OKRA Kempen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OKRA Kempen"

Transcriptie

1 OKRA Kempen

2 Turnhout Voordrachten Dinsdag 16 oktober 2012 om 14.00u te Turnhout Een rondleiding doorheen Turnhout en de geschiedenis ervan Sam Van Clemen Dinsdag 13 november 2012 om 14.00ute Turnhout Hoe komt de terugbetaling van geneesmiddelen tot stand? Luc Hutsebaut, apotheker en lid van de medische directie van de Christelijke Mutualiteiten DONDERDAG 6 december 2012 om 14.00u te Turnhout " Omgaan met verlies en verdriet" Prof. Dr. Manu Keirse Hoogleraar Faculteit Geneeskunde, KU Leuven Dinsdag 19 februari 2013 om 14.00u te Turnhout Een lang leven gezond" Dr. Hendrik Cammu Dinsdag 12 maart 2013 om 14.00ute Turnhout Nieuwe visie op het leven in WZC Luc Op de Beeck, voorzitter OCMW Turnhout (anno 2012) Dinsdag 30 april 2013 om 14.00u te Turnhout Van string tot string" "Geschiedenis van 3000 jaar lingerie Erna Siebens, kostumontwerpster

3 Voordracht te Turnhout St.-Pietershoek de hoek van Baron du Fourstraat/Schoolstraat te Turnhout Inkom: Okra leden 5, niet-leden 7 Dinsdag 16 oktober 2012 om 14.00u te Turnhout Een rondleiding doorheen Turnhout en de geschiedenis ervan Sam Van Clemen Sam Van Clemen (Turnhout, 1970) heeft een passie voor geschiedenis. Hij schreef boeken als Turnhout tijdens de Eerste Wereldoorlog, Turnhout tijdens de Tweede Wereldoorlog, biografieën van Abraham Lincoln en Konrad Adenauer, en bracht met Harry de Kok Het Verleden Verteld. Turnhout en een vleugje Kempen in 50 verhalen uit. Sinds 2002 is hij werkzaam als historicus en archivaris. Een rondleiding doorheen de stad en de geschiedenis ervan aan de hand van oude foto's en afbeeldingen. In het kader van 800 jaar Turnhout zeker de moeite waard om eens kennis te maken met 800 jaar geschiedenis van stad Turnhout.

4 Voordracht te Turnhout St.-Pietershoek de hoek van Baron du Fourstraat/Schoolstraat te Turnhout Inkom: Okra leden 5, niet-leden 7 Dinsdag 13 november 2012 om 14.00u te Turnhout Hoe komt de terugbetaling van geneesmiddelen tot stand? Luc Hutsebaut, apotheker en lid van de medische directie van de Christelijke Mutualiteiten De meeste senioren hebben een berustende en aanvaardende houding tegenover de kostprijs van hun geneesmiddelen. Tijdens deze uiteenzetting zal Luc Hutsebaut ook ingaan op hoe de terugbetaling tot stand komt, waarom sommige geneesmiddelen wel en andere niet terugbetaald worden, beperkingen die opgelegd worden en wie wat moet betalen. Een langer leven gaat doorgaans hand in hand met meer medische zorgen en dus meer geneesmiddelen. Polymedicatie, waarbij men dagelijks meer dan vijf geneesmiddelen chronisch inneemt, is daarom geen uitzondering bij senioren en niet altijd zonder problemen. De combinatie van zoveel verschillende geneesmiddelen kan voor problemen zorgen en hen zelfs in het ziekenhuis doen belanden.

5 Voordracht te Turnhout St.-Pietershoek de hoek van Baron du Fourstraat/Schoolstraat te Turnhout Inkom: Okra leden 5, niet-leden 7 DONDERDAG 6 december 2012 om 14.00u te Turnhout " Omgaan met verlies en verdriet" Prof. Dr. Manu Keirse Hoogleraar Faculteit Geneeskunde, KU Leuven Verdriet en verlies staan steeds om de hoek in ieders leven. Iedereen weet dat verlies tot het leven behoort en toch bereiden weinig mensen zich hierop voor. Professor Manu Keirse is hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde van de K.U.Leuven en auteur van verschillende boeken over verlies en verdriet. De spreker luisterde meer dan 30 jaar naar mensen in verdriet en reikt vanuit deze rijke ervaring suggesties aan die helpen om verdriet te overleven en voor de omgeving om mensen beter te begrijpen en tot steun te kunnen zijn. Mensen in verdriet kunnen erdoor beter begrijpen wat ze doormaken. Vrienden en familie kunnen er concrete suggesties horen om mensen in verdriet te helpen en tot steun te zijn. Het gaat in deze lezing niet over de dood maar over het leven.

6 Voordracht te Turnhout St.-Pietershoek de hoek van Baron du Fourstraat/Schoolstraat te Turnhout Inkom: Okra leden 5, niet-leden 7 Dinsdag 19 februari 2013 om 14.00u te Turnhout Een lang leven gezond" Dr. Hendrik Cammu Het leven hangt aan een zijden draadje. Wie daar ruw mee omspringt, loopt een groter risico dan wie bewust gezond leeft. De voordracht van dokter Cammu gaat over al datgene wat je zelf kan doen om op een comfortabele manier oud te worden, zonder helemaal kierewiet te worden van het continu bezig zijn met gezondheid. Van leven ga je dood. Vroeg of laat is ons leven op. Niets aan te doen maar dokter Cammu geeft aan dat iedereen aan zijn levenskansen en zijn gezondheid kan sleutelen, in de nederige wetenschap dat het zijden draadje wel ooit breekt en dat vaak onverwacht. De gezondheid van de Vlaming anno vandaag. De rode draad doorheen zijn uiteenzetting zijn de meest voorkomende medische problemen en hij past zijn onderwerpen aan in functie van onze senioren. Dr. Cammu, o.a. gekende als wekelijkse gast in "De Laatste Show" op VRT, bespreekt onderwerpen uit zijn meest recente werk: "Het boek van Leven en Dood".

7 Voordracht te Turnhout St.-Pietershoek de hoek van Baron du Fourstraat/Schoolstraat te Turnhout Inkom: Okra leden 5, niet-leden 7 Dinsdag 12 maart 2013 om 14.00ute Turnhout Nieuwe visie op het leven in WZC Luc Op de Beeck, voorzitter OCMW Turnhout (anno 2012) Een rusthuis draaide vroeger rond zorgen ; in de huidige woonzorgcentra gaat het vooral om wonen, en bij uitbreiding leven. Woonzorgcentra zijn niet langer eilandjes, afgesloten van de rest van de wereld. Wél een echt open huis. Op een moment dat thuiszorg exponentieel aan belang wint, kan een mens zich afvragen of investeringen in residentiële zorg wel wenselijk zijn. Maar het antwoord is al even eenvoudig als de vraag. Als het aantal senioren stijgt, stijgt ook het aantal zorgbehoevende senioren. De verzilvering in de vergrijzing noodzaakt een duidelijke keuze voor kwaliteit en een aangepaste infrastructuur.

8 Voordracht te Turnhout St.-Pietershoek de hoek van Baron du Fourstraat/Schoolstraat te Turnhout Inkom: Okra leden 5, niet-leden 7 Dinsdag 30 april 2013 om 14.00u te Turnhout Van string tot string" "Geschiedenis van 3000 jaar lingerie Erna Siebens, kostumontwerpster Wist je dat de oude Egyptenaren al strings droegen? En sinds wanneer draagt de mens een onderbroek? Wanneer zagen de jarretelles het levenslicht? En wat met de nylonkous en de diepe décolletés? Erna Siebens neemt ons mee in de tijd en loodst ons langs de prachtige kostuums om ons een inzicht te bezorgen wat erónder en erbóven aan moest! Voeg daarbij haar kennis en gedrevenheid en je weet bij voorbaat dat je deze voordracht echt niet mag missen. Erna Siebens is al meer dan 25 jaar kostuumontwerpster voor toneel, musical, tv-reeksen en films ( Pauline en Paulette en Confituur door Lieven Debrauwer, Lili & Marleen, Stille Waters, Kabouter Plop en vele musicals van het Ballet van Vlaanderen). Zij geeft een voordracht van twee uur met een overzicht van de evolutie van de lingerie door de eeuwen heen met dia s, replica s en oude stukken.

9 Voordrachten Retie Donderdag 28 februari 2013 om14.00u te Retie Bewegen, een topmedicament Alfred Coninx, microbioloog Donderdag 21 maart 2013 om14.00u te Retie Klimaatshow Een ecologische voetafdruk? Steven Vromman, de Low Impact Men Donderdag 25 april 2013 om14.00ute Retie Waardig Levenseinde, stilstaan bij levenseindezorg Guy Hannes, directeur PNAT

10 Voordracht te Retie Gemeenschapscentrum Den Dries Kerkhofstraat 37 te Retie Inkom: Okra leden 4, niet-leden 6 Donderdag 28 februari 2013 om14.00u te Retie Bewegen, een topmedicament Alfred Coninx, microbioloog Ons hedendaags werk- en leefpatroon, zoals bijv. zittend werk, doet steeds minder beroep op het fysieke vermogen van de mens, terwijl lichamelijke activiteit juist een enorme bevorderende gezondheidsfactor is. De vele welvaartsziekten hebben onbetwistbaar o.a. te maken met te weinig bewegen. Via een mooie presentatie wordt een reis door het lichaam gemaakt. We bekijken door de bril van bewegen onze hart- en bloedvaten, ademhaling, zenuwstelsel en hersenen, spijsvertering, spieren en gewrichten. We staan stil bij bloeddruk, cholesterol, overgewicht en diabetes, afweersysteem, osteoporose, hormonen, stress en depressie. Zo leren we begrijpen waarom bewegen een fantastisch medicament is.

11 Voordracht te Retie Gemeenschapscentrum Den Dries Kerkhofstraat 37 te Retie Inkom: Okra leden 4, niet-leden 6 Donderdag 21 maart 2013 om14.00u te Retie Klimaatshow Een ecologische voetafdruk? Steven Vromman, de Low Impact Men Steven Vromman - alias de Low Impact Man - is bekend geworden door zijn experiment om te gaan leven met een zo klein mogelijke voetafdruk, of leven binnen de grenzen van 1 planeet. Zijn CO2-uitstoot is ongeveer 70% minder dan die van de gemiddelde Belg. Na drie jaar experimenteren kent hij alle kneepjes om het te doen met minder energie, aankopen en afval. De Low Impact Man leeft gezonder, goedkoper en socialer dan voordien. Wil je het geheim kennen van een manier van leven met meer geluk en minder voetafdruk? Kom dan kijken en luisteren naar de Low Impact Man Klimaatshow. Sinds de start van zijn project gaf Steven Vromman reeds meer dan 250 lezingen en shows. Speciaal voor OKRA is er een nu aangepaste versie van de Low Impact Man show. Wat mag je verwachten? Een interactieve voorstelling met de nodige humor, confronterende cijfers en beelden, entertainment en tips. Iedereen gaat naar huis met een hoop concrete suggesties om zelf aan de slag te gaan en het besef dat we zelf een deel van de oplossing kunnen zijn.

12 Voordracht te Retie Gemeenschapscentrum Den Dries Kerkhofstraat 37 te Retie Inkom: Okra leden 4, niet-leden 6 Donderdag 25 april 2013 om14.00ute Retie Waardig Levenseinde, stilstaan bij levenseindezorg Guy Hannes, directeur PNAT Vroegtijdige zorgplanning lijkt steeds meer aan belang te winnen binnen de gezondheidszorg. Toch staat de praktijk soms nog ver van de theorie. Samen met een expert uit de dagelijkse praktijk, gaan we op zoek naar hulpmiddelen om dit vorm te geven : wie is initiatiefnemer? Wanneer? Hoe? Bespreken ja, maar met wie? Welk proces komt er op gang? Welke uitdagingen brengt dit met zich mee? Zijn er ook valkuilen? Wat is de plaats van de documenten in het geheel?...

13 Voordrachten Westerlo Donderdag 7 februari 2013 om14.00u te Westerlo Als liefde zoveel jaren kan duren Alfons Van Steenwegen, relatietherapeut, prof. Em. Donderdag 28 maart 2013 om14.00ute Westerlo 1000 verdwijningen per jaar Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen Donderdag 11 april 2013 om14.00u te Westerlo Zand erover Roger Burggraeve, prof. em. ethicus KU Leuven

14 Voordracht te Westerlo Zaal " 't Rietje " WZC OCMW Westerlo Verlorenkost 22 te Westerlo (Centrum) Inkom: Okra leden 4, niet-leden 6 Donderdag 7 februari 2013 om14.00u te Westerlo Als liefde zoveel jaren kan duren Alfons Van Steenwegen, relatietherapeut, prof. Em. Na je vijftigste weet je in een langdurige relatie wel wat je aan elkaar hebt: je deelt al zo lang lief en leed, en voor verliefdheid is liefde in de plaats gekomen. Ook na zoveel jaren samen blijft liefde een uitdaging. In Als liefde zoveel jaar kan duren beschrijft relatietherapeut Alfons Vansteenwegen heel eerlijk en rechtuit de belangrijkste uitdagingen voor een relatie na je vijftigste. Wat doe je als je na een leven lang werken plotseling weer dag in dag uit samen bent, en weer meer op elkaar bent aangewezen? Wat als daardoor de verschillen tussen jou en je partner duidelijker worden? Hoe kun je op dat moment samen werken aan een andere intimiteit, aan duurzame liefde? Hoe blijf je origineel en 'verschillig' voor elkaar? Een onmisbare lezing voor allen die het beste voorhebben met hun relatie.

15 Voordracht te Westerlo Zaal " 't Rietje " WZC OCMW Westerlo Verlorenkost 22 te Westerlo (Centrum) Inkom: Okra leden 4, niet-leden 6 Donderdag 28 maart 2013 om14.00ute Westerlo 1000 verdwijningen per jaar Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen Zeg nooit, nooit! is het motto van de Cel Vermiste Personen. Commissaris Alain Remue staat aan het hoofd van deze Cel sinds De Cel werd opgericht naar aanleiding van de onrustwekkende verdwijningen van Julie en Melissa, An en Eefje en bestaat vandaag uit 14 mensen die 7 dagen op 7, dag en nacht klaar staan om samen met tal van partners, zowel binnen als buiten de politie, de zoektocht naar vermiste personen tot een goed einde te brengen. Hoe worden verdwijningzaken aangepakt? Vanaf wanneer wordt er gesproken van een onrustwekkende verdwijning? Om hoeveel verdwijningen gaat het in België? Hoe werkt en denkt men in de Cel Vermiste Personen. Alain Remue gunt ons een blik achter de schermen.

16 Voordracht te Westerlo Zaal " 't Rietje " WZC OCMW Westerlo Verlorenkost 22 te Westerlo (Centrum) Inkom: Okra leden 4, niet-leden 6 Donderdag 11 april 2013 om14.00u te Westerlo Zand erover Roger Burggraeve, prof. em. ethicus KU Leuven Vergeven? Aan de dronken chauffeur die mijn kind doodreed? Aan de partner die me bedrogen heeft? Aan het kind dat door zijn druggebruik het gezin kapotmaakte? Aan het volk dat mijn grootouders vermoordde? Aan wie een kind seksueel misbruikte? Aan de vriend die mijn vertrouwen heeft geschonden? Aan het lijkt haast onmogelijk! Heel begrijpelijk is ook de roep om een harde aanpak, om vergelding en vereffening vandaag in onze samenleving. Maar ook: hoe kunnen we zorgen dat woede niet in wraak uitmondt? En zijn vergeving en verzoening dan helemaal afgeschreven? Waarin bestaan ze en hoe kunnen wij ze waarmaken zonder het begane onrecht en de aangedane kwetsuur onder tafel te vegen?

2014/05 Straal vzw Lange Nieuwstraat 109-2000 Antwerpen

2014/05 Straal vzw Lange Nieuwstraat 109-2000 Antwerpen Straal vzw 2014/05 Lange Nieuwstraat 109-2000 Antwerpen 03 203 76 90 03 225 02 35 0499/52 06 45 www.lmpa.be karin.vernelen@lmpa.be Rekeningnummer : IBAN: BE17 3200 9182 5021 Ondernemingsnr.: 04.602402.54

Nadere informatie

December 2014 en Januari 2015. in januari verschijnt er geen OKRA magazine en geen OKRA nieuws

December 2014 en Januari 2015. in januari verschijnt er geen OKRA magazine en geen OKRA nieuws December 2014 en Januari 2015 in januari verschijnt er geen OKRA magazine en geen OKRA nieuws Editoriaal Ijzige nachten, rijm op de auto, bij de buren binnengluren: staat hun kerstboom al? We genieten

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies

Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies Als ervaringsdeskundige bied ik je een ruim hart een open blik onbevangen luisteren voorbij de hindernissen De reis door het leven is geen

Nadere informatie

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Vrienden, Kameraden, Socialisten, Laat mij beginnen met jullie allemaal een gelukkig en gezond 2017 te wensen. Vandaag zijn we hier niet toevallig in

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

3. Rouw en verliesverwerking

3. Rouw en verliesverwerking 3. Rouw en verliesverwerking 29 Voor de trainer De belangrijkste begrippen van dit gedeelte zijn: Grote verschillen tussen verschillende getroffenen Breuk in de levenslijn Rouw/Verliesverwerking/chronische

Nadere informatie

Lodro Rinzler HEEL JE HART. Boeddhistisch advies bij liefdesverdriet

Lodro Rinzler HEEL JE HART. Boeddhistisch advies bij liefdesverdriet Lodro Rinzler HEEL JE HART Boeddhistisch advies bij liefdesverdriet Opdracht Wanneer ik stil ben, en dan bedoel ik echt stil, dan mis ik iedereen. Mijn vader, mijn beste vrienden, mijn hond. Dan mis ik

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Steven Vromman Low Impact Man: goed leven binnen de grenzen van 1 planeet De uitdaging Hoe kun je goed leven met een ecologische impact die 75% kleiner is

Nadere informatie

Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie?

Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie? ACTIVITEITENAANBOD VOORJAAR 2019 met getuigenis van een mantelzorger met o.a. thema s Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie? met een deskundig spreker van het expertisecentrum dementie

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

AANBOD INFOSESSIES 2017

AANBOD INFOSESSIES 2017 AANBOD INFOSESSIES 2017 AANBOD INFOSESSIES 2017 Overzicht 1 Wegwijs in mantelzorg 2 Mantelzorger? Zorg ook voor jezelf! 3 Rouw in de zorg 4 Ken je rechten als patiënt 5 Mantelzorger? Laat de zorg niet

Nadere informatie

Webinar 5 maart Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties?

Webinar 5 maart Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties? Webinar 5 maart 2018 Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties? Opbouw webinar Seksuele ontwikkeling Relaties en seksualiteit bij jongeren + jongeren aan het woord Praten over

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

slottoespraak verbondscommissaris GRL congres 2011

slottoespraak verbondscommissaris GRL congres 2011 slottoespraak verbondscommissaris GRL congres 2011 Goedemiddag beste groepsleiding. Speelbeweging? Ik wil het met jullie hebben over een speelbeweging. Dat was namelijk een bedenking bij een vroeger nationaal

Nadere informatie

NIET LANGER VREEMDELINGEN?

NIET LANGER VREEMDELINGEN? Javed Masih NIET LANGER VREEMDELINGEN? De ervaringen van ons gezin bij onze asielaanvraag in het Westen s-hertogenbosch Inhoud Voorwoord... 7 Inleiding...11 1. Een onbekende bestemming... 15 2. Uitdagingen

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

t Gezinsbondeke januari 2018

t Gezinsbondeke januari 2018 t Gezinsbondeke januari 2018 Familiale verwendropping op 20/01/2018 Badminton vanaf 27/01/2018 p2 p2 Voordrachten via de gezinsbond Deinze. Wat moet ik nu geloven dokter? op 26/01/2018 p3. Slapen en slaapproblemen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afscheid nemen betekent loslaten. We hebben in het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van een aantal mensen. We zullen straks hun namen noemen, één

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn lezingen die er niet om liegen, vandaag. Mozes, die het volk de wet voorhoudt, als een keus tussen leven en dood. En Jezus lijkt er nog een

Nadere informatie

ZinCafé BRENTANO S. Een heel seizoen vol boeiende lezingen. Ter inspiratie (en met een lekker drankje).

ZinCafé BRENTANO S. Een heel seizoen vol boeiende lezingen. Ter inspiratie (en met een lekker drankje). BRENTANO S Programma 2015 Een heel seizoen vol boeiende lezingen. Ter inspiratie (en met een lekker drankje). Anders luisteren naar De Matthäus Passion 24 maart Wat gebeurt er als hersenen ouder worden

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Zegen, aanbidding. Kracht, overwinning. Ere zij de eeuwige God. Laat elke natie, elke creatie, buigen voor de eeuwige God.

Zegen, aanbidding. Kracht, overwinning. Ere zij de eeuwige God. Laat elke natie, elke creatie, buigen voor de eeuwige God. Hartelijk welkom Zegen, aanbidding - Opwekking 454 Zegen, aanbidding. Kracht, overwinning. Ere zij de eeuwige God. Laat elke natie, elke creatie, buigen voor de eeuwige God. Opwekking 454 Elke tong in

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT 2011 Ann Weiser Cornell 1 Deel één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er op dit moment

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

EEN VERHAALTJE VÓÓR HET SLAPENGAAN

EEN VERHAALTJE VÓÓR HET SLAPENGAAN INFOMOMENTEN OVER OPVOEDEN ROESELARE NAJAAR 2018 EEN VERHAALTJE VÓÓR HET SLAPENGAAN over co-sleeping en hechting voor ouders en opvoeders van baby s en peuters Dokter Vandewalle brengt het verhaal van

Nadere informatie

Gelezen. Geen gevecht, geen gebijt, geen gegil: het bevorderen van positief gedrag bij mensen met autisme en andere ontwikkelingsstoornissen

Gelezen. Geen gevecht, geen gebijt, geen gegil: het bevorderen van positief gedrag bij mensen met autisme en andere ontwikkelingsstoornissen Gelezen Geen gevecht, geen gebijt, geen gegil: het bevorderen van positief gedrag bij mensen met autisme en andere ontwikkelingsstoornissen Van Bo Hejlskov Elvén Als jonge opvoedster heb ik me samen met

Nadere informatie

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Valerie Desmet en Els Raepsaet cvo MIRAS - Zorg en Welzijn Ouderenzorg in beweging Begeleider wonen en leven Nieuwe visie op animatie Begeleider wonen en leven Nieuwe

Nadere informatie

Bewegen Op Verwijzing

Bewegen Op Verwijzing 29/05/2018 Bewegen Op Verwijzing Studiedag Geriatrie Bewegen als geneesmiddel Wat is Bewegen Op Verwijzing? Doelstelling Bewegen Op Verwijzing Meer bewegen op maat van de deelnemer Bewegen als continuüm

Nadere informatie

regio kempen voordrachten

regio kempen voordrachten regio kempen 2011-2012 voordrachten Met dank aan CM. Op uw gezondheid 2 Voor wie wat meer wil Beste 55-plussers, De OKRA - Academie is een vaste waarde in het aanbod van onze werking. Al jaren lang trachten

Nadere informatie

Wij-Zij. C h r i s t e n F o r u m Christophe Busch Algemeen directeur Kazerne Dossin Mechelen

Wij-Zij. C h r i s t e n F o r u m Christophe Busch Algemeen directeur Kazerne Dossin Mechelen Christophe Busch Algemeen directeur Kazerne Dossin Mechelen Wij-Zij Polarisatie als verrijking en bedreiging Sociale media en politiek staan bol van polariserende uitspraken, gevoed door angst, boosheid,

Nadere informatie

Innovatie in de ouderenzorg in België. Prof. Dr. Anja Declercq Lucas, KU Leuven

Innovatie in de ouderenzorg in België. Prof. Dr. Anja Declercq Lucas, KU Leuven Innovatie in de ouderenzorg in België Prof. Dr. Anja Declercq Lucas, KU Leuven Ouderen in België De vergrijzing wordt vaak en vooral geproblematiseerd Maar is in de eerste plaats een succes! 4 Beelden

Nadere informatie

Wij maken het mee. Verslag bijeenkomst professionals Wij zien je Wel op 22 november 2018

Wij maken het mee. Verslag bijeenkomst professionals Wij zien je Wel op 22 november 2018 Wij maken het mee Verslag bijeenkomst professionals Wij zien je Wel op 22 november 2018 Meer dan honderd professionals en ouders kwamen vandaag bij elkaar tijdens de tweede landelijke Wij zien je Wel-bijeenkomst

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning VZP. WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven)

Vroegtijdige zorgplanning VZP. WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven) Vroegtijdige zorgplanning VZP WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven) Inleiding Gast Vrij Omgeven Ethiek binnen de dagelijkse zorg Stimul (bespreekbaar maken) Ethisch overleg Ieder zijn

Nadere informatie

Mijmeren rond Maria Lichtmis

Mijmeren rond Maria Lichtmis CD s Mijmeren rond Maria Lichtmis Inleiding: Op 2 februari, veertig dagen na Kerstmis, vierden we het feest van Maria Lichtmis, ofwel de Opdracht van de Heer in de tempel. We herdenken dan dat Maria en

Nadere informatie

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus,

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: 28-34 ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Wees heilig, want ik, de Heer jullie God, ben heilig. En dan volgen, met andere woorden dan wij meestal

Nadere informatie

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk.

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Met onderstaande 14 sleutels tot geluk kun je het volgende doen: Doorlezen en denken wat moet ik hier nu weer mee!! Er een notitie van maken en dit gebruiken als

Nadere informatie

Bidden is praten vanbinnen met God

Bidden is praten vanbinnen met God Bidden is praten vanbinnen met God alleen op je kamer, de deur in het slot. Bidden is zeggen wat diep in je leeft. Bidden is blij zijn ~ dat Hij om je geeft. Bidden is blij zijn met alles wat mag. Bidden

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Het bijhouden van een dagboek zal je leven absoluut veranderen op een manier zoals je nooit hebt gedacht. - Oprah Winfrey.

Het bijhouden van een dagboek zal je leven absoluut veranderen op een manier zoals je nooit hebt gedacht. - Oprah Winfrey. Het hebben van een dagboek kan je leven veranderen. Het bijhouden van een dagboek zal je leven absoluut veranderen op een manier zoals je nooit hebt gedacht. - Oprah Winfrey. Je hebt verschillende soorten

Nadere informatie

Welkom op de startavond van

Welkom op de startavond van Welkom op de startavond van Maandag 17 september 2018 Kasteel van Duras Sint-Truiden Persmap Historalia? Historalia werd in 2014 opgericht door Simon de Merode met het Kasteel de Merode in Westerlo als

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni Geachte aanwezigen,

Toespraak Gerdi Verbeet. Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni Geachte aanwezigen, Toespraak Gerdi Verbeet Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni 2016 Geachte aanwezigen, Dank voor de uitnodiging om hier te komen spreken in Doorn, dichtbij Den Dolder

Nadere informatie

Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U. Waar gaan we straks voor bidden? (inventarisatie)

Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U. Waar gaan we straks voor bidden? (inventarisatie) Tekst: Lucas 18: 1-8 Biddag 5 10 15 20 25 30 Liturgie: Welkom Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U Lezen: Lucas 18: 1-8 Psalm 43: 1,3,5 Waar gaan we straks voor bidden?

Nadere informatie

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei.

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. 1 Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. Feest van de Arbeid. De dag waarop wij, socialisten, tonen,

Nadere informatie

JONG EN HERSENLETSEL

JONG EN HERSENLETSEL HERSENZ SPECIAL JONG EN HERSENLETSEL > OORZAKEN > GEVOLGEN > GRILLIG BELOOP > IMPACT > OUDERS > HET VERHAAL VAN JORDY >NICOLE SILLEKENS, BEHANDELAAR BIJ HERSENZ > TIPS: BREINSTRAAT / ALL OF ME / ZO WERKT

Nadere informatie

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR Deel 2 Hoe het verliefde gevoel in de relatie vast te houden Iedere behoefte kan voor- en nadelen hebben. Ik ga hier niet focussen op

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

Dag. Agressie. Agressie is iets gek. Wat als ik boos ben? Wat zou je kunnen doen om je agressie voor te zijn?

Dag. Agressie. Agressie is iets gek. Wat als ik boos ben? Wat zou je kunnen doen om je agressie voor te zijn? Dag Agressie Verschillende oefeningen rond het thema agressie bij meisjes Wat als ik boos ben? Wat zou je kunnen doen om je agressie voor te zijn? Agressie is iets gek VOORWOORD Tips voor als je agressief

Nadere informatie

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers Gelukkig en Vrij zonder Stress Annelies Hilgers 1. Kijk uit voor stress... 3 2. Hoe beginnen?... 4 3. Ontspanning en Meditatie... 5 http://www.stopstressnu.nl 2 1. Kijk uit voor stress Je kent zeker wel

Nadere informatie

Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk

Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk 1 Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk IT ONLY TAKES ONE PERSON TO CHANGE YOUR LIFE YOU. First published on September 21, 2017 in Tilburg, Netherlands. INHOUD Introdu ctie Oefening Hoofdstuk 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

met liefde, geduld en begrip kan ook iemand met een longprobleem een prettige seksuele relatie hebben

met liefde, geduld en begrip kan ook iemand met een longprobleem een prettige seksuele relatie hebben Intimiteit en seksualiteit bij longziekten Inleiding Intimiteit en/of seksualiteit horen bij het leven. De een is hierin wat actiever dan de ander en in de ene periode loopt het beter dan in de andere.

Nadere informatie

Ouder worden en de kracht van verhalen. Levensverwachting bij geboorte. Ingesleten opvattingen uit de 19 e eeuw

Ouder worden en de kracht van verhalen. Levensverwachting bij geboorte. Ingesleten opvattingen uit de 19 e eeuw Ouder en de kracht van verhalen Lezing door Prof. dr. Jan Baars Universiteit voor Humanistiek www.janbaars.nl Op uitnodiging van Stichting Levensverhalen Inspiratiemiddag in Zaandam, 2 oktober 2014 Levensverwachting

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! 31 4 Wat cijfers ons leren 41 5 En toen veranderde mijn wereld 51 6 Bij wie

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Je bent gestorven maar niet dood Je beeld verschijnt als ik wat sta te staren naar een pagina

Je bent gestorven maar niet dood Je beeld verschijnt als ik wat sta te staren naar een pagina Wanneer ik dood zal zijn, begraaf me dan niet op het kerkhof, niet in de tuin, ook niet in een urne op de schouw. Begraaf me in je hart, ik zal dan niet eenzaam zijn. Ik zal dicht bij jou blijven en jij

Nadere informatie

Contact. DyNAHmiek Antwerpen organiseert in samenwerking met SIG:

Contact. DyNAHmiek Antwerpen organiseert in samenwerking met SIG: Contact Voor meer informatie kan je terecht bij: Annick Fransen, coördinator Samenwerkingsverband NAH provincie Antwerpen. Doornstraat 331 2610 Wilrijk annick_fransen@vzwkinsbergen.be Elke dag telefonisch

Nadere informatie

UITBLINKEN! HOE HOOG KAN JOUW LAT?

UITBLINKEN! HOE HOOG KAN JOUW LAT? Ineke Walravens UITBLINKEN! HOE HOOG KAN JOUW LAT? Allereerst 9 Dit boek is voor jou geschreven. Om je te prikkelen, uit te dagen en vooral ook te inspireren. Alles wat aandacht krijgt groeit. Energie

Nadere informatie

Toespraak minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tgv jaarlijkse herdenking Stichting Tuin van Bezinning. Warnsveld, Huis t Velde, 14 juni

Toespraak minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tgv jaarlijkse herdenking Stichting Tuin van Bezinning. Warnsveld, Huis t Velde, 14 juni 1 Toespraak minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tgv jaarlijkse herdenking Stichting Tuin van Bezinning. Warnsveld, Huis t Velde, 14 juni 2018 Dames en heren - familieleden, vrienden en collega

Nadere informatie

Sleutels naar mijn. Groene Hart. Dreamspell code: kin 78

Sleutels naar mijn. Groene Hart. Dreamspell code: kin 78 Sleutels naar mijn Groene Hart Dreamspell code: kin 78 Mijn Brandend Hart Mijn hart brandt van liefde, iedereen kan de vlammen zien De hartstocht doet mijn hart bonzen als de golven van een onmetelijke

Nadere informatie

Februari Maandelijkse uitgave - Jaargang 39 LEDEN BRENGEN HUN VRIENDEN MEE

Februari Maandelijkse uitgave - Jaargang 39 LEDEN BRENGEN HUN VRIENDEN MEE 2-Maandelijkse uitgave - Jaargang 39 Februari 2018 www.parthenonvzw.be 1958-2019 VU M Thielemans - PARTHENON VZW - VELDEKENSSTRAAT 64, 9070 DESTELBERGEN Tel.: 0491 108 873 - Ondernemingsnummer 0410.528.843

Nadere informatie

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel.

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. Samen schilderen en knutselen. Aandachtig voor de Jezus-film. Nog even

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Tussen Hemel en Aarde

Tussen Hemel en Aarde Tussen Hemel en Aarde Praktijk voor Rouw & Rituelen Karel Seclefstraat 2 2180 Ekeren - Antwerpen 0474/28.60.23 katrien@tussenhemelenaarde.be www.tussenhemelenaarde.be Facebook: TussenHemelEnAarde Lid van:

Nadere informatie

De ander vergeven. les 7B FOLLOW MENTOR

De ander vergeven. les 7B FOLLOW MENTOR De ander vergeven les 7B DEEL 2B FOLLOW MENTOR Wat als je niet vergeeft? Lees nogmaals het tweede deel van het verhaal in Matt 18:23-35. Hier zien we dat de knecht die van zijn schuld werd vrijgesproken,

Nadere informatie

Wat als je minder begint te horen? INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Wat als je minder begint te horen? INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Wat als je minder begint te horen? INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUDSTAFEL 1. Een woordje uitleg over horen 5 2. Wie heeft een hoorapparaat nodig? 6 3. Wat als je een hoorapparaat nodig hebt? 7 4. De

Nadere informatie

Lia Breg. Over leven. levenswijsheden in een notendop

Lia Breg. Over leven. levenswijsheden in een notendop Lia Breg Over leven levenswijsheden in een notendop Je moet niet altijd twijfelen Waarom doe je niet gewoon Eerlijk zijn dat duurt het langst Voer niet steeds de boventoon Fouten maken onvergeeflijk Waarom

Nadere informatie

LES 1. De verstandigste man op aarde. Sabbat

LES 1. De verstandigste man op aarde. Sabbat De verstandigste man op aarde Sabbat Doe Lees Koningen 3 en 4. Wie is de de meest wijze persoon die je kent? Hoe denk je dat die persoon zo wijs is geworden? Denk je dat jij ooit zo wijs zult worden? Beeld

Nadere informatie

Praten over jouw levenseinde

Praten over jouw levenseinde Praten over jouw levenseinde Bert Buizert Stichting STEM (Sterven op je eigen manier) Weerstand Weerstand beschermt hetgeen kwetsbaar is. Praten over de doodgaan Het gesprek erover, dat is voor mijn

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Peter M. Kalf. Wellness³. Verslag van de 10 jaar research van de saunafanclub.nl

Peter M. Kalf. Wellness³. Verslag van de 10 jaar research van de saunafanclub.nl Peter M. Kalf Wellness³ Verslag van de 10 jaar research van de saunafanclub.nl Tweede druk versie 10-2016 copyright All rights reserved. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar

Nadere informatie

Ledenavond: Reis rond wereld met Jan Vrebos

Ledenavond: Reis rond wereld met Jan Vrebos E-Vaartje Nr 13 april 2016 De lente is in het land en dat brengt mensen op de been. Tuintjes worden onder handen genomen, kasten opgeruimd en gordijntjes gewassen. Alles ziet er weer piekfijn uit zodat

Nadere informatie

VOORDRACHTEN 2015. Regio Kempen

VOORDRACHTEN 2015. Regio Kempen VOORDRACHTEN 2015 Regio Kempen - 2 - - 3 - Inhoudsopgave Voorwoord...- 5 - Overzicht voordracht- en discussienamiddag...- 6 - Voordrachten te Geel...- 8 - Voordrachten te Vorselaar...- 10 - Voordrachten

Nadere informatie

INSPIRERENDE BRONNEN

INSPIRERENDE BRONNEN INSPIRERENDE BRONNEN De gezamenlijke kerken van Haarlem-Schalkwijk nodigen u van harte uit om deel te nemen aan een aantal activiteiten die in het voorjaar van 2019 worden georganiseerd in de wijk. Inspiratie

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

De trein van het GELUK

De trein van het GELUK De trein van het GELUK Wat is geluk Daar zal iedereen je weer een ander antwoord op geven Geluk is: gezond zijn veel geld hebben iets winnen liefde krijgen kinderen hebben een mooi huis hebben Wat is geluk

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Interview. We moeten ophouden met klagen en duurzaamheid vanuit een positief oogpunt bekijken

Interview. We moeten ophouden met klagen en duurzaamheid vanuit een positief oogpunt bekijken Interview We moeten ophouden met klagen en duurzaamheid vanuit een positief oogpunt bekijken Door: Marlou Dahmen Een geboren ondernemer, een gedreven persoon en een gevoelsmens. Haar enthousiasme en passie

Nadere informatie

Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt

Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt = Stationsbuurt Noord / Stationsbuurt Zuid / Nieuw Gent UZ / Watersportbaan - Ekkergem Donderdag 19 november 2015 SPEEDDATE PROFESSIONELE SPEEDDATE Apotheker

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. Godsdienst Lied van Prediker door Stef Bos Ik heb de wereld gezien In het licht van de liefde En in de schaduw van de haat Er

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, God geeft een teken in donkere tijden: Een jonge vrouw is zwanger. Ze krijgt een zoon. En ze noemt hem: Immanuel. Immanu - el: met ons, God. God met

Nadere informatie

Voorstelling Zorgtariefpas OCMW Turnhout Studiedag Toegankelijke hulp-&dienstverlening Leuven 12.10.2010

Voorstelling Zorgtariefpas OCMW Turnhout Studiedag Toegankelijke hulp-&dienstverlening Leuven 12.10.2010 Voorstelling Zorgtariefpas OCMW Turnhout Studiedag Toegankelijke hulp-&dienstverlening Leuven 12.10.2010 Jeroen Peeters wnd. Directeur Sociale Zaken Sylvie Hendrickx Teamleider Intake-team Versiedatum:

Nadere informatie

Liefde op latere leeftijd

Liefde op latere leeftijd Liefde op latere leeftijd Recensie door ANNE FORNOVILLE-DUBOIS 1 1 VAN ASSCHE L. Partnerrelatie, intimiteit en seksualiteit in de tweede levenshelft Garant Uitgevers nv ISBN : 9789044132366 2015 200 p.

Nadere informatie

De leerkracht voorziet papier, enveloppes en eventueel materiaal om de enveloppes te versieren.

De leerkracht voorziet papier, enveloppes en eventueel materiaal om de enveloppes te versieren. LESFICHE - Brief van de getuige Lesonderwerp De leerlingen schrijven een brief aan zichzelf om te openen op het moment dat ze hun rijbewijs behalen. Ze houden de brief zelf bij of geven hem aan hun ouders

Nadere informatie

1. Heer, leven volgens uw wil is een moeilijke opdracht. Heer, ontferm U over ons.

1. Heer, leven volgens uw wil is een moeilijke opdracht. Heer, ontferm U over ons. Beste familieleden. Jullie kunnen de onderstaande teksten gebruiken om een eigen inbreng in de uitvaart te doen. Bespreek steeds vooraf met de voorganger (v/m) welke teksten jullie hebben gekozen of aangepast

Nadere informatie

Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente

Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente Lezingen: Romeinen 12 : 9 21 Mattheüs 18 : 15 22 Wellicht heeft u gedacht dat de lezingen van vanmorgen op een of andere manier van toepassing zijn op de ambtsdragers

Nadere informatie

8 van de 10 meest terugbetaalde geneesmiddelen houden verband met onze levensstijl Bijlage

8 van de 10 meest terugbetaalde geneesmiddelen houden verband met onze levensstijl Bijlage 8 van de 10 meest terugbetaalde geneesmiddelen houden verband met onze levensstijl Bijlage 1. De tien soorten geneesmiddelen met het hoogste terugbetalingsbedrag door het RIZIV in 2016 (CM-cijfers geëxtrapoleerd

Nadere informatie

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

The fault in our stars

The fault in our stars Boekverslag door F. 1798 woorden 17 januari 2016 3,3 4 keer beoordeeld Auteur John Green Eerste uitgave 2012 Vak Engels The fault in our stars auteur: John Green jaar van verschijnen: 2012 plaats van verschijnen:

Nadere informatie

Workshop. Mindful Werken voor balans en plezier in je werk

Workshop. Mindful Werken voor balans en plezier in je werk 2017 Workshop Mindful Werken voor balans en plezier in je werk Even voorstellen Ida Tuinhof Willem de Groote Cesartherapeut Pilatesdocent Bedrijfsfysiotherapeuten Mindfulness en compassietrainers Haptonoom

Nadere informatie

HELPEN IN ROUW EN VERDRIET

HELPEN IN ROUW EN VERDRIET HELPEN IN ROUW EN VERDRIET Manu KEIRSE Mensen in rouw en hun omgeving stellen zich allerlei vragen: Is het normaal dat ik mij na maanden nog zo verdrietig voel? Zal ik nog ooit opnieuw kunnen genieten

Nadere informatie

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel.

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Goed in je vel zitten Vandaag: 1) Wat is geestelijk gezond? 2) Fit in je Hoofd en 10 positieve stappen 1) Wat is geestelijk gezond? Wie zich mentaal goed voelt kan zijn

Nadere informatie

Lesprogramma LeS-Lokaal Breda

Lesprogramma LeS-Lokaal Breda Lesprogramma LeS-Lokaal Breda Bij LeS-Lokaal kun je (weer) ervaren hoe het is om te leren. LeS staat voor Leren En Samen doen. Iedereen is gewoon student en alle lessen zijn gratis te volgen. Persoonlijke

Nadere informatie