BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT"

Transcriptie

1 CCSI update page 1 of 14 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie/infusie 500 IE poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie/infusie 1000 IE Menselijke stollingsfactor IX Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer nodig. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. Geef dit geneesmiddel niet door aan anderen, want het is alleen aan u voorgeschreven. Het kan schadelijk zijn voor anderen, ook al hebben zij dezelfde klachten als u. Krijgt u last van een van de bijwerkingen die in rubriek 4 staan? Of krijgt u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. Inhoud van deze bijsluiter 1. Wat is en waarvoor wordt dit middel gebruikt? 2. Wanneer mag u dit middel niet gebruiken of moet u er extra voorzichtig mee zijn? 3. Hoe gebruikt u dit middel? 4. Mogelijke bijwerkingen 5. Hoe bewaart u dit middel? 6. Inhoud van de verpakking en overige informatie 1. Wat is en waarvoor wordt dit middel gebruikt? Wat is? wordt gemaakt uit menselijk plasma (het vloeibare gedeelte van het bloed) en bevat menselijke stollingsfactor IX. Het wordt gebruikt om bloedingen, veroorzaakt door een aangeboren tekort aan factor IX (hemofilie B) in het bloed, te voorkomen of te stoppen. Waarvoor wordt gebruikt? Factor IX is heel belangrijk voor de bloedstolling (coagulatie). Een tekort aan factor IX maakt dat het bloed minder snel zal stollen dan normaal met als gevolg een verhoogde kans op bloedingen. Het aanvullen van het tekort aan factor IX met behulp van zal het bloedstollingmechanisme tijdelijk herstellen. De bereide oplossing wordt toegediend door injectie of infusie in een ader. 2. Wanneer mag u dit middel niet gebruiken of moet u er extra voorzichtig mee zijn? De volgende rubrieken bevatten informatie die u en uw arts dienen te overwegen alvorens u gebruikt. Wanneer mag u dit middel niet gebruiken? Als u allergisch bent voor menselijke stollingsfactor IX of voor één van de andere stoffen in dit geneesmiddel, of voor muizeneiwitten. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6. Informeer uw arts als u allergisch bent voor een geneesmiddel of voor bepaalde voeding.

2 CCSI update page 2 of 14 Indien u een verhoogd risico heeft op de vorming van bloedstolsels (trombose) of indien u meer kans heeft om een bloedstolsel te vormen dan normaal (diffuse intravasale stolling of DIS). Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel? Allergische reacties zijn mogelijk. De eerste symptomen zijn netelroos, huiduitslag, benauwdheid op de borst, piepende ademhaling, plotse bloeddrukverlaging en anafylaxie (een ernstige allergische reactie die ademhalingsmoeilijkheden of duizeligheid kan veroorzaken). Indien een van deze symptomen optreedt, moet u onmiddellijk stoppen met het gebruik van dit product en dient u uw arts te raadplegen. bevat sporen van muizeneiwit, restanten van een speciaal zuiveringsproces. Hoewel het gehalte muizeneiwit zeer laag is, kan infusie van dergelijke eiwitten allergische reacties teweegbrengen. De vorming van remmers (neutraliserende antilichamen) tegen factor IX is een bekende complicatie van de behandeling en zorgt ervoor dat de behandeling niet meer werkt. Informeer uw arts onmiddellijk indien u uw bloeding niet onder controle krijgt met. U dient zorgvuldig te worden gecontroleerd op de ontwikkeling van remmers. Er is kans op een verhoogde vorming van bloedstolsels in bloedvaten (tromboembolische complicaties), in het bijzonder: Als u lijdt aan een leverziekte. Als u onlangs bent geopereerd. Bij pasgeboren baby s. In het geval van bijkomende trombotische risicofactoren zoals zwangerschap, gebruik van orale voorbehoedsmiddelen, zwaarlijvigheid, roken. Indien u reeds bestaande cardiovasculaire risico factoren hebt, kan therapie met factor IX het cardiovasculaire risico verhogen. Als u een hulpmiddel voor een centraal veneuze toegang nodig heeft, moet rekening worden gehouden met een risico op kathetergerelateerde complicaties waaronder plaatselijke infecties, bacteriëmie en trombose van de katheter. Er zijn geen gegevens beschikbaar omtrent veiligheid en doeltreffendheid bij doorlopende infusie bij kinderen, in het bijzonder de mogelijkheid tot ontwikkeling van remmers is onbekend. In deze gevallen zal uw arts telkens het mogelijke voordeel van de behandeling met zorgvuldig afwegen tegen het risico van een dergelijke behandeling. Virale veiligheid Als geneesmiddelen worden gemaakt van menselijk bloed of plasma, worden maatregelen gen omen om overdracht van infectie bij de patiënten te voorkomen. Deze zijn: - een zorgvuldige selectie van bloed- en plasmadonoren om de mogelijke dragers van een in fectie uit te sluiten, - het testen van elke donatie en plasmapool op tekenen van virussen/infecties. - het inlassen van stappen in het productieproces van bloed of plasma voor het inactiveren o f verwijderen van virussen. Ondanks deze maatregelen kan de mogelijkheid van een overdracht van een infectie niet volle dig uitgesloten worden bij toediening van geneesmiddelen bereid uit menselijk bloed of plasm a. Dit geldt ook voor onbekende of nieuwe virussen of andere types van infecties.

3 CCSI update page 3 of 14 De genomen maatregelen worden verondersteld doeltreffend te zijn voor omhulde virussen, zoals het menselijke immunodeficiëntievirus (HIV, het aidsvirus), het hepatitis B-virus en het hepatitis C-virus (leverontsteking) en niet omhulde virussen hepatitis A en parvovirus B19. Indien u regelmatig/herhaaldelijk producten bereid uit menselijk plasma (zoals factor IX) krijgt kan uw arts u een vaccinatie tegen hepatitis A of B aanbevelen. Het is ook sterk aan te raden om bij elke toediening van, de datum van toediening en het partijnummer van het product in een dagboek te noteren, evenals het geïnjecteerde volume. Gebruik u nog andere geneesmiddelen? Neemt u naast nog andere geneesmiddelen in, of heeft u dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat u in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat innemen? Vertel dat dan uw arts of apotheker. Factor IX en -aminocapronzuur (een chemische stof die de afbraak van bloedstolsels stopt) kunnen worden gebruikt om bloedingen in de mond te behandelen, veroorzaakt door een ongeval of door tandchirurgie, zoals het trekken van een tand. Er zijn echter weinig gegevens beschikbaar over het gelijktijdige gebruik van -aminocapronzuur en. mag niet worden gemengd met andere geneesmiddelen, verdunnings- en oplosmiddelen behalve deze aanbevolen door de fabrikant (zie rubriek 6). Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid Bent u zwanger, denkt u zwanger te zijn, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Neem dan contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt.bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, mag slechts worden gebruikt indien duidelijk noodzakelijk. Er zijn geen gegevens beschikbaar over vruchtbaarheid. Rijvaardigheid en het gebruik van machines heeft geen invloed op de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen. Bijlangrijke informatie over enkele bestanddelen van Een standaarddosis van 2000 IE bevat tot 30,36 mg natrium. Gelieve hiermee rekening te houden wanneer u een natriumarm dieet volgt. 3. Hoe gebruikt u dit middel? Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. Behandeling moet gestart worden en onder het toezicht gebeuren van een arts die ervaring heeft met de behandeling van hemofilie. Dosering De dosering en de duur van de behandeling zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals uw lichaamsgewicht, de ernst van de bloedstollingsstoornis, de plaats en de mate van de bloeding en de vereiste preventie van bloedingen tijdens een operatie of een onderzoek.

4 CCSI update page 4 of 14 Indien u thuis dient te gebruiken zal uw arts u tonen hoe u de injectie of infusie moet uitvoeren en hoeveel u dient te gebruiken. Volg de richtlijnen van de arts of verpleegster van het hemofiliecentrum. Heeft u te veel van dit middel gebruikt? Er zijn geen symptomen van overdosering met factor IX gerapporteerd. Bereiding en toediening Algemene instructies Het bereiden en opzuigen dient onder aseptische omstandigheden te gebeuren. De bereide oplossing moet helder of een beetje opaalachtig zijn, d.w.z. dat als het product tegen het licht wordt gehouden, het mag glinsteren maar geen duidelijke deeltjes mag bevatten. Na filtratie/opzuigen (zie onder) moet de oplossing visueel worden gecontroleerd op kleine deeltjes en verkleuring. Oplossingen die troebel zijn of neerslag bevatten (afzettingen/deeltjes) mogen niet worden gebruikt. Na toediening moeten eventuele niet gebruikte productresten of afvalmateriaal volgens de plaatselijke voorschriften en zoals aangegeven door uw arts worden vernietigd. Bereiding: Breng het product en oplosmiddel op kamer- of lichaamstemperatuur zonder de flacons te openen, door de flacons een uur bij kamertemperatuur te laten staan of door de flacons enkele minuten in uw handen te houden. De flacons NIET blootstellen aan directe warmte. De flacons mogen niet worden verwarmd boven lichaamstemperatuur (37 C). Verwijder zorgvuldig de doppen van beide injectieflacons en reinig de rubber stoppen met een steriel desinfectie doekje. Laat de flacons drogen alvorens de Mix2Vial verpakking te openen en volg de richtlijnen hieronder. 1. Open de Mix2Vial-verpakking door de folie te verwijderen. Haal de Mix2Vial niet uit de blisterverpakking! Plaats de flacon met oplosmiddel op een vlakke, nette ondergrond en houd de flacon goed vast. Neem de Mix2Vial samen met de blisterverpakking en druk het uiteinde van de blauwe adapter recht naar beneden in de rubberstop van de flacon met het oplosmiddel. 3. Verwijder zorgvuldig de blisterverpakking van de Mix2Vial-set door de rand vast te houden en recht omhoog te trekken. Zorg ervoor dat u alleen de blisterverpakking en niet de Mix2Vial-set verwijdert.

5 CCSI update page 5 of Plaats de productflacon op een vlakke en stevige ondergrond. Draai de flacon met oplosmiddel die verbonden is met de Mix2Vial-set om en druk het uiteinde van de transparante adapter recht naar beneden in de rubberstop van de productflacon. Het oplosmiddel zal vanzelf overvloeien in de productflacon. 5. Neem met één hand de productflacon van de Mix2Vial-set en met de andere hand de flacon met oplosmiddel en schroef de set voorzichtig tegen de klok in, in twee delen uiteen. Gooi de flacon voor het oplosmiddel weg samen met de daarop bevestigde, blauwe Mix2Vial-adapter. 6. Draai voorzichtig de productflacon, waarop de transparante adapter is bevestigd, totdat het product geheel is opgelost. Niet schudden Zuig lucht op in een lege, steriele spuit. Plaats de productflacon rechtop en sluit de spuit aan op de Luer Lock fitting van de Mix2Vial door met de klok mee te schroeven. Spuit lucht in de productflacon. 7

6 CCSI update page 6 of 14 Opzuigen en toediening: 8. Draai het hele systeem om terwijl u de zuiger ingedrukt houdt en trek de inhoud van de flacon op in de spuit door zachtjes aan de zuiger te trekken Nu de oplossing is overgeheveld naar de spuit, houdt u de spuit goed vast (met de zuiger naar beneden gericht) en verwijdert u de transparante Mix2Vial-adapter van de injectiespuit door tegen de klok in te schroeven. 9 Eén enkele intraveneuze injectie Gebruik de bijgesloten aderpunctieset (vlindernaald) en breng de naald in een ader. Laat bloed terugvloeien tot aan het einde van de slang. Schroef de injectiespuit op het uiteinde (Luer Lock) van de aderpunctieset. De bereide oplossing langzaam injecteren in de ader zoals aangegeven door uw arts. Zorg ervoor dat er geen bloed in de injectiespuit met de bereide oplossing terecht komt. De maximum toedieningssnelheid is 2 milliliter per minuut. Doorlopende infusie kan ook via een langdurige (doorlopende) infusie worden toegediend gedurende enkele uren of dagen. Uw arts zal dit uitvoeren en controleren. Controleer uzelf op mogelijke bijwerkingen die onmiddellijk optreden. Indien u enige bijwerking ondervindt die gerelateerd kan zijn aan de toediening van moet de injectie of infusie worden gestaakt (zie ook rubriek Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel? ). Heeft u nog andere vragen over het gebruik van dit geneesmiddel? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

7 CCSI update page 7 of Mogelijke bijwerkingen Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Indien de volgende bijwerkingen optreden, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts of ga naar de eerste hulpafdeling of het hemofiliecentrum van uw nabijgelegen ziekenhuis: Een plotselinge allergische reactie (zoals huiduitslag of netelroos, jeuk, zwelling van het gezicht, lippen, tong of andere delen van het lichaam), Kortademigheid, piepende of moeilijke ademhaling, Aanvallen, Geen effect meer (voortdurende bloeding). Andere bijwerkingen zijn: Allergische reacties zoals: o branderig of prikkelend gevoel, roodheid en opzwelling van de ader op de plaats van de injectie/infusie o Zwelling van het gezicht, keel of andere delen van het lichaam, koude rillingen, blozen, huiduitslag die verspreid kan zijn over het hele lichaam, kwaddels (bultjes/plekken) o Hoofdpijn, o Plotselinge bloeddrukdaling, rusteloosheid, versnelde polsslag, benauwd gevoel op de borst, piepende ademhaling, o Lusteloosheid (lethargie), o Ziek voelen/zijn, o Tintelend gevoel. Deze bijwerkingen zijn zelden vastgesteld maar kunnen in sommige gevallen leiden tot ernstige allergische reacties (anafylaxie) inclusief shock (dit werd nauw geassocieerd met de ontwikkeling van factor IX remmers). Zelden werd koorts gerapporteerd. Zeer zelden werd een bijzondere vorm van nierontsteking (nefrotisch syndroom) gerapporteerd na behandeling van patiënten die factor IX remmers ontwikkelden. Deze patiënten hadden in het verleden allergische reacties gehad. Er is een mogelijk risico op verhoogde bloedstolselvorming na toediening van factor IX wat kan leiden tot een hartinfarct (myocardiaal infarct), bloedstolsels in de benen (veneuze trombose) en bloedstolsels in de longen (longembolie). Zelden werd het gebruik van gerelateerd aan deze bijwerkingen. Zeer zelden kunt u een remmer (neutraliserend antilichaam) ontwikkelen tegen factor IX, en dan zal factor IX niet meer werken. In dit geval is het aanbevolen contact op te nemen met een gespecialiseerd hemofiliecentrum. Bijwerkingen bij kinderen en jongeren tot 18 jaar De frequentie, het soort en de ernst van bijwerkingen bij kinderen zullen naar verwachting hetzelfde zijn als bij volwassenen.

8 CCSI update page 8 of 14 Het melden van bijwerkingen Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan. U kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb (website: Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel. 5. Hoe bewaart u dit middel? Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op het etiket en de doos. Buiten het zicht en bereik van kinderen houden. Niet in de vriezer bewaren. De flacons in de buitenverpakking bewaren ter bescherming tegen licht. Bewaren in de koelkast (2 C 8 C). Het product (in de buitenverpakking) mag tijdens de houdbaarheidsperiode gedurende één enkele periode van maximaal één maand bij kamertemperatuur (tot maximaal 25 C) worden bewaard. Tijdens die periode mag het product niet opnieuw in de koelkast worden bewaard. De begindatum van bewaring bij kamertemperatuur en het eind van de één maand periode moet op de buitenverpakking worden genoteerd. Na afloop van deze periode moet het product worden gebruikt of vernietigd. De bereide oplossing dient onmiddellijk gebruikt te worden. Als de bereide oplossing is verdund (maximaal 1 deel op 10 delen) moet de oplossing onmiddellijk worden gebruikt, ook al werd een fysico-chemische stabiliteit van 24 uur aangetoond. Uw arts zal u informeren hoe ongebruikt product of afvalmateriaal moeten worden verwijderd. 6. Inhoud van de verpakking en overige informatie Welke stoffen zitten er in dit middel? 500 bevat 500 IE menselijke stollingsfactor IX per flacon. Opgelost met 5 ml oplosmiddel bevat de bereide oplossing ongeveer 100 IE/ml menselijke stollingsfactor IX bevat 1000 IE menselijke stollingsfactor IX per flacon. Opgelost met 10 ml oplosmiddel bevat de bereide oplossing ongeveer 100 IE/ml menselijke stollingsfactor IX. De andere hulpstoffen in dit middel zijn: Histidine, mannitol, natriumchloride, zoutzuur of natriumhydroxide (in kleine hoeveelheden voor ph aanpassing). Oplosmiddel: water voor injectie. Hoe ziet eruit en hoeveel zit er in een verpakking is een wit poeder en wordt geleverd met water voor injectie als oplosmiddel. De bereide oplossing moet helder of een beetje opaalachtig zijn, d.w.z. dat als het product tegen het licht wordt gehouden, het mag glinsteren maar geen duidelijke deeltjes mag bevatten.

9 CCSI update page 9 of 14 Verpakkingsvorm 500: 1 verpakking met 500 IE bevat: 1 injectieflacon met poeder 1 injectieflacon met 5 ml steriel water voor injectie 1 toedieningsset bevat: 1 overhevelsysteem met filter 20/20 1 wegwerp injectiespuit (10 ml) 1 vlindernaald = aderpunctieset 2 steriele desinfectie doekjes 1 pleisterverband (niet steriel) 1000: 1 verpakking met 1000 IE bevat: 1 injectieflacon met poeder 1 injectieflacon met 10 ml steriel water voor injectie 1 toedieningsset bevat: 1 overhevelsysteem met filter 20/20 1 wegwerp injectiespuit (10 ml) 1 vlindernaald = aderpunctieset 2 steriele desinfectie doekjes 1 pleisterverband (niet steriel) Houder van de vergunning voor het in de handel brengen en fabrikant: CSL Behring GmbH Emil-von-Behring-Str Marburg Duitsland Neem voor alle informatie met betrekking tot dit geneesmiddel contact op met de lokale vertegenwoordiger van de houder van de vergunning voor het in de handel brengen CSL Behring B.V. Blijster HX Breda Nederland

10 CCSI update page 10 of 14 Dit geneesmiddel is geregistreerd in lidstaten van de EEA onder de volgende namen: Zweden, Italië, Polen Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Portugal Nederland Slovenië Oostenrijk Tsjechië, Slowakije Spanje Zweden, Italië, Polen Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Portugal Nederland Slovenië Oostenrijk Slowakije Verenigd Koninkrijk Spanje 500, Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie of infusie 500 IE 500 i.e. prašek in vehikel za raztopino za injiciranje/infundiranje 500 I.E., 100 I.E./ml, Pulver und Lösungsmittel zur Herstellung einer Injektions- oder Infusionslösung 500 IU 500 UI polvo y disolvente para solución inyectable o perfusión 1000, Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie of infusie 1000 IE 1000 i.e. prašek in vehikel za raztopino za injiciranje/infundiranje 1000 I.E., 100 I.E./ml, Pulver und Lösungsmittel zur Herstellung einer Injektions- oder Infusionslösung 1000 IU Mononie 1000 IU, powder and solvent for solution for injection or infusion 1000 UI polvo y disolvente para solución inyectable o perfusión Deze bijsluiter is voor het laatst goedgekeurd in November 2015 poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie of infusie is in het register ingeschreven onder RVG ( 500) en RVG ( 1000).

11 CCSI update page 11 of 14 De volgende informatie is alleen bestemd voor artsen en andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Dosering Het aantal eenheden van factor IX dat toegediend wordt, wordt uitgedrukt in Internationale Eenheden (IE), die betrekking hebben op de huidige WHO-standaard voor factor IXproducten. Factor IX-activiteit in plasma wordt uitgedrukt als een percentage (t.o.v. normaal menselijk plasma) of in Internationale Eenheden (t.o.v. een Internationale Standaard voor factor IX in plasma). Eén Internationale Eenheid (IE) factor IX-activiteit is gelijk aan die hoeveelheid factor IX in één ml normaal menselijk plasma. Behandeling volgens behoefte De berekening van de vereiste dosis factor IX is gebaseerd op de empirische vaststelling dat 1 IE factor IX per kg lichaamsgewicht de plasmafactor IX-activiteit met 1,0 % van de normale waarde verhoogt. De vereiste dosis wordt bepaald met behulp van de volgende formule: Benodigd aantal eenheden = lichaamsgewicht [kg] gewenste factor IX-toename [% of IE/dl] 1,0 De toe te dienen hoeveelheid, de methode alsmede de toedieningsfrequentie moeten altijd afgestemd worden op de klinische werkzaamheid bij de individuele patiënt. In de onderstaande bloedingssituaties mag de factor IX-activiteit niet lager zijn dan de vermelde plasma-activiteit (in % van de normale waarde of IE/dl) in de betreffende periode. De volgende tabellen kunnen gebruikt worden als hulpmiddel bij de dosering tijdens bloedingsperiodes of operaties: Tabel 1: EÉN ENKELE INTRAVENEUZE INJECTIE Mate van bloeding / Soort Vereiste factor IXwaarde (% of chirurgische bloeding IE/dl) Bloeding Lichte gewrichtsbloeding, spierbloeding of orale bloeding Grote gewrichtsbloeding, spierbloeding of hematomen Levensbedreigende bloedingen Doseringsfrequentie (uren) / Duur van behandeling (dagen) Elke 24 uur herhalen. Ten minste 1 dag tot de bloeding zoals aangegeven door pijn is verdwenen of genezing wordt bereikt Infusie elke 24 uur gedurende 3-4 dagen of langer herhalen tot pijn en acute invaliditeit zijn verdwenen. Infusie elke 8 tot 24 uur herhalen tot gevaar is geweken. Operatie Klein Elke 24 uur, ten minste 1

12 CCSI update page 12 of 14 waaronder tandextractie Groot (pre- en postoperatief) dag, totdat genezing wordt bereikt. Infusie elke 8-24 uur herhalen totdat er sprake is van adequate wondgenezing, vervolgens behandeling gedurende ten minste nog eens 7 dagen om een factor IX-activiteit van 30 % tot 60 % (IE/dl) te handhaven. Tabel 2: DOORLOPENDE INFUSIE TIJDENS OPERATIE Gewenste factor IXwaarden voor hemostase % (of IE/dl) Eerste belastingsdosis om Eén enkele bolusdosis van 90 IE per kg (tussen 75- gewenste waarde te 100 IE/kg) lichaamsgewicht of dosering gebaseerd verkrijgen op de farmacokinetiek. Doseringsfrequentie Doorlopende i.v.-infusie, afhankelijk van klaring en gemeten factor IX-waarden. Duur van behandeling Tot 5 dagen, verdere behandeling kan nodig zijn afhankelijk van soort operatie Profylaxie Voor een langdurige profylaxe tegen bloedingen bij patiënten met ernstige hemofilie B zijn de gebruikelijke doses van 20 tot 40 IE factor IX per kg lichaamsgewicht met tussenpozen van 3 tot 4 dagen. In sommige gevallen, met name bij jongere patiënten, kunnen kortere doseringstussenpozen of hogere doses noodzakelijk zijn. Tijdens de behandeling wordt een geschikte bepaling van de factor IX-spiegel aanbevolen als richtlijn voor de toe te dienen dosis en de frequentie van herhaalde infusies. Met name in het geval van grote chirurgische ingrepen is nauwkeurige controle van de substitutietherapie middels een stollingsanalyse (plasmafactor IX-activiteit) essentieel. De respons op factor IX kan van patiënt tot patiënt verschillen, waardoor er verschillende concentraties van in vivoopbrengsten worden bereikt en verschillende halfwaardetijden worden aangetoond. Patiënten moeten gecontroleerd worden op de ontwikkeling van factor IX-remmers. Patiënten die nog niet werden behandeld De veiligheid en de werkzaamheid van bij patiënten die nog niet werden behandeld, zijn nog niet vastgesteld.

13 CCSI update page 13 of 14 Pediatrische patiënten De dosering bij kinderen is gebaseerd op het lichaamsgewicht en volgt daarom over het algemeen dezelfde richtlijnen als die bij volwassenen. De frequentie van toediening moet voor elke patiënt afzonderlijk worden bepaald op basis van de klinische werkzaamheid. Wijze van toediening kan via één enkele intraveneuze injectie toegediend worden (zie richtlijnen in rubriek 3.) of via doorlopende infusie (zie richtlijnen hieronder). Doorlopende infusie moet bereid worden met water voor injectie zoals beschreven in sectie Bereiding en toediening. Na bereiding kan verdund of onverdund gebruikt worden voor doorlopende infusie, met behulp van een injectienaaldpomp of een goedgekeurde infusieset. De concentratie van onverdunde, bereide is ongeveer 100 IE/ml. Een verdunde oplossing wordt als volgt verkregen: Verdun de bereide, gefilterde oplossing door de juiste hoeveelheid over te hevelen naar het gewenste volume normale zoutoplossing volgens een aseptische werkwijze. Bij verdunning tot maximaal 1:10 (concentratie van 10 IE factor IX/ml) blijft de activiteit van factor IX stabiel gedurende maximaal 24 uur. Bij een grotere verdunning kan de factor IX-activiteit verminderen. Factor IX- activiteit moet gecontroleerd worden voor het behoud van de gewenste bloedwaarde. Voorbeeld voor verdunning van 500 IE bereide : Gewenste werkzaamheid van verdunning 10 IE/ml 20 IE/ml Volume van bereid 5,0 ml 5,0 ml Volume van benodigde normale zoutoplossing 45,0 ml 20,0 ml Verkregen verdunning 1:10 1:5 Voorbeeld voor verdunning van 1000 IE bereide : Gewenste werkzaamheid van verdunning 10 IE/ml 20 IE/ml Volume van bereid 10,0 ml 10,0 ml Volume van benodigde normale zoutoplossing 90,0 ml 40,0 ml Verkregen verdunning 1:10 1:5 Het gebruik van zakken en slangen uit polyvinylchloride (PVC) IV wordt aanbevolen. Goed mengen en zak op lekken controleren. Er wordt aangeraden, de zakken met vers verdund iedere uur te vervangen. De aanbevolen snelheid voor doorlopende infusie met voor het behoud van een constante factor IX-waarde van circa 80 % is 4 IE/kg lichaamsgewicht/uur. Dit is echter afhankelijk van het farmacokinetische profiel van de patiënt en de gewenste factor IXdoelwaarde. Bij patiënten waar de klaring van factor IX bekend is, kan de infusiesnelheid voor de individuele patiënt berekend worden. Snelheid (IE/kg lichaamsgewicht/uur) = klaring (ml/uur/kg lichaamsgewicht) gewenste factor IX-toename (IE/ml).

14 CCSI update page 14 of 14 De veiligheid en doeltreffendheid van doorlopende infusie bij kinderen werd niet onderzocht. Daarom mag bij kinderen en adolescenten doorlopende infusie slechts overwogen worden indien pre-operatieve farmacokinetische gegevens (vb. verhoogde opbrengst en klaring) voorhanden zijn voor de berekening van de dosering en dienen de gehaltes peri-operatief zorgvuldig gecontroleerd te worden.

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Cluvot 250 IE Cluvot 1250 IE Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie of infusie. Humane plasmastollingsfactor XIII-concentraat Dit geneesmiddel is onderworpen

Nadere informatie

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u.

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Rev.: 15-SEP-2016 / Aanpassing aan de EU core SmPC rev. 2 page 1 of 7 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Haemate P 600/250, 1200/500, 2400/1000 Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie

Nadere informatie

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u.

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Rev.: 20-NOV-2017 / Art. 31 PRAC Referral pag 1 op 7 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Haemate P 600/250, 1200/500, 2400/1000 Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie of infusie. Humane

Nadere informatie

CSL Behring Cluvot 250 IU BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

CSL Behring Cluvot 250 IU BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Cluvot 250 IE Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie/infusie. Humane plasmastollingsfactor XIII-concentraat Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Nonafact 100 IE/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Menselijke stollingsfactor IX

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Nonafact 100 IE/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Menselijke stollingsfactor IX 1 B. BIJSLUITER 2 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nonafact 100 IE/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Menselijke stollingsfactor IX Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Haemocomplettan P 20 mg/ml Poeder voor oplossing voor injectie/infusie Humaan fibrinogeen

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Haemocomplettan P 20 mg/ml Poeder voor oplossing voor injectie/infusie Humaan fibrinogeen BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Haemocomplettan P 20 mg/ml Poeder voor oplossing voor injectie/infusie Humaan fibrinogeen Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker

Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker Beriplex P/N 250 IE IE Beriplex P/N 1000 IE Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie. Humaan protrombinecomplex Lees goed de hele bijsluiter voordat u

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Mononine, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie/infusie 500 IE Mononine, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie/infusie

Nadere informatie

ANTITROMBINE III CONCENTRAAT BAXALTA 500 IE en 1000 IE Bijsluiter 1/4

ANTITROMBINE III CONCENTRAAT BAXALTA 500 IE en 1000 IE Bijsluiter 1/4 Bijsluiter 1/4 ANTITROMBINE III CONCENTRAAT BAXALTA 500 IE en 1000 IE. Humaan plasma antitrombine III-concentraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

1. WAT IS BERINERT EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT

1. WAT IS BERINERT EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Berinert 500 IE Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie/infusie. C1-esteraseremmer, humaan Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Aprokam 50 mg poeder voor oplossing voor injectie. Cefuroxim

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Aprokam 50 mg poeder voor oplossing voor injectie. Cefuroxim BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Aprokam 50 mg poeder voor oplossing voor injectie Cefuroxim Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Berinert 500 IE Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie/infusie. C1-esteraseremmer, humaan

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Berinert 500 IE Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie/infusie. C1-esteraseremmer, humaan Product BERINERT 500 eenheden Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie/infusie Farmaceutisch bedrijf (CSL BEHRING) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Berinert 500 IE Poeder en oplosmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Haemate P 600/250. Haemate P 1200/500. Haemate P 2400/1000. Humane von Willebrand-factor,

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Haemate P 600/250. Haemate P 1200/500. Haemate P 2400/1000. Humane von Willebrand-factor, BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Haemate P 600/250 Haemate P 1200/500 Haemate P 2400/1000 Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie of infusie. Humane von Willebrand-factor, Humane stollingsfactor

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER suspensie 50 microgram/dosis beclometasondipropionaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Riastap 1 g Poeder voor oplossing voor injectie of infusie. Humaan fibrinogeen

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Riastap 1 g Poeder voor oplossing voor injectie of infusie. Humaan fibrinogeen BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Riastap 1 g Poeder voor oplossing voor injectie of infusie. Humaan fibrinogeen Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT, gadoteerzuur Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt want er staat belangrijke informatie voor u in. Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER Atosiban Devrimed 6,75 mg/0,9 ml

BIJSLUITER Atosiban Devrimed 6,75 mg/0,9 ml BIJSLUITER Atosiban Devrimed 6,75 mg/0,9 ml 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Atosiban Devrimed 6,75 mg/0,9 ml oplossing voor injectie Atosiban Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Thiamini hydrochloridum 100 mg/ml, oplossing voor injectie thiaminehydrochloride

Thiamini hydrochloridum 100 mg/ml, oplossing voor injectie thiaminehydrochloride 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Thiamini hydrochloridum 100 mg/ml, thiaminehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Ofloxacine Stulln 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Ofloxacine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Ofloxacine Stulln 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Ofloxacine BIJSLUITER 1 Bijsluiter: informatie voor de patiënt Ofloxacine Stulln 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Ofloxacine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Version 2014_04 Page 1 of 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker loratadine hooikoortstabletten Apotex 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BECLOMETASON NEVEL APOTEX 50, NEUSSPRAY SUSPENSIE 50 MICROGRAM/DOSIS RVG 28086= Version 2016_06 Page 1 of 6

BECLOMETASON NEVEL APOTEX 50, NEUSSPRAY SUSPENSIE 50 MICROGRAM/DOSIS RVG 28086= Version 2016_06 Page 1 of 6 Version 2016_06 Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BECLOMETASON NEVEL APOTEX 50, NEUSSPRAY beclometasondipropionaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen BIJSLUITER 1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER suspensie 50 microgram/dosis beclometasondipropionaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. ditekibooster,suspensie voor injectie in voorgevulde spuit

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. ditekibooster,suspensie voor injectie in voorgevulde spuit Page 1 of 6 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker ditekibooster,suspensie voor injectie in voorgevulde spuit Difterie, tetanus en kinkhoest (acellulair, component) vaccin (geadsorbeerd, verlaagd antigeengehalte)

Nadere informatie

Trasylol bijsluiter Pagina 1 van 6 BIJSLUITER

Trasylol bijsluiter Pagina 1 van 6 BIJSLUITER Trasylol bijsluiter Pagina 1 van 6 BIJSLUITER Trasylol bijsluiter Pagina 2 van 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Trasylol, oplossing voor infusie 10.000 KIE/ml aprotinine Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

2. WANNEER MAG U DIT MIDDEL NIET GEBRUIKEN OF MOET U ER EXTRA VOORZICHTIG MEE ZIJN?

2. WANNEER MAG U DIT MIDDEL NIET GEBRUIKEN OF MOET U ER EXTRA VOORZICHTIG MEE ZIJN? HAEMATE P BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Haemate P 600/250 Haemate P 1200/500 Haemate P 2400/1000 Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie of infusie. Humane von Willebrandfactor, Humane

Nadere informatie

Kolject, 2 miljoen Internationale Eenheden (IE) poeder voor oplossing voor infusie Colistimethaatnatrium

Kolject, 2 miljoen Internationale Eenheden (IE) poeder voor oplossing voor infusie Colistimethaatnatrium 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Kolject, 2 miljoen Internationale Eenheden (IE) Colistimethaatnatrium Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Flexbumin 200 g/l Bijsluiter 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Flexbumin 200 g/l, oplossing voor infusie Humane albumine

Flexbumin 200 g/l Bijsluiter 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Flexbumin 200 g/l, oplossing voor infusie Humane albumine Bijsluiter 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Flexbumin 200 g/l, oplossing voor infusie Humane albumine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Water voor injecties Fresenius Kabi oplosmiddel voor parenteraal gebruik. Water voor injecties

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Water voor injecties Fresenius Kabi oplosmiddel voor parenteraal gebruik. Water voor injecties BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Water voor injecties Fresenius Kabi oplosmiddel voor parenteraal gebruik Water voor injecties Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

2. WANNEER MAG U DIT MIDDEL NIET GEBRUIKEN OF MOET U ER EXTRA VOORZICHTIG MEE ZIJN?

2. WANNEER MAG U DIT MIDDEL NIET GEBRUIKEN OF MOET U ER EXTRA VOORZICHTIG MEE ZIJN? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Nefrocarnit 1000 mg/5 ml injectievloeistof 1000 mg/5 ml injectievloeistof Werkzame stof: 200 mg/ml levocarnitine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Nonafact 100 IE/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Menselijke stollingsfactor IX

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Nonafact 100 IE/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Menselijke stollingsfactor IX B. BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nonafact 100 IE/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Menselijke stollingsfactor IX Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker BETAFACT 50 IE/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Humane stollingsfactor IX

Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker BETAFACT 50 IE/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Humane stollingsfactor IX Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker BETAFACT 50 IE/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Humane stollingsfactor IX Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Gentamicine-POS 3mg/ml, oogdruppels, oplossing. Gentamicinesulfaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Gentamicine-POS 3mg/ml, oogdruppels, oplossing. Gentamicinesulfaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Gentamicine-POS 3mg/ml, oogdruppels, oplossing Gentamicinesulfaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. fexofenadinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. fexofenadinehydrochloride Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Fexofenadine Sandoz 120 mg, filmomhulde tabletten fexofenadinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Betahistine dihcl 8 mg Teva, tabletten Betahistine dihcl 16 mg Teva, tabletten betahistinedihydrochloride

Betahistine dihcl 8 mg Teva, tabletten Betahistine dihcl 16 mg Teva, tabletten betahistinedihydrochloride 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Betahistine dihcl 8 mg Teva, Betahistine dihcl 16 mg Teva, betahistinedihydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u.

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKER Chromium [ 51 Cr] EDTA oplossing voor injectie 3,7 MBq/ml Chroom [ 51 Cr] edetaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er

Nadere informatie

IMMUNINE Baxter 1200 IE Bijsluiter 1/9 BIJSLUITER : INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

IMMUNINE Baxter 1200 IE Bijsluiter 1/9 BIJSLUITER : INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Bijsluiter 1/9 BIJSLUITER : INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie of infusie Humane bloedstollingsfactor IX Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat

Nadere informatie

BIJSLUITER. Pagina 1 van 5

BIJSLUITER. Pagina 1 van 5 BIJSLUITER Pagina 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Tracrium 10 mg/ml oplossing voor injectie/infusie atracuriumdibesilaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Natriumchloride Noridem 0,9%, oplossing voor injectie en oplosmiddel voor parenteraal gebruik 9 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Natriumchloride Noridem 0,9%, oplossing voor injectie en oplosmiddel voor parenteraal gebruik 9 mg/ml BIJSLUITER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Natriumchloride Noridem 0,9%, oplossing voor injectie en oplosmiddel voor parenteraal gebruik 9 mg/ml Natriumchloride Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

Macrogol en electrolyten 13,7 g Teva, poeder voor drank

Macrogol en electrolyten 13,7 g Teva, poeder voor drank 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Macrogol en electrolyten 13,7 g Teva, Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

1. Wat is Urfadyn PL en waarvoor wordt dit middel gebruikt?

1. Wat is Urfadyn PL en waarvoor wordt dit middel gebruikt? Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Urfadyn PL 100 mg harde capsules Nifurtoïnol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Indocollyre Unidose 1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Indometacine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Indocollyre Unidose 1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Indometacine Bijsluiter: informatie voor de patiënt Indocollyre Unidose 1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Indometacine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Atosiban EVER Pharma 6,75 mg/0,9 ml oplossing voor injectie. Atosiban

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Atosiban EVER Pharma 6,75 mg/0,9 ml oplossing voor injectie. Atosiban Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Atosiban EVER Pharma 6,75 mg/0,9 ml oplossing voor injectie Atosiban Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER :INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER :INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER :INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Wilate 450, 450 IE FVIII en 400 IE VWF, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Wilate 900, 900 IE FVIII en 800 IE VWF, poeder en oplosmiddel voor

Nadere informatie

Loratadine 10 PCH, tabletten Loratadine

Loratadine 10 PCH, tabletten Loratadine 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine 10 PCH, Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKERS. Natriumchloride CF 9 mg/ml, injectievloeistof (natriumchloride)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKERS. Natriumchloride CF 9 mg/ml, injectievloeistof (natriumchloride) 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKERS Natriumchloride CF 9 mg/ml, injectievloeistof (natriumchloride) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NaCl 0,9% B. Braun, oplossing voor infusie Natriumchloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NaCl 0,9% B. Braun, oplossing voor infusie Natriumchloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER NaCl 0,9% B. Braun, oplossing voor infusie Natriumchloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SPASMINE FORTE, 120 MG, CAPSULES, HARD ALVERINE CITRAAT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SPASMINE FORTE, 120 MG, CAPSULES, HARD ALVERINE CITRAAT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SPASMINE FORTE, 120 MG, CAPSULES, HARD ALVERINE CITRAAT Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKER. Cetor 100 E/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie. Humaan C1-remmer

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKER. Cetor 100 E/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie. Humaan C1-remmer BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKER Cetor 100 E/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Humaan C1-remmer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Calcitonine-Sandoz 100 IE/ml, oplossing voor injectie en infusie Calcitonine (zalm, synthetisch)

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Calcitonine-Sandoz 100 IE/ml, oplossing voor injectie en infusie Calcitonine (zalm, synthetisch) Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Calcitonine-Sandoz 100 IE/ml, oplossing voor injectie en infusie Calcitonine (zalm, synthetisch) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Package Leaflet / 1 van 5

Package Leaflet / 1 van 5 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Hydroxocobalamine HCl CF 0,5 mg/ml, oplossing voor injectie hydroxocobalamine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruik(st)er

Bijsluiter: informatie voor de gebruik(st)er Bijsluiter: informatie voor de gebruik(st)er Cofact 250 IE, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie. Cofact 500 IE, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie. Humaan protrombine complex

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2016-04 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Macrogol en electrolyten 13,7 g Teva, poeder voor drank

Macrogol en electrolyten 13,7 g Teva, poeder voor drank 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Macrogol en electrolyten 13,7 g Teva, Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

RVG 23266/ Version 2014_01 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

RVG 23266/ Version 2014_01 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2014_01 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BETAHISTINE dihcl APOTEX 8 MG, TABLETTEN BETAHISTINE dihcl APOTEX 16 MG, TABLETTEN Betahistine dihydrochloride

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Rhinix 120 mg, filmomhulde tabletten 120 mg Rhinix 180 mg, filmomhulde tabletten 180 mg Fexofenadinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

Kolject, 1 miljoen Internationale Eenheden (IE) poeder voor oplossing voor infusie Colistimethaatnatrium

Kolject, 1 miljoen Internationale Eenheden (IE) poeder voor oplossing voor infusie Colistimethaatnatrium 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Kolject, 1 miljoen Internationale Eenheden (IE) Colistimethaatnatrium Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Mucoangin Cassis 20 mg zuigtabletten ambroxolhydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Mucoangin Cassis 20 mg zuigtabletten ambroxolhydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Mucoangin Cassis 20 mg zuigtabletten ambroxolhydrochloride Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Paracetamol Sandoz 500 mg, tabletten. Paracetamol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Paracetamol Sandoz 500 mg, tabletten. Paracetamol Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER, tabletten Paracetamol Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER WILFACTIN 100 IE/ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Humane Von-Willebrand-factor

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER WILFACTIN 100 IE/ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Humane Von-Willebrand-factor BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER WILFACTIN 100 IE/ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Humane Von-Willebrand-factor Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met

Nadere informatie

BIJSLUITER. Prolastin schoon.doc 1

BIJSLUITER. Prolastin schoon.doc 1 BIJSLUITER Prolastin.09-07.schoon.doc 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Prolastin 1000 mg, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor infusie humaan alfa 1 -proteïnaseremmer Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Octaplex 500 IE poeder en oplosmiddel voor injectie. Humaan protrombinecomplex

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Octaplex 500 IE poeder en oplosmiddel voor injectie. Humaan protrombinecomplex BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Octaplex 500 IE poeder en oplosmiddel voor injectie Humaan protrombinecomplex Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. paracetamol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. paracetamol Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Paracetamol Sandoz 1000 mg, tabletten paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Tadim 1 miljoen internationale eenheden (IE), poeder voor oplossing voor infusie. colistimethaatnatrium

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Tadim 1 miljoen internationale eenheden (IE), poeder voor oplossing voor infusie. colistimethaatnatrium BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Tadim 1 miljoen internationale eenheden (IE), poeder voor oplossing voor infusie colistimethaatnatrium Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Octaplex 500 IE poeder en oplosmiddel voor oplossing voor infusie. Humaan protrombinecomplex

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Octaplex 500 IE poeder en oplosmiddel voor oplossing voor infusie. Humaan protrombinecomplex BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Octaplex 500 IE poeder en oplosmiddel voor oplossing voor infusie Humaan protrombinecomplex Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. colistimethaatnatrium

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. colistimethaatnatrium BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Tadim 1 miljoen internationale eenheden (IE), poeder voor oplossing voor infusie colistimethaatnatrium Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKERS. 200 g/l, oplossing voor infusie Humane albumine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKERS. 200 g/l, oplossing voor infusie Humane albumine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKERS ALBUNORM 20% 200 g/l, oplossing voor infusie Humane albumine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Broomhexine HCl Teva 8 mg, tabletten broomhexine

Broomhexine HCl Teva 8 mg, tabletten broomhexine 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Broomhexine HCl Teva 8 mg, broomhexine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker

Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker Beriplex P/N 250 IE Beriplex P/N 500 IE Beriplex P/N 1000 IE Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie. Humaan protrombinecomplex Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

GAMMANORM 165 mg/ml oplossing voor injectie. Humaan normaal immunoglobuline

GAMMANORM 165 mg/ml oplossing voor injectie. Humaan normaal immunoglobuline BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER GAMMANORM 165 mg/ml oplossing voor injectie. Humaan normaal immunoglobuline Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Octanate 50 IE/ml Poeder en Oplosmiddel voor Oplossing voor Injectie Humane Stollingsfactor VIII Octanate 100 IE/ml Poeder en Oplosmiddel voor Oplossing voor Injectie

Nadere informatie

Bactroban neuszalf GDS 15 v1.1 BIJSLUITER

Bactroban neuszalf GDS 15 v1.1 BIJSLUITER Bactroban neuszalf GDS 15 v1.1 BIJSLUITER Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Bactroban 2% Neuszalf 20 mg/g mupirocine (als mupirocine-calcium) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

ZILVERSULFADIAZINE 10 MG/G TEVA crème. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Zilversulfadiazine 10 mg/g Teva, crème. zilversulfadiazine

ZILVERSULFADIAZINE 10 MG/G TEVA crème. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Zilversulfadiazine 10 mg/g Teva, crème. zilversulfadiazine 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Zilversulfadiazine 10 mg/g Teva, zilversulfadiazine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Dopaview 222 MBq/ml oplossing voor injectie. Fluorodopa ( 18 F)

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Dopaview 222 MBq/ml oplossing voor injectie. Fluorodopa ( 18 F) Bijsluiter: informatie voor de patiënt Dopaview 222 MBq/ml oplossing voor injectie Fluorodopa ( 18 F) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Wilfactin 100 IE/ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Humane Von-Willebrand-factor

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Wilfactin 100 IE/ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Humane Von-Willebrand-factor BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Wilfactin 100 IE/ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Humane Von-Willebrand-factor Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u.

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKERS BRIDATEC 40 mg kit voor radiofarmaceutisch preparaat mebrofenine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Zilversulfadiazine Aurobindo 10 mg/g, crème. zilversulfadiazine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Zilversulfadiazine Aurobindo 10 mg/g, crème. zilversulfadiazine 1.3.1 Bijsluiter Rev.nr. 1602 Pag. 1 van 7 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Zilversulfadiazine Aurobindo 10 mg/g, crème zilversulfadiazine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u.

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Sodium Chromate [ 51 Cr] Solution Ph. Eur. radiofarmaceutische uitgangsoplossing 37 MBq/ml natriumchromaat [ 51 Cr] Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Paracetamol Sandoz 500 mg, tabletten. Paracetamol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Paracetamol Sandoz 500 mg, tabletten. Paracetamol Sandoz B.V. Page 1/5 1313-v4 1.3.1.3 Bijsluiter Mei 2015 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER, tabletten Paracetamol Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER. NITROFURANTOÏNE 5 mg/ml suspensie

BIJSLUITER. NITROFURANTOÏNE 5 mg/ml suspensie BIJSLUITER NITROFURANTOÏNE 5 mg/ml suspensie Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Apotel 10 mg/ml, oplossing voor infusie Paracetamol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Apotel 10 mg/ml, oplossing voor infusie Paracetamol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Apotel 10 mg/ml, oplossing voor infusie Paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SPASMINE, 60 MG, CAPSULES, HARD ALVERINE CITRAAT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SPASMINE, 60 MG, CAPSULES, HARD ALVERINE CITRAAT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SPASMINE, 60 MG, CAPSULES, HARD ALVERINE CITRAAT Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DIPEPTIVEN concentraat voor oplossing voor infusie N(2)-L-alanyl-L-glutamine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DIPEPTIVEN concentraat voor oplossing voor infusie N(2)-L-alanyl-L-glutamine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DIPEPTIVEN concentraat voor oplossing voor infusie N(2)-L-alanyl-L-glutamine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

Recombinate 250 IE/5 ml IE/5 ml IE/5 ml Bijsluiter 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

Recombinate 250 IE/5 ml IE/5 ml IE/5 ml Bijsluiter 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Bijsluiter 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Recombinate 250 IE/5 ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Recombinate 500 IE/5 ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie

Nadere informatie

BIJSLUITER. VITAMINE A IE/ml drank (waterig)

BIJSLUITER. VITAMINE A IE/ml drank (waterig) BIJSLUITER VITAMINE A 50.000 IE/ml drank (waterig) Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. trianal vitis caps harde capsules. Voor gebruik bij volwassenen. Wijnstokbladeren, in poedervorm

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. trianal vitis caps harde capsules. Voor gebruik bij volwassenen. Wijnstokbladeren, in poedervorm BIJSLUITER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT trianal vitis caps harde capsules Voor gebruik bij volwassenen Wijnstokbladeren, in poedervorm Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betaserc, tabletten 8 of 16 mg. Betahistine dihydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betaserc, tabletten 8 of 16 mg. Betahistine dihydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Betaserc, tabletten 8 of 16 mg Betahistine dihydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Allergodil 1,5 mg/ml neusspray, oplossing. Azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Allergodil 1,5 mg/ml neusspray, oplossing. Azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Allergodil 1,5 mg/ml neusspray, oplossing Azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Octanate LV 100 IE/ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Humane Stollingsfactor VIII Octanate LV 200 IE/ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing

Nadere informatie

Isosorbidedinitraat 5 PCH, tabletten voor oromucosaal gebruik 5 mg isosorbidedinitraat

Isosorbidedinitraat 5 PCH, tabletten voor oromucosaal gebruik 5 mg isosorbidedinitraat 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Isosorbidedinitraat 5 PCH, 5 mg isosorbidedinitraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

IMMUNINE 1200 IE Bijsluiter 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

IMMUNINE 1200 IE Bijsluiter 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Bijsluiter 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER IMMUNINE 1200 IE, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie of infusie Humane bloedstollingsfactor IX Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

IMMUNINE Baxter 200 IE Bijsluiter 1/10 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKERS

IMMUNINE Baxter 200 IE Bijsluiter 1/10 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKERS Bijsluiter 1/10 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKERS, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie of infusie Humane bloedstollingsfactor IX Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

CHOLECALCIFEROL MYLAN 800 IE, TABLETTEN

CHOLECALCIFEROL MYLAN 800 IE, TABLETTEN BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Cholecalciferol Mylan 800 IE, tabletten cholecalciferol (vitamine D 3 ) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Novaban 2 mg/2 ml, oplossing voor injectie en infusie Tropisetron

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Novaban 2 mg/2 ml, oplossing voor injectie en infusie Tropisetron BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER 2 mg/2 ml, oplossing voor injectie en infusie Tropisetron Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Uro-tainer chloorhexidinediacetaat 1:5000, spoelvloeistof voor blaas- en katheterspoeling Chloorhexidinediacetaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

1. WAT IS SURBRONC 60 MG FILMOMHULDE TABLETTEN EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL INGENOMEN?

1. WAT IS SURBRONC 60 MG FILMOMHULDE TABLETTEN EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL INGENOMEN? SURBRONC BIJSLUITER Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Surbronc 60 mg filmomhulde tabletten ambroxol hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat

Nadere informatie