Preek over 1 Sam. 2:12-36 (Hoofddorp, 11 oktober 2009) Gemeente van Christus, gasten,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over 1 Sam. 2:12-36 (Hoofddorp, 11 oktober 2009) Gemeente van Christus, gasten,"

Transcriptie

1 Preek over 1 Sam. 2:12-36 (Hoofddorp, 11 oktober 2009) Gemeente van Christus, gasten, Van harte welkom in de wereld van Chofni en Pinechas. Misschien ben je nog nooit, of een tijd niet meer in de kerk geweest en zit je vanochtend voor het eerst hier, in de Kruiskerk. De kans is groot dat je dan denkt: mooi boek, de Bijbel. Het gaat over twee priesters die zich misdragen met zelfverrijking en geweld. Het zou zo een stuk kunnen zijn dat je morgen in de krant leest. Over een burgermeester die een dubbele woonvergoeding opstrijkt en zo misbruik maakt van zijn ambt. Over een dominee die misbruik maakt van het vertrouwen van vrouwelijke gemeenteleden. Dit soort verhalen lezen we dus ook in de Bijbel. Niks nieuws onder de zon. Misbruik is van alle tijden. Ik kan het nieuws van vanochtend kort zo samenvatten [dia 1]: 1. mensen zijn niet veranderd. Wij zijn nog steeds even doortrapt, en dubbel als vroeger. Denk aan de zonen van Eli. Maar ook aan Elkana uit hoofdstuk [dia 2] God is niet veranderd. Hij is trouw. Hij heeft niet gedacht, na de geschiedenis van 1 Samuël 2: nu is het genoeg. Ik trek mijn handen af van mensen. God oordeelt. Dat wel. Maar God blijft zich verbinden aan dubbele en falende mensen. Daarom lezen we vandaag ook nog dit verhaal uit de Bijbel. De Bijbel gaat niet in de eerste plaats over fantastische mensen, geloofshelden. De Bijbel gaat over God. Hij is geweldig!

2 Ik heb de preek verdeeld in 4 stukken: vers 12-17; vers 18-21; vers en vers Ik zal elk gedeelte lezen en bespreken aan de hand van een voorwerp en een sleutelwoord. Zo gaan we zien wat een vork, een jas, een gehoorapparaat en een weegschaal met elkaar te maken hebben. Ik begin bij het eerste gedeelte. We hebben het net gelezen. Het voorwerp dat erbij hoort, is een vork [dia 3 - titel] Het sleutelwoord, daar kom ik straks op. Omdat de Bijbel geschiedenis vertelt, moet je ook altijd letten op het verband. Het vers dat aan ons gedeelte vooraf gaat vertelt van Samuël, die achterbleef om de Heer te dienen, onder de hoede van de priester Eli (vers 11). En dan vertelt vers 12 verder over de priesters, die daar óók waren. En daar wordt je niet vrolijk van. Hanna vertrouwt haar 3-jarige zoontje toe aan God, hij mag opgroeien bij het tabernakelpersoneel. En als ze weggaat, blijken dat Chofni en Pinechas te zijn. Hun namen worden in vers 12 niet eens meer genoemd. Zij zijn zo slecht dat er maar één zin voor nodig is om hen te beschrijven: de zonen van Eli waren een stel afpersers. Chofni en Pinechas hadden één gereedschap dat kenmerkend was voor hen. Een drietandige vork. Wat deden ze daarmee? Twee dingen. Ze maakten in de eerste plaats misbruik van de rechten van mensen die naar Silo waren gekomen om offers te brengen. [dia 3.1] Dat lezen we in de verzen Wanneer iemand met een offer naar Silo was gekomen, mochten zij meestal zelf een gedeelte van de offermaaltijd opeten. Denk aan Hanna, Elkana en Peninna die in hoofdstuk 1 hun deel van de offermaaltijd aten. Trouwens, denk ook aan het avondmaal waar wij deel krijgen aan het offer van Jezus Christus.

3 Wanneer dat gebeurde, kwamen de zonen van Eli met een enorme vork, prikten in de pot, en alles wat eraan bleef hangen, was voor hen. Pure zelfverrijking. Waarmee ze de rechten van de mensen die God kwamen dienen, schonden. Maar of dat nog niet erg genoeg was, maakten ze ook nog misbruik van de rechten van God. [dia 3.2] vers Ze wachtten niet voor de rook zichtbaar van het vet opsteeg naar omhoog. Zo beroofden ze ook God van zijn deel van de offers die de mensen kwamen brengen. [dia 4] Je kunt het misschien vergelijken met medewerkers van een goede doelen organisatie die zichzelf verrijken met het geld dat mensen geven. Ze beroven daarmee niet alleen mensen die hun geld geven maar ook de mensen die de hulp hadden moeten ontvangen. Chofni en Pinechas zijn net als obers die het lekkerste van het bord van hun gasten eerst opeten voor het aan de gasten te geven. Als zo het zo bekijkt, is het nog een wonder dat er nog steeds mensen kwamen in Silo. Maargoed, die kwamen om God te ontmoeten. En daarom nam God de hele zaak ook zo hoog op. [dia 5] Het sleutelwoord dat bij dit gedeelte hoort, is zeer. God nam het gebrek aan eerbied de zonen van Eli zeer kwalijk. Maar laten we niet blijven hangen bij Chofni en Pinechas. Ook wij zijn, ik heb het vorige week gezegd, een priestervolk (1 Petrus 2). Je zou kunnen zeggen: wij staan, net als de priesters vroeger in de tabernakel of tempel, tussen God en mensen in. De kerk is Gods visitekaartje naar de wereld. wij moeten onszelf als levende offers in zijn dienst stellen (Rom. 12) zodat mensen aan ons kunnen zien wie God is: trouw, gastvrij. Doen we dat niet, dan beroven we niet alleen mensen maar ook God (zijn eer). En ook dat zal Hij hoog opnemen.

4 Over het volgende gedeelte kunnen we korter zijn: vers 18 tot 21. Het voorwerp is [dia 6]: een jas. Of het priesterhemd. Zoals de vork het gereedschap was van de zonen van Eli, en hen ook typeerde, zo is de mantel het gereedschap van Samuël, dat hem ook echt typeert. Denk aan Saul, die de geest van Samuël oproept. Wanneer deze verschijnt vraagt Saul: Hoe ziet hij eruit? Waarop de vrouw antwoordt: Het is een oude man, gehuld in een mantel. Dan staat er: Toen wist Saul dat het Samuël was. [dia 7] De mantel is een symbool voor toewijding en trouw. En van leiderschap. Samuël zal uitgroeien tot leider: de laatste Rechter over het volk. Sleutelwoord is [dia 8] groot worden. Want dat staat er letterlijk in vers 21: de jonge Samuël werd groot bij de Heer. Dat is niet alleen maar opgroeien. Iedere keer op het consultatiebureau er achter komen dat hij groeit volgens de groeicurve. Opgroeien is ook: karakter ontwikkelen. En het is ook: groeien in aanzien. Het Nederlands kent eenzelfde soort woordspeling. Letterlijk is het: groeien in gewicht / gewichtig worden. Dat doet Samuël. En misschien mag ik ook hier een kleine toepassing maken. Er staat namelijk niet dat Samuël geliefd werd door de mensen (dat staat wel in vers 26), maar door God. Dat is het meest belangrijk. Bedenk dat goed: niet wat mensen van je vinden. Zelf ook niet wat je van jezelf vindt. Maar wat God van je vindt. We gaan verder: vers 22 tot 26. Het voorwerp dat ik heb uitgekozen bij dit gedeelte, is een gehoorapparaat. [dia 9] Let op het verschil weer met het vorige vers. Eli is oud. Er staat zeer oud. Terwijl Samuël opgroeit, groot wordt, verdwijnt Eli. Waarom een gehoorapparaat? Het is het gereedschap dat hem typeert. Eli heeft moeite met luisteren. En dat komt niet alleen omdat hij oud wordt.

5 Er staat: van tijd tot tijd bereikten hem geruchten. Dat moet je niet al te letterlijk nemen. Zo van: Eli wist het niet helemaal zeker, maar hij hoorde soms wel eens wat Eli wist best van het misbruik van zijn zonen. We lezen dat Chofni en Pinechas zich zelfs vergrepen aan de vrouwen die dienst deden bij de ingang. Als je hoofdstuk 1 terugleest met de kennis van hoofdstuk 2 dan krijg je rillingen. Rillingen, die je ook krijgt wanneer je op televisie ziet dat de zwemleraar van je kind wordt beschuldigd van misbruik met kinderen. Zou Hanna zijn ontsnapt aan de vieze vingers van Chofni en Pinechas? Let op het scherpe oordeel over de zonen van Eli. Vers 25: de Heer had besloten hen te doden. Wat de zonen doen, is echt schandalig. En ook Eli heeft er z n aandeel in. [dia 10] Het sleutelwoord dat bij dit gedeelte hoort, is luisteren. Ook de zonen weigeren te luisteren (vers 25). Luisteren: daarmee bedoel ik: gespitst zijn op wat God wil. Het is een houding waarmee je in het leven staat. In plaats van gericht te zijn op wat jij wilt en hoe jij aan je trekken komt, attent zijn op God: komt God niets te kort? De zonen van Eli zijn niet gefocust op wat God wil. Maar ook Eli heeft er moeite mee. Ook hij luistert niet echt. Dat blijkt trouwens ook uit de geschiedenis van de roeping van Samuël: Eli bedenkt pas na de derde keer dat het misschien God is, die Samuël hoort. Nota Bene: in het huis van God! Niet-luisteren uit zich niet altijd in wangedrag zoals de zonen van Eli. Het kan zich ook uiten in een gearriveerde houding. In iemand die de boel probeert te sussen. Alleen uit is op de goede orde : toe, toe

6 Iemand die niet uit is op de eer van God. Eli spreekt zijn zonen aan op hun wangedrag en waarschuwt ze: pas op! Wangedrag tegenover God blijft niet ongestraft! Maar het zijn de laatste stuiptrekkingen van de Eliden: het priestergeslacht van Eli. Zíjn familie is bezig is te verdwijnen hun zonden groeien. En intussen groeit ook Samuël: vers 26. Geliefd zowel bij God en bij de mensen. In die volgorde. [dia 11 leeg scherm] Vers De vertaling ten slotte is, vind ik, heel goed (je kunt ook vertalen en, of en toen ). Het eind van het verhaal voor Eli en zijn zonen tekent zich af. Eli en zijn huis is letterlijk en figuurlijk aan het aftakelen. Dit wordt bevestigd door een godsman. Zijn naam wordt verder niet genoemd. Het is ook verdrietig. De hogepriester zou eigenlijk godsman moeten zijn. Maar er komt iemand anders die namens God tegen Eli spreekt. Dit is een van die gedeelten in de Bijbel waarin God zich heel rechtstreeks sprekend tot iemand richt. Als in de 10 geboden. Of aan het einde van het bijbelboek Job. God begint met te vertellen wat Hij heeft gedaan. Net als aan het begin van de kerkdienst: weten jullie het nog? Ik ben de Heer, die jullie uit de macht van de Farao van de duivel bevrijd heeft! Zo ben ik. Met andere woorden, God zegt: je kent Mij toch? Dat God genadig is, wordt hier in 1 Samuël 2 nog extra benadrukt doordat God hier zegt dat Hij zich aan de voorouders van Eli bekend maakte toen zij nog slaven waren. Het was helemaal Gods initiatief, op een moment dat de omstandigheden uitzichtloos waren.

7 [dia 12] Het voorwerp dat bij dit gedeelte hoort is een weegschaal. En het sleutelwoord is: gewicht. We weten uit een later hoofdstuk, dat Eli oud en dik is. In dit hoofdstuk wordt er, ik zei het net ook al, een soort woordspel gespeeld met het woord gewicht of gewichtig. God heeft de familie van Eli uitgekozen om priester te worden. Zij mochten ook eten van de offers die de mensen in Silo brachten. Maar niet op de manier van Chofni en Pinechas. Die gingen zich te buiten aan de offergaven van de gewone mensen. Ze werden er letterlijk dik van. God zegt tegen Eli: kennelijk sla je je zonen hoger aan dan Mij, want je mest jezelf vet door steeds het beste deel op te eisen van de offers die mijn volk Israël mij brengt. Met andere woorden: je vindt jezelf en je zonen gewichtiger / belangrijker dan Mij! De offers die in Silo worden gebracht zijn de offers van mijn volk (zegt God), en die komen Mij toe. Maar jij denkt vooral aan jezelf en aan jouw zonen. Let op dat woordje mijn. Dit is mijn volk, zegt God. Hen beroven is Mij beroven. Kom je aan hen, dan kom je aan Mij. Zo is God. Hij heeft zijn volk bevrijd. Dat volk mag leven uit dankbaarheid. En als mensen daar tussen komen, dan wordt God boos. Daarom ook dat oordeel over Chofni, Pinechas èn ook over Eli. Eli is niet zomaar een vader die zijn zoons niet in bedwang kan houden. Hij heeft een veel grotere verantwoordelijkheid. En de belangen, die hier op het spel staan zijn groot. Het gaat om de relatie tussen God en mensen. Daar zijn Eli en zijn zoons tussen gaan staan. En dat neemt God zeer zwaar op. [dia 13] De weegschaal is ook beeld van de rechtspraak in het geval van Eli slaat hij door naar Eli ipv God. En daarom kondigt de godsman het einde aan van het tijdperk van de Eliden. Niemand wordt meer oud in jouw familie. Niemand, op een enkeling na, zal mijn altaar nog betreden. Je zonen zullen op één dag sterven.

8 De nieuwe priester, die aangekondigd wordt tussen twee haakjes, niet Samuël, maar volgens 1 Koningen 2 Sadok doen het tegenovergestelde van wat Eli en zijn zonen doen: Gods wensen en verlangens uitvoeren. [dia 14] Dat hoort bij priesters van God. Daaraan zitten twee kanten, wat mij betreft: 1. het is een opdracht voor ons als nieuwtestamentisch priestervolk om gespitst te zijn op Gods eer, zijn wil, zijn gewicht, en dus niet op dat van onszelf; 2. het is ook een onmogelijkheid. Voor mensen. Om helemaal afgestemd te zijn op wat God wil. Op zijn wensen en verlangens. [dia 15 - titel] Ik maak de voorlopige balans op van de geschiedenis tot 1 Samuël 2. wat is de situatie? - [dia 5.1] Iedereen deed wat goed was in zijn eigen ogen (Rechters 21:25); - [dia 15.2] Zelfs de priesters dachten alleen maar aan zichzelf; - [dia 15.3] Het huis van Eli verdwijnt. In 1 Sam. 22 wreekt Saul zich op de nakomelingen van Eli. De priesters die overblijven uit het huis van Eli worden in latere tijden gedegradeerd tot tweederangs tempelpersoneel in de tempel van Jeruzalem, waar de zonen van Sadok de dienst uitmaken. [dia 16 leeg scherm] Maar God zou God niet zijn als we niet óók lichtpuntjes zien. Tekenen van zijn trouw. Niet omdat mensen nu zo geweldig zijn. Maar omdat Hij trouw ís. Van nature, van zichzelf.

9 [dia 17] Ik begon de preek met het nieuwsbericht dat: 1. mensen niet veranderd zijn. Dat is duidelijk. De geschiedenis van 1 Samuël 2 is voor ons zowel herkenbaar als waarschuwend. Denk niet dat wij van nature anders zijn dan het volk Israël; 2. maar ook dat God niet veranderd is. Hij is wel van nature trouw. Daarom zorgt God zelf voor een vervolg. [dia 18] Een priester die Hem trouw is. In het Oude Testament Sadok. In het Nieuwe Testament: Jezus Christus. Misschien denk je: priester, waar gaat dit over? Nou, het gaat om de relatie tussen God en mensen. Daar is priesterwerk voor nodig, verzoeningswerk. [dia 19 leeg scherm] Dat gaat niet vanzelf. Want mensen veranderen niet. Maar God zij dank. Hij ook niet! Vandaag is Hij dezelfde als toen. Zelfs in zijn oordeel is God nog trouw. Denk aan wat de godsman zegt. Maar denk ook aan Golgotha: voor wie niet op God vertrouwt is Golgotha Gods oordeel over ongeloof. Maar voor wie gelooft dat God bereid was en is zich op te offeren voor jou: eeuwig leven!! [amen]

Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten,

Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten, Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten, We gaan het vanmorgen hebben over een heel bekend verhaal uit de Bijbel. Je kunt het vinden in bijna elke kinderbijbel, mede

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Het gaat vanochtend in de kerk over leiders en leiderschap. En ik kan eigenlijk nauwelijks een thema bedenken dat niet

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli?

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? De zonen van Eli en Samuel geroepen. Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? 1 Samuel 2:12 12 De zonen van Eli echter waren verdorven mannen; zij

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

En met deze twee namen vat onze vertaling het hele verhaal ook samen.

En met deze twee namen vat onze vertaling het hele verhaal ook samen. 1 Preek 362, 20-08-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Vorige week heb ik verteld dat ik in de komende weken hier in de diensten met jullie de geschiedenissen van koning David wil lezen.

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Preek Oogstdienst Eerlijk delen

Preek Oogstdienst Eerlijk delen Preek Oogstdienst Eerlijk delen...samen met de ICAD Zondag 11 november 2018, 10.00 uur Voorganger: ds. Bert de Wit Lezing uit het Oude Testament: Leviticus 19:1-2,9-18 19 1 De Heer zei verder tegen Mozes:

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

DAG 1: Eerbied, want God is groot Lees Psalm 95:1-6 Stel je voor dat je op je hurken gaat zitten voor een flat of een kerktoren. Je kijkt omhoog. Wat is dat flat hoog! Wat is die kerktoren hoog! En wat

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 5, Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 5, Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Mattheüs 5, 23-24 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 150 : 1 en 2 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : Genesis

Nadere informatie

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen 3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. 4 Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willemien Hendriks Ouderling vorming & toerusting

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willemien Hendriks Ouderling vorming & toerusting Mededelingen door de ouderling van dienst Willemien Hendriks Ouderling vorming & toerusting Psalm 148 vers 1, 5 en 6 Psalm 148 vers 1, 5 en 6 Psalm 148 vers 1, 5 en 6 Psalm 148 vers 1, 5 en 6 Psalm 148

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

DAG 1: Bidden elke dag Lees Mattheüs 7:7-11 Je bidt elke dag. Je vader en moeder (als je die mag hebben) hebben je dat al geleerd toen je klein was. Maar wat is bidden eigenlijk? Bidden is praten met God.

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Saul was toch een beetje bang. Waarom denken jullie? Nou, wat zou jij zeggen als je koning mocht worden in oorlogstijd?

Saul was toch een beetje bang. Waarom denken jullie? Nou, wat zou jij zeggen als je koning mocht worden in oorlogstijd? 1 Samuël 10:17 11:13 (Leve de Koning!) 1 SAMUËL 10:17-27 Jongens en meisjes, Ik wil het vandaag met jullie hebben over dappere koningen. Sommige van jullie zijn vorige week op Spoorzoekers geweest en toen

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

ZONDAGSBRIEF 14 mei 2017

ZONDAGSBRIEF 14 mei 2017 ZONDAGSBRIEF 14 mei 2017 WELKOM Van harte welkom in de Lindtse kerk. Een bijzonder welkom als u, als jij vandaag gast bent. Wij wensen u en jou een goede dienst toe. DE DIENST VAN VANMORGEN Voorganger

Nadere informatie

Preek 1 Samuël 4. Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Preek 1 Samuël 4. Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek 1 Samuël 4 Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik wil beginnen met een verhaal. Het is het verhaal dat verteld wordt door een kind. Het verhaal van Waardeloos. Nee, niet een waardeloos

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Preek zondag 13, v/a 34. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek zondag 13, v/a 34. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek zondag 13, v/a 34 Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wij hebben thuis een poes. Lief beestje, beetje speels, en als je bij ons op bezoek bent en je laat je arm wat nonchalant naast

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

Ik pak m n boodschappentas er weer even bij. ns kijken wat er in zit. Een brood. Tomaten, enz. Lekker! Ook andere dingen [ ]

Ik pak m n boodschappentas er weer even bij. ns kijken wat er in zit. Een brood. Tomaten, enz. Lekker! Ook andere dingen [ ] Gemeente van Christus, gasten, Ik pak m n boodschappentas er weer even bij. ns kijken wat er in zit. Een brood. Tomaten, enz. Lekker! Ook andere dingen [ ] Maar wat heeft dit met God te maken? Nou, heel

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Online Bijbel voor kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader!

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Hemelvaart en Alphadienst Liturgie Voorzang Opw 488 Kaars aansteken Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 167 Gebed Schriftlezing: - Hand 1,1-14

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Liturgie morgendienst Emmen, 10 september 2017 Thema: God woont in een tent (preek mede afgestemd op de kinderen van de basisschool)

Liturgie morgendienst Emmen, 10 september 2017 Thema: God woont in een tent (preek mede afgestemd op de kinderen van de basisschool) Liturgie morgendienst Emmen, 10 september 2017 Thema: God woont in een tent (preek mede afgestemd op de kinderen van de basisschool) 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader en

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here wil ons deze morgen weer laten horen en ervaren dat wij, ondanks al onze zonden toch burgers

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Lees de vier verhalen en beschrijf hoe en waarom David koning is geworden? Wordt er iets gezegd over het hart van David en het hart van Saul?

Lees de vier verhalen en beschrijf hoe en waarom David koning is geworden? Wordt er iets gezegd over het hart van David en het hart van Saul? Een volmaakt hart. Zuiveren van hart zullen God zien OPDRACHT: Bestudeer het leven en karakter van David. hoofdstukken 1 Sam 16,17,18,19,24 hoofdstukken 2 Sam 2,5,6,7 hoofdstukken 2 Sam 11 hoofdstukken

Nadere informatie

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Verboden toegang voor onbevoegden NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Wij geloven dat de toegang gesloten. Er is geen toegang tot God voor je. Want hoe kun jij als zondig mens tot de heilige God naderen? Wie

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Mei-juni 2017 Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord Dinsdag Indringend Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Drie dingen worden gezegd van het boek dat je zojuist in handen had. Het is levend, krachtig

Nadere informatie

ONTMOETINGEN MET GOD. Studielessen voor 4-7 jarigen. Dit werkboek is van

ONTMOETINGEN MET GOD. Studielessen voor 4-7 jarigen. Dit werkboek is van ONTMOETINGEN MET GOD Studielessen voor 4-7 jarigen. Dit werkboek is van maart 2004 Deze lessen zijn samengesteld en opgemaakt door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

1 Kor. 10, meditatie HA - NGKE

1 Kor. 10, meditatie HA - NGKE 1 Kor. 10, 12-16 - meditatie HA - NGKE - 10-4- 16 Crucifix Het vorige avondmaal bracht ons aan de voet van het kruis. Daar kijken we op naar onze Heer, de Koning van ons leven. Ieder avondmaal brengt je

Nadere informatie

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf?

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? 1. Hoe ontstaat de manier waarop je naar jezelf kijkt? 2. Wie is God? 3. Wat is DE Waarheid over onszelf? 4. Wie worden er door God wel veroordeeld?

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen

Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen Liturgie Voorzang: Gez 88 (uit Het lam dat ons doet leven ) Votum / groet Zingen: Ps 25,1.7 Gebed Schriftlezing: Lucas 23,44-56- Psalm

Nadere informatie

Deze kant is voor de grotere kinderen

Deze kant is voor de grotere kinderen Deze kant is voor de grotere kinderen Preeksamenvatting 16 september 2012 Over het huisbezoekthema: Groeien in Christus samen werken aan geloofsgroei. THEMA: GROEI NAAR VOLWASSENHEID IN CHRISTUS 1. Dat

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie