StemWijzer ook voor uw gemeente?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "StemWijzer ook voor uw gemeente?"

Transcriptie

1 StemWijzer ook voor uw gemeente? Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Waarom een StemWijzer voor uw gemeente? De StemWijzer is bij uitstek hét middel om kiezers op een snelle en overzichtelijke manier inzicht te geven in de gemeentelijke politiek. In maximaal dertig stellingen komen de belangrijkste zaken die bij de verkiezingen van 2014 in uw gemeente spelen aan de orde. Gebruikers van de StemWijzer geven hun mening over de stellingen. Vervolgens zien ze met welke politieke partij ze de meeste overeenkomst hebben. Uiteraard kunnen gebruikers meer informatie vinden over de standpunten en de verschillende meningen met elkaar vergelijken. Zo kunnen zij zich een goed oordeel vormen over de politieke partijen waarop ze kunnen stemmen. De kiezer staat voorop! De StemWijzer heeft eerst en vooral een educatief doel: kiezers op aantrekkelijke en interactieve wijze kennis laten nemen van de actuele onderwerpen die in uw gemeente spelen en de belangerijkste inhoudelijke verschillen tussen de politieke partijen. De StemWijzer is opgesteld op een manier die aansluit bij de wensen van de gebruikers. Zo is het resultaatscherm zo eenvoudig mogelijk van opzet: met de partij waarmee de gebruiker de meeste overeenkomst heeft bovenaan. Om de StemWijzer te blijven verbeteren luisteren we goed naar de feedback die we krijgen. Na iedere verkiezingscampagne organiseren we een sessie waarbij we met wetenschappers de StemWijzer van dat jaar evalueren. Ook voeren we regelmatig onderzoeken uit onder de gebruikers. Hierin vragen we o.a. naar gebruiksvriendelijkheid en waardering. Uit onderzoek van Motivaction bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 bleek dat de StemWijzer veruit de grootste naamsbekendheid heeft, het meest gewaardeerd wordt, het hoogst scoort op gebruiksgemak en het beste bereik heeft onder moeilijk bereikbare groepen als ouderen en laagopgeleiden.

2 StemWijzer is toegankelijk en innovatief Bij de internetapplicatie van de StemWijzer wordt standaard een zogenaamde toegankelijke versie voor visueel gehandicapten aangeboden. Via mobiel.stemwijzer.nl is de StemWijzer op alle moderne smartphones te raadplegen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen komt in iedere deelnemende gemeente ook de gratis StemWijzer app beschikbaar, voor Android en iphone. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 werd deze app ruim keer gebruikt. Voor de gemeenteraadsverkiezingen krijgen al deze gebruikers het bericht dat er een update beschikbaar is. Via een eenvoudig keuzemenu kunnen ze dan de StemWijzer van hun eigen gemeente gebruiken. Ook de Facebook app zetten we in bij de gemeenteraadsverkiezingen. De app werkt viraal : Facebookgebruikers kunnen bijvoorbeeld een top drie van resultaten van de StemWijzer met al hun vrienden delen en hen uitnodigen om ook de StemWijzer in te vullen. Die vrienden kunnen op hun beurt ook weer al hun vrienden van hun StemWijzerresultaat op de hoogte stellen etc. In verkiezingstijd kan dit zich razendsnel verspreiden over internet. Gemeenten kunnen de app koppelen aan hun eigen Facebookpagina s, aan die van politieke partijen en alle eventuele andere verkiezingssites. Op die manier ontstaat een krachtig extra communicatiekanaal tussen de gemeente en kiezers. StemWijzer: een ervaren partner In 2014 bestaat de StemWijzer 25 jaar. In die 25 jaar is de StemWijzer uitgegroeid tot de bekendste en meest gebruikte internetapplicatie in verkiezingstijd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 maakten 4,85 miljoen mensen gebruik van de StemWijzer. Drie keer zoveel als alle andere stemhulpen bij elkaar! De kiezers waarderen de opzet van de StemWijzer en daar zijn we trots op. Zowel voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 als in 2010 maakte ProDemos voor meer dan zestig gemeenten een StemWijzer op maat. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen maakten ruim 1,35 miljoen mensen gebruik van deze StemWijzers. Dat is 25% van het aantal kiesgerechtigden in de deelnemende gemeenten.

3 Hoe werkt de StemWijzer? De StemWijzer bestaat uit maximaal 30 stellingen. Per stelling geeft de gebruiker aan of hij/zij het eens, oneens of geen van beide is. StemWijzer kiest voor deze antwoordcategorieën, omdat de gebruiker een heldere keuze voorop stelt. Andere stemhulpen hanteren nog wel eens een opzet met een vijfpuntsschaal (bijvoorbeeld van helemaal mee eens tot helemaal mee oneens). Hierdoor moet de gebruiker op één vraag twee antwoorden tegelijkertijd geven, namelijk een mening en de intensiteit daarvan. De StemWijzer kiest ervoor om dit van elkaar te scheiden. Hoe belangrijk een bepaald onderwerp is, kan na het beantwoorden van de stellingen worden aangegeven. Hiervoor is het handige overzichtsscherm met alle onderwerpen van de stellingen. Na het beantwoorden van de stellingen kan een deelnemer aan één of meer stellingen extra gewicht toekennen. Stellingen met extra gewicht tellen dubbel bij het bepalen van het resultaat.

4 Hoe werkt de StemWijzer? Vervolgens vinkt de gebruiker aan van welke partijen hij/zij het resultaat wil zien. Het resultaatscherm geeft de uitslag weer. De gebruiker ziet in één oogopslag met welke partij hij/zij de meeste overeenkomsten heeft. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat de gebruiker deze manier van weergeven van de uitslag het meest waardeert. De StemWijzer kiest ervoor de uitslag op deze manier weer te geven, omdat dit voor de kiezer het meest overzichtelijk is. Andere mogelijkheden, zoals een assenstelsel, zijn minder gebruiksvriendelijk. De gemiddelde kiezer vindt het moeilijk een dergelijke weergave te interpreteren, waardoor ze vaak afhaken. De StemWijzer wil de kiezer niet in een positie in een politiek landschap plaatsen, maar juist aan het denken zetten. De StemWijzer richt zich op het bereiken en informeren van zoveel mogelijk kiezers, voor hen is deze eenvoudige weergave juist een goed begin om zich verder te verdiepen in de standpunten van partijen.

5 Hoe werkt de StemWijzer? Het resultaat van de Stemwijzer is vooral een aansporing om verder te kijken dan de partij die bovenaan staat en meer op zoek te gaan naar de verschillen en overeenkomsten met de partijen door het eigen stemgedrag te vergelijken met dat van de politieke partijen. Een gebruiker is gemiddeld tien minuten bezig met de StemWijzer. Uit gebruikersgegevens blijkt dat anderhalf tot twee minuten wordt besteed aan het resultaatscherm. In elke StemWijzer wordt het aantal gebruikers vermeld, de afzonderlijke scores op de stellingen van alle deelnemers en aan welke stellingen de deelnemers het meeste extra gewicht hebben toegekend. Deze statistieken vormen een goede basis voor verdere discussie op verkiezingsbijeenkomsten, lijsttrekkersdebatten, berichtgeving in de media of gewoon in huiselijke kring.

6 Hoe wordt een StemWijzer gemaakt? Stap 1: het bepalen van de onderwerpen De onderwerpen die in de StemWijzer aan de orde moeten komen, bepalen we uiteraard samen met alle politieke partijen die in uw gemeente meedoen aan de verkiezingen, met andere betrokkenen en met inwoners. We doen dit op de volgende manieren: 1. Wie weet er beter wat er in uw gemeente speelt dan de mensen in uw gemeente? Daarom geven we hen graag een rol in het bepalen van de onderwerpen van de Stem- Wijzer. ProDemos houdt een enquête onder een aantal politiek ingewijden (burgemeester, griffier, secretaris en journalisten) en een kleine groep burgers. De ondervraagden kunnen aangeven welke onderwerpen zij belangrijk vinden en kunnen zelf nieuwe onderwerpen aandragen. 2. In een workshop met alle deelnemende politieke partijen worden de thema s verzameld die een plaats moeten krijgen in de StemWijzer. De uitkomsten van de enquête worden tijdens deze workshop besproken. 3. ProDemos neemt alle verkiezingsprogramma s door. 4. Via social media als Facebook kunnen betrokken burgers input leveren. Op die manier kan een soort klankbordgroep worden samengesteld. Welke partijen doen mee? ProDemos streeft er nadrukkelijk naar dat alle partijen die op het stemformulier voorkomen deelnemen aan de StemWijzer. Ook partijen waarvan pas op de dag van de kandidaatstelling blijkt dat ze deel zullen nemen, kunnen worden opgenomen. Wel zal iedere partij aan een aantal formele eisen moeten voldoen, zoals het tijdig autoriseren van de groslijst met stellingen en het aanleveren van een (concept)verkiezingsprogramma. Dat maakt het mogelijk om voor alle partijen onderscheidende stellingen te formuleren. Stap 2: de keuze van stellingen Op grond van al deze specifieke gemeentelijke informatie wordt een groslijst van vijftig onderscheidende stellingen gemaakt. Deze lijst wordt aan de partijen voorgelegd. De partijen geven aan of ze het eens of oneens zijn met de stelling, dan wel een neutrale positie innemen. Vooral stellingen waarover partijen duidelijk van mening verschillen worden in de StemWijzer opgenomen. Mochten er onderwerpen zijn waar alle partijen het over eens zijn, dan vallen deze af. De kiezer heeft dan immers niets te kiezen. Uiteindelijk ontstaat een lijst van stellingen die in de StemWijzer worden opgenomen. Stap 3: beantwoorden en toelichten van de stellingen De partijen kunnen hun standpunt bij de verschillende stellingen toelichten aan de kiezer. Deze toelichtingen zijn door de inwoners te raadplegen, zowel bij iedere stelling als in het resultaatscherm.

7 Samenwerking gemeente en ProDemos De organisatie van de workshop en de uitnodiging aan de deelnemende partijen is in handen van de gemeente. De gemeente onderhoudt daarnaast het contact tussen de politieke partijen aan de ene kant en ProDemos aan de andere kant. ProDemos is vanwege zijn onafhankelijke en onpartijdige status eindverantwoordelijk voor de inhoud en redactie van de StemWijzer. Ook voor de technische afhandeling, de hosting en het beheer van de site, berust de verantwoordelijkheid bij ProDemos. Publiciteit ProDemos draagt via persberichten en de website zorg voor landelijke publiciteit. ProDemos verzorgt een op iedere website te plaatsen StemWijzer-banner en een handleiding met tips voor presentatie en promotie. Gemeente en ProDemos maken in gezamenlijk overleg nadere afspraken over promotie en publiciteit van de lokale StemWijzer. Planning Een planning voor het maken van de stellingen en online brengen van de StemWijzer stellen wij graag samen met u vast. De doorlooptijd is doorgaans 4-6 weken. Kosten Een complete StemWijzer 2014 kost 8.500,-, plus 250,- per deelnemende partij. Hiervoor krijgt u een StemWijzer op de website een mobiele applicatie voor Android en iphone en een Facebookapplicatie. Gemeenten die zich voor 31 juli aanmelden krijgen een korting van 1.000,-. In dit bedrag zijn alle kosten voor projectleiding, redactie, landelijke publiciteit, programmering, vormgeving, hosting en online support verdisconteerd. Meer informatie Neem voor meer informatie contact op met Jochum de Graaf, projectleider. Tel: Mobiel: j.degraaf@prodemos.nl

8 Waarom StemWijzer de beste keuze is: Bekend en vertrouwd. Bij de landelijke verkiezingen in ,85 miljoen gebruikers. Drie keer zoveel als alle andere stemhulpen bij elkaar! In één oogopslag duidelijk met welke partij de gebruiker de meeste overeenkomst heeft. Overzichtelijk: de gebruiker kan heel eenvoudig zien op welke inhoudelijke punten men het met de partijen eens is en op welke punten niet. Volop mogelijkheden om dieper op de inhoud in te gaan, door het vergelijken van standpunten en het lezen van toelichtingen. Bekendste online kieshulp. Naamsbekendheid 68%* Best gewaardeerde kieshulp. Hoogst gewaardeerd en meest gebruikt onder moeilijk bereikbare doelgroepen, zoals ouderen en lager opgeleiden* Mobiele applicatie in 2012 gelanceerd, op meer dan telefoons geïnstalleerd. Deze gebruikers krijgen voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014 een update. Facebookapplicatie in 2012 gelanceerd *Onderzoek Motivaction (2010) ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stimuleert hen om hierin een actieve rol te spelen. Om zoveel mogelijk mensen bij de politiek te betrekken, werkt ProDemos op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau. Den Haag: activiteiten op en rond het Binnenhof In Den Haag biedt ProDemos een omvangrijk programma op en rond het Binnenhof. Jaarlijks worden hier duizenden scholieren, studenten, leden van politieke organisaties, toeristen en andere geïnteresseerden ontvangen. Met rondleidingen, debatten, exposities, simulaties en cursussen leren zij meer over politiek, democratie en rechtsstaat. In het land: samenwerking met gemeenten, provincies en rechtbanken Om mensen bij de democratie en de rechtsstaat te betrekken werkt ProDemos in het hele land samen met gemeenten, provincies, rechtbanken en onderwijsinstellingen. Bijvoorbeeld met cursussen Politiek Actief voor inwoners, jeugdgemeenteraden en andere opkomstbevorderende activiteiten. Voor scholen: van politieke excursie tot kant-en-klaar lesmateriaal Voor docenten die zoeken naar een levendige invulling van hun lessen maatschappijleer of geschiedenis heeft ProDemos een breed scala aan mogelijkheden: politieke excursies, gastlessen, rollenspellen en divers lesmateriaal over actuele onderwerpen. Kenniscentrum: een uitgebreid informatiebestand en doe-websites ProDemos doet gevraagd en ongevraagd onderzoek naar de democratie en de rechtsstaat. Ook geven we informatieve publicaties uit over de politiek, die vaak gratis te downloaden zijn. Op internet is ProDemos actief met digitale tools om de burger te betrekken bij politiek en besluitvorming. Bekende voorbeelden zijn de StemWijzer en de Begrotingswijzer.

Workshop StemWijzer Eindhoven Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Workshop StemWijzer Eindhoven Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Workshop StemWijzer Eindhoven Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Dylan Lochtenberg, projectleider StemWijzer 5 december 2013 5-12-2013 1 Programma 19.30 Opening 19.35 Introductie en werkwijze StemWijzer 19.55

Nadere informatie

Commissiestuk. 1 Meer informatie is te vinden op en

Commissiestuk. 1 Meer informatie is te vinden op   en Commissiestuk Onderwerp : Stemhulptest gemeenteraadsverkiezingen maart 2014 Referentienummer : 2013/358570 Auteurs : H. Pohlmann-Vonk, D. Taets van Amerongen-Ingram 1. Inleiding Stemhulptesten zijn een

Nadere informatie

Workshop StemWijzer Nieuwegein Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Workshop StemWijzer Nieuwegein Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Workshop StemWijzer Nieuwegein Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Stephan Steinmetz, accountmanager StemWijzer 11 december 2013 12-12-2013 1 Programma 19.00 Opening 19.05 Introductie en werkwijze StemWijzer

Nadere informatie

Hoe maak je een lokale stemwijzer?

Hoe maak je een lokale stemwijzer? Hoe maak je een lokale stemwijzer? WORKSHOP SERGIO BOUTKAN VVOJ TRAININGSDAG LOKALE ONDERZOEKSJOURNALISTIEK ZATERDAG 20 APRIL 2013 Sergio Boutkan Sergio Boutkan (1972) is sinds 1995 werkzaam als journalist

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Behorend bij registratienummer Uiterlijk behandelen in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend d.d. 24 september 2009 Datum: Behandeld door:

Nadere informatie

Zoals afgesproken stuur ik u hierbij de offerte voor de Kandidatenwijzer Stadsdeelcommissies.

Zoals afgesproken stuur ik u hierbij de offerte voor de Kandidatenwijzer Stadsdeelcommissies. Gemeente Amsterdam Bestuur en Organisatie t.a.v. Menno Roest Postbus 2602 1000 CPAmsterdam Datum: 29 december 2017 Kenmerk: O17.F2.2.06/JG Contactpersoon: Jochum de Graaf E-mail: j.degraaf@prodemos.nl

Nadere informatie

In dit nummer p. 2 Live politieke barometer. Nieuwsbrief ProDemos

In dit nummer p. 2 Live politieke barometer. Nieuwsbrief ProDemos Nieuwsbrief ProDemos Special over de gemeenteraads - verkiezingen in 2018 p. 4 Stembus op school of toch een verkiezingsfeest: hoe krijg je jongeren naar de stembus? We delen graag 5 tips met je. In dit

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

Gemeente Houten: Onderzoek Kieskompas. Den Dolder, 26 januari 2011 Ir. Martine van Doornmalen Rianne van Beek Msc.

Gemeente Houten: Onderzoek Kieskompas. Den Dolder, 26 januari 2011 Ir. Martine van Doornmalen Rianne van Beek Msc. Gemeente Houten: Onderzoek Kieskompas Den Dolder, 26 januari 2011 Ir. Martine van Doornmalen Rianne van Beek Msc. 2 Het auteursrecht op dit rapport berust bij ADV Market Research (ADV). De opdrachtgever

Nadere informatie

TOTSTAND- KOMING EN UITLEG VAN HET KIESKOMPAS TOTSTANDKOMING EN UITLEG HET KIESKOMPAS APRIL 2017

TOTSTAND- KOMING EN UITLEG VAN HET KIESKOMPAS TOTSTANDKOMING EN UITLEG HET KIESKOMPAS APRIL 2017 TOTSTAND- KOMING EN UITLEG VAN HET KIESKOMPAS APRIL 017 VAN HET KIESKOMPAS De online stemhulp Kieskompas is actief in meer dan 40 landen. In alle uithoeken van de wereld helpen we kiezers bij het vinden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Interne memo. 1. Aanleiding. 2. Inleiding. 3. Probleemstelling. 4. Verkiezingsdoelstelling. 5. Communicatiedoelstellingen. 6.

Inhoudsopgave. Interne memo. 1. Aanleiding. 2. Inleiding. 3. Probleemstelling. 4. Verkiezingsdoelstelling. 5. Communicatiedoelstellingen. 6. Interne memo Aan Presidium Van G. den Besten Datum 7 oktober 201 Onderwerp Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Registratienummer 1.052022 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2. Inleiding. Probleemstelling 4. Verkiezingsdoelstelling

Nadere informatie

Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen

Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen Het Huis voor democratie en rechtsstaat is een nog op te richten instelling. Het Huis wil kennis van burgers over onze

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2014 HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN SCHOLIERENVERKIEZINGEN

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2014 HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN SCHOLIERENVERKIEZINGEN VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2014 HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN SCHOLIERENVERKIEZINGEN 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Praktische voorbereiding... 3 Wanneer?... 3 Organisatie... 3 Hoeveel tijd

Nadere informatie

Zit de stemming er al in? - communicatieplan voor de gemeenteraadsverkiezing 2010

Zit de stemming er al in? - communicatieplan voor de gemeenteraadsverkiezing 2010 Zit de stemming er al in? - communicatieplan voor de gemeenteraadsverkiezing 2010 Aanleiding Op 3 maart 2010 worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Voor de lokale democratie is het belangrijk dat zoveel

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook!

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook! Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen Stem ook! Op woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Bepaal mee wie er in de gemeenteraad

Nadere informatie

STEMHULP MIJNSTEM ELKE STEM TELT

STEMHULP MIJNSTEM ELKE STEM TELT 2,1 miljoen Nederlanders vulden MijnStem in bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2017 STEMHULP MIJNSTEM ELKE STEM TELT me er da n1 00.0 0 0 Graag leggen we uit wat u en uw inwoners niet te

Nadere informatie

TOTSTAND- KOMING EN UITLEG VAN HET KIESKOMPAS

TOTSTAND- KOMING EN UITLEG VAN HET KIESKOMPAS TOTSTAND- KOMING EN UITLEG VAN HET KIESKOMPAS VAN HET KIESKOMPAS De online stemhulp Kieskompas is actief in meer dan 40 landen. In alle uithoeken van de wereld helpen we kiezers bij het vinden van de partij

Nadere informatie

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten MEEDOEN AAN DE CAMPAGNE Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten Politieke partijen voeren verkiezingscampagnes om aandacht te krijgen voor hun standpunten. Organisaties in het sociaal

Nadere informatie

STEMHULP MIJNSTEM ELKE STEM TELT

STEMHULP MIJNSTEM ELKE STEM TELT 2,1 miljoen Nederlanders vulden MijnStem in bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2017 STEMHULP MIJNSTEM ELKE STEM TELT Bij steeds meer kiezers begint de oriëntatie op de verkiezingen online.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelOpkomstbevordering gemeenteraad 2014: 040 Kiest

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelOpkomstbevordering gemeenteraad 2014: 040 Kiest gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer 13R5541 Inboeknummer Dossiernummer InitiatiefvoorstelOpkomstbevordering gemeenteraad 2014: 040 Kiest Inleiding Op 19 maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Op naar de doe-mee-cratie!

Op naar de doe-mee-cratie! Gerben Huisman & Arno Brok * De Statenverkiezingen komen er aan. Traditiegetrouw het moment dat politieke partijen de straat op gaan. Zorgen voor ingezonden stukken in de media en proberen hun standpunten

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Handleiding lokale Kieswijzers GR2018 Door: Simon Otjes Versie: 3.0 Datum: 30 juni 2017

Handleiding lokale Kieswijzers GR2018 Door: Simon Otjes Versie: 3.0 Datum: 30 juni 2017 Handleiding lokale Kieswijzers GR2018 Door: Simon Otjes Versie: 3.0 Datum: 30 juni 2017 Inleiding Veel gemeenten bieden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een Kieswijzer aan. Kiezers die de stemwijzer

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017 Inhoud Inleiding... 2 1. Verkiezingscampagnes... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving... 4 5. Werving

Nadere informatie

Achterban Participatie app

Achterban Participatie app Achterban Participatie app Achterban Participatie app Betrokkenheid vergroten van burgers, achterban, leden of medewerkers? Maak gebruik van onze achterban participatie app. In deze presentatie komen de

Nadere informatie

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Provinciale Statenverkiezingen Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Stem ook! Op woensdag 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen.

Nadere informatie

Plan van aanpak opkomstbevordering

Plan van aanpak opkomstbevordering Plan van aanpak opkomstbevordering Aanleiding De gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude fuseren met ingang van 1 januari 2014. Na 2014 heeft de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn ruim 106.000

Nadere informatie

Voting Wiser. The Effect of Voting Advice Applications on Political Understanding. J. van de Pol

Voting Wiser. The Effect of Voting Advice Applications on Political Understanding. J. van de Pol Voting Wiser. The Effect of Voting Advice Applications on Political Understanding. J. van de Pol Nederlandse samenvatting 140 Kieswijzers of stemhulpen in de wetenschappelijke literatuur aangeduid als

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN HANDLEIDING SCHOLIERENVERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN HANDLEIDING SCHOLIERENVERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN HANDLEIDING SCHOLIERENVERKIEZINGEN 2015 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Praktische voorbereiding... 3 Wanneer?... 3 Organisatie... 3 Hoeveel tijd ben ik kwijt?... 3 Oproepkaarten...

Nadere informatie

Stemt Nu! app. Een verrijking van de lokale democratie! www.stemt.nu

Stemt Nu! app. Een verrijking van de lokale democratie! www.stemt.nu Stemt Nu! app Een verrijking van de lokale democratie! www.stemt.nu Stemt Nu! En verrijk de lokale democratie! Goed geïnformeerde kiezers, een hogere opkomst en een grotere betrokkenheid bij het lokaal

Nadere informatie

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD Programma van vanavond 1. Waar wilt u social media voor gebruiken? 2. Hoe krijgt u meer volgers? 3. Hoe kunt

Nadere informatie

Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015

Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015 Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015 Respons Eind augustus 2014 zijn 3500 vragenlijsten naar willekeurige adressen gestuurd met het verzoek mee te werken aan het onderzoek. In totaal

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 Inhoud De ervaring Leert! 3 Workshops 4 1. Krachtenveld Provincie 2. Simulatie Statenvergadering 3. Rollen en instrumenten 4. Integriteit

Nadere informatie

20 feb Onderzoek: 10 Jaar PVV

20 feb Onderzoek: 10 Jaar PVV 20 feb 2016 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Onderzoek naar ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid op SG De Rietlanden

Onderzoek naar ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid op SG De Rietlanden Onderzoek naar ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid op SG De Rietlanden November 2016 1 Voorwoord Enquête onder ouders / verzorgers 1 e klassers in juni 2016 Vlak voor de zomervakantie van 2016 is aan

Nadere informatie

PRAKTISCHE HANDLEIDING. voor de organisatie van de

PRAKTISCHE HANDLEIDING. voor de organisatie van de PRAKTISCHE HANDLEIDING voor de organisatie van de SCHOLIERENVERKIEZINGEN TWEEDE KAMER 2012 1 INHOUDSOPGAVE Praktische voorbereiding pag. 3 De datum Schriftelijk stemmen niet meer mogelijk Wie is stemgerechtigd?

Nadere informatie

1. Organisatie, wie doet wat? 2. Communicatie. Programma 10-7-2014. Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014

1. Organisatie, wie doet wat? 2. Communicatie. Programma 10-7-2014. Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014 Waterschapsverkiezingen Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014 27 juni 2014 1 Programma 1. Organisatie, wie doet wat? o Waterschappen < > Gemeenten o Stemproces & bescheiden o Bestuurlijk handvat

Nadere informatie

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! Aan: De burgemeesters De gemeenteraadsleden en ondersteuners van de fracties De griffiers en medewerkers van de griffie De lokale bestuurders van politieke partijen Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging

Nadere informatie

Lesmateriaal voor het (V)MBO

Lesmateriaal voor het (V)MBO Lesmateriaal voor het (V)MBO Binnenkort nemen uw leerlingen deel aan een Jongerengemeenteraad. Het project Jongerengemeenteraad laat jongeren in de leeftijd van 14 19 jaar zien hoe beleid tot stand komt

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 12

Nadere informatie

Stap 3 Stellingen 01 02

Stap 3 Stellingen 01 02 Stap 3 Stellingen 01 NIET AKKOORD NEUTRAAL AKKOORD ALS IK MAG GAAN STEMMEN, HOOR IK PAS ECHT BIJ DE VOLWASSENEN. 01 IN EEN DEMOCRATIE HEBBEN ALLE BURGERS INSPRAAK DOORDAT ZE MOGEN GAAN STEMMEN. DAT IS

Nadere informatie

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011 Resultaten 3e Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Opdrachtgever: RTV Oost maart 2011 Derde Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Bent u ervan op de hoogte dat er begin maart

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Wij raden aan om het lesprogramma

Nadere informatie

Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht

Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht Perikles Adviesgroep Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht Bart Haagsma, Mirthe de Kok, Bas Litjens, Bart van Santen, Montse van Schie en Annemijn Willemsen 21 maart 2016 Perikles

Nadere informatie

Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011

Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011 Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011 14 februari 2011 Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011 14 februari 2011 Soort onderzoek : Opiniepeiling Uitgevoerd door : Right

Nadere informatie

ChristenUnie Voorstel online marketing provinciale statenverkiezingen

ChristenUnie Voorstel online marketing provinciale statenverkiezingen ChristenUnie Voorstel online marketing provinciale statenverkiezingen Naar aanleiding van uw aanvraag doen wij u hierbij een voorstel voor ondersteuning op het gebied van online marketing tijdens de provinciale

Nadere informatie

Onderzoek Stemmen vanaf je 16e?

Onderzoek Stemmen vanaf je 16e? Onderzoek Stemmen vanaf je 16e? 07-06-2012 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 mei tot 7 juni 2012, deden 2452 jongeren mee. Hiervan zijn 520 jongeren 16 of 17 jaar. De uitslag

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Bekendheid campagnes verkiezingen

Hoofdstuk 9. Bekendheid campagnes verkiezingen Hoofdstuk 9. Bekendheid campagnes verkiezingen Samenvatting Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 zijn diverse campagnes gehouden om mensen te stimuleren om te gaan stemmen, zowel

Nadere informatie

Nieuws en informatie over de gemeente

Nieuws en informatie over de gemeente Re a ge re n Conc e rnsta f Fe brua ri 2013 o.e n.s@ha a rle m.nl Afde ling Onde rzoe k e n S ta tistie k Grote ma rkt 2 2011 Ha a rle m Gemeente Haarlem, afdeling Onderzoek en Statistiek Digipanel Haarlem

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

Team 406. Goedkeuring Uitvoering Controle Goedkeuring Ver. Naam Datum Naam Datum Naam Datum

Team 406. Goedkeuring Uitvoering Controle Goedkeuring Ver. Naam Datum Naam Datum Naam Datum Team VHD406 Versiebeheer Ver. Status Datum Auteur(s) Wijzigingen 1.1 final 28-02- 2013 Team 406 Goedkeuring Uitvoering Controle Goedkeuring Ver. Naam Datum Naam Datum Naam Datum Inhoudsopgave: Inleiding...

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen

Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen Samenvatting Op 7 maart 2006 zijn in Leiden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Van alle mensen die zijn gaan stemmen, geeft bijna zes op de tien aan hun

Nadere informatie

Offerte De stem van Doetinchem

Offerte De stem van Doetinchem Offerte De stem van Doetinchem Gemeente Doetinchem Offerte Gemeente Doetinchem Dhr. drs. B.P.M. Janssens Raadsgriffier T. (0314) 377 111 E. griffie@doetinchem.nl Contactpersoon Necker van Naem: Gert-Jan

Nadere informatie

Huis voor democratie en rechtsstaat

Huis voor democratie en rechtsstaat Nr. Reg, Huis voor democratie en rechtsstaat jftaadsst j vsrg. d.d. voor t-o'^icosvinq' -jngsn.: in h. b&w om j,«aü 'icso in K b&w tër afu jening in h. bury. ter afdognlng 9rï^^RVC\ vrdqc-n raadslid f

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 550 VII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2017 Nr. 47

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezing 2018 (n.a.v. vragen Presidium d.d ) De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Gemeenteraadsverkiezing 2018 (n.a.v. vragen Presidium d.d ) De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Gemeenteraadsverkiezing 2018 (n.a.v. vragen Presidium d.d. 19-12- 2018) Steller J. van Dijken De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 70 25 Bijlage(n) ---

Nadere informatie

Verslag college 1: Democratische waarden onder druk?

Verslag college 1: Democratische waarden onder druk? Verslag college 1: Democratische waarden onder druk? In de collegereeks Democratie en burgerschap, georganiseerd door ProDemos en de Universiteit van Amsterdam, kijken we naar de huidige stand van zaken

Nadere informatie

RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV

RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV interactief concept mobiel tv online social NIEUW resporter Resporter Opgericht augustus 2012 RESPORTER: ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Wij raden aan om het lesprogramma

Nadere informatie

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! Aan: De burgemeesters De gemeenteraadsleden en ondersteuners van de fracties De griffiers en medewerkers van de griffie De lokale bestuurders van politieke partijen Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging

Nadere informatie

ProDemos. voor docenten burgerschap, maatschappijleer, maatschappijwetenschappen

ProDemos. voor docenten burgerschap, maatschappijleer, maatschappijwetenschappen ProDemos voor docenten burgerschap, maatschappijleer, maatschappijwetenschappen 1 Inhoud workshop 1. Wat is ProDemos? 2. Wat doen wij voor docenten maatschappijleer? 3. Leuke en actieve werkvormen voor

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Enquête gemeenteraadsverkiezingen Maart 2018

Enquête gemeenteraadsverkiezingen Maart 2018 Enquête gemeenteraadsverkiezingen 2018 Maart 2018 Resultaten enquête gemeenteraadsverkiezingen 2018 In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018, zijn de deelnemers van het Ouderenpanel

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 De Derde Kamer der Staten-Generaal deel 2 is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Met behulp van het Handboek

Nadere informatie

Waarom Voetbal Club 2000?

Waarom Voetbal Club 2000? Hét digitale platform voor de hele vereniging Waarom Voetbal Club 2000? U helpt uw vrijwilligers, kiest voor continuïteit én u heeft alles in één! Waarom al meer dan 150 verenigingen voor Voetbal Club

Nadere informatie

De Rol van de Lokale Media: Roermond. De Regio Vecht Terug 25 april 2018

De Rol van de Lokale Media: Roermond. De Regio Vecht Terug 25 april 2018 De Rol van de Lokale Media: Roermond De Regio Vecht Terug april 0 Inhoudsopgave Introductie Samenvatting De Kiezer en de thema s die zij belangrijk vinden De belangrijkste thema s volgens de kiezer................................

Nadere informatie

Your story, delivered

Your story, delivered Your story, delivered Wat is een webinar? Een webinar is een live online presentatie die vanaf elke locatie door duizenden deelnemers tegelijkertijd kan worden gevolgd. U betrekt uw deelnemers met interactieve

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Met behulp van het Handboek Politiek

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Inhoud Inleiding... 2 1. Organisatieopbouw... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving: supporters...

Nadere informatie

Training Social Media optimaal gebruiken

Training Social Media optimaal gebruiken Training Social Media optimaal gebruiken Wat levert deze training voor u op? U heeft de zaak al aardig voor elkaar en als ondernemer bent u op zoek naar een manier om meer omzet te genereren. Door social

Nadere informatie

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren.

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. ANGRY De verbeelding van de radicaal Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. Jasper Groen, Jeffrey, 2008 Paradox, het Nederlands

Nadere informatie

3-stappenplan voor het versterken van uw lokale democratie en voor een hogere opkomst op 21 maart 2018

3-stappenplan voor het versterken van uw lokale democratie en voor een hogere opkomst op 21 maart 2018 3-stappenplan voor het versterken van uw lokale democratie en voor een hogere opkomst op 21 maart 2018 Versterkdedemocratie.nl BETREK BURGERS, VERGROOT DE OPKOMST Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Het boek is gemaakt door de medewerkers van Leren & Ontwikkelen Cliënten.

Nadere informatie

ProDemos biedt: Rondleidingen over het Binnenhof (ook in de Eerste Kamer, Tweede Kamer en de Ridderzaal)

ProDemos biedt: Rondleidingen over het Binnenhof (ook in de Eerste Kamer, Tweede Kamer en de Ridderzaal) ProDemos is het Huis voor democratie en rechtsstaat. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen in de gemeente,

Nadere informatie

Titanpad. Answergarden. Wordle. Tricider. Resultaten Workshop ICT & Aps

Titanpad. Answergarden. Wordle. Tricider. Resultaten Workshop ICT & Aps Titanpad Answergarden Wordle Tricider Resultaten Workshop ICT & Aps Rotterdam, Landelijke Lio-dag 9 februari 2012 Beste student van de lerarenopleidingen economie. Jullie hebben op 9 februari 2012 een

Nadere informatie

Team. Tijd. Tools. Eenvoudige, gebruiksvriendelijke en vlotte mobiele planning

Team. Tijd. Tools. Eenvoudige, gebruiksvriendelijke en vlotte mobiele planning Waarom? U beschikt over een onderneming van minstens 5 gebruikers en constateert dat u naast uw administratieve software meer en meer zaken moet bijhouden buiten deze software. biedt een volledig geautomatiseerd

Nadere informatie

Politieke participatie

Politieke participatie 12 Politieke participatie De Tweede Kamerverkiezingen van 17 hebben voor grote verschuivingen gezorgd in Amsterdam. De uitkomsten van deze verkiezingen komen uitgebreid aan bod in dit hoofdstuk. Verder

Nadere informatie

ChristenUnie Voorstel online marketing herindelingsverkiezingen

ChristenUnie Voorstel online marketing herindelingsverkiezingen ChristenUnie Voorstel online marketing herindelingsverkiezingen Naar aanleiding van uw aanvraag doen wij u hierbij een voorstel voor ondersteuning op het gebied van online marketing tijdens de herindelingsverkiezingen

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

Internetpanel Dienst Regelingen

Internetpanel Dienst Regelingen Internetpanel Dienst Regelingen Resultaten peiling 20: evaluatie panel December 2012 1. Inleiding Het Internetpanel Dienst Regelingen bestaat nu bijna vijf jaar. Dat vinden de opdrachtgever Dienst Regelingen

Nadere informatie

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN 10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN Introductie Social media wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt om beter contact met hun klanten te krijgen en uiteindelijk meer inkomsten te realiseren. Facebook is

Nadere informatie

W onen en W erken op het W eb in het ZML

W onen en W erken op het W eb in het ZML W onen en W erken op het W eb in het ZML Product 9: PR plan Datum: 27 juni 2007 Auteur: Stichting Kennisnet I CT op school P rojectregeling contentontw ikkeling (voortgezet) speciaal onderw ijs P rojectpartners:

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT Waarom stemmen op 21 maart? Waarover gaat de gemeente? Hoe bepaal ik op wie ik stem? Hoe kan ik stemmen?

VERKIEZINGSKRANT Waarom stemmen op 21 maart? Waarover gaat de gemeente? Hoe bepaal ik op wie ik stem? Hoe kan ik stemmen? VERKIEZINGSKRANT Waarom stemmen op 21 maart? Waarover gaat de gemeente? Hoe bepaal ik op wie ik stem? Hoe kan ik stemmen? Op woensdag 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Alle Nederlanders vanaf

Nadere informatie

gemeente Tiel ontvangen op:

gemeente Tiel ontvangen op: gemeente Tiel ontvangen op: 05-06-2018 **ID18.04370 ID18.04370 Van: Ans Borninkhof [mailto:burgerschapsvormingadvies@gmail.com] Verzonden: dinsdag 5 juni 2018 20:36 Aan: Smb TL Gemeente

Nadere informatie

Foursquare handleiding voor de Groenteman

Foursquare handleiding voor de Groenteman Foursquare handleiding voor de Groenteman In deze speciale Foursquare handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD

INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD 1 Inleiding. De gemeenteraad van Leeuwarden vindt het erg belangrijk dat de jeugd goed geïnformeerd wordt over wat de gemeente en de politiek

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 1

Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie