Afwateringsstudie van de A2 autosnelweg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afwateringsstudie van de A2 autosnelweg"

Transcriptie

1 1 Afwateringsstudie van de A2 autosnelweg dr. ir. Guido Vaes, prof. Jean Berlamont Laboratorium voor Hydraulica, K.U.Leuven Situering Bij recente overstromingen, onder andere van de Motte te Rillaar, werd door menigeen de A2 (E314) autosnelweg als een schuldige aangewezen. Daarom werd door de Administratie Wegen en Verkeer de opdracht gegeven aan het Laboratorium voor Hydraulica van de K.U.Leuven de afwatering van de A2 autosnelweg te evalueren [4]. De afwatering naar de Motte bleek hierbij het belangrijkste aandachtspunt, omwille van de snelle afvoer via gebetonneerde afwateringsgoten in een sterk hellend terrein en omwille van de ongebufferde lozing in de Motte. Andere wegvakken met een afstroming naar andere waterlopen bleken niet of minder kritiek, omwille van beperkte hoeveelheden aangesloten verharde oppervlakte, omwille van bestaande bufferbekkens of minder hellend terrein. Daarom wordt verder enkel op de afwatering naar de Motte ingegaan. De Krachtlijnen voor een geïntegreerd rioleringsbeleid in Vlaanderen legt vereisten voor buffering op m.b.t. de afwatering van grote verharde oppervlakken (> 0.1 ha) [8]. Door hun langgerekte vorm geldt dit voor de meeste hoofdwegen. De standaard begrenzing voor het doorvoerdebiet van een bufferbekken is 10 l/s/ha en de standaard terugkeerperiode voor de overlaat is 2 jaar. Voor zeer grote verharde oppervlakken (vanaf bvb. 10 ha) wordt in de Krachtlijnen een specifieke afwateringsstudie aangeraden. De afwaterende oppervlakte van de A2 naar de Motte is 11.6 ha. Afstromingsberekening In eerste instantie werd een afstromingsberekening gemaakt aan de hand van de rationele methode [1] om na te gaan of de dwarssectie van de huidige grachten voldoende is om het water af te voeren en om de stromingssnelheden na te gaan. Hieruit blijkt dat over een grote afstand de snelheid in de grachten oploopt tot meer dan 2 m/s. De grachten zijn in het verleden aangelegd met het oog op een afvoerfunctie met een helling gelijk aan de terreinhelling. Er treedt nergens overstroming op van de grachten. Om uitschuring te voorkomen werden betonnen goten gebruikt. De steile betonnen goten leiden tot een snelle afstroming; de concentratietijd is ongeveer 25 minuten (afstromingslengte is ongeveer 2 km). Het afvoerdebiet naar de Motte is ongeveer 1000 l/s bij een terugkeerperiode van 2 jaar, wat niet verwaarloosbaar is bij het eigendebiet van de Motte. De recente tendens is om grachten meer als buffering en infiltratievoorziening te gebruiken. In dit geval is het vrij moeilijk om de hele afwatering over een dergelijk lang traject in een steil gebied om te vormen. Daarom wordt een buffering in het dal van de Motte onderzocht. Vaak wordt ook het droog houden van de wegfundering (omwille van stabiliteitsredenen) als argument gehanteerd om geen infiltratie vlak naast een druk bereden weg toe te laten [7]. In dit geval is dit geen probleem, omdat het grootste gedeelte van het beschouwde weggedeelte in ophoging ligt.

2 2 Buffering Om het effect van afwaartse buffering nauwkeurig in rekening te brengen, wordt de afwatering gesimuleerd met het modelleringssysteem Remuli van het Laboratorium voor Hydraulica van de K.U.Leuven [2,3]. Dit is een conceptueel model voor oppervlakte-afwatering waarin continue lange termijn simulaties kunnen worden uitgevoerd. Continue lange termijn simulaties zijn nodig om een nauwkeurige schatting te kunnen maken van de afvoerdebieten en hun kans van voorkomen. Het gebruik van ontwerpbuien daarentegen geeft bij bufferbekkens geen goede schatting van de frequentie van de debieten, omdat bufferbekkens zich vaak als niet-lineaire systemen gedragen en lange antecedent periodes een invloed hebben [2,3,5,6]. In overstromingsgevoelige gebieden wordt in de Krachtlijnen aangeraden om voor grote verharde oppervlakken 15 mm (of zelfs 20 of 25 mm) berging te implementeren [8]. Dit werd gemodelleerd in Remuli met een maximaal doorvoerdebiet van respectievelijk 10 en 20 l/s/ha (figuur 1). Hieruit blijkt dat de beperking tot 10 l/s/ha, zoals in de Krachtlijnen staat gespecifieerd, niet tot de optimale afvlakking van de piekdebieten leidt (figuur 2). Het is belangrijker de terugkeerperiode van de overlaat voldoende groot te kiezen dan het doorvoerdebiet te strikt te limiteren. Figuur 1 : Schematische voorstelling van het afwateringssysteem met ingebouwde buffering De ligging van de afwateringsgrachten is zodanig dat op elk van de vier lozingspunten (Oost- en Westkant van de Motte met elk een linker- en rechter rijbaan) van de grachten in de Motte een apart buffervolume aangelegd dient te worden (figuur 4). Aan drie van de vier lozingspunten kan dit door het afwaartse gedeelte van de afvoergracht te verbreden tot een voldoende groot buffervolume wordt bekomen. Aan de vierde zijde is de aanleg moeilijker. Het afvlakkend effect vanwege 3 buffergrachten is echter niet kleiner dan dit van 4 buffergrachten (figuur 3). Er blijkt zelfs een positief effect te zijn, doordat de piekdebieten van het niet-gebufferde deel vaak niet samenvallen met de piekdebieten van het gebufferde deel. Daarom werd uiteindelijk geopteerd om slechts drie buffergrachten aan te leggen. De afwateringsgrachten in het dal van de Motte zijn vrij vlak. De bufferingsgrachten kunnen dus met doorlatende bodem worden uitgevoerd, maar omwille van de hoge grondwaterstand wordt niet op infiltratie gerekend. Indien er toch infiltratie optreedt, is dit een bijkomend positief effect.

3 3 70 gemiddeld debiet per gebeurtenis (l/s/ha) geen bufferbekken 20 mm; 10 l/s/ha 20 mm; 20 l/s/ha terugkeerperiode (jaar) Figuur 2 : Verdeling van gemiddelde debieten per gebeurtenis voor een afstroming zonder bufferbekken in vergelijking met twee varianten van een bufferbekken (beide gevallen met 20 mm berging; varianten : 10 en 20 l/s/ha doorvoerdebiet). gemiddeld debiet (l/s) boven een basisdebiet van 10 l/s/ha = 116 l/s zonder buffering 3 van de 4 bufferingsgrachten (20 mm) 4 bufferingsgrachten (25 mm) frequentie (dagen/jaar) Figuur 3 : Distributie van de gemiddelde debieten per gebeurtenis die worden afgevoerd naar de Motte voor verschillende bufferingsscenario s bij een doorvoerdebiet van 10 l/s/ha.

4 Figuur 4 : Situatieschets. 4

5 5 Conclusies De standaard buffervolumes uit de Krachtlijnen zijn bruikbare richtwaarden voor beperkte verharde oppervlakken (bvb. < 10 ha). Deze studie toont aan dat een meer nauwkeurige analyse met continue lange termijn simulaties echter nuttig is om verschillende scenario s te vergelijken en tot een bijkomende optimalisatie kan leiden voor grotere verharde oppervlakken. Uit de simulaties blijkt verder dat het beperken van het doorvoerdebiet tot 10 l/s/ha zoals in de Krachtlijnen staat ingeschreven niet tot de optimale afvlakking van de piekdebieten leidt en dat een doorvoerdebiet van 20 l/s/ha beter is op voorwaarde dat de terugkeerperiode van de overlaat verder wordt verhoogd. Dit kan met behoud van de berging die in de Krachtlijnen wordt vooropgesteld. Deze studie toont aan dat met relatief kleine ingrepen, namelijk het verbreden van drie grachten, een groot effect in afvlakking van piekdebieten kan bekomen. Een creatieve en doordachte benadering van de herwaardering van de grachten kan heel wat problemen oplossen, ook op plaatsen waar men op het eerste zicht geen of enkel moeilijke of dure oplossingen ziet. De afwatering van de A2 is echter niet de enige bron van watertoevoer naar de Motte. Ook de gemengde riolering en de rechtstreekse afstroming van de onverharde hellende terreinen leveren een grote bijdrage tot het piekdebiet in de Motte. Als deze drie bronnen samen worden aangepakt, kan een zeer grote daling in overstromingskans worden bekomen voor de Motte. Bibliografie [1] Berlamont J. (1997), Rioleringen, Acco, Leuven. [2] Vaes G. (1999), The influence of rainfall and model simplification on combined sewer system design, doktoraatsthesis, K.U.Leuven, juli [3] Vaes G. (2000), De invloed van neerslag en modelvereenvoudigingen op het ontwerp van gemengde nr. 3, februari [4] Vaes G. & Berlamont J. (1999), Studie van de afwatering van de A2 autosnelweg, in opdracht van Administratie Wegen en Verkeer, augustus [5] Vaes G. & Berlamont J. (2000), The use of continuous long term simulations for the design and impact assessment of source control measures, NATO Advanced Research Workshop on Source Control Measures for Stormwater Runoff, St. Marienthal, Duitsland, november [6] Vaes G., Luyckx G. & Berlamont J. (2000), Nieuwe tendensen in het nr. 7, oktober [7] Van de Kerkhoff E. (2000), Drainage van de wegstructuur, Studiedag Water en de weg, KVIV, mei 2000, Antwerpen. [8] VMM (1996 & 1999), Krachtlijnen voor een geïntegreerd rioleringsbeleid in Vlaanderen, Vlaamse MilieuMaatschappij, Erembodegem.

Integraal duurzaam waterbeheer, een situatieschets

Integraal duurzaam waterbeheer, een situatieschets 1 Integraal duurzaam waterbeheer, een situatieschets dr. ir. Guido Vaes, Laboratorium voor Hydraulica, K.U.Leuven de Croylaan 2, B-3001 Heverlee, België. Waterbeheer Water is de bron van alle leven. Er

Nadere informatie

Remediëring door vasthouden, infiltreren en hergebruik van hemelwater. Ingeborg Barrez - VMM

Remediëring door vasthouden, infiltreren en hergebruik van hemelwater. Ingeborg Barrez - VMM Remediëring door vasthouden, infiltreren en hergebruik van hemelwater Ingeborg Barrez - VMM 2 Stap 1: Afvoer vermijden Natuurlijke situatie Hergebruik grachtenstelsel Stap 2 : Infiltratie Gebied zonder

Nadere informatie

De strijd tegen de overstromingen in Ronse

De strijd tegen de overstromingen in Ronse 1 De strijd tegen de overstromingen in Ronse ir Annie Vanslambrouck Grontmij Belgium STAR-FLOOD, 26 maart 2015 1 Inhoud 2 Waarom is Ronse gevoelig voor overstromingen? Hoe werd het probleem aangepakt (studie)?

Nadere informatie

Technische aspecten rond bufferen, infiltreren en overstromingsvrij bouwen

Technische aspecten rond bufferen, infiltreren en overstromingsvrij bouwen DE WATERTOETS IN DE PRAKTIJK Gent 7 februari 2012 Technische aspecten rond bufferen, infiltreren en overstromingsvrij bouwen ir. Eddy Poelman Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek overstromingen vanuit

Nadere informatie

2. Bronmaatregelen. 2.1 Wat zijn bronmaatregelen? 2.1.1 Indeling

2. Bronmaatregelen. 2.1 Wat zijn bronmaatregelen? 2.1.1 Indeling 2. Bronmaatregelen 2.1 Wat zijn bronmaatregelen? 2.1.1 Indeling Onder bronmaatregelen worden alle lokale opwaartse maatregelen met betrekking tot hemelwaterafvoer gecatalogeerd die vervuiling van afstromend

Nadere informatie

Ga doordacht om met verharding : hou water vast aan de bron

Ga doordacht om met verharding : hou water vast aan de bron Ga doordacht om met verharding : hou water vast aan de bron Impact verhardingen Impact verhardingen Impact verhardingen Effect van verharding op het watersysteem Verhard oppervlak Pieken van verharde oppervlakte

Nadere informatie

Studiedag Infiltratie 15-16/06/2017

Studiedag Infiltratie 15-16/06/2017 Opstellen van richtlijnen voor het meten van de infiltratiecapaciteit en het modelmatig onderbouwen voor de dimensionering van infiltratievoorzieningen Studiedag Infiltratie 15-16/06/2017 Modellering en

Nadere informatie

Hoe brongerichte maatregelen overstromingen vanuit rioleringen en rivieren kunnen verminderen : Case study Turnhout

Hoe brongerichte maatregelen overstromingen vanuit rioleringen en rivieren kunnen verminderen : Case study Turnhout Hoe brongerichte maatregelen overstromingen vanuit rioleringen en rivieren kunnen verminderen : Case study Turnhout prof. dr. ir. Patrick Willems Afdeling Hydraulica, KU Leuven Gevalstudie: Stad Turnhout

Nadere informatie

Vlaanderen is milieu VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ

Vlaanderen is milieu VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ Vlaanderen is milieu Opstellen van richtlijnen voor het meten van de infiltratiecapaciteit en het modelmatig onderbouwen voor de dimensionering van infiltratievoorzieningen VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ 4.5

Nadere informatie

NIEUWE TENDENSEN IN HET RIOLERINGSONTWERP

NIEUWE TENDENSEN IN HET RIOLERINGSONTWERP NIEUWE TENDENSEN IN HET RIOLERINGSONTWERP dr. ir. G. VAES, ir. G. LUYCKX, prof. J. BERLAMONT Laboratorium voor Hydraulica, K.U.Leuven INNOVATION IN COMBINED SEWER SYSTEM DESIGN This paper is the summary

Nadere informatie

Rapport Hydraulisch en technisch advies. Sint-Niklaas. Uitbreiding buffer Spieveld

Rapport Hydraulisch en technisch advies. Sint-Niklaas. Uitbreiding buffer Spieveld Rapport Hydraulisch en technisch advies Sint-Niklaas Uitbreiding buffer Spieveld 1. Omschrijving van het project Stad Sint-Niklaas voorziet een uitbreiding met 8000m³ van het bestaande bufferbekken langsheen

Nadere informatie

Wateroverlast voorkomen 31/05/2016

Wateroverlast voorkomen 31/05/2016 Wateroverlast voorkomen 31/05/2016 18/11/2016 1 Wateroverlast voorkomen 2 Wateroverlast voorkomen Decreet integraal waterbeleid van 18 juli 2003 Artikel 8: verplichtingen aan vergunningverlener = WATERTOETS

Nadere informatie

Brusselsesteenweg 23/06/2016 1

Brusselsesteenweg 23/06/2016 1 9.15.5 Brusselsesteenweg 23/06/2016 1 Probleemstelling Wateroverlast in Brusselsesteenweg bij T20 In de studie van de wateroverlast werden volgende bijkomende maatregelen voorgesteld aan het gemengde stelsel:

Nadere informatie

Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005.

Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005. besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie-voorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden

Nadere informatie

RUP SION. Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan. bijlage 5: aanvullende watertoets. stad Lier. 04 mei 2011

RUP SION. Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan. bijlage 5: aanvullende watertoets. stad Lier. 04 mei 2011 RUP SION bijlage 5: aanvullende watertoets Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan stad Lier 04 mei 2011 RUP SION LIER BIJLAGE 5 aanvullende watertoets dd. 04.05.2011 PAGINA 2 / 10 Inhoud 1. Inleiding

Nadere informatie

Leidraad ontwerpen van bronmaatregelen

Leidraad ontwerpen van bronmaatregelen \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ Leidraad ontwerpen van bronmaatregelen \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Nadere informatie

EEN HEMELWATERPLAN ALS SLUITSTUK VOOR GEMEENTELIJK WATERBELEID. VVSG Water in transitie

EEN HEMELWATERPLAN ALS SLUITSTUK VOOR GEMEENTELIJK WATERBELEID. VVSG Water in transitie EEN HEMELWATERPLAN ALS SLUITSTUK VOOR GEMEENTELIJK WATERBELEID VVSG Water in transitie 22.10.2013 STAD TORHOUT EEN WATERBELEIDSPLAN IN OPMAAK In samenwerking met de dienst waterlopen van de Provincie West-

Nadere informatie

Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen

Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen Zitting van 24 mei 2007. Gepubliceerd op 29 mei 2007. Artikel 1. Definities - dakoppervlakte: de oppervlakte

Nadere informatie

Code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen. Deel 2: Afwateringssysteem

Code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen. Deel 2: Afwateringssysteem Code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen Deel 2: Afwateringssysteem De Code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE VOLLEDIGE AFKOPPELING HEMELWATER HEMELWATERINSTALLATIE INFILTRATIEVOORZIENING GROENDAK Gemeente Tervuren, dienst milieu en duurzame ontwikkeling Brusselsesteenweg

Nadere informatie

Verkaveling Het Leeg - Rietbeemden - Advies Aquafin -

Verkaveling Het Leeg - Rietbeemden - Advies Aquafin - Gemeente Brasschaat Verkaveling Het Leeg - Rietbeemden - Advies Aquafin - Januari 2011 K. Van Hul, Bekkenverantwoordelijke Beneden-Schelde G. Defloor, Projectleider Projectbeheer OMSCHRIJVING VAN DE OPDRACHT

Nadere informatie

Hemelwater Wat moet? Wat mag?

Hemelwater Wat moet? Wat mag? Onze kantoren 3 Hemelwater Wat moet? Wat mag? Lies Bamelis UNITED EXPERTS (Profex) 27/06/2019 4 Welke alternatieve waterbronnen zijn er? Hemelwater Grondwater Effluent Opp. water Leidingwater 5 Waarom

Nadere informatie

Pluviale Overstromingskaarten. Joost Dewelde Dienst Hoogwaterbeheer 14 december 2016

Pluviale Overstromingskaarten. Joost Dewelde Dienst Hoogwaterbeheer 14 december 2016 Pluviale Overstromingskaarten Joost Dewelde Dienst Hoogwaterbeheer 14 december 2016 Inhoud 1. Problematiek lokale wateroverlast 2. Pilootstudie pluviale overstromingskaarten Methodiek: pluviale vs. fluviale

Nadere informatie

Bijlage 26-1: Stedelijke wateropgave Nieuw-Schoonebeek

Bijlage 26-1: Stedelijke wateropgave Nieuw-Schoonebeek Bijlage 26-1: Stedelijke wateropgave Nieuw-Schoonebeek Situatie Nieuw-Schoonebeek Nieuw-Schoonebeek ligt in het zuidoosten van de gemeente Emmen, ten oosten van Schoonebeek. Het dorp bestaat overwegend

Nadere informatie

Modellering van de hydraulische interactie tussen riolen en waterlopen

Modellering van de hydraulische interactie tussen riolen en waterlopen G. Vaes en P. Willems HydroScan NV FWO-Vlaanderen en Katholieke Universiteit Leuven Modellering van de hydraulische interactie tussen riolen en waterlopen Waterlopen en rioleringen worden meestal afzonderlijk

Nadere informatie

FIETSPADEN EN RIOLERING MOLENSTRAAT - MEISELAAN

FIETSPADEN EN RIOLERING MOLENSTRAAT - MEISELAAN FIETSPADEN EN RIOLERING MOLENSTRAAT - MEISELAAN Presentatie bewonersvergadering 27 juni 2018 Presentatie raadscommissie Situering van de geplande werken Kader rioleringsontwerp Toelichting rioleringsontwerp

Nadere informatie

Provinciale Dienst Waterlopen. Adviesinstantie Watertoets

Provinciale Dienst Waterlopen. Adviesinstantie Watertoets Provinciale Dienst Waterlopen Adviesinstantie Watertoets VITAL STEEN ADJUNCT-ADVISEUR 23&27 OKTOBER 2015 1 Toestand vanaf 1 juli 2014 2 1 Toestand vóór 1 juli 2014 3 Beheer en onderhoudskosten sedert 1

Nadere informatie

Slimme buffering en infiltratie in de publieke ruimte

Slimme buffering en infiltratie in de publieke ruimte Energie- en klimaatdag voor lokale besturen Slimme buffering en infiltratie in de publieke ruimte Ivo Verlaeckt Code van goede praktijk Bijlage 1 bij het besluit van de minister van Leefmilieu, Natuur

Nadere informatie

Addendum B25 Verordening hemelwater

Addendum B25 Verordening hemelwater Addendum B25 Verordening hemelwater 1 Met dit addendum kunt u nagaan of uw aanvraag of melding voldoet aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening van 5 juli 2013 inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen,

Nadere informatie

bvr 1/10/2004 b.s. 8/11/2004 Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005.

bvr 1/10/2004 b.s. 8/11/2004 Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005. ruimtelijke ordening > wetgeving > uitvoeringsbesluiten besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten,

Nadere informatie

Water vasthouden aan de bron

Water vasthouden aan de bron Water vasthouden aan de bron Congres watertoets 10 november 2011 Ir. Raf Bellers Voorzitter InterRio Deze presentatie InterRio even voorstellen Vasthouden aan de bron zomerstormen en regenwaterstelsels

Nadere informatie

In de directe omgeving van de Ir. Molsweg is geen oppervlaktewater aanwezig.

In de directe omgeving van de Ir. Molsweg is geen oppervlaktewater aanwezig. Waterparagraaf Algemeen Huidige situatie De Ir. Molsweg tussen de Pleijweg en de Nieland bestaat uit een enkele rijbaan met twee rijstroken. Via een rotonde sluit de Ir. Molsweg aan op de Nieland. De rijbaan

Nadere informatie

Riolering en wegeniswerken Doortocht HERTSBERGE

Riolering en wegeniswerken Doortocht HERTSBERGE Riolering en wegeniswerken Doortocht HERTSBERGE 5 september 2016 Riolering en wegeniswerken Doortocht HERTSBERGE Steven Devoldere Aquafin Werken aan zuiver water Inleiding gemeente Oostkamp De werken,

Nadere informatie

INFOSESSIE GEWESTELIJKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING HEMELWATER BVR 5/7/2013

INFOSESSIE GEWESTELIJKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING HEMELWATER BVR 5/7/2013 INFOSESSIE GEWESTELIJKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING HEMELWATER BVR 5/7/2013 OVERZICHT Algemeen kader Inhoud van de verordening Praktische voorbeelden Belangrijkste verschillen ALGEMEEN KADER 1. Vaststellingen

Nadere informatie

Voorbeelden berekeningen

Voorbeelden berekeningen GEWESTELIJKE HEMELWATERVERORDENING 1. Aanleg van niet overdekte constructies in zij- en achtertuin met een totale opp. van max. 80m² is niet vergunningsplichtig en valt buiten het toepassingsgebied van

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied WUG GEENHOFLOOP WUUSTWEZEL

Ontwerp startbeslissing signaalgebied WUG GEENHOFLOOP WUUSTWEZEL Ontwerp startbeslissing signaalgebied WUG GEENHOFLOOP WUUSTWEZEL STATUS/VERSIE: Goedgekeurd door Vlaamse Regering dd 14/1/2014 LEESWIJZER Op 24 januari 2014 nam de Vlaamse Regering een beslissing over

Nadere informatie

Invloed van klimaatverandering op hydrologische extremen (hoog- en laagwater langs rivieren in het Vlaamse binnenland)

Invloed van klimaatverandering op hydrologische extremen (hoog- en laagwater langs rivieren in het Vlaamse binnenland) 1 Invloed van klimaatverandering op hydrologische extremen (hoog- en laagwater langs rivieren in het Vlaamse binnenland) Op 26 augustus 2008 heeft Omar Boukhris een doctoraatsstudie verdedigd aan de K.U.Leuven

Nadere informatie

De brongerichte aanpak van de waterproblematiek Visie vanuit de gewestelijke overheid

De brongerichte aanpak van de waterproblematiek Visie vanuit de gewestelijke overheid De brongerichte aanpak van de waterproblematiek Visie vanuit de gewestelijke overheid Ingeborg Barrez Diensthoofd uitbouw en beheer saneringsinfrastructuur Inhoud Een brongerichte aanpak Visie Scheiden

Nadere informatie

Impact van de betonstop op rioleringen. Prof. dr. ir. Patrick Willems dr. ir. Vincent Wolfs dr. ir. Victor Ntegeka

Impact van de betonstop op rioleringen. Prof. dr. ir. Patrick Willems dr. ir. Vincent Wolfs dr. ir. Victor Ntegeka Impact van de betonstop op rioleringen Prof. dr. ir. Patrick Willems dr. ir. Vincent Wolfs dr. ir. Victor Ntegeka Situatie Vlaanderen Ruimtebeslag: 32,6% Verharding: 14,4% Huidige toename in ruimtebeslag:

Nadere informatie

Infovergadering ontwerp overstromingszone Schoon Schijn (Kaartsebeek) te Kapellen en Brasschaat. 19 januari 2012

Infovergadering ontwerp overstromingszone Schoon Schijn (Kaartsebeek) te Kapellen en Brasschaat. 19 januari 2012 Infovergadering ontwerp overstromingszone Schoon Schijn (Kaartsebeek) te Kapellen en Brasschaat 19 januari 2012 Agenda van de vergadering Aanleiding Geplande ingrepen in het stroomgebied Betrokken partijen

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER

GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER Onderhavige verordening bevat voorschriften inzake het plaatsen

Nadere informatie

Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding

Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding RO-01-131028 Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u nagaan

Nadere informatie

INFOVERGADERING Aanleg riolering en wegeniswerken in Rooi

INFOVERGADERING Aanleg riolering en wegeniswerken in Rooi INFOVERGADERING Aanleg riolering en wegeniswerken in Rooi 27 september 2017 Toelichting project Betrokken partijen Projectzone Doelstellingen Ontwerp Riolering Wegenis Timing Datum: 12 januari 2017 1 Betrokken

Nadere informatie

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : Gemeente Nederweert Projectnummer : NDW-041-01 Projectomschrijving : Carpoolplaats Nederweert Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum : 13 juli

Nadere informatie

Effect overstorten op de wateroverlast

Effect overstorten op de wateroverlast Effect overstorten op de wateroverlast Kennisvraag: wat als er geen overstorten waren geweest? Wat is het effect daarvan op de waterstanden en overstromingen? Antwoord: lokaal kunnen overstorten een grote

Nadere informatie

Waterdoorlatende verhardingen, een duurzame verharding: ecologisch, economisch met een goede integratie in omgeving

Waterdoorlatende verhardingen, een duurzame verharding: ecologisch, economisch met een goede integratie in omgeving Waterdoorlatende verhardingen, een duurzame verharding: ecologisch, economisch met een goede integratie in omgeving ANNE BEELDENS, PROF. DR.IR. R A A D G EV E N D I N G E N I E U R A B - R O A D S G A

Nadere informatie

Aalsters reglement op de rioolaansluitingen: aanstiplijst.

Aalsters reglement op de rioolaansluitingen: aanstiplijst. Pagina 1 van 7 Aalsters reglement op de rioolaansluitingen: aanstiplijst. Met dit formulier kan u nagaan of uw aanvraag voldoet aan alle in Aalst geldende voorschriften op de rioolaansluitingen.het dient

Nadere informatie

Kenmerk Contactpersoon Plaats en datum Ing. B. Mengers Doetinchem, Tel

Kenmerk Contactpersoon Plaats en datum Ing. B. Mengers Doetinchem, Tel ECOPART BV ZEPHIRLAAN 5 7004 GP DOETINCHEM TELEFOON 03 14-36 81 00 FAX 03 14 36 57 43 E-MAIL INFO@ECOPART-BV.NL INTERNET WWW.ECOPART_BV.NL BTW NR. NL 81 01 466 29 B01 HANDELSREGISTER 100 35 993 RABOBANK

Nadere informatie

Rioleringsproject Oostendse Steenweg, tussen Blankenbergse Steenweg en Tempelhof Hendrik Waelputstraat (gedeelte) Rustenburgstraat (gedeelte)

Rioleringsproject Oostendse Steenweg, tussen Blankenbergse Steenweg en Tempelhof Hendrik Waelputstraat (gedeelte) Rustenburgstraat (gedeelte) Rioleringsproject Oostendse Steenweg, tussen Blankenbergse Steenweg en Tempelhof Hendrik Waelputstraat (gedeelte) Rustenburgstraat (gedeelte) Infomoment 24 maart 2016 Buurtcentrum De Dijk, Blankenbergse

Nadere informatie

Toelichting wateroverlast mei-juni Sint-Truiden

Toelichting wateroverlast mei-juni Sint-Truiden Toelichting wateroverlast mei-juni 2016 Sint-Truiden Locaties van de brandweerinterventies m.b.t. wateroverlast op het grondgebied van Sint-Truiden in maanden mei en juni 2016 Gebied ten zuiden van stadskern

Nadere informatie

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Definitief Gemeente Kampen Grontmij Nederland bv Zwolle, 29 november 2005 @ Grontmij 11/99014943, rev. d1 Verantwoording Titel : Bergingsberekeningen

Nadere informatie

Ga naar schema van deze verordening. nee Soort vermelden. 0,00 m² A

Ga naar schema van deze verordening. nee Soort vermelden. 0,00 m² A Provincie Vlaams-Brabant - Provinciale stedenbouwkundige verordeningen hemelwater: aanstiplijst ( als het project voldoet aan deze verordening, voldoet het automatisch aan de gewestelijke verordening)

Nadere informatie

De eerste resultaten. dr. ir. Vincent Wolfs prof. dr. ir. Patrick Willems KU Leuven

De eerste resultaten. dr. ir. Vincent Wolfs prof. dr. ir. Patrick Willems KU Leuven De eerste resultaten dr. ir. Vincent Wolfs prof. dr. ir. Patrick Willems KU Leuven Nood aan innovatieve oplossingen om klimaatverandering op te vangen 3 HYDROACTIV Intelligent groendak 1 NEERSLAGAFVOER

Nadere informatie

Werking Buffersysteem Siberië fase 1 en 2 in 2015

Werking Buffersysteem Siberië fase 1 en 2 in 2015 Werking Buffersysteem Siberië fase 1 en 2 in 2015 Aanleiding Wayland B.V., de eigenaar van een deel van de waterlopen in Siberië, heeft op 16 januari 2015 gemeld dat de waterpeilen in de waterlopen van

Nadere informatie

Versie 0 juni

Versie 0 juni Versie 0 juni 2013 1 Wat met hemelwater in het havengebied Antwerpen? 1. Hemelwaterbesluit: Wat is me dat? De Vlaamse Regering heeft op 5 juli 2013 een gewijzigde hemelwaterverordening, kortweg gewestelijke

Nadere informatie

Info-sessie VLAGG-project. Vlaamse Afstromingsgevoelige Gebieden

Info-sessie VLAGG-project. Vlaamse Afstromingsgevoelige Gebieden Info-sessie VLAGG-project Vlaamse Afstromingsgevoelige Gebieden Programma 1. Welkom en situering - Kris Cauwenberghs, VMM 2. Voorstelling inhoud en resultaten van het VLAGG-project Tom Feyaerts, Hydroscan

Nadere informatie

Memo * *

Memo * * Memo M emo Ontwerp (groene) buffer Ysselsteynsel oop Memo 2014.24961 *2014.24961* ter attentie van Erik Weijzen kopie aan behandeld door programma E. Raaijmakers Watersysteem doorkiesnummer +31 77 38911

Nadere informatie

Nota Infiltratie: aanvullend op rapport Algemene nota regenwaterafvoer Groot Molenveld dd. 05/12/2017

Nota Infiltratie: aanvullend op rapport Algemene nota regenwaterafvoer Groot Molenveld dd. 05/12/2017 Nota Infiltratie: aanvullend op rapport Algemene nota regenwaterafvoer Groot Molenveld dd. 05/12/2017 Provincie: Antwerpen Gemeente: Edegem Project Groot Molenveld Gecoördineerde nota 05/12/2017 Groot

Nadere informatie

Ruimtelijke klimaatscenario s voor Vlaanderen. & Impact op overstromingen en droogte

Ruimtelijke klimaatscenario s voor Vlaanderen. & Impact op overstromingen en droogte Ruimtelijke klimaatscenario s voor Vlaanderen & Impact op overstromingen en droogte Prof. dr. ir. Patrick WILLEMS KU Leuven - Afdeling Hydraulica Klimaateffecten & -impacten Klimaateffecten & -impacten

Nadere informatie

Droge voeten in Zepperen?

Droge voeten in Zepperen? Droge voeten in Zepperen? dinsdag 17 juli 2018 Bert Stippelmans schepen van Openbare Werken Veerle Heeren burgemeester dienst Infrastructuur stad Sint-Truiden Karel Vandaele Watering van Sint-Truiden Video:

Nadere informatie

Wateropvang in groenzones aan de bron versus end-ofpipe buffering afwaarts in riolen of waterlopen. Patrick Willems Afdeling Hydraulica, KU Leuven

Wateropvang in groenzones aan de bron versus end-ofpipe buffering afwaarts in riolen of waterlopen. Patrick Willems Afdeling Hydraulica, KU Leuven Wateropvang in groenzones aan de bron versus end-ofpipe buffering afwaarts in riolen of waterlopen Patrick Willems Afdeling Hydraulica, KU Leuven Beheer van overstromingen: Duurzaam stedelijk waterbeheer

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied HUTTEN N71 MOL

Ontwerp startbeslissing signaalgebied HUTTEN N71 MOL Ontwerp startbeslissing signaalgebied HUTTEN N71 MOL STATUS/VERSIE: Goedgekeurd door Vlaamse Regering dd 14/1/2014 LEESWIJZER Op 24 januari 2014 nam de Vlaamse Regering een beslissing over de vervolgstappen

Nadere informatie

Klimaatverandering, waterhuishouding en adaptatienoden in Vlaanderen

Klimaatverandering, waterhuishouding en adaptatienoden in Vlaanderen Klimaatverandering, waterhuishouding en adaptatienoden in Vlaanderen enkele aanvullende beschouwingen prof. dr. ir. Patrick Willems K.U.Leuven Afdeling Hydraulica Toekomstig klimaat? huidig klimaat: gematigd

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

Addendum E3 Effecten op het watersysteem

Addendum E3 Effecten op het watersysteem Addendum E3 Effecten op het watersysteem Voeg de gegevens als bijlage E3 bij het formulier, tenzij anders vermeld. De effecten op het watersysteem ten gevolge van lozingen of grondwaterwinningen worden

Nadere informatie

De Kaartse Beek een nieuwe visie i.f.v. integraal waterbeheer

De Kaartse Beek een nieuwe visie i.f.v. integraal waterbeheer De Kaartse Beek een nieuwe visie i.f.v. integraal waterbeheer 13/01/2015 1-13/01/2015 Inhoud Aanleiding en kader van het project Kaartse Beek Doel Historiek van het dossier Drie mogelijke scenario s Bijkomend

Nadere informatie

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Inleiding Dit document is opgesteld als vervolg en update van de analyse van de waterhuishouding, opgesteld in januari 2008. Toen is geconstateerd dat de

Nadere informatie

FIETSPADEN EN RIOLERING LONDERZEELSEWEG

FIETSPADEN EN RIOLERING LONDERZEELSEWEG FIETSPADEN EN RIOLERING LONDERZEELSEWEG Presentatie raadscommissie 18 april 2017 Presentatie raadscommissie Situering van de geplande werken Kader rioleringsontwerp Toelichting rioleringsontwerp Kader

Nadere informatie

Voorontwerp infiltratievoorzieningen en RWA- leidingen

Voorontwerp infiltratievoorzieningen en RWA- leidingen MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Woningstichting Barneveld : Wolter Tijssen : Wouter Woortman : B4699-03-004 : Watertoets : Voorontwerp waterhuishouding Ons kenmerk : WA-LW20090339 Datum :

Nadere informatie

Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord

Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord Situatie Bargermeer noord Het industrieterrein Bargermeer noord ligt centraal in de stad Emmen. Het is een grootschalig bedrijventerrein met ruimte

Nadere informatie

Passaqua De waterpasserende kleiklinker

Passaqua De waterpasserende kleiklinker De waterpasserende kleiklinker Adviesnota 1., de duurzame Wienerberger oplossing 2. Eigenschappen is een strengpers kleiklinker met nokken die zorgen voor een waterpasserende voeg van ongeveer 6 mm breed.

Nadere informatie

Publiek domein Spreeuwenhoek en Sint- Albertuswijk

Publiek domein Spreeuwenhoek en Sint- Albertuswijk Publiek domein Spreeuwenhoek en Sint- Albertuswijk Toelichting voorontwerp en waterhuishouding nieuwe woonwijk Spreeuwenhoek en bestaande woonwijk Sint-Albertus 18 juni 2014 Imagine the result Infovergadering:

Nadere informatie

Naar een klimaatbestendige vallei met de Gaverbeekvisie. Intercommunale Leiedal en Vlaamse Milieumaatschappij

Naar een klimaatbestendige vallei met de Gaverbeekvisie. Intercommunale Leiedal en Vlaamse Milieumaatschappij Naar een klimaatbestendige vallei met de Gaverbeekvisie Intercommunale Leiedal en Vlaamse Milieumaatschappij 1 GAVERBEEKVISIE GTO Naar een veerkrachtige Gaverbeekvallei Intercommunale Leiedal, 23 april

Nadere informatie

Addendum B25 Aanstiplijst hemelwater. 1 Vul de aanstiplijst hemelwater in.

Addendum B25 Aanstiplijst hemelwater. 1 Vul de aanstiplijst hemelwater in. Addendum B25 Aanstiplijst hemelwater 1 Vul de aanstiplijst hemelwater in. Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding

Nadere informatie

Verstedelijking en overstromingen, oplossingen in prefab beton

Verstedelijking en overstromingen, oplossingen in prefab beton Verstedelijking en overstromingen, oplossingen in prefab beton Overstromingen 2 Verstedelijking Waar moet het water naartoe? We zien een lineaire stijging van de bebouwde oppervlakte, vertelt dr. Poelmans.

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1

Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1 Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1 Gelet op art. 135 2 van de nieuwe gemeentewet; Gelet op art. 42 van het

Nadere informatie

Water. Inleiding. Keuze 1: beperking van de bebouwde oppervlakte... 3 Keuze 2: hemelwater gebruiken... 3 Voordelen... 3 Praktijk... 3 Wetgeving...

Water. Inleiding. Keuze 1: beperking van de bebouwde oppervlakte... 3 Keuze 2: hemelwater gebruiken... 3 Voordelen... 3 Praktijk... 3 Wetgeving... p. 1 Inleiding Water is essentieel voor de mens, zijn omgeving en het voortbestaan van het leven op aarde. Amper 0,26% van het aanwezige water op aarde is beschikbaar voor de mens, en zowel in de ons omringende

Nadere informatie

Provincie Vlaams-Brabant Provinciale stedenbouwkundige verordeningen hemelwater: aanstiplijst

Provincie Vlaams-Brabant Provinciale stedenbouwkundige verordeningen hemelwater: aanstiplijst Provincie Vlaams-Brabant Provinciale stedenbouwkundige verordeningen hemelwater: aanstiplijst versie 1/3/2007 gemeente. Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u nagaan of uw aanvraag voldoet

Nadere informatie

Projectnummer: C Opgesteld door: Joost Veltmaat. Ons kenmerk: :0.11. Kopieën aan:

Projectnummer: C Opgesteld door: Joost Veltmaat. Ons kenmerk: :0.11. Kopieën aan: MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Mercatorplein 1 Postbus 1018 5200 BA 'shertogenbosch Tel 073 6809 211 Fax 073 6144 606 www.arcadis.nl Onderwerp: 2D berekening water op straat Blarenkamp Ottersum 'shertogenbosch,

Nadere informatie

Urbanisatie en klimaatverandering: zowel meer droogte als meer overstromingen in Vlaanderen

Urbanisatie en klimaatverandering: zowel meer droogte als meer overstromingen in Vlaanderen Urbanisatie en klimaatverandering: zowel meer droogte als meer overstromingen in Vlaanderen prof. dr. ir. Patrick Willems KU Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Afdeling Hydraulica Kasteelpark Arenberg

Nadere informatie

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel.

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel. NOTITIE NUMMER : P11-0455 : ONDERWERP : advies waterhuishouding : DATUM : 17 december 2012 PLAATS : ELST OPGESTELD DOOR : H.W. Boom 1 Algemeen In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken

Nadere informatie

ROTSELAAR: WEGENIS- & RIOLERING BEUKENLAAN, DEEL OLMENDREEF, DEEL DENNENLAAN, DEEL WANDELDREEF, DEEL ACACIALAAN EN DEEL REGASTRAAT

ROTSELAAR: WEGENIS- & RIOLERING BEUKENLAAN, DEEL OLMENDREEF, DEEL DENNENLAAN, DEEL WANDELDREEF, DEEL ACACIALAAN EN DEEL REGASTRAAT ROTSELAAR: WEGENIS- & RIOLERING BEUKENLAAN, DEEL OLMENDREEF, DEEL DENNENLAAN, DEEL WANDELDREEF, DEEL ACACIALAAN EN DEEL REGASTRAAT TOELICHTING INWONERS 01 SEPTEMBER 2011 1 Overzicht 2 Bestaande toestand

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 14 en 15 van de Wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen;

Gelet op de artikelen 14 en 15 van de Wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen; DE PROVINCIERAAD VAN W EST- VLAANDEREN, Gelet op de artikelen 14 en 15 van de Wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen; Gelet op het Decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud

Nadere informatie

Infiltratie hemelwater t.b.v. plaatsing containers bij zonnepark Altweerterheide

Infiltratie hemelwater t.b.v. plaatsing containers bij zonnepark Altweerterheide Infiltratie hemelwater t.b.v. plaatsing containers bij zonnepark Altweerterheide 12022019. Figuur 1: bodemdoorlatendheidskaart gemeente Weert De bodemdoorlaatbaarheid van de bodem ter plaatse is gemiddeld

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE. Verbindingsriolering Sint-Sebastiaanstraat LUMMEN OPDRACHTGEVERS: WAAROM DEZE WERKEN? WELKE WERKEN VOEREN WE UIT?

ALGEMENE INFORMATIE. Verbindingsriolering Sint-Sebastiaanstraat LUMMEN OPDRACHTGEVERS: WAAROM DEZE WERKEN? WELKE WERKEN VOEREN WE UIT? ALGEMENE INFORMATIE OPDRACHTGEVERS: WAAROM DEZE WERKEN? Doel: huishoudelijk afvalwater opvangen en transporteren naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Halen Waarom? Dit afvalwater komt nu nog ongezuiverd

Nadere informatie

10. Toekomstige noden

10. Toekomstige noden 10. Toekomstige noden Deze onderstaande opsomming en omschrijving is een momentopname bij het beëindigen van deze studie. Het is bovendien een niet-limitatieve lijst. Invloed van bronmaatregelen op de

Nadere informatie

Hooglede-Gits Hoogwater eind juli 2014 Kartering wateroverlast

Hooglede-Gits Hoogwater eind juli 2014 Kartering wateroverlast Hooglede-Gits Hoogwater eind juli 2014 Kartering wateroverlast Terreinbezoek 31 juli 2014: Bekkencoördinator IJzerbekken, Rik Dehaemers. Planningsverantwoordelijke IJzerbekken, Lorens Coorevits Gemeente

Nadere informatie

1 Inleiding 3 1.1 Verantwoording 3 1.2 Opsteller en begeleidingscommissie 4 1.3 Leeswijzer 4

1 Inleiding 3 1.1 Verantwoording 3 1.2 Opsteller en begeleidingscommissie 4 1.3 Leeswijzer 4 Module C2200 Hydraulisch functioneren van regenwatervoorzieningen Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Verantwoording 3 1.2 Opsteller en begeleidingscommissie 4 1.3 Leeswijzer 4 2 Kader en uitgangspunten 6 2.1 Systematiek

Nadere informatie

Toetsing aandachtsgebied MOERBEKE (GERAARDSBERGEN) (betrokken signaalgebieden: DEN_WC_012; DEN_WC_236, DEN_PW_004 en DEN_PW_184)

Toetsing aandachtsgebied MOERBEKE (GERAARDSBERGEN) (betrokken signaalgebieden: DEN_WC_012; DEN_WC_236, DEN_PW_004 en DEN_PW_184) STATUS: Definitief Datum laatste wijziging: 09/11/2011 ID: GELEGEN IN: 1 Situering 1.1 Algemeen Gemeente(n): Provincie(s): DEN_05 Toetsing aandachtsgebied MOERBEKE (GERAARDSBERGEN) (betrokken signaalgebieden:

Nadere informatie

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Project : Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Projectnummer : NC8110503 Versie : definitief Datum : 15 juli 2008 Aanleiding Het terrein van de Tivolikerk en het naastgelegen Zusterhuis aan de Heezerweg

Nadere informatie

Voorbeelden van brongerichte aanpak op planniveau en wijkniveau. Dominique Van Erdeghem Namens ORI, Organisatie voor Advies- en Ingenieursbureaus

Voorbeelden van brongerichte aanpak op planniveau en wijkniveau. Dominique Van Erdeghem Namens ORI, Organisatie voor Advies- en Ingenieursbureaus Voorbeelden van brongerichte aanpak op planniveau en wijkniveau Dominique Van Erdeghem Namens ORI, Organisatie voor Advies- en Ingenieursbureaus Voorbeelden brongerichte aanpak Inhoud Praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Bijlage 14-1: Stedelijke wateropgave Kern Emmen

Bijlage 14-1: Stedelijke wateropgave Kern Emmen Bijlage 14-1: Stedelijke wateropgave Kern Emmen Situatie Kern Emmen Kern Emmen omvat het centrumgebied van Emmen en de wijken Emmermeer, Hoge Loo en Spoorzijde. Het bestaat overwegend uit dicht bebouwd

Nadere informatie

Het bergingsmoeras bestaat uit watergangen met laag gelegen percelen tussen kades. De afmetingen van het bergingsmoeras staan in onderstaande tabel.

Het bergingsmoeras bestaat uit watergangen met laag gelegen percelen tussen kades. De afmetingen van het bergingsmoeras staan in onderstaande tabel. Afbeelding 2.1. Schets watersysteem bergingsmoeras Het bergingsmoeras bestaat uit watergangen met laag gelegen percelen tussen kades. De afmetingen van het bergingsmoeras staan in onderstaande tabel. Tabel

Nadere informatie

1 Inleiding. Gemeente Diemen. de heer R. den Ouden. M. Tobé. Waterhuishouding Sportpark Diemen

1 Inleiding. Gemeente Diemen. de heer R. den Ouden. M. Tobé. Waterhuishouding Sportpark Diemen Aan Gemeente Diemen T.a.v. de heer R. den Ouden Van M. Tobé Betreft Waterhuishouding Sportpark Diemen Projectnummer M15B0269 Behandeld door Max Tobé E max.tobe@mwhglobal.com T 015 751613 1 Inleiding De

Nadere informatie

Introductie RainTools

Introductie RainTools Introductie RainTools Harry van Luijtelaar, Stichting RIONED DowntheDrain, 21 april 2015 Oefenen Vraag 0 Hoeveel m3 water is 1 mm neerslag op 10 ha afvoerend oppervlak? Antwoorden 0 1 Ontwikkeling RainTools

Nadere informatie

Trapsgewijse opvang en infiltratie van regenwater in hellend Leersum

Trapsgewijse opvang en infiltratie van regenwater in hellend Leersum Ervaringen met de aanpak van regenwater overlast in bebouwd gebied 7 Heuvelrug (Leersum) Trapsgewijse opvang en infiltratie van regenwater in hellend Leersum 66 In 2005, 2006 en 2007 leidden extreme buien

Nadere informatie

SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT

SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT aanvrager : naam : adres : gemeente :. telefoon : adres installatie : aard van de woning : bestaande woning/gebouw nieuwbouw verbouwing Gegevens Hemelwaterinstallatie

Nadere informatie

Katern. afkoppelen, bufferen en infiltreren

Katern. afkoppelen, bufferen en infiltreren Katern afkoppelen, bufferen en infiltreren Versie 2 20 april 2005 Deze tekst werd samengesteld door: Raf Bouteligier, Guido Vaes en Jean Berlamont, Laboratorium voor Hydraulica, K.U.Leuven Anne Beeldens,

Nadere informatie

E313 spitsstroken Lummen <-> Beringen. Verklarende nota bij Omgevingsvergunningsaanvraag

E313 spitsstroken Lummen <-> Beringen. Verklarende nota bij Omgevingsvergunningsaanvraag E313 spitsstroken Lummen Beringen Verklarende nota bij Omgevingsvergunningsaanvraag 2 Inhoud 1 Inleiding... 4 2 Voorwerp en situering der werken... 5 2.1 Beschrijving der werken... 5 2.1.1 Wegenis...

Nadere informatie