Studio Visual Steps. Ordenen en terugvinden van mappen en bestanden op uw pc

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studio Visual Steps. Ordenen en terugvinden van mappen en bestanden op uw pc"

Transcriptie

1 Studio Visual Steps Ordenen en terugvinden van mappen en bestanden op uw pc

2 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Omslagontwerp: Studio Willemien Haagsma bno 2012 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: februari 2012 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, uitgeleend, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door middel van fotokopieën, opnamen, of welke wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikel 168 Auteurswet 1912 j o het besluit van 20 juni 1974, Stb. 351, zoals gewijzigd bij het Besluit van 23 augustus 1985, Stb. 471 en artikel 17 Auteurswet 1912, dient men de daarvoor verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht (Postbus 882, 1180 AW Amstelveen). Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgaven in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16 Auteurswet 1912) dient men zich tot de uitgever te wenden. Ondanks alle aan de samenstelling van de tekst bestede zorg, kan noch de redactie, noch de auteur, noch de uitgever aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade, die zou kunnen voortvloeien uit enige fout, die in deze uitgave zou kunnen voorkomen. In dit boek komen namen voor van gedeponeerde handelsmerken. Deze namen zijn in de tekst niet voorzien van een handelsmerksymbool, omdat ze slechts fungeren als aanduiding van de besproken producten. Hierbij wordt op geen enkele wijze getracht inbreuk te maken op de rechten van de handelsmerkhouder. Wilt u meer informatie? Heeft u vragen of suggesties? info@visualsteps.nl Website bij Computergids Ordenen en terugvinden van mappen en bestanden op uw pc: Abonneren op de gratis Visual Steps Nieuwsbrief:

3 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Nieuwsbrief... 4 Hoe werkt u met dit cahier?... 5 De schermafbeeldingen Mappen en bestanden ordenen in Windows 7 en Windows Vista Windows Verkenner openen Weergave van het mapvenster aanpassen Weergave van mappen en bestanden aanpassen Navigeren in het mapvenster Details bekijken Een nieuwe map maken Mappen en bestanden kopiëren Mappen en bestanden ordenen in Windows XP De weergave van de mappen en bestanden veranderen Navigeren met het mapvenster Details bekijken Een nieuwe map maken Mappen en bestanden kopiëren... 22

4 4 Voorwoord Beste lezers en lezeressen, Als u veel documenten op uw bureau heeft liggen, is het soms bijna onmogelijk het document te vinden waar u naar op zoek bent. Om bepaalde documenten gemakkelijk terug te vinden, worden papieren documenten vaak opgeslagen in een archiefkast en in logische volgorde geordend. De mappen op uw computer hebben dezelfde functie. Deze bevatten niet alleen bestanden, maar kunnen ook andere mappen bevatten. Er kunnen oneindig veel mappen aangemaakt worden, met daarin ieder gewenst aantal submappen en bestanden. In Windows Verkenner, ook wel het mapvenster genoemd, werkt u met de mappen en bestanden op de harde schijf. U kunt onder andere bestanden kopiëren, verwijderen, verplaatsten, zoeken en sorteren. Of u plaatst bestanden en mappen op een USB-stick, externe harde schijf, cd, dvd of blu-ray-schijf. Computergids Ordenen en terugvinden van mappen en bestanden op uw pc is een praktische titel die u wegwijs maakt in het mapvenster van Windows en u een handje helpt bij het ordenen van uw eigen bestanden. In dit cahier maakt u kennis met de beginselen om de bestanden en mappen op uw computer te ordenen. Veel plezier met dit cahier! Studio Visual Steps PS Uw opmerkingen en suggesties zijn van harte welkom. Ons adres is: post@visualsteps.nl Nieuwsbrief Alle boeken van Visual Steps zijn volgens dezelfde methode geschreven: stap voor stap-instructies met schermafbeeldingen. Een overzicht van alle boeken vindt u op Op die website kunt u zich ook met enkele muisklikken aanmelden voor de gratis Visual Steps Nieuwsbrief die per wordt verspreid. In deze Nieuwsbrief ontvangt u ongeveer twee keer per maand informatie over: - de nieuwste titels en eerder verschenen boeken; - speciale aanbiedingen en kortingsacties. Als abonnee van de Nieuwsbrief heeft u toegang tot de gratis cahiers op

5 5 Hoe werkt u met dit cahier? Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het cahier naast uw computer en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw computer uit. Door de duidelijke instructies en de vele schermafbeeldingen weet u precies wat u moet doen. Door de opdrachten direct uit te voeren, leert u het snelste werken met de programma s. In dit Visual Steps -cahier ziet u verschillende tekens. Die betekenen het volgende: Handelingen Dit zijn de tekens die een handeling aangeven: De muis geeft aan dat u iets met de muis moet doen. Het toetsenbord betekent dat u iets moet typen op het toetsenbord. De hand geeft aan dat u hier iets anders moet doen, bijvoorbeeld een cd-rom in de computer stoppen. Ook wordt de hand gebruikt bij een handeling die u al eerder heeft geleerd. Naast deze handelingen wordt op sommige momenten extra hulp gegeven om met succes dit cahier door te werken. Hulp Extra hulp vindt u bij deze tekens: De pijl waarschuwt u voor iets. Bij de pleister vindt u hulp mocht er iets fout zijn gegaan. In aparte kaders vindt u algemene informatie en tips over computers en programma s. Extra informatie De kaders zijn aangeduid met de volgende tekens: Bij het boek vindt u extra achtergrondinformatie die u op uw gemak kunt doorlezen. Deze extra informatie is echter niet noodzakelijk om het cahier door te kunnen werken. Bij een lamp vindt u een extra tip voor het gebruik van de programma s.

6 6 De schermafbeeldingen De schermafbeeldingen in dit cahier zijn bedoeld om aan te geven op welke knop, map, bestand of hyperlink u precies moet klikken op uw beeldscherm. In de vetgedrukte instructie ziet u het uitgeknipte vensteronderdeel waarop u moet klikken. Met de zwarte lijn wordt aangegeven waar dit onderdeel zich bevindt in het venster op uw beeldscherm. U zult begrijpen dat de informatie in de kleine schermafbeeldingen in het cahier niet altijd leesbaar is. Dat is ook niet nodig. U ziet immers het venster dat in het cahier is afgebeeld op groot formaat op uw eigen beeldscherm. Hier ziet u een voorbeeld van zo n instructie plus het uitgeknipte vensteronderdeel waarop u moet klikken. De zwarte lijn geeft aan waar dit vensteronderdeel zich bevindt op uw beeldscherm: In sommige gevallen wordt in de schermafbeelding een deel van het venster getoond. Hier ziet u daarvan een voorbeeld: Linksboven in het venster: Het is dus nadrukkelijk niet de bedoeling dat u de informatie in de schermafbeeldingen in het cahier gaat lezen. Gebruik de schermafbeeldingen in het cahier altijd in samenhang met wat u op groot formaat op uw eigen computerbeeldscherm ziet.

7 7 1. Mappen en bestanden ordenen in Windows 7 en Windows Vista In dit hoofdstuk leert u werken met de bestanden, mappen en bibliotheken die op de harde schijf van uw computer staan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen. Dat kan een programma of een adressenbestand met namen zijn, maar ook een tekstdocument of foto. In dit hoofdstuk leert u: het mapvenster gebruiken en een nieuwe map maken; de weergave van het mapvenster en de mappen en bestanden aanpassen; een nieuw bestand maken en opslaan; een map- en bestandsnaam wijzigen; mappen en bestanden kopiëren. Let op! Als u werkt met een Windows XP-computer, gaat u verder met Hoofdstuk 2 Mappen en bestanden ordenen in Windows XP. 1.1 Windows Verkenner openen Door een map in het mapvenster te openen, kunt u werken met de mappen en bestanden die op de computer staan. In een mapvenster kunt u bestanden en mappen verwijderen, kopiëren en verplaatsen. Het programma waarmee mapvensters met mappen en bestanden worden getoond, heet Windows Verkenner. Dit programma start automatisch als u een map opent. U hoeft gelukkig niet alles zelf te organiseren op uw computer. Windows heeft al een aantal mappen voor u gemaakt. Dat zijn in Windows 7 onder andere de volgende mappen: Mijn documenten, Mijn afbeeldingen, Mijn muziek, Mijn video s en Downloads. De bibliotheken die standaard in Windows 7 staan, zijn: Documenten, Afbeeldingen, Muziek en Video s. De bibliotheken komen verder in dit hoofdstuk nog aan de orde. In Windows Vista zijn onder andere de volgende mappen al aangemaakt: Documenten, Afbeeldingen, Muziek, Video s en Downloads.

8 8 U opent eerst uw Persoonlijke map waarin de eerder genoemde mappen zijn geordend: uw naam Let op: in dit voorbeeld is dat. Op uw computer ziet u een andere naam. Het venster met de inhoud van uw Persoonlijke map wordt geopend. In dit venster staan de mappen die al door Windows zijn gemaakt. De inhoud van deze map kan op elke computer anders zijn. Het navigatievenster toont alle mappen die op de harde schijf van uw computer staan: De adresbalk geeft aan welke map is geopend: Bestanden in deze map worden als pictogrammen weergegeven in de bestandslijst: Als u een bestand selecteert, ziet u informatie over dat bestand in het detailvenster:

9 9 1.2 Weergave van het mapvenster aanpassen Er zijn verschillende manieren om uw mappen en bestanden in het mapvenster te laten weergeven. Zo kunt u een voorbeeldvenster toevoegen aan het mapvenster. Dit doet u als volgt: Er verschijnt een menu: U ziet een tweede menu. Dit wordt een submenu genoemd: In dit submenu zijn de keuzemogelijkheden en actief. Actief wil zeggen dat de keuze aanstaat. Als een keuze actief is, ziet u een vinkje in Windows 7. Als er geen vinkje staat, kunt u deze keuze activeren door erop te klikken. In Windows Vista ziet u een lichtblauw kader rond het pictogram. Als het pictogram niet omkaderd is, kunt u deze keuze activeren door erop te klikken. Aan de rechterkant ziet u het voorbeeldvenster: Als u op een bestand klikt, wordt hier, indien beschikbaar, een voorbeeld weergegeven.

10 10 U gaat nu de weergave van het mapvenster aanpassen zodat het venster er op uw computer hetzelfde uitziet als in het boek: U gaat eerst het voorbeeldvenster verbergen: 1.3 Weergave van mappen en bestanden aanpassen Om ervoor te zorgen dat de mappen en bestanden als pictogrammen worden weergegeven: Plaats de aanwijzer op Klik bij op In Windows Vista: Plaats de aanwijzer op Klik bij op Er verschijnt een menu: De mappen en bestanden worden nu als tegels weergegeven. U wijzigt de weergave in normale pictogrammen:

11 11 De weergave van het mapvenster op uw computer ziet er nu hetzelfde uit als in dit voorbeeld: 1.4 Navigeren in het mapvenster Een mapvenster laat niet alleen de inhoud van de map zien. Het heeft specifieke gedeelten die zijn gemaakt om u te helpen tussen de mappen op de harde schijf te bladeren. Een voorbeeld hiervan is het navigatievenster aan de linkerkant. Hiermee kunt u snel navigeren naar mappen op de computer. Zodra u op een map in het navigatievenster klikt, wordt de inhoud van de map in de bestandslijst weergeven en wijzigen sommige onderdelen van het venster: Klik bij op In Windows Vista: U ziet de inhoud van de map (Mijn) Documenten. De adresbalk is gewijzigd: Ook de werkbalk boven in het venster is veranderd. Let op: in uw venster kunnen hier ook andere bestanden staan. HELP! Mijn weergave is anders Worden de bestanden en mappen niet weergegeven in pictogrammen? Klik bij op

12 12 Let op! In dit cahier wordt gebruikgemaakt van een map met oefenbestanden. U kunt een map die op de harde schijf van uw pc staat, gebruiken. U opent de map met oefenbestanden: Dubbelklik op U kunt navigeren tussen de mappen die u eerder heeft geopend. Daarvoor vindt u linksboven in het mapvenster twee knoppen. Om terug te gaan naar de vorige map: De map (Mijn) Documenten wordt weer geopend. U gaat terug naar de map met oefenbestanden:

13 Details bekijken In het detailvenster aan de onderkant van het mapvenster ziet u de eigenschappen van een geselecteerd bestand. Bij elk type bestand worden andere eigenschappen weergegeven. U gaat nu de eigenschappen van een foto bekijken: IMG_0867 U ziet wanneer de foto is genomen en wat voor bestandstype het is: U kunt gegevens aanpassen. Om de datum te wijzigen: Klik bij op de datum U kunt een nieuwe datum typen of de kalender openen: In de kalender kunt u een nieuwe datum selecteren: de dag na de blauw gemarkeerde dag Deze verandering moet u nog wel vastleggen:

14 14 U kunt in het detailvenster ook de classificatie en de labels van een bestand aanpassen. Classificatie wil zeggen dat u met behulp van sterren uw waardering voor een bestand tot uitdrukking brengt. Zo geeft u een waardering in sterren aan deze foto: de eerste drie lege sterretjes Een andere manier om uw foto s te ordenen, is door gebruik te maken van labels. Een label is een trefwoord dat u aan een foto toevoegt. U kunt zelf een label toevoegen aan een afbeelding: IMG_0868 Klik bij op Typ: Vakantie Italie Druk op Het label is aan de foto toegevoegd:

15 Een nieuwe map maken Met behulp van mappen kunt u uw bestanden ordenen. Ieder bestand op de harde schijf van uw computer is opgeslagen in een map. Een map kan ook een andere map bevatten. Dit wordt een submap genoemd. U kunt zelf nieuwe mappen maken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn om foto s van verschillende vakanties te ordenen. Om goed overzicht te houden, gaat u een nieuwe map maken in de map Oefenbestanden mappen en bestanden. Waarschijnlijk heeft u op uw pc of laptop al een aantal documenten in de map (Mijn) Documenten staan. Deze kunt u als u dit boek heeft doorgewerkt zelf ordenen. een leeg gedeelte van het mapvenster Boven in het venster: In Windows Vista:, U ziet een nieuwe map en u kunt direct een naam typen: Typ: Skivakantie Druk op U heeft een nieuwe submap gemaakt in de map Oefenbestanden mappen en bestanden: U gaat deze map gebruiken om alle foto s en het filmpje van de skivakantie in op te slaan.

16 Mappen en bestanden kopiëren Bestanden kunt u kopiëren. Bijvoorbeeld als u een tweede exemplaar van een foto wilt hebben omdat u de foto wilt bewerken en graag een reserve wilt bewaren. U gaat een foto van de skivakantie kopiëren. Onthoud hierbij de volgende regel: eerst selecteren, dan handelen. Een bestand selecteert u heel eenvoudig door op het pictogram of de naam te klikken. Het bestand wordt lichtblauw als teken dat het geselecteerd is. U ziet de informatie over het bestand in het detailvenster onder in het venster: Windows weet nu dat u het bestand wilt kopiëren. De volgende stap is het gekopieerde bestand te plakken:

17 17 Het bestand is gekopieerd: Omdat u geen andere map heeft geopend, staat het bestand in dezelfde map. Er staat nu een kopie van het bestand in dezelfde map. U ziet dat het woord kopie automatisch aan de naam is toegevoegd. Dat wordt gedaan omdat er geen twee bestanden met dezelfde naam in dezelfde map mogen staan. Zelfs als de inhoud van het bestand hetzelfde is, moet de naam van het bestand anders zijn als het in dezelfde map wordt opgeslagen. U heeft in deze paragraaf geleerd hoe u een bestand kopieert. Het kopiëren van een map gaat op dezelfde wijze.

18 18 2. Mappen en bestanden ordenen in Windows XP In dit hoofdstuk leert u hoe u in Windows XP met mappen, documenten en bestanden kunt omgaan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen. Dat kan een programma of een gegevensbestand met namen zijn, maar ook een zelfgeschreven tekst of een foto. Eigenlijk heet alles wat op de harde schijf van uw computer staat een bestand. Windows XP heeft een speciale map waarin u al uw werk kunt opslaan. Deze map heeft de naam Mijn documenten. In dit hoofdstuk leert u: de weergave van de mappen en bestanden veranderen; navigeren met het mapvenster; een nieuwe map maken; mappen en bestanden kopiëren. 2.1 De weergave van de mappen en bestanden veranderen Er zijn verschillende manieren om uw mappen en bestanden in het mapvenster te laten weergeven. Om de weergave te veranderen, opent u de map Mijn documenten. Dit doet u vanuit het menu Start:, U ziet het volgende venster: Bestanden in deze map worden weergegeven in de bestandslijst: Als u een bestand selecteert, wijzigt de weergave aan de linkerkant van het venster: Let op: de inhoud van de map Mijn documenten is op elke computer anders. U ziet dus iets anders in het venster.

19 19 Om ervoor te zorgen dat de mappen en bestanden hetzelfde worden weergegeven als in dit boek, doet u het volgende: Er verschijnt een menu: De mappen en bestanden worden nu als tegels weergegeven: Let op! In dit cahier wordt gebruikgemaakt van een map met oefenbestanden. U kunt een map die op de harde schijf van uw pc staat, gebruiken. De weergave van het mapvenster ziet er op uw computer nu hetzelfde uit als in dit voorbeeld: Dubbelklik op 2.2 Navigeren met het mapvenster U kunt navigeren tussen de mappen die u eerder heeft geopend. Daarvoor vindt u linksboven in het mapvenster twee knoppen. Om terug te gaan naar de vorige map: De map Mijn documenten wordt weer geopend. U gaat terug naar de map met oefenbestanden:

20 20 U kunt ook met een andere knop naar de vorige map navigeren: U ziet weer de map Mijn documenten: Dubbelklik op 2.3 Details bekijken Als u de details van een bestand wilt bekijken, doet u het volgende: IMG_0867 Sleep, indien nodig, het schuifblok omlaag Klik bij op U ziet wanneer de foto genomen is en wat de afmetingen zijn:

21 Een nieuwe map maken U kunt zelf nieuwe mappen maken. Het is bijvoorbeeld handig om foto s en video s van een vakantie in een map te plaatsen. Dat maakt het terugvinden een stuk gemakkelijker. In dit geval gaat u een nieuwe map in de map Oefenbestanden mappen en bestanden maken. Hiervoor gaat u de map met oefenbestanden eerst openen. Dat doet u als volgt: een leeg gedeelte van het venster U ziet een nieuwe map en u kunt direct een naam typen: Typ: Skivakantie Druk op U heeft nu een nieuwe submap gemaakt in de map Oefenbestanden mappen en bestanden:

22 Mappen en bestanden kopiëren Bestanden kunt u kopiëren. Bijvoorbeeld als u een tweede exemplaar van een foto wilt hebben, omdat u de foto wilt bewerken en graag een reserve wilt bewaren. U gaat een foto van de skivakantie kopiëren. Onthoud hierbij de volgende regel: eerst selecteren, dan handelen. Een bestand selecteert u heel eenvoudig door op het pictogram of de naam te klikken. Het bestand wordt blauw als teken dat het geselecteerd is. Links in het venster: Windows weet nu dat u het bestand wilt kopiëren. De volgende stap is het gekopieerde bestand te plakken.

23 23 U ziet het venster Items kopiëren: Klik bij op Het bestand is in de gekozen map geplakt: Er staat nu een kopie van het bestand in dezelfde map. U ziet dat het woord kopie automatisch aan de naam is toegevoegd. Dat wordt gedaan omdat er geen twee bestanden met dezelfde naam in dezelfde map mogen staan. Zelfs als de inhoud van het bestand hetzelfde is, moet de naam van het bestand anders zijn als het in dezelfde map wordt opgeslagen. U heeft in deze paragraaf geleerd hoe u een bestand kopieert. Het kopiëren van een map gaat op dezelfde wijze.

24 24 In dit cahier heeft u leren werken met mappen en bestanden. Wanneer u zich wilt verdiepen in deze materie, is onderstaande titel geschikt voor u! Als u veel bestanden op uw bureau heeft liggen, is het soms bijna onmogelijk het document te vinden waar u naar op zoek bent. Om bepaalde documenten gemakkelijk terug te vinden, worden papieren documenten vaak opgeslagen in een archiefkast en in logische volgorde geordend. De mappen op uw computer hebben dezelfde functie. Deze bevatten niet alleen bestanden, maar kunnen ook andere mappen bevatten. Er kunnen oneindig veel mappen aangemaakt worden, met daarin ieder gewenst aantal submappen en bestanden. In Windows Verkenner, ook wel het mapvenster genoemd, werkt u met de mappen en bestanden op de harde schijf. U kunt onder andere bestanden kopiëren, verwijderen, verplaatsen, zoeken en sorteren. Of u plaatst bestanden en mappen op een USB-stick, externe harde schijf, cd, dvd of blu-ray-schijf. Dit is een praktische titel die u wegwijs maakt in het mapvenster van Windows en u een handje helpt bij het ordenen van uw eigen bestanden. Ordenen en terugvinden van mappen en bestanden op uw pc Auteur: Studio Visual Steps Aantal pagina s: 120 Uitvoering: Paperback, full colour ISBN: Prijs: 9,95 Website bij het boek: Een greep uit de onderwerpen: mappen en bestanden ordenen navigeren in het mapvenster bestanden en mappen kopiëren, verwijderen en verplaatsen bestanden zoeken en sorteren bestanden en mappen kopiëren naar USB-stick of externe harde schijf gecomprimeerde mappen maken bestanden op cd, dvd of blu-ray-schijf branden Geschikt voor: Windows 7, Vista en XP

Studio Visual Steps. Richt uw pc of laptop in

Studio Visual Steps. Richt uw pc of laptop in Studio Visual Steps Richt uw pc of laptop in Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2012 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober 2012 Alle rechten

Nadere informatie

1. Oefenbestanden kopiëren 11

1. Oefenbestanden kopiëren 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Adobe Reader DC. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken

Studio Visual Steps. Adobe Reader DC. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Studio Visual Steps Adobe Reader DC PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2016 Visual Steps B.V. Februari 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Creatief met digitale foto s voor senioren

Studio Visual Steps. Creatief met digitale foto s voor senioren Studio Visual Steps Creatief met digitale foto s voor senioren 2012 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Emma Schipper Opmaak / bureauredactie:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Surfen op internet met de Samsung Galaxy Tab 4

Studio Visual Steps. Surfen op internet met de Samsung Galaxy Tab 4 Studio Visual Steps Surfen op internet met de Samsung Galaxy Tab 4 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: augustus

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Surfen op uw Samsung telefoon met Android 4.2

Studio Visual Steps. Surfen op uw Samsung telefoon met Android 4.2 Studio Visual Steps Surfen op uw Samsung telefoon met Android 4.2 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Een eigen weblog met WordPress

Studio Visual Steps. Een eigen weblog met WordPress Studio Visual Steps Een eigen weblog met WordPress Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2012 Visual Steps B.V. Met medewerking van Yvette Huijsman Opmaak / bureauredactie: Rilana

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Werken met iphoto en imovie

Studio Visual Steps. Werken met iphoto en imovie Studio Visual Steps Werken met iphoto en imovie Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober 2013 Alle

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren

Studio Visual Steps. Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren Studio Visual Steps Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren 2013 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Tips en trucs in Windows 7

Studio Visual Steps. Tips en trucs in Windows 7 Studio Visual Steps Tips en trucs in Windows 7 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: december 2013 Alle

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Beveiliging op uw Windows 10-computer

Studio Visual Steps. Beveiliging op uw Windows 10-computer Studio Visual Steps Beveiliging op uw Windows 10-computer Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2016 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: juni 2016

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Surfen op internet op uw iphone

Studio Visual Steps. Surfen op internet op uw iphone Studio Visual Steps Surfen op internet op uw iphone Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2016 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: maart 2016 Alle

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Starten met Windows 8

Studio Visual Steps. Starten met Windows 8 Studio Visual Steps Starten met Windows 8 2013 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Yvette Huijsman Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

Addo Stuur AZERTY toetsenbord

Addo Stuur AZERTY toetsenbord Addo Stuur AZERTY toetsenbord Typen van accenten, trema s en cijfers Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2006 Visual Steps B.V. Opmaak/redactie: Marleen Vermeij Eindredactie: Ria Beentjes

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Ontdek Gmail

Studio Visual Steps. Ontdek Gmail Studio Visual Steps Ontdek Gmail Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2017 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: 4e kwartaal 2017 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Tekstverwerking met de Word-app op de ipad

Studio Visual Steps. Tekstverwerking met de Word-app op de ipad Studio Visual Steps Tekstverwerking met de Word-app op de ipad Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2015 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: maart

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Samsung Galaxy Tab 3

Studio Visual Steps. Samsung Galaxy Tab 3 Studio Visual Steps Samsung Galaxy Tab 3 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2014 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: februari 2014 Alle rechten

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Tips en trucs op de ipad

Studio Visual Steps. Tips en trucs op de ipad Studio Visual Steps Tips en trucs op de ipad Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: juni 2013 Alle rechten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten...

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Surfen op internet met uw tablet met Android 4.2

Studio Visual Steps. Surfen op internet met uw tablet met Android 4.2 Studio Visual Steps Surfen op internet met uw tablet met Android 4.2 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2015 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Uw muziek met itunes

Studio Visual Steps. Uw muziek met itunes Studio Visual Steps Uw muziek met itunes Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: maart 2013 Alle rechten

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Online bestellen en betalen bij www.visualsteps.nl

Studio Visual Steps. Online bestellen en betalen bij www.visualsteps.nl Studio Visual Steps Online bestellen en betalen bij www.visualsteps.nl Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Publicatiedatum: september 2013 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Webmail met Windows Live Hotmail

Studio Visual Steps. Webmail met Windows Live Hotmail Studio Visual Steps Webmail met Windows Live Hotmail Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2011 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Wilt u meer informatie? www.visualsteps.nl

Wilt u meer informatie? www.visualsteps.nl 2008 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Jolanda Ligthart en Dominique Feenstra Eindredactie: Ria Beentjes Eerste druk: april 2008 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Overstapgids Internet Explorer 8

Studio Visual Steps. Overstapgids Internet Explorer 8 Studio Visual Steps Overstapgids Internet Explorer 8 2008 Visual Steps B.V. Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak / redactie: Jolanda Ligthart Eindredactie: Ria Beentjes Publicatie:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Studio Visual Steps Adobe Reader X PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2011 Visual Steps B.V. Mei 2011 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Studio Visual Steps Abonneren op gratis RSS feeds

Studio Visual Steps Abonneren op gratis RSS feeds Studio Visual Steps Abonneren op gratis RSS feeds Computertips van Visual Steps Nieuws van Visual Steps Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. B.V. Opmaak/redactie: Marleen Vermeij

Nadere informatie

Studio Visual Steps. iphoto, imovie en andere handige Mac-programma s voor senioren

Studio Visual Steps. iphoto, imovie en andere handige Mac-programma s voor senioren Studio Visual Steps iphoto, imovie en andere handige Mac-programma s voor senioren 2012 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Yvette Huijsman

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Surfen met Safari (Mac OS X Yosemite )

Studio Visual Steps. Surfen met Safari (Mac OS X Yosemite ) Studio Visual Steps Surfen met Safari (Mac OS X Yosemite ) 2015 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: februari

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

Addo Stuur. Starten met internet. Voor iedereen die op latere leeftijd met internet en aan de slag wil

Addo Stuur. Starten met internet. Voor iedereen die op latere leeftijd met internet en  aan de slag wil Addo Stuur Starten met internet Voor iedereen die op latere leeftijd met internet en e-mail aan de slag wil 2000 Addo Stuur 2000 Visual Steps B.V. Derde druk: maart 2002 Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Werken met Windows Live Mail

Studio Visual Steps. Werken met Windows Live Mail Studio Visual Steps Werken met Windows Live Mail Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: juli 2013 Alle

Nadere informatie

Abonneren op de gratis Visual Steps Nieuwsbrief: www.visualsteps.nl/nieuwsbrief

Abonneren op de gratis Visual Steps Nieuwsbrief: www.visualsteps.nl/nieuwsbrief Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2006 Visual Steps B.V. Omslagontwerp: Studio Willemien Haagsma bno Opmaak/redactie: Marleen Vermeij Eindredactie: Ria Beentjes Eerste druk: april

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Beveiliging op uw Windows 10-computer

Studio Visual Steps. Beveiliging op uw Windows 10-computer Studio Visual Steps Beveiliging op uw Windows 10-computer 2017 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Publicatiedatum: juni 2017 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Starten met PowerPoint

Studio Visual Steps. Starten met PowerPoint Studio Visual Steps Starten met PowerPoint Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2014 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: januari 2014 Alle rechten

Nadere informatie

Webmail met Windows Live Hotmail

Webmail met Windows Live Hotmail Studio Visual Steps Webmail met Windows Live Hotmail Overal ter wereld uw e-mail versturen en ontvangen 2 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. B.V. Opmaak/redactie: Jolanda Ligthart

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Twitter

Studio Visual Steps. Twitter Studio Visual Steps Twitter 2015 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: december 2015 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Werken met het bureaublad in Windows 10

Studio Visual Steps. Werken met het bureaublad in Windows 10 Studio Visual Steps Werken met het bureaublad in Windows 10 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2015 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Fotobewerking op uw tablet

Studio Visual Steps. Fotobewerking op uw tablet Studio Visual Steps Fotobewerking op uw tablet 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: september 2014 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Fotobewerking op uw Windows 10-computer

Studio Visual Steps. Fotobewerking op uw Windows 10-computer Studio Visual Steps Fotobewerking op uw Windows 10-computer Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2016 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De cd-rom... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Voor docenten... 12 Hoe werkt u met dit boek?... 13 De volgorde van lezen... 14 Website... 14 Toets

Nadere informatie

3. Werken met mappen en bestanden in Finder

3. Werken met mappen en bestanden in Finder 61 3. Werken met mappen en bestanden in Finder In dit hoofdstuk leert u werken met de mappen en bestanden die op uw Mac staan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Samsung Galaxy SII, SIII en S4 voor senioren

Studio Visual Steps. Samsung Galaxy SII, SIII en S4 voor senioren Studio Visual Steps Samsung Galaxy SII, SIII en S4 voor senioren 2013 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Yvette Huijsman Opmaak / bureauredactie:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Samsung Galaxy Tab voor senioren

Studio Visual Steps. Samsung Galaxy Tab voor senioren Studio Visual Steps Samsung Galaxy Tab voor senioren 2013 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Yvette Huijsman Opmaak / bureauredactie: Rilana

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Antivirusapp downloaden op Android-tablet

Studio Visual Steps. Antivirusapp downloaden op Android-tablet Studio Visual Steps Antivirusapp downloaden op Android-tablet 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: mei

Nadere informatie

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Starten met Word

Studio Visual Steps. Starten met Word Studio Visual Steps Starten met Word 2015 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: juni 2015 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Rekenen met Calc

Studio Visual Steps. Rekenen met Calc Studio Visual Steps Rekenen met Calc Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2011 Visual Steps B.V. Met medewerking van Henk Mol Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Voor docenten... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets

Nadere informatie

Sietse Kuipers. Leren en oefenen met breuken voor groep 7 en 8

Sietse Kuipers. Leren en oefenen met breuken voor groep 7 en 8 Sietse Kuipers Leren en oefenen met breuken voor groep 7 en 8 Auteur: Sietse Kuipers Omslagontwerp: Studio Willemien Haagsma bno 2019 Visual Steps B.V. Eerste druk: juli 2019 ISBN 978 90 5905 545 2 Alle

Nadere informatie

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

Vaardigheid met het toetsenbord

Vaardigheid met het toetsenbord Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor

Nadere informatie

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 De cd-rom... 8 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 De website bij dit boek... 9 Toets uw

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De volgorde van lezen... 7 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Twitter

Studio Visual Steps. Twitter Studio Visual Steps Twitter 2017 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Publicatiedatum: juni 2017 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Nieuwsbrief... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

3. Werken met mappen en bestanden in Finder

3. Werken met mappen en bestanden in Finder 61 3. Werken met mappen en bestanden in Finder In dit hoofdstuk leert u werken met de mappen en bestanden die op uw Mac staan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen.

Nadere informatie

3. Werken met mappen en bestanden in Finder

3. Werken met mappen en bestanden in Finder 61 3. Werken met mappen en bestanden in Finder In dit hoofdstuk leert u werken met de mappen en bestanden die op uw Mac staan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Minicahier. Twitter

Studio Visual Steps. Minicahier. Twitter Studio Visual Steps Minicahier Twitter Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2014 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Studio Visual Steps Juni 2014 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Werken met de Samsung Galaxy Tab

Studio Visual Steps. Werken met de Samsung Galaxy Tab Studio Visual Steps Werken met de Samsung Galaxy Tab Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2012 Visual Steps B.V. Met medewerking van Yvette Huijsman Opmaak / bureauredactie: Rilana

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Les 4. Bestanden beheren met Windows Verkenner. Pagina 110-111. 1 Als u in het startscherm de eerste letters van verkenner typt, ziet u:

Les 4. Bestanden beheren met Windows Verkenner. Pagina 110-111. 1 Als u in het startscherm de eerste letters van verkenner typt, ziet u: Les 4 Bestanden beheren met Windows Verkenner Pagina 110-111 1 Als u in het startscherm de eerste letters van verkenner typt, ziet u: 2 De Verkenner ziet er in Windows 8.1 anders uit. Aan de linkerkant

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Visuele stappengids Windows Live Essentials

Studio Visual Steps. Visuele stappengids Windows Live Essentials Studio Visual Steps Visuele stappengids Windows Live Essentials Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2011 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Ontdek het plezier van Facebook

Studio Visual Steps. Ontdek het plezier van Facebook Studio Visual Steps Ontdek het plezier van Facebook 2015 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: mei 2015 Alle

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Visual Steps Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. Starten met Windows 7 13 1.1 Desktopcomputer of laptopcomputer...

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 7 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 7 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 7 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen... 8 1. Starten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De volgorde van lezen... 7 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Studio Visual Steps. E-mail in Outook Gebruik Outlook effectief en bespaar tijd!

Studio Visual Steps. E-mail in Outook Gebruik Outlook effectief en bespaar tijd! Studio Visual Steps E-mail in Outook Gebruik Outlook effectief en bespaar tijd! Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2015 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van internet

Wegwijs in de wereld van internet Wegwijs in de wereld van internet Werkbladen les 5 voor Windows Vista (Windows Mail) Hannie van Osnabrugge Vijfde, herziene druk bussum 2010 Deze werkbladen horen bij Wegwijs in de wereld van internet

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 14 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 14 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De website bij het boek... 16 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Website... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. De Samsung

Nadere informatie

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 16 Uw voorkennis... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De cd-rom en de website bij dit boek...

Nadere informatie

1. Mappen, documenten en bestanden

1. Mappen, documenten en bestanden 8 1. Mappen, documenten en bestanden In dit hoofdstuk leert u met mappen, documenten en bestanden omgaan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen. Dat kan een programma

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie