2011 N 234. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2011 N 234. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;"

Transcriptie

1 2011 N 234 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 31 mei 2011 te uur in het Provinciehuis van de provincie Flevoland te Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; mevrouw J. d Arnaud-Appelo (PvdA), de heren P.L.W.J. Baaten (InwonersPartij) en J. van de Beek (PvdA), mevrouw D.B.J. Bergman (D66), de heren F. van den Brink (InwonersPartij), R.T. Brouwer (Trots), D.W. Bussink (CDA), L.J.J. Caniels (CDA), S.G.J. van Erk (VVD), H.W. Gerritzen (VVD), P.C.W. Hamstra (VVD), E. van der Herberg (PvdA), E. Hers (VVD) en J.M. van den Heuvel (SP), mevrouw J.J.P. van der Hoek-Dubois (Bindend Lokaal), de heren C.J.J. Homan (Bindend Lokaal) en J.L. Jonker (VVD), mevrouw E.C. van der Kleij (PvdA), de heren A. Kok (ChristenUnie) en H.P.M. van der Kolk (GroenLinks), mevrouw L.A. Kreuger-Sietses (GroenLinks), de heren E.H.G. Marseille (VVD) en M. El Mhassani (PvdA), mevrouw E.W. Middelkoop-Ferron (PvdA) de heer W.L.G. Raijmakers (Trots), mevrouw A.F.M. van Rijnsoever (InwonersPartij), de heren J. Schoone (Bindend Lokaal) en P.A. Schot (D66), mevrouw K. Senf (InwonersPartij), de heer H.P. Soomers (PvdA), mevrouw J.W. Sparreboom-van der Spoel (VVD), de heren C. van Veluwen (ChristenUnie) en B.E. Visscher (InwonersPartij) en mevrouw E. van Wageningen (ChristenUnie), leden van de raad; alsmede mevrouw M. Jacobs-Haagen en de heren J.A. Fackeldey, W. de Jager, W. Jansen, en R. Luchtenveld, wethouders; en de heren N. Versteeg, gemeentesecretaris, en J. Woltjer, griffier. Afwezig is: de heer S. Polman (SP), lid van de raad.

2 2011 N 235 Agenda 1 Opening N Mondelinge vragen N Vaststelling agenda N Notulen raad van 19 april 2011 N Ingekomen stukken N Beantwoording schriftelijke vragen van Bindend Lokaal N Beantwoording schriftelijke vragen van InwonersPartij N Beantwoording schriftelijke vragen van Bindend Lokaal N Mededelingen N Vaststelling A-stukken N Voorstel vaststelling meer- en minderwerk Arriva in relatie tot N 237 OV-meerjarenbegroting 12 Voorstel standpuntbepaling Bestuursakkoord VNG-Rijk N Opening De voorzitter: Dames en heren. Ik open de raadsvergadering. Bericht van verhindering is ontvangen van de heer Polman. U hebt een taartje gevonden, want gisteren is er iets heel bijzonders gebeurd. De Stichting Nationale Citymarketing Trofee feliciteert de gemeente Lelystad met de City Marketing. Ik was onderweg daar naartoe en ben in een flinke file beland. Dat was erg jammer, maar gelukkig was wethouder Fackeldey met de trein gegaan en hij was op tijd. Hij kan even vertellen hoe het daar aan toe is gegaan. Ik was wel een beetje boos dat ik vastzat, want ik had er graag bij willen zijn. Wethouder Fackeldey: Mevrouw de voorzitter. Sinds drie jaar kent Nederland de City Marketing prijs. Deze wordt door een vakjury uitgereikt voor twee categorieën, gemeenten onder de inwoners en gemeenten boven de inwoners. Er worden er steeds vijf genomineerd. Lelystad was bij de genomineerden en de vakjury heeft voor de categorie tot inwoners het Lelystadse citymarketingbeleid tot het beste van Nederland uitgeroepen, de samenspraak van City Marketing Lelystad en de gemeente, met drie argumenten. Eén, dat er aantoonbare resultaten bereikt waren. Twee, dat men dat niet alleen deed, maar samen met inwoners en bedrijven. En dat voor een gemeente die qua imago van ver moest komen, zoals stond geschreven in het juryrapport. Met elkaar waren we blij met deze blijk van waardering. 2. Gelegenheid tot het stellen van mondelinge vragen (art. 37 RvO) Er zijn geen vragen. 3. Vaststelling agenda De agenda wordt conform ontwerp vastgesteld. 4. Notulen van de raadsvergadering van 19 april 2011 De notulen van de op 19 april 2011 gehouden openbare raadsvergadering worden conform ontwerp vastgesteld.

3 2011 N Ingekomen stukken (stuk nr. A ) -1 Mevrouw Bergman: Mevrouw de voorzitter. Ten aanzien van B , Uitwerkingsplan LEA 2011, heb ik enige vragen gesteld aan de wethouder, omdat ik heel graag zou zien dat daaraan wat prestatie-indicatoren zouden worden gehangen waarop we straks kunnen evalueren. De voorzitter: Wilt u dat het geagendeerd wordt? Dat is namelijk de vraag bij de ingekomen stukken. Mevrouw Bergman: Dat lijkt me een te zwaar middel. De voorzitter: Misschien kan de wethouder bij wijze van uitzondering snel antwoorden. Wethouder De Jager: Mevrouw de voorzitter. Ik heb mondeling toegelicht, en dat zal ik hier bevestigen, dat wij bij het volgende uitwerkingsplan zullen rapporteren over de resultaten die we het afgelopen jaar geboekt hebben en dat we bij dat plan, voor het jaar daarop, nadrukkelijker zullen kijken naar prestatie-indicatoren die we dan aan de voorkant benoemen. Voor kennisgeving aangenomen. -2 Voor kennisgeving aangenomen. -3 Wordt betrokken bij de beraadslagingen van de Kadernota Beantwoording schriftelijke vragen (art. 38 RvO) van de fractie van Bindend Lokaal over de invoering van de WKR regeling (stuk nr. B ) De heer Schoone: Mevrouw de voorzitter. We danken het college voor het antwoord. De enige vraag die het bij ons oproept: is hierover communicatie geweest naar het personeel toe? Wethouder Luchtenveld: Mevrouw de voorzitter. Dit betreft de werkkostenregeling en daarop hebben wij geantwoord dat we dat pas in 2012 willen laten plaatsvinden en in het najaar van 2011 gaan oppakken. Dan zullen we uiteraard ook het personeel daarin betrekken. Dat is dan ook het moment van overleg. We zijn het op dit moment aan het voorbereiden, het is nog niet in uitvoering, dus er heeft nu nog geen overleg plaatsgevonden. In het kader van de besluitvorming nemen we uiteraard het overleg met het personeel mee. Voor kennisgeving aangenomen. 7. Beantwoording schriftelijke vragen (art. 38 RvO) van de fractie van de InwonersPartij inzake vorderingen sociale zaken (stuk nr. B ) De heer Van den Brink: Mevrouw de voorzitter. De InwonersPartij bedankt het college voor de duidelijke en verhelderende antwoorden. Voor kennisgeving aangenomen.

4 2011 N Beantwoording schriftelijke vragen (art. 38 RvO) van de fractie van Bindend Lokaal inzake nieuwe regelingen in de WWB (stuk nr. B ) De heer Schoone: Mevrouw de voorzitter. We danken wederom het college. Het roept wel artikel 40 vragen op en daar komen we mee terug. Voor kennisgeving aangenomen. 9. Mededelingen Er zijn geen mededelingen. 10. Vaststelling A-stukken a. Voorstel inzake indienen zienswijze op ontwerpbegroting 2012 en meerjarenraming Veiligheidsregio Flevoland (stuk nr. B ) Zonder beraadslagingen en zonder hoofdelijke stemming wordt conform het voorstel van het college besloten. b. Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Woonschepenhaven Havendiep uitbreiding (stuk nr. B ) Zonder beraadslagingen en zonder hoofdelijke stemming wordt conform het voorstel van het college besloten. c. Bijsturingsmaatregelen Programmabegroting 2011 (stuk nr. B ) Zonder beraadslagingen en zonder hoofdelijke stemming wordt conform het voorstel van het college besloten. B-stukken: 11. Voorstel tot vaststelling van meer- en minderwerk Arriva in relatie tot OVmeerjarenbegroting (stuk nr. B ) Moties en amendementen Amendement D66 De fractie van D66 stelt het volgende amendement voor: "De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 31 mei 2011 Overwegende dat het DRIS niet alle buslijnen van Lelystad gaat omvatten. Verzoekt het college Punt 3.3 van het besluit als volgt te wijzigen: " - geen DRIS te realiseren; - en het vrijgekomen geld te reserveren voor inzet t.b.v. openbaar vervoer en mobiliteit tot 2015.

5 2011 N 238 Amendement Lelystads Belang, Bindend Lokaal, VVD, CDA De fracties van Lelystads Belang, Bindend Lokaal, VVD en CDA stellen het volgende amendement voor: "Te wijzigen: Punt 1.2 "In 2011/2012 wel minderwerk toe te passen op het geoffreerde pluspakket in de vorm van frequentieverlaging van/naar Bataviastad. a. in de spitsuren van een kwartierdienst naar een halfuurdienst; b. zaterdag overdag van een kwartierdienst naar een halfuurdienst. Punt 1.4 te wijzigen in: " De Wijkbus Lelystad-Noord permanent te realiseren gedurende de looptijd van de concessie. Toelichting: Punt 1.2a: wel minderwerk in de spits. Punt 1.2b: wel minderwerk op zaterdag overdag. Punt 1.4: niet schrappen van de Wijkbus Lelystad-Noord. Voor beide uitbreidingen zien wij geen reden, daar het bezoek aan Bataviastad zeker niet zal plaatsvinden in de spitsuren, daar de openingstijden lopen van uur tot uur. Dat ook meerdere woonwijken worden aangedaan is duidelijk. Maar als je enkele woonwijken uitsluit van OV komt het niet erg sociaal over als je andere wijken een uitbreiding geeft. Tevens kom je als gemeente niet geloofwaardig over dat je niet wilt investeren in OV voor elke bewoner, als een van de grootste werkgevers in de gemeente wel bereid is om een jaarlijkse bijdrage te doen om deze lijn te realiseren. Waar vind je zoiets? Hoe moeten wij dat zien in relatie tot de grote kosten die wij uitgeven aan promotie van de stad? (City Marketing) De besparing van het schrappen van dit meerwerk onder punt 1.2 a en b dekt de kosten van de Wijkbus Lelystad-Noord. Amendement VVD, Lelystads Belang, CDA De fracties van VVD, Lelystads Belang en CDA stellen het volgende amendement voor: "Punt 1.5 van het besluit als volgt te wijzigen: "Het experiment gratis reizen voor 65+ ers met een persoonlijke OV-chipkaart per stop te zetten ( /jaar) en het verstrekken van gratis OV-chipkaarten aan 65+ ers per stop te zetten ( /jaar). Hiervoor in te voeren een aan een maximaal jaarbudget van gebonden vergoeding voor het reizen met het OV voor inwoners behorende tot huishoudens met recht op (bijzondere) bijstand op basis van de geldende draagkrachtpercentages, waarvoor een vergoeding voor openbaar vervoer wenselijk is. De regeling vervalt indien de dekking die wordt gevonden door het niet realiseren van het DRIS niet meer toereikend is. Punt 3.3 van het besluit als volgt te wijzigen: "Vooralsnog geen DRIS te realiseren. Amendement SP, Bindend Lokaal, PvdA, GroenLinks, Christenunie De fracties van SP, Bindend Lokaal, PvdA, GroenLinks en Christenunie stellen het volgende amendement voor: "Besluitpunt 1.5 wordt gewijzigd in: "1.5 Het gratis reizen voor 65+ ers met een persoonlijke OV-chipkaart inclusief het gratis verstrekken van OV-chipkaarten ( /jaar) te continueren tot eind 2015 / eind 2018 (*). Besluitpunt 3.3 wordt gewijzigd in: "3.3 Vooralsnog geen DRIS te realiseren.

6 2011 N 239 (*) Afhankelijk van of het amendement voor Wijkbus ten koste van ritfrequenties Bataviastad is aangenomen. Dat amendement creëert in de meerjarenraming OV budgetruimte voor drie jaar extra gratis openbaar vervoer voor 65+ ers: - Als dat amendement niet is aangenomen, stellen wij gratis OV voor t/m Dan komt de meerjarenraming OV met deze investering gratis OV t/m 2015 ( 260K negatief) en de besparing DRIS ( 269K positief) uit op een positief saldo van 17K in Als dat amendement wel is aangenomen, stellen wij gratis OV voor t/m Daarmee komt de meerjarenraming OV met het batig restsaldo van dat amendement ( 196K positief), met deze investering gratis OV t/m 2018 ( 440K negatief) en de besparing DRIS ( 269K positief) uit op een positief saldo van 33K in Amendement InwonersPartij De fractie van de InwonersPartij stelt het volgende amendement voor: "Doen vervallen: 1.4) "Het experiment Wijkbus Lelystad-Noord per stop te zetten ( /jaar). en 1.5) "Het experiment gratis reizen voor 65+ ers met een persoonlijke OV-chipkaart per stop te zetten ( 50.00/jaar) en het verstrekken van gratis OVchipkaarten aan 65+ ers per stop te zetten ( /jaar). Wijzigingsvoorstel: 1. Een nieuw punt 1.4) op te nemen: "Het experiment Wijkbus Lelystad-Noord te verlengen tot Een nieuw punt 1.5) op te nemen: "Het experiment gratis reizen voor 65+ ers met een persoonlijke OV-kaart en het verstrekken van gratis OV-chipkaarten tot te verlengen. Dekkingsvoorstel: Voor beide voorstellen geldt dat een uiteindelijke afweging wordt gemaakt bij de vaststelling van de Kadernota 2013 (voorshands dekking vanuit het DRIS inbegrepen de beheerskosten, te realiseren). Overwegingen zijn o.a.: Het experiment Wijkbus kan daarmee de groeiverwachtingen nog beter aantonen. Het gebruik door 65+ ers kan nu ook door Arriva worden gemeten. En de invloed van de rijksmaatregelen zijn bekend, alsook de financiële omstandigheden van de gemeente Lelystad als het gaat om de Begroting 2012 waarbij nog forse tekorten worden verwacht. Motie D66 " De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 31 mei 2011 Overwegende - dat de Wijkbus een haalbare en wenselijke uitbreiding van het buslijnennet lijkt; - het DRIS niet alle buslijnen van Lelystad gaat omvatten. Verzoekt het college - de Wijkbus uit te voeren; - en de opleiding van de chauffeurs voor die buslijn uit re-integratiewerk te bekostigen; - tot het beschikbaar zijn van chauffeurs uit het re-integratiewerk, chauffeurs in te zetten en die te bekostigen uit het beschikbare DRIS geld. En gaat over tot de orde van de dag. (Deze motie is ingediend door de fractie van D66)

7 2011 N 240 Motie GroenLinks "De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 31 mei 2011 Overwegende dat: - regio buslijnen een belangrijke functie hebben ter aanvulling van ons stadsvervoer (Aviodrome, Ölandhorst, kust, Oostervaart en Larserpoort); - hoewel Lelystad veel belang heeft bij goed regionaal openbaar vervoer, dit een provinciale verantwoordelijkheid is; - de (verlengde) provinciale OV concessie eind 2012 afloopt; - het nog onduidelijk is welke regiobuslijnen en -haltes dan geschrapt c.q. gewijzigd zullen worden. Verzoekt het college: - zo spoedig mogelijk hierover in overleg te treden met de provinciale overheid om het aantal overstaphaltes (aansluiting op regiobuslijnen, dan wel haltes van regiobuslijnen) binnen Lelystad te behouden, waaronder begraafplaats Ölandhorst, Lelycentre e.a. en waar mogelijk te optimaliseren; - en ook z.s.m. samen met de provincie in overleg te gaan met de provincie Noord- Holland en de gemeente Enkhuizen, over een regelmatige OV-dienst tussen Lelystad en Enkhuizen v.v. En gaat over tot de orde van de dag. (Deze motie is ingediend door de fractie van GroenLinks) De heer Schot: Mevrouw de voorzitter. Er zijn een aantal amendementen en moties waarin wij meegaan. Die zal ik nu niet gaan behandelen. Wat ik hier wel wil uitspreken is dat het openbaar vervoer in Lelystad wat D66 betreft belangrijk is in de zin dat wij overal zoveel mogelijk spreiding in lijnen door de stad moeten hebben. Wij vinden ook dat het openbaar vervoer voor heel veel soorten mensen toegankelijk moet zijn. Dat betekent dat wij het belangrijk vinden dat de Wijkbus voortgezet gaat worden. Wij vinden het ook belangrijk dat mensen die zeer krappe beurzen hebben, ook toegang krijgen. Voor beide zijn amendementen en moties in de maak die wij zullen ondersteunen. Wij zien ook dat er een DRIS (Dynamisch Route Informatie Systeem) is dat niet alle buslijnen van Lelystad gaat omvatten. Wij vinden dat wij, gezien de vele zaken die belangrijk zijn voor het openbaar vervoer, de gelden die voor het DRIS beschikbaar zijn, en ik begrijp dat dat minus de provinciale bijdrage is en wat andere kosten, moeten willen reserveren ten behoeve van openbaar vervoer en mobiliteit voor de periode waarover we het hier hebben. Wij hebben daarvoor een amendement ingediend. Het andere wat wij zien is dat er voor de wijkbussen een klein knelpunt is inzake de bemensing van de bus, de chauffeur. Wij vinden dat de chauffeur een mooi reintegratietraject kan zijn en dat de re-integratiebudgetten beschikbaar kunnen komen uit Perspectief, welzijn, in ieder geval uit die hoek, zodat ook dat aspect gedekt is. Wij hebben daarvoor een motie. Wij denken dat we op die manier een goede bijdrage kunnen leveren aan het meer- en minderwerk Arriva en aan een goed openbaar vervoer voor Lelystad. De voorzitter: Dank u wel. Het amendement en de motie maken onderdeel uit van de beraadslagingen. De heer Van der Herberg: Ik heb een puur verduidelijkende vraag over de motie en het amendement. In het amendement verzoekt u het college om het besluit te wijzigen. Ik denk dat u dat zelf kunt doen. U zegt het vrijgekomen geld te reserveren voor inzet t.b.v. openbaar vervoer en mobiliteit tot Is het uw bedoeling dat over

8 2011 N 241 de inzet van dat geld door de raad wordt beslist, of staat het ter beschikking aan het college om daar een afweging te maken? De tweede vraag gaat over de motie. U zegt: laat van de chauffeurs van de Wijkbus re-integratiewerk maken. In het collegevoorstel staat genoemd dat dat door mensen van Perspectief zou worden gedaan. Wat gaat er in uw voorstel veranderen ten opzichte van wat het college betoogt? De heer Schot: Ten eerste het amendement. Volgens mij gaat de raad over het geld. Misschien had het anders geformuleerd kunnen worden, maar wij vinden dat het zo moet zijn dat dat budget beschikbaar is voor openbaar vervoer en mobiliteit en ter beschikking is van de raad. De Perspectief-vraag. Ik wil zeker weten dat het re-integratiewerk is en wil dat alleen goed benadrukt hebben. De heer Raijmakers: Mevrouw de voorzitter. Als eerste zou ik het college willen complimenteren met het feit dat ze het binnen een zeer kort tijdsbestek voor elkaar hebben gekregen dat er een concessie is gekomen. Na het floppen van de vorige aanvraag is toch in drie a vier maanden gerealiseerd dat we hier nu met elkaar gezellig kunnen praten over meer- of minderwerk. Het is ook een voorstel waarin wij als raad wat kunnen vertellen en dat doe ik bij dezen. Wij dienen een amendement in dat punt 1.2 a en b wijzigt door wel minderwerk toe te passen in de vorm van frequentieverlaging van/naar Bataviastad. Punt 1.4 wijzigt door de Wijkbus Lelystad-Noord niet te schrappen. Het amendement wordt mede ingediend door Bindend Lokaal, VVD, InwonersPartij en CDA. De voorzitter: Dank u wel. Dit amendement maakt eveneens onderdeel uit van de beraadslagingen. De heer Gerritzen: Mevrouw de voorzitter. Ook van onze kant waardering dat het gelukt is om een concessie binnen te slepen die binnen de beschikbare budgetten toch een heel fatsoenlijk openbaar vervoer voor Lelystad lijkt op te leveren. Ten aanzien van het meer- en minderwerk vinden wij het belangrijk dat wij binnen dat beschikbare budget blijven. Lelystads Belang heeft een amendement ingediend ten aanzien van het in stand houden van de Wijkbus Lelystad-Noord. Dat amendement hebben wij mede ondertekend en ook mede ingediend. Onze overweging is vooral geweest dat een instituut als het CVI bediend blijft met openbaar vervoer. Dan wil ik even terugkomen op de oordeelvormende sessie van vorige week. Toen is al aangekondigd door één of meerdere partijen dat er wellicht een amendement zou worden ingediend op het voortzetten van het experiment gratis openbaar vervoer voor 65+ ers. De VVD heeft daar een eigen mening over en die hebben wij altijd gehad. Wij zijn van dat experiment en het voortzetten ervan geen voorstander. De reden daarvan is dat wij van mening zijn dat het weliswaar een sympathiek gebaar is om mensen gratis openbaar vervoer aan te bieden, maar dat lang niet alle 65+ ers in een positie verkeren dat zij financieel afhankelijk zijn van het gratis openbaar vervoer of gereduceerd openbaar vervoer. Wij hebben gemeend om te kijken hoe je dat soort gelden en dat soort gebaren wel op een goede manier moet inzetten. Wij vinden het belangrijk om het niet te koppelen aan een leeftijd, ook niet aan de leeftijd van 65+, maar aan de draagkracht van mensen. Wij vinden als je geld beschikbaar stelt voor gratis of gereduceerd openbaar vervoer, dat je dat zeker in een tijd dat dit soort middelen schaars zijn, moet laten terechtkomen bij die mensen die dat het hardst nodig hebben. Dan denken wij aan mensen die in de bijzondere bijstand zitten. Wij hebben daarvoor samen met een aantal andere partijen een amendement opgesteld, waarin wij stellen dat het bedrag van maximaal per jaar beschikbaar wordt gesteld voor die mensen die een (bijzondere) bijstandsuitkering hebben en die dat

9 2011 N 242 het hardst nodig hebben. Wij roepen in feite bij dezen het college op om maximaal gebruik te maken van de kennis, de expertise en de ervaringen die thans al binnen de gemeente aanwezig zijn om de uitvoeringskosten tot een minimum te beperken en diezelfde kennis, ervaring en expertise in te zetten om te beoordelen welke mensen in de genoemde groep dit nodig zouden hebben. Volgens mij is er nog een aantal maanden tijd om daarvoor de juiste uitvoering te bedenken. De heer Homan: Mag ik een vraag stellen aan de heer Gerritzen? Als er niet voor alle mensen die 65+ zijn gratis openbaar vervoer moet worden bekostigd, op hoeveel geld komt dan uw variant voor de gemeente Lelystad? De heer Gerritzen: Wat ons betreft, en zo hebben we het ook in het amendement gesteld, maximaal per jaar. Om nog even verder te gaan. Wij hebben gemeend dat de dekking daarvoor gevonden moet worden uit het niet realiseren van het DRIS en dat je dit experiment dan ook zou moeten inzetten zolang het budget dat we besparen door het niet inzetten van het DRIS dat toelaat. De heer Homan: Nog één vraag aan de heer Gerritzen. Is bekeken door de fractie van de VVD hoeveel uitvoeringskosten hiermee gepaard gaan? 1, 2, 3, 4 fte s? De heer Gerritzen: Dat hebben wij niet bekeken. Als u goed hebt geluisterd, heb ik zojuist aangegeven in mijn betoog dat ik het college oproep om maximaal gebruik te maken van de kennis, de expertise en de ervaring die thans al aanwezig zijn om daarmee de uitvoeringskosten tot een minimum te beperken. Mooier kan ik het niet maken, mijnheer Homan. De heer Van der Kolk: Een aanvullende vraag. Vindt u het rechtvaardig dat met die een aantal gezinnen, waarschijnlijk, met kinderen ook, een gratis OVabonnement krijgen en de rest op een houtje staat te bijten? Het lijkt mij niet de goede oplossing. De heer Gerritzen: U hebt mij niet horen zeggen dat je een aantal mensen het volledig gratis moet aanbieden en de rest op een houtje moet laten bijten. Ook dat heb ik in mijn betoog aangegeven: wij roepen het college op om daarmee op een juiste manier de juiste dingen te doen en ook de juiste mensen te bedienen. Of dat nu volledig gratis openbaar vervoer aanbieden is, of dat je een grotere groep een tegemoetkoming kunt aanbieden, dat laten wij als uitvoering over aan het college. De heer Van Veluwen: Onze fractie vond het in eerste instantie een heel sympathiek amendement, maar als je daar even op doordenkt, dan kom je merkwaardige dingen tegen. Met name de medische en sociale redenen. Dat betekent dat al deze mensen een medische en sociale indicatie moeten krijgen. Met name bij de sociale indicatie kan ik me niet voorstellen hoe je dat zou uitvoeren. Dat maakt dit wat ons betreft een heel bijzonder amendement. Een tweede punt, en de heer Homan wees daar al op, het is een plan maar er zit geen onderlegger bij. Het is wishfull thinking en we zien wel waar we uitkomen. Het kan best zijn dat al na twee maanden de pot leeg is en deze kwetsbare groep op de keien staat. Daarbij een derde punt. Ook merkwaardig is de discussie over de regiotaxi. Wordt die gratis? Hoe gaat u dat zien? Het is al een technisch punt, een hoevraag, maar het zou best kunnen zijn, als we dit aannemen, dat vervolgens de regiotaxi gratis is. Maar mijn principiële vraag is: hoe gaat u sociaal indiceren? De heer Gerritzen: Dat indiceren gaan wij niet zelf doen. Ik denk dat dat uitvoeringshandelingen zijn die wij graag aan het college overlaten. Medische kosten.

10 2011 N 243 Dat zijn bijvoorbeeld mensen die echt een minimuminkomen hebben en ermee geconfronteerd worden dat ze met grote regelmaat een ziekenhuis of een medisch specialist moeten bezoeken. De heer Van Veluwen: Daarvoor heb je naar mijn idee de regiotaxi. Ik vind het jammer dat u zegt: ik heb niet nagedacht over de hoevraag. Daar komt natuurlijk wel iets achter weg. Nogmaals, ik zou van de VVD willen weten hoe men het sociaal indiceren gaat doen. Het is een beetje flauw om te zeggen: zoek het maar uit, college. Ik zou iets meer denkkracht van u verwachten en dat u daar wat duidelijker antwoord op geeft. De heer Gerritzen: Het is jammer dat u enigszins teleurgesteld klinkt. Nogmaals, ik heb duidelijk gezegd dat wij dat graag aan het college willen overlaten. We hebben er ook vertrouwen in dat het college daarin de juiste weg weet te vinden. De heer Van den Heuvel: Ik begrijp als SP niet dat de VVD inkomenspolitiek gaat voeren. En wat de heer Van Veluwen zojuist ook aangaf, hoe ga je sociaal indiceren? U geeft hier een open brief zonder enig kader aan het college: college, ga dit uitwerken. Zet er dan ook in dat we een uitwerking tegemoetzien. Want dit is een open regeling: hier hebt u en ga maar kijken volgens die vage omschrijving hoe u dat uitgevoerd krijgt. Ik begrijp het niet. Legt u het nog eens uit. De heer Gerritzen: Dan zou mijn wedervraag zijn: hebt u liever dat die kwetsbare groep niet bediend wordt met een stukje extra? De heer Van den Heuvel: De SP zou graag willen dat alle kwetsbare groepen bediend worden met een stukje extra. Maar we hebben het hier over meer- en minderwerk in een OV-concessie en u maakt er nu een stukje extra bijzondere bijstand van en dat is toch geheel iets anders. De heer Gerritzen: Dan zal ik nog één poging wagen. U had dat echt uit mijn betoog kunnen beluisteren als u dat gewild had. Op het inzetten van een dergelijk bedrag voor mensen vanaf een bepaalde leeftijd zouden wij dezelfde argumenten kunnen loslaten als u doet ten aanzien van het amendement dat wij aandragen. Wij hebben gemeend dat het zuiverder zou zijn als je geld verstrekt en mensen iets gratis of gereduceerd aanbiedt, en dat is altijd een vorm van financiële compensatie, dat je dat niet aan leeftijd ophangt maar aan financiële behoefte. Dat zou u toch moeten aanspreken. De heer Van den Heuvel: Ik probeer het nog één keer. Als je een regeling invoert zoals we die ingevoerd hebben voor een hele doelgroep - simpel, 65+: u hebt de mogelijkheid - dan zal die 65+ er met die Jaguar met chauffeur daar geen gebruik van maken. De anderen die er gebruik van willen of heel graag gebruik van zouden willen maken, die maken daar gebruik van. Op het moment dat je het gaat differentiëren, krijg je uitvoeringskosten. We hebben in Lelystad een Lelystadpas gehad. Die kostte drie keer wat hij de mensen opleverde. Daarom is hij toen afgeschaft. Ik zie hier grote uitvoeringskosten met het indiceren en ook een zekere willekeur van wie wel en wie niet. Deze regeling, zonder enige onderbouwing, zonder enig verder kader, spreekt ons niet aan. De heer Gerritzen: Dan begrijp ik dat u hem niet steunt. Daar bent u vrij in. De heer Bussink: Mag ik hierop reageren? Uitvoeringskosten. Voor zover wij weten zijn er verschillende soorten kaarten. Je hebt de persoonsgebonden kaart. Die worden nu al toegepast, ook om korting voor ouderen mogelijk te maken. Als er hoge

11 2011 N 244 uitvoeringskosten zouden zijn, dan zou die kaart voor ouderen er ook niet zijn. Dus dat lijkt me oplosbaar, maar wat ons betreft ligt de bal bij het college om dat goed in te vullen. Als het gaat om de vraag: waarom zou je 65+ wel gratis doen. Tot voor kort dachten we: dat is een groep mensen die qua inkomen inderdaad wat achterloopt bij de rest van Nederland, maar op 2 december 2010 is er een Kamerbrief geweest en daar is onderzoek gedaan naar de inkomenspositie van ouderen. Ik citeer: "In 2008 bedraagt het aandeel lage inkomens bij ouderen 3,8%. Dat is minder dan de helft van dat van de totale bevolking, 8%. Oftewel, de inkomensontwikkeling bij ouderen is heel fors geweest de afgelopen 10 jaar. Dus als je iets zou willen doen, dan zou dat met name zijn voor de groep beneden de 65 in plaats van boven de 65. Dat is ook de reden waarom wij voorstander zijn van dit amendement. Dat heb ik in de vorige sessie al aangegeven. Ik heb toen ook aan de wethouder gevraagd of het niet mogelijk was om voor de doelgroep minder draagkrachtigen in brede zin iets te doen. Het amendement van de VVD verwoordt wat wij beogen. De voorzitter: Zo genoeg besproken. Het amendement maakt onderdeel uit van de beraadslagingen. De heer Van der Kolk: Mevrouw de voorzitter. Ook GroenLinks is blij dat er inmiddels een concessie ligt. We hebben nog wel wat aantekeningen en kanttekeningen. Allereerst zijn we nogal bezorgd. Dat heeft niet zozeer met deze concessie te maken als wel met het in elkaar grijpen van deze concessie van Lelystad en de regio. De concessie van de regio loopt eind volgend jaar af. Wij vragen ons af of over een aantal dingen is nagedacht door het college en of het college daarop tijdig kan ingrijpen. Vandaar dat wij een motie gaan indienen over de regiobuslijnen die een belangrijk deel van het vervoer binnen Lelystad op zich nemen. Dat zijn doorgaande buslijnen, onder andere de haltes Ölandhorst, Aviodrome is een halte van de bus naar Dronten, de Harderwijkbus heeft een aantal haltes binnen het Lelystads vervoer, en vangt dus een deel op van het openbaar vervoer binnen Lelystad. Wij zijn er niet gerust op dat zonder enige onderhandeling met de provincie of met anderen dat allemaal goed gaat. Wij verzoeken het college dan ook dringend middels deze motie om daaraan deel te nemen. Het tweede is het openbaar vervoer voor 65+. Ook GroenLinks heeft zich daar sterk voor gemaakt, met name omdat het een verworven recht was als experiment. Wij vinden het erg naar om die mensen dat weer af te pakken. De kosten zijn relatief laag voor de hele groep 65+ ers. We hebben daarnet gehoord bij de O-sessie, bij de inspraakronde van de A-stukken, dat het zelfs nog iets goedkoper kan als je bij Arriva wat korting gaat bedingen. Dan kan het goedkoper dan De argumentatie: de 65+ ers die op dit moment in de bus zitten, zijn niet de rijkste mensen. Ze zijn meestal niet in het bezit van een auto, neem ik aan. Voor hen zijn de sociale contacten binnen de stad en de zelfredzaamheid een belangrijk punt. Daar komt nog bij dat Lelystad over een op zich prima fietsnetwerk beschikt, maar met heel steile bruggen. Het schijnt zo te zijn dat daarom het aantal scootmobielen in Lelystad stukken hoger ligt dan in andere steden. Al met al reden om de 65+ ers hun bus te gunnen. Over het amendement van de VVD is voldoende gezegd wat mij betreft. Volgens ons is hij onuitvoerbaar. De Wijkbus. Daar staan we op zich niet onsympathiek tegenover, maar niet ten koste van de spitsfrequenties van/naar Bataviastad. Wij vinden het belangrijk dat de frequenties naar Bataviastad zoals ze door het college zijn voorgedragen, blijven bestaan. We zullen dus de motie over de Wijkbus niet steunen in deze vorm. Als het een buurtbus zou zijn geweest met vrijwilligers, met veel minder

12 2011 N 245 kosten, zouden we het nog wel kunnen overwegen. In dit geval dus niet. Andere moties laat ik op dit moment even buiten beschouwing. De heer Homan: Mevrouw de voorzitter, collega s. Er is in de sessie A-stukken door de heer Bakker een duizendtal handtekeningen ingediend om gratis openbaar vervoer te bepleiten. Dat is mooi. Iedereen telt mee, zegt dit college. Velen van de raad zullen dat graag ook doen. Als je handtekeningen kunt indienen namens een groep die graag wil dat de bus gratis blijft rijden voor ze, dan is dat heel goed. Als we de 65+ ers beschouwen, dan kunnen we zien dat ze voor een aantal doelen de bus nodig hebben. Niet alleen voor sociale contacten, niet alleen voor het vrijwilligerswerk, maar ook veel meer dan gelukkig jongere mensen voor medische afspraken, culturele behoefte. Nee, niet steeds naar de Agora, ook naar de bibliotheek en andere evenementen en uitvoeringen. En voor het doen verkrijgen van de huishoudelijke behoeften; de boodschappen kunnen ook per bus gelukkig gedaan worden. Dat betekent dat als al die mensen in hun eigen auto zouden stappen, wij veel meer last van het milieu zouden hebben, dat de wegen veel meer bezet zouden zijn door het gemobiliseerd verhaal en wij dus ook veel meer congestie zouden krijgen op al die punten die wij al kennen in deze stad. Het gratis openbaar vervoer houdt een aantal mensen in deze stad ook een beetje in de frisse lucht. Dat moeten we niet veronachtzamen. En dat wordt natuurlijk steeds meer, want we krijgen steeds meer 65+ ers. Bindend Lokaal is dus sterk voor het behouden van de gratis openbaar vervoerbus voor ouderen. Wij zijn ook sterk voor Wijkbus Noord. Volgens het college is de potentie aanwezig voor die bus. Als het college dat zegt, dan hadden we eigenlijk verwacht dat het college dat in het voorstel zou meenemen. Dat heeft het college niet gedaan want er was nog niet het aantal van reizigers per maand bereikt, dus nog maar niet. Maar als de potentie er is, dan is het toch heel logisch dat je daar die bus gaat realiseren. Wij zijn er dus sterk voor dat die bus gaat rijden en dan wel ten koste van een klein beetje frequentie naar Bataviastad. Er is een onderzoek gepleegd. Waar Wijkbus Noord voldoet aan behoefte in een deel van de stad, zo zijn er nog meer delen in Lelystad waar nog geen bus naartoe rijdt. Het is jammer dat in dat onderzoek niet bekeken is of er ook in andere delen van de stad waar de bus nog niet naartoe gaat, niet voldoende potentieel is om een bus te gebruiken. Dat vinden we jammer. Het is in feite een witte vlek in de mogelijkheid om goed na te denken over openbaar vervoer. Er zijn nog wat vragen overgebleven. We hebben direct een oordeelvormende sessie gehad en dat is jammer. We weten dat in % van de haltes gereed moet zijn, gehandicaptenproof gemaakt moet worden. Wij willen weten wanneer die andere haltes dan ook gehandicaptenproof zijn. Dat is ons nog onduidelijk. In de oordeelvormende sessie heeft Bindend Lokaal gevraagd naar het aantal haltes. U hebt de motie van ongenoegen die in principe in concept is uitgedeeld, gelezen. Wij zijn toen op de hoogte gesteld van het feit dat de haltes in aantal gelijk blijven. Twee dagen later stond het contract niet op de website, maar lag het vertrouwelijk ter inzage. Dat vinden we jammer, dat vinden we onzorgvuldig. Daar hebben we een gevoel van ongenoegen over gekregen. Wij willen graag de wethouder uitdagen en vragen om daar een stevig verhaal tegenover te zetten. Dat zou misschien de collega-woordvoerders kunnen verleiden om hierover ook iets te zeggen. Dit in eerste termijn. De heer Baaten: De InwonersPartij zit met een dilemma, want de heer Homan zegt op een bepaald moment dat de heer Bakker in de A-sessie het heeft gehad over handtekeningen et cetera, maar er is ons zojuist medegedeeld, dat de heer Bakker blijkbaar een bedrag van ter beschikking heeft van Arriva. Dat

13 2011 N 246 betekent nog iets voor vanavond. De heer Bakker zit blijkbaar achter ons. Ik heb het niet geverifieerd, maar als dat waar is, dat derden inderdaad hebben opgehaald en dat daarmee het 65+-vervoer op een andere manier geregeld zou kunnen worden, dan zou het wel prettig zijn dat we dat kunnen nagaan. Dan zouden we misschien een heel ander besluit kunnen nemen vanavond. Ik kijk zowel naar links als naar rechts, want ik had begrepen dat de heer Bakker zou inspreken. Mogelijk is dat fout gegaan. Maar het zou jammer zijn als we lieten liggen. De voorzitter: Hier komt straks antwoord op vanuit het college. Als u de vraag aan de heer Homan stelt, weet ik niet of hij die kan beantwoorden. De heer Homan: De enige die hierover iets weet, is de heer Bakker zelf. De voorzitter: Inderdaad, maar de heer Bakker doet niet mee aan de beraadslagingen in de raad. Hij is geen raadslid. Dat weet ik zeker. De heer Van der Herberg: Ik weet niet hoe het laatste zit, maar ik weet vrij zeker dat niet de mensen die hun handtekening hebben gezet allemaal hebben ontvangen. Dus die handtekeningen zijn voor ons geen cent minder waard. Mevrouw de voorzitter. Vier jaar lang hebben wij in feite naar deze avond toegeleefd, want zo lang is deze gemeenteraad al bezig met deze aanbesteding en concessie. We hebben eerst een kadernota gehad, in Een programma van eisen, in Een eerste aanbesteding. Die mislukte. Vervolgens een raadsmotie waarin het programma van eisen werd aangepast. Een tweede aanbesteding en we zijn nu vier jaar verder op het punt dat we een concessie hebben kunnen gunnen. Over dat resultaat is de PvdA tevreden. Het is natuurlijk jammer dat op onderdelen de vervoerswaarde van deze concessie nog lager is dan de vervoerswaarde van de vorige concessie. Ik noem daar een aantal kwartiersdiensten, ik noem daar ook de nightservice die we vanaf 4 september zullen gaan missen. Maar de huidige marktsituatie is niet die van In 2003 konden we Connexxion voor een koopje binnenhalen en dat lukt in de huidige markt niet meer. Dit resultaat is wel een stuk beter dan wij zo eind vorig jaar hadden durven hopen. Wij zijn vooral blij dat op de meeste lijnen de frequentie van vier keer per uur in de spits gehandhaafd kan blijven. Wij zijn ook blij dat in het routenet een aantal verbeteringen heeft kunnen plaatsvinden, die aansluiten bij het onderzoek dat wij daarnaar in 2008 pleegden. Ik noem dan Lelystad Haven dat nu ook in het zuidelijke deel bereikbaar wordt met de bus. Ik noem de Wijngaard en ik noem de Gondel waar een bus doorheen gaat rijden. Vanaf de dag van de gunning, de dag dat de aanbesteding eindigde, is de PvdA helder geweest over de prioriteiten die wij stellen voor het meer- en minderwerk. Dat is ten eerste: het moet uit het voor het openbaar vervoer beschikbare budget. We zouden graag nog een miljoen euro extra in openbaar vervoer stoppen, maar dat geld hebben we elders in de begroting, dat weten we allemaal, keihard nodig. Het tweede punt van onze prioriteitenlijst is de rijdfrequentie in de spits. Ik zei het daarnet al, dat is op zich in orde, maar er liggen nu amendementen waarin daar weer afbreuk aan wordt gedaan. Het derde punt van onze prioriteitenlijst is het voortzetten van het gratis openbaar vervoer voor 65+ ers. Dat zit niet in het basispakket en daarom willen wij samen met een aantal andere partijen een amendement indienen dat voor een aantal jaren, in ieder geval voor zover wij dekking hebben kunnen vinden in het niet uitvoeren van een DRIS, dat gratis openbaar vervoer voor 65+ ers voortzet. Nog even ter herinnering waarom wij het zo n goed idee vinden om dat te doen. Daarvoor hoeven we alleen maar naar de cijfers te kijken. Je kunt er allerlei gedachten, ideeën,

14 2011 N 247 gevoelens al dan niet in de onder- of de bovenbuik bij hebben, maar het keiharde cijfer is dat sinds 2006 het aantal ouderen in sociaal isolement in Lelystad met eenderde is verminderd. Dan kun je altijd zeggen: dat heeft ook andere redenen. Dat zal misschien ook wel zo zijn, maar de PvdA is niet bereid om het risico te nemen dat we met het afschaffen van het gratis openbaar vervoer dat soort ontwikkelingen weer de andere kant op gaan duwen. Daarom vindt de PvdA het gratis openbaar vervoer voor 65+ ers zeer de moeite waard en dienen wij samen met SP, Bindend Lokaal, GroenLinks en Christenunie een amendement in. Ik zit een beetje achteraan in het rijtje. Dat stelt mij in de gelegenheid om op een aantal dingen te reageren. Ik wil graag even ingaan op de Wijkbus. Zoals ik al zei, de dekking met het afschaffen van kwartierdiensten zien wij sowieso niet zitten, maar ik wil ook hier even wat cijfers noemen die misschien het verhaal Wijkbus versus andere lijnen in een perspectief plaatsen. Ik heb er een plaatje van gemaakt. Ik weet niet of u het kunt zien. We hebben hier een rode staaf en een blauwe staaf. U ziet de blauwe staaf niet? Dat kan kloppen, dat is het aantal reizigers van de Wijkbus in een maand in de afgelopen periode. De rode staaf is het aantal reizigers in de lijn naar Bataviastad, waar we nu dus de dienstverlening willen gaan verminderen. We hoeven als gevolg van die lagere frequenties maar 3% van de reizigers op die lijn 7/lijn F, uit de bus te jagen, dan hebben we al meer reizigers dan er in die Wijkbus zitten. Dat is het argument waarom wij niet voor dat amendement zullen stemmen. De heer Baaten: Bij interruptie. Mag ik de heer Van der Herberg een vraag stellen? Statistieken kun je vaak naar je hand zetten. Daar staan ze om bekend. Is deze statistiek met de twee staafjes precies de tijdstippen waarop nu dat amendement van een aantal partijen speelt, of hebt u even een dag genomen, of een week, of een jaar? Als die statistiek exact die tijd is die voor aanpassing in aanmerking komt, dan krijgt hij waarde. Als hij niet exact ligt binnen die tijd waarin de wijziging wordt voorgesteld, dan heeft hij totaal geen waarde. Dan is het een statistiek die je in feite als onwaar moet bestempelen. De heer Van der Herberg: Ik kan het betoog niet helemaal volgen, maar ik wil u met alle plezier vertellen waar ik de cijfers vandaan heb. De heer Baaten: De vraag is heel simpel: zijn het precies de tijdstippen waarvoor een wijzigingsvoorstel op tafel ligt? Ja of nee is voldoende. De heer Van der Herberg: Ik heb geen wijzigingsvoorstellen met tijdstippen gezien. Dan zult u toch even wat helderder moeten zijn. De heer Baaten: Dan nog een keer de vraag. U kent het raadsvoorstel. Als u kijkt naar de tijdstippen bij Bataviastad, u hebt dat in uw betoog meegenomen dus u kent dat, is dan die statistiek precies die tijdstippen die daar worden genoemd, of is het van een dag, of een maand, of een jaar? De heer Van der Herberg: Dan ga ik toch het antwoord geven dat ik in de planning had. De cijfers zijn gebaseerd op de tellingen over heel Het is dus een gemiddeld getal per maand voor de lijn naar Bataviastad. Het cijfer voor de Wijkbus is gebaseerd op de evaluatie waar een getal van 450 reizigers per maand op 407 bussen per maand uitkwam. Het amendement van de VVD is ons natuurlijk zeer sympathiek, want de PvdA wil heel graag dat de voorzieningen in deze stad zoveel mogelijk ten goede komen aan de mensen die dat nodig hebben. Maar de VVD zegt: hiermee komt een grotere groep dan bij gratis openbaar vervoer voor 65+ in aanmerking voor gratis openbaar

15 2011 N 248 vervoer. Dat durven wij zeer te betwijfelen. Andere partijen hebben het al gezegd, hoe zit het met de uitvoeringskosten? De VVD heeft dat niet helemaal helder op een rijtje. Wij ook niet. Na die vier jaar voorbereiding kwam dit idee afgelopen weekend op ons pad, dus wij hebben dat niet helemaal kunnen uitpluizen, maar ik heb wel mijn oor te luisteren gelegd in de organisatie. Er wordt mij verteld dat de uitvoeringskosten hiervan een heel stuk hoger zullen liggen dan bij het gratis openbaar vervoer voor 65+ ers. Dat betekent dat je van de een heel stuk minder mensen zult kunnen helpen. Dat is voor ons een argument om hier in eerste instantie niet voor te zijn. De heer Gerritzen: Om te trachten een kort antwoord te geven aan de heer Van der Herberg. Ik heb volgens mij niet gezegd dat wij een grotere groep gingen bedienen, maar een andere groep. De heer Van der Herberg: Dan heb ik dat verkeerd gehoord. De heer Baaten: Mevrouw de voorzitter. Als we kijken naar de speelruimte die het college had, dan vinden we het een compliment waard dat dit vervoerspakket er uiteindelijk is uitgerold. Maar wij willen toch een lans breken binnen het geheel als het gaat om de Wijkbus en de 65+ ers. Kijken we naar de Wijkbus. Bij Lelystad-Noord hebben we het langzaamaan over een vijftal groeiwijken, een recreatiegebied, horeca- en andere bedrijven met een van de grootste werkgevers van Lelystad en naar onze informatie komt er nog het volgend jaar mogelijk een heel grote speler bij van minimaal 200 werknemers in datzelfde gebied. Wij willen niet dat we dat hele gebied voor mogelijk de komende 10 jaar uitsluiten van openbaar vervoer. Als je dat nu niet meeneemt, dan ben je het kwijt. Wij zijn ervan overtuigd dat in de komende jaren de behoefte alleen maar zal stijgen als het gaat om openbaar vervoer, met name in dit gebied, ook voor de 65+ ers in die wijk want ze worden met de dag ouder. Velen van ons kunnen erover meepraten. Dat betekent dat die Wijkbus als het gaat om chauffeurs wellicht ook nog mogelijkheden biedt als het gaat om gesubsidieerde arbeid; en dan van gesubsidieerde arbeid naar reguliere arbeid. En uiteraard de financiële bijdrage, die best de moeite waard is als we kijken naar het CVI. Het amendement werd al toegelicht. Daarvan zijn wij mede-indiener. Als we kijken naar het openbaar vervoer voor 65+ ers, dan zitten we nu met het dilemma dat ik daarnet noemde, de , en dat wij aan het begin van de avond niet wisten. Ik doe maar net alsof we dat nog steeds niet weten en haak in op de feiten bij aanvang vergadering en dat zijn de handtekeningen. De huidige omstandigheden, met name de bezuinigingen, maken dat we inderdaad pijnlijke keuzes moeten maken, prioriteiten moeten stellen. Het zij zo. Dat betekent ook dat we keuzes moeten en durven maken als het gaat om de 65+ ers om gratis te reizen. Gratis bestaat niet, maar om dat reizen van 65+ ers in ieder geval aan te pakken. We hebben daarin meegenomen de rapportages. De rapportages niet in statistieken maar de keiharde cijfers. Als we daar ook nog bijnemen dat de 65+ er, en dat zijn ook allemaal feiten voor zover ze bij ons bekend zijn, van huis uit een aanzienlijke korting heeft van 34%, dan willen we dat ook meenemen. Dus de 65+ er reist in het algemeen al goedkoper. We denken met het amendement dat al werd toegelicht, een uitstekend alternatief te hebben, omdat daarbij maatwerk het sleutelwoord is en niet alleen de 65+ er die het echt nodig heeft geholpen wordt, maar ook nog een andere doelgroep. De heer Van Veluwen: Mag ik een vraag stellen aan de InwonersPartij? Ik zit met een puzzel en dat is uw verkiezingsprogramma. Dat hebt u waarschijnlijk zelf ook gelezen, ik heb het hier voor me liggen. Ik citeer: "De InwonersPartij wil permanent gratis openbaar vervoer voor 65+. Dat is het eerste punt van uw

16 2011 N 249 verkiezingsprogramma. Het tweede punt is: "Zodra dit mogelijk is echter ook voor andere groepen... enz. U hebt uw kiezers in ieder geval verteld: stem op mij, dan zetten wij ons in als eerste prioriteit op gratis openbaar vervoer voor 65+. Ik vraag me af waardoor uw inzicht is veranderd en waarom. De heer Baaten: Het inzicht is onder andere veranderd door het volgende. Er is een Wijkbus bij gekomen. Dat staat niet in het verkiezingsprogramma, maar zo kunnen programma s wijzigen, ook in het voordeel. Het is onder andere veranderd door de bezuinigingen, door de feiten die we in de afgelopen periode niet kenden maar ter tafel zijn gekomen. De tekorten die we hebben hier in Lelystad als het gaat om de financiën. Het gaat om wat ik zojuist zei, de bezuinigingen, en we krijgen nog een keer de rijksbegroting over ons heen. Al die zaken die wij toen niet wisten, gaan wij nu niet uit de weg. Ik ben ook begonnen met te zeggen: we zullen pijnlijke keuzes moeten maken op basis van de feiten. Feiten die we toen niet kenden. U niet en wij niet. U mag van mij aannemen, en ik neem aan dat het ook voor uw verkiezingsprogramma geldt, dat als je bepaalde zaken van tevoren had geweten, met al hetgeen er op dit moment speelt en wat er nog op ons afkomt, we mogelijk dat soort zaken op een andere manier erin hadden gezet. Maar wij laten de 65+ er niet vallen. De heer Van Veluwen: De volgende keer, begrijp ik, zet u onder uw verkiezingsprogramma met grote letters: onder voorbehoud. De heer Baaten: Dan daag ik u uit om uw verkiezingsprogramma, en dan kijk ik naar alle afgelopen jaren dat u verkiezingen hebt meegemaakt en al dan niet in grote hoeveelheden gewonnen of verloren hebt, te screenen en te kijken waar u zaken niet hebt gewijzigd. De heer Van Veluwen: U hebt ons in de vorige periode daarop gewezen. Ik kan u vertellen dat u ons feitelijk beticht hebt van kiezersbedrog. Dat is nooit feitelijk aangetoond. Ik moet toch constateren dat de InwonersPartij op deze bladzij al twee keer de kiezer wat anders verteld heeft dan u nu gekozen hebt. Dat is met de wegen geweest, de 55 db(a). Daarover hebt u met koeienletters gezet: daar gaan we voor. Ook bij openbaar vervoer zet u met grote letters: daar gaan we voor. En u laat het liggen. De heer Baaten: Dan zal ik er één terugketsen en dan kunt u daar naderhand even op blowen. U had het destijds in uw verkiezingsprogramma over de coffeeshop. Totdat u de wethouder had. Wat gebeurde er toen met de coffeeshop? Wilt u er nog één hebben, of is deze voldoende? De voorzitter: Zullen we even de coffeeshop buiten beschouwing laten? Daar komen we binnenkort op terug. Er ontstaat hier even een debat en er wordt gewezen op het verkiezingsprogramma. Zo hoort het netjes te gaan. Gaat uw gang, mijnheer Van Veluwen. De heer Van Veluwen: Ik ben daarop wel aangesproken. Wij hebben als partij, dat kan ik u rustig zeggen, altijd afstand genomen van de coffeeshop. Dat hebben we ook publiekelijk gedaan. Maar we zijn ook collegeverantwoording aangegaan. Daar zijn we correct mee omgegaan in onze beleving. Zo hoor je ook politiek te bedrijven. Maar als partij zijn we altijd tegen een coffeeshop geweest. Ik zou het jammer vinden als u nu doet voorkomen dat we daarin veranderd zijn om, in uw woorden, een wethouder in het zadel te houden. Daar is geen enkele reden voor en daar is ook geen sprake van. Daar wou ik het bij laten.

17 2011 N 250 De heer Van den Heuvel: Mevrouw de voorzitter. Ik hoop dat de coffeeshop, als hij er uiteindelijk is, een bushalte krijgt. Het zou natuurlijk niet gewenst zijn dat deze mensen in de auto stappen. Er ligt een concessie en we hebben over meer- en minderwerk te besluiten. De SP vindt het jammer. Zo was er een bushalte, meerdere bushaltes, zo waren ze weg. En nu worden ze weer aangelegd. Ik denk dat als er aanbesteed was op het rondje van Connexxion, het mogelijk wat goedkoper was geweest en dat Connexxion ook binnen het budget was gebleven. Nu moeten wij honderdduizenden euro s extra uitgeven om de bushaltes terug aan te leggen. Dat vinden wij jammer. Wij vinden het niet jammer dat er nu een concessie ligt en over het algeheel genomen binnen dat budget van een behoorlijke kwaliteit. Wij vinden het alleen jammer dat er nu een amendement komt om op een vrij drukke buslijn in de spits de kwartierdienst weg te halen. Het gaat niet om de bezoekers van Bataviastad, of om de bezoekers van Bataviastad die naar het Aviodrome gaan, maar die spits kwartierdienst is voor de wijken Karveel, Boeier, Punter, Kempenaar. Daarvoor is die kwartierdienst in de spits belangrijk en dat is die grote rode balk van de heer Van der Herberg. Dat zijn mensen die dus gebruikmaken van die lijn. Dat is niet een lijn die begint in Bataviastad en eindigt bij Aviodrome. Daar zitten een aantal bushaltes tussen die een aantal wijken bedienen. Daarom is het jammer om dat punt te pakken om die Wijkbus te kunnen doen. Over de Wijkbus is een evaluatie uitgevoerd. Die evaluatie was iets meer dan een evaluatie, want die keek ook nog verder. Daarbij is blijkbaar de verwachting gewekt bij een aantal andere wijken om de Wijkbus daar ook te laten aandoen. De opdracht aan het bureau dat het uitgevoerd heeft, ging blijkbaar zo ver dat zij ook de insprekers begeleidden. Ik zou verwachten dat in zo n evaluatie de onderzoeksopdracht staat, maar die stond er helaas niet in. Anders had ik dat kunnen lezen en niet via een van de griffie: er zijn een paar insprekers die wij begeleid hadden, die niet hebben kunnen inspreken. Wij hebben ernstige twijfels bij zo n evaluatie. Maar gezegd moet zijn, er is behoefte. Ook bij het CVI is er behoefte. Ze zijn nog steeds bereid geld te fourneren, want ze gaan groeien van 150 naar 200/250. Begrotingen zijn altijd optimistischer dan uiteindelijk gerealiseerd wordt. Wijkbus Lelystad-Noord ja, maar niet ten koste van de kwartierdienst op buslijn F, of 7; we zullen weer even moeten wennen denk ik. Wel belangrijk vinden wij het gratis openbaar vervoer voor 65+. Er zijn handtekeningen opgehaald, er is blijkbaar ook volgens sommige fracties nog wat geld achter de hand om een financiering te vinden. We hebben met PvdA druk getelefoneerd, g d, ook de andere partijen, en er is een amendement gemaakt om dat te behouden. Een DRIS op twee punten met alle kwetsbaarheid die daarin zit, lijkt ons geen goed idee. Dat geld kan daarvoor aangewend worden wat ons betreft. Er is een onderhoudsbudget voor het huidige DRIS. Toch kan het niet overeind gehouden worden. Wij denken dat nog wel in de toekomst ligt dat er een goed systeem beschikbaar komt en dat we dan het geld moeten investeren. Op dit moment niet. De voorzitter: Iedereen gehad vanuit de raad. Het college heeft behoefte aan een schorsing. De voorzitter schorst de vergadering. De voorzitter heropent de vergadering.

2011 N 486. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter;

2011 N 486. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter; Raad van Lelystad C S C " 2011 N 486 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 27 september 2011 om 21.30 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad.

Nadere informatie

2012 N 561. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2012 N 561. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2012 N 561 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 6 november 2012 om 22.20 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M.

Nadere informatie

2013 N 518. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter;

2013 N 518. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter; 2013 N 518 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 26 november 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: de heer S.G.J.

Nadere informatie

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 206

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 206 Raad van Lelystad c^rr 2013 N 206 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 juni 2013 om 22.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

2006 N 258. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2006 N 258. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2006 N 258 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 16 maart 2006 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

c_siy y Raad van Lelystad 2011 N 491

c_siy y Raad van Lelystad 2011 N 491 y Raad van Lelystad c_siy 2011 N 491 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 oktober 2011 om 20.45 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad.

Nadere informatie

Raad van Lelystad 2013 N 88

Raad van Lelystad 2013 N 88 Raad van Lelystad L ^ rr 2013 N 88 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 5 maart 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; y Raad van Lelystad 2010 N 386 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 12 oktober 2010 te 21.30 uur in het Provinciehuis van de provincie Flevoland

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

2011 N 262. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2011 N 262. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2011 N 262 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 14 juni 2011 te 21.30 uur in het Provinciehuis van de provincie Flevoland te Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Kadernota Voorzitter,

Kadernota Voorzitter, 1 Kadernota 2014-2017 Voorzitter, De fractie van de Partij van de Arbeid bedankt het college en de ambtenaren voor het opstellen van de Kadernota 2014-2017 en voor de beantwoording van de 99 technische

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

Raad van Lelystad 2012 N 160

Raad van Lelystad 2012 N 160 Raad van Lelystad C S C " 2012 N 160 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 24 april 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

Voor het overige stelt de raad de agenda ongewijzigd vast.

Voor het overige stelt de raad de agenda ongewijzigd vast. Corsanr. 14.0031652 BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD DER GEMEENTE OLDAMBT OP MAANDAG 22 SEPTEMBER 2014 OM 20.00 UUR IN LOODS 2 VAN DE TRAMWERKPLAATS TE WINSCHOTEN VOORTGEZET OP DINSDAG 23

Nadere informatie

y Raad van Lelystad 2013 N 438

y Raad van Lelystad 2013 N 438 y Raad van Lelystad 2013 N 438 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 5 november 2013 om 19.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht 2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht Instrument Wat wil ik? Welke procedure? AMBTELIJKE BIJSTAND Verordening op de ambtelijke bijstand Gemeenteblad van Utrecht 2009, nr. 45 AMENDEMENT Artikel

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1072494 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1072493 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 28 april 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 28 april 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 28 april 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; Raad van Lelystad c^rr 2012 N 188 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 15 mei 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Raadsfractie Dronten

Raadsfractie Dronten Raadsfractie Dronten De gemeenteraadsfractie van GroenLinks Dronten bestond in 2011 uit: Cebus Korteweg (fractievoorzitter) Paul Vermast (gemeenteraadslid) Albert Bleijenberg (burgerraadslid) Johan Banis

Nadere informatie

Voorzitter: Van Miltenburg. Mededelingen

Voorzitter: Van Miltenburg. Mededelingen Voorzitter: Van Miltenburg Mededelingen Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de

Nadere informatie

Voor iedereen maar met nadruk op Wmogeïndiceerden

Voor iedereen maar met nadruk op Wmogeïndiceerden Raadsvergadering: 24 september 2007 Onderwerp: Tarief voor 65+ Regiotaxi Doel van agendering Besluitvorming Voorstel / Advies Maak een keuze tussen conceptbesluit A en B. 1. Invoeren aangepast tarief Regiotaxi

Nadere informatie

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken?

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken? algemene beschouwingen Weert 12 november 2015 Onze samenleving verandert. Onze samenleving staat bol van de dynamiek. Een jaar geleden wisten we niet dat de Poort van Limburg leeg zou staan en wisten we

Nadere informatie

BESLUITEN VAN COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD. Datum: 29 september 2015

BESLUITEN VAN COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD. Datum: 29 september 2015 BESLUITEN VAN COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD Datum: 29 september 2015 Aanwezig: burgemeester Horselenberg (voorzitter), wethouders Fackeldey, Sparreboom, Rentenaar, Van den Heuvel en Van Wageningen alsmede

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

2012 N 213. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2012 N 213. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2012 N 213 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 29 mei 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

Kort verslag. Benoemingen: Mevr. V.d. Smagt wordt benoemd als lid van alle commissies. Dhr. Rutten wordt benoemd als lid van de commissie Samenleving.

Kort verslag. Benoemingen: Mevr. V.d. Smagt wordt benoemd als lid van alle commissies. Dhr. Rutten wordt benoemd als lid van de commissie Samenleving. Kort verslag Datum raadsvergadering: donderdag 6 april 2017 1. Vragenuur De vragen gesteld door de fractie PvdA over huisuitzetting van een gezin met kinderen na het aantreffen van een wietplantage worden

Nadere informatie

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 Aan deze openbare besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van het door provinciale staten vastgestelde verslag bevat de formele besluitvorming

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven 13R5583 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven 13R5583 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5583 13bst01730 Beslisdatum B&W 22 oktober 2013 Dossiernummer 13.43.351 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding Op 25 juni 2013 is door uw

Nadere informatie

2011 N 568. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2011 N 568. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2011 N 568 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 15 november 2011 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 681 Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor met ingang van 1 januari 2015 een wijziging van de gemeentelijke

Nadere informatie

OP R O E P I N G voor de op 4 maart 2015 vanaf uur in de raadzaal van het stadhuis te houden vergadering van de Raad der gemeente Hengelo

OP R O E P I N G voor de op 4 maart 2015 vanaf uur in de raadzaal van het stadhuis te houden vergadering van de Raad der gemeente Hengelo Aan de leden van de gemeenteraad van Hengelo OP R O E P I N G voor de op 4 maart 2015 vanaf 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis te houden vergadering van de Raad der gemeente Hengelo AGENDA: Port.H.

Nadere informatie

Bijgaande raadsinformatiebrief over het proces rond het aanstellen van een POH jeugd- GGZ aan de raad te sturen.

Bijgaande raadsinformatiebrief over het proces rond het aanstellen van een POH jeugd- GGZ aan de raad te sturen. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: A. de Leeuw Tel nr: 06-35113543 Nummer: 17A.01343 Datum: 12 december 2017 Team: Sociaal Beleid Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Voorzitter, Uit de nota Samen Redzaam sprak ambitie. Ambitie

Nadere informatie

Aan de commissieleden van de diverse fracties van de Commissie Mobiliteit en Wonen van de Provinciale Staten Noord-Holland

Aan de commissieleden van de diverse fracties van de Commissie Mobiliteit en Wonen van de Provinciale Staten Noord-Holland Aan de commissieleden van de diverse fracties van de Commissie Mobiliteit en Wonen van de Provinciale Staten Noord-Holland Enkhuizen, 21 oktober 2014 Betreft: reactie op antwoord gedeputeerde Post n.a.v.

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft: Openbare vergadering van dinsdag 18 november 2014, locatie Raadzaal, aanvang 20:15 uur, einde 22:00 uur.

gemeente Eindhoven Betreft: Openbare vergadering van dinsdag 18 november 2014, locatie Raadzaal, aanvang 20:15 uur, einde 22:00 uur. gemeente Eindhoven Griffie Gemeenteraad, Behandeld door mw. I. van Dijk Telefoon (040) 238 24 07 Verzenddatum 11 december 2014 Verslag Commissie Economie en Mobiliteit Betreft: Openbare vergadering van

Nadere informatie

Betreft: schriftelijke vragen ex artikel 32 Organisatieverordening van de gemeenteraad van Harderwijk.

Betreft: schriftelijke vragen ex artikel 32 Organisatieverordening van de gemeenteraad van Harderwijk. Aan het College van B en W Postbus 149 3840 AC HARDERWIJK Betreft: schriftelijke vragen ex artikel 32 Organisatieverordening van de gemeenteraad van Harderwijk. Datum: 02-01-2015 Onderwerp: De stad als

Nadere informatie

DORDRECHT. Gemeentebestuur Spuiboulevard GR DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Gemeentebestuur Spuiboulevard GR DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Datum Begrotingsprogramma Betreft 18 november 2014 Verkeer en vervoer Gratis openbaar vervoer senioren 2015-2018 Van maart

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 13R5385 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer Inleiding

gemeente Eindhoven 13R5385 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5385 13BST00934 Beslisdatum B&W 28 mei 2013 Dossiernummer 13.22.351 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer Inleiding Op 20 november 2012 is door uw raad besloten

Nadere informatie

2011 N 99. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2011 N 99. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2011 N 99 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op woensdag 9 maart 2011 te 21.30 uur in het Provinciehuis van de provincie Flevoland te Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer in Venlo?

1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer in Venlo? Mobiliteit binnen de gemeente Venlo 7 6 5 4 3 2 1 1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer in Venlo? 3% 7% 29% Ja, dagelijks Ja, wekelijks Ja, maandelijks Ja, af en toe (minder dan een keer per kwartaal)

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken Vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 5 oktober. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden)

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen. Tweede Kamer, 54e vergadering, Donderdag 14 februari 2008 Algemeen Concurrentievermogen Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraad Lelystad 2 december 2014

Besluitenlijst gemeenteraad Lelystad 2 december 2014 Besluitenlijst gemeenteraad Lelystad 2 december 2014 Aanwezig : De raadsleden : K.C. Aksoy, P.L.W.J. Baaten, D.B.J. Bergman, T.H. Bos, W.H. Botter, L.C.C. Buitink, D.W. Bussink, S.G.J. van Erk, L.J. Fer,

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 Gemeenteraad...5 De werkwijze...6 Het vergaderschema...8 Het rondetafelgesprek...10 Het doel van het rondetafelgesprek...11

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

constaterende dat de Wet passend onderwijs scholen per 1 augustus 2014 een zorgplicht voor elke leerling oplegt;

constaterende dat de Wet passend onderwijs scholen per 1 augustus 2014 een zorgplicht voor elke leerling oplegt; Passend onderwijs Aan de orde is het VAO Passend onderwijs (AO d.d. 18/12). Ik heet de staatssecretaris van harte welkom. Voorzitter. Wij hebben een interessante gedachtewisseling gehad in het algemeen

Nadere informatie

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 23 en 24 juni 2014 : 7 juli 2014 : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

* IJsselstein. Besluitenijst

* IJsselstein. Besluitenijst Besluitenijst ^ Gemeente * IJsselstein Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente IJsselstein, gehouden op donderdag 24 september 2015, om 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

y Raad van Lelystad 2010 N 599

y Raad van Lelystad 2010 N 599 y Raad van Lelystad 2010 N 599 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 14 december 2010 te 21.30 uur in het Provinciehuis van de provincie Flevoland

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 30 juni 2016 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 12 mei 2016, voorgezet

Nadere informatie

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot:

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011 Agendapunt Onderwerp 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: I. tot vaststelling van de geamendeerde Programmabegroting

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Maassluis. gemeente IMMO. fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis ADV /Z Gemeente Maassluis

Maassluis. gemeente IMMO. fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis ADV /Z Gemeente Maassluis IMMO gemeente Maassluis fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis 3140 AB Maassluis T 14 010 E gemeente@maassluis.nl I www.maassluis.nl ons kenmerk uw kenmerk contactpersoon onderwerp

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

Raad van Lelystad 2013 N 148

Raad van Lelystad 2013 N 148 Raad van Lelystad L ^ rr 2013 N 148 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 14 mei 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Raadsvergadering 13/18 september 2012 MOTIES AANVAARD

Raadsvergadering 13/18 september 2012 MOTIES AANVAARD Raadsvergadering 13/18 september 2012 MOTIES AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener M120036/1 PvdD Bestemmingsplan Haagwegkwartier Veilig spelen voor de deur! M1 VOD SP Onderzoek naar RWO 3.0 agenda tot 2025

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200861 427405 / 427405. m. wennink BP Br. Voortzetten gratis openbaar vervoer 65+. 06 - Gebruiker openbare ruimte

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200861 427405 / 427405. m. wennink BP Br. Voortzetten gratis openbaar vervoer 65+. 06 - Gebruiker openbare ruimte SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200861 427405 / 427405 ONDERWERP Voortzetten gratis openbaar vervoer 65+. m. wennink BP Br AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

y Raad van Lelystad 2011 N 77

y Raad van Lelystad 2011 N 77 y Raad van Lelystad 2011 N 77 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 8 februari 2011 te 21.30 uur in het Provinciehuis van de provincie Flevoland

Nadere informatie

2011 N 592. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter;

2011 N 592. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter; 2011 N 592 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 6 december 2011 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: de heer S.G.J.

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 8 juni 2017 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 18 mei 2017 De notulen

Nadere informatie

Betreft vragen ex. Artikel 36 RvO Onderwerp: Besluit College verbod touringcars in binnenstad.

Betreft vragen ex. Artikel 36 RvO Onderwerp: Besluit College verbod touringcars in binnenstad. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Van de gemeente Hoorn Nieuwe Steen 1 Hoorn. Betreft vragen ex. Artikel 36 RvO Onderwerp: Besluit College verbod touringcars in binnenstad. Geacht College,

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Belangrijkste cijfers. Doel. Peil-locaties. Organisatie. Opkomst. Resultaten Roosendaalse Peiling 1e uur gratis parkeren Nieuwe Markt

NIEUWSBRIEF. Belangrijkste cijfers. Doel. Peil-locaties. Organisatie. Opkomst. Resultaten Roosendaalse Peiling 1e uur gratis parkeren Nieuwe Markt NIEUWSBRIEF Resultaten Roosendaalse Peiling 1e uur gratis parkeren Nieuwe Markt Doel De fracties van de Nieuwe Democraten, D66 Roosendaal, PvdA en VLP hebben op donderdagmiddag 2 juni 2016 op de Nieuwe

Nadere informatie

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 180

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 180 Raad van Lelystad c^rr 2013 N 180 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 28 mei 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 en Besluit rechtsbijstand- en toevoegcriteria o Termijn inbreng o Termijn antwoord o stemmingen Aan de

Nadere informatie

c^sxy Raad van Lelystad 2010 N 217

c^sxy Raad van Lelystad 2010 N 217 /T tf?, Raad van Lelystad c^sxy 2010 N 217 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 25 mei 2010 te 19.00 uur in het Provinciehuis van de provincie Flevoland

Nadere informatie

Datum: Adviserend

Datum: Adviserend 15 PHO voorstel verlenging Regiotaxi Oplegvel 1. Onderwerp Verlenging Regiotaxi Holland Rijnland 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Basistaak Efficiencytaak Platformtaak

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 898 Vragen van het lid

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 28 december 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 28 december 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 3 november 2016 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA

Nadere informatie

Afschrift aan: Provincie Gelderland

Afschrift aan: Provincie Gelderland Syntus T.a.v. de heer T. Naberhuis Postbus 17 7000 AA DOETINCHEM Uw kenmerk: - Uw datum: 7 november 2011 Ons Kenmerk: RGS257 Onderwerp: advies Veluwe Afschrift aan: Provincie Gelderland Bijlagen: ROCOV

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - DIGITAAL AFSCHRIFT 2013_BW_00203

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - DIGITAAL AFSCHRIFT 2013_BW_00203 COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - DIGITAAL AFSCHRIFT 2013_BW_00203 OPSCHRIFT Vergadering van 2 april 2013 Bevoegde portefeuillehouder: Karin Lambrechts Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake:

Nadere informatie

WEBVTT. 0:00: > 0:00: goedenavond iedereen hierbij open ik het Delfts

WEBVTT. 0:00: > 0:00: goedenavond iedereen hierbij open ik het Delfts WEBVTT 0:00:12.640 --> 0:00:16.420 goedenavond iedereen hierbij open ik het Delfts 0:00:16.430 --> 0:00:20.020 kwartiertje van de commissie sociaal domein en wonen van donderdag 6 mei 0:00:20.020 --> 0:00:23.800

Nadere informatie

2012 N 36. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2012 N 36. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2012 N 36 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 14 februari 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M.

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

2013 N 525. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2013 N 525. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2013 N 525 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 3 december 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M.

Nadere informatie

Raad van Lelystad 2012 N 457

Raad van Lelystad 2012 N 457 Raad van Lelystad C S C " 2012 N 457 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 10 juli 2012 om 20.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; y Raad van Lelystad 2011 N 25 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 januari 2011 te 21.30 uur in het Provinciehuis van de provincie Flevoland

Nadere informatie