SCHOOL PRO - INLEIDING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHOOL PRO - INLEIDING"

Transcriptie

1

2 Een van de belangrijkste doelstellingen van het onderwijs is leerlingen, leerkrachten en schoolteams continu te laten evolueren. En daarbij maximaal rekening te houden met de vele onderwijs- en zorgbehoeften. Zo n 80% van de leerlingen in het secundair onderwijs loopt dan wel weinig risico om probleemgedrag te ontwikkelen - zij voelen zich genoeg gesteund door de brede basiszorg die scholen bieden - maar niet elke leerling staat even stevig in de schoenen. SCHOOL PRO - INLEIDING Wat als een leerling niet gebaat is bij de klasaanpak?... het niet duidelijk is welke onderwijs- of zorgbehoefte een leerling heeft?... er niet begrepen wordt waarom een leerling zich anders gedraagt dan verwacht?... leerkrachten behoefte hebben aan meer feedback en ondersteuning?... er geen realistische doelen zijn voor een leerling?... er een vermoeden is van een ernstige of een complexe problematiek?...dan willen wij met onze trajecten bijdragen aan zorg op school. Via onze Naadloos Flexibele Trajecten (NAFT) ondersteunen we leerkrachten en scholen. En bieden we trajecten voor leerlingen met risicogedrag op vlak van schooluitval, problematische afwezigheden en ongekwalificeerde uitstroom. Via Samen Werken Aan Toekomst (SWAT) ondersteunen we specifiek leerlingen met hoog risicogedrag. Aan de hand van individueel aangepaste trajecten werken we aan hun zorg- en onderwijsbehoeften. Uiteraard kunnen ook de scholen rekenen op onze intensieve ondersteuning.

3 NAFT - NAADLOOS FLEXIBELE TRAJECTEN NAFT NAADLOOS FLEXIBELE TRAJECTEN

4 Wat is NAFT? Hoe wordt een NAFT-traject opgebouwd? NAFT - NAADLOOS FLEXIBELE TRAJECTEN NAFT staat voor Naadloos Flexibele Trajecten. Dit zijn trajecten voor leerlingen, in samenwerking met leerkrachten, school en netwerk. NAFT geeft ook ondersteuning aan leerkrachten en scholen. Wat zijn de doelstellingen van NAFT? Preventie van schooluitval Verminderen van ongekwalificeerde uitstroom Tegengaan van schoolse vertraging Tegengaan van het watervalsysteem Verminderen van problematische afwezigheden. In overleg met alle betrokkenen wordt er een traject uitgestippeld. Eerst bepalen we de inhoud. Hierbij bestaat de keuze uit 4 thema s: Toekomst, Conflict, Break en Actie. Daarna bepalen we de zorgmaat. Die varieert van 5 contactmomenten tot een traject van 3 weken.

5 De thema s van NAFT NAFT - OVERZICHT

6 Thema Toekomst NAFT - THEMA TOEKOMST Leerlingen Doelgericht (voor welk doel wil ik gaan?) Positief denken Paspoort van wat je goed kan (competentiepaspoort) Een stap in de samenleving Terug naar school (stoppen met spijbelen) Aan de slag met praktijk Je beter concentreren/focussen Studiecoaching Denk-Reflex Welke richting wil ik uit: probeer eens met een stage! Leerkrachten/schoolteam Leer-krachtig voor de klas: leerkrachtenvorming met tips & tricks voor een toekomstgericht schoolklimaat. Uitwisseling van expertise op het vlak van schools succes: wat kan ik & wat kan mijn collega? Bouwen aan een positieve schoolcultuur. Een coach voor de leerkracht. Leerling & netwerk/schoolteam Iedereen rond de tafel Jong & ouder: generaties XYZ als diagloog met elkaar. Kijk naar mij! (toonmoment) Actief op stap (staptocht, fietstocht, zeiltocht,...) Supportersgroep: wie supportert voor mijn schooljaar? Klasworkshop Buddy op school

7 Thema Conflict Leerlingen Leerkrachten/schoolteam Leerling & netwerk/schoolteam NAFT - INHOUD CONFLICT Sociale vaardigheidstraining Omgaan met conflicten - training Bang/blij/boos/bedroefd: omgaan met emoties. Agressiebeheersing Rustig worden Impulsen beheersen Rots & Water Waarom doe ik wat ik doe? Herstelcirkel/HERGO/... Doelgericht (Voor welk doel wil ik gaan?) Denk - Reflex Leer-krachtig voor de klas: leerkrachtenvorming met tips & tricks voor het omgaan met conflicten op school. Leerkrachten als team: niet alleen met je probleem. Een coach voor de leerkracht. Positieve leerkracht-leerling relaties uitbouwen Op weg naar een goed evenwicht tussen autonomie en grenzen. Leerkrachtenstijlen afstemmen op elkaar. Klasworkshops rond conflict: een duwtje in de rug Iedereen rond de tafel Op stap naar herstel/binding met mijn leerkracht. Supportersgroep: wie supportert voor mijn schooljaar? Klasworkshop Buddy op school Hergo

8 Thema Break Leerlingen Waar sta ik nu? Bang / blij / boos / bedroefd: gevoelens herkennen Rots & Water: rust vinden Jezelf ontdekken Werken aan veerkracht Leerkrachten/schoolteam Even stilstaan bij de school: inzicht & bewustzijn op het vlak van zorgprocessen Observaties in de klas De fictieve klassenraad Sterkte/valkuil-analyse Leerling & netwerk/schoolteam Iedereen rond de tafel Bouwen aan vertrouwen: op zoek naar vertrouwensfiguren Huisbezoek Supportersgroep: wie supportert voor mijn schooljaar? NAFT - THEMA BREAK Creatief aan de slag Positief kijken naar mezelf Denk-Reflex Er even tussenuit -stage Er even tussenuit -tocht Klasworkshop Buddy op school

9 Thema Actie Leerlingen Doelgericht (Voor welk doel wil ik gaan?) Van denken naar doen Actief op stap (staptocht, fietstocht, zeiltocht,...) Leerkrachten/schoolteam Trajecten bouwen in het onderwijs: intervisie met een zorgpartner Samen een doel bereiken Een coach voor de leerkracht Leerling & netwerk/schoolteam Iedereen rond de tafel Supportersgroep: wie supportert voor mijn schooljaar? Klasworkshop NAFT - THEMA ACTIE Wat kan ik goed? (competentiepaspoort) Mijn krachten en valkuilen Werken aan weerbaarheid (Zeg eens nee) Creatief aan de slag Positief denken Een stap in de samenleving Aan de slag met nieuwe methodieken voor klasmanagement Buddy op school Kijk naar mij! (toonmoment)

10 Hoe lang duurt zorgmaat A? Zorgmaat A bestaat uit opstartgesprekken, 5 trajectmomenten, een bruggesprek en opvolging in nazorg gedurende minstens 1 maand. Wat is de doelstelling van zorgmaat A? Onze bedoeling is een positieve dynamiek te versterken of een negatieve gebeurtenis om te buigen naar iets meer constructief. Zorgmaat A is ter ondersteuning van leerlingen, leerkrachten en/of het schoolteam. NAFT - ZORGMAAT A Wat zijn de criteria voor zorgmaat A? Zorgmaat A richt zich tot leerlingen die botsen op 1 gebeurtenis of 1 problematiek. Het traject is niet alleen gericht op de leerling zelf, maar speelt zich af in en met de school. Alle betrokkenen moeten van mening zijn dat er geen nood is aan een schoolextern traject. Er mag ook geen concreet risico bestaan op uitval van 1 of meerdere leerlingen. Zorgmaat A richt zich eveneens op leerkrachten en schoolteams, wanneer deze een dynamiek op school wensen te ondersteunen of versterken.

11 NAFT - ZORGMAAT B Hoe lang duurt zorgmaat B? Zorgmaat B bestaat uit opstartgesprekken, een schoolextern traject van 1 week, een bruggesprek en nazorg gedurende minstens 1 maand. We organiseren onder meer een klasworkshop of volgen een buddysysteem of supportersgroep op. Wat is de doelstelling van zorgmaat B? Zorgmaat B ondersteunt leerlingen. We focussen ons op 1 duidelijk afgebakende doelstelling op vlak van schooluitval, studiekeuze, schoolresultaten of afwezigheden. Wat zijn de criteria voor zorgmaat B? Zorgmaat B richt zich tot leerlingen die moeilijkheden ervaren op 1 domein (geen multiproblem). De jongere wil zijn gedrag veranderen. Hij kan zichzelf tegen het licht houden via zelfreflectie. De jongere heeft een traject in groep nodig om te leren van anderen, andere te observeren of om te experimenteren met nieuw gedrag.

12 Hoe lang duurt zorgmaat C? Zorgmaat C bestaat uit opstartgesprekken, een schoolextern traject van 2 weken, een bruggesprek en nazorg gedurende minstens 2 maanden. We organiseren onder meer een klasworkshop of volgen een buddysysteem of supportersgroep op. Wat is de doelstelling van zorgmaat C? Zorgmaat C is ter ondersteuning van leerlingen. In groep trainen we vaardigheden. Bedoeling is 2 concrete doelstellingen te behalen op vlak van schooluitval, studiekeuze, schoolresultaten of afwezigheden. NAFT - ZORGMAAT C Wat zijn de criteria voor zorgmaat C? Zorgmaat C richt zich tot jongeren die vanuit een beginnende problematiek ondersteuning nodig hebben. De jongere wil zijn gedrag veranderen. Hij kan zichzelf tegen het licht houden via zelfreflectie. De jongere heeft een traject in groep nodig om te leren van anderen, anderen te observeren of om te experimenteren met nieuw gedrag. De school heeft nog voldoende draagkracht om de rest van het schooljaar met de jongere aan de slag te gaan.

13 NAFT - ZORGMAAT D Hoe lang duurt zorgmaat D? Zorgmaat D bestaat uit opstartgesprekken, een schoolextern traject van 3 weken, een bruggesprek en nazorg gedurende minstens 3 maanden. We organiseren onder meer een klasworkshop of volgen een buddysysteem of supportersgroep op. Wat is de doelstelling van zorgmaat D? Zorgmaat D is ter ondersteuning van leerlingen. We werken aan 3 concrete doelstellingen op vlak van schoolresultaten, studiekeuze of afwezigheden. Door experimenteerruimte op maat aan te bieden zorgen we voor een doorstart in een problematische schoolcarrière. Wat zijn de criteria voor zorgmaat D? Zorgmaat D is voor jongeren die problemen kennen op 1 van volgende domeinen: - schoolresultaten - studiekeuze - problematische afwezigheden De jongere heeft een traject in groep nodig om te leren van anderen, anderen te observeren of om te experimenteren met nieuw gedrag. Wanneer het traject begint, mag er geen concreet risico zijn op schoolse verwijdering of sprake van een agressieproblematiek.

14 NAFT - EEN INVESTERING VAN EN VOOR DE SCHOOL NAFT - Een investering van en voor de school NAFT investeert in leerlingen, leerkrachten en scholen. We werken aan onderwijs- en zorgbehoeften. Zowel schoolbrede interventies als interventies voor risicogroepen behoren tot de mogelijkheden. NAFT werkt doelgericht. Nieuwe inzichten en vaardigheden worden aangereikt, getraind en/of toegepast. Voor elk wat wils: u vindt bij ons cognitieve, psychofysieke, ervaringsgerichte, emotieregulerende en oplossingsgerichte werkwijzen. NAFT bezorgt steeds adviezen op maat. Elk traject sluiten we af met nazorg op maat van de behoeften en wensen van de leerling en/of de school. Vanaf zorgmaat B bieden wij u een klasworkshop OF(opvolging) van een buddysysteem OF (opvolging) van een supportersgroep bij afronding van een schoolextern traject Wat vragen wij van de school? Bij aanvang vragen we observaties van minimum 3 leerkrachten (inclusief de klastitularis). Bij afronding doen school en NAFT samen een intervisie: minimum de klastitularis en 1 andere leerkracht worden hierop verwacht. Bij elk traject verwachten we van de school een terugkoppeling van gemaakte afspraken en adviezen.

15 SWAT - SAMEN WERKEN AAN TOEKOMST SWAT SAMEN WERKEN AAN TOEKOMST

16 Wat is SWAT? SWAT (Samen Werken Aan Toekomst) is een intensief begeleidingsproject voor jongeren die dreigen uit te vallen in het secundair onderwijs. In samenspraak met alle betrokkenen tekenen we een op maat gemaakt traject uit, waarbij we ook het netwerk van de jongere actief betrekken. Ook na de instroom in een school kunnen de jongere, school en netwerk blijven rekenen op onze intensieve ondersteuning. INHOUD Hoe wordt een SWAT-traject opgebouwd? Wanneer een SWAT-traject uit de startblokken schiet, maken we in onderling overleg een eerste inhoudelijke keuze uit 3 verschillende modules met telkens een heel eigen klemtoon: Inzicht in ik, Omgaan met anderen, Mijn plek op school/in de samenleving. Nadien kiezen we uit hoeveel modules het SWATtraject zal bestaan, op basis van de problematiek en hulpvraag.

17 Hoe lang duurt de module inzicht in ik? Inzicht in ik duurt 8 weken tot één trimester. Wat zijn de criteria voor inzicht in ik? De jongere moet bereid zijn om te evolueren en te werken aan verandering. SWAT - MODULE 1 - INZICHT IN IK Wat is de doelstelling van inzicht in ik? Samen met de jongere leggen we ons toe op 3 afgebakende doelstellingen die zelfreflectie en inzicht moeten vergroten. De jongere wil werken rond zelfreflectie. De jongere heeft een traject in groep nodig om te leren van anderen, anderen te observeren of om te experimenteren met nieuw gedrag. Inzicht in ik richt zich tot leerlingen die moeilijkheden ervaren op diverse probleemdomeinen. Er is sprake van een problematische schoolloopbaan, bijvoorbeeld: groot schoolverloop, spijbelgedrag, uitsluitingen en verwijderingen.

18 Hoe verloopt de start van de module inzicht in ik? De opstartfase bestaat uit een rondetafelgesprek met alle betrokkenen en 4 individuele gesprekken met de jongere. SWAT - MODULE 1 - INZICHT IN IK Hierna gaat de jongere samen met zijn begeleider op een individuele tocht van 3 dagen. Tijdens deze tocht worden de doelstellingen voor het traject opgesteld. Rond welke thema s en vaardigheden wordt er gewerkt binnen de module inzicht in ik? In groep trainen we vaardigheden. Bedoeling is om 3 concrete doelstellingen te behalen op het vlak van: - Zelfbeeld - Motivatie - Grenzen - Rust - Krachten & valkuilen - Verantwoordelijkheid Tijdens het traject blijven we werken aan slaagkansen, door het bieden van studiebegeleiding op maat. Er is frequent contact met de school en het netwerk. Hoe wordt de module inzicht in ik afgerond? Op het einde van het traject organiseren we een bruggesprek met alle betrokkenen. We brengen verslag uit over de doelstellingen van het traject en formuleren adviezen voor opvolging. Na dat gesprek bieden we minstens 1 maand nazorg. We organiseren onder meer een klasworkshop of volgen een buddysysteem of supportersgroep op.

19 SWAT - MODULE 2 - OMGAAN MET ANDEREN Hoe lang duurt de module omgaan met anderen? Omgaan met anderen duurt 8 weken tot één trimester. Wat is de doelstelling van omgaan met anderen? Samen met de jongere leggen we ons toe op 3 afgebakende doelstellingen die sociale interactie vergemakkelijken. Wat zijn de criteria voor omgaan met anderen? De jongere moet bereid zijn om te evolueren en te werken aan verandering. De jongere wil werken rond interactie met leeftijdsgenoten en leerkrachten. Hij kan zichzelf tegen het licht houden via zelfreflectie. De jongere heeft een traject in groep nodig om te leren van anderen, anderen te observeren of om te experimenteren met nieuw gedrag. Omgaan met anderen richt zich tot leerlingen die moeilijkheden ervaren op diverse probleemdomeinen. Er is sprake van een problematische schoolloopbaan, bijvoorbeeld: groot schoolverloop, spijbelgedrag, uitsluitingen en verwijderingen.

20 SWAT - MODULE 2 - OMGAAN MET ANDEREN Hoe verloopt de start van de module omgaan met anderen? De opstartfase bestaat uit een rondetafelgesprek met alle betrokkenen en 4 individuele gesprekken met de jongere. We gaan na of de jongere in staat is tot zelfreflectie. Hierna gaat de jongere op een groepstocht van 3 dagen. Tijdens deze tocht worden de doelstellingen voor het traject opgesteld. Rond welke thema s en vaardigheden wordt er gewerkt binnen de module omgaan met anderen? In groep trainen we vaardigheden. Bedoeling is om 3 concrete doelstellingen te behalen op vlak van: - Positieve communicatie - Conflicthantering - Respect tonen - Vertrouwen - Feedback geven & ontvangen - Samenwerken Tijdens het traject blijven we werken aan slaagkansen, door het bieden van studiebegeleiding op maat. Er is frequent contact met de school en het netwerk. Hoe wordt de module omgaan met anderen afgerond? Op het einde van het traject organiseren we een bruggesprek met alle betrokkenen. We brengen verslag uit over de doelstellingen van het traject en formuleren adviezen voor opvolging. Na dat gesprek bieden we minstens 1 maand nazorg. We organiseren onder meer een klasworkshop of volgen een buddysysteem of supportersgroep op.

21 SWAT - MODULE 3 - MIJN PLEK OP SCHOOL/IN DE SAMENLEVING Hoelang duurt de module mijn plek op school/in de samenleving? Mijn plek op school/in de samenleving duurt 8 weken tot één trimester. Wat is de doelstelling van mijn plek op school/in de samenleving? Samen met de jongere leggen we ons toe op 3 afgebakende doelstellingen die oriëntatie en competenties verhogen. Wat zijn de criteria voor mijn plek op school/in de samenleving? De jongere moet bereid zijn om te evolueren en te werken aan verandering. De jongere wil werken rond oriëntatie in school of werk. De jongere kan op een gepaste manier contact leggen met volwassenen. De module mijn plek op school/in de samenleving is er voor leerlingen die moeilijkheden ervaren op verschillende probleemdomeinen. Er is sprake van een problematische schoolloopbaan, bijvoorbeeld: groot schoolverloop, spijbelgedrag, uitsluitingen en verwijderingen

22 SWAT - MODULE 3 - MIJN PLEK OP SCHOOL/IN DE SAMENLEVING Hoe verloopt de start van de module mijn plek op school/in de samenleving? De opstartfase bestaat uit een rondetafelgesprek met alle betrokkenen en 4 individuele gesprekken met de jongeren. Hierna gaat de jongere samen met zijn begeleider op een individuele tocht van 3 dagen. Tijdens deze tocht worden de doelstellingen voor het traject opgesteld. Rond welke thema s en vaardigheden wordt er gewerkt binnen de module mijn plek op school/in de samenleving? Via stages of individuele begeleiding werken we aan een betere school-, studie-, of werkoriëntatie. Jongeren werken bovendien aan volgende vaardigheden: - Doorzetten - Verantwoordelijkheidszin - Zelfreflectie - Inlevingsvermogen - Omgaan met feedback - Samenwerken Tijdens het traject blijven we werken aan slaagkansen, door het bieden van studiebegeleiding op maat. Er is frequent contact met de school en het netwerk. Hoe wordt de module mijn plek op school/ in de samenleving afgerond? Op het einde van het traject organiseren we een bruggesprek met alle betrokkenen. We brengen verslag uit over de doelstellingen van het traject en formuleren adviezen voor opvolging. Na dat gesprek bieden we minstens 1 maand nazorg.

23 SWAT - EEN INVESTERING VAN EN VOOR DE SCHOOL SWAT - Een investering van en voor de school SWAT investeert in leerlingen met een problematische schoolloopbaan. We bieden individueel aangepaste trajecten en geven prioritair aandacht aan zorgbehoeften. Ook blijven we werken aan slaagkansen. SWAT biedt de mogelijkheid om, in samenspraak met de school, te kiezen voor een schoolextern traject of een combinatie met schoollopen. Een traject kan ook gespreid worden over meerdere schooljaren. SWAT werkt doelgericht en gaat tot het uiterste om de (school)loopbaan van de jongere een positieve boost te geven. Omdat elke jongere noden en wensen heeft, voorzien wij een mix van cognitieve, psychofysieke, ervaringsgerichte, emotieregulerende en oplossingsgerichte werkwijzen. We werken stap voor stap en voorzien hierbij heel wat ondersteuning. SWAT betrekt het netwerk van de leerlingen actief bij het traject. Scholen worden intensief ondersteund. Elk traject sluiten we af met nazorg op maat. We bieden ook telkens een klasworkshop OF(opvolging) van een buddysysteem OF (opvolging) van een supportersgroep aan. Wat vragen wij van de school? Bij aanvang vragen we een afstemming rond het werken aan slaagkansen. We verwachten van de school dat een brugfiguur wordt aangeduid voor de communicatie met SWAT. Bij afronding van een module doen school en SWAT samen een intervisie: minimum de klastitularis de brugfiguur worden hierop verwacht. Per module is er een kostprijs van 1 leerkrachtuur.

24 Hoe jongeren aanmelden bij onze dienst? Online via Centraal Meldpunt voor Risicojongeren (CMP) Den Bell Francis Wellesplein Antwerpen Tel centraalmeldpunt@stad.antwerpen.be Komt u of één van uw jongeren naar onze dienst met het openbaar vervoer? Tram 11: halte Lente Bus 20, 21, 244: halte Van Den Nestlei Premetro/tram 2, 6, 9, 15: halte Plantin Wilt u contact opnemen met onze dienst? Elegast vzw School PRO Borgerhoutsestraat ANTWERPEN Tel Fax schoolpro@elegast.be

TIME OUT PROJECTEN HERGO

TIME OUT PROJECTEN HERGO TIME OUT PROJECTEN HERGO op school Schoolinterne Korte Time Out Schoolexterne Korte Time Out Schoolextern Op Maat Klasbegeleiding op maat SWAT Laten we ons even voorstellen... Elegast Time Out Projecten

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Samen Werken Aan Toekomst Wat is SWAT? SWAT staat voor Samen Werken Aan Toekomst. Het is een intensief begeleidingstraject voor jongeren die dreigen uit te vallen binnen het onderwijs.

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN KORTE TIME OUT VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN KORTE TIME OUT VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Wat is een Korte Time Out? Een Korte Time Out is een begeleidingstraject dat probleemsituaties binnen de schoolse context aanpakt en zo tracht te voorkomen dat jongeren uitvallen binnen

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis

Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis Programma - Situering CMP - * Wie zijn we - * Voor wie - * Wat doen we? - ->registratie - ->netwerking

Nadere informatie

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval Time-out Brussel Project ter Preventie van schooluitval Informatiebrochure Schooljaar 2014-2015 INHOUD 1. VOORWOORD 4 2. TEAM 5 3. TIME-OUT Algemeen 6 Basis Principes Doelstellingen Doelgroep 4. TIME-OUT

Nadere informatie

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang WORKSHOP ONDERWIJS EN TEWERKSTELLING 02/05/2017 4 Topics Wie zijn onze leerlingen? Wat willen we rond onderwijs of tewerkstelling bereiken? Hoe pakken we dit

Nadere informatie

Inspiratiemoment NEET jongeren

Inspiratiemoment NEET jongeren Inspiratiemoment NEET jongeren Schooluitval terugdringen = NEET aanpakken! 30 oktober 15 Samenwerking Stad Antwerpen VDAB OCWM Antwerpen Wat doen we al? Er zijn een heel wat acties/projecten die bijdragen

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingscriteria 4 Aanmeldingsprocedure 4 Project ROTS

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

ABC - Ambulant Behandelcentrum

ABC - Ambulant Behandelcentrum ABC - Ambulant Behandelcentrum Als het thuis en/of op school dreigt vast te lopen Informatie voor verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Vergroten van sociale competenties. Vergroten zelfbeeld/zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek 2014-2015 Projectteam: Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour, Sarah Verslijcke Cofinanciering: scholengemeenschap

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Probleemanalyse Time-

Probleemanalyse Time- School:... Naam jongere:... Naam leerkracht:... Probleemanalyse Time- T.a.v. medeleerlingen Plaats in de klasgroep Anderen aanvaarden Aanvaard worden Conflicthantering Vriendschappen Individueel Zelfbeeld,

Nadere informatie

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STEVIGE STAP TRAINING 1 stevige stap training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STEVIGE STAP TRAINING 3 INFORMATIE BROCHURE STEVIGE STAP TRAINING

Nadere informatie

Handelingsgericht werken in het secundair onderwijs. Ontmoetingsdag HGW 16 september 2010 Artevelde

Handelingsgericht werken in het secundair onderwijs. Ontmoetingsdag HGW 16 september 2010 Artevelde + Handelingsgericht werken in het secundair onderwijs Ontmoetingsdag HGW 16 september 2010 Artevelde + Inspiratiebronnen + Algemeen Reflecties over HGW + Uitgangspunten HGW We zijn gericht op het geven

Nadere informatie

Ondersteuningscarrousel Lorentz Lyceum

Ondersteuningscarrousel Lorentz Lyceum Ondersteuningscarrousel Lorentz Lyceum Periode van oktober - november Aan wie Wat Wie Wanneer Aantal Executieve vaardigheden (vooral planning) Jan Menger (en collega) Maandag en/of donderdag 6 de uur 6

Nadere informatie

IK EN IK EN DE ANDER.

IK EN IK EN DE ANDER. Hierbij nodigen wij jullie uit voor de workshop IK EN IK EN DE ANDER. Gebaseerd op de principes en uitgangspunten van Rots&Water. Als pleegouder wordt er door de pleegkinderen een groot beroep gedaan op

Nadere informatie

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders CONTEXTBEGELEIDING VIZIER laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders Wegwijs in de brochure In deze infobrochure

Nadere informatie

NAAR EEN VERBINDEND EN HERSTELLEND SCHOOLKLIMAAT

NAAR EEN VERBINDEND EN HERSTELLEND SCHOOLKLIMAAT NAAR EEN VERBINDEND EN HERSTELLEND SCHOOLKLIMAAT SAMEN DEFINITIEVE UITSLUITINGEN VERMINDEREN IN ANTWERPEN Lokaal Overlegplatform Antwerpen secundair onderwijs September 2016 In Antwerpen willen we samen

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

Mensen met licht verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag

Mensen met licht verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag Keuzedeel mbo Mensen met licht verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag behorend bij één of meerdere kwalificaties mbo Op dit moment is een wijziging van de WEB in voorbereiding waarmee

Nadere informatie

Jongerencoaching. van leerlingen in risicosituaties in secundaire scholen in Antwerpen

Jongerencoaching. van leerlingen in risicosituaties in secundaire scholen in Antwerpen Jongerencoaching van leerlingen in risicosituaties in secundaire scholen in Antwerpen Historiek Bestaat sinds het schooljaar 1997-1998. Ontwikkeld en georganiseerd door De Acht vzw, Antwerps Minderhedencentrum.

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk oriëntatie Code E1 Lestijden 40 Studiepunten 3 Ingeschatte totale 50 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot NEEN

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN.

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Aanmeldingsprocedure NAFT Annick Steyt 2017-2018 1/18 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingsprocedure 5 Aanmeldingsprocedure Casuïstiek platform 6 Ontwikkeling

Nadere informatie

Opleiding Kindercoach

Opleiding Kindercoach Opleiding Kindercoach Maak jij het verschil? Sociale - emotionele vaardigheden ADHD / ADD Leer- en gedragsproblemen Hooggevoeligheid Ontwikkelingsfases Kind en zijn omgeving Rouw en verlies Pesten Beelddenkers

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP

COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP Dit competentieprofiel is een (zelf)reflectiedocument betreffende het functioneren van de BIO op een bepaald moment. Het wordt ingevuld: 1) door de begeleider zelf tijdens

Nadere informatie

Idris TED. Specialistische behandeling in deeltijd. Samen sterk!

Idris TED. Specialistische behandeling in deeltijd. Samen sterk! Idris TED Specialistische behandeling in deeltijd Samen sterk! TED Samen sterk! Met TED biedt Idris specialistische ambulante behandeling voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en ernstige

Nadere informatie

Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke

Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke Van activerend ondersteunen naar gedeelde verantwoordelijke Evoluties in maatschappij en onderwijs Achtergrond (Toekomstige) leraren voelen zich niet voorbereid (o.a. Cook 2001, Loreman e.a., 2005) Handelingsverlegenheid

Nadere informatie

Handleiding zelfzorgplan

Handleiding zelfzorgplan Handleiding zelfzorgplan Het zelfzorgplan voor hulpverleners heeft als doel jou even te laten stilstaan bij je rol als hulpverlener. Dit bewust stilstaan zorgt voor inzicht in de kwetsbaarheden waar jij,

Nadere informatie

Professional Coach Week

Professional Coach Week Professional Coach Week Een week intensief werken aan de coach in jezelf. 2-6 september 2013 27-31 januari 2014 associatie voor coaching DORPSSTRAAT 1 5735 EA AARLE-RIXTEL TEL. 0492-385544 WWW.ASSOCIATIEVOORCOACHING.COM

Nadere informatie

VACATURE Trajectbegeleider / educatief medewerker (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO (tijdelijke vervanging 1 december 30 juni)

VACATURE Trajectbegeleider / educatief medewerker (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO (tijdelijke vervanging 1 december 30 juni) VACATURE Trajectbegeleider / educatief medewerker (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO (tijdelijke vervanging 1 december 30 juni) Indiensttreding: Contactadres: vzw LEJO Antwerpsesteenweg

Nadere informatie

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord!

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Het stappenplan/stroomschema zorg volgt het zorgcontinuüm met aandacht voor de rol van: kinderen en jongeren, ouders, scholen gewoon en buitengewoon

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

Tussenevaluatie n.a.v. klassenbezoeken Loeki Klarenbeek ( gedragsdeskundige Proloog)

Tussenevaluatie n.a.v. klassenbezoeken Loeki Klarenbeek ( gedragsdeskundige Proloog) een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. april 2017 Tussenevaluatie n.a.v. klassenbezoeken Loeki Klarenbeek ( gedragsdeskundige Proloog) In het jaarplan 2016-2017 zijn er doelen

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

Deze groepstraining is een combinatie van: Rots en Water Weerbaarheidstraining voor kinderen & de weerbaarheidstraining Ho! Tot hier en niet verder.

Deze groepstraining is een combinatie van: Rots en Water Weerbaarheidstraining voor kinderen & de weerbaarheidstraining Ho! Tot hier en niet verder. Weerbaarheidstraining voor kinderen 2016: Stevig in je schoenen! Wil jij ook leren voor jezelf opkomen? Startdata eerstvolgende groepstrainingen: Leeftijd 4 tot 6 jaar: Vrijdag 13 mei 2016: 13:00 tot 14:30

Nadere informatie

Meldpunt SI Vlaams-Brabant en Meldpunt SI Brussel

Meldpunt SI Vlaams-Brabant en Meldpunt SI Brussel Door deze nieuwsbrief krijgen de aanbieders van schoolexterne interventies, de mogelijkheid om vernieuwende of verduidelijkend informatie omtrent hun aanbod, aan de CLB-medewerkers te verschaffen. Gelieve

Nadere informatie

Wat doe ik, wa ik en wat wil i

Wat doe ik, wa ik en wat wil i DC START Wat doe ik, wa ik en wat wil i VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is een regionaal opleidingen centrum, een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo), volwasseneneducatie, bedrijfsopleidingen

Nadere informatie

INTERACTIEVE STUDIEDAG GEDRAG

INTERACTIEVE STUDIEDAG GEDRAG INTERACTIEVE STUDIEDAG GEDRAG VANDAAG: PLANMATIG HANDELEN BUMPY MOMENTS GOED ONDERWIJS AAN JONGE KINDEREN COGNITIEVE BOUWSTENEN PLANMATIG HANDELEN ALS HET ANDERS GAAT (PREVENTIE, ESCALATIECURVE EN GFA)

Nadere informatie

Train-the-Trainer: agressiebeheersing. D-na voor ICOBA

Train-the-Trainer: agressiebeheersing. D-na voor ICOBA Train-the-Trainer: agressiebeheersing D-na voor ICOBA Vandaag INHOUD? Verschillende lagen Het CLIA-competence-model (prof. Decorte) Men dient te beschikken over domeinspecifieke kennis en vaardigheden

Nadere informatie

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017)

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) TIJDSAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) en hierdoor niet te vatten in een 2-jarenplan. Om met dit netwerk een concreet doel voor ogen te houden werken we in

Nadere informatie

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie 2 1. Voor wie? Deze brochure geeft informatie over Dialectische Gedragstherapie (DGT).

Nadere informatie

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? - Normaal begaafde kinderen van 4 tot 13 jaar, woonachtig in de regio Gelderland-Zuid, die in hun gedrag signalen afgeven die mogelijk duiden op een problematische

Nadere informatie

Wat doen wij al zo? Graag voorbeelden!

Wat doen wij al zo? Graag voorbeelden! HOE HANDELINGSGERICHT WERKEN WE IN ONZE SCHOOL? Uitgangspunt HGW 1. Werken vanuit onderwijsbehoeften van leerlingen en ondersteuningsbehoeften van leerkrachten en ouders Wat doen wij al zo? Graag voorbeelden!

Nadere informatie

AFZENDER: vzw apart Destelbergenstraat 61, 9040 Sint-Amandsberg. Info. SCHOOLJAAR HIER: KLEEFSTROOK MET ADRES

AFZENDER: vzw apart Destelbergenstraat 61, 9040 Sint-Amandsberg. Info. SCHOOLJAAR HIER: KLEEFSTROOK MET ADRES AFZENDER: vzw apart On@Break² Destelbergenstraat 61, 9040 Sint-Amandsberg Info SCHOOLJAAR 2018 2019 On@Break² HIER: KLEEFSTROOK MET ADRES INHOUD 1 Voorwoord 2 N.A.F.T. en On@Break² 3 De verschillende N.A.F.Trajecten

Nadere informatie

LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen. Commissie Samenleving

LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen. Commissie Samenleving LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen Commissie Samenleving 13/09/2016 1. Inleiding/aanleiding 2. Opstart Overlegplatform Leerrecht 2.1. Actieplan 2.2. Overlegplatform Leerrecht

Nadere informatie

KEC Onderwijs. Personal coaching

KEC Onderwijs. Personal coaching KEC Onderwijs Personal coaching 1 Er wordt veel gevraagd van jou als leraar. De werkdruk is hoog, bij ziekte is vervanging lastig vanwege het lerarentekort, toenemende digitalisering, hogere eisen aan

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen

Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen De leerling heeft zicht op wat hij/zij kan. (1) De leerling gaat op een gepaste manier om met dingen die hij/zij niet

Nadere informatie

KEC Onderwijs. Groepsdynamiek

KEC Onderwijs. Groepsdynamiek KEC Onderwijs Groepsdynamiek 1 De eerste weken van het schooljaar zijn belangrijk voor de groepsvorming. Ze bepalen de groepsdynamiek in de rest van het jaar. Groepsvorming gaat via een aantal fasen. Als

Nadere informatie

Doelen. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten

Doelen. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek 2014-2015 Projectteam: Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour, Sarah Verslijcke Cofinanciering: scholengemeenschap

Nadere informatie

Professionele hulp voor kinderen en jongeren

Professionele hulp voor kinderen en jongeren Professionele hulp voor kinderen en jongeren Ik heb het leuker en gezelliger met mama. Lijn5 is er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen die hulp nodig hebben in moeilijke fases van hun leven. Door

Nadere informatie

Actie diversiteit in alle departementen. KULeuven Association

Actie diversiteit in alle departementen. KULeuven Association Actie diversiteit in alle departementen KULeuven Association Doorstroommethodieken in KHLim: Een positieve benadering Om het onderwijs voor alle studenten meer toegankelijk te maken is een UDL-traject

Nadere informatie

In de provincie Antwerpen blijven de cijfers vroegtijdig schoolverlaten en spijbelen

In de provincie Antwerpen blijven de cijfers vroegtijdig schoolverlaten en spijbelen Inleiding In de provincie Antwerpen blijven de cijfers vroegtijdig schoolverlaten en spijbelen te hoog. Spijbelen of ongewettigde afwezigheden zijn een belangrijk signaal dat de ontwikkelingskansen van

Nadere informatie

Zelfevaluatie * Agressie

Zelfevaluatie * Agressie ben op de hoogte van agressie & beleid Ik heb inzicht in beleidsmatige zaken rondom agressie, stel (mede) beleid op voor een veilig klimaat en toon leiderschap om een veilige werkomgeving te optimaliseren.

Nadere informatie

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 MODULE Begeleiding (BEG) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 Aantal studiepunten 3 (1

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro Naam van de schoolexterne : Lange Time Out Halle, Groep Intro 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3 NIEUWSBRIEF Jaargang 2 September 2013 In dit nummer: - Voorwoord 1 - Wist u dat 2 - SWPBS 2 - Intervisie R&W 3 - Op maat trajecten 3 - Nieuw aanbod 3 - Uitgelichte workshops 4 - KECCademy 5 VOORWOORD Voor

Nadere informatie

De Kanjertraining Wat moet je weten over de kanjertraining? Doelen Aanpak

De Kanjertraining Wat moet je weten over de kanjertraining? Doelen Aanpak De Kanjertraining Wat moet je weten over de kanjertraining? Kanjertraining is bedoeld voor kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar die problemen hebben in de omgang met anderen en voor hun klasgenoten en/of

Nadere informatie

TRAINING KINDER- en TIENERCOACH

TRAINING KINDER- en TIENERCOACH TRAINING KINDER- en TIENERCOACH Infobrochure Eva Storm - Lazuli Training Wil jij kinderen écht vanuit je hart helpen? Dan is de opleiding Kinder- en Tienercoach iets voor jou! Tijdens deze training ga

Nadere informatie

Wat wil de leerkracht in 2016? Probleemgedrag aanpakken Zo weinig mogelijk extra tijd Eenvoudig implementeerbaar

Wat wil de leerkracht in 2016? Probleemgedrag aanpakken Zo weinig mogelijk extra tijd Eenvoudig implementeerbaar Wat wil de leerkracht in 2016? Probleemgedrag aanpakken Zo weinig mogelijk extra tijd Eenvoudig implementeerbaar Wat zijn onze criteria? Effectief. Via literatuurstudie op zoek naar evidentie Trainen van

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 Met welke verwachtingen ben ik naar hier gekomen? Terugblik: ontmoeten en waarderen Inhoud 1. Focus van de opleiding: Waar richten we studenten

Nadere informatie

VACATURE Trajectbegeleider (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T.-antenne in Boom

VACATURE Trajectbegeleider (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T.-antenne in Boom VACATURE Trajectbegeleider (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T.-antenne in Boom In diensttreding: 1 september 2010 Contactadres: vzw LEJO Borgerhoutsestraat

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk experiment

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk experiment ECTS-fiche a) Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk experiment Code E2 Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot NEEN

Nadere informatie

LET S TALK ABOUT SEXTING Een toolkit om het sextingbeleid van je school vorm te geven

LET S TALK ABOUT SEXTING Een toolkit om het sextingbeleid van je school vorm te geven LET S TALK ABOUT SEXTING Een toolkit om het sextingbeleid van je school vorm te geven We hebben de neiging om bij relaties en seksueel gedrag via nieuwe media, meteen het ergste te denken. Kinderen en

Nadere informatie

Specialistische Gedragscoach

Specialistische Gedragscoach Specialistische Gedragscoach Van vroegsignalering tot behandeling op reguliere basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een

Nadere informatie

Competentieprofiel medewerker BAAL

Competentieprofiel medewerker BAAL Het competentieprofiel is opgebouwd uit enerzijds de algemene competenties vanuit het ruime werkkader van vzw Jongerenwerking Pieter Simenon en anderzijds uit de beroepsspecifieke competenties gericht

Nadere informatie

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme In deze hand-out vindt u een korte samenvatting terug van de deelonderwerpen die Helen Wildeboer, trainer van de Stichting Omgaan met

Nadere informatie

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren.

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren. Naam van de schoolexterne interventie: Arktos KTO 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Arktos werkt op een projectmatige manier

Nadere informatie

Psychologische expertise Maarsingh & van Steijn

Psychologische expertise Maarsingh & van Steijn Psychologische expertise Veel verzuim op het werk wordt veroorzaakt door psychische problemen. Maarsingh & van Steijn heeft zich gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van problemen op het vlak

Nadere informatie

Antwerpen School aan de beurt

Antwerpen School aan de beurt www.besafe.be Antwerpen School aan de beurt Antwerpen - School aan de beurt 1 Antwerpen School aan de beurt FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid

Nadere informatie

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out SCHOOL TIME-OUT Lang programma School Time-out Op één of andere manier raak ik altijd in confl ict met de leerkrachten. Er zit zoveel in mijn hoofd dat ik me niet kan concentreren op school. Als ik de

Nadere informatie

Studiedag 29 maart 2018

Studiedag 29 maart 2018 Studiedag 29 maart 2018 Omgaan met gedrags- en emotionele problemen In het bruisende Zaveldal hoor je in de stilte pas de echte hulpkreten Missie Zaveldal als zorgende school met als perspectief jongeren

Nadere informatie

Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs

Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs ZORGVISIE Aan de basis van onze visie op zorg en de manier waarop we leerlingbegeleiding willen realiseren, liggen de grondbeginselen van ons pedagogisch

Nadere informatie

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging.

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Wij zijn een katholieke school en daarom vinden het belangrijk

Nadere informatie

AANPAK DE-RADICALISERING ANTWERPEN

AANPAK DE-RADICALISERING ANTWERPEN AANPAK DE-RADICALISERING ANTWERPEN 2015 01 26 09:30 11:00 Stad Antwerpen SL/SI/Anissa Akhandaf Team de-radicalisering - 2 experts/casemanagers - 1 projectleider groepsgerichte aanpak - 1 programmaleider

Nadere informatie

Try-Out. Een alternatief dagbestedingsproject

Try-Out. Een alternatief dagbestedingsproject Try-Out Een alternatief dagbestedingsproject Try-Out Samenwerking tussen 2 VZW s Team van Try-out. Jongeren Begeleiding: Ewoud Lemmens Partners en vrijwilligers Coördinator: Pats van Crombruggen Verschillende

Nadere informatie

THEMA SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo

THEMA SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Zelf Gevoelens Verbaal en non-verbaal primaire gevoelens beschrijven en uiten. Kwaliteiten Verbaal en non-verbaal beschrijven dat fijne en nare

Nadere informatie

Aanbod weerbaarheidstrainingen Gemeente De Ronde Venen schooljaar Sta sterk voor het jonge kind, intensief

Aanbod weerbaarheidstrainingen Gemeente De Ronde Venen schooljaar Sta sterk voor het jonge kind, intensief 1 Sta sterk voor het jonge kind, intensief De Sta Sterk Training voor het jonge kind is gericht op het vergroten van sociale en weerbare vaardigheden en het omgaan met emoties. Sociale vaardigheid en assertief

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS 16 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln >30

Nadere informatie

BABYWIJS : PROFESSIONELE BABYOPVANG

BABYWIJS : PROFESSIONELE BABYOPVANG BABYWIJS : PROFESSIONELE BABYOPVANG Met korting via Gastouderland De IKK-erkende online scholing van KinderWijs TV voor beroepskrachten in de kinderopvang die werken met 0-jarigen. De ontwikkeling van

Nadere informatie

Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid

Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid Ontstaan Doorheen de jaren een stijging van het aantal aanmeldingen van personen met een psychische kwetsbaarheid.

Nadere informatie

GEWELDDADIG GEDRAG naar medeleerling(en), personeel en/of zichzelf

GEWELDDADIG GEDRAG naar medeleerling(en), personeel en/of zichzelf GEWELDDADIG GEDRAG naar medeleerling(en), personeel en/of zichzelf Melding van incident aan directie/ontvanger Ontvanger doet melding aan directie Opvang van de melder Directie of ontvanger verifiëren

Nadere informatie

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 MODULE Begeleiding (BEG) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 Aantal studiepunten 3 (1

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Werkprogramma voor risicojongeren

Werkprogramma voor risicojongeren Werkprogramma voor risicojongeren Programma voor risicojongeren, gericht op het verkrijgen en behouden van beroepsopleiding en werk. Ik had eerst nooit echt zin om door te zetten. Veel te veel afleiding

Nadere informatie

1. Algemeen. VZW Katholieke Basisscholen van Poperinge Zetel : Bruggestraat 14, 8970 Poperinge Lokaal 314

1. Algemeen. VZW Katholieke Basisscholen van Poperinge Zetel : Bruggestraat 14, 8970 Poperinge Lokaal 314 1. Algemeen. De functieomschrijving wilden we beknopt & concreet maken om volgende redenen : Ze moet bruikbaar zijn op de 1 e personeelsvergadering waar we telkens ongeveer 20 minuten informeren en overleggen.

Nadere informatie

collegiale visitatie collegiale visitatie collegiale visitatie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet wat is het niet?

collegiale visitatie collegiale visitatie collegiale visitatie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet wat is het niet? meer dan een kijkje nemen bij de collega s reinhilde.everts@vsko.be Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Prof. Peter Van Petegem en Paul Cautreels wat is het niet? bij elkaar op visite gaan raadvragen aan

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Stress & Burn Out. ubeon Academy

Stress & Burn Out. ubeon Academy Stress & Burn Out ubeon Academy Programma Stress & Burn Out, twee thema s die tot voor kort taboe waren in vele werkomgevingen, vragen vandaag de dag extra aandacht. Naast opleidingen gericht op individuele

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Huiswerkbegeleiding voor leerlingen van het Voortgezet onderwijs Wat bieden wij aan? - Geschikte ruimte waar kinderen in alle rust

Nadere informatie

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2009 pavo 0202 Inleiding Als u last heeft van een burn-out door stress op het werk kunt u de therapiegroep werkstresshantering

Nadere informatie