mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;"

Transcriptie

1 Raad van Lelystad c^rr 2013 N 470 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 12 november 2013 om uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; mevrouw J. d Arnaud-Appelo (PvdA), de heren P.L.W.J. Baaten (InwonersPartij) en J. van de Beek (PvdA), mevrouw D.B.J. Bergman (D66), de heren F. van den Brink (InwonersPartij), D.W. Bussink (CDA), L.J.J. Caniels (CDA), S.G.J. van Erk (VVD), H.W. Gerritzen (VVD), P.C.W. Hamstra (VVD), E. van der Herberg (PvdA), E. Hers (VVD) en J.M. van den Heuvel (SP), mevrouw J.J.P. van der Hoek-Dubois (Leefbaar Lelystad), de heren C.J.J. Homan (Bindend Lokaal) en J.L. Jonker (VVD) (vanaf uur), de heren H.P.M. van der Kolk (GroenLinks), E.H.G. Marseille (VVD) en M. El Mhassani (PvdA), mevrouw E.W. Middelkoop- Ferron (PvdA), mevrouw O.J. Niezen-Vos (Lelystads Belang), de heren S. Polman (Lijst Simon Polman), W.L.G. Raijmakers (Lelystads Belang) en S.M. de Reus (GroenLinks), de heer P.A. Schot (D66), mevrouw K. Senf (InwonersPartij), de heren K.B.P. Slump (ChristenUnie) en H.P. Soomers (PvdA), mevrouw J.W. Sparreboom-van der Spoel (VVD), de heren C. van Veluwen (ChristenUnie) en B.E. Visscher (InwonersPartij) en mevrouw E. van Wageningen (ChristenUnie), leden van de raad; alsmede de heren J.A. Fackeldey, W. de Jager, W. Jansen, en R. Luchtenveld, wethouders; en de heren N. Versteeg, gemeentesecretaris, en mevrouw N. IJnema, griffier. Afwezig zijn: mevrouw E.C. van der Kleij (PvdA), mevrouw A.F.M. van Rijnsoever (InwonersPartij) en de heer J. Schoone (Leefbaar Lelystad), leden van de raad; alsmede mevrouw M. Jacobs-Haagen, wethouder.

2 2013 N 471 Agenda 1 Opening N Vaststelling agenda N Mededelingen N Vaststelling eventuele A-stukken N Voorstel Ontwerp Programmabegroting N Wijzigingsvoorstel 1 begroting: Crisismaatregel gesubsidieerde instellingen N Wijzigingsvoorstel 2 begroting: Verkiezingen N Voorstel Meerjaren Perspectief Grondbedrijf 2013 N Opening De voorzitter: Dames en heren. Ik open de raadsvergadering. Bericht van verhindering is ontvangen van de heer Schoone, mevrouw Van der Kleij en mevrouw Van Rijnsoever. De heer Jonker komt iets later. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt conform ontwerp vastgesteld. 3. Mededelingen De heer Van den Heuvel: Mevrouw de voorzitter. Helaas hebben wij vandaag niet de mondelinge vragen op de agenda staan, dus ik maak maar van de gelegenheid van dit agendapunt gebruik om u als voorzitter het onderzoek herbestemming en overlast van de Schans aan te bieden. Dat is vandaag ook online gegaan op onze website en voor iedereen te downloaden. De voorzitter: Hartelijk dank. Ik neem het graag in ontvangst. Dan zeg ik namens het college dat u de preadviezen van het college hebt gevonden op de amendementen. Voor kennisgeving aangenomen. 4 Vaststelling eventuele A-stukken Er zijn geen A-stukken. 5. Voorstel inzake Ontwerp Programmabegroting (stuk nr ) Ingediende amendementen en moties Amendement 1 D66 Wmo De fracties van D66 en Bindend Lokaal stellen het volgende amendement voor: "Het voorgesteld besluit als volgt te wijzigen: Beslispunt 3: "De raad zo snel mogelijk een separaat besluit voor te leggen met een kader voor onttrekkingen uit het transitiefonds.

3 2013 N 472 Amendement 2 VVD veiligheidsregio bevolkingsonderzoek De fracties van VVD en CDA stellen het volgende amendement voor: "Het voorgesteld besluit 13 - ten behoeve van bevolkingsonderzoek in te verwerken en beschikbaar te stellen en met ingang van te verwerken - laten vervallen. Argumentatie: Het is een slecht voorbeeld dat zodra er iets moet gebeuren waarvan men zou kunnen stellen dat het niet tot de oorspronkelijke taak is gerekend, er extra budget voor moet worden verstrekt. Dit soort uitvoeringen dient binnen de normale budgetten door prioriteitstelling te worden opgelost. Amendement 3 CDA riool De fracties van CDA en GroenLinks stellen het volgende amendement voor: "Besluitpunt 15 te wijzigen in: "De rioolheffing kostendekkend te maken vanaf 2014 en het batig effect van in de programmabegroting van 2014 en de meerjarenramingen te verwerken. Toelichting: De minister van BZK heeft reeds in voorjaar 2012 de gemeente Lelystad dringend verzocht het rioolrecht kostendekkend te maken. De argumenten van het college om daar in 2015 pas een begin mee te maken, zijn gelet op de benarde financiële positie van de gemeente niet verdedigbaar. Amendement 4 D66 precario De fracties van D66 en Bindend Lokaal stellen het volgende amendement voor: "De raad in vergadering bijeen wijzigt punt 17: "Geen inflatiecorrectie op de precariobelasting toe te passen en het negatieve effect van in de begroting van 2014 en de meerjarenraming 2015 te dekken uit de verminderde risico s op de Incidentele Aanvullende Uitkering. Amendement 5 CDA maatschappelijke stages De fracties van CDA en GroenLinks stellen het volgende amendement voor: "Besluitpunt 19 te laten vervallen. Toelichting: De gemeente wil participatie etc. bevorderen. Als je dat wilt dan moet je juist nu jongeren enthousiast zien te krijgen voor vrijwilligerswerk. Dat is een investering in de toekomst die zich dubbel en dwars uitbetaalt. Immers, de jongeren zijn de vrijwilligers van morgen. Dekkingsmogelijkheden voor 3 x 55K: Te dekken uit de IAU, als het bezwaarschrift wordt toegewezen. Amendement 6 VVD veiligheidsregio taakstelling De fractie van de VVD stelt het volgende amendement voor: "Het voorgesteld besluit 24 als volgt te wijzigen: "De meerjarenraming vanaf 2016 bij te stellen met voortvloeiend uit de taakstelling op de veiligheidsregio. Argumentatie: De voorgestelde besparing van vinden wij te mager. Gemeenschappelijke regelingen dienen zich er veel meer van bewust te zijn dat zij net als de gemeenten door prioriteitstelling en beperking van de overhead tot besparingen moeten komen.

4 2013 N 473 Amendement 7 VVD uitvoeringssamenwerking De fractie van de VVD stelt het volgende amendement voor: "Het voorgesteld besluit 25 als volgt te wijzigen: "De meerjarenraming in 2015 bij te stellen met en vanaf 2016 met voortvloeiend uit de taakstelling op uitvoeringssamenwerking. Argumentatie: Uitvoeringssamenwerking wordt van veel instellingen verwacht en door budgettaire beperking dwingend opgelegd. De gemeenten gaan er ten onrechte van uit dat samenvoeging van uitvoerende taken vrijblijvend is. Amendement 8a LB wethouders De fracties van Lelystads Belang en Bindend Lokaal stellen het volgende amendement voor: Beslispunt 36 te laten vervallen. Toelichting: Het voorstel aan de raad is niet correct daar dit college niet kan bepalen dat er na de verkiezingen in 2014 een college komt met 4 wethouders. Hierdoor wordt de keuzevrijheid van het nieuwe college ingebonden. Ook ontstaat er dan voor de nieuwe raad een gat in de begroting. De besparing kan gevonden worden door te besparen op beleid/beleidsadvisering. Amendement 8b VVD formatie beleid De fracties van VVD en CDA stellen het volgende amendement voor: Het voorgesteld besluit 36 als volgt te wijzigen: De begroting 2014 bij te stellen met en in de meerjarenraming van 2015 met door vanaf de nieuwe collegeperiode te besparen op formatie beleid/beleidsadvisering. Argumentatie: Uitspraken over de omvang van het college in de volgende periode dient deze raad niet te doen. De beoogde besparing bereiken door beperking van de beleidsadvisering achten wij wel gewenst. Amendement 9a D66 schuldenpercentage De fractie van D66 stelt het volgende amendement voor: De raad in vergadering bijeen vervangt punt 46: De norm van de schuldquote te stellen op maximaal 100%. door: - de norm van de schuldquote te stellen op maximaal 75%; - de raad een voorstel te doen toekomen bij dreigende overschrijding hiervan; - bij de presentatie van iedere programmabegroting en crisismonitor de schuldquote te rapporteren. Amendement 9b VVD - schuldquote De fractie van de VVD stelt het volgende amendement voor: Het voorgesteld besluit 46 als volgt te wijzigen: De schuldquote te stellen op maximaal 100% en bij het doen van voorstellen welke invloed hebben op de hoogte van de schulden rekening te houden met nader te stellen randvoorwaarden. Argumentatie:

5 2013 N 474 De schuldquote is één van de elementen die een rol dient te spelen bij de afweging of verhoging van de schuld gewenst en acceptabel is. Middels een motie wordt een nadere invulling gegeven aan de hier bedoelde randvoorwaarden. Amendement 10a GL integratiebeleid De fracties van GroenLinks en CDA stellen het volgende amendement voor: "Aan het voorgestelde besluit toe te voegen: "- In de meerjarenraming vanaf 2015 jaarlijks in totaal op te nemen ter voortzetting van het integratiebeleid; - De bestedingen vanuit dit budget voor zover betrekking hebbend op vluchtelingenwerk na 2015 vrij te geven op basis van een goede "maatschappelijke businesscase van de gezamenlijke instellingen (Welzijn, VVNL, MD F). Toelichting: 1. Anders dan het college stelt in haar brief van 31 oktober jl. achten wij de maatschappelijke effecten van de voorgenomen bezuiniging op dit werk onaanvaardbaar. Deze zijn helder verwoord in de bijlage bij deze brief zelf. 2. Nu de COA heeft vastgesteld dat er een relatief grote toename is van het aantal vluchtelingen, is van groot belang de nu goed werkende infrastructuur voor dat werk in stand te houden. 3. De kans is zeer groot dat de nu beoogde bezuiniging meer dan teniet wordt gedaan door een toenemend beroep op andere voorzieningen. 4. Met alle wijzigingen die de komende periode als gevolg van de decentralisaties willen we de betreffende organisaties de tijd geven hun onderlinge samenwerking hierop af te stemmen (daarom ook het tweede deel van dit amendement). 5. Wij stellen de extra kosten van ca ( ) vanaf 2015 te verrekenen met het jaarresultaat. Amendement 10b CU integratiebeleid De fractie van de ChristenUnie stelt het volgende amendement voor: "Aan het voorgestelde besluit toe te voegen: "In de meerjarenraming in 2015 in totaal op te nemen voor het integratiebeleid. Toelichting: Het is een democratisch genomen besluit om de specifieke expertise van de betrokken organisaties bij integratiebeleid zo veel mogelijk over te brengen naar MDF en WL en het budget voor integratiebeleid terug te brengen van in 2012 naar circa vanaf De gemeenteraad heeft echter diverse malen, middels moties, het college gevraagd aan te geven wat maatschappelijke effecten zijn van dit besluit. In de brief van 31 oktober 2013 bestaat er echter nog een groot verschil van inzicht over de maatschappelijke en financiële effecten tussen enerzijds het college en anderzijds WL/MF/VNLL. Definitieve besluitvorming is op dit punt feitelijk niet mogelijk omdat de consequenties niet duidelijk zijn. Het voorstel is dan ook om voor 2015 het door instellingen aangegeven budget van incidenteel te honoreren en het college te verzoeken nogmaals in 2014 motie 5 ter hand te nemen met als uitgangspunt dat het re-integratiebudget in zal bedragen en de meerkosten in 2015 ( ) te verrekenen met het jaarresultaat. Amendement 12 IP dierenwelzijn De fracties van InwonersPartij en GroenLinks stellen het volgende amendement voor:

6 2013 N 475 "Het navolgende besluitpunt toe te voegen: "Ten behoeve van gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid in de Begroting te verwerken. Dekking te verkrijgen door het gehele bedrag ten laste van het rekeningresultaat hondenbelasting te brengen. Toelichting: 1. Het is een wettelijke verplichting voor de gemeente Lelystad om gevonden (gewonde) dieren op te vangen. 2. Onder meer om financiële/personele redenen was de organisatie Dierenambulance Midden-Nederland niet in staat haar taken dienaangaande te vervullen. 3. De gemeentelijke bijdragen in de benodigde middelen zijn incidenteel en vaak slechts ten dele dekkend. 4. Een dierenambulance met centraal meldpunt is voor Lelystad onontbeerlijk. 5. De stichting Dierennoodhulp Flevoland heeft voor de regio Lelystad/Dronten deze taken van Dierenambulance Midden-Nederland overgenomen. 6. Voor een doeltreffende uitvoering daarvan is een structurele voorziening op de begroting gewenst. 7. Hierdoor wordt een effectief gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid gewaarborgd, inclusief de volgende elementen: - alle reguliere dierenambulance ritten; - centraal meldpunt; - dierenartskosten; - dierenambulance ritten en kosten van castratie en sterilisatie en eventuele andere kleine ingrepen t.b.v. katten uit het "verwilderde katten project ; - instandhouding van de konijnenopvang; - instandhouding van de vogelopvang; - instandhouding van de egelopvang; - spil in, en adviseur van, de gemeente m.b.t. dierenwelzijn; - oren en ogen van de gemeente m.b.t. ongeregeldheden zoals bv. botulisme (deze worden bij de juiste instantie of gemeentelijke afdeling gemeld); - bereidheid tot opname in het calamiteitenplan van de gemeente m.b.t. situaties waarbij evacuatie van dieren noodzakelijk is (bv. stalbranden). Amendement 13 BL stadshart De fracties van Bindend Lokaal en Lelystads Belang stellen het volgende amendement voor: "Als besluitpunt toe te voegen: "In het kader van het bevorderen van de leefbaarheid wordt, ten behoeve van meer te realiseren belevenisvolle activiteiten in het Stadshart, een extra bedrag van ter beschikking gesteld. De dekking van genoemd bedrag wordt gevonden in de incidentele algemene uitkering. Amendement 14 D66 rekenkamer De fractie van D66 stelt het volgende amendement voor: "De raad in vergadering bijeen voegt toe een nieuw punt over de rekenkamer: "- Geen inflatiecorrectie toe te passen op het begrote bedrag van voor 2014 voor de rekenkamer; - Het begrote bedrag voor de rekenkamer bij de Kadernota 2015 te heroverwegen.

7 2013 N 476 Motie M1 VVD OZB rioolheffing "De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 12 november 2013 Constaterend dat: - in de MJR is opgenomen de rioolheffing kostendekkend te maken vanaf 2015; - is opgenomen om de OZB voor niet-woningen vanaf 2015 te verlagen met 1 miljoen en tegelijkertijd rioolheffing wordt ingevoerd voor niet-woningen voor hetzelfde bedrag; - over de vraag of middels de OZB van eigenaren nog altijd een deel van de rioolkosten wordt geheven tussen het college en een deel van de raad al jaren een verschil van opvatting bestaat; - het college met het voorstel voor de verschuiving van OZB voor niet-woningen naar een afzonderlijke rioolheffing, erkent dat een deel van de te dekken rioolkosten middels de OZB wordt geheven. Overwegende dat: - blijkens recente informatie van het college in 1990 de afzonderlijke heffing van rioolrecht is afgeschaft en deze in de OZB is opgenomen; - in verband met de artikel 12 normen voor 1991 is bepaald dat minimale normen voor de rioolheffing moeten worden gehanteerd, welke in de OZB zijn opgenomen; - in 1991 de meeropbrengst voor de rioolheffing in de OZB is opgenomen in een verhouding voor respectievelijk eigenaren en gebruikers; - voor de niet-woningen een soortgelijke berekening is toegepast; - uit die berekening blijkt dat in ,6% van de OZB opbrengst voor woningen feitelijk ter dekking van de rioolkosten werd geheven. Hiervan kwam 15,8 % ten laste van de gebruikers en 19,7% ten laste van de eigenaren; - na de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB in 2006 eigenaren van woningen en bedrijven middels de OZB derhalve een gedeelte van de rioolheffing zijn blijven betalen; - bij berekeningen welke leiden tot het kostendekkend maken van de rioolbelasting met dit element in de OZB rekening gehouden dient te worden. Draagt het college op: - aan de raad een berekening voor te leggen waaruit de berekeningswijze blijkt die is gehanteerd voor het voorstel te komen tot de verschuiving van de belasting voor de niet-ondernemingen; - een soortgelijke berekening te maken voor de eigenaren van woningen, dan wel aan te geven op welke wijze de in 1990 en 1991 ook voor woningeigenaren in de OZB opgenomen rioolkosten uit de OZB voor woningeigenaren is verwijderd. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M1 is ingediend door de fractie van de VVD) Motie M2 VVD risico beoordeling schulden "De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 12 november 2013 Constaterende: - dat de schuldenlast van de gemeente Lelystad in bedraagt; - dat bij de beoordeling van de hoogte van leningen meer componenten dan alleen een schuldenquote belangrijk zijn. Overwegende: - dat de omvang van de schuldenlast het noodzakelijk maakt om meer nog dan in het verleden zorgvuldig om te gaan met besluitvorming over het aangaan van nieuwe schulden; - dat door de huidige lage rentestand, waarvan mag worden aangenomen dat die na herstel van de slechte economische omstandigheden weer op een normaal (hoger) peil zal komen, de toekomstige lasten makkelijk kunnen worden onderschat; - dat het aangaan van schulden voor het doen van gewenst geachte investeringen voor een langere periode in beeld moet worden gebracht,omdat de lasten van een

8 2013 N 477 lening zeer langdurig doorwerken en daarmee toekomstige noodzakelijke investeringen onmogelijk kunnen maken. Draagt het college op: - bij de meerjarenramingen de investeringen in beeld te brengen; - bij investeringen een risicobeoordeling op te stellen waarbij de schulden die moeten worden aangegaan voor het doen van de investering worden beoordeeld op: - de onvermijdelijkheid van het doen van de investering - de lasten die door de lening ontstaan - de rentetermijn die aangegaan wordt - de mogelijkheid om de lasten die uit de schulden voortvloeien binnen de begrotingsruimte terug te betalen - de risico s die er tegenover de schulden staan - de zekerheden die worden verstrekt - de invloed op de schuldquote, waarbij een norm van maximaal 100% gehanteerd wordt. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M2 is ingediend door de fracties van VVD en PvdA) Motie M3 PvdA VVNL "De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 12 november 2013 Constaterende dat: - de raad op 25 juni 2013 per motie het college verzocht om de maatschappelijke effecten van bezuinigingen op integratiebeleid in beeld te brengen; - het college op 31 oktober per brief de raad informeerde over uitvoering van de motie; - het college in haar brief niet aannemelijk heeft gemaakt dat het structurele budget vanaf 2015 van voldoende is om de basistaken van VVNL naar behoren uit te voeren. Overwegende dat: - er zorgen bestaan of het werkveld de taken van VVNL in voldoende mate op kan nemen; - VVNL zich bij afbouw en overdracht van haar taken geconfronteerd ziet met naijlende huisvestingslasten en frictiekosten personeel; Draagt het college op om: - uiterlijk 1 januari 2014 op basis van haar brief van 31 oktober een convenant taakuitvoering werkveld vluchtelingenwerk met de betrokken organisatie (MDF, Welzijn, VVNL) af te sluiten; - op basis van dit convenant: - voor 2014 VVNL een eenmalige bijdrage te geven t.b.v. overgangsfase (frictiekosten). Deze bijdrage te dekken vanuit het huidige programmabudget Welzijn; - voor 2015 e.v. uiterlijk bij de komende kadernota te komen met een voorstel voor dekking van eventueel extra middelen die nodig zijn om de basistaken van VVNL uit te voeren - binnen de eerder in de raadsmotie van 25 juni 2013 geformuleerde uitgangspunten. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M3 is ingediend door de fractie van de PvdA) Toelichting: Het nu volledig honoreren van de voorgestelde korting achten wij, met de kennis van nu, niet verantwoord. De drie instellingen signaleren nadelige gevolgen te ondervinden met de voorgestelde korting van en hiermee het wegvallen van expertise van VVNL en de snelheid waaraan invulling moet worden gegeven aan

9 2013 N 478 nieuwe werkwijze. Wij vinden dat in de brief van het college van 31 oktober 2013 onvoldoende invulling wordt gegeven aan de eerder door de raad aangenomen motie. Motie M4 CDA Parkeerexploitatie De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 12 november 2013 Overwegende dat: - door de economische crisis mensen minder te besteden hebben; - door de jaarlijkse tariefsverhogingen van het parkeren in het Stadshart potentiële klanten in toenemende mate uitwijken naar andere winkellocaties buiten het Stadshart; - de ondernemers in het Stadshart daardoor aanmerkelijk lagere omzetten realiseren, nog afgezien van de negatieve effecten van de toename van de internetaankopen; - er reeds veel ondernemers in het stadscentrum failliet zijn gegaan, hun activiteiten hebben verplaatst naar locaties buiten het stadscentrum of zelfs helemaal hebben gestaakt; - hierdoor en de toenemende leegstand de aantrekkelijkheid van het Stadshart als hoofdwinkelcentrum van Lelystad verder afneemt, hetgeen leidt tot verder dalende bezoekersaantallen en structurele verlaging van de parkeerinkomsten; - op basis van de resultaten van de eerste drie kwartalen 2013 kan worden geconstateerd dat verhoging van de parkeertarieven averechts werkt; en - voorspelbaar is dat zelfs het afzien van voorgenomen tariefsstijging in 2014 niet zal leiden tot toename van de bezoekersaantallen. Spreekt uit dat: - de negatieve spiraal waarin het stadscentrum mede door het falend parkeerbeleid terecht is gekomen nu met kracht dient te worden doorbroken om verdere koopkrachtafvloeiing te voorkomen en daartoe drastische verlaging van de parkeertarieven noodzakelijk is, uiteraard in combinatie met overige maatregelen om de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum te vergroten; - daarmee niet gewacht kan worden tot de vorming van een nieuw college in 2014 en om dan vervolgens pas in de zomer 2014 met maatregelen te komen; - raad en college er nu alles aan moeten doen om de ondernemers in het Stadshart weer meer perspectief te bieden. Draagt het college op om: - binnen twee weken eerste scenario s te ontwikkelen die leiden tot een substantiële verlaging van de parkeertarieven per 1 januari 2014 en wel voorzien van dekkingsvoorstellen, opdat de raad zich hierover vóór de vaststelling van de tarievennota in december kan buigen; - bij de voorbereiding van de in december 2014 door de raad vast te stellen tarievennota rekening te houden met het voorgaande punt. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M4 is ingediend door de fracties van CDA, Bindend Lokaal en Leefbaar Lelystad) Toelichting: Zodra de eerste scenario s er zijn, buigt een ad-hocwerkgroep zich over deze voorstellen (een lid per fractie) opdat binnen twee weken een besluitvoorstel beschikbaar is dat bij de tarievennota meegenomen kan worden. Motie M5 CDA schuldenafbouw De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 12 november 2013 Overwegende dat: - de schuldenpositie van Lelystad sterk is toegenomen tot boven de 200 miljoen;

10 2013 N deze schulden nu nog relatief goedkoop kunnen worden gefinancierd (de rentelast bedraagt nu ruim 6 miljoen), maar dat dit voor de lange termijn niet de verwachting is; - schulden ooit een keer (deels) afgelost dienen te worden om tot een acceptabele schuldpositie te komen en een beperkte rentelast; en - er geen beleidsvisie is hoe op langere termijn om te gaan met schulden en de afbouw van de schuldpositie. Spreekt uit dat: een visie op de schuldpositie en hoe deze op termijn verminderd kan worden wenselijk is. Draagt het college op om: uiterlijk vóór 1 januari 2015 een beleidsvisie aan de raad aan te bieden omtrent de schuldpositie, waarin is aangegeven wat een acceptabel niveau is en wanneer en onder welke omstandigheden gedacht kan worden aan een gedeeltelijke afbouw van de schuldpositie. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M5 is ingediend door de fractie van het CDA) Motie M6 CDA Risicoanalyse "De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 12 november 2013 Overwegende dat: - de risico's met betrekking tot o.a. borgstelling ( 10 miljoen aan leningen), verbonden partijen, subsidierelaties en aansprakelijkheid onvoldoende zijn meegenomen in de risicoanalyse; - de financiële positie van Lelystad zwak is; - er grote uitdagingen en investeringen op Lelystad afkomen; en - de risicoanalyse mede bepalend is voor wat de financiële mogelijkheden zijn van Lelystad. Spreekt uit dat: een up to date risicoanalyse per direct nodig is. Draagt het college op dat: de raad voor 1 januari 2014 een up to date risicoanalyse aangeboden krijgt met zo nodig een voorstel voor begrotingsbijstelling. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M6 is ingediend door de fractie van het CDA) Toelichting: Een risicoanalyse behoort up to date te zijn. Dat is het advies van veel accountants. Indien zich in 2014 nieuwe feiten aandienen die van invloed zijn op de risicoanalyse dient deze direct te worden geactualiseerd. Motie M7 CDA jeugdwerkloosheid "De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 12 november 2013 Overwegende dat: - het college in de ontwerp programmabegroting onder hoofdstuk (verhogen arbeidsparticipatie) aangeeft dat een deel van de middelen die beschikbaar komen als gevolg van de kabinetsplannen voor de aanpak van jeugdwerkloosheid kunnen worden gebruikt voor het aanbieden van een tijdelijke werkervaringsbaan, bijvoorbeeld bij het werkbedrijf voor de duur van maximaal 1 jaar; - uit de betreffende passage van het programma weinig of geen ambitie blijkt ten aanzien van de follow-up op deze tijdelijke werkervaringsbaan van maximaal 1 jaar, waardoor het risico ontstaat dat na die periode de jongeren weer terugvallen in de uitkeringssituatie en de werkervaring nauwelijks kan hebben bijgedragen aan

11 2013 N 480 verhoging van het werk- en opleidingsniveau van deze jongeren en daarmee op hun kansen op een structurele baan; - verder niet is aangegeven wat de concrete doelstellingen zijn ten aanzien van de te bereiken resultaten op het punt van de aantallen en verbetering van het opleidings- en werkervaringsniveau en daarmee een dergelijke passage op zijn effecten niet controleerbaar is voor de raad. Draagt het college op: alsnog op dit beleidsterrein concrete en controleerbare doelstellingen te formuleren. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M7 is ingediend door de fracties van CDA en Leefbaar Lelystad) Motie M8 D66 Grondbedrijf "De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 12 november 2013 Overwegende dat het Grondbedrijf reserves te kort komt om de risico s van de grondexploitaties te dekken in de huidige marktsituatie. Draagt het college op: 1. maatregelen te nemen in het Grondbedrijf, waardoor de risico s in 2014 in diverse grondbedrijfcomplexen in gelijke mate als het tekort in de reserves afnemen; 2. geen bedragen ter aanvulling van de reserves van het Grondbedrijf ten laste van de algemene middelen te brengen; 3. op korte termijn voor 1 januari 2014 een bijgesteld Meerjarenperspectief Grondbedrijf 2013 aan de raad voor te leggen. Gaat over tot de orde van de dag. (Motie M8 is ingediend door de fractie van D66) Motie M9 GL buurt in eigen beheer "De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 12 november 2013 Constaterende dat: - het college in de aanbiedingsbrief bij de begroting expliciet ingaat op de veranderende verhoudingen tussen gemeente en samenleving; - het nog ontbreekt aan concrete voorstellen om hier inhoud aan te geven; - via werkbezoeken de raad signalen hebben bereikt dat bewoners in een aantal buurten graag bereid zijn een grotere rol in het beheer van hun buurt te gaan spelen. Van oordeel zijnde dat: - het werken in wijken en buurten zich er uitstekend voor leent om de bewoners meer zeggenschap te geven over hun eigen directe leefomgeving; - de samenwerking met de partners in de stad (bv St. Welzijn, Centrada) op dit punt een nieuwe impuls verdient; - de in de reguliere budgetten voor beheer en onderhoud beschikbare middelen (en niet meer dan dat) hiervoor ingezet kunnen worden; - hier een kans ligt voor wijkraden om vanuit hun kennis van buurten initiatieven te stimuleren; - het goed is om via één of enkele pilots ervaring hiermee op te doen, zodat nieuwe vormen van beperkte kaderstelling en optimale zeggenschap voor bewoners structureel uitgewerkt kunnen worden. Draagt het college op: - om in 2014 enkele (minimaal 2) pilots "buurt in eigen beheer te starten; - daarvoor, met de betrokken bewoners, vooraf heldere en zo beperkt mogelijke kaders op te stellen; - een verhoudingsgewijs overeenkomstig deel van de (in reguliere budgetten) beschikbare middelen voor onderhoud en beheer hiervoor beschikbaar te stellen. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M9 is ingediend door de fracties van GroenLinks en Bindend Lokaal)

12 2013 N 481 Motie M10 GL led-verlichting De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 12 november 2013 Constaterend dat: - veel Nederlandse gemeenten inmiddels overgegaan zijn op led-verlichting in de openbare ruimte; - led-verlichting inmiddels een volwaardig, duurzaam alternatief is voor conventionele straatverlichting. Overwegende dat: - bij vervanging van de armaturen een mogelijke besparing per jaar te halen valt in Lelystad van meer dan per jaar, overeenkomend met kw, 1,5 miljoen kg CO2/kWh, of compensatie van bomen, of het gemiddeld jaarlijks energieverbruik van 726 huishoudens; - de terugverdientijd 11 jaar bedraagt. Draagt het college op om: in het verlengde van het initiatiefvoorstel Introductie led-verlichting in gemeentelijke gebouwen en kunstwerken, zo spoedig mogelijk een aanvang te maken met het uitgebreid vervangen van de verlichting in de openbare ruimte door led-verlichting. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M10 is ingediend door de fracties van GroenLinks en InwonersPartij) Opmerkingen: Berekeningen zijn gemaakt door Agentschap.nl, voorheen SenterNovem. De vervangingsinvesteringen zouden gedekt kunnen worden uit de vrij besteedbare Nuon-gelden, waarbij de besparing (+ evt. rentedeel) weer ingeboekt kan worden (revolving fund principe), of via een langlopende lening bij de BNG. Motie M11 GL fietsnetwerk De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 12 november 2013 Constaterende dat: - het percentage fietsers in Lelystad lager is dan het landelijk gemiddelde; - de bereikbaarheid van Lelystad per fiets niet optimaal is; - Lelystad 1 van de 2 gemeenten in Nederland is die nog niet is aangesloten op het landelijk dekkend fietsknooppuntennetwerk. Van oordeel zijnde dat: - aansluiting op het fietsknooppuntennetwerk een stimulans is voor de bereikbaarheid en het toerisme; - ook bedrijven en horeca baat hebben bij ligging aan een doorgaande fietsroute. Draagt het college op: - de raad bij de Kadernota 2014 een uitgewerkt voorstel te doen over de realisatie van het fietsknooppuntennetwerk in Lelystad; - (een deel van) de financiering hiervan mogelijk te maken door middel van sponsoring door bedrijven en horeca; - het overige budget te vinden bij de posten verkeer en toerisme. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M11 is ingediend door de fracties van GroenLinks, CDA en ChristenUnie) De heer Soomers: Mevrouw de voorzitter. Dank u wel dat ik de spits mag afbijten. Ik kom juist uit de auto uit Vlaardingen, dus ik moet even schakelen, maar dat gaat lukken. Soms lijkt het alsof dit college der dagen zat zich naar de eindstreep spoedt. Het is vanavond niet de tijd voor uitgebreide terugblikken, maar iets algemeens wil ik er toch wel over zeggen. Ik denk dat we inmiddels wel kunnen constateren, dat dit college gedaan heeft wat het beloofd heeft. Het college heeft in hoofdlijn ervoor gezorgd, dat in de afgelopen vier jaar het effectief sociaal beleid in stand is gebleven, dat we dat

13 2013 N 482 niet hebben verwezenlijkt over de ruggen van de inwoners door lastenverhogingen en dat is mooi. Als we naar deze Begroting 2014 kijken, dan zie je dat in zekere zin de derde doelstelling, dit te realiseren via deugdelijk financieel beleid, ook gelukt is. Er ligt o.i. een verantwoorde begroting voor Daar past voor de PvdA-fractie een compliment aan het college, dat het voor ons belangrijkste amendement uit de kadernota, het oprichten van een transitiefonds voor 4,5 miljoen, niet alleen naar de letter maar ook naar de geest volledig verwerkt is in deze begroting. Dat vinden wij zeer plezierig. Zowel het bedrag staat erin als exact de procedures volgens welke dat bedrag benut kan worden. Daar zijn dan ook geen aanvullende moties over nodig, want daarin ligt vast dat het transitiefonds benut wordt voor de doelen die we met elkaar hebben afgesproken en dat voor iedere onttrekking alsnog een raadsbesluit nodig is. Beter kun je het niet hebben. Iets minder gelukkig kijken wij naar de meerjarenbegroting. Die ziet er vooralsnog niet zo duurzaam uit. Dat ligt voor een stukje aan het optimisme van het college, kijk naar de passage over de verwachtingen rond de uitkeringen, maar voor een groot deel ligt dat ook in externe factoren, waarmee we wel moeten leren omgaan. Wij zijn ervan overtuigd dat de huidige economische crisis in ieder geval voor gemeenten zeker nog niet voorbij is. De voortdurende bezuinigingsdoelstellingen van de landelijke overheid worden toch makkelijk vertaald naar bezuinigingen richting lagere overheden. Specifiek voor Lelystad geldt ook nog de onzekerheid rond de ICL-evaluatie en wat daaruit gaat komen. Ten slotte zien we nog steeds dat de stand van de reserves en de slecht lopende grexen forse risico s voor de toekomst inhouden en moeten we dus heel erg blij zijn dat we waarschijnlijk in het jaarrekeningresultaat een klein bedrag kunnen inboeken in het terugdringen van het verlies aan reserves van de afgelopen jaren. Daarnaast zijn wij uiterst tevreden met het besluit betreffende de rioolbelasting. Ik denk dat het goed is dat er nu een eerste stap is gemaakt in het benutten van de onbenutte belastingcapaciteit. Natuurlijk, het is voor een deel symboolpolitiek, omdat het bedrag dat we vragen aan de ondernemers weer teruggegeven wordt via de OZB. Dat is binnen de afspraken voor deze periode verdedigbaar. Bij de collegeonderhandelingen zullen partijen volgend jaar wel kijken hoe we verdergaan. Wij hebben besloten om ons, passend bij onze visie die we nu verteld hebben, terughoudend op te stellen. Terughoudend, omdat we hadden afgesproken dat dit een beleidsarme begroting zou zijn, maar ook omdat het niet past om nu geld te gaan uitdelen dat we de komende jaren hard nodig hebben. Wij bieden u wel een motie aan rond de VVNL-problematiek. We hebben kennisgenomen van de informatie de afgelopen weken en constateren dat er een ingewikkeld palet ligt, waarin niet helemaal duidelijk is wat nu het probleem is van organisaties die moeite hebben om met elkaar te gaan samenwerken en wat het reële probleem in de transitieproblematiek is. Dat tweede probleem is er ook, want het bevreemdt natuurlijk een beetje als je een bezuiniging inboekt waar je tegelijkertijd constateert dat het opzeggen van het huurcontract, dat voor die bezuiniging nodig is, pas medio volgend jaar kan. Ook in de frictiekosten personeel kan er wel iets zijn buiten de schuld van die organisaties. We willen niet de functie, het begeleiden van vluchtelingen, nu de nek omdraaien, onbedoeld met een bezuiniging. Aan de andere kant, er moet wel nauwkeurig gekeken worden wat nodig is en wat niet. Daarom hebben we dat in een motie neergelegd omdat wij niet van buitenaf daar een bedrag op willen leggen. Dan een eerste reactie op de vloed van andere amendementen en moties. Uiteraard zullen wij die leggen naast de lat van wat wij als PvdA-fractie vinden en waar we ons in het collegeakkoord aan gebonden achten. Dat betekent dat ik één algemene

14 2013 N 483 opmerking in ieder geval kan maken: wij zullen geen amendement steunen als dat uitgaven inhoudt die niet van dekking voorzien zijn. En dekking uit het rekeningresultaat is geen dekking maar is een wissel op de toekomst. De voorzitter: Dank u wel. Het woord is aan mevrouw Sparreboom. Mevrouw Sparreboom: De VVD kijkt positief naar deze begroting en vindt dat we in deze raadsperiode de basis voor de zoektocht naar de nieuwe rol van de overheid op orde hebben gebracht. Binnen de bandbreedte van enerzijds het niet afbreken van effectief sociaal beleid en anderzijds het niet verhogen van de lasten van onze inwoners is er 33 miljoen omgebogen, terwijl er toch op diverse beleidsterreinen belangrijke resultaten konden worden behaald. Zo is de basisinfrastructuur voor de Wmo op orde, hebben we veel gemotiveerde vrijwilligers, zijn we financieel veel beter in control, hebben we minder schooluitval en een hoge uitstroom van uitkeringsgerechtigden naar werk, een toegenomen bereikbaarheid, de positieve ontwikkeling rondom de luchthaven en een veiliger Lelystad; om maar eens wat te noemen. Crisis is versnelde verandering. Het is nu van belang om de juiste koers vast te houden. Vanuit dit vertrekpunt kijkt de VVD naar de laatste begroting in deze raadsperiode. De begroting laat een voordelig saldo zien van 2,2 miljoen. In 2011 was een dergelijk saldo voor de raad aanleiding, op initiatief van de VVD, te besluiten om op voorhand een groot deel van het overschot te bestemmen voor tegenvallers. Feitelijk zouden wij dat nu ook willen voorstellen. Ook nu is er geen zekerheid dat er in de begroting onvermijdbare tegenvallers optreden door het onverminderd voortduren van de economische situatie waarin we met zijn allen verkeren. We hebben afgesproken om de algemene reserve ter gedeeltelijke compensatie van het tekort in 2010 weer iets aan te vullen. Het college heeft aangegeven dat het voor het handhaven van het juiste beeld tussen begroting en jaarrekening beter is om begrote overschotten niet als afzonderlijke uitgavenpost te begroten. Om die reden dienen we daarvoor geen amendement in. Wel doen we een beroep op de raad, en ik sluit me aan bij de vorige spreker, om besteding van het voordelig saldo op voorhand tot het uiterste te beperken. Het zal duidelijk zijn dat wij elk amendement dat hiermee in strijd is, zeer kritisch zullen beoordelen. Terecht wijst het college op de netwerksamenleving en de internetrevolutie, waardoor burgers zichzelf steeds meer en beter organiseren. Wij vinden dat ook de gemeente deze ontwikkeling krachtig moet doorzetten, waarmee door uitvoeringssamenwerking meer besparingen gerealiseerd kunnen worden. Wij dienden al eerder een motie in om geïnformeerd te worden wanneer er blokkades zouden optreden. Kan het college aangeven hoe ver we nu zijn met het uitvoeren van diensten samen met andere gemeenten of instellingen? Mogen we uit het feit dat er in de begroting voorlopig niets is ingeboekt, afleiden dat er op korte termijn geen resultaten mogen worden verwacht? Zal het college zich houden aan de raadsuitspraak om de raad te informeren indien overleg ambtelijk geen voortgang oplevert? We zien een toenemend bewustzijn op het gebied van overheidsschulden in het algemeen en ook voor gemeentelijke schulden in onze gemeenteraad. De VVD heeft in het begin van deze periode al aandacht gevraagd, en dat was in 2011, voor de toenemende schuldenlast van de gemeente en opgeroepen tot een terughoudend investeringsbeleid en tijdige actualisatie van de grondexploitaties. We zien in de begroting een voorstel tot het in beeld brengen van de rentedruk op de exploitatie door de norm van de schuldquote vast te stellen op 100%. De VVD hecht in dit geval minder aan het vaststellen van absolute normen. Schulden moeten wat ons betreft in een breder kader worden beoordeeld: kunnen de lasten die uit de schulden

15 2013 N 484 voortvloeien binnen de begrotingsruimte terugbetaald worden, welke risico s loopt de gemeente, welke zekerheden staan tegenover schulden, is er een absolute noodzaak voor het doen van de investering die het aangaan van de schuld noodzakelijk maakt. Wij dienen hiervoor een motie en een amendement in. Daarnaast willen wij nog een aantal zaken aan de orde stellen. De VVD is er voorstander van om specifieke uitgaven kostendekkend door te belasten. Hieronder valt ook de rioolheffing. Kostendekkend kan ook gepaard gaan met een vermindering van kosten, maar omdat er nog steeds een discussie gaande is over de hoogte van het deel dat de eigenaren van woningen en bedrijven middels een deel van de OZB al voor de dekking van de rioolbelasting betalen, willen wij eerst een zuiver beeld van de situatie. Wij dienen ook op dit onderdeel een motie in. Verder willen we aan de hand van de uitkomst van de hier gevraagde duidelijkheid in 2014, de mogelijkheid openhouden om nader te kijken naar de kostenberekening voor de riolering en het kostendekkend maken van de heffing. Wij waarderen de poging van het college om nu alvast in eigen vlees te snijden, maar we vinden dat het nu nog niet het moment is om te beslissen over het aantal wethouders in de volgende periode. Wij willen dat die afweging na de verkiezingen wordt gemaakt. Wij dienen hiervoor een amendement in. Ten slotte de veiligheidsregio. De voorgestelde bezuinigingen op de veiligheidsregio vinden wij te mager en wij willen die verhogen met Daarnaast vinden wij het niet nodig om ook nog eens structureel per jaar beschikbaar te stellen voor het bevolkingsonderzoek bij calamiteiten. Wij zijn van mening dat dit tot de reguliere taken en werkzaamheden hoort en wij dienen daarvoor een amendement in. Het college gaat er bij de verhoging van de tarieven nog steeds te makkelijk van uit, dat de inflatiecorrectie geen feitelijke verhoging is. Dit was zo in een periode dat iedereen door inkomen voor inflatie werd gecompenseerd. Dit is niet meer zo. Veel inwoners, met name ouderen, ontvangen geen enkele compensatie meer voor gestegen prijzen. Wij vragen daarom aan het college dit nader te motiveren; of het jaarlijks vasthouden aan de integrale inflatieverhoging nog wel verdedigbaar is. Daarbij vragen wij het college aan te geven of de voorgestelde inflatiecorrectie van 2,5%, nu de werkelijke inflatie slechts 1,5% lijkt te zijn, niet moet worden aangepast. Ten slotte willen we uitspreken dat we kunnen instemmen met de kaders en de criteria voor de onttrekkingen uit het transitiefonds. Wij vinden wel dat de gemeentelijke risico s, en dat hebben we ook al bij de technische behandeling gezegd, ten aanzien van de vier domeinen zo spoedig mogelijk in kaart moeten worden gebracht, zodat deze bij de te maken afwegingen kunnen worden betrokken. De voorzitter: Dank u voor uw inbreng. Het woord is aan de heer Van Veluwen. De heer Van Veluwen: Mevrouw de voorzitter. Was er voor de zomer nog sprake van een kadernota met een fors tekort, nu ligt er dankzij een aantal meevallers maar ook een goede penvoering van het college en het ambtelijk apparaat een programmabegroting met een sluitend meerjarenperspectief. Wat onze fractie betreft: proficiat. Maar er is nog meer om elkaar te feliciteren. Dat is de duale wijze waarop de raad sturing heeft gegeven aan dit begrotingsproces. Immers, het transitiefonds van 4,5 miljoen is mede dankzij de PvdA en een groot aantal niet-collegepartijen voorbereid en door zowat alle partijen van de raad omarmd. Raadsbreed heerst de overtuiging dat het nu nodig is voor te sorteren op de mogelijke gevolgen van decentralisatie. Maar we moeten kritisch blijven. We zitten nog steeds in slecht weer en we weten ook niet uit welke richting de wind nu komt. Dat wil zeggen, we worden steeds

16 2013 N 485 verrast. Dat bleek vorige week wel uit de discussie van het fietspad op de Larserringweg. Weer een onverwachte hap uit de gemeentelijke geldpot. Ook de aankondiging van staatssecretaris Van Rijn vorige week, dat er geen knip komt tussen de AWBZ-verzorging en -verpleging en dat beide zorgtaken naar de verzekeraars gaan, komt hard aan. Nog een paar van dat soort verrassingen en we waaien om. Maar misschien geeft het herfstakkoord, dat mede dankzij een aantal kleine Tweede Kamerpartijen tot stand is gekomen, nog een kleine wind mee. Eén punt uit de begroting wil ik met u delen; iets wat ons na aan het hart ligt en vele fracties met ons. De PvdA wees er zojuist ook al op. Dat is het budget voor integratiebeleid, dat vastgesteld is vanaf 2015 op 1 ton per jaar, terwijl de instellingen zeggen: het moet 2,2 ton zijn. Daar moeten wij vanavond uit zien te komen. Het is voor ons een principieel punt dat dit verschil van inzicht niet uitgevochten kan en mag worden over de rug van de nieuwkomers en vluchtelingen. Dat is de uitdaging die we dus nu hebben. Om die reden dienen wij een amendement in om in ieder geval in 2015 de uitvoering en het budget te borgen. Het is dan wat ons betreft aan de nieuwe raad daarna zijn eigen lijn hierin te trekken. In het amendement, dat ik al twee keer heb rondgestuurd, willen wij in 2015 in totaal opnemen voor het integratiebeleid. Waarbij ik wel heel duidelijk wil aantekenen, dat dat weliswaar geoormerkt geld is, maar dat het niet wil zeggen dat dat geld één op één naar de instellingen gaat. Het amendement van de PvdA sluit daar naadloos op aan. Er moet eerst nog een discussie plaatsvinden en uiteindelijk zal daar een resultaat uitkomen. Misschien is het wel het gemiddelde. Dan zouden we dat bedrag in 2015 daarop altijd nog kunnen corrigeren. Wat onze fractie betreft is het een signaal naar de instellingen dat we het serieus nemen. Het wil nog niet zeggen dat die één op één overgemaakt wordt. Dit wou ik er als kanttekening nog bij kwijt. De voorzitter: Dank u wel voor uw inbreng. Dan is het woord aan de heer De Reus. De heer De Reus: Mevrouw de voorzitter. Ik zal beginnen met een paar hoofdzaken die voor GroenLinks belangrijk zijn. Voor ons ligt een sluitende begroting. Dat is op zich goed nieuws. Het college stuurt op een relatief groot begrotingsoverschot, waarmee de reservepositie wordt versterkt. Dat is veilig, maar wij denken dat die positie ook voldoende versterkt wordt met een wat minder grote storting, waardoor er wat extra middelen zijn voor andere zaken. In de aanbiedingsbrief gaat het college expliciet in op de veranderende verhoudingen tussen gemeente en samenleving. Dit wordt in de begroting echter nauwelijks concreet gemaakt. Gelukkig hebben we, samen met de PvdA en een groot aantal andere partijen, een mooi initiatiefvoorstel ingediend dat op korte termijn behandeld zal worden. We zijn blij dat het college, zoals gevraagd door de raad, een transitiefonds voor de decentralisaties ingesteld heeft. Desondanks maken wij ons grote zorgen over de vraag of de landelijke bezuinigingen een fatsoenlijk gemeentelijk beleid mogelijk maken. In ieder geval hebben we nu enige ruimte hiervoor geschapen. Op de volgende vier punten dient GroenLinks een amendement in. Het college stelt bij brief aan de raad vast, dat de voorgenomen bezuinigingen op het integratiebeleid, en met name op VVNL, geen onaanvaardbare maatschappelijke effecten hebben. In diezelfde brief wordt klip en klaar aangegeven dat er grote effecten zullen zijn, waarvan misschien wel de ergste is, dat de situatie voor de doelgroep onduidelijk is, mensen zullen gaan zwerven, er minder aandacht voor integratie is en het beroep op andere voorzieningen zal groeien. En dat, terwijl het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt behoorlijk aan het groeien is. Het amendement van de Christenunie hierover is sympathiek, maar is wederom een tijdelijke oplossing. W e zijn nu toe aan

17 2013 N 486 duidelijke keuzes. Wij vragen samen met het CDA bij amendement de bezuiniging van ongeveer vanaf 2015 niet door te laten gaan en van VVNL en Welzijn en MDF te vragen actief te gaan werken aan een goede verbinding van hun activiteiten met de als gevolg van de decentralisaties veranderende zorginfrastructuur. Dan de maatschappelijke stages. De maatschappelijke stages in het voortgezet onderwijs vinden we dermate belangrijk, dat wij willen dat die hoe dan ook kunnen worden voortgezet. Wij verzoeken samen met het CDA bij amendement de die nu bezuinigd wordt nog even voor dat doel te reserveren. Over de dekking kunnen we het uiteraard nog hebben. Onze voorkeur gaat niet uit naar dekking vanuit het transitiefonds, maar dekking ten laste van het rekeningresultaat. Samen met de InwonersPartij dienen we een amendement in om het dierenwelzijnsbeleid fatsoenlijk te gaan regelen. In een stad als Lelystad dienen zaken als dierenopvang en dierenambulance goed en structureel geregeld te zijn. We willen natuurlijk niet alleen voorstellen doen die geld kosten. Samen met het CDA dienen we daarom een amendement in om de rioolheffing in 2014 al dekkend te maken en de baten te verwerken in de Begroting 2014 en de meerjarenraming. We hebben verder nog overwogen om een amendement in te dienen over tekorten op de rekenkamer, maar hebben besloten dit niet in te dienen. Wel vinden we dat we kritisch moeten zijn en blijven op onze eigen organisatie, zeker nu de rol van de overheid wezenlijk aan het veranderen is. Op de volgende drie punten dienen we een motie in. Om de veranderende verhoudingen tussen overheid en samenleving meteen maar concreet op te pakken, stellen we samen met Bindend Lokaal bij motie voor om een pilot Buurt in eigen Beheer te starten met zelfbeheer door bewoners met zo min mogelijk regels vooraf, waarbij de onderhoud- en beheermiddelen van de gemeente daarvoor beschikbaar zijn. Onze tweede motie gaat over het fietsknooppuntennetwerk. Het is te gek voor woorden dat Lelystad, nu Zeewolde ook is aangehaakt, een van de twee Nederlandse gemeenten is die nog niet is aangesloten op het landelijk fietsknooppuntennetwerk. Toeristische plekken als het Natuurpark, Batavia Stad en, zeker nu heel belangrijk, de Oostvaardersplassen, worden dan makkelijker te bereiken voor fietsers uit omliggende gemeenten. Ook is het interessant voor de horeca langs de routes. Wij vragen samen met het CDA en de ChristenUnie bij motie aan het college om de raad bij de kadernota een uitgewerkt voorstel hierover te doen. Verder hebben we nog een motie samen met de InwonersPartij, kort maar krachtig, om redenen als duurzaamheid, het belangrijkste, maar ook op lange termijn bezuiniging: led-verlichting in de gehele openbare ruimte. De voorzitter: Dank u wel. Dan ga ik verder met de heer Bussink. De heer Bussink: Mevrouw de voorzitter. De notitie Resultaten Coalitieakkoord schetst een rooskleurig beeld van wat dit college heeft bereikt. Dat we als stad bijna aan de bedelstaf raken, is kennelijk bijzaak. Het past blijkbaar niet om onze burgers en collega s hierover te informeren. Dit college heeft in de programmabegroting van drie jaar geleden voorspeld, dat er in 2013 minder schulden en meer reserves zijn dan in Het tegendeel is waar. We hebben nu maar liefst 115 miljoen meer schulden en 50 miljoen minder reserves. We staan er drie jaar later dus ruim 160 miljoen slechter voor dan verwacht. De veel gehoorde uitspraak van het college: het lastige van voorspellen is dat het over de toekomst gaat, vindt het CDA te gemakkelijk. Het is zeker geen compliment voor zorgvuldig gevoerd financieel beleid over belastinggelden van onze burgers. De jaarlijks verslechterende financiële positie is voor de collegepartijen kennelijk geen aanleiding geweest om het coalitieakkoord

2011 N 486. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter;

2011 N 486. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter; Raad van Lelystad C S C " 2011 N 486 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 27 september 2011 om 21.30 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad.

Nadere informatie

2013 N 518. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter;

2013 N 518. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter; 2013 N 518 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 26 november 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: de heer S.G.J.

Nadere informatie

2012 N 561. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2012 N 561. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2012 N 561 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 6 november 2012 om 22.20 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 206

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 206 Raad van Lelystad c^rr 2013 N 206 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 juni 2013 om 22.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Nieuw begrotingsresultaat

Nieuw begrotingsresultaat Portefeuille: A. van Amerongen Dronten, 22 september 2015 Financiële ontwikkeling begroting 2016-2019 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: Deze toelichting op de financiële resultaten vast

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

Raadsvergadering 11 juli 2019

Raadsvergadering 11 juli 2019 Raadsvergadering 11 juli 2019 1. Opening 2. Inspraakronde 3. Vaststellen agenda 4. Algemene beschouwingen Voorjaarsdebat 5. Voorjaarsdebat 6. Reactie college Schorsing t.b.v. fractieberaad 7. Slotdebat

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot:

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011 Agendapunt Onderwerp 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: I. tot vaststelling van de geamendeerde Programmabegroting

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 29 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00263 Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Vooruitlopend op

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00533741 Onderwerp Exploitatie het Run 2018 Portefeuillehouder Wethouder K. van Bokhoven Datum raadsvergadering 20 februari 2018 Samenvatting Op 7 november 2017 is de situatie aangaande Stichting

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

Notitie Financieel Kader 2016-2019. Schiermonnikoog

Notitie Financieel Kader 2016-2019. Schiermonnikoog Notitie Financieel Kader 2016-2019 Schiermonnikoog Voorwoord Hierbij leggen wij de laatste Notitie Financieel Kader uit deze collegeperiode aan u voor. Het meerjarenbeeld blijft is positief in alle jaarschijven

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 5

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 5 Kadernota 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding.... 5 2 Financieel perspectief 2015-2018... 6 2.1 Inleiding... 6 2.2 Algemene uitgangspunten voor de begroting.... 6 2.3 Meerjarig perspectief, bestaand beleid....

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 18 DEC 20U

Gemeente Lelystad Ingekomen 18 DEC 20U F L E V O L A N Gemeenteraad van de gemeente Postbus 91 8200 AB LELYSTAD Gemeente Ingekomen / r> 18 DEC 20U Kopie aan: Postbus 55 8200 AB (0320)-265265 (0320)-265260 Website Verzenddatum Bijladen Uw kenmerk

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

: '15 : : Mw H.M. Lejeune- Koster

: '15 : : Mw H.M. Lejeune- Koster gemeentc Montfoort Bosiuii Raad Nr... H DFC 2015 RAADSVOORSTEL ter besluitvormirig in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: :

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0627 B.18.0627 Landgraaf, 10 april 2018 ONDERWERP: Zienswijze begroting 2019 Veiligheidsregio Zuid-Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 23 en 24 juni 2014 : 7 juli 2014 : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie 30 mei 2018 Concerncontrol Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aanbevelingen RKC 3 2 1. Inleiding De Rekenkamercommissie (RKC) heeft naar aanleiding

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming.

Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming. RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 1 Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming. Onderwerp: NUON-reserve tranche 2015. Toelichting: Op

Nadere informatie

Jaap Maas raad juni 2013

Jaap Maas raad juni 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Nota Kaders 2014-2017. 13raad00279 20 juni 2013 aan

Nadere informatie

Alternatieve begroting

Alternatieve begroting Alternatieve begroting 2019 2022 CDA fractie Twenterand: Frouwke Bramer Mayke Smelt Roswitha Uitslag Bertus Akse Henk Kerkdijk Jan Kuilder Alternatieve begroting 2019-2022 -1-9/10/2018 Verantwoord investeren

Nadere informatie

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar:

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: gemeente Raadsvoorstel Voorstel no: Agendapunt: 140717/13 13 Vergaderdatum 17 juli 2014 Registratie nr Z64103.RD14-00791 Naam portefeuillehouder: Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages Raadsvoorstel Agendapunt: 16 Onderwerp risicomanagement grondexploitaties Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit vergaderdatum raad jaar/nummer T. Veninga Vergunningen,

Nadere informatie

2006 N 258. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2006 N 258. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2006 N 258 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 16 maart 2006 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw,

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw, 0117 gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus 97 9640 AB VEENDAM Registratienummer: 2018003670 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2019 Contactpersoon: mevrouw N. Abramjan Leek, 28 mei 2018 Geachte heer,

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille.

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12BST02184 Beslisdatum B&W Dossiernummer RaadsvoorstelMeerjaren Investeringsprogramma 2013 na MKBA Inleiding De gemeente Eindhoven wil blijvend investeren in

Nadere informatie

Motie oproep gratis ter beschikking stellen VOG's

Motie oproep gratis ter beschikking stellen VOG's Bergen (Lb) LeObaarheid maak je samen -KERN Kernen En Regionaal Natuurlijk progressieve ombinatie Bergen Afdeling Bergen Lb Motie oproep gratis ter beschikking stellen VOG's De gemeenteraad van Bergen,

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00509545 Onderwerp Portefeuillehouder Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 27 juni 2017 Samenvatting Het Dagelijks Bestuur (DB) van Baanbrekers heeft de geactualiseerde begroting 2017,

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013 Begroting 2014 Aanbieding Gemeenteraad ember Laatste begroting deze raadsperiode Sluitende begroting 2014 Meerjarenperspectief moeilijk Bezuinigingsplan Strategische investeringen Ambities Stadsvisie Belastingen

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. Presentatie aan de raad 16 mei 2013

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. Presentatie aan de raad 16 mei 2013 VOORBLAD RAADSVOORSTEL 13RV0032# Ronde Tafel : Debat : 28 mei 2013 Raadsvergadering : 11 juni 2013 Gewijzigd voorstel : Presentatie aan de raad 16 mei 2013 Portefeuillehouder : Johan Varkevisser Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

*1288038* Statenvoorstel. 1. Beslispunten. In de begroting 2012 en volgende jaren:

*1288038* Statenvoorstel. 1. Beslispunten. In de begroting 2012 en volgende jaren: ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Herziening budget PS 2012 en volgende jaren Opinieronde /Besluitvormingsronde(o.v.) Statendag 28 maart 2012 Agendapunt 1. Beslispunten In de begroting 2012 en volgende

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst gemeente Eindhoven 16R6733 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00378 Beslisdatum B&W 22 maart 2016 Dossiernummer 16.12.252 Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst Inleiding In 2005 heeft uw gemeenteraad ingestemd

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS 20170512 1. INLEIDING In 2016 hebben we met u en met de samenleving intensief gesproken over de toekomst van Zutphen. Gezamenlijk hebben we vastgesteld

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Jaarrekening 2016

Raadsvoordracht. Onderwerp: Jaarrekening 2016 Raadsvoordracht Onderwerp: Jaarrekening 2016 Datum: 9 juni 2017 Steller: K. Deutekom Portefeuillehouder: A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. De jaarrekening 2016 vaststellen; 2. Het rekeningresultaat

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.17.0918 B.17.0918 Landgraaf, 12 mei 2017 ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2018-2022 BsGW Verantwoordelijke portefeuillehouder(s): C.P.G. Wilbach

Nadere informatie

3. Beoogd resultaat Vaststellen van de concept begrotingen 2018 van Wedeka bedrijven en de EMCO-groep.

3. Beoogd resultaat Vaststellen van de concept begrotingen 2018 van Wedeka bedrijven en de EMCO-groep. *17.01409* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: J. Wolters Afdeling/cluster: / Telefoonnr.: 0591-535472 Portefeuillehouder: J.F.A. Alberts Registratienummer: 17.01409 Onderwerp: Jaarstukken

Nadere informatie

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016.

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. 1 2 3 a Omschrijving van het voorstel Opening en mededelingen. Vaststelling van de agenda Programmabegroting 2017 Algemene beschouwingen Besluit Mevr. Rachak,

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Inleiding: Het zijn uitdagende tijden voor de lokale overheid of wel de gemeenten in Nederland. De economische recessie, die ons al vanaf 2008 bezig houdt,

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 18 mei 2017

Datum raadsvergadering 18 mei 2017 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 2 mei 2017 Datum raadsvergadering 18 mei 2017 Nummer raadsvoorstel 2017-415 Bijbehorend veld van de programmabegroting Veiligheid en handhaving

Nadere informatie

Gemeente Langedijk Kaderbrief Kaderbrief 2018

Gemeente Langedijk Kaderbrief Kaderbrief 2018 Kaderbrief 2018 Vastgesteld door het college van B&W van Langedijk op 21 maart 2017 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Uitgangspunten en begrotingsrichtlijnen... 3 2.1 Prijsstijgingen... 3 2.2 Loonstijgingen...

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-105 Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Aan de raad, Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Gevraagde

Nadere informatie

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten !IL Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Ondetwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 12 juli 2017 Commissie Samenleving 28 juni 2017 Sociale en

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 8-6-2017 Franeker, 18-4-2017 Onderwerp Concept begroting 2018 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân (Dienst) Portefeuillehouder Wethouder T. Twerda Doel

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Kenmerk: Status: BV/JS Besluitvormend Kollum, 10 juni 2014 Samenvatting De Veiligheidsregio Fryslân (hierna

Nadere informatie

Notitie financiële positie gemeente Pekela

Notitie financiële positie gemeente Pekela Notitie financiële positie gemeente Pekela De laatste jaren is er sprake van krappe begrotingen en overschotten bij rekeningen vooral als gevolg van het incidenteel zijn van verschillende meevallers. In

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0625 B.15.0625 Landgraaf, 1 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze ontwerp begroting 2016 BsGW Raadsvoorstelnummer: 24 PROGRAMMA

Nadere informatie

Onderwerp. Aanleiding. Voorstel. Beoogd resultaat. Ter besluitvorming

Onderwerp. Aanleiding. Voorstel. Beoogd resultaat. Ter besluitvorming Ter besluitvorming Onderwerp Openhouden consultatiebureaus in Abbekerk en Andijk per 1 januari 2017. Aanleiding De raad heeft in zijn vergadering van 8 december 2016 besloten om de locaties in Wognum,

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad

Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad Provinciale Staten 2 juli 2014 Agendapunt 1. Beslispunten 1. Kennis te nemen van de ontwikkelingen

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Bestuur en dienstverlening Onderwerp: Vaststellen kaderbrief 2016-2019 Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor

Nadere informatie

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR*

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR* *ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 100 UUR* Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Programmarapportage 2011-1 team SBSBD raadsnummer 2011 54 collegevergadering raadsvergadering fatale termijn programma

Nadere informatie

Hoe financieel gezond is uw gemeente?

Hoe financieel gezond is uw gemeente? Hoe financieel gezond is uw gemeente? drs. R.M.J.(Rein-Aart) van Vugt RA A.(Arie)Elsenaar RE RA 1 Hoe financieel gezond is uw gemeente? In dit artikel geven de auteurs op hoofdlijnen aan welke indicatoren

Nadere informatie

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden. r^aacte Cfy Agendanr. Voorstelnr Onderwerp *w* 'WvA^ My? 8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

Nadere informatie

Wethouder Ruimtelijke ontwikkeling, grondbedrijf en verkeer

Wethouder Ruimtelijke ontwikkeling, grondbedrijf en verkeer Voorstel aan de raad Nummer: 141033292 Portefeuille: Wethouder Ruimtelijke ontwikkeling, grondbedrijf en verkeer Programma: 2.3 Leefbare stad Programma onderdeel: 2.3.2 Optimaliseren stedelijk verkeer

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden,

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden, Aan de gemeenteraad van Ridderkerk Uw brief van: Ons kenmerk: 89398 Uw kenmerk: Contact: C. Kolf Bijlage(n): 2 Doorkiesnummer: E-mailadres: C.Kolf@ridderkerk.nl Datum: 24 september 2014 Betreft: Aanbieding

Nadere informatie

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant.

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant. Raadsvoorstel Registratienummer: CONCEPT Onderwerp: 2e Managementrapportage 2017 Portefeuillehouder: wethouder W.A.R. Visser Te nemen besluit: - De begroting 2017 te wijzigen volgens de in de 2e managementrapportage

Nadere informatie

2012 N 296. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2012 N 296. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2012 N 296 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 26 juni 2012 om 18.30 uur en op dinsdag 3 juli 2012 om 18.30 uur in het Stadhuis van de gemeente

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Raadsinformatiebrief Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Inleiding/Aanleiding Gemeenten ontvangen jaarlijks een algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Deze algemene uitkering is een

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Kaders begroting III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Kaders begroting III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4 Perspectiefnota 2014 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Kaders begroting 2014 3 III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2014-2017 provincie Groningen

Nadere informatie

Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016

Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016 Raadsvoorstel *Z01C3C9D81F* Aan de raad Documentnummer : INT-15-18695 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016 Inleiding In het door het college

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1055110 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1055109 Behandeling in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend d.d. 20 december 2012

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

cpfòcoíckç^ De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012

cpfòcoíckç^ De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012 Heerhugowaard Motie Heerhugowaard se Onafhankelijke Partij #PVDA h cpfòcoíckç^ ccnnjgo WAARD Onderwerp Armoedebeleid De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012 gehoord

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 8 november R12S004/z160047580 Onderwerp 2e MARAP en 2e (meerjaren)begrotingswijziging Sociale Dienst Veluwerand (SDV) Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De Participatiewet

Nadere informatie

Collegevoorstel 151/2003. Registratienummer 3.51605. Opgesteld door, telefoonnummer Guus Cornelissen, 9753. Programma Mobiliteit

Collegevoorstel 151/2003. Registratienummer 3.51605. Opgesteld door, telefoonnummer Guus Cornelissen, 9753. Programma Mobiliteit Collegevoorstel 151/2003 Registratienummer 3.51605 Opgesteld door, telefoonnummer Guus Cornelissen, 9753 Programma Mobiliteit Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes Onderwerp van het voorstel behandeling motie

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0511 B.15.0511 Landgraaf, 17 maart 2015 ONDERWERP: Begroting 2016 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 13 PROGRAMMA 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.3 Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110 ONTWERP In D&H: 30 september 2014 Steller: A Peek In Cie: BMZ 29 oktober 2014 Telefoonnummer: 6013 SKK

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie