Cloud Computing. Naam: Hussein Fadallah Student nummer: Begeleider: Prof. Molenaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cloud Computing. Naam: Hussein Fadallah Student nummer: 293103 Begeleider: Prof. Molenaar"

Transcriptie

1 Cloud Computing Naam: Hussein Fadallah Student nummer: Begeleider: Prof. Molenaar

2 Cloud Computing Biedt Cloud Computing de juiste commerciële middelen om de IT flexibeler, gemakkelijker en toekomstgerichter te maken voor de marketing van het bedrijfsleven? Erasmus Universiteit Rotterdam Page 2 H. Fadallah (293103)

3 Inhoudsopgave Voorwoord.. 4 Inleiding 5 Hoe ontstond Cloud Computing?. 7 Wat is de definitie van Cloud Computing? Wat is de techniek achter Cloud Computing?. 12 Hoe commercialiseert Cloud Computing de IT wereld tot het maximum?. 14 Wat heeft Cloud Computing met IaaS aan marketeers te bieden?.. 18 Wat heeft Cloud Computing met SaaS aan marketeers te bieden?. 20 Wat zijn de nadelen van Cloud Computing?. 22 Wat zijn toekomstige toepassingsgebieden voor Cloud Computing?.. 24 Conclusie 26 Bronvermelding 27 Erasmus Universiteit Rotterdam Page 3 H. Fadallah (293103)

4 Voorwoord Van jongs af was ik altijd al geïnteresseerd in IT innovaties. Cloud Computing is hier een van. Sinds ik kennis heb gemaakt met virtualisatie in 2005, bleef ik het concept volgen, totdat het uitgroeide naar een centralisatie en grid-based virtualisatie infrastructuur dat Cloud Computing is gaan heten. Velen beschouwen Cloud Computing als een marketing buzz, bedacht om IaaS (Infrastructure as a Service) moderner en leuker te doen lijken. Cloud Computing is echter meer dan dat. Zelf ben ik zeer geïnspireerd door zowel de techniek als de mogelijkheden van Cloud Computing. Het vormt een groeiend concept met als doel dat alles virtueel gedigitaliseerd wordt. De locatie van informatie en data is niet langer aan te wijzen naar een bepaalde server op kantoor of thuis. Alle apparatuur dat gebruikt wordt veranderd langzamerhand in een client, dat niets anders fungeert dan als een apparaat dat kant en klare blokken informatie opvraagt voor de gebruiker, waarbij de informatie is opgeslagen in de Cloud (server). Door de nieuwe client-server binding ontstaat er meer afhankelijkheid voor de Cloud. In mijn scriptie zal Cloud Computing descriptief worden onderzocht, waarbij de techniek en toepasbaarheid voor bedrijven en consumenten zal worden besproken. Ook zullen diverse business cases worden gepresenteerd van diverse bedrijven, huidige trends en de mogelijkheden die het bedrijven en consumenten biedt. Hiermee hoop ik u te overtuigen dat het bijna onmogelijk is om de trend van Cloud Computing te ontwijken. Niet voor niets maken vele grote technologie bedrijven al gebruik hiervan, waaronder Microsoft, Google, Apple, IBM & Amazon. Ik wil bij dezes dhr. Prof. Molenaar bedanken voor zijn begeleiding van deze scriptie. Tevens wil ik de deelnemende bedrijven bedanken voor hun informatie met betrekking tot de overstap naar Cloud Computing. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 4 H. Fadallah (293103)

5 Inleiding Sinds de introductie van internet ontstond er voor het eerst een netwerk, waarin een PC (client) toegang tot data op een server kon krijgen. Een client hoefde niet langer de data via losse hardware fysiek overgedragen te worden, maar kon deze op aanvraag virtueel te ontvangen. De binding tussen client en server ontstond sindsdien. Door de snelle groei van internet en PC s zorgde de digitalisering van informatie voor een steeds belangrijkere rol van de IT afdeling binnen het bedrijfsleven. Tegenwoordig is IT niet meer weg te denken en vormt het een van de belangrijkste krachten voor innovatie en een sterke concurrentie positie. De jaarlijkse IT uitgaven behoren tegenwoordig tot de grootste kosten posten voor bedrijven. De totale IT uitgaven over 2010 worden geschat op 2500 miljard EUR [1]. Bedrijven zijn constant opzoek naar mogelijkheden om de kosten voor de IT afdeling te reduceren. Outsourcing is een van de belangrijkste fenomenen binnen de IT wereld als het gaat om kosten reductie. [2] Door de verbetering van de communicatie middelen dankzij internet en de schaalvoordelen door specialisatie, is IT outsourcing niet meer weg te denken. De groeiende vraag naar IT infrastructuur, kennis en personeel drukt bovendien de kosten van IT en dus de interesse in outsourcing nog verder omhoog. Het bewijs van de sleutelrol van IT binnen een organisatie is de trend van hogere IT kosten per personeel voor grote bedrijven in vergelijking met kleinere Erasmus Universiteit Rotterdam Page 5 H. Fadallah (293103)

6 bedrijven. Bedrijven die meer in IT investeren zien dan ook en verhoogde productiviteit en meer innovatie[2]. Toch heeft IT ook beperkingen als het gaat om efficiency. Door de grote variëteit aan hardware en software, zijn er teveel variaties ontstaan, waardoor schaalvoordelen minder gemakkelijk zijn te behalen. Cloud Computing biedt hier uitkomst op. Dankzij virtualisatie en consolidatie is het mogelijk om IT resources beter te benutten en tegelijkertijd het beheer van de infrastructuur te vergemakkelijken. Bovendien kan dankzij het concept van Utility Computing, alleen betalen voor gebruikte IT resources, ook het MKB gebruik maken van de voordelen van Cloud Computing. In deze scriptie zal Cloud Computing door middel van een descriptief literatuur onderzoek een antwoord worden gegeven op de onderzoeksvaag: Biedt Cloud Computing de juiste commerciële middelen om de IT flexibeler, gemakkelijker en toekomstgerichter te maken voor de marketing van het bedrijfsleven? Erasmus Universiteit Rotterdam Page 6 H. Fadallah (293103)

7 Hoe ontstond Cloud Computing? Cloud Computing zoals deze heden gebruikt wordt, ontstond in 2007 als een combinatie van Grid Computing, Utility Computing & virtualisatie. Volgens Google Trends dateert het woord van het eerste kwartaal [3] Grid computing, het aan elkaar koppelen van computers om ze zo samen te laten werken (Wikipedia NL), is een manier waarbij de resources van een groep servers gecombineerd worden en een eenheid vormen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een software en/of hardware laag, die taken zodanig verdeelt over de Grid, dat meerdere servers de nodige resources verschaffen om een proces zo snel mogelijk uit te voeren. Zo worden berekeningen sneller uitgevoerd doordat berekeningen door een groot aantal servers worden uitgevoerd. Vooral bij zware activiteiten waarbij applicaties meerdere threads nodig hebben, brengt dit een grote snelheidswinst op. Utility Computing is een concept waarbij proces activiteiten worden uitgevoerd op een externe Grid tegen betaling. Zo kunnen financiële instellingen met grote complexe modellen, hun IT benodigdheden oursourcen aan bedrijven die de rekencapaciteit wel hebben. Hiervoor wordt gerekend op basis van diverse maatstaven, zoals een tarief per CPU time interval. Virtualisatie is een software laag die het mogelijk maakt om de hardware Erasmus Universiteit Rotterdam Page 7 H. Fadallah (293103)

8 resources van een server zodanig te scheiden in Virtual Machines (VM's), dat elk VM kan fungeren als een losse server. Dit maakt het mogelijk om meerdere applicaties gescheiden te draaien op dezelfde server, maar in een gescheiden software omgeving. Virtualisatie maakt het hiermee dus mogelijk om het aantal servers te verminderen en dus het beheer te verminderen. Bovendien, biedt de software vaak mogelijkheden die efficiency en automatisering verder verhogen. De drie eerdergenoemde technieken vormen de basis van het Cloud Computing concept. Cloud Service Providers bieden hun klanten de mogelijkheid om de benodigde resources in te kopen voor een bepaalde tijdsperiode, variërend van data opslag, tot het simuleren van rekenmodellen waarvoor veel CPU Power nodig is. Sinds 2007 is de groei van Cloud Computing sterk gegroeid. Gartner's Hype Cycle van 2008 toont aan dat Cloud Computing in de eerste fase van hun model bevond, technology trigger phase, wat zou betekenen dat Cloud Computing binnen 2-5 jaar mainstream zal worden. Cloud Computing zou in 2008 in dezelfde status als Microblogging (bijv. Twitter) verkeren. [4] Gartner's Hype Cycle van 2009 bevestigde de wijziging van status voor Cloud Computing naar peak of inflated expectations. Hiermee voorspelde Gartner het succes van Cloud Computing en een vergelijkbare populariteit als E-readers. [5] Gartner voorspelde hiermee een groei van 21,3% over 2009 ($56,3 Miljard) ten opzichte van 2008 ($46,4 Miljard) aan omzet. De verwachtingen zijn dat de Cloud Computing markt in 2013 zal stijgen naar $150,1 Miljard. [6][7][8] Erasmus Universiteit Rotterdam Page 8 H. Fadallah (293103)

9 Erasmus Universiteit Rotterdam Page 9 H. Fadallah (293103)

10 Wat is de definitie van Cloud Computing? Zoals eerder aangegeven bestaat Cloud Computing voornamelijk uit een combinatie van een of meerdere van drie technologieën, namelijk Grid Computing, Utility Computing en Virtualisatie. Als gevolg hiervan zijn de definities sterk variërend. Enkele welbekende definities voor Cloud Computing: Carl Hewitt (2008): Cloud Computing is een paradigma waarin informatie permanent is opgeslagen op servers verbonden met het internet en waarbij de cache tijdelijk op client hardware is opgeslagen, zoals desktops, tablets, notebooks, handhelds en overige computergestuurde hardware. Hiermee legt Hewitt de nadruk op Grid Computing, waarbij de server-client een rol speelt bij het outsourcen van opslag. James Staten (2008): Cloud Computing is een pool van uiterst schaalbare en beheerde computer infrastructuur capaciteit, waarmee hosting van applicaties voor eindklanten mogelijk is op basis van consumptie. Staten bevestigt hiermee van beheerde en schaalbare resources dankzij virtualisatie en consumptie van computer resources als rekenmodel voor de facturatie, Utility Computing. Mladen Vouk (2008): Cloud Computing is een relatief nieuwe term gebouwd op jarenlange onderzoek op het gebied van virtualisatie, distributed computing, utility computing en recentelijk netwerk, web en software diensten. Vouk bevestigt de drie eerdergenoemde technologieën als sleutelrol in de ontwikkeling van Cloud Computing. Hij voegde de uiteindelijke diensten die vanuit de Cloud worden aangeboden ook als onderdeel van Cloud Computing. Forrester Research (2009): Cloud Computing is het inkopen van IT capaciteit en kant en klare applicaties van Utility Service Providers. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 10 H. Fadallah (293103)

11 Forrester Research definieert Cloud Computing meer vanuit de kant van de klant en heeft net als Vouk voor de software een belangrijke rol weggelegd als onderdeel van de Cloud. Zo zijn er nog vele verschillende definities voor Cloud Computing. Om voor de rest van het onderzoek, verwarringen te voorkomen, wordt gekozen voor de definitie van Vouk. Deze is namelijk completer en specificeert de technologie waar cloud computing op is gebaseerd. De software speelt echter ook een belangrijke rol, omdat het voor een deel een onderscheidende factor kan zijn bij het kiezen tussen Cloud Service Providers, maar ook omdat software ontwikkeling beïnvloed wordt door de cloud computing trend. Het uiteindelijke doel is dat data in zijn geheel in de Cloud (servers) wordt opgeslagen en verwerkt en hiermee de lasten verlicht voor de gebruiker (client). Erasmus Universiteit Rotterdam Page 11 H. Fadallah (293103)

12 Wat is de techniek achter Cloud Computing? Cloud Computing vereist veel technische eisen voor de server infrastructuur die zowel op hardware gebied als op software gebied anders zijn. Cloud Computing dient in staat te zijn te schalen afhankelijk van de benodigde input factoren, CPU of Processing power of data opslag. Hardware Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een SAN (Storage Area Network) infrastructuur, die speciaal is voor de data opslag. Wanneer er meer data opslag vereist is, kan er binnen de cloud extra SAN's geïnstalleerd worden. Voor CPU power geldt hetzelfde, door gebruik te maken van servers verbonden met de SAN infrastructuur en die niets anders doen dan voor de Processing power zorgen en de opslag overlaten aan de SAN. Hierdoor ontstaat een flexibele infrastructuur die gemakkelijk is op te schalen en niet fysiek op een server is ondergebracht. Dit is bij een regulier server infrastructuur met dedicated servers niet mogelijk. De opslag en CPU wordt verzorgt door een dedicated server. Wanneer er meer resources nodig zijn, is dit gelimiteerd door het maximaal te leveren hoeveelheid Erasmus Universiteit Rotterdam Page 12 H. Fadallah (293103)

13 van de betreffende server. De verhouding tussen de hoeveelheid CPU power en data opslag staat vast en kan niet afzonderlijk worden geschaald. Bij een tekort aan capaciteit van een van de input factoren, zal de data moeten worden overgeplaatst naar een nieuwe server met meer input factoren. Cloud Computing creëert in vergelijking met dedicated servers een schaalbare infrastructuur, waarmee op beide input factoren schaalvoordelen zijn te behalen. Software Cloud Computing vereist een uitgebreid software systeem die resources samenbrengt in een resource pool en het verbruik meet. De VM's worden op deze manier ondergebracht in een gealloceerde deel binnen deze resource pool. Het samenbrengen van resources van de Cloud infrastructuur, die ook de allocatie is de virtualisatie laag en maakt deel uit van de Grid Computing. De monitoring van resource pool allocaties en het verbruik hiervan maakt deel uit van de Utility Computing. Nadat een hoeveelheid resources uit de Cloud is gealloceerd aan een VM, kan een VM gemakkelijk deze resource pack verhogen en verlagen, zonder uitval of overplaatsing van data. Met deze techniek kunnen klanten dus betalen op basis van werkelijke verbruik van resources, in plaats van de van tevoren ingeschatte verbruik plus reserves. Dit verlaagt hiermee de kosten en verhoogt de productiviteit van de servers. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 13 H. Fadallah (293103)

14 Hoe commercialiseert Cloud Computing de IT wereld tot het maximum? Een traditionele IT afdeling beschikt over ingekochte apparatuur, systeembeheerders en eventuele service contracten voor de dekking van periodieke onderhoud, uitval en uitbreidingen. Het gevolg is meerdere leveranciers en diverse communicatie kanalen. Het gevolg is dat de IT afdeling complex is, waarbij eventuele business processen afhankelijk zijn van meerdere partijen en coördinatie een grote overhead is[9]. Cloud Computing zorgt voor centralisatie van alle taken, consolidatie van alle servers en onderhoud en creëert een nieuwe mogelijkheid om IT gemakkelijk uit te besteden aan Cloud Service Providers. Cloud Computing Services zijn onder te verdelen in drie typen diensten, waarbij elk onderdeel een andere graad van uitbesteding heeft. Het laagste niveau is IaaS (Infrastructure as a Service). In dit geval is het uitbesteden gebaseerd op het afnemen van de benodigde hoeveelheid resources binnen de infrastructuur. De afnemer is in dit geval zelf verantwoordelijk voor het in gebruik nemen van de infrastructuur, door het installeren van eigen software omgevingen binnen de cloud infrastructuur. De verantwoordelijkheden voor de provider zijn in dit geval beperkt tot de hardware kant van de Cloud infrastructuur en dient de klant zelf zorg te dragen voor het bruikbaar maken van de beschikbaar gestelde resources. Het middelste niveau is PaaS (Platform as a Service). Hierbij wordt een complete platform geleverd binnen de Cloud, waarmee de klant zijn software op kan draaien. De verantwoordelijkheden voor de provider zijn hier vermeerdert met de software platform laag voor een passende omgeving voor de hosting van de software van klanten. Het hoogste niveau is SaaS (Software as a Service). Hierbij is de outsourcing van IT tot een maximum verhoogd, waarbij de provider zorgt voor een stabiele omgeving binnen een passende platform en waarbij de software als dienst wordt aangeboden aan de klant. In dit geval zijn de verantwoordelijkheden van de Erasmus Universiteit Rotterdam Page 14 H. Fadallah (293103)

15 provider vermeerdert tot alles wat binnen de omgeving van de klant gebeurt. Voor de klant betekent dit geen omkijken meer naar zowel de software als de hardware kant. [10] De keuze voor bedrijven voor het kiezen van de juiste graad van cloud computing is sterk afhankelijk van de mate van IT outsourcing dat zij bereid is (Lee et al,2003). IT Outsourcing is een geen nieuw fenomeen (Lee et al,2003). Sinds de jaren 1960 werd veel aan computer facilitaire outsourcing gedaan vanwege de hoge kosten van computers. Sinds 1970 begon het uitbesteden van programmeer werkzaamheden. In 1980 waren steeds meer ondernemingen geneigd een eigen (in-house) computer infrastructuur te bouwen zonder dit uit te besteden. Sinds 1990 nam het oursourcing steeds verder toe en werden werkzaamheden als netwerk en telecom beheer uitbesteed, systeembeheer en applicatie ontwikkeling(lee et al,2003). IT Outsourcing en cloud computing zijn sterk gerelateerd aan elkaar. Dankzij Cloud Computing zijn ondernemingen in staat om een IT onderdeel te outsourcen Erasmus Universiteit Rotterdam Page 15 H. Fadallah (293103)

16 op basis van de benodigde resources. Niet voor niets wordt Cloud Computing gezien als een nieuwe trend binnen de IT outsourcing, variërend van hosting en computing tot kant en klare software systemen. (Vaquero, 2009) Uit een onderzoek van Lee (2000), bleek de voornaamste reden voor outsourcing naar Cloud Service Providers, is vanwege de lagere kosten voor computing power en systeembeheer. De kostenbesparing worden groter naarmate er voor een bedrijf een hoge variëteit aan benodigde computing resources. Dankzij de elasticiteit en schaalbaarheid van Cloud Computing. Een onderneming gevestigd in Silicon Valley, biedt haar internet diensten aan via de cloud. De piekuren liggen voornamelijk rond middernacht, vanwege de vele batch processen die diverse statistieken berekenen en verwerken in honderden databases. Deze gegevens worden tijdens kantooruren verzameld. Het gevolg is dat voor de computing werkzaamheden tijdens kantooruren een grote hoeveelheid aan opslag nodig is met beperkte hoeveelheid computing power. In de avonduren worden de opgeslagen gegevens geordend en gebruikt voor statistische simulaties, waar veel CPU power voor nodig is. Om dit over te laten aan de in-house IT afdeling zouden er 20 SAN (Storage Area Network) Appliances nodig zijn voor de opslag tijdens kantooruren en 500 servers (10 uur) nodig zijn voor de berekeningen na kantooruren. Door de IT onder te brengen in een Cloud, betaalt de onderneming alleen voor het werkelijke verbruik per uur voor de opslag. Voor de CPU power worden er 2000 servers ingezet, waardoor er slechts 2,5 uur nodig is voor de simulatie berekeningen. Hierdoor wordt tegelijkertijd ook veel bespaard aan opslag. Bovendien zou een in-house IT afdeling betekenen dat de onderneming 500 servers zou moeten inkopen, onderhouden, van elektriciteit en koeling voorzien 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Bij de cloud is dit in zijn geheel uitbesteed en wordt er per uur per werkelijk verbruik betaald. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 16 H. Fadallah (293103)

17 Dergelijke outsourcing is alleen mogelijk dankzij Cloud Computing. Door de allinclusive uurtarieven kunnen ondernemingen hun kosten en besparing precies berekenen en toekennen aan elk afdeling of computing factor. Lacity (2006) bevestigt hiermee het belang van het kiezen van de points of focus bij het outsourcen naar de Cloud. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 17 H. Fadallah (293103)

18 Wat heeft Cloud Computing met IaaS aan marketeers te bieden? IaaS biedt marketeers vele tools om hun producten en/of diensten interessanter te maken. De voordelen zijn meer dan alleen kostenbesparingen. Door gebruik te maken van Cloud Computing hoeven ondernemingen minder te investeren. Dit drukt de hoge kapitaal/rentekosten omlaag en verhoogt de productiviteit van kapitaal, dankzij de elasticiteit en schaalbaarheid van Cloud Computing. Cloud Computing maakt het mogelijk om alleen de benodigde resource factoren in te kopen, waarmee de complexiteit van planning en investeringen worden vermeden. Er hoeft niet van te voren ingeschat te worden hoe hoog de piekverbruik zal zijn, wat tevens de investeringen in reserves en buffers in het server park vermindert. Cloud Computing zorgt ervoor dat de kosten voor power/koeling verlaagd worden. Dergelijke kosten behoren tot de grootste kostenposten voor datacentra's. Cloud Computing vermindert de operationele kosten die nodig zijn voor het beheren van een server park, dankzij de outsourcing hiervan. Bedrijven hoeven ook minder specialistisch personeel in dienst te hebben. Software licentiekosten worden niet langer per server, maar per werkelijk gebruik gefactureerd door Cloud Service Providers, waardoor hoge licentiekosten worden verlaagd. Dankzij de verhoging van de efficiëntie van servers is Cloud Computing tevens energiezuiniger en milieuvriendelijker dan een in-house server park. Groener en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt een steeds belangrijker begrip in de IT wereld. Uit onderzoek is gebleken dat 6% van alle stroomverbruik ter wereld gebruikt wordt door IT.[11] Erasmus Universiteit Rotterdam Page 18 H. Fadallah (293103)

19 Door de IT afdeling uit te besteden kunnen bedrijven focussen op eigen competenties en hiermee rendementen en specialisatie verhogen. Voor bedrijven die extra hoge waarden hechten aan een gescheiden Cloud infrastructuur, is er een mogelijkheid om een Private Cloud af te nemen. Deze biedt de voordelen van dedicated resources die gescheiden zijn van de Public Cloud, waardoor privacy verder wordt verhoogd. IaaS Providers kunnen hun diensten richten op diverse ondernemingen, van MKB tot multinationals in allerlei branches met verschillende IT vereisten en benodigdheden. Ook de IT markt gericht op internet diensten, waaronder hosting providers, SaaS providers, internet applicatie ontwikkelaars en CDN (Content Delivery Networks). De voorspellingen van de grootte van de Cloud Computing markt wordt geschat op 68,3 miljard EUR[12]. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 19 H. Fadallah (293103)

20 Wat heeft Cloud Computing met SaaS aan marketeers te bieden? Saas (Software as a Service) providers, bieden software toepassingen voor klanten aan, waarbij het geheel is ondergebracht in een eigen of uitbesteedde Cloud. Voor klanten betekent dit geen omkijken meer naar zowel de software als hardware kant. Dit biedt ongekende voordelen aan, omdat de software in dit geval is gebouwd om goed te functioneren binnen de Cloud omgeving. In vergelijking met reguliere software die vaak ontwikkeld en getest wordt op verschillende software omgevingen, vanwege de grote diversiteit hieraan. Cloud providers kunnen hierdoor veel tijd en kosten aan customer support en software ontwikkeling besparen door te kiezen voor een SaaS business model. Door het aanbieden van een kant en klare software oplossing, kunnen zij een meer onderscheidend voordeel creëren. SaaS wordt tevens gekenmerkt door een geautomatiseerde manier van facturatie op basis van verbruik. Voor software toepassingen gericht op de zakelijke markt is dit vaak op basis van het aantal gebruikers. Door de automatisering hiervan kunnen SaaS providers veel kosten besparen op het gebied van administratie en klanten beheer. Tegelijkertijd is dit voor bedrijven een flexibelere manier van software leasing en zijn de kosten beter te voorspellen en te beheersen. Doordat de software is ondergebracht binnen een Cloud is deze altijd en overal beschikbaar. Dit maakt het werken op afstand of flexwerken gemakkelijker en beter. Voor de klant betekent dit meer controle op de werkzaamheden van haar personeel, doordat de software in staat is alle input en output binnen de Cloud te beheersen. Doordat de software niet langer op losse laptops of workstations is geïnstalleerd, biedt dit meer gecentraliseerde mogelijkheden voor teamwerk en online collaboration. Tegelijkertijd is het een stabielere werkomgeving, waarbij de compatibiliteit en beschikbaarheid tussen de verschillende laptops en workstations hoger is, doordat de client alles overlaat aan de cloud server. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 20 H. Fadallah (293103)

21 SaaS biedt tevens meer mogelijkheden voor software connectors met andere (cloud) toepassingen. Door gebruik te maken van een API kan zodoende bijvoorbeeld de software voor de voorraad inventarisatie gekoppeld worden aan andere externe systemen van andere SaaS providers. Steeds meer SaaS providers werken bovendien aan standaardiseringen van software connectors, zodat de flexibiliteit van koppelingen met andere software toepassingen gemakkelijker verloopt. Hierdoor krijgt de klant tevens meer keuze in het kiezen van software. Dergelijke toepassingen zijn reeds aanwezig in social networking sites, zoals koppelingen tussen linkedin en twitter, facebook en externe applicaties, Google Mail en Docs. Diverse open standaarden zijn gevormd voor het delen en consolideren van login procedures (OpenID) en connectors (OpenGraph, Amazon EC2). Dankzij SaaS Cloud Providers, wordt het proces van time-to-market versneld, doordat software ontwikkelaars zich niet langer hoeven te focussen op verschillende platformen die klanten gebruiken. Dankzij Google, Microsoft & IBM wordt het voor software ontwikkelaars gemakkelijker om SaaS diensten aan te bieden op basis van open standaarden. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 21 H. Fadallah (293103)

22 Wat zijn de nadelen van Cloud Computing? Doordat de trend van het onderbrengen van de opslag en bewerking van data steeds meer naar de Cloud gaat, betekent dit een grotere afhankelijkheid van de Cloud. Daarom wordt er voor Cloud Computing een hoge mate van redundantie opgebouwd om eventuele storingen tegen te gaan. Toch blijft deze afhankelijkheid een mogelijke risico, die nooit voor 100% gedekt kan worden door redundantie. Bij problemen met de Cloud zou dit voor bedrijven kunnen betekenen, dat er geen orders verwerkt kunnen worden of personeel niet aan het werk kan. Het feit dat de Cloud vaak in handen is van een andere partij (Cloud Service Providers) is betekent ook dat de gebruiker voldoende vertrouwen moet hebben in de Cloud Provider. De betrouwbaarheid en bereikbaarheid van diensten is niet alleen gebonden aan de Cloud Service Provider. Doordat de Cloud techniek nog altijd in ontwikkeling is en redundantie niet voor 100% uptime kan zorgen, kan dit schade tot gevolg hebben. Vele grote Cloud based diensten die door Amazon, Google en andere grote providers zijn aangeboden hebben last gehad van diverse storingen. In combinatie met de afhankelijkheid vormt dit vaak een bezwaar voor het afhankelijk zijn van een Cloud voor alle operationele activiteiten. De storingen treden ook op door software matige fouten (bugs). De gevolgen hiervan zijn aanzienlijk. Hoewel dergelijke fouten moeilijk te voorkomen zijn is het kiezen van de juiste SaaS provider met goede kennis belangrijk, om de recovery tijd tot een minimum te beperken. Doordat de data opgeslagen wordt door een externe partij kan er een data lockin optreden. De klant is sterk afhankelijk van de provider voor de toegang tot de data. Het is daarom zeer belangrijk dat een betrouwbare en ervaren Cloud Provider wordt gekozen, zodat in de meest ongunstige situaties de data alsnog kan worden verkregen. Eventueel is een mogelijkheid om altijd een backup onder te brengen in een andere Cloud, of onder eigen beheer. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 22 H. Fadallah (293103)

23 Dit is ook belangrijk in het geval van een nodige inspectie en controle van de achterliggende systemen voor de data. Voornamelijk bij inbraak door hackers of personeel, is het belangrijk om over de nodige middelen te beschikken om dergelijke audits te kunnen uitvoeren. Ook vendor lock-in vormt een mogelijke dreiging voor het gebruik van Cloud Providers (SaaS). Wanneer een client voor een CRM gekozen heeft is het vaak zeer complex om over te stappen naar een andere provider. De client is hierdoor gebonden aan zijn huidige provider en eventuele migraties vereisen hierdoor veel overhead en werkzaamheden. Het is daarom belangrijk om dergelijke lock-in's mee te nemen bij het kiezen van de juiste provider. Privacy vormt de grootste bedreiging voor Cloud Computing. Doordat de data wordt ondergebracht binnen een Cloud in beheer van een externe partij, kan de externe partij misbruik maken van de aanwezige data. Vooral bij public cloud vormt privacy een mogelijk gevaar. Door de diverse connectoren en API's met andere systemen ontstaat er bovendien een brug naar diverse andere instanties, waarbij de inzage en voorziening van data ingewikkelder is voor de client om na te gaan. Als gevolg van de diverse nadelen en dreigingen is er een slechte reputatie ontstaan rondom Cloud Computing. Voornamelijk afhankelijkheid en privacy vormen grote dreigingen voor de groei van Cloud Computing. Erasmus Universiteit Rotterdam Page 23 H. Fadallah (293103)

24 Wat zijn toekomstige toepassingsgebieden voor Cloud Computing? Cloud Computing zorgt niet alleen voor drastische veranderingen op het gebied van internet en de zakelijke markt. Cloud Computing maakt het mogelijk om diverse elektrische apparatuur simpeler te maken. Drie grote trends hiervan zijn streaming media, online gaming en online collaboration/workflow tools. Streaming media De huidige TV wordt vaak verbonden met diverse apparaten, zoals een digitale/kabel tv receiver, een schotel antenne en receiver, dvd speler en een multimedia device (windows media center pc, xbox, playstation wii). Al deze apparaten zijn losstaand, elk met een eigen tariefstructuur en leveranciers. De markt is echter volop in beweging. Zo heeft Google recent Google TV aangekondigd, waarmee internet en de meeste digitale media beschikbaar is via internet. Diverse LCD TV fabrikanten hebben de nodige software connectors binnen de software onderdeel van TV's geïnstalleerd, waardoor het mogelijk is om via de TV over alle mogelijkheden te beschikken van Google TV. Het enige vereiste is dat de TV verbonden wordt via internet. Ook Apple heeft een dergelijke dienst mogelijk gemaakt door het installeren van een Apple apparaat die verbonden dient te worden met de TV en internet. Online gaming Voor de huidige gaming markt speelt online gaming een belangrijke rol. De huidige games vereisen echter steeds snellere computers. Dit zorgt voor veel hardware kosten voor gamers om hun hardware meerdere keren per maand upgraden. Door diverse technieken gebonden aan Cloud Computing, is het mogelijk gemaakt om de zware grafische berekeningen voor games over te laten aan Cloud's. Het gevolg is dat games niet langer afhankelijk zijn van de software die op computers draait of de hardware waaruit deze bestaat. Het gehele spel wordt via de Cloud naar de client gestreamed. Dit vergroot hierdoor de potentiële gaming markt enorm. Tegelijkertijd biedt het gaming developers extra Erasmus Universiteit Rotterdam Page 24 H. Fadallah (293103)

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server?

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Whitepaper Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Wanneer een kantoorserver moet worden vervangen, staat het management daarbij voor de keuze om op de traditionele manier te blijven

Nadere informatie

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten White Paper Op Cloud gebaseerde online werkplekken vanaf iedere locatie op elk apparaat Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten Organisaties zijn op zoek naar meer flexibele en kosteneffectieve

Nadere informatie

www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 DE WEG NAAR DE CLOUD

www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 DE WEG NAAR DE CLOUD Cloud www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 Works HET Vakblad over cloud computing DE WEG NAAR DE CLOUD Klaar voor de start? Hoe, wat en welk type? Checklist INTERVIEW ANGELIQUE DE VRIES,

Nadere informatie

ICT-trends, kansen en bedreigingen voor de mkb-accountant

ICT-trends, kansen en bedreigingen voor de mkb-accountant ICT-trends, kansen en bedreigingen voor de mkb-accountant Maart 2015 Binnen dertig jaar is de helft van de nu bestaande banen, als gevolg van de toepassing van ICT overbodig. Nederlandse vrachtwagenchauffeurs

Nadere informatie

Faculteit der Maatschappijwetenschappen

Faculteit der Maatschappijwetenschappen ANTON DE KOM UNIVERSITEIT VAN SURINAME Faculteit der Maatschappijwetenschappen De opzet van de Interne Controle Unit voor de districten middels "Wide Area Network" (WAN) binnen het "Decentralization and

Nadere informatie

ITIL, meerwaarde in de praktijk?

ITIL, meerwaarde in de praktijk? VLAAMSE INGENIEURS KAMER KATHOLIEKE HOGESCHOOL KEMPEN ITIL, meerwaarde in de praktijk? Editie 10 - jaargang 2002-2003 Barry Nauta Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 IT beheer 5 2.1 Ontwikkeling in de IT......................

Nadere informatie

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress Business Intelligence (BI) ontwikkel een intelligente enterprise Your business technologists. Powering progress Ontwikkel een intelligente enterprise Informatie wordt gegenereerd door elke activiteit,

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

Een gezamenlijk initiatief van:

Een gezamenlijk initiatief van: Routekaart ICT 2030 Een gezamenlijk initiatief van: ICT~Office is de branchevereniging waarbij circa 550 IT-, telecom-, internet- en officebedrijven in Nederland zijn aangesloten. Met een grote achterban

Nadere informatie

VERDIENMODELLEN IN DE SOFTWARE INDUSTRIE

VERDIENMODELLEN IN DE SOFTWARE INDUSTRIE F. Wille VERDIENMODELLEN IN DE SOFTWARE INDUSTRIE Een onderzoek naar het structureren en vormgeven van verdienmodellen voor bedrijfssoftware VERDIENMODELLEN IN DE SOFTWARE INDUSTRIE Een onderzoek naar

Nadere informatie

ICT Complexiteit Binnen Organisaties Architectuur als stuurmiddel?

ICT Complexiteit Binnen Organisaties Architectuur als stuurmiddel? ICT Complexiteit Binnen Organisaties Architectuur als stuurmiddel? Colofon Auteur: Ing. Roel Konieczny rkoniecz@sci.kun.nl Opleiding: Opdracht: Universiteit: Subfaculteit: Informatiekunde ICT complexiteit

Nadere informatie

Whitepaper Vast-mobiel integratie

Whitepaper Vast-mobiel integratie Whitepaper Vast-mobiel integratie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Vast versus mobiel... 3 2 Wat is vast-mobiel integratie?... 4 2.1 Anywhere... 4 2.2 Mobiele apps... 5 2.3 Forced on PBX... 5 2.4 Private

Nadere informatie

Waarom Informatica? Waarom nu?

Waarom Informatica? Waarom nu? Waarom Informatica? Waarom nu? de gevaren in de markt omzeilen Onder de huidige economische omstandigheden moeten slimme bedrijven technologie optimaal benutten om de concurrentie voor te blijven en de

Nadere informatie

Open data, Open gevolgen

Open data, Open gevolgen Open data, Open gevolgen Open data, Open gevolgen Josta de Hoog Mark van Twist Albert Meijer Martijn van der Steen Jorren Scherpenisse Lange Voorhout 17 2514 EB Den Haag (070) 302 49 10 www.nsob.nl info@nsob.nl

Nadere informatie

Gemeente. Gedreven. Data. (Big) Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data. In samenwerking met

Gemeente. Gedreven. Data. (Big) Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data. In samenwerking met (Big) Data Gedreven Gemeente Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data In samenwerking met Maart 2015, 1ste editie PDF, Den Haag Auteurs Eric de Kruik, Kwaliteitsinstituut Nederlandse

Nadere informatie

Naar de cloud: minder risico s door structurele inzet van clouddiensten. Whitepaper

Naar de cloud: minder risico s door structurele inzet van clouddiensten. Whitepaper Naar de cloud: minder risico s door structurele inzet van clouddiensten Whitepaper Inhoudsopgave Het belang van regie op clouddiensten 3 Definitie 4 Drie vraagstukken én antwoorden 5 En nu in de praktijk

Nadere informatie

Publieke of private cloud: de keuze is aan u

Publieke of private cloud: de keuze is aan u whitepaper Publieke of private cloud: de keuze is aan u Bedrijven in hun nopjes met de cloud Het leidt geen twijfel dat de cloud aan een onstuitbare opmars in het bedrijfsleven bezig is. Uit een onderzoek

Nadere informatie

PROF. DR. IR. REMKO HELMS. Datasafari: exploreren om te innoveren

PROF. DR. IR. REMKO HELMS. Datasafari: exploreren om te innoveren PROF. DR. IR. REMKO HELMS Datasafari: exploreren om te innoveren prof. dr. ir. Remko W. Helms Datasafari: exploreren om te innoveren Open Universiteit www.ou.nl Copyright Remko W. Helms, 2015 All rights

Nadere informatie

Verslag Diner Pensant van 19 september 2012 ICT ALS WATER UIT DE KRAAN

Verslag Diner Pensant van 19 september 2012 ICT ALS WATER UIT DE KRAAN Verslag Diner Pensant van 19 september 2012 ICT ALS WATER UIT DE KRAAN 1/7 \ ICT zou moeten werken als een nutsvoorziening: als stroom uit een stopcontact of als water uit de kraan. In theorie kan cloud

Nadere informatie

De klant achter het stuur

De klant achter het stuur De klant achter het stuur Een onderzoek naar de te implementeren verbeteringen op het gebied van klanttevredenheid bij een autodealer Bas Leus 1 De klant achter het stuur Een onderzoek naar de te implementeren

Nadere informatie

WAAROM BEVEILIGING VIA DE CLOUD?

WAAROM BEVEILIGING VIA DE CLOUD? WAAROM BEVEILIGING VIA DE CLOUD? VIJF REDENEN WAAROM BEVEILIGING VIA DE CLOUD BETER IS IN HET BESCHERMEN EN ONDERSTEUNEN VAN UW BEDRIJF 2012 Zscaler. All Rights Reserved. Page 1 Overzicht Het in evenwicht

Nadere informatie

Uitbesteding, van strategie tot organisatorische werkelijkheid

Uitbesteding, van strategie tot organisatorische werkelijkheid Uitbesteding, van strategie tot organisatorische werkelijkheid F3010 1 Uitbesteding, van strategie tot organisatorische werkelijkheid Drs. J. de Bruijn Ontleend aan het boek Uitbesteding, Samsom bv, 1999.

Nadere informatie

Vier in balans monitor 2013. De laatste stand van zaken van ict en onderwijs

Vier in balans monitor 2013. De laatste stand van zaken van ict en onderwijs Vier in balans monitor 2013 De laatste stand van zaken van ict en onderwijs 1 2 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Onderwijs en ict 1.1 Uitdagingen voor excellent onderwijs 1.2 Ict: nieuwe mogelijkheden met hoge

Nadere informatie

Doe-het-zelf Zorg Disruptieve effecten van consumentenehealth

Doe-het-zelf Zorg Disruptieve effecten van consumentenehealth TNO-rapport TNO 2014 R11712 Disruptieve effecten van consumentenehealth Earth, Life & Social Sciences Schipholweg 77-89 2316 ZL Leiden Postbus 3005 2301 DA Leiden www.tno.nl T +31 88 866 30 00 Datum 28

Nadere informatie

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten 1 Cloudcomputing is populair, en niet zonder reden. Clouddiensten

Nadere informatie

Open Standaarden & Open Source Software in de zorg. Een verkennend onderzoek

Open Standaarden & Open Source Software in de zorg. Een verkennend onderzoek Open Standaarden & Open Source Software in de zorg Een verkennend onderzoek Oktober 2009 Auteurs : S. Seyffert H. Bakker R. Stegwee A. Blokhuis Datum: Oktober 2009 Inhoudsopgave MANAGEMENT SAMENVATTING...

Nadere informatie

Glastuinbouw als één bedrijf

Glastuinbouw als één bedrijf Glastuinbouw als één bedrijf Operationele modellen voor optimalisering van een vraaggestuurde glastuinbouw Dit rapport is in opdracht van SIGN opgesteld door: Leon Op de Beek, Zuivere Speeltijd Opdrachtgevers

Nadere informatie

Trends in de samenleving. Ontwikkelingen op het gebied van demografie, economie, media en informatie binnen het sociaal-culturele domein.

Trends in de samenleving. Ontwikkelingen op het gebied van demografie, economie, media en informatie binnen het sociaal-culturele domein. Ontwikkelingen op het gebied van demografie, economie, media en informatie binnen het sociaal-culturele domein. Colofon Sectorinstituut Openbare Bibliotheken Koninginnegracht 14 2514 AA Den Haag Postbus

Nadere informatie

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst Maart 2014 2 Marktstudie financiële functie PwC Inhoud Introductie 6 Samenvatting 8 Financiële functie als business partner 9 Inzicht

Nadere informatie

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT. Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT. Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking Slim Samenwerken aan ICT Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht

Nadere informatie