Tarkett schoonmaak- en onderhoudsadvies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tarkett schoonmaak- en onderhoudsadvies"

Transcriptie

1 Tarkett schoonmaak- en onderhoudsadvies

2 Welkom in onze wereld van vloerbekleding Tarkett is één van s werelds meest toonaangevende en ervaren fabrikant van vloerbekleding. Al meer dan 130 jaar produceren we nieuwe materialen, geheel afgestemd op vragen vanuit de markt. We bestuderen, luisteren, testen en ontwikkelen. Hierdoor hebben we met betrekking tot vrijwel elk type vloerbekleding, elke verwerkingsmethode en elk onderhoudssysteem een enorme ervaring en expertise opgebouwd. Schoonmaak en onderhoud Schoonmaak- en onderhoudskosten van vloerbekleding vormen tegenwoordig één van de grootste posten binnen menig budget. Naast gebruiksintensiteit en vervuiling, worden de onderhoudskosten van een vloer bepaald door drie factoren: De eigenschappen van de vloerbekleding De schoonmaakmethoden De gebruikte schoonmaakmaterialen Deze drie factoren gaan hand in hand. Het heeft geen nut om de schoonmaakmethoden of de schoonmaakmaterialen te veranderen zonder eerst de vloereigenschappen te verbeteren. Daarom is een pragmatische aanpak nodig, waarbij we de productontwikkeling en schoonmaak als verschillende aspecten benaderen. En dit is de manier waarop we bij Tarkett werken. Met een goed onderhoud kunnen we de technische eigenschappen van vloerbekledingen behouden. Ze blijven schoon en hun esthetische en visuele kwaliteiten blijven intact.

3 De vloer verdient zichzelf terug In het kader van een ecologisch verantwoorde aanpak moet er goed worden nagedacht over onderhoud en globale kosten. Tarkett verbindt zich ertoe de impact van zijn activiteiten zoveel mogelijk te beperken. Economische onderhoudsprogramma s besparen niet alleen geld. Ze besparen ook water en detergenten, wat het milieu zeker ten goede komt. Levensduurkosten De werkelijke kosten van een vloer omvatten de aankoop, het plaatsen, het reinigen en onderhouden van het product over de gehele levensduur. Het software programma Life Cycle Cost (LCC) is door Tarkett ontwikkeld voor de berekening van de werkelijke kosten van een vloer over de gehele levensduur, gebaseerd op al deze parameters. Het topje van de ijsberg Het LCC programma heeft aangetoond dat de reiniging en het onderhoud over een periode van 20 jaar gemiddeld 92% van de totale kosten van een vloer uitmaken. Het aandeel van aankoop en plaatsing is slechts 8%: een goede reden om voor Tarkett te kiezen! Besparingen tot 30% Als u voor een Tarkett vloerbekleding kiest, die gemaakt zijn van hoogwaardige grondstoffen met een uitstekende PUR toplaag, heeft de LCC aangetoond dat u op reiniging en onderhoud tot 30% kan besparen. Besparen met slimme oplossingen Tarkett heeft diverse slimme oplossingen ontwikkeld, die niet alleen zorgen voor een kostenbesparing over de hele levensduur, maar ook tijdens de plaatsing. Zwevende installatie is bijvoorbeeld een oplossing die het plaatsen, renoveren en verwijderen van een vloer heel eenvoudig maakt. Uitstekend rendement op uw investering Vloeren van Tarkett zijn getest op weerstand tegen intensief verkeer, chemische producten, indrukmarkeringen en alle andere aspecten die slijtage veroorzaken en de levensduur van de vloer verkorten. Investeren in een Tarkett vloer is een garantie dat u vele jaren een topvloer heeft. Omdat de vloerbedekking minder vaak vervangen wordt, heeft dit een positief effect op de economische aspecten op lange termijn. Dit resulteert in zeer concurrerende levenscycluskosten en een uitstekend rendement op uw investeringen. Voorbeeld van een LCC-analyse: We vergelijken de levensduurkosten van een vloer zonder bescherming met die van een homogene iq vinylvloer. De simulatie wordt uitgevoerd in de volgende context: Zone: intens verkeer Oppervlakte: 1000 m² Levensduur: 25 jaar Schatting over 1 jaar Arbeidsuren onderhoud Waterverbruik Verbruik van onderhoudsproducten Elektriciteitsverbruik Vloer zonder bescherming Homogeen vinyl iq Tarkett Besparing /jaar /jaar 8.513/jaar l/jaar l/jaar l/jaar 862 l/jaar 532 l/jaar 331 l/jaar 4.148KWh/jaar KWh/jaar 342 KWh/jaar Contacteer uw Segment Manager voor een LCC analyse op maat en zie wat u kan besparen door voor de vloeroplossingen van Tarkett te kiezen.

4 Duurzaamheid, een dagelijkse bezigheid. Niet alleen een idee! Meer natuurlijke materialen Tarkett gebruikt zoveel mogelijk natuurlijke en hernieuwbare materialen. Onze linoleumvloer, gemaakt van lijnzaadolie, hars, jute, hout en kurkmeel, is samen met onze houten vloeren en laminaatvloeren het ultieme natuurlijke en hernieuwbare materiaal. Zo hebben wij voor onze Linoleum en Tarkett parket producten een Cradle-to-Cradle Silver certificaat verkregen. Bij vinylvloeren vormt iq Natural een nieuwe mijlpaal. Deze vloer is gemaakt van 75% natuurlijk of hernieuwbaar materiaal en de gebruikte weekmaker is 100% plantaardig. Daarnaast zijn al onze Homogene PVC vloeren ftalaat vrij. Balanced Choice Onze gehele bedrijfsaanpak van duurzaamheid staat bekend als Balanced Choice en is geïntegreerd in ons volledig product aanbod. Elke persoon, elk project en elke omgeving is anders en vereist andere keuzes. Tarkett kan u adviseren over de vloer die het best geschikt is voor een specifiek project, omgeving en budget, zonder tegenstrijdige belangen. Betere grondstoffen Waar mogelijk gebruiken we hernieuwbare, natuurlijke hulpbronnen. Resource Stewardship Minder gebruik van hulpbronnen is per saldo beter voor het milieu. Wij ontwerpen altijd met het oog op een zo gering mogelijk gebruik van water, schoonmaakmiddelen en energie voor reiniging en onderhoud. Dit verkleint de milieuvoetafdruk enorm. Mensvriendelijke ruimtes Wij maken duurzame en veilige vloeren. Vloerbekledingen van Tarkett dragen bij aan een goede kwaliteit van de binnenlucht. Onze vloeren hebben een zeer lage VOS-emissie. Hergebruik en recycling Wij gebruiken meer gerecycleerd materiaal bij het begin en recycleren meer producten aan het eind. Tarkett recycleert meer dan ton materiaal per jaar en onze vinylvloer is 100% recycleerbaar. Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe methoden om het volume gerecycleerd materiaal te verhogen en om meer te recycleren. Zo heeft Tarkett een ReUse programma opgezet. Dit ReUse-programma zamelt gebruikte vinylvloeren in en recycleert deze volgens verschillende procédés tot nieuwe producten. Enerzijds wordt restafval van nieuw geplaatste vloeren gerecycleerd tot nieuwe vloerbekledingen. Anderzijds worden afgedankte vloeren met lijm- en pleisterresten gerecycleerd tot derivaten.

5 Type vloerbekleding Homogene PVC vloerbekledingen: zeer duurzame vloerbekledingen Homogene PVC vloerbekleding bestaat uit één laag van hetzelfde materiaal en is met een PUR afwerkingslaag versterkt. Dit type wordt vooral toegepast op plaatsen waar de slijtage hoog is en de belasting zwaar. Homogene PVC is erg sterk en duurzaam en uiterst veelzijdig. Homogeen vinyl bestaat in 3 kwaliteitsniveaus 1/ IQ Een exclusieve vloeroplossing die levenslang beschermt tegen vlekken en vuil zonder was of metallisatie dankzij zijn iq PUR afwerkingslaag. Een unieke oplossing, waarmee droog opwrijven volstaat om de vloer terug te verdichten en oppervlakkige krasjes uit te polieren. Onderhoudskosten kunnen tot 30% gereduceerd worden, vergeleken met traditionele reinigingsmethoden. 2/ Premium Versterkt met een PUR afwerkingslaag voor een uitstekende life cycle cost. 3/ Plus De eerste metallisatie kan worden uitgesteld door de aanwezigheid van een PUR afwerkingslaag.

6 Heterogene vinylbekleding De heterogene vinyl vloerbekleding van Tarkett is opgebouwd uit 5 lagen: PUR slijtlaag print glasvezel backing De toplaag bestaat uit transparant vinyl, versterkt met PUR. Er bestaat ook heterogene vinylbekleding met een gekleurde toplaag. De drager is eveneens van vinyl, maar versterkt met glasvezel. Dit zorgt voor de dimensionele stabiliteit van de vloerbekleding, waardoor de vloer zijn uniform uitzicht krijgt en behoudt. De backing is gemaakt van gerecycleerd vinyl. Vloeren behandeld met Topclean of Topclean XP zijn beter bestand tegen krassen en slijtage en hebben tijdens hun volledige levensduur geen was of metallisatie nodig.

7 Antislip vinylvloeren: voor zones met slipgevaar Deze veiligheidsvloer heeft, door het gebruik van specifieke microdeeltjes, een hoog antislip gehalte. Dankzij de unieke Safe.T Clean oppervlakte behandeling is deze vloerbekleding erg goed bestand tegen vuil en heeft uitstekende reinigingseigenschappen. Antislip vloerbekleding is verkrijgbaar in homogene en heterogene uitvoering. De Safety Clean XP behandeling vergemakkelijkt het onderhoud en behoudt de antislipeigenschappen van een Safetred-vloer.

8 Linoleum xf²: charmante vloerbekleding met hernieuwbare grondstoffen Linoleum is een homogene, natuurlijke vloerbekleding met als basisingrediënten lijnzaadolie, hars, kurk, houtmeel en kleurstoffen op een jute backing. Het heeft een antibacteriële werking en is bestand tegen sigarettenpeuken. Linoleumvloeren van Tarkett zijn een combinatie van decoratieve kleuren, buitengewone flexibiliteit en eenvoudig onderhoud door de xf² toplaag. Omdat dit materiaal gevoeliger is dan vinyl, krijgt het de X-treme finish (xf 2 ) oppervlaktebehandeling. De lasnaden bevatten ook xf² en vormen een ware barrière tegen externe aantasting (vlekken en krassen).

9 Laminaatvloeren Laminaat is het meest ideale en decoratieve product: er bestaan eindeloze combinaties van kleuren en stijlen! Laminaatvloeren zijn: Comfortabel Hygiënisch Eenvoudig te onderhouden Bestand tegen vlekken Sterk en duurzaam: Grote schok- en indrukweerstand Bestand tegen veelvuldig gebruik Bestand tegen vocht d.m.v. Tech 3S, een unieke beschermingsbehandeling tegen vocht Eenvoudig te installeren: Een zeer snel en gemakkelijk te gebruiken tand- en groef kliksysteem aan beide zijden, waardoor de plaatsing de helft minder tijd in beslag neemt

10 Parketvloeren: geschikt voor zowel residentiële als commerciële toepassingen Hout is een fantastische grondstof om mee te werken. Tarkett is al 125 jaar actief in het produceren van houten vloeren en het ontwikkelen van vloerproductieprocessen. In de loop der jaren zijn de verwachtingen ten aanzien van houten vloeren veranderd op gebied van uiterlijk, houtsoorten en praktische prioiriteiten. Functionele voordelen van parketvloeren Zeer stabiele multi-layer constructie die schommelingen in vochtigheid minimaliseert Tarkett gebruikt Proteco-lak voor zijn houten vloeren, één van de beste oppervlaktebeschermingen die er in de markt bestaan Milieuvoordelen Hoge duurzaamheid, goede akoestische eigenschappen, uitstekende thermische stabiliteit en een lange levensduur Zeer lage VOS (vluchtige organische stoffen) uitstoot voor een goede binnenluchtkwaliteit geschikt voor zelfregulerende vloerverwarmingssystemen (max. 27 ) gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden zonder gebruik van agressieve, chemische schoonmaakmiddelen

11 Indoor Sportvloeren 9 belangrijke zaken te overwegen bij het kiezen van een sportvloer: 1/ Normen Het begrijpen van de gedefinieerde normen (EN 14904) en hoe zij betrekking hebben op de verschillende eisen van sportvloeren 2/ Gebruik Kies het juiste product voor het juiste gebruik: het profiel en de leeftijd van de gebruikers, het type en het niveau van de sport gespeeld, het aantal uren van gebruik, enz. 3/ Ondervloer en installatie Zoek een aangepaste oplossing voor de bestaande ondervloer (bij renovatie) of bouw een aangepaste ondervloer (bij nieuwbouw) 4/ Kosten Optimaliseer uw budget door downtime bij installatie te minimaliseren en toekomstige onderhoudskosten te verminderen 5/ Duurzaamheid Identificeer en minimaliseer de potentiële zwakke plekken van uw oppervlakte 6/ Kleur Kies de juiste kleuren om een dynamische omgeving te creëren, de zichtbaarheid van de veldmarkeringen te verbeteren en de identiteit van uw faciliteit te definiëren 7/ Globaal denken Kijk naar al uw vloerbehoeften binnen uw faciliteit om het projectmanagement en kleurafstemming te optimaliseren 8/ Lange termijn renovatie Denk van bij het begin na over eventuele renovatiebeperkingen, om u zo tijd én geld te besparen 9/Gezondheid Kies materialen die bijdragen tot een gezonde binnenomgeving met een goede binnenluchtkwaliteit Bij Tarkett vindt u indoor sportvloeren in vinyl (Omnisports gamma), hout (S Match-it gamma) en linoleum (Linosport gamma), al dan niet gecombineerd met een speciale sportondervloer (Lumaflex gamma).

12 Hoe de printknop te gebruiken? U kunt deze interactieve PDF op twee manieren afdrukken: 1/ De PDF volledig of gedeeltelijk afdrukken: Vergeet niet om eerst op de escape toets te drukken zodat u uit de full screen modus van Adobe gaat. U kunt dan via File/print de PDF volledig afdrukken of enkel de pagina s selecteren die u wenst af te drukken, net zoals u andere documenten afdrukt. 2/ U klikt op de printknop in de interactieve PDF: U komt terecht op de website van Tarkett waar elk hoofdstuk van de PDF apart staat opgesplitst. U opent het gewenste hoofdstuk en drukt deze af zoals hierboven beschreven.

13 Welke onderhoudsfrequentie? De vervuilingsgraad hangt af van het type gebouw en varieert naargelang de zone. De onderhoudsfrequentie moet daar aan worden aangepast. Wanneer we een onderhoudsprotocol opstellen, dienen we hier rekening mee te houden. Type zone Gematigd verkeer = gematigde vervuiling Middelmatig verkeer = middelmatige vervuiling Intensief verkeer = sterke vervuiling Voorbeelden Administratie, individueel kantoor enz. Klaslokalen, vergaderzalen enz. Gangen, ingangen, leefruimten enz. Gezondheidszorg Gewone reiniging alle zones 1 keer/dag, 365 keer/jaar* Zone met intensief verkeer Grondig onderhoud Zone met middelmatig verkeer Zone met gematigd verkeer 6 keer/jaar 4 keer/jaar 3 keer/jaar Onderwijs 1 keer/dag, 180 keer/jaar* 1 keer/ trimester 2 keer/jaar (vakantie) 1 keer/jaar Kantoor 1 keer/week 1 keer/jaar 1 keer/jaar 1 keer/jaar Woning 3 keer/week nooit nooit nooit *Behalve speciale interventiezones.

14 Welk materiaal gebruiken? Padwijzer Pads worden zowel gebruikt op schrobzuigmachines als op high-speed machines voor het reinigen en droog opwrijven. Ze zijn verkrijgbaar in kleuren van wit tot bruin en zwart, verschillend in ruwheid en toepassing. Volg dezelfde stelregel als bij reinigingsmiddelen: gebruik geen zwaardere methode dan strikt noodzakelijk. Een rode pad is normaal gesproken voldoende voor het reinigen en opwrijven van homogene en heterogene vinylvloeren, versterkt met een PUR oppervlak. We adviseren eveneens een witte/beige pad of microvezel voor heterogene vinylvloeren. Bij het strippen dient een bruine pad gebruikt te worden (meestal niet behandelde vinylvloeren of Linoleum vloeren zonder xf²). Gebruik voor het droogwrijven altijd een nieuwe pad. Borstelwijze Als de ondervloer ongelijk is, kan een geschikte borstel een beter resultaat geven. Een cilindervormige borstelmachine van het Rotowash type is een goede keuze voor vloeren met een structuur zoals Safe.T en Multisafe vloerbekleding. Borstels werken voornamelijk goed op een gecombineerde machine. Materiaal voor handmatig gebruik Materiaal voor machinaal gebruik Stof en vuil verwijderen Doeken of microvezeldoeken voor vochtig moppen. Bezem voor droog moppen. Stofzuiger voor droge vloer Reinigen Borstelen/schrobben Zwabber Schrobzuigmachine: reinigt en vangt tegelijkertijd het vuile water op. Deze machine is verkrijgbaar in verschillende modellen en met verschillende borstels en pads Stofzuiger natte vloer: zuigt het vuile water op Borstel Eenschijfmachine: om vloeren te reinigen, te renoveren en te polijsten

15 Overzicht onderhoudsproducten Gewoon reinigen Neutraal detergent ph 6-8 Reinigen van minerale resten Zuur detergent ph 2-4 Reinigen van organische resten Alkalisch detergent ph 8-10 Sprayreinigen Reinigende oplossing/spray Sprayreinigen/onderhoud van metallisatie Bescherming/metallisatie Herstellende spray Herstellend onderhoud Schuren Schuurmiddel Porositeit regulariseren voor metallisatie Poriënvuller Bescherming Emulsie/metallisatie Cementsluier verwijderen ph 3-5

16 Vlekken verwijderen De vloerbekledingen van Tarkett zijn gemakkelijk te ontvlekken. We voerden allerhande testen uit om na te gaan hoe ze reageren op specifieke vlekkende en migrerende producten, om zo voor elk geval de beste ontvlekmethode vast te stellen. De werkwijze voldoet aan de voorschriften van de NF-norm EN 423: de bekleding wordt gedurende 2 uur in contact gebracht met het geteste product en vervolgens gereinigd om het resultaat te beoordelen. Chemische producten Geconcentreerd salpeterzuur 2* 50% verdund salpeterzuur 0 Oxaalzuur 0 Zoutzuur 0 Geconcentreerd zwavelzuur 1* 50% verdund zwavelzuur 0 Ammoniak 0 Geconcentreerd azijnzuur 1 50% verdund azijnzuur 0 Aceton 0 Tolueen 0 Ethylacetaat 0 Fenol 1* Diverse producten Balpeninkt 0* Schoensmeer 1** Bleekmiddelextract 0 Vloeibare teer 2** Motorolie 0 White spirit 0 Roest 0 Ziekenhuisproducten Waterstofperoxide 0 Mercurochroom 1** Methyleenblauw 0* Vloeistof van Bouin 1** Jodiumtinctuur 4** Chloroform 0 Betadine 0 Formol 0 * Reinigingstest water + neutraal detergent ** Reinigingstest alcohol 90º Schaal voor vlekgevoeligheid: 0: ongevoelig 1: erg weinig gevoelig 2: weinig gevoelig 3: gevoelig 4: erg gevoelig Per productgroep beschikken wij over gedetailleerde chemische resistentie rapporten. U kunt deze opvragen bij Tarkett. Snel ingrijpen Het is aangeraden een vlekkende stof onmiddellijk af te vegen. Als dat niet voldoende is, kan men proberen de vlek te verwijderen door de volgende methodes één voor één toe te passen. Spoel telkens na. Wrijven met een droge, witte doek Zuiver water (bij voorkeur warm), of met een alkalisch detergent en een rode pad/schijf Gedenatureerde alcohol 90º op een witte doek Werk altijd van de buitenkant van de vlek naar binnen toe. Blijf na het visueel verdwijnen van de vlek nog enkele seconden nawrijven. Spoel na met water.

17 5 fasen van het protocol Een onderhoudsprotocol opstellen: welke bekleding? Elke vloerbekleding van Tarkett heeft een eigen samenstelling en oppervlaktebehandeling en behoeft daarom een aangepast onderhoudsprotocol. We overlopen ze kort hieronder. Fase 1/ Maatregelen te nemen tijdens de plaatsing Doe een eerste reiniging van de vloer na plaatsing: stofzuigen, schoonvegen of licht vochtig moppen om stof en vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrobschuurmachine met cilindrische borstels maakt grote ruimtes efficiënt schoon. Dek de vloer, met karton of MDF platen, af om zodoende beschadigingen van de vloer te voorkomen tijdens het verdere verloop van de constructiewerken.

18 5 fasen van het protocol Fase 2/ Preventief onderhoud Ongeveer 80% van het vuil dat op de vloer ligt, wordt van buiten mee naar binnen gebracht. Hiervan kan 90% voorkomen worden door een goede, effectieve schoonloopzone bij de ingang van het gebouw. Een efficiënte schoonloopzone zou gebaseerd moeten zijn op het drie-fasen principe: Stalen rooster: steentjes en aarde verwijderen (voetrooster) 2. Tapijt (bijvoorbeeld van kunstgras): stof dat aan de zolen kleeft, verwijderen 3. Textieltapijt: resterend vocht absorberen (voor een optimaal resultaat moet dit tapijt regelmatig worden gereinigd) De totale lengte van de 3 matten is bij voorkeur 7 à 8 m en ligt bij elke veelgebruikte ingang. Beschermen Een ander belangrijk aandachtspunt is een goede bescherming van stoel- en tafelpoten. In een projectomgeving adviseren wij om geen vilt te gebruiken maar liever harde plastic bescherming voor zachte vloeren en zachte beschermdopjes voor harde vloeren (laminaat en parket). Gebruik ook de juiste wieltjes (bv. maximale puntbelasting van 50 kg/cm² voor een 2 mm dikke homogene vloerbedekking).

19 5 fasen van het protocol Fase 3/ Voor ingebruikname Handmatig Machinaal Stof en vuil verwijderen Droog moppen (wegwerpdoeken of gaasdoeken van microvezel) Stofzuigen Nat reinigen Zwabber Eenschijfsmachine (rode pad) of schrobzuigmachine met wateropvang. Neutraal of alkalisch detergent (ph 8/10) voor ernstige vervuiling. Bij gebruik van een alkalisch detergent, verplicht spoelen met zuiver water. Het spoelwater moet worden opgevangen. Na vochtig moppen ziet het oppervlak er perfect uit. Gebruik een detergent met lage ph bij cementsluier: ingieten, even laten inwerken, passeren met de schrobzuigmachine, opzuigen en naspoelen met water. Ontvlekken Gebruik voor vlekken van bouwwerken (lijm, verf, teer, rubber enz.) een solvent: wasbenzine of white spirit. Gebruik geen schuurpads.

20 5 fasen van het protocol Fase 4/ Dagelijkse en regelmatige reiniging Handmatig Machinaal Stof en vuil verwijderen Droog moppen (wegwerpdoeken of gaasdoeken van microvezel) Stofzuigen Reinigen Vochtig moppen: bevochtig de mop met water of een neutrale detergentoplossing, of verstuif het vocht direct op de vloer. Ook het gebruik van een voorgeïnpregneerde mop is mogelijk. Te gebruiken hoeveelheid: vochtig moppen is doeltreffend wanneer de vloer snel droogt (15-20 seconden). Antislipbekledingen Safetred ensafe.t: borstelen (middelmatige borstel) met een verdund neutraal detergent (ph 6/8). Plaatselijke kalkaanslag verwijderen (vochtige zones) met een zuur detergent (ph 2/4). Vochtige vloer stofzuigen en spoelen met zuiver water. Schrobzuigmachine: aanbevolen voor vloeren met intensief verkeer en grote oppervlakten. Gebruik verdunde neutrale detergentia (ph 6/8). Regelbare snelheid (lage snelheid t/min). Rode pad. Vlekverwijdering Bij voorkeur zodra de vlek verschijnt. Werk altijd van de buitenkant van de vlek naar binnen toe met een zuivere doek. Harde vloeren: gebruik een rode pad met alkalisch detergent (vermijd solventen en schuurpads). Afspoelen met zuiver water. Het oppervlak van in de fabriek gemetalliseerde (niet-beschermde) vloeren opfrissen / Sprayreinigen: meng water en herstellende spray in de tank van de machine. Aanbevolen snelheid: t/min.

21 5 fasen van het protocol Fase 5/ Periodiek onderhoud Machinaal gebruik Verwijderen van vuil Reinig de vloeren met een eenschijfsmachine aan lage snelheid ( t/min) en met opvang van het spoelwater. Rode pad aanbevolen. Alkalisch detergent ph Antislipbekledingen Safetred en Safe.T: vervang de pad door een harde borstel Polijsten (heterogene vloeren en linoleum xf2) Droog, met eenschijfsmachine, witte/beige pad. Hoge snelheid (1500 t/min) Herstel (iq-vloeren) Droog, met eenschijfsmachine, rode pad. Hoge snelheid ( t/min) Wij komen graag bij u langs voor een schoonmaak- en onderhoudsinstructie. Achteraan deze brochure vindt u een onderhoudsfiche die u kunt invullen voor uw specifieke noden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw Tarkett contactpersoon of een mail sturen naar info.be@tarkett.com.

22 iq Granit, iq Granit Acoustic, iq Megalit, iq Eminent, iq Optima, iq Natural Het iq-gamma onderscheidt zich door zijn unieke oppervlakteherstellende mogelijkheden (Unique Surface Restoration). Unique Surface Restoration biedt de mogelijkheid om het vloerbekledingsoppervlak volledig te herstellen tot zijn oorspronkelijke uitzicht en technische eigenschappen, door middel van droog opwrijven. Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken. Onder andere het gebruik van aangepaste machines en voorgeïmpregneerde reinigingsdoeken die centraal gewassen worden, dragen bij tot een effectievere en gemakkelijkere werkmethode voor de poetsafdeling. Daardoor zijn minder chemische producten nodig en wordt minder water verbruikt, wat de milieu-impact minimaliseert. Algemeen advies Reinig de vloerbekleding geregeld, omdat dit kostenefficiënter en hygiënischer is dan occasioneel intensief reinigen. Leef steeds nauwkeurig de doseringsvoorschriften na. Alle vet- en olievlekken dienen altijd onmiddellijk verwijderd te worden, aangezien deze de oppervlakte zouden kunnen beschadigen. Alle zachte vloerbekledingen zijn gevoelig aan solventen. Onze chemische bestendigheidsfiches tonen aan dat onze homogene producten tegen bepaalde solventen bestand zijn. Zwarte rubberwielen en rubberpoten kunnen een verkleuring van de vloerbekleding veroorzaken. Alle stoel- en tafelpoten dienen over een kwalitatieve vloerbescherming te beschikken. Harde plastiekkunststof in plaats van vilt wordt aangeraden voor commerciële toepassingen. Denk eraan dat lichte kleuren een intensievere reiniging vergen. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkom mat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: Stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of rode pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph

23 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Droog moppen: Verwijder stof en vuil met vezel- of microvezeldoek of wegwerpdoeken, droog of geïmpregneerd. Gebruik van een borstel met zachte haren is ook mogelijk. OF Vochtig moppen: Gebruik een mop bevochtigd met water of een detergentoplossing. Het is essentieel dat water noch detergentoplossing op de vloer achterblijft of een film vormt. Het vloeroppervlak dient visueel droog te zijn na 15 à 20 seconden. Voor de beste resultaten, reinig de vloerbekleding op een rustige manier met een gecombineerde schrobzuigmachine, voorzien van ofwel een middelmatig stijve borstel, ofwel -bij voorkeur- met een rode pad iq Optima Essence Embossed: de schrobzuigmachine dient bij voorkeur uitgerust te zijn met een halfharde borstel. Vlekverwijdering Vlekken onmiddellijk behandelen. Manuele vlekverwijdering met een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent (geen solventen gebruiken). Start aan de buitenzijde bij de vlekrand en beweeg naar het centrum. Reinigen en naspoelen met zuiver water. Chemische reinigingsproducten Indien nat reinigen noodzakelijk is, gebruik dan een neutraal vloerreinigingsproduct. Volg steeds nauwgezet de aangegeven dosissen op de verpakking. Just Water-reinigingsconcept Reinigen zonder detergent is mogelijk met een schrobzuigmachine met een gepaste diamanten schuurpad van het type Twister Green of een pad* van vergelijkbare kwaliteit. *Vraag aan uw leverancier of de pads geschikt zijn voor dit doeleinde.

24 Machinaal Periodiek onderhoud HET IS NIET NODIG OM DE VLOERBEKLEDING MET POLISH TE BEHANDELEN Droog opwrijven is de meest efficiënte manier om het vloerbekledingsoppervlak te herstellen eens slijtage zichtbaar wordt. Best is de vloerbekleding droog op te wrijven onmiddellijk nadat ze gereinigd werd. Droog opwrijven beperkt het opnieuw aanvuilen van de vloerbekleding. Voor het beste resultaat, gebruik een t/min (toeren per minuut) en een rode pad. Hoe hoger het aantal toeren, hoe hoger de glansgraad. De frequentie van het droog opwrijven is in functie van de gebruiksbelastingsgraad. In geval van zwaar gebruik en aanvuiling: Machinaal schrobben + nat stofzuigen + droog opwrijven Toepassing van een reinigingsproductoplossing (eerder sterk, ph 10-11, na verdunning), en laat 5-10 minuten inwerken. Reinig de vloer met een eenschijfmachine op laag toerental. Het vuile water onmiddellijk opzuigen, m.a.w. (nat) vacuüm zuigen. Spoel na met zuiver water en laat drogen. Droog opwrijven volgens bovenvermelde richtlijnen, snelheid t/min (uitgezonderd iq Natural, low speed) met rode pad.

25 Geleidende vloerbekledingen: iq Toro SC, iq Granit SD Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken. Onder andere het gebruik van aangepaste machines en voorgeïmpregneerde reinigingsdoeken die centraal gewassen worden, dragen bij tot een effectievere en gemakkelijkere werkmethode voor de poetsafdeling. Daardoor zijn minder chemische producten nodig en wordt minder water verbruikt, wat de milieu-impact minimaliseert. Het iq-gamma onderscheidt zich door zijn unieke oppervlakteherstellende mogelijkheden (Unique Surface Restoration). Unique Surface Restoration biedt de mogelijkheid om het vloerbekledingsoppervlak volledig te herstellen tot zijn oorspronkelijk uitzicht en technische eigenschappen, eenvoudigweg door droog opwrijven. Algemeen advies Reinig de vloerbekleding geregeld, omdat dit kostenefficiënter en hygiënischer is dan occasioneel intensief reinigen. Leef steeds nauwkeurig de doseringsvoorschriften. Alle vet- en olievlekken dienen altijd onmiddellijk verwijderd te worden, aangezien deze de oppervlakte zouden kunnen beschadigen. Alle zachte vloerbekledingen zijn gevoelig aan solventen. Onze chemische bestendigheidsfiches tonen aan dat onze homogene producten tegen bepaalde solventen bestand zijn. Zwarte rubberwielen en rubberpoten kunnen een verkleuring van de vloerbekleding veroorzaken. Alle stoel- en tafelpoten dienen over een kwalitatieve vloerbescherming te beschikken. Harde plastiekkunststof in plaats van vilt wordt aangeraden voor commerciële toepassingen. Denk eraan dat lichte kleuren een intensievere reiniging vergen. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkom mat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: Stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of rode pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph

26 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Droog moppen: Verwijder stof en vuil met vezel- of microvezeldoek of wegwerpdoeken, droog of geïmpregneerd. Gebruik van een borstel met zachte haren is ook mogelijk. OF Vochtig moppen: Gebruik een mop bevochtigd met water of een detergentoplossing. Het is essentieel dat water noch detergentoplossing op de vloer achterblijft of een film vormt. Het vloeroppervlak dient visueel droog te zijn na 15 à 20 seconden. Voor de beste resultaten, reinig de vloerbekleding op een rustige manier met een gecombineerde schrobzuigmachine, voorzien van ofwel een middelmatig stijve borstel, ofwel -bij voorkeur- met een rode pad. Vlekverwijdering Vlekken onmiddellijk behandelen. Manuele vlekverwijdering met een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent (geen solventen gebruiken). Start aan de buitenzijde bij de vlekrand en beweeg naar het centrum. Reinigen en naspoelen met zuiver water. Chemische reinigingsproducten Indien nat reinigen noodzakelijk is, gebruik dan een neutraal vloerreinigingsproduct. Volg steeds nauwgezet de aangegeven dosissen op de verpakking. Periodiek onderhoud HET IS NIET NODIG OM DE VLOERBEKLEDING MET POLISH TE BEHANDELEN Droog opwrijven is de meest efficiënte manier om het vloerbekledingsoppervlak te herstellen eens slijtage zichtbaar wordt. Best is de vloerbekleding droog op te wrijven onmiddellijk nadat ze machinaal gereinigd werd. Droog opwrijven beperkt het opnieuw aanvuilen van de vloerbekleding. Voor het beste resultaat, gebruik een t/min (toeren per minuut) en een rode pad. Hoe hoger het aantal toeren, hoe hoger de glansgraad. De frequentie van het droog opwrijven is in functie van de gebruiksbelastingsgraad.

27 Machinaal In geval van zwaar gebruik en aanvuiling: Machinaal schrobben + nat stofzuigen + droog opwrijven Toepassing van een reinigingsproductoplossing (eerder sterk, ph 10-11, na verdunning), en laat 5-10 minuten inwerken. Reinig de vloer met een eenschijfmachine op laag toerental. Het vuile water onmiddellijk opzuigen, m.a.w. (nat) vacuüm zuigen. Spoel na met zuiver water en laat drogen. Droog opwrijven volgens bovenvermelde richtlijnen, snelheid t/min met rode pad.

28 Homogene Premium PVC vloeren met XR-oppervlaktebehandeling Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken. Onder andere het gebruik van aangepaste machines en voorgeïmpregneerde reinigingsdoeken die centraal gewassen worden, dragen bij tot een effectievere en gemakkelijkere werkmethode voor de poetsafdeling. Daardoor zijn minder chemische producten nodig en wordt minder water verbruikt, wat de milieu-impact minimaliseert. Het Premium gamma met X-treme versterking Onze Premiumreeks omvat PVC vloerbekleding van hoge kwaliteit met een uitstekende life cycle cost. Het design is modern en focust op multisegmenttoepassingen. De X-treme versterking oppervlaktebehandeling is een PUR-versterking dewelke een no wax en no polish for life betekent. Algemeen advies Reinig de vloerbekleding geregeld, omdat dit kostenefficiënter en hygiënischer is dan occasioneel intensief reinigen. Leef steeds nauwkeurig de doseringsvoorschriften. Alle vet- en olievlekken dienen altijd onmiddellijk verwijderd te worden, aangezien deze de oppervlakte zouden kunnen beschadigen. Alle zachte vloerbekledingen zijn gevoelig aan solventen. Onze chemische bestendigheidsfiches tonen aan dat onze homogene producten tegen bepaalde solventen bestand zijn. Zwarte rubberwielen en rubberpoten kunnen een verkleuring van de vloerbekleding veroorzaken. Alle stoel- en tafelpoten dienen over een kwalitatieve vloerbescherming te beschikken. Harde plastiekkunststof in plaats van vilt wordt aangeraden voor commerciële toepassingen. Denk eraan dat lichte kleuren een intensievere reiniging vergen. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkom mat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: Stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of rode pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph

29 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Droog moppen: Verwijder stof en vuil met vezel- of microvezeldoek of wegwerpdoeken, droog of geïmpregneerd. Gebruik van een borstel met zachte haren is ook mogelijk. OF Vochtig moppen: Gebruik een mop bevochtigd met water of een detergentoplossing. Het is essentieel dat water noch detergentoplossing op de vloer achterblijft of een film vormt. Het vloeroppervlak dient visueel droog te zijn na 15 à 20 seconden. Voor de beste resultaten, reinig de vloerbekleding op een rustige manier met een gecombineerde schrobzuigmachine, voorzien van ofwel een middelmatig stijve borstel, ofwel -bij voorkeur- met een rode pad. Vlekverwijdering Vlekken onmiddellijk behandelen. Manuele vlekverwijdering met een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent (geen solventen gebruiken). Start aan de buitenzijde bij de vlekrand en beweeg naar het centrum. Reinigen en naspoelen met zuiver water. Chemische reinigingsproducten Indien nat reinigen noodzakelijk is, gebruik dan een neutraal vloerreinigingsproduct. Volg steeds nauwgezet de aangegeven dosissen op de verpakking. Periodiek onderhoud Droog opwrijven is de meest efficiënte manier om het vloerbekledingsoppervlak te herstellen eens slijtage zichtbaar wordt. Best is de vloerbekleding droog op te wrijven onmiddellijk nadat ze machinaal gereinigd werd. Droog opwrijven beperkt het opnieuw aanvuilen van de vloerbekleding. Voor het beste resultaat, gebruik een t/min (toeren per minuut) en een rode pad. Hoe hoger het aantal toeren, hoe hoger de glansgraad. De frequentie van het droog opwrijven is in functie van de gebruiksbelastingsgraad. Indien de hierboven beschreven reinigingsvoorschriften niet aan uw verwachtingen voldoen op vlak van glansgraad of algemeen uitzicht, kan een polish, spraypolish of vloeronderhoudssysteem gebruikt worden. Raadpleeg uw leverancier voor de gedetailleerde voorschriften.

30 Machinaal gebruik In geval van zwaar gebruik en aanvuiling: Machinaal schrobben + nat stofzuigen + droog opwrijven Toepassing van een reinigingsproductoplossing (eerder sterk, ph 10-11, na verdunning), en laat 5-10 minuten inwerken. Reinig de vloer met een eenschijfmachine op laag toerental. Het vuile water onmiddellijk opzuigen, m.a.w. (nat) vacuüm zuigen. Spoel na met zuiver water en laat drogen. Droog opwrijven volgens bovenvermelde richtlijnen, snelheid t/min met rode pad.

31 Homogene Plus PVC vloeren met PURoppervlaktebehandeling Deze homogene vinylproducten kregen in de fabriek een PUR-oppervlaktebehandeling die het onderhoud vergemakkelijkt. Omdat ze gemakkelijker te reinigen zijn, dalen de onderhoudskosten in vergelijking met onbehandelde materialen. Algemeen advies Reinig de vloerbekleding geregeld, omdat dit kostenefficiënter en hygiënischer is dan occasioneel intensief reinigen. Leef steeds nauwkeurig de doseringsvoorschriften. Alle vet- en olievlekken dienen altijd onmiddellijk verwijderd te worden, aangezien deze de oppervlakte zouden kunnen beschadigen. Alle zachte vloerbekledingen zijn gevoelig aan solventen. Onze chemische bestendigheidsfiches tonen aan dat onze homogene producten tegen bepaalde solventen bestand zijn. Zwarte rubberwielen en rubberpoten kunnen een verkleuring van de vloerbekleding veroorzaken. Alle stoel- en tafelpoten dienen over een kwalitatieve vloerbescherming te beschikken. Harde plastiekkunststof in plaats van vilt wordt aangeraden voor commerciële toepassingen. Denk eraan dat lichte kleuren een intensievere reiniging vergen. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkom mat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: Stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of rode pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph

32 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Droog moppen: Verwijder stof en vuil met vezel- of microvezeldoek of wegwerpdoeken, droog of geïmpregneerd. Gebruik van een borstel met zachte haren is ook mogelijk. OF Vochtig moppen: Gebruik een mop bevochtigd met water of een detergentoplossing. Het is essentieel dat water noch detergentoplossing op de vloer achterblijft of een film vormt. Het vloeroppervlak dient visueel droog te zijn na 15 à 20 seconden. Voor de beste resultaten, reinig de vloerbekleding op een rustige manier met een gecombineerde schrobzuigmachine, voorzien van ofwel een middelmatig stijve borstel, ofwel -bij voorkeur- met een rode pad. Vlekverwijdering Vlekken onmiddellijk behandelen. Manuele vlekverwijdering met een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent (geen solventen gebruiken). Start aan de buitenzijde bij de vlekrand en beweeg naar het centrum. Reinigen en naspoelen met zuiver water. Chemische reinigingsproducten Indien nat reinigen noodzakelijk is, gebruik dan een neutraal vloerreinigingsproduct. Volg steeds nauwgezet de aangegeven dosissen op de verpakking. Periodiek onderhoud Spraypolijsten/-reinigen zijn doeltreffende methodes om sterk belopen stroken en slijtplekken te herstellen. Kies het polijstsysteem naargelang de vereisten en omstandigheden. Volg de instructies van de fabrikant van het chemische product nauwgezet op. Gebruik voor zware slijtage een geschikt polijstsysteem.

33 Machinaal In geval van zwaar gebruik en aanvuiling Breng de reinigende oplossing (een sterk reinigingsmiddel met een ph van 10-11, verdund in water) aan op de vloer en laat 5-10 minuten inwerken. Reinig de vloer met een zware eenschijfsmachine en een rode pad. Zuig het vuile water onmiddellijk weg. Spoel na met zuiver water.

34 Homogene Plus PVC vloeren met acrylcoating Vinyl Plus heeft een acrylcoating waar de vloer in de fabriek mee wordt afgewerkt. Dankzij het verbeterde oppervlak is de vloer gemakkelijker te onderhouden in vergelijking met onbehandelde materialen. Algemeen advies Reinig de vloerbekleding geregeld, omdat dit kostenefficiënter en hygiënischer is dan occasioneel intensief reinigen. Leef steeds nauwkeurig de doseringsvoorschriften. Alle vet- en olievlekken dienen altijd onmiddellijk verwijderd te worden, aangezien deze de oppervlakte zouden kunnen beschadigen. Alle zachte vloerbekledingen zijn gevoelig aan solventen. Onze chemische bestendigheidsfiches tonen aan dat onze homogene producten tegen bepaalde solventen bestand zijn. Zwarte rubberwielen en rubberpoten kunnen een verkleuring van de vloerbekleding veroorzaken. Alle stoel- en tafelpoten dienen over een kwalitatieve vloerbescherming te beschikken. Harde plastiekkunststof in plaats van vilt wordt aangeraden voor commerciële toepassingen. Denk eraan dat lichte kleuren een intensievere reiniging vergen. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkom mat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: Stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of rode pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph

35 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Droog moppen: Verwijder stof en vuil met vezel- of microvezeldoek of wegwerpdoeken, droog of geïmpregneerd. Gebruik van een borstel met zachte haren is ook mogelijk. OF Vochtig moppen: Gebruik een mop bevochtigd met water of een detergentoplossing. Het is essentieel dat water noch detergentoplossing op de vloer achterblijft of een film vormt. Het vloeroppervlak dient visueel droog te zijn na 15 à 20 seconden. Voor de beste resultaten, reinig de vloerbekleding op een rustige manier met een gecombineerde schrobzuigmachine. Kies de pads en borstels naargelang het geselecteerde onderhoudssysteem. Vlekverwijdering Vlekken onmiddellijk behandelen. Manuele vlekverwijdering met een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent (geen solventen gebruiken). Start aan de buitenzijde bij de vlekrand en beweeg naar het centrum. Reinigen en naspoelen met zuiver water. Chemische reinigingsproducten Indien nat reinigen noodzakelijk is, gebruik dan een neutraal vloerreinigingsproduct. Volg steeds nauwgezet de aangegeven dosissen op de verpakking. Periodiek onderhoud Gebruik een polijstsysteem. Breng minimum twee coatings aan. Volg altijd de instructies van de fabrikant om het geschikte product te kiezen. Volg de aanbevelingen voor het aanbrengen en vernieuwen nauwgezet op.

36 Tapiflex Evolution, Tapiflex Excellence 65, Acczent Evolution, Acczent Excellence 80 Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken. Onder andere het gebruik van aangepaste machines en voorgeïmpregneerde reinigingsdoeken die centraal gewassen worden, dragen bij tot een effectievere en gemakkelijkere werkmethode voor de poetsafdeling. Daardoor zijn minder chemische producten nodig en wordt minder water verbruikt, wat de milieu-impact minimaliseert. TopClean XP oppervlaktebehandeling De Topclean X-treme Performance oppervlaktebehandeling is gebaseerd op een foto-gereticuleerde PUR-coating, versterkt met aluminiumoxide. Het verzekert een zeer goede weerstand tegen slijtage, en zeer eenvoudige reiniging tegen lage kosten. No wax, no polish for life! Algemeen advies Reinig de vloerbekleding geregeld, omdat dit kostenefficiënter en hygiënischer is dan occasioneel intensief reinigen. Leef steeds nauwkeurig de doseringsvoorschriften. Alle vet- en olievlekken dienen altijd onmiddellijk verwijderd te worden, aangezien deze de oppervlakte zouden kunnen beschadigen. Alle zachte vloerbekledingen worden beschadigd door solventen. Zwarte rubberwielen en rubberpoten kunnen een verkleuring van de vloerbekleding veroorzaken. Alle stoel- en tafelpoten dienen over een kwalitatieve vloerbescherming te beschikken. Harde plastiekkunststof in plaats van vilt wordt aangeraden voor commerciële toepassingen. Denk eraan dat lichte kleuren een intensievere reiniging vergen. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkom mat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: Stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of rode pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph

37 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Droog moppen: Verwijder stof en vuil met vezel- of microvezeldoek of wegwerpdoeken, droog of geïmpregneerd. Gebruik van een borstel met zachte haren is ook mogelijk. Stofzuigen: Om stof en losliggend vuil te verwijderen. Aanbevolen voor grote ruimtes en werfopkuis. Klamvochtig moppen: Gebruik een mop bevochtigd met water of een detergentoplossing. Het is essentieel dat water noch detergentoplossing op de vloer achterblijft of een film vormt. Het vloeroppervlak dient visueel droog te zijn na 15 à 20 seconden. Schrobzuigmachine (grote oppervlakken): Gebruik een gecombineerde machine met verdund neutraal detergent. Lage snelheid t/min tot hoger. Rode pads zijn hiervoor het meest geschikt. Vlekverwijdering Vlekken onmiddellijk behandelen. Manuele vlekverwijdering met een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent (geen solventen gebruiken). Start aan de buitenzijde bij de vlekrand en beweeg naar het centrum. Reinigen en naspoelen met zuiver water. Periodiek onderhoud Lichte aanvuiling: Reiniging + droog opwrijven Werkwijze: Na droog moppen, reinig met een neutraal detergent (rode pad). Geschikte snelheid t/min. Zware aanvuiling: Machinaal schrobben + nat stofzuigen Gebruik een reinigende oplossing (nogal sterk, ph 10-11, na verdunning) op de vloerbekleding en laat 5-10 min inwerken. Reinig de vloerbekleding door toepassing van een eenschijfsmachine (rode pad) voor zwaar gebruik. Zuig het vervuilde water onmiddellijk op Spoel met zuiver water en laat opdrogen Indien nodig Droog opwrijven om de oppervlakteglans te herstellen. Witte/beige pads worden aangeraden. Geschikte snelheid t/min.

38 Tapiflex Essential 50, Acczent Excellence 70 (Ruby, Opal, Topaz) Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken. Onder andere het gebruik van aangepaste machines en voorgeïmpregneerde reinigingsdoeken die centraal gewassen worden, dragen bij tot een effectievere en gemakkelijkere werkmethode voor de poetsafdeling. Daardoor zijn minder chemische producten nodig en wordt minder water verbruikt, wat de milieu-impact minimaliseert. TopClean oppervlaktebehandeling De Topclean oppervlaktebehandeling is een PUR-versterking, dewelke goede reinigings- en onderhoudseigenschappen biedt tegen een lage, initiële kost. Algemeen advies Reinig de vloerbekleding geregeld, omdat dit kostenefficiënter en hygiënischer is dan occasioneel intensief reinigen. Leef steeds nauwkeurig de doseringsvoorschriften. Alle vet- en olievlekken dienen altijd onmiddellijk verwijderd te worden, aangezien deze de oppervlakte zouden kunnen beschadigen. Alle zachte vloerbekledingen worden beschadigd door solventen. Zwarte rubberwielen en rubberpoten kunnen een verkleuring van de vloerbekleding veroorzaken. Alle stoel- en tafelpoten dienen over een kwalitatieve vloerbescherming te beschikken. Harde plastiekkunststof in plaats van vilt wordt aangeraden voor commerciële toepassingen. Denk eraan dat lichte kleuren een intensievere reiniging vergen. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkom mat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: Stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of rode pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph

39 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Droog moppen: Verwijder stof en vuil met vezel- of microvezeldoek of wegwerpdoeken, droog of geïmpregneerd. Gebruik van een borstel met zachte haren is ook mogelijk. Stofzuigen: Om stof en losliggend vuil te verwijderen. Aanbevolen voor grote ruimtes en werfopkuis. Klamvochtig moppen: Gebruik een mop bevochtigd met water of een detergentoplossing. Het is essentieel dat water noch detergentoplossing op de vloer achterblijft of een film vormt. Het vloeroppervlak dient visueel droog te zijn na 15 à 20 seconden. Schrobzuigmachine (grote oppervlakken): Gebruik een gecombineerde machine met verdund neutraal detergent. Lage snelheid t/min tot hoger. Beige/rode pads zijn hiervoor het meest geschikt. OF Sprayreinigen (sprayreinigen en opwrijven in één beweging): Om oppervlakken met lichte aanvuiling of slijtage op te frissen: meng water, neutraal detergent en polymeer in de containertank. Geschikte snelheid: /1000 t/min. Vlekverwijdering Vlekken onmiddellijk behandelen. Manuele vlekverwijdering met een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent (geen solventen gebruiken). Start aan de buitenzijde bij de vlekrand en beweeg naar het centrum. Reinigen en naspoelen met zuiver water. Periodiek onderhoud Lichte aanvuiling: Reiniging + droog opwrijven Werkwijze: Na droog moppen, reinig met een neutraal detergent (rode pad). Geschikte snelheid t/min. Zware aanvuiling: Machinaal schrobben + nat stofzuigen Gebruik een reinigende oplossing (nogal sterk, ph 10-11, na verdunning) op de vloerbekleding en laat 5-10 min inwerken. OF Reinig de vloerbekleding door toepassing van een eenschijfsmachine (rode pad) voor zwaar gebruik. Stofzuig het vervuilde water onmiddellijk op Spoel met zuiver water en laat opdrogen Indien nodig Droog opwrijven om de oppervlakteglans te herstellen. Witte/beige pads worden aangeraden. Geschikte snelheid t/min.

40 Square Compact en Acoustic Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken. Onder andere het gebruik van aangepaste machines en voorgeïmpregneerde reinigingsdoeken die centraal gewassen worden, dragen bij tot een effectievere en gemakkelijkere werkmethode voor de poetsafdeling. Daardoor zijn minder chemische producten nodig en wordt minder water verbruikt, wat de milieu-impact minimaliseert. TopClean XP oppervlaktebehandeling De Topclean X-treme Performance oppervlaktebehandeling is gebaseerd op een foto-gereticuleerde PUR-coating, versterkt met aluminiumoxide. Het verzekert een zeer goede weerstand tegen slijtage, en zeer eenvoudige reiniging tegen lage kosten. No wax, no polish for life! Algemeen advies Reinig de vloerbekleding geregeld, omdat dit kostenefficiënter en hygiënischer is dan occasioneel intensief reinigen. Leef steeds nauwkeurig de doseringsvoorschriften. Alle vet- en olievlekken dienen altijd onmiddellijk verwijderd te worden, aangezien deze de oppervlakte zouden kunnen beschadigen. Alle zachte vloerbekledingen worden beschadigd door solventen. Zwarte rubberwielen en rubberpoten kunnen een verkleuring van de vloerbekleding veroorzaken. Alle stoel- en tafelpoten dienen over een kwalitatieve vloerbescherming te beschikken. Harde plastiekkunststof in plaats van vilt wordt aangeraden voor commerciële toepassingen. Denk eraan dat lichte kleuren een intensievere reiniging vergen. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkom mat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: Stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of witte/gele pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph

41 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Droog moppen: Verwijder stof en vuil met vezel- of microvezeldoek of wegwerpdoeken, droog of geïmpregneerd. Gebruik van een borstel met zachte haren is ook mogelijk. Klamvochtig moppen: Gebruik een mop bevochtigd met water of een detergentoplossing. Het is essentieel dat water noch detergentoplossing op de vloer achterblijft of een film vormt. Het vloeroppervlak dient visueel droog te zijn na 15 à 20 seconden. Stofzuigen: Om stof en losliggend vuil te verwijderen. Aanbevolen voor grote ruimtes en werfopkuis. Schrobzuigmachine (grote oppervlakken): Gebruik een gecombineerde machine met verdund neutraal detergent. Lage snelheid t/min tot hoger. Beige/rode pads zijn hiervoor het meest geschikt. Vlekverwijdering Vlekken onmiddellijk behandelen. Manuele vlekverwijdering met een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent (geen solventen gebruiken). Start aan de buitenzijde bij de vlekrand en beweeg naar het centrum. Reinigen en naspoelen met zuiver water. Periodiek onderhoud Spray reinigen (spot cleaning en droog opwrijven in één beweging) Om oppervlakken met lichte vervuiling en belastingsslijtage te revitaliseren. Meng water en neutraal detergent in de vloeistoftank. Geschikte snelheid /1000 t/min. Indien nodig Droog opwrijven om de oppervlakteglans te herstellen. Witte/beige pads worden aangeraden. Geschikte snelheid t/min.

42 id Inspiration 55/70, id Selection 40 Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken. Onder andere het gebruik van aangepaste machines en voorgeïmpregneerde reinigingsdoeken die centraal gewassen worden, dragen bij tot een effectievere en gemakkelijkere werkmethode voor de poetsafdeling. Daardoor zijn minder chemische producten nodig en wordt minder water verbruikt, wat de milieu-impact minimaliseert. TopClean XP oppervlaktebehandeling De Topclean X-treme Performance oppervlaktebehandeling is gebaseerd op een foto-gereticuleerde PUR-coating, versterkt met aluminiumoxide. Het verzekert een zeer goede weerstand tegen slijtage, en zeer eenvoudige reiniging tegen lage kosten. No wax, no polish for life! Algemeen advies Reinig de vloerbekleding geregeld, omdat dit kostenefficiënter en hygiënischer is dan occasioneel intensief reinigen. Leef steeds nauwkeurig de doseringsvoorschriften. Alle vet- en olievlekken dienen altijd onmiddellijk verwijderd te worden, aangezien deze de oppervlakte zouden kunnen beschadigen. Alle zachte vloerbekledingen worden beschadigd door solventen. Zwarte rubberwielen en rubberpoten kunnen een verkleuring van de vloerbekleding veroorzaken. Alle stoel- en tafelpoten dienen over een kwalitatieve vloerbescherming te beschikken. Harde plastiekkunststof in plaats van vilt wordt aangeraden voor commerciële toepassingen. Denk eraan dat lichte kleuren een intensievere reiniging vergen. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkom mat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: Stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of witte/gele pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph

43 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Droog moppen: Verwijder stof en vuil met vezel- of microvezeldoek of wegwerpdoeken, droog of geïmpregneerd. Gebruik van een borstel met zachte haren is ook mogelijk. Stofzuigen: Om stof en losliggend vuil te verwijderen. Aanbevolen voor grote ruimtes en werfopkuis. Klamvochtig moppen: Gebruik een mop bevochtigd met water of een detergentoplossing. Het is essentieel dat water noch detergentoplossing op de vloer achterblijft of een film vormt. Het vloeroppervlak dient visueel droog te zijn na 15 à 20 seconden. Schrobzuigmachine (grote oppervlakken): Gebruik een gecombineerde machine met verdund neutraal detergent. Lage snelheid t/min tot hoger. Beige/rode pads zijn hiervoor het meest geschikt. Handmatig borstelen: met halfharde borstels. Rotowash met borstels: verstuif verdund detergent en reinig met water of water en detergent. Vlekverwijdering Vlekken onmiddellijk behandelen. Manuele vlekverwijdering met een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent (geen solventen gebruiken). Start aan de buitenzijde bij de vlekrand en beweeg naar het centrum. Reinigen en naspoelen met zuiver water. Periodiek onderhoud Lichte aanvuiling: sprayreinigen Meng water en neutraal detergent in de tank. Aanbevolen snelheid: t/min. Aanbevolen pad: rode. Zware aanvuiling: Rotowash Reinig met een cilindrische schrobmachine. Verstuif detergent verdund in water door de machine. Indien nodig Droog opwrijven om de oppervlakteglans te herstellen. Witte/beige pads worden aangeraden. Geschikte snelheid t/min.

44 Granit Multisafe, Optima Multisafe en Aquarelle Wall HFS Algemeen advies Reinig de vloerbekleding geregeld, omdat dit kostenefficiënter en hygiënischer is dan occasioneel intensief reinigen. Vermijd de opbouw van vuilsporen en -vlekken, spatten van reinigingsproducten, zeep of shampoo. Alle vet- en olievlekken dienen altijd onmiddellijk verwijderd te worden, aangezien deze de oppervlakte zouden kunnen beschadigen. Volg steeds de voorschriften van reinigingsproductproducent (verdunningspercentages, toepassingsmethoden, etc). Nooit producten van verschillende producenten mengen, wegens risico op incompatibiliteit. Alle zachte vloer- en wandbekledingen worden beschadigd door solventen. Denk eraan dat lichte kleuren een intensievere reiniging vergen. Wandreiniging ProtectWall Dagelijks/wekelijks Reinig met een spons en zuiver water. Een borstel met zachte haren kan ook gebruikt worden. Opgelet: gebruik nooit agressieve schurende pads/sponzen. Maandelijks Reinig met een borstel (zachte haren) en neutraal detergent (ph 6-8) verdund in warm water. Spoel met zuiver water. We adviseren van tijd tot tijd een algemene reinigingsbeurt door gebruik van een detergent dat kan gebruikt worden als oplossing in water in een hogere concentratie, gevolgd door spoelen met zuiver water. Dagelijks onderhoud Vochtig behandelen met verdund neutraal detergent (ph 6/8). Volg altijd de instructies van de detergentfabrikant. Periodiek onderhoud Vochtig borstelen (zachte borstel) met verdund alkalisch detergent (ph 8/10). Volg altijd de instructies van de detergentfabrikant. Het kan nodig zijn om af en toe ontsmettende, ontvettende middelen en/of ontkalkingsmiddelen te gebruiken. Voor ingebruikname Stoomreinigen Vloerreiniging Reinigen met een neutraal detergent (ph 6/8) en een borstel, gevolgd door spoelen met zuiver water. Specifieke vlekken Stoomreinigen is een meer recente en geschikte reinigingsmethode. Idealiter, verstuif op de te reinigen zone een reinigende oplossing, laat enkele minuten intrekken zodat het vuil kan worden losgeweekt, en verwijder dan alles door gebruik van het stoomapparaat. Indien nodig, spoel met zuiver water. Dagelijks/wekelijks Vochtig borstelen met neutraal detergent (ph 6/8). Verwijder kauwgom, jodium, was en lipstick onmiddellijk. Doordrenk een schone doek met alcohol van 90º, dep zodat de vlek niet groter wordt en herhaal indien nodig. Spoel altijd grondig af met zuiver water nadat u een vlek verwijderd hebt. Maandelijks Nat reinigen (met borstel) met alkali detergent (ph 8/10). Occasioneel kan het nodig zijn om te reinigen met desinfecterende, ontvettende en/of ontkalkingsproducten. Naspoelen met zuiver water.

45 Granit Safe.T Safetred Dimension, Safetred Dimension Wood, Safetred Spectrum, Safetred Universal/ Univ. Plus, Safetred Aqua Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken. Onder andere het gebruik van aangepaste machines en voorgeïmpregneerde reinigingsdoeken die centraal gewassen worden, dragen bij tot een effectievere en gemakkelijkere werkmethode voor de poetsafdeling. Daardoor zijn minder chemische producten nodig en wordt minder water verbruikt, wat de milieu-impact minimaliseert.!let OP! U mag veiligheidsvloeren nooit polijsten of droog opwrijven. Safety Clean XP oppervlaktebehandeling Safety Clean XP is een unieke oppervlaktebehandeling die speciaal werd ontwikkeld voor onze veiligheidsvloeren, zodat zij optimaal kunnen worden gereinigd. Vloerbekleding dient regelmatig te worden schoongemaakt. Dat is kostenefficiënter en hygiënischer dan af en toe grondig reinigen. Breng nooit boenmiddel, was of een onderhoudsmiddel aan, want dat kan de antislipeigenschappen van de vloer aantasten. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkommat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of witte/gele pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph

46 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Schrobzuigmachine met borstel (voor grote oppervlaktes): gebruik verdund neutraal detergent. Aanbevolen snelheid t/min of hoger). Handmatig borstelen: borstel (halfharde borstel) met een verdunde neutrale vloerreiniger (ph 7-10). Veeg af en spoel met zuiver water. OF Cilindrische schrobmachine: verstuif verdunde neutrale vloerreiniger (ph 7-10) door de machine. Opmerking: vochtige ruimten (Safetred Aqua) moeten wellicht af en toe worden gereinigd met een zure schoonmaakoplossing (ph 3-5). Verwijder kalkaanslag met een zure reiniger (ph 2-4). Stofzuig en spoel na met zuiver water. Vlekverwijdering Vlekken onmiddellijk behandelen. Manuele vlekverwijdering met een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent (geen solventen gebruiken). Start aan de buitenzijde bij de vlekrand en beweeg naar het centrum. Reinigen en naspoelen met zuiver water. Periodiek onderhoud Cilindrische schrobmachine Verstuif verdunde neutrale vloerreiniger (ph 7-10) door de machine. OF Machinaal schrobben + nat stofzuigen Breng een sterk reinigende oplossing (ph van 10-11, na verdunning in water) aan op de vloer en laat 5-10 minuten inwerken. Schrob de vloer met een cilindrische schrobmachine of een eenschijfsmachine met halfharde borstels. Zuig het vuile water onmiddellijk weg. Spoel na met zuiver water.

47 Wallgard, Aquarelle Wall, Aquarelle Wall HFS Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken. Onder andere het gebruik van aangepaste machines en voorgeïmpregneerde reinigingsdoeken die centraal gewassen worden, dragen bij tot een effectievere en gemakkelijkere werkmethode voor de poetsafdeling. Daardoor zijn minder chemische producten nodig en wordt minder water verbruikt, wat de milieu-impact minimaliseert. Algemene richtlijnen Reinig de vloerbekleding geregeld, omdat dit kostenefficiënter en hygiënischer is dan occasioneel intensief reinigen. Vermijd de opbouw van vuilsporen en -vlekken, spatten van reinigingsproducten, zeep of shampoo. Alle vet- en olievlekken dienen altijd onmiddellijk verwijderd te worden, aangezien deze de oppervlakte zouden kunnen beschadigen. Volg steeds de voorschriften van reinigingsproductproducent (verdunningspercentages, toepassingsmethoden, etc.). Nooit producten van verschillende producenten mengen, wegens risico op incompatibiliteit. Denk eraan dat lichte kleuren intensievere reiniging zullen vergen. Vermijd een ophoping van vlekken, vooral olieachtige spatten in keukens en zeep- en shampooresten in badkamers. Dagelijkse reiniging Stoomreinigen Specifieke vlekken Dagelijks/wekelijks Verwijder typische huishoudelijke vlekken meteen. Veeg gewoon af met een spons en zuiver water. U kunt ook een zachte borstel gebruiken. Opgelet: gebruik nooit schuurpads. Maandelijks Reinig met een zachte borstel en neutraal detergent (ph 6-8), verdund in warm water. Spoel af met zuiver water. Wij raden ook aan om de vloer af en toe een algemene schoonmaakbeurt te geven met een detergent dat in een hogere concentratie kan worden verdund in water. Spoel vervolgens af met zuiver water. Vermijd een ophoping van vlekken, vooral olieachtige spatten in keukens en zeep- en shampooresten in badkamers. Gelieve voor verdere inlichtingen contact op te nemen met de plaatselijke vertegenwoordiger van Tarkett. De voorgaande informatie kan steeds worden gewijzigd, omdat wij onze producten voortdurend verbeteren. Stoomreinigen is een geschikte reinigingsmethode. Verstuif een reinigingsoplossing over de vloer, laat het vuil enkele minuten oplossen en verwijder dan alles met de stoomreiniger. Spoel indien nodig na met zuiver water. Verwijder kauwgom, jodium, was en lipstick onmiddellijk. Doordrenk een schone doek met alcohol van 90º, dep zodat de vlek niet groter wordt en herhaal indien nodig. Spoel altijd grondig af met zuiver water nadat u een vlek verwijderd hebt. Alle zachte vloer- en wandbekledingen worden beschadigd door solventen.

48 Veneto, Etrusco, Silencio, Style Elle, Style Emme, SD, Sicuro R10 Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken. Onder andere het gebruik van aangepaste machines en voorgeïmpregneerde reinigingsdoeken die centraal gewassen worden, dragen bij tot een effectievere en gemakkelijkere werkmethode voor de poetsafdeling. Daardoor zijn minder chemische producten nodig en wordt minder water verbruikt, wat de milieu-impact minimaliseert. Algemeen advies Reinig de vloerbekleding regelmatig. Dat is kostenefficiënter en hygiënischer dan af en toe grondig reinigen. Verwijder zand altijd onmiddellijk, om te voorkomen dat het de vloer kapot schuurt. Gebruik steeds de aanbevolen dosis. Verwijder vet- en olievlekken onmiddellijk zodat ze het oppervlak niet beschadigen. Soepele vloeren zijn niet bestand tegen solventen. Langdurig contact met zwarte rubberen wielen en rubberen poten kan verkleuring van de vloerbekleding veroorzaken. Bescherm meubelpoten en -hoeken met zachte doppen. Stoelpoten mogen niet schuren en mogen geen scherpe randen hebben. Bedek ze met zachte of polyuretanen doppen en reinig, controleer en vervang deze regelmatig. Stoelwieltjes van het W -type moeten in overeenstemming met EN worden gebruikt. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkommat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of witte/gele pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph De gladheid van de vloerbekleding wordt beïnvloed door de hoeveelheid vuil, de frequentie en het materiaal waarmee ze worden gereinigd. Er kunnen zich problemen voordoen met de veiligheid en hygiëne als er minder wordt schoongemaakt. Houd er rekening meer dat lichte kleuren vaker moeten worden schoongemaakt.

49 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Droog moppen/vegen: verwijder stof en vuil met vezel- of microvezeldoeken of droge of geïmpregneerde wegwerpdoeken. U kunt ook een zachte borstel gebruiken. Stofzuigen: Om stof en losliggend vuil te verwijderen. Aanbevolen voor grote oppervlakten en initiële opleveringsreiniging. Vochtig moppen: gebruik een met water of detergentoplossing bevochtigde mop. Het water mag niet op de vloer blijven staan of een film vormen. De vloer moet na seconden zo goed als droog zijn. Schrobzuigmachine (voor grote oppervlaktes): gebruik verdund neutraal detergent. Aanbevolen snelheid t/min of hoger. Rode/bruine pads zijn hiervoor het meest geschikt. Vlekverwijdering Vlekken onmiddellijk behandelen. Manuele vlekverwijdering met een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent (geen solventen gebruiken). Start aan de buitenzijde bij de vlekrand en beweeg naar het centrum. Reinigen en naspoelen met zuiver water. Indien nodig Sprayreinigen (voor zwaar vervuilde zones) enkel voor rollen: Breng met een sprayapparaat voldoende water en detergent aan om een erg dunne waterfilm op de vloer aan te brengen. Laat dit 10 minuten inwerken om zelfs het hardnekkigste vuil los te weken. Verwijder het vuil met een in water uitgespoelde en uitgewrongen mop. Periodiek onderhoud Schrobzuigmachine: gebruik verdund neutraal detergent. Aanbevolen snelheid t/min of hoger. Rode/bruine pads zijn het meest geschikt. Indien nodig kunt u droog opwrijven (rode pad) om de glans te herstellen. Aanbevolen snelheid: t/min. OF Machinaal schrobben + nat stofzuigen + droog opwrijven Breng een sterk reinigende oplossing (ph van 10-11, na verdunning in water) aan op de vloer en laat 5-10 minuten inwerken. Reinig de vloer met een zware eenschijfsmachine (rode pad). Zuig het vuile water onmiddellijk weg. Spoel met zuiver water en laat de vloer drogen. Indien nodig kunt u droog opwrijven (rode pad) om de glans te herstellen. Aanbevolen snelheid: t/min.

50 Zonder boenen of polijsten Scherpe of slecht onderhouden meubelpoten, zand, keien, permanente druken sleepbewegingen op dezelfde plek zullen na verloop van tijd elk soort vloerbekleding beschadigen. Voor extra bescherming en om vroegtijdige slijtage te vermijden, kunt u een onderhoudscoating aanbrengen. Vraag aan de fabrikant of de onderhoudscoating geschikt is voor de vloer. Beschermende film aanbrengen Machinale reiniging van de vloer met een eenschijfsmachine of schrobzuigmachine (rode/bruine pads) aan lage snelheid geniet meestal de voorkeur. Breng tweemaal polymeerdispersie aan met een mop. Beschermende film herstellen Het oppervlak droog opwrijven voor een eenvormige glans Stof verwijderen De beschermende film aanbrengen OPGELET! Antistatisch linoleum xf2 SD: Behandel de vloer niet met was of boenmiddel! Was, boenmiddel of vergelijkbare behandelingen kunnen de geleidende eigenschappen van de producten wijzigen. Linoleum Sicuro xf2 R10: Breng nooit was of boenmiddel aan, omdat dit de antislipeigenschappen van de vloer zal aantasten. Nooit droog opwrijven.

51 Veneto Essenza Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken. Onder andere het gebruik van aangepaste machines en voorgeïmpregneerde reinigingsdoeken die centraal gewassen worden, dragen bij tot een effectievere en gemakkelijkere werkmethode voor de poetsafdeling. Daardoor zijn minder chemische producten nodig en wordt minder water verbruikt, wat de milieu-impact minimaliseert. Algemeen advies Reinig de vloerbekleding regelmatig. Dat is kostenefficiënter en hygiënischer dan af en toe grondig reinigen. Verwijder zand altijd onmiddellijk om te voorkomen dat het de vloer kapot schuurt. Gebruik steeds de aanbevolen dosis. Verwijd vet- en olievlekken onmiddellijk zodat ze het oppervlak niet beschadigen. Soepele vloeren zijn niet bestand tegen solventen. Langdurig contact met zwarte rubberen wielen en rubberen poten kan verkleuring van de vloerbekleding veroorzaken. Bescherm meubelpoten en -hoeken met zachte doppen. Stoelpoten mogen niet schuren en mogen geen scherpe randen hebben. Bedek ze met zachte of polyuretanen doppen en reinig, controleer en vervang deze regelmatig. Stoelwieltjes van het W -type moeten in overeenstemming met EN worden gebruikt. Preventie: schoonloopmatten in de inkomzone Ongeveer 80% van vloerbevuiling dat dient verwijderd te worden, wordt van buitenuit binnengelopen. En 90% van die bevuiling kan vermeden worden door een aangepaste en afgemeten inkommat te plaatsen. Hoe minder vuil via de inkomzone naar binnen wordt gelopen, hoe lager de reinigingsbehoefte van het gebouw. Initiële opleveringsreiniging ( werfopkuis ) Bescherm de vloerbekleding met dik karton of hardboardplaten gedurende de werfwerkzaamheden. Na de plaatsing wordt een opleveringsreiniging geadviseerd: stofzuigen, stofwissen of vochtig moppen om werfstof en ander losliggend vuil te verwijderen. Een gecombineerde schrob-zuig met borstels of witte/gele pad reinigt grote oppervlakken zeer effectief. Gebruik een detergent met lage ph (3-5). Deze kan ook gebruikt worden om cementsluier te verwijderen. Indien nodig, opnieuw reinigen met ph De gladheid van de vloerbekleding wordt beïnvloed door de hoeveelheid vuil, de frequentie en het materiaal waarmee ze worden gereinigd. Er kunnen zich problemen voordoen met de veiligheid en hygiëne als er minder wordt schoongemaakt. Houd er rekening meer dat lichte kleuren vaker moeten worden schoongemaakt.

52 Handmatig Machinaal Dagelijkse reiniging Droog moppen/vegen: verwijder stof en vuil met vezel- of microvezeldoeken of droge of geïmpregneerde wegwerpdoeken. U kunt ook een zachte borstel gebruiken. Stofzuigen: Om stof en losliggend vuil te verwijderen. Aanbevolen voor grote oppervlakten en initiële opleveringsreiniging. Vochtig moppen: gebruik een met water of detergentoplossing bevochtigde mop. Het water mag niet op de vloer blijven staan of een film vormen. De vloer moet na seconden zo goed als droog zijn. Schrobzuigmachine (voor grote oppervlaktes): gebruik verdund neutraal detergent. Aanbevolen snelheid t/min of hoger. Rode/bruine pads zijn hiervoor het meest geschikt. Regelmatig polijsten verzegelt het oppervlak en maakt de vloerbekleding duurzamer. Als de vloerbekleding gecoat is, moet het routineonderhoud worden aangepast aan het type coating. Indien noodzakelijk: sprayreinigen (voor zwaar vervuilde zones) enkel voor rollen Breng met een sprayapparaat voldoende water en detergent aan om een erg dunne waterfilm op de vloer aan te brengen. Laat dit 10 minuten inwerken om zelfs het hardnekkigste vuil los te weken. Verwijder het vuil met een in water uitgespoelde en uitgewrongen mop. Periodiek onderhoud Merk op: scherpe of slecht onderhouden meubelpoten, zand, keien, permanente druk- en sleepbewegingen op dezelfde plek zullen na verloop van tijd elk soort vloerbekleding beschadigen. Voor extra bescherming en om vroegtijdige slijtage te vermijden, kunt u een onderhoudscoating of polymeerdispersie aanbrengen. Vraag aan de fabrikant of de onderhoudscoating geschikt is voor de vloer. Beschermende film aanbrengen Maak grondig schoon nadat u een krachtige reiniger met een ph <9 hebt aangebracht. Gebruik een eenschijfsmachine of schrobzuigmachine aan lage snelheid (groene pads zijn gewoonlijk uiterst geschikt). Breng tweemaal polymeerdispersie aan volgens de instructies van de fabrikant. Beschermende film herstellen Het oppervlak droog opwrijven voor een eenvormige glans. Stof verwijderen en grondig reinigen indien nodig. De beschermende film aanbrengen.

53 Onderhoud en reiniging van parket en laminaat Een gezonde en aangename omgeving zijn onontbeerlijk voor het welzijn van de gebruikers en voor het behoud van parket of laminaatvloerbekleding: een omgevingstemperatuur van 18 tot 25ºC en een relatieve vochtigheidsgraad van 40 tot 70% vormen een optimale omgeving. Preventieve maatregelen De belasting door vuil en vocht varieert naargelang de intensiteit en de frequentie waarmee de vloer wordt gebruikt. Een dergelijke belasting veroorzaakt sporen op elke vloerbekleding, tast de waarde ervan aan en verhoogt de schoonmaakkosten. Het is aanbevolen om aan de ingang specifieke reinigingszones te voorzien, zoals rubberen matten of gecombineerde gangmatten (borsteltapijt en veiligheidsmat) uit rubber met speciale textielbekleding (bv. polyamidevezels in een polypropylenen basis). Ze worden het best ingebouwd zodat ze op hetzelfde niveau komen als de vloerbekleding zelf. Een mogelijke variant is een voetrooster buiten of een gepaste deurmat (sisal- of kokosmat). Na deze voetenveegzone wordt binnen het best een reinigingszone voorzien, zoals een inkomhal met schoonloopmat of voetmatten in de gang. In openbare ruimten moeten schoonloopmatten minstens 3 passen lang zijn (ong. 1,5 m). In woningen volstaan deurmatten (bv. kokosmat, voetrooster of geribbelde mat). Bij de ingang van een appartementsgebouw gebruikt men het best synthetische schoonloopmatten die vuil en vocht vasthouden. Poten van stoelen of meubels met hoekige, metalen uiteinden of met puntbelasting (tafel- en kastpoten) moeten worden beschermd met gladde doppen zodat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst, zonder mechanische weerstand (krassen). Wielen van bijvoorbeeld bureaustoelen en archiefkasten moeten een soepel roloppervlak hebben in overeenstemming met EN (te herkennen aan hun tweekleurige samenstelling). Vervang harde en hoekige wielen door wielen met een soepel roloppervlak.

54 Onderhoud parket Nieuwe of pas gerenoveerde parket Bestaande parket (met tekenen van slijtage) REGELMATIG ONDERHOUDEN GRONDIG ONTVLEKKEN-REINIGEN BESCHERMEN OPFRISSEN REGELMATIG ONDERHOUDEN GRONDIG ONTVLEKKEN-REINIGEN Wanneer? Wekelijks of vaker naargelang het verkeer en het gebruik van de ruimte Naar behoefte Wanneer? Wanneer de verglazing dof wordt of minstens één keer per jaar Wekelijks of vaker naargelang het verkeer en het gebruik van de ruimte Naar behoefte Specifieke voorbereiding vóór aanbrengen van product Stofzuig en/of gebruik stofdoek Stofzuig en/of gebruik stofdoek Specifieke voorbereiding vóór aanbrengen van product De vloer zorgvuldig dweilen (steeds met goed uitgewrongen dweil). Gebruik indien nodig een superkrachtig schoonmaakmiddel om vlekken te verwijderen Stofzuigen Stofzuigen Product Gepast onderhoudsproduct: shampoowax, antistatisch schoonmaakmiddel enz. Krachtig schoonmaakmiddel om hardnekkige vlekken en vuil te verwijderen, of om oude metallisatielagen te verwijderen (vraag ons om advies) Product Herstellend middel of metalliserende emulsie om grondig te renoveren en het parket een beschermende, resistente laag te geven, zodat de vloer weer gaat glanzen (of om dof parket te renoveren) Gepast onderhoudsproduct: shampoowax, antistatisch schoonmaakmiddel enz. Krachtig schoonmaakmiddel om hardnekkige vlekken en vuil te verwijderen, of om oude metallisatielagen te verwijderen (vraag ons om advies) Herstel De complete herstelkit van Tarkett herstelt eventuele schade, zoals krassen, splinters of kleine putten aan de hand van een wasstick of een speciale pasta en een lakspray.

55 Onderhoud laminaat Reiniging en onderhoud Een omgevingstemperatuur van 18 tot 25ºC en een relatieve vochtigheidsgraad van 40 tot 70% vormen een optimale omgeving voor parket of laminaatvloerbekleding. Eerste reiniging: bij een eerste reiniging wordt zaagsel, stof en vuil verwijderd met de stofzuiger. Het is aanbevolen een schoonmaakmiddel speciaal voor laminaatvloeren te gebruiken (zoals dat van Tarkett), zij het in een minimale hoeveelheid, net voldoende om een goed uitgewrongen dweil over de vloer te halen. Zo wordt gewoon vuil gemakkelijk verwijderd in nieuwe gebouwen of gerenoveerde ruimtes. Veeg vervolgens af met een droge doek. Breng het schoonmaakmiddel in elk geval enkel aan op de desbetreffende zone (niet op de naden). Laat enkele minuten inwerken en wrijf met een niet-schurende pad. Het opgeloste vuil moet worden verwijderd met een absorberende doek. Maak vervolgens de volledige oppervlakte schoon met een licht vochtige, goed uitgewrongen doek met een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel speciaal voor laminaatvloeren (type Tarkett). Reiniging - gewoon onderhoud in woningen: vooraf reinigen met filmvormende schoonmaak- en onderhoudsproducten, zoals was, Marseillezeep of groene zeep is overbodig. Dergelijke producten veroorzaken vlekken, strepen en sporen bij het gebruik. Droge schoonmaakmethoden met een gepaste stofzuiger voor harde vloeren of een zwabber verdienen de voorkeur. Niet-klevend vuil en grof vuil kan ook worden verwijderd met een speciale geïmpregneerde stofdoek of een statisch geladen doek. Opgelet: gebruik geïmpregneerde stofdoeken niet te vaak (dagelijks) omdat het vuil dan sneller kan gaan kleven, net als bij filmvormende onderhoudsproducten. Voor vuil dat van buiten afkomstig is en voor hardnekkige vlekken in woningen met weinig verkeer is het aangeraden schoon te maken met zuiver water aangevuld met een schoonmaakmiddel speciaal voor laminaatvloeren (zoals dat van Tarkett), met een goed uitgewrongen, niet druipende dweil. Zie de tabel op de volgende pagina voor speciale vlekken. Openbare ruimtes Niet-klevend vuil: op voorhand te verwijderen met een stofzuiger. Klevend vuil, te reinigen in 2 fasen: 1/ Breng op de laminaatvloer het schoonmaakmiddel van Tarkett of een neutraal detergent aan, met een uitgewrongen, maar nog vochtige doek. 2/ Neem de overtollige vloeistof en het opgeloste vuil weg met een met zuiver water bevochtigde, zo goed mogelijk uitgewrongen doek. Verwijder het resterende vocht met een droge, absorberende doek (liefst van katoen).

56 Verwijdering van vlekken TYPE VLEK METHODE Rubbersporen, strepen van hakken, vuil dat van buiten afkomstig is, kleurpotloden, pastelstiften Droog borstelen, bv. met een synthetische, niet-schurende pad Fruit, bessen, melk, bier, wijn, thee, limonade Onmiddellijk afvegen met een absorberende doek of, als de vlek al droog is, met een speciaal detergent voor laminaat en vervolgens afdrogen met een droge doek Urine, bloed Afvegen met een doek, bevochtigd met solvent, bv. aceton, azijnessence, oplosmiddel of universeel verdunningsmiddel. Ga steeds voorzichtig te werk en breng zo weinig mogelijk product aan, uitsluitend op de vlek. Leef de veiligheidsvoorschriften na. Viltstift, inkt, Chinese inkt, lipstick, carbonpapier, nagellak, schoensmeer, vernis, olie, teer, schrijfmachinelint, vet Chocolade, vetfilm, voedingsolie Afvegen met een doek, bevochtigd met solvent, bv. aceton, azijnessence, oplosmiddel of universeel verdunningsmiddel. Ga steeds voorzichtig te werk en breng zo weinig mogelijk product aan, uitsluitend op de vlek. Leef de veiligheidsvoorschriften na. Schoonmaken met een detergent speciaal voor laminaatvloeren Herstel De complete herstelkit van Tarkett herstelt eventuele schade, zoals krassen of kleine putten aan de hand van een wasstick of een speciale pasta en een lakspray. We beschrijven hier maar enkele gevallen. Neem contact met ons op voor specifieke vragen.

57 Omnisports Vinyl De Omnisports-producten worden in de fabriek behandeld met het innovatieve Topclean X-treme Performance (XP TM ) Product. Topclean XP TM is een behandeling met UV-gereticuleerd polyurethaan, versterkt met erg slijtvaste microaluminadeeltjes. Om de eindklant de beste vloer te bieden moet de onderhoudsprocedure nauwgezet worden nageleefd. Tarkett Sports is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van ongepast onderhoud. Algemene tips Leg deurmatten aan de ingang van de sportzaal om vocht, vuil, stof enz. zoveel mogelijk tegen te houden. De matten moeten minstens drie passen lang zijn (ca. 1,5 m). De gebruikers van de sportzaal moeten schoenen met witte zolen dragen, bedoeld voor zaalsport. Zorg bij niet-sportieve evenementen in de sportzaal (tentoonstellingen, concerten, etentjes enz.) voor de gepaste bescherming van de vloer: een dubbele laag triplex (19 mm) over de volledige oppervlakte. De sportvloer moet worden beschermd tegen zware rolbelasting (steekwagens, vorkheftruck) door over de hele rolzone een dubbele laag triplex (19 mm) te leggen. Leef steeds de aanbevelingen van de fabrikant na (detergent, schoonmaakmachine enz.)

58 VOOR EERSTE GEBRUIK Maatregelen Instructies Stof en grind verwijderen Droog schoonmaken Stofzuigen Mechanisch schoonmaken met schrobmachine (rode pad, matige snelheid) en waterzuiger of schrobzuigmachine Schoonmaken Neutraal detergent (ph 7/8) of alkalisch detergent (ph 8/10) bij zware vervuiling Bij gebruik van een alkalisch detergent (ph 8/10) moet de vloer worden afgespoeld met water en gedroogd met een waterzuiger Ontvlekken Gebruik detergent om resten van de installatiewerken te verwijderen (lijm, verf enz.) naargelang de aard van de vlek Gebruik geen schurende pads DAGELIJKSE SCHOONMAAK Maatregelen Instructies Stof en grind verwijderen Droog schoonmaken Stofzuigen Schoonmaken (indien en waar nodig) Met vlakke of microvezelmop, al dan niet geïmpregneerd Met een schrobzuigmachine (rode pad, matige snelheid) of Met een eenschijfsmachine Gebruik neutrale detergent (ph 7/8) Ontvlekken Hardnekkige vlekken op de vloer (bv. hars van handbalspelers) op doelpalen, op stoelen enz.: gebruik een oplossing van 20% alkalisch detergent (ph 13/14) in een spuitbus. Laat een minuut inwerken en veeg af met een witte, schone doek.

59 PERIODIEKE SCHOONMAAK Maatregelen Instructies Lichte vervuiling Machinale reiniging: gebruik een schrobmachine met witte, zachte borstels of rode pads aan matige snelheid of een eenschijfsmachine Gebruik neutraal of alkalisch detergent (ph 7/9) in een oplossing van 1% Machinale reiniging: gebruik een schrobmachine met witte, zachte borstels of rode pads aan matige snelheid of een eenschijfsmachine Zware vervuiling Gebruik een alkalisch detergent (ph 13) in een oplossing van 10% Breng de mengeling aan, laat 5 minuten inwerken en zuig het oppervlak droog Spoel witte, krijtachtige vlekken af met schoon water Ontvlekken Hardnekkige vlekken op de vloer (bv. hars van handbalspelers) op doelpalen, op stoelen enz.: gebruik een oplossing van 20% alkalisch detergent (ph 13/14) in een spuitbus. Laat een minuut inwerken en veeg af met een witte, schone doek. Glans herstellen (slechts af en toe) Gebruik een polijstmachine op plekken waar de glans/het vernis afgesleten is (witte pad, matige snelheid). Raadpleeg eerst de technische dienst om te vragen of dit uw sportvloer niet zal beschadigen. Gedrag onder zware rollende belasting (hoogtewerker, vorkheftruck enz.) Voor dit soort machines op de vloerbekleding worden geplaatst, moet u de sportvloer beschermen over de volledige belaste zone met een dubbele laag multiplex van 19 mm. Leg de platen zo over elkaar dat de naden niet samenvallen. Dit verlaagt de druk op de vloer (gewichtsverdeling) en voorkomt putten in de bekleding. OPGELET! GEBRUIK GEEN: benzine, toluol, aceton, tetrachlooretheen, thinner, oliewas of sterk schuurpoeder enz. Zwart rubber (doppen onder stoelpoten, banken enz.) kan de vloer permanent verkleuren en dient vermeden te worden. Bescherm de vloer in geval van twijfel met een stuk tapijt, karton of iets dergelijks. De gegevens in deze technische beschrijving worden enkel ter informatie verstrekt. Ze zijn gebaseerd op onze kennis en ervaring. Ze moeten worden beschouwd als algemene onderhoudsvoorschriften, die geen rekening houden met de specifieke kenmerken van elke installatie. Ze moeten dus indien nodig worden aangepast.

60 S Match-IT wood Hout is een natuurlijk en levend materiaal en beweegt onder invloed van schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid. Hout krimpt bij droogte en zet uit bij een hoge relatieve luchtvochtigheid. Als hout voor langere tijd wordt blootgesteld aan een hoge of lage relatieve luchtvochtigheid, kan er schade optreden. Het is dan ook belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte tussen 40 en 60% te houden. Te veel water gebruiken op een houten vloer (bijvoorbeeld bij herhaaldelijke machinale reiniging of moppen, bij lekkage aan het plafond) zorgt voor ernstige beschadiging. Belangrijke toevallige schommelingen in de atmosferische omstandigheden (temperatuur en luchtvochtigheid) kunnen onherstelbare schade toebrengen aan een houten vloer. Als u onze onderhoudsinstructies opvolgt, zullen de kwaliteit, de netheid en de hygiëne van de sportvloer behouden blijven. Als u onze onderhoudsinstructies niet opvolgt, is Tarkett Sports niet aansprakelijk voor om het even welke beschadiging van de houten vloer. Neem voor meer informatie contact op met uw verdeler, die u het nodige advies zal geven. Regelmatig onderhoud van de houten vloer moet ervoor zorgen: dat de sportieve kenmerken, zoals glans en wrijving, behouden blijven*; dat de vloer hygiënisch blijft ondanks intensief gebruik van de ruimte; dat de vloer netjes blijft en zijn uitzicht behoudt. * Merk op dat de wrijving van de houten sportvloer zeer gevoelig is voor reiniging en stof. Wij raden aan om de vloer regelmatig te reinigen om de sportprestaties te behouden. Schoonmaakadvies Invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld door stof of grind, veroorzaken mechanische slijtage en beschadigen de vloer. Wij raden aan om antistatische matten te leggen aan de ingang van de sporthal en het gebruik van speciale schoenen te verplichten. Zo kan deze schade worden beperkt. Verwijder stof van de vloer met een (droge) mop of een stofzuiger. Frequentie: dagelijks. Gebruik een licht vochtige gaasdoek (type bruidssluier ) om de vloer nat te reinigen. Frequentie: om de 2 tot 3 dagen. Te veel water gebruiken op de vloer kan ernstige schade veroorzaken. Gebruik dus geen natte mop of traditionele reinigingsmachine. Zorg ervoor dat u de vloer van squashbanen beschermt voordat u de muren wast. Tarkett Sports raadt aan om een Rotowash-machine (B60) of gelijkwaardige machine te gebruiken om de vloer machinaal te reinigen. Rotowash* beschikt over personeel dat op aanvraag ter plaatse een demonstratie geeft. Om te reinigen met een Rotowash-machine gebruikt u water waaraan al dan niet een detergent is toegevoegd. Het detergent moet phneutraal zijn en de gebruikte hoeveelheid moet overeenkomen met de aanbevelingen van de producent. Verwijder sporen van teer of rubber met een doek die gedrenkt is in aceton of trichloorethyleen. Verwijder sporen van het hars dat handbalspelers gebruiken met behulp van het Dynatech Trophy detergent. Laat het hars niet verharden op het terrein en verwijder het zo snel mogelijk. Gebruik een doek die gedrenkt is in Dynatech Trophy* of probeer het hars te verwijderen met behulp van een Rotowash-machine en Dynatech Trophy (laat het product inwerken en veeg het dan weg). *Volg de gebruiksaanwijzingen van de producent op. Als u dit niet doet, kan er ernstige schade optreden.

61 Atmosferische gebruiksomstandigheden In een sporthal met houten sportvloeren wordt een temperatuur van 15 tot 20 C aangeraden. Belangrijke, toevallige en onnatuurlijke temperatuurschommelingen kunnen schade veroorzaken. De temperatuur constant houden moet volstaan om schadelijke condensatie te voorkomen. (Houd de temperatuur boven het dauwpunt.) Puntbelasting Bij puntbelasting is er een klein contactoppervlak. Het kan gaan om een poot van een turntoestel of om de wielen van een verplaatsbare basketbalring of tribune, enz. De druk is doorgaans vrij hoog. Het is dit soort belasting die vooral schadelijk is voor een houten vloer. Als de puntbelasting hoger is dan de hieronder aangegeven toegelaten waarde, moet een dwarsbalk worden gebruikt om de belasting te verdelen. We spreken dan van een verdeelde belasting. permanente indrukking vertonen. Wij raden aan om contactelementen te gebruiken die geen indrukking veroorzaken (bijvoorbeeld polyurethaanwielen) of om bij twijfel een houten dwarsbalk te gebruiken. Het spoor dat zware toestellen met wielen volgen, kan worden beschermd zoals weergegeven in afbeelding 3. Verdeelde belasting Bij een verdeelde belasting zorgt een dwarsbalk voor de verdeling van de belasting. De belasting wordt doorgaans verdeeld over verschillende balken die de vloer ondersteunen. De druk is dus lager waardoor dit soort belasting geen schade veroorzaakt. Draagvermogen Types belasting Elke houten vloer heeft een eigen draagvermogen. Dit hangt af van intrinsieke factoren (opbouw van de vloer, planktype, houtsoort) en extrinsieke factoren (puntbelasting of verdeelde belasting). Puntbelasting Aanbevelingen Type of flooring Point Load Minimum spacing between loads Reflew M Evolution 250 kg 500 mm Proflew M* 250 kg 500 mm Sportable* 250 kg 600 mm Multiflex M 350 kg 300 mm Table 1: Permissible point loads for the various systems. * Voor de Reflex M Evolution-, Proflex- en Sportable-systemen kan versteviging worden voorzien voor een belasting die de aangegeven limiet overschrijdt. Neem hiervoor contact op met Tarkett Belux. Onze gegevens vindt u achteraan dit document. Opgelet: ook al wordt er rekening gehouden met de belastingslimieten in tabel 1, toch kan de houten vloer

62 Verdeelde belasting Aanbevelingen Type of flooring Reflew M Evolution Proflew M Sportable Multiflex M Distributed Load 1000 kg 1000 kg 1000 kg 1200 kg * De belasting moet worden verdeeld met behulp van multiplexplaten van minimum 600 x 600 mm met een dikte van 25 mm.!opgelet! Voor Sportable-systemen: bescherm bij rollende belasting de voegen van de platen steeds met dwarsbalken. Bescherming van de vloer tijdens niet-sportgerelateerde evenementen: Om de vloer te beschermen tijdens niet-sportgerelateerde evenementen raden wij het gebruik van Protectiles aan. Dit zijn compacte stoffen vloerbekledingen in de vorm van naaldvilttegels. Afmetingen: 2 x 1 m. Meer informatie vindt u bij Tarkett Sports. Flexibele vinylbeschermingen, zoals Touchdown, zijn ook verkrijgbaar bij Tarkett Sports. Opmerking: de informatie in dit gegevensoverzicht is uitsluitend bedoeld ter informatie en is gebaseerd op onze kennis en ervaring. Het gaat hier om algemene onderhoudsinstructies die per definitie geen instructies voor elke installatie omvatten. Wij behouden ons het recht voor om te allen tijde wijzigingen aan te brengen.

5 fasen van het protocol

5 fasen van het protocol Een onderhoudsprotocol opstellen: welke bekleding? Elke vloerbekleding van Tarkett heeft een eigen samenstelling en oppervlaktebehandeling en behoeft daarom een aangepast onderhoudsprotocol. We overlopen

Nadere informatie

Welkom in onze wereld van vloerbekleding

Welkom in onze wereld van vloerbekleding Welkom in onze wereld van vloerbekleding Tarkett is één van s werelds meest toonaangevende en ervaren fabrikant van vloerbekleding. Al meer dan 130 jaar produceren we nieuwe materialen, geheel afgestemd

Nadere informatie

iq Granit, iq Granit Acoustic, iq Megalit, iq Eminent, iq Optima, iq Natural

iq Granit, iq Granit Acoustic, iq Megalit, iq Eminent, iq Optima, iq Natural iq Granit, iq Granit Acoustic, iq Megalit, iq Eminent, iq Optima, iq Natural Het iq-gamma onderscheidt zich door zijn unieke oppervlakteherstellende mogelijkheden (Unique Surface Restoration). Unique Surface

Nadere informatie

Veneto, Etrusco, Silencio, Style Elle, Style Emme, SD, Sicuro R10

Veneto, Etrusco, Silencio, Style Elle, Style Emme, SD, Sicuro R10 Veneto, Etrusco, Silencio, Style Elle, Style Emme, SD, Sicuro R10 Moderne reinigingstechnieken beogen het verminderen van vochtige reinigingstechnieken, en deze te vervangen door drogere reinigingstechnieken.

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN. De Waegenaere NV

ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN. De Waegenaere NV ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN De Waegenaere NV Bieke Een linoleum vloer en onderhoud Met een vloer van Forbo Flooring beschik je over een hoogwaardige en zeer duurzame vloerbekleding. Een product waarvan

Nadere informatie

Reiniging parketvloer

Reiniging parketvloer Reiniging parketvloer RMC Soap RMC Soap is een onderhoudszeep voor de regelmatige schoonmaakbeurt van geoliede houten oppervlakken. De zeep verwijdert grondig alle vuil en vet en behoudt hierbij de matte,

Nadere informatie

Forbo FloorCare System Reiniging en herstel van Marmoleum en Artoleum vloeren.

Forbo FloorCare System Reiniging en herstel van Marmoleum en Artoleum vloeren. Forbo FloorCare System Reiniging en herstel van Marmoleum en Artoleum vloeren. Met het juiste onderhoud blijft een Marmoleum vloer als nieuw 2 Het Forbo FloorCare System voor Marmoleum en Artoleum vloeren.

Nadere informatie

Een nieuwe generatie Marmoleum; klaar voor gebruik Marmoleum met Topshield2

Een nieuwe generatie Marmoleum; klaar voor gebruik Marmoleum met Topshield2 rolstoelen hoge hakken sportschoenen bureaustoelen schoenstrepen Een nieuwe generatie Marmoleum; klaar voor gebruik Marmoleum met Topshield2 Een nieuwe generatie Marmoleum Een groot deel van ons dagelijks

Nadere informatie

Forbo Flooring B.V. Postbus AA Krommenie Tel.: (075) Fax: (075)

Forbo Flooring B.V. Postbus AA Krommenie Tel.: (075) Fax: (075) Forbo Flooring Systems is onderdeel van de Forbo Groep, wereldleider in vloer-, lijm-, en transportsystemen, en biedt een compleet assortiment vloerbedekkingen voor zowel de projecten- als de consumentenmarkt.

Nadere informatie

ONDERHOUDADVIES. De start voor een schone werkomgeving. - Robin Boekhout

ONDERHOUDADVIES. De start voor een schone werkomgeving. - Robin Boekhout ONDERHOUDADVIES Boekhout bedrijfsvloeren zijn uitgebreid getest voor onderhoud en reiniging met James onderhoudsproducten. In onderstaand stappenplan vindt u ons advies voor het ideale onderhoud. Hierbij

Nadere informatie

GIDS VOOR ONDERHOUD GEWEVEN VINYL VLOERBEDEKKING

GIDS VOOR ONDERHOUD GEWEVEN VINYL VLOERBEDEKKING GIDS VOOR ONDERHOUD GEWEVEN VINYL VLOERBEDEKKING ONDERHOUD Vlot onderhoud met de hand of machinaa Vloerbedekking van Dickson is een echte technologische innovatie voor de meest veeleisende openbare ruimtes.

Nadere informatie

Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356

Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356 Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356 Geoliede oppervlakken zetten de individuele structuren van de verschillende houtsoorten extra in de verf.

Nadere informatie

Omnisports Vinyl. Algemene tips

Omnisports Vinyl. Algemene tips Omnisports Vinyl De Omnisports-producten worden in de fabriek behandeld met het innovatieve Topclean X-treme Performance (XP TM ) Product. Topclean XP TM is een behandeling met UV-gereticuleerd polyurethaan,

Nadere informatie

Algemeen schoonmaakadvies kunststofvloeren

Algemeen schoonmaakadvies kunststofvloeren Algemeen schoonmaakadvies kunststofvloeren De bedoeling van dit programma is dat u in de meest voorkomende gevallen in staat wordt gesteld uw kunststofvloer schoon te houden. Wanneer er vanaf de oplevering

Nadere informatie

ONDERHOUDSKIT. productinformatie en onderhoudstips

ONDERHOUDSKIT. productinformatie en onderhoudstips ONDERHOUDSKIT productinformatie en onderhoudstips ONDERHOUD VAN EEN GIETVLOER: EEN UITERST AANGENAAM ONDERWERP! Gietvloeren laten zich sneller en efficiënter reinigen dan eender welk klassiek vloersysteem.

Nadere informatie

Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco

Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco Vloerbescherming voor uw linoleum: LPX en PUR Eco Over heel het oppervlak van dit linoleum zit een beschermlaag die uw vloer tegen vuil beschermt. Deze beschermlaag

Nadere informatie

High Performance Ceramic Coating De 1e high performance vloercoating met keramische deeltjes

High Performance Ceramic Coating De 1e high performance vloercoating met keramische deeltjes www.wearmax-coating.at De 1e high performance vloercoating met keramische deeltjes VERLENGT DE LEVENSDUUR VAN BESTAANDE VLOERBEDEKKINGEN DANKZIJ UNIEKE TECHNOLOGIE WEARMAX CERAMIC COATING is de perfecte

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

Wasinstructie Eco Green Auto Clean Freedom

Wasinstructie Eco Green Auto Clean Freedom Wasinstructie Eco Green Auto Clean Freedom Wasinstructie wassen zonder water In deze wasinstructie is beschreven op welke wijze de producten van Eco Green Auto Clean Freedom gebruikt kunnen worden. Op

Nadere informatie

Reinigingsinstructies

Reinigingsinstructies Reinigingsinstructies ROMEX is een producent van industriële vloeren uit kunsthars. Deze zijn in principe eenvoudig te reinigen, maar moeten regelmatig onderhouden worden om hun jarenlange esthetische

Nadere informatie

Ister, eer... Tientallen jaren van internationale ervaring, goed

Ister, eer... Tientallen jaren van internationale ervaring, goed FORBO FlOORCARE SYSTEM. Ister, eer... Tientallen jaren van internationale ervaring, goed luisteren naar de klant en voortdurend onderzoek hebben geresulteerd in een eenvoudig en efficiënt verzorgingssysteem

Nadere informatie

NIEUW MIDDEL VOOR VERWIJDEREN VAN LONGLIFE COMPLETE. Tana Chemie GmbH

NIEUW MIDDEL VOOR VERWIJDEREN VAN LONGLIFE COMPLETE. Tana Chemie GmbH NIEUW MIDDEL VOOR VERWIJDEREN VAN LONGLIFE COMPLETE FEITEN m.b.t. Longlife Complete LL Complete bevat andere polymeren dan de traditionele dispersies/emulsies. LL Complete is HÉÉL SLECHT OF HELEMAAL NIET

Nadere informatie

Onderhoudsvoorschrift voor Marlith gietvloeren Basisreiniger voor dagelijks onderhoud

Onderhoudsvoorschrift voor Marlith gietvloeren Basisreiniger voor dagelijks onderhoud Onderhoudsvoorschrift voor Marlith gietvloeren Basisreiniger voor dagelijks onderhoud 1. Productomschrijving Zachte alkalische basisreiniger met sterk oplossend vermogen voor het verwijderen van bouw-vuil

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies

Onderhoudsinstructies Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Regelmatig stofzuigen of met een zachte bezem vegen beperkt het risico van krassen. Gebruik een deurmat

Nadere informatie

U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met parketlak is behandeld.

U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met parketlak is behandeld. Gefeliciteerd met uw nieuwe parketvloer! U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met parketlak is behandeld. Door te kiezen voor een gelakte parket of houten vloer, zorgt u voor de grootst

Nadere informatie

Adviezen voor een Rigostep gelakte vloer (opgesteld in samenwerking met Rigostep Specials Coatings):

Adviezen voor een Rigostep gelakte vloer (opgesteld in samenwerking met Rigostep Specials Coatings): Adviezen voor een Rigostep gelakte vloer (opgesteld in samenwerking met Rigostep Specials Coatings): rigostep skylt conditioner Voor SKYLT vloeren is een speciale reiniger ontwikkeld die absoluut geen

Nadere informatie

2015 overzicht&instructie Edge vloerpads. TOMCAT EDGE vloerpads Overzicht en instructie

2015 overzicht&instructie Edge vloerpads. TOMCAT EDGE vloerpads Overzicht en instructie TOMCAT EDGE vloerpads Overzicht en instructie Sales men pad kit starterskit Edge stick 20 Starterskit met variatie van pads om de mogelijkheden van het Edge systeem te ontdekken Inhoud: 1x EDGE-4007, Maroon

Nadere informatie

ALGEMENE GARANTIE INHOUD. 1) ALUMINIUM MATERIALEN a) Garantie voor 10 jaar b) Samenstelling c) Toleranties d) Onderhoudshandleiding

ALGEMENE GARANTIE INHOUD. 1) ALUMINIUM MATERIALEN a) Garantie voor 10 jaar b) Samenstelling c) Toleranties d) Onderhoudshandleiding INHOUD 1) ALUMINIUM MATERIALEN 2) RVS-MATERIALEN 3) MATERIALEN VAN STAAL 4) RUBBERPRODUCTEN a) Garantie voor 1 jaar 5) POEDERGECOATE OPPERVLAKKEN b) Onderhoudshandleiding 1) ALUMINIUM MATERIALEN Alle door

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels

Handleiding PVC-kliktegels Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Vragen of advies Wij streven altijd naar de best mogelijke service voor onze klanten en willen daarom ook benadrukken dat u ons altijd kunt

Nadere informatie

UZIN verlijmingsadvies voor Tarkett vloerbedekking

UZIN verlijmingsadvies voor Tarkett vloerbedekking UZIN verlijmingsadvies voor Tarkett vloerbedekking Linoleum Veneto xf² Veneto sicuro xf² Veneto Essenza Trentino xf² Etrusco xf Style Emme/Elle xf² UZIN LE 43 B 1 UZIN UZ 88 B 1 (DE) Linosport Classic

Nadere informatie

Geavanceerde reinigingsoplossingen. voor onderhoud, herstel en industrie

Geavanceerde reinigingsoplossingen. voor onderhoud, herstel en industrie Geavanceerde reinigingsoplossingen voor onderhoud, herstel en industrie Voor professionele reiniging Vertrouw op de kwaliteit van Loctite De Loctite MRO-reinigers zijn ontwikkeld voor de reiniging van

Nadere informatie

Inleiding. Inhoud 2/10

Inleiding. Inhoud 2/10 Editie 1, 2010 Versie no. 19082010 Construction Sikafloor Algemeen schoonmaakadvies voor kunststof vloeren 1/10 Inleiding Voor u ligt het algemeen schoonmaakadvies welke in samenwerking met PenChemie en

Nadere informatie

OnderhoudSportvloeren

OnderhoudSportvloeren Onderhoud onderhoudsabonnementen sportvloeren sportvloeren.nl 11.0 Houten sportvloeren Algemene aanwijzingen voor optimaal plezier van uw parketvloer Het optimale luchtvochtigheidspercentage van een ruimte

Nadere informatie

Praktische richtlijnen voor het kristalliseren van marmer

Praktische richtlijnen voor het kristalliseren van marmer Praktische richtlijnen voor het kristalliseren van marmer Benodigdheden voor kristallisatie... 2 Andere benodigdheden... 2 Praktische gegevens... 3 Voorbereiding van de vloer... 4 Het gebruik van diamantschijfjes

Nadere informatie

TASKI Twister. De diamantpad die iedere dag uitkomst biedt

TASKI Twister. De diamantpad die iedere dag uitkomst biedt TASKI Twister De diamantpad die iedere dag uitkomst biedt Betere kwaliteit, langer goed De TASKI Twister pad is een pad die de reinigende werking van een flexibele polyester vloerpad combineert met de

Nadere informatie

Ons natuurlijk product

Ons natuurlijk product Lino Art Linea Lino Art Linea 01. Linoleum ons natuurlijk product 02. DLW Flooring Een trotse traditie 03. De Lino Art Linea Collectie 04. Technische kenmerken 05. LPX Eenvoudige Reiniging 06. Toepassingsgebieden

Nadere informatie

Technische informatie Hesse GmbH & Co. KG, Warendorfer Str. 21, D Hamm

Technische informatie Hesse GmbH & Co. KG, Warendorfer Str. 21, D Hamm Verzegelde parketoppervlakken beschermen het echte hout tegen beschadigingen en leveren zo een bijdrage aan een jarenlang gebruik van het parket. Hierbij benadrukken ze, afhankelijk van de gekozen opbouw,

Nadere informatie

De 5 grootste valkuilen bij de keuze van vloerbedekkingen in ziekenhuizen

De 5 grootste valkuilen bij de keuze van vloerbedekkingen in ziekenhuizen De 5 grootste valkuilen bij de keuze van vloerbedekkingen in ziekenhuizen Stuitte u ook al op problemen met een relatief nieuwe vloer? Lichte schade zoals krassen, onuitwisbare vlekken, naden die open

Nadere informatie

Scotch-Brite. Vloerpads & Vloeronderhoudsproducten

Scotch-Brite. Vloerpads & Vloeronderhoudsproducten Vloerpads & Vloeronderhoudsproducten 3 Toepassingskaart 3M kent reeds lang een traditie in het creëren van innovatieve & nuttige producten die het leven aangenamer maken. 3M producten hebben veel raakpunten

Nadere informatie

GEFELICITEERD! U bent eigenaar geworden van een hoogtechnologisch raam- en deursysteem Made in Belgium die uw woning de gepaste toets bezorgt.

GEFELICITEERD! U bent eigenaar geworden van een hoogtechnologisch raam- en deursysteem Made in Belgium die uw woning de gepaste toets bezorgt. GEFELICITEERD! U bent eigenaar geworden van een hoogtechnologisch raam- en deursysteem Made in Belgium die uw woning de gepaste toets bezorgt. Kunststoframen onderhouden is zeer eenvoudig en bezorgt uw

Nadere informatie

Wij vertrouwen erop u middels dit advies een helpende hand geboden te hebben, bij het afstemmen van het reinigingsprogramma voor uw vloer.

Wij vertrouwen erop u middels dit advies een helpende hand geboden te hebben, bij het afstemmen van het reinigingsprogramma voor uw vloer. ALGEMEEN SCHOONMAAKADVIES VOOR INDUSTRIE VLOEREN Dit schoonmaakadvies geldt voor industriële kunststof vloerafwerkingen in het algemeen en wordt u aangeboden door The Natural way of Cleaning b.v. De bedoeling

Nadere informatie

OnderhoudSportvloeren

OnderhoudSportvloeren Onderhoud onderhoudsabonnementen sportvloeren sportvloeren.nl 11.0 Houten sportvloeren Algemene aanwijzingen voor optimaal plezier van uw parketvloer Het optimale luchtvochtigheidspercentage van een ruimte

Nadere informatie

REINIGINGSPRODUCTEN. z Reinigingsproducten 520. z Stel uw investering veilig door regelmatig onderhoud 522. z Werkwijze 522. z Restore sets 523

REINIGINGSPRODUCTEN. z Reinigingsproducten 520. z Stel uw investering veilig door regelmatig onderhoud 522. z Werkwijze 522. z Restore sets 523 518 REINIGINGSPRODUCTEN z Reinigingsproducten 520 z Productie 521 z Onderhoud 521 z Stel uw investering veilig door regelmatig onderhoud 522 z Werkwijze 522 z Restore sets 523 z Consumables 525 REINIGINGSPRODUCTEN

Nadere informatie

U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met olie is behandeld.

U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met olie is behandeld. Gefeliciteerd met uw nieuwe parketvloer! U heeft gekozen voor een parket- of houten vloer, die met olie is behandeld. Door te kiezen voor een afwerking met olie van uw parket of houten vloer, behoudt u

Nadere informatie

O N D ER HOUD. N a t uursteen v lo er K e ra m isch e v lo er Do uch es K euken a an rech t

O N D ER HOUD. N a t uursteen v lo er K e ra m isch e v lo er Do uch es K euken a an rech t O N D ER HOUD N a t uursteen v lo er K e ra m isch e v lo er Do uch es K euken a an rech t QuiNo BVBA SINT-AMANDSTRAAT 14 8760 MEULEBEKE M +32 0477 32 18 94 INFO@QUINO.BE WWW.QUINO.BE BTW BE 0861.805.606

Nadere informatie

M.Mommersteeg BV Havenstraat 64 1271 AG Huizen T. 035-5288030 F. 035-5230748 E. info@mommersteegbv.nl

M.Mommersteeg BV Havenstraat 64 1271 AG Huizen T. 035-5288030 F. 035-5230748 E. info@mommersteegbv.nl Onderhoudsadvies Scheerwollen tapijt Scheerwollen tapijt is reinigbaar met normaal in de handel zijnde onderhoudsproducten voor wollen tapijt. Regelmatig grondig onderhoud verlengt de levensduur van de

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels

Handleiding PVC-kliktegels Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Speciale handleiding voor kliktegels eclips Reiniging en onderhoud Vragen of advies Wij streven altijd naar de best mogelijke service voor onze klanten en willen

Nadere informatie

GOLV. Jaar GARANTIE. IKBE13_HFB20_GF_GOLV_N.indd 1 3/10/2012 15:52:43

GOLV. Jaar GARANTIE. IKBE13_HFB20_GF_GOLV_N.indd 1 3/10/2012 15:52:43 GOLV 15 Jaar GARANTIE IKBE13_HFB20_GF_GOLV_N.indd 1 3/10/2012 15:52:43 Het dagelijkse leven thuis stelt hoge eisen aan je vloeren. GOLV vloeren zijn getest volgens de normen voor huishoudelijk en licht

Nadere informatie

DAGELIJKS GEBRUIK & ONDERHOUD

DAGELIJKS GEBRUIK & ONDERHOUD ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN VOOR GELCOAT Voor het dagelijks onderhoud van uw doucheplaat of wastafelblad in Gelcoat adviseren wij u gebruik te maken van een zachte, niet schurende spons of doek en schoon water.

Nadere informatie

1 Inhoudsopgave 1. 2 Inleiding 2. 3 Algemeen 2. 4 Eerste reiniging na oplevering 2

1 Inhoudsopgave 1. 2 Inleiding 2. 3 Algemeen 2. 4 Eerste reiniging na oplevering 2 Gebruikershandleiding en reinigingsvoorschriften Onderwerp Pagina 1 Inhoudsopgave 1 2 Inleiding 2 3 Algemeen 2 4 Eerste reiniging na oplevering 2 5 Periodieke reiniging van de lichtstraat 3 a) Periodieke

Nadere informatie

ONDERHOUD- EN REINIGINGSADVIES. Particulier gebruik / woonhuizen

ONDERHOUD- EN REINIGINGSADVIES. Particulier gebruik / woonhuizen ONDERHOUD- EN REINIGINGSADVIES Particulier gebruik / woonhuizen Dit schoonmaakadvies geldt voor de particuliere kunststof gebonden gietvloer afwerkingen en wordt u aangeboden door Qlick Technofloor BV

Nadere informatie

Totaalservice matten en moppen. Expert in vloerhygiëne

Totaalservice matten en moppen. Expert in vloerhygiëne Expert in vloerhygiëne Totaalservice matten en moppen Met onze totaalservice voor vloerhygiëne bespaart u tot 60% op schoonmaakkosten. Piekfijne vloerhygiëne is essentieel voor elke business. Hygiëne is

Nadere informatie

Vink Solid Surface. Onderhoudsrichtlijnen

Vink Solid Surface. Onderhoudsrichtlijnen Onderhoudsrichtlijnen Proficiat! U heeft zich een Vink Solid Surface werkblad aangeschaft. Kerrock is een duurzaam en massief bekledingsmateriaal dat bij uitstek kan gebruikt worden voor keukenwerkbladen,

Nadere informatie

ONDERHOUDSRICHTLIJNEN. voor een gerust gevoel

ONDERHOUDSRICHTLIJNEN. voor een gerust gevoel ONDERHOUDSRICHTLIJNEN voor een gerust gevoel ONDERHOUDSRICHTLIJNEN Met Sprimoglass koos u voor beglazing van hoge kwaliteit. U koos ook voor een feilloze klantenservice en daarom krijgt u er een gerust

Nadere informatie

Professioneel vloeronderhoud

Professioneel vloeronderhoud Professioneel vloeronderhoud Professioneel systematisch vloeronderhoud. Elke vloer is uniek. Met meer dan 65 jaar ervaring op het gebied van vloeronderhoud heeft Diversey de optimale systemen ontwikkeld

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies

Onderhoudsinstructies Onderhoudsinstructies Uw nieuwe vloer heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Regelmatig stofzuigen of met een zachte bezem vegen beperkt het risico van krassen.

Nadere informatie

Handleiding Pure & Original Classico Façade

Handleiding Pure & Original Classico Façade Handleiding Pure & Original Classico Façade Inhoud Algemene informatie over Pure & Original Classico Façade...1 Gebruikersinformatie voor Pure & Original Classico Façade...1 Benodigde materialen...1 Pure

Nadere informatie

ONDERHOUDSINSTRUCTIES

ONDERHOUDSINSTRUCTIES ONDERHOUDSINSTRUCTIES Rubio Monocoat Oil Plus 2C REINIGING interior 1 Hoe reinig ik mijn houten oppervlak voor de 1 e keer na plaatsing van de olie? Mag na een droogtijd van 24 à 36 uur Mag vanaf 5 dagen

Nadere informatie

Design and Quality IKEA of Sweden KOOPHULP VLOEREN. laminaat

Design and Quality IKEA of Sweden KOOPHULP VLOEREN. laminaat KOOPHULP VLOEREN laminaat GOED OM TE WETEN IKEA vloeren kunnen op bestaande vloeren worden gelegd met uitzondering van hoogpolige vaste vloerbedekking. Gebruik bij het leggen van een vloer altijd een NIVÅ

Nadere informatie

I N S T R U C T I E - 20: O N D E R H O U D

I N S T R U C T I E - 20: O N D E R H O U D 1 DOEL Het doel van deze instructie is het onderhoud van de geplaatste aluminium raamgehelen zo uit te voeren dat ten allen tijde de kwaliteit gegarandeerd kan worden. 2 VERANTWOORDELIJKHEDEN EN BEVOEGDHEDEN

Nadere informatie

constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel.

constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel. HS PROTECT SANI is een luchtdrogende coating ter bescherming van uw sanitair tijdens constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies level 1

Onderhoudsinstructies level 1 level Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Uw vloer dient direct na oplevering voorzien te worden van een extra laag Solidfloor onderhoudsolie

Nadere informatie

PERFECTLY CLEAN FOR SURE PRODUCTOVERZICHT REINIGING VAN KERAMISCHE TEGELS

PERFECTLY CLEAN FOR SURE PRODUCTOVERZICHT REINIGING VAN KERAMISCHE TEGELS PERFECTLY CLEAN FOR SURE PRODUCTOVERZICHT REINIGING VAN KERAMISCHE TEGELS BEHOUD VAN WAARDE DOOR HET ONDERHOUD VAN UW KERAMISCHE EN VEILIGHEIDSTEGELS In microporeuze oppervlakken kunnen zich de kleinste

Nadere informatie

Nuway installatie & onderhoud

Nuway installatie & onderhoud Nuway installatie & onderhoud Elke Nuway mat is uniek. De mat wordt op maat gemaakt in onze fabriek, geheel op basis van uw specificaties en maten. Voor het bestellen van uw Nuway mat is het belangrijk

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN UW VLOER

ONDERHOUD VAN UW VLOER ONDERHOUD VAN UW VLOER PARKETGROEP NEDERLAND, WEL ZO ZEKER. Om uw vloer zo goed en zo lang mogelijk in prima staat te houden, dient u zorgvuldig met de vloer om te gaan. Onafhankelijk van het type vloer

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies level 1

Onderhoudsinstructies level 1 level Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Uw vloer dient direct na oplevering voorzien te worden van een extra laag Solidfloor onderhoudsolie

Nadere informatie

Het dagelijkse leven thuis stelt hoge eisen aan je vloeren. Onze vloeren zijn getest volgens de normen voor huishoudelijk en licht commercieel

Het dagelijkse leven thuis stelt hoge eisen aan je vloeren. Onze vloeren zijn getest volgens de normen voor huishoudelijk en licht commercieel Laminaatvloeren Het dagelijkse leven thuis stelt hoge eisen aan je vloeren. Onze vloeren zijn getest volgens de normen voor huishoudelijk en licht commercieel gebruik (EN 13329). Ze voldoen aan onze strikte

Nadere informatie

Zo onderhoudt u uw bad

Zo onderhoudt u uw bad en n re en ho eb e ba to d Onze baden zijn gemaakt van mineraalmarmer of hoogwaardig acryl, een voor het lichaam aangenaam en warm aanvoelend materiaal, dat extra is versterkt met glasvezel. Door de gladde

Nadere informatie

ZWEVENDE VLOERBEKLEDING FLOATING RESILIENT PLANK FLOORING REVÊTEMENT DE SOL FLOTTANT. handleiding. owner s manual guide de l utilisateur

ZWEVENDE VLOERBEKLEDING FLOATING RESILIENT PLANK FLOORING REVÊTEMENT DE SOL FLOTTANT. handleiding. owner s manual guide de l utilisateur ZWEVENDE VLOERBEKLEDING FLOATING RESILIENT PLANK FLOORING REVÊTEMENT DE SOL FLOTTANT handleiding owner s manual guide de l utilisateur verzorging & onderhoud Gefeliciteerd! U heeft zojuist Contesse Locking

Nadere informatie

Onderhoud van houten vloerbedekkingen

Onderhoud van houten vloerbedekkingen Onderhoud van houten vloerbedekkingen Geachte klant, Langs deze weg willen wij u bedanken voor het vertrouwen die u in uw erkend parketplaatser heeft gesteld voor de plaatsing van een parketvloer. Aangezien

Nadere informatie

Revisie nummer: Z ABN-Amro Son:

Revisie nummer: Z ABN-Amro Son: Revisie nummer: 06.80.01.1Z ABN-Amro Son: 47.87.77.914 REINIGINGSMIDDELEN ELMA TEC CLEAN Sterke reinigingsmiddelen voor ultrasoonreinigers, gebruikbaar voor bijna elke reiniging. Een uitgebreide verzameling

Nadere informatie

Installatie instructie

Installatie instructie Versie april 2013 Gerflor Benelux Pagina 1 van 5 1. ALGEMEEN De vloerbedekking moet eerst goed geïnspecteerd en onderzocht worden op zichtbare gebreken voordat hij wordt aangebracht. Als er duidelijke

Nadere informatie

wastafels, waskommen en fonteintjes

wastafels, waskommen en fonteintjes wastafels, waskommen en fonteintjes Onze wastafels, waskommen en fonteintjes zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Door de kwalitatieve afwerking en strakke oppervlaktestructuur van de gebruikte materialen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding en reinigingsvoorschriften. 1 Inhoudsopgave 1. 2 Inleiding 2. 3 Algemeen 2. 4 Eerste reiniging na oplevering 2

Gebruikershandleiding en reinigingsvoorschriften. 1 Inhoudsopgave 1. 2 Inleiding 2. 3 Algemeen 2. 4 Eerste reiniging na oplevering 2 Luxlight BV Postbus 12 5570 AA BERGEIJK Leemskuilen 4 5563 CK WESTERHOVEN T 040 207 01 24 F 040 207 01 26 E info@luxlight.nl I www.luxlight.nl Rabobank Bergeijk: 1064.02.536 IBAN: NL55RABO0106402536 BIC:

Nadere informatie

Kunststof vloerafwerkingen. Triflex Schoonmaakadvies

Kunststof vloerafwerkingen. Triflex Schoonmaakadvies Kunststof vloerafwerkingen Triflex Schoonmaakadvies Inhoudsopgave Duurzaam onderhouden van oppervlakken 3 Algemene informatie 4 Controle 4 Soorten vuil 4 Het reinigingsmiddel 5 Reiniging: Handmatig of

Nadere informatie

Onderdeelnummer: CT4400. Onderdeelnummer: CT4401. Onderdeelnummer: CT4402. Onderdeelnummer: CT4403

Onderdeelnummer: CT4400. Onderdeelnummer: CT4401. Onderdeelnummer: CT4402. Onderdeelnummer: CT4403 Super Lakreiniger Een siliconenvrije lakreiniger speciaal bedoelt om sterk verontreinigde, verweerde en geoxideerde lakken hun originele glans terug te geven. Super Lakreiniger polijst zonder krassen,

Nadere informatie

Belangrijker nog HS PROTECT EPOX beschermt uw relatie met uw klant!

Belangrijker nog HS PROTECT EPOX beschermt uw relatie met uw klant! H S PRO TECT EPO X is een luchtdrogende coating ter bescherming van gepolierde beton en epoxy. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel. H S PRO TECT EPO X beschermt

Nadere informatie

- installatiekit (slagijzer, afstandsblokjes (1-8 mm) en een voor Unilink geschikt stootblok) - ondervloersysteem (Quick Step screen) - onderhoudskit

- installatiekit (slagijzer, afstandsblokjes (1-8 mm) en een voor Unilink geschikt stootblok) - ondervloersysteem (Quick Step screen) - onderhoudskit Unilink leginstructies Algemeen Unilink is een revolutionair systeem voor het plaatsen van laminaatvloer zonder het gebruik van lijm. Dankzij de ingenieuze tand- en groefvorm kunnen de panelen eenvoudig

Nadere informatie

235 Parketnadenlijm. Product. Volumes. Eigenschappen

235 Parketnadenlijm. Product. Volumes. Eigenschappen Product Snel afbindende, gebruiksklare nadenlijm met hoge kleefkracht op PVAc-basis voor het verlijmen van vlottend parket, zowel in hout als in laminaat, ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals keukens

Nadere informatie

Leginstructies. Natural Floor VOORAF. Europese Eik Europese Productie. Acclimatisering. Omgevingstemperatuur en Relatieve Luchtvochtigheid

Leginstructies. Natural Floor VOORAF. Europese Eik Europese Productie. Acclimatisering. Omgevingstemperatuur en Relatieve Luchtvochtigheid Leginstructies VOORAF Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk de leginstructies nauwkeurig te volgen. Het is belangrijk om, bij daglicht, alle panelen voor en tijdens de plaatsing te controleren

Nadere informatie

Acczent Compact. Focus. Laat uw zintuigen vrij... VINYL COMPACTE HETEROGENE VLOERBEKLEDING

Acczent Compact. Focus. Laat uw zintuigen vrij... VINYL COMPACTE HETEROGENE VLOERBEKLEDING Acczent Compact COMPACTE HETEROGENE VLOERBEKLEDING VINYL Focus Laat uw zintuigen vrij... TARK800844.indd 1 06-03-2008 08:49:15 Acczent Focus Realiteit of Illusie? Een nieuwe generatie vloerbekleding voor

Nadere informatie

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN VOORDELEN LAMINAATVLOEREN Betrouwbaar en budgetvriendelijk Kies voor laminaat wanneer u een stijlvolle vloer wenst en toch budgetvriendelijk moet zijn. Voor een zachte prijs krijgt u de warmte en uitstraling

Nadere informatie

Archeologie Conserveringstechnieken

Archeologie Conserveringstechnieken Archeologie Conserveringstechnieken Jurgen Galicia - Galicia Technical Diving 01. ALGEMENE REGELS: - het voorwerp onmiddellijk in zout of zoet water leggen - nooit iets laten drogen in de zon - nooit iets

Nadere informatie

'De investering die rendement oplevert'

'De investering die rendement oplevert' 'De investering die rendement oplevert' Reinigen met microvezels Hoe werken microvezels Wat zijn de voordelen voor - reiniging & hygiëne - efficiency - ergonomie - milieu Assortiment Hoe werken microvezels

Nadere informatie

Collectie 2015-1. LVT vloeren. De fluisterstille en vochtwerende vloer

Collectie 2015-1. LVT vloeren. De fluisterstille en vochtwerende vloer Collectie 2015-1 LVT vloeren De fluisterstille en vochtwerende vloer Sense Inhoudsopgave 2 3 Inhoudsopgave De Sense LVT vloeren collectie bevat karaktervolle vinyl vloeren van de hoogste kwaliteit. Net

Nadere informatie

ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN & PRODUCTEN

ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN & PRODUCTEN 1 Aard en periodiciteit van de onderhoudswerkzaamheden voor het schrijnwerk Aard van de werken Periodiciteit Opmerkingen Reiniging Beglazing (1) Beglazingsvoegen Vleugel en vast kader Hang- en sluitwerk

Nadere informatie

Onderhoud je geluk...

Onderhoud je geluk... ONDERHOUDSGIDS Onderhoud je geluk...... Begin met tuinmeubelen & terras Rectavit TOTALE BESCHERMING tegen veroudering, verkleuring en vervuiling Legende Houten tuinmeubelen vragen een regelmatig onderhoud.

Nadere informatie

SCHOONLOOPZONES Leg-, onderhouds en reinigingsadviezen

SCHOONLOOPZONES Leg-, onderhouds en reinigingsadviezen Leg-, onderhouds en reinigingsadviezen Legadviezen Legadviezen Algemeen, ter voorbereiding op deze instructies De voorbereiding van de ondervloeren alsmede de verwerking van de hulpmaterialen en de vloerbedekking,

Nadere informatie

Zelfreinigend. Zelfreinigend. Pilkington Activ

Zelfreinigend. Zelfreinigend. Pilkington Activ Zelfreinigend Zelfreinigend Pilkington Activ Pilkington Activ is ook zeer geschikt voor dakbeglazing Zelfreinigend glas Pilkington Activ is duurzaam, gecoat, zelfreinigend glas met een neutrale kleur en

Nadere informatie

Stricktex onderhoud en reiniging

Stricktex onderhoud en reiniging Stricktex onderhoud en reiniging Stricktex Trevira CS Stricktex bestaat uit twee Trevira CS-draden die gedeeltelijk verschillend van kleur zijn. Waardevolle eigenschappen als hoge kleurintensiteit, lichtvastheid,

Nadere informatie

Bona Vloer Renovatie Programma

Bona Vloer Renovatie Programma Zilver Brons Goud Bona Vloer Renovatie Programma De juiste antwoorden voor alle houten vloer condities Mijn gelakte vloer begint er dof uit te zien. Mijn houten vloer afwerking is volledig versleten. Mijn

Nadere informatie

Onderhoud tegels. Inhoudsopgave

Onderhoud tegels. Inhoudsopgave Onderhoud tegels Inhoudsopgave ONVERGLAASDE TEGELS... 2 PORCELANATO ONVERGLAASD... 3 ULTRAGRES... 4 VERGLAASDE TEGELS... 5 COTTO-TERRACOTTA onbehandeld... 6 ONVERGLAASDE TEGELS Reiniging Beschermen Onderhoud

Nadere informatie

Zo onderhoudt u uw product

Zo onderhoudt u uw product Ba dk nd am er er ho m eu bi ud la ir b to ad ile ka en tm m to e e eb u reh b or i en en la ir O Ons badkamer- en toiletmeubilair is gemaakt van hoogwaardige materialen. Door de strakke afwerking van

Nadere informatie

Zo onderhoudt u uw product

Zo onderhoudt u uw product to ile en tt e ur n, in b oi id rs et s Onze toiletten, bidets, urinoirs en bijbehorende onderdelen en accessoires zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Door de strakke afwerking van hoge kwaliteit

Nadere informatie

Toetstermen vloeronderhoud specialist

Toetstermen vloeronderhoud specialist Basislaag aanbrengen 1 p Materialen en middelen verzamelen 2 p Plaatsen waarschuwingsbord 3 p Juiste hoeveelheid polymeer uit de can over de vloer gieten 4 p Polymeer overlappend in banen aanbrengen met

Nadere informatie

Verwijder de beschermfolie net voor de oplevering en u biedt uw eindklant steeds opnieuw vloeren met dezelfde glans en kwaliteit als in uw showroom.

Verwijder de beschermfolie net voor de oplevering en u biedt uw eindklant steeds opnieuw vloeren met dezelfde glans en kwaliteit als in uw showroom. HS PROTECT FLOOR is een luchtdrogende coating ter bescherming van vloeren tijdens constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel.

Nadere informatie

Stof, vlek- en vingertasten verwijderen. Microvezelwerkdoek regelmatig keren

Stof, vlek- en vingertasten verwijderen. Microvezelwerkdoek regelmatig keren INTERIEUR Onderdeel Handeling en uitvoering Handschoenen aantrekken Stofzuiger Snoercontrole op de juiste wijze Ja Nee Slang op stofzuiger voor controle van de stofzak Controle extra stofzak (in plastic

Nadere informatie

OnderhoudSportvloeren

OnderhoudSportvloeren Onderhoud onderhoudsabonnementen sportvloeren sportvloeren.nl 11.0 sportvloeren met een homogene toplaag A. Algemeen Met dit onderhoudsadvies verstrekken wij u een leidraad voor een goed evenwichtig onderhoudspatroon

Nadere informatie

Frosch, een gamma ecologische & efficiënte onderhoudsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten

Frosch, een gamma ecologische & efficiënte onderhoudsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten Frosch, een gamma ecologische & efficiënte onderhoudsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten & Multi-cleaners gamma Green Lemon Vinegar Geconcentreerde formule (20 ML voor 5L water) Formule met

Nadere informatie