Isolatie. Nummer 17. Op de achterpagina van deze Kluszo staat een checklist zodat u weet welke gereedschappen u nodig heeft.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Isolatie. Nummer 17. Op de achterpagina van deze Kluszo staat een checklist zodat u weet welke gereedschappen u nodig heeft."

Transcriptie

1 Nummer 17 Art.nr In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u (delen van) uw huis gaat. In deze KlusZo beginnen we met een algemene inleiding, daarin leest u over het nut van en over de verschillende materialen. Daarna aandacht voor de verschillende onderdelen van uw huis die u kunt. Natuurlijk beschrijven we daarna ook waar en hoe u tochtwering kunt aanbrengen. Isolatie Op de achterpagina van deze Kluszo staat een checklist zodat u weet welke gereedschappen u nodig heeft. Mocht u na het lezen van deze KlusZo nog vragen hebben over isolatie, dan kunt u daarmee altijd terecht bij de servicebalie in onze winkel. Onze medewerkers zullen u graag verder helpen. Kijk ook op

2 Algemeen Isoleren? Ruit Plat dak Pannendak Masieve muur (20 cm) Spouwmuur Houten vloer Voordat u isolatiemateriaal of tochtwering gaat kopen, is het goed te bedenken wat u wilt en waarom. In de meeste gevallen zal dat zijn omdat u het idee hebt dat een te groot deel van de warmte die u opwekt, vrij snel verloren gaat. Als u gaat, duurt het langer voordat die warmte uw huis verlaten heeft en verbruikt u dus minder energie. Op termijn betekent dus ook geld besparen. Om na te gaan wáár u het meest efficiënt kunt, kunt u onderstaand rijtje eens nalopen en kijken waar u de meeste kubieke meters gas mee zou besparen. Besparing per jaar, per m2 oppervlak. R-waarden gewenste te besparen Ongeïsoleerd waarden gas in m3 0,18 0, ,50 2, ,22 2, ,20 2, ,37 2, ,15 2,50 50 Als u in dit schema leest dat u met isolatie van een houten vloer 50 m3 kunt besparen, dan bedoelen we daarmee dat u dat kunt besparen per jaar per vierkante meter oppervlak! Vanzelfsprekend gaan we in dit schema uit van gemiddelden; mogelijk dat de R-waarde (dat is de warmteweerstand) van uw pannendak of houten vloer iets afwijkt van dat gemiddelde. Maar duidelijk is wel dat goede isolatie u veel kubieke meters gas (of andere brandstof) kan besparen. Om over de verbetering van het wooncomfort nog maar niet te spreken. Op de wal blijven Isoleren bespaart niet alleen warmte, het zorgt er ook voor dat de natuurlijke ventilatiekanalen verdwijnen. Het risico daarvan is dat er condens gaat ontstaan in uw huis, bijvoorbeeld achter de isolatie. En dan zou u van de wal in de sloot belanden. Om dat te voorkomen, adviseren wij u isolatiemateriaal te gebruiken met een dampwerende laag en ruiten te plaatsen met ventilatiestrips.

3 Algemeen Materialen Hieronder vindt u de belangrijkste isolatiematerialen per ruimte die u kunt. Steenwol/ Geëxpandeerd Aluminium Glaswol Polystyreen Noppenfolie Caravan X Dakbeschot X X X Kruipruimte X X X Muurspouw/ spouwmuur X X X Plat dak X Schuur X X Tussenwand X X X Vliering X X Vloer X X Voorzetwand X X X Zolder X X Glas- en Steenwol zijn natuurlijke materialen die schimmels weren, water afstoten, onbrandbaar, veerkrachtig zijn en dampwerend mits ze zijn voorzien van een aluminiumfolie. Geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS) is vochtbestendig, dampremmend en ongevoelig voor schimmel. Noppenfolie is een folie waarvan de noppen zijn bedekt met een aluminiumlaag. Het is dampdicht en onbrandbaar als u de naden afplakt met aluminiumtape.

4 In dezelfde volgorde als die we gebruikten in het schema waar u zag hoeveel kubieke meters gas u kunt besparen, gaan we hier de verschillende isolatiemogelijkheden na. Ruiten In het schema heeft u al gezien dat de R-waarde van ruiten erg laag is. Dat betekent dat ruiten erg veel warmte doorlaten; ze hebben bijna geen warmteweerstand. Die warmteweerstand wordt al twee maal zo groot als u dubbelglas aanbrengt. Feitelijk zijn dat gewoon twee ruiten, met daartussen alleen maar lucht (daarom is zo n ruit meer dan dubbeldik ). Dat laagje lucht zit gevangen tussen de twee lagen glas en isoleert de binnenste ruit. De buitenste ruit wordt dus wel koud, maar de kou kan niet makkelijk naar de binnenste ruit omdat hij eerst de luchtisolatie moet overwinnen. Omgekeerd geldt dat ook voor de warmte vanuit de kamer. Het effect daarvan is dat het voor uw gevoel veel minder koud is bij het raam. 1 Bij Formido kunt u dubbelglas op maat kopen. Eén van onze medewerkers is u graag behulpzaam bij het exact bepalen van de juiste maten. Hebt u het dubbelglas eenmaal in huis en de oude ruit verwijderd, dan kunt u aan de slag. U begint dan met het schoonmaken en voorlakken (met grondverf of blanke lak) van de sponning. De glaslatten schildert u ook, maar alleen aan de binnenkant. Daarna plakt u het glasband in de sponning. Die glasband moet overal ruim 5 mm. smaller zijn dan de sponning, omdat u daar later nog kit moet aanbrengen. 2 Nu gaat u stapsgewijs verder: 1. Zaag de glaslat die boven en onder tegen de ruit moeten komen, op maat. Plak daarop ook glasband, aan de kant die tegen het glas zal komen (afbeelding 1 ). 2. Plaats nu de ruit in de sponning. Let op: doorvoor gebruikt u schuine blokjes, die bij de meeste ruiten meegeleverd worden. De ruit mag de sponning nergens helemaal raken! - Hebt u een niet-scharnierende ruit, dan zet u de schuine blokjes op de onderste sponning, ongeveer 25 cm. vanuit de hoek en in de zijsponning, ongeveer 25 cm. vanaf de bovenhoek (afbeelding 2 ).

5 - Plaatst u een scharnierend raam, dan bepaalt de scharnierzijde de plaats van de blokjes. Bij de scharnierzijde in de onderhoek plaatst u in de beide sponningen steunblokjes. In de tegenoverliggende bovenhoek zet u ook steunblokjes. Ook hier moeten de blokjes ongeveer 25 cm. uit de hoeken geplaatst worden (afbeelding 3 ) Nu kunt u de bovenste glaslat aanbrengen en goed vastzetten en daarna de onderste glaslat. Als u een niet-scharnierende ruit plaatst, moet u tussen die onderste glaslat en de sponning wat blokjes hout aanbrengen, zodat er onder de ruit ruimte is voor ventilatie (afbeelding 4 ). 4. Zaag de zijlatten nu exact op maat en plak tegen de beschilderde kant glasband. Daarna kunt u deze zijlatten ook aanbrengen en goed vastzetten Tot slot brengt u kit aan waar de glaslatten elkaar raken en in de voegen bij het glasband. Dat laatste doet u aan de binnen èn aan de buitenkant (afbeelding 5 ). Plat dak Een plat dak moet u altijd aan de buitenkant, omdat u anders de kans loopt dat er condens gaat ontstaan tegen uw plafond. Als uw platte dak van steen of van kwalitatief goed hout gemaakt is en sterk genoeg is om wat gewicht te kunnen dragen, kunt u het heel snel door er platen geëxpandeerd polystyreenschuim op aan te brengen. U kunt ze los leggen in de lengterichting van het dak, maar u moet er wel voor zorgen dat ze goed op elkaar aansluiten. Over de platen heen strooit u grind of legt u tegels op tegeldragers. 5 Pannendak Wij adviseren u een pannendak alleen aan de binnenkant te als er géén dampdichte laag is aangebracht op het dakbeschot. Als er wel een dampdichte laag is aangebracht, kunt u met het van de wal in de sloot vallen: dan is er een grote kans op condensvorming. Raadpleeg daarvoor een specialist. Hier gaan we uit van een pannendak waarop géén dampdichte laag is aangebracht.

6 Isoleren aan de binnenzijde is vrij eenvoudig en u kunt bijna onbeperkt kiezen uit isolatiematerialen: platen of dekens glaswol of steenwol, noppenfolie of platen geëxpandeerd polystyreenschuim. Voor de isolatiewaarde maakt het daarbij niet uit of u het isolatiemateriaal aanbrengt op de dakbalken of juist daar tussenin. De bevestigingswijze is wel verschillend. 6 Als u op de dakbalken isoleert, spijkert u eerst latten dwars op de dakbalken. Daartussen klemt u de isolatie (dus iets groter snijden, zodat u het kunt klemmen), waarna u het afhankelijk van het gekozen materiaal vastniet of lijmt (afbeelding 6 en 7 ). 7 Muren Als u tussen de dakbalken isoleert, schroeft u eerst latten tegen het dakbeschot. Verder gaat u hetzelfde te werk als bij het op de dakbalken (afbeelding 8 t/m 10 ). Over het isolatiemateriaal heen kunt u afwerkmateriaal aanbrengen, zoals gipsplaat. Als u een luchtspouw hebt tussen de binnen- en buitenmuur van uw huis, kunt u die spouw door een vakman laten vullen met isolatiemateriaal. Als uw huis voorzien is van massieve muren zonder spouw, kunt u wel zelf. De muur moet daarvoor wel droog zijn, natte muren moet u eerst droog zien te krijgen voordat u gaat (zie daarvoor KlusZo Vocht en Ventilatie). Kies eerst de soort isolatiemateriaal die u wilt gebruiken (platen werken het makkelijkst). Ga na hoe dik dat materiaal is en bevestig een stijl- en regelwerk op de muur van latten of metalen staanders die net zo dik zijn als het isolatiemateriaal (afbeelding 11). Bevestig het stijl- en regelwerk zo dat de vlakken tussen de latten of staanders net iets kleiner zijn dan een isolatieplaat, zodat u de plaat er alleen maar in hoeft te klemmen. Breng over het isolatiemateriaal heen een dampremmende laag aan van dikke kunststoffolie. De foliebanen moeten elkaar minimaal 10 cm. overlappen en u moet de naden goed afplakken met aluminiumtape. Een alternatief voor werken met een aparte isolatielaag en een aparte damp remmende laag, is werken met isolatiemateriaal dat al aan één zijde voorzien is van een dampwerende laag van aluminiumfolie (steenwol, glaswol of noppenfolie). In alle gevallen kunt u de muur afwerken met een afwerklaag als gipsplaten, decoratieve wandplaten of schrootjes (afbeelding 12)

7 Vloer Bij vloeren maken we onderscheid tussen vloeren op de begane grond en verdiepingsvloeren. Deze kunnen van beton of van hout zijn. Begane grond 13 Hout Onder een houten vloer op de begane grond bevindt zich altijd een kruipruimte. Die is vaak vochtig, omdat er vocht uit de grond onder de woning omhoog komt. Daarom zult u eerst de grond moeten afdekken met dampdichte kunststoffolie dat u tegen de muren omhoog zet. Daarna kunt u platen geëxpandeerd polystyreenschuim, glas- of steenwol tussen de balken in tegen de houten vloer aanbrengen (afbeelding 13). Snijd de platen weer net iets groter als de ruimte tussen de balken, zodat u het isolatiemateriaal ertussen kunt klemmen. Daarna brengt u latjes aan over de isolatie heen. U zet de latjes vast op de balken Beton Onder sommige betonvloeren bevindt zich een kruipruimte, andere liggen direct op het zand. De eerste kunt u aan de onderkant ; de laatste alleen aan de bovenkant. Beton aan de onderkant : Als u geëxpandeerd polystyreenschuim gebruikt, kunt u de platen rechtstreeks tegen het beton aan lijmen. Zorg er daarbij voor dat de platen goed tegen elkaar aansluiten. Gebruikt u glaswol of steenwol, dan moet u plakpennen gebruiken (afbeelding 14). Onder de eerste laag isolatie bevestigt u nog een tweede laag van bijvoorbeeld noppenfolie. Daarvoor moet u eerst latten bevestigen met schroeven en pluggen, waartegen u de folie vastniet (afbeelding 15 ) Beton aan de bovenkant : Neem eerst de plinten weg. Daarna moet u eerst de grond afdekken met dampdichte kunststoffolie dat u tegen de muren omhoog zet, om optrekkend vocht te voorkomen. Bepaal hoe dik de isolatie moet zijn die u gaat gebruiken en kies latten die net zo dik zijn. Met die latten maakt u een raamwerk waartussen u de platen isolatiemateriaal klemt. Daarna kunt u een nieuwe vloer aanbrengen. Ook die bevestigt u op het raamwerk van latten (afbeelding 16). Hierna plaatst u de plinten terug en pas dan snijdt u de folie weg die nog boven de plinten uit komt.

8 Verdieping Hout Meestal kunt u een houten verdiepingsvloer van bovenaf door de vloerdelen weg te halen en daaronder te, of juist van onderaf door de plafondafwerking weg te halen en daarboven te. Als dat allebei niet mogelijk is, moet u het plafond verlagen of de vloer verhogen om de vloer te. Dat kan het beste met isolatieplaten. 17 Beton Leidingen Hout van onderaf : Haal de plafondafwerking weg en klem isolatiemateriaal tussen de plafondbalken. Zet de isolatie vast met dunne latjes. Plaats daarna de plafondafwerking terug (afbeelding 17 ). Hout van bovenaf : Verwijder de vloerdelen en klem isolatiemateriaal tussen de plafondbalken. Plaats daarna de vloerdelen weer terug (afbeelding 18 ). Bij een betonnen verdiepingsvloer isoleert u het beton aan de bovenkant op dezelfde manier als op de begane grond. Tot nu toe ging het in het algemeen over het binnenshuis houden van warmte. Het van leidingen is bedoeld om de warmte juist in de leidingen te laten, zodat ze de warmte kunnen brengen waar u die hebben wilt. In de ruimten die u sowieso wilt verwarmen, hoeft u de leidingen dus niet te. In ruimten die niet verwarmd hoeven te worden, zoals de kruipruimte of de zolder, kunt u ze eenvoudig door er voorgevormd geëxpandeerd polystyreenschuim omheen te klemmen. Daarvoor snijdt u de buis van schuim open en klemt u het om de leiding heen. Laat de verschillende delen goed tegen elkaar aansluiten en dicht alle naden met lijm of met speciaal plakband. 18

9 Tochtwering Als u door uw huis wandelt op zoek naar kieren, zul u ze op allerlei plaatsen tegenkomen. Niet alleen onder of naast ramen en deuren, maar ook bij de brievenbus, de meterkast en de gootsteenkast. Omdat het bekende kieren betreft, vindt u bij Formido voor bijna alle kieren een pasklare oplossing. 19 Wilt u snel en vrij goedkoop een aantal kieren rondom deuren en ramen dichten, dan kiest u voor tochtband (afbeelding 19). Die zijn veelal zelfklevend en verkrijgbaar in verschillende maten. Flexibele rubberstrips zijn wat duurder, maar gaan ook wat langer mee (gemiddeld zo n 4 tot 8 jaar) dan strips van schuim (gemiddeld zo n 1 tot 2 jaar). Nog langer werken tochtstrips uit een combinatie van materialen (aluminium of hardplastic met een flexibel deel). Speciaal voor de onderkant van deuren zijn er dorpelstrips (afbeelding 20). Sommige daarvan zijn voorzien van een borstel, zodat uw vloer niet beschadigd raakt. Een dubbele borstel wordt gebruikt voor de tochtwering bij de brievenbus (afbeelding 21). De brieven kunnen er gewoon doorheen geduwd worden, maar een luchtstroom heeft daar niet voldoende kracht voor

10 Tips Tip 1 Tip 2 Tip 3 Tip 4 Tip 5 Tip 6 Als u tegen het dakbeschot gaat spijkeren, is er veel kans dat de dakpannen naar beneden vallen. Spijkeren kan dus alleen tegen de dakbalken, tegen het dakbeschot schroeft u alleen. Een plat dak kan maar een bepaalde belasting verdragen. Wordt die belasting te zwaar - bijvoorbeeld omdat u veel grind op één plek neerlegt - dan zal het dak daar gaan doorzakken. Vergeet niet om stopcontacten en dergelijke aan te passen! Tochtstrips mogen niet geschilderd worden, omdat ze dan hun flexibiliteit verliezen. Brengt u vloerisolatie aan, dan is dit ook een goede gelegenheid om vloerverwarming aan te leggen. Zie hiervoor KlusZo Vloerverwarming. U kunt in aanmerking komen voor een energiepremie. Informeer hiernaar bij uw energiebedrijf of kijk op www. energiepremie.nl.

11 Checklist Benodigde gereedschappen 1 Hamer 2 Duimstok 3 Hobbymes 5 Schroevendraaier 4 Nietmachine Schroef-/boormachine 6 7 Metaalzaag 8 Handzaag Formido Bouwmarkten B.V., Nijkerk. Isolatie. De inhoud van deze KlusZo is met zorg samengesteld. Er kunnen zich echter wijzigingen voordoen in producten en technieken. Gebruik deze KlusZo daarom als algemene handleiding en lees altijd eerst de instructie en/of handleiding voordat u aan de slag gaat.

Gemiddelde Gewenste Gasbesparing in Rc-waarde gemiddelde m 3 per jaar, ongeïsoleerd Rc-waarde per m 2 isolatie

Gemiddelde Gewenste Gasbesparing in Rc-waarde gemiddelde m 3 per jaar, ongeïsoleerd Rc-waarde per m 2 isolatie ISOLATIE Met een goede warmte- blijft s winters de warmte binnen en de kou buiten en s zomers precies andersom. Al met al is er minder energie nodig en dat betekent op termijn dus besparing van kosten.

Nadere informatie

Elektra Het isoleren van muren en plafonds kan direct een mooie aanleiding zijn om de stopcontacten lichtpunten aan te passen.

Elektra Het isoleren van muren en plafonds kan direct een mooie aanleiding zijn om de stopcontacten lichtpunten aan te passen. Kluswijzer Isolatie Met een goede warmte- blijft s winters de warmte binnen en de kou buiten en s zomers precies andersom. Al met al is er minder energie nodig en dat betekent op termijn dus besparing

Nadere informatie

Zelf uw woning isoleren

Zelf uw woning isoleren kluswijzer Isoleren Zelf uw woning isoleren In Nederland staat isolatie hoog op de lijst van klussen in huis. Geen wonder! Vooral s winters blijken veel woningen een isolatiebeurt te kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Scheidingswanden. Nummer 21

Scheidingswanden. Nummer 21 Nummer 21 Art.nr. 910260 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als scheidingswanden gaat plaatsen. We geven eerst een beschrijving van scheidingswanden. Daarna

Nadere informatie

Isoleer uw huis snel en gemakkelijk én bespaar op uw energierekening!

Isoleer uw huis snel en gemakkelijk én bespaar op uw energierekening! Isoleer uw huis snel en gemakkelijk én bespaar op uw energierekening! Hallo, ik ben Ilse! Ik help u als doe-het-zelver op de juiste wijze te isoleren. Isoleren kunt u zelf en het is echt minder moeilijk

Nadere informatie

Houten vloerdelen. Nummer 16

Houten vloerdelen. Nummer 16 Nummer 16 Art.nr. 910228 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als u houten vloerdelen gaat leggen. Op de achterpagina van deze Kluszo staat een checklist zodat

Nadere informatie

Isolatie. Klus wijzer. Handige tips wanneer u zelf gaat klussen

Isolatie. Klus wijzer. Handige tips wanneer u zelf gaat klussen Isolatie Klus wijzer Handige tips wanneer u zelf gaat klussen U wilt besparen op energiekosten; u verlangt naar een warmer huis; u zou graag bijdragen aan een beter milieu. Isoleer uw woning en u slaat

Nadere informatie

makkelijk aan te brengen kruipruimte 4 (30 cm) 14 3,38 Piepschuimplaat (EPS) licht, goedkoop vloer, schuin dak 2,75 7 2,58

makkelijk aan te brengen kruipruimte 4 (30 cm) 14 3,38 Piepschuimplaat (EPS) licht, goedkoop vloer, schuin dak 2,75 7 2,58 Isoleren Door het isoleren van een huis wordt het verlies van warmte naar buiten toe verminderd. Dit betekent een lagere energierekening (verwarming verbruikt het meeste energie in huis), maar ook meer

Nadere informatie

Plafond Renoveren en/of Decoreren. Nummer 29

Plafond Renoveren en/of Decoreren. Nummer 29 Nummer 29 Art.nr. 912743 Woont u in een ouder huis dan kent u het probleem-plafond. Scheuren en barsten die u kunt blijven vullen, plafondplaten die doorzakken of zelfs naar beneden dreigen te komen. Zo

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen

Zelf uw woning aanpassen Zelf uw woning aanpassen DAKRAAM Wilt u een dakraam aanbrengen op uw zolder, voor meer licht, ventilatie of uitzicht? Hier vindt u meer informatie over hoe u dat kunt aanpakken. Vraag eerst wel om toestemming

Nadere informatie

Handleiding. Metal stud wand. montage

Handleiding. Metal stud wand. montage Handleiding Metal stud wand montage Metal stud wand handleiding Hoe plaatst u een metal stud wand en waar moet u aan denken? Welke gereedschappen en materialen heeft u nodig? Wij leggen u in 7 stappen

Nadere informatie

Tussenwand plaatsen of verwijderen. Dit heeft u nodig

Tussenwand plaatsen of verwijderen. Dit heeft u nodig Tussenwand plaatsen of verwijderen U wilt een extra kamer creëren? Of juist van twee kamers één kamer maken? Dan is het plaatsen c.q. verwijderen van een niet dragende tussenwand een oplossing. Houd er

Nadere informatie

Alkreflex 2L-2. In de spouw. innovation in insulation. Algemeen. Verwerking / bestekomschrijving

Alkreflex 2L-2. In de spouw. innovation in insulation. Algemeen. Verwerking / bestekomschrijving In de spouw Alkreflex 2L-2 Algemeen Alkreflex 2L-2 zodanig monteren dat aan weerszijden van de Alkreflex 2L-2 een spouw aanwezig is van minimaal 20 mm. Alkreflex 2L-2 monteren op houten regels. In gevelconstructies

Nadere informatie

Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur

Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur n e w Bou Bouwen Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur Inleiding Tijdens de winter beperkt isolatie het warmteverlies en dat is rechtstreeks te zien op uw verwarmingsfactuur. Tijdens de zomer

Nadere informatie

Lijm & Kit. Nummer 24

Lijm & Kit. Nummer 24 Nummer 24 Art.nr. 912689 Lijmen en kitten indelen naar gebruiksdoel is nauwelijks mogelijk, want iedere moderne lijm of kit heeft een veelheid aan gebruiksdoelen. Welke lijm bij uitstek geschikt is voor

Nadere informatie

Alles over verbouwen en renoveren!

Alles over verbouwen en renoveren! 1. Algemeen Alles over verbouwen en renoveren! Belangrijkste functie van thermische isolatie is het beperken van het energieverbruik en de reductie van de CO 2 uitstoot (milieu). Voor het isoleren van

Nadere informatie

Vocht & Ventilatie. Nummer 25

Vocht & Ventilatie. Nummer 25 Nummer 25 Art.nr. 912697 In deze KlusZo Vocht & Ventilatie Folder beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u vocht in uw huis gaat bestrijden en waarom u moet ventileren. In deze

Nadere informatie

klusadvies mineral wool (mw) 34 alu plus revolutionair relaxte isolatie voor de na-isolatie van hellende daken

klusadvies mineral wool (mw) 34 alu plus revolutionair relaxte isolatie voor de na-isolatie van hellende daken klusadvies mineral wool (mw) 34 alu plus revolutionair relaxte isolatie voor de na-isolatie van hellende daken INHOUDSOPGAVE METHODE 1: ISOLATIE TUSSEN GORDINGEN, GORDINGEN BLIJVEN ZICHTBAAR METHODE 2:

Nadere informatie

Checklist. Dakisolatie. In deze checklist staan tips en aandachtspunten voor als je het dak van je huis wilt isoleren.

Checklist. Dakisolatie. In deze checklist staan tips en aandachtspunten voor als je het dak van je huis wilt isoleren. Checklist Dakisolatie In deze checklist staan tips en aandachtspunten voor als je het dak van je huis wilt isoleren. Hierdoor weet je zeker dat jij een isolatie specialist de juiste vragen stelt en de

Nadere informatie

Vocht & Ventilatie. 10000560_KlusZo_25_Vocht/Ventil 13-05-2003 14:46 Pagina 1. Nummer 25 Art.nr. 912697

Vocht & Ventilatie. 10000560_KlusZo_25_Vocht/Ventil 13-05-2003 14:46 Pagina 1. Nummer 25 Art.nr. 912697 0000560_KlusZo_25_Vocht/Ventil 3-05-2003 4:46 Pagina Nummer 25 Art.nr. 92697 In deze KlusZo Vocht & Folder beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u vocht in uw huis gaat bestrijden

Nadere informatie

AGNES. Kant-en-klare wand- en plafondplaten. www.agnes.eu WANDEN & PLAFONDS ONE STEP

AGNES. Kant-en-klare wand- en plafondplaten. www.agnes.eu WANDEN & PLAFONDS ONE STEP WANDEN & PLAFONDS Kant-en-klare wand- en plafondplaten Kant-en-klaar: geen stuc- of schilderwerk nodig Eenvoudig schoon te houden: met vochtige doek en schoonmaakmiddel Gemakkelijk en onzichtbaar te bevestigen:

Nadere informatie

Mineral Wool (MW) 34 Alu Plus

Mineral Wool (MW) 34 Alu Plus Mineral Wool (MW) 34 Alu Plus Revolutionair Relaxte Isolatie voor de na-isolatie van hellende daken SYSTEEMADVIES Verhoging wooncomfort, verlaging energierekening Bij woningen met een ongeïsoleerd pannendak

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Vloer- en bodemisolatie

Vloer- en bodemisolatie Vloer- en bodemisolatie Wij bieden meerdere producten aan voor het isoleren van uw kruipruimte zodat u de best passende oplossing voor uw woning kunt kiezen. De aangeboden producten onderscheiden zich

Nadere informatie

Dak isolatie. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie

Dak isolatie. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie Dak isolatie PIF isolatiefolie op of onder een dakbeschot ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning en het is ook nog eens

Nadere informatie

Parket / laminaat. Nummer 15

Parket / laminaat. Nummer 15 Nummer 15 Art.nr. 910201 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u parket gaat leggen. We beginnen met de voorbereiding: het kiezen van de juiste ondervloer en het

Nadere informatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie Spouwmuurisolatie Wilt u besparen op uw stookkosten maar heeft u geen groot budget voor gevelisolatie? Overweeg dan spouwmuurisolatie. U doet daarmee ook het milieu een groot plezier. Energie besparen

Nadere informatie

Glaswol. Glaswol is gemaakt van gerecycled glas

Glaswol. Glaswol is gemaakt van gerecycled glas Glaswol Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen in Nederland. En dat is geen wonder. Het is niet duur, het isoleert uitstekend en kan makkelijk in smalle ruimtes worden gebruikt. Je propt

Nadere informatie

Zo plaatst u zelf gipsplaten

Zo plaatst u zelf gipsplaten bouwmaterialen Zo plaatst u zelf gipsplaten Soorten gipsplaten Handleiding Gipsplaat Gipsplaat is een veelzijdig toepasbaar materiaal en bovendien zeer klusvriendelijk. Ideaal voor het aftimmeren van de

Nadere informatie

Energie besparen is easy

Energie besparen is easy www.knaufinsulation-easy.nl Energie besparen is easy Eenvoudig isoleren met de juiste isolatie voor uw klus Energie Zuinig A B C D E F G Onzuinig www.knaufinsulation-easy.nl Isoleren, eenvoudig doen! Waarom

Nadere informatie

Overzicht terugverdientijden

Overzicht terugverdientijden Overzicht terugverdientijden De tabel geeft een indicatie van de besparingen door isolatiemaatregelen. Voor de berekening is uitgegaan van een woning met vloeroppervlak van 50 m2, een dak van 70 m2 en

Nadere informatie

Eenvoudig isoleren met de juiste isolatie voor uw klus. Energie A B C D E F. Zuinig. Onzuinig

Eenvoudig isoleren met de juiste isolatie voor uw klus. Energie A B C D E F. Zuinig. Onzuinig Eenvoudig isoleren met de juiste isolatie voor uw klus Energie Zuinig A B C D E F Onzuinig G Isoleren, eenvoudig doen! Waarom isoleren Isolatie is de meest eenvoudige manier om energie te besparen. Door

Nadere informatie

Alkreflex 2L-2. Frank Treuren BV. Een compacte isolatiemethode! Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl

Alkreflex 2L-2. Frank Treuren BV. Een compacte isolatiemethode! Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl Frank Treuren BV Alkreflex 2L-2 Een compacte isolatiemethode! Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl Algemeen Alkreflex 2L-2 is een compact isolatie -materiaal dat is opgebouwd uit een dubbele laag

Nadere informatie

Goed isoleren Goed bezig zijn met isoleren

Goed isoleren Goed bezig zijn met isoleren Klusfolder Goed isoleren Goed bezig zijn met isoleren Als u toch aan het verbouwen slaat, is het handig meteen te isoleren. Door isolatiemateriaal aan te brengen, slaat u altijd twee vliegen in één klap.

Nadere informatie

Dakisolatie op het dakbeschot

Dakisolatie op het dakbeschot KEN akisolatie op het dakbeschot bij voorkeur horizontaal, van links naar rechts op de sporen of tengels nieten. Overlappingen van 5 tot 10 cm afplakken met XL 5711 aluminiumtape. Regelwerk Waterkerende

Nadere informatie

Programma. 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Samen aan de slag; 5. Informatieronden; 6.

Programma. 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Samen aan de slag; 5. Informatieronden; 6. Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Samen aan de slag; 5. Informatieronden; 6. Afsluiting Waarom prestatiegericht mijn woning verbeteren? Hoe

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

HAJOH ISOLATIE OP OF ONDER EEN DAKBESCHOT

HAJOH ISOLATIE OP OF ONDER EEN DAKBESCHOT HAJOH ISOLATIE OP OF ONDER EEN DAKBESCHOT ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning en het is ook nog eens goed voor het

Nadere informatie

Isolatie. Bedrijven realiseren forse Energiewinst met Isolatie. Heel simpel.

Isolatie. Bedrijven realiseren forse Energiewinst met Isolatie. Heel simpel. Bedrijven realiseren forse Energiewinst met Isolatie. Heel simpel. Isolatie Nog altijd prijkt verwarming hoog op de lijst energiekostenposten voor bedrijven: met maar liefst 45 procent* is het verreweg

Nadere informatie

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst oktober 2014 Inleiding Misschien staat u er niet bij stil, maar het is heel goed mogelijk om in uw bestaande woning uw muren, dak en vloeren te isoleren. Welk comfort deze isolatie met zich meebrengt vertellen

Nadere informatie

Zo plaatst u zelf gipsplaten

Zo plaatst u zelf gipsplaten bouwmaterialen Zo plaatst u zelf gipsplaten Soorten gipsplaten Handleiding Gipsplaat Gipsplaat is een veelzijdig toepasbaar materiaal en bovendien zeer klusvriendelijk. Ideaal voor het aftimmeren van de

Nadere informatie

ALLES OVER DAKISOLATIE

ALLES OVER DAKISOLATIE ALLES OVER DAKISOLATIE Handvatten die u helpen bij uw keuze Renovatiepremie Mogelijkheden Soorten dakisolatie Materialen Prijzen 01 02 03 04 05 06 Introductie over dakisolatie Dakisolatie mogelijkheden

Nadere informatie

MET IKO ENERTHERM WIN JE ALTIJD! EEN ISOLATIEPLAAT VOOR ELKE KLUS EFFICIËNT ISOLEREN DOE JE MET IKO ENERTHERM.

MET IKO ENERTHERM WIN JE ALTIJD! EEN ISOLATIEPLAAT VOOR ELKE KLUS EFFICIËNT ISOLEREN DOE JE MET IKO ENERTHERM. MET IKO ENERTHERM WIN JE ALTIJD! EEN ISOLATIEPLAAT VOOR ELKE KLUS EFFICIËNT ISOLEREN DOE JE MET IKO ENERTHERM www.enertherm.be Kiezen voor IKO enertherm Met IKO enertherm beschikt u voor iedere toepassing

Nadere informatie

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy hellend dak ISOLEREN ÉN AFWERKEN IN ÉÉN HANDELING! isoeasy De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Isoleren met isoeasy is zo makkelijk. In slechts

Nadere informatie

Programma. 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Samen aan de slag; 5. Informatieronden; 6.

Programma. 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Samen aan de slag; 5. Informatieronden; 6. Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Samen aan de slag; 5. Informatieronden; 6. Afsluiting Waarom prestatiegericht mijn woning verbeteren? Hoe

Nadere informatie

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro. isoeasy Pro

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro. isoeasy Pro Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro isoeasy Pro isoeasy Pro De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Het is zo eenvoudig, isoleren met isoeasy Pro. In slechts vijf stappen bevestigt u zowel

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING

Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING Wilt u uw woning verfraaien door parket/laminaat aan te leggen of een houten betimmering (niet in de keuken) aan te brengen tegen een muur of tegen

Nadere informatie

Installatieinstructies

Installatieinstructies Installatieinstructies Algemeen Gelieve de instructies goed te lezen en te begrijpen. Gelieve het nodige materiaal te gebruiken zoals beschreven hieronder. Zorg dat u handschoenen en veiligheidsbril draagt.

Nadere informatie

Eenvoudig isoleren en snel geld besparen

Eenvoudig isoleren en snel geld besparen Woningvergroting Energiebesparing VvE-vergroting Eenvoudig isoleren en snel geld besparen Vergroot je woning Voor meer informatie kunt u vrijblijvend langskomen bij de Serviceorganisatie op de Apeldoornselaan

Nadere informatie

Een tussenwand plaatsen of verwijderen

Een tussenwand plaatsen of verwijderen Klusfolder Een tussenwand plaatsen of verwijderen In deze klusfolder leest u hoe u een niet-dragende tussenwand plaatst of verwijdert. U kunt dit heel goed zelf doen. Als in de wand leidingwerk moet worden

Nadere informatie

Basisbeginselen infrarood. Emissie coëfficiënt: het vermogen van een materiaal om IR straling uit te zenden

Basisbeginselen infrarood. Emissie coëfficiënt: het vermogen van een materiaal om IR straling uit te zenden Basisbeginselen infrarood Emissie coëfficiënt: het vermogen van een materiaal om IR straling uit te zenden Voorwaarden goede meting Stabiel weer Bewolkte hemel voor en tijdens de meting (in open lucht)

Nadere informatie

kluswijzer Scheidingswanden

kluswijzer Scheidingswanden kluswijzer Scheidingswanden Zelf een niet-dragende scheidingswand bouwen De indeling van uw woning staat weliswaar van tevoren vast, maar dat betekent niet dat er niets aan veranderd kan worden. Als u

Nadere informatie

Zelf uw. Woning isoleren

Zelf uw. Woning isoleren Zelf uw Woig isolere 2 Bij zelf klusse komt soms heel wat kijke. E ee goede voorbereidig is vaak het halve werk. I deze Kluswijzer leest u alles over de meest voorkomede klusse e geve wij u volop tips

Nadere informatie

Startadvies Energiebesparing

Startadvies Energiebesparing Startadvies Stephanusplein 1, 7772 BR Hardenberg Startadvies : Op basis van de besparingscheck (zie bijlage) heeft uw woning een indicatief energielabel F. Het energielabel voor woningen loopt van A tot

Nadere informatie

HET PLAATSEN VAN DUBBELE BEGLAZING :

HET PLAATSEN VAN DUBBELE BEGLAZING : HET PLAATSEN VAN DUBBELE BEGLAZING : Het plaatsen van dubbele beglazing moet voldoen aan bepaalde normen, zoals NEN3576 en NPR3577. Dit zijn normen ( eisen ) waarin precies omschreven wordt hoe dubbele

Nadere informatie

Dak. Gevel. Vloer. Verwerking. als vloerisolatie. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie

Dak. Gevel. Vloer. Verwerking. als vloerisolatie. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie Dak Gevel Vloer Verwerking als vloerisolatie Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie ALGEMEEN Het isoleren van de kruipruimte resulteert in een energiebesparing en comfortverbetering. Luchtdicht

Nadere informatie

van krachtig isolatiemateriaal

van krachtig isolatiemateriaal Een compleet gamma van krachtig isolatiemateriaal BENELUX 5B rue Saint Roch B - 5640 BIESME Tel.: 0032 (0)71 741 610 Fax: 0032 (0)71 741 710 www.ati-isol.com info@ ati-isol.com www.ati-isol.com Impression

Nadere informatie

kluswijzer dakraam plaatsen

kluswijzer dakraam plaatsen kluswijzer 10 dakraam plaatsen Plezierig wonen Wonen is iets persoonlijks. In uw woning ziet u graag de kleuren waar u van houdt, heeft u een indeling waar u zich prettig bij voelt en als het even kan,

Nadere informatie

Brighten Up Ø 25 cm (10 ) Ø 35 cm (14 ) Installatie instructie

Brighten Up Ø 25 cm (10 ) Ø 35 cm (14 ) Installatie instructie Brighten Up Ø 25 cm (10 ) Ø 35 cm (14 ) Installatie instructie TCL 09/10-04-1 ONDERDELENLIJST SOLATUBE Brighten Up Ø 25 cm (10 ) en Ø 35 cm (14 ) 1 2 3a 3b 4 5a 1. RayBender koepel 1 2. dakopstand 1 3.

Nadere informatie

Algemeen: door het toepassen van gevelisolatie is dan ook veel energie te besparen.

Algemeen: door het toepassen van gevelisolatie is dan ook veel energie te besparen. Gevelisolatie Dit verhaal bevat: een korte beschrijving van een aantal voor gevelisolatie belangrijke bouwfysische principes. een uitleg over de berekening van de warmteweerstand uitleg diverse soorten

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

OF DAKRAMEN DAKVENSTERS K LKLUSSEN KLUSSEN

OF DAKRAMEN DAKVENSTERS K LKLUSSEN KLUSSEN OF OF DAKRAMEN DAKVENSTERS DAKVENSTERS K LKLUSSEN U S S E N KLUSSEN K U wilt graag direct daglicht op uw hobbyzolder, meer ventilatie voor de vliering of een beter uitzicht vanuit de zolder. Al deze wensen

Nadere informatie

Technisch Dossier DUNNE THERMO-REFLECTERENDE ISOLATIE

Technisch Dossier DUNNE THERMO-REFLECTERENDE ISOLATIE Technisch Dossier DUNNE THERMO-REFLECTERENDE ISOLATIE De bevoorrechte speler op de markt van de dunne isolatie Sedert 1998 brengt ATI dunne thermoreflecterende isolatie op de markt in tal van Europese

Nadere informatie

P L A AT S I N G S T E C H N I E K

P L A AT S I N G S T E C H N I E K P L A AT S I N G S T E C H N I E K H E T H I TTESC H I L D INHOUD 1. TOEPASSINGEN 03 2. PLAATSINGSTECHNIEK 04 2.1. ALGEMEEN 2.1.1. LUCHT- EN WATERDICHTHEID 04 2.1.2. EEN LUCHTLAAG LATEN 04 2.1.3. SAMENDRUKKING

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 5 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Isolatiemaatregelen Mogelijkheden & Adviezen. Drents Energieloket 20 maart 2019 Xandra van Zon

Isolatiemaatregelen Mogelijkheden & Adviezen. Drents Energieloket 20 maart 2019 Xandra van Zon Isolatiemaatregelen Mogelijkheden & Adviezen Drents Energieloket 20 maart 2019 Xandra van Zon In vogelvlucht Wie en wat is het Drents Energieloket? Focus op isolatie Wat is het mogelijkheden aandachtspunten:

Nadere informatie

Over isoleren, besparen en comfort

Over isoleren, besparen en comfort Warm voor Weinig Over isoleren, besparen en comfort WARM VOOR WEINIG U woont in een huurwoning, en heeft er waarschijnlijk een aangename plek van gemaakt. Maar misschien kan het nog veel comfortabeler!

Nadere informatie

BHW Klus-wijzer Koof-isolatie. Woningtype BHW Weezenhof Nijmegen Versie 21 januari 2012. Geachte bewoner Weezenhof,

BHW Klus-wijzer Koof-isolatie. Woningtype BHW Weezenhof Nijmegen Versie 21 januari 2012. Geachte bewoner Weezenhof, Geachte bewoner Weezenhof, Voor u ligt de klus-wijzer koof, bedoeld voor de huizen van het type BHW in de Weezenhof Nijmegen. Deze kluswijzer laat zien hoe je zelf de koofjes bij het dak kunt (laten) isoleren.

Nadere informatie

Wat zijn de mogelijkheden?

Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de mogelijkheden? Dan de vraag: Gaat verduurzamen samen met behoud van detail van het monument? Welke vorm van verduurzamen is mogelijk voor uw monument? In deze presentatie laten we u zien hoe

Nadere informatie

- Kluswijzer - 7. Zelf een scheidingswand bouwen

- Kluswijzer - 7. Zelf een scheidingswand bouwen 7. Zelf een scheidingswand bouwen U heeft behoefte aan een extra kinderkamer. U wilt die grote zolder in tweeën delen. U zou in de huiskamer graag een aparte werk- of hobbyhoek maken. Dan is een niet-

Nadere informatie

Installatierichtlijnen

Installatierichtlijnen Installatierichtlijnen Meerlaagse reflectiefolie toegepast op of onder hellende daken/platte daken Voor renovatie en nieuwbouw Voorzien van BDA Agrément Voorzien van ISSO R=4,81 m²k/w mogelijk bij 2-lagen

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Aluthermo PLAATSINGSTECHNIEK

Aluthermo PLAATSINGSTECHNIEK PLAATSINGSTECHNIEK INHOUD 1. TOEPASSINGEN 03 2. PLAATSINGSTECHNIEK 04 2.1. ALGEMEEN 2.1.1. LUCHT- EN WATERDICHTHEID 04 2.1.2. EEN LUCHTLAAG LATEN 04 2.1.3. SAMENDRUKKING 04 2.2. WERKWIJZE VOOR EEN DAK

Nadere informatie

Technische tip: FERMACELL Vlieringvloerelement. FERMACELL Vlieringvloerelement. De meest efficiënte methode om energie te besparen

Technische tip: FERMACELL Vlieringvloerelement. FERMACELL Vlieringvloerelement. De meest efficiënte methode om energie te besparen Technische tip: De meest efficiënte methode om energie te besparen Het bestaat uit een 10 mm dikke Gipsvezelplaat met een polystyreen isolatieplaat (EPS DEO 150 WLG 035) met uitstekende warmte-isolerende

Nadere informatie

Naden en kieren. Tips tegen tocht. Minder tocht = minder milieubelasting. Materialen: lage milieubelasting

Naden en kieren. Tips tegen tocht. Minder tocht = minder milieubelasting. Materialen: lage milieubelasting Tocht in huis is niet comfortabel: het voelt koud aan. Extra stoken helpt niet echt. Naden en kieren dichtmaken met tochtstrips of ander materiaal helpt wel. Tips tegen tocht Energie besparen in een tochtig

Nadere informatie

Spijkers & Schroeven. Nummer 30

Spijkers & Schroeven. Nummer 30 Nummer 30 Art.nr. 912751 Er steekt meer achter een simpele spijker of schroef dan u denkt. In deze KlusZo folder leest u niet alleen hoe u beter en makkelijker met spijkers en schroeven werkt, maar vooral

Nadere informatie

Trappen. De trap naar de 1 e en 2 e verdieping is in goede staat.

Trappen. De trap naar de 1 e en 2 e verdieping is in goede staat. 2 Daken 2.1 Dakbedekking Op de schuine dakvlakken liggen keramische Verbeterde Hollandsche pannen. Tijdens de inspectie waren aan de voorzijde diverse hoekkeper vorsten los. Steek proefsgewijs enkele pannen

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen informatie KUIL WEST PAARDENSTEEG NOVEMBER 2016 Energiebesparende maatregelen Kenmerken van project Kuil West Paardensteeg In 2017 wil Intermaris bij 36 seniorenwoningen aan de Kuil, West en Paardensteeg

Nadere informatie

Verf spuiten. Huis. Thuis. Formido. Nummer 36

Verf spuiten. Huis. Thuis. Formido. Nummer 36 Nummer 36 Art. nr. 455423 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar je rekening mee moet houden als je verf gaat spuiten. We beginnen met de voorbereiding. Daarna geven we je belangrijke informatie

Nadere informatie

Algemeen: door het toepassen van gevelisolatie is dan ook veel energie te besparen.

Algemeen: door het toepassen van gevelisolatie is dan ook veel energie te besparen. Gevelisolatie Dit verhaal bevat: een korte beschrijving van een aantal voor gevelisolatie belangrijke bouwfysische principes. een uitleg over de berekening van de warmteweerstand uitleg diverse soorten

Nadere informatie

Meerlaagse, dunne, reflecterende isolatie conform NEN 1068 Mét erkende accreditatie

Meerlaagse, dunne, reflecterende isolatie conform NEN 1068 Mét erkende accreditatie Meerlaagse, dunne, reflecterende isolatie conform NEN 1068 Mét erkende accreditatie Het rietdak: blijvend in ontwikkeling Al eeuwen bestaat het rieten dak en dankzij nieuwe technieken en materialen is

Nadere informatie

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro hellend dak ISOLEREN ÉN AFWERKEN IN ÉÉN HANDELING! isoeasy Pro De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Het is zo eenvoudig, isoleren met isoeasy Pro.

Nadere informatie

Woningen De Naald Bouwjaar rond 1920

Woningen De Naald Bouwjaar rond 1920 Woningen De Naald Bouwjaar rond 1920 Op weg naar Energiebesparing Wat zijn de mogelijke stappen? Energie besparen, waar praten we over? Energie besparen is een actueel onderwerp zeker nu er recent een

Nadere informatie

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners ENERGIE ZUINIGER WONEN! Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners 1 Energiebesparingsproject Energie besparen is een zaak van iedereen. Daarom investeert Woonpartners samen met haar huurders

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 SamCreates bv 2009

Pagina 1 van 5 SamCreates bv 2009 Dubbelglas Door G.P.L. Verlind (Cagerito) Vervangen van het glas Het aanbrengen van isolerende beglazing - met name HR++ glas - kan leiden tot condensvorming op koude vlakken in huis (zoals de binnenzijde

Nadere informatie

BROERSMA SYSTEEMBOUW B.V. OPPERKOATSTERWEI 6, 9288 GK. KOOTSTERTILLE, TEL. 0511-542698 FAX. 0511-542060

BROERSMA SYSTEEMBOUW B.V. OPPERKOATSTERWEI 6, 9288 GK. KOOTSTERTILLE, TEL. 0511-542698 FAX. 0511-542060 BROERSMA IJZERSTERK IN HOUTCONSTRUCTIE Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd, door middel van fotokopie of gereproduceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Broersma Systeembouw

Nadere informatie

Montagehandleiding terrasoverkappingen

Montagehandleiding terrasoverkappingen Montagehandleiding terrasoverkappingen Benodigde gereedschappen Hamer Rolmaat Waterpas Winkelhaak Stanleymes Stap 1: Indien breedte inkorten Stap 2: Indien breedte inkorten Stap 3: Indien breedte inkorten

Nadere informatie

KLUSWIJZER 5. Zelf een dakraam plaatsen

KLUSWIJZER 5. Zelf een dakraam plaatsen KLUSWIJZER 5 Zelf een dakraam plaatsen U zou graag direct daglicht op uw (hobby)zolder hebben; u zoekt een ventilatiemogelijkheid voor de vliering; u wilt een beter uitzicht vanuit die bovenste logeerkamer.

Nadere informatie

Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut

Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut is eenvoudig zelf te doen, je kunt het vergelijken met Lego voor volwassenen. Ondanks dat, zijn er enige zaken om rekening

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie MOLENBUURT FASE 2

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie MOLENBUURT FASE 2 informatie MOLENBUURT FASE 2 JANUARI 2016 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2016 wil Intermaris bij 40 woningen aan de Paltrokmolen in Purmerend de vloer

Nadere informatie

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy HELLEND DAK ISOLEREN ÉN AFWERKEN IN ÉÉN HANDELING! isoeasy De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Isoleren met isoeasy is zo makkelijk. In slechts

Nadere informatie

Quality Heating elektrische vloerverwarming

Quality Heating elektrische vloerverwarming 1 Quality Heating elektrische vloerverwarming Wij willen u feliciteren met uw aankoop van één van de producten van Quality Heating. Elk product van Quality Heating is gemaakt op kwalitatief hoogstaande

Nadere informatie

Dakisolatie in vijf stappen

Dakisolatie in vijf stappen Dakisolatie in vijf stappen Dakisolatie in vijf stappen Warmte stijgt op. Daarom zorgt een niet goed geïsoleerd dak voor veel energieverspilling en flink hoge energiekosten. In Nederland komt dit nog vaak

Nadere informatie

Bewonersavond Duurzame Vogels. 22 april 2014

Bewonersavond Duurzame Vogels. 22 april 2014 Bewonersavond Duurzame Vogels 22 april 2014 Agenda Welkom 20:00-20:10 Zonnepanelen 20:10-20:40 Vragen Zonnepanelen 20:40-20:50 Isoleren Vloer/Radiatoren 20:50-21:30 Vragen / intekenen 21:30-22:00 22 april

Nadere informatie

Montagehandleiding glazen schuifwanden

Montagehandleiding glazen schuifwanden Montagehandleiding glazen schuifwanden Schep (bij funderingskoker) Vierkante bit (meegeleverd) Ladder Rolmaat Accuboormachine Waterpas Zeepsop, stanleymes Cirkelzaak Kitpistool Tube kit Zuignappen Rubberen

Nadere informatie

Waarom prestatiegericht mijn woning verbeteren?

Waarom prestatiegericht mijn woning verbeteren? Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Presentatie Duurzame Renovatie Helpdesk (Heiloo Energie) 5. Pauze (mogelijkheid bezoeken stands) 6. Workshops

Nadere informatie

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 6 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Montagehandleiding glazen schuifwanden

Montagehandleiding glazen schuifwanden Montagehandleiding glazen schuifwanden Benodigd gereedschap Schep (bij funderingskoker) Ladder Rolmaat Accuboormachine Waterpas Zeepsop, stanleymes Stap 1: keuze fundering Stap 2: funderingskokers Vierkante

Nadere informatie

Hoe je woning te verwarmen. Een beginners handleiding om je comfortabel te voelen.

Hoe je woning te verwarmen. Een beginners handleiding om je comfortabel te voelen. Hoe je woning te verwarmen. Een beginners handleiding om je comfortabel te voelen. Alles wat je moet weten over: - Hoe je je comfortabel kunt voelen in je woning - Welke maatregelen je kunt nemen om daarmee

Nadere informatie

HOOGWAARDIGE PRODUCTEN VOOR DE BOUW ISTALLATIERICHTLIJNEN SUPERQUILT. Meerlaagse isolatiedeken voor gevels. BDA Praktijkbladen

HOOGWAARDIGE PRODUCTEN VOOR DE BOUW ISTALLATIERICHTLIJNEN SUPERQUILT. Meerlaagse isolatiedeken voor gevels. BDA Praktijkbladen HOOGWAARDIGE PRODUCTEN VOOR DE BOUW ISTALLATIERICHTLIJNEN SUPERQUILT Meerlaagse isolatieken voor gevels Voor diverse geveltoepassingen High performance isolatie Voorzien van BDA keur Iaal voor nieuwbouw

Nadere informatie