisen voor de server infrastructuur die zowel op hardware gebied als op software gebied anders zijn. Cloud Computing dient in staat te zijn te schalen afhankelijk van de benodigde input factoren, CPU of Processing power of data opslag. Hardware Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een SAN (Storage Area Network) infrastructuur, die speciaal is voor de data opslag. Wanneer er meer data opslag vereist is, kan er binnen de cloud extra SAN's geïnstalleerd worden. Voor CPU power geldt hetzelfde, door gebruik te maken van servers verbonden met de SAN infrastructuur en die niets anders doen dan voor de Processing power zorgen en de opslag overlaten aan de SAN. Hierdoor ontstaat een flexibele infrastructuur die gemakkelijk is op te schalen en niet fysiek op een server is ondergebracht. Dit is bij een regulier server infrastructuur met dedicated servers niet mogelijk. De opslag en CPU wordt verzorgt door een dedicated server. Wanneer er meer resources nodig zijn, is dit gelimiteerd door het maximaal te leveren hoeveelheid Erasmus Universiteit Rotterdam Page 12 H. Fadallah (293103)

13 van de betreffende server. De verhouding tussen de hoeveelheid CPU power en data opslag staat vast en kan niet afzonderlijk worden geschaald. Bij een tekort aan capaciteit van een van de input factoren, zal de data moeten worden overgeplaatst naar een nieuwe server met meer input factoren. Cloud Computing creëert in vergelijking met dedicated servers een schaalbare infrastructuur, waarmee op beide input factoren schaalvoordelen zijn te behalen. Software Cloud Computing vereist een uitgebreid software systeem die resources samenbrengt in een resource pool en het verbruik meet. De VM's worden op deze manier ondergebracht in een gealloceerde deel binnen deze resource pool. Het samenbrengen van resources van de Cloud infrastructuur, die ook de allocatie is de virtualisatie laag en maakt deel uit van de Grid Computing. De monitoring van resource pool allocaties en het verbruik hiervan maakt deel uit van de Utility Computing. Nadat een hoeveelheid resources uit de Cloud is gealloceerd aan een VM, kan een VM gemakkelijk deze resource pack verhogen en verlagen, zonder uitval of overplaatsing van data. Met deze techniek kunnen klanten dus betalen op basis van werkelijke verbruik van resources, in plaats van de van tevoren ingeschatte verbruik plus reserves. Dit verlaagt hiermee de kosten en verhoogt de productiviteit van de servers. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 13 H. Fadallah (293103)

14 Hoe commercialiseert Cloud Computing de IT wereld tot het maximum? Een traditionele IT afdeling beschikt over ingekochte apparatuur, systeembeheerders en eventuele service contracten voor de dekking van periodieke onderhoud, uitval en uitbreidingen. Het gevolg is meerdere leveranciers en diverse communicatie kanalen. Het gevolg is dat de IT afdeling complex is, waarbij eventuele business processen afhankelijk zijn van meerdere partijen en coördinatie een grote overhead is[9]. Cloud Computing zorgt voor centralisatie van alle taken, consolidatie van alle servers en onderhoud en creëert een nieuwe mogelijkheid om IT gemakkelijk uit te besteden aan Cloud Service Providers. Cloud Computing Services zijn onder te verdelen in drie typen diensten, waarbij elk onderdeel een andere graad van uitbesteding heeft. Het laagste niveau is IaaS (Infrastructure as a Service). In dit geval is het uitbesteden gebaseerd op het afnemen van de benodigde hoeveelheid resources binnen de infrastructuur. De afnemer is in dit geval zelf verantwoordelijk voor het in gebruik nemen van de infrastructuur, door het installeren van eigen software omgevingen binnen de cloud infrastructuur. De verantwoordelijkheden voor de provider zijn in dit geval beperkt tot de hardware kant van de Cloud infrastructuur en dient de klant zelf zorg te dragen voor het bruikbaar maken van de beschikbaar gestelde resources. Het middelste niveau is PaaS (Platform as a Service). Hierbij wordt een complete platform geleverd binnen de Cloud, waarmee de klant zijn software op kan draaien. De verantwoordelijkheden voor de provider zijn hier vermeerdert met de software platform laag voor een passende omgeving voor de hosting van de software van klanten. Het hoogste niveau is SaaS (Software as a Service). Hierbij is de outsourcing van IT tot een maximum verhoogd, waarbij de provider zorgt voor een stabiele omgeving binnen een passende platform en waarbij de software als dienst wordt aangeboden aan de klant. In dit geval zijn de verantwoordelijkheden van de Erasmus Universiteit Rotterdam Page 14 H. Fadallah (293103)

15 provider vermeerdert tot alles wat binnen de omgeving van de klant gebeurt. Voor de klant betekent dit geen omkijken meer naar zowel de software als de hardware kant. [10] De keuze voor bedrijven voor het kiezen van de juiste graad van cloud computing is sterk afhankelijk van de mate van IT outsourcing dat zij bereid is (Lee et al,2003). IT Outsourcing is een geen nieuw fenomeen (Lee et al,2003). Sinds de jaren 1960 werd veel aan computer facilitaire outsourcing gedaan vanwege de hoge kosten van computers. Sinds 1970 begon het uitbesteden van programmeer werkzaamheden. In 1980 waren steeds meer ondernemingen geneigd een eigen (in-house) computer infrastructuur te bouwen zonder dit uit te besteden. Sinds 1990 nam het oursourcing steeds verder toe en werden werkzaamheden als netwerk en telecom beheer uitbesteed, systeembeheer en applicatie ontwikkeling(lee et al,2003). IT Outsourcing en cloud computing zijn sterk gerelateerd aan elkaar. Dankzij Cloud Computing zijn ondernemingen in staat om een IT onderdeel te outsourcen Erasmus Universiteit Rotterdam Page 15 H. Fadallah (293103)

16 op basis van de benodigde resources. Niet voor niets wordt Cloud Computing gezien als een nieuwe trend binnen de IT outsourcing, variërend van hosting en computing tot kant en klare software systemen. (Vaquero, 2009) Uit een onderzoek van Lee (2000), bleek de voornaamste reden voor outsourcing naar Cloud Service Providers, is vanwege de lagere kosten voor computing power en systeembeheer. De kostenbesparing worden groter naarmate er voor een bedrijf een hoge variëteit aan benodigde computing resources. Dankzij de elasticiteit en schaalbaarheid van Cloud Computing. Een onderneming gevestigd in Silicon Valley, biedt haar internet diensten aan via de cloud. De piekuren liggen voornamelijk rond middernacht, vanwege de vele batch processen die diverse statistieken berekenen en verwerken in honderden databases. Deze gegevens worden tijdens kantooruren verzameld. Het gevolg is dat voor de computing werkzaamheden tijdens kantooruren een grote hoeveelheid aan opslag nodig is met beperkte hoeveelheid computing power. In de avonduren worden de opgeslagen gegevens geordend en gebruikt voor statistische simulaties, waar veel CPU power voor nodig is. Om dit over te laten aan de in-house IT afdeling zouden er 20 SAN (Storage Area Network) Appliances nodig zijn voor de opslag tijdens kantooruren en 500 servers (10 uur) nodig zijn voor de berekeningen na kantooruren. Door de IT onder te brengen in een Cloud, betaalt de onderneming alleen voor het werkelijke verbruik per uur voor de opslag. Voor de CPU power worden er 2000 servers ingezet, waardoor er slechts 2,5 uur nodig is voor de simulatie berekeningen. Hierdoor wordt tegelijkertijd ook veel bespaard aan opslag. Bovendien zou een in-house IT afdeling betekenen dat de onderneming 500 servers zou moeten inkopen, onderhouden, van elektriciteit en koeling voorzien 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Bij de cloud is dit in zijn geheel uitbesteed en wordt er per uur per werkelijk verbruik betaald. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 16 H. Fadallah (293103)

17 Dergelijke outsourcing is alleen mogelijk dankzij Cloud Computing. Door de allinclusive uurtarieven kunnen ondernemingen hun kosten en besparing precies berekenen en toekennen aan elk afdeling of computing factor. Lacity (2006) bevestigt hiermee het belang van het kiezen van de points of focus bij het outsourcen naar de Cloud. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 17 H. Fadallah (293103)

18 Wat heeft Cloud Computing met IaaS aan marketeers te bieden? IaaS biedt marketeers vele tools om hun producten en/of diensten interessanter te maken. De voordelen zijn meer dan alleen kostenbesparingen. Door gebruik te maken van Cloud Computing hoeven ondernemingen minder te investeren. Dit drukt de hoge kapitaal/rentekosten omlaag en verhoogt de productiviteit van kapitaal, dankzij de elasticiteit en schaalbaarheid van Cloud Computing. Cloud Computing maakt het mogelijk om alleen de benodigde resource factoren in te kopen, waarmee de complexiteit van planning en investeringen worden vermeden. Er hoeft niet van te voren ingeschat te worden hoe hoog de piekverbruik zal zijn, wat tevens de investeringen in reserves en buffers in het server park vermindert. Cloud Computing zorgt ervoor dat de kosten voor power/koeling verlaagd worden. Dergelijke kosten behoren tot de grootste kostenposten voor datacentra's. Cloud Computing vermindert de operationele kosten die nodig zijn voor het beheren van een server park, dankzij de outsourcing hiervan. Bedrijven hoeven ook minder specialistisch personeel in dienst te hebben. Software licentiekosten worden niet langer per server, maar per werkelijk gebruik gefactureerd door Cloud Service Providers, waardoor hoge licentiekosten worden verlaagd. Dankzij de verhoging van de efficiëntie van servers is Cloud Computing tevens energiezuiniger en milieuvriendelijker dan een in-house server park. Groener en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt een steeds belangrijker begrip in de IT wereld. Uit onderzoek is gebleken dat 6% van alle stroomverbruik ter wereld gebruikt wordt door IT.[11] Erasmus Universiteit Rotterdam Page 18 H. Fadallah (293103)

19 Door de IT afdeling uit te besteden kunnen bedrijven focussen op eigen competenties en hiermee rendementen en specialisatie verhogen. Voor bedrijven die extra hoge waarden hechten aan een gescheiden Cloud infrastructuur, is er een mogelijkheid om een Private Cloud af te nemen. Deze biedt de voordelen van dedicated resources die gescheiden zijn van de Public Cloud, waardoor privacy verder wordt verhoogd. IaaS Providers kunnen hun diensten richten op diverse ondernemingen, van MKB tot multinationals in allerlei branches met verschillende IT vereisten en benodigdheden. Ook de IT markt gericht op internet diensten, waaronder hosting providers, SaaS providers, internet applicatie ontwikkelaars en CDN (Content Delivery Networks). De voorspellingen van de grootte van de Cloud Computing markt wordt geschat op 68,3 miljard EUR[12]. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 19 H. Fadallah (293103)

20 Wat heeft Cloud Computing met SaaS aan marketeers te bieden? Saas (Software as a Service) providers, bieden software toepassingen voor klanten aan, waarbij het geheel is ondergebracht in een eigen of uitbesteedde Cloud. Voor klanten betekent dit geen omkijken meer naar zowel de software als hardware kant. Dit biedt ongekende voordelen aan, omdat de software in dit geval is gebouwd om goed te functioneren binnen de Cloud omgeving. In vergelijking met reguliere software die vaak ontwikkeld en getest wordt op verschillende software omgevingen, vanwege de grote diversiteit hieraan. Cloud providers kunnen hierdoor veel tijd en kosten aan customer support en software ontwikkeling besparen door te kiezen voor een SaaS business model. Door het aanbieden van een kant en klare software oplossing, kunnen zij een meer onderscheidend voordeel creëren. SaaS wordt tevens gekenmerkt door een geautomatiseerde manier van facturatie op basis van verbruik. Voor software toepassingen gericht op de zakelijke markt is dit vaak op basis van het aantal gebruikers. Door de automatisering hiervan kunnen SaaS providers veel kosten besparen op het gebied van administratie en klanten beheer. Tegelijkertijd is dit voor bedrijven een flexibelere manier van software leasing en zijn de kosten beter te voorspellen en te beheersen. Doordat de software is ondergebracht binnen een Cloud is deze altijd en overal beschikbaar. Dit maakt het werken op afstand of flexwerken gemakkelijker en beter. Voor de klant betekent dit meer controle op de werkzaamheden van haar personeel, doordat de software in staat is alle input en output binnen de Cloud te beheersen. Doordat de software niet langer op losse laptops of workstations is geïnstalleerd, biedt dit meer gecentraliseerde mogelijkheden voor teamwerk en online collaboration. Tegelijkertijd is het een stabielere werkomgeving, waarbij de compatibiliteit en beschikbaarheid tussen de verschillende laptops en workstations hoger is, doordat de client alles overlaat aan de cloud server. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 20 H. Fadallah (293103)

21 SaaS biedt tevens meer mogelijkheden voor software connectors met andere (cloud) toepassingen. Door gebruik te maken van een API kan zodoende bijvoorbeeld de software voor de voorraad inventarisatie gekoppeld worden aan andere externe systemen van andere SaaS providers. Steeds meer SaaS providers werken bovendien aan standaardiseringen van software connectors, zodat de flexibiliteit van koppelingen met andere software toepassingen gemakkelijker verloopt. Hierdoor krijgt de klant tevens meer keuze in het kiezen van software. Dergelijke toepassingen zijn reeds aanwezig in social networking sites, zoals koppelingen tussen linkedin en twitter, facebook en externe applicaties, Google Mail en Docs. Diverse open standaarden zijn gevormd voor het delen en consolideren van login procedures (OpenID) en connectors (OpenGraph, Amazon EC2). Dankzij SaaS Cloud Providers, wordt het proces van time-to-market versneld, doordat software ontwikkelaars zich niet langer hoeven te focussen op verschillende platformen die klanten gebruiken. Dankzij Google, Microsoft & IBM wordt het voor software ontwikkelaars gemakkelijker om SaaS diensten aan te bieden op basis van open standaarden. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 21 H. Fadallah (293103)

22 Wat zijn de nadelen van Cloud Computing? Doordat de trend van het onderbrengen van de opslag en bewerking van data steeds meer naar de Cloud gaat, betekent dit een grotere afhankelijkheid van de Cloud. Daarom wordt er voor Cloud Computing een hoge mate van redundantie opgebouwd om eventuele storingen tegen te gaan. Toch blijft deze afhankelijkheid een mogelijke risico, die nooit voor 100% gedekt kan worden door redundantie. Bij problemen met de Cloud zou dit voor bedrijven kunnen betekenen, dat er geen orders verwerkt kunnen worden of personeel niet aan het werk kan. Het feit dat de Cloud vaak in handen is van een andere partij (Cloud Service Providers) is betekent ook dat de gebruiker voldoende vertrouwen moet hebben in de Cloud Provider. De betrouwbaarheid en bereikbaarheid van diensten is niet alleen gebonden aan de Cloud Service Provider. Doordat de Cloud techniek nog altijd in ontwikkeling is en redundantie niet voor 100% uptime kan zorgen, kan dit schade tot gevolg hebben. Vele grote Cloud based diensten die door Amazon, Google en andere grote providers zijn aangeboden hebben last gehad van diverse storingen. In combinatie met de afhankelijkheid vormt dit vaak een bezwaar voor het afhankelijk zijn van een Cloud voor alle operationele activiteiten. De storingen treden ook op door software matige fouten (bugs). De gevolgen hiervan zijn aanzienlijk. Hoewel dergelijke fouten moeilijk te voorkomen zijn is het kiezen van de juiste SaaS provider met goede kennis belangrijk, om de recovery tijd tot een minimum te beperken. Doordat de data opgeslagen wordt door een externe partij kan er een data lockin optreden. De klant is sterk afhankelijk van de provider voor de toegang tot de data. Het is daarom zeer belangrijk dat een betrouwbare en ervaren Cloud Provider wordt gekozen, zodat in de meest ongunstige situaties de data alsnog kan worden verkregen. Eventueel is een mogelijkheid om altijd een backup onder te brengen in een andere Cloud, of onder eigen beheer. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 22 H. Fadallah (293103)

23 Dit is ook belangrijk in het geval van een nodige inspectie en controle van de achterliggende systemen voor de data. Voornamelijk bij inbraak door hackers of personeel, is het belangrijk om over de nodige middelen te beschikken om dergelijke audits te kunnen uitvoeren. Ook vendor lock-in vormt een mogelijke dreiging voor het gebruik van Cloud Providers (SaaS). Wanneer een client voor een CRM gekozen heeft is het vaak zeer complex om over te stappen naar een andere provider. De client is hierdoor gebonden aan zijn huidige provider en eventuele migraties vereisen hierdoor veel overhead en werkzaamheden. Het is daarom belangrijk om dergelijke lock-in's mee te nemen bij het kiezen van de juiste provider. Privacy vormt de grootste bedreiging voor Cloud Computing. Doordat de data wordt ondergebracht binnen een Cloud in beheer van een externe partij, kan de externe partij misbruik maken van de aanwezige data. Vooral bij public cloud vormt privacy een mogelijk gevaar. Door de diverse connectoren en API's met andere systemen ontstaat er bovendien een brug naar diverse andere instanties, waarbij de inzage en voorziening van data ingewikkelder is voor de client om na te gaan. Als gevolg van de diverse nadelen en dreigingen is er een slechte reputatie ontstaan rondom Cloud Computing. Voornamelijk afhankelijkheid en privacy vormen grote dreigingen voor de groei van Cloud Computing. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 23 H. Fadallah (293103)

24 Wat zijn toekomstige toepassingsgebieden voor Cloud Computing? Cloud Computing zorgt niet alleen voor drastische veranderingen op het gebied van internet en de zakelijke markt. Cloud Computing maakt het mogelijk om diverse elektrische apparatuur simpeler te maken. Drie grote trends hiervan zijn streaming media, online gaming en online collaboration/workflow tools. Streaming media De huidige TV wordt vaak verbonden met diverse apparaten, zoals een digitale/kabel tv receiver, een schotel antenne en receiver, dvd speler en een multimedia device (windows media center pc, xbox, playstation wii). Al deze apparaten zijn losstaand, elk met een eigen tariefstructuur en leveranciers. De markt is echter volop in beweging. Zo heeft Google recent Google TV aangekondigd, waarmee internet en de meeste digitale media beschikbaar is via internet. Diverse LCD TV fabrikanten hebben de nodige software connectors binnen de software onderdeel van TV's geïnstalleerd, waardoor het mogelijk is om via de TV over alle mogelijkheden te beschikken van Google TV. Het enige vereiste is dat de TV verbonden wordt via internet. Ook Apple heeft een dergelijke dienst mogelijk gemaakt door het installeren van een Apple apparaat die verbonden dient te worden met de TV en internet. Online gaming Voor de huidige gaming markt speelt online gaming een belangrijke rol. De huidige games vereisen echter steeds snellere computers. Dit zorgt voor veel hardware kosten voor gamers om hun hardware meerdere keren per maand upgraden. Door diverse technieken gebonden aan Cloud Computing, is het mogelijk gemaakt om de zware grafische berekeningen voor games over te laten aan Cloud's. Het gevolg is dat games niet langer afhankelijk zijn van de software die op computers draait of de hardware waaruit deze bestaat. Het gehele spel wordt via de Cloud naar de client gestreamed. Dit vergroot hierdoor de potentiële gaming markt enorm. Tegelijkertijd biedt het gaming developers extra Erasmus Universiteit Rotterdam Page 24 H. Fadallah (293103)

Cloud Computing. Bart van Dijk

Cloud Computing. Bart van Dijk Cloud Computing Bart van Dijk (b.van.dijk@hccnet.nl) Cloud Computing Wat is Cloud Computing, en waarom Geschiedenis Cloud Computing Techologie Service modellen Voor en nadelen Cloud Computing voor consumenten

Nadere informatie

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud The Cloud Agenda Wat is de cloud? Ontwikkelingen en trends in de markt Bedrijfsstrategie Voordelen en vraagtekens Werken in de cloud: Hoe? Veiligheid & privacy Toepasbaarheid in breder verband Demo Borrel

Nadere informatie

White Paper - Quality as a Service & Waarom de Cloud? CeneSam, Februari 2014

White Paper - Quality as a Service & Waarom de Cloud? CeneSam, Februari 2014 White Paper - Quality as a Service & Waarom de Cloud? CeneSam, Februari 2014 Executive summary Cloud computing is een veelgehoorde term. Cloud computing is geen architectuurconcept maar een manier om een

Nadere informatie

Cloud Computing. Definitie. Cloud Computing

Cloud Computing. Definitie. Cloud Computing Cloud Computing Definitie In de recente literatuur rond Cloud Computing zijn enorm veel definities te vinden die het begrip allemaal op een verschillende manier omschrijven. Door deze diversiteit zijn

Nadere informatie

SaaS en cloud computing: in de mist of in de wolken? Karin Zwiggelaar, partner 20 september 2010

SaaS en cloud computing: in de mist of in de wolken? Karin Zwiggelaar, partner 20 september 2010 SaaS en cloud computing: in de mist of in de wolken? Karin Zwiggelaar, partner 20 september 2010 We staan aan de vooravond van de volgende Internetrevolutie De klassieke werkwijze van organisaties zal

Nadere informatie

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Auteur: Roy Scholten Datum: woensdag 16 september, 2015 Versie: 1.1 Hoe u kunt profiteren van de Cloud Met de komst van moderne technieken en de opmars van

Nadere informatie

Vergroening Kennisnet Cloud

Vergroening Kennisnet Cloud Vergroening Kennisnet Cloud Have your cake and eat it too Dirk Linden 30 januari 2014 Inleiding / Aanleiding Aanbesteding Kennisnet Housing en Hosting 2013 Nieuwbouw aangegrepen door Vancis en Kennisnet

Nadere informatie

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Veel bedrijven maken of overwegen een transitie naar de

Nadere informatie

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet Ronald.geuze@nl.ibm.com, Ronald.vanteeffelen@nl.ibm.com Consolidatie en Virtualisatie van Intel en UNIX platformen de praktijk 18/03/2009 DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet 2009 IBM

Nadere informatie

VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD

VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD Cloud storage. Back-up in de cloud. Er zijn verschillende benamingen voor diensten die computergebruikers in staat stellen om hun documenten en

Nadere informatie

Oplossingen overzicht voor Traderouter > 02/11/2010

Oplossingen overzicht voor Traderouter > 02/11/2010 Oplossingen overzicht voor Traderouter > 02/11/2010 Netconnex is opgericht in 2004 (Gezeteld in Belgie maar het hoofd datacenter gelegen in Nederland [omgeving Amsterdam]). Zeer gestaag groeiende onderneming

Nadere informatie

Van Virtualisatie naar Cloud Computing De roadmap voor de toekomst?

Van Virtualisatie naar Cloud Computing De roadmap voor de toekomst? Van Virtualisatie naar Cloud Computing De roadmap voor de toekomst? Louis Joosse Principal Consultant Alle intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de inhoud van of voortvloeiende uit dit document

Nadere informatie

BRAIN FORCE THE JOURNEY TO THE CLOUD. Ron Vermeulen Enterprise Consultant

BRAIN FORCE THE JOURNEY TO THE CLOUD. Ron Vermeulen Enterprise Consultant BRAIN FORCE THE JOURNEY TO THE CLOUD Ron Vermeulen Enterprise Consultant BRAIN FORCE Europe Europese Professional Services Provider Consultancy, Projects & Solutions, Staffing Belangrijkste Partnerships

Nadere informatie

Cloud werkplek anno 2014. Cloud werkplek anno 2014

Cloud werkplek anno 2014. Cloud werkplek anno 2014 Introductie Peter Klix Infrastructuurarchitect Specialisatie networking en desktop concepts Peter.klix@eic.nl Cloud desktop Introductie Desktop concepten door de jaren Infrastructuur Cloud concepten Focus

Nadere informatie

5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT

5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT 5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT Na enkele jaren ervaring met de cloud, realiseren zowel gebruikers als leveranciers zich dat enkele van de vaakst gehoorde mythes over cloud computing eenvoudigweg... niet waar

Nadere informatie

Ubuntu Release Party welkom @ XTG 11/23/12 1

Ubuntu Release Party welkom @ XTG 11/23/12 1 Ubuntu Release Party welkom @ XTG 11/23/12 1 Welkom! Xpert in virtualization technology Kenniscentrum op gebied van virtualisatie: VMware, Citrix, Linux Microsoft... LPI Approved Training Partner Guru

Nadere informatie

Agenda 26-4-2009. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie.

Agenda 26-4-2009. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie. John Lieberwerth Agenda Even voorstellen Cloud Computing De tien Plagen Gebruikersorganisatie en ICT

Nadere informatie

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Inhoudsopgave Moderne datacenters, moderne uitdagingen De eindeloze mogelijkheden van virtualisatie

Nadere informatie

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING?

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Innervate: Januari 2011 WHITEPAPER CLOUD COMPUTING HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Lees hier in het kort hoe u zich het best kunt bewegen in de wereld van cloud computing

Nadere informatie

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE Eigenschappen Converged Hardware 1 van 8 Document Informatie Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 29-09-2015 Draft Remco Nijkamp 0.2 29-09-2015 Volgende Versie opgesteld

Nadere informatie

Vervang uw verouderde hardware

Vervang uw verouderde hardware Whitepaper Vervang uw verouderde hardware Dedicated of Cloud? Alles over virtualisatie. Wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen? INHOUD» Wat is virtualisatie?» Wat is een Virtual Server?» Besparen

Nadere informatie

End to End Virtualisation

End to End Virtualisation End to End Virtualisation Virtualisatie in een Citrix wereld Edwin van den Broek Valid ICT Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde De DSM visie Applicaties transparant aan gebruikers aanbieden, ongeacht

Nadere informatie

Cloud, cloud, cloud. Wolfgang Ververgaert Wiljan Oomen

Cloud, cloud, cloud. Wolfgang Ververgaert Wiljan Oomen Cloud, cloud, cloud Wolfgang Ververgaert Wiljan Oomen 1 Wat kunt u verwachten? Definitie van Cloud computing Welke modellen van Cloud Computing zijn er? Welke varianten zijn er dan? Waarom naar een Cloud

Nadere informatie

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure Asset 1 van 7 Over het bouwen van cloudoplossingen Gepubliceerd op 24 february 2015 Praktische handleiding voor ontwikkelaars die aan de slag willen met het maken van applicaties voor de cloud. Zij vinden

Nadere informatie

De Exact MKB Cloud Barometer: Kansen in de Cloud voor het MKB. Peter Vermeulen Pb7 Research i.o.v. Exact

De Exact MKB Cloud Barometer: Kansen in de Cloud voor het MKB. Peter Vermeulen Pb7 Research i.o.v. Exact De Exact MKB Cloud Barometer: Kansen in de Cloud voor het MKB Peter Vermeulen Pb7 Research i.o.v. Exact Veldwerk Doel van de Exact MKB Cloud Barometer Hoeveel waarde haalt het MKB uit de cloud? Hoe kunnen

Nadere informatie

De kracht van een sociale organisatie

De kracht van een sociale organisatie De kracht van een sociale organisatie De toegevoegde waarde van zakelijke sociale oplossingen Maarten Verstraeten. www.netvlies.nl Prinsenkade 7 T 076 530 25 25 E mverstraeten@netvlies.nl 4811 VB Breda

Nadere informatie

Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services. Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud

Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services. Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud Oud scenario - Small Business Server 2011 Waarom afscheid nemen? Alweer 6(!) jaar oud Kans op

Nadere informatie

Cloud Computing: Met HPC in de wolken Ron Trompert

Cloud Computing: Met HPC in de wolken Ron Trompert Cloud Computing: Met HPC in de wolken Ron Trompert Wat is Cloud computing Voorbeelden Cloud Soorten Cloud SaaS (Software as a Service) Software die als een dienst wordt aangeboden, bijv. google calendar,

Nadere informatie

CAD IN THE CLOUD & AUGMENTED REALITY. Gebruik de (reken)kracht van het Datacenter

CAD IN THE CLOUD & AUGMENTED REALITY. Gebruik de (reken)kracht van het Datacenter CAD IN THE CLOUD & AUGMENTED REALITY Gebruik de (reken)kracht van het Datacenter EVEN VOORSTELLEN Michiel van Bergen van der Grijp Business developer CSN Groep Opgegroeid in Rotterdam 48 jaar Werktuigbouwkunde

Nadere informatie

Meer mogelijkheden voor mobiele medewerkers met secure app delivery

Meer mogelijkheden voor mobiele medewerkers met secure app delivery Meer mogelijkheden voor mobiele medewerkers met secure app delivery Werken met Windows-applicaties op alle mogelijke devices, met volledige security. Om gemakkelijk en productief te werken, willen veel

Nadere informatie

Verras uw business-collega s met een IT-sixpack

Verras uw business-collega s met een IT-sixpack Hybride-cloudaanpak Verras uw business-collega s met een IT-sixpack De CIO staat steeds meer onder druk: enerzijds vragen uw businesscollega s een s nellere en meer flexibele dienstverlening, anderzijds

Nadere informatie

Een dag uit het leven van een Cloud consument Stefan Willems, Architect @ Platani Marcel Steenman, Consultant @ Platani

Een dag uit het leven van een Cloud consument Stefan Willems, Architect @ Platani Marcel Steenman, Consultant @ Platani Een dag uit het leven van een Cloud consument Stefan Willems, Architect @ Platani Marcel Steenman, Consultant @ Platani any any any online Cloud Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Gezin biedt een

Nadere informatie

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer DE PRIVATE CLOUD Johan Bos & Erik de Meijer Agenda Wat is Cloud? Waarom Private Cloud? Wanneer Private Cloud? Een stappenplan Vragen Quiz Ga naar www.kahoot.it of download de app Gefeliciteerd! 2017 EXACT

Nadere informatie

Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen?

Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen? Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen? ir. Ronald van Vugt ronald@netwell.eu Aanleiding Deze presentatie is ontstaan naar aanleiding van een nieuw architectuur ontwerp voor

Nadere informatie

Private Cloud : Intelligent Hosting. [Kies de datum]

Private Cloud : Intelligent Hosting. [Kies de datum] Private Cloud : Intelligent Hosting [Kies de datum] Inleiding WideXS is een Nederlandse aanbieder van internetoplossingen en met ruim 15 jaar ervaring een begrip in de markt. In deze whitepaper beschrijft

Nadere informatie

Besparingsvoorbeelden voor MKB met glasvezel. Rekenvoorbeeld 1

Besparingsvoorbeelden voor MKB met glasvezel. Rekenvoorbeeld 1 Besparingsvoorbeelden voor MKB met glasvezel Rekenvoorbeeld 1 Ieder bedrijf beschikt tegenwoordig over een e-mail server. E-mail op smart Phones en tablets wordt steeds populairder en belangrijker maar

Nadere informatie

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services.

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services. Cloud Computing Webinar Unizo Steven Dewinter Steven.Dewinter@belgacom.be January 20 th, 2012 Agenda Agenda: Wat is nu precies Cloud Computing? Voordelen & Nadelen Hoe ga ik naar de Cloud? Belgacom Cloud

Nadere informatie

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming.

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. Dit is de Microsoft Cloud. Elke onderneming is uniek. Van gezondheidszorg tot de detailhandel, van fabricage tot financiële dienstverlening: geen twee ondernemingen

Nadere informatie

it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit

it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit Kantoor- en bedrijfsautomatisering it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit vanboxtel is naast gerenommeerd automatiseerder van logistieke processen,

Nadere informatie

Cloud computing in het MKB

Cloud computing in het MKB HvA Cloud computing in het MKB Hoe kan SaaS als onderdeel van cloud computing bijdragen aan een beter Nederlands middenen kleinbedrijf? Auteur: Kevin Mans Student nummer: 500674770 Inlever datum: 8-4-2013

Nadere informatie

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services.

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services. Cloud Computing Steven Dewinter Steven.Dewinter@belgacom.be February 13 th, 2012 Cloud computing is niet nieuw. Het is een evolutie, geen revolutie! Personal Computer, Tekstverwerker, Rekenblad, MS DOS,..

Nadere informatie

Windows Server 2003 End of support

Windows Server 2003 End of support Windows Server 2003 End of support Wat betekent dit voor mijn organisatie? Remcoh legt uit Met dit nieuwsitem brengt Remcoh de naderende End of Support datum voor Windows Server 2003 onder uw aandacht.

Nadere informatie

Fors besparen op uw hostingkosten

Fors besparen op uw hostingkosten Whitepaper Fors besparen op uw hostingkosten Hoe kunt u een kostenvoordeel behalen zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van uw dienstverlening? INHOUD» De hostingmarkt» Cloud technologie» Uitbesteden

Nadere informatie

Cloud Computing. -- bespiegelingen op de cloud -- MKB Rotterdam, 10 november 2015. Opvallend betrokken, ongewoon goed

Cloud Computing. -- bespiegelingen op de cloud -- MKB Rotterdam, 10 november 2015. Opvallend betrokken, ongewoon goed Cloud Computing -- bespiegelingen op de cloud -- MKB Rotterdam, 10 november 2015 Opvallend betrokken, ongewoon goed Agenda Inleiding Mijn achtergrond Over Innvolve Cloud Computing Overwegingen Afsluiting

Nadere informatie

IaaS by Proact. datasheet. Uitdaging. Oplossing. U profiteert van: Van IT-afdelingen wordt steeds meer verwacht. Zij moeten e nerzijds de b

IaaS by Proact. datasheet. Uitdaging. Oplossing. U profiteert van: Van IT-afdelingen wordt steeds meer verwacht. Zij moeten e nerzijds de b datasheet Uitdaging Als CIO of IT-manager balanceert u dagelijks t ussen de eisen en w ensen van de business en het efficiënt en effectief omgaan met de b eschikbare financiële middelen. Hoe kunt u s neller

Nadere informatie

Een alledaags gegeven

Een alledaags gegeven Venice in een SAAS omgeving 8 September, 2010 Een alledaags gegeven Elektriciteit, water, gas, telefonie zijn enkele van de basisbenodigdheden waar we als consumenten en bdij bedrijven continu gebruik

Nadere informatie

CMS Ronde Tafel. Cloud Continuity. Ir. Jurian Hermeler Principal Consultant

CMS Ronde Tafel. Cloud Continuity. Ir. Jurian Hermeler Principal Consultant CMS Ronde Tafel Cloud Continuity Ir. Jurian Hermeler Principal Consultant Introductie Quint Wellington Redwood Onafhankelijk Management Adviesbureau Opgericht in 1992 in Nederland Ruim 20 jaar ervaring

Nadere informatie

zorgeloos werken in de cloud

zorgeloos werken in de cloud metacom cloud functionele mogelijkheden zorgeloos werken in de cloud vanmeijel.nl bouwen kan simpeler Metacom is één van de meest bedrijfskritische applicaties binnen uw organisatie. De beschikbaarheid,

Nadere informatie

Onderzoeksbureau GBNED Cloud computing en pakketselectie. Door Gerard Bottemanne, GBNED. 29-11-2012 ICT Financials

Onderzoeksbureau GBNED Cloud computing en pakketselectie. Door Gerard Bottemanne, GBNED. 29-11-2012 ICT Financials Door Gerard Bottemanne, GBNED 29-11-2012 ICT Financials Soort pakket Stand alone > Best of Breed Losstaand (beste) financieel administratiesysteem Attentiepunten: - Meer leveranciers (systeembeheer) -

Nadere informatie

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten 1 Cloudcomputing is populair, en niet zonder reden. Clouddiensten

Nadere informatie

Desktop Delivery: een zakelijke afweging

Desktop Delivery: een zakelijke afweging Desktop Delivery: een zakelijke afweging Client - Server, SBC, virtuele desktops, virtuele applicaties of een virtueel besturingssysteem? Er zijn genoeg mogelijkheden om desktop functionaliteit aan de

Nadere informatie

DE BUSINESS CASE VOOR DE ASP OPLOSSING VAN CRM RESULTANTS VOOR ONDERWIJSINSTELLINGEN

DE BUSINESS CASE VOOR DE ASP OPLOSSING VAN CRM RESULTANTS VOOR ONDERWIJSINSTELLINGEN DE BUSINESS CASE VOOR DE ASP OPLOSSING VAN CRM RESULTANTS VOOR ONDERWIJSINSTELLINGEN Inleiding CRM Resultants biedt aan haar klanten de keuze om Microsoft Dynamics CRM in huis te installeren, of om de

Nadere informatie

IGEL; Cloud Sourcing Een nieuw werkterrein voor Thin Clients

IGEL; Cloud Sourcing Een nieuw werkterrein voor Thin Clients Persbericht IGEL; Cloud Sourcing Een nieuw werkterrein voor Thin Clients Igel beschouwt cloud computing als een kernelement in een nieuwe golf van outsourcing, een golf waarvan vooral het MKB zal gaan

Nadere informatie

Het nieuwe werken nu ook voor zware grafische gebruikers

Het nieuwe werken nu ook voor zware grafische gebruikers ook voor zware grafische Flexibel werken met de Virtual Engineering Workplace van Dell en SLTN Inter Access Uit de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken van 2015 blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit Microsoft Office 365 voor bedrijven Remcoh legt uit Beter samenwerken, ook onderweg Starten met Office 365 is starten met het nieuwe werken. Met Office 365 heeft u namelijk de mogelijkheid om altijd en

Nadere informatie

Maak kennis met. donderdag 19 november 2015

Maak kennis met. donderdag 19 november 2015 Maak kennis met wie is GeeFirm GeeFirm Ervaring en referenties in allerlei sectoren Synmotive Internet Overal Cloud - Telecom - Web - IT 24 x 7 support 100% web based office onderdeel van AllSolutions

Nadere informatie

Sim as a Service. Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie

Sim as a Service. Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie Sim as a Service Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie RAM Mobile Data Sim as a Service Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie

Nadere informatie

Bijzondere ICT voor bijzondere zorg

Bijzondere ICT voor bijzondere zorg Bijzondere ICT voor bijzondere zorg Agenda Over Profila Zorg Gezondheidszorg in beweging ICT requirements Profila Zorg Biedt cloud computing de oplossing? Migratie Effecten en besparingen Leerpunten Toekomst

Nadere informatie

Hoe belangrijk is het verschil tussen public en private cloud in de praktijk?

Hoe belangrijk is het verschil tussen public en private cloud in de praktijk? 1 Hoe belangrijk is het verschil tussen public en private cloud in de praktijk? De verschillende soorten cloud INHOUD Inleiding Public cloud Private cloud Community cloud Hybrid cloud In de praktijk Conclussie

Nadere informatie

Private Cloud: Virtuele servers op basis van Windows Azure Pack

Private Cloud: Virtuele servers op basis van Windows Azure Pack Private Cloud: Virtuele servers op basis van Windows Azure Pack Virtuele servers op basis van Windows Azure Pack De Private Cloud oplossing van 2tCloud is gebaseerd op de geavanceerde Windows Azure Pack

Nadere informatie

Begrippenlijst Inzicht in de wereld van big data, marketing en analyse

Begrippenlijst Inzicht in de wereld van big data, marketing en analyse Begrippenlijst Inzicht in de wereld van big data, marketing en analyse 4orange, 2017 Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 2 Inhoud Achtergrond & Aanleiding... 3 A... 3 B... 3 C... 3

Nadere informatie

hoogwaardige IaaS Cloudoplossingen

hoogwaardige IaaS Cloudoplossingen hoogwaardige IaaS Cloudoplossingen Exclusieve partnership Cloudleverancier NaviSite is als onderdeel van mediaconglomeraat Time Warner Cable één van de grootste wereldwijde providers van enterprise class

Nadere informatie

Asset 1 van 17. Mobile Application Management en security. Gepubliceerd op 18 april 2015

Asset 1 van 17. Mobile Application Management en security. Gepubliceerd op 18 april 2015 Asset 1 van 17 Mobile Application Management en security Gepubliceerd op 18 april 2015 Veel organisaties hebben de afgelopen jaren hun eigen mobiele enterprise apps ontwikkeld. De data hierin is potentieel

Nadere informatie

Three Ships CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor Three Ships CDS

Three Ships CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor Three Ships CDS CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor CDS 1. Algemeen Dit document geeft een overzicht van een aantal mogelijke hardware configuraties voor het inrichten van een serveromgeving voor

Nadere informatie

OpenX Hosting. Opties en Alternatieven

OpenX Hosting. Opties en Alternatieven OpenX Hosting Opties en Alternatieven Versie 1.0 Groningen, 9 juni 2009 Opgesteld door: Copyright 2009 ErikGeurts.com B.V. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Alfresco Document Management

Alfresco Document Management Pagina 1 van 6 Alfresco Document Management Efficiënter kunnen (samen)werken, altijd en overal kunnen beschikken over de benodigde informatie en geen zorgen hoeven maken over IT en back-up? Lagere kosten

Nadere informatie

TO CLOUD OR NOT TO CLOUD

TO CLOUD OR NOT TO CLOUD TO CLOUD OR NOT TO CLOUD DE VOOR- EN NADELEN VAN DIGITALE FACTUURVERWERKING IN DE CLOUD Organisatie Easy Systems B.V. Telefoon +31 (0)318 648 748 E-mail info@easysystems.nl Website www.easysystems.nl Auteur

Nadere informatie

Hostbasket. Het hosting en cloud computing aanbod van Telenet

Hostbasket. Het hosting en cloud computing aanbod van Telenet Hostbasket Het hosting en cloud computing aanbod van Telenet 1 Uw IT in betrouwbare handen Uw IT infrastructuur en software uitbesteden zonder zorgen en investering zodat u zich volledig kunt concentreren

Nadere informatie

Masterclass. Uitbesteden / Outsourcing

Masterclass. Uitbesteden / Outsourcing Masterclass Uitbesteden / Outsourcing Agenda Hoe is het begonnen en waar staat outsourcing nu Praktische oefeningen om outsourcing te ervaren Uiteenzetting van de verschillende typen uitbesteding Hulp

Nadere informatie

PRIVATE CLOUD. Ervaar het gemak van de private cloud: minder gedoe, meer waarde

PRIVATE CLOUD. Ervaar het gemak van de private cloud: minder gedoe, meer waarde Ervaar het gemak van de private cloud: minder gedoe, meer waarde IN HET KORT In de private cloud draaien uw Exact-oplossingen zoals u gewend bent, maar dan met optimale flexibiliteit, maximale prestaties

Nadere informatie

imagine. change. Omdat WerkPlek voor u werkt Ricoh WerkPlek De beste zorg voor uw werkplek

imagine. change. Omdat WerkPlek voor u werkt Ricoh WerkPlek De beste zorg voor uw werkplek imagine. change. Omdat WerkPlek voor u werkt Ricoh WerkPlek De beste zorg voor uw werkplek Een complete werkplek inclusief hard- en software zonder zorgen? Laat WerkPlek voor u werken Thuis, op kantoor

Nadere informatie

Big Data en Variabele Data Printing

Big Data en Variabele Data Printing Big Data en Variabele Data Printing Roelof Janssen Definitie Big Data Verwerken en interpreteren van grote en/of gevarieerde dataverzamelingen Doug Laney, Gartner: groeiend volume van data Socialmedia

Nadere informatie

Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata

Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata Omdat u moet kunnen vertrouwen op uw backup... BACKUPAGENT, DE VOORDELEN OP EEN RIJ - Veilige backups zonder omkijken, alle bedrijfskritische

Nadere informatie

Trends en gevolgen voor kwaliteitsmanagement. 3 oktober 2011. de kwaliteitsmanager krijgt de handreiking met lean.

Trends en gevolgen voor kwaliteitsmanagement. 3 oktober 2011. de kwaliteitsmanager krijgt de handreiking met lean. Even voorstellen De Week van Kwaliteitsmanagement Trends en gevolgen voor kwaliteitsmanagement 3 oktober 2011 Barry Derksen Business & IT Trends Institute Barry Derksen, Directeur BITTI B.V., Bedrijf met

Nadere informatie

Informatieavond 15 06 2011 Gent

Informatieavond 15 06 2011 Gent Informatieavond 15 06 2011 Sessie overzicht De weg naar Cloud Computing Wat is Cloud Computing? Welke toepassingen bestaan er? Is het geschikt voor de Bouwsector/KMO? Live demo Google Apps Q&A De weg naar

Nadere informatie

Vrijheid van vinden. FileLinx Cloud

Vrijheid van vinden. FileLinx Cloud FileLinx Cloud FileLinx Cloud Vrijheid van vinden FileLinx en Lancom automatisering hebben de handen ineen geslagen. Met trots presenteren wij u FileLinx Cloud! Geen maatwerk software, maar een Out Of

Nadere informatie

Janjoris van der Lei. Gedelegeerd bestuurder LCP nv. E-governement oplossingen Cloud infrastructure provider Datacenter uitbater.

Janjoris van der Lei. Gedelegeerd bestuurder LCP nv. E-governement oplossingen Cloud infrastructure provider Datacenter uitbater. Janjoris van der Lei Gedelegeerd bestuurder LCP nv E-governement oplossingen Cloud infrastructure provider Datacenter uitbater Start Overzicht probleem Deel oplossingen Toekomstige oplossingen Wat doen

Nadere informatie

ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service:

ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service: ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service: Betrouwbaardere ICT, minder zorgen! Maak kennis met Multrix Wilt u op maat gesneden ICT-diensten die volledig aan de wensen en behoeften van uw organisatie

Nadere informatie

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost moderne uitdagingen opgelost Inhoud Moderne datacenters, moderne uitdagingen 03 Versnel uw datacenter 04 Niet alleen snel, maar ook veilig 05 IBM FlashSystem Family 06 2 Moderne datacenters, moderne uitdagingen

Nadere informatie

Wat is Cloud? July 1, 2017 Allard Blankensteijn - 1

Wat is Cloud? July 1, 2017 Allard Blankensteijn - 1 Wat is Cloud? July 1, 2017 Allard Blankensteijn - 1 Het grote publiek associeert Cloud meestal met: July 1, 2017 Allard Blankensteijn - 2 Elektriciteit in de tweede helft van de 19 e eeuw Gevolg: Explosie

Nadere informatie

OpenText RightFax. Intuitive Business Intelligence. Whitepaper. BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax

OpenText RightFax. Intuitive Business Intelligence. Whitepaper. BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax OpenText RightFax Intuitive Business Intelligence Whitepaper BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax Beschrijving van de oplossing, functionaliteit & implementatie Inhoud 1 Introductie 2 Kenmerken

Nadere informatie

Bring it To The Cloud

Bring it To The Cloud Whitepaper Imtech ICT Communication Solutions, Rivium Boulevard 41 2909 LK Capelle a/d IJssel T +31 88 988 96 00, info.cs@imtech.nl, www.imtech-ict.nl/cs Imtech Voor organisaties is de keuze over hoe

Nadere informatie

VMWORLD 2011 US WRAP

VMWORLD 2011 US WRAP VMWORLD 2011 US WRAP UP VIKTOR VAN DEN BERG MARCEL VAN OS WELKOM ELKOM & A & AGENDA Viktor van den Berg, Dutch VMUG Leader Marcel van Os, Senior Technical Trainer @ XTG Agenda VMUG Update (Viktor) VMware

Nadere informatie

Software Defined Datacenter Wat is het? Waar bestaat het uit? Waar gaat het heen? Wat betekent het?

Software Defined Datacenter Wat is het? Waar bestaat het uit? Waar gaat het heen? Wat betekent het? Software Defined Datacenter Wat is het? Waar bestaat het uit? Waar gaat het heen? Wat betekent het? Robbert Hoeffnagel hoofdredacteur Belgium Cloud, CloudWorks DatacenterWorks Nederlandse website, emailnieuwsbrief

Nadere informatie

TV en video consumptie in het jaar 2020

TV en video consumptie in het jaar 2020 TV en video consumptie in het jaar 2020 Liesbeth Nekkers Hilversum, 27 november 2015 1 De toekomst voorspellen Onderzoek Tetlock (University of Pennsylvania) Super forecasters: Open-mindness: how well

Nadere informatie

UNO CLOUD OPLOSSINGEN Moeiteloos en veilig samenwerken & communiceren in de Cloud!

UNO CLOUD OPLOSSINGEN Moeiteloos en veilig samenwerken & communiceren in de Cloud! NU GRATIS OFFICE 365 VOOR STICHTINGEN & NGO S met ANBI of SBBI status UNO CLOUD OPLOSSINGEN Moeiteloos en veilig samenwerken & communiceren in de Cloud! Zij gingen u voor UNO Flex geeft mij letterlijk

Nadere informatie

Blackboard. Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE

Blackboard. Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE Blackboard Managed Hosting SURF Cloud Vendordag Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE 2 Agenda SURF Cloud strategie Blackboard Managed Hosting & Private Cloud Blackboard

Nadere informatie

Application Hosting : Intelligent Hosting

Application Hosting : Intelligent Hosting Application Hosting : Intelligent Hosting Januari 2012 [Kies de datum] Inleiding WideXS is een Nederlandse aanbieder van internetoplossingen en met ruim 15 jaar ervaring een begrip in de markt. In deze

Nadere informatie

Visie op co-sourcing

Visie op co-sourcing Visie op co-sourcing Ed Holtzer Manager Managed Services Meerdere functies bij diverse IT- en adviesorganisaties. O.a. sales manager, (business) consultant, projectleider en programmamanager in profit

Nadere informatie

25 11 2009 Spreker Olaf van Oord. Gebruikersvereniging Transport ICT

25 11 2009 Spreker Olaf van Oord. Gebruikersvereniging Transport ICT 25 11 2009 Spreker Olaf van Oord Gebruikersvereniging Transport ICT virtualisatie van systemen en back-up procedures 2 AGENDA Wie is PROXSYS? Welke vormen van virtualisatie? Server virtualisatie Online

Nadere informatie

IAM en Cloud Computing

IAM en Cloud Computing IAM en Cloud Computing Cloud café 14 Februari 2013 W: http://www.identitynext.eu T: @identitynext www.everett.nl www.everett.nl Agenda 1. Introductie 2. IAM 3. Cloud 4. IAM en Cloud 5. Uitdagingen 6. Tips

Nadere informatie

PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: Aantal pagina s: 10

PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: Aantal pagina s: 10 PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: 2017-08-04 Aantal pagina s: 10 Inhoud Inleiding: belang van een veilige ICT-omgeving... 3 Voordelen van de cloud... 4 Public

Nadere informatie

90 minutes of Fiber & Lunch

90 minutes of Fiber & Lunch 90 minutes of Fiber & Lunch Opening 12.00u 12.15u René van Holsteijn Platform Bedrijventerreinen Het Programma 12.00u 12.15u Opening 90 mins of Fiber & Lunch Opening door de voorzitter van het Platform

Nadere informatie

7x Managers in de cloud

7x Managers in de cloud cloud innovation by Macaw 7x Managers in de cloud Uitkomsten van het Nationale Cloudonderzoek Bij alles wat de businessmanager voorgelegd krijgt, wil hij weten wat het hem en zijn bedrijf oplevert. Voor

Nadere informatie

Cloud & Licenties. Welkom bij BSA The Live Sessions De Live Session start binnen enkele minuten. Dank voor uw geduld.

Cloud & Licenties. Welkom bij BSA The Live Sessions De Live Session start binnen enkele minuten. Dank voor uw geduld. Cloud & Licenties Welkom bij BSA The Live Sessions De Live Session start binnen enkele minuten. Dank voor uw geduld. TIP: controleer of uw geluid aanstaat en uw browserinstellingen toestaan dat u beeld

Nadere informatie

Virtual Desktop Infrastructure Een alternatief SBC concept? Jacco Bezemer

Virtual Desktop Infrastructure Een alternatief SBC concept? Jacco Bezemer Virtual Desktop Infrastructure Een alternatief SBC concept? Jacco Bezemer Wat ga ik behandelen? Wat is VDI? Voordelen van SBC? VDI versus SBC De voor- en nadelen van VDI De techniek De componenten Use-cases

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving Datacenter in a BOX

1 Dienstbeschrijving Datacenter in a BOX 1 Dienstbeschrijving Datacenter in a BOX Lancom Automatisering heeft jarenlang ervaring opgedaan in het ontwerpen, implementeren en beheren van ICT infrastructuren bij het MKB (+). Met deze informatie

Nadere informatie

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Cloud communicatie EDITIE NR. 1 Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Zeker, zorgeloos en optimaal bereikbaar Investeren in een nieuwe telefooncentrale of telefonie afnemen

Nadere informatie

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce. Cloud Computing, een inleiding ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren 10 december 2013 Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.com 10 december 2013 1 Kenmerken van Cloud

Nadere informatie

EXIN Cloud Computing Foundation

EXIN Cloud Computing Foundation Voorbeeldexamen EXIN Cloud Computing Foundation Editie maart 2013 Copyright 2013 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or stored in a data processing

Nadere informatie