Informatica HOKTSP. RVOL/ADV/003 bijlage 2.1.2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatica HOKTSP. RVOL/ADV/003 bijlage 2.1.2"

Transcriptie

1 Informatica HOKTSP RVOL/ADV/003 bijlage 2.1.2

2 Codering van de modules M CA OP U 001 module categorie opleiding C=gemeenschappelijke module voor meerdere categorieën G=gemeenschappelijke module binnen een categorie U=unieke module nummer van de module (aparte nummering voor de C, G en U modules)

3 MECG001 Module Basiskennis De module 'Basiskennis' betreft een aanvangsmodule. basiskennis over de werking van computers verworven. In deze module wordt de Basisvaardigheden voor het gebruik van een computer in een administratieve omgeving Geen 60 Lt TV 1. de werking van een eenvoudige computer uitleggen; 2. de uitvoering van een programma op machineniveau beschrijven; 3. de manier waarop gegevens (numerisch - alfanumerisch) door een computer worden voorgesteld en verwerkt, beschrijven; 4. de principes en de werking van foutdetectie en correctie opsommen en beschrijven; 5. het nut en de werking van datacompressie en -encryptie beschrijven; 6. de onderlinge samenwerking van processor en geheugen omschrijven; 7. de mogelijkheden van randapparatuur en geheugens correct inschatten; 8. in concrete situaties een advies formuleren over de bruikbaarheid van randapparatuur en geheugens; 9. de belangrijkste functies van een besturingssysteem onderscheiden en omschrijven; 10. de mogelijkheden van geheugenbeheer beschrijven; 11. beveiligingsmaatregelen met het oog op integriteit inventariseren; 12. nieuwe ontwikkelingen aangeven; 13. het onderscheid tussen de werking van een PC, een mini- en een mainframe computer aangeven.

4 Module A.11. : Besturingssystemen In de module besturingssystemen' wordt de opbouw van een besturingssysteem in het algemeen bestudeerd. Zijn dient een grondig inzicht te verstrekken in de concepten en werking van een besturingssyteem. Dit inzicht dient als basis voor de modules rond systeem- en netwerkbeheer A1 Basiskennis Lt TV Doelstellingen De cursist Minimale Leerinhouden 1. kent het verband tussen de evolutie van de besturingssystemen en de evolutie van de hardware Historisch overzicht. Modellen van besturingssystemen koppeling ontwikkeling hardware besturingssystemen; 2. kent de basisconcepten en de werking van een besturingssysteem Basisconcepten Processen Interproces communicatie Scheduling In- en uitvoer 3. kan eenvoudige probleemsituaties binnen een besturingssysteem detecteren en oplossingen suggereren Case studies 4. kan de processen die in het geheugenbeheer een rol spelen beschrijven 5. kent de structuren en procedures waarmee een bestandssysteem kan worden gerealiseerd Geheugenbeheer Bestandssystemen

5 MECG002 Module Softwarepakketten In de module 'Softwarepakketten' leert de cursist ondersteuning bieden bij het gebruik van de meest courante kantoorpakketten, uitgezonderd databases. Inhoudelijke vereisten: Basisvaardigheden voor het gebruik van een computer in een administratieve omgeving. Verplichte voorafgaande modules: Geen 40 Lt TV : 1. aanpassingen aan het besturingssysteem aanbrengen; 2. werken met internet; 3. helpdesk verlenen voor de standaard kantoorpakketten, onder meer tekstverwerker, rekenblad, presentatiepakket, mail organisatiepakket, kalender organisatiepakket en tekenpakket; 4. data importeren van het ene pakket naar het andere; 5. de standaard gebruiksinstellingen van de pakketten aanpassen; 6. objecten aanmaken en verwerken in de verschillende pakketten; 7. macro s aanmaken binnen de verschillende pakketten; 8. scripts aanmaken voor automatische bewerkingen binnen de pakketten en over de pakketten heen; 9. de wiskundige kennis, nodig voor het gevorderd gebruik van de rekenbladen, gebruiken en hanteren; 10. verschillende rekenbladen aan elkaar koppelen.

6 MECG003 Module Datacommunicatie en netwerken In de module 'Datacommunicatie en netwerken' wordt de basiskennis over de werking van datacommunicatie en netwerken aangeleerd. Vertrouwd zijn met de werking van een operating system en met het gebruik van internet. Geen 60 Lt TV De cursist 1. kent de termen en afkortingen in gebruik bij communicatiesystemen gebruiken; 2. kent de basiselementen van data-transmissie; 3. kan de parameters capaciteit, snelheid en de beperkingen van een communicatiekanaal situeren; 4. kan de principes van modulatie en de bijbehorende normen benoemen en beschrijven; 5. kan de multiplexeringstechnieken om een communicatiekanaal optimaal te gebruiken benoemen en beschrijven; 6. kan de verschillende communicatiestructuren (topologieën): van punt-tot-punt tot het gebruik van een gemeenschappelijk kanaal (in een Lan, Man, Wan) en hun toepassingen beschrijven; 7. kent de technieken waarbij computers communiceren in een lokaal netwerk via een gemeenschappelijk kanaar (bv. Ethernet) en kan een lokaal netwerk op basis van een gemeenschappelijk kanaal samenstellen; 8. kan de voordelen en noodzakelijkheden van het gebruik van lagenmodellen in datacommunicatie opnoemen en kan o.m. het klassieke OSI-model beschrijven; 9. kan de structuur en de evolutie en de toepassingen van het Internet schetsen; 10. kent het verschil tussen fysische en logische adressering en kan IP-adressen catalogeren en aanpassen (sub- en supernetten); 11. de verschillende functionaliteiten tussen een server en werkstations weergeven; 12. kan verschillende aspecten van netwerkbeveiliging onderscheiden; 13. onderkent de voordelen en mogelijkheden van internet, extranet en intranet.

7 MECG004 Module Databanken In de module 'Databanken' wordt de basiskennis over het werken met databanken aangeleerd. Basisvaardigheden voor het gebruik van een computer in een administratieve omgeving. Geen 60 Lt TV : 1. de verschillende soorten databanken inzonderheid de relationele situeren; 2. de relevante data van een probleem definiëren; 3. de recente ontwerptechnieken voor databanken beheersen en in de praktijk hanteren; 4. de normalisatieregels en de denormalisatie in de praktijk hanteren; 5. door het aanmaken van indexen de performantie praktisch verhogen; 6. data importeren en exporteren; 7. relevante data uit een databank via een geconditioneerde zoekfunctie selecteren; 8. rapporten met relevante gegevens vanuit een databank automatisch genereren.

8 MECG005 Module Communicatie- en organisatietechnieken In de module 'Communicatie- en organisatietechnieken' worden de cursist de vereiste communicatieve en organisatorische vaardigheden aangeleerd om een informaticaproject uit te werken en voor te stellen. Geen Geen 40 Lt TV De cursist: 1. verwerft inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van communicatie binnen en tussen teams; 2. kan luisteren naar een groep, de elementaire elementen synthetiseren en deze op een logische manier schematiseren; 3. kan op basis van consultatie van een opdrachtgever een informaticaproject formuleren 4. kan een automatiseringsontwerp (prototype) voorstellen en bespreken met de betrokkenen; 5. kan een werkgroep leiden, de resultaten synthetiseren en rapporteren; 6. kan de te automatiseren processen modelleren op basis van de informatie die werd verkregen aan de hand van interviews en denktanks; 7. kan op bevattelijke wijze een schematische voorstelling geven van het informaticaproject en de daarmee verbonden implicaties.

9 MECG006 Module IT-organisatie In de module 'IT-organisatie' leert de cursist een IT-organisatieschema opstellen en de exploitatie beschrijven; hij leert een projectplanning opstellen. Omgaan met de meest courante kantoorpakketten, basiskennis van datacommunicatie en netwerken, basiskennis van databanken, gebruik van internet. Geen 40 Lt TV : 1. de verschillende vormen van algemene bedrijfsorganisatie herkennen en het ITgebeuren in deze organisatie situeren; 2. een schema voor een IT-organisatie opstellen en de exploitatie plannen; 3. een projectplanning opstellen en opvolgen; 4. met behulp van de nodige softwaretools en rekening houdende met alle beschikbare materiële en personele middelen, een projectplanning opstellen.

10 MECG007 Module Multimedia 1 In de module 'Multimedia 1' wordt de basiskennis van multimediasystemen verworven en toegepast in websites en presentaties. Gebruik van internet, basiskennis van kantoortoepassingen. Geen 60 Lt TV : 1. diverse multimediaprojecten situeren; 2. multimedia-apparatuur selecteren, aansluiten en gebruiken; 3. multimediasoftware selecteren voor gebruik; 4. op elementaire wijze een website ontwerpen, bouwen en publiceren; 5. op elementaire wijze een presentatie ontwerpen, bouwen en houden; 6. de basiscomponenten voor internet-programmeren hanteren.

11 MECG008 Module Netwerkbeheer 1 In de module 'Netwerkbeheer 1' wordt de basiskennis van netwerkbeheer verworven via de studie van de mogelijkheden van een eerste netwerkbesturingssysteem (A). Basiskennis standaardpakketten, vertrouwd met de werking van een operating system. MECG Lt TV 1. Verschillende soorten netwerken naar functionaliteit situeren (peer-to-peernetwerken, client/servernetwerken, gemengde netwerken, ; 2. de kenmerken van een file-server, print-server, applicatieserver, communicatieserver, aangeven; 3. de voornaamste aspecten van beveiliging in een lokaal netwerk beschrijven; 4. de documentatie van een lokaal netwerk samenstellen; Netwerkbesturingssysteem A 5. een netwerkbesturingssysteem installeren en configureren (inclusief de meest toegepaste client(s); 6. gebruikersaccounts opstellen en beheren; 7. gebruikersgroepen opstellen en beheren; 8. netwerkbronnen (bestanden en printers) ter beschikking stellen en de nodige rechten/permissies/machtigingen toekennen; 9. zich aanmelden en diverse technieken toepassen om in contact te komen met de ter beschikking gestelde netwerkbronnen; 10. het gebruik van netwerkbronnen controleren; 11. een tool gebruiken om een geschikte back-upprocedure uit te voeren; 12. een virusprotectie op client-niveau opzetten.

12 MECG009 Module Programmeren 1 In de module 'Programmeren 1' worden de methodologische principes behandeld die nodig zijn om de analyse van een probleem aan te pakken, zowel wat de datastructuren als de controlestructuren betreft. Tevens komen de basisvaardigheden van de implementatie aan bod. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hetzij één, hetzij twee concrete programmeertalen, maar hierbij komt zowel het gestructureerd als het objectgeoriënteerd programmeren aan bod. Basisvaardigheden voor het gebruik van een computer in een administratieve omgeving Geen 120 Lt TV 1. modellen voor goed programmeren beschrijven; 2. bij eenvoudige problemen de datastructuur en controlestructuur analyseren en met schematechnieken vastleggen; 3. de levenscyclus van een project beschrijven; 4. het verschil tussen gestructureerd en objectgeoriënteerd programmeren aantonen; 5. de belangrijkste algemene concepten in verband met programmeren toepassen; 6. de basiselementen en -structuren van één of twee programmeertalen beschrijven; 7. de basiselementen en -structuren van één of twee programmeertalen in eenvoudige applicaties toepassen; 8. bij het analyseren en bij het ontwikkelen van programma s een vooraf vastgelegde methodologie volgen; 9. de vereiste integriteit in acht nemen.

13 MECG010 Module Programmeren 2 In de module 'Programmeren 2' leert de cursist een complex probleem analyseren en de oplossing ervan implementeren in een of twee programmeertalen, en hierbij komt zowel het gestructureerd als het objectgeoriënteerd programmeren aan bod. Kennis van de methodologische principes om de analyse van een probleem aan te pakken en basisvaardigheden van de implementatie. MECG Lt TV 1. standaardalgoritmen voor onder meer sorteren en zoeken, opbouwen en toepassen; 2. de elementen en structuren van een programmeertaal grondig omschrijven; 3. de elementen en structuren van een programmeertaal in complexere applicaties toepassen; 4. de volledige levenscyclus van een eenvoudig project volgens een gepaste methodologie zelfstandig doorlopen.

14 MECIPU001 Module Programmeren 3 In de module 'Programmeren 3' worden de cursist verdere vaardigheden aangeleerd op het vlak van de programmeertechnieken. De studie van een programmeertaal wordt verdergezet c.q. aangevat Analyse en implementatie van een complex probleem in ten minste één programmeertaal. MECG009, MECG Lt TV 1. gevorderde algoritmen opbouwen en toepassen; 2. de technieken gebruiken om bestanden en databanken te raadplegen, zoals die bij klassieke programmeertalen gehanteerd wordt maar ook met behulp van meer geavanceerde modellen; 3. de datastructuren en controlestructuren ontwerpen en tot een volwaardig programma, implementeren; 4. de meer geavanceerde mogelijkheden van de geziene ontwikkelingsomgeving gebruiken;

15 MECIPU002 Module Analyse In de module 'Analyse' leert de cursist een probleemanalyse uitvoeren en in alle ontwikkelingsfazen doorlopen. Implementatie van een complex probleem in ten minste één programmeertaal. Basiskennis databanken. MECG009, MECG010, MECG Lt TV 1 Analysetechnieken toepassen 2 ten minste één Case-tool in het kader van de analyse van een project gebruiken; 3 de formele methoden om een userinterface te schrijven, beschrijven; 4 de methodologie in analyse en ontwerp toepassen op complexe situaties.

16 MECIPU003 Module Programmeren 4 De module 'Programmeren 4' omvat de bouw van een toepassing met behulp van analyse- en programmeertechnieken in groepsverband. Implementatie van een complex probleem in ten minste één programmeertaal, uitvoeren van een probleemanalyse. MECG004, MECG009, MECG010, MECIPU001, MECIPU Lt TV 1. een omschreven probleem autonoom en in team omzetten in een toepassing aan de hand van het doorlopen van de gehele projectcyclus; 2. methodologie en analysetechnieken toepassen in een programmeerprojectomgeving 3. een projectdossier samenstellen

17 MECIPU004 Module Programmeren 5 De module 'Programmeren 5' omvat het ontwikkelen van multimedia- en webtoepassingen voor gebruik in het kader van presentatie-, documentatie- en opzoekingssystemen. Analyse en implementatie van een complex probleem in ten minste één programmeertaal, uitvoeren van een probleemanalyse. MECG004, MECG009, MECG010, MECIPU001, MECIPU Lt TV 1. Door programmatie grafische elementen en animaties aan webpagina s toevoegen; 2. Door programmatie de website koppelen aan een databank; 3. Het nodige onderhoud en de nodige beveiligingen van een website uitvoeren 4. Een niet webgeoriënteerde multimediatoepassing ontwikkelen 5. Een projectdossier samenstellen

18 MECIPU005 Module Programmeren projectwerk In de module "Projectwerk Programmeren" levert de cursist, door middel van een eindwerk, het bewijs dat hij een complex en concreet probleem kan analyseren en oplossen door een zelf ontwikkeld operationeel systeem. Analyse en implementatie van een complex probleem in ten minste één programmeertaal, uitvoeren van een probleemanalyse. MECG004, MECG009, MECG010, MECIPU001, MECIPU Lt TV 1. een opdracht analyseren; 2. met de opdrachtgever communiceren en samen tot een consensus komen; 3. de geschikte programmeertool kiezen en er gebruik van maken; 4. een oplossing voorstellen; 5. een volledig projectdossier aanleggen; 6. het project schriftelijk en mondeling voor een externe jury presenteren.

19 MECNEU006 Module Netwerkbeheer 2 In de module 'Netwerkbeheer 2' leert de cursist de aanvullende mogelijkheden van het eerste netwerkbesturingssysteem (A) kennen en gebruiken en leert hij/zij eveneens een tweede netwerkbesturingssysteem (B) installeren, configureren en beheren. De cursist krijgt inzicht in het toepassen en het laten samenwerken van meerdere netwerkbesturingssystemen. De cursist verwerft inzicht in de werking en de toepassing van het TCP/IP- protocol. De cursist moet kennis hebben van de structuur van netwerken en moet het OSI-model goed beheersen. MECG003, MECG Lt TV Netwerkbesturingssysteem A 1. logboeken instellen en gebruiken voor controle van netwerkgebeurtenissen; 2. een tool gebruiken om het gebruik van de systeembronnen (processor, geheugen, ) te controleren en foutdiagnoses uit te voeren; 3. een tool gebruiken om het netwerkverkeer te controleren (netwerkmonitor); 4. een tool gebruiken om besturings- en toepassingssoftware te installeren en te distribueren; 5. een tool gebruiken om virussoftware op client en server te installeren en te distribueren; 6. de soorten fouttolerante schrijfsystemen beschrijven; 7. de soorten noodvoedingen onderscheiden en toepassen; 8. diverse soorten clients installeren en configureren;; 9. het netwerkbesturingssysteem laten functioneren met het TCP/IP-protocol (configureren van TCP/IP op clients en server(s); IP-adressen beheren: configuratie en gebruik van DHCP-server(s); naamresolutie toepassen: configuratie en gebrui van DNS-server(s) en WINS-server(s)); Netwerkbesturingssysteem B 10. alle aspecten die aan bod gekomen zijn bij de studie van het eerste netwerkbesturingssysteem A ook toepassen bij het gebruik van het netwerkbesturingssysteem B; 11. de voordelen (en nadelen) van beide netwerkbesturingssystemen t.o.v. elkaar onderscheiden en gericht toepassen; 12. beide netwerkbesturingssystemen in een communicatiesysteem laten samenwerken.

20 MECNEU007 Module Internettechnologie systeem- en netwerkbeheer In de module 'Internettechnologie systeem- en netwerkbeheer' leert de cursist de verschillende aspecten en mogelijkheden van het koppelen van LAN s en WAN s tot internetwerken. twee netwerkbesturingssystemen opzetten. MECG003, MECG008, MECNEU Lt TV 1. de actieve componenten in een internetwerk beschrijven (o.m. repeaters, bridges, switches, routers, ) en ze situeren in het osi-lagenmodel; 2. statische en dynamische routing implementeren; 3. remote access services instellen en gebuiken: 4. remote control implementeren via een gepaste tool; 5. virtuele private netwerken (VPN) implementeren; 6. network address translation (NAT) implementeren 7. een webserver installeren, configureren en beheren; 8. een mailserver installeren, configureren en beheren; 9. een groupware omgeving opzetten, inclusief bestandsbeheer (elektronisch dossier, versiebeheer, archivering, enz.), mail en kalender; 10. principes van workflow-management situeren en op basis daarvan administratieve procesflows uitwerken; 11. de verschillende methoden, technieken en architecturen om een netwerk extern te beveiligen onderscheiden en een rampenplan opstellen; 12. een firewall installeren, configureren en beheren; 13. quality of service (QoS) situeren; 14. netwerkcontrole m.b.v. Simple Network Message Protocol (SNMP) situeren en de meest voorkomende TCP/IP-problemen situeren en oplossen; 15. naam-services situeren (X-500, LAPD, DNS, DDNS, directory services, ) 16. documentatie van het hele netwerk schrijven en onderhouden.

21 MECNEU008 Module Beheer van databanken In de module 'Beheer van databanken' leert de cursist de verschillende soorten databanken kennen. Hij leert een databank in een netwerkomgeving ontwerpen. De cursist moet kennis hebben van de structuur van netwerken en de basisbegrippen van het werken met databaken beheersen. MECG003, MECG008, MECG Lt TV 1. de verschillende soorten databanken onder meer hiërarchische, netwerk en relationele, situeren; 2. een databank ontwerpen, implementeren en beheren; 3. back-ups en recovery van een databank organiseren; 4. de reorganisatie, versiebeheer en indexatie uitvoeren.

22 MECNEU009 Module Datacommunicatie In de module 'Datacommunicatie' leert de cursist diverse methoden, technologieën, technieken en structuren kennen die in datacommunicatie in lokale en (wereld)wijde netwerken gebruikt kunnen worden. De cursist moet een grondige kennis hebben van de structuur van netwerken en moet het OSI-model goed beheersen. Hij kent de basistermen die gebruikt worden in de datacommunicatie. MECG003, MECG Lt TV De cursist: 1. kent de courant toegepaste bron- en kanaalcodes; 2. kent de kenmerken van basisband- en gemoduleerde transmissie; 3. kan de verschillende soorten modulatie- en demodulatietechnieken (amplitude-, frequentie- en fasemodulatie, gecombineerde technieken, pulscodemodulatie) en hun toepassingen beschrijven; 4. kent de voornaamste kenmerken van circuit- en pakketgeschakelde netwerken en kan de begrippen situeren van virtuele circuits, betrouwbare en onbetrouwbare afleveringsdiensten, WAN 5. kent de kenmerken van de asynchrone en synchrone seriële communicatie 6. kent de mogelijke diensten van de datalinklaag : foutencontrole en correctie, stroomregulering, 7. kent de meest toegepaste interfaces en protocollen (RS232C, X21, HDLC, X25,) 8. kent de diverse V-modemtechnieken, -parameters, standaardnormen en kan V- modems installeren en configureren 9. kent de technieken, specificaties en het toepassingsgebruik van de klassieke telecommunicatiediensten : - circuit-geschakelde netwerken : PSTN, ISDN - pakketgeschakelde netwerken : X25, Frame Relay 10. kent de technieken, specificaties en het toepassingsgebruik van de draadloze communicatie (GSM, HDCT, GPRS, ) 11. kan de mogelijkheden situeren voor het integreren van stem- en datagegevens (voice over IP, voice over Frame Relay, ) 12. kent de technieken, specificaties en het toepassingsgebruik van hoge snelheidsnetwerken (kabel, xdsl, ATM, UMTS, )

23 LAN 13. kan de verschillende soorten bekabeling opsommen en hun kenmerken bespreken (fiber, coax, UTP, FTP, ) 14. kan de principes van gestructureerde bekabelingssystemen situeren en fouten opsporen 15. kent de technieken en de daarbij behorende apparatuurcomponenten om hoge datasnelheden in lokale netwerken te bereiken (Fast Ethernet, GigabitEthernet, FDDI, ) 16. kent de technieken, specificaties en het toepassingsgebruik van draadloze lokale netwerken (via infra-rood of radiofrequent-transmissie : blue tooth, , ). GROUPWARE EN WORKFLOWMANAGEMENT 17. een groupware-omgeving opzetten, inclusief bestandsbeheer (ondermeer elektronisch dossier, versiebeheer en archivering), mail en kalender 18. de principes van workflowmanegement toepassen en op basis van administratieve procesflows uitwerken

24 MECNEU010 Module Projectwerk netwerkbeheer In de module "Projectwerk Netwerkbeheer" levert de cursist, door middel van een eindwerk, het bewijs dat hij een (deel van een) netwerk kan concipiëren, installeren en beheren. De cursist moet een grondige kennis hebben van de structuur van netwerken en moet het OSI-model goed beheersen. Hij kan meerdere netwerkbesturingssystemen installeren en beheren. MECG003, MECG008, MECNEU Lt TV 7. een opdracht analyseren; 8. met de opdrachtgever communiceren en samen tot een consensus komen; 9. de geschikte beheerstool kiezen en er gebruik van maken; 10. een oplossing voorstellen; 11. een volledig projectdossier aanleggen; 12. het project schriftelijk en mondeling voor een externe jury presenteren.

Overzicht modulefiches opleiding graduaat informatica optie programmeren

Overzicht modulefiches opleiding graduaat informatica optie programmeren Overzicht modulefiches opleiding graduaat informatica optie programmeren Inhoud Analyse TV... 2 Basiskennis TV... 3 Besturingssystemen TV... 4 Communicatie- en organisatietech. TV... 5 Databanken TV...

Nadere informatie

VOLWASSENENONDERWIJS

VOLWASSENENONDERWIJS VOLWASSENENONDERWIJS Organisatie: modulaire opleiding Onderwijsvorm: HOKTSP Categorie: Economisch Opleiding: INFORMATICA Modules: A Basiskennis informatica 660 lt B Optie programmeren 500 lt C Optie netwerkbeheer

Nadere informatie

Vlaamse Dienst van het Katholiek Volwassenenonderwijs VDKVO Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL. Leerplan. AFDELING Graduaat Informatica EcHOSP Modulair

Vlaamse Dienst van het Katholiek Volwassenenonderwijs VDKVO Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL. Leerplan. AFDELING Graduaat Informatica EcHOSP Modulair Vlaamse Dienst van het Katholiek Volwassenenonderwijs VDKVO Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL Leerplan AFDELING Graduaat Informatica EcHOSP Modulair CATEGORIE ECONOMISCH 03-04/1088/N Maart 2004 1 Vlaamse Dienst

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) C4 Internettechnologie en systeem- en netwerkbeheer deel 2 (5 studiepunten) Module

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) C4 Internettechnologie en systeem- en netwerkbeheer deel 2 (5 studiepunten) Module STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module C4 Internettechnologie en systeem- en netwerkbeheer deel 2 (5 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding:

Nadere informatie

PROVINCIAAL ONDERWIJS VLAANDEREN

PROVINCIAAL ONDERWIJS VLAANDEREN PROVINCIAAL ONDERWIJS VLAANDEREN LEERPLAN ONDERWIJS VOOR SOCIALE PROMOTIE INFORMATICA HOKT Copyright Provinciaal Onderwijs Vlaanderen I/04/HOKTSP/M/G Afdeling Graduaat Informatica Modulair ORGANIGRAM optie

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED ICT

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED ICT STUDIEGEBIED ICT Modulaire opleiding Informatica: Computer- & Besturingssystemen en Netwerken AO IC 001 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 16 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 4 1.1 Korte beschrijving... 4 1.1.1 Inhoud...

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten)

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module C4 Internettechnologie en systeem- en netwerkbeheer (deel 1: Linux) Plaats van de module in de opleiding:

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED ICT

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED ICT STUDIEGEBIED ICT Modulaire opleiding Informatica: Computer- & besturingssystemen en netwerken AO IC 001 BVR pagina 1 van 20 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 1 Opleiding...

Nadere informatie

COMPUTEROPERATOR. 580 Lt. Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst. TANERA

COMPUTEROPERATOR. 580 Lt. Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst. TANERA TANERA Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst. COMPUTEROPERATOR 580 Lt NETWERKTECHNICUS Computerbesturingssystemen 1 (60 LT) Deze module verzorgt het aanbrengen van de basiscompetenties voor

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED ICT. Modulaire opleiding Informatica: Programmeren AO IC 002

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED ICT. Modulaire opleiding Informatica: Programmeren AO IC 002 STUDIEGEBIED ICT Modulaire opleiding Informatica: AO IC 002 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 21 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 4 1.1 Korte beschrijving... 4 1.1.1 Inhoud... 4 1.1.2 Modules... 4 1.1.3 Niveau en

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten)

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module C3 Datacommunicatie Plaats van de module in de opleiding: In de module 'Datacommunicatie' leer je diverse

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Het schematiseren van probleemstellingen. met zelfgedefinieerde klassen werken.

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Het schematiseren van probleemstellingen. met zelfgedefinieerde klassen werken. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module A1 Basiskennis (4 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In deze module wordt de basiskennis

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT Modulaire opleiding Webserverbeheerder BO GR 504 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten)

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module C2 Netwerkbeheer 2 (deel 2: Linux) Plaats van de module in de opleiding: In de module 'Netwerkbeheer 2'

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) C2 netwerkbeheer 2 Deel 1 (5 studiepunten)

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) C2 netwerkbeheer 2 Deel 1 (5 studiepunten) STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module C2 netwerkbeheer 2 Deel 1 (5 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In de module 'Netwerkbeheer

Nadere informatie

Projectwerk. Willy Van Steendam Erik De Geyter Ronny Creygelman

Projectwerk. Willy Van Steendam Erik De Geyter Ronny Creygelman Projectwerk Willy Van Steendam Erik De Geyter Ronny Creygelman Inhoud Algemene informatie Situering binnen het leerplan. Doelstellingen. Praktische informatie Wat (suggestieve lijst). Waar (locatie). Hoe

Nadere informatie

Inhoud. Packet Tracer x. Labs xi

Inhoud. Packet Tracer x. Labs xi v Inhoud Packet Tracer x Labs xi 1 Het netwerk verkennen 1 1.1 Netwerk-resources 1 1.1.1 Netwerken van verschillende grootten 1 1.1.2 Clients en servers 2 1.2 LAN s, WAN s en Internet 4 1.2.1 Netwerkcomponenten

Nadere informatie

ECTS fiche. Module info. Evaluatie. Gespreide evaluatie OPLEIDING. Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica.

ECTS fiche. Module info. Evaluatie. Gespreide evaluatie OPLEIDING. Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica. ECTS fiche Module info OPLEIDING STUDIEGEBIED AFDELING MODULE MODULENAAM Netwerkbeheer 2 MODULECODE C2 STUDIEPUNTEN 10 VRIJSTELLING MOGELIJK Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica Evaluatie

Nadere informatie

Graduaat Informatica. Erkend diploma. Ervaren lesgevers. Educatief verlof. Modulaire opleiding. Avond- + zaterdaglessen. Nieuwste technieken en talen

Graduaat Informatica. Erkend diploma. Ervaren lesgevers. Educatief verlof. Modulaire opleiding. Avond- + zaterdaglessen. Nieuwste technieken en talen Boeiende opleidingen ontdekken Je carrièrekansen vergroten Erkend diploma Graduaat Informatica Ervaren lesgevers Modulaire opleiding Moderne lesinfrastructuur Avond- + zaterdaglessen Educatief verlof 1,15

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: NON-PRINT Modulaire opleiding Webontwikkelaar BO GR 503 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 14 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

MODULE I. Informatica. Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 3 De andere kant van ICT 50. Hoofdstuk 1 Het belang van informatie 18

MODULE I. Informatica. Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 3 De andere kant van ICT 50. Hoofdstuk 1 Het belang van informatie 18 6 MODULE I Informatica Inleiding 17 Hoofdstuk 1 Het belang van informatie 18 1.1 Inleiding 18 1.2 Aanwijzingen voor de leerling 18 1.3 Het verschil tussen gegevens en informatie 18 1.4 Bedrijfsactiviteiten

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Informatica modulenaam Datacommunicatie en netwerken code module A9 geldig vanaf 01/02/2016 aantal lestijden 60 studiepunten structuurschema / volgtijdelijkheid link: structuurschema

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder

Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les

Nadere informatie

Je kunt een vrijstelling alleen bekomen op basis van eerder verworven competenties. Je moet dat via een attest of diploma kunnen aantonen.

Je kunt een vrijstelling alleen bekomen op basis van eerder verworven competenties. Je moet dat via een attest of diploma kunnen aantonen. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding Netwerken Module Communicatie- en organisatietechnieken Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt de vereiste communicatieve en organisatorische vaardigheden

Nadere informatie

Internettechnlogie, systteem- en netwerkbeheer MODULECODE STUDIEPUNTEN 10 VRIJSTELLING MOGELIJK ja

Internettechnlogie, systteem- en netwerkbeheer MODULECODE STUDIEPUNTEN 10 VRIJSTELLING MOGELIJK ja ECTS fiche Module info OPLEIDING STUDIEGEBIED AFDELING MODULE Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica MODULENAAM Internettechnlogie, systteem- en netwerkbeheer MODULECODE C4 STUDIEPUNTEN

Nadere informatie

Opleidingsonderdelen Telecommunicatie Bachelor Informatica. C. Blondia

Opleidingsonderdelen Telecommunicatie Bachelor Informatica. C. Blondia Opleidingsonderdelen Telecommunicatie Bachelor Informatica C. Blondia Overzicht Ba Informatica Verplichte vakken: Computernetwerken (1 Ba 2 Ba) Telecommunicatiesystemen (3 Ba) Keuzevakken Netwerktoepassingen

Nadere informatie

Algemene begrippen i.v.m. netwerkbeheer

Algemene begrippen i.v.m. netwerkbeheer Algemene begrippen i.v.m. netwerkbeheer HA-5524-04 Informaticabeheer Bert Cauwenberg en Lieven Pauwels Werkgroep Handel 2018 Guimardstraat 1, 1040 Brussel Guimardstraat 1, 1040 Brussel Algemene begrippen

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

ECTS fiche. Module info. Evaluatie. Gespreide evaluatie OPLEIDING. Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica

ECTS fiche. Module info. Evaluatie. Gespreide evaluatie OPLEIDING. Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica ECTS fiche Module info OPLEIDING STUDIEGEBIED AFDELING MODULE MODULENAAM Datacommunicatie MODULECODE C3 STUDIEPUNTEN 10 VRIJSTELLING MOGELIJK ja Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica Evaluatie

Nadere informatie

Exameneisen gewicht % theorie

Exameneisen gewicht % theorie Exameneisen System Administration Foundation Publicatiedatum 1 april 2009 Startdatum 1 juli 2007 Doelgroep Voorkennis Mensen die in het operationele, technische beheer (willen) werken. (Aankomend) systeem-

Nadere informatie

Communicatie- en organisatietechnieken MODULECODE STUDIEPUNTEN 3 VRIJSTELLING MOGELIJK ja. D1 D2 D3 D5 D6 D7 MS Word, Visio e.a.

Communicatie- en organisatietechnieken MODULECODE STUDIEPUNTEN 3 VRIJSTELLING MOGELIJK ja. D1 D2 D3 D5 D6 D7 MS Word, Visio e.a. ECTS fiche Module info OPLEIDING STUDIEGEBIED AFDELING MODULE Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica MODULENAAM Communicatie- en organisatietechnieken MODULECODE A3 STUDIEPUNTEN 3 VRIJSTELLING

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten)

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module A8 Databanken (5 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In deze module 'Netwerkbeheer 2' de

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) In deze module leer je projecten op te stellen en te programmeren in de VB.NET-omgeving.

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) In deze module leer je projecten op te stellen en te programmeren in de VB.NET-omgeving. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module A5 Programmeren 1 (9 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In deze module leer je projecten

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Informatica modulenaam Datacommunicatie code module C3 goedkeuring door aantal lestijden 120 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud link

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank vmbo voor dit

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Secundair volwassenenonderwijs

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Secundair volwassenenonderwijs Zwevende Modules Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 1 september 2009 1 Deel 1 Opleiding... 3

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED ICT. Modulaire opleiding Informatica: Toepassingssoftware AO IC 003

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED ICT. Modulaire opleiding Informatica: Toepassingssoftware AO IC 003 STUDIEGEBIED ICT Modulaire opleiding Informatica: Toepassingssoftware AO IC 003 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 40 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 1 Deel 1 Opleiding... 6

Nadere informatie

Revisie geschiedenis. [XXTER & KNX via IP]

Revisie geschiedenis. [XXTER & KNX via IP] Revisie geschiedenis [XXTER & KNX via IP] Auteur: Freddy Van Geel Verbinding maken met xxter via internet met de KNX bus, voor programmeren of visualiseren en sturen. Gemakkelijk, maar niet zo eenvoudig!

Nadere informatie

BASISCURSUS TELECOMMUNICATIE

BASISCURSUS TELECOMMUNICATIE BASISCURSUS TELECOMMUNICATIE Doelstellingen van de opleiding de basisprincipes van de telecommunicatietechnieken begrijpen de meest recente ontwikkelingen van de telecommunicatiemarkt ontdekken wegwijs

Nadere informatie

STUDIEFICHE HBO5. identificatie

STUDIEFICHE HBO5. identificatie identificatie opleiding Informatica modulenaam Netwerkbeheer 2 code module C2 goedkeuring door aantal lestijden 120 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud link

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Informatica modulenaam Netwerkbeheer 2 code module C2 geldig vanaf 01/02/2017 aantal lestijden 120 studiepunten structuurschema / volgtijdelijkheid link: structuurschema informatica

Nadere informatie

NETWERKBEHEERDER - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING

NETWERKBEHEERDER - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING #INFORMATICA NETWERKBEHEERDER - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 1795,00 incl. BTW OMSCHRIJVING Omschrijving Wil je uitblinken in de boeiende wereld van computers, servers, routers

Nadere informatie

Les 2, do 29-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

Les 2, do 29-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Week 5: Les 1, do 2901 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

Lesplan: Schooljaar 2014-2015 versie: 1.0. HICMBO4P MS Server 2012 Planning

Lesplan: Schooljaar 2014-2015 versie: 1.0. HICMBO4P MS Server 2012 Planning Week 5: Les 1, do 2901 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

Hoe industrieel Ethernet de taak van de PLC beïnvloed heeft. Henk Capoen, CATAEL

Hoe industrieel Ethernet de taak van de PLC beïnvloed heeft. Henk Capoen, CATAEL Hoe industrieel Ethernet de taak van de PLC beïnvloed heeft Henk Capoen, CATAEL De PLC was het trekpaard van onze industrie betrouwbaar, robuust, duurzaam prestaties niet afhankelijk van de zware industriële

Nadere informatie

ECTS fiche. Module info. Evaluatie. Gespreide evaluatie. Eindevaluatie OPLEIDING. Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica

ECTS fiche. Module info. Evaluatie. Gespreide evaluatie. Eindevaluatie OPLEIDING. Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica ECTS fiche Module info OPLEIDING STUDIEGEBIED AFDELING MODULE MODULENAAM Netwerkbeheer 1 MODULECODE A10 STUDIEPUNTEN 5 VRIJSTELLING MOGELIJK ja Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica Evaluatie

Nadere informatie

Les 3, di 25-08- 15: De Installatie van Windows Server 2012 1.1 Windows Server 2012 1.2 De installatie van Windows Server 2012

Les 3, di 25-08- 15: De Installatie van Windows Server 2012 1.1 Windows Server 2012 1.2 De installatie van Windows Server 2012 Week 35: Les 1, ma 24-08- 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

2 Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

2 Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Week Datum Les nr Onderwerp 35 24-8-2015 1 Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen: Lessen van het boek & Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2

Nadere informatie

Les 2, ma 26-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

Les 2, ma 26-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Week 5: Les 1, ma 2601 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

Equivalentie tussen: vormingen georganiseerd door het ministerie van Defensie en opleidingen van het volwassenenonderwijs

Equivalentie tussen: vormingen georganiseerd door het ministerie van Defensie en opleidingen van het volwassenenonderwijs - 1 - Equivalentie tussen: vormingen georganiseerd door het ministerie van Defensie en opleidingen van het volwassenenonderwijs 1. Vorming officier Informaticus niveau Korps Technische fiche van de vorming

Nadere informatie

Grondige herziening Curriculum Informatica /40

Grondige herziening Curriculum Informatica /40 Kerncompetenties Master Informatica. Wanneer is een master een bekwame informaticus? Analyse. Een master informatica kan een analyse uitvoeren voor een grootschalig informaticaproject. Hij of zij kan taken

Nadere informatie

Welkom infosessie diplomagerichte

Welkom infosessie diplomagerichte www.hetperspectief.net Welkom infosessie diplomagerichte ICT Combinatie met tweedekansonderwijs Doel: een diploma secundair onderwijs te behalen de opleiding "AAV" uit het tweedekansonderwijs wordt gegeven

Nadere informatie

LEERPLANSITUERING: BEGINSITUATIE:

LEERPLANSITUERING: BEGINSITUATIE: KaHo Sint-Lieven Bachelor in het Onderwijs: Secundair Onderwijs Campus WAAS Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas Lesvoorbereiding Tel.: 03 780 89 04 Fax: 03 780 89 03 E-mail: stagesecundair@kahosl.be

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) A9 Datacommunicatie en netwerken (5 studiepunten) Je kent kan de parameters capaciteit,

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) A9 Datacommunicatie en netwerken (5 studiepunten) Je kent kan de parameters capaciteit, STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Infrmatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Mdule A9 Datacmmunicatie en netwerken (5 studiepunten) Plaats van de mdule in de pleiding: In deze mdule 'Datacmmunicatie

Nadere informatie

NAT (Network Address Translation)

NAT (Network Address Translation) Technical Note #019 Auteur: Olaf Suchorski Gemaakt op: 11 juli 2000 Bijgewerkt op: 11 juli 2000 NAT (Network Address Translation) In deze Technical Note worden de meest voorkomende situaties met NAT doorgelicht.

Nadere informatie

STUDIEGIDS HBO5 INFORMATICA CVO COOVI

STUDIEGIDS HBO5 INFORMATICA CVO COOVI STUDIEGIDS HBO5 INFORMATICA CVO COOVI ² INHOUDSOPGAVE DEEL 1: ALGEMENE OPLEIDINGSINFO p. 3 1.1 Voor wie? 1.2 Beroepsprofiel en doelstellingen 1.3 Visie van de opleiding 1.4 Wat is HBO5? 1.5 Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Datacommunicatie Computercommunicatie

Datacommunicatie Computercommunicatie Datacommunicatie Computercommunicatie ir. Patrick Colleman Inhoud Afkortingen Voorwoord 1 Hoofdstuk 1: Inleiding tot de lokale netwerken 1 1.1 Definitie en ontwerpdoelstellingen. 3 1.2 Voordelen van lokale

Nadere informatie

Online Samenwerken. Online Samenwerken

Online Samenwerken. Online Samenwerken Online Samenwerken In deze module worden de begrippen en vaardigheden uiteengezet die betrekking hebben op de configuratie en het gebruik van tools voor online samenwerking, zoals opslag, productiviteitstoepassingen,

Nadere informatie

Centrum voor Volwassenenonderwijs HOGER INSTITUUT DER KEMPEN. Graduaat Informatica. Informatiebrochure

Centrum voor Volwassenenonderwijs HOGER INSTITUUT DER KEMPEN. Graduaat Informatica. Informatiebrochure Centrum voor Volwassenenonderwijs HOGER INSTITUUT DER KEMPEN Graduaat Informatica Informatiebrochure Inhoud Even voorstellen blz. 3 De afdeling Informatica blz. 5 Verschillende modules blz. 6 Lessen en

Nadere informatie

Thuisnetwerk. Ger Stok Maart 2017

Thuisnetwerk. Ger Stok Maart 2017 Thuisnetwerk Ger Stok Maart 2017 RvG/1Q2016 Agenda Waarom thuisnetwerk? Internetverbinding Bestanden delen Printer NAS TV (Camera)Bewaking Domotica Thuisnetwerk 2 Begrippen LAN WLAN WAN Cloud Local Area

Nadere informatie

Jaarplan Softwarepakketten

Jaarplan Softwarepakketten Schooljaar 2012-2013 Leerkracht(en): Jan Sleebus Vak: Softwarepakketten Klassen: 5NI Schooljaar: 2012-2013 Algemene gegevens Leerjaar en studierichting: Vak: Leerplannummer: Handboek: Varia: Network &

Nadere informatie

ICT in een educatieve context

ICT in een educatieve context Algemene opleiding Studiegebied Informatie- en communicatietechnologie AO IC 104 01.09.2016 ICT in een educatieve context Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs REFERENTIEKADER: ERKENDE BEROEPSKWALIFICATIE:

Nadere informatie

DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Tijdens deze 2-daagse cursus : Voor wie is deze cursus bedoeld? Hij richt zich bijvoorbeeld tot :

DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Tijdens deze 2-daagse cursus : Voor wie is deze cursus bedoeld? Hij richt zich bijvoorbeeld tot : DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Door de stijgende integratie van voice en data groeien WAN- en LAN toepassingen naar elkaar toe. Wireless Netwerken bieden een betrouwbare en flexibele

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2011 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Telefonist-receptionist BO HA 004 Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Opleiding...3 1.1 Relatie

Nadere informatie

Vigor 2850 serie Dual PPPoA/PVC - RoutIT

Vigor 2850 serie Dual PPPoA/PVC - RoutIT Vigor 2850 serie Dual PPPoA/PVC - RoutIT PPPoA en NAT + PPPoA en routing RoutIT maakt gebruik van 2 keer PPPoA, waarbij de eerste PPPoA wordt gebruikt voor NAT en de tweede PPPoA wordt toegepast voor routing.

Nadere informatie

ECTS fiche. Module info. Evaluatie. Gespreide evaluatie OPLEIDING. Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica

ECTS fiche. Module info. Evaluatie. Gespreide evaluatie OPLEIDING. Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica ECTS fiche Module info OPLEIDING STUDIEGEBIED AFDELING MODULE MODULENAAM Programmeren 5 MODULECODE B STUDIEPUNTEN 10 VRIJSTELLING MOGELIJK ja Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica Evaluatie

Nadere informatie

MODULAIRE OPLEIDING. TSO 3 (voorheen HSTL) Volwassenenonderwijs. Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap v.z.w.

MODULAIRE OPLEIDING. TSO 3 (voorheen HSTL) Volwassenenonderwijs. Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap v.z.w. Volwassenenonderwijs Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap v.z.w. Leerplan Studiegebied: Handel MODULAIRE OPLEIDING Opleiding: Informatica computer- en besturingssystemen

Nadere informatie

THEME Competence Matrix - Mechatronics

THEME Competence Matrix - Mechatronics COMPETENTIEGEGIED COMPETENTIE ONTWIKKELINGSSTAPPEN 1. Onderhouden van systemen en borgen van de betrouwbaarheid Hij/zij kan het elementaire onderhoud van machines en systemen, volgens planning uitvoeren.

Nadere informatie

Technische Productlijn

Technische Productlijn Technische Productlijn Serversoftware Citrix Datum laatste bijwerking: oktober 2006 Cevi NV 2006 Inhoud 1 Kernfuncties 2 Aanvullende functies 3 Geïntegreerde modules 1 Kernfuncties Server Based Computing

Nadere informatie

Inhoud 0 Inleiding 1 Algemene netwerkbegrippen De installatie van Windows Server 2003

Inhoud 0 Inleiding 1 Algemene netwerkbegrippen De installatie van Windows Server 2003 vii Inhoud 0 Inleiding 1 0.1 In dit hoofdstuk 1 0.2 Dit boek 1 0.3 De taken van een netwerkbeheerder 3 0.4 Microsoft Windows-besturingssystemen 4 0.5 PoliForm bv 7 0.6 Dit boek doorwerken 8 0.7 De installatie

Nadere informatie

tot oplevering (thuis e maken met ondersteuning via forum) Cursus Moodle, boek, internet

tot oplevering (thuis e maken met ondersteuning via forum) Cursus Moodle, boek, internet ECTS fiche Module info OPLEIDING STUDIEGEBIED AFDELING MODULE MODULENAAM Programmeren 4 MODULECODE B3 STUDIEPUNTEN 10 VRIJSTELLING MOGELIJK Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica Evaluatie

Nadere informatie

Welkom infosessie diplomagerichte

Welkom infosessie diplomagerichte www.hetperspectief.net Welkom infosessie diplomagerichte ICT Combinatie met tweedekansonderwijs Doel: een diploma secundair onderwijs te behalen de opleiding "AAV" uit het tweedekansonderwijs wordt gegeven

Nadere informatie

Computerconfiguratie en netwerken. Windows 7 HA 5337 01. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs. Alle studierichtingen

Computerconfiguratie en netwerken. Windows 7 HA 5337 01. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs. Alle studierichtingen Computerconfiguratie en netwerken Windows 7 HA 5337 01 Alle studierichtingen Lut Boogaerts - Ria Van Eysendeyk - Christel Valkeners - Guy Willems Werkgroep Integratie Informatica Handel 2011 Vlaams Verbond

Nadere informatie

2 Inleiding Server 2012 Donderdag 4 Februari 2016 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

2 Inleiding Server 2012 Donderdag 4 Februari 2016 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Les nr Onderwerp Datum 1 Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP Maandag 1 Februari 2016 i.1 Opbouw van de lessen: Lessen van het boek & Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht

Nadere informatie

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT

STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Kunstlaan 6 bus 6 26 februari 2008 1210 Brussel RLLL/EXT/ADV/005bijl6 STUDIEGEBIED MECHANICA-ELEKTRICITEIT Opleiding Netwerktechnicus BO ME 016

Nadere informatie

goes Secure Siemens Groep in Nederland Sander Rotmensen tel: 070-3333555 Sander.rotmensen@siemens.com

goes Secure Siemens Groep in Nederland Sander Rotmensen tel: 070-3333555 Sander.rotmensen@siemens.com goes Secure Sander Rotmensen tel: 070-3333555 Sander.rotmensen@siemens.com Onbeveiligde hardware oplossing = Ping Security hardware oplossing 602, 612, 613 en de Softnet Security Client Beveiligde hardware

Nadere informatie

Competentie-invullingsmatrix. Master of Science in de industriële wetenschappen: informatica. Academiejaar

Competentie-invullingsmatrix. Master of Science in de industriële wetenschappen: informatica. Academiejaar Competentie-invullingsmatrix algemene opleidingsonderdelen masterprf Master of Science in de industriële wetenschappen: informatica Academiejaar 2015-2016 Legende: =didactische werkvormen =evaluatievormen

Nadere informatie

3KA Toegepaste informatica

3KA Toegepaste informatica 3KA Toegepaste informatica Thierry Willekens, leerkracht Koninklijk Technisch Atheneum Mol 2008 WOORD VOORAF Alle leerlingen verwerven de basisvaardigheden van ICT in het eerste jaar van de eerste graad

Nadere informatie

Gigaset pro VLAN configuratie

Gigaset pro VLAN configuratie Gigaset pro VLAN configuratie Hogere betrouwbaarheid door gebruik van VLAN s. De integratie van spraak en data stelt eisen aan de kwaliteit van de klanten infrastructuur. Er zijn allerlei redenen waarom

Nadere informatie

Atheneum Boom en ICT. Inleiding

Atheneum Boom en ICT. Inleiding Inleiding Vermits computers niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij, doet onze school dan ook haar uiterste best om onze leerlingen vaardigheden en attitudes bij te brengen op het gebied van

Nadere informatie

Computernetwerken Deel 2

Computernetwerken Deel 2 Computernetwerken Deel 2 Beveiliging Firewall: toegang beperken IDS: inbraak detecteren en alarmeren Encryp>e: gegevens verbergen Firewall Waarom? Filteren van pakkeben Wildcard mask: omgekeerd subnetmasker

Nadere informatie

Installatierichtlijn routers, alarmering i.v.m. Pin verkeer

Installatierichtlijn routers, alarmering i.v.m. Pin verkeer Installatierichtlijn routers, alarmering i.v.m. Pin verkeer Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beveiliging in combinatie met ander gebruik van de router 4 3. Configureren van de router 4 3.1. Gecertificeerd netwerk

Nadere informatie

INFOBROCHURE OPLEIDING WEBDESIGN

INFOBROCHURE OPLEIDING WEBDESIGN INFOBROCHURE OPLEIDING WEBDESIGN Onze opleiding Webdesign wordt gegeven in totaal vernieuwde lokalen. Met recente computers en recente software. Onze opleiding is heel praktisch opgevat, zeer eigentijds

Nadere informatie

Overzicht modulefiches Webdesigner

Overzicht modulefiches Webdesigner Overzicht modulefiches Webdesigner Inhoud TSO 3 Websiteproductie 1... 2 TSO 3 Websiteproductie 2... 3 TSO 3 Project webdesign... 4 TSO 3 Digitale beeldverwerking... 5 Digitale beeldverwerking 1... 5 Interfacedesign...

Nadere informatie

Hoe behaal je een Informaticacertificaat?

Hoe behaal je een Informaticacertificaat? Hoe behaal je een Informaticacertificaat? Hoe een Certificaat behalen voor een opleiding in het studiegebied Informatie- en communicatietechnologie Certificaat Start to ICT Code 70001551 Aan de slag met

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

1. Inhoud. 2. Installeren en verkennen NAS De eerste vier belangrijke stappen Gebruikersbeheer

1. Inhoud. 2. Installeren en verkennen NAS De eerste vier belangrijke stappen Gebruikersbeheer 1. Inhoud 2. Installeren en verkennen NAS 14 2.1 Netwerk informatie 15 2.2 Keuze harde schijven 19 2.3 Plaatsen van harde schijven 20 2.4 Besturingssysteem installeren 21 2.5 Volumes en RAID 21 2.6 Inloggen

Nadere informatie

Sint-Lievenscollege Business. De school voor jouw toekomst

Sint-Lievenscollege Business. De school voor jouw toekomst Op stap naar de derde graad Kiezen is moeilijk (keuzestress!!) Hoe moet ik kiezen? Wat zal ik kiezen? Hoe moet ik kiezen? Vanuit een positieve ingesteldheid! Rekening houdend met talent interesse/motivatie

Nadere informatie

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Auteurs: Erik Seldenthuis Aminah Balfaqih Datum: 31 Januari 2011 Kerntaak 1 Ontwerpen van applicaties De volgordelijke plaats van de documenten binnen

Nadere informatie

Zelftest Internet concepten en technieken

Zelftest Internet concepten en technieken Zelftest Internet concepten en technieken Document: n0832test.fm 25/01/2017 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE ZELFTEST INTERNET CONCEPTEN EN

Nadere informatie

Onder het menu LAN General Setup kunt Settings wijzigen die te maken hebben met de DHCP en TCP/IP instelling voor het LAN segment (interne netwerk).

Onder het menu LAN General Setup kunt Settings wijzigen die te maken hebben met de DHCP en TCP/IP instelling voor het LAN segment (interne netwerk). LAN General Setup LAN General Setup Onder het menu LAN General Setup kunt Settings wijzigen die te maken hebben met de DHCP en TCP/IP instelling voor het LAN segment (interne netwerk). Hieronder ziet u

Nadere informatie

Scenario Advies SYSTEEMEISEN. November Versie 5.0

Scenario Advies SYSTEEMEISEN. November Versie 5.0 Scenario Advies SYSTEEMEISEN November 2016 Versie 5.0 Hoofdstuk 1, Inleiding Scenario Advies Inhoud 1 Inleiding Scenario Advies... 1 2 Netwerkomgeving... 1 2.1 Windows besturingssystemen... 1 2.1.1 Netwerk

Nadere informatie

Draadloze netwerken in een schoolomgeving

Draadloze netwerken in een schoolomgeving Arteveldehogeschool Katholiek Hoger Onderwijs Gent Opleiding Leraar secundair onderwijs Campus Kattenberg Kattenberg 9, BE-9000 Gent Draadloze netwerken in een schoolomgeving Promotor: Mevrouw Ilse De

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Functieomschrijving: hoofd systeemanalist/programmeur

Functieomschrijving: hoofd systeemanalist/programmeur 1. Graad/ Functietitel Functieomschrijving: hoofd systeemanalist/programmeur Hoofd systeemanalist/programmeur 2. Doel van de functie De functie van systeemanalist/programmeur voorziet aspecten van projectleiding

Nadere informatie

Infosessie Systeembeheerders. 26 juni 2002. VPN aan de KULeuven

Infosessie Systeembeheerders. 26 juni 2002. VPN aan de KULeuven Infosessie Systeembeheerders VPN aan de KULeuven Doel (1) vertrouwelijke informatie ter beschikking stellen van 'KUL-vreemde' netwerken thuiswerkers mobiele gebruikers externe contracten kotnet constante

Nadere informatie

Toetsmatrijs examen 8491

Toetsmatrijs examen 8491 Kwalificatie en Crebo: MK-telecom ICT engineer 10926 Deelkwalificatie en Crebo: 4087 56105 Servicedocument: 6591 Titel van het examen: Theorie routering en switching Relevante eindtermen. Taco. 1 de leerling

Nadere informatie

Zelftest Java concepten

Zelftest Java concepten Zelftest Java concepten Document: n0838test.fm 22/03/2012 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST JAVA CONCEPTEN Om de voorkennis nodig

Nadere informatie

Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik en vastleggen van LAN IPadressen die in het netwerk worden gebruikt.

Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik en vastleggen van LAN IPadressen die in het netwerk worden gebruikt. Bind IP to MAC Bind IP to MAC Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik en vastleggen van LAN IPadressen die in het netwerk worden gebruikt. Wanneer de PC automatisch een IP

Nadere informatie

M IC 438 M IC G441 - M IC G442 -

M IC 438 M IC G441 - M IC G442 - Studiegebied ICT - secundair volwassenenonderwijs: afspraken m.b.t. het toekennen van vrijstellingen in de nieuwe opleidingen (2016) op basis van deelcertificaten behaald in de oude ICT-opleidingen (2007)

Nadere informatie