GEMEENTERAADSZITTING VAN 25 februari 2014 TE UUR.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEMEENTERAADSZITTING VAN 25 februari 2014 TE UUR."

Transcriptie

1 GEMEENTERAADSZITTING VAN 25 februari 2014 TE UUR. Waren aanwezig: Jens De Wael, voorzitter gemeenteraad; Marc Van de Vijver, burgemeester; Johan Smet, Katrien Claus, Boudewijn Vlegels, Peter Deckers, Ingeborg De Meulemeester, Raf Van Roeyen, Filip Kegels en Dirk Van Esbroeck, schepenen; Ludo De Block, Roger Heirwegh, Jozef Schelfhout, Luc Maes, Werner Maes, Guy Tindemans, Ernest Smet, André Buyl, Luc Smet, Jan Weyers, Marleen Goeminne, Veerle Vincke, Ann Cools, Elise Balliauw, Dominique Tielens, Filip Hendrickx, Jurgen De Kerf, Lien Van Dooren, Marina Apers, Hilde Maes, Issam Benali, Jan Van De Perre, Charlotte Van Strydonck, Geert Noppe en Herman Uyttersprot, raadsleden. Jan Noppe, secretaris. Raadslid Kristien Hulstaert was afwezig en werd verontschuldigd. Aan de raadsleden werd de agenda in de uitnodigingen als volgt meegedeeld: Openbare zitting. D Goedkeuring verslag gemeenteraadszitting 27 januari D Financiën: a) aanpassing retributiereglement op afgifte administratieve bescheiden, fotokopies of andere duplicaten en benodigdheden; b) aanpassing belasting op de voor het publiek toegankelijke ruimten van klein- en groothandelszaken, distributiebedrijven, vrije beroepen en commerciële dienstverstrekkers, gelegen in het handelscentrum van de gemeente Beveren ; c) aanpassing retributiereglement voor het gebruik van gemeente- en schoollokalen; d) goedkeuring retributiereglement voor gebruik gemeentelijk zwembad Kriekeputte te Kieldrecht; e) goedkeuring retributiereglement voor gebruik gemeentelijke sporthallen, -zalen en openluchtinfrastructuur; f) viseren PV kasverslag 4 e kwartaal 2013 politiezone Beveren. SH 03. Goedkeuring aangepast reglement tot gratis bekomen gemeentelijke huisvuilzakken. D Projectvereniging WACCO: goedkeuring verlenging deelname gemeente Beveren voor 6 jaar. WZ 05. Goedkeuring convenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de gemeente Beveren m.b.t. de bibliotheekwerking in de gevangenis van Beveren. D Vaststelling lastvoorwaarden webtoepassing notarisattestenloket.

2 D Overdracht aan Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas voor uitvoering in 2014 van: a) wegmarkeringen; b) rioolkolkenreiniging. 08. Vaststelling lastvoorwaarden verkeersveiligere heraanleg van uitkom van Elzestraat op Zillebeek. 09. Vaststelling lastvoorwaarden ontwerp en realisatie systeembouw voor kleuterschool te Kallo. 10. Vaststelling lastvoorwaarden uitvoeren aanpassingswerken aan sportinfrastructuur in de sporthallen te Kallo, Kieldrecht en Beveren. 11. Overdracht opdracht voor groenonderhoud en reinhouden straten en pleinen aan Wase Werkplaats in Vaststelling lastvoorwaarden groenonderhoud in wijk Vesten te Melsele Goedkeuring ontwerp uitbreiding waterleidingnet verkaveling Alexander Farnèselaan 26/28 te Melsele. D Goedkeuring huurovereenkomst tussen ACV en gemeente Beveren voor centrum Sint-Michiel te Kieldrecht. D Openbare verkoop woning, Beekmolenstraat 2 te Melsele. 16. Verkoop pastorij Verrebroek, Sint-Laurentiusstraat Verkoop bouwgronden verkaveling Kastanjelaan Kieldrecht. 18. Aanpassing stedenbouwkundig voorschrift uitbreiding KMOzone Doornpark Beveren. 19. Verkoop percelen grond in uitbreiding KMO-zone Doornpark te Beveren: a) Lot 4; b) Lot 5; c) Lot 7. D Gemeentepersoneel: niet open verklaren van de betrekking van Financieel Beheerder. 21. Beroepspersoneel brandweer Beveren: openverklaring 1 betrekking kapitein-commandant. D Gemeentelijk Technisch Instituut: capaciteitsbepaling schooljaar D Goedkeuring ontwerp statutenwijziging Ibogem. 24. Ten verzoeke van Groen-sp.a-fractie: inrichten van stembureau in woonzorgcentra.

3 Punt 24bis: Ten verzoeke van Groen-sp.a-fractie: Gemeentelijk actieplan fijn stof. Punt 24ter bij hoogdringendheid: Maatschappij Linkerscheldeoever: uitnodiging Buitengewone Algemene Vergadering d.d Punt 24quater bij hoogdringendheid: aanpassing retributiereglement op afgifte administratieve bescheiden, fotokopies of andere duplicaten en benodigdheden. Geheime zitting D Gemeentepersoneel: ontslag financieel beheerder ingevolge oppensioenstelling. 26. Personeel lokale politie Beveren: a) benoeming van 1 inspecteur van politie interventie/onthaal/planton ; b) benoeming van 2 inspecteurs van politie interventie/onthaal/planton aspirantenmobiliteit; c) ontslag van 1 inspecteur van politie ingevolge pensioen. Openbare zitting: 01. Voorzitter De Wael verklaart de openbare zitting voor geopend en geeft het woord aan secretaris Noppe. De secretaris leest het verslag van de gemeenteraadszitting van maandag 27 januari 2014 voor. Door alle raadsleden wordt goedkeuring gehecht aan het voorgelegd verslag van de gemeenteraadszitting van maandag 27 januari De voorzitter deelt mee dat er op het einde van de zitting 2 punten bij hoogdringendheid worden toegevoegd aan de agenda van deze zitting, nl: * algemene vergadering van de Maatschappij Linkerscheldeoever d.d. 26 maart 2014; * retributiereglement voor afgifte van administratieve bescheiden fotokopies en andere duplicaten. - Raadslid Buyl, Vlaams Belang-fractie, deelt mee dat er bij de voordracht van schepen Boudewijn Vlegels voor de Maatschappij Linkerscheldeoever in de pers gezegd werd dat de fractie zich zou onthouden hebben.

4 De betrokken journalist had dit bij de telling van de stemmen vernomen. Dit bleek echter niet waar te zijn en de journalist heeft dit achteraf rechtgezet. Het raadslid vraagt aan de personen die de stemmen tellen om zich in de toekomst te onthouden van alle commentaar. Het is niet omdat er 2 blanco stembiljetten zijn, dat deze van de Vlaams Belang-fractie zouden komen Het gaat om een geheime stemming, dus er kan onmogelijk uitgemaakt worden wie er blanco gestemd heeft en wie niet. Vervolgens start de voorzitter de zitting met het vragenkwartiertje. * Raadslid Benali, Groen-sp.a-fractie, heeft twee vragen. Hij wenst nog even terug te komen op de vraag die hij tijdens de vorige gemeenteraad in het vragenkwartier gesteld heeft. Hij vroeg wanneer de communicatie zou gebeuren i.v.m. de bouwpremies, sociale premies en andere die aangepast zouden worden. Hij heeft via de pers kunnen vernemen dat dit digitaal verschenen zou zijn. Wanneer zal de gedrukte versie verschijnen? Hij heeft verwezen naar het feit dat een aantal mensen maar tot eind maart een aantal zaken (zoals uitgevoerde werken in 2013) kunnen binnenbrengen. Wat is de stand van zaken van de sociale premies? Een aantal sociale premies ging omgevormd worden in de richting van een kindcheque en een gezinspremie. Volgens de burgemeester zal het gemeentelijk infoblad Onze Gemeente met inclusief de folder premies één van de volgende dagen in onze brievenbus belanden.

5 De sociale premies zijn nog niet rond. Niet alle sociale premies zullen afgeschaft worden. Er is een nieuwe zorgpremie op komst. Schepen De Meulemeester antwoordt dat er i.v.m. de zorgpremie na de krokusvakantie een overleg is gepland met alle mutualiteiten en de FOD om af te toetsen of we juist bezig zijn. We streven er naar om onze zorgpremie op de gemeenteraad van april voor te kunnen leggen. * Raadslid Benali, Groen-sp.a-fractie, deelt mee dat er op 12 februari 2014 een ongeluk gebeurd is in Vrasene waarbij een auto is ingereden op een groep wielertoeristen. Het is aan de politie om uit te zoeken wat daar precies gebeurd is en wie de fout heeft begaan. Ooggetuigen hebben wel verklaard dat de renners op beide rijvakken gereden hebben. De auto is, vanuit de juiste rijrichting, op een aantal tegenliggers gebotst. Het raadslid vraagt aan het college of er geen sensibiliserings- en informatiecampagne kan opgestart worden in de richting van de wielertoeristen en hun organisaties om zo veilig mogelijk samen te rijden om zo ongelukken in de toekomst te vermijden. De burgemeester antwoordt dat het parket zal uitwijzen, afhankelijk van het opgemaakte pv, wie er de schuldige is. Hij veronderstelt dat iedere gebruiker van het openbaar domein de reglementen kent. Eventuele sensibilisering kan door de politie onderzocht worden. Er volgt een gesprek met de korpschef.

6 - Raadslid De Block, Groen-sp.a-fractie, heeft een vraag over de Meersen in Melsele. Momenteel loopt daar een openbaar onderzoek over een aanvraag van Matexi voor het rooien van bomen en struiken in de Meersen-Noord in Melsele. Bij de omwonenden heerst er veel ongerustheid en onwetendheid. Niet alle mensen zetten meteen de stap naar de dienst stedenbouw om zich daar te informeren. De omwonenden zien dit gebied als een natuurlijke buffer t.o.v. de bestaande KMO-zone en als een waterbuffer voor het valleigebied van de Meersenbeek. Dit woonuitbreidingsgebied van 9 ha wordt in ons structuurplan omschreven als een te bevriezen gebied en te selecteren op lange termijn omwille van een aantal belangrijke knelpunten waarnaar verwezen wordt in de nabijheid van de KMO-zone en de waterproblematiek. De motivatie van de aanvrager van Matexi is dat men in dit gebied 4 zones (1,3 ha) struiken en bomen wil rooien om er weiland van te maken en nadien te verpachten aan een landbouwer. Welke landbouwer zit er te wachten op een waterziek eiland dat de helft van het jaar niet kan gebruikt worden? Dit dossier is een bewijs dat de geschiedenis zich herhaalt. Tien jaar geleden deed dezelfde promotor een aanvraag in de Middenheide om bosjes te rooien. Het toenmalige college nam toen een wijze beslissing. Het is duidelijk dat wat nu voorligt enkel bedoeld is om boscompensatie te vermijden, indien de zone ooit in aanmerking zou komen voor verdere ontwikkeling. Raadslid De Block vraagt aan de bevoegde schepen dat hij de omwonenden zou informeren op een vergadering. Er is een actief wijkcomité dat vragende partij is.

7 We rekenen in dit dossier een stuk op de wijsheid van het college dat zij een goede beslissing zullen nemen. Het college moet de quote van schepen Kegels in dit dossier praktisch toepassen. Schepen Vlegels antwoordt dat er inderdaad een aanvraag loopt voor de ontbossing van Meersen-Noord, eigendom van de firma Matexi. Er loopt een openbaar onderzoek. Er werden een aantal adviesvragen gesteld aan verschillende instanties zoals Bos en Groen, de provincie, enz. Alle adviezen en bezwaren zijn nog niet binnen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om, via een wijkcomité, daar informatie over te geven. Iedereen heeft de informatie gekregen, zelfs door aanplakking. Boscompensatie is echter niet nodig, dit is afhankelijk van de termijnen. Na binnenkomst van de adviezen en behandeling van de bezwaren zal het college een standpunt innemen. Het is nu woonuitbreidingsgebied, maar dit kan op termijn een herbestemming krijgen. We wachten het openbaar onderzoek en de adviezen die we krijgen af, daarna zal het college een standpunt innemen. 02. Volgende punten belangen de financiën aan. a) De federale overheidsdienst mobiliteit en verkeersveiligheid heeft meegedeeld dat vanaf 1 februari 2014 het tarief voor een Internationaal rijbewijs stijgt. De raad gaat algemeen akkoord om de retributie voor het afleveren van een internationaal rijbewijs vast te stellen op 20 euro, zijnde 16 euro voor FOD en 4 euro gemeentelijke heffing. b) Het belastingreglement inzake de voor het publiek toegankelijke ruimten van klein- en groothandelszaken, distributiebedrijven, vrije beroepen en commerciële dienstverstrekkers, gelegen in het handelscentrum van Beveren werd hernieuwd en geïndexeerd door de raad van 17 december 2013.

8 Door afronding van het eenheidstarief is de relatie met het minimumbedrag gewijzigd. Alle raadsleden gaan akkoord dat het minimumtarief hiervoor gewijzigd wordt van 3 euro/m² naar 2,13 euro/m². c) In het retributiereglement voor het gebruik van gemeente- en schoollokalen, gestemd door de raad van 17 december 2013, werden de tarieven voor het gebruik van de lokalen Hof ter Saksen niet opgenomen. De tarieven werden verhoogd met 6,12% en afgerond ten opzichte van deze van Algemeen gaat de raad akkoord om de lokalen van Hof ter Saksen in dit retributiereglement op te nemen. d) Ingevolge de overname van de gemeentelijke vzw Gemeentelijk Sportcentrum Beveren van de exploitatie van het zwembad door de gemeente wordt de tarificatie aan de gemeenteraad voorgelegd. Alle raadsleden hechten goedkeuring aan de voorgelegde tarieven, met ingang van 1 september 2014, voor het gebruik van het gemeentelijk zwembad Kriekeputte te Kieldrecht. e) De voorzitter geeft toelichting bij het retributiereglement voor gebruik gemeentelijke sporthallen, -zalen en openluchtinfrastructuur. Raadslid Schelfout, Vlaams Belang-fractie, vindt een tariefverhoging van 30% te hoog. Zijn fractie zal dit punt niet goedkeuren. Ingevolge de overname van de vzw Gemeentelijk Sportcentrum Beveren van de exploitatie door de gemeente worden de tarieven aan de gemeenteraad voorgelegd. Met 32 ja-stemmen (CD&V, N-VA, Open Vld, Groen-sp.a) tegen 2 neenstemmen (Vlaams Belang) wordt goedkeuring gehecht aan het aangepaste retributiereglement voor het gebruik van gemeentelijke sporthallen, -zalen en openluchtinfrastructuur met ingang van 1 augustus 2014.

9 f) Op 5 februari 2014 werd het PV van onderzoek van de kastoestand van de politiezone Beveren opgemaakt van het 4 e kwartaal Het schepencollege is van oordeel dat dit PV geen aanleiding geeft tot opmerkingen. De raad gaat algemeen akkoord dit proces verbaal van het kasverslag over het 4 e kwartaal 2013 van de politiezone Beveren gunstig te viseren. 03. De voorzitter geeft toelichting bij volgend punt: aangepast reglement tot gratis bekomen gemeentelijke huisvuilzakken. Raadslid Benali, Groen-sp.a-fractie, gaat akkoord met het voorstel om misbruiken te vermijden. Hij heeft ook geen probleem met de afhaling op een gemeentelijk verkooppunt. Het is wel jammer dat de permanenties op de deelgemeenten beperkt open zijn. Dit vermindert de bereikbaarheid. De fractie zal het punt goedkeuren. Hij vraagt wel of er geen verstrenging naar identificatie toe zou komen. We willen dit juist vermijden omdat een aantal van die mensen weinig mobiel zijn. Ze kunnen zichzelf niet verplaatsen, waardoor andere mensen dit voor hen moeten gaan halen. Denkt het college hierover hetzelfde? Het raadslid wenst hierover uitsluitsel. De burgemeester antwoordt dat dit zal bekeken worden. Het is de bedoeling om de misbruiken weg te knippen. Als we de dienstverlening kunnen verbeteren zonder de goeden te straffen, zal dit zeker meegenomen worden.

10 Sedert 2009 geeft ons bestuur 2 gratis rollen huisvuilzakken aan volgende categorieën van inwoners: gezinnen op 1 januari van het dienstjaar woonachtig in de gemeente Beveren en er ingeschreven in het bevolkings- of vreemdelingenregister met één of meerdere kinderen jonger dan 3 jaar ten laste en inwoners die als gevolg van hun ziekte in aanmerking komen voor een incontinentieforfait of inwoners die in een thuissituatie stomapatiënt zijn, leven op sondevoeding, buikvliesspoelingen of nierdialyse ondergaan. Algemeen keurt de gemeenteraad het aangepast reglement goed tot het gratis bekomen van gemeentelijke huisvuilzakken. In het kader van de hervorming en vereenvoudiging van de premies zullen de rechthebbende gezinnen enkel een brief toegestuurd krijgen waarin vermeld wordt op hoeveel gratis rollen huisvuilzakken zij recht hebben. De gratis huisvuilzakken zullen niet meer te verkrijgen zijn via de plaatselijke handelaars, maar enkel nog via de gemeentelijke verkooppunten: permanenties, financiële dienst, infodienst en Technische Dienst Wegen. 04. Het Wase Cultuurcentra Overlegplatform (WACCO) bestaat al sinds 1997 als samenwerkingsverband voor het afstemmen van het cultuuraanbod en de cultuurcommunicatie van diverse Wase cultuur- en gemeenschapscentra. De projectvereniging WACCO werd op 19 augustus 2008 opgericht voor een periode van zes jaar. Deze termijn eindigt dus in augustus Het samenwerkingsverband van deze projectvereniging kan worden verlengd voor een termijn van max. 6 jaar. Op 26 augustus 2013 keurde de Raad van Bestuur van WACCO de Cultuurnota goed, het beleidsplan van WACCO voor de periode WACCO kan gedurende de volgende zes jaar jaarlijks op bijna ,53 euro aan Vlaamse subsidies rekenen. De 6 deelnemende gemeenten dragen voor hetzelfde bedrag bij à rato van 0,22 euro/inwoner. Voor Beveren betekent dit, met ongeveer inwoners, een jaarlijkse bijdrage aan WACCO van ca euro. Dit bedrag is in de begroting voor 2014 als toelage voorzien. Tot op heden verleende ook de provincie Oost-Vlaanderen jaarlijks een nominatieve subsidie van euro aan WACCO.

11 Het college van burgemeester en schepenen stemde in zitting van 3 februari 2014 in met de verlenging van deelname aan WACCO voor zes jaar mits formele goedkeuring door de gemeenteraad. Met algemeenheid van stemmen gaat de gemeenteraad akkoord met de deelname van de gemeente Beveren aan de Projectvereniging WACCO en de verlenging voor een periode van zes jaar. 05. In maart 2014 wordt de nieuwe gevangenis in Beveren in gebruik genomen. Er is daarin ook een gevangenisbibliotheek voorzien waarbij diverse partners betrokken zijn. Om de bibliotheekwerking verder uit te bouwen moeten er afspraken gemaakt worden tussen de verschillende betrokken partners. Mits akkoord van de gemeenteraad sluit de Vlaamse Gemeenschap een convenant af met de gemeente, geldig tot 31 december Binnen de 6 maand na het afsluiten van het convenant moet dan een afsprakennota tussen de verschillende betrokken partijen opgemaakt en goedgekeurd worden waarin de modaliteiten van de samenwerking duidelijk worden vastgelegd. Het ontwerp van convenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de gemeente Beveren m.b.t. de bibliotheekwerking in de gevangenis van Beveren wordt door alle raadsleden goedgekeurd. Na afsluiting van het convenant voorziet de Vlaamse Gemeenschap een subsidie van euro per volledig werkjaar, binnen de perken van de door de Vlaamse Gemeenschap goedgekeurde begroting. De provincie Oost-Vlaanderen kan, mits goedkeuring door de Bestendige Deputatie, bij budgetwijziging een krediet van ongeveer euro voorzien. 06. De diensten Stedenbouw, Milieubescherming en Financiën beantwoorden jaarlijks een notarisvragen. Deze vragen worden door elke betrokken dienst voor zijn onderdeel afzonderlijk behandeld, zonder administratief overleg. Dit leidt tot dubbel werk: inschrijven, nummeren, afdrukken, ondertekenen door burgemeester en secretaris, faxen, mailen, verzenden,. Alleen al de print- en verzendkosten bedragen jaarlijks ongeveer euro.

12 De workflow achter deze attesten kan geautomatiseerd worden door het notarisattestenloket en is een gebruiksvriendelijke webtoepassing waarin het attest deels wordt opgemaakt via een GIS-link, die de verwerking en de afhandeling van de attesten opvolgt, de gegevens van de notaris beheert en de facturatie regelt. Het digitaal verwerken en verzenden van min "standaard"brieven houdt in dat ze niet meer afgedrukt en verstuurd worden. Omdat deze automatisering naadloos moet aansluiten bij onze bestaande GIS-pakketten en bij het boekhoudingspakket, kan het maar bij 1 firma aangekocht worden. Alle raadsleden gaan akkoord tot het implementeren van een notarisattestenloket. Met algemeenheid van stemmen gaat de gemeenteraad akkoord met de vaststelling van de lastvoorwaarden voor het implementeren van een notarisattestenloket. De éénmalige uitgave wordt geraamd op euro, inclusief btw. De maandelijkse uitgave wordt geraamd op 140 euro, inclusief btw. In het kader van de digitalisering van dit proces wordt het retributiereglement aangepast waar nodig: verschillende retributie voor analoge of digitale aanvraag, retributie per perceel of per aanvraag, definitie aanpalende percelen, In uitvoering van artikel 26, 1, 1 f, de opdracht kan slechts door één bepaalde inschrijver worden uitgevoerd om redenen van technische aard, van de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten kan de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking als gunningswijze worden gekozen. 07 Telkens met algemeenheid van stemmen wordt in uitvoering van art. 42 van het Gemeentedecreet de bevoegdheid voor volgende dossiers gedurende 2014 overgedragen aan het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas:

13 a) Wegmarkeringen: * Lijnmarkeringen: 8,95 per m²; * Handmarkeringen: 11,20 per m² omkaderende rechthoek. Voorgevormde markeringen: kostprijs materiaal + 12,50 per m² omkaderende rechthoek. De uitgave wordt geraamd op euro. b) Rioolkolkenreiniging: Er wordt voorgesteld om de kolken 3 maal per 2 jaar te reinigen. De uitgave wordt geraamd op euro. 08. De voorzitter geeft toelichting bij volgend punt: vaststelling lastvoorwaarden verkeersveiligere heraanleg aan uitkom Elzestraat en Zillebeek te Beveren. Raadslid Noppe, Groen-sp.a-fractie, is blij met deze eerste fase, maar hij heeft wel enkele vragen. In de toelichting kunnen we lezen dat er over de heraanleg van het fietspad in de Elzestraat reeds in 2005 een beslissing werd genomen. De onteigeningen verlopen echter niet vlot! Ondertussen zijn we negen jaar verder. Wat is er aan de hand met de onteigeningen? Waarom moet er onteigend worden? Is de Elzestraat op zich al niet breed genoeg om daar een fietspad te voorzien? We lezen ook in de toelichting dat de aanzetten voor de later aan te leggen fietspaden in de Elzestraat zijn voorzien! Wat moeten we verstaan onder aanzet? Is er in de voorlopige toestand rekening gehouden met de veiligheid voor de fietser? Een aanzet kan zeer gevaarlijk zijn, omdat er altijd een plaats is waar de fietser terug op de rijbaan van de auto s terecht komt.

14 Aan het kruispunt Elzestraat-Zillebeek is het zeer gevaarlijk voor de fietsers. Het fietspad dat naast de Mosselbank en het Zillebeek loopt, wordt na en voor de kruising van de Elzestraat, de Polderstraat en het Zillebeek, onderbroken voor ongeveer 100 meter. Dit geeft een zeer gevaarlijke situatie omdat de fietsers op de rijweg komen. Komende van Beveren moet men zelfs oversteken. Wanneer gaat men deze situatie aanpakken? We weten ook dat er plannen zijn om het wegeltje tussen de Elzestraat en s Herenwilg aan te pakken. Dit is een mooi idee voor recreatief fietsen, maar het kan zeker niet beschouwd worden als een alternatief voor de verbinding langs het Zillebeek zelf. Men kan niet verwachten dat fietsers die dagelijks die weg gebruiken, nu een omweg gaan maken. De fractie vraagt zich af waarom er geen fietssnelweg voorzien kan worden tussen Vrasene en Beveren over de velden en de bocht van het Zillebeek afsnijdend achter het Zillebeek, ten zuiden van de huizen. Schepen Van Roeyen antwoordt dat de plannen voor de heraanleg van de Elzestraat en de fietsverbinding dateren van heel wat jaren geleden. Het onteigeningsdossier gaf heel wat problemen. We hebben een lange periode getracht te onderhandelen en geprobeerd om in der minne tot een oplossing te komen. Dit is uiteindelijk niet gelukt, wat betekende dat het hele debat tot hoogdringendheid verdrongen werd en men terug de oude procedure moest volgen. Dit heeft een enorm langzaam traject tot gevolg. Het is één eigenaar, maar het gaat over een grote inneming. In de Elzestraat zal er een veilige fietsverbinding gemaakt worden met vrijliggende fietspaden en groenstroken. De Elzestraat is in de BBC voorzien voor uitvoering in Het is de bedoeling om het kruispunt in de Elzestraat zodanig heraan te leggen dat het veilig wordt.

15 De woningen rechts en links zijn afgebroken om de zichtbaarheid te verbeteren. Dit is een eerste belangrijk element naar verkeersveiligheid toe. De aanzet zal veilig zijn, want er is geen enkel conflict tussen fietsers en gemotoriseerd verkeer. Er zijn grenzen aan de middelen. Om vrijliggende fietspaden te realiseren op het Zillebeek, moet er nog onteigend worden. Aan de Elzestraat is er nog één pand dat over de rooilijn staat. Men onderhandelt met de eigenaar om het pand te verwerven. Dit is ook een factor van vertraging die meespeelt. De aanleg van een fietssnelweg door de polder is niet realistisch. De fietsverbinding Beveren-Vrasene moet wel aangepakt worden. In vergadering van 28 juni 2005 besliste de gemeenteraad in principe tot het heraanleggen van de Elzestraat met fietspaden. Vermits de onteigeningen, nodig voor de realisatie van dit dossier, niet vlot verlopen, wordt nu een lastenboek voorgelegd voor de uitvoering van een eerste fase. Het betreft de aanleg van een veiligere uitkom op de Zillebeek. Dit zal gerealiseerd worden door de uitkom haaks te doen aansluiten op de Zillebeek. Hierdoor verhoogt de zichtbaarheid op het verkeer op de Zillebeek. In dit dossier is ook de aanleg van een afvalwaterriolering voorzien, waarop de latere riolering van de Elzestraat kan aangesloten worden. Ook de aanzetten van de later aan te leggen fietspaden voor de Elzestraat zijn voorzien. Met algemeenheid van stemmen wordt goedkeuring aan het voorgelegd ontwerp van de Studiegroep Irtas. Goedkeuring wordt gehecht aan de geraamde uitgave van ,70 euro, inclusief btw. De open aanbesteding wordt gekozen als gunningswijze. De financiering kan gebeuren door het aangaan van een lening.

16 09. Voor de uitbreiding van de kleuterschool te Kallo wordt geopteerd voor een systeembouw. Deze manier van bouwen is kwalitatief hoogstaand en snel realiseerbaar, wat de kostprijs drukt. Er wordt voorgesteld om een aannemer te kiezen volgens de "design and build"-procedure. Na prijsvraag via open offerteaanvraag wordt de aannemer gekozen die het meest voldoet aan de gunningscriteria, rekening houdend met hun ingediende ontwerp én de inschrijvingsprijs. Het ontwerp voorziet 3 kleuterklassen met 1 kleutersanitair per klasje, sanitair, technische ruimte, nodige circulatieruimte en bergruimte. Overeenkomstig het opgemaakte ontwerp gaan alle raadsleden akkoord met het ontwerp en realisatie van een systeembouw voor de kleuterschool te Kallo. De uitgave, geraamd op euro inclusief btw, zal gefinancierd worden door het aangaan van een lening. De gemeenteraad verleent het college toelating om de buitengewone uitgaven die met leningen gefinancierd worden, te préfinancieren met eigen middelen en/of thesauriebewijzen, voor zover de kasvoorraad van de gemeente dit toelaat. In uitvoering van de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten wordt de open offerteaanvraag als gunningswijze gekozen. 10. In de sporthallen te Kallo, Kieldrecht en Beveren dienen aanpassingswerken te gebeuren aan belijningen en grondpotten en dient er oud sportmateriaal vervangen te worden. Overeenkomstig het opgemaakte lastenboek gaan alle raadsleden akkoord met de vaststelling van de lastvoorwaarden voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan de sportinfrastructuur in de sporthallen te Kallo, Kieldrecht en Beveren. De uitgave wordt geraamd op ,82 euro, exclusief btw en wordt gefinancierd met eigen middelen. In uitvoering van artikel 26, 1, 1 a van de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten wordt de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking als gunningswijze gekozen.

17 11. De voorzitter geeft toelichting bij de overdracht van groenonderhoud en reinhouden van straten en pleinen aan de Wase Werkplaats in Raadslid Benali, Groen-sp.a-fractie, zegt dat in de commissies n.a.v. het meerjarenplan vorig jaar werd meegegeven dat het contract van de Wase Werkplaats ongeveer euro bedroeg. Men ging trachten om daar 10% op te besparen. Het nieuwe contract is euro, wat zo n 24% minder is dan het oude contract. Raadslid Benali heeft uit het dossier begrepen dat een deel van het contract naar een andere sociale werkplaats zou gaan. Deze verandering zal voor de Wase Werkplaats zeker gevolgen hebben. Heeft het college gesproken met de Wase Werkplaats? Heeft men ook zicht op de gevolgen voor de Wase Werkplaats? Raadslid Kegels antwoordt dat er meerdere keren gesprekken geweest zijn met de Wase Werkplaats en de groendienst. Voor één onderdeel in de uitbesteding, nl. voor de sportzone in Melsele, wordt er een andere sociale tewerkstelling ingezet. Het zat in de aanbesteding om te kunnen kijken aan welke prestaties zij zouden kunnen werken. Dit was vooral financieel gericht omdat de Wase Werkplaats de afgelopen jaren systematisch in haar prijs was gestegen, zonder duidelijke communicatie. Deze gesprekken zijn continu gebeurd tussen de Wase Werkplaats en de groendienst. Met deze regeling konden ze perfect leven. Enkel Melsele wordt door anderen gedaan om te zien welke prijzen, ook via sociale tewerkstelling, daar gehanteerd worden.

18 Raadslid Benali weet dat er vorig jaar op de gemeenteraad een hevige discussie is ontstaan door te zeggen dat er misschien toch wel een aantal jobs op de helling stonden. Als we euro omrekenen op basis van de bruto uurloonkost die daar instaat gaat het hier toch wel om 7 VTE. We moeten de Wase Werkplaats niet sponseren als er inderdaad andere werkplaatsen zijn die het beter kunnen doen en tegen een betere prijs. Het zou toch goed zijn mocht het college er oog voor hebben en misschien een gesprek aangaan met de Wase Werkplaats om te zien wat de gevolgen zijn. Schepen Kegels antwoordt dat hij zelf een gesprek heeft gevoerd met de directeur van de Wase Werkplaats. Beveren doet nog steeds meer beroep op de Wase Werkplaats dan alle andere gemeenten. Andere gemeenten schaffen dit in het kader van de besparingen bijna volledig af. Hij is voorstander van te werken met een soort algemeen percentage voor werken via sociale tewerkstelling per gemeente. Dan is daar nog weinig discussie over. Als we op deze manier morgen, in het kader van de besparingen, daar een aanpassing aan doen, dan worden we met de vinger gewezen omdat we dit terugdringen. Schepen Van Esbroeck zit in de Raad van Bestuur en in het dagelijks bestuur van de Wase Werkplaats. Ze zijn op de hoogte van wat hier vandaag voorligt. Ze zijn natuurlijk ook een deel een commerciële organisatie die elke dag vecht voor contracten. Als er hier een contract wat minder is, dan moeten zij dat ergens anders compenseren. Het is niet zo dat er door de beslissing van de gemeente Beveren een aantal jobs zouden sneuvelen. Er worden momenteel nieuwe contracten afgesloten door de Wase Werkplaats, ook met andere gemeenten.

19 Raadslid Maes, Open Vld-fractie, zegt dat de gemeente Beveren voor een belangrijk deel beroep doet op de Wase Werkplaats. In mindere mate doen ook andere gemeenten beroep op de Wase Werkplaats. Kan een deel van de werken niet op intergemeentelijk niveau georganiseerd worden? Dit zou een zeer groot voordeel kunnen hebben op gebied van btw. Als men een overdracht van bevoegdheid heeft, dan moet men geen btw meer aanrekenen in de relatie intergemeentelijk samenwerkingsverband en de aangesloten gemeenten. Kan er nagekeken worden of dit op korte of middellange termijn een haalbare kaart zou kunnen zijn? Schepen Kegels kan dit alleen maar beamen. De Wase Werkplaats moet wel zelf het initiatief nemen om een intercommunale aan te spreken en eventueel via die weg hun vleugels te kunnen spreiden. Het college moet niet lobbyen voor de Wase Werkplaats. Raadslid Maes wou geen intercommunale aanspreken. Hij stelt voor om een deel van hun activiteit onder te brengen in een intergemeentelijk samenwerkingsverband, nieuw of in samenwerking met de Intercommunale Land van Waas. Men krijgt dan het zeer grote voordeel dat men een overdracht heeft van bevoegdheid waardoor er geen btw moet aangerekend worden binnen die relatie. Daardoor geven dezelfde middelen nogal wat meer ruimte voor personeelskosten. Schepen Van Esbroeck antwoordt dat dit niet zo gemakkelijk is. De Beschutte Werkplaats werkt met erkenningen waardoor er toelagen komen van de Vlaamse Overheid. Indien zij morgen voor een andere werkgever gaan werken die geen erkenning heeft, dan is men die tussenkomst kwijt.

20 Er moet dan onderhandeld worden met Vlaanderen of dit mag overgedragen worden. Er moet dan eigenlijk een nieuwe Beschutte Werkplaats opgericht worden. Het is zeker de moeite om dit eens te bekijken en de schepen zal dit dan ook voorleggen binnen de Wase Werkplaats. Omdat onze gemeente lid is van de Wase Werkplaats kan zij beroep doen op bepaalde vormen van dienstverlening, zoals groenonderhoud en onderhoud van straten en pleinen in het algemeen. Het betreft de volgende werkzaamheden die gedurende 2014 door de Wase Werkplaats kunnen worden uitgevoerd: uitvoeren van natuurzorgwerken in het kader van milieu-/natuurprestaties, groenonderhoud sportzones, groenonderhoud centrum Beveren, groenonderhoud verschillende begraafplaatsen, groenonderhoud rond speeltuigen op speelpleinen en reinhouden straten en pleinen. In uitvoering van artikel 42 van het Gemeentedecreet wordt de bevoegdheid van voormelde opdrachten voor het jaar 2014 overgedragen aan de Wase Werkplaats vzw uit Temse, waarmee alle raadsleden instemmen. De uurprijs voor één arbeider bij de Wase Werkplaats bedraagt 18,76 euro inclusief btw vanaf 1 januari 2013 en de prijs voor 2014 blijft ongewijzigd. 12. Door de groendienst werd een lastenboek opgemaakt voor het uitvoeren van groenonderhoud in de wijk Vesten te Melsele voor de jaren 2014, 2015 en Overeenkomstig dit voorgelegde lastenboek wordt unaniem akkoord gegaan met de vaststelling van de lastvoorwaarden voor het groenonderhoud in de wijk Vesten in Melsele in 2014/2015/2016. De uitgave wordt geraamd op ,37 euro inclusief btw voor één dienstjaar en wordt gefinancierd met eigen middelen. In uitvoering van artikel 26, 1, 1 a van de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten wordt de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking als gunningswijze gekozen.

21 13. Voorzitter De Wael geeft toelichting bij het ontwerp voor uitbreiding van het waterleidingnet, Alexander Farnèselaan te Melsele. Raadslid Noppe, Groen-sp.a-fractie, wenst n.a.v. dit punt nog eens in herhaling te vallen betreffende de fietsverbinding tussen de twee delen van de Farnèselaan. Op de gemeenteraad van 26 maart 2013 werd er gezegd dat dit, met wat meeval, in 2013 zou moeten lukken. We zijn nu februari 2014 en de fractie vraagt naar de stand van zaken. Schepen Van Roeyen vindt dit jammer. Hij heeft toen heel duidelijk geantwoord hoe de kaarten liggen. Men weet wat de context was. Er was een probleem met eigendommen en een heel complexe situatie met een bepaalde eigenaar. Op dit moment is dat opgelost, waardoor de aanspreekpunten vergemakkelijkt zijn. Er is morgen een vergadering met de ontwerper die is aangeduid om de fietsverbinding Gaverlandstraat-Viergemeet aan te leggen. Er is een ontwerp van de fietsverbinding Noord-Zuid. Er zijn informele gesprekken geweest met de nieuwe eigenaar om na te gaan of er bereidheid is om zelfs vooraf al ruimte te maken voor een eventuele nieuwe, tijdelijke aanleg die we zouden kaderen binnen de projecten Trage Wegen of dergelijke. De schepen zal volgende keer verslag uitbrengen over de besprekingen die morgen zullen plaatsvinden. Door de Watergroep wordt het ontwerp voorgelegd voor de uitbreiding van het waterleidingnet in de verkaveling Alexander Farnèselaan in Melsele. Algemeen wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van De Watergroep voor de uitbreiding van het waterleidingnet in de verkaveling Alexander Farnèselaan te Melsele.

22 De kosten voor deze infrastructuurwerken vallen integraal ten laste van de verkavelaar. 14. Eind 2013 bleek dat centrum Sint-Michiel te Kieldrecht de deuren sloot omwille van het feit dat de eigenaar en de uitbater niet tot een akkoord kwamen om de bestaande concessie te verlengen. De gemeente heeft zich toen geengageerd naar de bevolking van Kieldrecht en omstreken toe om te trachten de feestzaal open te houden. Hiervoor zou de gemeente tijdelijk de feestzaal huren van het ACV. Algemeen gaat de raad akkoord met het voorgelegd ontwerp van huurovereenkomst tussen de gemeente Beveren en het ACV voor gedeeltelijke huur van het pand Sint-Michiel te Kieldrecht. 15. De gemeente Beveren is eigenaar van de woning Beekmolenstraat 2 te 9120 Melsele. De woning op en met grond is kadastraal gekend 9 de afdeling, sectie D delen van nummers 435P en 434E2. Met algemeenheid van stemmen gaat de gemeenteraad akkoord de woning op en met grond, Beekmolenstraat 2 te 9120 Melsele, kadastraal gekend 9 de afdeling, sectie D delen van nummers 435P en 434E2 met een oppervlakte van 1 033,08 m² openbaar te verkopen voor een minimumbedrag van euro voor een notaris die door het college zal aangesteld worden. 16. De gemeente Beveren is eigenaar van de pastorij van Verrebroek, Sint- Laurentiusstraat 3. De pastorij op en met grond is kadastraal gekend 5 de afdeling, sectie C deel van nummer 614C. In brief van 6 december 2007 gaf Bisdom Gent reeds gunstig advies om de bestemming van de pastorij op te heffen waardoor een verkoop mogelijk werd. De pastorij is beschermd als monument ingevolge het Ministerieel Besluit van 16 januari Met algemeenheid van stemmen gaat de gemeenteraad akkoord met de verkoop van de pastorij van Verrebroek op en met grond, Sint- Laurentiusstraat 3, kadastraal gekend 5 de afdeling, sectie C deel van nummer 614C met een oppervlakte van 1 125,50 m² openbaar te verkopen voor een minimumbedrag van ,00 euro voor een notaris die door het college zal aangesteld worden.

23 17. De gemeenteraad ging in openbare vergadering van 24 september 2013 akkoord met het opstarten van de verkoopsprocedure voor 24 bouwgronden in de verkaveling Kastanjelaan in Kieldrecht overeenkomstig het goedgekeurd gemeentelijk reglement voor de verkoop van bouwgronden door de gemeente Beveren. De gronden werden te koop aangeboden aan 210 euro/m² te verhogen met 12,5% administratieve kosten. Met eenparigheid van stemmen gaat de gemeenteraad akkoord met de verkoop van lot 61, kadastraal gekend 6 de afdeling, sectie C deel van nummer 19B met een oppervlakte van 577 m² aan de heer en mevrouw Peeters- Van den Bossche, Lorkenlaan 7 te 9130 Kieldrecht; Goedkeuring wordt gehecht aan de voorgelegde ontwerpakte. 18. Het college besprak in zitting van 10 februari 2014 de aanpassing van de bouwlijn van 10 meter naar 8 meter, aangezien verschillende kopers plannen wensen in te dienen met de inplanting van het gebouw op 8 meter van de rooilijn. Bij het nalezen van de voorschriften werd vastgesteld dat er in de voorschriften m.b.t. inplanting gebouwen een tegenstrijdigheid staat. Onder de inrichtingsprincipes van de voortuinstrook wordt minimum 10 meter bepaald. Enerzijds 2 meter met openbaar karakter en minimum 8 meter met privaat karakter (voorschrift 2.1 en 2.2), terwijl anderzijds bij de inrichtingsprincipes van de bouwzone onder staat dat gebouwen dienen ingeplant te worden op minimum 8 meter van de rooilijn. Voorgesteld wordt om deze tegenstrijdigheid uit de voorschriften te halen en deze aan te passen conform het voorschrift van inplanting van de gebouwen op minimum 8 meter van de rooilijn. Alle raadsleden gaan akkoord deze tegenstrijdigheid in de stedenbouwkundige voorschriften m.b.t. de minimum afstand van de inplanting van de gebouwen t.o.v. de rooilijn er uit te halen en zodoende de voortuinstrook met privaat karakter van minimum 8 meter diepte aan te passen naar minimum 6 meter diepte. 19. De gemeenteraad keurde in openbare vergadering van 29 juni 2010 de verkoopsvoorwaarden, wijze van verkoop en de prijs voor de uitbreiding van de KMO-zone Doornpark in Beveren goed.

24 Telkens met algemeenheid van stemmen gaat de gemeenteraad akkoord met de verkoop van volgende loten in de KMO-zone Doornpark te Beveren: a) lot 4 in de KMO-zone Doornpark, kadastraal gekend 3 de afdeling, sectie C deel van nummers 1350D en 1351 met een oppervlakte van 2 462,99 m² aan de heer en mevrouw De Ben-Van Loo, Zillebeek 30 en Dirk De Ben, Zillebeek Beveren; b) lot 5 in de KMO-zone Doornpark, kadastraal gekend 3 de afdeling, sectie C deel van nummers 1350D, 1351 en 1355 met een oppervlakte van m² aan Jan Ivens Constructions, Koben Geertsstraat Beveren. c) lot 7 in de KMO-zone Doornpark, kadastraal gekend 3 de afdeling, sectie C deel van nummer 1352 met een oppervlakte van 768,52 m² te aan de heer Romain Beck, Koolputstraat Melsele; Goedkeuring wordt gehecht aan de voorgelegde ontwerpakten. 20. Met zijn brief van 1 oktober 2013 vraagt Hugo Maes, financieel beheerder in vaste dienst, om met ingang van 1 juli 2014 ontslagen te worden van zijn opdracht bij onze gemeente waardoor hij zijn rechten kan doen gelden op het gemeentelijk rustpensioen. Gezien de intentie van gemeente en OCMW Beveren om te streven naar de integratie van de twee financiële diensten, biedt de oppensioenstelling van de financieel beheerder van de gemeente de opportuniteit om beide diensten te laten aansturen door 1 gemeenschappelijk financieel beheerder. De eerste stap in de procedure betreft het nemen van de beslissing om de betrekking van financieel beheerder binnen de personeelsformatie van de gemeente niet vacant te verklaren, maar deze te laten invullen door de financieel beheerder. De raad gaat algemeen akkoord met het niet vacant verklaren van de betrekking van financieel beheerder.

25 21. Met ingang van 1 december 2012 werd aan de heer Wim Van Zele ontslag verleend in zijn functie als kapitein-commandant (dienstchef) van onze gemeentelijke brandweerdienst. In het belang van de goede werking van onze brandweerdienst wordt voorgesteld om deze betrekking van kapitein-commandant (dienstchef) bij het beroepspersoneel van onze brandweerdienst open te verklaren. Tevens wordt voorgesteld deze betrekking te begeven bij wijze van bevordering. Met eenparigheid van stemmen gaat de raad akkoord met de openverklaring van de betrekking van kapitein-commandant (dienstchef) bij het beroepspersoneel van de gemeentelijke brandweerdienst Beveren. 22. Vóór de start van de inschrijvingsperiode moet het schoolbestuur de capaciteit bepalen. Voor het schooljaar kan ingeschreven worden vanaf 3 maart De capaciteitsbepaling voor het schooljaar bestaat uit verplichte capaciteitsbeperking en niet-verplichte capaciteitsbeperking op niveau structuuronderdelen. Alle raadsleden stemmen in met voorgelegd voorstel inzake capaciteitsbepaling. Een schoolbestuur kan de capaciteit(en) tijdens de lopende inschrijvingsperiode niet verlagen, wel verhogen. 23. Onze gemeente ontving een aangetekend schrijven van Ibogem met het ontwerp van de statutenwijziging van Ibogem. Conform artikel 28 van de statuten van Ibogem moet over iedere wijziging van de statuten in de gemeenteraden worden beraadslaagd en beslist. Met algemeenheid van stemmen wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van statutenwijziging van de opdrachthoudende vereniging Ibogem zoals voorgelegd.

26 24. Ten verzoeke van de Groen-Sp.a-fractie werd volgend punt toegevoegd aan de agenda van deze zitting: inrichten van stembureau in woonzorgcentra. Raadslid Geert Noppe verwijst naar de memorie en geeft toelichting bij dit punt. Op 25 mei worden er maar liefst 3 verkiezingen gehouden: Vlaams, federaal en Europees. De gemeente staat in voor het inrichten van de stembureaus. Hiermee vervult ze een belangrijke taak in ons democratisch bestel. Het is belangrijk dat iedere stemgerechtigde burger zijn stem effectief kan uitbrengen. De ouderen, met name zij die in een woonzorgcentrum verblijven, vragen hierbij bijzondere aandacht. Om hun stem uit te brengen moeten zij gebruik maken van de mogelijkheid om met volmacht te stemmen of gepast vervoer zoeken naar het stembureau. Beide opties maken hen echter afhankelijk van derden. Daarom werden in verschillende steden en gemeenten de laatste 5 jaar stembureaus opgericht in woonzorgcentra. Het stijgend aantal deelnemers toont aan dat hier wordt ingespeeld op een reële vraag. Een bijkomend pluspunt is dat ook het personeel van de woonzorgcentra van deze faciliteiten kan gebruik maken. Het inrichten van stembureaus in woonzorgcentra en andere gespecialiseerde instellingen wordt ook aanbevolen in een omzendbrief aan de gemeenten van Minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joelle Milquet. Daarom stellen wij voor dat de gemeente Beveren voor de verkiezingen van 25 mei 2014 een stembureau zou inrichten in de verschillende woonzorgcentra op haar grondgebied. Schepen Deckers antwoordt dat heel wat verenigingen voor senioren via een schrijven aan de gemeente diezelfde vraag geformuleerd hebben. Ook minister Milquet heeft deze aanbevelingen geformuleerd. Iedereen van ons moet steeds het recht hebben op om een democratische manier zijn mening te uiten over het mogelijk toekomstig beleid. Dit is ook geldig voor de mensen die een hogere leeftijd behaald hebben en iets moeilijker mobiel geworden zijn.

27 Dit is echter toch niet zo eenvoudig. In 2003 werd reeds het initiatief genomen om een kiesbureau in te richten in De Notelaar te Beveren en in Briels in Melsele. Het ging hier over dezelfde bekommernis om de mensen zoveel mogelijk de gelegenheid te geven om zelf hun stem te kunnen uitbrengen. We hebben toen gemerkt dat de opkomst zeer laag lag. In De Notelaar hebben er 45 mensen gestemd, 2 mensen hebben gestemd met volmacht en 98 mensen hebben geen stem uitgebracht. Dit is dus ongeveer 31% van de mensen die naar de stemming gegaan is. In Briels hebben toen 19 mensen gestemd, 2 mensen hebben gestemd met volmacht en 43 mensen hebben geen stem uitgebracht. Dit is dus ongeveer 29% van de mensen die naar de stemming gegaan is. Ondanks het feit dat het stemlokaal zeer nabij georganiseerd wordt, zijn er toch een groot aantal van de inwoners van de rusthuizen die niet meer deelnemen aan de verkiezingen. Nu zijn we 2014 en de leeftijd van de bewoners van de rusthuizen is ondertussen gestegen en hun interesse in het stemgebeuren is allicht gedaald. Na rondvraag bij de omliggende gemeenten was alleen Sint-Gillis-Waas positief. In de omzendbrief van minister Milquet stonden veel aanbevelingen in verband met de toegankelijkheid: - Er moet voldoende parkeergelegenheid zijn en de afstand mag ook niet te groot zijn. - Wat de betreedbaarheid betreft, moeten er brede toegangen zijn - Trappen moeten vermeden worden of er moeten andere oplossingen gezocht worden. - Men moet in het gebouw over voldoende beweeglijkheid beschikken, zodat men zich losser kan bewegen (cf. rolstoelgebruikers). De bruikbaarheid van de stemlokalen moet zeer goed getaxeerd worden. Het stemhokje moet aangepast zijn voor andersvaliden.

28 In ieder stembureau moet er een vergrootglas aanwezig zijn om alles goed te kunnen waarnemen. In een stembureau moeten er tussen de 150 à 800 kiezers kunnen stemmen. Er zou dan nog een extra locatie moeten zijn in De Notelaar. In Kieldrecht zijn er 52 bewoners die zich 100 meter moeten verplaatsen naar het stemlokaal. In Haasdonk zijn er 37 bewoners die zich 700 meter moeten verplaatsen. In Vrasene zijn er 29 bewoners die zich 200 meter moeten verplaatsen. In Kallo zijn er 47 bewoners die zich 1 km moeten verplaatsen. Briels is op dit ogenblik niet meer ter beschikking. In de Notelaar hebben we het over verschillende locaties nl.: De Beuken, Grootenbosch, De Oude en de Nieuwe Notelaar. Er zijn dus ook altijd extra verplaatsingen nodig, ook al vindt dit gebeuren plaats op één locatie. Op al de extra locaties moet er ook bijkomend personeel, zoals politie en brandweer, voorzien worden. We zijn er bijna zeker van dat er nog minder mensen zullen gebruik maken van deze gelegenheid dan vroeger gezien het gestegen zorgprofiel in de rusthuizen. Het college en onze diensten zijn van mening dat zij deze stap nu niet willen zetten. De bijkomende inspanning is zeer groot en uiteindelijk voor een beperkt aantal kiezers. Raadslid Noppe, Groen-sp.a-fractie, vindt het jammer dat wat in sommige andere gemeenten wel kan, in Beveren toch een groot probleem is. Hij focust zich voor de cijfers van 2003 vooral op de mensen die niet gaan stemmen zijn.

29 Er zijn een behoorlijk aantal mensen wel gaan stemmen, die dit anders niet zouden gedaan hebben. Het is voor hen een grote drempel om zich 500 meter te verplaatsen. Hij vindt het belangrijk dat de mensen die minder mobiel zijn, ook kunnen stemmen. Schepen Deckers antwoordt dat de mogelijkheid blijft bestaan om te stemmen met volmacht via een familielid. Het vraagt een zeer grote inspanning van onze mensen om dit in te richten. Men kan maar starten met de voorbereidingen voor het stemlokaal op vrijdag of op het allerlaatste moment. In de sporthallen begint men op donderdagmorgen met de inrichting. Ook onze eigen ambtenaren moeten zich op zondag extra inzetten. Het is een beetje een slag in het water en daarom wensen wij dit niet door te voeren. Raadslid Maes, Open Vld-fractie, zegt dat de cijfers van 2003 inderdaad vrij laag waren. De situatie in De Notelaar is nu anders, omdat er meer mensen wonen dan vroeger. In de flats zijn er dikwijls mensen die meer mobiel zijn, waardoor de kans op het aantal stemmers groter is. Misschien kunnen we ons op één zorgcentra concentreren zoals De Notelaar, zodat iedereen zijn democratische plicht kan uitvoeren. Hij steunt de vraag om op minstens 1 locatie op 25 mei een stembureau te organiseren zodat we de cijfers omhoog kunnen krijgen. Volgens schepen Deckers is er ook op gewezen dat de parkeergelegenheid rond De Notelaar ook niet zo groot is. Het gewone dagelijkse leven gaat voor heel wat mensen door. Er komen bezoekers en er kan tot 14 uur gestemd worden, zodat de rust extra verstoord wordt. Schepen Deckers vindt het beter dat er een actie zou gebeuren, in samenspraak met alle rusthuisdirecties, om de familieleden extra te motiveren opdat hun ouder of familielid ook zou stemmen. Het vraagt een geste van de familieleden.

30 Met 30 neen-stemmen (CD&V, N-VA, Vlaams Belang) tegen 4 ja-stemmen (Groen-sp.a, Open Vld) wordt het voorstel van Groen-sp.a tot het inrichten van een stembureau in de woonzorgcentra verworpen. 24bis Ten verzoeke van Groen-sp.a-fractie werd volgend punt toegevoegd aan de dagorde van deze raadszitting: Gemeentelijk actieplan fijn stof. Raadslid Geert Noppe verwijst naar de memorie en geeft toelichting bij dit punt. Achtergrond/aanleiding: het ATMOSYS-project Begin februari 2014 werden de resultaten van het ATMOSYS-project bekend gemaakt. Dit project kreeg veel weerklank in de pers. Kort gesteld: Drie Vlaamse overheidsdiensten, m.n. de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hebben hun krachten gebundeld in een uniek project, nl. de realisatie van een interactieve kaart van de luchtkwaliteit in België. Deze kaart is voor iedereen vrij online beschikbaar, men kan inzoomen tot op straatniveau en krijgt voor de jaren 2009 en 2012 de gegevens m.b.t. fijn stof en luchtverontreiniging in Vlaanderen (meer bepaald aan de hand van data over EC, NO2, 03, en fijn stof, zijnde PM10 en PM25 of particulate matter met een diameter van 10 en 2,5 micrometer.). Uniek en nieuw is dat burgers voor het eerst kunnen nagaan hoe gezond de lucht is in hun gemeente, wijk of in de buurt van het schoolplein van hun kinderen. En dit via officiële, door de overheid ter beschikking gestelde gegevens. Vlaanderen scoort globaal slecht wat luchtkwaliteit betreft. De concentratie fijn stof in de buurt van onze autowegen en in de grote steden is dramatisch.

SECRETARIE. Overzichtslijst van de gemeenteraadsbeslissingen van 26 februari 2019

SECRETARIE. Overzichtslijst van de gemeenteraadsbeslissingen van 26 februari 2019 SECRETARIE Overzichtslijst van de gemeenteraadsbeslissingen van 26 februari 2019 1. Vaststelling huishoudelijk reglement gemeenteraad. 2. Aanvulling bestaand retributiereglement voor uitlening mobiele

Nadere informatie

Notulen van de politieraad van 20 december 2018

Notulen van de politieraad van 20 december 2018 Lokale Politie Waasland-Noord Notulen van de politieraad van 20 december 2018 Aanwezigen: Verontschuldigd: Marc Van de Vijver - burgemeester-voorzitter Christiaan Lippens - burgemeester Leo Mares - korpschef

Nadere informatie

Toelichtingen bij de agenda van de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad d.d. 02 januari

Toelichtingen bij de agenda van de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad d.d. 02 januari Gemeente Beveren Toelichtingen bij de agenda van de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad d.d. 02 januari 2013.. Punt 01: Mededeling betreffende de geldigverklaring van de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

OCMW BEVEREN AGENDA DE VOORZITTER OPENT DE VERGADERING OM UUR ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 18 MEI 2016

OCMW BEVEREN AGENDA DE VOORZITTER OPENT DE VERGADERING OM UUR ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 18 MEI 2016 1 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 18 MEI 2016 AGENDA Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 1. Verslag vorige zitting - openbaar - goedkeuring Patrimonium 2. (GVM) Grond

Nadere informatie

GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - GOEDKEURING

GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - GOEDKEURING TOELICHTING RAAD VAN 18 NOVEMBER 2015 OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - GOEDKEURING FINANCIËN 2. (TC) GOEDKEURING JAARREKENING

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement OPENBARE ZITTING VAN 25 NOVEMBER 2014 Sint-Niklaas Gemeente Beveren UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD WAREN AANWEZIG: Jens De Wael, voorzitter

Nadere informatie

Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 27 januari 2015...

Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 27 januari 2015... Gemeente Beveren Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 27 januari 2015... Punt 02: Kerkfabriek Sint-Michiel Kieldrecht: goedkeuring investering nieuwe vloer. (BM). De gemeenteraad

Nadere informatie

Notulen van de politieraad van 14 juni 2018

Notulen van de politieraad van 14 juni 2018 Lokale Politie Waasland-Noord Notulen van de politieraad van 14 juni 2018 Aanwezigen: Verontschuldigd: Marc Van de Vijver - burgemeester-voorzitter Christiaan Lippens - burgemeester Luc De Witte, adjunct-korpschef,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement OPENBARE ZITTING VAN 25 april 2017 Sint-Niklaas Gemeente Beveren UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD WAREN AANWEZIG : J. De Wael, voorzitter Van

Nadere informatie

OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 26 JANUARI 2012 VAN DE GEMEENTERAAD.

OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 26 JANUARI 2012 VAN DE GEMEENTERAAD. GEMEENTE KALMTHOUT OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 26 JANUARI 2012 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING OCMW. 1. Kennisname van de budgetwijziging 2 exploitatiebudget voor het dienstjaar 2011 van het

Nadere informatie

Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 29 december

Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 29 december Gemeente Beveren Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 29 december 2015.. Punt 02: Opvolging schepen Deckers: Ontslag van rechtswege van schepen Deckers op 31.12.2015; Opvolging

Nadere informatie

LIJST GEMEENTERAADSBESLUITEN Gemeenteraadszitting van 28/02/2013

LIJST GEMEENTERAADSBESLUITEN Gemeenteraadszitting van 28/02/2013 LIJST GEMEENTERAADSBESLUITEN Gemeenteraadszitting van 28/02/2013 De Gemeenteraad van de gemeente Kluisbergen heeft in zijn zitting van 28 februari 2013 volgende beslissingen genomen: OPENBARE ZITTING:

Nadere informatie

Gemeenteraad Dagorde met samenvattingen Zitting van 27 mei 2019

Gemeenteraad Dagorde met samenvattingen Zitting van 27 mei 2019 Gemeenteraad Dagorde met samenvattingen Zitting van 27 mei 2019 OPENBARE ZITTING Interne Ondersteuning Secretariaat 1 2019_GR_00126 Algemene vergadering van Limburg.net op 27 juni 2019 - goedkeuring agenda

Nadere informatie

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 26 mei Kennisgeving notulen van het vast bureau van 4 mei 2016, 18 mei 2016 en 1 juni 2016

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 26 mei Kennisgeving notulen van het vast bureau van 4 mei 2016, 18 mei 2016 en 1 juni 2016 ZITTING VAN DE RAAD VAN 30 JUNI 2016 Aanwezig: Verontschuldigd: Willy Cornelis, Voorzitter André Marguillier, Marc Michiels, Johan Neefs, Remy Peelaerts, Ann Sleyp, Roger Swinnen, Ann Wils, OCMW-raadsleden

Nadere informatie

De raadsleden Jan Van de Perre, Kristien Hulstaert en Kathleen De Schepper waren afwezig en werden verontschuldigd.

De raadsleden Jan Van de Perre, Kristien Hulstaert en Kathleen De Schepper waren afwezig en werden verontschuldigd. Raad voor maatschappelijk welzijn van 26 maart 2019 Waren aanwezig: Veerle Vincke, voorzitter gemeenteraad; Marc Van de Vijver, burgemeester; Filip Kegels, Katrien Claus, Boudewijn Vlegels, Raf Van Roeyen,

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 15 OKTOBER 2014

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 15 OKTOBER 2014 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 15 OKTOBER 2014 OPENBARE ZITTING Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 1. Verslag vorige zitting (gedeelte openbare zitting) - goedkeuring

Nadere informatie

RETRIBUTIE OP HET BETALEND PARKEREN BIJ PARKEERAUTOMATEN EN IN BLAUWE ZONES

RETRIBUTIE OP HET BETALEND PARKEREN BIJ PARKEERAUTOMATEN EN IN BLAUWE ZONES Provincie UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Oost-Vlaanderen Arrondissement OPENBARE ZITTING VAN 29 december 2017 Sint-Niklaas Gemeente WAREN AANWEZIG : Beveren Jens De Wael, voorzitter

Nadere informatie

Gemeenteraad Dagorde met samenvattingen Zitting van 26 april 2018

Gemeenteraad Dagorde met samenvattingen Zitting van 26 april 2018 Gemeenteraad Dagorde met samenvattingen Zitting van 26 april 2018 MEDEDELINGEN UITNODIGING (dagorde deel II) De gemeenteraad vindt plaats op donderdag 26 april 2018 om 20.00 u in de raadzaal van het gemeentehuis.

Nadere informatie

Gemeenteraadszitting van 26 februari 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke.

Gemeenteraadszitting van 26 februari 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke. Kaprijke, 27 februari 2015 Gemeenteraadszitting van 26 februari 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke. Lijst met beknopte omschrijving van gemeenteraadsbesluiten volgens

Nadere informatie

Notulen van de politieraad van 31 augustus 2017

Notulen van de politieraad van 31 augustus 2017 Lokale Politie Waasland-Noord Notulen van de politieraad van 31 augustus 2017 Aanwezigen: Verontschuldigd: Chris Lippens - burgemeester Stany De Rechter - wrnd. burgemeester-voorzitter Luc De Witte, Leo

Nadere informatie

GEMEENTERAADSZITTING VAN 29 DECEMBER 2015 OM UUR.

GEMEENTERAADSZITTING VAN 29 DECEMBER 2015 OM UUR. GEMEENTERAADSZITTING VAN 29 DECEMBER 2015 OM 20.00 UUR. Waren aanwezig: Jens De Wael, voorzitter gemeenteraad; Marc Van de Vijver, burgemeester; Johan Smet, Katrien Claus, Boudewijn Vlegels, Peter Deckers,

Nadere informatie

TOELICHTINGSNOTA BIJ DE GEMEENTERAAD VAN donderdag 28 mei 2009. 1. Pamelstraat-Kaaistraat: aanvraag verkavelingsvergunning - goedkeuren rooilijn

TOELICHTINGSNOTA BIJ DE GEMEENTERAAD VAN donderdag 28 mei 2009. 1. Pamelstraat-Kaaistraat: aanvraag verkavelingsvergunning - goedkeuren rooilijn TOELICHTINGSNOTA BIJ DE GEMEENTERAAD VAN donderdag 28 mei 2009 OPENBARE VERGADERING RUIMTELIJKE ORDENING 1. Pamelstraat-Kaaistraat: aanvraag verkavelingsvergunning - goedkeuren rooilijn Goedkeuren van

Nadere informatie

Gemeenteraadszitting van 28 januari 2016 om 19.30 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum, Veld 1 te Kaprijke. Memorie van toelichting

Gemeenteraadszitting van 28 januari 2016 om 19.30 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum, Veld 1 te Kaprijke. Memorie van toelichting Gemeenteraadszitting van 28 januari 2016 om 19.30 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum, Veld 1 te Kaprijke Memorie van toelichting OPENBARE ZITTING 1. Kennisname van het ontslag als gemeenteraadslid

Nadere informatie

ZITTING VAN 22 JULI 2013

ZITTING VAN 22 JULI 2013 ZITTING VAN 22 JULI 2013 AANWEZIG : Jozef Browaeys, burgemeester-voorzitter; Robert De Meuleneire, Janna Bauters en Hendrik Blommaert; schepenen. Guy Glorieux, schepen - voorzitter OCMW. Sabine Roobroeck,

Nadere informatie

Zitting van Celine D'huyvetter, Gemeenteraadslid Koenraad Degroote, Burgemeester Bart De Keukeleire, Philip Vanhaesebrouck, Rita Delmotte,

Zitting van Celine D'huyvetter, Gemeenteraadslid Koenraad Degroote, Burgemeester Bart De Keukeleire, Philip Vanhaesebrouck, Rita Delmotte, Zitting van 17.10.2018 aanwezig: Celine D'huyvetter, Gemeenteraadslid Koenraad Degroote, Burgemeester Bart De Keukeleire, Philip Vanhaesebrouck, Rita Delmotte, Ivès Lambrecht, Schepenen Antoon Vandemaele,

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 18 MAART 2015

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 18 MAART 2015 1 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 18 MAART 2015 AGENDA Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 1. Verslag vorige zitting (gedeelte openbare zitting) - goedkeuring Werken,

Nadere informatie

OPENBARE VERGADERING. Voorstel van beslissing: Goedkeuren van de notulen van de vergadering van 28 november 2017.

OPENBARE VERGADERING. Voorstel van beslissing: Goedkeuren van de notulen van de vergadering van 28 november 2017. BIJEENROEPING VAN DE GEMEENTERAAD De voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Erpe-Mere nodigt de leden van de gemeenteraad uit te vergaderen op dinsdag 19 december 2017 om 20u00 in de raadzaal van

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 21 OKTOBER 2015

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 21 OKTOBER 2015 1 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 21 OKTOBER 2015 AGENDA Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 1. Verslag vorige zitting (gedeelte openbare zitting) - goedkeuring 1.1.

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Omer Mievis, Ursula Bervoets, Xavier Lesenne, Johan Everaerts, Jerry Janssens, Patrick Vansweevelt: raadsleden;

Nadere informatie

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 22 SEPTEMBER 2015.

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 22 SEPTEMBER 2015. 1 Gemeentebestuur PEPINGEN Provincie: Vlaams-Brabant Arrondissement: Halle-Vilvoorde LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 22 SEPTEMBER

Nadere informatie

Dagorde van de gemeenteraad van 26 november 2015

Dagorde van de gemeenteraad van 26 november 2015 Dagorde van de gemeenteraad van 26 november 2015 01 Gemeentebudget 2015 - wijziging 1 02 Meerjarenplan 2014-2019 - wijziging 2016/1 03 Gemeentebudget 2016 04 Goedkeuring dotatie 2016 aan Hulpverleningszone

Nadere informatie

Aan de raadsleden werd de agenda in de uitnodigingen als volgt meegedeeld: 2. Mededeling van de benoeming en de eedaflegging van de burgemeester.

Aan de raadsleden werd de agenda in de uitnodigingen als volgt meegedeeld: 2. Mededeling van de benoeming en de eedaflegging van de burgemeester. Gemeenteraadszitting van 3 januari 2019 om 20 uur Jens De Wael, voorzitter installatieraad tot en met agendapunt 4. Veerle Vincke, voorzitter installatieraad vanaf agendapunt 5. Marc Van de Vijver, burgemeester;

Nadere informatie

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 24 SEPTEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD.

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 24 SEPTEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD. UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 24 SEPTEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING Algemeen beleid. 1. Integrale veiligheid algemene machtiging voor het gebruik van zichtbare verplaatsbare

Nadere informatie

OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - GOEDKEURING

OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - GOEDKEURING TOELICHTING RAAD VAN 25 FEBRUARI 2015 OPENBARE ZITTING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - PATRIMONIUM 2. (GVDC) PERCEEL A 178E TE KRUIBEKE - OPENBARE VERKOOP

Nadere informatie

goedkeuring door gemeenteraad

goedkeuring door gemeenteraad GEMEENTELIJK FEESTCOMITE p/a Markt 1 9340 LEDE Voorzitter Elsie Van den Abbeele uw kenmerk: ons kenmerk: bijlagen: dienst: patrimonium tel.: (053)60 68 50 fax: (053)80 33 09 e-mail: patrimonium@lede.be

Nadere informatie

B. Noz neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 2. R. Van Megroot neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 3.

B. Noz neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 2. R. Van Megroot neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 3. ZITTING VAN 17 MEI 2016. Tegenwoordig: R. De Caluwé, burgemeester-voorzitter; P. De Bock M. Fruytier T. Walbrecht, schepenen; R. Van Megroot, OCMW-voorzitter; G. Thierens E. Coppens L. Dieleman-van De

Nadere informatie

Zitting van 5 maart 2008

Zitting van 5 maart 2008 PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE 1540 HERNE Zitting van 5 maart 2008 Aanwezig POELAERT Kris, burgemeester-voorzitter BOMBAERT Marc, VANDENNEUCKER Lieven, DEVRIESE Marie-Louise, DIERICKX Jean-Marie, RICOUR

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 20 JANUARI 2016

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 20 JANUARI 2016 1 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 20 JANUARI 2016 AGENDA Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 0.1. Aanvullend punt bij hoogdringendheid 1. Verslag vorige zitting - openbaar

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Dit huishoudelijk reglement dient als aanvulling bij de statuten en geen enkele interpretatie die in strijd is met de statuten

Nadere informatie

OPENBARE VERGADERING. Voorstel van beslissing: Goedkeuren van de notulen van de vergadering van 27 juni 2017.

OPENBARE VERGADERING. Voorstel van beslissing: Goedkeuren van de notulen van de vergadering van 27 juni 2017. BIJEENROEPING VAN DE GEMEENTERAAD De voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Erpe-Mere nodigt de leden van de gemeenteraad uit te vergaderen op woensdag 6 september 2017 om 20u00 in de raadzaal

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 13 oktober 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00915 Onderwerp: Overheidsopdracht van werken - Uitvoeren van wegen- en rioleringswerken in de Groenestaakstraat,

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement Oudenaarde MELDINGSLIJST VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement Oudenaarde MELDINGSLIJST VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement Oudenaarde MELDINGSLIJST VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Zitting van dinsdag 26 februari 2019 om 21.15 uur Aanwezig: Steve De Boever, Voorzitter Joris

Nadere informatie

Zitting van de gemeenteraad van 26 april 2010 TOELICHTENDE NOTA

Zitting van de gemeenteraad van 26 april 2010 TOELICHTENDE NOTA Zitting van de gemeenteraad van 26 april 2010 TOELICHTENDE NOTA 1 Goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering. De notulen van de gemeenteraadszitting van 29 maart 2010 worden ter goedkeuring

Nadere informatie

OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 27 JANUARI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD.

OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 27 JANUARI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD. GEMEENTE KALMTHOUT OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 27 JANUARI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING FINANCIEEL BELEID. 1. Vaststelling van de werkingstoelage aan de politiezone Grens voor het dienstjaar

Nadere informatie

Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 13 december

Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 13 december Gemeente Beveren Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 13 december 2016.. Punt 02: OCMW-Beveren goedkeuring. (OCMW) a) Budgetwijziging 2016. De budgetwijziging 2016 OCMW Beveren

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

TOELICHTING OCMW-RAAD VAN 23 AUGUSTUS 2017 OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING - OPENBAAR - GOEDKEURING

TOELICHTING OCMW-RAAD VAN 23 AUGUSTUS 2017 OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING - OPENBAAR - GOEDKEURING TOELICHTING OCMW-RAAD VAN 23 AUGUSTUS 2017 OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING - OPENBAAR - GOEDKEURING PATRIMONIUM 2. (GVM) PROJECT WZC DE LINDE - GROND SCHOOL

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 16 SEPTEMBER 2015

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 16 SEPTEMBER 2015 1 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 16 SEPTEMBER 2015 AGENDA Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 1. Verslag vorige zitting (gedeelte openbare zitting) - goedkeuring Instellingen

Nadere informatie

Gemeenteraadszitting van 24 september 2015

Gemeenteraadszitting van 24 september 2015 Gemeenteraadszitting van 24 september 2015 De Gemeenteraad van de gemeente Kluisbergen heeft in zijn zitting van 24 september 2015 volgende beslissingen genomen: OPENBARE ZITTING: 1. Goedkeuren notulen

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 15 RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 11 maart 2015 Aanwezig: Chris De Ridder, voorzitter Roger Van Driessche, Jan Claus, Lieve Fierens, Gwenda Gaublomme, Luc Van Steyvoort, Rik Holvoet, Sara Waelbers,

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

GEMEENTERAADSZITTING VAN 27 december 2013 TE UUR.

GEMEENTERAADSZITTING VAN 27 december 2013 TE UUR. GEMEENTERAADSZITTING VAN 27 december 2013 TE 20.00 UUR. Waren aanwezig: Jens De Wael, voorzitter gemeenteraad; Marc Van de Vijver, burgemeester; Katrien Claus, Boudewijn Vlegels, Peter Deckers, Ingeborg

Nadere informatie

Overzichtslijst gemeenteraad van maandag 24 april 2017.

Overzichtslijst gemeenteraad van maandag 24 april 2017. Aanwezig: Jean-Pierre Nyns, voorzitter van de raad Jo Roggen, burgemeester Overzichtslijst gemeenteraad van maandag 24 april 2017. Elke Allard, Rik Lassaut, Chris Jamar, Roland Strouven, schepenen Benny

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit OPSCHRIFT. Vergadering van 15 juni Besluit nummer: 2017_GR_00651

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit OPSCHRIFT. Vergadering van 15 juni Besluit nummer: 2017_GR_00651 GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 15 juni 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00651 Onderwerp: Overheidsopdracht van werken - Uitvoeren van wegen-en rioleringswerken in de Mariakerksesteenweg,

Nadere informatie

uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk datum S1SEC/1272 15-09-2011

uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk datum S1SEC/1272 15-09-2011 dienst secretariaat contactpersoon: Magda Van Reeth, administratief medewerker e-mail: magda.vanreeth@sint-niklaas.be tel. 03 760 90 30, fax 03 766 08 82 Aan de leden van de gemeenteraad uw bericht van

Nadere informatie

gemeenteraad Dagorde met samenvattingen Zitting van 4 juni 2019

gemeenteraad Dagorde met samenvattingen Zitting van 4 juni 2019 gemeenteraad Dagorde met samenvattingen Zitting van 4 juni 2019 OPENBARE ZITTING 1 2019_GR_00186 Notulen gemeenteraad 7 mei 2019: goedkeuring De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraadszitting

Nadere informatie

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 28 NOVEMBER 2016 VAN DE GEMEENTERAAD.

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 28 NOVEMBER 2016 VAN DE GEMEENTERAAD. UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 28 NOVEMBER 2016 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF KALMTHOUT. 1. Goedkeuring van de beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en

Nadere informatie

Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00

Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00 Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00 1. AGB Bocholt - bepaling factor prijssubsidie goedkeuring Enerzijds moet een autonoom gemeentebedrijf omwille van zijn juridische rechtsvorm economisch leefbaar

Nadere informatie

Aan de raadsleden werd de agenda in de uitnodigingen als volgt meegedeeld:

Aan de raadsleden werd de agenda in de uitnodigingen als volgt meegedeeld: Raad voor maatschappelijk welzijn van 29 januari 2019 Waren aanwezig: Veerle Vincke, voorzitter gemeenteraad; Marc Van de Vijver, burgemeester; Katrien Claus, Boudewijn Vlegels, Raf Van Roeyen, Ingeborg

Nadere informatie

OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - GOEDKEURING

OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - GOEDKEURING TOELICHTING RAAD VAN 19 MAART 2014 OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - GOEDKEURING 2. (EDV) BIJZONDERE COMITÉS - WIJZIGING PLAATSVERVANGERS

Nadere informatie

Maandag 28 januari 2008

Maandag 28 januari 2008 BEKNOPTE LIJST GEMEENTERAAD Maandag 28 januari 2008 a a n w e z i g burgemeester-voorzitter: Harry Hendrickx schepenen: Thierry van der Straten Waillet, Jules Mintjens, Wim Jordens, Jan Van Roey, Katleen

Nadere informatie

DAGORDE VERGADERING GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE DIEPENBEEK VAN maandag 10 mei 2010 OM 20:00 UUR

DAGORDE VERGADERING GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE DIEPENBEEK VAN maandag 10 mei 2010 OM 20:00 UUR DAGORDE VERGADERING GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE DIEPENBEEK VAN maandag 10 mei 2010 OM 20:00 UUR FINANCIËN 001. KENNISNAME PROCES-VERBAAL VAN ONDERZOEK DER KAS - VIERDE KWARTAAL 2009 002. RETRIBUTIE OP

Nadere informatie

OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 10 JULI 2018 AGENDA OPENBARE ZITTING

OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 10 JULI 2018 AGENDA OPENBARE ZITTING 79 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 10 JULI 2018 AGENDA OPENBARE ZITTING Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 0.1. aanvullend punt - hoogdringend 1. Verslag vorige zitting

Nadere informatie

1750 Lennik, De voorzitter, Heeft de eer u

1750 Lennik, De voorzitter, Heeft de eer u Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Halle-Vilvoorde Gemeente LENNIK De voorzitter, Heeft de eer u 1750 Lennik, 15-02-2013 uit te nodigen tot het bijwonen van de zitting van de gemeenteraad op maandag

Nadere informatie

Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 30 december

Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 30 december Gemeente Beveren Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadsvergadering d.d. 30 december 2014.. Punt 02: Financiën - goedkeuring: (D 13) -----------------------------------------------------------

Nadere informatie

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 27 oktober 2016

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 27 oktober 2016 ZITTING VAN DE RAAD VAN 24 NOVEMBER 2016 Aanwezig: Willy Cornelis, Voorzitter André Marguillier, Marc Michiels, Johan Neefs, Remy Peelaerts, Ann Sleyp, Roger Swinnen, Rita Van Cleynebreugel, Ann Wils,

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsovereenkomst TUSSEN : De "Intercommunale Maatschappij voor Ruimtelijke Ordening, Economische Expansie en Reconversie van het Gewest Kortrijk", genoemd "INTERCOMMUNALE LEIEDAL", publiekrechtelijk

Nadere informatie

Dagorde van de gemeenteraad van 27 november 2014

Dagorde van de gemeenteraad van 27 november 2014 Dagorde van de gemeenteraad van 27 november 2014 Openbare zitting 01 Kerkfabriek O.-L.-Vrouw: budget 2015 exploitatie investeringen ontvangsten 31.860,00 786.830,00 uitgaven 117.650,00 786.830,00 gecorrigeerd

Nadere informatie

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling STATUTEN VAN DE SENIORENRAAD Artikel 1 De statuten van de gemeentelijke seniorenraad worden als volgt goedgekeurd : Oprichting zetel - status Artikel 1 Er wordt een gemeentelijke seniorenraad opgericht.

Nadere informatie

3 Principe tot verkoop 9 loten bouwgrond in "Schippersbos"

3 Principe tot verkoop 9 loten bouwgrond in Schippersbos ZITTING VAN DE RAAD VAN 25 FEBRUARI 2016 Aanwezig: Willy Cornelis, Voorzitter André Marguillier, Marc Michiels, Johan Neefs, Remy Peelaerts, Ann Sleyp, Roger Swinnen, Rita Van Cleynebreugel, Ann Wils,

Nadere informatie

1750 Lennik, de voorzitter, Heeft de eer u

1750 Lennik, de voorzitter, Heeft de eer u Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Halle-Vilvoorde Gemeente LENNIK De voorzitter, Heeft de eer u 1750 Lennik, 04-12-2015 uit te nodigen tot het bijwonen van de zitting van de gemeenteraad op maandag

Nadere informatie

BEKNOPTE LIJST Gemeenteraad

BEKNOPTE LIJST Gemeenteraad BEKNOPTE LIJST Gemeenteraad Maandag 25 juni 2007 a a n w e z i g Harry Hendrickx voorzitter Thierry van der Straten Waillet, Jules Mintjens, Wim Jordens, Jan Van Roey, Katleen Mintjens, Maria Lauryssen,

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR Naam, duur en zetel Artikel 1 1. Op 26 mei 1992 werd in de gemeente Beveren een adviesraad opgericht met als naam "Gemeentelijke Adviesraad voor

Nadere informatie

gemeenteraad gemeente Westerlo beslissingen vergadering maandag 27 april 2009 Openbare zitting

gemeenteraad gemeente Westerlo beslissingen vergadering maandag 27 april 2009 Openbare zitting gemeenteraad gemeente Westerlo beslissingen vergadering maandag 27 april 2009 Openbare zitting 1. Secretariaat. Notulen. Goedkeuring verslag 30 maart 2009. De notulen van de zitting van 30 maart 2009 werden

Nadere informatie

Zitting van de gemeenteraad van 30 mei 2011 TOELICHTENDE NOTA

Zitting van de gemeenteraad van 30 mei 2011 TOELICHTENDE NOTA Zitting van de gemeenteraad van 30 mei 2011 TOELICHTENDE NOTA 1 Goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering. De notulen van de gemeenteraadszitting van 18 april 2011 worden ter goedkeuring voorgelegd

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 06 JANUARI 2016

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 06 JANUARI 2016 1 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 06 JANUARI 2016 AGENDA Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 0.1. Aanvullend punt bij hoogdringendheid Instellingen en algemeen beheer

Nadere informatie

GEMEENTERAADSZITTING VAN 06 AUGUSTUS 2013 TE 20.00 UUR.

GEMEENTERAADSZITTING VAN 06 AUGUSTUS 2013 TE 20.00 UUR. GEMEENTERAADSZITTING VAN 06 AUGUSTUS 2013 TE 20.00 UUR. Waren aanwezig: Jens De Wael, voorzitter gemeenteraad; Marc Van de Vijver, burgemeester; Bruno Stevenheydens, Katrien Claus, Boudewijn Vlegels, Peter

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT ZITTING van 26 mei 2015 Aanwezig : MM. Mevr. Joske Vermeir, raadslid voorzitter; GEMEENTE Jan Couck, Pierre Van de Velde, Johan Deleu,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) Gelet op artikel 4 van de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de gemeente over het gemeentelijke milieu en natuurbeleid,

Nadere informatie

GEMEENTERAAD VAN 9 JULI 2015

GEMEENTERAAD VAN 9 JULI 2015 GEMEENTERAAD VAN 9 JULI 2015 Aanwezig: Jan Stevens, burgemeester; Rik Buyse, Magda Deprez, Rachida Abid, Daisy Haydon, schepenen; Filiep De Vos, OCMW-voorzitter / schepen; Georges Lambrecht, Hilde Debommarez,

Nadere informatie

OCMW-raad van 19 april 2012

OCMW-raad van 19 april 2012 Dienst: communicatie Contactpersoon: Lieve Van De Pontseele, communicatieambtenaar Tel. 03 778 60 10 Fax: 03 778 60 15 Email: lieve.vandepontseele@ocmwsintniklaas.be bij de punten van de openbare zitting

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP STAD BRUGGE MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP ARTIKEL 1: De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft als doel: 1. A. op te treden als volwaardig

Nadere informatie

Verslag gemeenteraad 30 maart 2017

Verslag gemeenteraad 30 maart 2017 Verslag gemeenteraad 30 maart 2017 Volgende agendepunten werden behandeld door de gemeenteraad van 30 maart 2017. 01. Notulen van de vorige vergadering. 02. Renovatie wegenis en riolering Breugelweg -

Nadere informatie

TOELICHTENDE NOTA. Vergadering van de gemeenteraad van 22 maart Goedkeuring notulen van de vorige vergadering

TOELICHTENDE NOTA. Vergadering van de gemeenteraad van 22 maart Goedkeuring notulen van de vorige vergadering TOELICHTENDE NOTA Vergadering van de gemeenteraad van 22 maart 2017 Goedkeuring notulen van de vorige vergadering Gaat de gemeenteraad akkoord met de notulen van de vorige vergadering? 1 Openbaar Algemeen

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 16 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00612 Onderwerp: Overheidsopdracht van werken - Uitvoeren van wegen- en rioleringswerken in de Braemstraat te

Nadere informatie

Aan de raad wordt voorgesteld om de aanstelling van de heer Peter De Clercq lid van het comité financiën goed te keuren.

Aan de raad wordt voorgesteld om de aanstelling van de heer Peter De Clercq lid van het comité financiën goed te keuren. TOELICHTING RAAD VAN 27 MEI 2015 OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 0.1. (KH) AANVULLEND PUNT BIJ HOOGDRINGENDHEID Aanvullende agendapunten bij hoogdringendheid: 0.1. (KH) Aanvullend

Nadere informatie

3) onderzoek verrichten naar de culturele behoeften in het werkingsgebied en documentatie en informatie verzamelen over het cultureel leven;

3) onderzoek verrichten naar de culturele behoeften in het werkingsgebied en documentatie en informatie verzamelen over het cultureel leven; GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID 8755 RUISELEDE Huishoudelijk reglement: In Ruiselede wordt een gemeentelijke raad voor cultuurbeleid opgericht in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 08/11/2017

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 08/11/2017 NOTULEN VAN DE RAAD VAN 08/11/2017 Aanwezig: Thienpont Alexandra, voorzitter Maes Luc, Noppen Hilde, Poels Marleen, Roevens Svenja, Schillebeeckx Elke, Sommereyns Peter, Trappeniers Hendrik, Vandeven Adelia,

Nadere informatie

Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadszitting van 30 september 2008.

Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadszitting van 30 september 2008. Gemeente Beveren Toelichtingen bij de agenda van de gemeenteraadszitting van 30 september 2008. Punt 04: Vragen en voorstellen van inwoners m.b.t. de mogelijke nieuwe ontsluiting parallelweg E17-Beveren

Nadere informatie

Verslag GECORO 12/01/2016

Verslag GECORO 12/01/2016 Verslag GECORO 12/01/2016 Aanwezig: M. Boddez, deskundige-voorzitter; W. Desender, D. Baeteman, R. Van Troostenberghe, deskundigen-effectief; N. Verplancke, X. Vercaemst, werknemersverenigingen-effectief;

Nadere informatie

Indirecte belasting voor dossierkosten bij omgevingsvergunningen en andere meldingen van vergunningen inzake stedenbouw en milieu

Indirecte belasting voor dossierkosten bij omgevingsvergunningen en andere meldingen van vergunningen inzake stedenbouw en milieu Indirecte belasting voor dossierkosten bij omgevingsvergunningen en andere meldingen van vergunningen inzake stedenbouw en milieu De Raad van : 18 december 2018 Aanwezig: Eddy Moens, voorzitter Eddy Bevers,

Nadere informatie

DAGORDE PUBLIEK VERGADERING GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE DIEPENBEEK VAN MAANDAG 21 MAART 2016 OM UUR

DAGORDE PUBLIEK VERGADERING GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE DIEPENBEEK VAN MAANDAG 21 MAART 2016 OM UUR DAGORDE PUBLIEK VERGADERING GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE DIEPENBEEK VAN MAANDAG 21 MAART 2016 OM 20.00 UUR ALGEMEEN 001. KOFFIESTOP EN JAARBRIEF WERKGROEP NOORD-ZUID - KENNISNAME Werkgroep Noord-Zuid organiseert

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

Gemeenteraadszitting dinsdag 23 februari 2016.

Gemeenteraadszitting dinsdag 23 februari 2016. Gemeenteraadszitting dinsdag 23 februari 2016. De voorzitter maakt bekend dat de gemeenteraad in openbare zitting zal vergaderen en over volgende punten zal beraadslagen: OPENBARE ZITTING INTERNE ZAKEN:

Nadere informatie

GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - GOEDKEURING

GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - GOEDKEURING TOELICHTING RAAD VAN 08 JULI 2015 OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING (GEDEELTE OPENBARE ZITTING) - GOEDKEURING PATRIMONIUM 2. (GVM) AFBAKENING ZEEHAVENGEBIED

Nadere informatie

Secretariaat. Notulen. Goedkeuring verslag 28 maart 2011.

Secretariaat. Notulen. Goedkeuring verslag 28 maart 2011. gemeenteraad Gemeenteraad van maandag 2 mei 2011 Openbare zitting 1 Secretariaat. Notulen. Goedkeuring verslag 28 maart 2011. De notulen van de vorige zitting worden goedgekeurd. 2 Overheidsopdrachten.

Nadere informatie

gemeenteraad gemeente Westerlo beslissingen vergadering maandag 2 februari 2009 Openbare zitting

gemeenteraad gemeente Westerlo beslissingen vergadering maandag 2 februari 2009 Openbare zitting gemeenteraad gemeente Westerlo beslissingen vergadering maandag 2 februari 2009 Openbare zitting 1. Milieu. Ontwerp- zoneringsplan Westerlo. Vaststelling. De raad hechtte zijn goedkeuring aan het aangepaste

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 02/11/2016

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 02/11/2016 NOTULEN VAN DE RAAD VAN 02/11/2016 Aanwezig: Thienpont Alexandra, voorzitter; Adriaensen Maria, Bullen Michel, Maes Luc, Noppen Hilde, Poels Marleen, Schillebeeckx Elke, Sommereyns Peter, Trappeniers Hendrik,

Nadere informatie

Aan de raad wordt gevraagd het ontwerp van de authentieke verkavelingsakte goed te keuren.

Aan de raad wordt gevraagd het ontwerp van de authentieke verkavelingsakte goed te keuren. TOELICHTING RAAD VAN 21 DECEMBER 2016 OPENBARE ZITTING GOEDKEURING - AKTENAME - BEKRACHTIGING 1. VERSLAG VORIGE ZITTING - OPENBAAR - GOEDKEURING PATRIMONIUM 2. (GVM) VERKAVELING KRUIBEKE - ONTWERP VERKAVELINGSAKTE

Nadere informatie