Woonbron 22 Mei 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woonbron 22 Mei 2008"

Transcriptie

1 Woonbron 22 Mei 2008

2 Inleiding Het is donderdag 22 mei 2008 en de avonduren breken aan. Schuin tegenover het Centraal Station Rotterdam bevindt zich Woonbron, met voor de deur de bouwputten van datzelfde Centraal Station, als een niet eens zo heel stille getuige van het eeuwige bouwen in de stad aan de Maas. Jonge creatieven verzamelen zich in de ruimtelijke hal. Een enorm glooiend kunstwerk symboliseert de creatieve energie die door het hart van het gebouw en de organistie golft. Want vanavond is alweer de vierde Pressure Cooker die Nieuwe Garde Rotterdam organiseert. Bedoeling van een Pressure Cooker is om in beperkte tijd tot een zo goed mogelijk resultaat te komen of om preciezer te zijn om met creatieven van divers pluimage tot een bijzondere oplossing te komen voor een case van het deelnemende bedrijf, in dit geval woningcorporatie Woonbron. Voor meer informatie: of Draaiboek Datum: Tijd: Locatie: Adres: 22 mei Kantoor Woonbron Weena 760 te Rotterdam Pressure Cooker organisatie projectleider Willemijn Phielix Larry Köster Nils Hilbers Berny de Vries Sander Westerduin Woonbron organisatie Kenniscentrum Woonbron Ronald Luiten Weena 760, naast de bouwput van Rotterdam CS. Rian Peeters Jaap van Zwet Ellen Folkersma Adviseur Markt & Beleid Projectmedewerker Adviseur Markt & Beleid

3 Overige Aanwezigen nieuwe garde Nathan Lärche fotograaf Bram Muller Brainstorm Deelnemers Team Geel: begeleider: Nils Hilbers Maaike van Schravesande - Vastgoed m.schravesande@tcnpp.com Eefje Meis - Concept eefje@wensenwerk.nl Marlou de Jong - Ruimtelijk marloudejong@hotmail.com Iris de Kievith - Architectuur post@irisdekievith.nl schrijver Noah van Klaveren vormgever Nils Hilbers noah@dvoot.nl design@lichting98.nl Team Groen: begeleider: Nathan Lärche Lucas van Zuijlen - Architectuur luqqq@dds.nl Lucia Hoogervorst - Tentoonstelling luciahogervorst@planet.nl Robbrecht van Tiel - Product ontwerp info@robbrecht.nl Janne Vereijken vereijken@kunst-en-zaken.nl - Bedrijfswetenschappen & cultuurwetenschappen Arn dan der Pluijm - Ontwerp arn@urbanlink.nl Team Oranje: begeleider: Larry Köster Rene Onsia - Architectuur info@onsia.nl Maaike Slingerland maaike.slingerland@gmail.com - Grafische vormgeving Anna Feiner - Beleid a.feiner@hotmail.com Antoinette van Nieuwenhuijzen a.v.nieuwenhuijzen@gmail.com - Strategisch ontwerp Marianne Berendse - Programmaleider berendse@kunst-en-zaken.nl Introductie door Willemijn.

4 Het programma Om uur opent Willemijn Phielix van Pressure Cooker de avond en vertelt nog even kort wat de bedoeling is. Ze stelt de andere leden van Pressure Cooker voor. Nathan Lärche licht Nieuwe Garde Rotterdam toe. Doel van de Nieuwe Garde is creatieven met elkaar in verband te brengen maar ook met bedrijven en overheid. Naast de Pressure Cookers kent Nieuwe Garde nog tal van andere initiatieven: - 8 uur overwerken (8UO): creatieven die met elkaar aan de slag gaan voor goede doelen minute magazine (60mm): een tijdschrift dat in een avond in elkaar wordt gezet. - Tostitreffer: een creatief ontvangt andere creatieven. Nieuwe Garde zorgt voor wit brood, kaas en melk. - Klap van de molen: Meerdere bijeenkomsten van zelfstandige creatieven op een avond waarbij je overall een hapje eet en ondertussen netwerkt. - Toevalstreffer: dat omschrijft Nathan als gewoon gezellig drinken. Ronald Luiten van Woonbron. Nathan Lärche van Nieuwe Garde Rotterdam.

5 Woonbron Vervolgens zet Ronald Luiten van het Kenniscentrum van Woonbron in sneltreinvaart de filosofie van Woonbron uiteen. 1)Opleiding en training 2)Organisatie ontwikkeling 3)Ketenontwikkeling (wonen, leren, werken, zorg en welzijn) Woonbron heeft maar liefst 8 vestigingen in heel Rotterdam, met in totaal 654 medewerkers. Gezamenlijk beheren zij eenheden, die goed zijn voor een omzet van 329 mln. Hij toont de missie van woonbron: Woonbron biedt in de rol van coproducent een brede klantengroep een thuis en keuzemogelijkheden in een vitale stad, met uiteenlopende, aantrekkelijke woonmilieus. Wij staan garant voor die klanten, die ons nodig hebben. De corporate identity laat zich vangen in termen als: voordeurtrots, lef, zorg, liefde en aandacht. Maar ook thuis in de wijk. Ronald Luiten. Woonbron heeft hart voor de stad, de klant, de medewerkers en de zaak. De case voor vanavond luidt: Maak een menukaart met creatieve initiatieven, waarvan de Woonbronvestigingen wijkgericht gebruik kunnen maken om lokaal inhoud te geven aan Rotterdam Jongerenhoofdstad 2009 (met couleur locale /keuze aan de vestigingen). Presentatie case Woonbron.

6 De Brainstorm Voordat de creatieven zich storten op het echte werk, wijst Willemijn nog even op een paar belangrijke punten om de brainstorm zo goed mogelijk te laten verlopen. Denk vooral in of en en. Laat de ja, maar even achterwege in de eerste ronde. Dan gaan de deelnemers in drie groepen van ongeveer 6 creatieven uiteen en vinden een plekje in de centrale hal van Woonbron om met elkaar aan de slag te gaan. Foto s van doelgroepen sieren de wanden zodat die onmogelijk vergeten kunnen worden. Luisteren naar de case van Woonbron.

7 Brainstormronde 1. Jongeren laten zich niet zo maar definiëren In het groene team onder leiding van Nathan wordt gestart met een voorstelronde. De diversiteit onder deelnemers is enorm: ontwerpers, architecten, industriële vormgevers, zakelijke creatieven, beleidsmakers. Na het voorstellen schrijft een teamlid eerst de 3 strategische thema s van Woonbron op het bord zodat die goed in het vizier blijven: 1 - succesvolle woonmilieus 2 - weerbare wijken en leefbaarheid 3 - duurzaamheid Ook de 6 gebieden van Your World worden opgeschreven: 1. Kunst, cultuur & lifestyle 2. Sport 3. Leren & stage 4. Werken & ondernemen 5. Wonen & leefomgeving 6. Levensbeschouwing & ontmoeting Ondertussen delen de andere deelnemers hun eigen woonervaringen met elkaar en stellen zichzelf en elkaar verschillende vragen. Hoe krijg je een wijk leefbaar? Wat is de identiteit van een wijk? Een concept moet namelijk kloppen met de wijk. Waarom is een plek leuk? Ook definiëren ze het begrip jongeren : tussen de 12 en 25 jaar. Al snel borrelen diverse aanknopingspunten naar boven: -woon- of huurregelingen -jongeren iets bieden in plaats van repressief optreden -eigen plek voor en door jongeren inrichten -zorg dat ze iets kunnen verdienen, enzovoort Langzaam maar zeker worden thema s aan elkaar gekoppeld. Het vermijden van het verboden ja maar blijkt nog moeilijk; er zijn zoveel ideeën en kansen. De lijst met opties wordt langer en langer.

8 In het oranje groepje, onder leiding van Larry Köster, wordt het totaal anders aangepakt en zijn grote oranje post-its schematisch ingedeeld op een flipover. Het cradle-to-cradle principe afval is voedsel passeert de revue. Het is belangrijk dat de toekomst een toekomst heeft zo menen zij. Ook zij spitten de doelgroep jongeren verder uit. Het is duidelijk dat de doelgroep zich niet eenduidig laat definiëren. Thuiswonend, werkend, lerend, zwervend, studeren, alleenwonend, samenwonend, hangend Zij vragen zich af: wat zijn momenten waarop je je gaat binden? Welke fasen kun je onderscheiden in het leven? Twee vragen vinden zij vooral interessant: Hoe haal je jongeren bij de stad? Hoe houd je ze bij de stad? Dan is de eerste brainstormronde alweer voorbij; het is niet voor niets een Pressure Cooker. Het is tijd om te eten. Aan grote tafels in de hal wordt onder het genot van een broodje en een drankje verder van gedachten gewisseld over elkaars achtergrond, over ideeën die straks echt uitgewerkt moeten worden, over Woonbron en over wonen in Rotterdam (of toch niet). Het enthousiasme is zo groot dat de tweede brainstormronde al eerder van start gaat, dan formeel in het programma opgenomen staat.

9 Een bord vol ideëen. Post-Its met aantekeningen. Team groen in discussie. Tijd voor het avondeten.

10 Brainstormronde 2. Gaan we elkaars talent verkopen of gaan we sporten? Het gele groepje verzamelt zich rond de flipover die volgeplakt is met gele post-its en slaat aan het selecteren. Dat blijkt nog niet eenvoudig. Alles hoort bij alles en overal zijn verbanden en zien de teamleden mogelijkheden. Er wordt gelachen, overtuigd, gesuggereerd, gevraagd en soms geantwoord. Hier toont zich de kwal der wahl. Niet gek want alle ideeën hebben wel iets. Het gaat er hard aan toe. Er wordt gedeald met mobiele moestuinen, flying grass carpets, woonbronnachten, gaarkeukens en meer. Zo nu en dan wordt er van strategie gewisseld. Als de selectie klaar is, zijn de teamleden nog lang niet tevreden. Een goed idee is niet genoeg, het moet ook nog lekker klinken. En dan wordt met klinkende namen een menukaart samengesteld. De tweede ronde lijkt zo mogelijk nog sneller te gaan dan de tweede en sommige groepjes kunnen zich dan ook met moeite losmaken van de flipover als het moment van presentatie is aangebroken. Schalen met hapjes en een heuse bar lokken uiteindelijk ook de laatste creatieven naar de presentatievloer. Als iedereen voorzien is van een welverdiend drankje, begint het moment supreme.

11 Brainstorm foto s

12

13 De presentaties Willemijn stelt de jury van Woonbron voor: Ronald Luiten, Rian Peeters, Jaap van Zwet en Ellen Folkersma. Klaar voor de presentaties. De Woonbron jury.

14 Team Geel Begeleider: Nils Hilbers Het gele team trapt af, en komt met hun top-10. 1) Guerilla Gardening: Woonbron geeft jongeren de ruimte om te tuinieren en te BBQ en (wellicht op braakliggend terrein). Verder: Mobiele moestuin, groene daken en een stekkie s mark. 2) Biorace: Milieubewuste, illegale straatrace met electrische scooters. Denk ook aan een electrische scooter bouwpakket. 3) Marktkantine, waar je kunt kopen, kweken, koken en kauwen. Een gaarkeuken per wijk gerund voor en door de plaatselijke jeugd 4) Media Channel: Studio waar jongeren programma s en podcasts kunnen maken. Bijvoorbeeld ondersteund met camera s in de openbare ruimte die rechtstreeks uitzenden op een videokanaal van Woonbron op Youtube. 7) Pimpgarage/modehuis: Upcycling (hergebruik van bestaande producten). De gedachte is om jongens en meisjes door een aangeboden ruimte gezamelijk aan het knutselen te krijgen. 8) Talentveiling: Ruimte waar jongeren hun talent en diensten kunnen doorgeven aan anderen. Een etalage voor het kunnen van de plaatselijke jeugd 9) Ruimte beschikbaar stellen: Kunstenaars bouwen leegstaande huizen om tot hotel. Diensten in de buurt gebruik je dan ook. Zo zorgt de bakker bijvoorbeeld voor het ontbijt. Zie 10) Muziekstudio: via het duimdropsysteem, voor beginnende bandjes, muziekanten en DJ s. Met vaste open podium avonden. 5) Imagostudio waar je held voor 1 dag kunt zijn, je een pak kunt laten aanmeten en een cursus zelfvertrouwen kunt krijgen. 6) Woonbronnacht: Leegstaande huurhuizen ombouwen tot feestruimte en jongeren dat zelf laten inrichten. Dit in combinatie met een nachtelijke kijkronde van woningen uit het huurkrantje voor jonge woningzoekenden.

15 Reactie Woonbron: Team Geel De jury vraagt of ze ook al hebben nagedacht over verbinding met de wijken. Dat heeft het team niet, de verschillende onderdelen kunnen in diverse wijken plaatsvinden. Ook vraagt de jury welk idee aan alle drie de criteria voldoet. Volgens het team voldoen de meeste onderdelen daar wel aan hoewel dat staat of valt met de manier waarop je het uitvoert. Tot slot wil de jury weten of ze ook ideeën hebben over hoe jongeren hiervoor benaderd kunnen jongeren. Dat hebben de teamleden nog niet echt bedacht; ze hebben zich voornamelijk op de ideeën zelf geconcentreerd. Presentatie van groep geel.

16 Team Groen Begeleider: Nathan Lärche Het tweede team is het groene team. Zij zijn uitgegaan van de centrale vraag: hoe houd je jongeren vast? Dat geldt niet voor een wijk in het bijzonder maar voor de stad als geheel. Daar zijn 3 thema s uitgekomen: Youth box Ruimte beschikbaar stellen (containers, leegstaande objecten, loodsen). Mogelijk kunnen locale ondernemers en 65+ers de jongeren ondersteunen bij hun initiatieven. Je zou dan kunnen werken aan een jongerenfestival waarbij jongeren hun eigen programma samenstellen en maken. Bijbaantjes project Geld is een belangrijker trigger voor jongeren. Zorg voor betaalde baantjes binnen de eigen wijk. En zet daar een database op en zorg voor cv-building en opleiding voor jongeren met talent voor het een of ander. Denk bijvoorbeeld aan fietsen maken, koeriersdiensten, terras uitzetten, de markt opzetten, enz. Groep groen. Poppodia in de wijk Je zou alle buurtparken kunnen voorzien van permanente openbare podia. Maar ook oefenruimtes in de wijk bechikbaar stellen, mogelijk in bestaande ruimte. De optredens van jongeren zou je kunnen uitzenden via internet en/of tv. Bij de organisatie kun je de SKVR betrekken i.v.m. performers.

17 Reactie Woonbron: Team Groen De jury is enthousiast en ziet verbindingen met de 1e groep. Het 3e idee gaat in op het creëren van sfeer; niet heel tastbaar, maar wel heel belangrijk! Het idee van geld als trigger vindt de jury briljant. Jongeren zouden bijvoorbeeld ook computerles kunnen geven. Bijkomend voordeel is contact tussen jongeren en ouderen. De jury vraagt of ze ook hebben nagedacht over oudere mensen die zich jong voelen. Dat heeft het team niet in het bijzonder maar ze zien wel mogelijkheden voor verbindingen waardoor er geen harde scheidslijn is. De jury complimenteert het team met de heldere structuur. Groep groen.

18 Team Oranje Begeleider: Larry Köster Dan volgt het laatste team, het oranje team. Dit team heeft een kwadrant gemaakt van op de y-as ondernemerschap en passie en op de x-as eigen plek en toekomst. Ook hebben ze beslismomenten gecategoriseerd: Jonger dan 12 jaar Van 12 tot 18 jaar Van 18 tot 25 jaar En ouder dan 25 jaar Tussen de verschillende categorieën vallen telkens beslismomenten. Dat zijn momenten waarop Woonbron de jongeren moet aanspreken c.q. beïnvloeden om hun bijdrage aan de wijk te (blijven) leveren. 1 Leefomgeving. Waar woon je? Die leefomgeving gaan we opzomeren. Laat jongeren daarover meedenken en daaraan meebouwen. Pimp my Blok wedstrijd per buurt uitschrijven, vraag jongeren voor ideeën voor hun buurt. Het beste idee wordt natuurlijk uitgevoerd! 2 Communicatie Met gemeente en organisaties maar ook tussen bewoners. B&W next: Organiseer date en jongeren kan meelopen met burgemeester en wethouders en als spreekbuis voor jongeren kunnen fungeren. Jongerenbestuur van Woonbron: waar woonbron advies kan inwinnen bij jongeren. Een jongeren buurtraad en vaardig vanuit elke buurtraad weer iemand af voor het Woonbron Jongerenbestuur. Het kwadrant: (zie foto) De basis moet zijn dat je een eigen plek hebt, een dak boven je hoofd, waar je je veilig voelt. Vervolgens ga je vanuit die eigen plek werken aan je toekomst. Anderzijds heeft iedereen wel een passie, of dat nou sport cultuur, koken is iedereen heeft wel iets. Vanuit die passie ga de personen proberen aan te spreken en probeert daarbij hun ondernemerschap (met name binnen de buurt) te activeren. Ondernemersschap wordt dan breed gezien in de zin van initiatief, verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Daar dient Woonbron de jongeren in de buurt op aan te spreken. Daarin zijn 3 aspecten van belang: Het kwadrant van groep oranje.

19 3 Expressie Om ruimte te bieden aan alle passies onder de jongeren is het raadzaam platformen te creëren waar zij hun passie kunnen omzetten naar initiatieven. Voorbeelden daarvan zijn: Zorg voor een muziekpodium Zorg voor een medium waarbij jongeren met video, foto of muziek hun eigen wijk in beeld kunnen brengen. Maak daar exposities van. Zorg voor sportmogelijkheden in de wijken. Streetwise: gebruik de wijsheid van de straat Jongeren voeden ouders op Buurtjongeren leiden nieuwe buurtbewoners (studenten?!) rond in hun buurt. De aantekeningen van groep oranje. Andere mogelijkheden zijn woon-werkmogelijkheden in de haven creëren of een bedrijf dat een wijk adopteert. Reactie Woonbron: Team Oranje De jury beaamt dat je jongeren jong moet binden, hun passies moet snappen en daar iets mee moet doen. Groep oranje.

20 Eindoordeel van Woonbron Opvallend dat de drie groepen voor drie heel verschillende benaderingen hebben gekozen. Ook de dynamiek in de groepen was heel anders. Toch zijn er heel slimme combinaties mogelijk, ook tussen de resultaten van de verschillende groepen. Ook de worsteling in de afstand die we kennelijk tot jongeren hebben, klinkt door in deze zoektocht. De jury herkent veel variaties op een thema maar ziet ook dingen die echt nieuw zijn. Afsluiting Willemijn sluit de presentaties af met ambities voor de toekomst van Pressure Cooker. Ook bedankt ze Woonbron voor de goede ontvangst, de deelnemers voor hun inbreng en de fotograaf en tekstschrijver. Voor iedereen is er een heuse Pressure Cooker keukendoek. Tijd voor de borrel. Woonbron dankt ook alle aanwezigen voor hun inzet en heeft voor alle aanwezigen een goodiebag. Nieuwe Garde bedankt Willemijn voor de organisatie en presentatie van deze vierde Pressure Cooker in Tot slot wordt er een borrel gedronken en nog nagepraat over alle ideeën en toekomstplannen.

21 Verslag Pressure Cooker Tekst: Foto s: Design: Noah van Klaveren Bram Muller Nils Hilbers 2008 Pressure Cooker Rotterdam - Pressure Cooker is een project van Nieuwe Garde, en erop gericht om jonge creatieven in contact te brengen met commerciële partijen. Kijk voor meer informatie over Nieuwe Garde op

Woonstad Rotterdam Woonstad Rotterdam Onze missie Wonen in een stad waar je trots op kunt zijn. Woonstad Rotterdam heeft de ervaring en het vernuft om dat te realiseren. De mensen van Woonstad Rotterdam

Nadere informatie

28 feb. 2008 Rabobank Rotterdam

28 feb. 2008 Rabobank Rotterdam 28 feb. 2008 Rabobank Rotterdam Verslag Pressure Cooker # 2 Inleiding Een kantoortoren in Rotterdam op donderdag 28 februari 2008: 25 creatieve geesten uit alle hoeken en gaten, met uiteenlopende achtergronden

Nadere informatie

Smaakmakerssessie Maastricht

Smaakmakerssessie Maastricht Smaakmakerssessie Maastricht Wat zijn de kansen voor zelfbouw? Fotoverslag bijeenkomst 19 november 2014 Gewoon beginnen, dan komen de mensen vanzelf Vrijbuiters, eigenheimers, ondernemers en mensen met

Nadere informatie

Inleiding. Voor meer informatie: www.pressurecooker.nu. Westblaak 7-E, het kantoor van VONQ.

Inleiding. Voor meer informatie: www.pressurecooker.nu. Westblaak 7-E, het kantoor van VONQ. 15 Dec. 2009 Inleiding Dinsdag 15 december is een koude dag. Het kantoor van VONQ op de Westblaak is warm. De uitstraling van het bedrijf is jong en creatief en dat zie je ook terug in het lichte interieur.

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl Verslag Meet-up #4 19-februari 2019 @de Burgt Rijnsburg detoekomstvankatwijk.nl Meet-up #4 Dit was alweer de vierde meet-up van de Toekomst van Katwijk! Deze keer waren alle inwoners, ondernemers en organisaties

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

Stages/projecten voor het academiejaar Voka Kamer van Koophandel Limburg Cherly Freson

Stages/projecten voor het academiejaar Voka Kamer van Koophandel Limburg Cherly Freson Stages/projecten voor het academiejaar 2016-2017 Voka Kamer van Koophandel Limburg Cherly Freson 21-10-2016 Inhoud 1. Q-Stageproject: zoek je een stageplaats of project?... 3 2. Q-Stage voor studenten...

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen

Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen Woensdag 31 mei 2017 om 19.00 uur in de Stadkamer in Zwolle. Voorzitter Esther Groenenberg heette de aanwezigen op muzikale wijze welkom bij de bijeenkomst Mijn

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

ONTWIKKELING KERNGEBIED VEEMARKTKWARTIER

ONTWIKKELING KERNGEBIED VEEMARKTKWARTIER ONTWIKKELING KERNGEBIED VEEMARKTKWARTIER Inhoud Kerngebied Veemarktkwartier door Rob Crul / Van de Ven Architectuur door Ed Bergers & Elisabeth Boersma / BBE Gedachten over ideale werkplek door Joost Beelenkamp

Nadere informatie

HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN?

HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN? HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN? Kinderen kunnen meer dan ze denken. Dat moeten ze wel eerst ervaren. Helaas is dat niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Daarom koppelt

Nadere informatie

GEBIEDSONTWIKKELAAR & PLACEMAKING

GEBIEDSONTWIKKELAAR & PLACEMAKING GEBIEDSONTWIKKELAAR & PLACEMAKING Alle spelers in gebiedsontwikkeling zijn van belang om de waarde te vergroten Steeds vaker organiseert Gebiedsontwikkelaar BPD Ontwikkeling BV al voordat duidelijk is

Nadere informatie

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien...

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... 4 PIJLERS PRAKTIJK ACHTERGROND WIE ZIJN WIJ Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... TOON geeft leegstaande

Nadere informatie

Welkom bij ITCH CREATIVE STUDIO

Welkom bij ITCH CREATIVE STUDIO Welkom bij ITCH CREATIVE STUDIO WIJ ZIJN ITCH CREATIVE STUDIO een creatief bureau met een team van 4 specialisten, we hebben ruim 14 jaar ervaring en zijn sterk in het bedenken en ontwikkelen van een strategische

Nadere informatie

03/01/17 D D W D. Naar eigentijds stimuleren in de gemeente Duiven

03/01/17 D D W D. Naar eigentijds stimuleren in de gemeente Duiven D D W D Naar eigentijds stimuleren in de gemeente Duiven 1 Blauwe sessies doorlopend de Aftrap 30 januari, 18.30-20.30 Wethouder Johannes Goossens trapt de Dialoog- en Doorpak-weken af. In een feestelijke

Nadere informatie

RUIMTE VOOR CREATIEF UTRECHT IN OVERVECHT

RUIMTE VOOR CREATIEF UTRECHT IN OVERVECHT RUIMTE in Overvecht VOOR CREATIEF UTRECHT IN OVERVECHT Op de voormalige NPD-strook, naast Winkelcentrum Overvecht, realiseert gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM in samenwerking met Sophies Kunstprojecten

Nadere informatie

Hoe stel je een Ledenreis op?

Hoe stel je een Ledenreis op? Hoe stel je een Ledenreis op? Jullie hebben voor één van de doelgroepen een Ledenprofiel aangemaakt. Om dit lid nog beter te leren kennen is het van belang om goed na te denken hoe dit lid zijn lidmaatschap

Nadere informatie

Cyclus 2. Les 2 Een doel voor de robot

Cyclus 2. Les 2 Een doel voor de robot Cyclus 2 Les 2 Een doel voor de robot Lesdoelen Aan het einde van de les... Kunnen de leerlingen uitleggen waarom je bij een ontwerp (binnen deze context) al rekening moet houden met je doelgroep, functionaliteit

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom Eerste overleg, 22 oktober 2014 Welkom Introductie Uit welke personen bestaat het feestweek comité? Hans Wind, Alex Mollema, Esther Ottens, Luit Oomkes, Paul Witkamp Doel van deze avond? Toelichting geven

Nadere informatie

Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan

Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan In de week van 13 tot en met 21 september trok de Wijkenkaravaan door alle stadsdelen van Nijmegen. Onderwerp van gesprek: de toekomst van de wijken en de stad.

Nadere informatie

De DISC marketing leefstijl segmentatie

De DISC marketing leefstijl segmentatie De DISC marketing leefstijl segmentatie Gebaseerd op een verkorte module van de DISC test en daardoor geschikt voor het beschrijven van de acht hoofdsegmenten of grotere groepen (consumenten onderzoek)

Nadere informatie

Creatieve sessie Meer Profijt uit Data

Creatieve sessie Meer Profijt uit Data Creatieve sessie Meer Profijt uit Data 8 juni 2017 Binnen het project Meer Profijt uit Data is gebruikersonderzoek uitgevoerd bij apps van verschillende case partners. Het gebruikersonderzoek is gehouden

Nadere informatie

Drempels. droom. werkelijkheid

Drempels. droom. werkelijkheid Drempels tussen droom en werkelijkheid Een dynamisch groen kennissysteem, midden in de praktijk In de groene sector spelen vraagstukken waar direct en gerichte antwoorden voor nodig zijn. Goede oplossingen

Nadere informatie

Er gebeurt hartstikke veel. En de ontmoetingen tijdens deze bijeenkomst vind ik heel waardevol! Lisette (bewoner / vrijwilliger)

Er gebeurt hartstikke veel. En de ontmoetingen tijdens deze bijeenkomst vind ik heel waardevol! Lisette (bewoner / vrijwilliger) Op 23 juni organiseerde Vooruit een bijeenkomst in Fort Luna, waarbij bewoners, vrijwilligers en professionals uit de wijk elkaar konden ontmoeten. Het doel van deze ochtend was het bedenken van activiteiten

Nadere informatie

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR Actieplan MoesVerkeer Traject Take The Lead van het NJR Aan: Andel de Haan Actieplan voor Take The Lead, van NJR MoesVerkeer 2 april 2013 Jasmijn van Es Jasmijn.vanes@hotmail.com www.moesverkeer.wordpress.com

Nadere informatie

OntheMove. the smart way to stay!

OntheMove. the smart way to stay! OntheMove the smart way to stay! OntheMove transformeert lege kantoren en gebouwen JDdVarchitecten en adviseurs transformeert (leegstaande) kantoren tot nieuwe lifestyle concepten zoals hotels, care4all

Nadere informatie

creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand

creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand Korte Voorhout 20 Postbus 216, 2501 ce Den Haag 070 785 4903 06 430 54 372 info@annavastgoedencultuur.nl Heeft u een leegstaand pand waarvoor u nog geen bestemming

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

WINTERBLOK

WINTERBLOK WINTERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE WINTER? Het mooie weer is weer voorbij en de blaadjes aan de bomen krijgen prachtige kleuren. Het wordt tijd om de binnen activiteiten te starten. Schrijf jij je ook weer

Nadere informatie

Vragenlijst BiebPanel Doelgroep onderzoek Jongeren 21 september 2017

Vragenlijst BiebPanel Doelgroep onderzoek Jongeren 21 september 2017 Vragenlijst BiebPanel Doelgroep onderzoek Jongeren 21 september 2017 Doelgroep Jongeren van 13 tot en met 17 jaar Vraagpunten Op welke manieren neemt de doelgroep informatie tot zich? In welke kanalen

Nadere informatie

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de toekomst zal onze samenleving er anders

Nadere informatie

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen AANLEIDING De creatieve industrie is een sector die de economische en culturele waarde van betekenis centraal stelt en exploiteert. Deze

Nadere informatie

Wat verwachten huurders van de ParticipatieRaad?

Wat verwachten huurders van de ParticipatieRaad? Thema: Wat verwachten huurders van de ParticipatieRaad? Juli 2014 John van Veen adviseur WKA Inleiding De ParticipatieRaad van Nijestee wil weten wat er bij bewoners leeft en wat bewoners van de Raad verwachten.

Nadere informatie

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling...

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling... Meetinstrumenten De meetinstrumenten zijn ondersteunend aan de projecten van De Sportbank en ontwikkeld met de Erasmus Universiteit. Deze instrumenten helpen om op een gefundeerde manier te kijken naar

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

GEZOCHT: CULTURELE ONDERNEMER VOOR EXPLOITATIE DAVO PUBLIEKSRUIMTEN

GEZOCHT: CULTURELE ONDERNEMER VOOR EXPLOITATIE DAVO PUBLIEKSRUIMTEN GEZOCHT: CULTURELE ONDERNEMER VOOR EXPLOITATIE DAVO PUBLIEKSRUIMTEN HAVENKWARTIER DEVENTER: ATTRACTIEF EN VEELZIJDIG Het Havenkwartier is een unieke plek. Een gebied met oude industriële panden, vergezichten

Nadere informatie

LENTEBLOK -2014 2013

LENTEBLOK -2014 2013 LENTEBLOK 03-04 WAT DOEN WE IN DE LENTE? Een echte winter hebben we nog niet gehad maar zelfs in april kan er nog sneeuw vallen. Omdat de temperaturen nog veel te hoog zijn voor deze tijd van het jaar

Nadere informatie

KIEMKRACHT. Ondernemerstraject van het Alfa-College. Flexibiliteit. Initiatief. Pro-activiteit. Nieuwsgierigheid

KIEMKRACHT. Ondernemerstraject van het Alfa-College. Flexibiliteit. Initiatief. Pro-activiteit. Nieuwsgierigheid Initiatief Nieuwsgierigheid Communicatieve vaardigheden, mondeling en/of schriftelijk Plezier in nieuwe mensen ontmoeten/ netwerken Social media Flexibiliteit Pro-activiteit Organisatietalent 21 st century

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

Onderzoek wat ouderen (buiten) beweegt

Onderzoek wat ouderen (buiten) beweegt Onderzoek wat ouderen (buiten) beweegt Als een gemeente of woonzorginstelling aan de slag gaat met het inrichten van een beweegvriendelijke omgeving voor senioren is het zaak deze wensen en behoeften te

Nadere informatie

Tips voor de organisatie van een evenement. 1. Evenementen Solar Days

Tips voor de organisatie van een evenement. 1. Evenementen Solar Days Tips voor de organisatie van een evenement In dit document: 1. Evenementen van Solar Days 2. Tips voor de organisatie van uw evenement 3. Planning 4. Contact gegevens Solar Days 2013 1. Evenementen Solar

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2017-2020 13 Oktober, 2017 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. VISIE & MISSIE 4 3. HUIDIGE SITUATIE 4 4. AMBITIES 4 5. STERKTEN & ZWAKTEN 4 6. METHODIEKEN 4 CONTACT info@dynamicarts.nl +31 (0)6

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten Marktplaats Duttendel & Wittebrug September 2015 Versie 1.0

Onderzoeksresultaten Marktplaats Duttendel & Wittebrug September 2015 Versie 1.0 Onderzoeksresultaten Marktplaats Duttendel & Wittebrug September 2015 Versie 1.0 2 Index 1. Introductie 2. Profiel respondent & wijk 3. Shopgedrag 4. Productbehoefte (wat en waar) 5. Biologische markten

Nadere informatie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller Introductie Introductie Iedereen die wel eens in een museum met moderne kunst is geweest zal het gevoel wel herkennen: dit kan mijn kleine

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging)

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Jongerenparticipatie in en door de sport Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Nota Jongerenparticipatie in en door de sport Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs,

Nadere informatie

Pas op voor de Valkuilen

Pas op voor de Valkuilen Pas op voor de Valkuilen checklist met aandachtspunten Bespaar problemen, bespaar kosten Meer dan 20 valkuilen die u kunt tegenkomen bij het verbouwen van uw kapsalon 1. Wat is de doelstelling en het business

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

NETWERK NIEUW ROTTERDAM

NETWERK NIEUW ROTTERDAM NETWERK NIEUW ROTTERDAM JAARVERSLAG 2017 HULP EN NETWERK BIEDEN AAN EENZAME EN KW ETSBARE ROTTERDAMMERS 1 OPRICHTERS NETWERK NIEUW ROTTERDAM: PAULINE BUDDING EN HENRIEKE VAN TOOR 2 INHOUD Voorwoord...

Nadere informatie

Dagbesteding Bijzonder

Dagbesteding Bijzonder Dagbesteding Bijzonder Bijzonder biedt dagbesteding met een kleinschalig karakter. Hierdoor is er veel tijd voor persoonlijke aandacht, en sta je als mens centraal. De cliënt moet zich hier thuis en beschermd

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Daarom staat duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Move Your Skills Draaiboek Hotshop

Move Your Skills Draaiboek Hotshop Move Your Skills Draaiboek Hotshop Versie mei 2012 Pagina 1 van 8 Hotshop ondernemingsplan wat, waarom, hoe? Hotshop is de plek voor studenten die er over denken zelfstandig ondernemer te worden. Ze leren

Nadere informatie

Manifest onze manier van werken

Manifest onze manier van werken 6-11-2008 12:23 Manifest onze manier van werken De gemeente Lelystad ontwikkelt op dit moment de visie op haar toekomstige manier van werken. Hoe het stadhuis er na de renovatie uit komt te zien en ingedeeld

Nadere informatie

BoZ! Bewoners op Zuid

BoZ! Bewoners op Zuid BoZ! Bewoners op Zuid Wie zijn wij? Noem ons de ambassadeurs of verbinders op Zuid. We zijn actieve bewoners en ondernemers die zich met plezier en naar eigen vermogen inzetten voor de gebieden IJsselmonde,

Nadere informatie

5 juli 2012, 15.00-23.00 uur VOS & NORTH SEA ROUND TOWN: SFEERHAVEN JAZZ

5 juli 2012, 15.00-23.00 uur VOS & NORTH SEA ROUND TOWN: SFEERHAVEN JAZZ 5 juli 2012, 15.00-23.00 uur VOS & NORTH SEA ROUND TOWN: SFEERHAVEN JAZZ Achtergrond De Verenigde Ondernemers Scheepvaartkwartier (VOS) hebben het plan op gevat om op 5 juli een jazz-evenement te organiseren

Nadere informatie

Cradle2Cradle in Actie!

Cradle2Cradle in Actie! Cradle2Cradle in Actie! RESULTATEN VAN WORKSHOP 3 C2C binnen bedrijven 2 Stap 1: inventarisatie C2C leeft al in Amsterdam: Van Gansewinkel december 2007: af van afval helpen van klanten om afval probleem

Nadere informatie

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten)

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) Evaluatie-rapport STEP In-housedag bij Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) -- De Boelelaan N-b, HV Amsterdam info@stepweb.nl T. () F. () postbank rekening K.V.K Amsterdam S INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE.

Nadere informatie

sponsordossier ithaka 25

sponsordossier ithaka 25 ithaka sponsordossier ithaka 25 bedankt voor het doornemen van dit dossier. hieronder stellen wij ithaka, het beeldende kunstenfestival van LOKO - de leuvense studentenkoepel, voor & bieden we u de kans

Nadere informatie

Klanttest Blok 4. Féline van der Putten Top Ondernemen Anne-Marije

Klanttest Blok 4. Féline van der Putten Top Ondernemen Anne-Marije Klanttest Blok 4 Féline van der Putten Top Ondernemen Anne-Marije Poorter @usthecollective 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Testcase 4 Doelen 5 De voorbereidingen 6 Klanttest II 7 Evaluatie 8 Eindconclusie

Nadere informatie

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent!

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! New Penguins Talent De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! Over New Penguins New Penguins realiseert en detacheert op het gebied van marketing, design en development. Dit betekent zowel het

Nadere informatie

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten.

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten. Anne H Heijkoop eijkoop Assesment Assesment Anne Anne AnneHeijkoop Heijkoop Assesment Assesment Anne Anne Heijkoop Heijkoop Assesment Assesment DE GRAFISCH VORMGEVER Voorwoord AHA! De Grafisch Vormgever

Nadere informatie

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Kernwaarden... 2 2. Beleid Wijkgerichte bijdrage... 3 3. Leefbaarheidsfonds... 5 Bijlage 1: Aanvraagformulier Leefbaarheidsfonds...

Nadere informatie

HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING

HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING DATUM : 28-11-2012 OVER Het HerontwikkelLAB Introductie 2 VISIE Het overaanbod van kantoorruimte en de veranderde vraag ernaar hebben een omvangrijke en veelal structurele

Nadere informatie

K now w here to go! PLAN VAN AANPAK CONNECTING VIBES. Rotterdam, Ashley Bick. Yvo van Oosterum. Lydia van Driel.

K now w here to go! PLAN VAN AANPAK CONNECTING VIBES. Rotterdam, Ashley Bick. Yvo van Oosterum. Lydia van Driel. R O T T E R D A M P A R T K now w here to go! PLAN VAN AANPAK CONNECTING VIBES Rotterdam, 12-09-2011 Ashley Bick Yvo van Oosterum Lydia van Driel Rob Weerman Melangelo Prince Rotterdam Party Crew projectgroep

Nadere informatie

Buren ontmoeten elkaar tijdens Repair Café

Buren ontmoeten elkaar tijdens Repair Café Buren ontmoeten elkaar tijdens Repair Café Een broek waar een nieuwe ritssluiting in moet, een radio met een slecht contact of een koffiezet die het af en toe laat afweten: naar het containerpark? Voor

Nadere informatie

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming CMV voltijd de opleiding en het werkveld... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) voltijd Samenleven in buurt en stad,

Nadere informatie

In dialoog met mensen die DE MARKT ÉCHT SNAPPEN. Vision Forward

In dialoog met mensen die DE MARKT ÉCHT SNAPPEN. Vision Forward In dialoog met mensen die DE MARKT ÉCHT SNAPPEN. 153 ROBERT DE KLIJNE Robert de Klijne vestigde zich eind 1993 als zelfstandig fotograaf. Hij sloot zich in 2006 aan bij Multicopy om zijn grafische dienstverlening

Nadere informatie

Meerwaarde met Online Marketing Expertise

Meerwaarde met Online Marketing Expertise Meerwaarde met Online Marketing Expertise Webinar 26 mei 2015 Wat leer je in dit webinar? Nieuwe ontwikkelingen bij zelfstandig ondernemers De meest gestelde vraag door ondernemers Hoe je als VA daarop

Nadere informatie

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats Onderzoeksdocument Creatieve Bloeiplaats HVA Instituut voor Interactieve Media Amsterdam oktober 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Doelstellingen...4 Doelgroep...5 De vragen...6 De resultaten...7

Nadere informatie

Bijeenkomst Samen Wageningen Cluster 2 - Informeren/uitwisselen/signaleren

Bijeenkomst Samen Wageningen Cluster 2 - Informeren/uitwisselen/signaleren Bijeenkomst Samen Wageningen Cluster 2 - Informeren/uitwisselen/signaleren Dinsdag 18 april, Ons Huis, Verslag: Jaleesa Rothof - 's Heeren Loo Gelderland Midden / Jouwert van Geene Nextdoor Buurtpunt Noordwest

Nadere informatie

VERHUUR POPZAAL personen THEATERZAAL 175 RODE FILMZAAL 68 BLAUWE FILMZAAL 62 FOYER CAFÉ

VERHUUR POPZAAL personen THEATERZAAL 175 RODE FILMZAAL 68 BLAUWE FILMZAAL 62 FOYER CAFÉ VERHUUR POPZAAL 150-500 personen THEATERZAAL 175 RODE 68 BLAUWE 62 FOYER 75-150 CAFÉ 70-125 fotografie achtergrond: Merlijn Spenkelink PODIUM VOOR ONTMOETING EVENEMENTENLOCATIE CENTRUM APELDOORN Ieder

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

What? Why? How? (Blad)formule

What? Why? How? (Blad)formule What? Shine! is een multimediaal inspiratieplatform met mind- en lifestyle dat zich richt op ondernemende vrouwen die bewust in het leven staan, op zoek zijn naar (spirituele) verdieping en inspiratie

Nadere informatie

Hoe je meer verdient met online video s

Hoe je meer verdient met online video s Hoe je meer verdient met online video s Video s die je continue nieuwe klanten opleveren door Noortje Janmaat Business coach en oprichter van Verdienen met VIDEO www.verdienenmetvideo.nl noortje@verdienenmetvideo.nl

Nadere informatie

iedereen coach Praktijkboek voor alledag en overal Jef Clement

iedereen coach Praktijkboek voor alledag en overal Jef Clement iedereen coach Praktijkboek voor alledag en overal Jef Clement Coaching voor alledag en overal 11 Coachen en coaching zijn begrippen die gemeengoed zijn geworden: er is bijna geen gebied meer waar deze

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

Van idee naar subsidiabel projectplan

Van idee naar subsidiabel projectplan FINALEDAG 3-2-1-CO! ZORGT VOOR VERRIJKTE INNOVATIEVE IDEEËN Van idee naar subsidiabel projectplan Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 26 maart 2015 vond voor de tweede

Nadere informatie

TRAINING COMMUNICATIE VAARDIGHEDEN DOOR SASKIA KETTELERIJ & GEORGIOS LAZAKIS

TRAINING COMMUNICATIE VAARDIGHEDEN DOOR SASKIA KETTELERIJ & GEORGIOS LAZAKIS TRAINING COMMUNICATIE VAARDIGHEDEN DOOR SASKIA KETTELERIJ & GEORGIOS LAZAKIS 31/10/ 13 INTRODUCTIE Welkom! Vandaag gaan we gezamenlijk ervaringen delen over de vorige bijeenkomst. Jullie hebben in groepjes

Nadere informatie

Samen betekenis en energie geven aan dorpen

Samen betekenis en energie geven aan dorpen Brengt dorpsfans verder Samen betekenis en energie geven aan dorpen Aanpak 1. 2. Waarom 3 Wat 4 3. Voorbeelden 8 2 1. Waarom Volop uitdagingen en kansen in dorpen Dorpen zijn steeds minder in trek. Er

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Lean Innovation Network

Lean Innovation Network Innovation Lab Transitie naar een duurzame samenleving Lean Transformation, Leiderschap en Duurzaamheid Aluminium Delfzijl B.V. Datum : donderdag 5 maart 2009 Adres : Oosterhorn 20-22 9936 HD Delfzijl

Nadere informatie

Enquête mei 2014 - samenvatting van de uitslag

Enquête mei 2014 - samenvatting van de uitslag Enquête mei 2014 - samenvatting van de uitslag Meedoen aan de enquête herbestemming Wolvenburg, daar riepen we de 190 adressen in ons mailbestand toe op, en verspreiden we 400 flyers in de buurt (Plompetorengracht,

Nadere informatie

ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst.

ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst. ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst. Dichterbij maakt een plan voor de locaties in Horst. Jij krijgt een nieuwe plek in Horst om te leven en te werken. Dichterbij verzamelt

Nadere informatie

VESTIGINGSVISIES. Dak Huis Thuis Open Huis Icoon. open huis JOUW VOORKOMEN MAAKT DE PLEK, MAAR DE PLEK MAAKT OOK JE VOORKOMEN

VESTIGINGSVISIES. Dak Huis Thuis Open Huis Icoon. open huis JOUW VOORKOMEN MAAKT DE PLEK, MAAR DE PLEK MAAKT OOK JE VOORKOMEN VESTIGINGSVISIES Dak VESTIGINGSVISIES Dak Dak VESTIGINGSVISIES VESTIGINGSVISIES VESTIGINGSVISIES VESTIGINGSVISIES VESTIGINGSVISIES Factoren Ik kan zorg huisvesten dankzij de regels / Je probeert zorg te

Nadere informatie

gaat voor Resultaat Oprichter van Bettershaped en Strong & Fearless heeft vele BN ers in zijn stal. DOOR HaRRy De JONge

gaat voor Resultaat Oprichter van Bettershaped en Strong & Fearless heeft vele BN ers in zijn stal. DOOR HaRRy De JONge RobeRto elan gaat voor Resultaat Oprichter van Bettershaped en Strong & Fearless heeft vele BN ers in zijn stal. DOOR HaRRy De JONge Roberto Elan is geen doorsnee personal trainer. Deze resultaat- coach

Nadere informatie

Werken met vrijwilligers

Werken met vrijwilligers 25 november 2015 Werken met vrijwilligers Ronald Hetem 11/30/2015 Feiten en cijfers leeftijd 49% 46% 56% 52% 47% 47% 31% 15-25 25-35 35-45 45-55 55-65 65-75 vanaf 75 Feiten en cijfers 11% Wat doen vrijwilligers?

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Wat bieden we je aan. Onze voorwaarden. Hoe werkt het solliciteren?

Wat bieden we je aan. Onze voorwaarden. Hoe werkt het solliciteren? 8D Games is een plek waar iedereen hard werkt, altijd probeert om onze producten, zichzelf en het team te laten groeien, maar bovenal proberen we om binnen deze scope met zoveel mogelijk plezier samen

Nadere informatie

Mini draaiboek redactie. Darren Arendse uitgevoerd

Mini draaiboek redactie. Darren Arendse uitgevoerd Mini redactie Darren Arendse uitgevoerd Inhoudsopgave 1.1 rganisatieteam en adresgegevens 1.2 Globaal tijdschema 1.3 Meenemen/ Moet aanwezig zijn 1.4 nderzoek naar bedrijven 1.1 rganisatieteam en adresgegevens

Nadere informatie

Verslag werkbijeenkomst (Online) Academy 25 juni 2013

Verslag werkbijeenkomst (Online) Academy 25 juni 2013 Verslag werkbijeenkomst (Online) Academy 25 juni 2013 Vanaf 9.15 werd het druk bij Cubiss in Tilburg. Zo n 45 co-creanten verzamelden zich in de vergaderruimte om mee te denken over de Online Academy,

Nadere informatie

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl Vanavond Waarom Stationswerk? Waarom samen ondernemen? Wat gaan we doen? Agenda Actueel Stationswerk Gastsprekers Borrel en discussie Conclusies Sluiting Actueel in de Stations buurt (AD 18 feb 2014) Actueel

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

Rapportage brainstorm

Rapportage brainstorm Rapportage brainstorm ALGEMENE INFORMATIE Datum: 16 oktober 2013 Locatie: AOC Oost, Almelo Deelnemers: Jongeren tussen 13-20 jaar van (V)MBO, HAVO, VWO en HBO en ondernemers in de Agri&Food sector Centrale

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Wat is Bloom Co-Creatives? Co-Creatives is de nieuwe Ideation tool van Bloom. Met Co-Creatives brengen wij jonge, creatieve

Nadere informatie