TSJERNOBYL 27 JAREN. asbl «Enfants de Gomel» FAMILIE BEZOEKEN NAAR Gomel. 2 de TRIMESTER 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TSJERNOBYL 27 JAREN. asbl «Enfants de Gomel» FAMILIE BEZOEKEN NAAR Gomel. 2 de TRIMESTER 2013"

Transcriptie

1 2 de TRIMESTER 2013 BELGIQUE BELGIE PP-PB 1030 BRUXELLES BXLS 3 BC-4271 NUMERO AGREMENT P asbl «Enfants de Gomel» FAMILIE BEZOEKEN NAAR Gomel TSJERNOBYL 27 JAREN EDITEUR RESPONSABLE ARBON NICOLE RUE PORTAELS BRUXELLES FORTIS TEL/FAX 02/ GSM 0477/ enfantsdegomel@hotmail.com nicole.arbon@telenet.be Site :

2 geschoven worden en is er meer plaats om te spelen. Afspraak Zaventem om uur. Iedereen is er : Albert en Cécile, Monique en Annie, Rita en Pieter, Françoise, William en Patricia, Michel en ik. Om ons te bedanken, hadden de kindjes dansjes geleerd. Ludmilla liet ons de verschillende klassen zien. Een kleintje had de windpokken dus bleef de volledige klas in quarantaine uur. We hebben ons allemaal fijn geïnstalleerd in het vliegtuig. Voor sommigen is het de eerste luchtdoop. Maar alles verloopt goed en rond uur zitten we al in het busje dat ons naar Gomel zal brengen. Onderweg was er overal veel sneeuw en ijs maar we hadden een goede chauffeur en rond 23 uur (er is 2 uur tijdsverschil) stappen we uit aan het hotel. Aan de grens verliep alles ook perfect en na slechts 20 minuten konden we Wit Rusland binnen. Lucie, Viktor en enkele families stonden ons op te wachten. Een deugddoende douche, een nachtje lekker slapen en we konden beginnen aan onze eerste afspraak nml. Kindertuin 47 van Ludmilla, de directrice. Ludmilla wachtte ons op, héél fier toonde ze de bankjes die ze kon kopen dank zij onze steun. De bankjes waren bestemd voor de kindjes met een verstandelijke achterstand. Ze waren dolgelukkig want nu kunnen de stoeltjes onder de bankjes

3 DOBROUCH De volgende dag vertrokken we naar de kindertuin in Dobouch. De sneeuw ha dalles bedket.. Ook daar liet de directrice onze de verschillende groepen kinderen bezoeken. Ze liet ons de glijbaan zien die de kreeg met de laatste vrachtwagen. Ook de fietsen, auto s liet ze zien. Alles staat momenteel binnen zodat het speelgoed niet beschadigd kan worden door het slechte weer. De kinderen vergasten doet ons plezier te zien wordt gebruikt en dat het ons op een prachtig spektafel. Het dat alles wat ze van ons kregen de kinderen gelukkig maakt.

4 Kindertuin 55 Vrijdag bezochten we kindertuin nr. 55. Geen bus of trolley om er te geraken. We gingen te voet en de sneeuw lag er nog met hopen maar was toch beginnen smelten. Overal waar je kon kijken was er water. Verschillende onder ons hadden natte voeten. Deze kindertuin kreeg nog maar één keer dozen van onze transport, ze hebben nog niet veel speelgoed in vergelijking met de andere die al meer mochten ontvangen. Een prachtig spektakel werd opgevoerd met als thema het verhaal van een enorme grote raap die niemand uit de grond kreeg. Grootvader riep de hulp in van verschillende dieren om hem te helpen. Het was gewoon prachtig!! De kostuums waren aangepast aan de verschillende diertjes in het verhaal. Een extra pluim voor de kinderen en de leraars dans en piano.

5 WESSHUIS Maandag werden we verwacht door Viktor, de directeur van het weeshuis in Retchitsa. Momenteel verblijven er 63 kinderen. Er zijn momenteel verbouwingswerken aan de gang dus waren er overal tijdelijke aanpassingen in de lokalen. Zo was de turnzaal omgevormd tot refter en in de gangen werd les gegeven. Viktor vertelde ons dat hij probeert om de gehandicapte kinderen zoveel mogelijk als gewone kinderen te behandelen, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Zo is er het probleem om de kinderen naar een zwembad te laten gaan. De kinderen willen maar al te graag gaan maar het is uitgesloten om ze in het zelfde zwembad te laten met andere, normale kinderen. De kinderen moeten allemaal begeleid worden, en dat is onmogelijk. Rita, Pieter, Monique en Annie hadden geld ingezameld om iets nuttigs te kopen voor de kinderen. De directeur liet weten dat de zaal van de kleintjes in september klaar zou zijn en dat ze nog geen televisie hebben. Samen met Viktor vertrokken we naar een grootwarenhuis. Rita en Pieter gingen met hem mee om de rekening te betalen. Hij was héél blij en dankbaar met de aankoop. Van daar zijn idee om een zwembad te installeren in het weeshuis (zwempakjes, boeien en ballen worden gevraagd). Ze hebben nu ook een extra stukje grond gekregen waar ze groenten kunnen kweken. De directeur vertelde dat het interessant is voor de kinderen om aardappelen te zien groeien (want die groeien niet aan de bomen), salade, van een klein plantje krijgen ze een grote krop sla enz...en bovendien kunnen ze alles opeten. Viktor vraagt of het mogelijk is bij de volgende vrachtwagen een gemotoriseerde ploeg mee te geven want de kinderen zijn niet in staat om het land zelf om te ploegen. Voor ons is het natuurlijk gemakkelijker om geld in te zamelen en ter plaatse zo'n toestel te kopen. Misschien kunnen we 300 inzamelen en samen met de directeur een ploeg kopen.

6 Bélitsa niet meer openen en haar arm kan ze amper bewegen. Haar ogen kunnen amper de bewegingen volgen. Haar voet is volledig naar achter gedraaid. Ze stapt met een stok. Haar uitkering is heel laag en het meeste geld moet ze uitgeven aan medicijnen. Ze is heel beperkt in haar handelingen wegens haar handicap. De kinderen doen de boodschappen en een vriend helpt in de moestuin. Dinsdag vertrokken we rond 9 uur met de bus naar het Bélitsa centrum waar we opgepikt werden door een busje dat ons naar de familie Baeva bracht. Deze familie bezochten we ook al in oktober. De moeder van het gezin verhuisde en woont nu samen met haar kinderen bij de zus in het centrum van d'ouritskoié, in een vroegere kindertuin. Het is nog zeker niet perfect want het gebouw heeft héél natte muren maar ze hebben toch een centrale verwarming en de kinderen kunnen naar school. Ze blijven daar wonen tot hun nieuwe appartement klaar is. Alles wat ze tot nu toe van ons kreeg heeft ze zorgvuldig bewaard voor haar nieuwe woning. En, nog goed nieuws, de vader van de kinderen is terug gekomen, ze zijn hertrouwd, hij werkt en helpt zijn vrouw. Zij moet de kinderen alleen groot brengen. Bij haar binnen is het heel proper en ze vraagt gordijnen, dekens, handdoeken en voedsel. Het is dringend. Ze bedankt ons wel duizend keer voor de lakens en dekens die ze kreeg. Enkele families gaven haar geld, enkele pyjama's voor de kinderen. Het kleintje kreeg een banaan, wat een traktatie!!! Deze familie heeft nog veel hulp nodig want veel ging verloren tijdens een brand vorig jaar. Vandaar uit gingen we naar een andere familie die hulp nodig heeft. Het was er verschrikkelijk! Een vrouw van ongeveer 35 jaar, alleen met 2 kinderen, zwaar gehandicapt (door een medische fout tijdens de laatste bevalling) één hand is gesloten en kan ze

7 JOUKOVA Laatste bezoek : Kindertuin 87. Bezoek aan de klassen. De klassen zijn beter ingericht en aangekleed dan in september. Het strijkijzer wordt veel gebruikt (heel veel lakens moeten gestreken worden), het wasmachine staat ook niet stil want het aan er zijn héél veel kinderen. De toiletten en de gangen wachten op een laagje verf. Er wordt ook vinyl gevraagd want alles is heel erg beschadigd. We worden opnieuw verrast met een prachtige show. Als decor wordt het kinderhuisje gebruikt dat ze van ons kregen in september. De directrice wist ons te vertellen dat, zodra de repetities van de danslessen gedaan zijn, de kinderen het huisje als het ware bezetten, zo leuk vinden ze het om er in te spelen. Alle kinderen hadden de dansschoentjes en broekkousen aan die ze van ons kregen in september. We kregen allemaal een geschenkje van de kinderen : een potloodhouder die ze zelf maakten en kleurden met als thema : de zee. Het was gewoon super!!

8 Ons bezoek loopt op z'n einde. Rond middernacht nemen we opnieuw het busje dat ons richting Kiev brengt. Het vertrek van het vliegtuig was voorzien om uur en aankomst in Zaventem rond uur. Geen enkel probleem aan de grens maar de weg was erg beschadigd, hobbelig, ijsplekken en sneeuw. Het was een heel interessant verblijf met een formidabele groep, de sfeer was super en...we hebben allemaal hetzelfde doel : het geluk van de kinderen. Hierbij willen we graag Viktor Potrachkova die alles voor ons organiseerde alsook een speciale dank aan alles directrices van de kindertuinen, het centrum Bélitsa en de directeur van het weeshuis in Réchitsa.

9 Voor onze volgende vrachtwagen richting Gomel in september zoeken we : Lakens (1 persoon) Dekens (1 persoon) Speelgoed Schoolgerief (papier, potloden, markeerstiften...) Zeep (stukken of vloeibaar), waspoeder en shampoo. Onderhoudsprodukten Vinyl Kleine fietsjes Buiten speelgoed (glijbanen, plastieken zwembadjes) Naaimachine (1) Kleine lepeltjes, vorken, messen, soeplepels Kledij voor baby's en kinderen Voeding (macaroni, chocopasta, koekjes, thee, suiker, conserven met fruit, erwtjes en wortelen, mais, cornflakes, chocoladepoeder voor chocolademelk) Microgolfoven (1) ANDERS NIETS AUB Misschien kan u 5, 10 of 20 missen en ons helpen om een ploegmachine te kopen voor het weeshuis. Geld mag gestort worden op de rekening van de ASBL Enfants de Gomel met vermelding : pour le motoculteur. Wie een attest wil voor aftrek van de belastingen kan dat krijgen vanaf storting van 40. Vermeld dan wel DON en bel dan even naar de penningmeester om te vermelden dat het om het ploegmachine gaat. Françoise ou

10 Familie hoekje HERINNERING AAN ONS VERBLIJF, NA HET WERK, DE ONTSPANNING

11 Suite spécial familles Rechitsa

12 Goeie avond Nicole, Ik heb een klein verslagje gemaakt van de reis. Hopelijk ben je er tevreden mee. We zullen voor altijd een goede herinnering hebben aan ons verblijf in Gomel. De bezoeken die we brachten aan de kindertuinen waren zowel overdonderend en aangrijpend. Het welzijn van die kleintjes is echt van prioritair belang voor de directeurs en leraars. De kleine engeltjes, prachtig aangekleed als professionelen, verrasten ons steeds weer opnieuw met optredens van hoog niveau. Zowel de binnen- als buitenmuren van de schoolgebouwen waren prachtig beschilderd. De meesterwerken worden gemaakt met een minimum aan materiaal. Alles wordt hergebruikt, niets gaat verloren. Wij hebben ons pleegdochter terug gezien die we 11 jaar lang bij ons hebben uitgenodigd. Zij was onze gids in Gomel : Een galerij met schilderijen van Vaschenco Gabriël, een Wit Russische schilder. Een tentoonstelling over vlinders waarvan een gedeelte een reproductie was van levende soorten. We kwamen binnen in een ruimte waar bontgekleurde vlinders vrij rondvlogen. Ze kwamen zelfs op ons zitten. Een sportzaal waar dansles werd gegeven voor volwassenen en kleintjes. In Gomel zijn er heel wat historische gebouwen en monumenten. Het bezoek aan twee gezinnen waarvan de situatie echt schrijnend is. De hulp van de vereniging brengt hen wel wat verlichting zodat ze toch een beetje vertrouwen krijgen in de toekomst. Deze reis doet ons wel beseffen dat we geluk hebben met onze families. Wij hopen uit het diepst van ons hart dat de VZW nog lang mag bestaan en we bedanken Nicole voor haar grote toewijding. Tot binnenkort! Kusjes...Cécile

13 Om uur, de operator probeerde de reactor stil te leggen wat plots een enorme stoomstoot teweegbracht gevolgd door een explosie die het deksel van 1000 ton van het reactorgebouw de lucht in joeg. De controlestaven smolten. Tchernobyl, 27 jaar Door een tweede explosie werden stukken radioactieve brandstof naar buiten gekatapulteerd en ontstond er vuur en door het contact met lucht in de behuizing, vatten blokken isolatie en tonnen grafiet vuur. geleden... Vrijdag 25 april, de ploeg van reactor 4 bereidden zich voor om de volgende dag een test uit te voeren, om te controleren hoeveel tijd en energie er geproduceerd werd als het elektrisch vermogen uitviel. Het was een gevaarlijke test want enkele belangrijke controlesystemen moesten stilgelegd worden. Om 1 uur 's morgens, op 26 april, viel de stroomvoorziening van de koeling uit en het vermogen in de reactor steeg snel.

14 Eenmaal dit alles in brand stond was het onmogelijk om te blussen. Er waren 9 dagen nodig, 5000 ton zand, klei, lood gestrooid vanuit de helikopters nodig om het vuur te blussen. Veel piloten stierven. Er waren grote fouten gemaakt in het ontwerp. De radioactiviteit zal de regio van Tsjernobyl zeker nog jaar blijven vergiftigen maar de herbevolking van het gebied kan beginnen over 600 jaar. Dan pas zullen de gevaarlijke elementen verdunt zijn in het water en de grond. Wit Rusland is een onafhankelijk land. Als buurland hebben ze meer te lijden gehad onder de catastrofe dan het land waar alles gebeurde. Radioactiviteit is als een reiziger die geen reispas nodig heeft om te reizen. Waar het terecht komt, blijft het voor altijd. 70 % van de radioactiviteit kwam terecht bij de Wit Russische buren. Stilaan begrijpen we de omvang van het ongeval en de regio die besmet werd zal het nog steeds zijn in Als we er rond reizen in de herfst, bezwijken de fruitbomen bijna onder het gewicht van het prachtige fruit. Grote appels en peren, maar we durven er niet van te eten. Slechts in enkele uren is alles in stukjes uit elkaar gevallen. De kinderen moesten hun speelgoed achter laten, de mensen moesten alles in de steek laten, dieren, auto's, huizen, vrienden, familie, geld...alles waar ze ooit voor gewerkt hadden, alles wat ze gespaard hadden... De communistische regering zweeg het ongeluk stil. De echte paniek brak uit een zevental dagen na de ontploffing.

15 De "Liquidators" ( ) werden opgeëist en verplicht om deel te nemen aan de grote opkuis van Tsjernobyl, maar ze kregen geen beschermende kledij, geen enkele uitleg over het gevaar dat ze liepen. Problemen met het immuun systeem, schildklierkanker, problemen met de tanden, ademhalingsmoeilijkheden maken deel uit van hun dagelijkse leven. Op het dak van reactor 3, verzamelden ze de dodelijke stukjes radioactief grafiet. Ze hadden geen kans op overleven. De rondvliegende stukjes kwamen overal terecht zodat meer streken besmet werden. Sommige mensen wonen nog steeds in hun dorpjes, weigeren te vertrekken. Ze sterven liever in hun eigen omgeving dan te eindigen in een vreemd huis dat niet van hun is. Ze eten nog steeds de groenten uit hun tuin, drinken de melk van hun koe. Ze doen alsof ze gezond zijn maar binnenkort zullen ze hun vrienden, die al gestorven zijn, vergezellen. Na al die jaren hebben héél wat kinderen die geboren werden in de omgeving van Tsjernobyl enorme problemen met hun gezondheid of hebben zware afwijkingen.

16 Het is ondertussen 27 jaar geleden maar de situatie blijft zwaar, en moeilijk vooral omdat men hun blijft vertellen dat er geen problemen meer zijn, dat de situatie nu normaal is. Dit zijn de voornaamste redenen om de kinderen een vakantie aan te bieden van 1 of 2 maanden want hier ademen ze zuivere lucht in, eten gezonde voeding. Ze krijgen alles wat hun ouders jammer genoeg niet kunnen geven. Hierlangs willen we de families nog eens bedanken die kinderen in hun gezin opnemen en dat in de toekomst blijven doen. De radioactiviteit blijft aanwezig, geurloos, kleurloos. Ze blijft ravages aanrichten, niet alleen nu, maar nog voor héél vele jaren. Tsjernobyl is geen gebeurtenis met een einde, integendeel, het werd het begin van een onoverzichtelijke catastrofe die spijtig genoeg steeds weer slachtoffers maakt.

17 Een verblijf van 4 weken in ons land zorgt ervoor dat de kinderen hun immuunsysteem aangesterkt wordt. Door het ongeluk is hun immuunsysteem heel erg verzwakt. Elk Wit Russische familie hoopt dat hun kinderen kunnen profiteren van deze gezonde vakanties en hun behoeden voor de kankers die hun bedreigen.

18 LAASTE NIEUWS Onze innigste deelneming voor de familie DUFOUR-ARENDT bij het overlijden van hun mama. We wensen goeie moed en een vlug herstel aan Nicole, onze voorzitster en aan Françoise, onze penningmeester die opnieuw een operatie moet ondergaan. Gelukwensen aan de ouders, grootouders, Françoise en Alain bij de geboorte Van de kleine MILA. De vrachtwagen vertrekt in september. De data van de aankomsten en vertrekken van de kinderen staan heel binnenkort op de site. De betaling van de vakanties juli en 2 maanden graag voor 10 juni. De betaling voor augustus verwachten we voor 10 juli.

We feliciteerden Albert voor de superverkoop (180) dozen truffels. SUPER!

We feliciteerden Albert voor de superverkoop (180) dozen truffels. SUPER! 1st Trimester 2017 Nadat de kinderen in januari vertrokken waren, hebben we een vergadering georganiseerd. Er stonden heel wat punten op de agenda en waren benieuwd naar de nieuwe ideeën. Verschillende

Nadere informatie

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48. 3ième trimestre 2015 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : 001-3489506-07 Tél : 02/ 245.37.50

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Verslag 4de trimester

Verslag 4de trimester Verslag 4de trimester Half september september kwam de vrachtwagen aan in Gomel en werden alle dozen gelost en opgeslagen in het magazijn. Alles werd gecontroleerd en nadien werden de documenten doorgestuurd

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : BE Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : BE Tél : 02/ GSM : 0477/87.48. 3ième trimestre 2017 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : BE74 0013 4895 0607 Tél :

Nadere informatie

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48. 4ième trimestre 2016 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : 001-3489506-07 Tél : 02/ 245.37.50

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Hoe voorkom je diefstal op reis.

Hoe voorkom je diefstal op reis. Hoe voorkom je diefstal op reis. Diefstal op reis, dit is iets wat we liever niet willen overkomen wanneer we in het buitenland zitten. Toch gebeurt het. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een jaar geleden

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Maart 2013 Beste ouders, Wat is er de afgelopen weken weer veel gebeurd! We hebben een fantastische start gemaakt in ons nieuwe gebouw. Zowel leerkrachten en leerlingen lijken zich helemaal op hun gemak

Nadere informatie

NOUS AVONS UNE FAMILLE D ACCUEIL

NOUS AVONS UNE FAMILLE D ACCUEIL 1er trimestre 2015 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 BC - 4271 NOUS AVONS UNE FAMILLE D ACCUEIL NOUS EN ATTENDONS UNE.. Editeur responsable : ARBON Nicole Rue

Nadere informatie

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte.

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte. De droom Hassan droomt dat het sneeuwt. De sneeuw dwarrelt in het donker. Hij valt niet naar beneden, want er is geen beneden. En er is geen boven. Hij valt niet van de hemel naar de aarde, want er is

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Kleinschalige woon- en onderwijsvormen Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Doenersdreef Zorg Kinderen in Hilversum en Almere Sommige kinderen hebben iets bijzonders. Iets dat ze nét een beetje

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia

Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Xarc Agroturisme - (Spanje Ibiza Santa Eularia) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden zwembad:

Nadere informatie

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48. 3 ième trimestre 2014 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : 001-3489506-07 Tél : 02/

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam.

Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam. Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam. Gezellig met ongeveer 15 personen naar Engeland om daar een lang weekend tegen elkaar te gaan darten en uiteraard

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Vakantieland of crisisland

Vakantieland of crisisland Vakantieland of crisisland Crisis graad 1 Lesvoorbereiding Projecteer de foto's van Zuid-Europa. Print de 4 tekeningen van kinderen: Dora uit Griekenland, Carlos uit Spanje, Sofia uit Italië, Thomas uit

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor onderweg!

Vragenkaartjes voor onderweg! Vragenkaartjes voor onderweg! 1 Print de kaartjes uit 2 Knip de kaartjes uit langs het kniprandje 3 Bind een elastieke om het pakketje kaartjes 4 Klaar om op vakantie te gaan met leuke vragenkaartjes!

Nadere informatie

Beste ouders van Sinnerakkers,

Beste ouders van Sinnerakkers, 23 oktober 2014 Beste ouders van Sinnerakkers, Onze eerste nieuwsbrief! Wat is er een boel gebeurd sinds de start. Inmiddels zijn er al 18 kinderen die gebruik maken van de opvang bij Sinnerakkers. Wij

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Over enkele weken zijn de kinderen weer bij ons. Als alles goed gaat, reis ik samen met de kinderen naar Belgie en hou ik jullie ondertussen op de hoo

Over enkele weken zijn de kinderen weer bij ons. Als alles goed gaat, reis ik samen met de kinderen naar Belgie en hou ik jullie ondertussen op de hoo Over enkele weken zijn de kinderen weer bij ons. Als alles goed gaat, reis ik samen met de kinderen naar Belgie en hou ik jullie ondertussen op de hoogte van de reisroute. Mogen we jullie vragen om zeker

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 Inhoudsopgave Pagina: 1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 3.1. 9 september: Huisduinen, Donkere Duinen 4 3.2. 20 september: Donkere Duinen 5 3.3. 27

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

LESMAP BIJ DE VOORSTELLING

LESMAP BIJ DE VOORSTELLING LESMAP BIJ DE VOORSTELLING Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114-2300 Turnhout Tel: 014-42.33.22 - fax 014: - 42.43.55 website: www.propop.be email: info@propop.be 1. Over Ati Ati is

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

waarom ontwikkelingssamenwerking?

waarom ontwikkelingssamenwerking? ontwikkeling EN waarom ontwikkelingssamenwerking? EUROPESE COMMISSIE DE 116 MEI 2003 EN waarom ontwikkelingssamenwerking? Dit boekje vertelt een verhaal zoals ik vroeger zelf graag aan mijn drie kinderen

Nadere informatie

Abdi Kasih Wij zijn twee zussen, Anniek en Sophie, en begin dit jaar zijn we samen op wereldreis gegaan naar Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. In Australië woont een deel van onze familie en in Indonesië

Nadere informatie

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be Guido Gezelle De school die nooit slaapt Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be 1ste leerjaar Op dinsdag 8 mei bleven de kinderen van het eerste leerjaar een nachtje op school

Nadere informatie

De MS van Tess Als elke dag onzeker is

De MS van Tess Als elke dag onzeker is Morgen gaan we naar de huisarts, zegt haar moeder s middags. Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog. De juf zegt dat ik misschien een bril moet,

Nadere informatie

Janusz Korczak. door Renée van Eeken

Janusz Korczak. door Renée van Eeken Janusz Korczak door Renée van Eeken Hoofdstukken 1. Inleiding 2. Wie was Janusz Korczak? 3. Zijn levensverhaal 4. Janusz Korzcak in deze tijd 5. Waarom ik hem gekozen heb 6. Nawoord 7. Bronvermelding 1

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Basisschool Bengel Zelebaan 9 9160 Lokeren 09/348.67.18 directie@basisschoolbengel.be www.basisschoolbengel.be Om even bij stil te staan... Woordje van de directie Beste ouders,

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes.

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes. Hondjes Het is stil rondom de adopties van hondjes zoals Polke, Pusia en Smyk. Ze verblijven alweer enige tijd bij gastgezinnen. Voor hen is helaas nog steeds geen belangstelling terwijl het geweldige

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Comprehensive Quality of Life Scale - Kinderen Original author: Cummins Translated by: unknown Date version: 1997 Language: Dutch Waar woon

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

22/12/12$ Strikvragenronde. ! Doe-opdrachten! ANWTOORD: Je naam natuurlijk! ANTWOORD: Het plonst. ANTWOORD: In een woordenboek. !

22/12/12$ Strikvragenronde. ! Doe-opdrachten! ANWTOORD: Je naam natuurlijk! ANTWOORD: Het plonst. ANTWOORD: In een woordenboek. ! ! Strikvragenronde! Muziekronde! Film- en fotoronde! De Saaie Ronde! Leidersronde! Doe-opdrachten!! 1) Het is van jou, maar andere mensen gebruiken het meer dan jijzelf. Strikvragenronde ANWTOORD: Je naam

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

Wat aten mensen vroeger?

Wat aten mensen vroeger? Op onderzoek in Ledeberg... Wat aten mensen vroeger? We trokken op onderzoek uit met onze klas. Dank je wel aan alle lieve mensen van Ledeberg die ons zo gastvrij ontvangen hebben en ons zo veel verteld

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze

Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze Moeder Natuur Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze laat ze smelten op haar tong. Ze is als

Nadere informatie

De Gloob-Fanfare. tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER

De Gloob-Fanfare. tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER De Gloob-Fanfare tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER De Gloob-Fanfare! Onze uitdagingen: 1. Wat verspillen wij dat blauw en vloeibaar is en veel meer waard dan goud? 2. Zet een groot emmer spektakel

Nadere informatie

Actie Schoenenmaatjes

Actie Schoenenmaatjes Sluisjournaal 18 e jaargang nr.2 december 2015 Welkom bij deze speciale editie, die bol staat van de sinterklaasviering. En goed voorbeeld doet goed volgen, want ook de kinderen gaven cadeautjes aan de

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 7

Nieuwsbrief. Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 7 Nieuwsbrief Donderdag 12 februari 2015 Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 7 Bijbelverhalen Het thema voor volgende week is: Liefde is alles! Februari is een maand waarin we extra

Nadere informatie

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 15/10/14 1 Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 1. (komen) Waar.... jij vandaan? 2. Uit welk land.... u? 3. Brenda.... vandaag uit Engeland. 4. Wij.... uit België. 5. Wanneer.... zij thee drinken?

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 Inhoud Woord vooraf 9 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 2. Papa, ik ben bang dat jij ook dood gaat 44 Overdenking over 1 Korintiërs 15: 35-49 78 3. Ik ben mijzelf niet meer

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Infoboekje mpi Kompas

Infoboekje mpi Kompas Infoboekje mpi Kompas 2018-2019 1 P agina Welkom Hallo daar! Welkom op onze school. Wist je dat we vier wijzers op onze school hebben? Er is een groene, blauwe, gele en rode wijzer. In elke wijzer zitten

Nadere informatie

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DIT BOEKJE IS VAN: WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DE STEIGER Om je wat wegwijs te maken in De Steiger, krijg je dit boekje. Hierin staan vele zaken vermeld. Dit is een alleen van jou. Je mag erin kleuren

Nadere informatie

Op 5 december gingen we onze chocolade letters versieren met hagelslag, smarties en nog veel meer lekkers. We moesten de letters eerst föhnen zodat

Op 5 december gingen we onze chocolade letters versieren met hagelslag, smarties en nog veel meer lekkers. We moesten de letters eerst föhnen zodat Sinterklaas Wat spannend!!! Op 3 december kregen we hoog bezoek van Sinterklaas. Vol spanning zaten we met alle groepen 3 te wachten of hij niet per ongeluk ons klaslokaal voorbij zou lopen. Gelukkig gebeurde

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 2)

Luisteren: muziek (B1 nr. 2) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie

DE ROZE HUISKRANT. Interview met onze stagiaire DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE.

DE ROZE HUISKRANT. Interview met onze stagiaire DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE. DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE.VERCAEMER @DE-LELIE.BE Krantje 26 DE ROZE HUISKRANT Juli 2013 Interview met onze stagiaire We hebben sinds 4 februari een stagiaire,

Nadere informatie

Groentezaden en pootaardappels

Groentezaden en pootaardappels Groentezaden en pootaardappels Actie Veld Vol Voedsel 2016 Een klein pakketje met rijke inhoud! Elk jaar opnieuw staan we er weer versteld van hoeveel mensen de actie Veld Vol Voedsel steunen. Het is hartverwarmend

Nadere informatie

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd»

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd» INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

w w w. k i n d e r e n i n n o o d. n l

w w w. k i n d e r e n i n n o o d. n l S t i c h t i n g K i n d e r e n i n N o o d w w w. k i n d e r e n i n n o o d. n l Transport naar Hongarije Wij hadden een transport gepland naar de Roemeense plaats Buzău en hoorden een week van tevoren,

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

Inhoud: ----------------------------- ----------------------------- nog Rijmpjes ----------------------------- Interview

Inhoud: ----------------------------- ----------------------------- nog Rijmpjes ----------------------------- Interview Jaargang 3 -Uitgave 1 Inhoud: November 2012 Voorstelling nieuwe leerlingenraad IDEH. Project FAIRTRADE Spelletjes/Raadseltjes Moppentrommel Rijmpjes en nog Rijmpjes Interview De nieuwe leden van de Leerlingenraad

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Herbert. de Ouwe Chimpansee

Herbert. de Ouwe Chimpansee Herbert de Ouwe Chimpansee Hans Boeykens Eva Lamont El Mathematico Z e noemden hem El Mathematico. Niets wist hem uit zijn lood te slagen. Hij wist wat zijn doel was en ging er steevast zonder omwegen

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Mijn leven veranderde zo n drie jaar geleden. Juist de dag voor mijn mama s verjaardag kreeg ze van mijn vader een kogel door het hoofd. Wonder boven wonder overleefde

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

Vanavond extra avondprogramma! Niet vergeten! 19.00 tot 21.00 uur. VANAVOND EEN UITGAVE VAN VAKANTIESPELEN KRIEBELDAM DE KRIEBELDAMMER

Vanavond extra avondprogramma! Niet vergeten! 19.00 tot 21.00 uur. VANAVOND EEN UITGAVE VAN VAKANTIESPELEN KRIEBELDAM DE KRIEBELDAMMER Iedereen die volgende week niet terug komt een hele fijne vakantie toegewenst! VAKANTIE Vanavond extra avondprogramma! Niet vergeten! 19.00 tot 21.00 uur. VANAVOND Vandaag extra veel tekeningen van de

Nadere informatie

DANSKAMP.NL 2015 *extra artikel* 15:30 Romi 0 Comments

DANSKAMP.NL 2015 *extra artikel* 15:30 Romi 0 Comments DANSKAMP.NL 2015 *extra artikel* 15:30 Romi 0 Comments Ik ben nu een aantal dagen terug van Danskamp en in het kort, het was het GE-WEL- DIG! Ik heb nog nooit zoiets geweldigs meegemaakt. Alles was perfect.

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie